BG-Mamma

Свободно време => Клюкарник => Темата е започната от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 17:47Титла: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 17:47
Здравейте!
Пиша с молба за съвет какво да правя.
Преди месец започнах работа на ново място. Не се справям много добре, защото имам голямо прекъсване в сферата и трябва доста да наваксвам и уча. Бавно напредвам и това е проблем, но истинският проблем е новата колежка, която дойде преди 2 седмици. Тя явно е решила да гради своето място във фирмата като вземе някой на подбив и прави забавен театър от него.
Историята е комплексна, но накратко. Новата колежка веднага се приобщи към двете ми колежки от фирмата, който са така да се каже стълбовете на отдела. Едната от тях е много важна клечка и новата колежка е залепена като гербова марка за нея денонощно за да извлича знания и да я прикотква, да я обучава, а и да се бетонира във фирмата, защото знае, че ако я спечели ще остане във фирмата 100%, а пък колежката се кефи, че някой й обръща специално внимание. Аз не съм в най-цветущи отношение с въпросната важна колежка, но не сме се карали никога. Тя би трябвало да ме обучава, но нито има желание, нито полага усилия да ми обяснява добре. До колкото разбирам двете колежки явно да се изказали зле за мен пред новата колежка, защото тя започна тази седмица, цяла седмица по няколко пъти на ден прави сценки с цел да ми се присмее или да ме обиди по някакъв начин. Като се започне от ни в клин ни в ръкав обсъждане, че според нея съм била навлечена с прекалено много дрехи, до това да коментира с подигравка, че си нося храна на работа, за да ям здравословно, а пък те "прасетата" щяли да ядат навън (това беше казано с голям присмех и  подигравка). Всеки ден ми прави коментар на това какво ям, пита ме какво си нося иска едва ли не да й давам отчет, започна да отваря широко прозорците и вратата на терасата, въпреки че знае че ми духа и мога да дам толеранс от 1 час, но тя иска да са отвпрени едва ли не по цял ден. Иницира смях сред колегите ми като явен обект на подигравката съм аз и това го прави пред очите ми, но с намеци да се сетят колегите, че съм аз но в същото време не се изрича. И мога да продължа с примери до утре. Цяла седмица съм подложена на този тормоз, като искам да кажа, че преди това никой от колегите ми не си е позволявал пофобно нещо. Те може да са ми се присмивали зад гърба, да са ме обсъждали, обиждали и прочие, но когато сме заедно се държат професионално. Само новата колежка е подела тази политика на подигравка.
Държа да кажа, че аз по никакъв начин никога не съм се отнесла лошо или неуважително към новата колежка и тя реално няма истинска причина да се държи така с мен. Тя въобще не общува с мен, освен когато иска да се подиграе или да ми се присмее в лицето. Освен ако не се прави на клоун за да забавлява другите колеги на мой гръб и да печели симпатии.  Скришом когато двете кошежки ги няма постоянно пита кое как се прави, за да може пред тях да се прави на топ пушка, че всичко знае и разбира, но реално не е по навътре с нещата от другите нови колеги (общо 3 нови колеги сме)
Много ви моля помогнете ми да се справя някак с това постоянно унижение. Много ме разстройва. Вариант да не й обръщам внимание няма, защото всичките тези сцени ги прави видно пред хората в отдела (6 човека сме) и го прави със въпрос право в лицетото ти. Тотална провокация. Груба и грозна, но ако покажеш че си обиден се почва смях и неща от рода "ама хайде, де, ти пък, ха ха ха".
Моля дайте съвет какво да правя.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в сб, 09 ное 2019, 18:24
Просто я хвани насаме натясно и ѝ кажи да си затваря устата.
Ако не се стресне, почвай я с нейните камъни. Надали няма за какво да се хванеш да я иронизираш.
И по-смело, как може да се оставяте да ви тормозят така разни кукувици недоклатени.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в сб, 09 ное 2019, 18:30
Поставяш ясно картите на масата и казваш, че не ти в приятно.
Ако не се поправи с нейните камъни, по нейната глава.
Ако пак не се поправи - докладна


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 19:03
Ти в стаята където работите ли ядеш?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Edеn в сб, 09 ное 2019, 19:12
Имате ли отдел Човешки ресурси? Нас за всякакви глупости ни докладват и после ни привикват в ЧР. И изобщо не става въпрос за подигравателно отношение, такова не съм виждала някой да си позволява.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Silverstone в сб, 09 ное 2019, 19:27
Аз мисля да и я контрираш точно пред всички,а не насаме.Тя те провокира и обижда пред всички,ти и отвърни пред всички.Да видят,че няма да търпиш такова поведение от никой от тях.Кажи на всеослушения да не си губи времето и да попита някой колега за онзи служебен казус,който не и е ясен,и да не се занимава с твоята личност.Тя е там,за да работи,а не да се занимава с твойта персона.Ти и другите сте там също,за да работите,а не да се занимавате с подигравки на махленско ниво.Щом и харесва нека го прави,но НЕ на работното място.Не ви плащат затова,нали?!Или може би тя получава бонуси затова?Ако е така,да смени обекта.:stuck_out_tongue:Я,да видим сега,колко е смела?''Прасетата'' ще ядът навън.Тя го казва.Изглежда се мисли за прасе.Другите колежки споделят ли това мнение за себе си?Използвай го следващият път срешу нея.Ясно и категорично и заяви,че не е тя човекът,който ще коментира храненето ти на всеослушание.И ти си имаш мнение за хората,но не го изпляскваш пред останалите.Пък и дали ги интересува?Кажи,че губи времето на колектива,вместо да се концентрират над поставените задачи.Никак не е е професионално това.Може би се смята за много добра и може да си позволи лигавщини в работно време?Е,ти имаш да наваксваш и да не се занимава повече с теб.Не и помагай по служебни въпроси.Пренасочвай я.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 19:37
Пак питам дали здравословното хранене се случва в стаята?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 19:39
Silverstone иска ми се да съм по-смела и да я контрирам както ти и другите момичета предлагате, но ми е трудно. Явно блокирам и ми личи и тя се възползва.

А до предният въпрос, да ям на работното си място. Имаме долу кухня, но тя е постоянно заета, защото много от колегите вместо да ядат където си купуват храна си я носят в офиса и си я хапват в кухнята. Ние сме 25 човека, а в кухнята има място само за 3-ма. Обикновено се сещаме да обядваме почти по едно и също време. Когато слезна и видя, че кухнята е не само заета, но и има опашка за въпросните 3 места, директно се връщам горе в нашата стая, която е празна, защото колегите ми всички се хранят навън и си изяждам обяда. Ясно е че проветрявам, а и не мисля че салата от краставица и маслини и маруля мирише (основно се храня със  плодове и зеленчуци).


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 19:45
А какво мислят колегите ти? Не сметна ли за необходимо да ги попиташ преди това? Или това не е важно за теб? Не се ли питаш защо така проветряват и излишно подчертават, че ще се хранят навън?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Elunaria в сб, 09 ное 2019, 19:50
Следващият път, когато започне да се подиграва, кратко и ясно й обясни пред всички, че държиш отношенията ви да се запазят стриктно професионални, и че чувството за хумор е само за хора, които са ти близки и подобно общуване е неуместно.
Докато не я унижиш ти по същият начин, никога няма да излезеш отгоре.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 19:53
Разбира се че съм ги питала, Вие защо решхте, че не съм и просто си вадя яденето пред тях да ям????
Проветряванията стават сутрин и следобяд около 4, или както вече е ясно по-цял ден. А не демостративно когато се върнат от обяд.
Работодателите трябва да предоставят комфортни условия на труд и аз ако не искам да се храня навън трябва да имам къде да го правя. Ако няма, тогава трябва всички да се съобразяваме едни с други, а не да критикуваме. Никой вече няма толерантност към нищо. Ако не си като другите, си отрепка едва ли не. Ами няма да ям навън, нито на крак като куче!! А вие Мариана ако искате да се заяждате учтиво искам да Ви помоля да си намерите друга тема, защото е ясно, че не сте тук за да споделите съвет.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Silverstone в сб, 09 ное 2019, 19:57
Цитат
иска ми се да съм по-смела и да я контрирам както ти и другите момичета предлагате, но ми е трудно. Явно блокирам и ми личи и тя се възползва.
Докато го мислиш много,няма да стане.Просто смела,не смела,следващият път отвори устата и каквото ти, излезе,това е.Все отнякъде трябва да започнеш.Няма смисъл да чакаш.Докато умните се наумуват,лудите се налудуват.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Soul Free в сб, 09 ное 2019, 19:59
Не е добре да обядваш на бюрото си. Ползвай кухнята, когато е свободна. На бюрото максимум ябълка или бонбон.
Относно подигравките - хвани я насаме и ѝ скръцни със зъби.
На подмятанията за дрехи, отговаряй ѝ в същия тон.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 20:00
Мда, доста още проблеми ще имате. Работодателят е длъжен, колегите - не са длъжни да търпят. Затова и все подписват какво /колко миризливи/ ще яденето.
Вместо да опитвате да се впишете или поне да не натрапват навици, които нямат място там, не давате дума да се каже. Затова са всички проблеми.
Същото най-вероятно се случва с работата.
Аз се заяждам, колегите се заяждат, все някой се заяжда. Нещо да просветна евентуално?
В Интернет има доста статии за поведението на работното място.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: милинка в сб, 09 ное 2019, 20:03
Режеш я брутално и пред публика.
Когато обсъжда облеклото ти, отговаряш нещо от сорта на "Едва ли ни се плаща, за да обсъждаме облеклото ни, но ако толкова те интересува, да навлезна в подробности за бельото, вероятно е важно за теб?".
На репликата с прасетата, връщаш: "Ти го каза, явно това е начинът, по който се възприемаш".
Ако продължи: "Скъпа Х, убедена съм, че живо се интересуваш от личността ми, но предлагам следващия път да включим и г-н У (шефът или висшестоящ), за да не ги ограничаваме от толкова интересни дискусии". Или "Ужасно ли ти е скучен личния живот, та се интересуваш толкова от мен?".
Също може да я питаш "Ти в кое село каза, че си израснала до 7-мата година? Явно възпитанието не ви е било приоритет", последвано от леко подсмихване.
Трябва да я затапиш, защото колкото по-пасивно реагираш, толкова повече ще се вихри тя.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: So Lucky* в сб, 09 ное 2019, 20:06
Ако не си като другите, си отрепка едва ли не. Ами няма да ям навън, нито на крак като куче!! А вие Мариана ако искате да се заяждате учтиво искам да Ви помоля да си намерите друга тема, защото е ясно, че не сте тук за да споделите съвет.
Давай с този тон на подиграващата се колежка. Можеш, да се справиш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 20:07
Natali_ кухнята в 99% от случаите не е свободна, проверявам всеки ден, когато е свободна веднага сядам, но тогава почти веднага пристига колега, който е отишъл да купи обяд за няколко колеги приятели и всички се изсипват в кухнята гладни, а места няма и тогава аз трябва буквално да изям на един дъх каквото имам, защото е претъпкано и всеки иска да си е с групата, защото си имат приказки и седят някакви мълчаливи, защото явно не им е много удобно да си говорят лични неща пред мен и е малко конфузно.
Благодаря ти за съвета.

Между другото относно "Навиците, които нямат място на работното място", за които спомена Мариана, искам да кажа, че същите колежки без никаква свян всяка божа сутрин закусват на бюрата си и ядат мазни и миришещи банички, милинки, кашкавалки и каквото там са си намерили по път, много от тях ядат бисквити по цял ден, като бюрата им са целите в трохи нон-стоп. Интересно ми е какво мислите по този въпрос Мариана.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: милинка в сб, 09 ное 2019, 20:12
Питала ли си я какъв й е проблемът? Принципно, ако се храниш в тяхно отсъствие и храната не мирише, не би трябвало да е толкова проблемно. Все пак храненето по бюрата обикновено не е прието, пробвай да ходиш в кухнята в по-различни часове - преди или след останалите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: alex_bg в сб, 09 ное 2019, 20:14
"Чудесен" колектив,няма що.Щом другите виждат това и си правят пас,значи и те са боклуци.Не се оставяй,някой да се подиграва с теб.Трябва да я караш по-смело,иначе само ще се терзаеш без полза.Ако се наложи смачкай фасона на отрепката,щом друго не помогне,но действай!За начало може да поговориш за това с началника си и да му обясниш че няма да можеш да работиш нормално в такава обстановка.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 20:17
alex_bg и аз си мислех да говоря с началничката ни, но съм сигурна, че колежките ще се застъпят за новата колежка. Тя буквално ги е обсебила, даже вече ги нарича с умалителни имена, все едно се знаят от детската градина. А никой друг не си позволява подобно нещо и те не дават индикации да не им е приятно или да не са съгласни, значи е уговорено. Поне аз така мисля.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Peggy Bundy в сб, 09 ное 2019, 20:18
Мариана Вие какво искате да кажете,че проблемите и идват от това ,че обядва на бюрото си?Сигурно се шегувате!
,


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 20:27
Изобщо не се шегувам. И други писаха, че това не е приемливо. На мен не ми е все тая къде яде. Но в средата, в която е попаднала очевидно това е проблем. Или поне я смятат за неадекватна.
Същото е и за дрехите. Облича се дебело и има някакъв толеранс за проветряване. А тези дни беше 20 градуса! Като сте няколко души в едно помещение трябва и кислород.  А навън все пак не вее смяг.
Хората правят намеци. Един път, втори пък и като не се реагира,явно играят твърдо.
Ако и в работата не се напредва с нужното темпо, става още по-зле.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: pitam2 в сб, 09 ное 2019, 20:27
Срещу теб са трите в комплект. Ще е трудно, но ако си по-ербап, можеш да им струваш сеира. Имаш няколко варианта за действие, според мен мъж на твоя страна е най-добрият. Ще се уплашат.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Peggy Bundy в сб, 09 ное 2019, 20:32
Тя нали каза,че не яде пред колегите и проветрява.А тази ,която се прави на клоун пред колегите и също не е много в час с работата,скоро ще стане безинтересна.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: alex_bg в сб, 09 ное 2019, 20:37
alex_bg и аз си мислех да говоря с началничката ни, но съм сигурна, че колежките ще се застъпят за новата колежка. Тя буквално ги е обсебила, даже вече ги нарича с умалителни имена, все едно се знаят от детската градина. А никой друг не си позволява подобно нещо и те не дават индикации да не им е приятно или да не са съгласни, значи е уговорено. Поне аз така мисля.
Нищо че се застъпят.Ако началничката ти е ЧОВЕК,ще оцени правилно ситуацията и ще вземе адекватното решение.Ако е говедо и не му пука за отношенията в колектива,то ти остава или да станеш като тях,което на мен ми се вижда невъзможно или да действаш грубо и радикално или въобще да не се занимаваш повече с този "колектив" и тяхното говедо.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 20:45
Значи да поясня. Преди да дойде новата колежка и да прави всичките тези неща, имаше "уж" разбиране. Проветряване на когото колкото му е нужно, без например да става на проблем. Казала съм веднъж, че ми духа от вратата и предпочитам да се отрая прозореца и уж беше окей.
Относно навличането, това че колежките ми ходят с копринени рокли не ме прави навлечена мен в началото на ноември със сако и блуза. Нито сакото ми, нито блузата ми се вълнени, дебели или прочие, и двете са дори летни. Не разбирам въобще как подобно нещо може да се коментира или да става на въпрос. Щом те искат да са с къси летни рокли си е техен избор, аз седнала ли съм да ги обсъждам, ми не, не съм. Истината е че ако искам да им се подигравам винаги мога, едната колежка ходи с една блуза 3 поредни дни, носи изрязани летни обувки с дебели чорапи, като обувките са светло бежови, а чорапите са й сиви, панталона син и блузата червена, другата може да ходи с рокли, но има всичко на всичко супер беден гардероб и понякога не само, че не е адекватно облечена, но дрехите са й меко казано захабени и стари. Ето, ако трябва винаги има какво да се каже с лошо. Какво от това, че едната ходи с блузи, другата с рокли, а аз със лятно сако и тънка блуза. Те зъзнат постоянно и увеличават парното/климатика при което аз просто си свалям сакото и съм окей. По едно време им става задушно от отоплението, работещите компютри и прочие, решават да отворят, пак съм окей. Няма коментари, няма протести да не се отваря прозореца, няма нищо от моя страна.
Изведнъж идва новата колежка и започва коментари ни в клин, ни в ръкав за всичко подред - храна, облекло, прочие. Създава си сама някакви "проблеми" и дава коментари и съвети, които нито са искани, нито са нужни, нито е адекватно да ги изказва на глас.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в сб, 09 ное 2019, 20:57
Никоя от по-старите на работното място обаче не и казва, че това не е правилно? Може ли те са са по-сдържани, а тя нова и глупава и ти правиш нещо необичайно, нередно? Или просто жената е луда, или пък да ви взели двете на работа, а всъщност ще остане само едната?  Или пък си човек на някой? Не може това са е просто така.
Мислех,  че става въпрос за строга работна среда, но това чорапите ме потресе и извади  от заблуждението.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Cupcake_girl в сб, 09 ное 2019, 21:04
Авторке, не струват тези колежки. Това са комплексарки, които градят самочувствие на гърба на други по- беззащитни. Колкото повече и мълчиш, гаврата ще расте. Съветът ми е следният: Бъди смела. Ако се притесняваш да я забиеш пред всички, като остане с другите колежки, тогава я парирай! Почваш я от вратата- " На теб какъв ти е проблемът с мен? Следва да си гледаш работата и да не се занимаваш с мен, ясно? И т.н.
В такава среда не се работи спокойно.

Марияна М. дори да яде на работното си място, нима поведението на колежките е оправдано?  Никой няма право да казва кой как да се облича и какво да яде. Това си е нейна работа. Това не са просто неприятни колежки, а лоши и невъзпитани хора. Подигравката за мен е проява на нечовешко отношение и лошотия!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 09 ное 2019, 21:05
Имаш два проблема.
Не си попаднала на свестни колеги.
Втория ти проблем си ти.
Не можеш да се защитаваш. А трябва да се научиш.
Трябва да оправиш втория проблем за да можеш да се справиш с първия.
Защото ако напуснеш и не останеш тук, винаги ще се намери на следващата работа някой, който да се заяжда.
Има си прости хора, злобни. Явно си кротка, но и подозирам, че с ниско самочувствие и самооценка. И търпиш какво ли не.
Трябва да се научиш да отговаряш подобаващо.
Видяла е, че може да те обижда и унижава и си продължава.
Има хора не приемат новите.
Да се защитавам от такива идиоти съм се научила отдавна. Нещата се прекъсват в зародиш.
На последната работа също имаше опити. Не приемаха много новите. Но аз може като нова да кротувам, но в момента в който ми казаха нещо не много на място, си показах зъбките.
Тоест съм ги поставила на място и ясно са разбрали, че не съм толкова бяла и добра.Всъщност разбраха, че съм бяла и добра, но като се ядосам съм страшна. След време даже си станахме близки.
Щом другите ядат на работното място, може и ти да си ядеш.
Иначе фирмата е длъжна да ви осигури място.
След като си намериш свободно място в кухнята - яж там. Какво значение има кой ще дойде, кой бързал. Ти си намерила свободно място и като приключиш с обяда ще си тръгнеш. Не разбирам драмата тук.
А това, че те мълчали и искали нещо лично да говорят си е техен проблем. Да си направят седянка другаде. Къде пише, че столовата е за споделяне на лични неща и нови не трябва да ядат.
Аз също съм си носила храна. И яйца даже съм носила. Всеки си носи и купува каквото иска.
Аз и съм на режим. Няма да си развалям фигурата.
Да, в началото им беше странно, но свикнаха. Неведнъж са ме питали докога ми е режима. Викам - "завинаги"  :lol: Доживотен. А те си ядяха банички и кроасани.


Цитат
до това да коментира с подигравка, че си нося храна на работа, за да ям здравословно, а пък те "прасетата" щяли да ядат навън (това беше казано с голям присмех и  подигравка)

Няколко варианта имаш за отговор.
-А аз  не съм прасе, който е прасе да се оправя.
-Всеки си носи отговорност за здравето. Кой как яде си е негова работа.
-Качествените хора ядат качествена храна.
-Завиждаш ли, че ям здравословно, ами яж и ти. Имаш нужда.


Ако ти е студено и е отворено, ставаш и затваряш. Ако тя отвори, пак затваряш. Имала съм такъв спор. 1 час да се проветрява е много. 5 минути стигат. То си личи когато вече не е задушно.
Аз с началници съм се "била" за дистанционното за климатика. Ама шефове, отстъпвам, после пак го дебна и пак си правя каквото искам.
Даже  като ми е студено и мисля по-бавно и трудно. Та веднъж обърках една фактура. Той ме пита как така? Аз викам, студено ми е, не мога да мисля. След малко ще объркам още една. Смее се, пуска климатика  :mrgreen:
Това в кръга на шегата. Човека беше наясно,че студ не търпя.

Ако те пита какво си носиш, но явно е подигравателно:
-Защо, да  не си решила да отслабваш?
пък ако е слаба
-Теб пък какво те интересува какво си нося. И го казваш пренебрежително.

Или пък ако не ти се занимава да се заяждаш, подай жалба срещу нея. Върши работа. Правила съм го. Гадината спря. Не си говорехме, но вече се държеше добре.
Оказа се, че същия колега с всички нови се джафкал. Имал си личностни проблеми.

Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Peggy Bundy в сб, 09 ное 2019, 21:10
Прочети внимателно поста на Елора,много е права,!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в сб, 09 ное 2019, 21:18
Елора коментарът ти е 10 от 10! Благодаря ти за това което казваш. Не ме е срам да кажа, че е вярно, че съм кротка, но със ниско самочувствие, точно както ти го описваш. Всичко което казваш и за мен и за работната среда и като съвет е вярно! Благодаря ти!

Аз съм съвсем обикновен човек, отивам на работа за да си я върша и това е. Не ме вълнуват клюки, интриги, обсъждания на други хора. Ако с някоя колежка от долния етаж се заговорим за някаква приятна тема си е супер, но аз да иницирам обсъждания и да правя коментари, няма как въобще да се случи. Много неща ми правят впечатление, но си остават до там. Нито седя и се тюхкам, че колежките ми закусват в стаята (не е много приятно сутрин с баничките, но вапреки това съм ок), нито по цял ден си мисля " Тая пък как може да се облече така, ха-ха". Аз си мисля или мои си неща, или за работата, или други по принцип. Другите хора са си за тях си. Нито съдя някого, нито се чудя да се присмея на някого и не е пренебрежение, а просто така съм устроена. Дори ми е неудобно когато някой ми каже някакъв гаден коментар за някого и очаква да се съглася. Въобще не знам как да реагирам, и мълча и те си мислят, че съм им едва ли не враг щом не се съгласявам.

Мариана, никоя от старите колежки не й прави забележка, дори се смеят, когато ги говори тези работи. Много ми е гадно, чистосърдечно ми е гадно, че явно я окуражават.
Строга работна среда би трябвало да бъде, но няма кой да следи за това. Само в петък по правилник може да се идва на работа с маратонки и дънки, но никой не го спазва. Може би проблемът е и до някъде, че аз съм винаги официално облечена, но аз имам такива дрехи, предишните ми работни места са ги изисквали и няма от къде да извадя дънки и маратонки в количество, че да покрият цялата седмица например. Имам си някакви лични спортни дрехи, но те не са във вид за офис. Напротив, съвсем обикновени са. А да си купувам цял гардероб с дрехи при всяко постъпване на работа, няма как да стане. Разчупвам колкото мога, но когато нося високи обувки е ясно, че ще нося официален панталон и сако например, а връхната ми дреха ще е шлифер. Всеки си носи каквото си има в крайна сметка.

Относно "човек на някого" въпросната колежка с чорапите е човек на началството и за съжаление, като много хора, които идват от малки места, но се омъжват за мъж от София, смята, че е върха и е постигнала всичко. Да, разбира работата в детайли, тя цял живот само това е работила и нищо друго, но пък в отдела има и други хора с повече стаж от нея, без да смятат другите за глупаци и идиоти. Според мен е до характер. Понякога колкото и човек да напредва в живота си, влачи недостатъци и ги прожектира върху другите при всеки удобен случай, само защото знае, че ще му се размине. Апропо съм я чувала да казва че "Шефката" нищо не можа да й каже. До такава степен е уверена в себе си. Според мен не е редно да се допуска такъв конфликт на интереси. За втори път ми се случва да работя с човек, който е извънредно близък (семейство) на началника и двата пъти резултата е еднакъв, като от калъп.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 09 ное 2019, 21:47
Да не ти пука на кой е човек.
Наистина те съветвам една подробна писмена жалба да напишеш. Описваш поведението и. И входящо номерче си вземи задължително.
Ето, чети
https://pravatami.bg/25544

https://trud.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D1%80/


Тормоза на работното място е нещо сериозно.
Ако фирмата ти не вземе мерки срещу поведението и има и други инстанции.

Ти какво сега? Да не те е страх да си загубиш работата, само защото пиклата е човек на някой? Глупости. И да стане, не е болка за умиране.
Тази колежка може да те плюе примерно на шефката. Утре може да си уволнена.
Но с една такава жалба се подсигуряваш.
Действай бързо.
И моят колега беше човек не на един шеф, а на няколко.
Но това не ме спря. Нито си загубих работата. Той се кротна. Не си говорихме, дори не се поздравявахме 1 година. След време даже ми стана шеф. Като ми съобщиха направо мислех да напускам. Ама човека дойде и проведе спокоен разговор с мен, като ми се извини за поведението си предложи да забравим случилото се. Съгласих се. Изглеждаше искрен. Даже явно си личеше,че чувство за вина изпитва. А аз съм малко дяволче и добре се възползвах от това да си правя смените както искам  :roll:
След това проблеми не сме имали, даже напротив много добре си се разбирахме.Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Aisha в сб, 09 ное 2019, 21:55
Четох уж  внимателно, но се обърках - стари, нови, по-нови колежки, ядат, обсъждат се, коментират кой как е облечен и помнят какво с какви дрехи си идвал предните дни, борят се за влизане на чист въздух. Клюкарят в столовата, вместо да се разходят в обедната почивка.
Според мене всички в офиса нямате служебна работа за вършене и се чудите как да се забавлявате. То няма и как да не е на гърба на някого. Явно сте някаква измислена,  перяща фирмичка.
Сега сериозно -много искам да ми се паднат подобни прасета и клюкарки. Направо потривам ръчички как ще ги редя на всяка тяхна реплика.
От цялата работа все повече ценя,  че работя сама в стая - ще си мляскам на воля. А задявките на офисния планктон минават покрай ушите ми, не се впечатлявам.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Ели-Мели в сб, 09 ное 2019, 23:15
А, да си смениш работата мислила ли си?
Сега оценявам настоящата ми работа, която има куп недостатъци, но мога да си ходя по анцунг, ако искам, ядем си каквото искаме на работните места, няма клюки, няма интриги. Като на някой му духа просто затваряме прозореца. Да знаеш, че има и свестни хора някъде в някоя фирма и не си длъжна да си съсипеш здравето заради работа, пари и т.н.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 09 ное 2019, 23:18
А ако на следващата работа пак има някой заядливец, да напусне ли и нея?  :lol:
Не е ли по-добре да се опита да разреши ситуацията.
Понякога като бягаш все от нещо и накрая все с това се сблъскваш.
Може би е време да са научи на някои неща.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Ели-Мели в сб, 09 ное 2019, 23:25
А, да, безспорно не казвам да побегне още утре, ама ако не успее да се справи с въпросните персони, не е нужно да се мъчи да води битки до безкрай. Щото някои като им се опълчиш и се свиват като мишки, но други се надъхват още повече, особено, ако всичките колеги са пасивни зрители на целия тормоз.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 09 ное 2019, 23:32
По-добре да опита да се справи. Да трупа опит как да реагира с такива хора.
Аз казах вече. Най-добре жалба. Още в понеделник. Утре да я напише, а в понеделник да я занесе на който трябва и да иска входящо номерче.
А оттук насетне да се научи да отговоря както трябва. Не само на нея, ами на всеки.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: trolche в нд, 10 ное 2019, 00:22
Здравей  Lale. Доколкото разбрах си нова в работата след дълга пауза. От постовете ти става ясно че не успява да се впишеш в колектива. Не излизаш на обяд с другите, не влизаш в общите разговори, а сега назрява този конфликт. В никакъв случай не те критикувам за това и не оправдавам поведението на новата колежка. Но ако влезеш в открити пререкания с нея и с другите какво ще спечелиш? Може би ще се почувстваш по добре пет минути, но в дългосрочен план  нищо. Според мен бъди малко по гъвкава  и си остави време да се ориентираш във фирмата, да опознаеш колегите: кои са на ключови позиции, кои не, колко стаж имат. Много е важно да намериш общи теми за разговор поне с един двама, за да може постепенно да излезете на обяд и лека полека да се приобщиш. Не се самоизолирай. Какъвто и да ти е режима на хранене, веднъж седмично да го промениш не е фатално ако това може да ти помогне да се интегрираш. Все пак имаш нужда от тази работа и от опит в тази сфера. Истината е че дори да си изпълняваш професионалните задължения отлично, ако си непрекъснато на контра или в конфликт с другите просто няма да го бъде. Моят съвет е  : бъди дипломатична, усмихвайки се повече, на провокациите отговаряй ловко но се владей, не учавствали в скандали и не ги предизвиквай. С една дума, не си създавай врагове, опитай се да си намериш съюзници. Успех!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: the Дорис в нд, 10 ное 2019, 00:36
Изглеждаш кротка и се налага кротко и умно да се конфронтираш с колежката.
Аз бих го направила пред всички. Бих я питала заяжда ли се, проблем ли иима и да го решим веднага. Тя ще каже - не, защо си мисля, че съм центъра на разговора. И ще и кажа нещата как ги виждам. Че подобно поведение е обидно и грозно. Нямам нужда от коментарите и за дрехите, храната и предпочитанията ми. Ако обича да не се занимава с мен и контактите ни ще са само служебни. Направо пред всички ще си и кажа, че подвамзваческото и поведение е достатъчно и да се концентрира там. Да не се прави на забавна, защото не е.
Мисля че подобно пубертетско гаднярско поведение е неприемливо и няма да го търпя!

Между другото нали си наясно, че всички я виждат що за стока е! Просто ти трябва да се защитиш, а не те да те защитават.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 06:38
Всичко това, което прочетох дотук като съвети е все едно гледам деца от първи клас. Да й отговори, да я затапи пред всички... Не виждам никакъв смисъл в игрите на конфронтация, така тя влиза в играта на другите. Циркове ли да стават за радост на околните и на самите провокатори? Просто ги отрязва и минава на чисто служебно ниво и толкова. Няма нужда от обяснения. Най-много да те обявят за надута. Голяма работа! Всички в играта знаят много добре какво правят. А и винаги може да си потърси друга работа.
Преди време една актриса вметна следната реплика - Какво говорят хората зад гърба ми го чува само з...кът ми.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: So Lucky* в нд, 10 ное 2019, 07:18
Ама никой не я посъветва да си седне на д-то и да навлиза в работата. Тя спомена, че е нова и бавно напредва.
Аз на мястото на Лили бих се фокусирала да науча нещата максимално бързо и добре, няма да слушам какво ми говорят Пенка и Цонка. Ако много бучат и ми пречат, контра на всяка реплика. Много съм била навлечена, веднага кратко я режа "вие сте прекалено разголена, пък". Ядяла съм диетично - " да, така си поддържам перфектно тяло, проблем?" За проветряването Елора  е писала как стават нещата.
И отново, навлизане в работата и изпреварване на клюкарките...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 07:27
Не споменах навлизането в работата, защото за мен това усърдие се подразбира. Ако нещо не й е ясно да пита - това е не само в неин интерес, а и в общ интерес.
Няма какво да си играе на изпреварване на клюкарите, освен ако по някакъв начин не иска да си партнират в играта на подигравки.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: So Lucky* в нд, 10 ное 2019, 07:29

Няма какво да си играе на изпреварване на клюкарите, освен ако по някакъв начин не иска да си партнират в играта на подигравки.
Изпреварване в работата. Въпросната колежка също  е нова и не много в час със работата. Аз бих се фокусирала, да стана по добра от нея...а останалото ще отшуми с времето.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 07:35
Според мен сравняването с другата колежка е пак влизане в една порочна игра и самозаблуда. Не е въпросът да стане по-добра от колежката, а да си върши работата. Ако иска да стане добра в работата си, то да го прави за себе си, а не за да стане по-добра от другата. Това, което успее да научи остава за нея - никой не може да й го вземе и утре като напусне тя отнася това знание със себе си и ще й служи през всички години и на всички други длъжности и работни места. Заслужава си равняването с друг, ако този друг е по-добър, за да се научи от него, а не за да доказва, че може да е по-добра от другата колежка, която е "враг". На другата колежка хич не й дреме - тя гледа тя самата да се научи от старите кучета.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в нд, 10 ное 2019, 08:36
За мен най-адекватен е съветът на trolche, не да ги конфронтира открито, а с тънък и елегантен хумор да ги парира, иначе полезен ход не виждам. Иначе ако тръгне с рогата напред, ще покаже, че са успели да я засегнат и подигравките е твърде възможно да се засилат и ще им даде още камъни да хвърлят по нея. Защо да им доставя това удоволствие?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: alex_bg в нд, 10 ное 2019, 08:41
Колкото хора пишат тук,толкова различни мнения.Всеки казва аз как бих постъпил.Но хора различни,характери различни.Не може да й се дава съвет да влиза в директна конфронтация или пък да отговаря със заучени реплики/което за мен е най-глупаво/,ако това не е в природата на характера на авторката на темата.Както тя самата написа,блокирва когато трябва да се каже нещо.Според мен най-доброто е ако се притеснява да говори с началника си,да напише жалба с входящ номер.Може да отиде/или да помоли някой близък/в инспекцията по труда и да си разясни как точно стоят нещата по въпроса за тормоз на работното място и в частност с нейният конкретен случай.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 08:47
Какъв тънък хумор? В момента ситуацията е такава, че каквото и да каже, само ще раздразни още повече провокаторите, защото те така вече са настроени. С тази идея за хумора само катализирате продължаването на шоуто за радост наблюдаващите във фирмата.
Тя там е на работа и е важно да се научи и да си свърши работата. Проблемът ще е сериозен, ако по някакъв начин саботират навлизането й в работата и й отказват нужната информация, за да си изпълни служебните задължения. Не е нужно всички да се обичат и да се разбират - не са нито семейство, нито приятели, а единствената роля, в която са там и поради която са там е служебна, това не е хоби.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Z в нд, 10 ное 2019, 08:57
Прави и видео или гласови записи и ги използвай срещу тях. Като ти се подиграват - подиграй им се и ти. На такива хора трябва  ясно да им покажеш, че ще им бъде отвърнато . Плюс изненадай ги облечи се добре и започни да проветряваш повече, но преди това ги предизвикай и направи запис. Като стане студено проветрявай яко докато започнат да мрънкат, после им кажи че са шизофренички и имат нужда от психиатър и им пусни записът в който ти се присмиват за проветряването.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в нд, 10 ное 2019, 09:15
За мен най-адекватен е съветът на trolche, не да ги конфронтира открито, а с тънък и елегантен хумор да ги парира, иначе полезен ход не виждам. Някой назад спомена да им отвърне нещо в смисъл за качествените хора и храна или че така си поддържа фигурата перфектна. Колкото и добронамерено да беше казано, хич не я съветвам да го прави, защото такъв автогол може да си вкара, та да се чуди откъде и е дошло - ще почнат с още по-унищожителна подигравка да и викат ,,о, качествената!,, или ,,кво става, о, перфектна?,, (примерно) и то не като комплимент, а все едно я наричат самонадеяна и глупава. Струва ми се, че е по-удачно ако я подкачат за яденето да каже нещо на майтап като ,,ами, аз не съм толкоз хай, та да ям навън,, или ,,ми, ние от работническата класа така си носим храна от вкъщи, пък на вас като видни аристократи ви приляга да ядете по ресторанти,,. Така хем няма да изостри допълнително обстановката, хем ще ги жегне тъничко, без да могат и копче да и кажат, защото не могат да я обвинят, че ги обижда. Иначе ако тръгне с рогата напред, ще покаже, че са успели да я засегнат и подигравките е твърде възможно да се засилат и ще им даде още камъни да хвърлят по нея. Защо да им доставя това удоволствие?
Ако не иска да прави това което описваш, по скоро не трябва да обръща внимание на подмятанията. Но тя се връзва и то си личи. По този начин те се кефят да го правят.
Най доброто действително е да обясни открито, какво не и харесва.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 09:18
И ако започне да записва, тогава със сигурност ще й стане тясно в службата. Най-тъпото нещо, което може да направи е да започне със записите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Z в нд, 10 ное 2019, 09:26
Тъпото е за тъпите хора и е доказано, че работи.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 09:30
И ти в момента си в ролята на провокатор - провокираш я да прави глупости, за които тя ще плаща. Накрая ще се забрави кой я е подигравал, а че тя ги е записала и никой колега няма да й има доверие за нищо.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Free Agent в нд, 10 ное 2019, 09:35
По принцип може да я ковеш на място и веднага със саркастични забележки.
"О, тази сутрин май си станала с гъза нагоре"
"От сега ли ще се заяждаш или ще чакаш до обяд?"
И т.н.
Ако не можеш така, просто напусни. Това е отровна среда, която може да ти се отрази на здравето. Предимно проблеми с главата и стомаха, но може да се развие и нещо по-сериозно като диабет.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Z в нд, 10 ное 2019, 09:36
Твоят манталитет е ясен, след като наричаш работното място СЛУЖБА, тя да не е в казарма или нещо?!
За какво доверие говориш, след като тя е малтретирана на работното си място. Ти знаеш ли, че при доказване на подобно отношение тези жени биха загубили не само работното си място , но биха получили и присъди.Не в БГ разбира се. За това записът е чудесно доказателство.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 09:48
Да, на работа всички са наемни работници, независимо дали са на най-ниското ниво в йерархията или са СЕО-та. Фирмата е едно място, на което едни хора биват наемани, за да свършат определена работа при определени изисквания и за определено време. Отношенията, които се очакват и изискват са първо и основно служебни (това ти го пише и в длъжностната характеристика - да съдействаш на колегите и т.н.). Служебни, а не лични. Никой не изисква и не може да очаква от работника/служителя да се сприятелява с някого . Дали ще се сприятелят е личен избор.
Авторката на темата има още години напред и наред да работи и последното нещо, което й трябва е да се вкарва в мръсни игри със записи. Където и да работи човек трябва да има някакво ниво на доверие. Хората могат да преглътнат някакви грешки, но не и да работят с усещането, че колегата до тях може да ги запише. Ако на теб ти е важно - ти записвай подиграващи се с теб колежки, ако те малтретират, но не съветвай други да го правят, защото на практика на теб грам не ти дреме за авторката и ако утре тя послуша съвета ти, ти ще се врътнеш и ще кажеш "ама, аз не съм те карала, ти сама си взела решение, а аз мога да си пиша всичко".


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: The Siren of Titan в нд, 10 ное 2019, 09:54
Джобса, сивито и напред. По принцип всяка работа следва да се приема за много, много временно нещо. Ти се грижи за собствения си растеж, не за фирмата и отношенията.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Кришка в нд, 10 ное 2019, 10:02
Била съм в подобна ситуация.
Говори на 4 очи с провокаторката. Попитай я какъв и е проблемът. Заяви твърдо, че няма да допуснеш подобно отношение. Кажи, че ако тормозът продължи, ще се обърнеш към ръководството на фирмата и ще си потърсиш правата. Имаш защита.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в нд, 10 ное 2019, 10:49
Безмислено е с такъв екземпляр да се говори насаме и да се обяснява. Или контрираш пред всички без директни обиди или занимаваш някой висшестоящ, което е нож с две остриета, може и да има резултат, а може и да попаднеш на та къв, който не ще да се занимава с отношенията в екипа и няма да направи нищо.

Колкото повече не отвръщаш, толкова повече ще те тормози.
А защо да си трае, че е засегната и да не го показва, след като си е така. Проблема трябва да се решава, а не да се задълбочава.
Тази глупост със записите въобще няма и да я коментирам.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в нд, 10 ное 2019, 10:58
Подобни персони се хранят от вниманието на другите, тя търси публика, така смята, че печели почитатели, а и се чувства по-смела, уверена – изнася сценки и чака "овации".
Ако ѝ скръцнеш насаме, дори и по твоят възпитан и скромен начин, като ѝ кажеш директно и спокойно какво не ти харесва и смяташ за неприятно, обикновено се насират. Такива хора опитват да показват лице на самоуверени, остроумни, но често всъщност са доста смачкани и неуверени, когато няма публика.

Аз не бих ходила при шефовете, а първо бих опитала сама да се оправя с нея. Не забравяй, че тя си изнася клоунадите върху теб, защото ТИ го позволяваш. Ако след разговорът насаме лошата актьорска игра продължи, чак тогава отивай при шефовете с жалби.
И на мен ми се струва, обаче, че си леко слабо адаптивна. Което не значи, че трябва да те мачка някой, но помисли и върху това, че ти го позволяваш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в нд, 10 ное 2019, 11:07
Действително каквито и съвети да се дават, ако не и е в природата да постъпва така, ще изглежда неубедително. Трябва да намери някакъв свой начин да се справи със ситуацията или да напусне. Но наистина би било добре, ако успее да се приобщи повече към другите, така ще придобие повече самоувереност и току виж, правилният подход сам и хрумнало :v:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в нд, 10 ное 2019, 11:22
Действително каквито и съвети да се дават, ако не и е в природата да постъпва така, ще изглежда неубедително. Трябва да намери някакъв свой начин да се справи със ситуацията или да напусне. Но наистина би било добре, ако успее да се приобщи повече към другите, така ще придобие повече самоувереност и току виж, правилният подход сам и хрумнало :v:

Така е. Съмнявам се от днес за утре да се научи да си отваря устата. Това е дълъг процес и трябва тя да се научи и промени.
Затова и най-добре жалба. И не мисля, че е добър вариант да я предупреди, че ще пуска жалба. Просто да го направи.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в нд, 10 ное 2019, 11:32
Вдигни й един скандал пред шефовете, ама така пред колкото се може повече хора, за да й покажеш че няма да й минат номерата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Луна и грош в нд, 10 ное 2019, 13:14
Няма какво да си губи времето със скандали, направо да се хващат за косите. Да се постараят да увлекат и шефовете в мелето, разбира се, иначе идеята звучи леко незавършено. Нека летят шарени чорапи и маслини, ама ха!

Понякога наистина се изумявам от съветите във форума...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в нд, 10 ное 2019, 13:26
Вдигни й един скандал пред шефовете, ама така пред колкото се може повече хора, за да й покажеш че няма да й минат номерата.

Ако вземе че те послуша, така авторката ще излезе скандалджийката. И на жалбата и никой няма да повярва.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в нд, 10 ное 2019, 13:27
И като вдигне скандал какво?Ще я изгонят дисциплинарно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в нд, 10 ное 2019, 13:33
Проблемът на авторката е на първо място в нея самата. Затова ми е трудно да й дам съвет. Може би да си потърси друга работа и ако намери много да внимава. Добре е в нов колектив човек първо да се ориентира и да се постарае да се впише и после, ако вече се е доказал би могъл да си позволи малки странности/ индивидуализъм.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Free Agent в нд, 10 ное 2019, 13:35
Аз съм съгласна с идеята за разговор насаме. Обаче обмислен преди това, с много спокоен тон и реплики. Правила съм го и при мен подейства. Ако не подейства, поне ще знае, че е опитала.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: **Sisi** в нд, 10 ное 2019, 13:41
Аз пък смятам, че авторката трябва да бъде по - социална. Как пък с нито 1 колежка не намери общ език, как в столовата бързаш и се срамуваш и с никого 1 дума не обелваш?
И аз съм била на режим, нося си в кутия и излизам с колежките ми, намирам начин как да си хапна навън с тях, не може все да си изолирана.. тъжно е.
Работи върху себе си, а онази я затапи с 2 изречения.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в нд, 10 ное 2019, 13:54
Авторката явно е възпитан човек и по чувствителен, да трябва да се научи да се оправя в работна среда, но не мисля, че проблема е, че не излиза с тях на обяд.
Въобще цялата ситуация е сбъркана, как въобще т.нар. стари колеги, оставят някаква пикла дошла от две седмици така да се вихри и това се търпи и се влиза в тон.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Кришка в нд, 10 ное 2019, 13:55
Авторката явно е възпитан човек и по чувствителен, да трябва да се научи да се оправя в работна среда, но не мисля, че проблема е, че не излиза с тях на обяд.
Въобще цялата ситуация е сбъркана, как въобще т.нар. стари колеги, оставят някаква пикла дошла от две седмици така да се вихри и това се търпи и се влиза в тон.
О, случва се постоянно...Има една особена порода гадняри-кариеристи...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в нд, 10 ное 2019, 14:04

О, случва се постоянно...Има една особена порода гадняри-кариеристи...

Това са злобни хора, без таланти. Държат се така, защото всъщност като служители не струват, но имат амбицията  и искат да са нещо повече. И като не могат да се докажат в работата, почват с интригите.
Способните хора израстват благодарение на уменията си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Pr13 в нд, 10 ное 2019, 15:09
С такива не става с деликатност, само открита война. Да види че няма да търпиш да те тъпчат. А и останалите да видят, иначе никой няма да те уважава. Ако се притесняваш, тя ще набира смелост и ще те мачка още повече. Тези от това си хранят самочувствието, така си избиват собствените комплекси. Трябва да покажеш, че си силна и няма да те събори. Естествено, не е приятно да отиваш в такава атмосфера, но тя е обявила войната и трябва да отвръщаш. Понякога такива предизвикателства са полезни, учат те да реагираш, както може да не си свикнала и ставаш по-силна и уверена. И не трябва да показваш че те бърка. Отговаряй винаги, и рязко, и иронично, както дойде. Но да има отпор. Примерно: "Очевидно съм ти много интересна, щом постоянно забелязваш какво правя и ям", или кажи за храната: "Ами вземай пример от мен!" и си продължи да си ядеш все едно не ти пука. И в краен случай ако положението става нетърпимо с времето, направи го достояние по някакъв начин и пред шефовете. Те няма как да не вземат отношение, все пак ги интересува работа да се върши.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 10 ное 2019, 15:27
Тази е надушила, че авторката е лесна жертва и за това така подхожда. Просто си личи на  хората, когато са притеснителни и няма да се опълчат. Авторката сама си казва, че е скромна, тиха и иска просто да си работи. Знам какво да е се притесняваш, с години съм била така, обаче ми писна и почнах да отговарям и да не "цепя басма". Колкото и съвети да и даваме, трябва сама да намери начин да се "пречупи" и да я навре в кучи г*з тази колежка.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в нд, 10 ное 2019, 15:39
„Където и да работи човек трябва да има някакво ниво на доверие”. - Именно, работила съм във фирма, в която шефката ми поставяше задача знаейки, че не съм все още навътре с нещата, тогава бях баш в началото, та още с поставянето на задачата ми я даваше грешна, но с такъв непоколебим тон, без да остави място за коментар. После ми се присмиваше в лицето, защо съм била мълчала и не съм казала, че има грешка, която е очевидна и аз трябвало веднага да я видя. Аз я видях, но замълчах и явно тя е очаквала веднага да й опонирам, а тя самата само ми метна демонстративно документите и се върна в кабинета си веднага. Е кажете как да работиш с такива хора, дето те пързалят и лъжат, а би следвало да им имаш доверие. И на следващото си място попаднах на подобни донякъде хора и както каза Елора, докато не се науча как да се справям с тях, винаги на всяко ново място ще има поне по един такъв, който ще си е поставил за цел да ме тъпче и унижава.
 „Проблемът ще е сериозен, ако по някакъв начин саботират навлизането й в работата и й отказват нужната информация, за да си изпълни служебните задължения.” - Това според мен е вече на лице за съжаление.
„Подобни персони се хранят от вниманието на другите, тя търси публика, така смята, че печели почитатели, а и се чувства по-смела, уверена – изнася сценки и чака "овации". - Така го виждам и аз.
Въобще цялата ситуация е сбъркана, как въобще т.нар. стари колеги, оставят някаква пикла дошла от две седмици така да се вихри и това се търпи и се влиза в тон. - Именно…
„Това са злобни хора, без таланти. Държат се така, защото всъщност като служители не струват, но имат амбицията и искат да са нещо повече. И като не могат да се докажат в работата, почват с интригите.” - В този коментар виждам новата ми колежка. Тя е била 10 години в една фирма и явно си е свикнала с постоянно пушене навън, с клюките, с махленските неща, с лежерност и бездействие, с постоянно оглеждане наоколо и коментари. Виждам я как едвам се сдържа да излиза на всеки един час да пуши и го свежда до 3-4 пъти на ден по 20 минути, което не е малко в сравнение на другите, които не пушат (като мен например). Преди да дойде при нас е била 3 месеца на едно място където не е можела да отиде до тоалетната дори, страхотен контрол, който не й е понесъл разбира се. Не мисля, че тя знае много, но спечелвайки симпатиите на когото трябва тук, тя си е осигурила тренировка и обучение, които ще са й безценни. Аз мисля, че тя работи само за себе си и не е лоялна към никого и нищо. Просто е дошла да се научи и в момента в който се почувства по-сигурна веднага ще отлети към друга фирма с по-добро заплащане.
Относно питането, колежката с чорапите която е кажи речи беше първоначално отговорна за навлизането ми в работата открито ми показва, че не желае да ме обучава. Постоянно ми казва, че е заета и не може да ми обърне внимание, а ако я помоля за разяснение на нещо или ако ми покаже нещо набързо и в процеса на работа имам допълнителни въпроси и искам да я попитам се държи грубо и с пъшкания и отегчение от нейна страна, а самата тя ми обяснява гадно и бързо колкото да не мога да кажа, че не е откликнала, но реално не ми е помогнала грам.
Не е такава обаче с новата колежка, тя е постоянно залепена за нея, а вече и тя към нея и само са ту двете на нейното бюро, ту колежката с чорапите ходи да помага на новата колежка, сама без дори да я е молила за помощ. Постоянно й казва „ Не се притеснявай, аз няма да те оставя сама и ще ти помагам”, а за мен е на 180 градуса като поведение.
Мисля, че новата колежка е решила да се гаври с мен, защото тази дето е близка с началството й е казала, че ще ме уволнят и новата колежка е видяла трамплин в това. Както се казва, съвсем няма какво да губи. В четвъртък получих уведомление на електронната ми поща, че фирмата ми е пуснала обява, че търси човек за моята позиция, но от една страна още на първото ми интервю ме беше казано, че ще се търсят поне няколко човека, а от друга страна не виждам къде „тези няколко човека” ще се настанят да работят, тоест трябва да се освободи място. Но не искам да се филмирам и да се стресирам излишно.
Тази седмица ние новите хора получихме нови разпределения на задачите и на практика, само аз съм без ментор. Всеки от новите колеги си има човек, който да е плътно до него, а само аз съм разкрачена, между двете нови колежки. Първо трябваше да е тази с връзките, но тя би отбой и уж ме прехвърли на другата. А тя от своя страна иска да се отърве от най-трудната, досадна и трудоемка работа и разбира се я даде на мен, без много подробности, но истината е че и двете са груби и лаконични. Набързо се изстрелва някакво половинчато обяснение, при положение, че знаят, че не знам и с това се приключва. Назначават се задачи, които е необходимо да се свършат бързо, а това е глупаво при положение, че правя нещо за първи път. Чувствам се като в  капан, обречена на провал. От долният етаж имах няколко колежки с който бях завързала някакъв контакт, но те сякаш охладняха, или просто новата колежка е обсебила и тях, защото тя ходи да пуши доста често (в сравнение с мен 1 на ден на обяд) и си търси компания винаги и разпръсква клюки и отрова и там. Бях се намерила компания за обяд, но изведнъж цялата минала седмица компанията ми беше винаги заета. А не мисля, че съм обидила някого или че е станало нещо конкретно.

Вече от един месец, чета усилено и се опитвам да навлезна в работата, но става въпрос за много материал, и за суха материя. Чета, чета и вече по едно време нищо не запомням. Такова нещо отнема време и аз съм си казала всичко на интервюто както е реално, какво знам, какво не и какво имам нужда да бъда научена, но явно обещанията се дават от не когото трябва, защото шефовете казват Окей, а тези, който всъщност трябва да обясняват явно не са окей да показват и обучават толкова много. Другите нови колеги също навлизат кажи-речи бавно. Понякога се случва да правят нещо цял ден и накрая да са объркали всичко и тях, ги увикват, но не точно по същият начин по който например правят забележка на мен. Чувства се една злоба, докато при тях, не е точно по същият начин. Даже се спомням веднъж за едно и също неща като грешка как се скараха на мен и на колегата. Мен само дето не ме набиха, а на него му казаха, че е сбъркал  все едно не е голяма работа, просто ей тъй „не е нещо за което да се тюхка”, нито пък важно.
Единственото за което ме е яд, е че работата ми в момента е на 40 минути от нас с ГТ и това е най-близкото до домът ми място от десетилетие и половина. Затова и набързо приех неподготвена тази работа, защото предложението за нея, дойде неочаквано. Жалко наистина.

Много стана дълго хора. Ще ви отегча прекалено много.

Утре ще отида със свито сърце, но съм ви безкрайно благодарна за подкрепата и съветите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: pitam2 в нд, 10 ное 2019, 16:13
Утре ще отида със свито сърце, но съм ви безкрайно благодарна за подкрепата и съветите.
И защо ще ходиш със свито сърце? По-добре отиди с гордо вдигната глава :) И стига си чела тъпия сух материал. Прочети "Сун Дзъ" или нещо такова. Крайно време е обстановката ти на работа да се разведри, а това няма как да стане, ако се вторачваш в отровните езици на колежките ти. Не е полезно за здравето :) И още един път апелирам, че първо трябва да изравниш неравния резултат в съотношението на силите. Дотогава ще се наложи известно време да работиш "на загуба".


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в нд, 10 ное 2019, 16:39
40 минути въобще не е близко.Огледай се някъде около вас,може да е на по-ниска позиция,може да е на по-малка заплата,но да ти е спокойно.Аз когато работех най-ниско квалифицираната си работа бях най-доволна-диспечер в таксиметрова компания.Сам си в офиса,приемаш и разпределяш поръчките,с никой не се съобразяваш,ядеш си когато искаш,пушиш си когато искаш,гледаш си телевизора и кеф.Вярно,че парите бяха по-малко,но на работа ходех като за развлечение.Потърси и ти нещо такова,щом не можеш да се справиш в по-голям колектив,по-добре е отколкото да си постоянно в стрес и напрежение вреди ти на здравето.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: trolche в нд, 10 ное 2019, 16:44
Lale би ли споделила в коя сфера работиш?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: beo в нд, 10 ное 2019, 16:44
Егати детската градина са тия колежки, все едно са на 6 години. Пфу.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: alex_bg в нд, 10 ное 2019, 17:06
Как така със свито сърце ще ходиш на работа?!НИКОЙ НЕ ТРЯБВА да ходи така на работа,апък най-малко ти.Ако чувстваш че не можеш да се справяш в такава отровна атмосфера,трябва да си смениш работата,дори да е по-ниско платена.Макар и там да се намери някоя гад,все ще има някой свестен който да те защити.Ти живееш здравословно,не пушиш,не пиеш,не си пилееш времето и парите по кръчми.Следователно би трябвало да можеш да се справяш и с по-ниско заплащане.Така че действай!Направи това което е нужно за душевният си комфорт!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Ели-Мели в нд, 10 ное 2019, 17:12
Ще дам пример: дойде една намахана многознайка да работи при нас и след няма и седмица почна с фасоните и да се опитва да подкопава авторитета на колежка, която беше последно дошла във фирмата, но не чак нова, и си вършеше перфектно работата. Познай дали тази нахалница не си тръгна още на другия ден с луд скандал. Никой от нас другите не си замълча в жалките и опити да очерни момичето пред шефката. Беше много грозен скандал, но аз не мога да стоя и гледам как някой тормози друг човек, заради своя кеф и някакви си там негови цели.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Free Agent в нд, 10 ное 2019, 17:20
При описаното положение, аз просто не виждам никакъв смисъл да се остава с тази фирма. Да, вероятно ти трябват работа и пари, но да се бориш с това чудо всеки ден не е нормално! И то, доколкото разбирам, подкрепено от ръководството.
Съжалявам, че ще го кажа, но идната седмица или ще те освободят, или ти говори със счетоводителката.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в нд, 10 ное 2019, 17:21
Лале, ако не те притеснява да кажеш – защо напусна от предишното място, фирма? Колко време се задържа там?
Притеснява ме, че казваш, че всички колежки са настроени срещу теб – и стари, и нови. Има ли вероятност да е нещо в твоето поведение, маниер на общуване?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в нд, 10 ное 2019, 17:25
По някаква причина ги дразниш (залагам на това, че са много различни от теб и не могат да проумеят що за птица си) и съвсем умишлено те саботират. По-притеснителното е, че същото се е случвало на всяко твое работно място, което ме навежда на мисълта, че нямаш самочувствие и умение да отстояваш себе си, но за това не мисля, че си виновна, тъй като тези качества се възпитават от родителите в най-рано детска възраст. Не знам какво да те посъветвам, може би да поговориш с психолог, тъй като другите ти не можеш да промениш, остава да промениш себе си, но това е дълъг и мъчен процес с много спорен резултат.
Деца имаш ли? Обикновено най-лесно се намират общи теми покрай вълненията около тях, а и това може да ви сближи донякъде.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: The Siren of Titan в нд, 10 ное 2019, 17:31
Ако не може да понасяш екипност от тоя тип, има и позиции с много малко нужда от комуникация. Търси си такава. Или поне да има ясни процедури кое как се прави и да е тяхна работа да те научат. Иначе се случват ей такива работи с някакви тайни знания.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 17:36
Не е задължително всички да са срещу нея - те са кибици, които гледат сеир и не искат да се намесват, защото не искат те самите да стават жертви. Дори да я пребият пред очите им, те няма да посмеят нищо да направят. Бих посъветвала авторката по най-бързия начин да си намери друга работа, още повече, че нещата вече се изясняват и с обявата за нейната позиция. Няма пари, които да си заслужават да търпи подобно нещо. Явно това не е нейното място.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: pitam2 в нд, 10 ное 2019, 18:06
Егати детската градина са тия колежки, все едно са на 6 години. Пфу.
Всъщност преките ръководители доста ловко лавират между началниците и подчинените си, за да си правят необходимия за тях кръг от хора, с които да им върви работата. Много вероятно е и тази новата да не е случайна. Но дори и да е, това не им дава правото да се държат по подобен начин.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в нд, 10 ное 2019, 18:44
В квартала в който живея, колкото и да е близко до центъра е с лош транспорт. В предишните години пътувах по час и половина до всяка работа, само в едната посока. Тоест всеки ден бях по 3 часа на път със студения и нередовен градски транспорт. Това е много уморително, отиваш на работа уморен, прибираш се разбит, имаш сили само да вечеряш, да си вземеш душ и заспиваш. Преди да дойде това предложение бях решила да си търся каквато и да е работа със заплата която да ми стига да живея някакъв минимален живот (често заплата 1000 чисто е твърде висока за работодателите), но хора толкова много съм учила и наляла пари в образование, просто не знам как хем да впрегна всичко това което съм учила, хем да намеря работа близко до вкъщи, хем и да не работя с лоши, зли и нервни хора. Това си е химера. Мисля, че няма как да се случи. А съм работила с хора и с колеги дълго време. Вече имам 15 години трудов стаж, не е било винаги така. Работила съм в добри колективи, където е имало разбиране, подкрепа, общност, но нищо не е вечно. Всички се променят, променят им се приоритетите, живота, сменят работата и така дори и да се формира един добър колектив, идва време в което се разформира и животът си тече. Разбира се визирам друга професия. Близо 10 години работех професия, която колкото минуси да имаше, имаше и плюсове най-вече доброто и редовно заплащане. Тъпото е, че след толкова много учене и вече 3 години стаж в това което работя днес, не мога да стигна заплатата на първата ми професия. Този абсурд съществува само в България. Не искам да се върна към тази стара професия твърдо. Там нещата вече станаха зле, но пък си спомням с носталгия за тези времена. И най-вече за стабилността, която имах.

И да може би колежките ми ме намират за странна. Нямам деца, нямам приятел, живея с майка ми, нямам кола, нямам добър материален статус, не ходя по екскурзии, театър, концерти, фитнес, танци, прочие, приятелките ми си имат семейства, деца и много, много не общуват вече с мен. Често се чувствам изолирана, ако искам да завържа нови приятелства се оказва, че хората ме харесват, но те си имат свой по-близки приятели и няма място за мен в техният кръг, и така си остават нещата. Познати на "здрасти, здравей", има, но нищо повече. Не ми се мисли как ме виждат в очите си всички, вие например или колежките ми, но аз не съм лош човек. Просто животът ми ме е завъртял така. Това не е престъпление, нито съм злобна към някого, нито искам от някого нещо. Да, може да ми е трудно да завържа разговор, защото не знам за какво да говоря, ако трябва да съм честна съвсем не мога да се сетя за нищо положително за което да завържа разговор, но пък ако някой завърже разговор с мен откликвам и имам желание за комуникация. Просто явно вече се чувствам като аутсайдер и ми личи. Бих поговорила със психолог, но няма начин да мога да си позволя таксите на тези хора. Една позната ходи на няколко сеанса и й струваше 50 лева на сеанс. Не искам да изпадам в подробности, но въобще няма начин да си позволя подобен разход, дори и със сегашният ми доход, който не е лош, а после като падне съвсем. Да не говорим, че ако споделиш с личния си лекар, че искаш подобна помощ с направление или нещо подобно най-много да ти се изпише рецепта за някой антидепресант и да ти каже чао. Такъв е живота в днешно време.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 18:46
Преди време прочетох едно клише - не съм диван, за да съм удобна за другите. Явно ключът е в точката, отвъд която на човек не му дреме дали другите го харесват или не, дали трябва да се сближи с тях или не. Тогава всичко си идва по местата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: So Lucky* в нд, 10 ное 2019, 18:59
Тъжно наистина...има и такива затворени хора.
И аз със клише "ако не си помогнеш сам, и Господ няма да ти помогне"...
В коя сфера е тази работа, щом си квалифицирана, смени я. Търси си мястото, все някъде има работа където няма да си в една стая със други... И започни да излизаш от вас, че хептен ще се сдухаш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: **Sisi** в нд, 10 ное 2019, 19:28
Оглеждай се за нова работа, такава, която не изисква контакт с много хора.
И защо не излизаш? Какво ти пречи да отидеш сама на театър, на кино или концерт? Ясно е, че имаш проблеми с общуването, но не се завирай само у вас. Така няма как да срещнеш приятели, знам, че някъде там има хора с твоите интереси, просто трябва да отвориш съзнанието си и да излизаш, за да ги срещнеш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в нд, 10 ное 2019, 19:41
Навсякъде където се работи в колектив изникват подобни проблеми. Това е като лъжицата катран в кацата мед. От 10 колеги  2ма да има интриганти и криви по характер са способни да очернят живота на останалите 8 свестни. Не само това ами и заразяват останалите с поведението си и тровят атмосферата. След това  свестните като защитна реакция започват да се държат като посочените двама за да не изпадат в ролята на жертвата и нещата стават непоносими. Личен свидетел съм бил на такава ситуация развиваща се във времето. Най-добрият вариант е да не зависиш от други, да ти висят на главата и да работиш колкото се може по-самостоятелно. Тогава и работата ще върви по-леко. Разбира се не всеки може да си го позволи.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 19:44
А защо да си търси нова работа, която да не изисква контакт с мнго хора? И защо тук хора решиха, че авторката има проблем с общуването? Всеки е особен по свой начин, но всички ходят на работа и човек или си върши работата, или не я върши. Няма нужда да общува с другите извън служебните ситуации. Според мен в тази ситуация по-скоро шефката не си е на мястото, защото нейна работа е да осигури нормален климат в екипа, а не да оставя хората да се изяждат помежду си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Янтра в нд, 10 ное 2019, 19:50
Според мен в тази ситуация по-скоро шефката не си е на мястото, защото нейна работа е да осигури нормален климат в екипа, а не да оставя хората да се изяждат помежду си.
Шефа не го интересува работната атмосфера, а работата да е свършена качествено и навреме. Ако работата върви му е все тая какво се случва. И ако някой му е по-полезен за фирмата няма значение как се държи с останалите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Aisha в нд, 10 ное 2019, 19:52
Не ми е ясно като си нова те от къде знаят подробности за начина на живот и дали имаш гадже, с кого и как живееш? Явно са хора без работа и затова цял ден нищят офисни клюки.
Аз на твое място ако съм в изпитателен срок не бих напуснала сама. Тъпо и упорито ще си чакам да ме освободят по тяхна инициатива. Така ще може да се запишеш на борсата и няколко месеца да вземаш 60% от заплатата, тр. стаж и ЗО също вървят. Така ще си по-спокойна докато търсиш друга работа.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 19:53
Тогава той за какво е там, за да прибира само заплата ли? Мерси за такъв шеф, мерси за такава работа!

Обикновено изпитателният срок е 6 месеца и не си заслужава чакането при такъв тормоз. Човек може да се побърка и да се разболее, а дали си заслужава за 60 процента от борсата? Да си търси нова работа, а после сама няма да стои там и обезщетението няма да е фактор.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Янтра в нд, 10 ное 2019, 19:56
Тогава той за какво е там, за да прибира само заплата ли? Мерси за такъв шеф, мерси за такава работа!
Той/тя е там за да осигури работата да върви, а не как се държи персонала помежду си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в нд, 10 ное 2019, 19:57
Разбира се, че не за да прибира заплата.
А за да избира хора, с които работата ще върви.
"Борса" се взима при определени условия.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 19:59
Една от функциите на шефа е и да се грижи за нещата отвъд работата, защото работата в лоша атмосфера ще се свърши един, два, три месеца, на четвъртия ще започнат на гърмят бушони и ще има текучество. Обикновено кадърните напускат, защото не понасят особено дълго такава атмосфера. Остават отчаяните и некадърните или тези, които имат други облаги.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Как' Сийка в нд, 10 ное 2019, 20:00
Дано съм лош пророк, но който и от съветите тук да последва авторката, едва ли ще ѝ помогне да получи постоянен трудов договор след изтичането на временния.
Не ѝ го пожелавам, в никакъв случай, но просто такова усещане получавам. Ако колективът се е настроил против теб, нямаш никакви шансове – ще те отлюспят. Повод все ще се намери...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 10 ное 2019, 20:02
Най-вероятно няма да получи, но като чета, май не си заслужава да се бори за този договор. Ако още от самото начало нещата не вървят, вероятността да започнат да вървят е малка.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Как' Сийка в нд, 10 ное 2019, 20:03
Именно. В един момент човек трябва да се запита – а дали си заслужава изобщо?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в нд, 10 ное 2019, 20:04
За борсата трябва да имаш 36 месеца и да те съкратят,за да вземаш 60%, при взаимно съгласие или приключил пробен период-4 месеца по 9лева на ден(работен) и 12 месеца работа.Друг вариант за пълно обезщетение от БТ е невъзможност да се справяш с работата по здравословни причини.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Aisha в нд, 10 ное 2019, 20:09
Имах предвид - ако я освободят преди края на изпитателния срок. Тогава може да вземе.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в нд, 10 ное 2019, 20:14
Не може.12 месеца назад и по 9 лева на ден,4 месеца.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в нд, 10 ное 2019, 20:16
?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Нина* в нд, 10 ное 2019, 21:48
За борсата трябва да имаш 36 месеца и да те съкратят,за да вземаш 60%, при взаимно съгласие или приключил пробен период-4 месеца по 9лева на ден(работен) и 12 месеца работа.Друг вариант за пълно обезщетение от БТ е невъзможност да се справяш с работата по здравословни причини.
Сигурно ли е това? Доскоро не се взимаха 60% само при напускане по собствено желание и дисциплинарно уволнение.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Aisha в нд, 10 ное 2019, 21:50
Има начини,  има и тема в друг подфорум. Но да не разводняваме темата на потребителката.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: prodaljavamenatam в нд, 10 ное 2019, 22:28
Ако и пуснеш и на нея някой базик , може да спре .
А работа няма ли си , че се занимава със странични неща . Просто си върши нещата , не ги отразявай какво ти говорят .
А на колко години е въпросната колежка ?
Във всяко работно място ще има или някой или нещо , което не ти допада .
Пускай и ти по някоя реплика ...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anra в нд, 10 ное 2019, 23:11
За щастие на безгрижния офис планктон, съществуват и служители, на които им се работи и не им се участва в клюки. Но това безгрижните и не много компетентни хорица на го разбират. С годините и натрупания стаж разбрах, че от време на време е здравословно да дадеш ухо на някоя клюка. Но само да я чуеш, без да я коментираш и/или споделяш. Това за въпросните хорица е знак за принадлежност.
Пак от опит да вмъкна, че в некраткия си професионален път съм виждала много такива "хора на шефа", които след време така си смразяват отношенията с него, че от центрофугата в офиса оцеляват само "всенародните любимци", каквато си ти в случая. Ако имаш време и нерви да чакаш, ще разбереш за какво става дума. А при добро желание можеш да споделиш пак с нас как са се развили нещата. Освен това и дразнителката ти ще допусне огромен гаф в някакъв момент. В тези случаи съм помагала, след което сме ставали почти приятели, но винаги с едно на ум от моя страна. Така де, странните хора са над нещата и много, много благородни.
Да се напуска работа, без да е осигурена друга, не е много добра идея. На следващото място пак ще има подобни екземпляри, на които ти няма да се харесаш. Просто не им обръщай внимание или отговаряй с хумор на репликите им. След време вече няма да си им интересна и ще те оставят на мира.
А, сетих се и нещо друго: според мен новата колежка се явява говорител на другите две. Тя изразява вече натрупаните им впечатления от теб.
Доскоро не приемах храненето на бюро, но вече и аз си нося. Но оставам върло непримирима към храни и миризми, като лук, чесън и др.под. на работното място. Включително и такива, консумирани предната вечер и не измирисали се до другия ден. Ужасно е!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в нд, 10 ное 2019, 23:54
А защо ти е толкова трудно да се социализираш? Защо не започнеш да се занимаваш с някои от нещата, които изброи? Според мен винаги можеш да завържеш разговор, особено в женски колектив. Стоиш много тъжна и самотна на фона на останалите хора, които имат компания. Стани им интересна с нещо, влез в разговор, излез с тях на пазар в обедната почивка. Седни с някой на кафе след работа, отнеси нещо да ги почерпиш - някакви съвсем прости и елементарни жестове понякога вършат работа, не стой сама настрани.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Ели-Мели в пн, 11 ное 2019, 00:04
Хубаво  е да се опита да се социализира, но го има и това, че може другата страна да не желае. Аз съм била в колектив, в който "тарторката" не ме харесваше и каквото и да се опитвах да направя, разбира се тя не приемаше жестовете и опитите за сближаване, но също така и всички други колеги не смееха да общуват с мен, за да не я разсърдят.. Какво да ви кажа, уж големи хора, а се държат като в детската градина..


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в пн, 11 ное 2019, 00:17
Има и такива неспасяеми ситуации, разбира се, тогава единственият изход е да си биеш камшика. Но поначало е сложно (поне според мен) да живееш толкова откъснат и еднообразен живот, винаги с приятели е по-весело. А и в следващ колектив като попадне, социалните умения ще и свършат работа. На мен също ми е било трудно общуването. Израснала съм като едно дете, боледувала съм много тежко като малка и след това ме пазеха от всичко, не съм била в детска градина, въобще съм от тези раснали в саксия. Това винаги ми е пораждало трудности в общуването. В един момент, като видях, че нещата не вървят, започнах да наблюдавам как се държат и как реагират в различни ситуации хора, които са популярни по някакъв начин. Разбира се, не винаги можеш да пренесеш механично някакво поведение, но съм си избирала начини, които прилягат на моя характер. И се е получавало.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пн, 11 ное 2019, 05:58
На мен ми се струва по-важно авторката да се опита да научи колкото може повече, докато е на тази длъжност, да поиска съдействие, а ако не стане, да си търси друга работата. Човек може да си намери сто странични занимания през обедната почивка и дори сам да се изолира, ако знае, че е нежелана компания. В крайна сметка там е на работа, а не на купон и е важно да си свърши работата и да научи колкото може повече. Дори последното смятам за най-важното, с което човек остава, а ако един работодател не го оцени като качества и знания, друг ще го оцени. Има свобода на договарянето и никой не е крепостен селянин или роб.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в пн, 11 ное 2019, 06:09
В квартала в който живея, колкото и да е близко до центъра е с лош транспорт. В предишните години пътувах по час и половина до всяка работа, само в едната посока. Тоест всеки ден бях по 3 часа на път със студения и нередовен градски транспорт. Това е много уморително, отиваш на работа уморен, прибираш се разбит, имаш сили само да вечеряш, да си вземеш душ и заспиваш. Преди да дойде това предложение бях решила да си търся каквато и да е работа със заплата която да ми стига да живея някакъв минимален живот (често заплата 1000 чисто е твърде висока за работодателите), но хора толкова много съм учила и наляла пари в образование, просто не знам как хем да впрегна всичко това което съм учила, хем да намеря работа близко до вкъщи, хем и да не работя с лоши, зли и нервни хора. Това си е химера. Мисля, че няма как да се случи. А съм работила с хора и с колеги дълго време. Вече имам 15 години трудов стаж, не е било винаги така. Работила съм в добри колективи, където е имало разбиране, подкрепа, общност, но нищо не е вечно. Всички се променят, променят им се приоритетите, живота, сменят работата и така дори и да се формира един добър колектив, идва време в което се разформира и животът си тече. Разбира се визирам друга професия. Близо 10 години работех професия, която колкото минуси да имаше, имаше и плюсове най-вече доброто и редовно заплащане. Тъпото е, че след толкова много учене и вече 3 години стаж в това което работя днес, не мога да стигна заплатата на първата ми професия. Този абсурд съществува само в България. Не искам да се върна към тази стара професия твърдо. Там нещата вече станаха зле, но пък си спомням с носталгия за тези времена. И най-вече за стабилността, която имах.

И да може би колежките ми ме намират за странна. Нямам деца, нямам приятел, живея с майка ми, нямам кола, нямам добър материален статус, не ходя по екскурзии, театър, концерти, фитнес, танци, прочие, приятелките ми си имат семейства, деца и много, много не общуват вече с мен. Често се чувствам изолирана, ако искам да завържа нови приятелства се оказва, че хората ме харесват, но те си имат свой по-близки приятели и няма място за мен в техният кръг, и така си остават нещата. Познати на "здрасти, здравей", има, но нищо повече. Не ми се мисли как ме виждат в очите си всички, вие например или колежките ми, но аз не съм лош човек. Просто животът ми ме е завъртял така. Това не е престъпление, нито съм злобна към някого, нито искам от някого нещо. Да, може да ми е трудно да завържа разговор, защото не знам за какво да говоря, ако трябва да съм честна съвсем не мога да се сетя за нищо положително за което да завържа разговор, но пък ако някой завърже разговор с мен откликвам и имам желание за комуникация. Просто явно вече се чувствам като аутсайдер и ми личи. Бих поговорила със психолог, но няма начин да мога да си позволя таксите на тези хора. Една позната ходи на няколко сеанса и й струваше 50 лева на сеанс. Не искам да изпадам в подробности, но въобще няма начин да си позволя подобен разход, дори и със сегашният ми доход, който не е лош, а после като падне съвсем. Да не говорим, че ако споделиш с личния си лекар, че искаш подобна помощ с направление или нещо подобно най-много да ти се изпише рецепта за някой антидепресант и да ти каже чао. Такъв е живота в днешно време.
[/b]
Значи няма как да имаш приятели ако сама се изолираш. Няма как да създадеш семейство ако пак ме излизаш. Помисли.,
Това ти го пише човек, който на 19 години трябваше да дойде в големия град изцяло сам, за да учи и впоследствие се оказа, че не мога само да уча, а трябва и да работя. Ей ме на - почти на 40 с мечтаната работа, съпруг и две деца.
Но ако се държиш за полата на мама и не създадеш свой живот няма как да се получат нещата. Така ще ти дойде малко самочувствие и ще можеш да се справяш с подобни “проблеми” в работата


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lorelada в пн, 11 ное 2019, 08:21
Спомням си един колега в университета, някой му кажеше нещо заядливо и той избухваше в добродушен смях и „връщаше топката” (дори понякога сам се шегуваше със себе си). Тогава се чудех как съумява да се държи така и да обръща всичко на майтап, без да се засяга или това да му накърни самочувствието. Обаче дали защото дълги години бяхме добри приятели (сега е кръстник на детето ми, между другото) или просто с възрастта и натрупания социален опит, вече и аз реагирам точно така. И нищо не си слагай на сърце. Има хора и злобни, и с дебелашко чувство за хумор - отвръщай нещо на момента и забравяй. Като видят, че не ти пука, хората губят интерес към ситуацията. :smile:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в пн, 11 ное 2019, 09:08
Аз също съм расла в саксия. Имунитетът ми е нула. Достатъчно е някой до мен в автобуса да кихне и съм готова. В предишната ми професия бях постоянно по улиците, защото сутрин ходех на лекции, а следобяд до 22 бях на работа. Почивах само 4 дни в месеца и мисля, че изолацията ми започна от тогава. Много често се разболявах и взимах болнични и дори се стигна до момент в който новият мениджър ми каза че ако си взема още един болничен ще ме уволни (което беше тъпо, защото имах пневмония, но който не боледува не може да разбере).
Не бих казала, че съм залепена за полата на майка ми. Тя не ме подкрепя за нищо и често открито ме нагрубява. Основно седя вкъщи, защото се рязболявам много лесно. Да пия някакви имуностимулатори и прочие, но пък ексесивното и непоучено в миналото приемане на такива ме доведе до други перманентни заболявания.
Затова съм принудена да избера между това да ходя на места с много хора и вируси и това да не си взимам болнични постоянно. Работила съм с колежки който на - 20 градуса ходят голи и не знаят какво е грип. С тях работата е най-трудна. Нито разбират другия, нито искат да го разберат. Силни са и здрави, което е огромно предимство за тях. А и пред работодателите също. Никой работодател не харесва работник, който боледува. В последните няколко места на който работя ми се случва колежките да идват буквално жестоко болни на работа и си го карат на крака. Който се зарази си е негова работа. Тук в тази работа също. Колежката обаче поне носеше маска 2 дни, но болничен нито си взе, нито остана вкъщи, а не е да е била много нужна и да не може да отсъства. Просто са силни и крата всичко на крак, а аз така не мога. Голям минус.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lorelada в пн, 11 ное 2019, 09:18
Силни, но идва детето и болнични се вземат.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в пн, 11 ное 2019, 09:36
За това ти предложих да си потърсиш работа на която да си сама в офиса,даже и да е нискоквалифицирана.Не може да искаш няколко човека да се съобразяват с теб.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Бърди в пн, 11 ное 2019, 09:51
Лале, разбирам те чудесно, аз самата съм интроверт и ми коства много усилия да създавам връзки и контакти на работното място. Иска ми се никой за нищо да не ме закача, но няма как.
Това, което смятам, че ще ти помогне срещу нападките, е единствено и само пълния игнор. Всяка реплика в отговор, било тя и най-духовитата и затапваща, само разпалва огъня, безсмислено е. Едни слушалки на ушите и си чао. Или ако нещо те пита директно, поглеждаш я, усмихваш се и се връщаш към работата си. Даже още по-добре, поглеждаш, усмихваш се, нищо не казваш и веднага се обръщаш към някоя от опитните колежки с въпрос за работа. Да им стане ясно, че ти си там да работиш, не да се занимаваш с глупости.

За мен обаче много по-сериозния проблем е, че никой не те обучава, помага и нямаш ментор. Подмятанията и глупостите на новата са дразнещи, но това си е реален проблем. Мисля, че трябва да говориш с някой от мениджърите за това, без кавги или нещо такова, но да им обясниш, че при последното преразпределение на задачите си останала без ментор и това те тревожи, защото колежките ти са много заети и ти е трудно да ги притесняваш постоянно. Била съм в положение да нямам някой конкретно да ме обучава и помага в началото и знам колко е тежко непрекъснато да се чувстваш като досадник с въпроси, много е тежко, но трябва да стиснеш зъби, да си преглътнеш чувството, че ги дразниш и да питаш, питаш, настояваш, настояваш ... докато се изясни всичко. В крайна сметка става въпрос за може би месец-два.

Опитай се вътре в себе си да обърнеш фокуса. В момента си се фокусирала върху циркаджийката (и е разбираемо), но реално ако осъзнаеш, че не ти е тя основния проблем и се фокусираш върху него, ще ти е по-лесно да я оставиш в периферията и да я игнорираш - което ще ти реши и проблема с нея.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в пн, 11 ное 2019, 10:00
Аз също съм расла в саксия. Имунитетът ми е нула. Достатъчно е някой до мен в автобуса да кихне и съм готова. В предишната ми професия бях постоянно по улиците, защото сутрин ходех на лекции, а следобяд до 22 бях на работа. Почивах само 4 дни в месеца и мисля, че изолацията ми започна от тогава. Много често се разболявах и взимах болнични и дори се стигна до момент в който новият мениджър ми каза че ако си взема още един болничен ще ме уволни (което беше тъпо, защото имах пневмония, но който не боледува не може да разбере).
Не бих казала, че съм залепена за полата на майка ми. Тя не ме подкрепя за нищо и често открито ме нагрубява. Основно седя вкъщи, защото се рязболявам много лесно. Да пия някакви имуностимулатори и прочие, но пък ексесивното и непоучено в миналото приемане на такива ме доведе до други перманентни заболявания.
Затова съм принудена да избера между това да ходя на места с много хора и вируси и това да не си взимам болнични постоянно. Работила съм с колежки който на - 20 градуса ходят голи и не знаят какво е грип. С тях работата е най-трудна. Нито разбират другия, нито искат да го разберат. Силни са и здрави, което е огромно предимство за тях. А и пред работодателите също. Никой работодател не харесва работник, който боледува. В последните няколко места на който работя ми се случва колежките да идват буквално жестоко болни на работа и си го карат на крака. Който се зарази си е негова работа. Тук в тази работа също. Колежката обаче поне носеше маска 2 дни, но болничен нито си взе, нито остана вкъщи, а не е да е била много нужна и да не може да отсъства. Просто са силни и крата всичко на крак, а аз така не мога. Голям минус.
За да подсилиш имунитета си трябва да направиш нещо. За мен спорт и добър хранителен режим ще решат проблема


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: fallon_fallon в пн, 11 ное 2019, 11:07
Авторке, имам приятелка като теб, даже с подобни на твоите житейски несгоди. И тя така не може (не иска) да се социализира на работното си място и съответно не се задържа никъде достатъчно дълго, за да реши дали и харесва, и за да я харесат хората. И тя винаги търси оправдание в другите, в своите състояния и обстоятелства.
Тъжно ми е за нея, тя е добър човек, предполагам и ти си такава, но ако сами не пожелаете да се промените, никой не може да го направи вместо вас. Никой не може да ви помогне, ако сами не го поискате.
Няма кой те хване за ръка и да те води, да ти казва какво да правиш, да ти улесни живота, да ти реши проблемите с работата и колегите.
Била съм от другата, присмиващата се страна, имахме колежка, изключително нечистоплътна, и тя ставаше обект на подигравки от целия колектив. Когато не става с добро, тоест с намек, става с присмех, а стигне ли се до присмех, вече е късно за каквато и да е промяна.
Тук някои те съветват да затапваш с тънък хумор, но си личи, че нямаш никакъв, и няма да ти се получи.
Моят съвет е, като почне да ти се присмива онази, покажи недвусмислено, че смяташ подмятанията и за тъпотия и детска работа - хвани се за главата, завърти очи, въздъхни тежко и отегчено. Омаловажи я. Не и говори, няма смисъл. Гледай я в очите, все едно гледаш много тъп човек, без да реагираш и да показваш, че те е жегнала. Тя те ръфа, защото вижда реакция, ако усети, че вече не се впечатляваш (или не ти личи), ще се откаже.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пн, 11 ное 2019, 11:11
Не ми е ясно как някой стар служител отказва да обучава нов.
Като бях на 20, новичка на работа на която трябваше пълно обучение /производство/ един колега отказа да ме обучава.
На едната машина бях обучена, но на тази не бях. Отидох при шефа и му казах, че не мога да работя ако колегата не ме обучи, няма как да пусна машината. Веднага му заповяда да ме обучи. Той се притесни, но грубото и пренебрежително отношение изчезна. Ясно разбра, че няма да го търпя.
На последната ми работа обучаващата ме колежка го правеше, но отказваше за много неща да ме научи. Намекнах, че ако тя не знае, тогава към шефа ще се обърна, защото няма как да се получат нещата. Ела да видиш как веднага ме научи.
Същата като ме заместваше ми разместваше всичко в моя офис. Първия път помолих мило и любезно да не ми размества, подрежда и хвърля неща от бюрото. Недопустимо е да ми пипа нещата. Казах го спокойно и с усмивка.
После ми свърши още една мизерия с материалите. И разбрах защо има липси. Тогава вече станах лоша. Казах и ясно, че аз съм вече на тази длъжност, аз отговорям и ако още веднъж направи това, отивам при шефа и обяснявам какво прави. Спря.
За липсата на материали се наложи да споделя с шефа, но не обвиних нея, беше ясно, че това е от бившите колеги. Не са си вършели работата.
Lale_Lili,  работи над себе си. Научи се да говориш и да отстояваш. С малки крачки. Иначе винаги ще имаш проблеми. И ти сама трябва да се защитавш в този живот и да отстояваш себе си. Никой не е длъжен да го прави за теб. Не си в детската градина.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в пн, 11 ное 2019, 11:23
Да, предположенията ми се потвърдиха – Лале–Лили е по-затворена, асоциална и поради това слабо адаптивна. Това само по себе си не е лошо, ако се чувстваш добре така, Лили, но ако се опитваш да се вписваш в работа в екипи, все ще има проблеми. За мен, за да си съхраниш вътрешния баланс и спокойствие, пренасочи се към работа, професия, която не изисква да си в екип и да комуникираш директно. Помисли какво ще ти харесва и можеш да вършиш дистанционно или по интернет, или работа с 1-2 човека в екип най-много, ако намериш и нещо самостоятелно в стая, още по-добре.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Alba rosa в пн, 11 ное 2019, 15:01
Основният проблем, който виждам аз е, че ти е трудно да се впишеш в този колектив.
Ако толкова имат проблем с това, че се храниш на бюрото, има си начин да ти го кажат утичво, но в прав текст.
Но се замисли дали пък и ти не тълкуваш твърде  докачливо коментарите им. И ние на работа сме няколко души в една стая. Кой на диета, кой вечно гладен, кой зиморничав, кой с гореща кръв - различни хора сме и доста често се случва и да се майтапим с това. Даже се е случвало на старото ми работно място да ми подарят топла жилетка, защото все съм зъзнела. Аз радушно я приех и си я носих с удоволствие.
Та, това си мисля аз: Възможно ли е и твоите колежки да не допускат, че те засягат с майтапите си? А ти да си станала болезнено чувствителна заради някакво общо неприемане и несправяне с обстановката?
Доста често колективите се държат малко нападателно към нови, докато в един момент новите не се докажат и не ги приемат каквито са със всичките им особености. Ето, казваш, че не можеш да си извоюваш място в кухнята за хранене. Това показва, че вероятно на всички фронтове ще отстъпваш и те го виждат, затова и се гъбаркат с теб.
Няма ли поне един човек от по-старите служители във тази фирма, с който да ти е приятно да общуваш и примерно да си обядвате заедно? Така няма да се чувстваш толкова изолирана, освен това, може да понаучиш от нея/него едно-друго за отношенията във фирмата и да разбереш вероятно причините за лошия "климат" там.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пн, 11 ное 2019, 15:57
То се усеща когато е заядливо и когато е бъзик.
И мен са ме бъзикали за яйцата. Няколко дни само яйца и ми викат "Пак ли яйца, ей ти ще почнеш да кудкудяш скоро"  :lol:
Засмях се, даже се задавих и викам - "Мълчи, че ще умра млада кокошка. Като се яде не се говори"  :lol:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: fallon_fallon в пн, 11 ное 2019, 16:07
Е, да, ама ти знаеш как да отговориш и да се включиш в бъзика. Дала си индикация, че не се засягаш. Някои се спичат и го приемат много лично, което предизвиква още повече подмятания и в някакъв момент безобидните шеги могат да се изродят в истински присмех и заяждане.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Alba rosa в пн, 11 ное 2019, 16:17
Аз като се замисля, мен редовно ме "отбелязват" колегите, че ПАК ми е студено. Дотолкова съм свикнала, че не намирам никаква злост в такива изказвания. Обаче пък онзи ден като ми подгизнаха обувките, колежката извади едни резервни чорапи и ми услужи :laughing:

Това, което описва авторката силно ми напомня работната обстановка в предишна фирма, в която работех.
Там още втората седмица разбрах, че не ми е мястото. Колегите не се шегуваха нито с облеклото ми, нито с хранителните ми навици, но се усещаше една натегната обстановка и враждебност. Имаше по същия начин уж кухничка, но там нямаше навалица, защото на никой не му беше приятно да седи в офиса по време на обедната почивка. Понеже съм по-социален тип, си ходех на обяд там, където ходеха и те, и тогава от разни погледи и подмятания ми се е случвало да ми приседне храната.
Така се случваше, че по работа се налагаше да пътувам с един колега в съседен град и той ме просветли за порядките там. Както се оказа, всичко идваше от шефовете. Дотам бяха внушили на служителите си, че за нищо не стават, че от една страна всеки нов кадър се приемаше като потенциална заплаха и конкуренция, а от друга - като потенциален пътник, защото и текучеството беше ...впечатляващо.
Просто даже нищо лично - всеки нов ставаше обект на подобно отношение, докато не се докаже "в боя". Но така или иначе това беше от тези фирми, в които постоянно имаше условия за единоборство, надзираване от страна на по-висшестоящи и много, много интриги, създавани от самите началници и приближените им. Ако имам някой-друг бял косъм, то все си мисля, че е определено от работния ми стаж на онова място.
При авторката може би не е точно такъв случаят, понеже другата новачка няма същите проблеми.
На нейно място, ако не е вариант да се сменя работата или пък ако и без това е разбрала, че ще я уволнят, по-добре изобщо да не им обръща внимание. Ако имам възможност, на нейно място бих излизала някъде навън през обедната почивка да се разведря, защото не мога да си представя как някъде, където не ми е приятно ще ям.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в пн, 11 ное 2019, 17:07
Лале Лили, явно си фин човек, но много тъжно и самотно стоиш. Имам чувството, че на нищо не се радваш, живота минава покрай теб. Много е неприятно да се разболяваш лесно, и това съм преживяла (мен пък като ме хване вирус не ме пуска с месеци). Наложи ми се в последните години аз да бъда силната, загубих почти всичките си близки за няколко години. Е, познай дали се разболях и веднъж през това време. Организмът ти също реагира - ако имаш положителни емоции и се радваш на живота, много по-малко ще боледуваш. Когато си повече сред хора, имунитетът ти също ще се засили. Колкото повече се пазиш и изнежваш, толкова по-лесно се разболяваш.
Бих ти казала, дали в този колектив, дали в друг - общувай с хората, намери нещо хубаво в тях, приеми ги до себе си, тогава и те ще те приемат. Не излъчвай негативна енергия - това отблъсква.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в пн, 11 ное 2019, 17:36
Има и нещо друго важно, което забелязах и май там е заровено кучето. Авторке, ти каза, че обичайното държание на майка ти към теб е да те ообижда и нагрубява и нещо ми подсказва, че най-вероятно това си е било така винаги, вкл и по време на годините на формиране на характера. Еми ето ти я причината за ниското самочувствие, всичко тръгва от семейството и точно тук трябва да поработиш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 05:19
Има и нещо друго важно, което забелязах и май там е заровено кучето. Авторке, ти каза, че обичайното държание на майка ти към теб е да те ообижда и нагрубява и нещо ми подсказва, че най-вероятно това си е било така винаги, вкл и по време на годините на формиране на характера. Еми ето ти я причината за ниското самочувствие, всичко тръгва от семейството и точно тук трябва да поработиш.
:point_up:
Е тук съм много за. Като написах някъде няма как да има приятели като не излиза. То и мъжете така се намират или поне така сме си ги намерили.
Според мен първата крачка е да започне да спортува и да отиде на един диетолог за добър хранителен режим, за да си оправи имунитета.

Така ще се престраши и ще почне постепенно да излиза от хралупата.

Всъщност на един етап от живота си и аз бях много свита. Ама срещнах мъжа си и той ме оправи. И на мен майка ми е властна.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 05:52
Личният й живот си е личен живот. Тук проблемът е със служебния. Каквато и да е авторката, на служебно ниво трябва да има кой да я въведе в работата, да я води известно време, да я контролира. Всичко това трябва да го разпореди прекият шеф, големите компании имат програми за въвеждане на нов служител, а не става  по симпатии. Оплакваме се, че тук началниците и служителите са от махленски тип, решават всичко на емоционално ниво, искаме да е като при западняците, а не сме готови да въведем нещата, които при тях работят. В интерес на началника и на целия екип е да се въведат такива системи за съпровождане на новопостъпил. Ако след Х време този новопостъпил не покаже нужните умения и качества, тогава може да го освободят, но първо трябва този човек да бъде обучен. Това се знае, пише го по дебелите книги, има предостатъчно положителни примери, ама нещо не виреят много-много в нашенските компании.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 06:24
Личният й живот си е личен живот. Тук проблемът е със служебния. Каквато и да е авторката, на служебно ниво трябва да има кой да я въведе в работата, да я води известно време, да я контролира. Всичко това трябва да го разпореди прекият шеф, големите компании имат програми за въвеждане на нов служител, а не става  по симпатии. Оплакваме се, че тук началниците и служителите са от махленски тип, решават всичко на емоционално ниво, искаме да е като при западняците, а не сме готови да въведем нещата, които при тях работят. В интерес на началника и на целия екип е да се въведат такива системи за съпровождане на новопостъпил. Ако след Х време този новопостъпил не покаже нужните умения и качества, тогава може да го освободят, но първо трябва този човек да бъде обучен. Това се знае, пише го по дебелите книги, има предостатъчно положителни примери, ама нещо не виреят много-много в нашенските компании.
Мое лично мнение е, че проблемите в професионалния и живот идват от личния. Тя самата в личния си живот няма живот, няма среда и не си я е извоювала. А и не иска да го направи. Ако си извоюва средата в личния, ще и е по лесно да не попада я подобни ситуации в професионалния.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 06:29
Това е клюкарски подход. Ако нещата, които авторката описва са така, то още на ниво екип шефът не си е свършил работата, а може би и на по-високо ниво. Винаги нещата стават по-лесни, когато има установени процедури и те се следват. Работникът може да е пълен темерут, но ако бъде въведен и обучен, той ще може да си свърши работата. А ако не е за тази работа, то или го пренасочват, или го освобождават.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 06:33
Това е клюкарски подход. Ако нещата, които авторката описва са така, то още на ниво екип шефът не си е свършил работата, а може би и на по-високо ниво. Винаги нещата стават по-лесни, когато има установени процедури и те се следват. Работникът може да е пълен темерут, но ако бъде въведен и обучен, той ще може да си свърши работата. А ако не е за тази работа, то или го пренасочват, или го освобождават.
Нещата вървят към освобождаване на авторката. А именно заради мудност, неспособност да извоюва себе си и др.
По предтекст несправяне с работата - чл.   71 от Кт


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 06:49
По-добре тя самата да напусне. Ако отсега не й се оказва съдействие, значи и нататък ще е същото, а и тя не е сякаш от особено борбените натури, което не е задължително да е лошо.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в вт, 12 ное 2019, 08:25
Ralica_bv много категорично се изказвате.
Вие менажирате ли хора?
Ако да, Господ да им е на помощ.

А на другите мили хора искам да кажа, че всичко е свързано с пари.
И да, съвсем няма как да реша проблема с майка ми.

Обявата се оказа, че е за моята колежка. Тя е от скоро във фирмата също и аз имах впечатление, че си върши добре работата, но и тя има проблеми със старшите колежки като мен. Когато аз отидох нещата бяха съвсем зле и после се прехвърлиха към мен и нея я сякаш забравиха, да ама не. Тя е добър човек и не е интригантка, но ето, че за такива хора явно няма място в екипа. Не се заблуждавам, че няма да съм аз следващата на ред, но смятам вече съвсем да се променя и да не се впечатлявам от нищо.
Не разбирам как зверовете искат да са заобиколени от зверове.
Вчера колежката се караше яко на новия колега и въобще не я впечатли как той нагло й отговаряше обратно, но ако свиеш перките и кажеш, че съжаляваш тя се разпалва още повече, е това не го разбирам що за човек е....


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 08:33
Ralica_bv много категорично се изказвате.
Вие менажирате ли хора?
в момента не. В майчинство съм у гледам двете си деца.
Иначе съм работя на място където слава Богу не ми се налага. В предишната си сфера, която работих около десетина година стигнах до етап, в който имах бая подчинени. И не ми съм изпадала в ситуациите на твоите колеги


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 08:42
Ralica_bv много категорично се изказвате.
Вие менажирате ли хора?
Ако да, Господ да им е на помощ.

А на другите мили хора искам да кажа, че всичко е свързано с пари.
И да, съвсем няма как да реша проблема с майка ми.

Обявата се оказа, че е за моята колежка. Тя е от скоро във фирмата също и аз имах впечатление, че си върши добре работата, но и тя има проблеми със старшите колежки като мен. Когато аз отидох нещата бяха съвсем зле и после се прехвърлиха към мен и нея я сякаш забравиха, да ама не. Тя е добър човек и не е интригантка, но ето, че за такива хора явно няма място в екипа. Не се заблуждавам, че няма да съм аз следващата на ред, но смятам вече съвсем да се променя и да не се впечатлявам от нищо.
Не разбирам как зверовете искат да са заобиколени от зверове.
Вчера колежката се караше яко на новия колега и въобще не я впечатли как той нагло й отговаряше обратно, но ако свиеш перките и кажеш, че съжаляваш тя се разпалва още повече, е това не го разбирам що за човек е....
Момиче ако не поработиш върху себе си винаги ще имаш проблеми, където и да отидеш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Alba rosa в вт, 12 ное 2019, 08:49
Личният живот има връзка със работата дотолкова, че ако имаш проблеми вкъщи, свързани с недоспиване, в повечето случаи това се отразява и на работата ти. А в случая на авторката липсата на всякакъв личен живот води до прекомерно вторачване кой на работа какво казал, рекъл, как погледнал, какви чорапи носел.
Аз не бих я съветвала да прави записи, та да разобличава простите си колежки. Ако ще се оплаква от нещо, за мен основното оплакване би следвало да е, че колежката, която трябва да я обучи си прави пас. Това вече е нещо, което пряко касае работодателя и ако е читав, ще наложи на въпросната обучителка да влезе в модус операнди. Така няма да й остане много време и за подигравки.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в вт, 12 ное 2019, 09:17
Lale Lili, не се отказвай, да има какво да поработиш върху себе си, но в случая, това нямаше да е проблем при една добра работна атмосфера и нормален екип.
Пребори се, искрено ти го пожелавам, но не е това нормалното, старши служители, които да не си вършат работата, простачка, която няма кой да постави на мястото й.
Погледни го малко като на проект - мога да оцелея и да се справя, без да слизаш до тяхнато ниво. А ако адаптирането значи да заприличаш на тях не го прави, не са модел определено.
За мен имаш нужда малко да дигнеш самочувствието и оттам ще дойдат и другите неща, неуверена си, не вярваш в себе си и това ти е като спирачки да си по-смела и да предприемеш някакви действия.

За караниците, трябва да си изградиш начин да се справяш с тях и да не влизаш.
В случая, не мисля, че проблема е в отговорянето и свиването на перките, а кой го прави, ако ти се държиш като този мъж колега, едва ли ще ти се размине.
Няма да казваш съжалявам и да влизаш в искрено и лично и да използваш глаголи отразяващи емоционално състояние.
Направила съм го така, защото аргументираш, какво е вашето виждане и ще го направя както ми наредите или кажете.
Ако имаш уверен и знаещ ръководител веднага ще ти каже направи така и така,така го искам или нещо от сорта.
Ако е некомпетентен, което вероятно е твоя случай ще продъллжи да прикрива със увъртения, викове и т.н. и няма да ти каже как всъщност си представя въпросното нещо.
Опитай се да застанеш по-стабилно и да не издаваш неувереността си и ниското самочувствие, както и страха да не загубиш работата, който вероятно го имаш поради финансовите притеснения.
Това го дадох като пример, всяка ситуация си е различна и сама за себе си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: violenzaa в вт, 12 ное 2019, 10:03
По-добре тя самата да напусне. Ако отсега не й се оказва съдействие, значи и нататък ще е същото, а и тя не е сякаш от особено борбените натури, което не е задължително да е лошо.

Не съм съгласна. Бягството не е решение на проблемите. Напротив - трябва да заставаш лице в лице с тях. Каква е гаранцията, че ако се премести на друга работа там пък няма да е нещо друго?
Аз съм в подобна ситуация цял живот. Не с подигравки, а с това, че много лично приемам колегиалните отношения. Идва обаче един момент ( не знам, дали от възрастта), в който просто ти писва да си слагаш толкова присърце отношенията в офиса. Пожелавам ти скоро и при теб да настъпи този момент, защото няма да си победителят в ситуацията, но поне няма толкова много да се тормозиш.
Гледай си работата както трябва, за което ти си отговорна, гледай си семейството и приятелите и колкото можеш по-малко си слагай на сърцето и в главата такива мисли. Махни с ръка на подигравките и гледай напред. Всичко в този живот се връща и най-вероятно, за да се държи така с теб някой човек или е изживял подобно нещо, или предстои да си намери и своя майстор :) Успех!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в вт, 12 ное 2019, 11:05
По-добре тя самата да напусне. Ако отсега не й се оказва съдействие, значи и нататък ще е същото, а и тя не е сякаш от особено борбените натури, което не е задължително да е лошо.

Не съм съгласна. Бягството не е решение на проблемите. Напротив - трябва да заставаш лице в лице с тях. Каква е гаранцията, че ако се премести на друга работа там пък няма да е нещо друго?
Аз съм в подобна ситуация цял живот. Не с подигравки, а с това, че много лично приемам колегиалните отношения. Идва обаче един момент ( не знам, дали от възрастта), в който просто ти писва да си слагаш толкова присърце отношенията в офиса. Пожелавам ти скоро и при теб да настъпи този момент, защото няма да си победителят в ситуацията, но поне няма толкова много да се тормозиш.
Гледай си работата както трябва, за което ти си отговорна, гледай си семейството и приятелите и колкото можеш по-малко си слагай на сърцето и в главата такива мисли. Махни с ръка на подигравките и гледай напред. Всичко в този живот се връща и най-вероятно, за да се държи така с теб някой човек или е изживял подобно нещо, или предстои да си намери и своя майстор :) Успех!
Ами тя живее с майка си. Освен да гледа нея... а приятели няма, защото не излиза


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: VeryZen в вт, 12 ное 2019, 11:47
На твое място бих се отдала изцяло на работата и бих "нахалствала" и настоявала да ме обучават докато не ме вземат на сериозно, а колежка бих игнорирала.
Според мен е лоша идея да разговаряш насаме с нея и може да се обърне срещу теб. Поне при мен така се получи. Разговорът беше предаден на целия офис, но разбира се по начин, който цели да да изкара мен виновна, тънкообидна и конфликтна. В моят случай всички колеги бяха на моя страна, но самият факт, че информацията идва от друг, ме постави в ситуация да се обяснявам и защитавам.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: orchid в вт, 12 ное 2019, 12:33
Lale_Lili, за държавна администрация ли говорим? Или голяма частна фирма? Ако е държавна администрация, ясно, там по дифолт си е змиярник и по-силният оцелява.
Очевидно си възпитан и тих човек, а в днешните просташки времена такива не се котират особено. Свиването и снишаването не помагат, заяви се ясно. Щом отказват да те обучават, отиваш и се оплакваш, че отказват. Не са те наели колежките, а работодателят и той има интерес работата му да върви. Работодателят трябва да се разпореди и да си подреди къщичката. Вие не сте наети да си бъдете близки, а да работите. Отказът да обучиш нов колега си е абсолютен атестат най-малкото за мъмрене.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: отивам в вт, 12 ное 2019, 16:35
Lale_Lili,  напълно ти съчувствам.
Аз бях в подобна ситуация. Накрая не издържах и влязох в открит конфликт с колежка от стаята ни заради климатика и проветряването (вечният спор!). Но това е само поводът за конфликта.

Да си кажа, после съжалих, че се подхлъзнах на банана, който ми подложи таз колежка - имам предвид повода - климатика и проветряването. Защото не ми стана по-добре от безсмислено спорене с колежка, която се има за повече от всички и всичко ... Но пък си взех поука за себе си за вбъдеще :)

По принцип, на такива провокатори, клюкари и злобари, не трябва да им обръщаш внимание, защото иначе те още повече се развихрят. Прави се, че не ти пука. Тях ще ги е яд, че не им обръщаш внимание :)
Съсредоточи се върху неща, които те правят доволна и те карат да се усмихваш.

А понеже трябва да работиш с тях - премести се в друга стая, ако има такава възможност. Това не е бягство, а самосъхранение.
Говори с началника си и му обясни, че не се чувсваш спокойна и така не можеш да работиш. Скритият и ежедневен тормоз не води до нищо добро за теб! А междувременно гледай обявите за работа.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 19:58
Айде, тук пък, всички много социални се извъдиха! Не била излизала, трябвало да работи върху себе си! Ако иска ще излиза, ако иска ще си търси гадже, ако иска ще ражда, ако иска... Каквото и да прави в личния си живот това е отделно от служебния.
Според мен единственият въпрос, на който трябва да си отговори е  дали иска да се научи, какво иска да научи професионално на мястото, на което е в момента и как да го научи. Както се казва, занаят се краде, не се дава в ръцете и човек трябва да прояви инициатива. Ако отсреща вижда саботаж, то си има пряк ръководител - обръща се към него. Като резултат има два варианта - или той ще я порицае как не се справя и проблемът си е неин, или ще разпореди кой и как да я обучава и контролира. Ако се случи първото, значи ще получи още един знак, че трябва да си търси нова работа, ако стане второто, трябва да се стегне и тя самата да се размърда повечко и да покаже, че иска да се научи.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в вт, 12 ное 2019, 20:57
Е, стига вече с тая работа, де. Жената се оплаква от нещо лично - от лошото отношение на колегите и от подигравките. Това няма нищо общо с работата. Напротив - дори по мои наблюдения некадърници подмазвачи се котират и оживяват навсякъде, нищо че не си вършат работата. Все ще я научи тая работа, ама кел файда като не се чувства психически комфортно по 8 часа всеки ден. Много добре и даваме съвети да си вдигне самочувствието и да си застане на позиция, а не да се оставя да я мачкат. Доколкото разбрах и нахалницата не е първа професионалка.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 21:06
Как да няма нищо общо с работата - всичко това се случва на работа. Ако не беше на работа, най-вероятно изобщо нямаше да ги познава, нито щеше да й се налага да обитава едно пространство с тях. Подмазвачите и некадърниците какви са си е тяхна работа. Със сигурност този, който е добър, дори другите да го мразят, щат-нещат се примиряват с това, че е добър, а той в един момент си намира по-добри възможности.
"Вдигни си самочувствието" е от съветите тип женско списание.
Нека първо да научи работата - поне това ще й остане като знание и умение, каквито и да са другите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в вт, 12 ное 2019, 21:11
Ако не е на работа, ще са съседи или роднини, все ще се намери кой да те мачка  и тормози, ако си със такава нагласа.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в вт, 12 ное 2019, 21:14
Andariel, хвърчиш малко в небесата и твоя пост звучи като от женско списание - "добрите професионалисти си намират добри възможности".
Първо трябва да станеш добър професионалист, после да можеш да го " продадеш" тоя професионализъм, а не някой друг да се катери на твой гръб или да чакаш да те открият колко си добър.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в вт, 12 ное 2019, 21:21
Подкрепям Зори напълно. Този професионализъм нищо не струва, ако не можеш да го оползотвориш.
Лале–Лили има нужда малко да се поотрака – и на професионално, и на лично ниво. Това съжителство с мама застопорява развитието. Тя се чувства сигурна, поне не плаща наем, но това я спира да с енаучи да живее самостоятелно и да се справя и с трудности, вируси, малко пари, за да плаща квартира и т.н. битовизми, които човек се научава да бори, когато е принуден да се справя сам в живота. Тогава ще има дупе и да им се опълчи на нахалниците. Тя сега е буквално като оранжерийно цвете – малко като го духне вятър и посърва.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в вт, 12 ное 2019, 21:32
Проблемите на авторката се основават на личния й живот: живее с майка си, ограничени социални контакти и т.н. Дали не би могла авторката да положи усилия да промени живота си, да се поотвори към хората, да има връзка...тези обикновени неща. Тогава ще й бъде по- лесно да се справи с проблемите на работата си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в вт, 12 ное 2019, 21:40
Да, първо трябва да стане добър професионалист, а после го оползотворявя. Затова на всяка работа трябва да се постарае да научи всичко. И пак -  не бъркайте професионалното с личното. Човек може да е един на работа и съвсем друг в личния си живот.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в вт, 12 ное 2019, 22:07
И на работа, и в личният си живот човек си носи характера и навиците.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Бърди в вт, 12 ное 2019, 22:45
Сто процента съм с Андариел тука. Днес й се подиграват, утре ще си хванат друг, много важно, това са дреболии.
Важното е да си знае и разбира работата!Човек да е добър професионалист, пък нека няма приятели в офиса, голямо важно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в вт, 12 ное 2019, 22:58
Не бих казала, че е точно така. Да си наясно в професията е добре, но за да напреднеш по какъвто и да е начин професионално, когато си в колектив, това не е достатъчно. Нямам много опит от работа в колектив - моята работа е доста самотно занимание. Но и от малкият си опит знам какво значи, когато решат да ти правят сечено. Как може ти да си най-добрият професионалист и да хвалят и повишават други, които не могат да ти стъпят и на малкия пръст. И да ти ги направят началници. И всички да злорадстват. Виждала съм как може да те оплетат във всякакви интриги и да те изкарат какъв ли не. Виждала съм и как хора напредват и се уреждат с куп бонуси от едното си подлизурство. Едва ли нашата авторка Лале Лили ще се превърне в офисна акула, която мачка всичко по пътя си, но поне може да си извоюва да бъде оставена на мира да върши работата си и да не отива всяка сутрин като на заколение и само да гадае каква гадост я очаква.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: keksiter в ср, 13 ное 2019, 01:33
Михаил Литвак - Психологическо айкидо. Има описани няколко техники за "с нейните камъни, по нейната глава". Сега не ми е пред очите, но техниката е от сорта да приемеш подигравката, което е шок за този който обижда и докато си подготвяш другата буза, да нанесеш контраудар, с който да го унижиш и унищожиш публично. Намерих резюмето, което направих:

"1.Амортизация

Не се плашете от трудностите и неуспехите.
Отработвайте най-напред защитата, отбраната.
Не обръщайте внимание на насмешките на околните.
Усвоявайте похватите тогава, когато вече сте изпълнени с вяра във възможностите на психологическото айкидо.

1.1.Непосредствена амортизация

1.1.1.При психологическо четкане

А.: Днес изглеждате великолепно.
Б.: Благодаря за комплимента, Радвам се че го забелязахте. Да, днес наистина изглеждам доста добре. (+ при съмнение за неискреност – „Особено ми е приятно да го чуя точно от Вас, защото не се съмнявам във Вашата искреност. Вие сте истински приятел“.)

1.1.2.При покана за сътрудничество

А.: Предлагаме Ви повишение в длъжност на началник-цех
Б.:    1.Благодаря Ви, съгласен съм (при съгласие).
   2.Благодаря за интересното предложение. Трябва дапомисля, да преценя всичко (ако се предполага орицателен отговор)
   3.прехвърляне на отговорността върху началника, който е предложил повишението: „Естествено, приемам, макар да е малко неочаквано за мен. Не мислех, че съм дорасал за такава длъжност. Излиза, че съм бъркал. Вие знаете по-добре“.

1.1.3.При „психологически удар“

А.: Вие сте глупак!
Б.: Абсолютно се прав! (Избягване на удара)
(Контра)-Атака:    1.„Как бързо се сетихте, че съм глупак.Толкова години успявах да го скрия от всички. С тази Ваша проницателност Ви чака голямо бъдеще! Не мога да се начудя, че началството още не Ви е оценило по достойнство.“
         2.“Ама им върви на глупаците!. Аз глупакът съм с умен човек, а на Вас, умния, Ви се налага да си имате работа с глупак!. Няма правда на тоя свят!“

1.2.Отложена амортизация – искаш ли да получиш нещо от някого, забрани му го!

„Вчера ме нарекохте глупак. Аз много се обидих и Ви наприказвах куп неприятни неща. Сега искам да Ви помоля за извинение. Разбрах, че сте дълбоко прав, аз наистина съм глупак! Критикувайте ме по-често, така ще ми помогнете да изляза от това глупаво състояние.“

1.3.Профилактична амортизация – Да се охарактеризираш сам себе си така, както обикновено го прави партньорът ти.

Карнеги: „Кажете са себе си всичко онова, което обвинителят Ви се кани да каже, и платната му ще останат без вятър.“

1.4.Основни принципи на амортизацията

1.4.1.Приемай спокойно комплиментите;
1.4.2.Ако предложението те устройва, приеми го от първия път;
1.4.3.Не си предлагай услугите. Помагай, когато си си свършил работата;
1.4.4.Предлагай сътрудничество само веднъж;
1.4.5.Не чакай да започнат да те критикуват, критикувай се сам."

Иначе миналата седмица в един форум попаднах на мисъл от неизвестен автор, но за съжаление работеща при мен: "Ако му внушиш на един човек, че той е некадърен и неможещ, такъв ще бъде цял живот!"


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 13 ное 2019, 05:40
Не бих казала, че е точно така. Да си наясно в професията е добре, но за да напреднеш по какъвто и да е начин професионално, когато си в колектив, това не е достатъчно. Нямам много опит от работа в колектив - моята работа е доста самотно занимание. Но и от малкият си опит знам какво значи, когато решат да ти правят сечено. Как може ти да си най-добрият професионалист и да хвалят и повишават други, които не могат да ти стъпят и на малкия пръст. И да ти ги направят началници. И всички да злорадстват. Виждала съм как може да те оплетат във всякакви интриги и да те изкарат какъв ли не. Виждала съм и как хора напредват и се уреждат с куп бонуси от едното си подлизурство. Едва ли нашата авторка Лале Лили ще се превърне в офисна акула, която мачка всичко по пътя си, но поне може да си извоюва да бъде оставена на мира да върши работата си и да не отива всяка сутрин като на заколение и само да гадае каква гадост я очаква.

Да злорадстват колкото искат - винаги идва един момент, в който човек си хваща шапката и си намира по-добра работа, където е по-добре оценен. Твърде много  обръщаме внимание на "колектива" - той се разпада много бързо, когато на някого му замирише на пари и власт. Обаче това, което човек може в професията си винаги си остава за него и той го отнася със себе си. Има някакви неща, които трябва да се свършат в интерес на общата работа и е работа на шефа да го организира. Нататък кой кого ще харесва или няма да харесва е все тая. Да, по-лесно и по-приятно е при добри отношения, но дори да са лоши отношенията, то пак е до един момент. Интригантите и подигравачите в един момент също се изяждат помежду си, когато им размахат нещо, което не могат да поделят.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Alba rosa в ср, 13 ное 2019, 09:16
Всички тези съвети какво и как трябвало да им рече, пък не е рекла според мен вече са безполезни. То много може да ти се иска да си рекъл еди как си, ама като не ти е дошло отвътре на момента, кел файда. Само още повече ще се ядосваш.
Не става много ясно каква е работата на авторката. Ако е нещо, което не изисква особена комуникация, нека си се съсредоточи в него. Но в доста случаи, за да се справиш със професионалните си задължения, се изисква и някаква минимална степен на социалност, най-малкото за да осъществяваш нужната комуникация за работа в екип.
Има и такива хора, които са невероятни темерути, вечно криви и кисели, но някак успяват да накарат колегите си да стъпват на пръсти около тях и да профитират от своята странност. Например - малко хора успяват с лекота да ги накарат да свършат своята част от задълженията, та камо ли нещо малко в страни от тях. И на тях така им е супер - по-малко ги занимават, а товарят колегите, които искат да се покажат как огряват навсякъде. Други пък вечно са в паника, трети - клюкари итн.  Затова е добре да си изградиш някакво поведение, което да ти помага не толкова да се сприятеляваш и сдушаваш, а по-скоро за да можеш да си вършиш работата без да се разконцентрираш от това например, че днес еди-коя си била в цикъл. А Лалето по-скоро са я взели за мезе,  да си упражняват егото върху нея.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в ср, 13 ное 2019, 09:42
Проблемът не е колко лоши са колежките. Проблемът е, че авторката не може да се справи с тях. Каквито и съвети да получи, не виждам как ще намери сили да спечели.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: VeryZen в ср, 13 ное 2019, 10:07
Според мен нещата са свързани.
Професионалните знания и дръпването в работата са това, което би дало на един неконфликтен и самокритичен човек самочувствието и силата да се отстоява.
Иначе е ясно, че е по-лесно ако си социален тип, но не е гаранция за успех. Аз съм контактна и лесно завързвам приятелства, но пак се намери кой да ме навре в миша дупка. Колкото и да ме харесват и да са на моя страна хората, не им е работа да ме защитават.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 13 ное 2019, 18:30
Всеки е неконфликтен, докато не започне да се дели нещо - я работа, я повишение, я благосклонност на шефа, я пари. Тогава рядко някой продължава да е неконфликтен и се отказва от борба.  Често и тактиката на шефовете е разделяй и владей.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в ср, 13 ное 2019, 18:58
Според мен нещата са свързани.
Професионалните знания и дръпването в работата са това, което би дало на един неконфликтен и самокритичен човек самочувствието и силата да се отстоява.
Иначе е ясно, че е по-лесно ако си социален тип, но не е гаранция за успех. Аз съм контактна и лесно завързвам приятелства, но пак се намери кой да ме навре в миша дупка. Колкото и да ме харесват и да са на моя страна хората, не им е работа да ме защитават.
Да но предполагам, че ти сама отстояваш и защитаваш себе си.
Всеки е неконфликтен, докато не започне да се дели нещо - я работа, я повишение, я благосклонност на шефа, я пари. Тогава рядко някой продължава да е неконфликтен и се отказва от борба.  Често и тактиката на шефовете е разделяй и владей.

Разделяй и владей да. Но умен шеф не би го направил. И подчинени, който са екип,не биха му позволили.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 13 ное 2019, 19:38
Най-известните експерименти в психологията показват, че хората са склонни да бъдат манипулирани и настройвани един срещу друг. Най-лесният начин е да размахаш под носовете им примамка като награда или ограничаване на ресурса, за който да се бият, или емоционално управление - един-двама любимци.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в ср, 13 ное 2019, 20:01
Да, Андариел, това работи чудесно. Но, ако въпросните хора са в спектъра на кучетата на Павлов.
Не оспорвам казаното от теб, като цяло съм се нагледала на "екипи", но не мисля, че трябва да се подценяват хората. Всяка психика, независимо от капацитета ѝ, е сложна и непредвидима.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 13 ное 2019, 20:04
Винаги има слаби звена, а тези, които не искат да играят по тази свирка напускат. Не че на някого му пука, дори от фирмата изпитват облекчение, че камъните в обувката сами са се махнали. Така се получава все по-еднородна смес.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в ср, 13 ное 2019, 20:18
Точно така е, на никого не му пука. Но то и целите там са други. Едни мишки да използват други мишки да им изкарват пари. Така че обикновено се стига да взаимен интерес.
Но да се върнем на казуса на Авторката – тя по принцип си трае и пак не я мелят.
Това говори за следното: или е попаднала в тотално различна от нейната среда на възпитание, култура, капацитет (професионализъм) или е тотално неадаптивна.
Защото, ако си наясно, че си в среда на тотални идиоти, знаеш си цената, стойността, можеш много лесно да прецениш как да се държиш, преследвайки собствената си цел – демек, слагаш си от единият крачол в другия въпросните клюкарки, натегачки, лаладжийки. Но, ако си объркан, не знаеш какво струваш и колко, си лесно податлив и лабилен на всякакви външни облъчвания.
Лале-Лили не е за тази среда, не ѝ идва отвътре да сложи някого на място, да се защити и да даде отпор.
В такъв случай най-щадящо за нея е да си вземе чантичката и да търси нещо за нейния калъп на характер. Времето и енергията, загубена да се прави на нещо, което не е, няма абсолютно никаква стойност и в ущърб единствено на нея.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в ср, 13 ное 2019, 20:19
Или изскача някой упорит катил и променя правилата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в ср, 13 ное 2019, 20:22
Или изскача някой упорит катил и променя правилата.
Дай, Боже. Но в днешното меркантилно време вече няма революции. Всеки си прави сметката според интереса. Няма време за революции, интернетът е с пари. :)


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в ср, 13 ное 2019, 20:25
Здравейте!
Съгласна съм с Алба Роса относно факта, че са ме взели за мезе за да си упражняват егото.
Според мен сега новата обява не е за да заместят колежката, която уволняват, а за да могат да уволнят и мен.
Вчера имахме отново коментар на задачите и въпреки, че аз работя доста, излезе, че едва ли не не работя въобще. Но аз не искам вече да се ядосвам. Идват хубави празници, искам да се настроя положително за тях. Важното е да съм здрава.
Последните 3 дни съм много заета, въпреки, че не върша нищо ново и не ми се показва нищо, та и аз и новата колежка за сега не сме разменяли и дума. Не че другите две не компенсират, но поне не са подигравки, а някакви елементарни грубости. То и това не трябва да се случва, но понякога са толкова излишно навъсено груби докато си упражняват егото, че ме напушва смях отвътре. Чакам последните 2 дни от седмицата с нетърпение.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Alba rosa в чт, 14 ное 2019, 08:47
Lale, това с обявата много ми напомня за един случай в онази фирма, за която споменах по-назад. Ще напиша в скрит текст там каква беше средата, но според мен наистина не си го слагай много и търси нещо друго. Това явно не е твоето място:
Скрит текст:
Там текучеството беше голямо. Например секретарки се търсеха на всеки 3-4 месеца. "Работата" на секретарката беше основно да прави кафета и да опира пешкира, ако някой е станал с г*за нагоре, а за тази позиция привличаха момичета с по два-три западни езика и самочувствие и амбиция на можещи хора.  Съответно това не им изнасяше нито на момичетата, нито на шефовете се харесваше някой да е чак толкова амбициозен и бързо се разделяха. На сигурните и добре платени позиции стояха на 90% хора, които не блестят с особени професионални качества и интелект, но за сметка на това лоялни и донасящи на шефа за всичко и всеки. Там интрига можеше да се направи за някаква безумна дреболия. Даже си имаше специално време през деня, когато се събираха шефовете с по-тесния кръг приближени до тях мениджъри, за да измислят ( макар и неофициално) коя ще е "жертвата" днес и на кого ще развалят деня. Тези, които отговаряха за PR също бяха особено недолюбвани. Жените често ги докарваха до рев. Имаше една особено чувствителна колежка, която не я харесаха още от първия ден. Много работлива, изпълнителна, мила, съвестна, нооо....някак наивна. И се почна всеки ден тормоз за едно или друго. Бяха я сложили на такова място в офиса, където се усещаще голям студ от климатика ( а там винаги имаше някакви проблеми с термостатите). Жената отсъства няколко дни и се оказа, че е била много близо до менингита. Човешки я помоли да я преместят на друго място, и срещна щестокост, която мога да сравня само с тази по време на война. Нарочно я оставиха да се мъчи и гърчи на "студеното бюро". И за да се изгаврят съвсем, пуснаха обява за нейното работно място. Защото нали едно е да съкратиш служител и да му дължиш обезщетение, друго е да напусне "по взаимно съгласие". Така че, жената колкото и да беше склонна да изтърпи, най-накрая си тръгна. С цялата си наглост я питали защо, и тя им казала всичко, което мисли за тях. Макар че, дреме им... 
Понякога не си струват нервите, които ще ти коства една по-добре платена работа. Ако не се чувстваш достатъчно спокоен на работното си място, така че да можеш оптимално да си вършиш работата, в един момент ще ти се отрази на здравето. И проветряването ще е най-малкият проблем.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: The Siren of Titan в чт, 14 ное 2019, 08:48
A почна ли да си разпращаш сивито? Със сигурност ще ти е по-яко, ако знаеш, че работиш по въпроса и зад ъгъла може да има яко предложение, с което да теглиш една майна на всички.

Едно време работех в една фирма, в която ама буквално ми се подиграваха зад гърба. Даже една от колежките ми каза. Ама аз си знаех, че "не съм оттук и съм за малко", просто си висях с цел психично здраве в кофти момент в живота и си гледах своята работа. Ниско заплащане, неясни задачи, мениджърка-кифла на 25, натегачи...и к'во, голям праз, мина и замина, весело беше. Не ми реши съдбата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: theycallmejaqui в ср, 20 ное 2019, 21:00
Бих искала и аз да споделя нещо с теб. За да извлечеш максимална полза от тази ситуация, трябва да станеш по-смела. Не да имаш по-малко страхове, а да имаш повече кураж и не да търсиш друга работа, а точно обратното- да се справиш на настоящата. Разбира се, след време, може да се окаже, че това не е твоята работа и ще намериш по-добра. Самочувствието ти ще се вдигне и то не изкуствено, а защото си станала по-уверена и смела и си видяла, че можеш да се справяш в различни ситуации. Това е истинско самочувствие и околните го усещат. В момента колкото и да се опитваш да имитираш самочувствие, няма да е автентично. Ще ти е полезно и да смениш филма в който си се вкарала нямам стандарт, нямам пари, в момента няма как да живея самостоятелно и тн. Както и да забравиш за очакванията, че щом си учила няколко на брой години, то автоматично ти се полага хубава и добре платена работа. Сподели в коя сфера работиш или сама за себе си си направи сметка, дали работата е търсена и добре заплатена, ако не - просто се преориентирай, независимо колко време си го учила. Така ще си спестиш доста нерви и погрешни очаквания. Всичко е в твоите ръце. Колежките дори няма да ги коментирам, защото каквото и да кажем за тях, на теб няма да ти помогне.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в ср, 20 ное 2019, 21:33
В предишната ми професия която практикувах 10 години и имах самочивствие на знаещ човек се случи нещо интересно. Дойде да работи при мас нова колежка на 54 години. Нищо не знаеше, нито разбираше, но пък имаше самочуватвие до небесата и уникалния талант да целува задниците на шефовете и то по най очевидния и мазен начин, който съм виждала през живота си. За няколко месеца от кръгла нула успя да стане управител.
Така, че и да имаш знания и самочувствие не помага, ако си смачкан човек като мен.
Понякога просто си мечтая да си седя вкъщи и да не правя нищо, пак ще мизерствам като сега, но ппне няма да ме мачкат и унижават на работа. Жалко че налях толкова пари в учене. Нямаше никакъв смисъл. Ако знаех, нямаше да го направя. Отказах се отдавна да се боря. Не можеш да пребориш хората с пари, семейство, стабилен гръб зад тях. Те са безстрашни и силни и мачкат наред, защото нямат какво да загубят, няма какво да ги събори.
А такива мизерни като мен, бедни, нез семейство, без приятели, без пари и без нищо са цял живот долу в калта и само ги ритат. Това е положението. Търпиш докато можеш, а като не можеш отиваш на друго място да те мачкат.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в ср, 20 ное 2019, 22:06
Имаш проблем с начина си на мислене и самочувствието.
Всички типажи, които си изброила по-горе няма как да са проблем на човек, който знае кой е и какво иска, цели. Колко са му възможностите и къде да ги прилага.
Потърси психологическа помощ за укрепване на самочувствието. Към някои неправителствени организации съм сигурна, че има и безплатни консултации, както и отделни психолози дават такива. Поинтересувай се. Имаш нужда от укрепване на вярата в себе си.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в ср, 20 ное 2019, 22:28
Лале, ако караш по този начин никога няма да помръднеш напред. Няма човек, който да няма някаква силна страна. Дали това е характер, семейство, приятели, въздействие върху хората, късмет или каквото и да е, но всеки има своята сила в нещо. Помисли коя е твоята. Ако нямаш сила от семейството си, създай си приятели. Не е толкова трудно. Понякога това, че нямаш нищо зад гърба си пък ти дава свобода, опитай се да полетиш. Не се вторачвай в негативните изживявания и болестите, а прави планове как да вървиш напред. Защо нямаш пари - нали работиш. Заделяй по нещо за себе си, да си направиш удоволствие, макар и с нищожна сума. Опитай нещо - не зацикляй по този начин. Предимство ти е, че си млада - използвай го, няма все да си на млада възраст, че да я прекараш толкова негативно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в ср, 20 ное 2019, 22:32
Lale_Lili, не живеем отдавна във времена, където за да се издигнем трябва да се подмазваме и нищо да не работим.
Не вярвам в днешно време жена само с мазнене и целуване, без никакви умения да стане управител.
Със сигурност е и работила и показала нещо. Може и да се е мазнила, но не вярвам някой да повиши един човек за единия комплимент.
Самочувствието и увереността в себе си много помагат. И друг път съм била свидетел как хора без висше стават управители. И говоря за голяма фирма.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в ср, 20 ное 2019, 23:47
Лаленце, наплачи се, наспи се, стани и почвай с план за излизане от ситуацията.
Станало е нещо, разстроила си се, но не си заравяй главата в самосъжаление.
Няма да стане от раз, но ще се справиш стъпка по стъпка.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в ср, 20 ное 2019, 23:48
А какво става на работата ти? Как са нещата?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в чт, 21 ное 2019, 04:09
Ако гледаш на нещата като в последните си две изречения от последния си пост - отиваш на друго място да те мачкат - винаги ще те мачкат, защото подаваш такива сигнали. Така като чета, за теб е принципно положение, че идва винаги някаква нова колежка, която нищо не знае, но се подмазва и се издига, а ти оставаш в калта. Така няма нищо да промениш - на следващата работа пак ще има една такава. Историята ще се повтаря, но не защото другата колежка ще е лошата, а защото ти ще си в същата мисловна схема - нещастна, безполезна, беззащитна, мачкана, бедна и т.н. Не ти е виновно ученето, то не е безполезно. Няма нужда да се бориш с хората с пари и връзки, а да намериш своето място в професията и живота.
Ще ти кажа как изглеждат лошите за теб неща отстрани - млада си,  имаш дом, имаш родители, имаш образование, имаш и работа. станалото е самосъжаление. ПредставИ си, че утре оставаш на улицата с дрехите на гърба си, без родителския покрив и уволнена - тогава това, което имаш ще е раят на земята. Колкото и да ти се струва малко или никак, имаш доста добра основа, на която си стъпила, а в момента я пропиляваш в самосъжаление.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: отивам в чт, 21 ное 2019, 08:30
Лаленце, когато човек има проблем, непрекъснато го мисли, мисли, мисли, човърка в него нон стоп... Обаче това вреди на него. Знам, че е порочен кръг. Знам, че е трудно да излезеш от кръга... Но! в един хубав ден ще ти проблесне: колко глупав проблем! Как съм могла да си въобразя, че това е проблем!

Моето решение е: Махам с ръка и си казвам: нека са щастливи (в твоя случай колегите) ... някой ден животът ще им го върне. Аз продължавам напред към нещата, които ме карат да се чувствам добре, да се усмихвам.

Няма нищо лесно в живота! Само ти можеш да си помогнеш и никой друг!

Ти все още се бориш с това, че колегите не те харесват, не мислят че си важна... (Не се гневи на другите. Не можеш да ги промениш). Приеми го смирено и продължи напред живота си. Невъзможно е всички да те харесват. Клише е, но е вярно. И освен това, според мен, навсякъде има колеги-подмазвачи, изкачващи се нагоре по друг начин, интриги винаги има, клюкари и т.н..

За твое добро: махни с ръка и продължи напред! На забележките на колегите - не обръщай внимание. Усмихвай им се дори!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ПiПiруда в пт, 22 ное 2019, 08:49
А откъде решихте, че е млада, тя никъде не споменава възраст? Аз прочетох единствено, че има десетина години стаж зад гърба си вече, което ме навежда на мисълта, че възрастта й е 30+. Не че на 30 и няколко е стара, но ситуацията би звучала различно в зависимост дали е на 25 или на 35 примерно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пт, 22 ное 2019, 09:02
На 30+ е млада, все пак не е на 50, за да има и други фактори, да речеш да е пропилян живот или да е късно за промяна на някои неща поради самата възраст. Може и да се омъжи, и да роди, и кариера да направи. Стига да й стиска.  Но си права за това, което пишеш - като поведение в момента е по-скоро като тийн, на когото целият свят му е крив, а не като на млада жена. Но пък, има предостатъчно хора, които така и си остават на тази вълна цял живот. При това добре се нагаждат, защото винаги се намира кой да поеме тяхната отговорност.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в пт, 22 ное 2019, 09:17
Винаги ми е било интересно това за възрастта как се смята за фактор и как се лепи етикети, а в същото време уж е прието, че това е дискриминационно.
На мен въобще не ми звучи като тийн, а като един тъжен човек, който има проблеми и му е трудно да се справи с тях.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пт, 22 ное 2019, 09:27
Не е тийн, а е депресирана. Плюс липсата на самочувствие и самоуважение оказва влияние.
И аз преди години имах депресивни състояния. Оказа се хормонален проблем.
Но е много важно мисленето на човек.
Човек трябва да вярва в себе си и във възможностите си.
Виждала съм неособено умни хора, но амбициозни, работят и имат успехи.
А умните пък постигат повече.
Разбира се има и умни, които може да се депресират. Тук вече роля играят комплексите, начина на отглеждане.
Ама има един момент не може вечно да обвиняваш мама е тате.
Виждала съм наистина умни хора, които се смятат за идиоти и нищо не постигат заради собствената си нагласа. И буквално правят глупости заради собствения си негативизъм.
Имало е случаи на депресирани умници да се вземат  в ръце, да променят мисленето си и успяват.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пт, 22 ное 2019, 09:32
Аз за себе си ще кажа - очевидно, че щом след още малко време ще стана на 50, няма как тепърва да родя две деца, да имам време да ги отгледам, че и внуци да чакам. Също тепърва няма да стана по-млада и на външен вид да изглеждам като на 30 или като на 40, защото ЕГН-то не прощава. На 50 една жена е натрупала  предостатъчно опит като хубави и лоши събития и решения в живота си, ако има живи родители, то те вече са доста възрастни и самите те имат нужда от помощ поне в частта да могат да си изживеят старините спокойно. При наличие на деца, една жена също вече има изграден определен начин на мислене и вече няма как да мисли като жена, която не е майка. Дори като избор на професия има известно съобразяване с възрастта, защото едва ли на 50 може тепърва да запише тежка специалност като медицината, да учи 6 години обща медицина, та да има време и да специализира и практикува - вече ще е стигнала пенсионна възраст. Природата не може да се излъже, а природата е най-дискриминационна.

Тийновете и малките деца така обвиняват целия свят - обвиняват родителите си, обвиняват учителите си, съучениците си... А ако е депресивен човек по натура, той си самоподхранва състоянието и пак нищо не прави.  С това не обвинявам авторката на темата, а искам да кажа, че ако човек сам не реши да се размърда, някой друг или нещо друго ще го размърда, но не е ясно дали ще е с положителен резултат. Дори оставането в състояние на самосъжаление вече е затъване, затова и се засилват здравословните проблеми. На практика авторката има доста добра база - първо не е сама на белия свят,  живее под сигурен покрив (нито плаща заем, нито наем), защото най-вероятно жилището отдавна е собственост на родителите й и трябва нещо много драстично да се случи, за да го изгуби. Следващото е, че има образование и е имала възможност да го изкара това образование - значи не е съвсем на дъното като финансово състояние, че да няма какво да яде и да се чуди как да плати тока. Трето, има работа - може работата да е гадна, но я има, има и стаж, не е като да започва от нулата.  Всъщност има базовата защитна мрежа. А ако това не й стига, значи е време да се размърда и да направи нещо, за да има повече.
Обикновеният човек не е депресиран цял живот, а изживява трудни моменти и периоди, депресира се като част от ответната реакция на положението, но след време психиката се съвзема поне дотолкова, че човек да направи нещо.  А тук имаме една и съща мисловна схема - новата колежка идва и се подмазва и получава всичко, а аз съм отхвърлена. Ми, хубаво, като си отхвърлена, тогава се стягаш и мислиш за себе си и търсиш начин да станеш самодостатъчна и да им теглиш една на останалите!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в пт, 22 ное 2019, 09:42
Хм...възможно е и така да се погледне, но само на прима виста. Иначе не знам защо, но ми прозвуча като ,,щом не пие и не те бие, от кво се оплакваш,, за жените стоящи в отровна връзка от безизходица.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пт, 22 ное 2019, 09:50
Добре де, а ама тя си е вкъщи, а плащането на наем или заем е сериозен финансов разход, особено в София. Хайде да видим вариант, при който трябва да си плаща покрива, да е сама в друг град? Имала е и възможност да изкара още едно образование - пак недоволна, защо го била учила, нямало полза, изгубила си времето. А ако хич не беше стигнала до това да го учи, защото пак няма пари за семестриалната такса или не може да излезе от работа, защото от тъмно до тъмно е там и й кажат да решава кое й е по-важно - работата или ученето? Казва, че е отглеждана в саксия, пак недоволна. Ами, излез от тъпата саксия, имаш крака и ръце, имаш образование!  Погледна хисторито й  назад една-две страници - ставаше въпрос за парфюми - и там пак е недоволна, все другите лошо се отнесли, все неразбрана. Обаче щом има сили за палитри и гримове, значи не е чак толкова зле. Депресираните хора, по-точно хората в истинска депресия, нямат сили за нищо, на тях им е все едно дали са яли, какво са облекли, а за палитри гримове хич не им идва на ума.

Тя не е в отровна връзка и не е в "не те бие, не пие". Напълно самостоятелен възрастен човек е и може да взема решения за живота си, може и да се отстоява. Майка й няма да я изгони от родния й дом. Разбирам да остане на улицата и затова да е принудена да стои на тази работа, ама то не е така. Има обяви - пробва се, докато стане и си вдига шапката. Жените в отровните връзки са заплашени първо да останат на улицата и после да няма как да си изхранят децата, т.е. да им се отнемат базовите неща за съществуване. Но и те в един момент се освестват и възроптават.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в пт, 22 ное 2019, 11:19
Общо-взето ми прави впечатление, че авторката не отговаря, когато отговорите не следват нейната линия. Отговаря само, когато сме на нейна страна, но не и когато я съветваме да предприеме някакви действия.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в пт, 22 ное 2019, 11:20
:smile: Андариел, оплакването и мрънкането е национален спорт на българина, а не характеристика на дадена възраст.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: милинка в пт, 22 ное 2019, 12:14
Ще си позволя последен съвет към авторката, а той е да поработи над вътрешните си проблеми. Външните са пряко отражение на това, което се случва в душата ѝ.
Нагласата, че все друг е виновен, не е в нейна услуга. На 40+ вече имам достатъчно опит и като служител, и като ръководител, за да кажа, че професионалните умения не са всичко. На днешно време човек трябва да е и адаптивен, и екипен играч, и да знае кога да си отваря/затваря устата. Позицията "морска звезда", в която всички останали са виновни и пренебрегват лирическия герой, се усеща и рано или късно се отразява в отношенията. Може човек да е най-прекрасният професионалист, но ако не се сработи с останалите, а рядко работата е еднолично начинание, няма как да просъществува. Алтернативно, ако човек е пълен бездарник, няма да оцелее, защото поемането на работата му от другите е вероятно за соц-подобна организация, но не и в съвременна корпоративна структура. Хора, макар и несъвършени специалисти, се задържат, защото са успешни организатори, медиатори или мотиватори, каращи нещата да се случват. За голи комплименти/подмазване заплата всеки месец не се получава.
Проблемът не е в липсата на приятели, липсата на семейство, липсата на пари или някаква друга липса. Проблемът е в главата, в самооценката, в самовъзприемането спрямо околния свят, а липсите са симптомите на "болестта".


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пт, 22 ное 2019, 12:23
Стана ми смешно. Най-прекият път до сърцето на шефа са комплиментите - и той е човек, при това често по-суетен от останалите. Елементарно, но работи. :)


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: милинка в пт, 22 ное 2019, 12:35
Не визирах отношенията шеф-служител. Давам пример: Наскоро се разделихме със служителка, която наистина не знаеше кога да си затвори устата. Работата ни е свързана с посещения на чужди инвеститори, институции и т.н. Казвам го, за да се добие представа, че обстановката на моменти е крайно сухарска. Та въпросната служителка, ни в клин, ни в ръкав обясняваше на гостите за домашните си любимци, за какво си харчи заплатата и как не ѝ стига, докато чакат за среща или пък ги разпитваше за неща, които изобщо не ѝ влизат в работата. Случвало се е да коментира кой с кого нощува (във връзка с хотелските настанявания), какво и за колко пари е ял и т.н. Това на фона на многократни припомняния за конфиденциалността, вътрешния ред и т.н.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пт, 22 ное 2019, 13:11
Скрит текст:
Ще си позволя последен съвет към авторката, а той е да поработи над вътрешните си проблеми. Външните са пряко отражение на това, което се случва в душата ѝ.
Нагласата, че все друг е виновен, не е в нейна услуга. На 40+ вече имам достатъчно опит и като служител, и като ръководител, за да кажа, че професионалните умения не са всичко. На днешно време човек трябва да е и адаптивен, и екипен играч, и да знае кога да си отваря/затваря устата. Позицията "морска звезда", в която всички останали са виновни и пренебрегват лирическия герой, се усеща и рано или късно се отразява в отношенията. Може човек да е най-прекрасният професионалист, но ако не се сработи с останалите, а рядко работата е еднолично начинание, няма как да просъществува. Алтернативно, ако човек е пълен бездарник, няма да оцелее, защото поемането на работата му от другите е вероятно за соц-подобна организация, но не и в съвременна корпоративна структура. Хора, макар и несъвършени специалисти, се задържат, защото са успешни организатори, медиатори или мотиватори, каращи нещата да се случват. За голи комплименти/подмазване заплата всеки месец не се получава.
Проблемът не е в липсата на приятели, липсата на семейство, липсата на пари или някаква друга липса. Проблемът е в главата, в самооценката, в самовъзприемането спрямо околния свят, а липсите са симптомите на "болестта".

Абсолютно е така.
Всеки мрънка, всеки се оплаква. Важна е продължителността и как реагираш на проблемите.
Но има хора  вечно мрънкат, години се оплакват.
Други ще им се случи нещо, ще помрънкат, ще се поядосат, ще им потънат гемиите за ден, два, три и после ще се оправят. Но такава им е нагласата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: отивам в пт, 22 ное 2019, 14:13
.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в пт, 22 ное 2019, 19:16
Благодаря на хората, които искат да помогнат. Отговарям рядко, защото не обичам да пиша половинчати отговори. А и съм доста уморена напоследък.

Относно парфюми, гримове и прочие, както и следенето ми по предни страници и теми мога да кажа, че не съм написала, че съм пред самоубийство, а че съм тъжна и депресорана. И да, парфюмите и гримовете ме разнообразяват и разсейват. Не си ги купувам, но много обичам да ги гледам. Не виждам нищо "феноменално" в това, нито отправна точка да се измери колко депресирана или не съм.

Казвате, че всички минават през несгоди, но какво може да се каже ако несгодите са една след друга и сякаш нямат край?

Преди вярвах, че няма да е винаги така, но вече не.

Изводите, че имам апартамент и семейство са "погрешни". Да имам в момента покрив над главата, но не е мой.

За хората, които питат как са нещата в работата, мога да кажа, че всички сме заети и сякаш времето за глупости е по-малко. Въпросната колежка, не прави за сега повече коментари по мой адрес. Може би модата по мен е в "застой". Знам ли....
Факт е че това не е моето място. Не уча нищо ново съществено, но старшите колежки се стараят да ме държат заета всяка секунда със работа, която те не искат да свършат докато колегата например по цял ден си цъка или на телефона или в интернет, но не искам да издребнявам. Просто мисля, че не е особено честно. Всяка една минута от работното ми време е уплътнена и се чувствам сякаш не заработвам един надник, а 3, но както и да е.

Преглеждам обявите за работа, но празниците наближават и скоро всичко ще замре.

Относно това дали слушам съветите ви искам да кажа, да.
Слизам да обядвам редовно и не се притеснявам ще се смутят ли колегите от мен или не. Има една колежка, с която често си правим "среща" за да обядваме заедно. Опитвам се да съм по активна в наваксването в работата си, но от задачите, които колежките ми прехвърлят не оства много време.

Относно търсенето на професионална помощ се свързах с един център, но те искат да говорим по телефона и имат работно време с моето и няма как да им се обадя по време на работа. Ще се опитам да потърся и друг вид помощ, наистина се надявам да намеря. Искам да поговоря с професионалист. Съзнавам, че се въртя в кръг и дълбая надолу.

Отново ви благодаря за подкрепата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в пт, 22 ное 2019, 19:39
 Какво като не е твой, все пак си вкъщи, а не при чужди хора или под наем, нито изплащаш ипотека, която да ти виси десет години и да си на косъм всеки месец. Имаш майка, което е семейство. А ако нямаш?

Разбирам, че за всеки точно неговото нещастие е най-ужасно, разбирам и усещането, че несгодите нямат край, но все пак, поне по описаното тук положението не е чак толкова зле, колкото го усещаш.
За хисторито - никой не те следи, а се зачудих дали си участвала в други теми.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пт, 22 ное 2019, 21:03
Лаленце, не се дразни толкова за това, че другите не работят и ти прехвърлят.
Вижда се като цяло кой какво работи. Това си е техен минус.
Впрочем случвало ми се е да върша чужда работа. Впоследствие жената, която я мързеше беше съкратена. А аз повишена.
Има и друг плюс. Нали каза, че тепърва навлизаш в тази сфера. Каквото и да правиш, ще ти е от полза, трупане на опит му се вика.
А те рано или късно ще си го отнесат за мързела.
И утре когато търсиш нова работа, ще имаш опита.
Ето, виждаш ли. Намерих ти плюсове в уж отрицателни неща за теб :lol:
Иначе е хубаво, че си ще отидеш при терапевт.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в пт, 22 ное 2019, 21:19
Лале, ако са с твоето работно време тези специалисти, то можеш да ги посетиш по време на отпуска, но не знам как ще стане, ако искаш да ходиш продължително време, евентуално ако можеш да се разбереш с шефовете да си ползваш обедната почивка в друг час. Хубаво е, че вършиш повече работа, дано и който трябва го забележи, а мързеланата да спрат да я толерират. За семейството - ами, не ми е представата това майка, с която си в отровни отношения (това може да бъде емоционално осакатяващо), но каквото такова. За покривът над главата все пак ти си пряк наследник на майка си, така, че един ден ще остане за теб, освен ако нямаш братя или сестри, но така или иначе пак ще ти остане нещо.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в пт, 22 ное 2019, 22:41
Лале, идва край и на лошите периоди, колкото и да не ти се вярва. И обикновено това става внезапно. Ще си изстрадаш нещата и един ден нещо добро ще те удари по главата. Колкото и да не вярваш - така е. Моят баща имаше една любима поговорка - "И най-мрачните облаци са подплатени със слънце". Не искам да засягам евентуална болна тема, но започни да се вглеждаш и в мъжете около теб. Едно влюбване ще те направи нов човек, а може да реши и много от проблемите ти. Помисли и затова. Не гледай мрачно на тази страна от живота, отвори се към всички, ще намериш своето място.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: #Frozen# в сб, 23 ное 2019, 07:25
От една страна е добре това , че е заета  с работа. Само не разбрах как колежките решават да си прехвърлят работата. Няма ли ръководител, който да разпределя задачите?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в нд, 24 ное 2019, 16:10
Благодаря за милите ви думи и подкрепа.

Този уикенд освен всичко което си взех от работата за да се упражнявам и чета вкъщи, започнах и да правя леки упражнения. Надявам се и следващата седмица сутрин да успявам да ги правя, ако не всеки ден, поне през ден.

Относно мъжете съм ужасно зле. Освен че съм мимоза, винаги харесвам такива, които ама никога няма нито да се загледат в мен, нито дори да излезнат на среща с мен. Там пък нещата са още по-зле и това нещо с любовта съм го зачеркнала. Един вид (нямам нужда от повече проблеми), което със сигурност не е правилен начин на мислене, но толкова мога.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 24 ное 2019, 16:16
понякога човек трябва да каже "хоп" и да скочи. Гимназистите имат един израз "отчаяна деветокласничка" - не се дръж като отчаяна десетокласничка, възрастен човек си! Щом ти харесва един мъж отиваш и си го вземаш! Най-много да ти откаже. Голяма работа!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в нд, 24 ное 2019, 16:48
Не мож ме убедиш, че има мъж дето да откаже на жена. Преди години когато бях мома, нямам отказ... от теб зависи


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 24 ное 2019, 16:50
Защо да няма, мъжете не са ли хора, които избират дали да правят секс с някоя жена или не? Не са някакви нерези в размножителен период, че да ги принизяваме толкова.  Както ти не спиш с всеки, който ти обърне внимание, така и мъжете не спят с всяка, която им обърне внимание.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в нд, 24 ное 2019, 16:52
Разбира се, че има много мъже, които отказват на жени.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в нд, 24 ное 2019, 16:52
Всички са заети и дори и да искам няма как да си го взема.
Имаше един случай миналата зима с един мъж, който много ми допадаше. Имахме си приказка и компанията му ми беше много приятна, но как да кажа... Той веднага беше готов да ми обърне по обстойно внимание (ако ме разбирате), но не и да се раздели с приятелката си заради мен. Така, че си останаха просто нещата на приказки.. Явно не ме е харесвал чак толкова. 99% от мъжете, които намирам за симпатични са обвързани, я женени с деца, я само женени, я със сериозна приятелка.
А тези, които мен ме харесват колкото и да им давам шанс, просто не се получват нещата.
За сега се разминават нещата в тази сфера.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: So Lucky* в нд, 24 ное 2019, 17:25
Не мож ме убедиш, че има мъж дето да откаже на жена. Преди години когато бях мома, нямам отказ... от теб зависи
За свободен мъж се пита в задачата.


Той веднага беше готов да ми обърне по обстойно внимание (ако ме разбирате), но не и да се раздели с приятелката си заради мен.

Да беше му позволила да ти обърне вниманието. И ти да преживееш нещо различно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в нд, 24 ное 2019, 17:36
На твоята възраст обикновено мъжете са в някаква връзка, както и жените са в някаква връзка или са женени с деца и т.н. Трудно е да се очаква, че някой ще е готов заради едно хипотетично, някъде в бъдещето, обръщане на внимание, което никога може да не се осъществи, да прекрати функционираща връзка. Ти какво му каза - първо се разделяш и после си обръщаме внимание? На човек на 30 години? Е, сори, това не е гимназията! Не бъркай физическото с връзките.  Аз също не бих се навила да прекратя връзка само заради обещанието, че може би ще "ми обърне внимание".


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в нд, 24 ное 2019, 23:01
На мустаката или некъпана жена няма как да не откажеш. :rolling_eyes:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Poni69 в нд, 24 ное 2019, 23:17
Лале, самоналагаш си един образ на тотална задръстенячка и се опитваш да убедиш всички наоколо в него. Я се вземи малко в ръце. Нямало да и обърнат внимание. Не си мисли, че всичките тези харесвани момчета, които няма да ти обърнат внимание, според теб, са чак толкова голяма печалба. Да, има мъже, за които жените се бият, но не всички са чак толкова идеални.Като студентка моя приятелка ходеше с един такъв, който и беше спукал тъпанчето със шамар. Мога още много такива примери да ти дам. Докато има и мъже, на които никой не обръща внимание, но когато застанат до жена, изведнъж се преобразяват. Не знам дали добре го обяснявам, но искам да кажа, че женското присъствие може да промени един мъж в много невероятни посоки. Вземи някое свитичко момче, заведи го да му направят една свястна прическа, облечи го с хубави дрехи, вдъхни му самочувствие и ... няма да го познаеш. Всички ще ти завиждат за него, а той ще е твое дело. Не се хвърляй винаги на излъсканите хубавци, много често не са това, което виждаш на пръв поглед. Затворила си се, заключила си се с девет катинара и от страх от разочарование ни желаеш да изпиташ хубави емоции. Я се пускай в живота и не му мисли толкова (и обръщай внимание)


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: The Iron Lady в нд, 24 ное 2019, 23:57
Потърси друга работа и не се отказвай, докато не се получи.
Аз също съм напускала работа заради отровни колеги и кофти микроклимат. Не е болка за умиране.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: sweetdidi в вт, 03 дек 2019, 07:05
99,99% напускат за това. което не е хич добре.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Марияна М. в вт, 03 дек 2019, 20:26
Не визирах отношенията шеф-служител. Давам пример: Наскоро се разделихме със служителка, която наистина не знаеше кога да си затвори устата. Работата ни е свързана с посещения на чужди инвеститори, институции и т.н. Казвам го, за да се добие представа, че обстановката на моменти е крайно сухарска. Та въпросната служителка, ни в клин, ни в ръкав обясняваше на гостите за домашните си любимци, за какво си харчи заплатата и как не ѝ стига, докато чакат за среща или пък ги разпитваше за неща, които изобщо не ѝ влизат в работата. Случвало се е да коментира кой с кого нощува (във връзка с хотелските настанявания), какво и за колко пари е ял и т.н. Това на фона на многократни припомняния за конфиденциалността, вътрешния ред и т.н.
Малко ѝ е била работата. При сериозна натовареност гладкото се променя в мозъчни гънки. И обратното - при малко работа гънките се изправят, губи се връзката с езика и той работи на бързи обороти.
:smile:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: vaflichka в нд, 08 дек 2019, 12:49
Режеш я брутално и пред публика.
Когато обсъжда облеклото ти, отговаряш нещо от сорта на "Едва ли ни се плаща, за да обсъждаме облеклото ни, но ако толкова те интересува, да навлезна в подробности за бельото, вероятно е важно за теб?".
На репликата с прасетата, връщаш: "Ти го каза, явно това е начинът, по който се възприемаш".
Ако продължи: "Скъпа Х, убедена съм, че живо се интересуваш от личността ми, но предлагам следващия път да включим и г-н У (шефът или висшестоящ), за да не ги ограничаваме от толкова интересни дискусии". Или "Ужасно ли ти е скучен личния живот, та се интересуваш толкова от мен?".
Също може да я питаш "Ти в кое село каза, че си израснала до 7-мата година? Явно възпитанието не ви е било приоритет", последвано от леко подсмихване.
Трябва да я затапиш, защото колкото по-пасивно реагираш, толкова повече ще се вихри тя.

Много добри съвети - пробва се дамата и като не реагираш адекватно продължава. Като каже репликата за прасетата и кажи - по тази причина изглеждаш толкова ужасно и от лошата храна която консумираш си повредила и характера си..и т.н и както те съветват пред публика задължително и никога насаме.Не си мълчи, за да се случи нещо , тихите и кротки хора си страдат ако си мълчат. Пусни и едно оплакване до човешки ресурси , освен ако не работиш в този отдел, че колежката те тормози - като я привикат веднъж ще се замисли малко какво прави.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в нд, 08 дек 2019, 19:28
Ако нищо не помогне накрая просто им кажи, че си по-хубава от тях и затова ти завиждат ! Да се пръснат от злоба...:smiles:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: thedentist в ср, 11 дек 2019, 14:55
Потърси друга работа и не се отказвай, докато не се получи.
Аз също съм напускала работа заради отровни колеги и кофти микроклимат. Не е болка за умиране.
Не слушай такива съвети...Не се отказваш..
Любимата ми книга-48 закона на властта на Робърт Грийн може да ти помогне да разбереш някои неща в човешките отношения.Давам пример...Хората се заяждат с хора,които виждат,че са слаби и няма да им отвърнат,никой няма да си създава проблеми с хора,които са трудни противници..
  Давам пример-касиерката в била люлин,,където пазарувам често до скоро се държеше доста грубо със всички..един път пред цялата опашка и казах..Знам,че не ви е лесно,цял ден мразите другите хора,а вечер като си легнете мразите себе си..затова се заяждате с другите...Почувства се ужасно(може би защото това е истина) и повече никога не се е държала грубо с мен или в мое присъствие с някой друг,докато аз пазарувам.Защото знае какво ще последва.
 Така и колежката,злепостави я и я накарай да се чувства зле,или пред шеф или пред някой друг колега и после и кажи..насаме ,че ако продължава,ще има и други такива ситуации ..
 Кажи и например..не ползвай такъв гел за коса,изглежда като мръсна и нечистоплътна ,а си такова хубаво момиче,и никой не смее да ти го каже..съвсем с усмивка и пред други колеги...Или пък..преглеждала ли си си стомаха,имаш лош дух,при положение..че зъбите са ти много бели и красиви..бях чела за това рядко състояние..ти самата не усещаш..


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: sweetdidi в ср, 11 дек 2019, 18:06
хаха thedentist става зъболекарски съвети :lol:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Базила в ср, 11 дек 2019, 21:05
Тя Авторката изчезна, така или иначе.
Но съветите да сече обратно не са ѝ от полза, тя вече каза, че е свита, възпитана и не ѝ иде отвътре да отговаря или връща с обиди.
А за мен не е и нужно. Достатъчно е да заяви ясна граница кой докъде да спре. Няма нужда да си измисля лоши дъхове и тем подобни щуротии. Просто, ако ѝ писне, ясно, високо и отчетливо казва на клоуна-маймунка да спре, защото преиграва и е нелепа. Може и да ѝ го напише даже. И да пуска бележчици всеки ден на бюрото ѝ. Онази ще се психира и ще спре. Ще ѝ писне просто.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: haidi в нд, 15 дек 2019, 12:08
Проблемът е в авторката, не в невъзпитаните колежки. Ако се озъби и заяви ясни граници, никой няма да посмее да се държи зле с нея. Навсякъде има прости хора, ако им позволяваме да си разиграват глупостта и комплексите на наш гръб, ще страдаме. Логично е. Човек, който се страхува да се защити и вижда навсякъде прегради е осъден винаги да страда. Аз бях същата навремето,свита, с ниско самочувствие,  качваха ми се по главата. Веднъж, на едно от работните ми места ми кипна след месеци на идиотски шефски тормоз и жестоко се скарах с неадекватната си началничка. За пръв път ми се случи да се защитя. Естествено, съкратиха ми щата след месец и останах без работа 😁
Оттогава се научих да не търпя, грам. И повярвайте ми, никой не е посмял да си и помисли да се държи неуважително с мен, на следващото ми работно място. Минаваха покрай мен на пръсти 🙃


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: prodaljavamenatam в вт, 17 дек 2019, 14:04
Браво haidi . И аз като се замисля имам много кофти шефка , много е нервна , на моменти се побърква , не знае какви неща ръси , много се ядосва . Тези моменти не са всеки ден , но се държи много зле с всички .
То такива хора не се оправят ...
А , авторката много им обръща внимание ...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lale_Lili в чт, 19 дек 2019, 21:57
Здравейте!
Извенявайте, че изчезнах. Имах здравословни проблеми. Бъде от преумора в работата, къде от вирусите навън с едно изречение - веднъж в спешното и 7 дни с вирус вкъщи.

Съветите, които давате са полезни и остава само проблема в мен.
Има нещо което много ме притеснява и трабява да работя върху него за да го преодолея. Когато отвръщам на някого, който се опитва да ми се качи на гравата съм разтреперена, прекалено емоционална и напрактика изглеждам като бито куче и жалка картинка, вместо самоуверен човек, който знае къде е границата и не позволява повече. Затова и започнах да мълча. Преди като бях по-млада отново съм работила с малко по агресивни екипи. А и винаги в чисто женски екип има караници. Все се намира някой който да гледа в чуждата паница и да държи сметка на някого. Тогава с добро не ставаше, но винаги когато трябваше да се конфронтирам, само беше повод още повече да ме затапят и настъпят и нещата да станат по-зле. Когато те видят, че си емоционален и се притесняваш и панираш те настъпват още повече. От тогава след години борба, започнах вече само да бягам от конфронтации и да мълча, защото вече съм уморена. Всички знаем, че хората не стават по.добри. Времената са такива, че вече всеки е само за себе си и компромиси не се правят и може би така и трабява.

И аз вече не знам какво да правя. Днес е последният ми ден от болничните с вирус, не се чувствам излекувана. Утре трябва да отида на работа, на която не искам да ходя, във фирма в която не искам и не си заслужава да работя и отново пренебрегнах себе си за едното нищо. Защото личната ми лекарка ми каза, че трябва да си остана вкъщи поне 10 дни, а аз от неудобство си взех само 7. Да не говорим, че в работата ми си мислят, че съм си лежала блажено 7 дни и че не съм и дори била болна, а само се лигавя, защото тук така се гледа на болничните, нали всички си взимат фиктивни такива. Не знам какво да ви кажа......Отново се чувствам жертва на глупавите ми решения и знам, че ще ми излезне през носа.Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в чт, 19 дек 2019, 22:12
Хич да не ти пука какво си мислят в работата.Гледай си собствения интерес.Никой няма да ти каже мерси.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в чт, 19 дек 2019, 23:19
Ако си постоянно в болнични няма как да станат нещата по- добре за теб.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BGM612747FM в пн, 23 дек 2019, 19:17
Здравейте!
Пиша с молба за съвет какво да правя.
Преди месец започнах работа на ново място. Не се справям много добре, защото имам голямо прекъсване в сферата и трябва доста да наваксвам и уча. Бавно напредвам и това е проблем, но истинският проблем е новата колежка, която дойде преди 2 седмици. Тя явно е решила да гради своето място във фирмата като вземе някой на подбив и прави забавен театър от него.
Историята е комплексна, но накратко. Новата колежка веднага се приобщи към двете ми колежки от фирмата, който са така да се каже стълбовете на отдела. Едната от тях е много важна клечка и новата колежка е залепена като гербова марка за нея денонощно за да извлича знания и да я прикотква, да я обучава, а и да се бетонира във фирмата, защото знае, че ако я спечели ще остане във фирмата 100%, а пък колежката се кефи, че някой й обръща специално внимание. Аз не съм в най-цветущи отношение с въпросната важна колежка, но не сме се карали никога. Тя би трябвало да ме обучава, но нито има желание, нито полага усилия да ми обяснява добре. До колкото разбирам двете колежки явно да се изказали зле за мен пред новата колежка, защото тя започна тази седмица, цяла седмица по няколко пъти на ден прави сценки с цел да ми се присмее или да ме обиди по някакъв начин. Като се започне от ни в клин ни в ръкав обсъждане, че според нея съм била навлечена с прекалено много дрехи, до това да коментира с подигравка, че си нося храна на работа, за да ям здравословно, а пък те "прасетата" щяли да ядат навън (това беше казано с голям присмех и  подигравка). Всеки ден ми прави коментар на това какво ям, пита ме какво си нося иска едва ли не да й давам отчет, започна да отваря широко прозорците и вратата на терасата, въпреки че знае че ми духа и мога да дам толеранс от 1 час, но тя иска да са отвпрени едва ли не по цял ден. Иницира смях сред колегите ми като явен обект на подигравката съм аз и това го прави пред очите ми, но с намеци да се сетят колегите, че съм аз но в същото време не се изрича. И мога да продължа с примери до утре. Цяла седмица съм подложена на този тормоз, като искам да кажа, че преди това никой от колегите ми не си е позволявал пофобно нещо. Те може да са ми се присмивали зад гърба, да са ме обсъждали, обиждали и прочие, но когато сме заедно се държат професионално. Само новата колежка е подела тази политика на подигравка.
Държа да кажа, че аз по никакъв начин никога не съм се отнесла лошо или неуважително към новата колежка и тя реално няма истинска причина да се държи така с мен. Тя въобще не общува с мен, освен когато иска да се подиграе или да ми се присмее в лицето. Освен ако не се прави на клоун за да забавлява другите колеги на мой гръб и да печели симпатии.  Скришом когато двете кошежки ги няма постоянно пита кое как се прави, за да може пред тях да се прави на топ пушка, че всичко знае и разбира, но реално не е по навътре с нещата от другите нови колеги (общо 3 нови колеги сме)
Много ви моля помогнете ми да се справя някак с това постоянно унижение. Много ме разстройва. Вариант да не й обръщам внимание няма, защото всичките тези сцени ги прави видно пред хората в отдела (6 човека сме) и го прави със въпрос право в лицетото ти. Тотална провокация. Груба и грозна, но ако покажеш че си обиден се почва смях и неща от рода "ама хайде, де, ти пък, ха ха ха".
Моля дайте съвет какво да правя.

Звучиш много интелигентно и се чувствам зле, че получаваш такова отношение. Тези, които ти се подиграват, че си носиш храна и налагат странните си виждания за температура на работното място, са първични и ниско интелигентни хора, с очевидно липсващи възпитание и умения за общуване.

Имах случай преди време със колежка , която се държеше безпричинно грубовато и заповеднически към мен. Хем искаше някой да ѝ помага, хем тя да получава признанията за свършената работа . Нещата ескалираха в дребнавост, заяждане към всяка моя стъпка и дори си позволи да се оплаче на шефа за начина, по който съм направил дадена задача. Добре, че той е способен човек и установи, че задачата е изпълнена коректно.
Имах разговор след това с нея за да ѝ обясня, че целта ми тук е да работя и нямам нищо лично към нея, като и тя потвърди, че няма към мен. Но за съжаление, докато продължихме да работим заедно, нещата си продължиха по старому.
Явно шефът е усетил и ни е разделил. После разбрах, че тя лекува някакво заболяване.
Така че вариантите са да ви разделят, стига ръководството да се грижи за атмосферата на работното място.
Другият е някой да напусне.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пн, 23 дек 2019, 19:37
Авторке, на нова работа съм от месец и нещо.
Много имам за учене, много работа, много нещо.
Има хора към новите си позволяват разни неща.
И в този случай отново си позволиха. Но аз знам кога да си мълча и кога да се озъбя.
И се озъбих. Не съм обидила или била груба, просто казах на момента това, което мисля. Не преглъщам, не тая нищо в себе си.
Стана ясно каква съм.
Проблеми нямам.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BGM612747FM в пн, 23 дек 2019, 19:41

Ако ти е студено и е отворено, ставаш и затваряш. Ако тя отвори, пак затваряш. Имала съм такъв спор. 1 час да се проветрява е много. 5 минути стигат. То си личи когато вече не е задушно.
Аз с началници съм се "била" за дистанционното за климатика. Ама шефове, отстъпвам, после пак го дебна и пак си правя каквото искам.


Елора, знаех си че си готина, но сега разбирам и че мислим еднакво :yum:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в пн, 23 дек 2019, 21:09
Елора, ако нямаш против би ли дала пример как си се озъбила без да си груба и да обидиш. Предполагам става въпрос за отстояване на позиция, което е различно от озъбване, защото второто предполага по-скоро с рогата напред. Мисля, че за авторката ще е от полза.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в пн, 23 дек 2019, 21:20
Писала съм назад и примери съм дала.
Ето на новата работа обучаващата е особена. Чешит. Едва ли не сякаш всичко трябва да зная. Но това няма как да стане.
Още при първото недоразумение отговорих както си трябва. Някои неща ако не ми ги каже, не може да ги знам.
Шефката ми също беше там. След почивните дни колежката се промени. Може и забележка да са направили.
Аз мога един тон примери да дам. Но авторката не може да ги приложи.
Преди години и аз самата не правех нещата, които сега правя.
Но се промених. Или се променяш или продължаваш да търпиш глупости.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: haidi в ср, 25 дек 2019, 20:08
Когато се защитавате, в никакъв случай не повишавайте тон, това вкарва емоция и напрежение. На мен ми се е случвало да се изнервям, да фуча и "подскачам" в предишната ми работа, защото ме бяха натоварили с невъобразими сложнотии, без да ме обучат ме хвърлиха да се оправям сама. Справих се с цената на много нерви и понякога остри реплики към шефството, че ме хвърлиха на кучетата без подготовка 🙃😁 После осъзнах, че не създава добра работна среда. Винаги съм се извинявала на колегите, ако съм била рязка и се научих да говоря с равен тон и да си казвам притесненията на момента. Дори с шефката ми бях директна, въобще не ме беше страх да изразявам мнение. Така спечелих уважението на колегите си и шефското тяло. Не е трудно, само първият път, докато се престрашиш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в чт, 02 яну 2020, 04:36
Aз имам колега, който яде ябълка или някава закуска на бюрото и ми е страшно неприятно. Просто излизам . По принцип не се яде на бюрото.
Аз ям ябълка или в обедната почивка или в коридора , докато отивам да си взема кафето.
Иначе съветите @ с нейните камъни по нейната глава @ не бих ги дала.
Т.е. аз не бих се направила на маймуна защото някой се прави. Да си се излага сама колкото си иска.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BGM612747FM в чт, 02 яну 2020, 05:41
Aз имам колега, който яде ябълка или някава закуска на бюрото и ми е страшно неприятно. Просто излизам .

Кое е неприятното някой до теб да яде ябълка 🙄
Да беше портокал дето пръска навсякъде разбирам 😁

Колежката до мен пък сърба нещо с прясно мляко, но не ми пречи и "не излизам"


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: sweetdidi в чт, 02 яну 2020, 09:57
напоследък имам цели 2 срещи с прости хора (от обсъждания тип). ами адски трудно е. тъпака си е тъпак. само който им го туря грубо може да успее. говорим си за прости хора, много прости.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: _Gabrielle_ в пт, 03 яну 2020, 10:57
Е какъв е проблема с яденето.... в офиса също ядем - ябълки, салати, скари дюнери... не виждам проблем, ако нещо мирише - проветряваме.
Но тъй като седя точно до прозореца и аз имам конфликт с една колежка на тема проветрябване. С нея излизаме по различно време на обяд и може да се отвори като не съм си на бюрото, но тогава двамата "по-висшестоящи" колеги са си на бюрата, а седим едни срещу други, и тя не иска да ги притеснява тях. След последната претенция за проветряване докато съм си на бюрото, директно намесих един от въпросните двама, след като се върна от обяд, да каже кога според него е удобно да проветряваме... въпроса е приключен. Факт е че има супер нагли хора, които имат желанието просто да надделеят, да са отгоре... знам ли ако не можеш да се справиш просто напусни, не всяка битка си заслужава жертвите, понякога е по-дообре просто да се махнеш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 06:53
Офиса е помещение в което работят поне няколко човека. Как може и да ядете вътре? И то по различно време ... направо ми се струва ужасно .


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 06:56
Ако няма къде, може и да се яде. На мен лично ми идват големи превземки това как можело някой да яде на бюрото си! Голяма работа станала! Да не сме деца, че да се хващаме за такива дреболии! В много офиси изобщо няма общо пространство за хранене, на улицата ли да излезе? Всички големи аристократи се извъдиха!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: The Siren of Titan в сб, 04 яну 2020, 09:28
Ако е правна кантора, ще е кофти. Обаче ако си е типичния бек офис, дето си висят на бюрото, може. Но пак зависи какво се яде де, примерно да не е миризливо или много хрупащо.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 09:52
Обаче колко работодатели осигуряват някакво място за персонала да не са на бюрата си? Разбирам, че тук много от хората са от успелите и красивите с големите офиси с кухня, машина, хладилник и прочие, но в по-честата реалност нещата са съвсем различни, защото началниците правят икономия на място.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 16:19
а други се правят на адвокати на бедните и онеправданите и се правят че нямат идея от понятието обедна почивка.
говорим за офис работа все пак. а не за маане у дома.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 17:08
Е, да, защото всички хора по офисите ходят да ядат по кръчмите, за да не затормозяват колегите!  На мен не ми пречи някой да яде в офиса, ако в него не влизат клиенти. Да си яде, щом си е донесъл! Все ми е едно какво яде, не съм бременна, че да е нужно да се съобразява. Не всеки иска да мери улиците в обедната почивка. Който иска да е на спокойствие, да си стои вкъщи. На работа винаги има някакви хора наоколо, които правят някакви неща.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 17:40
Ти в офис с повечко хора ли работиш или просто си приказваш?
На работа се работи, не се манджари.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в сб, 04 яну 2020, 17:56
Ти в офис с повечко хора ли работиш или просто си приказваш?
На работа се работи, не се манджари.
От личния ми опит,  дразнещите се от храна са пазещите диети и неуспешно отслабващи.
Почивките са наложени и заради храненето.
Ти като искаш не яж, но и другите не са длъжни да търпят нервните изблици на гладуващите.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BGM612747FM в сб, 04 яну 2020, 18:07
На работа се работи, не се манджари.

Гладен не се работи, госпожа 😉


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 18:25
Ще ти се само да си приказвам, защото само това ти остава като ход и нямаш смислен аргумент, с който да опровергаеш това, което пиша.  Не съм имала случай някой да се сърди или да прави фасони.  Дори бих казала, че това създава една доста приятна атмосфера, наличието на храна винаги има положително отражение върху хората, дори да не споделят една и съща храна по едно и също време.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: FrauDanna в сб, 04 яну 2020, 18:28
Работодателите нямат ли задължението да осигуряват място, където да се хранят хората? На мен би ми било неприятно, ако някой яде по бюрата. Не е редно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 18:36
Не, не са длъжни.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 04 яну 2020, 19:51
Ти в офис с повечко хора ли работиш или просто си приказваш?
На работа се работи, не се манджари.

Гладна мечка хоро не играе.

Във всяка фирма е различна хранителната култура. В някои е разрешено в офисите да се яде, в други фирми си има обособени места.
На сегашната ми работа им голям стол. Някои се хранят там, а други си взимат храната в кутии и отиват в офисите си да ядат. Може би така са свикнали, може би имат работа.
Ние сме доста хора в стаята - над 10 човека.
Някои ядат в стола, но като цяло всички почти си взимат и ядат на бюрата си.
Лично аз предпочитам в стола.
Странно ми беше да мирише на храна, но свикнах.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в сб, 04 яну 2020, 21:00
Щом си отишъл да работиш сред хора се адаптираш и свикваш-един ще яде,друг ще смърка,трети ще сърба,четвърти ще се парфюмира и др.Който е с големи претенции си стои вкъщи и всичко ще е както иска.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 21:24
А може и друго - да стане началник със собствен кабинет.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bubolina73 в сб, 04 яну 2020, 22:23
Ха дано,но нада ли.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 22:27
Само където не разбрахме Andariel списва ли просто от скучно стоене в къщи или работи в офис с 10 човека, които всеки работен ден дъвчат каквото им падне и когато им падне по бюрата ... и е толерантна към това.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 22:32
Да, Андариел е тъпа и си съчинява! Сега доволна ли си?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 22:33
Колко няколко–


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 22:36
Гледай си работата!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 04 яну 2020, 22:41
Само където не разбрахме Andariel списва ли просто от скучно стоене в къщи или работи в офис с 10 човека, които всеки работен ден дъвчат каквото им падне и когато им падне по бюрата ... и е толерантна към това.
На теб какъв ти е проблема?
С Andariel ли работиш?
В твоята фирма е по един начин, при нея е по-друг.
Всеки има право на мнение.
И в различните фирми има различни правила.
В някои са строго определени, в други са по-свободни.
Какво ти пречи на теб, че в някоя друга фирма с която ти нямаш общо, хората ядят на бюрата си?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 22:45
Елора не на мен ми пречи тя, а на нея и преча аз. Т.е. на нея и пречи , че смятам за неправилно и неприятно храненето на работното място.
ПРеди да зарипаш в защита на другарче вземи поне и прочети от къде иде и как тече спора, че се излагаш.
 
А къде, какво и дали тя работи , особено пък в офис с хора на мен ми е ясно.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 22:45
Няма значение дали е моята фирма или не. В някои фирми няма условия. В други има условия, но хората не се възползват. В трети на никого не му е проблем, стига да не нарушава правилата по безопасност на труда. Ако някой иска, и в коридора да яде - все ми е едно. Яденето на ябълка е последният проблем - за да дразни толкова една ябълка, значи има нещо в отношението на поне единия от колегите. Ябълката е само повод за проява на раздразнението към колегата.
Радвам се, че ти е ясно.Уууу, голяма драма за едното ядене!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 22:48
типично, типично ... теоретично разтягане на локуми . няма общо с факти и лична практика, а по-ското с ... знаеш какво.
отписвам ви се от агитката. вземете по един морков ...


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 04 яну 2020, 22:52
Елора не на мен ми пречи тя, а на нея и преча аз. Т.е. на нея и пречи , че смятам за неправилно и неприятно храненето на работното място.
ПРеди да зарипаш в защита на другарче вземи поне и прочети от къде иде и как тече спора, че се излагаш.
 
А къде, какво и дали тя работи , особено пък в офис с хора на мен ми е ясно.

Ами като погледна назад и видя постовете, излиза, че тя ти пречи на теб с мнението си.
На предишната си работа не можеше да се яде в офиса.
На сегашната - няма такива правила.
Ако утре си смениш работата и попаднеш в офис с 10 човек, които работят години там и са свикнали да обядват на бюрата си, какво ще направиш?
Ще им забраниш? Ще се възмутиш? Ще спретнеш скандал?
Нито едно.
Ще свикнеш.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 23:00
Погледни пак назад. Все пак.
Както написах аз го намирам за неправилно и неприятно, затова когато колега дъвче закуска или ябълка на бюрото използвам времето да свърша нещо извън стаята или да си направя кафе. Също  след като на мен ми е неприятно и въпреки , че никой не ми е правил забележка , си ям ябълката или закуската по пък към кафе машината и на връщане или в коридора зяпайки през прозореца. При хубаво време излизам с пушачите.
Споделих само свой начин, но ... От там тръгнаха на Андариел коментарите. Ако наистина четеш назад дай пак.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в сб, 04 яну 2020, 23:12
Да изразиш мнение е едно.
Да държиш сметка на хората е друго.

Припомням кой пръв започна

Офиса е помещение в което работят поне няколко човека. Как може и да ядете вътре? И то по различно време ... направо ми се струва ужасно .


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в сб, 04 яну 2020, 23:14
Честно, едно такова отношение най-детински би ме провокирало да седна точно срещу нея с възможно най-голямата пица, с най-големия кетчуп и майонеза, да цвъкам върху пицата и да мляскам звучно от възторг!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в сб, 04 яну 2020, 23:35
което е отговор на коментар по моето мнение по темата и то е  ...
Aз имам колега, който яде ябълка или някава закуска на бюрото и ми е страшно неприятно. Просто излизам . По принцип не се яде на бюрото.
Аз ям ябълка или в обедната почивка или в коридора , докато отивам да си взема кафето.
Иначе съветите @ с нейните камъни по нейната глава @ не бих ги дала.
Т.е. аз не бих се направила на маймуна защото някой се прави. Да си се излага сама колкото си иска.

ако искаш прочети кой как и какво коментира след това, но спора не тръгна от мен , а след моя коментар.
и продължава с пълна пара ... гледай след теб ... 
Както и да е. Андариел може да продължи да ми се гняви колкото си иска и по която си иска тема.  :yum:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Елора в нд, 05 яну 2020, 00:45
Ахаа, и как реши, че точно с теб се заяжда?
Или всичко е в твоята глава може би?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в нд, 05 яну 2020, 01:10
Така е като се кара на една ябълка цял ден, неспокойни стават хората, всичко ги дразни.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в нд, 05 яну 2020, 04:06
Прави сте драги дами :smile:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: lechugitka в пн, 06 яну 2020, 11:14
За какъв вид работа става въпрос?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BCD в вт, 14 яну 2020, 17:23
По принцип не се яде на бюрото.
Кой каза? Ако си в банка, ясно. Но не всички са на такива бюра.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: "Ти нормална ли си?!?" в ср, 15 яну 2020, 19:12
А кой каза, че на бюрата се яде? Пише ли го някъде?
Преди години дори четох, че във Франция имало подобна забрана, за ядене на бюро, с презумпцията, хората да могат да си ползват обедната почивка. Иначе се получавало злоупотреба на работодателя, защото хората докато ядат и работят в същото време дъвчейки примерно сандвич. А и много по кратко време почиват така. Споделям, че може да има много и различни причини. Не просто, че му мирише на колега и др.
Ако някой почне да грухти хрупайки ябълка на бюро до мен/срещу мен много би ме подразнило. Яденето на ябълка може да е доста шумно.
Има офиси, в които нямаш право нищо освен мишка и/клавиатура да имаш. И телефон не може. Седи в шкаф извън стаята. И си го пише. Но все още не съм видяла/чула да пише, че се яде на бюро в официален документ. Точно обратното съм чела.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 15 яну 2020, 19:16
Така е, хората трябва да имат възможност да станат от бюрото и да ядат на друго място, за да могат чрез физическото отделяне от работата да се отделят и умствено, което пък позволява пълноценна почивка, социализиране с другите колеги и т.н. Но при нас има малко културен елемент още от време на соца, когато офисите бяха стая с две или три бюра и там заедно си карат обедната почивка по бюрата.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: "Ти нормална ли си?!?" в ср, 15 яну 2020, 19:20
Вярно, но сега са едни халета, на много места, с по 100 тина човека. Ми всеки ако на извади мнджорляка... 🤣🤣🤣А половината няма да искат да се отвори прозореца, че пък им духа, или пък са изобщо неотваряеми... Все по-рядко има офис, както ти спомена от стар тип, с по2-3 бюрца. И пак може да се дразни единия.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 15 яну 2020, 20:18
И без това големите климатици само въдят вирусите, поне сега ще въдят манджи. :)


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Syros в ср, 15 яну 2020, 20:21
Как да се справя с подигравките? Това е темата. Не ядене върху/под/над бюро и заобикалящите миризми.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Andariel в ср, 15 яну 2020, 20:22
Свободата, Санчо, е на върха на копието!


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BCD в чт, 16 яну 2020, 12:58
А кой каза, че на бюрата се яде? Пише ли го някъде?
Преди години дори четох, че във Франция имало подобна забрана, за ядене на бюро, с презумпцията, хората да могат да си ползват обедната почивка. Иначе се получавало злоупотреба на работодателя, защото хората докато ядат и работят в същото време дъвчейки примерно сандвич. А и много по кратко време почиват така. Споделям, че може да има много и различни причини. Не просто, че му мирише на колега и др.
Ако някой почне да грухти хрупайки ябълка на бюро до мен/срещу мен много би ме подразнило. Яденето на ябълка може да е доста шумно.
Има офиси, в които нямаш право нищо освен мишка и/клавиатура да имаш. И телефон не може. Седи в шкаф извън стаята. И си го пише. Но все още не съм видяла/чула да пише, че се яде на бюро в официален документ. Точно обратното съм чела.
Едно е да ядеш вафла, друго е да извадиш чинии и манджи. А изисквания от типа какво не можеш и къде трябва да си оставиш телефона могат да се контрират с искане на 5000лв заплата или просто "гледайте си работата" (т.е. намираш друга работа). Работодатели идиоти има всякакви, не е ясно защо има роби готови да се примиряват.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: vermilion21 в чт, 16 яну 2020, 13:02
Направо се чувствам късметлийка, че работя сама в офис и си нося, каквото ми душа иска, кеф ми риба, кеф ми шкембе чорба. :D Но пък аз и не обичам да се храня сред хора, които не са ми близки, та не знам какво щях да правя, ако трябва да съм с още със 100 човека на едно място.


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в чт, 16 яну 2020, 17:43
И аз винаги съм плюскал на бюрото без да ми пука от разни сръдльовци, които гледат злобно и завистливо ! :sunglasses:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lorelada в чт, 16 яну 2020, 18:11
Може би трябва да ги почерпиш и ще спрат да гледат така. :grinning:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в чт, 16 яну 2020, 18:25
Е ние сме се черпили взаимно безброй пъти по разни случаи. На някои им личи от 100 километра колко са фалшиви и изкуствени в отношението си към теб, като имам рожден ден например и колегата който най-много ме ненавижда ще направи своята фалшива изкуствена усмивка и ще ми пожелае баналните неща които се казват за РД, защото случая го задължава да го направи.
Но причината за тия погледи едва ли е че ям на бюрото, а това че изпъквам над тях и с външен вид и с други неща.
:sunglasses:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: zari65 в чт, 16 яну 2020, 20:35
:joy: предполагам най-вече със скромност


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Lorelada в чт, 16 яну 2020, 21:34
Ама това защото ти си много красив или защото те са особено некрасиви, земляк? :nerd: Пояснявай да разберем. Ти ли си на аватара? :smiling_imp:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: anie11 в чт, 16 яну 2020, 23:18
Ехх, още един красивоумен :joy: Със сигурност ти завиждат, ма ти покажи класа и ги подминавай с вирнат нос. Гаранция, че ще се пукнат от яд :bowtie:


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: bella_ciao в пт, 17 яну 2020, 10:58
Ехх, още един красивоумен :joy: Със сигурност ти завиждат, ма ти покажи класа и ги подминавай с вирнат нос. Гаранция, че ще се пукнат от яд :bowtie:
и с топъл дюнер в ръка


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: BCD в пт, 17 яну 2020, 15:20
И аз винаги съм плюскал на бюрото без да ми пука от разни сръдльовци, които гледат злобно и завистливо ! :sunglasses:
Уригваш ли се като свършиш?


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: ralitsa_bv в пт, 17 яну 2020, 15:22
И аз винаги съм плюскал на бюрото без да ми пука от разни сръдльовци, които гледат злобно и завистливо ! :sunglasses:
Уригваш ли се като свършиш?
Все отнякъде изкарва? Ако не е отпред... ще от друго място


Титла: Re: Как да се справя с подигравките?
Публикувано от: Kaloyan_Rs в пт, 17 яну 2020, 18:18
Ехх, още един красивоумен :joy: Със сигурност ти завиждат, ма ти покажи класа и ги подминавай с вирнат нос. Гаранция, че ще се пукнат от яд :bowtie:
и с топъл дюнер в ръка
Дюнери и др. подобни боклуци не ям. Храня се здравословно, спортувам и имам атлетично телосложение.:nerd: