BG-Mamma

Дом и семейство => Лични финанси => Темата е започната от: letas в чт, 15 авг 2019, 12:29Титла: Нова декларация в банките
Публикувано от: letas в чт, 15 авг 2019, 12:29
Здравейте, пускам нова тема, тъй като не видях стара такава.
Днес внесох дребна сума по банковата си сметка и ми дадоха да попълня декларация, във връзка с " прането на пари", която била влязла в сила от месец юли. Декларацията е за сумите, които влизат в нея - месечно и годишно. В кой сектор работя, каква ми е длъжността, образованието и др.
Тъй като не намирех в нета информация за нови декларации за физическите лица и банковите им сметки, искам да попитам в другите банки има ли такова изискване, защото даже не ме попитаха дали съм съгласна да дам такава информация. Банката е ЦКБ.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: *Алис* в чт, 15 авг 2019, 12:36
Миналия ден внасях в Пощенска, нищо не са ме карали да подписвам, освен вносната бележка.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: letas в чт, 15 авг 2019, 13:25
Благодаря за отговора!
Обадих се в централата на ЦКБ да ми обяснят все пак за какво става въпрос. Това бил въпросник "Опознай клиента си", който бил задължителен за всички банки и бил свързан с изменения закон за "прането на пари", влязъл в сила миналата година. Въпросникът бил за вътрешна информация и в ЦКБ се въвеждали с едногодишно  закъснение.
Интересно в кои банки още ги изискват.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: милинка в чт, 15 авг 2019, 13:38
Тези процедури са задължителни за всички банки. Някои може да са вкарали текстовете в други документи, да са събрали няколко декларации в една, но са обичайна практика.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: DeVa® в чт, 15 авг 2019, 21:08
От години попълвам такива декларации, не е новост.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: Sunshinez в чт, 15 авг 2019, 23:03
И аз съм попълвала декларация за произход на средствата, от поне 4 години.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: Марияна М. в чт, 15 авг 2019, 23:50
И какво точно Ви притесни толкова, че стигнахте до обяснения от централата?


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: *Алис* в пт, 16 авг 2019, 12:40
Доколкото разбрах, става въпрос за дребна сума.
Мен лично ме притеснява, когато ми бутат някакви неща да подписвам, а нямам време да ги чета. В клона, на банката в който ходя го знаят това много добре и ако не им е жизненоважно изобщо не ме занимават.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: милинка в пт, 16 авг 2019, 14:09
KYC процедурите не са обвързани с конкретен размер. Събира се информация за отделния клиент и при някакви по-нетипични трансакции се преглежда по-подробно.
Произволен пример: декларирали сте, че сте със средно образование, че стандартно през сметката ще минават 10-12 000 лв. годишно, а изведнъж получавате по сметката 100 000 лв. приходи от консултации, а след това ги харчите тези пари като плащане по договор за реклама. При една такава операция веднага ще се обърне внимание, че нещо нетипично се случва, ще поискат документи за входящото плащане и за основание за изходящото, за да се направи проучването.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: Pepina_n3 в вт, 20 авг 2019, 11:06
аз даже съм отказвала на банка да ми копира личната карта. Изумена съм какви неща подписвате доброволно. Днес живеем в свят, че всеки събира данни за вас - Facebook, Google, банки и навлиза в личното ви пространство


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: DeVa® в вт, 20 авг 2019, 11:39
И? Приеха ли те без копие на ЛК?

Мен една служителка ме ядоса много преди години, иска ми втори телефон за връзка?! :crazy: Казах, че имам само един, ама как така, дайте някой служебен или на роднина?! :roll:
И то за депозит, да кажеш, че тегля кредит и ще ме търсят ако не плащам, а те за моите пари ми искат и втори телефон. :twisted:


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: Pepina_n3 в вт, 20 авг 2019, 13:37
те ми бяха снимали първоначално личната карта при откриване на сметката, но бях отишла по друг повод до банката и имах нова лична карта, тази втората не дадох да ми я снимат, подписах документ, че не давам съгласие.  Винаги, когато  ви снимат документи питайте имат ли право?  В този случай служителката в банката ми я снима без да пита, веднага щом видя новата лична карта, тръгна към ксерокса, а после ми даде даа подписвам, че съм съгласна да ми я снимат.
Аз давам на служителите да прочетат личната карта, да ме проверят по снимката, но да ми я снимат - не. Идва ми малко в повечко.
Като си плащат данъците, тази година, служителката не знаеше къде са и очилата и  искаше да и продиктувам ЕГН то си в присъствие на други клиенти около мен ( 3 гишета). Аз и  дадох личната карта и и  казах, че няма да го прочета на глас, защото това са лични данни. Не е мой проблем, че тя  е далекогледа.


Титла: Re: Нова декларация в банките
Публикувано от: tetka_the_best в вт, 20 авг 2019, 22:37
За първи път чувам за този закон :)
Такава информация са ми искали, когато кандидатствах за кредитна карта преди много години, и то не в такъв обем.
Попълвала съм декларация за произход на парите, когато продадохме жилище.
При внасяне никога не са ми искали такава информация, пък и с възможността да си внасяш през банкомат...
Данни от нова лична карта бих предоставила в банката, особено ако старата е изгубена или открадната.


1