BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 7 до 18 години => Темата е започната от: marini в нд, 15 дек 2019, 10:52Титла: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в нд, 15 дек 2019, 10:52
Дано в тази тема имаме повече поводи за гордост и радост от нашите момчета! При всички положения най-важното е да са здрави, а ние да имаме здрави нерви, за да съумеем да приемем промените спокойно, да не се опитваме да връщаме децата към предишното им "аз" и да преминем през този период без големи сътресения!

Информация за етапите в развитието на момчетата в пубертета  

Скрит текст:
Пубертетът е етап е живота на човека, който се проявява с биологични, психологични, социални и когнитивни промени. С които момчетата започват да достигат своята мъжественост, а момичетата своята женственост. За момчетата пубертета продължава от 9 до 14 годишна възраст, а при момичетата е между 8 – 14 години. Това е причината, поради която по време на пубертета, когато момичето може да бъде по-висок от едно момче на същата възраст. Въпреки, че пубертета се занимава с развитието и зрелостта на полови белези и половите органи, той е свързан и с широка гама от емоционални промени. Тези промени лесно се управляват от някой, докато те представляват някакъв вид предизвикателство пред другите. Различните фази на мъжки пубертет, които определят мъжествеността са известни също като “Танър Етапи” , наречени на английският педиатър ендокринолог, Джеймс Танър. Той е първият човек, забелязал и описал всички тези промени в човека по време на пубертета.

Етап # 1
Това обикновено е известен като пред пубертетен етап бележи началото на юношеството.
☞ По време на тази фаза, момчето може да е между 9 – 11 години.
☞ Размера на тестисите може да се увеличи с до 2,5 см.
☞ Може да расте с по 5 – 6 см. на година.

Етап # 2
Обикновено започва на 11, 11.9 години.
☞ тестостерона започва да се произвежда в тялото, от тук започва и проявата на мъжки белези.
☞ кожата на скротума може да се промени в нейната структура, може да стане по-тънка и по-червена.
☞ момчето продължава да расте на височина (5 – 6 см на година). Започва и окосмяването около областта на гениталиите и пубиса.
☞ на този етап, има намаление на общата телесна мазнина.

Етап # 3
Третият етап на пубертета при момчетата, обикновено започва на възраст от 13 – 14. Той може също да започне по-рано 11 или най-късно 16.
☞ пениса започва да расте на дължина, окосмяване на пубиса се увеличава.
☞ обикновено пубиса започва да се разпространява към зона точно над гениталиите.
☞ височина продължава да нараства постепенно (7 – 8 см на година), и ерекциите се случват по-често, придружен от продължаващото нарастване на тестисите (3.3 см – 4 см).
☞ на този етап тя е обща за повечето момчета да изпитат това, което е известно като полюции. Също известно като мокри сънища, тя се отнася до принудително еякулиране на сперма по време на сън. Това може да се прояви със или без ерекция.
☞ този етап се характеризира от промяна на гласа от по-високи към по-ниски тонове. Това се случва в резултат на растежа на ларинкса, както и удължаването на гласните струни.
☞ също така, повечето момчета могат да изпитат леко подуване на гърдите си. Това, обаче, е временно и напълно нормално.
☞ увеличаване на мускулната маса е видимо и в този етап от пубертета.

Етап # 4
4-ти етап обикновено започва на 14.
☞ окосмяването започва да се появява по подмишниците и по лицето.
☞ тестисите ще продължат да растат, и пениса започва да расте на ширина и продължава да се удължава.
☞ скротума сега ще изглежда по-тъмен, отколкото преди. Пенисът постепенно започва да приема зрял вид.
☞ гласът ще звучи по-дълбоко, и ще се променя постоянно.
☞ този етап е известен от свръхпроизводството на мазнини от мастните жлези, поради което се появява акне доста често.
☞ бърз растеж, също може да бъде очевиден на този етап (около 10 см на година).

Етап # 5
Това е последния етап в който момчетата постигат по-голяма част от своята височина. Като цяло, този етап започва на 15 години
☞ плешките започват да се разширяват, мускулите развиват, и ръцете, краката и гърдите стават по-мъжествени. Този резултат се дължи на развитието на нови мускулните влакна.
☞ вътрешната част на бедрата и стомаха ще бъдат покрити от нарастващо окосмяване, което ще бъде по-плътно, отколкото преди.
☞ окосмяване по лицето ще започнете да получава доста често, и ще изисква бръснене.
☞ половите органи ще бъдат напълно развити, и ще носят облика на тези на възрастен мъж.
☞ размер на тестисите като цяло ще бъде по-голям от 4,5 cm.
☞ въпреки, че повечето момчета ще постигнат пълния си ръст и техния тип тяло ще бъде като тази на възрастен, някои от тях могат да продължат да растат до 20-те години.

Всички тези големи промени в растежа и развитието може да бъдат източник на притеснения, тревожност и преобладаващото чувство за някои. Докато за другите, те могат да бъдат взети като прост процес на природата.Винаги е препоръчително, да разговаряте с някой по-възрастен, за това, което чувствате по отношение на физически и емоционални промени, през които преминавате. Това ще ви помогне да се запознаете с всички такива промени, както и да ви помогне да се справите с пубертета.

източник: teenportall.com

Да говорим с тийнейджъра
Скрит текст:
Не е лесно да си дете: налага ти се да слушаш възрастните и да си зависим за всичко от тях. Но пък порасне ли детето, животът му се усложнява още повече. Трябва да доказва себе си като зрял човек, да се справя с личните си преживявания и с проблемите с връстниците си. Удивително е, че толкова много родители са забравили собствените си трудности и страдания в тази преходна възраст.

Какво е да си тийнейджър? Може ли да се намери общ език между възрастните и децата?

Всъщност, основният помощник в общуването с децата е диалогът. Кой съм аз? Децата навлизат бавно, но уверено в пубертета още от 10-годишна възраст и още оттогава започва драмата със самоопределянето.
„Вече съм възрастен!“ – заявява синът ви, който иска сам да отиде с приятелите си на кино. „Още съм дете“ – казва той в отговор на вашето обвинение, че не поема отговорност за действията си. И най-интересното е, че това не е лъжа или шикалкавене – детето ви се чувства едновременно и възрастен, и дете и само не може да се оправи с това вътрешно противоречие.
Еднозначен отговор на въпроса „Кой съм аз?“ за тийнейджъра най-вероятно и най-често просто няма. Гледайки се в огледалото, то вижда възрастен човек, а условията, в които живее, си остават „детски“: принудено е да ходи на училище, зависи от родителите си. Именно това води до конфликт.
И първата крачка по пътя на разрешаване на това противоречие, мисли си детето, е да се докаже като зрял човек. Тийнейджърите забелязват и се стараят да подражават само на външните, видимите, повърхностните страни от живота на възрастните. В очите им се набива какво? Алкохолът, цигарите, секса…
И не си мислете, че цигареният дим доставя удоволствие на детето, на него му е интересно самото пушене. За да си купи цигари, трябва да влезе в ролята на възрастен (въпреки закона, малко продавачи изискват лична карта) – да се държи уверено и небрежно. Ако всичко мине гладко – детето вече е герой сред връстниците си.
Много родители, когато видят децата си „възрастни“, изпадат в истерия: викове, забрани, собствен опит, не провокират у тийнейджъра нищо друго, освен отрицание.
Необходимо е общуване, важен е диалогът. И първият разговор трябва да даде на децата именно отговор на въпроса „Кой съм аз?“. Това разбира се не става с един разговор и не за един ден. Постепенно, стъпка по стъпка, родителите трябва да се придвижват към целта и заедно с детето си да изяснят какво значи „възрастен човек“. Важно е да намерите истински, а не измислени, лъжливи белези, за да осъзнае детето и преимуществата, и трудностите на живота на възрастния.

И въпреки стремежите на детето да изглежда възрастно, това му изглежда страшно. И задачата на родителите му е да му помогнат да преодолее страховете си и да му покажат и подскажат правилния път.

Как да се справят родителите с мързела при тийнейджърите?
Скрит текст:
Има изобилие от предизвикателства, с които трябва да се справят родителите и техните деца през периода на тийнейджърството. Значителен процент от възрастните споделят, че най- големи трудности срещат, когато се опитат да се „ сработят“ с тийнейджърския мързел. Родителите имат очаквания и представи какво и как трябва да изпълнява детето им в периода от 12 г. до 15г. и забравят, че отсрещната страна също „ държи“ в главата си определени очаквания за себе си и начина, по който ще живее и постига желаното.
Когато тийнейджърът се отклони от правилния според родители му път и ясно им покаже колко немотивиран е, той всъщност се нуждае от повече мотивация, за да изпълни нужното. Когато каже: „ На кого му пука за училище?“, или „ Какъв е смисълът да го правя?“, или „ Не ме интересува какви задължения имам!“, това е неговият начин да покаже, че изпитва затруднения да се справи с важните задачи, пред които се изправя в тази възраст.
Да бъде мързелив или немотивиран е някаква тийн – версия да бъде активен; да отлага във времето е неговият начин да забави изпълнението на важните задължения. Вярвате, или не, много тийнейджъри изпитват страх да се провалят или да разочароват себе си и своите родители, затова решават въобще да не правят опити. Голяма част от подрастващите в периода 12г. – 15 г. не желаят да споделят искрено с родителите си този страх и го „ обличат“ в протест, груб изказ, мързел, достигащ до пасивност.
Същевремено, родителите виждат основно външните прояви на скрития страх от провал и често отговарят на тях със забрани, наказания, повишаване на тон. Възрастните прибягват до подобни действия, виждайки колко потенциал у детето бива пропилян. Опитвайки се по този начин да го „ задвижат“‘, всъщност на финала се получава точно обратното – тотален отказ от страна на тийнейджъра да направи каквото и да било.
Какъв е тогава варинатът, в който тийнейджърът да повиши активността си и да не се налага на родителите да прибягват до крайни мерки във възпитанието му? Ще ви предложим няколко важни стъпки, чрез които да се изправите срещу проблема и да постигнете по – ефективна връзка с вашия тийнейджър.
1. Изградете стойностна и открита комуникация: случва се на всеки от нас да „ излезе извън кожата си“ , да повиши тон и да нарани с думите си най- близките до него хора, след което да съжалява за изреченото. Когато става дума за възпитанието на тийнейджър, границата се преминава още по – лесно. За да се избегнат в бъдеще подобни ситуации, може да създадете „ Семеен правилник за комуникация в семейството“, или „ Как да разговаряме помежду си?“ , или го озаглавете както смятате за най – подходящо във вашата семейна среда. Важно е при създаването на правилника да участват всички членове на семейството и да се стремите да постигнете единодушие по всички избрани точки. Всеки от участниците ще се старае да спазва селектираните методи за комуникация у дома и ще помага и на останалите в това.
Използването на подобен инструмент за комуникация може да ви помогне да изразявате спокойно нуждите и очакванията си, да споделяте открито чувствата си, да правите уговорки помежду си, да трансфомирате отправения упрек в молба към съответния член на семейството.
NB! Когато отсрещният е направил нещо, което считате за погрешно, коментирайте самото поведение ( „Смятам, че подходът, в тази ситуация не беше правилен.“; „ Мислиш ли, че реакацията в случая можеше да бъде по- малко агресивна?“ )
Когато отсрещния е постъпил правилно, поощрявайте него самия („ Ти се справи страхотно!“ ; „ Ти си силна и отговорна личност и го доказа в тази ситуация!“).
 2. Създавайте смисъл: Когато възрастните казват на своя тийнейджър „ Трябва да се направи това, или онова“, в повечето случаи не се дава обяснение „ Защо“, или казано с други думи: какъв е смисълът зад това, което молите децата си да направят. Чрез изясняване на смисъла зад своята молба създавате логична връзка между вашето желание/ нужда и нейната цел и имате по- голяма възможност да повишите мотивацията на своя тийнейджър да го изпълни.
3. Поставайте цели и срок на рутинни дейности за изпълнение: важното е да са комуникирани с тийнейджъра и създадени чрез взаимни уговорки. От значение е той да се чувства въвлечен в избора на цели. Ако имате изисквания какво точно искате да бъде постигнато като краен резултат- заявете го ясно и кратко. Оставете изборът на това „ Как“ ще бъде постигнат резултатът на него – това помага на тийнейджъра да поеме отговорност към поетия ангажимент, спомага за планиране и постигане на поставените задачи. Днес ще планира как точно да постигне ред в своята стая, а утре ще планира какъв смисъл ще остойности бъдещето му. Т.е. малките рутинни задължения подготвят всеки човек за бъдещите такива по- големи и с по- голяма стойност, но за тях е нужна отговорност и дисциплина, постигната още в ранните години на съзряването му.
4. Установяване на роли и правила в семейството:  Подобно на правилника за комуникация у дома, изграждането на семейни правила изисква въвлеченост на всички членове на семейството. За да бъдат приети и изпълнявани от всички, е важно те да бъдат предложени и приети от всички. Всеки сам избира кои задължения да изпълнява. Подобен процес помага на тийнеджъра да се почувства пълноправен член на семейството. Да усеща, че неговата дума има стойност и значение. Подобен процес помага за поемане на отговорност и повишаване на личната мотивация.
5. Взаимодействайте: в съвремието технологиите са „ бичът“ за много семейства с тийнейджъри. Младежите прекарват голяма част от свободното си време в чатене с приятели, онлайн игри и гледане на филми, клипчета, или просто „ висене“ в социалните мрежи. Подобни практики разконцентрират допълнително вашето дете и го правят лениво и без желание да прави каквото и да било. В тези ситуации забраните и наказанията не са решение – те носят краткосрочен резултат и бързо се превръщат в неефективни. Станете за момент страничен наблюдател и насочете фокуса си към истинско разбиране с какво обича да се занимава, когато не е в „ мрежата“- някакво любимо хоби, или места, на които обича да ходи. А може заедно да създадете нещо ново, което да допада и на двете страни – да бъде време само за вас и тийнейджъра ви. Например, ако той обича да гледа филми, можете да намалите времето, което прекарва пред компютъра/телефона в това занимание и да определите ден от седмицата, в който ще избирате заедно филм, който да гледате заедно на кино , вкъщи, или където и на двамата ви допада. Бъдете креативни!
6. Бъдете примерът за подражание: правилата са за цялото семейство, което означава, че вие сте примерът, от който той се учи. Вие също трябва да изпълнявате поетите задължения , или ако не успеете, да давате обяснение на всеки, участващ в „ споразумението“. Ясно е, че ако на тийнейджъра е забранено да сяда с телефона на вечеря, то вие също трябва да оставите телефона си настрана. Бъдете най- добрият пример за спазване на направените уговорки!
В заключение:
Периодът от 12г. до 15 г. е труден както за самите тийнейджъри, така и за техните родители. Същевремно, това е и преходен период в изграждането на зряла личност със свои цели и индивидуален смисъл в живота. Пубертетът е изпълнен с богата палитра от промени – емоционални, духовни, физически и психически. Използвайте това време да се учите едни от други и да градите стойностни взаимоотношения помежду си!

Старите теми:

 № 1  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1014451)

 № 2  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1045386)

 № 3  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1071020)

 № 4  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1145302)

 № 5  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1119258.msg38786072#msg38786072)

 № 6  (https://www.bg-mamma.com/?topic=1145302)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в нд, 15 дек 2019, 11:23
Сутринта ми беше много зле... недоспиване... и ММ заведе Алекс на състезанието.
По мои сметки е трябвало да вземе медал, но не са изчакали награждаването. Мъжка им работа.
Играел е в група кадети, до 37 кг. А моят милият е 28.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 15 дек 2019, 11:30
marini , благодаря за новата тема.:hugs:
И аз пожелавам на нас, майките - повече устойчивост и сила.  Търпение, здрави нерви и правилен подход към синовете ни.
Тази седмица са последните два теста за първия срок. Следващата поредица тестове  ще е чак през май. Математиката куца най- много, но пък не се отказва и учи. Чакам да видя оценката и тогава ще е ясно дали да го хваля или не.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 15 дек 2019, 12:08
Хайде и аз тук. Много благодаря за чудесната нова тема.
За Коледа поръчах на синковеца книгата "То" първа и втора част. Ще получи и един ваучер за игри на стойност 20 лв., и приключвам. Той искаше само ваучера, но понеже няколко пъти в книжарницата все към книгата посягаше, реших да му я взема. Той е голям фен на филма и се надявам лятото да я прочете. Че много е тегав на тема четене. Дано поне това събуди някакъв интерес в него


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в нд, 15 дек 2019, 12:16
Ох, и моят е тегав на четене. Пожела си книгата за Хари Потър за Коледа. Купих му 1та част. Силно се надявам да я прочете.
За "То"... бил гледал филма (1ва част) и навиваше баща си да гледат 2та.
Навремето аз едвам издържах филма.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 15 дек 2019, 12:21
Старата версия е много по-добра, въпреки, че е на толкова години. Първата част от новата версия също е много добра, обаче втората е пълна трагедия. Аз съм фен на хорърите, но втората част не ме впечатли - изобщо не беше страшна. Книги, обаче от този жанр не мога да чета. Аз съм от върлите фенове на Сидни Шелдън
Относно детските книги - има цялата поредица на Дръндьо, но е прочел само 2 от книгите. Пробвахме с Пърси Джаксън - прочете първата книга и каза, че не му харесва. Но пък беше и по-малък /на 11 г./. Все се надявам, че ще успее да го грабне, като мине 14 г., та пак ще се опитам да му я пробутам :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в нд, 15 дек 2019, 12:58
Дръндьовците ги има всички, чете ги.
Купувам и оригиналните издания, както и преводите.
Но на четене е мъчен, много ме е яд. Аз съм от четящите и все се питам къде сбърках.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Vellury в нд, 15 дек 2019, 13:00
Момичета, дадохте ми хубава идея да провокирам някакъв интерес към фотграфията, че имаме един приличен фотоапарат за начинаещ фотограф, за който бяхме позабравили и си отлежава в шкафа. Та почвам тази сутрин разговор в тази посока, с надежда, че аха нещо ще проблесне и ще се активизира, пък нашият ми казва "ще помисля" и духна навън. От скоро ходи на плуване , ама то силно казано плува, по-скоро се кисне и разширява кръга на социалните контакти. Направо ме хваща бяс като го гледам как нищо не го вълнува, освен игрите на компютъра. Като наложа вето на всички устройства и нета, взема книга и сяда да чете. След това без да го питам сам ми разказва какво го е впечатлило, ама защо трябва до там да се стига?
Другата седмица ще имаме РС, че сме с нова класна - леко съм настръхнала какво ще чуя. Пак другата седмица организират коледно парти в пицария, ще си разменят и подаръци, но още нищо конкретно кой на кого, до колко пари.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в нд, 15 дек 2019, 13:05
:v:
И преди съм споменавала, но се осмелявам да повторя, че за нашия момък, който е заклет фен на Хари Потър, след това премина през Хрониките на Спайдъруик и Импириум, любимата поредица към момента е тази: https://www.ozone.bg/product/kolektsiya-skaldagari-plezant-palna-kolektsiya/. Той обича да чете и го прави, за разлика от сестра си. Мисля, че повечето деца харесват книгите на  Дейвид Уолямс  (https://www.google.com/search?newwindow=1&safe=active&biw=1600&bih=770&tbm=isch&sxsrf=ACYBGNQRDDhXYyMhIg0HJHIc_rhwI5Z43Q%3A1576407647322&sa=1&ei=XxL2XamcE8a36AS5i6WAAg&q=%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D1%83%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8&oq=%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4&gs_l=img.3.2.0j0i67l2j0l7.97281.101701..104122...1.0..4.223.1887.2j11j2......0....1..gws-wiz-img.....10..35i39j35i362i39.czfC556WIB4).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 15 дек 2019, 13:55
Дръндьовците ги има всички, чете ги.
Купувам и оригиналните издания, както и преводите.
Но на четене е мъчен, много ме е яд. Аз съм от четящите и все се питам къде сбърках.

Не си сбъркала. Според мен още им е рано да изпитат това удоволствие от четенето на книги, което изпитваме ние. Аз четях от малка - основно приказки, но истинското удоволствие изпитах с романа "Чучулигата" чак, когато станах на 14 години. А момчетата все пак се развиват малко по-бавничко от нас, та не очаквам да се влюби в четенето преди 16 г. Но пък знам ли - все се надявам да ме изненада по някое време :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в нд, 15 дек 2019, 14:13
Да ви призная аз още му чета на глас понякога.
На 12 е, но вечер се гушва и чета.
Много ми е мило, тъй като лавирам и правя подвизи, за да прекарваме повече време заедно, от друга страна га нещо влезе в тази главуна, па макар и с четене отстрани...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в нд, 15 дек 2019, 15:56
Хоп и аз в новата тема. Благодаря.

Waterproof това е много сладурско и аз въртя разни хитринки с цел да го погушкам от време на време. Нищо, че отдавна аз се губя в ръцете му.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в нд, 15 дек 2019, 16:33
А ние всяка сутрин, преди да излезем от вкъщи, се прегръщаме и си пожелаваме хубав ден и след това излизаме заедно. Всъщност се разделяме в метрото, но все си мисля, че не би искал да го прегръщам пред хората (с една глава е над мен) и затова вкъщи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 15 дек 2019, 16:37
О, и аз му чета понякога, все още. Имам и оправдание, че той на български трудно чете.:joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в нд, 15 дек 2019, 17:50
Гушкането е тайна и е срамно пред хора.
Но вкъщи се отпуска понякога и ми е много мило.
Много искам да го хвана за ръка както едно време, но не дава говедцето.

Исках да споделя тук, но в крайна сметка записах час при уролог.
Синът ми е с фимоза, утре ще го водя. Много ми е притеснено...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в нд, 15 дек 2019, 17:57
На 16 е. Чета ,целуваме се и се прегръщаме, когато не се караме за учене. Тогаз е жестоко. Първо ме убеждава че всичко знае, като настоява и е категоричен. Доказвам че нищо не знае. Цялата процедура понякога трае по-дълго от това да седне и да си научи туй дет трябва. Но докато не ме докара до бяс не се дава.И аз съм от четящите или поне бях, докат не хванах много дини под мишница. Много обичах да му чета, но ми позволяваше само определени книги. Тях обаче ги четяхме стотици пъти. Едната беше Патиланско царство. На година си купува сам една книга по собствено желание и избор и я чете почти до края ,но никога до края.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в нд, 15 дек 2019, 18:39
Благодаря за новата тема!
Да я напълним само с хвалби от нашите пубери 😃!
При нас гушкането е на почит, той от малтк си е много гушлив, още много обича почивните дни да се мушне при мен в леглото. Разбира се, аз вече внимавам къде го мачкам и целувам. Той обожава да си ме целува спонтанно по устата, по детски, особено като много се радва за нещо или да ми хване ушите с двете ръце и да ми обсипе лицето с бързи целувки, където свари...😊


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: nelito70 в нд, 15 дек 2019, 18:50
На 14г е.Целувки  за лека нощ,добро утро или довиждане-аз си ги търся😆Като вървим заедно се опитвам да го хвана под ръка,галатно се измъква или ако му кажа "дай ръка"   ми отговаря "не ме занимавай с глупости".Когато сме на заведение го каня на танц-досега не ме е огряло.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в нд, 15 дек 2019, 19:12
Моят е все още малък, и се гушкаме, и се цункаме, и за ръка се водим. По улиците подскачаме, тичаме и се надбягваме. Луда работа :joy:
ММ е пън, но пък малкото за сега танц не отказва :)

Waterproof, засегна болна тема. Моят е с фимозен пръстен. Решила съм фев. месец да му записвам час за консултация и операция.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~Миа~ в нд, 15 дек 2019, 19:24
За запис - целувам го за лека нощ и за чао преди училище, казвам му “обичам те” преди сън, той така ми казва в края на телефонен разговор примерно.

Много чете, сега свърши за три дена една 300 стр. на Дейвид Уолиамс, автор на Bad dad, мисля ги има в Бг. В у-ще не ги мъчат много с домашни, но четат ежедневно и пишат в читателски дневник, като изискват от тях да четат 10-20 мин след училище също, но той чете повече. Дръндьовците ги изчете всички още мин. година (на 9 г.), много се зариби по Хари Потър, ама изчете първата и до там, иначе ходим на библиотека седмично и нон стоп се взимат книги от всякакво естество.

За Коледа съм му взела пижама, одеалце и възглавница на Хари Потър, бутонки от баща му, игра за ПС.

Но днес ми вдигна зверски кръвното, направо ми падна пердето - разправии за домашното по математика. Не ме слуша, бе, искам да му обясня защо това е правилно, не, държи си на грешния отговор, тръшка се, ядосва ми се, мята химикалки, аз мятам тетрадки.. тъпа работа. После ми се извинява.. две седмици добре, една - зле. Казвам му, знаеш ли ако си в България ще пишеш домашни всеки ден. Не било негов проблем. Отговор 😤


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: M_I_A в нд, 15 дек 2019, 19:32
А, у нас и ние с ММ си четем на глас един на друг - та не е срамно.
Последно синчето се беше развълнувало от шекспировите произведения. Извадих една книга с адаптирани версии, ама колкото и да бяха адаптирани хич не му се отдаваха някои по-сложни думи. Та за да не изгуби мерак взех аз да му почета малко. За съжаление се оказа, че Шекспир му е интересен по скоро като историческа личност и сюжета на "Сън в лятна нощ" хич не го заинтересува и даже не го дочетохме.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в нд, 15 дек 2019, 19:46
AnMary, записах го при Момчилов, в частния кабинет. Ще споделя. Утре ще го водя.
Не знам какво е, отдавна се къпе сам, но онази вечер след вечерния душ дойде плачещ и ми каза "С тази кожа нищо не става!". Ами пораства, тревожи се.
Явно е чел, спомена обрязване и това ме разби! Абсолютно не допускам това като вариант :(.
Пък и съм жена, уж винаги съм казвала да придърпва, но...
Дано мине леко всичко, уж можело и с кремчета...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 15 дек 2019, 19:58
и моят син е голям фен на Хари Потър. Обаче, след като разбрах, че е едва ли не заклеймен от православието и....ми потънаха гемиите. Всички книги са изчетени, има шал, чаршафи, сувенири с тази тематика, а също и ходихме до снимачното хале, близо до Лондон...
Относно фимозата, като беше бебе, педиатърът каза, че непременно трябва да го забелим. Аз се доверих
След това плака много, баща му го държа на ръце цял следобед....а аз се тръшках, че съм позволила. Четох в нета мнения как това изобщо не бивало да се прави и се бях сринала...
Сега обаче, до колкото разбирам, няма нужда от забелване, обрязване и пр. процедури....
Waterproof, успех утре с прегледа! Дано всичко мине леко.:praying_hands:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Rapariga в нд, 15 дек 2019, 21:39
Успех с прегледите.
 Ей сега, провокирана от темата, попитах моя син дали всичко е наред. Ок било, ако имало нещо щял да каже, да не съм го била питала така. 😁


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в нд, 15 дек 2019, 22:15
Синът ми е консулиран при доктор Оги. Общо взето Фимозата си е специфика , като дюстабана или я имаш или я нямаш , няма общо с забелването. Общо взето може да има много кожа, малко кожа - индивидуално е. Синът ми е с друг проблем. Има варикоцеле и евентуално също ще се наложи манипулация по издърпване на вената. Мъжът ми има такова и му го правиха когато вече бяхме гаджета. Всички тези неща ,  заедно с Фимозата ) са бели кахъри. Ще се оправи детето waterproof.

Моят син е книгосмукачка. Чете книжно, онлайн, всякак. Поръчвам и нови книги и втора употреба. Пожела Хари Потър  Огнения бокал , ново издание с хубави картинки , макар че има от кака си обикновената книга. Глътна я за няколко дена.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в нд, 15 дек 2019, 22:37
И ние минахме през д-р Оги когато дребният беше малък. За операция е. Февруари ще да е.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~Миа~ в пн, 16 дек 2019, 00:48
Защо да е заклеймен Хари Потър от православието?  Иначе до Хари Потър студиото ходиха миналата година от училище. Яд ме е, че не се писах доброволец, та да го видя и аз.

Аз пък бих обрязала синът ми, говорили сме с ММ, но не сериозно и не сме проучвали как стои въпроса при по-големи деца. Той е забелен, но има дребни възпаления, които му се случват заради кожата и от там се замислихме за това.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пн, 16 дек 2019, 01:07
Защо да е заклеймен Хари Потър от православието?  Иначе до Хари Потър студиото ходиха миналата година от училище. Яд ме е, че не се писах доброволец, та да го видя и аз.

Аз пък бих обрязала синът ми, говорили сме с ММ, но не сериозно и не сме проучвали как стои въпроса при по-големи деца. Той е забелен, но има дребни възпаления, които му се случват заради кожата и от там се замислихме за това.
Студиото е действително впечатляващо.
Прочетох обяснението за Хари Потър от православна гледна точка в една книга, предназначена  за деца за въвеждане в православната вяра, написана на много хубав, разбираем език. Ето цитата:
Скрит текст:
Това е духовната отрова, която се разпространява чрез книгите за Хари Потър.

А той, макар и малък по възраст, но вече е магьосник. Нека да направим едно сравнение: приказките винаги разказват за борбата мужду доброто и злото. Тяхната цел се осъществява, когато доброто побеждава. Злото се представя обикновено чрез магьосници и вещици.

Тук става обратното. Магьосникът се приема като положителен герой. Той увлича неукрепналите деца да му подражават в нечистите дела. А почти няма дете, което да не е чело някоя от книгиге за Хари Потър от англичанката Джоан Роулинг.

Образът на малкия магьосник е навсякъде - върху фланелки, шапки, играчки, дори бонбони. Хари Потър е представен като безобидно момче с рошава черна коса и малък белег на челото, носещ очила малко косо, яхнал метла и придружен от бял бухал.

Опасността за душите на децата е голяма. В книгите са описани магьоснически ритуали и много начини за правене на магии. Хиляди пъти в тях се повтарят думите: “магия”, “магически”, “магьосник”, “магьосница”.

Магията по същество е извикване на злите сили, а тук е представена като нещо много хубаво, увлекателно и забавно. Магьосниците изглеждат умни, добри, човечни, а нормалните хора - ограничени, злобни, глупави, поради което са скучни и досадни.

Целта на авторът е четящото дете да стане магьосник. Това не може да се оспори, защото се препоръчва и училище за изучаване на магическите действия. Дори се сочат и самите заклинателни думи, с които се извиква дяволът.

Така мрачният свят на демоните навлиза в светлите души на децата!
От тук (http://www.sveta-gora-zograph.com/books/Verouchenie_Detsa/book.html#d0e1494)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в пн, 16 дек 2019, 08:11
Според мен да се заклеймява  Хари Потър е като да се заклеймяват приказките. Лично мнение , не ангажирам никого с него. Децата четат за хвърковати коне, говорещи орли, самодиви и летящи килимчета. Как го възприемат обаче и дали го проектират върху своя живот е въпрос единствено и само на психическа зрялост. На който му липсва такава и на 10 години ще скочи от блока защото все още ще си мисли че е Супермен. Грубо звучи но е така.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 16 дек 2019, 08:42
Привет и тук и мерси за новата тема!

Моят е от нечетящите...имам чувството, че ако хване книга и ще се изприщи :head_band: Виж от компа лошо не му става...
Все се надявам да открие някаква нова страст, различна от видео игри...кога и дали ще стане се питам...?

Днес имат тест по музика...една камара за наизустяване и си представям какво ще цъфне :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в пн, 16 дек 2019, 08:51
Разговорите за кожички, забелване и почистване съм оставила на баща им.

Дръндьото е посредствена,  но весела поредица, чудесна за запалване по четенето на нечетящи много деца, но е за възраст 8-9 години, не е за тийнове. Моите бяха фенове,  имаме ги всички. 
Хари Потър е чудесна за 10-12 години. Четяха книгата, после гледаха филма и обсъждахме заедно какво-що.  Пърси Джаксън е за 12-14 години.
У нас големият е не много четящ. Размърда се малко, като почнах да му подарявам книги за възрастни. Биографии, популярна физика,   фентъзи . Двете малки четат повече.

Големият съм го оставила тази година на самоконтрол и самоорганизиране. Важна година е, определяща.  Достатъчно голям е да се стегне и да се погрижи за себе си. Активизирал се е, учи до късно вечер, чете за класни, пише проекти и презентации. Колко е ефективен и променен ще видим като получим оценките за срока.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: christina1980 в пн, 16 дек 2019, 08:56
Благодаря за новата тема. За имаме повече поводи за гордост през новата година.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 16 дек 2019, 10:37
Благодаря на всички, които ми отговориха на въпросите за телефона.
В крайна сметка се уговорихме  да не купуваме толкова скъп/за нас/  телефон. Ще му купим нещо за около  250лв и толкова.
Сега обаче иска майнкрафт за компютър. От къде се купува такова нещо.
От трите деца само сина е толкова искащ и измислящ какво още няма. А насреща получавам само мързел и пълна незаинтерисованост, за съжаление.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в пн, 16 дек 2019, 10:46
Despina, защо да купувате? Свалете я.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в пн, 16 дек 2019, 11:09
И ние минахме през д-р Оги когато дребният беше малък. За операция е. Февруари ще да е.

Операция? Има се предвид обрязване?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 16 дек 2019, 11:27
Despina, защо да купувате? Свалете я.
Ами той казва, че я е търсил и не я намира.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в пн, 16 дек 2019, 11:29
Despina, защо да купувате? Свалете я.
Ами той казва, че я е търсил и не я намира.

Засега не я купувайте. Ще питам детето, игри не купувам...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пн, 16 дек 2019, 11:35
И ние минахме през д-р Оги когато дребният беше малък. За операция е. Февруари ще да е.
Операция? Има се предвид обрязване?
Не. Сега ще намеря линка.
http://www.pedsurg.net/za_pacienta_fimoza/
Скрит текст:
Цитат
При вродената фимоза, съществува фимозен кожен пръстен. Честа практика е този пръстен да се надсича и да се зашива напречно, с което се освобождава стегнатата кожа (т.н. частична пластика). Това обаче трябва задължително да става в болнична обстановка по обща упойка, за да се избегне психическата травма.
Напоследък все повече се препоръчва втриване на кортизонов крем – bethamethasone 0,05 %) 2-3 пъти дневно в течение на 4-5 седмици.
Имаше една по-обширна статия, но в момента не мога да я намеря. Пак беше от Бранков.
Можеш да му зададеш въпрос в тази тема Д-р Оги е отново сред вас :-)  (https://www.bg-mamma.com/?topic=726933)

Despina, като се прибере синът ще го питам от къде я сваля той.
На телефонът ми е купена (от него).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 16 дек 2019, 11:36
Майнкрафта не се ли играе онлайн? Моят синковец я играе на Плейстейшъна онлайн. Ама дали сме му я купували или не, не помня.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: magina в пн, 16 дек 2019, 11:38
И ние минахме през д-р Оги когато дребният беше малък. За операция е. Февруари ще да е.

Операция? Има се предвид обрязване?
Може да се направи корекция, частична пластика или обрязване - зависи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в пн, 16 дек 2019, 11:41
Водила съм го при Бранков, когато беше на 3 години някъде. Нищо конкретно не каза.
Ще видим днес Момчилов какво ще предложи като вариант. Иска ми се да вярвам, че кортизонов крем ще е решението...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 16 дек 2019, 11:42
Ние нямаме плейстейшън и докато зависи от мен няма и да имаме. И без това не им виждаме очите почивните дни. Само такава джаджа остава да купим.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пн, 16 дек 2019, 13:04
При моя син игрите вече доминират пред книгите. Преди беше книголюбец. Изчиташе ги от корица до корица, купуваше нови, заемаше от библиотеката.
Сега кисне с часове с игрите и конзолата. Вчера ми показа картинки на т.н. e- sport  турнири. Огромни препълнени затъмнени зали, с фенове на компютърните игри и два отбора, които се състезават. Изобщо не знаех, че съществува такова нещо.
Много се надявам да се върне към книгите и комп. игри да му останат само като  вид хоби/забавление, а не пристрастяване.
Друго голямо хоби  се очертава Мангата и  анимациите й. Рисува героите, следи нови анимации, авторите , започна да учи японски, контактува в такава група, на манга- фенове.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 16 дек 2019, 13:08
Онзиден сина на едни наши познати /13 г./ ми изчете 20 минутна лекция за това колко безмислено е ученето в днешно време. И особено ученето на английски. Достатъчно било по цял ден да се гледат телевизии на английски, Ютуб и да се играе на игри с чужденци, и за 2 години щели да го знаят перфектно. Математиката също нямало нужда да се учи - все пак имало калкулатори и приложения за изчисляване на всичко, което ти е нужно. Ученето си било само загуба на време и отнемане от детството на децата. А детето учи в СМГ и има няколко медала на международни олимпиади. Направо останах безмълвна


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в пн, 16 дек 2019, 13:10
Вкъщи нямаме плейстейшън,  няма и да имаме.
Също така в детските стаи нямат интернет и телевизия,  много по-добре ни е така.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vesi1 в пн, 16 дек 2019, 13:29
Лейди, нормално за възрастта.... трябваше да го запишеш и да му се пусне записа след години .... сам ще се изненада какви ги е мислил :satisfied:

Моите игри си купуват вместо подаръци. Даже дребното беше "подарявал"  за РД на негов приятел по тая схема.
Направила съм им една виртуална кредитна карта, зарежда се с "техни" пари и си купуват глупости.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пн, 16 дек 2019, 13:37
Да, за тях ученето е безсмислено.
Моята дъщеря учи в езиков модул - АЕ и НЕ. С английският е много добре, а с немския е зле. (Там вина има учителката). ММ заяви колко добре ѝ се отразявала някаква игра... упражнявала си езика, защото говорела с чужденци. Почувствах се като Зевс и щях да го убия само с поглед.

И малкият мрънка, че имало калкулатори, но не им давали да ги ползват в у-ще.

Навремето моят професор в университета беше казал "ученето... имате поставен технически въпрос... ние ви учим кой справочник да отворите и т.н. и да си решите въпроса".


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в пн, 16 дек 2019, 14:29
Ние имаме и плейстейшън , виртуална реалност и таблет има детето ( става на 13 след месец ) но достъпът е ограничен. Ние родителите го ограничаваме до колкото смятаме за нормално. Трябва да има такива гаджети, защото липсата или забранения достъп ми се струва че биха имали обратен ефект.  Имам приятелки които казват за детето си - той цял ден седи на телефона, на компютъра , цял ден играе и т.н. Казвам им - спри му интернета , смени му телефона - отговорът - ох ,не мога защото точно му купихме нов телефон ,или точно сключихме договор за интернет , или дететл ми каза че си е научил ( излъгал ме е защото на следващия ден има двойка) и подобни. За мен подобна демокрация е даже вредна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 16 дек 2019, 14:37
Благодарение на Плейстейшъна и лаптопа успявам да стимулирам звяра да учи. Знае, че изкара ли 6 по някой от важните предмети ще му се разреши ползването им за цяла седмица. За сега стимула действа без грешка, пък ще видим до кога


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пн, 16 дек 2019, 21:14
И у дома действа правилото 5 и 6=на техника.
Моето момче е адски разсеяно.Днес ми звъни по никое време(13:40) и казва,загубил съм си ключовете,аз в истерия,как така,провери в раница,чантичка,джобове...Не нямало ги...Тичам аз от работа,да не виси по улиците с тежката раница,да не е гладен(майчино сърце) и решавам да пусна пералня,така или иначе съм по-рано в къщи,уж нещо полезно да свърша и слагайки дънките му в пералнята усещам дрънчене.Бъркам в задният джоб и хоп ключовете вътре.Питам аз,какво правят там и получавам нагъл отговор ми не съм аз,кой ли ги е сложил на такова скришно местенце,някой си прави шега с мен. Ех беснея и ми иде да го смачкам....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в пн, 16 дек 2019, 21:51
Наглички са на моменти, и аз се ядосвам.
Моят е и много разхвърлян, баба му отчасти носи вината, че все е подире му, а той на шега й казва, че е родена да му служи. Много се обичат, обаче и голямо глезене пада...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в вт, 17 дек 2019, 17:28
Моят от седмица е без никакви ел. устройства. Набримчи едни четворки по ЧП (казвах, че има какво да учи, ама си знаел всичко) и отделно му плеснах едно наказание да си плати маратонките, които му бяхме приготвили за Коледа (реши, че ще отвори плика, който казах, че не трябва да пипа :) , ама така е, като не чува какво му се говори... И сега си запълва времето с четене (приключи Тримата мускетари, а сега е на Солунският чудотворец :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в вт, 17 дек 2019, 17:39
Подкрепям безкомпромисните наказания, аз съм много мека и лесно му прощавам, но баща му е по-хард, което е чудно.

Ако някога ви се наложи да търсите детски уролог, горещо препоръчвам Д-р. Момчилов, прекрасен, топъл и сърдечен <3! За минутка реши моят ужас (нали е детето за преглед и аз се тръшках вътрешно).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 18 дек 2019, 10:01
Момичета, направо съм откачила. Днес синковеца има класно по математика. Вчера, цял следобед се побърка от решаване на задачи, за да се подготви - реши 50, почина 2 часа и реши още 10. Днес отива на училище и първия час по музика пляссс - изненадващо контролно. И директно им е написала оценките - той има 3. Е може ли такова нещо - направо нямам думи. Върха на глупостта. Първо не знам какви са тия глупости с тия контролни по музика - не учат в музикално училище все пак. Второ точно в деня на класното и трето - изненадващо. Не че щях да го напъна и по музика да учи след купищата задачи, които реши, ама все пак..... Не мога да се побера в кожата си от яд. Само си повтарям - още 2 дни и идва ваканцията, още 2 дни и идва ваканцията.......


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 18 дек 2019, 10:07
И при нас имаше тежък тест...по музика :confused:
И също по 2 контролни в деня е имало...а уж имаше забрана някаква...абе...без коментар.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 18 дек 2019, 10:08
И при нас музиката си има важност и летят слаби оценки.Аз не натискам да учи там,малко ли са останалите,важни предмети?!Разбирам,че всеки държи на своето поприще,но на децата им идва в повече.Винаги съм възприемала музиката,като час за разпускане и отмора,а не ,като възможност за ниски оценки.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 18 дек 2019, 10:12
При нас и по Изобразително е така, но за всеки учител предмета му е важен..не можем да ги виним, мо те могат да са по-снизходителни към натоварените деца.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 18 дек 2019, 10:15
Ама яд ме е, защото все пак са 7-ми клас - побъркват се от учене, от курсове, от проекти, буквално нямат нито един ден от седмицата, в който да почиват - само им е до музиката.
Да не говорим, че от петък до сега нямат ден без класно или контролно, а от понеделник на сам са по две в един и същ ден. До петък програмата е пълна. Защо е този зор да ги скапят точно преди ваканцията на макс не мога да разбера. Ние, че сме големи хора, като наближава отпуската се отпускаме, а какво ли остава за децата преди ваканция. Луди ги направиха - всеки ден се преговаря до 21.00 ч.
Вчера например имаха тест по география и ОЛВ по БЕЛ, а на ОЛВ-то не са им дали да си ползват учебниците по литература. И се чудя как ще извадят цитати от текста, като доказателство към тезата, като нямат учебник - трябва да знаят всичко наизуст ли? А и е трябвало да го напавят само за 45 минути и да е 2 страници голям формат.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в ср, 18 дек 2019, 10:39
И при моят ще имат тест/контролно по музика. Дали са им лист с определения да ги учат, т.е. да ги назубрят.
Моят му пишеха "2", защото не можел да пее. Ми не може детето.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в ср, 18 дек 2019, 10:45
Явно масово най-"важните" предмети са музика и ИИ. И при нас е така, макар че тая година леко се кротнаха учителките - дали видяха, че не се излиза наглава с пуберите в 7 клас и тормозят по-малките, не знам, но беше ужас предишните години.
Изобщо не ме интересува какви оценки има там синчето, така или иначе няма да има значение за кандидатстването.
В нашето училище се постараха да "разхвърлят" контролните и класните в по-голям срок от време и се ядва. Имаше 3 проекта за тази седмица, но знаеше за тях предварително и успя да се подготви.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 18 дек 2019, 11:06
Абе кво да говорим...племенника за малко на изпит да остане мин.година по музика  :stop: не можел да пее...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в ср, 18 дек 2019, 11:26
при сина ми тестовете по музима и изкуство са също много задълбочени и валят лоши оценки. А той е музикално грамотен, ходеше години наред на частен учител по пиано, участвал е в два спектакъла ( едният беше в Порше Арена), в които пя, дори за втория получи след конкурс главната роля.
Аз все го успокоявам, че оценките по музика не са важни и че в България в училищата няма тест по музика, разказввм му моят опит. А то какво било....:open_mouth:  Заблуждавала съм си  детето.:blush:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в ср, 18 дек 2019, 11:53
Смешното е , че ние сме в училище по изкуства, верно с рисуване. Но по музика тестовете са нормални и учителката проявява разбиране,никога не им е писала ниски оценки, не е изисквала супер познания. В смисъл да ти пишат три по музика , защото не можеш да пееш е нереално. Дори винаго се подчертава че  възможностите на децата по всички предмети не са еднакви. Примерно се смята за нормално да можеш да напишеш разновидности струнни, духови и прочие Инструменти, да си наясно цели /половинки / четвъртинки ноти , да кажеш какъв е ритъма на ръченицата и  т.н.  - имам предвид че изискванията към ученици които не са с музикален профил  СА нормални именно в такова "музикално" училище  ;)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в ср, 18 дек 2019, 11:59
Не мисля, че е лошо, че има тестове по музика. Все пак някак трябва да ги оценяват по този предмет. Като се има предвид, че не всички могат да пеят и няма как да им се пише оценка на пеене.
Друг е въпросът, че за мен Музика, ИИ, ФВС и ТП са предмети само за зачот или както му викат сега.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в ср, 18 дек 2019, 12:02
И аз познавам едно хлапе с поправителен по Труд и техника (или, както се казва сега) :)
Нашите учители лесно правят "петминутки", особено, ако дисциплината не е била на ниво. Може да е такъв случая, питай. Мисля, по наредба нямаше право за класно и контролно в един ден, както и за повече от две контролни.
Тази седмица не му върви на младежа- 2 контролни с петици, като и на двете не му е стигнала половин точка за 6, а грешките са тъъъъпииии...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в ср, 18 дек 2019, 13:48
За оценките по музика, ИИ и Техн. и предприемачество хич не се ядосвам вече. И нашите редовно ги стряскат с 2 - 3-ка за незнание или че са неподготвени и накрая пак завършват с 5 и 6 :hushed:
За лишаването и ограничаването от устройства и мен много ме гложди, особено за дъщеря ни, която мисля, че е сраснала с телефона, но пък винаги е с отличен успех и няма за какво да се хване човек. Брат й, на който хич не му се учи, изобщо не държи на телефона и други подобни. Само ако е студено и няма какво да прави , зяпа в него. Ако е топло ( да не е минус градуса имам предвид, защото на него винаги му е топло), постоянно търси с кого да излиза и мрънка, че му е скучно, ако няма такъв ентусиаст.Таблетът му е постоянно без батерия, същото е и с лаптопа, PS3 имаше - продаде го след един месец, че само прах хваща. На него пък друго трябва да му мисля за стимулиране на ученето :)
Ей, за целувките и гушкането гледам сте писали - много ми липсва вече, макар че той още се гушка, но баща му постоянно ми прави забележки да не го лигавя :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 18 дек 2019, 15:35
Джина, то и моя ММ ми вика стига го лигави, ама се радва като малко дете като синчето му махне сутринта, преди да влезе в у-ще  :D


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в ср, 18 дек 2019, 15:49
Ааа, той може да го гушка, само на мен ми е забранено :satisfied:
Понякога и аз не се усещам, че вече е мъж, но като погледна децата на приятелите ни, които са на същата възраст, виждам колко са възмъжали, едва ли и нашия е останал назад. Просто за мен си е бебе и това е :) Дано не му повредя психиката на детето :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в ср, 18 дек 2019, 16:20
Ние се гушкаме. Според мен , на психика би могло повече навреди, ако момчето не е получавало майчина прегръдка и ласка, отколкото ако е получавало малко повечко или  по- дълго, т.е. не само като бебе и малко дете...
Ние всички сме хора, независимо от пол и възраст . И имаме нужда от взаимност, от топлина, от утеха, а има ли някой по- въздействащ и  по- подходящ израз на това , ако не е  прегръдката...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в ср, 18 дек 2019, 16:37
Не знам дали чухте за изчезналото 15-годишно момче
Вчера майката писа във фейсбук, че е избягал от къщи, а днес разбрах че се е самоубил 
Откакто разбрах тази тъжна новина, място не мога да си намеря
Караме им се, наказваме ги, а кой знае какво става в обърканите им глави


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в ср, 18 дек 2019, 17:51
Не, от теб научавам.:anguished:
Ужасно е.:worried: страшно е!
Да пази Бог!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 18 дек 2019, 18:40
Офф,ужасно.Милите хора,да не дава Господ!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 18 дек 2019, 20:06
Ужас!
Бог да ги пази!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в чт, 19 дек 2019, 08:16
Ужас. Тъжно е когато умират млади хора.
Сили на семейството.

Аз като награбя моята да я прегръщам, целувам и казвам "радвам се, че сте живи и здрави" тя пита "какво пак си прочела".

Бог да пази децата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в чт, 19 дек 2019, 08:22
Прегръщаме се и се целуваме.  Дори и публично, не ги е срам да покажат близост.
Все още, когато са болни или разтроени, най-доброто лекарство е да спят в голямото легло при нас.

Големият вчера приключи серията класни, тестове и презентации, заспа като убит в 17 часа и днес в 6 го събудихме трудно. Коледната ваканция ще я караме зареждащо,  никакво учене, трябва да почиват.

Тръпна в очакване на срочните оценки.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в чт, 19 дек 2019, 08:27
Ние сме с електронен дневник и няма очакване за оценките - знаят се, но това не пречи да искам повече. Никак не се старае за съжаление.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в чт, 19 дек 2019, 08:32
При нас е друга системата. Ел. дневник няма. Често срочните се различават от текущите заради голямата тежест на устната оценка и субективното мнение на учителя.  До приключване на срока/годината сме в неведение.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в чт, 19 дек 2019, 10:02
И тяхното училище е с електронен дневник.
Оценките са много добри и отлични, но не знам това как става, като не се отваря учебник! И много забележки.
Тих и тежък ужас ме тресе, бил внимавал в час и разчитал на общата си култура. Така научавал всичко. Страшен мързел, патологичен.
Догодина не знам как ще е, хем има високи цели, уж.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Дариии в нд, 22 дек 2019, 17:21
Здравейте,
Моят тийн е на 11 години.
Днес на репетиция н коледарите му прилошало. Докато стоял прав и пеел. Казва, че се е почувствал все едно има Т, но му е горещо. Клекнал, пратили го да се напличка със студена вода и да по седне и след малко му минало.
Случвало ли се е на вашите момчета?
На мен ми прилича на рязко падане на кръвното.
Дано да не се повтаря 🙏!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: waterproof в нд, 22 дек 2019, 18:43
Според мен е било много задушно, горещо и ако детето обича по-хладно не е издържало.
Синът ми е на 12 и тази седмица си дойде с главоболие и гърлобол - в салона за физическо ми каза детето е толкова ужасяващо горещо, а те рипат и играят. Няма вентили за намаляване на радиаторите и следствие на това сухо гърло (оттам силен гърлобол) и главоболие. Но той не понася топло, все му е горещо и задушно...
Пи вода, дадох Нурофен, изсмука 2 лукчета и каза - Като нов съм :).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Дариии в нд, 22 дек 2019, 18:50
Бяха от вън, на открит полигон. Няма да е от липса на кислород.
Но доста време са стояли прави без са се движат. А и облечен с ямурлук, който си тежи.
Беше обядвал преди да тръгне, така че не е от глад. По - скоро водата може да му е била малко.
Дано да няма нищо притеснително 🙏!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в нд, 22 дек 2019, 20:58
Може и от ниско кръвно да е.През лятото на моят при рязко изправяне,ставане му причерняваше пред очите,понякога му става лошо.Давам му айрян със сол,кола,шоколад.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 22 дек 2019, 21:06
Може и от ниско кръвно да е.През лятото на моят при рязко изправяне,ставане му причерняваше пред очите,понякога му става лошо.Давам му айрян със сол,кола,шоколад.
Същото и при сина ми. Целогодишно, като лятото, когато е по- горещо, е по- засилено.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в нд, 05 яну 2020, 17:13
Здравейте, аз от скоро след темата и ми е интересно вашите пубери дали са запознати с темата за секса и предпазването с презерватив. На скоро намерих презервативи в раницата на сина ми и споделих с мъжът ми, според него само ги е пробвал☺️, но е замислих дали може да ги е ползвал по предназначение понеже в деня след като ги намерих той ми миришеше на женски парфюм... Той е почти на 16.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в нд, 05 яну 2020, 18:10
Някои да, други не. Но най-важното е дали вашето конкретно дете е запознато защото види нещо се случва около него ;)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в нд, 05 яну 2020, 18:17
Това че има в себе си презервативи може само да ви радва! И моят син (14 г) си носи (по мое настояване), защото това се отнася до здравето му и на евентуалната му партньорка. Искам да е свикнал да има в себе си и с мисълта да използва презерватив.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 яну 2020, 18:20
Е, как на 14 и секс...? :astonished: хич ме го виждам така...

П.п Да Ви е честита Новата година! Здрава и успешна да е!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в нд, 05 яну 2020, 18:27
Има по-развити деца. Не като моето - дингил с акъл на десетгодишен.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в нд, 05 яну 2020, 18:28
Според вас кога е *нормално* да тийновете да ходят по купони. Разбира се става дума зя по-големите.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 яну 2020, 18:46
Мисля на 16 е ок...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в нд, 05 яну 2020, 19:32
Някой може ли да ме осветли относно електронните цигари..Били много на мода в училищата между тиинновете и сравнително *по-безвредни* от цигарите🙄.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 05 яну 2020, 19:45
За безвредни цигари раздавам безплатно здравословни шамари. И така, докато навърши 18. После, ако иска нека пуши
За купоните - мисля, че на 16 може при условие, че е до 12 ч. примерно. Късни купони не пак до 18.
Презервативи - и аз мисля, че 14 е рано, но пък и моя, както някой писа, е на 13 с акъл на 10 годишен. Но има деца, които наистина се развиват по-рано и може би е добре да имат в себе си


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 яну 2020, 19:53
Кви цигари, бе...? То и това остава ...да им купим електронни, че са безопасни :close:
И аз бия за такова нещо...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в нд, 05 яну 2020, 19:56
16 - годишните би трябвало да са детайлно запознати с това що е то презерватив и за какво се ползва. Всъщност информацията за предпазване от забременяване и полово предавани болести би трябвало да е в главите им най-късно в началото на пубертета.

Наличието на презерватив в джоба не означава автоматично активен полов живот.

Цигари безвредни? Що за простотия?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 яну 2020, 19:57
Ставаше дума за 14 годишен...за 16 е ясно.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в нд, 05 яну 2020, 20:03
Он 10 годишен ме питаше да си взема ли презерватив за един лагер в Италия. Така не разбрах защо си е помисли, че ще му трябва.  До 14 беше много активен с момичета - приятелки, любови, писма, обяснения. Сега , на 16 , никакво момиче няма на хоризонта. Дори с приятелките си с които израстна, не поддържа връзка.
Не пуши и не близва дори бира. Негово си е решението, мисля заради спорта.
На купони също не ходи. Даже отказа да отиде на новогодишното парти с класа.Всеки ден излиза с приятели - тренира, разхождат се ,пият кола някъде, снимат.Прибира се до 9 часа.Понякога преспиват у един от приятелите или у дома. Но е рядко и са трима четирима приятели.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в нд, 05 яну 2020, 20:13
Във вашите училища организират ли екскурзии извън страната. В гимназията на моя тази година също има екскурзия този път до Испания и Италия. Когато беше в 8ми клас го пратихме до Англия, Франция, Германия и Сърбия и много му хареса, че цял месец не спря да ни се хвали. А за таз годишната сам си събра парите, чак не мога да повярвам...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 05 яну 2020, 21:48
Ох...темата за секса е сложна...
Моето разбиране е до брака да не се стига до секс...
Знам, че звучи доста необичайно, особено в днешните времена на всякакви контакти....
Пътуванията в чужбина в гимназиите тук се организират на два принципа. Единият е на обменен принцип( дете гостува в нас, а моето дете гостува там), а другият е екскурзия на класа. Страните, които съм чула до сега да се посещават са Франция, Англия, Испания, Финландия, Русия..


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в нд, 05 яну 2020, 21:57
Организират екскурзии из Европа.  Сдържана съм по повод тези екскурзии. Миналата година и той не пожела да отиде . Голямо пътуване, напивания и почти никакъв интерес към целта на пътуването. Освен всичко, заради кръста не му е удобно продължително пътуване. Ходил е в Италия и Германия доста пъти и по принцип няма големи мераци да пътува.
  Тази година обаче един от учителите - по география и история, искал да заведе доколкото разбрах само техния клас в Македония. Учителят е с енциклопедични знания и интереси и много им говори. Те го харесват и Светослав твърди, че са му любимия клас. По принцип се водят буен клас и не са долюбвани от останалите учители. На тази ескурзия иска да отиде.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в нд, 05 яну 2020, 22:11
Не съм казала че води полов живот, нито че го поощрявам. Написах че го уча да има предпазни средства и да използва такива. Смятам че е важно за здравето. А кога и какво ще стане никой не знае. Той е на 14 г, но е достатъчно развит. Затова е хубаво да знае какво да прави.
За електронните цигари - няма безвредни! Всички съдържат никотин, който е пристрастяващото вещество в цигарите. Пушила съм в продължение на 20 години и безвредни цигари не открих (изпробвала съм всичко на пазара). Накрая им се разсърдих и ги зарязах :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в нд, 05 яну 2020, 22:22
В 8-ми клас традиционно пътуват до Англия за седмица , задължително е. Големият ми ходи, малкият предстои да ходи. Далеч от идеалното пътуване беше, но е безценен  опит и преживяване за децата.
Моите не желаят да ходят на ученически обмен - нашето училище организира такъв във Франция. По желание е. Аз също нямам желание да приемам непознати деца в къщи.

Като цяло пътувания не им липсват. Точно обратното.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в пн, 06 яну 2020, 17:43
Успешна да е новата година и най-вече здраве и разбирателство да има между майки и синове! 😉
Презервативи и моят син си носи, по-скоро като демонстрация, че вече се чувства голям, отколкото за действително ползване. Отдавна сме говорили, че те са задължителен атрибут, както за предпазване на момичето от забременяване, така и от различни болести. И че секс за първи път се прави, не защото другите вече са го правили и за хвалба.
По отношение на цигарите аз съм много крайна като бивш пушач, отказал ги преди 10 години. Всичко е вредно - обикновени, електронни, водни, наргилета и др. До скоро си мислех си, че вече дори е по-модерно да не се пуши, но май не е съвсем така.
За купоните -  събират се по рождени дни, синът ми (15 годишен) е оставал и с преспиване, но само с деца, които отдавна и много добре познавам, както и родителите им, и с които многократно са били по лагери, също и с по-новите си приятели от гимназията, но в присъствието на родител в къщата.
Купонясва им се на тийновете, обаче😉


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 06 яну 2020, 19:01
Мацки, преди около месец в училище са им раздавали презервативи по някаква програма, така че ако сте намерили в джоба не означава, че се ползват. Тъпото е, че нищо не са им казали, нито за предпазване от болести, нито за бременност, просто са отбили номера.Нашите са ги пълнили с вода и са се замервали, та колко им е акъла ще пропусна да спомена.
За цигарите и аз се карам. Пълнят си главата едно на друго, че вайпа е само водни пари и бил безобиден, но аз дума не давам да се издума.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 06 яну 2020, 19:05
Моят пак ме ядоса, понеже отново е забравил, че утре имат тест по Биология :confused: Днес само какво ли ще му влезе в главата...направооо! Иначе отиде на плуване, а уроците на кой...? Уикенда и цяла вакация тъпя тука, а сега зор!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 06 яну 2020, 19:10
За много години на всички - много здраве и късмет на вас и вашите семейства :hugs:

Аз пък съм ядосана, защото класа на синковеца ги побъркаха от контролни последните две седмици преди ваканцията, а днес се оказа, че никоя учителка не ги е проверила през почивката. Сега тепърва щели да ги проверяват. То вярно, че и те са хора, и имат нужда от почивка, ама пък ваканцията беше 16 дни - толкова ли не можаха да отделят два дни да ги проверят. Ох, сигурно не съм права, ама много мразя да чакам оценки, а те да се бавят


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в вт, 07 яну 2020, 09:03
За много години,здраве и успехи пожелавам!
Моят още не споменава нищо за цигари,но все по често чувам кое момче по колко енергийни напитки пие.Наливам разум с приказки,дано ме отразява.
Дам,с тези контролни и аз тихо беснея.При нас съобщили,че в класа има масово 3-4ки на класното по бел ,но не ги върнала,а дала дата за ново такова.Учители разни.....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в вт, 07 яну 2020, 09:08
За много години на всички - много здраве и късмет на вас и вашите семейства :hugs:

Аз пък съм ядосана, защото класа на синковеца ги побъркаха от контролни последните две седмици преди ваканцията, а днес се оказа, че никоя учителка не ги е проверила през почивката. Сега тепърва щели да ги проверяват. То вярно, че и те са хора, и имат нужда от почивка, ама пък ваканцията беше 16 дни - толкова ли не можаха да отделят два дни да ги проверят. Ох, сигурно не съм права, ама много мразя да чакам оценки, а те да се бавят

Както ние сме си почивали пълноценно  така и тези хора имат нужда тъй че нямаме прамо да им се сърдим.😊


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в вт, 07 яну 2020, 10:03
При нас върнаха вчера всичко, дори такива неща дето синът ми не си спомня (!) че е правил...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в вт, 07 яну 2020, 10:48
Здравейте, аз от скоро след темата и ми е интересно вашите пубери дали са запознати с темата за секса и предпазването с презерватив. На скоро намерих презервативи в раницата на сина ми и споделих с мъжът ми, според него само ги е пробвал☺️, но е замислих дали може да ги е ползвал по предназначение понеже в деня след като ги намерих той ми миришеше на женски парфюм... Той е почти на 16.

Аз бих се зарадвала ако видя презерватив в чантата на сина или дъщеря си, макар че са още малки. Хич не ми се струва рано за това, а и на 16 още по мое време имаше пробвали, а за сега да не говорим. Миналата година имаше бременно момиче в 7 клас. Аз дори се чудех как да им кажа да си купят, да си носят, някой в училище да им даде, защото ако аз го направя, ще ме убият с поглед :)
Изобщо каквото и да започна да им говоря на тема секс, пушене, наркотици, получавам дежурния отговор - оф, мамо, престаниии :( Знаят си хората. Поне се опитам да им обясня, че ако нещо се случи с тях или техен приятел, веднага да ми кажат, а не да се крият и да се чудят какво да правят, защото така стават още по-големи гафове...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в вт, 07 яну 2020, 18:00
Весела, здрава и пълна с разбирателство година, пожелавам и аз :)
За презервативите- и нашите са си правили водни бомбички, щото, някак за 12-годишни, друго предназначение не мисля, че ще се намери :) Иначе, доста говорим за предпазване от болести и нежелано забременяване - вчера дойде една циганка на 18 с три деца да проси пари, та беше добър нагледен опит.
За цигарите и всички производни - аз съм нагледния пример как водят до пристрастяване, докато баща му никога не е пушил (и все си мисля му е добър пример). Напоследък има доста разработки, че ел. цигарите са по-вредни от нормалните, вкл. в САЩ имаше доста смъртни случаи точно при употреба на ел. цигари.
Купоните, за сега са, когато се съберат у нас с приспиване няколко хлапета (лятото го карат по една-две седмици на село). Аз съм тръгнала по партита около 15 годишна и си спомням, онези, които не ги пускаха, как се "оливаха", когато навършиха 17-18, та, все си мисля, че няма да забранявам... ама, знае ли се


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Косите на Вероника в ср, 08 яну 2020, 10:41
И аз не съм от забраняващите. За момента удържаме партитата /14 г./, не е ходил на нощно парти, само на 'пижамено', когато родителите са вкъщи и на два купона до 10 ч. След месец сестра му има РД и с нея ще ходим извън София, той е решил да остане вкъщи и да покани приятелче, да видим. Позволила съм, но само 1 дете, което познаваме много добре - и родителите, отдавна. От новите съученици от новия клас не давам под претекст, че не познавам децата, не познавам родителите.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в ср, 08 яну 2020, 12:26
О, не съм толкова смела, да го оставя сам у дома с приятел/и, нито пък да го пусна у някой, ако няма родители. Но е  и на 13г. Не мисля, че преди 15-16 г. ще ми стиска да го направя, а после пък ще ме е страх още повече, сигурно :)
У нас не идват приятелчета, защото са двама в една стая и няма как. Един-два пъти е идвала приятелка на сестра му, когато той си е на село и това е. И те не са ходили много. Нямаме условия за такива гости, за съжаление. :(
Имам позната, която остави дъщеря си още миналата година с приятелки у тях сами, а тя е колкото нас. Не мога да си го представя изобщо това.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в пт, 10 яну 2020, 20:22
Моя тийн иска да ходи на дискотека с приятели и съм раздвоена, има добър успех в училище и до 12 щял да се е прибрал. Моля за съвет🙄


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 10 яну 2020, 20:45
Моя тийн иска да ходи на дискотека с приятели и съм раздвоена, има добър успех в училище и до 12 щял да се е прибрал. Моля за съвет🙄

На каква възраст е?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в пт, 10 яну 2020, 20:53
16 след седмица...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пт, 10 яну 2020, 20:55
Че те имат ли право да висят по дискотеки сами след 22 часа.

ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

Права и задължения на родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете (Загл. доп. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.)

(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в пт, 10 яну 2020, 20:57
Не, но било пълно с 05-06 набор...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 10 яну 2020, 21:02
Не, разбира се...
Пълно е, щото дават на охраната кинти и влизат.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 10 яну 2020, 21:16

Твърдо не от мен. Все ми излиза спомена за Индиго, като чуя за дискотека и деца под 18 г. А, като знам какви побоища стават по тези дискотеки съвсем ми настръхва косата. Не, че след 18 са застраховани, но все пак имат малко повече акъл. Да не говорим, че най-вероятно и с алкохол ще се наливат. Не знам - ти си решаваш, но аз лично не бих позволила. А и по закон нямат право - при една полицейска акция всички под 18 ги прибират в районното и привикват родителите, като цъфват и социалните там, за да им трият сол колко лоши и безотговорни родители са.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 10 яну 2020, 21:20
Ако толкова много държи да отиде му намерете придружител или отидете вие. На мен не ми пречи да висна на бара и да чакам. А и като чуе в твърде вероятно вече да не му се ходи толкова много :wink:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 10 яну 2020, 21:32
Ако е отговорен,защо не?!Виснете ли там ,на 100%ще му скапете вечерта.Преценете си + и  _,спрямо детето.Аз бях много ограничавана и уж съм решила да бъда по мек родител,но до този момент не се получава,моето е мега разсеяно,но пък и още е заек на почти 12г.Важна е и компанията!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в пт, 10 яну 2020, 21:37
Аз не бих го пуснала. Моят младеж е на 17г / 10клас, но е роден на 01.01/ и още не е ходил на дискотека. На купони "Да", на дискотека "Не", и не защото нямам доверие на детето си, а нямам доверие на другите.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: M_I_A в пт, 10 яну 2020, 21:54
До 12 да се е прибрал, значи че ще стои до 11 там. И аз бих виснала на бара ако толкова настоява. Иначе ми се струват малки на 16.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в нд, 12 яну 2020, 09:33
Аз лично се уповавам на закона пред моя син. Щом не позволява да е там след 22ч.няма да го пусна.
И аз бих предложила да увисна на бара, ако тази опция му е ок съм съгласна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 13 яну 2020, 12:57
И мен не са ме пускали по дискотеки, то и аз не че съм искала, и първото ми излизане на 18 г. беше трагично, което ми оказа влияние на живота в следващите поне 10 г., но пак не знам кое е по-добре - по-отрано, да се отракат, или вкъщи на сигурно и после БАМ в дълбокото :disappointed_relieved: Може би бих се замислила да го пусна , ако познавам децата, с които ще ходи  и евентуално ще намеря някой в дискотеката, който да го следи, но ние сме малък град и е по-лесно да намеря познати в дискотеката. Друг е въпросът баща му дали ще го пусне  :rolling_eyes: И все пак може би поне към 17 г. :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Косите на Вероника в ср, 15 яну 2020, 14:59
На 14 е. Не е стоял сам до момента, сега ще му бъде за първи път /евентуално/. Малко рано ми се струва и на мен, но ще му дам шанс.
За дискотека не мога да се изкажа, рано ни е. Случаят с Индиго беше през смутните 90-те години, все пак. Страховете ми са от друг порядък.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в ср, 15 яну 2020, 15:07
Всеки си знае детето, но така или иначе след 22 часа не виждам от какъв зор да са на улиците. Самостоятелност  чак да се гради по този начин не мисля. Риск си е. Фактът че иска ,защото другите искат води към - ще направя това, което другите правят. Отделно каква е гаранцията, че няма да погълне нещо и без да иска, колко му е да му сипят нещо без да знае. Все пак има доста дет с това се изхранват. Така си мисля, но пък не ми се е налагало да вземам такива решения, защото моето не ме е поставяло пред такъв въпрос. Ама той си знае каква съм паника и е сигурен, че ще увисна пред дискотеката кат куче пред колиба. А и доколкото го познавам се дистанцира от алкохол, заради спорта и знае, че ще трябва да се обяснява и предпочита да не влиза в среди.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 15 яну 2020, 15:35
Абсолютно. Аз откачам след 18ч. в тази тъмница като е навън, та камо ли по-късно, че и на дискотека. На всичкото отгоре познат нни разправяше как си пият хапченцата по масите, откачих.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в сб, 18 яну 2020, 18:51
Как съм проспала новата тема... :frowning:

Връщам се да наваксам с новините. А за дискотеката - на тия години твърдо не.

П.С. Живи и здрави, дами, и успешна да е годината!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 20 яну 2020, 11:18
Абе то за дискотека добре, няма да ги пуснем, ама вчера ми попаднаха снимки на две момичета на наши познати, на 13-14 г., от някакво много вървежно заведение се оказа, по данни на дъщеря ми, в което се предлагат наргилета. Заведението си е тип бар, но дневен. Честно казано, не искам децата ми да висят в такива, но масово било да ги посещават младежите, ми доложиха :flushed: Пффф, ще видим нашите докога ще устискат. За сега не ги влече, но докога ли :angry:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пн, 20 яну 2020, 11:21
Моят син веднъж е ходил с "приятели" и каза, че повече няма да стъпи там! Станало му лошо от наргилетата, а и не е свикнал дълго време да седи на едно място (само ако играе на компютъра се застоява) и си тръгнал набързо. Разчитам, че спортната му натура ще го опази възможно най-дълго от тези места.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 20 яну 2020, 11:24
О да, дневните наргиле - барове са много популярни сред тийновете. Масово се ходи по такива. В някои дори има и плейстейшъни - играят и си пушат на воля


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 20 яну 2020, 11:32
Пълно е да. То се вдигна герлотия за забрана до 18г., но какво се случи...
То пък щото и на дискотеки е забранено ама :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 20 яну 2020, 11:45
Ужасно е...

Аз да се оплача пак от моя мързел...то кат се замисля май не съм го хвалила...? :head_band:
Днес класна по математика...чакаме тия дни и др.оценки и скривам компа за дълго.
Нямам идея как да го "натискам" дето се изразяват някои майки...как да го стимулирам...?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 20 яну 2020, 12:07
Нашият на класното по математика има 4, а ходи на уроци. Емии, това са му възможностите явно :( Уж казва, че са му лесни задачите, но на контролните си поддържа 4-ка. Баща му мисли, че трябва да го спираме от уроците, но си мисля, че ако не ходи и толкова няма да върже :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 20 яну 2020, 12:18
Моят 4-ка има по география...не очаквам повече от 3-ка по литература и математика, а какво да мисля за матурите :confused:  Къде да го записвам незнам...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 20 яну 2020, 12:39
Нашият на класното по математика има 4, а ходи на уроци. Емии, това са му възможностите явно :( Уж казва, че са му лесни задачите, но на контролните си поддържа 4-ка. Баща му мисли, че трябва да го спираме от уроците, но си мисля, че ако не ходи и толкова няма да върже :(

В същата ситуация сме. С уроци 4-ка. От 5-ти клас така бутаме, без уроци е по-зле.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пн, 20 яну 2020, 12:42
Ами, 11 точки на пробната по математика  :ooooh:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 20 яну 2020, 12:43
Мен също много ме е яд. 5-ти и 6-ти клас имаше само 5 и 6 по математика и основно 3 и 4 по БЕЛ
Тази година математика падна на 4-ка, а БЕЛ се пооправи малко. Ходи на курсове, записах го и на допълнителни уроци, обаче нашия си блее и това е. Само на допълнителните уроци внимава и пише - другото си минава между ушите. Пяна пуснах да повтарям и да говоря. Ако си знаех, че толкова са му възможностите нямаше да се хабя толкова, обаче заради единия мързел ще направи простотията точно тази година


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 20 яну 2020, 13:31
Оооо, направо настръхвам за пробните аз...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в пн, 20 яну 2020, 13:44
Ужасно е...

Аз да се оплача пак от моя мързел...то кат се замисля май не съм го хвалила...? :head_band:
Днес класна по математика...чакаме тия дни и др.оценки и скривам компа за дълго.
Нямам идея как да го "натискам" дето се изразяват някои майки...как да го стимулирам...?
mystic тоя мързел, тоя мързел....
не знам какво да кажа вече
всеки ден говоря едно и също, и промяна никаква
оценките му са добре, ама това хич не ме успокоява
на матурите ще лъсне истината
при нас е догодина, имам доста още нерви да хабя


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пн, 20 яну 2020, 13:56
Много са факторите по математика. Моето дете учеше до 7 клас по старата порграма , от 8 по новата. Констатацията ми беше, че е много материал, не достатъчно добре обяснен и малко часове за упражнения и прилагане. Друго - критериите за оценяване на различните учители са много различни. В 6 клас имаше 5 и 6 по математика, обаче учителката им даваше модели по решавани в час задачи. Достатъчно беше да е разбрал решаваните задачи и всичко точно. Обаче от 7 и сега в гимназията им дават задачи, при които да прилагат и трябва да съобразяват зависимости, които не всяко дете може да се сети, както и  се дават много задачи, с време за решаване под 3 минути, което за системи и дълги уравнения е малко. Иначе аз съм завършила с математика и най-ниската ми оценка някога по математика беше една четворка в университета по математичен анализ, при много взискателен преподавател. Ама никога не съм решавала и 1/10 от задачите, които сега решавам с моя син, за да изкара той ,в най-добрия случай 4 в езикова гимназия.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 20 яну 2020, 14:07
A m b e r точно. Единия от основните проблеми на сина ми е времето. Имало е контролни на които се е падало под 2 минути на задача, стигали са до 24 задачи. Като реши само половината и едвам 3 връзва :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Helene S в пн, 20 яну 2020, 14:25
Леле, как съм ви изпуснала. За много години да ви кажа!
И малко да сменя темата на разговора - интересувам се от добър детски ортодонт в София. Дали някой може да сподели опит и препоръка? Съвсем случайно го видях моичкия как на долната челюст единия зъб е разместил другите и трябва да вземем мерки. Като цяло ми е доста наблюдаван през годините, но все от лекари извън София. Благодаря предварително!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 20 яну 2020, 14:48
Днес каза, че г-жата им е дала още минути след като приключил часа/последен, за да им стигне времето явно...това по математика.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Косите на Вероника в пн, 20 яну 2020, 15:02
Масово се ходи при Иванова на Иван Асен. И ние там попаднахме, по препоръка от стоматолога ни. Нямам забележки, освен стандартните за нея, чака се по месец-два за час, но моят син нямаше големи проблеми.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~ SunShine ~ в пн, 20 яну 2020, 16:35
Здравейте в новата тема и щастлива и успешна да ви е новата година, на всички кандидат-гимназисти - успех и приемане на най-желаното от тях място :blue_heart:
Ще се върна на темата за електронните цигари, наргилетата и т.н. опасни гадни неща, които ги нямаше по времето, когато ние бяхме тийнейджъри :sad: Моят също е пробвал наргиле, каза, че не му е харесало. Миризмата на цигари го дразни и отвращава, сигурна съм в това, не мисля, че би пушил цигари. Но "вайпърите" са друга работа, според него разбира се :disappointed: Даже си е изпукал за два месеца стипендията, за да си купи тоя боклук :cry: Обяснява ми ги същите ти работи, дето си ги говорят, че е безвредно. Детето ми е такова, че и да крещя, и да се карам, и да забранявам - файда никаква, даже може ефектът да е с обратен знак  :frowning1: Трябва да го убедя. Намерих му информация, пратих му да чете какво се случва с дробовете му, помолих го поне да не гълта изпаренията, а само да ги издухва, гледам, че май мина тоя мерак, дано е така, ако съм прекалено мрънкаща, просто ще спре да ми казва, по-добре да знам какво се случва.
Ами това е, сега им е явно времето за глупостите, аз все си мисля, че по-добре "глупости навреме", ако изобщо има такова нещо, отколкото "глупости на дърти години" :flushed:
И алкохол им продават, и по баровете ги пускат, тия хора деца нямат ли, не знам... :angry:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 20 яну 2020, 18:01
При нас проблема с математиката идва от това, че в 5-ти и 6-ти клас бяха при старата им класна, която им даваше по 7 - 10 задачи за домашно. Сега новата им дава по 2 - 3, а понякога не им дава нищо, а само ги кара да разглеждат вече решените в урока задачи. Аз съм учила в математическа паралелка и знам, че математика се учи с решаване на много задачи. Обаче, ако тръгна да му давам допълнително се тръшка, че само го натоварвам. Щом учителката била преценила, че 2 - 3 са достатъчни, за да се упражнят, защо аз трябва да го карам да решава още.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 21 яну 2020, 09:53
Вчера бях на родителска среща и оплакванията бяха едни и същи за всички деца - телефони, липса на внимание и без домашна работа. Не съм очаквала друго, той не обича да пише и там му е проблема. Изчислява всичко по математика наум, обаче с по-големи цифри, корени и т.н. не се получава съвсем и накрая бакалските сметки му подливат вода, само защото го мързи да ги запише и проследи на хартия. Същата работа е с чертежите - рисува си ги в главата, но понякога не "вижда" елементарната си грешка във виртуалния си чертеж и хоп - цялата задача се е объркала.
Не се обяснявам вече - оставила съм го да се разочарова сам от себе си и да не успее да постигне желаната цел. Дано се осъзнае след това. Аз няма вечно да съм до него, за да го прибутвам напред или да оправям нещата!
Уточнявам, че е в 8 клас - матурите и кандидатстването минаха, а тогава му давах много зор! В такъв важен етап няма оставяне и отстъпване - целите се преследват докрай! След изпитите вече няма какво да се направи, така че дръжте здраво юздите дотогава :hugs:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 09:59
beki8 абсолютно същото е и при нас. 8-ми клас е. Оставих го вече, до 7-ми нон стоп бях до главата му, вече разпускам. Честно олекна ми, то беше някакъв ужас.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 21 яну 2020, 10:19
А когато няма цел...?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в вт, 21 яну 2020, 10:54
beki8 абсолютно същото е и при нас. 8-ми клас е. Оставих го вече, до 7-ми нон стоп бях до главата му, вече разпускам. Честно олекна ми, то беше някакъв ужас.
И аз с нетърпение чакам другата година по това време. Сега сме 7 клас...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 21 яну 2020, 10:57
Създайм му такава :wink:
Нещо, което му харесва, или поне си мисли, че му харесва. Подхрани му мислите, покажи му как може да стане, какво трябва да се направи и после бутай в тази посока. Колкото избуташ - толкова! Вместо него не може нищо да се направи, но има полза.
Аз съм писала, че беше решил да си провали матурите, за да остане в същото училище! Бях категорично против и му казах, че изобщо няма да подава документи за него и да започне да гледа в друга посока. Заинати се и естествено отказа. Провали цяла година и курсовете, на които го бях записала. Госпожата по БЕЛ от курсовете успя да го натисне, но по математика просто го оставиха да присъства, защото курсът бил по желание и ако нямал желание, не трябвало да го посещава... Сети се накрая на годината малко преди изпитите, че наистина иска нещо, но вече беше много късно. Не му стигнаха силите и се наложи да избира според резултатите си. Беше много разочарован и въпреки бутането от моя страна не успя да постигне целта си.
Не си е взел поука и в момента прави същата грешка. Опитвам се да обясня, че няма нужда да буташ чаша с вода всеки път, само за да се убедиш, че ще се разлее. След първия път вече трябва да знаеш, че е така. Не ми се получава. Психолога каза, че така се трупа житейски опит и няма как аз да прехрърля своя върху него - ще трябва да се изживее. Тогава се дръпнах и колкото и да се противя вътрешно, се въздържам.
Днес сутринта ми каза, че не иска да върви с мен (макар че няма приятелчета, с които да ходи на училище или ако срещне някой по пътя, аз се отделям). Не ми стана приятно, но тръгнах сама. Може и да е вървял зад мен, не знам, не се обърнах. Щом няма отсъствие, значи е стигнал навреме :smile:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~ SunShine ~ в вт, 21 яну 2020, 11:02
beki8 това, че не искал да върви с теб, ме подсети - преди 1-2 седмица срещам моя с компания, ама вървя точно срещу тях, няма как да ме подмине, някои от децата и ме познават, реакцията: (малко вяло и гледайки на другата страна) "Ооо, мамоо…", разперил ръце, прегръща ме супер набързо и тихичко: "Айде, да се направим, че не се познаваме" :smiles: В тази конкретно ситуация ми стана смешно, ама понякога и на мен ми става криво като не ще да върви с мен, все едно се срамува от мен :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 11:04

Не знам твоите амбиции какви са, но аз имах големи. Очаквах да учи, да има добри оценки и бля, бля като всяка майка, която мисли доброто за детето си. В един момент осъзнах, че не отглеждам следващия гений, а дете със средни възможности и много мързел. Примирих се. Влезе в механото с 4,53. Имаме автосервиз, лятото и почивките е там. Не, че му се отдава много, но гледа и се учи. Явно няма да е с костюм, омазан ще е.
В момента в който се примирих падна голям товар от плещите ми.

Моичкия също не иска да излиза с мен :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 21 яну 2020, 11:10
Нямам хич големи амбиции и не лета в небесата...не се надявам за езикова и математическа гимназии, понеже с езиците не е на "ТИ". Знам, че няма смисъл от това тикане насила, само и само да влезе в елитната гимназия и хич не го привествам. Амбицията ми стига до там, че е да е добър, по-скоро мн.добър ученик :) Досега се получаваше, но в 7-ми клас се отпусна.

Явно при него това е черта от характера му...май прилича на мен.Да се лута, да не знае какво и как и да не може да вземе веднага решение, а доли и да вземе да го поставя под лупа 100пъти. Но хора разни...
Та...надявам се да успее да влезе поне в Строителния или Електротехникума...обаче много мисля матурите, да не се спече и оплеска.

п.п.Аз изкарах навремето обикновенна гимназия.Учих после в университет...та може и на него по-късно да му дойде музата. Ако не-ще пасе патките на село...баща му така му казва ;)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 11:14
Може пък после да им дойде акъла. И аз не помня да съм била много ориентирана, хем 8-ми клас съм кандидатствала.
Поне във Варна електрото и механото изискваха еднакъв бал, та е съвсем достижимо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 21 яну 2020, 11:20
Може пък после да им дойде акъла. И аз не помня да съм била много ориентирана, хем 8-ми клас съм кандидатствала.
Скрит текст:
Поне във Варна електрото и механото изискваха еднакъв бал, та е съвсем достижимо.
То затова аз уча постоянно! Откакто съм завършила висше не съм спряла да уча, направо до гуша ми дойде, ама като работя различни неща трябва и различни квалификации да придобивам!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 21 яну 2020, 11:22
Може пък после да им дойде акъла. И аз не помня да съм била много ориентирана, хем 8-ми клас съм кандидатствала.
Поне във Варна електрото и механото изискваха еднакъв бал, та е съвсем достижимо.
на това се надявам и аз... :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в вт, 21 яну 2020, 12:25
Глухарче, нашите синове явно са в едно училище.
Описвате точно ситуацията при нас. Щрака му главицата, но е болен от мързел направо. Оставила съм го да се спасява. Говорим, говорим, но явно не е дошъл моментът, в който да ни чуе.
Само с телефона в ръка живее и все нещо е сърдит и ядосан.
Все още понякога се съглася да върви с мен.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в вт, 21 яну 2020, 13:37
Същата работа е и при нас с тикането, бутането, насочването. Честно да си призная - поизоставила съм го вече, макар че е 7 клас. Искам просто да го завърши, но доколкото зависи от мен, няма да го оставя да мъкне 2 и 3 от мързел. Казвам от мързел, защото ако се напъне, може. Ама не ще. Само че постоянно им опявам как след няколко години ще ги е яд, че са си пропиляли времето. Много държа да може да пише грамотно, да научи поне говоримо английски (с което засега не се справям) и да си изпълнява задълженията бе, да му се невиди. Не мога да приема за нормално да ходи без домашно системно. Ми това не е от неможене, чиста проба мързел си е. Не знам как ще ходят на работа тези деца, като не им се занимава с нищо.
Всъщност сина ми се интересува от коли, мотори, сглабя, разглабя и много се чудя за професионална гимназия. За съжаление обаче, в нашия град разсипаха всички професионални техникуми, до степен в тях да учат само ромчета и деца, изпаднали от всякакви училища :( В повечето ходят само, за да вземат диплома, не да учат. Ако съдя по разкази на мои познати :( И за какво се борих толкова години да е грамотен поне :( Не зная кое е по-добре - да го оставя на самотек или да го насоча някъде, където няма да е неговото място.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в вт, 21 яну 2020, 13:59
Моите и двамата останаха без компютри снощи. Оакали се вчера по БЕЛ. Тъй ли...
Прочетох им едно зверско конско относно целите в живота и работата в местната Чистота. Дружно бяхме нацупени снощи у нас.

В скриятият е гадно.
 
Скрит текст:
Обаче днес,  едно 15 год. се самоубило, скачайки от 3-тия етаж на училището си, и това просто ме смаза :disappointed: Колко са крехки са всъщност...
Цяла сутрин им пращах съобщения колко ги обичам и всякакви други надъхващи неща, а на себе си да не съм толкова взискателна към тях.... Просто се побърквам в момента...
Много е трудно да си родител :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 21 яну 2020, 14:02
Ох...вярно е много трудно!

И аз мисля да не се карам за 4-ките по Литература и Физика. Обаче не мисля, че и компа ще дам.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 14:25
Ох пак ли, преди месец също имаше такъв случай, отново 15 годишно  :disappointed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: red_violet в вт, 21 яну 2020, 15:22
И моя уж отличник днес донесе 2-ка и забележка  и то по Ит , а ние двамата с баща му с това се занимаваме - срамота. Сега е 6 кл и досега най-ниската му оценка беше една 4 ка. Хем е ядосан на себе си хем и аз го овиках ,защото от понеделника съм си в нас и гледам как не учи  а само се върти от телефона на ТВ ( понеже съм му взела ПС и компа с парола) От половин година се сприятели с едно дете , което смятам че му влияе зле . Как успявате да го откъснете от деца , които смятате за неподходящи за приятели на децата ви . Опасявам се , че ще започне да го дърпа надолу и от скоро  виждам точно това. Сори за грешките ама се мъча от телефона.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в вт, 21 яну 2020, 15:23
И аз се стъписвам като стане нещо такова. И си мисля, че едно семейство днес е почернено и всичко друго няма значение :cry:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: nelito70 в вт, 21 яну 2020, 15:25

Не знам твоите амбиции какви са, но аз имах големи. Очаквах да учи, да има добри оценки и бля, бля като всяка майка, която мисли доброто за детето си. В един момент осъзнах, че не отглеждам следващия гений, а дете със средни възможности и много мързел. Примирих се. Влезе в механото с 4,53. Имаме автосервиз, лятото и почивките е там. Не, че му се отдава много, но гледа и се учи. Явно няма да е с костюм, омазан ще е.
В момента в който се примирих падна голям товар от плещите ми.

Моичкия също не иска да излиза с мен :(
Много сходна е ситуацията и при нас!Сега е 8- ми клас Механо,ако трябва да бъда честна аз го насочих към тази гимназия-много обича да "човърка'разни техники.Примирих се ,че няма да стигне нивото на сестра си,спрях да му я давам за пример.Всеки си има свои интереси и е важно да се чувства удовлетворен от тях.Мързела му е много и това е положението.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в вт, 21 яну 2020, 16:32
Трагедията е в училището на моя син. Рано сутринта. Пуснаха цялото училище. Предаваха ни децата, едва ли не на ръка учител-родител. Класната ми го връчи в ръцете.
 Изпращаш си детето сутринта, само минути след това..... Деветокласник.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 21 яну 2020, 16:35
Ужас!...накъде отива тоя свят, Боже??? :no_mouth:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 16:41
Голяма трагедия, прочетох една статия.  А отдолу едни коментари ... ние не сме хора бе.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: red_violet в вт, 21 яну 2020, 16:43
Много е страшно :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в вт, 21 яну 2020, 17:09
Не им е лесно на нашите деца. От една страна - повече свобода, повече възможности, от друга липсата на точни граници прави по-лабилните беззащитни, объркани. Специално в нашето училище се държи много на дисциплина и се обръща внимание на конфликти и по най-дребния повод. Имали сме родителски срещи, в които над час се обсъжда, ако някой се е почувствал изолиран.При най-малкия конфликт се викат родители и се успокояват страстите в зародиш.
    И въпреки всичко се е случило, почувствало се е изолирано, обидено и избрало този начин да накаже . По лошо от това - просто няма.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в вт, 21 яну 2020, 17:53
Ужасно е просто.
Защо, Господи, защо? :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 21 яну 2020, 20:48
Нямам думи просто.
Дано родителите имат сили :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: googlish в вт, 21 яну 2020, 20:58
В тази възраст са толкова чувствителни, че губят опора от малки неща. Аз за това се стремя да не губя емоционална връзка и контакт, говорим си много откровено, искам да усеща, че винаги с баща му сме до него. Мрънкам тази година повече, че от мързел си понижи успеха, пък после си викам, добри са ни децата, в тоя объркан свят, в такъв стрес ги поставяме да живеят и те въпреки това са пълни с обич и имат нужда просто от разбиране и прегръдка...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в вт, 21 яну 2020, 23:03
Като бях в 6 клас се самоубиха поотделно един от друг в един и същи ден две деца от моя випуск. Едното беше в моя клас.
До ден днешен споменът ме смразява.
Идваха разследващи, психолози, говореха с всеки един от нас.
Господ да пази децата ни.
Трябва да имат силен дух.. иначе оцеляването е много трудно.
И да им се караме, и да ги милваме, винаги може да се окаже, че не сме подходили по правилния начин.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в вт, 21 яну 2020, 23:22
Много е страшно, когато млад човек посегне на живота си и се случи непоправимото. Наскоро попаднах на това: Suicide doesn't take the pain away! It passes it to someone else! Страшно е!
На тази възраст проблемите изглеждат нерешими, децата са емоционално нестабилни и имат нужда от много любов и разбиране. Не трябва да се стига до такъв изход!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в ср, 22 яну 2020, 07:11
И аз се лашкам в търсене на баланса, страховете ми като родител са големи, много по-големи от амбициите. Но пък понякога се чудя дали не се самозалъгвам от мързел, дали не трябва и аз повече да се старая и т.н. Изобщо карам някакъв тийн родителски пубертет с децата, самата аз преминавам от периода "златно яйце" към не знам и аз какво. Допълнително здравословни проблеми и т.н. ме смазват вече. Трябва някакъв баланс да се търси, не крайности. Всичко минава и заминава, поне да намираме подкрепа в семейството.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в ср, 22 яну 2020, 07:20
И аз се лашкам в търсене на баланса, страховете ми като родител са големи, много по-големи от амбициите.
Точно това изпитвам. Предоверих ли се, или пък не му повярвах, когато е бил прав. Да не пропусна някой сигнал. Всеки ден се ядосвам и констатирам и двете. Въпреки че имаме силна връзка и се търсим и си говорим постоянно


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 22 яну 2020, 08:43
Аз мисля, че тези страхове са нормални за повечето родители. Аз също подлагам всяко свое решение на съмнение и постоянно се страхувам, че греша.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в ср, 22 яну 2020, 09:03
И според мен тези вътрешни съмнения показват, че сме на прав път. Стига външният подход да е сравнително последователен и логичен :wink: .


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в ср, 22 яну 2020, 09:03
Тази сутрин отново говорихме преди училище. Днес отново ще идват психолози да говорят с децата. Доколкото разбрах,това не му е първото скачане на това дете. Скачал е от 6 етаж ,но се е отървал със счупвания.В нашето училище е от няколко месеца. Преместил се е тази година от друго училище. Работено е с него ,доколкото разбрах. Обаче те сега на всеки случай, за неадекватност и неадаптивност слагат някаква диагноза.Това си говорихме и с моето дете - как всяка различност и индивидуалност е атакувана и трябва да се защитаваш. Самият той преди две години имаше конфликти с новата среда, въпреки че е харизматичен, добронамерен и интересен. Обаче и е малко по-различен. Реагирахме бързо - аз ,класната, а и той споделяше ако не всичко, поне доста. Сега е приятел с тези, които го атакуваха и даже се защитават взаимно, къде за хубаво, къде не дотолкова.Но моето дете е по-скоро екстроверт. При интровертите, чувствителните, различните е по-сложно. А и аз мога да си позволя да зарежа задача, проект, служебен ангажимент и на минутата да съм където каже той. Което също си е крайност.
  Мисля си и за тези деца, които са били участници и малко или много са провокирали събитието. Как ще живеят с това. И това си говорихме. Как би се чувствал, ако беше в този клас, в тази стая. Цял живот ще се питаш, можеше ли да направя нещо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 22 яну 2020, 09:11
Преди няколко години сина ми беше подложен на психически терор и мина доста време докато разбера, проблема според мен беше неглижиран от учителите. Не искам никой да обвинявам, но мисля, че не се обръща голямо внимание на обидите и подигравките.
Тази година негов съученик мина също през подобно нещо, стигнало е до там, че детето е отказало да ходи на училище. За щастие е споделило с родителите си и се взеха бързи мерки и от страна на родители и от страна на учители.
Косата ми настръхва като си помисля какво им минава през главата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в ср, 22 яну 2020, 11:55
И аз съм в този отбор :( За съжаление никой не ни учи как да бъдем добри родители :( В общи линии, поне аз, се уча от опита ми с моите родители, опитвам се да не правя това, което ме е дразнило в тях и да правя това, което съм очаквала, а не съм получавала. Но най-кофтито е, че в доста случаи, това, което на мен ми е липсвало и се опитвам да дам на моите деца, те не се нуждаят от него :( Много е важно да успеем да усетим точно техните нужди и да намерим баланса, което никак не е лесно. И аз винаги се чудя дали не съм прекалено строга, а когато реша да ги оставя да си гледат живота, без да настоявам за едно или друго, се чудя дали не им правя лоша услуга, оставяйки ги на самотек, защото е ясно,ч е те ще се плъзгат по-най-малкото съпротивление и няма да развият възможностите си.
Много се възхищавам на деца, които от малки знаят какво искат, целеустремени са и не чакат някой да ги води. Е, нашите не са от тях. Нито пък аз съм такава...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 23 яну 2020, 16:21
Момичета, идвам да се оплача.
Синковецът /7-ми клас/ получи 3-ка по физика на входното ниво. Тогава на РС учителката каза, че понеже не са учили Физика, като отделен предмет в 6-ти клас, няма да взима под внимание оценките от входното ниво при образуването на срочните оценки. Останалите оценки по Физика през срока са 5, 4, 5. Синковеца в последния месец много се запали по физиката, след като изгледа сериала "Чернобил". Чете допълнително за аварията, започна да се интересува и от други неща. И миналата седмица госпожата му каза, че тази седмица в четвъртък ще го изпита за повишаване на оценката. Вчера синковеца се скъса от преговаряне цял следобед - преговори всички уроци - определения и формули, реши 25 задачи, за да се упражни. И накрая какво - учителката днес му казала, че няма да го изпитва и направо ще му пише 4-ка за срока. Той попитал защо 4-ка, нали е казала, че първата оценка от входното нямала да се взима предвид. И тя му казала - да, нея не я взимам. Без нея ти оставям 4-ка.
Той се прибра много разочарован. А аз се ядосах - така ли се мотивират деца егати. Физиката, химията, историята са трудни предмети и е хубаво, когато някое дете прояви интерес към тях, учителя да го стимулира по някакъв начин. И без това 7-ми клас е труден и в главата им има само БЕЛ и математика - не е ли хубаво, когато някой се заинтересува и от нещо друго? Наистина много се ядосах - толкова труд и накрая нищо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в чт, 23 яну 2020, 16:24
Постоянно има такива учители
Вече някак не се ядосвам...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denyil в чт, 23 яну 2020, 16:27
Лейди , и аз очаквам довечера да разбера нещо подобно за моя седмокласник , само че по история.При 3 на входно , 4-незнайно от къде(само в ел.дневник я има и то след като на РД попитахме "само с по едно входно ли ще са до декември ?) , две 5 и вчера се е молил за днес да го изпита за 5.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 23 яну 2020, 16:29
Е, как при тия оценки 4-ка...? Говори с класната и питай.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 23 яну 2020, 16:34
И аз претръпнах за оценките. То оценяването им е едно към гьотере.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в чт, 23 яну 2020, 16:43
Lady, вие сте "стимулирани" по физика, а моят син беше "стимулиран" по математика в 7 клас, като му занижиха годишната оценка, защото можел повече и съответно каза чао-чао на първото си желание за кандидатстване...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 23 яну 2020, 16:50
Lady, вие сте "стимулирани" по физика, а моят син беше "стимулиран" по математика в 7 клас, като му занижиха годишната оценка, защото можел повече и съответно каза чао-чао на първото си желание за кандидатстване...

Еееее стига бе - сериозно ли???? Е, при това положение вече щях да взривявам училището. И комисия щях да поискам. Егати - това е пълен абсурд

Аз се зарадвах на физиката, защото първо - не е лесен предмет и е хубаво, че има интерес към нещо. И второ, защото оценката по физика се взима при кандидатстване в ТУЕС. Не, че иска да кандидатства там де, но все пак е добре да се знае, че при хубава оценка по физика би му се предложила още една възможност. Разбира се в зависимост от НВО-то, но все пак....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 23 яну 2020, 16:59
Миналата година така писаха на моя 5 по английски. Две 6-ци и две 5-ци като очаквам поне да го препита. Изплющяла му 5, аз обаче звъннах на класната и тя се обади на госпожата. Бил го изпитал и той така несериозно се отнесал, тя чак се обидила. Питам моя той ме гледа в недоумение, категорично отрича да е изпитван. Повече не се занимавах, то не си струва и да се ядосваш, детето и то да се дразни.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в чт, 23 яну 2020, 17:07
И аз сигурно бих се ядосала за физиката, но щом има интерес ще се справи детето. Интересът е по-важен от оценката.
   Ние вече сме на друга фаза. Изобщо да не му пука за оценки, нито за уроци. Оценките му са предимно 4.  Лошото е, че с този успех не знам дали ще се вреди догодина за профил, който иска. Не мисля за учене нататък, а че две години може да му се наложи да учи по 6 часа седмично омразната му история. Той иска химия, ама за там ще има много желаещи ,които учат, за разлика от него.
  Мисли само за тренировките, и се хванал с няколко сайта и канали, които разработва. Моля се само да завършим училище. Като ми писне, му предлагам да си отиде в спортното,музикалното или някое друго училище, където не са толкова тежки изискванията. Не ще. Нямало проблем никакъв. Не се тревожел. Да съм спокойна. От друга страна, тук,както и не учи си напредва с езиците ,както няма да има възможност на друго място.
   Утре пътуваме за София.Има състезание в събота. Нещо не е добре,куми се ,може и да се разболява.Дадох му един суправит.Заспа сега преди да отиде да тренира. Но то и стресът от трагедията му се отразява. Буди се през нощта. Чак сега като че ли започва да осъзнава какво се е случило.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в чт, 23 яну 2020, 18:16
Не ми говори за спортното, че сега са започнали офанзива по клубовете и на всички им обясняват колко е готино там, та, моя ми "подхвърли" идеята си да не се мъчил, а направо там да си ходил... До момента, колкото и доводи "против" да давам, май влиза от едното и излиза от другото, чак се замислям да го прехвърлям в друг клуб (ще ми бъде трудничко, че отборът им жъне успехи и са готини хлапета)...
И да се оплача от завеяността му: днес ми обяснява, че имали състезания на 5 февруари и му трябвала уч. карта, ама не знаел къде е... Аз съм спокойна, че време има... само, където преди 5 минути се оказа, че състезанието било събота. Тази събота!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в чт, 23 яну 2020, 18:32
Нас ни обработват за спортното от 6 годишен. С треньора му имаме няколко скарвания на тази тема . Детето никога обаче не е искало да учи там. Въпреки че по-голяма част от отбора учеха в спортното. Включително и партньорът му, с когото се състезаваха. Между другото , партньорът му беше от друг град и с 6 години по голям,та си го отчувахме и него покрай моето. Като братя си бяха и сега го наглежда. Той остана да учи в университета тук. Миналата седмица ни гостува и си говорехме. Оплаквах му се от пубера, а той ми каза - Споко, по-трудното е минало. Той е свикнал да го строява и да се грижи за Светослав от как беше на 6, а Марти на 12. Състезания, лагери ,тренировки - голямото следи и отговаря за малкото. Имаше полза и от спорта, но и много време му взе и много енергия. Но така или иначе се водехме по него. Това беше нещото,което искаше най-много. И все още иска. Но не свързва бъдещето си със спорта ,като начин на живот. Само като ежедневна рутина.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 23 яну 2020, 18:38
Аз сега прочетох в групата им във Вайбър, че има доста порязани и по физика, и по химия /учителката е една за двата предмета/. Масово е писала по-ниски оценки, без да изпита никой за повишаване на срочната оценка. Оправданието било, че не можела да прави повече тестове точно в края на срока, защото имала да преподава материал.

Амбър - ако мислиш, че започва да го бори грипа, започни да даваш Ремантадин или Тамифлу, за да го пресечеш, преди да го е повалил


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в чт, 23 яну 2020, 18:50
И моя син м.г. беше "орязан" по физика и философия. По физика с оценки 5,6,6 му остави 5, защото не се яви на олимпиада. По философия не си спомням какъв беше случая, но писа разни есета и самата учителка му беше казала, че му оставя 6, а накрая му беше писала 5. По принцип е отличник и много учи детето ми, като си видя тези оценки побесня, даже сълзи имаше в очите му от това, че е безсилен в тази ситуация. Как да имат мотивация да учат децата?! И какво уважение да имат към тези "учители"?!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в чт, 23 яну 2020, 19:14
Понеже някой спомена грип - ужасно съм доволна от турския А-ферин (синия), точно за предгрипни състояния..От три години ползвам само турски лекарства, дори и Тайлол хот, и да чукам на дърво, изобщо не сме боледували. Усетя ли неразположение - веднага Тайлол хот или А-ферин и до там..Сериозно мисля, че турските лекарства са много по-качествени (освен, че са по-евтини) от нашите и съм се запасила...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пт, 24 яну 2020, 09:47
И мен ме гложди тази работа с оценки, да видим как ще ги оценят. Някак не ми се вижда правилно да се смята успеха като сбор от оценки. В смисъл ако детето е започнало годината с 3 или 4, а после има 5-ици, не мисля, че е редно да получи 4, защото толкова е средно аритметично :rolling_eyes: При положение, че се вижда, че има прогрес, мисля, че трябва да му се сложи последната оценка, нали това се оценява - какви знания е натрупал през срока и дали е надградил. Мисля, че стимулирането е по-добро от наказанието като възпитателен метод. И другото, което много ме дразни -тези тестове, при които за 1 точка си с по-ниската оценка :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 24 яну 2020, 09:54
Говори ми. Младежът има 5.45 на класното по БЕЛ и пак по 5.40 на някакъв тест и входно + две 6-ци. Но като ги погледнеш в дневника са си три петици, нищо, че са "на косъм" от 5.50. А този година ще кандидатства.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Vellury в пт, 24 яну 2020, 12:16
Започвам да си мисля, че в родното ни образование не се търси стимул и мотивация за децата да натрупват знания  и по-лесно да се ориентират за бъдеща професия, а нещата се свеждат повече до санкции и формални критерии при оценяването. Нашият учител по математика е казал, че пише 2-ка за три пъти без домашно. В този ред на мисли, моят син онзи ден ми казва "Мамо, не е справедливо това, защо тогава не пише 6-ца, когато 3 пъти си написал домашното си?".
Преди няколко дни гледах по НоваТВ предаване за образованието във Финландия, хората са го измислили и то прекрасно. Всички са доволни, и родители, и ученици, и учители, и държавата след това има грамотни граждани, ама е "много трудно" да вземем един очевидно работещ модел и да го приложим и при нас. Съгласна съм, че няма как механично да вземем и хоп, готово, но може да се съобразят някои особености и пак да се взаимства от опита.
Иначе моят Убавец (11г.) го е ударил през просото, въобще не учи и хич не му дреме, че е краят на срока. Миналата година завърши с отличен, сега ще съм доволна, ако успее да стигне 5. След трагедията, случила се преди няколко дни съм станала по-кротка и си казвам живи и здрави да са децата, да растат спокойни и щастливи, пък всеки ще намери своето място под слънцето.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Aurellia в пт, 24 яну 2020, 12:29
И на мен ми прави впечатление,че подхода към учениците никак не е в правилната посока.Преди Коледа имахме Родителска среща, ми те г-жите едни отегчени, само изисквания,само негативни коментари за всичко...нищо положително не чух.И аз да съм сега ученичка, ще ми липсва отношение,стимул и нужния подход, който би трябвало да има всеки преподавател,а не просто да влезе и да си свърши работата(да си изпее урока)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 24 яну 2020, 12:49
И другото, което много ме дразни -тези тестове, при които за 1 точка си с по-ниската оценка :flushed:

Ето това направо ме побърква. Връща класното по БЕЛ, на което му беше много лошо, но остана да го направи и хоп - 4-ка. 1 точка не стигнала за 5-ца. Е добре де, не може ли да се напише 4.50 при това положение егати. Нека не е 5, но пък е ясно, че и 4 не е. 7-ми клас са, нямат нито един почивен ден, толко пък да се издребнява .....


Айде честита ни грипна ваканция за София от понеделник. Само не разбрах до кога
Не знам кой вкъщи се радва повече - аз или синковеца 😂


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пт, 24 яну 2020, 13:09
Ваканцията ви в Сф е до 5.02 вкл. (Тогава е междусрочната).на училище на 6.02.
При нас във ВТ току съобщиха, че обявяват грипна епидемия, но никъде инфо за грипна ваканция....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Дидева в пт, 24 яну 2020, 13:12
Ваканцията ви в Сф е до 5.02 вкл. (Тогава е междусрочната).на училище на 6.02.
При нас във ВТ току съобщиха, че обявяват грипна епидемия, но никъде инфо за грипна ваканция....
https://www.rzi-vt.bg/informazia13.htm#grip2020


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пт, 24 яну 2020, 13:24
Ваканцията ви в Сф е до 5.02 вкл. (Тогава е междусрочната).на училище на 6.02.
При нас във ВТ току съобщиха, че обявяват грипна епидемия, но никъде инфо за грипна ваканция....
https://www.rzi-vt.bg/informazia13.htm#grip2020
Разбирам, че имаме епидемия в област ВТ, но не и грипна ваканция в гр. Велико Търново...Ясно!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Дидева в пт, 24 яну 2020, 13:40
Щом има предложение до РУО за прекратяване на учебните занятия ваканцията няма да закъснее.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пт, 24 яну 2020, 13:45
Да Ви е "Честита" :(

Особено за седмокласниците и неоформените става гадно но...

При нас няма такива индикации въпреки, че от снощи едното ми е болно. Тази сутрин като звънях в занималнята се чуваше хорова кашлица :triumph:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 24 яну 2020, 14:08
Миналата година учителите бяха оставили за последната седмица изпитванията за оформянето на срочните оценки и като ги пуснаха грипна ваканция настана голяма суматоха. Сигурно затова имаше такъв бум на контролни тази седмица при нас - да изпреварят ваканцията


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 24 яну 2020, 15:25
И моят син за пореден път сам се прецака с оформянето, ама като не слуша! Сега ще остане с по-ниските оценки и замина стипендията заради едната му глупост...
Пожелавам всички дечица да останат здрави и епидемията да остане само на хартия :hugs:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 24 яну 2020, 15:31
Аааа за степендията сами са си виновни. Нареждам още от септември, не е нужно да чакаме последната седмица :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 24 яну 2020, 16:43
Ваканция и радост за учениците,но моят ще си наваксва,поради мързеливите му чувства към учебното съдържимо.Така ще се задържи и повечко у дома,пък дано ни подмине грипа.
В последно време е мега заядлив,мрънкащ,спорещ,сърдит и недоволен.Виждам го спокоен само ако е с тел.  или във вайбър,а има отклонение или лишение от двете свещенни за него неща,става страшно.Много искам по-бързо да се окопити от към емоционална страна,но тепърва започна да го тресе яко.:cry:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пт, 24 яну 2020, 16:49
Моят освен, че ще наваксва с ученето ще ходи и на тренировки. Май няма да има ваканция за него.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в пт, 24 яну 2020, 17:47
Аз съм бойкотирана от дъщеря ми. Отказва да учи с мен, да бъде изпитвана и не дава да ѝ проверявам домашните. Да видим как ще се развият нещата🤔


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в пт, 24 яну 2020, 19:01
И при моя син срочните оценки ще бъдат далеч от очаквания и възможности,  което означава и без стипендия. Той самият никак не е доволен от ситуацията, затова се въздържах (почти) от коментар. Надявам се да си е направил съответните изводи и да не повтаря едни и същи грешки и втория срок, очаквайки различен резултат.
Установих обаче, че колкото повече говоря, изисквам, поучавам,  натяквам,  нищо, от това, което целя като ответна реакция от негова страна, не ми се получава. Докато казаните неща в подходящ момент (много трудно ги уцелвам такива все още) и то само по веднъж, като че ли достигат до него и го карат да се замисли.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в пт, 24 яну 2020, 20:17
Аз съм бойкотирана от дъщеря ми. Отказва да учи с мен, да бъде изпитвана и не дава да ѝ проверявам домашните. Да видим как ще се развият нещата🤔
Извинявам се. Объркала съм групата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 24 яну 2020, 22:11
Аз съм бойкотирана от дъщеря ми. Отказва да учи с мен, да бъде изпитвана и не дава да ѝ проверявам домашните. Да видим как ще се развият нещата🤔
Извинявам се. Объркала съм групата.
Нищо де, те и синовете така правят :hugs:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 24 яну 2020, 22:37
Баш си е на място :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 27 яну 2020, 08:31
Загубил си е ученическата лична карта, заедно с картата за ГТ. Въобще не е впечатлен. Не я ползва тая глава за нищо, освен за шапката като е студено.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в пн, 27 яну 2020, 08:44
Оооо, слага шапки? Респект!

Моите тийнове са с голи глезени, голи колене, тениски, разкопчани якета, без шал и шапка. Полудявам, но всички масово са така.  Но ходят на училище с колело, 20 минути им е пътя, духа и е студено и не ми харесва тая работа хич. А най-лошото е, че са взели и каските да не слагат, за което съм предупредила, че хвана ли ги - глобявам с джобните.  Януари ги резнах наполовина, февруари може и съвсем нищо да не получат, ако ги хвана още веднъж.
Дебели глави!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 27 яну 2020, 09:35
Загубил си е ученическата лична карта, заедно с картата за ГТ. Въобще не е впечатлен. Не я ползва тая глава за нищо, освен за шапката като е студено.

Ееее, не се оплаквай от момчето - щом се сеща шапка да сложи, значи си е екстра. Аз купих 4 шапки тази година, защото три изчезнаха незнайно къде. Е, има подобрение де - миналата година купих 7 :grinning: И въпреки, че има шапка, то тя стои основно в раницата хахаха


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в пн, 27 яну 2020, 09:41
Моите отказват шапки, но виж качулките са на голяма почит. Тийнът е доста топлолюбив, та поне тези притеснения са ми спестени.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в пн, 27 яну 2020, 10:10
Съвсем скоро синът ми си загуби портфейла с личната карта, ученическата и картата за градски транспорт. И това, след като поне 100 пъти казвах, че не му е мястото на портмонето в задния джоб на дънките - може да му го открадне някой в претъпкания автобус, а може и просто да изпадне някъде и той да не се усети. Реакцията от негова страна беше: " Кво толкова е станало, случва се на всеки. Ти нищо ли не си губила?"
Естествено, че съм губила, но не това е важното. Обясних му, че е добре поне да се вслушва в някои практични съвети, които му давам, а не просто да ги игнорира, защото ги счита за намеса в личното му пространство. Сега си плаща билетчетата за автобусите от джобните и ежедневно мрънка, че не му стигали парите. Сигурно е така, казах му, че напълно го разбирам, но такова ще е положението до 1-ви февруари.😉 Тази седмица ще трябва да отидем дружно до РПУ-то да подадем документи за нова лична карта, за която ще платим и ще почакаме на опашката пред гишетата.
За шапки и облекло изобщо не се меся. Има няколко шапки, не помня да ги е слагал тази зима. Ходи си с летните тениски с къс ръкав и отгоре късо яке, гол кръст, голи крака (разкъсани дънки и голи глезени) на минусови температури. Негова си работа, като му стане студено, или му се схване кръста, ще си промени облеклото.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пн, 27 яну 2020, 12:08
Загубил си е ученическата лична карта, заедно с картата за ГТ. Въобще не е впечатлен. Не я ползва тая глава за нищо, освен за шапката като е студено.
Тъкмо в една друга тема се оплаквах, че моят и главата ще си загуби някъде.
Липсваше му целият спортен екип - панталон, тениска, обувки и ръкавици :) Намериха се.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 27 яну 2020, 12:36
Да ни е честита грипната ваканция...при нас са от утре и на 6-ти на у-ще.Моят ще скача до небето :)
На класната по математика има 5-ца. Доволна съм!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 27 яну 2020, 12:59
При нас няма :( И миналата година цялата страна излезе, нашите ги пуснаха накрая, когато вече беше минал грипа навсякъде :(

Ееее, не се оплаквай от момчето - щом се сеща шапка да сложи, значи си е екстра. Аз купих 4 шапки тази година, защото три изчезнаха незнайно къде. Е, има подобрение де - миналата година купих 7 :grinning: И въпреки, че има шапка, то тя стои основно в раницата хахаха
Чакай, зимата не е свършила :satisfied: И моите не носят такива работи. То и тази зима я няма никаква де, ама по принцип са си такива.
Я кажете за тези стипендии - от кой клас започват? Баща им им дава собствени стипендии :) Но и за ниски оценки глобява :) Е, сина ми се отказа да взема, че повече е на загуба :satisfied: Сестра му е на печалба :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 27 яну 2020, 13:03
Миналата година нашите /София/ си излязоха на стачка пред училището с искане за грипна ваканция. Даже и новините бяха извикали да ги снимат. Отделно бяха пуснали подписка до Фандъкова. Направо си я изпросиха, защото грипа реално започна по Коледа, тръгна от София и когато другите бяха в грипна ваканция, при нас вече нямаше епидемия. Обаче си се пребориха децата :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 27 яну 2020, 13:07
Нашите засипват кмета със съобщения по месинджъра :) Беше пуснал извадки/изцепки :) Жоре, Гоше, пич, кмете...ама Гошето не поддава, да му се не види :) Не че от него зависи :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пн, 27 яну 2020, 13:11
Нашите пък днес де наговорили да ходят с маски из училище 😆...Ама аз, честно-казано и не искам да ги пускат. Реално няма заболеваемост голяма, цяла седмица ще ми се размотава - я из мола, я навън, по нощите ще стой на пц, ще проспива половината ден, а е седмокласник, и после докато влезе в ритъм - пък започва втори срок..За момента наистина не смятам, че е наложителна..


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 27 яну 2020, 13:29
И аз не съм много мераклийка при нас да ги пускат грипна. Даже при малката в класа са си почти всичките деца. По-добре да си ходят.
И без това поне сина не се е разучил толкова.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пн, 27 яну 2020, 13:46
При нас ще е ден за траур :) Не обявиха.

Нашият кмет също каза, че е залят със съобщения :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 27 яну 2020, 14:03
Аз на моя съм му приготвила програма - всеки ден четене 1 час + 5 задачи по математика. Да преговаря материала, за да не се забравя. Мрънка, ама си изпълнява. И на плуването си ходи. То тази ваканция си е повече ваканция за мен - да си поема въздух преди старта на втория срок


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в пн, 27 яну 2020, 14:23
Аз на моя съм му приготвила програма - всеки ден четене 1 час + 5 задачи по математика. Да преговаря материала, за да не се забравя. Мрънка, ама си изпълнява. И на плуването си ходи. То тази ваканция си е повече ваканция за мен - да си поема въздух преди старта на втория срок

Така е, тази ваканция я виждам като повече почивка за мен. През зимната им бяха подготвили домашни по няколко предмета и почти всеки ден е учил. Сега им дойде изненадващо и не успяха да ми дадат. Карам го да почете и да решава задачи, е, мрънка, но го прави. Курсът по английски също остава, както и спортът, че тъкмо успях да го накарам да тръгне пак да спортува.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 27 яну 2020, 14:34
Моят днес ми разправя, че учителят по химия не дошъл за час...забравил, че само тази седм.са с др.програма :head_band: Ни оценки оформил, ни нищо...остъстваше и миналата, абе...чак не ми се вярва.

п.п.Къде да намеря някакви примерни текстове за редактиране?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 27 яну 2020, 14:52
Снощи не мога да му смъкна температурата, стигна 40 градуса, бълнува. Грип А, ужасен е. Тази температура не пада нито от парацетамол, нито от хексалгин, от нищо. Смъкна до 38,5 и дай пак нагоре. Кошмар.
Та моя син сам си обяви грипна. Гледам, че и кмета е решил да ги кара днес да разглеждат и да решават за Варна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 27 яну 2020, 15:20
Ох, да се оправяте бързо! Дано да няма много болни...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 27 яну 2020, 15:22
Ох, да се оправяте бързо! Дано да няма много болни...

Благодаря, дано.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пн, 27 яну 2020, 15:25
Глухарче, и от мен бързо оздравяване на детето :hugs:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пн, 27 яну 2020, 15:42
Бързо оздравяване!
Моят не носи шапки,сложи я веднъж и от тогава все е в раницата.Само мрънка,че му е топло,потял се...еми оставила съм го да се оправя.Здрав е и съм оставила задачи и част от домашните да се напишат.Довечера ще видя,какво е сътворил и дали пак ще се караме.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пн, 27 яну 2020, 16:25
Глухарче, дано се оправи бързо :heart: Горкият :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 27 яну 2020, 16:27
Глухарче, дано се оправи бързо :heart: Горкият :(

Ох дано. Ей сега се обади майка ми, че пак е започнал да качва температура. Май ще захвърлям всичко на работа и ще бягам към къщи :sad:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 27 яну 2020, 16:34
Отивай!
Виж, ако ти позволи го карай да си прави хладни душове или най-досадното нещо при вис.Т е увиване с хладен чаршаф. Ужасно е, но изпитано действа.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 27 яну 2020, 17:48
Той е голям - значи може направо да го увиеш в цял чаршаф напоен с оцет с вода. Много бързо ще я свали така. Ако не иска - чорапи с оцет, компреси с оцет и лепенки Куул пач. И въртене през 4 часа Нурофен и Парацетамол.
Успех и бързо оздравяване


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: colibri в пн, 27 яну 2020, 18:08
Глухарче, купете компот от малини или ако намериш сушени листа от малини, за да му направиш чай, те също помагат за сваляне на температурата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в пн, 27 яну 2020, 22:54
Загубил си е ученическата лична карта, заедно с картата за ГТ. Въобще не е впечатлен. Не я ползва тая глава за нищо, освен за шапката като е студено.
Хаха пак е нещо😊


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в пн, 27 яну 2020, 23:39
Как е момчето, пооправи ли се


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в вт, 28 яну 2020, 08:41
Глухарче, бързо оздравяване на момчето ти.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 28 яну 2020, 10:13
colibri имам компоти от малини да, благодаря.
Днес е с 37,6. Дано приключи вече с температурата, но пък и кашлицата е яка. Абе гаден грип е, а разбрах, че тип Б бил още по-лош.
Бабата обаче взе да подкашля, баща му и той. Май ще се гледаме на почивки.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в вт, 28 яну 2020, 11:40
А грипа, който върлува в момента какъв е А или Б? Миналата година беше А и знам, че превантивно се дава Ремантадин или Тамифлу, обаче за Б нищо не знам


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: googlish в вт, 28 яну 2020, 11:59
Тамифлу е антивирусен препарат, дава се веднага при първи признаци на грип, не е обвързан дали е А или Б. С него болния се повлиява много бързо, моят син на третия ден вече живна и температурата падна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 28 яну 2020, 14:40
И двата върлуват в момента.
Личната изписа Авирон и аз очаквах Тамифлу, но тя така прецени и ѝ се доверих.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в ср, 29 яну 2020, 13:23
При нас вече отминава (трети ден). Два дни с 38-39 температура, много течности и сън... и днес сутринта го заварих пред компа, по пижама и без пантофи, на отворен прозорец :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 29 яну 2020, 13:26
Температурата спря, но кашлицата е ужас. Според личната нямало нужда от снимка за сега, дано.
Снощи и мъжо се прибра с вид, сякаш се е борил с влак. Него го метнах веднага с тамифлуто обаче.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в ср, 29 яну 2020, 20:53
бързо да оздравяват болните дечица!!!! :praying_hands:
За кашлица, когато аз имам , взимам Геломиртол,  пия чай от салвия и Йоги- класик, куркума на прах или чай.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в вт, 04 фев 2020, 17:07
Здравейте, как прекарват децата ви грипната ваканция? Моят син отново ме изнудва да го пусна на дискотека, но след първото ходене се беше върнал пиян. На сутринта ни се извиняваше и ни обеща, че няма да се повтори.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в вт, 04 фев 2020, 17:14
На сутринта ни се извиняваше и ни обеща, че няма да се повтори.
Не му вярвай


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в вт, 04 фев 2020, 17:15
Чесно казано и аз съм на това мнение, но мисля, че може би не е знаел на колко алкохол държи и е прекалил. Мисля че тогава е пил за първи път и алкохол различен от бира.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в вт, 04 фев 2020, 17:31
Как прекарва ваканцията - цял ден навън с колелото, вечер до среднощ на пц...но е направил и една презентация по математика 😁


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в вт, 04 фев 2020, 17:34
Моят беше за 3 дена в Гърция (състезание). Искаше днес да кара колело, но прекара целият ден пред ПС и компютъра.
Смятам да го хвана малко да поучи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 04 фев 2020, 17:35
Моят беше болен и чак сега се окопитва. Ходи на фитнес и зяпа тв, но да учи - твърдо не!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в вт, 04 фев 2020, 17:36
Определено не е знаел,колко алкохол ще понесе,може би е пил малко,като количество,но явно го е хванало бързо(то си е и нормално,от къде да има тренинг).Обаче не вярвам да пропусне,особено,ако приятелите му пият.Говорете пък дано има разум!!!!!!
Ваканцията минава с учене (около половин ден)и обиколки в квартала с приятели и съученици.По-рядко е на тел.,но пък предупредих,че ще го огранича,ако прекалява и сам се мъчи да се контролира.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в вт, 04 фев 2020, 17:36
Чесно казано и аз съм на това мнение, но мисля, че може би не е знаел на колко алкохол държи и е прекалил. Мисля че тогава е пил за първи път и алкохол различен от бира.
Подари му такава чаша и му кажи, че алкохол се пие само с такава чаша.
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/z23l/wDk5I.jpg)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 04 фев 2020, 19:28
При нас удължиха с 2дни, та са на у-ще чак в понеделник. Е, няма такъв кеф :stuck_out_tongue_winking_eye:
Играе на компа, ама го сръчквам да почива. Ходи си на тренировките по плуване.
Инак ги оформиха и две оценки са в негов плюс. Обаче вторият срок си мисля, че ще е зор...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в вт, 04 фев 2020, 20:18
Моят син си почива на 100%. Гледат филми с приятелката си, карат пениборд, с приятелите си играе волейбол, виси на лостове, ходи на фитнес и естествено обикалят моловете, и цъка на компютъра.
 За разлика от него, щерката не е излязла от вкъщи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в вт, 04 фев 2020, 22:31
Играе на телефона или на компютъра по цял ден. Викат го приятелите му, но той отказва. Иска да играе.
Днес се намери картата. Била в някакъв джоб на якето. Това след като подготвихме нова, а вчера ходихме да вземем бележника от училище, за да извадим карта за пътуване. И вика удари ме ако искаш и ми се смее. Знае си, че няма да го направя.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 05 фев 2020, 06:51
И при нас удължиха до петък.
Общо взето на компа дреме. Излезе един-два пъти и това е, а и след този грип, който изкара не смея да го оставям да се размотава. Вземе да лепне и грип Б :flushed:

Днес щеше да ходи да поработи в сервиза, но като гледам ще му се размине.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в ср, 05 фев 2020, 20:23
Аз бях му спретнала програма - всеки ден учене по 3-4 часа, през ден плуване и после по 3 часа и половина на компютъра.
Установих, че като изключи откъм учене и концентрация за 2-3 дни, после по една седмица не може да влезе в час. А тази година ще кандидатства и не може да си го позволи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в ср, 05 фев 2020, 21:02
Аз бях му спретнала програма - всеки ден учене по 3-4 часа, през ден плуване и после по 3 часа и половина на компютъра.
Установих, че като изключи откъм учене и концентрация за 2-3 дни, после по една седмица не може да влезе в час. А тази година ще кандидатства и не може да си го позволи.
Ами браво на момчето ти, че я изпълнява
Моят каквото и да му оставя, нищо не върши
Направо ме вади от нерви


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в ср, 05 фев 2020, 22:37
Е изпълнява я чат-пат, но пак беше ползотворно. Успя да понавакса с изостанали неща за училище и школата по български език и литература.
В някои дни бая се пазамотваше, но беше важно да не се отпусне съвсем, бе после му е много трудно включването.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в пн, 10 фев 2020, 07:22
Зачетох се в "момичешката" тема, макар да нямам дъщеря и реших да попитам-Как празнуват рождените си дни вашите тинейджъри. Моят мин година беше болен и пропусна, но това, което ми прави впечатление е, че някак се разреждат приятелства и контакти. Дали от новото училище, дали от възрастта... От новия клас досега не е получавал покани за рд, но нещо не му се излиза и със старите приятели.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Hope for Two в пн, 10 фев 2020, 07:35
Моя е на прага на тинейджърството и искренно се надявам "приятелствата" да се разредят. Всеки с който играе вече е в графа приятел. Реално има 4-5 с които наистина си пасват играят от години и адски добре се разбират. Това не пречи РД да са с по 30 -35 деца. От сега сме се разбрали че тази година е за последно. Догодина с най-близките 5 деца.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пн, 10 фев 2020, 08:29
Тази учебна година е в нова паралелка и също не е получавал покана за рд.Планирал е кино+почерпка на 5-6деца от старият клас+2нови съученика.Звучи ми приятно и може би ще е това,има време до пролетта.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 09:42
Синковеца /13 г./ си покани 3-ма съученици, дадох им пари и отидоха в Парадайз МОЛ. Ходиха на кино, после минаха през КФС, един боулинг и се прибраха. Другата година в новото училище не знам как ще е - той е роден края на октомври и няма да има достатъчно време да създаде нови приятелства според мен, за да кани някого.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пн, 10 фев 2020, 09:43
Моят син е роден през лятото и никога не е празнувал със съучениците си. Все сме някъде на почивка по това време и децата са случайни, почиващи като нас. Обикновено е градинско парти с много балони, различни соленки за похапване, торта и сокове. Винаги са се забавлявали безумно на такива партита :smile:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 10 фев 2020, 10:46
Синковеца /13 г./ си покани 3-ма съученици, дадох им пари и отидоха в Парадайз МОЛ. Ходиха на кино, после минаха през КФС, един боулинг и се прибраха. Другата година в новото училище не знам как ще е - той е роден края на октомври и няма да има достатъчно време да създаде нови приятелства според мен, за да кани някого.

От 2-3 години точно така си празнува рождените дни. 2-3-ма общо хапват, играят, ако решат кино, давам пари на джоб и програмата е волна.
Като беше малък правихме събирания по 10-тина деца, че и повече, но вече не виждам смисъла. Приятелчетата са 2-3, а останналото е просто за пълнеж или пари хвърлени на вятъра.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в пн, 10 фев 2020, 12:16
Моят син е роден в началото на октомври и също не успя да се сприятели в новия клас за кратко време,обаче за съжаление, успя от началото да си създаде ако не вражда,то леко неприятни отношения. Уж се поизгладиха нещата. Тъй като не празнувахме поради заболяване, му беше двойно криво, а от друга страна контактите му с децата, с които е бил проятел досега също се поотслабиха.

С годините броят на гостите намаляваше от 10-12до 5-6 деца,но все още ходи и го канят по клубове,основно с игри.

Идеята за кино и почерпка ми харесва и май вече ще се свежда до такъв тип празнуване.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 10 фев 2020, 12:17
Синковеца /13 г./ си покани 3-ма съученици, дадох им пари и отидоха в Парадайз МОЛ. Ходиха на кино, после минаха през КФС, един боулинг и се прибраха. Другата година в новото училище не знам как ще е - той е роден края на октомври и няма да има достатъчно време да създаде нови приятелства според мен, за да кани някого.

От 2-3 години точно така си празнува рождените дни. 2-3-ма общо хапват, играят, ако решат кино, давам пари на джоб и програмата е волна.
Като беше малък правихме събирания по 10-тина деца, че и повече, но вече не виждам смисъла. Приятелчетата са 2-3, а останналото е просто за пълнеж или пари хвърлени на вятъра.
и ние така...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 12:27
Моят синковец, понеже играе на няколко игри на PS и на компа, има приятели от там. Едно дете от стария му курс по английски, с което редовно излизат и ходят на кино, едно дете от плуването, едно дете от курсовете му за матурите и 2 деца от класа му. Та най-вероятно може да позадържи дружбата още някоя и друга година в новото училище, докато си намери нови приятели там

Ох момичета, моля ви да ме успокоите. Направо откачам вече. Това постоянно повтаряне за всяко нещо направо ме вади от равновесие вече. Ама буквално за всяко нещо. Точно преди тръгване за където и да е се почва едно мотаене, едно "Ей сега, изчакай малко", едно лутане, като муха без глава - все едно не знае какво да прави. И се почва едно викане от моя страна "Айде бе човек, влизай да си измиеш зъбите и лицето." "Айде бе човек, обличай се" "А чорапите няма ли да обуеш" "Айде влизай да се срешеш", Айде сега обувките, якето и шапката" "А бе сложи я тая шапка бе - навън е 2 градуса" Излизаме и хоп - "Аз май си забравих шапката" Лелееее, идва ми да го удуша на моменти


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пн, 10 фев 2020, 12:30

Ох момичета, моля ви да ме успокоите. Направо откачам вече. Това постоянно повтаряне за всяко нещо направо ме вади от равновесие вече. Ама буквално за всяко нещо.
Не знам дали е за успокоение, но ако ще и 100 пъти да повторя нещо, ако не е включил на слушане, никаква полза. Включително и неща, които са в негов интерес, като - Вземи си зарядно, че заминаваме за няколко дена, а е с iphone и нашите не може да ползва. Буквално на вратата му го повтарям , отговаря ми - добре, и после се окзава, че няма.

От както може да заявява желания и да избира - 5-6 годишен ,винаги е редуцирал бройката на гостите си до 5-6, отделно в началото аз прибавях още някое друго дете, ако ми позволеше. Никога не е искал да събира много гости и често ме изненадва с избора си, като не кани дете, за което съм си мислела, че са близки. Степенува си някак си приятелите.От класа в гимназията две момчета са му най-близки приятели, други 4-5 са просто приятели и контактува в рамките на училището, за което съм благодарна, защото не са цветя, но пък искат да дирижират парада.
  Рожденните дни последните години - в близкото заведение в парка, 5-6 момчета от училище и спорта.Вечерта се събираме с приятели с момичета на неговата възраст, с които също е близък, но напоследък си дели обкръжението на момчешко и момичешко и за сега не иска да ги събира. Предполагам се мъчи да гради някакъв имидж на нещо си сред момчетата, а пък прави слуш на момичетата .


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 10 фев 2020, 12:32
Споко...и при нас е така ;) Почти за всичко.
Вчера имахме драма с раницата за плуване...уж като тръгвахме на път я взе, че вчера на връщане да го оставим направо на басейна. Да, ама ряница нямаше в багажника. Айде у дома...решихме, че я е забравил на пейката /щото мама казала там да я остави/ пред блока и някой си я намерил. Вътре карта за плуване, 10кинта, очила за още 50 и ...айде набързо един скандал. Качваме се у дома и хоп! раницата си виси на закачалката :laughing: Та така...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 12:36
Миналата година ставаме сутринка за първа смяна - още е тъмно и на двамата ни се спи сериозно, и т.н. Та, оправяме се, тръгваме, качваме се в колата, стигаме пред училището и о, изненада - забравили сме раницата вкъщи. Аааайде обратно бързо да взимаме раницата. Естествено закъсня за първия час, ама това е положението :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пн, 10 фев 2020, 13:02
Аз вече съм на принципът"не чувам- нося си последствията". Да свикват от рано. Забравил нещо-да си мислел. Имаш забележка или подобно- клъц компа.
Не отглеждам принцеси и аз не съм прислужница.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 13:37
Ооо и аз съм решила да мина на този режим. Само чакам да мине този ужасен 7-ми клас, защото всяка грешка носи сериозни последици върху оценките и знанията. Но следващата година го оставям да се оправя и хич няма да се занимавам повече с него. То ще е направо срамота - дърто магаре. А пък и ще имам първокласничка, така че няма как да се занимавам с него вече. Каквото съм могла съм направила за тези 7 години. От тук нататък да се оправя.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пн, 10 фев 2020, 14:02
Оставен е сам да се оправя за училищните неща,като учебници,раница,тетрадки,помагала и т.н.Това е негов ангажимент.В началото беше трагично,все нещо забравено,загубено...възстановява се с негови пари,еми има ефект,забравена шапка=мръзнеща глава и т.н.носи си последствията.Но да,повтарям и аз по 100 пъти да се изкъпе,да си измие зъбите,общо взето хигиената е драмата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в пн, 10 фев 2020, 15:07
Ох това къпане. Не че иска да ходи мръсен, но докато го накрам да отиде и ме заболяват устата. Накрая къпането се прави в 12 - 1 през нощта.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в пн, 10 фев 2020, 15:22
Аз моя го водих да му обясняват как да си мие зъбите. Не че се впечатли...прави ми протести като 2 годишно ...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 10 фев 2020, 15:22
Като ще се оплакваме да си кажа мъката и аз. 8-ми клас е, тази година просто го оставих да се оправя сам с ученето и домашните. Изморена съм постоянно да натискам четала на врата. Резулатат успех за 1-ви срок добър 4, наредил 3-ките и не му дреме.
А относно повтарянето винаги е било така, аз като помисля и баща му още ръчкам и проверявам дали не е забравил нещо :rolling_eyes:.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пн, 10 фев 2020, 18:24
Ох това къпане. Не че иска да ходи мръсен, но докато го накрам да отиде и ме заболяват устата. Накрая къпането се прави в 12 - 1 през нощта.
Моят син мина през тази фаза. Мислех си....малеееее...как го търпят в училище. Не се къпеше с дни. Казвах му, че мирише на прасенце.
И като косата му съвсем се слепваше, влизаше в последния момент посред нощите да се къпе.
Сега вече влиза без напомняне. Болен, здрав- няма значение. Лятото е влизал дори по два пъти.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 18:44
С къпането няма проблеми - като влезне в банята и забравя да излезе. Къпе се всеки ден, понякога и по два пъти на ден. Обаче много започна да се поти. Всяка вечер, като се прибере и се съблече, ако му помириша дрехите и започва да ми люти на очите. С чорапите е същата работа. Косата се омазнява страшно бързо - през ден все едно не е мита по една седмица. Ужас някакъв - и аз се чудя как го търпят в училище


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: googlish в пн, 10 фев 2020, 18:46
Търпят си се, нали са всички в пубертета 😉😁


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 10 фев 2020, 18:48
А представяте ли си какво им е на учителите - влизат в стаята и вътре 15 такива, като нашите. И така 6 часа на ден :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пн, 10 фев 2020, 19:14
А представяте ли си какво им е на учителите - влизат в стаята и вътре 15 такива, като нашите. И така 6 часа на ден :joy:
Охххх,не ми се мисли:cry:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в вт, 11 фев 2020, 12:22
Както каза една госпожа на РС: "моля, не давайте да се навличат, че става страшно като се изпотят... и люти на очите" :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в вт, 11 фев 2020, 14:08
Като стана дума за миризми от тялото - децата ви от каква възраст започнаха с тоалетните води и стиковете против изпотяване. Има ли такива, от които са доволни?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в вт, 11 фев 2020, 15:27
От 11 години. Бях взела едни рол-он-и на Eucerin без аромат, защото е по-медицинска козметика. Като навърши 12, направо премина на дезодоранти. То и онези спряха да действат :blush: .


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 11 фев 2020, 15:38
Ние ползваме мъжката рексона стик без следи за бяло и черно. Не си спомням откога се вмириса, но вече нещата са по-добре и постепенно ароматите намаляват (на 14,5 г. е) :grinning:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 11 фев 2020, 15:39
Аз пък не мога да го накарам и това е...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в вт, 11 фев 2020, 16:36
Аз съм му взела такъв дезодорант, уж без алуминий, но го ползва рядко...
Скрит текст:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/rdUK/mdEhC.png)

Факт е, че тялото му все още не мирише, но косата му и малко да се изпоти и започва да намирисва. Усеща се само, ако изрично си завра носа в главата му, което удоволствие, разбира се, не си причинявам доброволно!
Иначе е разсеян като всички - повтаря му се по 100 пъти. Ето тази седмица забрави вкъщи едни проекти, които твори с голям мерак, но баща му, понеже е добряк, му ги закара за втория час. Хигиената поддържа доброволно засега, но хич не му дреме как изглежда, въобще не се поглежда в огледалото...Явно все още няма романтични трепети, които да го направят по-суетен.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 11 фев 2020, 16:41
Мерси за дезодоранта :) ще го търся...
И моят хич не се оглежда, а аз се ядосвам че и за лицето си нехае и не мога вс.вечер да вървя с памук и да почиствам лицето! С тия черни точки е ужас някакъв...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 12 фев 2020, 07:55
Ползва т.е.купих стик на лореал,но ако не повторя и потретя ще си седи така.За черните точки -стават все повече,ама не е последователен в почистването на лицето и явно все още не му е на дневен ред.Иначе купих хума,разни почистващи гелчета,скраб,сега остава и да се използват....Съсредоточен е в мустачето,което всъщност е все още мъх.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 12 фев 2020, 11:21
Ние мустачето го обръснахме. Два пъти беше мерака, сега вече се присещаме и се ръчкаме. Мустака не ми пречи, но отдолу на брадата му му излизат тук таме много дълги и къдрави косми и е някак...смешно.
Има мицеларна вода, дезодорант, парфюм, сапунче против акне, ролон някакъв био ми похвалиха. Всичко седи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~Миа~ в ср, 12 фев 2020, 23:42
Ние 10-тия му РД не празнувахме пищно (беше наказан), само в къщи с приятели и техните деца. За напред мисля да му подаряваме някаква екскурзия/преживяване заедно.

И при него повтарянията нямат край. Имам чуството, че живеем на различни етажи. Не знак какъв е проблема с къпането, почва се едно офкане и пуфкане.. особено след футбол, все едно кой знае какво го карам да направи. Стаята му е калабълък страшен, дрехи навсякъде, оправям от време на време, че ме хваща скомина. Скоро ще ми избушат нервите и ще има наказания.

Днес ми носи писмо от директорката - искала да говори с мен и баща му, че от началото на годината постоянно имал проблем с поведението. Аз от него знам друго. Тя учителката им беше болна дълго време и се въртяха няколко, със сигурност е оказало влияние това непостоянство. Преди две години пак бяхме ходили да говорим с директорката - говорел в час, щракал с химикалка ?!, прекъсвал госпожата, за да се изкаже, и други подобни незначителни дреболии.. сега цяла вечер обикаля покрай мен, играе си със сестра си, режат фигурки, прегръща ме, не съм му се карала обаче.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в чт, 13 фев 2020, 08:44
Много ми харесва начина на празнуване на детски/тийн РД тук. Не се правят всенародни тържества на маса с деца и родителите им в затворени клубове, а се залага на преживявания само с поканените деца по избрана тематика. Правили сме РД на кино, куклен театър, картинг, аквапарк, зоо, боулинг, стрелба с лък, трамплини,  лазер парк, зала за катерене, басейн, кънки на лед, шоколадова фабрика... има и още... Канят си 5-6 най-добри приятели и се забавляват,  малко хапване и много веселба.  Първородният предпочете на 14-тия си РД да пътуваме семейно някъде и не искаше парти, затова ходихме в един приключенски парк за 4 дни,  много доволен остана. Тази година става на 16, не е решил още какво. Подмята за парти в къщи без родители, ще видим. А, сега каза за грил-парти в парка до близкото езеро,  без родители. Ще мислим.

С къпане проблеми няма. Тийновете се къпят веднага след тренировка още в залата, всеки ден. Стаите си чистят сами, всяка седмица . Минавам чат-пат да проверя положението, дооправят ако се наложи. Ако повторя и потретя  взимам мобилния, докато се оправи кочината. Случвало се е да изсипя целия гардероб на земята, за да го подредят както трябва.
Общо взето имат установен ритъм и са научени да са самостоятелни. Разбира се, че напомням и подканям, иначе се пробват да скатават.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в чт, 13 фев 2020, 12:37
О, това с гардероба му е любимо! Рядко, но ни се случва :) Ама, при нас има финансови санкции за неоправена стая и първите седмици, бая парици му заминаха по това направление... Вече му е навик да си подрежда


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 13 фев 2020, 12:39
Аз се плаша, че за пролет трябва всичко нова да купувам...дрехи имам предвид ;) Тениски, долнища всичко окъся.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 13 фев 2020, 13:05
Оле боже ние май повтаряме грипа или е лепнал нещо ново. Ще се гръмна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в чт, 13 фев 2020, 13:17
Глухарче, бързо оздравяване!
За гардероба казвам с най- спокоен тон, че ще бъде изсипан на земята и се оправя моментално. Знае, че няма да повтарям и знае, че трябва да сгъне всичко след това :grinning:
И ние ще сменяме всички дрехи, но от мързел да сгъва и подрежда си купува само минимума, колкото да не остане гол като му се изперат дрехите :stuck_out_tongue_winking_eye:
Хигиената вече е на ниво - не ми се налага да подсещам, но проверявам дали си сменя дрехите всеки ден.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 13 фев 2020, 14:07
Оле боже ние май повтаряме грипа или е лепнал нещо ново. Ще се гръмна.
еее, дано да е фалшива тревога. :kissing_face:

Моят нито сгъва, нито подрежда...даже аз му вадя друхите за сл.ден :flushed: Ядосвам се на себе си и трябва да спра.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 13 фев 2020, 14:10
Оле боже ние май повтаряме грипа или е лепнал нещо ново. Ще се гръмна.
еее, дано да е фалшива тревога. :kissing_face:

Моят нито сгъва, нито подрежда...даже аз му вадя друхите за сл.ден :flushed: Ядосвам се на себе си и трябва да спра.

Кръвната му картина и ЦРП-то са добре, вероятно нещо ново си е гепнал, личната ще каже след малко.
Дрехи и аз сгъвам и прибирам, за вадене сам ги вади. Каквото докопа със затворени очи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в чт, 13 фев 2020, 16:00
Гардероб и стая,си оправя сам,но с напомняне.Идеята със санкционирането може и да я приложа,ако ще спра да повтарям едно и също по сто пъти.Днес се замотал след у-ще,защото купувал подарък на съученичка за утре(събрал си от джобните,за да не ни товари).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в чт, 13 фев 2020, 16:11
Къде ги намирате тези съобразителни деца :rolling_eyes: Нашите и за мен ако трябва да купят подарък, ми искат пари :) Или на баща си... Племенникът от малък си събира пари и купува подаръци на майка си, на баща си, на баба и дядо. Нашите не се сещат, камо ли пари да заделят. А за приятели пък абсурд :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: googlish в чт, 13 фев 2020, 17:46
При нашия младеж мутацията на гласа е забележителна, като ми звънне по телефона се стряскам, не мога да включа първо, че е той. Едно прескачане, едни тоналности, и като вземе да кърши някакви обяснителни изречения, все едно слушам някой от youtube....Ох, къде ми е сладкото дете!🤗


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в чт, 13 фев 2020, 19:36
Аз се плаша, че за пролет трябва всичко нова да купувам...дрехи имам предвид ;) Тениски, долнища всичко окъся.
Точно днес бях на пазар за нови дрехи и обувки. :smile:
Бързо ни умаляват нещата, нека растат и са живи и здрави децата!
Глухарче, дано е фалшива тревога.
И моят син се тръшна болен, повече от десет дена си е вкъщи, онзи ден борехме  висока Т, над 39....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в чт, 13 фев 2020, 21:10
Аз също ще зареждам гардероб на пролет,вече е 170см.,добре,че на краци е стопирал растежа.(44 -44,5 N).
За гласовите промени -еми  и аз ако не видя,че ме търси,ще се стресна и замисля.В клас,той е единствен с мутиращ глас и се смущава от този факт.Даже след дълги,поредни обяснения се изцепих,че е по-мъжко и секси,но тайничко ми е мъчно за малкото ми момченце и за моментите,когато по тел.ни бъркаха ,много сме се забавлявали и майтапили с близки и роднини.Честно,сякаш не очаквах,че рано ще възмъжее,но си е факт.Жив и здрав да ми е!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 13 фев 2020, 21:20
Ооо, и моят така говори :) в началото баща ми казва...Наско, да ни болен? Гърло нещо май те боли? :stuck_out_tongue_winking_eye:  а той мутира нашия...
Та така...и аз си искам малкото момченце, ама на...порастват...
Да са живи и здрави!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 14 фев 2020, 06:45
Охоо колко хапчета за гърло е изсмукал моя докато ми светне лампичката  :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: M_I_A в пт, 14 фев 2020, 09:07
Аз нали питах преди време. Но снощи чете урок по история на глас и от време на време "вие" странно. Аз му казвам: "сигурно те заболя гърлото", той отрича. Викам си: "нарочно не казва, да не го подпукам с хапчетата за гърло". Ще си имам едно наум.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в пт, 14 фев 2020, 10:05
При сина ми все още не се забелязва промяна в гласа, но той е само на 12. Интересен ще ми е като тръгне да се променя, защото и така му е доста силен и плътен, почти мъжки на моменти.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: pileto в пт, 14 фев 2020, 16:42
И на мен ми е мъчно за малкото ми сладко детенце, но животът си върви, и така и трябва.
И аз не включвам веднага по телефона, странно ми е, не мога още да свикна с тоя чужд глас.
Вчера се прибра с мазоли. Сложил стоножките от есента, не разбрал първо колко са му умалели🤔


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в пт, 14 фев 2020, 19:12
Моят току що навърши 13  , а от две години сменям дрехи и обувки два пъти годишно. Последните две години е пораснал с по 12 см. Което съм купила напролет не става за есента и реципрочно. Имам приятелка с две момчета която ми дава всичко след нейните, но има дрехи които като дойде сезона просто не му стават. . В момента е 172 но има много дълги ръце и крака и все още малка глава и крак което значи че ще расте още ...  Гласът не е почнал да мутира ,цно има мъх над горната устна и акне.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: radost17 в пт, 14 фев 2020, 20:51
Моето момче взе много да се сърди да се разплаква,да избухва на 11 е в 5 клас.Та се чудя пубертет ли е глезене лие?Той е най малък в класа си и на ръст и години и си мисля че е рано за пубертет...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 14 фев 2020, 21:07
Радост,чист пубертет си е,така започва всичко....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: believe_ в вт, 18 фев 2020, 22:50
Привет на всички ви,като майка на момче ми стана любопитно и прочетох част от темата,за да видя с какви проблеми се сблъсквате,оле какво ли ме чака и мен :blush: Ще карам по същество-моето момче е почти на 6 ,но имаме проблем с интимните части...Пишлето бяхме забелили, когато още беше бебе,но видите ли съм решила,че вече вс е ок и спряхме до там,без да поддържаме постигнатото,съответно нещата са се върнали в доста начална фаза.Мн се притесних аз,личната казва да опитаме с ежедневни "тренировки" ,но едва ли ще има ефект,ако решим тя от един път ще го оправи...Много травмиращо мисля ще е за детето така....Попитах д-р Оги,той ми каза, че на тази възраст нещата са почти необратими,но трябва да се опита един месец с крем Дипрозон... :disappointed: Моля,ако сте били в подобна ситуация с вашите деца да споделите опита си,ще съм много благодарна!Лека вечер ви желая!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: magina в ср, 19 фев 2020, 07:38
Моя син беше в подобна ситуация миналата година (на 12) - вторична фимоза. Понеже е голям, нямах наблюдения, докато не сподели. Маза повече от месец с Дипрозон. Когато се възстанови кожичката, започна да подръпва. При него имаше фимозен пръстен. След консултация с проф. Бранков се наложи лека хирургична корекция. Намесата е минимална и не си личи. При проф. Бранков в Токуда.
Заведете го на консултация, за да го прегледа. До прегледа мажете и подръпвайте. Професора не е поддръжник на "забелването", което ви е предложила личната.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: believe_ в ср, 19 фев 2020, 08:22
Всъщност се консултирах точно с този професор,снимки изпращах,той ме посъветва за месец да пробваме с този крем...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: magina в ср, 19 фев 2020, 08:54
Запишете си час за консултация. Ако е с  направление ще имате да мажете около месец преди да отидете -  с направление не става от днес за утре. Ще ви прегледа, ще ви каже какви са вариантите според състоянието на детето.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: believe_ в ср, 19 фев 2020, 10:50
Разбирам,не предполагах,че толкова дълго трябва да изчакаме!Благодаря за отговорите ви!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в ср, 19 фев 2020, 12:04
Моят син е с фимозен пръстен. Притеснявах се от операцията и все отлагах. Вече е голям и ревна като му казах за операцията. Обяснявах колкото мога.
Ще запиша час при Бранков.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 24 фев 2020, 16:25
Привет! Как сте? :)
Моят хубаво почна с две 6-ци, петица, четворка и днес на теста по английски се омазал нещо, та...
Тази събота ще имат пробна матура по математика и днес му дадох 10-те лева такса да се запише.Мрънка, ама го направи след като яде конско, че не каза за предната пробна...и ще ходи в друго даскало да я направи.

Сега те ще имат матури през мес.май и НВО в края на юни, нали така...?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пн, 24 фев 2020, 16:27

Сега те ще имат матури през мес.май и НВО в края на юни, нали така...?
За 7 клас има НВО. Матурите са за дванайсетокласниците.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 24 фев 2020, 16:41

Сега те ще имат матури през мес.май и НВО в края на юни, нали така...?
За 7 клас има НВО. Матурите са за дванайсетокласниците.
т.е за тях външните изпити са само НВО през юни...? И след резултатите следва записване през юли...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 24 фев 2020, 16:57

Сега те ще имат матури през мес.май и НВО в края на юни, нали така...?
За 7 клас има НВО. Матурите са за дванайсетокласниците.
т.е за тях външните изпити са само НВО през юни...? И след резултатите следва записване през юли...

Точно.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в пн, 24 фев 2020, 17:00

Сега те ще имат матури през мес.май и НВО в края на юни, нали така...?
За 7 клас има НВО. Матурите са за дванайсетокласниците.
т.е за тях външните изпити са само НВО през юни...? И след резултатите следва записване през юли...
. От миналата година нещата се промениха. НВО е средата на юни. Преподавателите при оформяне на годишните бележки доста се Ориентират на резултата от тези бележки (особено в плюс) съответно накрая детето получава доста неочакван (нагоре) бал. Дали това е добре друг въпрос. Имам наблюдения не го пиша просто така.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пн, 24 фев 2020, 17:24
НВО след 7 клас е на 9.06 (БЕЛ) и на 11.06 (МАТ)...До 26.06 излизат резултатите. Подаване на документи за участие в приема започва от 3.07...
Дали не ги сънувам тези дати, а?!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mama TAZ в пн, 24 фев 2020, 18:05
АИР, да те поДправя
Подаване на документи за участие в приема на ученици по
Наредба № 10 от 01.09.2016 г. - 03 – 07 юли 2020 г.
Обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на
класиране - до 13 юли 2020 г.

На 3.07 ще почнем да редим желания


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 24 фев 2020, 18:14
Охххх, ще бъде дъъъълго лято :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 24 фев 2020, 18:19
Абе в сайта на нашето даскало това виждам...
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/ozZl/XuXMb.jpg)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в пн, 24 фев 2020, 18:20
Това е за миналата година?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 24 фев 2020, 18:21
Това е за миналата година?
уф...ма и аз съм патка та им се връзвам на смотания сайт :stuck_out_tongue_winking_eye:
Утре ще ги насмета за подвеждаща информация за недовиждащи майки!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пн, 24 фев 2020, 18:38
При нас няма такива матури в 7 клас. Моят син от днес има една седмица ваканция, но миналата имаше тест по физика, английски и френски. Много често имат тестове, включително и по етика и музика.
По физика учат толкова сложни неща, чак се изумих. Не помня  в гимназията да съм учила електрически вериги, видове свързване, ток,напрежение....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 24 фев 2020, 18:41
При нас няма такива матури в 7 клас. Моят син от днес има една седмица ваканция, но миналата имаше тест по физика, английски и френски. Много често имат тестове, включително и по етика и музика.
По физика учат толкова сложни неща, чак се изумих. Не помня  в гимназията да съм учила електрически вериги, видове свързване, ток,напрежение....

Къде е таз мечтана от всички майки на седмокласници земя, в която няма матури :grinning:

И синковеца учи същото по физика, но първия срок. Сега са на светлина, цветове и отражение


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пн, 24 фев 2020, 19:35
Мама Таз, благодаря! Точно това имах впредвид - подаването на документи , а не записването след 1 класиране....то и затова съм написала "за", а не "след", ама пусто така се изразих, че е подвеждащо...Веднага поправям...Благодаря още веднъж!
mystic woman  , не съди училището...Едва ли има училище в страната, което да е обновило инфото...Информация за приема по паралелки за 20/21 ще излезе през април доколкото знам...И при нас по сайтовете на абсолютно всички училища стой информацията за приема за настоящата учебна година...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 24 фев 2020, 19:47
Абе, тия при нас са все за подкастряне :stuck_out_tongue_winking_eye:
Аз тези дати в нач.на юни от вас ги научих...

Та плануваме морето да е август, начи... :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в пн, 24 фев 2020, 21:00
При нас няма такива матури в 7 клас. Моят син от днес има една седмица ваканция, но миналата имаше тест по физика, английски и френски. Много често имат тестове, включително и по етика и музика.
По физика учат толкова сложни неща, чак се изумих. Не помня  в гимназията да съм учила електрически вериги, видове свързване, ток,напрежение....
Тези неща ги учиха още първи срок тази година в шести клас. На теста за завършване на срока по ЧП  имаха да направят Ел верига със свързана лампа и контакт и укажат как е подключена към напрежението и накъде "върви тока " извинете за лаишкото обяснение. Аз останах изумена направо. Това е по ЧП в раздел физика.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в пн, 24 фев 2020, 21:17
Ми те докато завършат, ще са готови ядрени физици.
  Безумна е учебната програма и това сваляне на материал в долни класове.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 24 фев 2020, 21:34
При нас няма такива матури в 7 клас. Моят син от днес има една седмица ваканция, но миналата имаше тест по физика, английски и френски. Много често имат тестове, включително и по етика и музика.
По физика учат толкова сложни неща, чак се изумих. Не помня  в гимназията да съм учила електрически вериги, видове свързване, ток,напрежение....
Тези неща ги учиха още първи срок тази година в шести клас. На теста за завършване на срока по ЧП  имаха да направят Ел верига със свързана лампа и контакт и укажат как е подключена към напрежението и накъде "върви тока " извинете за лаишкото обяснение. Аз останах изумена направо. Това е по ЧП в раздел физика.

През първия срок на 7-ми клас пак го учат, но вече се вкарват и формули, и се решават задачи


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 24 фев 2020, 21:56
Март-април излизат едни книжки с пояснения, дати, съвети, училища, специалности и т.н., купете си я. Повече от необходима е.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пн, 24 фев 2020, 22:28
Lady Cassiopeia Duval, в Германия сме. Явно програмата е синхронизирана навсякъде сходни неща да се учат. Аз навремето по физика не съм учила задачи с ел. вериги, нито сме правили модели, че да ни светват лампички. Това в софийска гимназия.
Мислех, че понеже не съм учила в Германия, та затова. Често казвам на сина ми, че той учи много различни неща, но разликите ги отдавах на страната, което явно не е съвсем  правилно. Времената са различни.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пн, 24 фев 2020, 22:35
Учихме бе, как да не сме учили. Много ми бяха трудни тези вериги.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в вт, 25 фев 2020, 08:06
Върти ми се,че сме ги учили,а задачите ми бяха адски трудни.До ден днешен съм скарана с физиката.
Моят пак е изпаднал в летаргия и разсеяност.Върви си на периоди човека,ту се стяга и учи ту изтресе разни 4ки.Прави ми впечатление,че ако нервничи или мрънка ученето му е ад,ако е спокоен всичко е на 6.Емоционалните му изблици са просто кошмар,че става и обидчив,остава и да ревне,както казва баща му и сме я втасали съвсем.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mamamari в вт, 25 фев 2020, 08:43
На теста за завършване на срока по ЧП  имаха да направят Ел верига със свързана лампа и контакт и укажат как е подключена към напрежението и накъде "върви тока " извинете за лаишкото обяснение. Аз останах изумена направо. Това е по ЧП в раздел физика.
На времето в 4-5клас по трудово обучение имахме едни конструктори с батерия ,където имахме за задача да сглобим действащ светофар, лампи, ел. вериги с успоредно или последователно свързване. Беше си игра. Забавно и лесно . В клса нямахме някой , който да не се справи .
http://uchitel.bg/obrazovatelni-materiali/fizika/elektrichestvo/elektricheski-verigi-konstruktor-za-naprednali
Сегашните такива играчки са много по-скъпи и изпипани ,но възрастта е 8-12г.
Тока ''върви'' от - към +.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в вт, 25 фев 2020, 10:35
Аз не мога да кажа какво сме учили, защото си признавам, че по физика, химия и история не пипах да уча. Мразех ги тези предмети, прочитах само по 2 пъти уроците и толкова. Изкарвах 5 и 6 обаче идея дори си нямам как. Сега, покрай синковеца наваквам пропуснатото и честно си признавам, че чак сега видях колко интересна е физиката


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: pileto в вт, 25 фев 2020, 11:04
Аз заради математиката намразих и физиката. Щом чуя задача, далече. Та не помня много, но имахме вериги.
Моят син си и реве на моменти. В такава истерия изпадна за няма нищо, че даже баща му млъкна. А той все омаловажава, кара му се, че се лигави.. Но сега видя що са хормони и застина. На мен чак жал ми стана, а ядът ми се изпари мигновено.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 25 фев 2020, 12:06
А какво мислите за предмета предприемачество, честно ...не знам как да се изразя, голяма простотия :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в вт, 25 фев 2020, 13:28
Той не е ли Технологии и предприемачество? Бившото трудово.
Глухарче, ти сигурно знаеш, ама аз да кажа, че утре вечер сме на родителска среща.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в вт, 25 фев 2020, 13:32
А какво мислите за предмета предприемачество, честно ...не знам как да се изразя, голяма простотия :rolling_eyes:
Тепърва ми предстои да разбера навярно. В нашето училище е един от профилиращите предмети, вървящ с ИТ. И понеже моето ,което до тази година винаги е твърдяло, че иска да учи ,
Скрит текст:
при него това учи е доста разтегливо е с някакъв по-различен смисъл,който все още си изяснявам
биология и химия. тази година се хвърли да учи програмиране и да прави електронни магазини, та каза, че има вероятност да избере този профил


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 25 фев 2020, 13:32
Той не е ли Технологии и предприемачество? Бившото трудово.
Глухарче, ти сигурно знаеш, ама аз да кажа, че утре вечер сме на родителска среща.

Оууу за втори път забравям, от 18ч. нали? Последно с децата или без?

A m b e r и изобщо няма да сбърка.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в вт, 25 фев 2020, 14:05
Нищо не е казвал с деца или без. По-скоро без него.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в вт, 25 фев 2020, 14:11
А какво мислите за предмета предприемачество, честно ...не знам как да се изразя, голяма простотия :rolling_eyes:

Предмет за разтоварване. Според мен вместо да ги карат да събират листа и да ги лепят на хартия е добре да ги научат да готвят разни неща, да плетат, да шият, да правят мартеници, коледна украса и т.н. Неща, които ще им влязат в употреба в живота.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в вт, 25 фев 2020, 15:26
При нас въобще не беше за разтоварване, някакви тестове правеха цяла година.Учеха нещо за стоки,пазари  и незнам си какво, комплектът остана недокоснат- товав 7 клас.В предходните класове поне отвреме- навреме лепяха, рязаха ,но нищо съществено.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в вт, 25 фев 2020, 15:28

A m b e r и изобщо няма да сбърка.
дано , ама му напомням че има математика. Хич не го виждам програмист или трейдър с тоз математически "потенциал"


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в вт, 25 фев 2020, 15:58
При нас въобще не беше за разтоварване, някакви тестове правеха цяла година.Учеха нещо за стоки,пазари  и незнам си какво, комплектът остана недокоснат- товав 7 клас.В предходните класове поне отвреме- навреме лепяха, рязаха ,но нищо съществено.

Абсолютно, това не е трудово. Учат и правят контролни цяла година, буквално за предприемачеството.

A m b e r да, без математика не става. И моят хубавец имаше голям мерак, но пуста математика и пуст мързел.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в вт, 25 фев 2020, 19:08
А какво мислите за предмета предприемачество, честно ...не знам как да се изразя, голяма простотия :rolling_eyes:

Предмет за разтоварване. Според мен вместо да ги карат да събират листа и да ги лепят на хартия е добре да ги научат да готвят разни неща, да плетат, да шият, да правят мартеници, коледна украса и т.н. Неща, които ще им влязат в употреба в живота.
Тези умения идват от домъ!Колко от нас родителите имат подобни умения и могат да научат децата си на някои от изброените умения?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: pileto в вт, 25 фев 2020, 23:26
От домъ, да.... 😑✋🏠


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: diana lobodova в ср, 26 фев 2020, 09:58
Здравейте :)
Да се запиша при вас с един пубер почти на 14 години.
Притеснява ме това, че расте на дължина, но на широчина не: 36кг и около 155 висок. Изморява се често, мързи го :) Мислех дали да не отидем на кръвни изследвания, да погледнат желязото и дали всичко е ок.
По едно време казваше, че неможе да спи вечер, като заспи и спирал да диша, стряска се и се събужда :( Това случвало ли се е при вас?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 26 фев 2020, 10:09
Здравейте :)
Да се запиша при вас с един пубер почти на 14 години.
Притеснява ме това, че расте на дължина, но на широчина не: 36кг и около 155 висок. Изморява се често, мързи го :) Мислех дали да не отидем на кръвни изследвания, да погледнат желязото и дали всичко е ок.
По едно време казваше, че неможе да спи вечер, като заспи и спирал да диша, стряска се и се събужда :( Това случвало ли се е при вас?

Всичко ок ли е? В училище да няма проблеми, с приятели? Поразпитайте го по- отдалеко. Нещо сякаш му тежи :(
За изморяването наистина пуснете едно ПКК профилактично, пак зависи и колко често се случва, че обичат да послъгват малко.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в ср, 26 фев 2020, 11:16
А храни ли се добре? Наскоро бяхме при ЛЛ с леки оплаквания от страна на тийна, та тя каза, че често вижда деца с анемия, причинена основно от неправилно хранене (предпочитания към само една група храни, например).
Моят е на 14 - 165 см на 43/44 кг, съотношението е горе-долу като при вас. Мързелът е в изобилие вкъщи, но иначе тренира всекидневно.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 26 фев 2020, 11:50
Моят синковец е на 13 г., тежи 50 кг. и е висок 158 см. Казва, че е най-ниския в класа. За сега не виждам буен растеж при него, което го притеснява. И той понякога не може да спи - когато късно вечер е пил кола, ял е шоколад или нещо го притеснява. Снощи например не мигна, понеже се е притеснил заради коронавируса. Чете, като луд за него из интернет, чете и за чумата и т.н. Основно е гипсирал покрай негов съученик, чиято сестра в момента е в Милано и не я пускат да се прибере. А той и останалите от класа се притесняват какво ще стане, когато се прибере. Седнах, поговорих с него и се опитах да го успокоя, макар че самата аз съм притеснена покрай този вирус, но вече внимавам, когато е вкъщи да не обсъждам тази тема, защото явно му влияе зле


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: diana lobodova в ср, 26 фев 2020, 11:50
Не се храни много добре, но той си е така от преди. Не обича месо и прясно мляко. Като яде дъвчи сто часа, ако има примерно месо, зеленчуци и картофено пюре в чимията ще изяде първо едното, после другото и накрая третото. Не смесва храна.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 26 фев 2020, 11:54
И мия синковец не обича месо. Кюфтета и пилешки хапки яде, но пържоли - не. Обаче, от както откри дюнерите започна да яде месо - само в дюнери, но пак е нещо. Всеки казва, че дюнерите са вредни, обаче аз лично не мога да разбера защо. В тях има месо, картофи, зеленчуци и тесто /питките/- кое да им е вредното?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denyil в ср, 26 фев 2020, 11:54
Тези дни бях (по олимпиади) с набори на седмокласника и леко се притесних и замислих : всички стърчаха доста над него.Вероятно влиза в графата "прасчо"-57кг./162см. май месец ще навърши 14г.
Брат му до към същата възраст , беше  подобен "пухчо" , а сега на 18 е 188см/60кг. Надявам се и втори номер да "дръпне".


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в ср, 26 фев 2020, 12:16
Не се храни много добре, но той си е така от преди. Не обича месо и прясно мляко. Като яде дъвчи сто часа, ако има примерно месо, зеленчуци и картофено пюре в чимията ще изяде първо едното, после другото и накрая третото. Не смесва храна.
Добре е според мен, да се потърси мнение на специалист.Проблемите със стряскането и дишането може да са на физиологична или на психична основа.
Относно месото, моят син никога не е ял месо. Мерките му са в норма, дори в сравнение с други съученици е по- висок, но аз го отдавам на гени, защото аз съм висока.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 26 фев 2020, 12:50
Моят на 13г е 172см, ама кг не ги знам :)
Момичета, то и храната не е това, което тр.да бъде, та...много кофти.

Някой друг ще ходи ли на пробни матури?
Моят го накарах да се запише сега в събота по математика.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 26 фев 2020, 13:14
Моят си ходи в школата. След първата пробна матура ми идваше да го убия, след втората - само да го набия. Демек има прогрес. Чакането на резултатите след всяка такава матура ме докарва до нервен срив. Нямам психика за такива неща, но се успокоявам, че остават още две. Направо не ми се мисли какво чудо ще съм след истинското НВО - със сигурност ще се тъпча с хапчета за сън, докато излязат резултатите, а като излязат ще минавам на успокоителни и вино. Все се моля, докато дъщеря ми стане 7-ми клас, матурите да бъдат премахнати. Обаче, като гледам промените всяка година, очаквам до тогава нещата да станат още по-зле


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в ср, 26 фев 2020, 13:43
Моят току навърши 13 и е175, обаче доста тежи - 68 кг. Яде като мелачка постоянно е гладен. Може да е претенциозен към храната но месо със салата може да яде четири пъти на ден . Станал е един едър, ако по невнимание ме бутне ме залепя за стената. Едни ръчища едни крачища...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: googlish в ср, 26 фев 2020, 13:51
Абсолютно същото положение сме😉


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 26 фев 2020, 13:54
Моят току навърши 13 и е175, обаче доста тежи - 68 кг. Яде като мелачка постоянно е гладен. Може да е претенциозен към храната но месо със салата може да яде четири пъти на ден . Станал е един едър, ако по невнимание ме бутне ме залепя за стената. Едни ръчища едни крачища...

И моя е така, но не бих казала, че е пълен, напротив, по-скоро е едър. Аз съм завидните 160 см., ама той явно е взел гените на някой през поколение.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Rapariga в ср, 26 фев 2020, 14:13
Lady Cassiopeia Duval, разбирам те. Моят е 6ти клас, но минавам с племенниците ми през това и осъзнавам, че следващата година ще съм много, много напрегната около НВО. Голям стрес, голямо чудо. И той си е поставил едни високи цели, но пък с едно отвратително непостоянство- в някои дни пише и учи много старателно, в други го мързи раницата си да приготви. Много ме дразни, не мога да се настроя психически така. Да си решава в коя скала ще е, за да се настроя на режим "важното е да сме живи и здрави" или "до последно няма да се предаваме", щото така не може.
Относно мерките, периодично ги даваме, аз имам актуални- 170см, 50кг, 13г. без 3 месеца.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 26 фев 2020, 18:06
И той си е поставил едни високи цели, но пък с едно отвратително непостоянство- в някои дни пише и учи много старателно, в други го мързи раницата си да приготви.

Все едно пишеш за синковеца ми. Високи цели, но ако може без да се напъва много, много. Беше се притеснил за родителската среща /чак херпес му излезе/, а като разбра, че са го похвалили край - все едно си е свършил работата и е време за почивка. Буквално на следващия ден вече се беше отпуснал. Всичко е на двуседмичен цикъл - 2 седмици е топ /стриктен, учи, записва и т.н./, после 2 седмици е, като медуза - носи се по течението размазан от мързел. Само се моля НВО-то да съвпадне с по-амбициозния период, че иначе не знам


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 26 фев 2020, 18:16
На 12г.,висок 170см,кг 56.Стърчи над всички съученици и приятели.Аз писах и преди,че е по-развит и е типичен пубер.Моля се,да се освести по-рано......т.е.ранен пубертет=рано излизане от него(много ще се радвам да е такаааа).Иначе да,мързи го и е като желе🤨


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в ср, 26 фев 2020, 18:16
Да ви кажаза на моя мързел високите цели
оксфорд и след това някаква голяма американска IT компания, ама не и запомних името :laughing:
С триминутно учене на ден най-много чистач да стане в тая фирма.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в ср, 26 фев 2020, 18:27
Да ви кажаза на моя мързел високите цели
оксфорд и след това някаква голяма американска IT компания, ама не и запомних името :laughing:
С триминутно учене на ден най-много чистач да стане в тая фирма.
Мълчи, мълчи, че нали го знаеш поста във фейса: "..тази година събирането на класа ще е на яхтата на Двойкаджията"  😁😁😁


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в ср, 26 фев 2020, 18:46
Мълчи, мълчи, че нали го знаеш поста във фейса: "..тази година събирането на класа ще е на яхтата на Двойкаджията"  😁😁😁
AIR не го знаех този виц, ама поне оксфорд да прескочи , да не е толкова нагъл :smiles:
Иначе има данни за политик-нахален, послъгва и много говори


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в ср, 26 фев 2020, 18:52
Мълчи, мълчи, че нали го знаеш поста във фейса: "..тази година събирането на класа ще е на яхтата на Двойкаджията"  😁😁😁
AIR не го знаех този виц, ама поне оксфорд да прескочи , да не е толкова нагъл :smiles:
Иначе има данни за политик-нахален, послъгва и много говори

Да знаеш - това е следващия ни министър - председател :grinning: Покрива всички критерии за този пост


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Helene S в ср, 26 фев 2020, 19:35
😂 😂 😂 Много ме разсмяхте😅😅😅 Обаче историята с яхтата на двойкаджията не е за пренебрегване хич.
The Invisible, не бъде толкова черногледа, може пък кафета да сервира в IT компанията. 😂


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в ср, 26 фев 2020, 20:01
Не във всяка ай ти компания си дават много зор. Просто на някои им се удава. Даже има чистачи, които са по-усърдни.
Моят син е от най-дребните в класа. Чакаме го да израсте изведнъж. С баща му сме над средното високи, но може да е закачил някой незнаен ген.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 26 фев 2020, 21:42
Оф и моето е с мечти равни на илюзия,нон стоп повтаря как ще става ит специалист,как ще се развива и нищо различно от мат,бел и англ.език не му е нужно.Добре де,ама вторият срок освен 4-ки не виждам нищо др. И то през клизма изкарани.Дудне и мрънка,изнася лекции на всякакви тематики и най-жалкото е,че си вярва.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 26 фев 2020, 22:11
Е, при вас поне има желания :) У нас не съм чувала скоро нищо...ама наистина нищо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ~Миа~ в ср, 26 фев 2020, 23:24
Иначе има данни за политик-нахален, послъгва и много говори
Е, те това е моят син. Може и за адвокат да се класира.

Днес, родителска среща, тук е 10 мин. насаме с учителката им. Супер, много любопитен, ученолюбив, добре върви в клас, мил, любезен, всички много го харесват, ама говори в час и разваля дисциплината. Говори, бе, хора. Ма все той не бил виновен, някой друг го питал нещо, той да отговорел и така, нямал той вина... е от Септември все някой друг ли му е виновен?!

По този повод имах и специално писмо от директорката, която днес потвърди горното. Ок, за мен това не е голям проблем, ама за тях явно е. Това което мен ме дразни е, че не зачита авторитет, и че знае какви ще са последствията на дадено нещо, но го прави. На всичкото отгоре нито веднъж от началото на годината не ми е казвал, че е на синя карта (провинение примерно, че е говорил), а само ми е казвал като е бил на зелена (че е ОК). Аз го питам всеки ден. Не било лъжа, просто си премълчавал. Боли ме гърлото и не ми се караше с него. После в къщи му казах, че не може да пуска компютъра и след малко като не го видях в стаята му, сърцето ми претупа да не би да прещрака нещо и да е избягал 🙈 Откачам.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 09:03
Като чета вашите какви мераци и амбиции имат за професии, аз сякаш сама се прецаках. Цяло лято работи в сервиза на баща си и сякаш реши, че това ще му е професията :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в чт, 27 фев 2020, 09:16
Глухарче, след десетина години това ще е супер професия. То сега е трудно да намери човек читав майстор за каквото и да е, а след време ще са още по-малко, съответно ще печелят добре.
Моят големият е много вързан в ръцете, иначе бих се радвала да се насочи в подобна посока.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 27 фев 2020, 09:20
Помня, че моя като малък искаше да е като тати :) да работи с инструменти, да монтира...Отдавна му мина меракът, а тати смени на 360* професията, та...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в чт, 27 фев 2020, 09:59
Като чета вашите какви мераци и амбиции имат за професии, аз сякаш сама се прецаках. Цяло лято работи в сервиза на баща си и сякаш реши, че това ще му е професията :flushed:

Аз също мисля, че владеенето на някакъв занаят е много ценно и освен това може да се практикува навсякъде, особено автомонтьорството. Късничко осъзнахме това с мъж ми, тъй като и двамата сме с такива хвърковати и хуманитарни професии, да ги наречем, и осъзнаваме колко сме ограничени в избора и възможностите за упражняването им. Сега, гледаме Мастър шеф и четем за професии, за чието съществуване въобще не подозирахме...
Нащият хубавец също е от приказливите и философсващите непрекъснато и за наш ужас пренасочи интересите си от животните към стратегии и геополитика (това го казвам аз, той още не се е определил, но все по-често споменава, че иска да учи нещо подобно някога...). А, искаше да става ветеринар и ние бяхме толкова доволни от избора му, но има време, де...
Иначе, за мерките - ние с баща му сме ниски, така че ако успее да се докопа до гена на баща ми и чичо си ще е добре. Сега, на почти 13, е 158см и 44 кг и не се вижда отчетлива разлика с тукашните му съученици, но много  бавно расте. Дано като стане истински пубертет нещата се пораздвижат...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 10:03
То не е лошо и пари се вадят, но все оплескан ще ходи и ще има да работи до посред нощите. Но така ще е, като не иска да учи да му е здрава гърбината.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 27 фев 2020, 10:23
Като чета вашите какви мераци и амбиции имат за професии, аз сякаш сама се прецаках. Цяло лято работи в сервиза на баща си и сякаш реши, че това ще му е професията :flushed:

Това с работата лятото е малко нож с две остриета. Защото, ако им хареса или решат, че изкарват много пари /примерно, ако работят, като сервитьори или бармани и изкарват и бакшиши/, после рязко могат да решат, че няма смисъл да учат, защото това им стига или им харесва
При мен навремето стана обратното - работех цяло лято, а през учебната година събота и неделя, като барманка или сервитьорка в ресторанта на баща ми. Така намразих тази работа, че исках да уча, за да не ме привика баща ми да работя цял живот при него. Защото, освен, че работата беше много, той самия е гаден, като шеф и ме правеше луда. А и ми плащаше най-малко от целия персонал :grinning:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 10:26
Хубаво е и да се учат на труд и дисциплина, нооо ще видим накрая :rolling_eyes:

Аз за какво казвам, че каквото и да решиш относно възпитанието все си се прецакал.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в чт, 27 фев 2020, 10:37
Глухарче, тази професия хич ,ама хич не е лоша. Даже е най-необходимата според мен. Ако му е по-сърце и му лепне, много добри перспективи може да има. Моето дете е малко скарано с техниките и не го влече, въпреки че подпитва баща си за всичко свързано с колите, но по-скоро информативно , отколкото да пипне.

Различни са и се променят. Вече няколко мераци е загърбил, въпреки че им е посветил много време и енергия. Иска да си изкарва сам парите и го прави. Част от разходите за неща, които желае, си ги поема. Обаче не приема всяка работа. Не иска да работи като сервитьор. Една година помага на треньорите и му плащаха, но и това реши че не е неговото и отказа доста прилична сума,която му предлагаше един баща да се занимава лично с детето му. Това ,с което се занимава най-целенасочено и в което има подчертани успехи - спорта, не го свързва със заплащане и с професия. Иска само да блъска и да развива, всекидневно и упорито.
   Последното, което е захванал е програмирането, но съм го оставила сам да се оправя, защото виждам че имаме различни гледни точки и е по-добре до някои изводи и решения да си достигне сам. Все ще има полза да си почовърка мозъка, нещо което избягва по принцип.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в чт, 27 фев 2020, 11:14
Като чета вашите какви мераци и амбиции имат за професии, аз сякаш сама се прецаках. Цяло лято работи в сервиза на баща си и сякаш реши, че това ще му е професията :flushed:
Глухарче, не си сама...На моето мечтата му е монтьор с голям гараж с ммого инструменти, наредени по стените 🙄, което втобще не кореспондира с моите желания за инжинерно или компютърно образование в Германия 🤨...Най-важното нещо в стаята му е куфарчето с инструменти, което сам си накупи и обновява периодично, сам си поддържа колелото и още на куп съученици. Баща му е скаран с тези дейности. Моето майсторче вкъщи е синковеца - към него се обръщам, много по-добре вижда какво и как трябва да направи, говори мо направо на технически език. Отличен ученик е, но ей на - монтьор иска. Сега, за след 7 клас отдавна съм му промила мозъка за ПМГ с компютри, но прочитайки учебните планове, май ще му е много по-полезно математика с немски за осъществяване на моите цели за кандидатстване в чужбина. Остава да му "втълпя", че това е неговото собствено желание...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в чт, 27 фев 2020, 11:50
Глухарче, и нашия син е по тази част и даже бих се радвала да ходи някъде да работи и да краде занаят :) Баща му го учи на много неща, но нямаме сервиз, само нашите коли поправят и на близки. Иска ми се някъде да го запишем да учи това, но се колебая за професионалната гимназия в града, че няма добри отзиви за средата. Иначе аз лично не виждам смисъл да учиш нещо много възвишено, ако не си добър в него, не ти се отдава и няма къде да се реализираш с него. Имам позната, която е била отличника, завършила е за инженер, но с тази диплома само знаете какво...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в чт, 27 фев 2020, 12:23
Като чета вашите какви мераци и амбиции имат за професии, аз сякаш сама се прецаках. Цяло лято работи в сервиза на баща си и сякаш реши, че това ще му е професията :flushed:
Че то си е професия да не мислите че всеки му се отдава 😊.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 12:25
Ами дано му се получат нещата. Аз нали искам на мама момчето да му е лесничко, да не се мори и цапа много :joy:
Иначе за лятото ми е екстра.Всяка глупост, която измисли, че иска го карам сам да си я купи, нали работи :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в чт, 27 фев 2020, 12:47
В Германия работата с коли е много доходна. Освен това, хората се развиват в тази професия. Обикновено, това са и магазини, освен, че се ремонтират, там се купуват и се продават коли.  Правят се и годишните проверки, върви голям бизнес. Монтьорът, който проверяваше и ремонтираше колата ни, се издигна и сега се занимава само с клиенти и оферти за покупко- продажба на коли.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в чт, 27 фев 2020, 14:21
Тези умения са търсени,нужни и ще се търсят все повече.Хубаво е решил,да ти е жив и здрав ,пък всеки ще си намери призванието.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 14:49
Благодаря ви.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в чт, 27 фев 2020, 14:50
Е, Глухарче, поне знае какво иска/харесва. На моичкия, всичко му е "скучно". Ако можеше само да тренира и играе на компа, щеше да му е най-добре. Направо не знам с тези промени, дето МОН ги мислят, на къде да го подвеждам, че нещата са страшни...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в чт, 27 фев 2020, 18:58
Медиен дизайн и медийни технологии е нещото, което иска големия. Кандидатства в момента в техническа гимназия с такава паралелка, дано го приемат въпреки не особено добрите му оценки. В гимназията, в която е в момента, не му харесва - демотивиран е.

Малкият е по точните науки, смята да избере профил математика, информатиката и физика, ако го въведат в нашата гимназия. Обещават, но... кой знае. Програмира сам, иска да сглоби сам компютър, такива неща го влекат.

Важно е да намерят какво ги влече и им пасва, за да са успешни в професиите си.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 27 фев 2020, 19:35
Със синковеца сутринта се скарахме заради това, че го върнах да донаучи по химия, защото не се беше подготвил добре. За извинение на връщане от училище минал и ми купил цвете. Какво цвете? Мухоловка :joy:

Скрит текст:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/8gtl/NkT1U.jpg)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в чт, 27 фев 2020, 19:37
Скрит текст:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/8gtl/NkT1U.jpg)
Много си е хубаво цветето. Красиво, практично и дава нишан, че детето е находчиво,адекватно , с чувство за хумор и бързи реакции


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в чт, 27 фев 2020, 19:40
Лейди Касиопея, уникалеееен! 😁😁😁
Може да му върнеш жестта с палка за убиване на мухи 😁


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в чт, 27 фев 2020, 21:21
Това беше забавно. Какво ли иска да каже :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в чт, 27 фев 2020, 21:21
Глухарче, добре се е насочил синът ти, но му обясни че новите коли са с "компютри" и повредите и грешките се четат от компютър със специална програма и после се ремонтират.
Аз нямам нищо против занаятчийските професии, смятам че са перспективни. Може да се уморяваш физически, но не те боли главата от мозъчна дейност.
Щерката както не ѝ се учи и тя ще бъде насочена към такава/фризорка, маникюристка, сладкарка/ да си вади хляба поне🤔.

п. п. Извинявам се, че пиша в темата. Редовно ви чета. Имам син от който нямам оплаквания, но щерката е с оплаквания като за момче.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: _re_ge в чт, 27 фев 2020, 22:34
Мухоловката е страхотен жест. Едва ли има някакъв скрит смисъл. На мен пък за 14 февруари синът ми ми купил насипни бонбони линд с портокал, помолил от баща си пари, че нямал толкова на куп. Каза, че все още нямал гадже, но искал да направи на някого подарък. Е на кого другиго освен на мен :) . Баща му нарече на шега жеста "Стокхолмски синдром"...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 28 фев 2020, 08:35
Нашият младеж рязко израсна през последната година и нещо. Расте с по 11-12 см. на година. Вече е около 172 см. и 74 кг. на 12 години и 10 месеца.
Оказа се, че от бързото израстване е получил наченки на сколиоза, въпреки че ходи на плуване. Сега засили плуването и ще ходи на физиотерапия. Преглеждайте ги от време на време - веднъж на 6 месеца примерно. Защото и влизат във възраст, в която почват да се крият като се преобличат. А в тази възраст най-много се получават подобни изкривявания. От бързия растеж на костите - мускулите не успяват да наваксат с такава скорост симетрично.
Слава Богу докато расте, подлежи на оправяне. Сега ще ходи на физиотерапия и да му показват някакви упражнения. Но се чудя и тях къде да ги вместваме времево - толкова е претоварен покрай този 7 клас - зомашни, тестове, контролни, школи, пробни изпити... :flushed: .


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 28 фев 2020, 08:39
Това с упражненията го минахме...незнам за твоя, ама моят ги прави седмица, две и приключи. А трябва постоянство. На плуване ходи от година и виждам ефект...но покрай това израстване и изкривяванията му забелязахме и щръкналите последни ребра.Док каза, че са рахитични ребра.Е, как педиатъра не е видял в по-ранните години нищо? Яд ме е начи...

Сега от два дни пак си потърси постелката за земя и почвал да прави упражнения, ама не за гърба, а коремни преси :) кво прави не го знам...заварих го вчера гол до кръста :head_band:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 28 фев 2020, 09:32
Относно сколиозата - аз съм със сколиоза и ходих на преглед при един професор в Горна Баня /съжалявам, но не му помня името/. Той ми каза, че е важно да се правят много коремни преси за изправяне на гръбнака. Обясни ми, че стягайки корема се изправя цялата стойка на тялото и гръбнака се изпъва. Също е добре да се правят и упражнения за стягане на гръбите мускули, тъй като те също помагат да се изправи гръбнака. Така, че е добре всеки ден да прави коремни преси и лицеви опори. В комбинация с плуването ще коригирате нещата навреме

Вита - искам да ти кажа, че маникюрист/фризьор изкарват доста добри пари в днешно време. Особено, ако са добри. Когато ходя при моята маникюристка си записвам директно час за след 3 седмици, защото графика винаги й е пълен. Онзиден дори се бъзиках с ММ, че вместо да си вземе жена с подобна професия, която да изкарва пари си е взел проста икономистка. И уж шега, ама си е истина.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 28 фев 2020, 09:40
Лейди, наистина ли...? Ох, дано да има полза и наистина сам да се е запалил моя :head_band:
Мерси за инфото!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 28 фев 2020, 09:52
Я споделете какво да гледаме за сколиоза?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 28 фев 2020, 09:58
Я споделете какво да гледаме за сколиоза?
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/prof-stefan-stanchev-skoliozata-e-obratima-do-17-godishna-vzrast-n-28662
Най-голямата група на изкривяванията при децата е тази на сколиозите. Там има по-голяма изпъкналост на гърба, и тялото е наклонено на една или друга страна. Когато детето се погледне в профил, то е леко приведено и има по-голяма изпъкналост. Затова на сколиозите трябва да бъде отделяно изключително внимание.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 28 фев 2020, 09:59
Ами при него забелязахме подутина на гърба (на плешките) - като набъбнал мускул само от едната страна и после в гръб като ходи видяхме, че двете рамена не стоят симетрично. Едното е по-наклонено от другото. Оплака се и от болки в гърба в един момент, които продължиха известно време. Също като си пусне ръцете до тялото - трябва да завършват на една височина и да няма по-голямо разстояние между едната ръка и кръста спрямо другата ръка и кръста.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 28 фев 2020, 10:02
Чела съм разни статии по темата,хубаво е да имаме поглед,особено в този им период.
Моят се оплаква от схващане на краката,като мускулна треска,но за кратко.Звучи ми като мускулни крампи....Давам му мултивитамини с магнезий от три дни,по съвет на личната лекарка.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 28 фев 2020, 10:11
И нашият младеж се оплакваше от крампи. Знам, че магнезият помага при такива проблеми.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в пт, 28 фев 2020, 10:12
Ох, сколиозата...Аз също съм със сколиоза и като бях по-малка това беше кошмарна дума за мен, която свързвах с ужасния корсет, който носех от 1ви клас нататък...Периодично карам децата да се наведат напред с ръце отпуснати към земята и прокарвам път по гръбначния стълб - това е доста лаическата проверка, но така помня, че проверяваха мен, защото в тази поза много ясно се вижда, ако има отклонения.
По-надолу копирах и други белези от нета, като аз помня, че при мен се забелязваше отчетливо, че едното рамо е по-високо от другото, болки не помня, нито някои от другите признаци. Предполагам, че се дължи на това, че са ме "хванали" по-рано (мисля, че бях на 5, когато ми направиха първия корсет, с който ходех на училище дори...). Към момента само хора, които имат опит в тази насока забелязват, но си е видимо, без да пречи на живота ми - две бременности износи тоз гръб.
Скрит текст:
Други чести белези, вследствие изкривяването на гръбнака са следните:
Едното рамо може да изглежда по-високо или по- ниско от другото. Също така едното рамо може да изглежда с по-заоблен контур.
Гръдният кош може да изглежда хлътнал или несиметричен, както и цялото тяло може да изглежда несиметрично.
Главата изглежда така, сякаш не се намира в средата на раменете.- Талията може да изглежда неравна или наклонена.
Тазът може да изглежда наклонен или завъртян настрани. Единият хълбок изглежда ,че стои по-нависоко от другия.
Единият крак изглежда по-къс от другия (всъщност дължината им е еднаква, но наклоненият таз е причина за привидното скъсяване). Това може да се за бележи при обличане на нови дрехи. Така например единият крачол на панталона може да изглежда по-къс от другия.
Походката може да е нарушена. При повечето хора (когато сколиозата е лека до умерена) сколиозата не предизвиква други оплаквания освен споменатите дотук промени в стойката и козметични проблеми. Ако сколиозата е тежка и не се лекува тя може да предизвика и по-сериозни оплаквания като:
Болки в гърба, особено при дейности , вързани с движения на торса( гръдния кош и корема). - Мравучкане или тръпнене в краката (изкривеният гръбначен стълб притиска разположеният в неговия канал гръбначен мозък).
Постоянни деформации
Лесна умора или проблеми с дишането (тъй като ребрата се захващат за гръдните прешлени, изкривяването на гръбначният стълб в гръдния му отдел води и до промяна във формата и обема на гръдния кош, който обхваща като в клетка жизненоважните сърце и бели дробове)
Оплаквания от страна на сърцето -възможно е те да са следствие от същата причина, довела до развитието на сколиозата (това важи за по-редките случаи когато тази причина е ясна) или да възникнат вследствие на притискане на сърцето и излизащите от него големи кръвоносни съдове от променения гръден кош.
Всички или някои от тези симптоми може да са налице още при раждането или скоро след това, както и да се появят в по-късна възраст (най-често се забелязват между 10-та и 14-та година от живота
Прочети още на: Изкривяване на гръбнака | Puls.bg - https://www.puls.bg/illnes/issue_91/print.html


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 28 фев 2020, 10:19
Чела съм разни статии по темата,хубаво е да имаме поглед,особено в този им период.
Моят се оплаква от схващане на краката,като мускулна треска,но за кратко.Звучи ми като мускулни крампи....Давам му мултивитамини с магнезий от три дни,по съвет на личната лекарка.

И моя, но защото кара колело или скейт го приписвам на тях.

А за сколиозата тежките чанти дали биха могли да бъдат виновни?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в пт, 28 фев 2020, 10:23
.....
А за сколиозата тежките чанти дали биха могли да бъдат виновни?

Да, оказва влияние. Тежестта трябва да е разпределена равномерно на двете рамена, а не както почти всички носят раниците си само на едното рамо - това много често може да е причина за изкривяване, защото трайно се натоварва едната страна и гърба неминуемо се изкривява. Ясно е, че няма спасение от тежките раници, но трябва да настояваме да ги носят правилно, за да няма неприятни последствия.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 28 фев 2020, 10:29
Я споделете какво да гледаме за сколиоза?

Събличаш го гол до кръста и го караш да застане прав, но отпуснат, т.е. да не се изпрая, а да застане в нормална, отпусната поза. И гледаш рамената дали са равни. Дебело подчертавам /това също професора ми го каза/, че ако са дюстабанлии, стойката също се променя. И при правилни стелки нещата се оправят. При съмнения за сколиоза е добре да се отиде на лекар. Там, освен стойката ги карат да се навеждат и бавно да се изправят, да вървят напред и назад, за да им гледат походката. Синковецът преди 2 години след някакъв преглед в училище му бяха дали препоръка да отиде на лекар заради съмнение за сколиоза. Заведохме го в Горна Баня, където му направиха всички изброени от мен по-горе прегледи. От тях се оказа, че няма сколиоза, а е дюстабанлия. Предписаха ни стелки, казаха ни да прави коремни преси и лицеви опори, да ходи на плуване и всичко ще си е наред. Сега е опънат, като струна и с плочки на корема, с които много се гордее


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Джинa в пт, 28 фев 2020, 10:41


Вита - искам да ти кажа, че маникюрист/фризьор изкарват доста добри пари в днешно време. Особено, ако са добри. Когато ходя при моята маникюристка си записвам директно час за след 3 седмици, защото графика винаги й е пълен. Онзиден дори се бъзиках с ММ, че вместо да си вземе жена с подобна професия, която да изкарва пари си е взел проста икономистка. И уж шега, ама си е истина.
Шега, шега, ама :)
Скрит текст:
И ние имаме приятели, на които дъщеря им си има салон и си докарва доход от по 3-4000 лв. :flushed:
Учи и висше, но повече за самочувствие... Е, те са в голям град, но все пак. Аз обаче се чудя как успяват да си намират клиенти всички фризьорки и маникюристки, които се навъдиха :flushed: Както казва моята фризьорка - ако всичките ми клиенти са като теб, ще фалирам :) Ако отида веднъж в годината на фризьор, ще е добре. На маникюр пък ходих три-четири пъти, но като почне да израства нокътя, ако ще и надолу да си е здрав лака, ми вади очите и не мога да го търпя и се отказах от тази екстра :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 28 фев 2020, 10:55
Джинa и аз съм като теб, но имам приятелки, които на 20 дена са в салона. А и като погледна ръцете на повечето по-млади момичета почти няма без маникюр, чак ме досрамява.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в пт, 28 фев 2020, 13:37
Е, Глухарче, поне знае какво иска/харесва. На моичкия, всичко му е "скучно". Ако можеше само да тренира и играе на компа, щеше да му е най-добре. Направо не знам с тези промени, дето МОН ги мислят, на къде да го подвеждам, че нещата са страшни...
Защо пък да е страшно когато детето знае какво иска всичко е много лесно😊.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пт, 28 фев 2020, 13:57

Защо пък да е страшно когато детето знае какво иска всичко е много лесно😊.
То големите не знаят какво искат, пък децата колко пъти си изменят желанията . Отделно,че някои желания не почиват на нищо. Хубаво е, да имат желания все пак. Моето дете мина през анатомия, химия,геология,музика, фотография, постижения в спорта, сега е захапал информатиката, където имам големи съмнения, че може да се пръкне нещо.Всичко ,което е подхващал между другото е имал ако не постижения, то много насърчителни оценки от специалисти. Ама сега и той не е уверен ,кой профил да избере.Почти нищо на училищно ниво не го пали , а по-скоро обратното.Отделно никой не може да каже, за какво ще послужат тези профили.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 28 фев 2020, 14:05
7-8 клас абсурд да знаят какво искат. Общо взето ръчкаме ние, а накрая какво ще стане е божа работа. Аз не работя никоя от професиите за които съм учила.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в пт, 28 фев 2020, 14:09

Защо пък да е страшно когато детето знае какво иска всичко е много лесно😊.

Изключително ще се зарадвам, за дете в 7 клас, което вече се е профилирало и има ясната представа какво ще работи следващите 50 години... ама, до момента такива не познавам.
Моя, например, премина през математика, информатика, авиация, биология, сега е на тема спорт. Другата година, не знам какво ще го "грабне". Има добри оценки по всички предмети (изключение на рисуване, трудово и музика), та и аз самата нямам понятие каква ще му е "силата"...
С промените на МОН, още в 7 клас е добре да се насочат към училище, в което ще има възможност да си профилират предметите. И излизайки от някоя професионална гимназия (например), реално няма да имат шансове да кандидатстват медицина (пак, пример)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 29 фев 2020, 17:00
Момичета, трябва да сменя стола на юношата, та...какво ще препоръчате?
Тук има една фирма Биттел. Ходихме днес има доста, ама се колебая...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в сб, 29 фев 2020, 17:51
Аз купих от юск с пробване.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 29 фев 2020, 18:08
Аз купих от юск с пробване.
ще ги видим и там, че днес нещо...явно тр.да поогледаме :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в нд, 01 мар 2020, 10:08
На големият взехме от Айко някакво подобие на геймърски. Много читав се оказа. Не е мръднал вече година въпреки непрестанното ползване.
Сега малкото си е харесало някакъв за 360 лв и вече три дена ще се избием из дома, защото аз отказвам да се дават такива пари за стол. ММ, баща ми и малкото са се съюзили, че ще правят партия за парите и да го купували.
Тц, не са познали - не давам ! :)

Честита Баба Марта :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в нд, 01 мар 2020, 10:11
И нашият го взехме от jysk. Уж геймърски се води, но наистина е удобен. Към 120-130 на някакво намаление.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в нд, 01 мар 2020, 10:34
Взехме въртящ се, подобен на геймърски, от Айко. Беше около 150 лв, намален. Доволен е от стола, удобен му е.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 01 мар 2020, 14:48
Мерси!

Честита Баба Марта! :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Vellury в нд, 01 мар 2020, 15:31
Ние миналата година купихме на прИмоция стол от ЕМАГ за около 100 лв., доколкото си спомням марката му беше KRING или нещо подобно. Излезе здрав и доста удобен. Сега сме на тема ПУФ, от три дни гледа по разни сайтове, сравнява и само за това говори. Решил е да си го купи с негови пари. Тези пущини обаче, хич не били евтини. Намерихме, като че ли прилично качество за 100-110 лв. На мен и това ми се вижда много, ама като си е навил на пръста. Казвам му, събирай си парите, идва лято, да си купиш ново колело, старото вече е бая амортизирано, ама не, та не.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 01 мар 2020, 15:54
Велъри, има ли го тук?
https://m.emag.bg/ofis-stolove/brand/kring/c?cmpid=73337&gclid=Cj0KCQiA1-3yBRCmARIsAN7B4H3e_2pAz52phOBdZ9poHfmljddfAr01qFHim3FqhIQ9Kg0d1WW1yjkaAoEMEALw_wcB


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в нд, 01 мар 2020, 18:53
Честита баба Марта!

Аз когато не искам нещо да купувам му казвам да си събира и да си го купи сам. Започва, но много често след месец е размислил и нещо друго му е завъртяло главата. Та той харесва все неща струващи хиляди, то и да искам няма как да стане.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Vellury в пн, 02 мар 2020, 02:02
mystic woman, има го:
https://m.emag.bg/stol-kring-soho-mesh-cheren-642622800367/pd/DS28QMBBM/   (https://m.emag.bg/stol-kring-soho-mesh-cheren-642622800367/pd/DS28QMBBM/)
Нашият е сив, питах мъжа ми помни ли за колко точно го взехме, каза около 75. Спомням си, че различните цветове бяха и с различна цена.

Глухарче, има събрани пари и затова напира толкова :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 02 мар 2020, 08:48
mystic woman, има го:
https://m.emag.bg/stol-kring-soho-mesh-cheren-642622800367/pd/DS28QMBBM/   (https://m.emag.bg/stol-kring-soho-mesh-cheren-642622800367/pd/DS28QMBBM/)
Нашият е сив, питах мъжа ми помни ли за колко точно го взехме, каза около 75. Спомням си, че различните цветове бяха и с различна цена.

Глухарче, има събрани пари и затова напира толкова :)
мерси!
А дали това, че не обхваща целия гръб е ок? Понеже има едни доста високи и стигат чак го главата облегалките? Как мислиш?
Твоят син колко е висок?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Vellury в пн, 02 мар 2020, 21:45
mystic woman, синът ми е висок 152 см., когато седне на стола облегалката е съвсем малко под врата му. Аз съм 176 см., седнах максимално назад, облегалката ми стига горе-долу до подмишницата. Иначе столът е достатъчно широк (аз съм си едричка), даже усетих някаква ергономичност, отпускайки се назад, беше ми удобно като поседях. Дано да съм била полезна.
Тази вечер поръчахме барбарона, ще видим как е като пристигне :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в вт, 03 мар 2020, 21:48
Вашите синове имат ли си гаджета или сподели ли са ви за някое момиче?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в вт, 03 мар 2020, 21:56
Големият (без малко 17) доскоро казваше, че не иска гаджета. Но след като започна пак тернировките  сподели, че там има много красиво момиче но много малка била. Даже нямала сиси още и се чувствал като педофил. Казах, че ако наистина я харесва ще изчака да порасне защото наистина е малка (11-12 годишна би трябвало да е) и такава връзка не бих одобрила. Знаел бил.

Малкото (11 г.)  беше гадже с всички момичета в класа но последната му разби сърцето (трудно го преживя) и от тогава не е споделял за друга любов


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в вт, 03 мар 2020, 22:06
Откакто влезе в пубертета, темата за момичетата е табу.
Нямам право да го заговоря дори. Той не споделя дори и един звук, камо ли дума по темата..


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в вт, 03 мар 2020, 22:10
Имаше една девойка (много безмозъчно момиче), което го заряза на третия ден, след като отидохме на почивка. Оттогава няма друга девойка, обаче знам, че се харесват взаимно със съседско момиче. Нищо не правят по въпроса, просто си се харесват... Каза че не му се занимавало :neutral_face:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 03 мар 2020, 22:10
Ние сме далече мисля... :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 04 мар 2020, 06:36
Няма още. И хем си мисля не е ли време, нещо да не би да не е наред. Хем пък като знам, че ще му разбият сърцето :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в ср, 04 мар 2020, 07:00
И при нас няма - на 14. Много се надявам да остане така до края на седмия клас :flushed:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в ср, 04 мар 2020, 07:56
При нас няма,в момента не харесвал никоя,но виждам,че оглежда девойки по улиците.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в ср, 04 мар 2020, 08:20
Големият до сега не е споделил за гадже. Има няколко момичета в приятелския си кръг, ходят си по РД и купони заедно. Заглежда момичета по улиците,  него също го заглеждат, та ще видим кога и как.

Малкият има 2 гаджета до сега, от няколко месеца е решил "да се концентрира върху важните неща в живота " - цитирам. Споделя всичко той, бяха много сладки с момичетата- цветя, картички, обяснения,  стихове.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в ср, 04 мар 2020, 10:13
Тъкмо щях и аз да отварям темата.
Младежът ,8 клас досега е имал разни тръпки и закачки, но толкова.

Миналата седмица за първи път ходи на среща.Инициативата е на девойката,на една възраст са В близка пицария по предв уговорка.
Той е воден по-скоро от любопитство,но  като цяло харесва момичето. Казва,че го е срам,но иска да излиза с нея.

Сега, аз как трябва да реагирам, колко да разпитвам. В началото той сам ми сподели, дори леко ми беше смешно, защото той е доста инфантилен.Но в един момент се спрях,все пак това е лично пространство.

Да го пускам ли извън учебно време да излиза, като се има пред вид, че и с ученето не е много старателен. Какви съвети трябва да му дам,за да не звуча прекалено предпазливо и назидателно.Как да реагира на присмеха на някои момчета, вече му се присмиват.Въобще, ако майки са имали момчета с гаджета , всякакви съвети ще са ми от полза.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в ср, 04 мар 2020, 10:24
Светкавица, то всичко е индивидуално.
На моят син не му пука кой, какво, защо говори (така си го научих от малък, заради приказките, че съм без мъж). Последно сме говорили по темата в 1 клас, когато счупи носа на едно момче, защото казало, че леля му е грозна (а леля му изобщо не беше ходила в училището :joy: ). Разговаряхме, обясних му и ме разбра. Следващ случай не е имало. Дори когато във фитнеса му подметнаха, че ходи навсякъде с майка си (тренирахме в един и същи фитнес), аз предложих да се преместя, а той каза, че не му пука и да си остана там. Преместих се, за да му дам личното пространство, което си беше осигурил с ежедневни посещения от 2 години.
В училище никак не е старателен - не му се занимава и не си дава зор. Оставила съм го да се оправя сам (следя нещата и дудна, ама по-скоро защото така се очаква да правя, а не защото искам).
Позволявам му да излиза и дори му давам допълнително пари, но трябва да знам къде ще ходи, с кого ще бъде и кога ще се прибере. Не толерирам закъснения или необявена смяна на мястото.
Не го разпитвам за момичета - ако иска да каже, ще си каже сам.
За съветите, не че ще приемат някакви, но настоях да запомни, че не трябва да прави нищо (дори целувка), ако момичето не е съгласно и съответно, ако той не иска също.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в ср, 04 мар 2020, 10:28
....
Да го пускам ли извън учебно време да излиза, като се има пред вид, че и с ученето не е много старателен. Какви съвети трябва да му дам,за да не звуча прекалено предпазливо и назидателно.Как да реагира на присмеха на някои момчета, вече му се присмиват.Въобще, ако майки са имали момчета с гаджета , всякакви съвети ще са ми от полза.

Защо пък му се присмиват? Да не му завиждат? Аз си мислех, че в днешните времена в 8-ми клас повечето деца са имали поне по едно момиче/момче, което са наричали "гадже" или са имали трепети? Явно бъркам...Иначе, аз бих разрешавала да излиза с момичето, след като приключат с уроците - може това да го стимулира да учи повече. За съветите - бих се водила по него: първоначално ще си кажа всички дежурни приказки за вниманието и отговорностите, които биха произтекли от липсата му, а след това, ако пита...
-------------------------

Нашият син е заел отговорната позиция, че сега няма смисъл да се захваща с момиче, защото някой ден ще се приберем в БГ и ще трябва да прекрати близките отношения с нея. Не забелязвам въобще да обръща внимание на момичета - явно ще е по-бавноразвиващ се в това отношение, като баща си...:laughing: Аз подпитвам има ли хубави момичета в класа, но единственото, което получавам като отговор е: "Май, да!". Не бързаме за никъде!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в ср, 04 мар 2020, 10:41
Моят уж е имал две-три гаджета, ама са по-скоро от типа-той ходи с нея, ама тя не знае :laughing: демек само едностранно харесване е било
Заяви ми , че ще си хване гадже в университета, защото там шансът да намери умна, бил най-голям :laughing:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 04 мар 2020, 10:58
Е то в главата му само колела и игри, къде място за гаджета :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в ср, 04 мар 2020, 11:35
Минали някои момчета покрай пицарията и взели да го сочат с пръст с насмешливи физиономии.
Но той не обърнал внимание.Момичето било с гръб и не е видяло.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ноеми в ср, 04 мар 2020, 12:20
Когато беше на 12 се опитах дискретно да го питам дали харесва някое момиче. А той сериозно ми отговори: "Не, още съм малък да се занимавам с това, сега фокусът ми е в ученето".... и след секунди добави: "Мога да те успокоя, че не харесвам момчета" :joy: Аз пък това въобще не си го и бях помисляла :joy:
А знам от класната, че него го харесват. Ама той дори не разбира, още не му е там акъла.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в ср, 04 мар 2020, 12:38
Светкавица, не го разпитвай, той ако има нужда ще ти сподели . Изчакай малко да видиш на къде ще тръгнат нещата. Ако се задържат месец с момичето, купи презервативи и напомни, че трябва да се прави безопасен секс /като се стигне до там/.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Rapariga в ср, 04 мар 2020, 14:02
Моят си има една възлюбена от 5ти клас още, изпращат се, гледат се тъпо и неофициално са някаква платонична двойка, но ако са във ваканция или не са на училище не се търсят и не си липсват.
В отбора по плуване се появиха няколко нови момичета, гледам го онзи ден на състезание, че се задяват нещо, но нищо повече. Говорим свободно в къщи за интимните изрази на любов.
Скрит текст:
Даже нямала сиси още и се чувствал като педофил.
И  аз още нямам, но не съм изгубила надежда, че ще се появят.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в ср, 04 мар 2020, 14:05
Моят имаше в 5 клас едно гадже от 6 клас.Бяха на зелено училище и се върна с гадже! :stuck_out_tongue_winking_eye:
Тази година е 8 клас и в неговия клас се беше хванал с една девойка, нямаше да разберем сигурно ако баща му не го бъзикаше постояно с мацки....Един ден просто ни показа снимка на телефона,на която се целуват с въпросната девойка, за да натрие носа на баща си, че харесвал момичета :joy:.
Обаче за св.Валентин баща му го питал дали да купи цвете и за него, той му казал че вече са скъсали и е без гадже!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в ср, 04 мар 2020, 14:09
Моят е на 11. Лятото харесваше една девойка от класа. Сега вече май не я харесва, не знам.
Говори ми за някакво момиче, което било в неговият клас, но се преместила в друго у-ще. Забравил ѝ името :joy:
Още е млад и зелен. Има време.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в ср, 04 мар 2020, 14:18
Светкавица, не го разпитвай, той ако има нужда ще ти сподели . Изчакай малко да видиш на къде ще тръгнат нещата. Ако се задържат месец с момичето, купи презервативи и напомни, че трябва да се прави безопасен секс /като се стигне до там/.

Много, много се надявам да не се стига до там, пък и той е още дечко, никак не ми се вярва.Още няма 15г.Няма признаци на чак такива желания. Иначе да, ще спра да го разпитвам, то сега и покрай грипната ваканция, няма как  да се виждат, не успели да си разменят тел.номера.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vita в ср, 04 мар 2020, 14:25
Светкавица, и за мен на 15 са малки още. Ама майките никой не ги пита.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в ср, 04 мар 2020, 14:36
Ако питаш обаче татковците са Големи!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: valya_v в ср, 04 мар 2020, 15:17
Моят син си има приятелка вече осми месец и са много сладки - всеки месец празнуват годишнина :smiles:
И двамата сега са в 8 клас в различни училища, но при всеки възможен момент са заедно.
Родителите се познаваме и държим връзка, така че ми е напълно спокойно, а и да си призная много харесвам девойчето - умно и хубаво и тайно се надявам моят мързел да реши да поучи, че да е като нея отличник.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в ср, 04 мар 2020, 15:20
Хайде и ние в грипна ваканция отново :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в ср, 04 мар 2020, 15:21
Къде


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в ср, 04 мар 2020, 15:22
Русе


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 04 мар 2020, 15:27
При нас няма...моят убавец беше много нещастен затова :head_band:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в ср, 04 мар 2020, 15:28
И Варна сме. Обявиха го още в понеделник.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в ср, 04 мар 2020, 15:48
При нас няма...моят убавец беше много нещастен затова :head_band:
То май за всички ,които нямат са нещастни!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в ср, 04 мар 2020, 16:00
При нас няма...моят убавец беше много нещастен затова :head_band:
То май за всички ,които нямат са нещастни!
мани, мани...ще скатае 3дни голямо чудо ще е.Ама няма да им дойде акъла, начи...:close:

Споменах ли ви колко умно са измислили уч.проглама да ден понеделник :) 3ти час не карат трудово, понеже класа е разделен на две групи и моят е в тази за 7-ми час.Та като слеят 3-ти свободен+голямо междучасие и са обиколили целия квартал.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в ср, 04 мар 2020, 16:03
Ха,ха опекли са си работата!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 05 мар 2020, 16:48
И при нас от утре са в грипна...до 11-ти.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в чт, 05 мар 2020, 17:40
Във ВТ от утре до 15.03 е ваканцията...Не съм доволна...Не мога да го накарам да учи, ни тестове да решава, а НВО ни чака....


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в чт, 05 мар 2020, 18:33
Поне да беше цялата следваща седмица..и да е еднаква за цялата страна, поне края и.
И моя нищо не ще да прави...обаче утре ще разпечатам тестове.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в чт, 05 мар 2020, 18:41
Аз лично имам съмнения, че ще бъде удължена. Нямам спомен някога да са препоръчвали спиране и на университските занятия, та ми се струва, че не е само грип.
Детето си знаеше, че ще прави тестове - изобщо не успях да го изненадам. Планирам по един на ден по двата предмета плюс още нещо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в чт, 05 мар 2020, 18:59
Синковецът не е на училище от понеделник - висока температура и адски червено гърло. Днес се почувства по-добре, за късмет и тока спря, та от скука и нямане какво да прави седнахме да му покажа Първи признак за еднаквост на триъгълници. Докато разгледаме и уточниме примерните задачи, обаче пак вдигна температура и го оставих намира. Отдъхнах си, че пуснаха грипна ваканция - иначе щеше да изпусне материал. Обаче такова чудо, 2 грипни ваканции за една година, не помня да е имало. Дано няма повече, че този 7-ми клас съвсем ще замине


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в чт, 05 мар 2020, 21:04
Lady Cassiopeia Duval, бързо да оздравява детето!
Синът на сестра ми също е болен, и тя се зарадва, че няма да изпуснат материал..

А тук никой не се сеща да обяви пауза. Мисля, че предвид  създалият се епидемичен риск, е добре да се направи една превантивна пауза на учебните заведения, особено в страните, в които вече има случаи на инфектирани с коронавируса.
Италианците затвориха училищата и университети си твърде късно.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lale76 в чт, 05 мар 2020, 21:05
Цялата страна е във ваканция до 11.03 включително!!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в чт, 05 мар 2020, 21:10
Току-що прочетох, че отменят и мачовете от детските първенства

https://www.sportal.bg/news.php?news=831271&fbclid=IwAR2mNFAwpYjCt_nBwswEYQdkRXWSxKJflZPujjl5czFm-IIvEMgMoZczx_w


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 06:36
Момичета в шах съм, не знам как да реагирам. Намерих в раницата на синчето вайп. Говорихме, говорихме, той обаче си е навил, че е безвреден. Вода било, нямало никотин, не вдишвал въздуха и т.н. ред сълзи, ред сополи. В първият момент инстинктивно го взех, после малко взех да омеквам. Иска ми се сам да реши, че не го иска. Много се плаша утре нещо друго да не пробва.
Да го взема и да го накажа ли? Така да не възбудя само ината. Офф така се радвах, че не пуши цигари, пък то...:confused:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ноември в пт, 06 мар 2020, 06:50
Вземи го. Щом е вода, да си пие колкото иска. Има много статии в нета за вредата от вейп


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 06 мар 2020, 07:27
Момичета в шах съм, не знам как да реагирам. Намерих в раницата на синчето вайп. Говорихме, говорихме, той обаче си е навил, че е безвреден. Вода било, нямало никотин, не вдишвал въздуха и т.н. ред сълзи, ред сополи. В първият момент инстинктивно го взех, после малко взех да омеквам. Иска ми се сам да реши, че не го иска. Много се плаша утре нещо друго да не пробва.
Да го взема и да го накажа ли? Така да не възбудя само ината. Офф така се радвах, че не пуши цигари, пък то...:confused:
Хич няма какво да омекваш. С това непрекъснато мислене да не им нараним крехката душевност хич не им правим добра услуга на моменти. Аз бих го взела и бих намалила джобните, щом има излишни пари за глупости. То зависи и на колко е де.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пт, 06 мар 2020, 07:36
И аз не бих позволила. Подражават, искат да опитват и няма как сами да си сложат границите. Моето дете, което въпреки че покрай спорта си има естествен рефлекс срещу някои вредности, в 7 клас беше решил да си купи с приятел от класа нещо от сорта и да го държат в другото момче за да не го открия. Разбрах, и си имахме много сериозни разговори. Каза ми, че просто искал да опита. Обаче утре ще иска да опита и нещо друго, а има субстанции, които и с един път могат да доведат до усложнения. Не мисля, че го опазвам от всичко, но поне от каквото мога и усетя , реагирам и повтарям до побъркване. Една от причините да настоявам да го преместя в училището, където е сега,е точно влиянието на няколко приятелчета от стария клас, които останаха в старото му училище. Сега същия този приятел има доста прояви . Не че имаше гаранция на какво ще попаднем в новото училище, че и на него му се носеше славата. Но на този етап поне, нещата са спокойни и се сближи с прятели с неговите интереси.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 06 мар 2020, 07:39
А какво е вайп?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в пт, 06 мар 2020, 07:39
Електронно наргиле


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 09:05
zazu1 8-ми клас е,  джобните не са му много, но ходи и работи в сервиза и си вади пари. Пфуу то наистина нож с две остриета, хем да види как се вадят парите, хем пък разполага с пари за глупости.
Амбър точно това ме плаши, днес вайп, утре джойнт. Не знам, не знам.
Глупав е, дори не може да ми обясни защо го прави. Не бил пристрастен, а имало вкус на ванилия, на ягода... Попитах го не предпочита ли един шоколад да изяде и се обърка.
От гъзария е цялата работа. :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 06 мар 2020, 09:09
Точно това щях да ти кажа, че го правят щото най-вероятно е модерно или подражават на други и ...

Много ме е страх и мен от подобни, понеже моят много де води по "чужди акъли" и наистина са глупачета още...

Глухарче, що не му прибираш част от изкараните пари? Да му казваш, че му ги спестяваш или...знам ли?
Моят снощи пита как лесно можел да изкара 10лв :rolling_eyes:  Баща му каза да иде при дядо си да поработи/ боядисва той/ и да си ги изкара...мисли, чуди се и не пожела :) Иначе за играта му трябвали.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пт, 06 мар 2020, 09:10
Всичко започва от гъзария.

И аз не бих позволила.
Преди много години си купихме наргиле. И си мислех "аз слагам разни плодови тютюни, но явно може и нещо по-хард". Не сме пробвали.
И електронни цигари имаме и тях не ползваме.

Дъщеря ми казва, че в тяхното у-ще масово децата пушат. Като започват от малки.
В у-щето на малкият съм виждала само големите да пушат. Ама колко да са големи - 8-9ти клас.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 06 мар 2020, 09:12
Това е мнооого лоша тенденция при подрастващите...много.
А и като нямаме държава като хората да наложат забрани и мерки, остава да се борим с вятърни мелници...

И аз не толерирам.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 09:17
Още в 5-ти клас имаха съученици, които пушеха нормални цигари.
Ще набивам. Сега му изпратих няколко статии, където е упоменато, че баш тези ароматните са опасни. Довечера ще го натисна заедно да ги прочетем.

Ан Мари баш 8-9 клас, колко да са големи. :(


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 06 мар 2020, 09:22
Моят син също пробва и също твърдеше, че вейп е безвреден. Много говорих - нито думичка не чу! Обаче съвсем в началото се усети, че му пречи на тренировките по бокс - не бил достатъчно бърз и не му стигал въздух. Сам го заряза.
Интересни са му всички забранени неща, субстанции, обаче няма как да го опазя. Вече е самостоятелен, мога само да говоря, ако въобще ме слуша...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: грейпфрут в пт, 06 мар 2020, 09:27
Точно за вейпа в нета има много информация - чела съм даже предложения да се забрани в Щатите, понеже бил доста по-вреден от обикновения тютюн.
Преди време синът ми призна, че два пъти бил опитал вейп (на 13). Той обаче спортува, знае че ще му пречи. А и за съжаление видя в семейството какви са последиците от пушенето, та засега е категоричен, че няма да пуши. Пробата е била от любопитство.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пт, 06 мар 2020, 09:31
Ан Мари баш 8-9 клас, колко да са големи. :(
Изобщо не са големи. Намират го за нещо съвсем естествено


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: zazu1 в пт, 06 мар 2020, 09:31
Аз пропуших в 9 клас от простотия. Слава Богу успях да ги откажа, но едни 7-8 години пуших и бях стигнала до 2 кутии на ден.
Хич не му и трябва.
Аз може би се стреснах баща ми като почина от рак на белите дробове.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 09:35
Абе то и аз пропуших 8-ми клас, но пък не мисля да се примирявам само заради това, че и на мен ми е бил толкова акъла. Обмислям дори на говоря с някой пулмолог и да го заведа ей така само да му поговори. Дали би се съгласил ако си платя като за преглед?

 грейпфрут благодаря, намерих статията за забраната в САЩ и, че е имало 6 смъртни случая. Пратих му я.
Стискайте палци страха му да надделее.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в пт, 06 мар 2020, 09:57
Мисля,че трябва да се говори за вредата,но съвсем приятелски. Нека детето да усети загриженост,но и да бъде убедено, че това са вредни навици. Освен това-пари на вятъра-по-добре да си купи нещо вкусно за ядене или да си събира пари за някаква електроника или нещо любимо- ето в този дух трябвада се говори.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 09:58
Мисля,че трябва да се говори за вредата,но съвсем приятелски. Нека детето да усети загриженост,но и да бъде убедено, че това са вредни навици. Освен това-пари на вятъра-по-добре да си купи нещо вкусно за ядене или да си събира пари за някаква електроника или нещо любимо- ето в този дух трябвада се говори.
Да, да, точно това искам и аз, но се страхувам да не би да не се откаже.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: The Invisible в пт, 06 мар 2020, 10:35
на моят син в класа-6 , две три деца пушат вайп, а уж се води елитно
представям си по другите училища кво е


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 06 мар 2020, 10:44
Признавам си, че това сега го чух като "инструмент" от вас...и настръхвам...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 06 мар 2020, 11:52
Още в 5-ти клас имаха съученици, които пушеха нормални цигари.
Ще набивам. Сега му изпратих няколко статии, където е упоменато, че баш тези ароматните са опасни. Довечера ще го натисна заедно да ги прочетем.

Ан Мари баш 8-9 клас, колко да са големи. :(

Тъкмо щях да ти кажа да направиш същото. Миналата година така отказах синковеца от енергийните напитки - пуснаха по новините репортаж за тях, аз го извиках да го изгледа и до там. После го видях, че из нета също е ровил и е прочел колко са вредни. За сега ги е оставил
Вземи ме го и го накарай да прочете из нета - даже двамата четете, за да си сигурна, че наистина е прочел


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в пт, 06 мар 2020, 12:40
Тази тема ми е много болна!
Моят син пуши цигари от началото на девети клас. Като си спомня с каква увереност говорех преди, че съм напълно сигурна, че той няма да пропуши, защото е активен спортист...., да, ама не стана така.
Минахме през различни етапи - от първоначалния шок и гняв от моя страна, когато за пръв път го надуших, а той упорито отричаше, през спиране на джобните, забрана за излизания, четене на купища статии и гледане на клипове (някои от тях направо зловещи) за вредата от цигарите върху цялото тяло и най-вече върху белите дробове, статистически данни от медицински източници, разговори с пулмолози, разговори помежду ни и т.н. И с добро, и с лошо опитах, но  ефект няма - засега. Повечето от приятелите му пушат, купуват си ги почти навсякъде без проблем, в заведенията не им правят забележка. Чудно направо! Не се отказвам, говоря, говоря и се надявам той сам да осъзнае колко си вреди и да спре.
Аз също пропуших в гимназията и ги отказах чак преди 10 години. Оттогава съм върл противник на цигарите.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в пт, 06 мар 2020, 13:09
Тази тема ми е много болна!


Млад човек по-трудно би се уплашил от здр проблем.Ако наблегнеш на естетичната страна на въпроса-че колко е по-хубаво да ухае на парфюм,дори на хубав сапун. Или как би имал пари за нещопо-привлекателно,ако ги събира,напр.? Но ако наистина всички околонего пушат, по-трудна работа.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Abigeo в пт, 06 мар 2020, 14:12
Миризмата, лошият дъх, който не може да се замаскира с дъвки и ментови бонбони, пожълтяването на зъбите, намаляване на обонянието, влошаване на състоянието на кожата - младежки пъпки, тен, дори и въздействието на цигарите върху потентността - всичко това сме го обсъждали многократно. И, че е лишено от всякакъв смисъл да си плащаш, за да се тровиш. Замисля се, даже няколко пъти заяви, че ще спре, но не му се получи.
Май единственото спасение на този етап е да си хване гадже, което не пуши😉 При мене навремето това проработи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 06 мар 2020, 16:04
И аз сега научих какво е това.Говорене,говорене и пак говорене,пък дано отсеят нужното на време.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: molive в пт, 06 мар 2020, 18:47
Абе, говорене, говорене, ама по някое време го хващам, че ме третира като дразнещ шум от радиото...

Между другото, не смятате ли, че ако намалите/спрете джобните, може да си търсят други източници на финансиране? Защото, мен този въпрос ме терзае от известно време


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пт, 06 мар 2020, 19:20
Освен приказки не виждам за момента нищо, което да спре едно дете да пробва това-онова :(
Познато дете, вече на 17, е на път да стане абсолютен бабаит. За субстанции не знам но  постоянно биел разни деца и хора. Палил от четвърт и направо започвал с юмруците.  Днес баща му плакал на ММ, че вече го е страх и изобщо не успявал да го контролира, какво да правил :(

Говорене и дано нещо да чуят. И молитви...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 06 мар 2020, 20:45
Аз лично се страхувам да не почне да иска пари от този,онзи и т.н.,съответно следва да ги връща,а джобните не стигат та остава да си вади от касичка,да продава/залага неща и т.н.(не искам да си го и помислям) .Дано е само във фантазията ми!!!На този етап се задоволява с това,което давам.(съучениците му също разполагат със сходни суми,нямат изхвърлянки)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 06 мар 2020, 20:49
Абе, говорене, говорене, ама по някое време го хващам, че ме третира като дразнещ шум от радиото...

Между другото, не смятате ли, че ако намалите/спрете джобните, може да си търсят други източници на финансиране? Защото, мен този въпрос ме терзае от известно време

Минава ми през акъла. Абе казвам аз, че каквото и да направиш все грешиш :confused:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 06 мар 2020, 23:39
Моят син пишеше домашни срещу заплащане. В края на срока или на годината си е направо бизнес!
Иначе много пъти съм го хващала, че не ме слуша когато говоря или обяснявам нещо. Дори като попитам как така не е разбрал, той си признава: "аз започвам да те слушам, обаче ти започваш да бла, бла, бла, бла, бла... и нищо не съм разбрал"! Май и за страничен шум не ставам :satisfied:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Despina в сб, 07 мар 2020, 11:51
beki8, у дома мъжа ми го практикува това, че какво остава за сина. Трябвало кратко и ясно. Е да ама понякога и кратко и ясно като кажа пак резултата е същият.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в сб, 07 мар 2020, 15:34
Днес пих кафе с приятелка. Тя учи за логопед и днес са имали лекции по психология та прясно, прясно баш на място. На пубер се говори с максимум до 3 изречения, при това прости. На мъж до 5. :rolling_eyes:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в сб, 07 мар 2020, 15:38
На пубер се говори с максимум до 3 изречения, при това прости. На мъж до 5. :rolling_eyes:
  Даже са много. Първо минавам жестомимически етап за да привлека внимание. Силата на звука няма никакво значение, даже е обратно пропорционална на вниманието. Нещо като сигнал да изключи.
 Когато искам да кажа нещо важно за училище използвам встъпителни раплики , като - Няма да повярваш, Страшно съм развълнувана, Представляш ли си. После информацията изложена в едно просто изречение.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в сб, 07 мар 2020, 15:46
Да, да, това е максимума. От там нататък е спрял да те слуша.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в сб, 07 мар 2020, 16:17
Много години не допусках, че просто не ме слуша. Бая дълъг път изминах и си почупих езика да говоря и повредих гърлото да викам.
 Иначе на философски теми и такива ,които го вълнуват си говорим доста.  Само че тогава аз понякога изключвам, за да не побеснея.Не мога да се възхищавам на диамантените зъби и окичените рЪци и вратове на някой черен рапър.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пт, 13 мар 2020, 23:32
Моля, споделете как разговаряте със синовете си за вируса. Какво обяснявате, как реагират децата?
Тази вечер усетих, че моят син е неспокоен. Говорихме за училището му, което от вторник е във вирусна ваканция.
Той не е особено доволен от цялата неяснота и объркана програма.
Опитах се да му обясня, че няма как да е ясно и че подобна ситуация на несигурност отдавна не е имало в Европа.. и затова се действа ад хок.
Ден за ден и трябва да сме търпеливи, защото никой не знае какво ще бъде след 3 или 6 месеца.
Това го изплаши...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пт, 13 мар 2020, 23:59
Говорим, гледаме новини. Моят син обаче не може да схване цялата ситуация, т.е. не усещам страх. Бяхме болни (всички у дома) преди грипната ваканция. Предполагам че ако сега се разсополиви ще се спече.
Затворен е цяла седмица у нас и не издържа. Искаше да излиза вчера, но не го пуснах. Не ропта много.
Днес ме питаше дали ще ходим на състезание в Италия. Ами не. Тренировките са им отменени от началото на грипната ваканция. Пита ме кога ще ходи на състезание. Нямам отговор.

От понеделник всички сме у дома. На мен ще ми е тегаво.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в сб, 14 мар 2020, 07:25
Отначало баба му следеше новините и за мой срам, всички я взимахме на подбив. Тя до кварталната градинка едва ходи, за Китай се разтревожила. После, когато станаха сериозни нещата, без паника си говорехме какво е редно и какво не в подобна ситуация. Той почти не излиза. За съжаление, с девойката(за която разказах) не са си разменили тел и си останаха с една среща и май му липсва.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в сб, 14 мар 2020, 08:03
При нас затварят училищата за 5 седмици от вторник. В понеделник ще им раздадат материали за учене и инструкции за някакъв вид дистанционно обучение.  Спряха тренировки и мачове.  Затвориха кина, басейни, спортни зали, театри, клубове . Отмениха всякакви събирания.  Уикенда децата бяха канени на рождени дни, отложиха ги родителите и правилно.

Без движение ще луднат. Планирали са да тичат всеки ден в близката гора,  ще работим в градината, ще караме колела из полето.  Мисля да им пусна и нетфликс за месец. 

Говорим, обясняваме.  Разбират, но едва ли приемат нещата съвсем насериозно. Извънредна ваканция като тази е събитие тук, все още им е смешно. Като мине седмица и ще стане доста трудно, подозирам.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в сб, 14 мар 2020, 08:07
И моето дете не се е стреснало много. Но поне започна да си мие редовно ръцете. 5-6 приятели си излизат всеки ден след обяд да тренират и да си говорят на една фитнес площадка. Не е много близо до нас, но не ползва градски транспорт.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в сб, 14 мар 2020, 08:43
И моят е притеснен,но по принцип си е чувствителен и го очаквах.Говоря открито по темата,все пак е голям(уж)и трябва да знае какво,защо и т.н.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в сб, 14 мар 2020, 09:13
Моят син не изглежда притеснен. Радва се, че не ходи на училище, но вчера му се стъжни като затвориха и фитнес залата. Ще тренира в домашни условия, няма как да ходя да обеззаразявам стрийт фитнеса.
Дадох му да прочетете научи статии за вируса и съветите на специалистите. Накрая му обясних, че извънредните ситуации изискват извънредно дисциплинирано поведение и отговорност.
Казах му:
"Искаше да си войник, ето, сега си войник!"
Отговори, че вече не искал, обаче и избор няма... Назначен е да пази къщата и братовчед си (5 г.), защото не можем да си позволим да не ходим на работа. Засега всичко се приема спокойно. Дано да остане така.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в сб, 14 мар 2020, 09:18
Mößbauer-Effekt, ще ги пуснеш ли в понеделник на училище?
При вас някой носи ли маски?
След като прочетох снощи  интервюто с руския професор, не смея да си подам носа навън.
Имам чувството, че тук хората не знаят сериозността на заплахата.

В България ББ явно е разбрал всичко и затова взема тези крути мерки.
Видях, че полицаите ни дори са оборудвани вече с ръкавици и специални маски. А тук никой няма нищо - нито на лицето си, нито на ръцете си.
Сина ми снощи като разбра, че в България е извънредно положението, много се разстрои.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в сб, 14 мар 2020, 10:02
Моите приеха добре наложената карантина. Големият само промърмори заради тренировките но разбра, че няма мърдане. Пълна забрана съм им наложила на излизанията, както и за гости. Големият: Никога не съм мислил, че ще го кажа но ми липсва училището! :) Предполагам, че до края на другата седмица ще издивеят да стоят само в къщи но няма как :( Достатъчно е, че аз съм на работа и през мен мина вчера целият град да си купува маски и материали за тях. Взех мерки но се притеснявам. Децата ми са със слаби дробове и ако се заразят.... :(
Ако имах водолазен костюм, щях да го облека в понеделник. Дано директорът ни да забрани достъпа на клиенти :praying_hands:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в сб, 14 мар 2020, 10:05
Синковецът се беше притеснил за около 2 дни, после рязко му мина. Не е доволен, че ще учи от вкъщи - ходи му се на училище. Ама то винаги е така - като ходи на училище не иска, а сега се сетил, че му се ходи :grinning:
Преди 2 дни от школата имаха пробен виртуален урок - много му хареса. Опънал се на дивана с бургер в ръка и си прави упражненията, заедно с другите 35 деца. Вика ми - Бреййй, голям кеф било това хахахаха
Аз съм истерясалата вкъщи, но от както казаха, че затварят училищата се успокоих вече. Вчера и онзиден се възползвахме от хубавото време с двете деца и кучето - качих ги на колата и отидохме да се разходим по едни поляни около София - жив човек нямаше там. Беше много хубаво. Бях направила сандвичи, взех вода и така. Даже обмислям другата седмица, като се оправи времето да се разходим пак на някъде - до някоя пещера може би. Или някъде по разни поляни сред природата - хем на чист въздух, хем да няма хора. Че ние живеем точно в центъра на София в близост до всички болници, в които има болни от коронавируса. И си ме е страх. Отделно обмисляме, ако рязко стане бум с болни да се изнасяме на вилата. Там поне ще можем на хубавото време да си стоим на двора, а не да сме затворени вкъщи по цял ден


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Leonie в сб, 14 мар 2020, 11:01
Здравейте,
и при нас всички масови мероприятия се спират за неопределено време. Днес малкия е на сбирка за подготовка на католически празник, но от понеделник до края на великденската ваканция няма да имат никакви срещи. Големите са на кеф, защото понеделник и вторник имаха класни. Ние сме в планински регион с възможности за игри на открито, но най-неприятното е, че няма да се виждат с приятели. Аз съм на работа, точно сега няма как да остана вкъщи. Ще се гледат и учат с татко им, той е с хоум-офис. Да видим как ще се получи.
Кофти ситуация по цял свят, но и това ще мине.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в сб, 14 мар 2020, 11:16
Катерица, да. Ще ги пусна.
Никой не е с маски. То и маски няма.
Днес пазарувах с еднократни ръкавици, имаше няколко насмешливи погледи.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: andy06 в вт, 17 мар 2020, 09:24
Здравейте! Имам няколко въпроса относно моя син, който е почти на 14. Притеснявам се, че все още няма характерните за възрастта белези. Сравнявам го със съученици и съотборници- всички вече са с мутирали гласове, а моя писука с детско гласче. Не расте на ръст с особени темпове и е най- ниския, а ние и двамата с мъжа ми  не сме ниски. Почвам да се притеснявам, а и детето страда, че не е като приятелите си. Късен пубертет ли е това? Да го водя ли на някакви изследвания?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в вт, 17 мар 2020, 09:26
Спокойно, на есен ще сте пълна промяна!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: andy06 в вт, 17 мар 2020, 09:32
Ами той страда, че е нисък и кльощав спрямо съотборниците си и освен това не може да се противопоставя но противниците. Треньора го пренебрегва заради физическите му данни и иска да прави повече силови тренировки, но е ясно , че нещата няма да се получат преди да му се повиши тестостерона. Опитваме се да го успокояваме, че е въпрос на време. Храня го здравословно и всеки ден готвя, защото държа на домашна храна. Храни се добре, но пак е хилав, то не че в рода ни имаме пълни мъже.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: denissa22 в вт, 17 мар 2020, 09:36
Спокойно,моя син за три месеца миналото лято дръпна с 17 см-сега е висок 175,а е само 50 кг.Косми по краката му се появиха буквално за месец и половина,а гласът му тотално мутира.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в вт, 17 мар 2020, 11:19
И моя дръпна бързо. От дрехи за ръст 154 направо на мъжки м. Изведнъж.
Опитайте повече протеин и витамин Д, така и така сме у дома.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: andy06 в вт, 17 мар 2020, 11:43
Давам вит Д, а той яде предимно месо.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в вт, 17 мар 2020, 12:50
Какъв вит.Д  ползвате?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Рися в вт, 17 мар 2020, 12:56
Против короната ползваме витамин С.

Аз обаче имам дефицит на Д, и ползвам вигантол.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Mößbauer-Effekt в вт, 17 мар 2020, 13:01
Аз също да потвърдя, че момчетата в пубертета растат скокообразно и неравномерно. Скока на разтежа го чака и малкият ни син (13 и половина), който още е дечко на външен вид. Батко му за година се промени от хилаво русо момченце в 185 сантиметров космат мъж, тежащ 72 килограма с 45 номер обувки.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Миньон в вт, 17 мар 2020, 17:49
Късен пубертет ли е това? Да го водя ли на някакви изследвания?
Момчетата се развиват по-бавно и растат скокообразно. И при нас е подобно положението, едва от няколко месеца гласът му започна да мутира и започна да расте, но много смешно, защото е с несъразмерно големи крака (41-и номер), а още е нисък. За твое успокоение, пусни на детето едно изследване на вит. Д, може да се наложи да попълвате дефицит.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 03 апр 2020, 11:19
Здравейте момичета. Как върви онлайн обучението при вас :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пт, 03 апр 2020, 11:24
При нас е пей сърце! :) Само да не му бяха давали да учи Опълченците на Шипка! :laughing:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 03 апр 2020, 11:25
Привет,
Онлайн обучението е изненадващо добро решение за нас - толкова учене никога не е падало вкъщи, че и с желание го прави. Все едно някой ми смени детето - дори не ми се налага да го следя дали учи. Всичко си прави сам. Аз съм доволна и той също - по цял ден си стоял с официална пижама и му било супер удобно :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в пт, 03 апр 2020, 12:06
Бях се притеснила как ще се подреди новият начин на учене, но се оказа, че върви доста добре. Бих казала, успешно. Дори има своите предимства, защото неусетно сина ми усвоява нови умения по организиране на задачите си и начините на усвояване на материала. Има постоянна връзка със съучениците си по уатс ап групите, само с някои учители му липсва обратната връзка и по- директната комуникация.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 03 апр 2020, 13:19
Добре е и при нас. Хванах го един-два пъти да се скатава и да пропуска упражнения, но със заплахата, че вечер ще проверявам се разредиха случаите.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 03 апр 2020, 14:28
И при нас нещата са добре. Питах, защото масово родителите се оплакват, а пък аз няма от какво и реших да видя дали не е само при мен така :)
На мен това ДО ми помогна да видя цялостната картина в класа. Разбрах, че въпреки, че 3 години вече е в този клас той така и не е бил приет за един от тях. Разбрах и защо, след като прочетох съобщенията на част от съучениците му в школо след пост на учител /направо останах без думи колко брутални момичета и момчета има и се чудя тези родители четат ли какво пишат децата им в присъствието на учител/. Тайничко влизам през акаунта на синковеца, за да проверявам да не пропусне случайно срока на някое домашно и разбирам колко различен е той от тях, защото чета и неговите съобщения без той да знае. Но пък сега той е някак различен - по-уверен е в себе си, по-старателен е, предава всичко в срок, стриктен е. А бе накратко - доволна съм. Някак си и той, и аз се успокоихме, не сме под постоянно напрежение за предстоящото НВО, което преди това ни беше обсебило изцяло, успява и да си почине, не е пренатоварен, аз също покрай него. Доволна съм. Сега само чакам да видя министъра какво ще измисли, че като му слушам бисерите е ясно, че няма деца в прогимназиален етап. Даже вчера влязох в нета да проверя и наистина се оказа, че е така. Иначе съм сигурна, че друга песен щеше да пее :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в пт, 03 апр 2020, 15:01
При моя син нещата върват много добре. Учителите веднага влязоха "в час" с технологиите, вкл филоложки на 50 +. Редуват се часове "на живо", с часове за самост работа в клас рум. Чувам децата, основно по АЕ и мога да направя сравнение къде е моето. При тази жива връзка за първи път виждам, че сравнението е в негова полза.
От 8 г учене, за първи път виждам старание и прилежност.
Синът ми стова в 7.30 вместо в 6.15 за училище, тоалет и закуска минават спокойно, няма блъскане по автобуси. В 8.15 е в3че "в клас" и най-късно в 17ч е с говови уроци и домашни. Това не е било никога досега, а по тетрадките за 2 седмици има повече
писано отколкото за целия първи срок
Физическото му липсва, но в междучасията вдига гири. Утре може да го пусна за молко да покора колело.

Иска ми се да има начин да се преосмисли цялата обр система и ДО да се въведе в опр дни като постоянен вид обучение.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 03 апр 2020, 15:02
Ох и аз в началото докато се усетят бях в групата им. Малеее. Страшна работа.
Много простотии, а учителите на цялото училище са в групата, вероятно начело да директор, и ги четат. Учителката им по Български език сигурно все е изчервена , много и грубо неграмотни.
Спокойно, ще се справят децата.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в пт, 03 апр 2020, 15:14
При нас обучението тръгна тромаво,с мейли и всичко на самотек.Наложи се да  помагам и таман свикна и хоп нова платформа.Но там пък имат връзка с учителите,разказват уроци и подпитват.Допадна му на младежа,за сега се старае и уж спазва сроковете за домашните.
От както е у дома забелязвам,че възмъжава все повече,дали защото се гледаме нон стоп или просто си си развива .Гласчето му е вече гласище,мъхчето над устните е доста видимо,пъпки избиват все повече и нервничи за щяло и нещяло.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пт, 03 апр 2020, 15:17
Вчера, след купища отговори на учениците под учителския пост, учителката написа следното: "Сега се уверих, че някои от вас могат да надминат по простотия дори самите себе си. Браво!", след което заключи поста за дискусии.

Светкавица - съгласна съм с теб. Видях колко добре им се отразява на децата това да си правят сами плановете на уроците, да отговарят на зададени от учителите въпроси и да правят проекти. Специално по География, История и Биология. За кратко време научиха не само това, което им е в учебниците, но и много странични неща, които откриха в нета. По музика и рисуване също доста интересни теми развиха - чак аз ги четох с интерес. Доста им се обогати общата култура с това ДО по някои предмети според мен и е добре министъра да се замисли върху това, щом иска да промени системата в полза на уменията


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в пт, 03 апр 2020, 15:19
Аз ще съм от оплакващите. Моля Ви, бъдете добри и не се хвалете, че съвсем ме хваща беса :ooooh:

Големият (10 кл): Виртуалната стая просто я имаме. 2-3 деца висят в нея, даскала го няма. Иначе чинно всяка сутрин класната ги брои в Дискорд (добре, че е ДО, че разбрах някой платформи). Пускат се по Месинджъра някакви файлове - обяснения няма. Проверих го, пише си всичко, не мрънка.

 Малкото (4 кл) - с Класрум. Пускат им се някакви файлове и онлайн тестове. Да се оправят. Вечер проверям, обяснявам уроци- идилия. Англичанката пък хич не й е, че трябва да обяснява. Пуска граматика и нови думи и даже не иска да й ги пращат. Кой разбрал, разбрал. Добре, че имам някакво килийно образование по инглиш та тия простите неща успявам да обясня. Малкото лъже, хленчи и с 300-та зора пише дом.

При кръщелничките има даже и занималня следобед. С часове, с обяснения, качествено преподаване въпреки разстоянията. При нас е отврат.

Мдааа...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 03 апр 2020, 15:38
Моят хубавец обаче тези проекти направо си ги копира от нета. Нещо хич не ми харесва. Убедена съм, че и учителите разбират със сигурност, че е копирано. Ще видим дали ще му се отрази на оценката.
А някои подпитват да препишат дори и копираното. Падам от смях. Мислех, че рядко някой ще е по-мързелив от сина ми :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: beki8 в пт, 03 апр 2020, 15:58
Ели, при нас в началото беше пълна лудница, едва се ориентирах кой какво иска и къде го праща, но за мое щастие детето си следи всичко сам и се оправя отлично. Аз съм на работа и едва ли бих могла да му реша някакъв проблем, затова съм доволна, че си ги решава сам. Откакто съм го оставила си се справя отлично - няма издънки до този момент.

Глухарче, не е добре с копираните проекти. Бяха ни предупредили, че за такива проекти пишат директно 2ки. Предпочитали да има 2 изречения собствена мисъл, вместо 2000 копирани знака.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Глухарче в пт, 03 апр 2020, 16:02
Ясно ми е като бял ден, но не мога да го убедя. Поне постигнах да не е само една статия, а да взима по малко от няколко.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: nelito70 в пт, 03 апр 2020, 16:40
Много старателен и концетриран е младежа.Вживял се е много.Вчера останах меко казано шокирана от чата им с класната,която им преподава по БЕЛ.Обръщение на ученик "аве ти луда ли си какво ме занимаваш с глупости" " пий си хачетата"и разни подобни словоизлеяния.Останах като втрещена,синковеца се смее -ти майко си със стари разбирания !То верно съм от поколение възпитавано в друго време,ама пък чак толкова


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: aleks.. в сб, 04 апр 2020, 00:13
Много старателен и концетриран е младежа.Вживял се е много.Вчера останах меко казано шокирана от чата им с класната,която им преподава по БЕЛ.Обръщение на ученик "аве ти луда ли си какво ме занимаваш с глупости" " пий си хачетата"и разни подобни словоизлеяния.Останах като втрещена,синковеца се смее -ти майко си със стари разбирания !То верно съм от поколение възпитавано в друго време,ама пък чак толкова
А представяте ли си какво им е на госпожите??Сега много родители ще си видят отрочетата какво представляват.☹и после учителите били виновни.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: nelito70 в сб, 04 апр 2020, 11:35
Надявам се да видят и още повече се надявам да не толерират такова отношение към учителите!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в сб, 04 апр 2020, 11:39
С ръка на сърцето го казвам - на учителите трябва да им се плащат поне тройно по-големи заплати.

Аз много се зарадвах, като прочетох, че от понеделник вече ще имат оценки.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 04 апр 2020, 11:39
То който иска да види нещо ще го види, дори и да е далеч от погледа му...има "слепци" по рождение :)

Оценки...? Малииий! :)
А как ли ще ги изпита на стихотворението?
Удължиха ли това ИП?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Aurellia в сб, 04 апр 2020, 11:45
Да удължиха ИП до 13.05.
Сега добре, времето е кофти и не ни блазни да излизаме,но от другата седмица като се стопли...как ще караме не знам! 🙄


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в сб, 04 апр 2020, 11:59
За изпитване на стихотворение е лесно - пуска камерата и започва. То се вижда дали го знае или го чете. Тестовете също са лесни - като ги пуснат за време нямат много време да търсят информация по учебниците или да си чатят, за да си сверяват отговорите. Нашите седмокласници имаха вече 3 такива теста - биология, литература и математика. Дадоха им 45 минути и после теста изчезва. По математика на синковеца не му остана време за последната задача и не успя да я реши. Имаха 3 задачи с отворен отговор - в едната трябваше да изпишат цялата теорема. По литература теста мина по същия начин. И там имаха 3 отворени отговора. Хич не бяха лесни тестовете.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: A m b e r в сб, 04 апр 2020, 12:06
Моето дете през всичките си години на учене е учило досега три стихотворения има няма

Ето как учеше във втори клас
[video]https://www.youtube.com/watch?v=QaQMGvPC96Q&feature=youtu.be[/video]


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в сб, 04 апр 2020, 12:24
Ако някой от синовете ми напише такова неща на учител, няма конвенция или организация в света, която да го спаси. А после ще пребия и себе си зарди провала ми като родител.

При малкото има раздвижване. Минава в платформата Зуум. Дано там се получат нещата :praying_hands:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в сб, 04 апр 2020, 13:08
И аз като Ели_дечкин.
При нас е спокойно, 5ти клас. Няма такива изцепки. Моят е лесен - на една ръка разстояние ми е.
Вече знае, че по време на час не трябва да отговаря на провокации на съученик. Не го наказах аз.

Миналата седмица се карах на две деца, бяха в междучасие. Но бяха някакви викове, свиркания... аз ги чувах през слушалките на дребен. Останалите им пишеха в чата "спрете", "ще ви изкажем"...
Друго е аз да вресна :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в сб, 04 апр 2020, 13:22
Вчера беше много смешно - преди урока децата решили само да влязат, за да ги отчете учителката, че са в час и после да се махнат. И в един момент се оказа, че реално в часа са само три деца. Точно тогава се включи и зам. директорката. Веднага се пусна съобщение във вайбър и за около 2 минути всички бяха прилежно в час, с пуснати камери и микрофони :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 04 апр 2020, 13:48
При моят досега не са ги карали да пускат камерите...а за учителите-само някои.
Незнам с това стихотворение...хич не му се учи :confused: никъв интерес...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в сб, 04 апр 2020, 14:01
3 ден мускулна треска от час по физическо с камера :joy:
Иначе камери не се пускат.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 04 апр 2020, 14:13
3 ден мускулна треска от час по физическо с камера :joy:
Иначе камери не се пускат.
вярно? :)
Нашият господин им беше пуснал клип с упражнения, които да правят.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в сб, 04 апр 2020, 14:15
Да, от клековете има мускулна треска :) Иначе са правили планк, клекове и т.н. но явно повечко му дошло


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в сб, 04 апр 2020, 14:17
3 ден мускулна треска от час по физическо с камера :joy:
Иначе камери не се пускат.
вярно? :)
Напълно възможно. При това заседяване...
Моят беше много уморен след първата тренировка. А тренировките са им по час и малко.

Играхме снощи на туистър. Усетих още снощи умора в мускулите, но поне мускулна треска нямам :joy:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 04 апр 2020, 14:19
Да, от клековете има мускулна треска :) Иначе са правили планк, клекове и т.н. но явно повечко му дошло
ще мине :) аз искам моя да се запали по нещо, ама... не :confused: всеки ден го карам да прави упражнения поне 30 мин.
Имат ли и те да учат стихотворението?

АнМари, учудването ми беше, че учителят е поискал да си пуснат камерите, не от треската.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в сб, 04 апр 2020, 14:22
Нашият учител по физическо ги кара да правят презентации. Миналата седмица правиха за баскетбола, тази - войлейбол. Големина на игрища, брой играчи, правила, известни спортисти и т.н.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в сб, 04 апр 2020, 14:44
Да, от клековете има мускулна треска :) Иначе са правили планк, клекове и т.н. но явно повечко му дошло
АнМари, учудването ми беше, че учителят е поискал да си пуснат камерите, не от треската.
Алекс също тренира с пусната камера. Използват teems. Само микрофоните си спират.
Треньорът няма изискване за пуснати камери, но се пак иска да види какво правят, как го правят и т.н. Казва, че срамежливите могат и без камера.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в сб, 04 апр 2020, 14:51
Нашият учител по физическо ги кара да правят презентации. Миналата седмица правиха за баскетбола, тази - войлейбол. Големина на игрища, брой играчи, правила, известни спортисти и т.н.
При нас даже и тест правиха по баскетбол 🙄


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: M_I_A в сб, 04 апр 2020, 15:27
mystic woman, моят е петокласник и вчера ги изпитваха онлайн на "Хайдути", дето по дължина хич не отстъпва на "Опълченците...".
Госпожата реши да ги изпитва само на първите 40 реда (нямаше как да се получи в един час да минат всички на цялото стихотворение), но те не го знаеха и за тяхната възраст беше почти невъзможно да го кажат хем без нито едно запъване, хем изразително, ако не го четат. Пък изпита беше и на пусната камера. Мисля, че трябва да са много тренирани, за да не си личи, че четат от екрана. Дълго стихотворение пък и не може да се събере на един екран, без да скролнеш надолу. Та така, изпита си ги... Каза, че е важно да го знаят за изпита след 7 клас.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в сб, 04 апр 2020, 15:41
И от 5-ти клас ще им остане нещо в главата до 7-ми...? :) това е предтекст само.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Светкавица в сб, 04 апр 2020, 15:55
Специално стихотворенията ако са научени добре, трудно се забравят. Аз помня много стихове от гимназията, а са минали десетилетия, а и не само аз, много познати възрастни също.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в сб, 04 апр 2020, 18:16
По ФВС правят проект,веднъж седмично,отделно има клипчета с упражнения,но няма начин да го накарам да ги погледне,камоли да ги изпълнява.
Контролни нямат на този етап.Камерите не си пускат,а отговарят само при поставен въпрос.Ако пречат и се лигавят ,получават забележки и родителите биват информирани в рамките на деня.Прави ми впечатление,че в teams  е по забавно и мотивиращо за учениците.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 05 апр 2020, 19:55
А вашите момчета интересуват ли се от Коронавируса? Моят синковец преди около 2 седмици много сериозно се беше притеснил. Наколко нощи го хващах, че дори не спи от притеснение. Водихме разговори по темата и уж се поуспокои малко. Обаче в последно време следи всекидневно данните за разпространението, чете всякакви статии по темата, интересува се. Притеснявам се да не му дойде в повече тази информираност.

Другото, което ме притеснява е това пусто НВО. То си е сериозен стрес за децата и за родителите. И ще дойде точно след големия стрес свързан с Коронавируса, който тепърва предстои. А като добавим към това и тази изолация, която съвсем стресира децата направо не ми се мисли какво ли чудо ще е с кандидатстването тази година. Мисля, че НВО-то тази година ще ни дойде в повече на всички. Знам, че и предишните години е било стресиращо, обаче сега.....
Извинявам се, че пиша тук по тази тема, но не съм активна в темата за седмокласниците, а имам нужда да си изплача мъката някъде


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 апр 2020, 20:00
Лейди, пак ще го кажа...хич не ми пука за НВО и кандидатстване! Даже искам да ги отложат!  Няма никакъв смисъл от тях и тоя безумен стрес...Може да ми се смеете, но така мисля...
Много повече се притеснявам и мисля това, как да му събудя интереса към нещо - спорт, книги, вселена...нещо!

Моят не се вълнува от вируса.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в нд, 05 апр 2020, 20:05
Моят не се вълнува много, защото у дома аз съм хипохондрика и съм обяснила на всички всичко и на тях вече им е тъпо. Но инерцията с ученето намалява. За децата е стрес и възрастта, и вируса, и матурите, така че аз също гледам вече ден за ден


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 апр 2020, 20:08
На моя хич не му идва на акъл да се страхува или притесни от матурите, ама хич...чак не си го представям да трепери и не спи заради това.
Е, иска ми се понякога малко да се трогне...ама явно е характер.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в нд, 05 апр 2020, 20:09
Това,че не дава външен израз не знам дали е показателно


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 05 апр 2020, 20:10
Именно. Не знам до колко ще е реално това НВО тази година при уславие, че една част от децата ще са стресирани покрай Коронавируса, друга част ще са се отпуснали покрай ДО-то и ще са го ударили на "уволнявка", трети изобщо няма да успеят да усвоят материала и да преговорят ученото от първия срок и от 6-ти клас и т.н.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 апр 2020, 20:11
Това,че не дава външен израз не знам дали е показателно
може...ама все си мисля, че щях да забележа нещичко.
По принцип е чувствителен, много...и това не е в негов плюс.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в нд, 05 апр 2020, 20:22
Лейди, изпускай тук парата. Ще помагаме, няма как. Гаден период е. :hugs: Да, не приятно да се провали на тия матури но животът ще му предостави и други възможности за поправка. Нека да се учат да си носят последствията от решенията. Всеки път големият като изреве заради съучениците си, аз му казвам, че сам си ги избра. Да не е проспивал матурите :xarms:

Малкото се беше впечатлило от вируса в началото. Вече му мина. Нали е на компа по цял ден. Нашият рутер имаше вечер час, който бях махнала предният месец. Тази нощ хванах малкото в 2.30 все още на компа и от днес вечерният час се завърна. Бясна съм. Изрично го предупреждавам всяка вече мах до 23 и да ляга. С всеки изминат ден става все по-лигав и само може да се радва, че много кльощав и човек няма как да му плесне дупето.
А след седмица му е РД :(  Поръчани са подаръците но ще е гадно да не го празнува с приятели. Много е социален. Обещах му да го празнува щом вдигнат ИП, независимо кога ще е. Важното е да сме здрави.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в нд, 05 апр 2020, 20:26
Благодаря ви момичета. Наистина имам нужда да се ожаля някъде. Аз самата съм от рисковата група и доста съм се притеснила покрай този вирус. Отделно мисля и НВО-то, отделно малката ще ми е първокласничка на есен. Напрежението ми идва в повече понякога. Благодаря ви, че ме изслушвате :hugs:

Ели-дечкин - помислете за онлайн РД поне на самата дата, а като махнат ИП може и на живо. Да си покани деца, да си включат лаптопите и така. Поне малко от малко да усети, че този ден е специален :)


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 05 апр 2020, 20:33
Lady Cassiopeia Duval, разбираемо е да си притеснена. Вкъщи взаимно се окуражваме. Сина ми много чете, сам ми показва информации, новини и открития за вируса.
Не дава вид на депресиран, слава на Бога, но му е неприятно. Мие си ръцете по десетки пъти на ден.. внимава да не пипа лицето си.. като сме навън, не пипа нищичко.. Чака аз да отключвам, да отварям врати и пр.
Опитва се да е търпелив, но му е мъчно, че няма нормално училище. Загуби работата си ( беше започнал работа за тийнове), спряха му тренировките по тенис, курса му по японски, срещите  с приятелите...
Имахме купени билети за Япония ( по негово желание), провали се ексурзията.
Живи и здрави да сме- физически и психически. Всичко друго са бели кахъри.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в нд, 05 апр 2020, 20:35
Катерица, каква работа за тийнове...? :) интересно ми стана.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в нд, 05 апр 2020, 20:37
Лейди, и той така го мисли но не е същото. Знам и се вижда колко много му липсва излизанията. Пък и колело ще му подаряваме... Но и това ще преживеем.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Катерица в нд, 05 апр 2020, 20:40
Катерица, каква работа за тийнове...? :) интересно ми стана.
Разнасяше вестници в квартала ни. Седмичният градски вестник, един път седмично.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Stel_la в нд, 05 апр 2020, 20:47
Моят син не се вълнува от самия вирус. Липсва му училището и по-точно срещите със съучениците. Има дни, в които се усеща голямо напрежение покрай изолацията, но на другия ден минава.
Хубавата страна е, че сега аз имам повече досег с учебния процес и мога да видя как в действителност седят нещата. Можем да наваксаме някои пропуски по БЕЛ.
Обаче това висене на компютри ме притеснява. Почти по цял ден е на някое устройство. Вечер от доста време направо гася нета, за да не се изкушава и да седи на телефона нощем. После е недоспал и раздразнен на другия ден.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: vasivena в нд, 05 апр 2020, 20:54
Моят ( петокласник) се вълнува от Корона вируса, гледа новини и се притеснява много за мен ( работя в Пирогов).


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Ели_дечкин в нд, 05 апр 2020, 21:06
vasivena, да се пазиш много :hugs:


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: bobsi81 в нд, 05 апр 2020, 22:32
Моят ( петокласник) се вълнува от Корона вируса, гледа новини и се притеснява много за мен ( работя в Пирогов).
Желая ти здраве и благодаря за усилията!
И моят се вълнува,чете,гледа тв и вече новини.Старая се да обяснявам и говоря умерено и достоверно,да е в час с нещата.Не е травмиран и определено иска да учи в клас,да е с приятелете си и да обикаля квартала.Тревжно е,че виси повече пред техн.средства,надявам се да е временно.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: ♥ HAPPY ♥ в нд, 05 апр 2020, 22:56
Моите деца са 7 и 12 клас и гледат министъра от МОН доста редовно с надежда за някаква яснота. Ще спестя как го коментират...


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AnMary в пн, 06 апр 2020, 12:56
Синът ми се интересува от обстановката в страната и света. "Мами, къде няма коронавирус?"
Вече не иска да ходим в Рим :) Поне не скоро.
За нас не е толкова притеснен, защото не излизаме.


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: marini в пн, 06 апр 2020, 13:26
И нашите младежи се интересуват и четат как се развива ситуацията с вируса - и тук, и по света...Но не мисля, че са притеснени - стараем се вкъщи да поддържаме идеята, че това е вирус, който е по-опасен от обикновен грип, но фаталният изход не е задължителен, ако организмът е здрав. Тъпчем ги с прополис и плодове, и не излизат. Въобще не им липсва контактът с външния свят и се чувстват по-добре от всички нас. Но вече им омръзва да се занимават с телефоните си, което е притеснително... ;) Синът ми започна да си чертае и измисля някаква стратегическа игра за ВСВ!
Ели-дечкин, миналата седмица малкото дете "отпразнува" 10-ия си РД с виртуална среща с приятелките си в БГ и толкоз, а от септември планираше къде ще празнува...И, май масово в тази ситуация така се "празнува".
vasivena, късмет и сили!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: mystic woman в пн, 06 апр 2020, 13:29
Някой справил се със Стафилокок ауреус?


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: Lady Cassiopeia Duval в пн, 06 апр 2020, 14:47
Ох, с това ИП ще го закъсат тези деца. Синковецът преди малко ми обясни, че изобщо не му пука за онлайн часовете, понеже те така или иначе нищо не учели в тях. Само седят и чакат 30 минути учителката да се свърже с учениците. И в останалите 10 минути, докато им каже нещо часа свършвал. Само щял да си чака да му дадат домашната работа, за да си я направи и това е. А в групата на класа във Вайбър все по-упорито се дискутира темата, че НВО тази година нямало да има. Не знам от къде са го решили това - аз до преди малко му четох заповедта на миностъра, за да е запознат с това, което предстои, но той си вярва на съучениците. Всички са на мнение, че нямало как ИП да приключи преди юли - август, следователно нямало да има време за НВО, така че нямало нужда да си дават много зор за подготовка. Ужас!!!


Титла: Re: Пубертетът при момчетата - тема 7
Публикувано от: AIR в пн, 06 апр 2020, 17:47
. Lady Cassiopeia Duval   , вкъщи е същото - пишат се домашните и дотам..аз съм на работа, съответно нямам никакво наблюдение над училището му до обед...Уж всичко разбрал...НВО и за него е някакъв мираж, мотивацията от ден на ден е под 0, една инерция го носи (а учеше отлично и особено по МАТ подготовката му бе отлична)...не става от пц, играят игри в мрежа и това е...Няма частен учител по МАТ, школата по БЕЛ уж от събота он-лайн и тя....
Аз съм в тих ужас за матурите....