BG-Mamma

Образование => Продължаващо образование => Темата е започната от: кукумицинка в вт, 11 юни 2019, 17:39Титла: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: кукумицинка в вт, 11 юни 2019, 17:39
А английски няма ли да учим? (Тема 1)

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=369835.0

А английски няма ли да учим (Тема 2) (https://www.bg-mamma.com/?topic=509613)

Адаптирани аудиокниги: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=369835.675

Граматика за напреднали и стилистика:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=369835.705

ENGLISH AS A SECOND LANGUAGE
 - каналът на Дженифър:
http://www.youtube.com/user/JenniferESL                               
                                                                                               
Видео уроци на различни нива: www.engvid.com/category/level/beginner/

Да слушаме английски онлайн: http://www.elllo.org/   http://www.englishbaby.com/
http://www.englishlistening.com/   http://www.esl-lab.com/       

(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/09a2f13b.jpg)

Английски за деца on-line: http://www.mingoville.com/bg.html

Как да научим чужд език http://bglog.net/chujdiezici/30420
http://liternet.bg/publish6/an/ezik.htm

(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png)(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/aa76d8ee.jpg)(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/ac5640e1.jpg)(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/e5a34563.jpg)(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/d57b2f41.jpg)(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/b4TH/1c01c585.jpg)


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Sollsoll в вт, 11 юни 2019, 20:46
И аз благодаря за темата и за да не е празен поста ми ще споделя, че мисля да платя един месец в Languagebox. В предишната тема имаше позитивни отзиви за сайта.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: dani777 в ср, 12 юни 2019, 11:20
Аз в момента започнах такъв курс да видя как е с ваучер към Астория груп...


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Sunny555 в ср, 12 юни 2019, 15:40
Чудесна тема! Тъкмо исках да си уплътня времето. Мога само да споделя от личен опит, че съм много доволна от New English File и категорично не ми допада Headway.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Kiparis08 в ср, 12 юни 2019, 20:51
Какво ще кажете за Адванс ?Мислех там да се запиша лятото!?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: sssani в ср, 12 юни 2019, 22:01
Аз в момента започнах такъв курс да видя как е с ваучер към Астория груп...
Може ли да споделиш отзиви  в процес на курса или пък  като приключи?И аз от доста време ги оглеждам...


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Happy Bella в нд, 16 юни 2019, 15:56
Тук в Йоркширско поголовно натив спийкърс казват She/he don’t/do вместо doesn’t/does. И аз почнах вече😁. Да не се цепя от колектива. 5 години съм тук. Завърших английски тук в колеж и им издържах матурата и сега пак уча специалност в колеж 3-та година и работя с англичани. За времената няма какво да говоря... Обърнаха ми граматиката наопаки. Взех да се съмнявам дали Мърфи е англичанин изобщо и откъде я е взел тая граматика. Като пиша гледам да е правилно, обаче за говоренето не става просто. Тук си ги пляскат точно както си искат. Моите колеги нито словореди, нито граматика признават. Тъй че смело говорете. И те не я знаят 😁.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: deoo в ср, 19 юни 2019, 12:06
Здравейте.Искам да споделя мое  виждане за начина на изучаване  на езика.  Има хора, които много добре знаят граматиката, но въпреки това не могат да разбират английски. Подобно е и с хора, които при наличие на субтитри, могат да ги преведат.Но също  могат да имат проблем с разбирането , когато  става въпрос  при слушане на говор.Въпросът опира до това, как да учим езика.На много места се казва,като се гледат филми и видео.В единият случай да се гледат без субтитри , а в другия да се гледат със субтитри.И двата случая ефекта е много малък.Как може да гледаш филм или видео, ако не знаеш думи.Вторият вариант е да знаеш думи но да нямаш тренинг при  слушане на жива реч или аудио.Ако примерно гледаме нещо със субтитри  и слушаме едновременно, какво се постига? Нашият мозък е устроен така,че  избира най лесния начин за да не се натоварва.Защо трябва да се натоварва, гледайки  и слушалки при условие,че има субтитри.Да за него е най- лесно да се следят субтитрите.И ние си мислим,че постигаме нещо.Да ама не.Когато спрем даден филм или видео, пуснем отначало, ние оставяме в невиден че нищо не може да хванем от аудиото.За това е измислена система,която може да ни помогне за това.А тя е доста проста.Започваме от по- лесното към по -сложното.Избираме си , като начало нещо, което не е много дълго.Най напред гледаме субтитрите, ако ги имаме без да слушаме  .Целта е да видим, какво може да разберем от тези субтитри.След това подчертаваме непознатите думи и ги търсим, какво означават.Така на практика с малко текст  и аудио ние заучваме да  тренираме своя слухов апарат, както и караме мозъка да вникне в аудиото.Да всяко начало е трудно,  но  няма как.След, като сме разбрали субтитрите, вече ние знаейки за какво става на въпрос.Започваме да  слушаме , без да пускаме субтитрите.Това може да повторим няколко пъти.Целта е да тренираме нашият мозък, да го накараме  да мисли и възприема.Иначе ,каквито и курсове да караме, без подобен метод,нещата могат да станат, но много трудно.Да всяко нещо си има и изключение. Хората са различни и всеки има различен капацитет на запомняне или разбиране.Ако ползваме този метод, постигаме две неща.Едното е да научаваме  думи в даден текст,съответно филм , видео.А другото да започнем да развиваме нашия мозък към аудио, говор ...За целта ви предлагам , като нач ало да посетите този линк.
https://fenglish.ru/the-flatmates-1-at-the-airport/

Очаквам вашите коментари.Успех. :)
Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в ср, 19 юни 2019, 12:46
Здравейте.Искам да споделя мое  виждане за начина на изучаване  на езика.  Има хора, които много добре знаят граматиката, но въпреки това не могат да разбират английски. Подобно е и с хора, които при наличие на субтитри, могат да ги преведат.Но също  могат да имат проблем с разбирането , когато  става въпрос  при слушане на говор.Въпросът опира до това, как да учим езика.На много места се казва,като се гледат филми и видео.В единият случай да се гледат без субтитри , а в другия да се гледат със субтитри.И двата случая ефекта е много малък.Как може да гледаш филм или видео, ако не знаеш думи.Вторият вариант е да знаеш думи но да нямаш тренинг при  слушане на жива реч или аудио.Ако примерно гледаме нещо със субтитри  и слушаме едновременно, какво се постига? Нашият мозък е устроен така,че  избира най лесния начин за да не се натоварва.Защо трябва да се натоварва, гледайки  и слушалки при условие,че има субтитри.Да за него е най- лесно да се следят субтитрите.И ние си мислим,че постигаме нещо.Да ама не.Когато спрем даден филм или видео, пуснем отначало, ние оставяме в невиден че нищо не може да хванем от аудиото.За това е измислена система,която може да ни помогне за това.А тя е доста проста.Започваме от по- лесното към по -сложното.Избираме си , като начало нещо, което не е много дълго.Най напред гледаме субтитрите, ако ги имаме без да слушаме  .Целта е да видим, какво може да разберем от тези субтитри.След това подчертаваме непознатите думи и ги търсим, какво означават.Така на практика с малко текст  и аудио ние заучваме да  тренираме своя слухов апарат, както и караме мозъка да вникне в аудиото.Да всяко начало е трудно,  но  няма как.След, като сме разбрали субтитрите, вече ние знаейки за какво става на въпрос.Започваме да  слушаме , без да пускаме субтитрите.Това може да повторим няколко пъти.Целта е да тренираме нашият мозък, да го накараме  да мисли и възприема.Иначе ,каквито и курсове да караме, без подобен метод,нещата могат да станат, но много трудно.Да всяко нещо си има и изключение. Хората са различни и всеки има различен капацитет на запомняне или разбиране.Ако ползваме този метод, постигаме две неща.Едното е да научаваме  думи в даден текст,съответно филм , видео.А другото да започнем да развиваме нашия мозък към аудио, говор ...За целта ви предлагам , като нач ало да посетите този линк.
https://fenglish.ru/the-flatmates-1-at-the-airport/

Очаквам вашите коментари.Успех. :)    Много добри и полезни съвети сте дали! Точно такива съвети търся по интернет. Омръзнало ми е да попадам на съвети като: трябва да се гледат филми, видеа със субтитри или без субтитри (има разнопосочни мнения с или без субтитри е по-добре да се гледа някакво аудио), телевизии, да се четат вестници, списания, да се отиде в англоезична държава на екскурзия и да учим английски език, да се регистрира в сайтове за чужденци и оттам да се намери с кой да си пишем и после да се прехвърлим в скайп и да се провеждат аудио разговори и т.н.

    И аз съм достигала до такъв извод, че като не знам думи, фрази, идиоми, съкратено изговаряне, слята реч - как ще разбера всичко, като слушам без субтитри - но повечето субтитри не показват съкратено изговаряне и слята реч, а това е проблем пак с разбирането чрез слушане. Много правилен метод сте посочили, че трябва да се извадят всички тези проблемни неща и да ги научим. Да допълня, че пък някои хора съветват да не се вадят думи извън контекста и да се учат самостоятелно! Не е добре дадена непозната дума да се търси значението в речника! Трябва сам да откриеш какво е значението на дадена непозната дума в контекста на изречението чрез заобикалящите я думи!  След това пак да пуснем дадено аудио - филм, видео, телевизионно предаване и т.н. без субтитри и да се опитаме да разберем чрез слушане смисъла на даденото аудио.

   Аз искам да науча по-бързо да разбирам чрез слушане, като съм тръгнала от трудното, а не както вие сте посочили от лесното към трудното да се тръгне. Може би затова не се получава при мен да разбирам чрез слушане. Затова се отчайвам и обезкуражавам.

   Този линк към видео, което сте посочили, го пуснах и без да чета предварително написания текст по-долу, разбрах всичко!

   Много ще се радвам да се включат хора, които наистина знаят перфектно английски език и да споделят своя опит в ученето на този труден за мен език!Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: deoo в ср, 19 юни 2019, 13:00
Ако разбирате руски език,може да видите това видео.
https://www.youtube.com/watch?v=PSE93GhuW-Y

http://cyclowiki.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87_%D0%AF%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D0%BD

Да не забравяме, че да се прави превод си е начин на виждане.За това по някога един и същи текст,може да бъде преведен  по различен начин.Както се казва превеждането е изкуство :)


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: NumLock в ср, 19 юни 2019, 13:45
Да споделя и аз. Уча английски на "стари години", преди това не съм го учила никога, а и въобще езици не ми се отдават лесно. Целта ми е да се науча да чета и разбирам на слух, за писане и говорене нямам амбиции.
Да чета се научих някак, но с разбирането на слух - пълна трагедия. Проблемът е в това, че за мен писмената форма на дума, която знам, е свързана със значението й, както аз го разбирам, но връзката между тази писмена форма и озвучаването й като дума, още повече пък в изречение, на мен ми се губи. Всички знаем особеностите на английския - едно пишеш, друго четеш - "пишеш гума, четеш каучук, а разбираш гутаперча".  :)
За момента успявам да разбера текст, четен от диктор, който произнася бавно и правилно думите. Бърз говор, купища идиоми, гълтане на половината звуци - абсурд да разбера нещо без субтитри. В началото даже се ядосвах, ама като се вслушах как говорим самите ние и колко далече е това от книжовния български език и правоговор - ясно ми стана, че това си е нормално.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в ср, 19 юни 2019, 15:21
   За съжаление не разбирам руски език. ;(

  Numlock Преди около половин година открих в разговорната реч колко звуци и букви в английския език отпадат! Също така и всичко казват слято и съкращават толкова много думи! И в субтитрите въобще не се отразяват всичко описано от това. В българския език не отпадат нито звуци, нито букви, не говорим слято и се чува разстояние между думите. В английския език няма такова нещо. Оттам идва цялото затруднение при разбирането чрез слушане по английски език. Т.н Native speakers ги мързи да си отворят устата и сдъвкват много думи и изрази. За тях е важно да кажат нещо колкото се е възможно по-бързо, за да не се изморят случайно.   


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: г в ср, 19 юни 2019, 17:13
За момента успявам да разбера текст, четен от диктор, който произнася бавно и правилно думите. Бърз говор, купища идиоми, гълтане на половината звуци - абсурд да разбера нещо без субтитри.

Да, това е пречка и при други езици. Мисля, че такива аудиозаписи трябва да се пускат от B1.2 нагоре. В Ютуб има аудио книги, четени от диктор и можеш да си регулираш ръчно скоростта на възпроизвеждане.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: sinergon2 в ср, 19 юни 2019, 19:48

   Numlock   В българския език не отпадат нито звуци, нито букви, не говорим слято и се чува разстояние между думите.  
Ти ше ми кайш ся..... :D
Иначе особеното е, че в българския език сливаме думите и това затруднява чужденците. Казвали са ми, че гледат написани кратки думи, а като слушат говор - то едни дъъъъълги думи. :D  Но нали си го знаем, не ни прави впечатление.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Happy Bella в ср, 19 юни 2019, 22:33
:smile: Това ми напомни от ученическите години едно момче от класа се оплака на учителката, че не му даваме да преписва от нас домашните и каза”М те тия не’м даат”, в превод “ Ами тези не ми дават”. Учителката направо се опули и вика “ Ти български не можеш са говориш, немски си седнал да учиш”.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: sinergon2 в ср, 19 юни 2019, 23:49
Малко по темата със свикването на разбиране на реч. Използвайте така наречените адаптирани книги - писала съм и по-напред, но то кой ли се връща да чете стари постове.
Адаптираните книги винаги са с посочено ниво - А1, А2 или на английски език - Basic, Elementary и т.н. Това означава, че дадена история е разказана най-опростено с 500 думи примерно само сегашно време, с 1000 думи с повече времена, 1500 думи и т.н. (измислям си цифрите, това е само за онагледяване). На английски език тези книги 99% са преразкази на известни истории (примерно Пипи Дългото чорапче, Шерлок Холмс, нещо от Шекспир и т.н.) - това означава, че Вие вече имате представа от историята или можете лесно да намерите резюме на български. Тези книги имат дискове и имате варианти - 1) слушате диска само, а след това, четете 2) първо четете, а после слушате диска 3) едновременно слушате и четете.
Идеята е да се започне от много елементарни, но интересни истории и постепенно да увеличавате трудността.
Такива книги се продават, а може и да ги теглите като торенти с пдф и mp3.
Rutracker.org има стотици такива, а в предните теми съм показвала с картинки, как се тегли, ако някой няма идея от торенти.
Паролата и потребителското име взех тук от този форум, май теглеха сериали с тях- и двете са  bgmamma.
За да не си губите времето да ровите - влизате с това име и парола, цъкате на "трекер", намирате поле "название содержит", пишете
"адаптирован"  - излизат Ви книги на всякакви езици, а Вие си избирате език и ниво.
Aко Ви хареса този начин на учене, винаги можете да си купувате тези книги от големите книжарници у нас.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: NumLock в чт, 20 юни 2019, 09:18
На мен адаптираните книги ми помогнаха много да се науча да чета. Освен от сайта, който препоръча sinergon2, изтеглих много такива, заедно с аудиото към тях, от един сайт, който сега го преместиха на нов адрес - https://english-e-reader.net/.
В YouTube пускат видеоклипове с аудиокниги, на които показват едновременно и текста на адаптираната книга - от типа на Learn English Through Story  (https://www.youtube.com/channel/UCXgo3fOqIN1JE6w_tD4KeLA/videos)
За жалост, обаче, пътят от разбирането на този опростен английски, четен от диктор, до разбиране на жива реч е много, много дълъг...  :(


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Nikta в пт, 21 юни 2019, 09:47
А със говоренето как се справяте? Как да проговоря като няма с кого да се упражнявам.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Sollsoll в пт, 21 юни 2019, 14:41
А със говоренето как се справяте? Как да проговоря като няма с кого да се упражнявам.

https://www.youtube.com/watch?v=KaA_mxga3PQ&list=PLD6t6ckHsruYoalxbzcjX1TNn4h7ShiRk
мисля, че това видео ще е полезно.

Аз преди време упражнявах говоренето като слушах записите от http://www.bbc.co.uk/learningenglish/english/features/english-at-work и повтарях чутото. Много ми помагаше.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Nikta в пт, 21 юни 2019, 16:03
Благодаря СолСол!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в пт, 21 юни 2019, 16:04
    Говоря си сама, дори да ви звучи лудо! Един мой преподавател беше ми казал, че като няма с кого да говорим, да говорим сами. Също такъв съвет съм срещала и по Интернет. Казвайте си всичко, каквото правите в момента! Дори да не сте сигурна, че казвате нещо правилно граматически, запишете се и като се върнете у вас, потърсете как е правилно по граматически ред! Също така ако не знаете дадена дума, пак я запишете и потърсете в речника! Така ще научите повече думи. В началото е много трудно и може да се откажете, но не се отказвайте!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: sinergon2 в пт, 21 юни 2019, 16:29
Защо да звучи лудо? Я си предствете един актьор, които репетира роля или оратор, който репетира реч. Доброто представяне на реч изисква говорене на глас.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Nikta в пт, 21 юни 2019, 17:26
Това с говоренето сама ще го пробвам. Вместо да си мисля нещо, ще си го говоря на английски. Дано има ефект, не бях се сетила!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Nikta в пт, 28 юни 2019, 18:43
Това с говоренето сама ще го пробвам. Вместо да си мисля нещо, ще си го говоря на английски. Дано има ефект, не бях се сетила!

Действително се оказва трудно това. За елементарните разговори всичко е ОК, ама по-дълги и сложни си е трудно.То думи ми се губят, чудене кой предлог да използвам, а и няма кой да те коригира при нужда, то не е една беля.. Ама по-добре от нищо! При вас как върви?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: bethefirst в нд, 07 юли 2019, 01:05
Търся място във Варна, където да изкарам курс и да взема СРЕ сертификат. Някакви препоръки?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: беба28 в ср, 31 юли 2019, 12:24
Не успявам да намеря от къде да си сваля червената граматика на Мърфи. Тоест аз намирам доста линкове, но те са към граматики различни като съдържание от моята червена. Явно са различни издания. Моята е ето такава

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/mANx/ONbUG.jpg)


Моля ако някой знае от къде мога да си я сваля да пише.  Също искам да питам дали самите упражнения от граматиката ги има в word, за да мога да си ги попълвам.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Ала-Бала в ср, 31 юли 2019, 13:17
А защо реши, че я има онлайн?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в ср, 31 юли 2019, 13:28
Не успявам да намеря от къде да си сваля червената граматика на Мърфи. Тоест аз намирам доста линкове, но те са към граматики различни като съдържание от моята червена. Явно са различни издания. Моята е ето такава

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/mANx/ONbUG.jpg)


Моля ако някой знае от къде мога да си я сваля да пише.  Също искам да питам дали самите упражнения от граматиката ги има в word, за да мога да си ги попълвам.

   Ако имате Фейсбук, там има една страница, в която се качват за безплатно сваляне на всякакви книги по английски език. Намерих страницата във Фейсбук:  https://www.facebook.com/Free-Book-for-Learning-English-1610261035703992/  Много полезна е тази страница за мен!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: беба28 в ср, 31 юли 2019, 16:05
А защо реши, че я има онлайн?

Защото преди време някой беше писал, че я е свалил, но тогава не ми трябваше и не съм записала от къде.

:
Не успявам да намеря от къде да си сваля червената граматика на Мърфи. Тоест аз намирам доста линкове, но те са към граматики различни като съдържание от моята червена. Явно са различни издания. Моята е ето такава

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/mANx/ONbUG.jpg)


Моля ако някой знае от къде мога да си я сваля да пише.  Също искам да питам дали самите упражнения от граматиката ги има в word, за да мога да си ги попълвам.

   Ако имате Фейсбук, там има една страница, в която се качват за безплатно сваляне на всякакви книги по английски език. Намерих страницата във Фейсбук:  https://www.facebook.com/Free-Book-for-Learning-English-1610261035703992/  Много полезна е тази страница за мен!Благодаря!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Neznam86 в ср, 14 авг 2019, 19:16
Може ли сайт с речник, който ще се използва за работа в колцентър, свързан с почистване?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: mey_si в нд, 18 авг 2019, 15:33
Здравейте, записвам се в темата като си търся школа по английски в София - за възрастни, в група... Като и цената има значение защото имаше школи, които предлагат едно ниво за около 800лв, което ми е непосилно...
И също да ви се похваля, че от известно време се занимавам сама вкъщи, и от б1 сега съм на б2, което смятам за голям напредък : д.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в нд, 18 авг 2019, 15:35
Здравейте, записвам се в темата като си търся школа по английски в София - за възрастни, в група... Като и цената има значение защото имаше школи, които предлагат едно ниво за около 800лв, което ми е непосилно...
И също да ви се похваля, че от известно време се занимавам сама вкъщи, и от б1 сега съм на б2, което смятам за голям напредък : д.

    Наистина е голям напредък и бъдете горда с това, че имате голямо желание да научите много добре английски език! :)


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Neznam86 в вт, 20 авг 2019, 23:55
Реших да си подобря английския. За граматиката - ок, намерих материали в нета, но не мога да намеря качествени за речника. Или ги знам думите или ми се струват безполезни. Препорачайте сайт за изучаване на нови думи ниво intermediate и upper intermediate.
Другият проблем е , че с разбирането се справям сравнително добре, но когато трябва да обърна от български на английски се затруднявам да се изразя. Не мога да сетя какво значи дадена дума, но като я видя на английски знам какво означава на български. На какво се дължи това и как да го предодолея?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в ср, 21 авг 2019, 10:42
Реших да си подобря английския. За граматиката - ок, намерих материали в нета, но не мога да намеря качествени за речника. Или ги знам думите или ми се струват безполезни. Препорачайте сайт за изучаване на нови думи ниво intermediate и upper intermediate.
Другият проблем е , че с разбирането се справям сравнително добре, но когато трябва да обърна от български на английски се затруднявам да се изразя. Не мога да сетя какво значи дадена дума, но като я видя на английски знам какво означава на български. На какво се дължи това и как да го предодолея?

    Проблемът при изучаването на думите е, когато се търси значението им в българския речник! Точно тука е моят проблем коя дума точно да използвам. На пръв поглед има английски думи с еднакво значение, но се оказва, че имат тънки разлики и дадена английска дума става неуместна да се използва, защото придобива съвсем друго значение. Пример: beach and coast. Значението им е бряг, но имат една тънка разлика и ако се използват неуместно, отсрещната страна или няма да разбере смисъла на изречението, или ще ви погледне учудено и объркващо, че не знаете как да използвате правилно думите!

    Аз търся думите в тълковни английски речници - отчасти те ми помагат. Доволна съм от два тълковни английски речника: Longman Dictionary of Contemporary English and Oxford English Advanced Learner's Dictionary. Много искам да купя тези речници в книжен вариант, защото за мене ще бъде по-удобно да ги използвам и винаги ще ми бъдат под ръка, но много са скъпи - над 100,00 лв.. Все не ми стигат финансите, за да отделя финансови средства, за да ги закупя. Можете да ги използвате безплатно онлайн! Понякога поглеждам какво означава дадена английска дума в български речник, когато не мога да схвана обяснението в тълковните речници!

    Проблемът е, че посочените от мене речници, не решават напълно проблема с дилемата коя правилна дума да се използва! В youtube and https://www.quora.com - мисля, че това беше правилният линк, от който съм доволна!


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Neznam86 в сб, 24 авг 2019, 15:17
И също да ви се похваля, че от известно време се занимавам сама вкъщи, и от б1 сега съм на б2, което смятам за голям напредък : д.
А как тествахте нивото си? Намерих някои тестове в нета, но ми се струват неточни: много са кратки и не обхващат голяма част от граматиката. а и нямат част за случане и четене примерно. Може ли да ми кажете къде да намеря коректен тест за определяне на нивото?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: mey_si в сб, 24 авг 2019, 17:19
И също да ви се похваля, че от известно време се занимавам сама вкъщи, и от б1 сега съм на б2, което смятам за голям напредък : д.
А как тествахте нивото си? Намерих някои тестове в нета, но ми се струват неточни: много са кратки и не обхващат голяма част от граматиката. а и нямат част за случане и четене примерно. Може ли да ми кажете къде да намеря коректен тест за определяне на нивото?
Аз направих тестовете на няколко от школите,  които гледам за уроци и всички се припокриваха като резултати... Тест за слушане и четене он-лайн не знам дали има как да се направи коректно.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Neznam86 в сб, 24 авг 2019, 18:25
Има. Ето един пример за тест за слушане:
https://www.examenglish.com/leveltest/listening_level_test.htm
Но аз искам пълен тест. Да има всичко. И да е точен, но не мога да намеря такъв нета.
Иначе и аз съм си правила в школа, но беше преди доста години. Сега съм в родния си град и няма как , затова искам онлайн.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: NumLock в сб, 24 авг 2019, 19:14
Пробвах се на теста от горния линк и ме изкараха, че съм ниво С1.  :bowuu:
 :35: :35: Де да беше така...
Въобще нямам вяра на тестове.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Nikta в нд, 25 авг 2019, 09:10
А, мен ме изкара С2.. мечтая си само за това ниво:)


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: mey_si в нд, 25 авг 2019, 10:28
Хаха и аз съм С1 по този тест 🤣...


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: FragranceFanatic в пн, 26 авг 2019, 11:20
Нивата и положено-взетите изпити не означават, че "владеем" езика, а ниво на компетентност на разбиране и ориентиране, адекватност в повечето ситуации и теми от ежедневието, респективно владеене на лексиката, и най-използвани думи, но се забравя, ако не се практикува, затова постоянно Youtube, четене, слушане, помага много :).

За филми вече съм забравил български субтитри, и гледам с английски, за да ми е по-лесно, и да упражнявам едновременно четене и слушане, първо и за мозъка, и когнитивните способности да се поддържат млади и в кондиция, е по-добре, второ, по-ми е лежерно :satisfied:.

Ако някой си мисли, че имайки C1 и отиде в чужбина, ще се оправя перфектно, лъже се. Просто ще му е по-лесно от тези без, защото като попадне в селището с конкретния акцент и изрази, идиоми и т.н., бързо ще разбере какво имам предвид.

Като гледам филми, повечето плеъри имат възможност само да цъкнеш върху думата и се отваря Гугъл с превод и тълковен речник с примери и синоними, много е удобно.

От години следя в Тубата канала Engvid, но вече не толкова редовно, защото повтарят едни и същи неща, няма как да е иначе след 10 годишно присъствие.

За мен школите са безсмислени пари на вятъра, с оглед огромната информация, с която разполагаме в нета и то синтезирана. Може да се направят няколко индивидуални урока с учител за изготвяне на индивидуален план и периодично за наблюдаване на нивото и напредъка.
Смисълът в школите за мен е само един - социален контакт, което не е лошо само по себе си.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: босоногата херцогиня в пт, 30 авг 2019, 22:56
Като гледам филми, повечето плеъри имат възможност само да цъкнеш върху думата и се отваря Гугъл с превод и...
Извинете за тъпия въпрос, ама за кой плеър иде реч?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: FragranceFanatic в сб, 31 авг 2019, 00:59
Босонога, няма тъп въпрос, има незададен, нали знаеш ;).

Аз ползвам Pot Player, за мен е най-добър и интуитивен, гледам всякакво видео и формати с него, не изисква допълнителни кодеци, има и хардуерно ускорение, спокойно плейва големи файлове и Блурей и на по-стари машини.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в пт, 13 сеп 2019, 11:56
Сигурно този въпрос е сложен казус и надали има еднозначен отговор на него. Как да разберем значението или значенията на фразеологичните глаголи и идиоми без да ги търсим нито в речници, нито по Интернет, нито където и да е?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: кукумицинка в пт, 13 сеп 2019, 13:10
Някои идиоми може би се разбират от контекста, но други трябва да ги научиш по някакъв начин - от човек, някакви филми, текстове, форуми... Аз и на български някои идиоми не ги знам точно какво значат, просто горе-долу се сещам в какъв контекст съм ги чувала да се използват, а има и такива, които не съм ги и чувала изобщо.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в пт, 13 сеп 2019, 16:59
Босонога, няма тъп въпрос, има незададен, нали знаеш ;).

Аз ползвам Pot Player, за мен е най-добър и интуитивен, гледам всякакво видео и формати с него, не изисква допълнителни кодеци, има и хардуерно ускорение, спокойно плейва големи файлове и Блурей и на по-стари машини.

Потърсих го в замунда и не открива такъв player Pot Player. Откъде мога да го изтегля? Не е вярно, че повечето players могат да превеждат някаква непозната дума като цъкнеш върху нея! Използвам BS.Player, GOM Player, VLC Media Player. Тези players нямат такава функция да се избере дума и да се отвори Goolge преводач.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: FragranceFanatic в пт, 13 сеп 2019, 18:39
Джени, слято го изпиши  :whistle: :mrgreen:.

Не ти трябват 5 вида плеъри.

Инсталирай, пусни филм, паузирай, кликни върху произволна дума и ти се отваря браузърът, примерно Firefox с препратки в Гугъл и преводи, даже не е нужно да се отваря сайт, отдолу с друг шрифт под линковете излизат англо-англо преводите.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Jennifer_w в сб, 14 сеп 2019, 13:20
Джени, слято го изпиши  :whistle: :mrgreen:.

Не ти трябват 5 вида плеъри.

Инсталирай, пусни филм, паузирай, кликни върху произволна дума и ти се отваря браузърът, примерно Firefox с препратки в Гугъл и преводи, даже не е нужно да се отваря сайт, отдолу с друг шрифт под линковете излизат англо-англо преводите.

    Благодаря много. Написах го в замунда слято и ми излязоха доста резултати. Ще го изтегля и пробвам. :) После ще напиша коментар дали съм доволна.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: мама на две слънца :) в вт, 17 сеп 2019, 21:36
Здравейте,
Много е полезна темата и започвам да я чета редовно :) Мисля да запиша ускорен курс по английски и съм се спряла на ИЧС но не намирам от последните години никакви отзиви затам. Дали е добро място за записване на курс ?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: payla777 в ср, 18 сеп 2019, 14:36
Здраейте, преди две седмици изкарах интензивен курс на ниво А1.И сега съм в търсене на друга школа за да запиша А2.От моята съм доволна , но се намира в Ст.град и пътят в посока ми костваше час.
Стряла съм се на две места за сега- с бюджет 360 лв.
Едната е в центъра и се казва Езикова школа Омега.
Другата е на 15 мин от вкъщи на ул. Опълченска-     
Езиков Център- ВИСТА АКАДЕМИ.

Не мога да намеря реални коментари за тях. Някой ако може да ме насочи. Също съм отворена и за други предложение за школа.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Ала-Бала в ср, 18 сеп 2019, 14:56
Аз съм ходила в Омега, точно защото беше бюджетен вариант.
Хареса ми, но курсистите не си ги избираш и за мен поне там беше проблема. Имаше една девойка, дето според мен само си беше дала парите...повече пречеше, отколкото учеше.
Малко се препуска по материала.
И крайнитие изпити са чиста проформа според мен.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: payla777 в ср, 18 сеп 2019, 17:28
Някой може ли да ми обясни в тези две изречия защо е едното използваме in , а в другото to

Have you ever been to  Italy?

Last year I was in Italy.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: Rochellka в ср, 18 сеп 2019, 17:34
Когато обозначаваме това, че сме ходили някъде, но вече не сме там, е правилно да използваме "to".
Ако говорим за това къде се намираме и обикновено искаме да отбележим времето на престой, използваме "in".


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: payla777 в ср, 18 сеп 2019, 17:44
Да разбирам ли, че в изр. ''John moved to/in Canada last year.''
правилния предлог е in/.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: FragranceFanatic в ср, 18 сеп 2019, 17:48
Да разбирам ли, че в изр. ''John moved to/in Canada last year.''
правилния предлог е in/.


Не, защото Джон е препътувал, предвижил се е до локацията, стигнал е движейки се, това се изразява с "to".

Друг пример : John is going to Paris next year.

"In" означава "вътре".

Пример : I am in the house. Т.е вътре, нещо, което събира, побира други неща.

За точна локализация се използва "At".
I am at home. At the kitchen.

Повечето са т.нар. collocations и се наизустяват с времето.


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: мама на две слънца :) в нд, 29 сеп 2019, 21:57
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/hdgq/ArlfD.jpg)Здравейте,
Някой да има учебника English file third edition intermediate е нивото ?


Титла: Re: А английски няма ли да учим? - 3
Публикувано от: sinergon2 в нд, 29 сеп 2019, 22:18
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5227994


1