BG-Mamma

Дом и семейство => Жилища и имоти => Темата е започната от: AMAEBG в сб, 21 сеп 2019, 16:02Титла: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: AMAEBG в сб, 21 сеп 2019, 16:02
В търсене на нов дом се сблъсках с некоректни собственици, брокери и строителни фирми. За 5м нямам голям напредък и мечтания нов дом, сякаш е химера. С какви предизвикателства се сблъсках те Вие, при търсене и покупка на апартамент, доволни ли сте от избора ? Коя е строителната фирма, изградила дома Ви? Колка време Ви отне целия процес по търсене, придобиване, нанасяне?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в сб, 21 сеп 2019, 22:43
Ние дълго време влагахме усилия в покупката на един апартамент и накрая нищо не стана. Не съжалявам, беше доста съмнителен. Брокерът прецака накрая нещата, така че след това бягахме от тях. Най-сложното беше да намерим нещо, което ни харесва за бюджета, с който разполагаме. Нямаше много избор и имаше много лъжливи обяви. Веднъж чакахме брокера около час и накрая си тръгнахме...
Започнахме да търсим в началото на годината, подписахме октомври месец и ноември се нанесохме. Доволни сме, май строителите са валентон, но не съм сигурна, въпреки че от тях го взехме.
Един колега за две седмици си намери апартамент, направо не можех да повярвам, но като имаш възможности явно става бързо.
Ние вдигнахме бюджета, иначе нямаше как да стане. Обмислете дали ще смъкнете очакванията, ще вдигнете бюджета или ще чакате сделката на века.
Успех.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 22 сеп 2019, 07:01
Тръгнахме да търсим преди 3 години, с познат, доверен брокер. Имахме ограничен бюджет и доста изисквания. Нагледахме се на какви ли не ужасии. Накрая изкочи един апартамент, бяхме пред предварителн договор. Беше компромисен в някои отношения, но цената беше много добра, а и брокера ни уверяваше, че хората просто бързат. В деня на предварителния договор, баш преди да се изръсим с една голяма сума капаро, друг познат брокер ни светна защо е таква цената. Беше скандално просто... Така се разочаровахме, че се отказахме. Плюхме си в пазвите направо на каква простотия щяхме да се нашием. След известно време пак пробвахме с друг брокер, обаче ни показа само един смотан апартамент и повече не се обади даже. Явно с „малкия” ни бюджет не му се занимаваше. Пак последва доста дълга пауза, края на миналата година ММ реши, че пак ще търсим. Наехме трети брокер, вдигнахме бюджета с 20 000 евро... Ама то и цените се бяха вдигнали с повече даже :grinning: Та, пак си бяхме с „малък” бюджет. Намерихме и купихме - тухла от 2000г., компромиса е липсата на асансьор. Всички други критерии са ни покрити. Доволни сме, горе-долу. За тия пари, за центъра на Варна, с две спални, направо си е удара на века, но се оказа, че плочите между етажите са супер тънки и се чува как съседа отгоре си духа носа.. Направо е много неприятно. А едно от непримиримите изисквания ни беше да НЕ е последен етаж, ама сега си викам, че щеше да е супер да не ми шумят отгоре :grinning: Малко ни е яд, че ако бяхме увеличили бюджета още преди три години, щяхме да си вземем по-хубав апартамент, с асансьор (не ми пречи да се качвам,  но сега мъкна бебето 5 етажа), ама тогава ММ се заинати.
За сега сме доволни, но някой ден вече мечтая за къща, без съседи наоколо :grinning:
Важното е да си подредите приоритетите и да уцелите момента, но то и доза късмет се иска.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в нд, 22 сеп 2019, 09:49
Елимелихубавели, може ли да споделиш за врътката, която са искали да направят с първия апартамент, ако е удобно?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Дари* в нд, 22 сеп 2019, 10:52
И ние в началото бяхме с малък бюджет. Сама ходех по агенции, водеха ме само в разни дупки по разни квартали. За три месеца ходих на 15- ина огледа. Вдигнахме малко парите, съвсем случайно видях един мой бивш шеф и се заговорихме. Свърза ме със строителката на блока, с която са приятели. На третия ден подписах предварителния договор. Дори имах избор между два апартамента с еднаква квадратура, но различни етажи. Освен всичко ми се сбъдна и мечтата да съм на центъра.
НС, на шпакловка, за три месеца го направихме обитаем, като майсторите идваха в извънработното си време, иначе може би и по- бързо щеше да стане, а и е маломерно жилището.
До късмет си е, според мен.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в нд, 22 сеп 2019, 12:48

Един колега за две седмици си намери апартамент, направо не можех да повярвам, но като имаш възможности явно става бързо.


Бих казала, ако човек има късмет :mrgreen: Ние купихме за седмица даже без да търсим. И то въпреки, че имахме доста изисквания и за квартал, и за тип строителство и т.н.
Един познат си търсеше апартамент и за да му помогнем почнахме и ние да ровим и видяхме една оферта, която на 90% да ни пасваше. Обадихме се, договорихме се и купихме за седмица някъде. И на нас също не ни се даваха излишни пари, та може да се каже, че бюджетът не беше неограничен. Просто късмет да ни изпадне. От тогава съм в този форум и следя нещата и по-добра за нас оферта оттогава насам не съм видяла.

Приятел също си купи за около месец супер жилище. Той искаше да се нанесе веднага и нямаше против панел, но си взе панел на супер, място, саниран, сменени дограми, обзаведен дизайнерски, с всички мебели и техника (телевизори, иноксови уреди, климатици, кожени дивани, душ кабина с парна баня и пр.) и то за супер цена.

Ми става с късмет.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: AMAEBG в нд, 22 сеп 2019, 12:49
Две сделки ни пропадна, буквално в деня на подписването на предварителен договор. Първия път беше за апартамент в Дружба, отиваме и четем финално договорът и виждаме, че има изменение, което гласи, че ще влезем във владение след 1г. Питаме какво е това, отговорът е, че се собственикът се развежда и го е дарил на синът си, но не са минали 3г и за това няма да го "даде " веднага, за да не плаща данък печалба, тръгнахме си.
Апартамент 2, в Ст.град, пак 3 огледа,  100 мейла и в деня на предварителния договор, ни казаха, че вдигат цената, цитирам:" С малко.", което се оказа с 20 хиляди евро. Отказахме се. Намерихме си брокер  ( Иво някой си) и почнахме да гледаме, заведе ни в Малинова долина и беше чудесен ап., а комисионната му беше за услугите на Иво бяха  3% , докато умувахме, решихме да минем и да огледаме мястото отново, при което видяхме транспаратн, продажбата на апартамента директно от инвеститор, без комисионна. Разбира се обадихме се и о, боже, от другата страна вдига Иво... питах, защо го продава без комисионна, а на нас ни иска, каза, че си е негова преценка и тук се разминахме. Решихме да прегледаме на зелено, та си намерихме Слав строй, хубави неща имат. Отиваме, всичко беше чудесно, на думи и проекти всичко беше чудесно, но и тук дойде момента на предварителни договори .... получихме,  нещо като темплейт за продажба на мечти. Дадохме го на адвокат, той допълни договора, така че нещо да ни пази и да ги задължи да имат повече отговорност към нас, от това да ни вземат парите и го пратихме. Последва среща,за притискане и да ни натрие "носа",за да разберем, че са търсени и продавани. Дори не бяха прочели допълнения д-р. Много несериозна среща и ограмна загуба на време, от която стана ясно, че ти първа ще го гледат.  Върнаха ни отговор и коригиран д-р, корекцията се състоеше в това да възстановят първоначалния вариант, където липсват срокове, кога ще започне, кога ще свърши изграждането, заложени  неустойки, липсващи приложени документи, като разрешение за строеж, собственост на земята....  и имаха наглостта да ни попитат дари сме съгласни 🤨. А, забравих да кажа, обещанието ще се свържем до края на деня,от което минаха 2 седмици. Та отново започнах да гледам, писах на Букал, на строителна фирма Нова Билдинг, Тобо груб, евробилд и нищо, всичко което е в бюджета ни или е с големината, която търсим не е налично.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 22 сеп 2019, 12:52
Елимелихубавели, може ли да споделиш за врътката, която са искали да направят с първия апартамент, ако е удобно?
Оказа се с ипотека, доста над пазарната цена. И като залог беше недвижимо имущество. Абе опитаха се да ни убедят, че няма проблем, но самият факт, че имаше ипотека, а скриха от нас от самото начало, беше некоректно. И познати освен това. И уж не се познаваха с продавачите, някакви филми и театри, пък посе се оказаха приятели. Абе беше доста неприятно изживяване.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в нд, 22 сеп 2019, 12:55
всичко което е в бюджета ни или е с големината, която търсим не е налично.

Ето, докато е така, не може да се говори за балони и пренаситен пазар.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: AMAEBG в нд, 22 сеп 2019, 13:47
всичко което е в бюджета ни или е с големината, която търсим не е налично.

Ето, докато е така, не може да се говори за балони и пренаситен пазар.
Балон, друг път, в Сф се търси и се купува. Гледахме 4 проекта на зелено, на големи сгради, които нямат още разрешително за строеж и когато ни дадоха възможните избори, те бяха- малки, северни или на последен етаж с много скосявания... при все, че още нямат разрешение за първа копка.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 22 сеп 2019, 14:28
Не знам за София, но във Варна се чудя кой купува. Вярно, че се инвестира за даване под наем, но в нашия вход от 16 апартамента, само 6  са обитаеми и на цялата улица вечер почти не свети в съседните сгради, а те строят ли, строят....


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в нд, 22 сеп 2019, 14:37
Елимелихубавели, може ли да споделиш за врътката, която са искали да направят с първия апартамент, ако е удобно?
Оказа се с ипотека, доста над пазарната цена. И като залог беше недвижимо имущество. Абе опитаха се да ни убедят, че няма проблем, но самият факт, че имаше ипотека, а скриха от нас от самото начало, беше некоректно. И познати освен това. И уж не се познаваха с продавачите, някакви филми и театри, пък посе се оказаха приятели. Абе беше доста неприятно изживяване.
По принцип имот, купен с кредит може да се продаде/купи без проблем, НО да, трябва всички страни да са запознати, включително банката/банките.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 22 сеп 2019, 14:43
Елимелихубавели, може ли да споделиш за врътката, която са искали да направят с първия апартамент, ако е удобно?
Оказа се с ипотека, доста над пазарната цена. И като залог беше недвижимо имущество. Абе опитаха се да ни убедят, че няма проблем, но самият факт, че имаше ипотека, а скриха от нас от самото начало, беше некоректно. И познати освен това. И уж не се познаваха с продавачите, някакви филми и театри, пък посе се оказаха приятели. Абе беше доста неприятно изживяване.
По принцип имот, купен с кредит може да се продаде/купи без проблем, НО да, трябва всички страни да са запознати, включително банката/банките.
Така е, но просто самото чувство, че се скрива такова важно нещо и театрите как не се познават брокера и продавача... Как да се навия да дам една маса пари. Ние бяхме категорични, че не желаем имот с ипотека и после като стана ясно "е, какво толкова"... честно ли?!??!


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в нд, 22 сеп 2019, 14:51
Да, абсолютно права Сте. Вероятно аз бих постъпила по същия начин. Просто казвам, че ако се направи както трябва не е някаква измама.
Иначе всеки си има изисквания, с които могат да правят компромиси и неща, с които абсолютно не са съгласен. Парите са си ваши, ще ги дадете по начин, по който ще се чувствате сигурна.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: cvetunia в вт, 24 сеп 2019, 13:49
Ние търсихме няколко месеца. Първо бяхме харесали един в Малинова долина в стровж, пред акт 14. В събота го гледахме, в понеделник го капарираха други хора. Много плаках, обаче както казват, всяко зло за добро. Строителят и работниците се оказаха некадърници, Между тухлите зееха 10см. дупки, които ни убеждаваха, че щели да запълнят с мазилка. Пълни глупости! При едно земетресение, със съседа щяхме да станем съквартиранти!
  След един месец, съпругът ми попада на реклама във фейса на апартаменти в строеж и се срещнахме с инвеститурите. Много интелигентни хора! Харесахме си апартаментче с дворче и го капарирахме. Живот и здраве другата година ще се нанесем!!
Предварителния договор го занесохме на адвокат за проверка.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: luminous_hazelnut в вт, 24 сеп 2019, 15:07
Аз си купих апартамент на зелено, като първата среща със строителя ми беше март 2017. Нанесох се в апартамента на 1-ви юни тази година. За мен това е най-изгодния начин да си купиш апартамент, ако имаш времето да чакаш. Напълно съм удовлетворена от качеството и избора, да, направих компромис с квадратурата (59кв.м.), но тя не ми беше важна и все още не ми е. Най-важният критерий, с който нямаше как да се примиря беше локацията/района и типа строителство - исках непременно да е ново строителство! Когато човек си купува жилище, си купува не само 4-те стени, а и социалната среда! Хубаво е да се чувстваш комфортно в социалната си среда. Също така е добре едно жилище да е ликвидно, за да може да бъде продадено бързо при необходимост и с печалба. 


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в вт, 24 сеп 2019, 15:08
Тези 59 квадрата са двустаен апартамент предполагам?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: luminous_hazelnut в вт, 24 сеп 2019, 15:19
Да, нормално голяма спалня, малък хол, коридор, баня и тераса.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Amisuy в вт, 24 сеп 2019, 15:23
Следя темата с интерес, за мен е нормално сделка да се осъществи за няколко месеца. Ако е повече, предполагам изискванията и бюджета се нереалистични и човек търси нещо несъществуващо.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в вт, 24 сеп 2019, 15:27
Да, нормално голяма спалня, малък хол, коридор, баня и тераса.
Квадратурата е нормална за добър двустаен, особено НС. Аз съм живяла в 63 кв. СС, добре си беше като площ.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: rumka833 в вт, 24 сеп 2019, 15:30
Следя темата с интерес, за мен е нормално сделка да се осъществи за няколко месеца. Ако е повече, предполагам изискванията и бюджета се нереалистични и човек търси нещо несъществуващо.

Или търси нещо много специфично, което рядко излиза.

Да ви кажа, моят проблем е единствено с .. осигуряването на пари. в момента, в който имам пари за имот, много бързо си намирам моя ;-)


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: aleks.. в вт, 24 сеп 2019, 23:05
Тези 59 квадрата са двустаен апартамент предполагам?
На кое казвате двустаен?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: luminous_hazelnut в ср, 25 сеп 2019, 08:58
По всички критерии за двустайност две физически разделени стаи/помещения се водят двустаен (при новото строителство). Не и при панелките където кухнята не е стая ами не знам какво.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: rumka833 в ср, 25 сеп 2019, 09:30
Сервизно помещение


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в ср, 25 сеп 2019, 09:32
Панелките са си с много добро разпределение, друг е въпросът с качеството на самия строеж. Там двустаен по квадратура се равнява на тристаен от новите стандарти.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Amisuy в ср, 25 сеп 2019, 09:36
Ехх тези панелки, колко много ги обичате.
Там не е проблем кухнята от 10 квадрата да се направи на детска стая, но видиш ли в НС детска от 10кв е кутийка.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в ср, 25 сеп 2019, 09:40
Аз нямам панелка и не бих купила такава, просто съм обективна в преценката. Цената на двете сравнявани от теб "кутийки" е в полза на панела обаче. Освен това може детската в панелна кухня да е малка, но холът и останалите помещения са доволно просторни.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Amisuy в ср, 25 сеп 2019, 09:58
Аз нямам панелка и не бих купила такава, просто съм обективна в преценката. Цената на двете сравнявани от теб "кутийки" е в полза на панела обаче. Освен това може детската в панелна кухня да е малка, но холът и останалите помещения са доволно просторни.
Да, но за мен не е важна само цената. Предпочитам да дам малко повече пари за НС, но да живея в нов дом, да имам млади съседи, да имам красиви общи части, дворче със детска площадка, и да ми е приятно да се прибера.
А не да дам една торба пари за жилището на баба ми, която на времето си е купила нов апартамент, а аз днес да живея в нещо на 50 години.. не благодаря. Не всичко се измерва само в пари.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в ср, 25 сеп 2019, 11:42
Много жилища на 50 години превъзхождат в пъти НС като качество, условия за живот и съседи, та не може да се прави такова обобщение.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Amisuy в ср, 25 сеп 2019, 11:44
Много жилища на 50 години превъзхождат в пъти НС като качество, условия за живот и съседи, та не може да се прави такова обобщение.
Да това се наричат изключения.
Все пак ако правим сравнения между НС и панел, нека поне да са от един квартал.
Иначе да, ясно е че СС в (много хубав квартал) ще има повече предимства от НС в някоя махала.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в ср, 25 сеп 2019, 11:57
Не съм съгласна, че са изключения, най-малкото при НС /масовото/ отстояния от съседни обекти и гледки не може да се сравняват с качествено СС. В другата тема вече коментирахме трапецовидни и триъгълни помещения, характерни за НС напоследък.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в ср, 25 сеп 2019, 12:10
Моите впечатления пък са, че именно напоследък се строят много по-свястни сгради НС - няма покриви на по три етажа, няма "разчупен интериор", има добро изпълнение с добри материали.  А и НС в центъра се строи на местата на стари сгради и отстоянията са като на всичкото СС наоколо. Около мен е пълно с такива нови сгради, десетки са и си стоят редом до старите с напълно еднакви отстояния.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: raptor в ср, 25 сеп 2019, 12:35
На мен (а и на съпругата ми) основен проблем с новото строителство ми е разпределението. Винаги са с кухня-хол а за нас това е неприемливо- във всекидневната ми перални и печки няма да има по никакъв начин (добре че съпругата ми е по-радикална и от мен по отношение на кухни в хол). Рядко има нови жилища, в които бокса да е така обособен, че да може да се изгради една стена и да не е във всекидневната. Втори голям проблем- винаги спалнята е тясна- и едно време като живеех в стара кооперация спалните бяха широки повече от 3.40, в панелка като живеех спалните бяха 3.45 а в новите сторежи масово случая е на спални с ширина 2.80 дори 2.60 и рядко 3 или 3.20. За мен такава тясна стая не е много приемлива. То сигурно няма проблем да се купи някое четиристайно жилище в скъпа сграда с такива ширини на спалните и едната стая да стане на отделна кухня, но това ще е за сметка на твърде сериозна сума. Същото може да се получи на доста по-ниска цена в сграда примерно от 80-те години (т.е. не толкова стара). Старото строителство от 80-те години си е един много добър вариант (включително когато е в нискоетажно ЕПК, което пък е отличен вариант).


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: cvetunia в ср, 25 сеп 2019, 12:48
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план. Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня. Такива са домовете на бъдещето, но в крайна сметка, всеки си преценява сам за себе си.
Аз в панелка не желая да живея. Тези блокове и апартаменти са изключително депресиращи, а съседите в повечето случаи са изкуфяли бабички. Мръсни и архаични общи части, стари и ненадеждни асансьори. Искам ново и модерно жилище, с млади съседи и красиви общи части.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: raptor в ср, 25 сеп 2019, 13:17
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план.
Е да- повечето хора търсят това, обаче има едно малцинство дето това му е антипатично. Впрочем това как било в развитите страни не е аргумент. Въпроса е, че предлагане за малцинството дето не търпи кухненски уреди и шкафове във всекидневната у нас няма за съжаление.
Цитат
Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня.
Ние винаги сме живели в жилище с отделна кухня и никога не е имало проблеми с играещите деца, нито проблем с домакиня в отделна кухня като дойдат гости- така или иначе като имаме гости цялата подготовка я правим преди да дойдат а и част от ястията аз ги правя (ако става дума за неща с месо, риба аз съм майстора, на постното и сладкишите жена ми).
Цитат
Аз в панелка не желая да живея. Тези блокове и апартаменти са изключително депресиращи, а съседите в повечето случаи са изкуфяли бабички. Мръсни и архаични общи части, стари и ненадеждни асансьори. Искам ново и модерно жилище, с млади съседи и красиви общи части.
Всичко това може и да е вярно в някои квартали, в други не е вярно- живеех повече от десет години в панелка (после се отървах от нея). Доколкото панелката беше в скъп квартал и съседите бяха предимно доста заможни хора (абе и бабички имаше но в никакъв случай бедстващи).  Не че панелката е нещо повече от компромис, но при ограничения на бюджета (а той винаги е ограничен) си е съвсем приличен вариант за известен период от живота. Семейство с две деца просто няма как да живее в двустаен ново строителство и може да живее нормално (е не на широко но все пак) в двустайни панелка/ ЕПК/ старо строителство.
 Панелка в Иван Вазов винаги ще е много ама много по-добре и като обитатели и като общи части и т.н. от каквото и да е ново в Люлин (примерно) ...


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: luminous_hazelnut в ср, 25 сеп 2019, 13:19
За малцинствата има панелки с кухнички и две усвоени тераски...мммм идилия <3


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в ср, 25 сеп 2019, 14:02
Абсолютно безсмислен спор, че вече започна и да се изпростява...
Който си харесва панелките да си ходи в тях. Който си харесва НС, да си ходи в новото строителство.
Не разбирам защо трябва да се упреква човеч, че харесва нещо, което Вие не харесвате. По-добре и за двете страни, по-малко конкуренция за поредния апартамент, който ще си купите. Айшмусеневиди, БГ мама е, не БГ бебе/детската градина.
По темата- аз съм фен на старото строителство, с онези дебелите стени. Бих си купила, бих го изринала целия и бих си го направила по мой вкус. Само че нямам пари и затова си взехме ново строителство. За панделки и ЕПК нямам какво да кажа, не съм запозната и не знам свършва ли им "срока на годност" и каквото и да е. Не ми харесва, че има много хора. Изглежда ми невъзможно всички да се съобразяват, а аз мога да се съобразя с навиците на десетина семейства, няма да ми издържат нервите за десетки семейства. Освен това ми изглежда невъзможно взимането на решение или събирането на пари. Ми то има села, в които има по-малко хора, отколкото в панелка. Иначе да, големи са, не плащаш 10 000 за общи части, имат си плюсове.
Поразгледайте, потърсете, почетете и така.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: man_darin_ka в ср, 25 сеп 2019, 14:08
Съвсем нормално е новото строителство да се прави с холо-кухня, Повечето къщи и апартаменти в развитите страни са така, а и повечето хора търсят жилища с отворен план. Майките лесно наблюдават играещите деца, когато дойдат гости, домакинята участва в разговорите, а не е затворена като прислуга в отделна кухня. Такива са домовете на бъдещето, но в крайна сметка, всеки си преценява сам за себе си.

Хахахах, в развитите държави било "отворен план", "домове на бъдещето" :smiley:
Това го коментирахме съвсем наскоро в този раздел на форума. Някой каза, че в Германия НС си е пак с отделна кухня. Снимки от нет-а за полски дизайн на кухни пак показва, че кухненският бокс е с прозорец, а не в тъмното дъно на хола.
Просто си представям как във Франция (Елзас примерно, по исторически причини) правят choucroute, респективно в Германия sauerkraut в дъното на хола :satisfied:

https://www.foodandwine.com/recipes/choucroute-garnie
Това е линк как се готви традиционно choucroute, обърнете внимание на началото (Families in Alsace generally eat choucroute garnie during the wintertime), както и на Стъпка 2 (разтопяване на гъша мас в нагорещен тиган и сотиране за 7 минути на choucroute-а в тази мазнина), на  Стъпка 3 (печене на choucroute-а във фурната) и Стъпка 4 (добавяне на месата към choucroute-а и печене още 25 мин.). Да кажа, че точно в Елзас (Страсбург примерно) choucroute-а се задушава и пече с бяло рейнско вино, ризлинг да речем.

Спорът НС срещу СС, панел или тухла се вихри за N-ти път, но аз имам предложение, мисля разумно:
Феновете на НС с кухньохол да си направят тема:  [b] Защо НС е по-добре от депресираща панелка с изкуфЕли бабички?[/b]  Който не е съгласен - просто хейтва.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Scarlet~ в ср, 25 сеп 2019, 14:55
Търсихме няколко месеца, вдигнахме бюджета, защото не отговаряше на изискванията и намерихме СС от 2000 последен етаж, това на което държахме, малка тухлена кооперация. Първо видях обявата на брокер, който обаче направи грешката да не дойде на срещата със собственика, така си разменихме телефоните и се договорихме.
Относно спора НС, СС продадохме НС за да купим СС. Изобщо не бяхме доволни, нито от тънките плочи, нито от детската с форма на правоъгълен трапец, нито от течовете, които ни спретна съседа след някоя и друга година, изобщо може да е до късмет, но съм за СС, но не от 60-70те години, по-скоро 90-00.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в ср, 25 сеп 2019, 16:28
Както споделих в нашето СС (тухла) плочите между етажите явно са тънки и тия дни слушам съседката отгоре как плаче... Идва ми и аз да се разрева с нея... ;(  ММ се вманиачи и все гледа по новостроящите се блокове плочите и все ме ръчка по време на разходка "Виж колко тънка е плочата, виж колко тънки са стените" :D И наистина така лаишки като погледнеш, на някои блокове плочите са дебели колкото една педя... направо скандално...


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в ср, 25 сеп 2019, 16:31
И наистина така лаишки като погледнеш, на някои блокове плочите са дебели колкото една педя... направо скандално...

Една педя е 20 см, съвсем нормална плоча. Ти колко я искаш? 50?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в ср, 25 сеп 2019, 16:36
Ми не знам, за това казвам лаишки... В моите представи това е малко. В панелките не са ли по-дебели? Тези плочи са супер важни, хем че носят цялата тежест, хем е кофти да чуваш съседите как плачат и кихат... Мисля, че би било добре да са по-стабилни, така да го кажа.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: kallitko в ср, 25 сеп 2019, 16:48
Една педя са си 18-20см - хич не е тънка плоча. При СС, обаче, плочите са наистина тънки -8-10см, пряко сили на места 12см, затова там, въпреки дебелите зидове се чува много. В НС пък, тухлите са въздух под налягане, и пак се чува, в панелките - от фугите, и така. Май ЕПК-тата са най-добре откъм шум, но не съм живяла в ЕПК, та не знам със сигурност там как е.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: man_darin_ka в ср, 25 сеп 2019, 17:12
Един млад строителен инженер ми обясняваше преди години, ама много години, че си имало някакво правило (изчисления по формули) колко може да бъде дълга една плоча, без да се наложи да се слага колона. Та от обясненията му помня, че увеличаването на дебелината на плочата не е решение, защото тя почва да провисва от собствената си тежест.
Не знам дали го преразказах правилно, но идеята е, че може да се увеличи дебелината на плочата, но не до безкрайност, защото провисва. Изчисления се правят специални и сложни, би трябвало, щом има одобрен проект с дадена дебелина на плочата, тя да е достатъчна, за да издържи.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в ср, 25 сеп 2019, 17:26
Живях някакво време в ЕПК, ми чува се... Поне аз чувам.
Сега, в ново строителство, не чувам почти нищо. Е, имам едно съседи, които много обичат да пеят и ако няма никакъв шум вкъщи ги чувам, но не е нещо, което ме притеснява. Най-много чувам в банята, защото има като вътрешна шахта и ако някой шуми на отворен прозорец си се чува.
Преди бяхме на квартира, пак в ново строителство, ей едно бебе ни видя сметката. На включен телевизор звучеше все едно съм го гушнала.
А най-обичам съседката да тропа с прибори по парното, защото гледам телевизия с нормален звук.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: R-dna в ср, 25 сеп 2019, 22:38
Да се изкажа и аз по актуалните въпроси:
- харесвам холокухните и жилищата с отворен план. Отделната кухня също е приемлив за мен вариант, ако е свързана с портал към трапезарията и дневната. Не харесвам разпределението на CC (тухла или панел), при което кухнята и дневната са делеч една от друга
Пералнята няма работа в кухнята. Фурна/котлони + ароматите от готвенето - недостатък е понякога, но не ми пречи.

- най-малко се чува в къща. В сграда с повече жилища все ще се чува. Някой СС имат дебели стени. Хубавото НС има шумоизолация на пода и стените. Но в крайна сметка много зависи и от съседите.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: raptor в ср, 25 сеп 2019, 23:02
Пералнята няма работа в кухнята. Фурна/котлони + ароматите от готвенето - недостатък е понякога, но не ми пречи.
Aбе няма няма ама в доста апартаменти няма как да се монтира другаде. В панелките е мислено и си има място в коридора ама в доста апартаменти старо или ново строителство пералнята освен в холокухнята няма къде другаде да се монтира.
 Идеалният вариант за мен е нещо като наследственият апартамент на съпругата ми в един областен център- дневна 24 квадрата и отделно кухня 16 квадрата (т.е. достатъчно голяма стая тип втора всекидневна). Такъв тип апартамент сега вече трудна работа да бъде намерен ново строителство.
  Между другото ми хрумна един казус- имам котка. Естествено тя няма достъп до кухнята. А как се оправят хората с холокухни и котки, като котката постоянно ще има достъп до кухненската част?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в ср, 25 сеп 2019, 23:44
Аз имам котка. В квартирата имахме хол и кухня отделно, щъкаше си навсякъде. Сега в холо-кухнята, пак си така. Зависи как сте свикнали. За мен е немислимо да ограничавам животинчето. Не ми пречи да е навсякъде :)


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: raptor в чт, 26 сеп 2019, 00:32
Аз имам котка. В квартирата имахме хол и кухня отделно, щъкаше си навсякъде. Сега в холо-кухнята, пак си така. Зависи как сте свикнали. За мен е немислимо да ограничавам животинчето. Не ми пречи да е навсякъде :)
Нашият звяр и хладилника ще отвори и никой няма да може нищо да сготви от нея.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ljuboznatelna в чт, 26 сеп 2019, 12:58

  Между другото ми хрумна един казус- имам котка. Естествено тя няма достъп до кухнята. А как се оправят хората с холокухни и котки, като котката постоянно ще има достъп до кухненската част?

Научаваш се да прибираш всичко, кето ще я изкуши да хапне, или може да събори. И по-често бършеш плотове, ако продължава да ти прави впечатление. :grinning:

Ние избирахме жилище със строго ограничен бюджет, и колкото и да е странно, важно ни беше визуалното впечатление. От всичко: как е около блока, разпределението и гледката от прозорците. Това, което избрахме, беше стар панел, на последен етаж, без асансьор. Но ни посрещнаха цъфнали ухаещи липи, гледката беше парк, а под балатума имаше паркет. Изобщо не се колебахме, веднага казахме, че купуваме.
След доста години, когато вече живеехме в къща, го сменихме за апартамент на морето. Ориентирах се за мястото с Гугъл мапс, видях снимки на сградата и апартамента, и чертежите. Брокерката не можеше да повярва, че купуваме без да го видим на място. Нямам никакви разочарования.
С две думи - трябва да е любов от пръв поглед. Компромиси правя всякакви.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Amisuy в чт, 26 сеп 2019, 13:01
И без да имам котка прибира всичко в кухнята или в хладилника или в шкафа. Обичам плотовете ми да са чиста и без храна по тях.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: AMAEBG в нд, 29 сеп 2019, 15:09
Към момента живея в панелка, нашата се оказа чудесна, 16,5кв ни е спалнята, а целия ап. е 76км. Проблем ни е детската тя е 12кв, не побира прилежащите им вещи.  За съжаление детската е 12км, малка е за 3 деца. Входът ни е поддържан, вероятно заради военните в него. Добре се разбираме. Голяма наслука ни беше, на чудесно място и със страхотни съседи. В случая си търсим хубав ап. с добро разположение и 2 големи спални, нещо 90кв-100кв, бюджетът ни не е малък 115к евро и не се хвърляме на квартали като Яворов, Редута и Изгрев.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 29 сеп 2019, 15:28
Завиждам ви благородно за съседите :) А, аз обикалям сега по стаите и се чудя къде да се скрия на тишина. От едната страна ми пее на ухо Васил Найденов, от другата Бетовен (образно казано) :D Поне не е Тони Стораро :D


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: AMAEBG в нд, 29 сеп 2019, 15:44
Завиждам ви благородно за съседите :) А, аз обикалям сега по стаите и се чудя къде да се скрия на тишина. От едната страна ми пее на ухо Васил Найденов, от другата Бетовен (образно казано) :D Поне не е Тони Стораро :D
Това винаги ми е бил голям страх, на какви съседи ще попадна, пак го имам, но гледайки към нова стройтелство, някак си вярвам и силно се надявам, да попадна на разбрани млади хора. При опита ни за покупка на първия апартамент в дружба, застанах до входа и разпитвах всеки минал, в рамките на 2 ч ( сигурно са ме мислили за луда), какво му харесва и какво неима ли шумни съседи или не, бабите най-детайлна информация ми дадоха и тъкмо да се зарадваме и хоп, сделката пропадна.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Нелка* в нд, 29 сеп 2019, 23:33
Няма гаранция и в НС, особено в големи комплекси. В стария ни блок, НС от 2014, беше супер в това отношение. Новият, пак НС от 2018, е майко мила. Имаме такива екземпляри, че не знам къде попаднах.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Notaris в пн, 30 сеп 2019, 00:15
Какво толкова правят, с годините трябва да става по-добре.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Нелка* в пн, 30 сеп 2019, 00:29
Ами не знам с какъв конкурс са ни избирали продавачите, но ще се избием. Почти година не можем за елементарни неща да се разберем, нещо страшно е. Това портиер, видеонаблюдение, някакви елементарни подобрения, абсурд. Надупчиха фасадата като сирене за климатици, остъклиха кой с каквото преценил. И на покрива има качени климатици, на някой там му е било удобно.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: bachkator в пн, 30 сеп 2019, 08:27
Ами не знам с какъв конкурс са ни избирали продавачите, но ще се избием. Почти година не можем за елементарни неща да се разберем, нещо страшно е. Това портиер, видеонаблюдение, някакви елементарни подобрения, абсурд. Надупчиха фасадата като сирене за климатици, остъклиха кой с каквото преценил. И на покрива има качени климатици, на някой там му е било удобно.
За кой квартал се отнася?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в пн, 30 сеп 2019, 08:33
Аз не се оплаках, но и при нас едни съседи пеят сръбска музика (не, че ми пречи толкова много де, нищо че не съм ден), съседа отгоре решил да си прави нещо си на терасата и сега (вече две години) ни тече. Един от съседния блок е решил, че свободните паркоместа, които не се използват или не са продадени, са негови. В резултат хора от нашия блок паркират на майната си, а той понякога паркира 3 коли при нас... Навсякъде има проблеми, никой да не очаква абсолютно никакви дразнители да няма.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в пн, 30 сеп 2019, 08:59
Един от съседния блок е решил, че свободните паркоместа, които не се използват или не са продадени, са негови. В резултат хора от нашия блок паркират на майната си, а той понякога паркира 3 коли при нас...

Ничии паркоместа няма. Ако не са продадени, те са на строителя. Ако са продадени, но са неизползвани, са на купувача. Но ничии не може да има. Та щом този съсед паркира там, това сигурно става със знанието на собствениците (разрешение, наем и пр.) и съвсем не значи, че иначе тези места биха били за вас newsm78


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в пн, 30 сеп 2019, 09:05
Ми не е вярно, в апартамента, който купихме с паркомясто понеже няколко месеца, почти година никой не живееше постоянно, редовно имаше спрели тарикати без основание. В резултат ние трябваше или да се изнесем от паркинга и да гледаме някъде в уличките да спираме, или да спрем на чуждо, което е кофти при всички положения. Молихме, оставяхме бележки, карахме се.....добре че сега се живее там и не си позволяват подобни волности. Мислехме за антипаркинг, но тези автоматичните са безбожно скъпи, другите пък неудобни. Та толкова за добросъвестността на съседите.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в пн, 30 сеп 2019, 09:14
Това е друго - вие имате проблем, защото сте собственици. Аз това казвах - че ничие място няма и собственикът е този, който трябва да вземе мерки. И че неизползваното място не е свободно за съседите от блока, вместо за външни хора. А че има наглеци е ясно и е друг въпрос. Не можете да си опазите своето място без някаква форма на защита - бариера, антипаркинг колчета и т.н. За съжаление такава е нашата действителност.  Но имате право да викнете паяк.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в пн, 30 сеп 2019, 09:24
Ох, то паркингът е подземен а и нашето е първото точно като влезеш, не е удобно с паяк и не ни се разправяше. Ако беше продължил проблемът, сигурно антипаркинг трябваше да слагаме.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в пн, 30 сеп 2019, 09:26
И нашият е подземен, но си имаме врата с дистанционно и не влизат чужди хора newsm78


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в пн, 30 сеп 2019, 09:28
И ние имаме врата с дистанционно, даже охрана отвън. Въпросът е че тази простотия я правят хора от блока, които имат нужда от второ паркомясто, друго не мога да си обясня.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Черна станция в пн, 30 сеп 2019, 09:54
Е, това е наистина простотия, не мога да си го представя :shock:
Може би някакви майстори докато все още са се довършвали апартаменти. На тях не им пука много много и нали спират "само за малко"... Това обяснява защо е престанало.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Нелка* в пн, 30 сеп 2019, 11:16
Ами не знам с какъв конкурс са ни избирали продавачите, но ще се избием. Почти година не можем за елементарни неща да се разберем, нещо страшно е. Това портиер, видеонаблюдение, някакви елементарни подобрения, абсурд. Надупчиха фасадата като сирене за климатици, остъклиха кой с каквото преценил. И на покрива има качени климатици, на някой там му е било удобно.
За кой квартал се отнася?
Младост 4.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: R-dna в пн, 30 сеп 2019, 11:25
Ами не знам с какъв конкурс са ни избирали продавачите, но ще се избием. Почти година не можем за елементарни неща да се разберем, нещо страшно е. Това портиер, видеонаблюдение, някакви елементарни подобрения, абсурд. Надупчиха фасадата като сирене за климатици, остъклиха кой с каквото преценил. И на покрива има качени климатици, на някой там му е било удобно.
За кой квартал се отнася?
Младост 4.
Нямаше ли предварително направени места за климатици? Мислех, че НС така ги правят.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Нелка* в пн, 30 сеп 2019, 13:26
Уж имало по проект къде да са разположени на фасадата, но реално всеки си дупчи където му е удобно.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Notaris в пн, 30 сеп 2019, 16:21
Селяни, сър. Не непременно по произход, повечето по манталитет. С 2000-3000лева заплати в Бизнеспарка  и няма по-велики. Свиквайте.
И това прочие показва, че Младост си е Младост, наред с много готини хора, събира и Сульо и Пульо, няма да стане Изток.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Нелка* в пн, 30 сеп 2019, 17:44
Ние преди не сме живели на ул Оборище, а в Дружба 1. Уж са сравними като локация/контингент, ако не е и в полза на Младост, но гаранция Франция.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в пн, 30 сеп 2019, 18:04
Селяни, сър. Не непременно по произход, повечето по манталитет. С 2000-3000лева заплати в Бизнеспарка  и няма по-велики. Свиквайте.
И това прочие показва, че Младост си е Младост, наред с много готини хора, събира и Сульо и Пульо, няма да стане Изток.
Ами вече животът е такъв, че всеки с пари може да прави каквото иска и следователно да си купува където и каквото иска. Знам за блокове НС във Варна, които се продават само на адвокати, лекари, нотариуси и т.н. УЖ интелигентни хора. Подбират си хората съседите. Ако аз имах възможност да си направя блок и аз щях да си ги подбирам :D Но най-вероятно в къща щях да отида :D


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: milittana в пн, 30 сеп 2019, 20:37
Ох и в къща да си, пак има съседи.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Notaris в пн, 30 сеп 2019, 22:10
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в пн, 30 сеп 2019, 22:12
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.
Още по-притеснителното е, че тези персонажи се срещат и в блоковете :D


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в пн, 30 сеп 2019, 22:15
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.
Хаха в къща със зеленчукова градина съседа открадна доматитУ. Какво говорите...


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: bachkator в пн, 30 сеп 2019, 22:15
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.
Още по-притеснителното е, че тези персонажи се срещат и в блоковете :D
А защо е ПО-притеснително?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: The Iron Lady в вт, 01 окт 2019, 13:33
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.
Хаха в къща със зеленчукова градина съседа открадна доматитУ. Какво говорите...
Е не :))))


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: vesi1 в вт, 01 окт 2019, 19:29
Мдааа,  Вуте с кюмюро, Нане с двата диви песа, Пена с петела и Компира с охраната.
Още по-притеснителното е, че тези персонажи се срещат и в блоковете :D
А защо е ПО-притеснително?
Защото концентрацията е по-висока :joy:


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: blackstreet в ср, 27 ное 2019, 10:03
Здравейте и от мен, ние също започмахме огледи за купуване на нов апартамент. Ако има от вас хора живеещи до метро, може ли да ми кажете усещат ли се шум и вибрации?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: bachkator в ср, 27 ное 2019, 10:53
Здравейте и от мен, ние също започмахме огледи за купуване на нов апартамент. Ако има от вас хора живеещи до метро, може ли да ми кажете усещат ли се шум и вибрации?
Само в надземните отсечки има ефект от минаването на метрото  - чува се шум. Обикновено е в тихите части на денонощието, примерно рано сутрин.
Ако някъде има вибрации, това е много лош сигнал за проекта и изпълнението на тази част от метролинията. Предполагам никъде не се усеща като вибрация.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: The Iron Lady в чт, 28 ное 2019, 23:14
Здравейте и от мен, ние също започмахме огледи за купуване на нов апартамент. Ако има от вас хора живеещи до метро, може ли да ми кажете усещат ли се шум и вибрации?
Не. Нищо не се чува.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: BGM612747FM в сб, 30 ное 2019, 23:16
За тия пари, за центъра на Варна, с две спални, направо си е удара на века, но се оказа, че плочите между етажите са супер тънки и се чува как съседа отгоре си духа носа.. Направо е много неприятно. А едно от непримиримите изисквания ни беше да НЕ е последен етаж, ама сега си викам, че щеше да е супер да не ми шумят отгоре :grinning:

Много неприятно, аз съм в панелка и Всичко се чува, например в хола чувам водата в тоалетната отгоре. Чува се и музиката на един олигофрен три етажа под мен. Преди бях в епк, външен апартамент и единственият проблем беше шума от ходенето по стария паркет отгоре.
Ако някой ден си търся апартамент за покупка задължително ново строителство или нещо на 10-15 години. Панелки и епк с едно село народ - Не!


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Aisha в сб, 30 ное 2019, 23:21
Здравейте и от мен, ние също започмахме огледи за купуване на нов апартамент. Ако има от вас хора живеещи до метро, може ли да ми кажете усещат ли се шум и вибрации?

Често ходя на гости на приятелка на бул- Др.Цанков. Метрото е открито, на нещо като мост. При отворен прозорец се чува шума му дори и докато си говорим. Тя му е свикнала и твърди, че не им пречи.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 01 дек 2019, 00:04
За тия пари, за центъра на Варна, с две спални, направо си е удара на века, но се оказа, че плочите между етажите са супер тънки и се чува как съседа отгоре си духа носа.. Направо е много неприятно. А едно от непримиримите изисквания ни беше да НЕ е последен етаж, ама сега си викам, че щеше да е супер да не ми шумят отгоре :grinning:

Много неприятно, аз съм в панелка и Всичко се чува, например в хола чувам водата в тоалетната отгоре. Чува се и музиката на един олигофрен три етажа под мен. Преди бях в епк, външен апартамент и единственият проблем беше шума от ходенето по стария паркет отгоре.
Ако някой ден си търся апартамент за покупка задължително ново строителство или нещо на 10-15 години. Панелки и епк с едно село народ - Не!
Ходихме да гледаме едно ЕПК и в София често гостуваме в такъв блок, ами ужасно е. Във варненското епк, във входа миришеше на урина, човешка, просто кошмарно. В софийското - направо всеки път си мисля как ще изкочи някой с брадва между етажите, графити, кръв, лайна по стените... С толкова народ е супер трудно да има организация и минимално поддържане.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: BGM612747FM в нд, 01 дек 2019, 00:31

Ходихме да гледаме едно ЕПК и в София често гостуваме в такъв блок, ами ужасно е. Във варненското епк, във входа миришеше на урина, човешка, просто кошмарно. В софийското - направо всеки път си мисля как ще изкочи някой с брадва между етажите, графити, кръв, лайна по стените... С толкова народ е супер трудно да има организация и минимално поддържане.

Да, повечето хора се оплакват и от епк, аз просто имах късмет под мен да няма никой в стаята и да гранича минимално със съседите, които имаха деца, котка и куче, но бяха много възпитани и се разтурваха към 10 вечерта. А и си бяха направили изолация на общата стена. Плюс че беше външен апартамент, на високо и далеч от уличния шум. А и по улицата отдолу бяха наспирали коли, така че се караше много бавно и нямаше шанс някой да пили гуми или подобни глупости.
Докато в люлин и един калпазанин може да развали целия блок.
Аз съм викал полицията заради олигофрен, който беше надул тонколони от 9 вечерта и през няколко минути ги намаляваше и усилваше. Даже не знам дали им е отворил, но няколко дена по-късно пак ги "тестваше".
В НС има една идея повече сигурност, че такъв няма да вирее


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Fairytale11 в нд, 01 дек 2019, 00:54
Лятото започнаха да се нанасят в един блок на съседна пряка. Вдигнаха як купон, който на отворена врата беше все едно вкъщи съм си пуснала музика. Звъннахме на 112 и се оказа, че ако не си в същия блок няма да дойдат. А в онзи блок нямаше никой друг... Няколко часа по-късно се оказа, че е рожден ден и от тогава, за щастие не се е повтаряло. Нов блок, не бяха тийнове, но ни разказаха играта с Лепа Брена и Миле Китич (или поне в този стил, не съм запозната с творчеството им). Толкова се бяха напили, че като пушиха на терасата от дивана в хола чувах целите разговори. Абсурдно беше... След половин година пак.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: bachkator в нд, 01 дек 2019, 16:04
За тия пари, за центъра на Варна, с две спални, направо си е удара на века, но се оказа, че плочите между етажите са супер тънки и се чува как съседа отгоре си духа носа.. Направо е много неприятно. А едно от непримиримите изисквания ни беше да НЕ е последен етаж, ама сега си викам, че щеше да е супер да не ми шумят отгоре :grinning:

Много неприятно, аз съм в панелка и Всичко се чува, например в хола чувам водата в тоалетната отгоре. Чува се и музиката на един олигофрен три етажа под мен. Преди бях в епк, външен апартамент и единственият проблем беше шума от ходенето по стария паркет отгоре.
Ако някой ден си търся апартамент за покупка задължително ново строителство или нещо на 10-15 години. Панелки и епк с едно село народ - Не!
Ходихме да гледаме едно ЕПК и в София често гостуваме в такъв блок, ами ужасно е. Във варненското епк, във входа миришеше на урина, човешка, просто кошмарно. В софийското - направо всеки път си мисля как ще изкочи някой с брадва между етажите, графити, кръв, лайна по стените... С толкова народ е супер трудно да има организация и минимално поддържане.
Напоследък са се организирали повечето блокове. За кой квартал/блок е това с л*****та по стените?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: The Iron Lady в нд, 01 дек 2019, 16:25
Да, ама в ЕПК са много просторни жилищата и с добро разпределение. Не са като пчелни клетки, както е в НС.
Ние си направихме вътрешна шумоизолация и нищо не се чува, жилището е панелка. Върши работа и като топлоизолация също.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: BGM612747FM в нд, 01 дек 2019, 17:46
Да, ама в ЕПК са много просторни жилищата и с добро разпределение. Не са като пчелни клетки, както е в НС.
Ние си направихме вътрешна шумоизолация и нищо не се чува, жилището е панелка. Върши работа и като топлоизолация също.

Каква дебелина е изолацията и имате ли на тавана? Пази ли от говор, музика, пусната вода и изпускане на вещи по пода над вас?


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: The Iron Lady в нд, 01 дек 2019, 17:53
Има изолация на всички стени, подове и тавани. На стената, обща със съседния апартамент е най- дебела - 17 см. На подовете и тавана е около 7, не помня точно. Не предпазва от ударен шум само. Пак се чува, но по- слабо. Иначе от т.нар. битови шумове нищо не се чува. Уредба ако се надуе до дупка, ще се чува също, но нормално висок звук не се чува. То имаше и още варианти за пълно обезшумяване, но струваха ужасно скъпо и се отказахме да ги правим.
Вярно е, че стеснихме малко стаите, но преди това беше направо страшна работа от шум.


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 01 дек 2019, 18:47
За тия пари, за центъра на Варна, с две спални, направо си е удара на века, но се оказа, че плочите между етажите са супер тънки и се чува как съседа отгоре си духа носа.. Направо е много неприятно. А едно от непримиримите изисквания ни беше да НЕ е последен етаж, ама сега си викам, че щеше да е супер да не ми шумят отгоре :grinning:

Много неприятно, аз съм в панелка и Всичко се чува, например в хола чувам водата в тоалетната отгоре. Чува се и музиката на един олигофрен три етажа под мен. Преди бях в епк, външен апартамент и единственият проблем беше шума от ходенето по стария паркет отгоре.
Ако някой ден си търся апартамент за покупка задължително ново строителство или нещо на 10-15 години. Панелки и епк с едно село народ - Не!
Ходихме да гледаме едно ЕПК и в София често гостуваме в такъв блок, ами ужасно е. Във варненското епк, във входа миришеше на урина, човешка, просто кошмарно. В софийското - направо всеки път си мисля как ще изкочи някой с брадва между етажите, графити, кръв, лайна по стените... С толкова народ е супер трудно да има организация и минимално поддържане.
Напоследък са се организирали повечето блокове. За кой квартал/блок е това с л*****та по стените?

Слатина


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: BGM612747FM в нд, 01 дек 2019, 19:34
Има изолация на всички стени, подове и тавани. На стената, обща със съседния апартамент е най- дебела - 17 см. На подовете и тавана е около 7, не помня точно. Не предпазва от ударен шум само. Пак се чува, но по- слабо. Иначе от т.нар. битови шумове нищо не се чува. Уредба ако се надуе до дупка, ще се чува също, но нормално висок звук не се чува. То имаше и още варианти за пълно обезшумяване, но струваха ужасно скъпо и се отказахме да ги правим.
Вярно е, че стеснихме малко стаите, но преди това беше направо страшна работа от шум.

Благодаря, а за колко квадрата става въпрос и колко ви струваше всичко


Титла: Re: Нов дом- на зелено, старо строителство или ново?
Публикувано от: The Iron Lady в вт, 03 дек 2019, 11:06
Не помня точно, но за дългата стена на дневната - 370см дълга, 260см висока, струваше 200лв общо. Иначе жилището е 65кв.м. Преди 10г правихме изолацията обаче. Основният изолатор на шум е минерална вата, купихме я на едни големи палета от Бриколаж. Стените се правят така - ние сложихме дървени греди от пода до тавана, за да има какво да държи изолацията, кори от яйца се залепват по цялата повърност, това е безплатно, после са закрепва минералната вата, върху нея сложихме лист тънък фибран, после пак вата и накрая се слага гипсокартона. Тогава говорих със специалист по шумоизолации, каза ми, че за изолирането на шума най-важното е да има "сандвич" от различни материали. А конусите от корите на яйцата обират голяма част от шума, другото обира ватата. Корите ги събирах повече от месец от близкия супермаркет ми ги дадоха безплатно. Не е нужно на всички стени да се слага толкова дебела изолация, ние сложихме много само на общите стени със съседния апартамент,съседите които създаваха проблеми, в антрето също сложихме на общата стена. Пода - по-тънък слой вата, притисната с талашителни плоскости от Бриколаж, върху тях подложка за ламинат и самият ламинат отгоре. Таван - окачен - кори, вата и притиснато с гипсокартон. Това се прави и за панел, и за тухла. При родителите ми е тухлен блок, чува са точно толкова, кокото и при нас преди да изолираме. Само че при нас бяха съседи чалгари и беше страшно. После се изнесоха, ама ние вече направихме изолацията.