BG-Mamma

Образование => Средно образование => Темата е започната от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 14:38Титла: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 14:38
Моля помогнете! Аз съм на 14 години, от малък град и ще бъда 8 клас. Записана съм в езикова гимназия с профил АЕ/НЕ. Проблемът е че не искам да бъда в това училище, а в друго, понеже:
1.изборът за това училище не беше мой а на родителите ми
2. в другото училище са всичките ми приятели
3. а и вече знам перфектно английския език
4. аз съм по-срамежлива и стеснителна, а всички, които са в тази паралелка вече се познават и са приятели, а само аз ще съм страничната
5. Няколко от момичетата са ми се подигравали заради външния вид и не искам да ми се подиграват и останалите цели 5 години
6. казвали са ми че една от учителките по английски език се държи много грубо с децата псува ги обижда ги и ги наказва

Искам да бъда в математическа гимназия в паралелка приложно програмиране, но местата са само 26 и вече няма свободни. Балът ми е висок (436 точки). Искам да попитам дали има някакъв начин да се преместя преди да е започнала учебната година или по време на годината.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: d0ra в пн, 26 авг 2019, 14:48
Можеш да се преместиш, ако се освободи място в паралелката в математическата гимназия. Обади се по телефона, или иди на място в МГ, и попитай дали има свободно място. Ако сега няма, опитай пак през учебната година.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 15:04
В момента всички места са заети. А трябва ли да се държат някакви изпити ако се освободи място?

Или пък ако остана в 8 клас и се преместя в 9 ще има ли проблем да се преместя тогава. Или ще ми бъде много трудно да наваксам и ще има ли някакви изпити, защото в сегашного училище се учи първата година само английски, а в другото тази година се учи много информатика и ит


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Mama Ru в пн, 26 авг 2019, 15:24
За да се преместиш трябва да има свободно място. В някои случаи се отпуска допълнителна бройка, но от РУО. При преместване на по-късен етап ще има приравнителни изпити по предметите, които не си изучавала или има разлика в броя часове (хорариум). И не, не можеш да се местиш без съгласието на родител.
Език след седми клас няма как да знаеш "перфектно" дори и да ти е майчин. Да ти имам самочувствието. Аз съм филолог. Завършила съм езикова гимназия с преподаване на този език по всички предмети, имам филология (висше), преподавам езика и пак не твърдя, че го знам перфектно. Но и за българския не го твърдя, какво остава за език, който не ми е роден и не съм живяла в съответната езикова среда. Владея го и толкова.
Местене ще имаш право (смяна на профила) след приключване на първи гимназиален етап, т.е след като завършиш 10 клас.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: d0ra в пн, 26 авг 2019, 15:31
Ако се преместиш след края на 9-ти клас, ще държиш приравнителни изпити по някои предмети. Балът ти е висок, предполагам си ученолюбива :). Не мисля, че приравнителните изпити ще те затруднят.
Не се настройвай негативно преди началото на учебната година. Не обръщай внимание на децата, които те обиждат. Вероятно ще намериш приятели и в езиковата. Не е задължително да ти преподава учителката, която не се държи добре с учениците. Пожелавам ти много успехи и щастливи мигове през следващите пет години.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: the Дорис в пн, 26 авг 2019, 15:44
А според теб от къде ще се познават всички момичета в новият ти клас? Сама се настройваш, че няма да те приемат и ще те отхвърлят.

За кой град става дума?


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 15:55
А ако завърша 8 клас в езиковата  и се освободи място за 9 в математическата ще мога ли да се преместя като там в 8 клас интензивно са се изучавали английски, информатика и ит, а тук само английски. И ще трябва ли да държа някакви изпити по информатика и ит.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: d0ra в пн, 26 авг 2019, 16:07
Ще можеш да се преместиш, ще държиш приравнителни изпити. Приравнителните изпити не са страшни.
А може да намериш добри приятели в езиковата, и да не искаш да се местиш след година.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 16:16
А по кои предмети ще държа приравнителни изпити и какво представляват


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: the Дорис в пн, 26 авг 2019, 16:21
Направили са група, в която са всички от класа и там всички си пишат, оговарят се да излизат звънят си и т. н.

Ти в тази група ли си?
Не разбирам как така всички се познават от сега, като сега се сформира класа? В град с 2 гимназии не говорим за някое малко градче.

Да не би да имаш някоя лицемерна приятелка, която те подкокоросва и шашка с такава информация?


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 16:27
Не съм в тази група, но разбрах за нея от едно момче от стария ми клас, което е в математическата.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: d0ra в пн, 26 авг 2019, 16:29
Приравнителни изпити ще имаш по предметите, които не си изучавала или в новото училище са учили повече броя часове годишно (хорариум).
Не се настройвай предварително, че няма да ти хареса в езиковата. Включи се в групата на класа. Започни спокойно новата учебна година. Вероятно ще намериш приятели.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 16:35
Всички тук се мислят за ,,популярни,, и за звезди щом са влезли в това училище с бал 230 точки. Видях чатовете от групата и пишат че са се записали с този език само защото няма да учат първата година и щели да излизат само навън и нямало да внимават в часовете. Докато в другото училище никой не гледа другия а мислят за учетието. Знам го, защото познавам много деца от другото училище.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Mama Ru в пн, 26 авг 2019, 16:40
Остави ги да си излизат. Нищо не ти пречи да си излизаш с приятели от други училища. И да залагаш над учението. Осми клас в езикова или не, е основно чужд език (минимум 13 часа на седмица). Целта е да се уеднакви нивото на всички от класа и да се изчистят пропуските. В края на годината всички осмокласници се явяват на външно оценяване по английски. Там ще се види кой колко знае. Освен това можеш да се включиш и в олимпиадата по английски и да провериш доколко наистина владееш езика. А ако имаш време от учене за извэнкласни дейности запише се на нещо. Предимство е, че ще учиш усилено е втори чужд език и ще излезеш с два езика, което е важно за реализацията ти по-нататък. Нивото на втори чужд език в математическата не е като това в езиковата.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: the Дорис в пн, 26 авг 2019, 16:42
Ясно, някой те навива и много държи да не си щастлива, че си приета в това училище ....

Трябва да се отърсиш от тези манипулации и да погледнеш тези чатове между колко деца са - например 3 не са 26. Дали наистина се рални и дали не са извадени от контекста. Защо някой, който не е от този клас има достъп до тях. И защо те навива?

Какво значение има дали Х, Y и Z искат да учат - това не е твой проблем дали те излизат или учат. Гледай себе си.

Например моята дъщеря също я приеха в елитна гимназия и едно познато дете започна да я навива как там всички били наркомани, не учели, учителите били зли и тя се връща притеснена. А аз я попитах нейния познат колко точно деца учили в тази гимназия познава - николко, а колко наркомана - николко, а колко учителя - николко. Ами от къде знае - така се говорело... Нали знаеш колко кисело е гроздето дето не можеш да достигнеш! ;)


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 16:50
Честно казвам че никой не ме навива. Единственото нещо което искам е да се преместя в другото училище защото вече знам английския добре и не искам просто да го дъвча. Там вече имам приятели а не е същото като да сме от едто училище


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Как' Сийка в пн, 26 авг 2019, 16:52
По мое време, през 80-те, в езиковите гимназии учеха само „курви“. През 90-те се включиха и „наркомани“. Явно традицията продължава.
И всички тези твърдения са, о, изненада! все на неприети там ученици и най-вече на техните родители.
Наистина гроздето е много кисело.

...защото вече знам английския добре и не искам просто да го дъвча.

Ти още български не си научила, кога пък успя с английския?


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 16:59
Ходя на частни уроци от първи клас и знам английския на ниво 9-10 клас. Затова ако отида в математическата ще нови предмети и няма да започвам повтарям всичко научено


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: the Дорис в пн, 26 авг 2019, 17:05
Честно казано доводите ти за ученето дето те влече, отличния английски и злите вече сформирани в отровна група съученици е доста неубедителен.

Хайде замисли се добре и си отговори защо наистина искаш да ходиш в другото училище? Предполагам, че там имаш повече познати, с които сега се движиш и ти звучи като по-лесна и приятелска среда.
Това обаче не означава, че там ще си по-добре.

Учебната програма в училищата няма как много да се различава, така че точно колкото не се учи в едно училище - толкова не се учи и в другото.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Как' Сийка в пн, 26 авг 2019, 17:07
Ох, добре. Заминавай в математическата и освободи мястото за дете, което ще учи с желание и удоволствие. :)


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Miren K в пн, 26 авг 2019, 17:18
Ако някой има по-подробна информация и е запознат повече с нещата за преместването моля да пише


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Лилянa в пн, 26 авг 2019, 18:19
Не можеш да се местиш, ако няма места в другото училище.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: Rochellka в пн, 26 авг 2019, 18:37
Моля помогнете! Аз съм на 14 години, от малък град и ще бъда 8 клас. Записана съм в езикова гимназия с профил АЕ/НЕ. Проблемът е че не искам да бъда в това училище, а в друго, понеже:
1.изборът за това училище не беше мой а на родителите ми
2. в другото училище са всичките ми приятели
3. а и вече знам перфектно английския език
4. аз съм по-срамежлива и стеснителна, а всички, които са в тази паралелка вече се познават и са приятели, а само аз ще съм страничната
5. Няколко от момичетата са ми се подигравали заради външния вид и не искам да ми се подиграват и останалите цели 5 години
6. казвали са ми че една от учителките по английски език се държи много грубо с децата псува ги обижда ги и ги наказва
1. Вероятно родителите ти са направили по-добър избор от този, който ти би направила. Просто не го осъзнаваш.
2. Ясно стана, че единствената ти мотивация да отидеш в другото училище са приятелите ти.
3. На 14 години НЯМА КАК да знаеш английски перфектно.
4. Това, че ще си "страничната" е само твое предположение.
5. Хората винаги ще намират за какво да ти се подиграят, ако пожелаят. Въпросът е как ти реагираш на това.
6. Това, което са ти казвали за учителката са СЛУХОВЕ и ако една учителка си позволява да псува децата, то отдавна да не работи като такава. Ако ги наказва - това е в реда на нещата.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: милинка в пн, 26 авг 2019, 18:38
Ако някой има по-подробна информация и е запознат повече с нещата за преместването моля да пише

Отговориха ти, какво още не е ясно? Можеш да се местиш, ако се освободи място и издържиш приравнителните изпити.
След като ти е било зор за математическата, защо не си я писала нея по-напред в желанията, а си се бутнала в езиковата? И не на последно място - на български пишеш с грешки, чужд език едва ли си овладяла до съвършенство. С този подход нас не можеш да убедиш, камо ли родителите ти. Седни си на д-то и стига с мрънкане, така само ще стимулираш съучениците ти да се държат по-зле. Покажи малко перушина и самочувствие.


Титла: Re: Преместване в друго училище в 8 клас
Публикувано от: gargamela в чт, 29 авг 2019, 14:59
1. Опция преместване в паралелка с приложно програмиране имаш само ако в съответната паралелка се освободи място, независимо в 8, 9 или 10 клас (свободните места се обявяват в сайта на училището или в сайта на съответното РУО, така че проверявай). Тук активен ход нямаш, само чакаш и се надяваш.

2. Ако такова място се освободи, подбираш родител да ти подаде документите и ако те приемат, говорите с директор или зам.директор по учебна част какви точно приравнителни изпити следва да държиш. Ако това се случи в 8 клас, имай предвид, че балообразуването за различните гимназии е различно, така че за МГ балът ти може да не е 430 и нещо, а по-нисък.

3. Кълката "перфектно знам английски и спокойно ще бича айляк в час" в 8 клас на ЕГ обикновено устисква максимум до м.януари (твърдя го като преподавател в ЕГ). По новите програми интензивното изучаване на език в 8 клас е от 18 часа седмично, а на повечето места добавят 2ч. ИУЧ, т.е., стават 20ч. седмично което се равнява на над месец курс или частни уроци (обикновено до 4 уч.часа седмично до прогимназиална възраст). Т.е. 36 учебни седмици в осми клас ти се явяват еквивалент на над 3г. непрестанно изучаване на езика, при това с лексика, съобразена вече с по-сериозна, не с детска възраст.
Задължителното НВО по чужд език в края на 8 клас отпадна от 2г., но се замени със задължителна матура по профилиращ предмет в края на 12 клас и е логично тя да е по първи чужд език.

4. Моментът с подигравките и обидите (независимо дали от ученици или от учител) се изчиства по системата за превенция и борба с тормоза, по веригата класен-училищен психолог-педагогически съветник и нагоре. В повечето училища "на показ"  действа.


1