BG-Mamma

Дом и семейство => Годеж и сватба => Темата е започната от: radi456 в вт, 28 май 2019, 08:50Титла: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: radi456 в вт, 28 май 2019, 08:50
Здравейте,

От известно време не мога да стигна до отговор на този въпрос. Все още нямаме определена дата за сватбата, но ще е може би след около година, а като знам колко време ще трябва за самата организация, искам от рано да реша, кой каква " роля" ще има на сватбата.

Имам 2 много близки приятелки, едната живее в чужбина и не знам до колко ще е добре да я ангажирам като кума, имайки предвид, че може би ще успее да дойде само за 2-3 дни покрай сватбата, тя си има сериозен приятел. Другата ми приятелка няма връзка, но се познаваме от деца и сме близки. В този случай обаче ще трябва да търсим кум, който също да е без приятелка.

Близките приятели на бъдещия ми съпруг са във връзки, но проблемът е, че тъй като вече не живеем в един град, не се познаваме с половинките им, а непозната кума не ми звучи много добре.:worried:

Бихте ли споделили вашия опит и как стигнахте до решение в крайна сметка?


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: skandity в вт, 28 май 2019, 09:17
И ние с мъжа ми бяхме от различни градове. Но когато дойде време за кумовете, бяхме единодушни, че хора, които спомогнаха за запознанството ни, ще ни кумуват  :peace:
Иначе на много сватби булката си води кумата, а младоженецът - кума.  Никой не е казал, че трябва да са семейство или гаджета.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Ели_дечкин в вт, 28 май 2019, 09:34
Тя ми е най-добрата притятелка още от 4 клас. Късмет беше, че с мъжете ни бяхме в една компания. Те също си допаднахме и с годините оцеляхме през всички превратности на времето. Първо те ни станаха кумове а две години след нашата, ние станахме на тях. Отделно сме си и кръстници :) Голяма плетеница :)

Имаме доста познати, на които кумовете не бяха семейни или дори във връзка. Всеки си вземаше другарче за кум/кума и толкова. Традиците не са това което бяха


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: mibobo в вт, 28 май 2019, 10:07
... Традиците не са това което бяха

Абсолютно  :)  :peace:


Много зависи каква роля и тежест им отреждате на кумовете . Признавам, за мен никога това не е било нещо толкова значимо. В смисъл някои младоженци и кумове постоянно поддържат връзка, събират се...камо ли не са като роднини, кумовете като втори родители на децата, стават им кръстници и на тях. За мен никога не са стояли така нещата в моите представи.

Избрахме приятелско семейство, мъжът беше колега на моя мъж и се виждахме семейно понякога...това е. Първите години след сватбата се виждахме и събирахме редовно но то така беше и преди сватбата, с годините поради ред обстоятелства нещата се промениха и вече се виждаме рядко. Кръстница на сина ми е друга жена.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: nash13 в вт, 28 май 2019, 10:08
Ние избрахме семейство. Държахме на това. Искахме също да са хора с които няма да ни се разделят пътищата, хора с които ще се виждаме и след много години. Избрахме мои роднини, по-големи от ММ с 10 години. Дългогодишно семейство, много готини, купонджии,но в същото време много са ни помагали. Не сбъркахме. Беше голям купон сватбата и си се виждаме постоянно.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Не се сърди, човече в вт, 28 май 2019, 10:09
Избрахме най-близките си приятели към този момент.
За мен също не е кой знае от какво значение.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Ina_Ih в вт, 28 май 2019, 10:10
Избрахме първи братовчед на ММ и жена му.Те ще са кръстници и на децата ни.В момента не са в България,но когато са си тук се виждаме редовно.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: DespicableMe в вт, 28 май 2019, 10:12
Нашите кумове са семейство. Мъжът е най-добър приятел на моя, дори са израснали заедно и живеем през 3 етажа. Допаднаха ми много, дори сега жената стана кръстница и на детенцето ни.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: __MM’s в вт, 28 май 2019, 10:16
Лесно. Избрахме най-близките ни приятели , сериозно и стабилно семейство , държахме на това хората които са ни кумове да уважават семейството си и като цяло избора беше лесен. Година и половина по-късно сме още по близки с тях и се радвам, че направихме такъв избор.❤


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Fairytale11 в вт, 28 май 2019, 10:19
Аз държах да са двойка за да си излизаме после всички. Той още преди да решим да правим сватба беше казал кой ще е кум, аз харесвам и него, и жена му и така.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Елислава в вт, 28 май 2019, 11:39
Всъщност нашите кумове искаха ние с ММ да им кумуваме(още бяхме гаджета),но понеже не бяхме кръстени избраха моята кръстница и нейния (вече бивш) съпруг.Когато решихме,че ще правим сватба кумът ни отиде и стана кръстник на мъжа ми,а аз избрах тази ми приятелка за моя кръстница.Иначе всички са от компанията на ММ,от моя страна нямаше подходяща двойка,а ние също държехме да са семейство.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Juicy Pigeon в вт, 28 май 2019, 11:46
И на нас ни предстои сватба догодина. Чудихме се дали да е двойка или всеки да си избере кум/кума, още не сме решили окончателно. Двойката са едни приятели на майка ми, които много харесваме и сме в горе- долу близки отношения, но не сме убедени, че са подходящи, тъй като мъжът работи на кораб и го няма по половин година. Повече клоним към всеки да си избере по 1 близък приятел. Имаме и друга двойка, наши си приятели, но с тях се сближихме преди около 4-5 месеца, та пак не сме сигурни дали са подходящи, а и дали ще се съгласят.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Мис Каролин Бингли в вт, 28 май 2019, 12:45
Избрахме кума,а кумата вървеше с него. Към този момент се познавахме с нея сравнително отскоро,но се сближихме. За мм беше важно точно този приятел да му кумува,аз пък нямах нищо против. И двамата са готини и може да се разчита на тях.
Мои приятели направиха така-поканиха си двамата най-добри приятели на мъжа и на жената съответно, и станахме кумове-аз като най-добра приятелка на булката и мой съученик като най-добър приятел на младоженеца(ние сме и съученици и заедно от деца). Та чиста работа. И си се събираме и така. После ако има разводи не е неприятно.
Та това е най-добрия вариант.
После кумувах пък с мъжа ми втори път на мои приятели от университета. Те си държаха да са женена вече двойка. Аз приятелка на булката,мъжо не познаваше съвсем добре младоженеца,в смисъл,че не му е супер близък приятел. Но за мен това е чест и се съгласихме.
Друга моя приятелка поканиха първата си братовчека и съпруга ,защото ти пък също супер много държаха да спазят традицията. Така,че всеки си решава.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: lady_gothic в вт, 28 май 2019, 17:40
Държах на женена двойка ,избрахме приятел и съсед на мъжа ми от детството и неговата съпруга.Всъщност те бяха третата двойка с брак,на които предложихте. Другите му бяха уж по -близки,но имаха неотложни ангажименти и нямаше как за нашата дата  да ни кумуват.
Не съм имала претенции,освен това ,което споменах.

Но гаранция няма,и женени двойки от много години се разделят,така че гледайте вие да сте си добре ,за други хора не може да гарантирате. Ако се спрете на вариант твоята най-добра приятелка и неговият най-добър приятел,няма нужда да са необвързани.Просто ще предупредите дж-я,че единия или двамата имат половинка и да не стават неудобни моменти.А може и да поканите половинката на обвързания кум/кума.

Ако са ви важни традициите с ходене на гости по важни поводи и празници,може би е по-добре да са двойка,но вариант винаги има-за Коледа да посетите единия,за Великден -другия примерно.
И друго,ако държите един от кумувете да кръсти бъдещето ви дете/деца,е хубаво да е близък човек.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: zenata в чт, 30 май 2019, 14:50
ние избрахме семейство, което ни е близко /както като отношения, така и като светоглед и т.н./. преди да се омъжа бях кума/свидетел на една от най-добрите ми приятелки. те избраха мен, а за свидетел много близък приятел от тайфата ни. но те не държат много на тези хави + не живеят в бг.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Aurora_89 в пн, 03 юни 2019, 17:39
Ние избрахме най-добрия приятел на мъжа ми от детството, с когото и двамата се разбирахме прекрасно и намирахме за много забавен човек. Покрай търсенето на кума за сватбата, срещна настоящата си жена, не са женени, но имат две деца. За съжаление кумата май по някаква причина не ни харесва много, но какво да се прави. На този етап от живота ни бяха най-добрите кандидати :) Не придавам твърде голямо значение на тази роля.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: radi456 в пн, 03 юни 2019, 19:59
Благодаря на всички за отговорите. :) Може би наистина е достатъчно хората да са свестни като цяло и да се разбираме, дори и да не са ни най-добрите приятели. В крайна сметка това поне няма как да си го изберем "по каталог". :D


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Happy Mijjj ツ в чт, 06 юни 2019, 13:57
:)


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Iliyana.hristova в нд, 16 юни 2019, 17:23
Здравейте!

Имам въпрос, на който не можа никой да ми отговори. Може ли майката и бащата на булката да са кумове?


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: __MM’s в нд, 16 юни 2019, 20:32
Толкова ли няма кой?
Почти съм сигурна,че не може.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Iliyana.hristova в нд, 16 юни 2019, 20:46
Винаги има кой.
Въпросът е, че сватбата ще бъде в много тесен кръг, даже ако можеше и без свидетели хаха.
Благодаря за отговора.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Rapunzzell в пн, 17 юни 2019, 20:28
Винаги има кой.
Въпросът е, че сватбата ще бъде в много тесен кръг, даже ако можеше и без свидетели хаха.
Благодаря за отговора.

Не може. :)


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Minie в нд, 30 юни 2019, 15:23
Всеки човек има различни представи и желания. За мен беше важно да са сериозна двойка и да са близо около нас, за да не загубим нацяло връзка в годините. Тъй като не сме от един град с мъжа ми и живеем в неговия град се спряхме на негов приятел и неговата сериозна приятелка, не са женени но живеят заедно и имат дете. Не съжаляваме. По принцип ми се искаше кумата да е моя близка приятелка, но какъв беше смисъла като почти никога нямаше да можем да се събираме и щяхме да поддържаме връзка предимно по телефона. Варианта за приятел на единия и приятел на другия не ми допада още защото съм имала няколко такива примери и никой не завърши добре или на сватбата не беше съвсем ок и не е същото като да са двойка. Първи пример : кумата си имаше приятел, който присъствсше на сватбата, чувстваше се адски неловко, изобщо не му беше ок. В последствие кумата и въпросния нейн приятел станаха семейство имат дете и се събират много с младото семейство, но кумът изчезна отвсякъде. Та какъв беше смисъла тогава той да е кум?
Втори пример : кумата и кума, пак приятели на единия и другия, кумуват, сватбата минава сравнително добре, след няколко месеца кума си намира доста ревнива и опърничава  приятелка, която нито е ок той да ходи без нея за празници с кумата в младото семейдтво или да се събират някъде на годишнини например и тн, нито пък и тя иска да се сближава с тях и да ходят поне заедно и вече няколко години на празниците ходи само кумата (моя приятелка), кума отново безследно изчезнал... Може и да има ситуации където не се получава така, но моя опит показва, че е по-добре да са семейна двойка или поне съвместно съжителство, деца да ги свързват и тн. Успех с избора! 😊


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: iana28 в чт, 11 юли 2019, 10:26
А може ли брат...сестра?


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: lady_gothic в чт, 11 юли 2019, 16:18
А може ли брат...сестра?

Предполагам питането е за църковен брак,тъй като за граждански няма никакво значение кой на кого какъв е.

Може по принцип,присъствала съм на такава сватба,но все пак питайте за по-сигурно в съответната църква/манастир.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: SSll в вт, 03 сеп 2019, 16:50
Много интересна тема. Интересно ми е дали в наши дни се очаква един вид “сродяване” между кумувете и младоженците в бъдеще или това вече е трърде остаряло :thinking:


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: hintt в пт, 06 сеп 2019, 14:25
Това лято се сгодихме и мислим другото лято да включим граждански брак, като все още се чудим дали да има сватбено тържество или да организираме вечеря с родителите си и брат му и сестра ми, без никакви други хора. Не искаме със Софи голямо тържество. Не си представяме традиционна сватба.
Относно кумовете се колебаем дали да се спрем на двойка, негов дългогодишен приятел, който наскоро се ожени.
Другият вариант е сестра ми и брат му. Аз клоня към вторият, но се чудя дали е позволени.
Няма да сключваме църковен брак.


Титла: Re: Как си избрахте кумовете?
Публикувано от: Rapunzzell в нд, 15 сеп 2019, 12:13
Това лято се сгодихме и мислим другото лято да включим граждански брак, като все още се чудим дали да има сватбено тържество или да организираме вечеря с родителите си и брат му и сестра ми, без никакви други хора. Не искаме със Софи голямо тържество. Не си представяме традиционна сватба.
Относно кумовете се колебаем дали да се спрем на двойка, негов дългогодишен приятел, който наскоро се ожени.
Другият вариант е сестра ми и брат му. Аз клоня към вторият, но се чудя дали е позволени.
Няма да сключваме църковен брак.

Щом няма да имате църковен брак няма проблем с втория вариант със сестра ти и брат му. :)


1