BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 7 до 18 години => Темата е започната от: Sisi. Bg в вт, 01 окт 2019, 22:40Титла: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Sisi. Bg в вт, 01 окт 2019, 22:40
Здравейте!На 14 години съм и косата ми е доста дълга.Още от малка съм си с дълга коса и винаги подстригвам само връхчетата и в момента косата ми е дълга 110см.Всички му гледат от хубавата страна.Само повтарят(цитирам)-,,Мале мн яка коса"; ,,И аз искам такава!" и т.н.АМА НА МЕН МИ ОМРЪЗНА.Косата ми е и много гъста и много тежи и ми е мн жега,а като си я вържа тя пада за 5 мин.Питала съм майка ми и баща ми да се подстрижа,ама те са категорични-НЕ ИСКАТ!Не ми дават.Аз много се ядосвам и много искам да махна тази коса,но ако го направя без знанието на родителите ми,ТЕ ЩЕ ПОЛУДЕЯТ!НАПРАВО ЩЕ МЕ ИЗГОНЯТ ОТ НАС!!!!Та идеята ми е дали може да дадете съвети как да ги убедя,защото вече не издържам!:cry::cry:


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: силвето димитрова в вт, 01 окт 2019, 22:58
Говори с родителите си и им обясни как се чувстваш.Косата е твоя ,така че и ти трябва да имаш мнение.Не вярвам да направят проблем да е подкъсите до където ти желаеш.Успех!


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: the Дорис в вт, 01 окт 2019, 22:58
Е колко да полудеят? Не е като да си си направила перманентна татуировка с пиърсинг!


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: Aisha в вт, 01 окт 2019, 22:58
Отиваш във фриз. салон и се подстригваш. Косата ако искаш може да дариш за перуки на раково болни.
А може да я запазиш и ти да си направиш перука след време. Няма как да те изгонят родителите за това - коса расте. Ще се поразсърдят малко, но ще им мине. Освен ако не бягаш от час или не забравиш да учиш - тогава е проблема.


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: Olia Nik в вт, 01 окт 2019, 22:59
Няма да те изгонят, споко. :D


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: Elunaria в вт, 01 окт 2019, 23:02
Отиваш на фризьор и режеш. После събираш всичко от земята в една торба и я носиш на вашите, да си я сложат в рамка, щом толкова им харесва.
Странни родители има.


Титла: Re: Как да се отърва от дългата коса???
Публикувано от: Sunshine_Reggea в вт, 01 окт 2019, 23:12
Отиваш и се подстригваш като е желателно да е при кадърен фризьор, който да съобрази кълцането с формата на лицето ти, а да не те окепази.
Родителите ти гледат на теб като на малката им принцеска още, страшно много от тях държат момичето им да не се подстригва и грам, защото това за тях означава, че е пораснала. Ще ги шокираш, но в крайна сметка е коса, няма да си режеш пръст я!
Не виждам как толкова дълга коса се поддържа ежедневно качествено...


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: deskatta в вт, 01 окт 2019, 23:23
Значи първо ги питай дали може да си направиш татуировка или пиърсинг. Естествено ще откачат. Тогава им кажи, че се шегуваш, но искаш да се подстрижеш, защото те боли главата от тежестта на косата, потиш се и ти е адски неприятно това положение. Предложи им да я дарите, за да е от полза на някого.
Напълно те разбирам какво ти е. Дъщеря ми е в това положение, но тя има задължителна дължина, под която не може да пада, заради танците, т.е. заради прическите, които трябва да има по време на участия. Винаги ходи вързана, защото иначе й е топло и й пречи. Само че това е неин избор и щом иска да танцува точно това, трябва да понесе и допълнителния дискомфорт. В твоя случай не виждам защо трябва да се мъчиш.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Марияна М. в вт, 01 окт 2019, 23:37
Добре, че сме ние от форума.
Утре като ти потрябва някой да те закара на урок и да ти купи дрехи пак тук се обърни.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Eli25 в вт, 01 окт 2019, 23:42
Какви са тези родителите да са против за такова елементарно и дребно нещо, да промениш прическата е нещо напълно нормално за възрастта ти, просто кажи, че искаш промяна, както и че ще ти бъде по-комфортно


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 10:11
Ама как може да кажете на дете да не слуша родителите си! Тук такива съвети се раздават на ангро. Това е адски безотговорно1 А ако ставаше дума за вашето дете?

Първо, децата са склонни да драматизират. Дали нещата са точно така, както ги е описала авторката, можем само да гадаем. Може да иска да се остриже нула номер или да направи прическа, която според родителите не е подходяща за възрастта й и т.н. и т.н.Второ, в случая става дума за нещо невинно - дали ще си отреже косата без знанието на родителите си или не, от това няма да има някакви фатални последствия в живота на детето. Но! Това което детето чува от съветите ви е : Да не ти пука от родителите ти, ти си решаваш какво да правиш. И ако днес става дума за коса, утре ще става дума за нещо по-важно, но детето ще помни този съвет. Можете ли да поемете върху либералната си възраст тази отговорност?

Миличка, родителите те обичат. Сигурна съм, че с разговор ще намерите най-доброто решение на въпроса ти.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: deskatta в ср, 02 окт 2019, 10:51
То ясно, че понякога драматизират, ама аз съм ставала свидетел на много такива случаи. Детето не иска дълга коса, а майката не дава. Как така щяла да си махне хубавата косица...….. А никой не ги пита тези деца дали искат това нещо да им спарва и тежи постоянно.

Преди три години дъщеря ми /тогава на 5 г/ имаше коса до кръста, защото не даваше да се скъсява. Един ден просто каза искам къса коса и бретон. Точно на другия ден беше на фризьор. Всички покрай нас бяха в шок как съм й позволила да го направи, а тя се чувстваше прекрасно.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: the Дорис в ср, 02 окт 2019, 11:35
Клер, момичето е на 14 - приема се нормално да прави секс и то без писмено разрешение от родители пък видиш ли, за да се подстриже трябва да ги слушка. Нелепо е!  

Да, става дума за нещо важно - вземането на самостоятелни решения. Това се учи и се започва с избора на дрехи, причски, приятели. Ако някой родители не го разбират и осъзнават и третират детето си като собственост без личностно развитие не виждам защо да ги подкрепяме, само защото са родители.Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 11:38
Дорис, имам дъщеря на 15 и, повярвай ми, не намирам за нормално да прави секс. С тия либерални възгледи направо ме втрещяваш!


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: the Дорис в ср, 02 окт 2019, 11:43
Аз също имам дъщеря на 14 и никак не ми се иска да се занимава с такива неща, но огледай се - много от връстниците им го правят. Ако погледнеш и статистиките по-голямата част започват сексуалния си живот на тази възраст. Дори обученията за безопасен секс започват на 13 именно съобразено с тези статистики.
Щем не щем - така стоят нещата.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 11:51
Ами гледай статистиките, които показват, че процентът на децата, опитали наркотици се качва. Това означава ли, че приемаш за нормално детето ти да стане наркозависимо?

Статистиката показва тенденции. Не дава оценки, дали те са благоприятни, дали не. Лично аз за моите деца съм възприела като неуместни неолибералните възпитателни възгледи. Ти за твоите - възпитаваш ги както намериш за добре.

Въпросът е, обаче, какво право имат някакви анонимни никове във форум да си позволяват да съветват твоето дете да не се съобразява с твоите правила на възпитание и да не те слуша? Наистина ли го намираш за нормално?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: the Дорис в ср, 02 окт 2019, 11:55
Определено смятам за ненормално до степен травмиращо да забраниш на тинейджър да си намали дългата - неудобна коса.
Ако искаше да се обръсне нула номер е едно, ако иска да не и тежи и не се харесва е друго.

Пак казвам - има си граници на свободата, която даваме, но е задължително децата да имат избор, свобода и да поемат отговорност за решенията си. Оставяш го да си избере гимназия в която да кандидатства, но не и прическа! Ти намираш ли за нормален подобен контрол?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 11:57
Дорис, ти не ме разбираш, май. Какво намираме за нормално ти и аз по отношение на собствените си деца е отделна тема. Питам намираш ли за нормално непознати хора, скрити зад анонимността на някакъв форум, да съветват децата ти да не те слушат и да ти се противопоставят?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: the Дорис в ср, 02 окт 2019, 12:07
Смятам, че децата не са собственост на родителите си. И ако детето търси коректив във форум няма как да поощрим суперконтролиращо ненормално родителско поведение, както намирам за нормално при по-сериозни ексцесии като бой и психически тормоз да се намесим реално и по възможните начини.

Ти си сравнително от скоро в този форум /ако съдя по публикациите/ но сме имали и теми за забрани за бръснене подмишниците и те подобни.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: deskatta в ср, 02 окт 2019, 13:15
Ако изперкам и почна да забранявам на дъщеря ми такива неща, предпочитам да намери някой, който да й каже, как да ми се противопостави. Още по-добре ще е ако този някой дойде лично при мен и ме вразуми. Безумно е дете да 14 години да няма право да има мнение за прическата си, особено ако последната му създава и физически дискомфорт.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: madame в ср, 02 окт 2019, 13:16
Аз пък бих се притеснила ако собствените ми деца не могат да говорят с мен а трябва да питат какво да правят по форумите.

А иначе за девойката с косата , харесай си прическа и пробвай да я покажеш на майка си като обясниш , че и за самата ти коса е по-добре . А иначе и аз те пращам на фризьор. Подозирам не си предвидила да я обръснеш :stuck_out_tongue_winking_eye:


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Sisi. Bg в ср, 02 окт 2019, 15:16
1.Разбира се,че не искам да се подстрижа нула номер!Най-много до раменете.....
2.Пиша в този форум за съвет,защото с родителите ми сме говорили над 1000 пъти за въпросната коса и видях,че няма да мога да ги убедя.Те са доста скептични към всичко(по точно майка ми е) дори по едно време исках бретон,но майка ми не ми даде,защото е някакъв вид рязане на коса.Довечера ще говоря с тях отново и ще видя дали ще мога да ги убедя.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: FrauDanna в ср, 02 окт 2019, 15:30
Как така майка ти не дава? Косата си е твоя и имаш право да правиш каквото си искаш с нея. Такива авторитарни родители не ги разбирам.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 15:46
Е добре, де, защо не ти дават - как точно се аргументират?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: beauty_magnolia в ср, 02 окт 2019, 16:00
Поговори с родителите си да подстрижеш малка част /примерно около 5 см., най-много 10/ от толкова дългата ти коса. Браво за здравата коса, явно не цъфти щом не се НАЛАГА да се намали дължината й. :hugs:
За да постигнете компромис подстрижи малко, след време още малко, а не наведнъж от 110 см. да я скъсиш на 30 примерно. Това ще е шокиращо и за теб предполагам, щом си свикнала с дълга коса.
Успех :hugs:


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Elunaria в ср, 02 окт 2019, 16:11
Искат да си пуснеш 5 метра коса или какво? Какво казват точно, защо не дават?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Клер в ср, 02 окт 2019, 16:26
Аха. Като Рапунцел. Да не я ползват като алтернатива на асансьора?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Sunshine_Reggea в ср, 02 окт 2019, 21:56
Има такива майки - втълпяват си нещо и са отпор до край. Едни не дават и сантиметър от безценната коса да се подстриже, други не дават и капчица грим, ама никакъв, трети се вторачват в облеклото. И ако нещо им се разминава с виждането, просто казват "Не, не давам".
Аргументите им са абсурдни, разбира се - как ще си отрежеш хубавата коса, знаеш ли колко момичета мечтаят за такава, как ще си мацаш кожата, има време да се гримираш, защо не облечеш розовата поличка, дето ти купих, ами ще ходиш с тия момчешки панталони... За тях децата и особено дъщерите са едни живи кукли - така са ги нагласили и не могат да мърдат от това положение.
В случая се е стигнало до крайност - метър коса, това изисква колосална поддръжка (не ми се мисли колко балсам отива), неудобно е и, най-важното, момичето не я иска тая супер дълга коса.
Добре е авторката все пак първо да опита с разговор и да обясни, че не й комфортно, а и не е на 4, а на 14. Да обясни, че няма намерение да скъсява колосално, че не планира нищо екстремно. Ако ли не... Ами, честно казано и аз бих посъветвала да действа без съгласието на родителите си. Става въпрос за коса, а не за татус, пиърсинг, наркотици или секс.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: YSt в чт, 03 окт 2019, 01:16
На мен пък изобщо не би ми хрумнало да питам дали може да се подстрижа. И сама си режех косата, когато си реша. Имах съученичка, на която майка й дълго време не позволяваше да се подстригва и държеше да ходи с дълга коса. Още тогава ми се виждаше доста нелепо. Това е все едно да попиташ дали може да си изрежеш ноктите...


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Ronique в пт, 04 окт 2019, 14:51
Голямата ми дъщеря е на 12 и от малка знае, че тялото си е нейно и тя взима решенията за него. Засега ги съгласува с мен и не сме имали проблеми, но и аз съм доста либерална. Когато беше на 10 реши да си отреже косата и да я дари за перука (имаше онкоболен в моето семейство, който за щастие вече е здрав). От грива до кръста остана с косица до под ушите, но бях страшно горда с нея.
Според моите разбирания децата трябва да се възпитават да отстояват себе си и да стоят зад решенията си. Неуместно ми се струва да се забранява нещо толкова елементарно на 14-годишна девойка. Какви са доводите на родителите?


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: П@нди в сб, 05 окт 2019, 13:30
Проучи как се дарява коса за онкоболни. И я отрежи както е правилно, за да се направят перуки.  Родителите ти няма да се ядосат или ако това се случи ще им мине бързо. Ще си направила едно добро дело.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Марияна М. в пн, 07 окт 2019, 22:11
Да питам коя от вас ще е доволна да се месят в семейство ѝ?
Защо давате акъли на детето? Трябва да имаме мярка и усет. Какво бихте направили вие трябва да си остане у вас.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Iris04 в чт, 10 окт 2019, 16:59
Кажи на майка ти да те заведе на фризьор, защото сама ще отидеш. Или ще я отрежеш сама. Айде стига, момиче на 14 ще иска да си отреже косата, пък родителите и няма да и дават, що за глупост от тяхна страна. Колкото иска дълга да е собственика на косата, толкова ще е. Коса е, расте. Хората още в първи клас си питат децата как искат да ги подстрижат, даже фризьорите го правят.
Като разберат, че е сериозна, ще и съдействат.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: ***Kalina333*** в чт, 02 яну 2020, 00:58
Отрежи си косата,когато влезе в сила ЗСУ :innocent: :trollface:


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: Sunshine_25 в вт, 07 яну 2020, 16:22
Ако една коса не може да се потстриже, въпреки дискомфорта на собственото ти дете, представям си още колко интересни забрани предстоят до 18- тата й година.
Имам две дъщери и въпреки че все още слушат мнението ми, вече отстояват себе си, колко ще са им дълги коси, коя ще е с бретон, коя не, както и с дрехите си, а са на 8 години.
Момичето е на 14 години, за мен е наистина нелепо, но още един пример колко различни сме хората и колко е шарен света.


Титла: Re: Родителите ми са против да се подстрижа
Публикувано от: MKB88 в пт, 17 яну 2020, 15:01
Отрежи си косата,когато влезе в сила ЗСУ :innocent: :trollface:
И кво ... ЗСУ ако влезе всеки ще може да прави каквото си иска, така ли? Егати логиката, хахха!
Само че ЗСУ няма да влезе.