BG-Mamma

Дом и семейство => Нашият дом => Темата е започната от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 24 дек 2019, 12:24Титла: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 24 дек 2019, 12:24
Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22 (https://www.bg-mamma.com/?topic=1146234)

В темата Препарати за съдомиялна - 10 (https://www.bg-mamma.com/?topic=1120129)  - обсъждаме препаратите, които използваме.

В темата От коя марка съдомиялни сте доволни? (http://www.bg-mamma.com/?topic=883618) - обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опкавката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони (http://omekotenavoda.alle.bg/p/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/) Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 
Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи”(https://cdn.bg-mamma.com/ps77/dfab7db0.jpg) , или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”. Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
 Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22 (https://www.bg-mamma.com/?topic=1146234)
 Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21 (https://www.bg-mamma.com/?topic=1025710)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20 (https://www.bg-mamma.com/?topic=995290)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19 (https://www.bg-mamma.com/?topic=958946)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18 (https://www.bg-mamma.com/?topic=912501)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17 (https://www.bg-mamma.com/?topic=880456)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16 (https://www.bg-mamma.com/?topic=832267)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15 (https://www.bg-mamma.com/?topic=783875)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14 (https://www.bg-mamma.com/?topic=760249)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13 (https://www.bg-mamma.com/?topic=745415)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12 (https://www.bg-mamma.com/?topic=731701)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11 (https://www.bg-mamma.com/?topic=710982)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10 (https://www.bg-mamma.com/?topic=692868)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9 (https://www.bg-mamma.com/?topic=666383)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8 (https://www.bg-mamma.com/?topic=634119)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7 (https://www.bg-mamma.com/?topic=613424)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6 (https://www.bg-mamma.com/?topic=594041)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5 (https://www.bg-mamma.com/?topic=573882)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4 (https://www.bg-mamma.com/?topic=547918)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3 (https://www.bg-mamma.com/?topic=499765)
   Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2  (https://www.bg-mamma.com/?topic=460489)
 Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1 (https://www.bg-mamma.com/?topic=253912)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ~Tony~ в пн, 30 дек 2019, 15:35
Здравейте, съдомиялната ми е старо Беко. От доста време има проблем с уплътненията, остава вода по вратата, а и винаги има нещо неизмито. Сега обаче изобщо спря да пълни вода 😐 Според вас заслужава ли си да се вика техник или направо да се сменя (купуваме си уреди втора употреба внос от Германия). Благодаря!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в вт, 31 дек 2019, 10:41
Здравейте, съдомиялната ми е старо Беко. От доста време има проблем с уплътненията, остава вода по вратата, а и винаги има нещо неизмито. Сега обаче изобщо спря да пълни вода 😐 Според вас заслужава ли си да се вика техник или направо да се сменя (купуваме си уреди втора употреба внос от Германия). Благодаря!
Не си струва купете си друга,пак ВУ.Явно ремонта ще е скъп.Направете си подарък за празниците :)
Весели празници!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 31 дек 2019, 10:50
Щом не мие добре и уплътненията са си заминали не бих дала 40лв. за ми кажат в най-добрия случай, че помпата е заминала /не е скъпа/ или че е нещо по-сериозно.
Стари уреди не купувам, защото обикновено хората които ги позлват за 2-3-4г. грам не ги пазят и почистват, защото са на принципа "ползвам докато издъхне и после следващия модел вече ще е на пазара". А такива уреди идват ВУ в окаяно състояние, тук ги мият и подменят най-належащото, но като цяло уредите са амортизирани. Възможно е и да се "падне късмет" уреда да е от заведение - тогава съвсем е амортизиран.
Гърците имат една много хубава поговорка "Не съм толкова богат, за да пазарувам евтини неща".


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ~Tony~ в вт, 31 дек 2019, 13:30
Благодаря за мненията! И ние мислим в тази посока 😀 Ще се купува нова. Весели празници!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в нд, 05 яну 2020, 14:46
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 05 яну 2020, 15:05
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.
Mоже да е от пробит маркуч до пробит корпус. само техник може да каже какво и е и да се види дали си струва ремонта.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в нд, 05 яну 2020, 16:51
При моята се диагностицира, чак когато взеха съдомиялната в сервиз и я разглобиха от - до. Оказа се, че е пукнат пластмасовия корпус. Преди това идва в къщи техник, който заключи, че причината е в това, че слагам твърде много препарат. А ползвах таблетки и тогава. Дано не е нещо скъпо при вас и намерите читав техник.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в нд, 05 яну 2020, 18:05
Здравейте и за много години!
Нашата съдомиялна вече е на над 10 години,но отскоро започна да тече.
Някой да има представа какво може да ѝ е?
Дано е нещо малко, ако не няма смисъл и ще се купува нова.
Препоръчайте ми добър техник за София.
Mоже да е от пробит маркуч до пробит корпус. само техник може да каже какво и е и да се види дали си струва ремонта.
Скоро сменявахме маркуча,че не беше от купуването ѝ.И преди това течеше.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в нд, 12 яну 2020, 08:45
Здравейте! От около месец имам съдомиялна. Подариха ми с покупката гел-капсули Феъри. Сега се чудя същите ли да купя или Финиш? Може ли да споделите кои са по добри или от коя марка други капсули сте доволни.
Също ме интересува с капсули 3в1 по добре ли е от колкото отделно сол, измиващ препарат и гланц за изплакване?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 12 яну 2020, 11:32
Здравейте! От около месец имам съдомиялна. Подариха ми с покупката гел-капсули Феъри. Сега се чудя същите ли да купя или Финиш? Може ли да споделите кои са по добри или от коя марка други капсули сте доволни.
Също ме интересува с капсули 3в1 по добре ли е от колкото отделно сол, измиващ препарат и гланц за изплакване?
Аз лично не съм фен на капсули/таблетки всичко в едно, т.к. след като мине фазата на основно измиване вече няма сол, а преди това докато е имало не е ясно дали е достатъчна спрямо твърдостта на водата. Фен съм на гела - не драска и си дозираш според посудата. Има отделна тема са препаратите, може да прочетеш там.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в нд, 12 яну 2020, 13:50
Аз съм доволна от гел таблетките на Финиш, но Куантум. Другите им таблетки не стават. Винаги следя нивото на солта в машината и зареждам когато се включи датчика.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Gifty в нд, 12 яну 2020, 14:00
Благодаря за темата.

Аз харесвам гел (ползвам на Финиш), но в последните месеци се изгуби по магазините тук.

Иначе позвам прах Финиш. Отделно имам и препарат за гланц в неговото си отделение, както и сол в контейнера.

Таблетки имам няколко вида (Финиш, Феъри, на Лидъл и прочие), но ги използвам много рядко, тъй като предимно пускам кратката програма на миене и смятам, че най-удачни за тази програма са или прахът, или гелът.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в нд, 12 яну 2020, 14:36
Как да разбера дали таблетките са с разтворими опаковки?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 12 яну 2020, 14:42
Как да разбера дали таблетките са с разтворими опаковки?

Като я пипнеш, то си личи. А и четеш на кутията/плика какво пише.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в нд, 12 яну 2020, 15:47
Надписите са на гръцки, какви трябва да са на пипане


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 12 яну 2020, 16:02
Най-добре пробвай с гугъл преводач, за да не стане объркване.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 12 яну 2020, 16:07
Надписите са на гръцки, какви трябва да са на пипане

Усеща се един такъв гладък восъчен филм отгоре, докато при тези с белеща се обвивка е явен целофан, неприлепнал по таблетката. Може би и картинка има на кутията, освен надпис. Не ми се ходи до шкафа да гледам моите.

Тази явно се бели:

(https://bolts-master.com/img/1032947/somat.jpg)

А тази не:

(https://cdn.dream-home-ideas.com/img/54954943/ekologichnie-tabletki-dlya-posudomoechnoj-mashini.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в нд, 12 яну 2020, 16:50
Благодаря, като втората снимка са ми опаковките на таблетките, значи да не се мъча да ги беля 🤪


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: temma в нд, 26 яну 2020, 20:34
Здравейте! Имам въпрос. Поради липса на място в кухнята, дали е удачно да сложим съдомиялна в килера? Ще бъде ли удобно за ползване, според вас, ако не е в кухнята?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Miriel в нд, 26 яну 2020, 21:08
Здравейте. Имам съдомиялна БЕКО. При настоящото пускане започна едно странно тракане - все едно перката се удря в чиния. Проверих, че няма стърчащо нищо и перката се движи свободно. Някой да е имал подобен проблем?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 26 яну 2020, 21:46
Здравейте! Имам въпрос. Поради липса на място в кухнята, дали е удачно да сложим съдомиялна в килера? Ще бъде ли удобно за ползване, според вас, ако не е в кухнята?

Не мога да си представя, че ще е удобно. Хората спорят дали ако е отляво, вместо отдясно на мивката няма да е неудобно, а вие за килер питате.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в нд, 26 яну 2020, 21:53
Представете си пренасяне на съдовете от и до килера, но пък спестява часове висене пред мивката, въпреки неудобството, по-добре да го има уреда.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 26 яну 2020, 22:03
А стига , бе. Кой мие съдове часове? Това да не е в ресторант?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в нд, 26 яну 2020, 22:10
Аз. Ако нямам миялна може да откарам час на ден пред мивката. Всеки си знае домакинството, нали? :grinning:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dan4e rk в пн, 27 яну 2020, 17:00
Здравейте, от скоро съм с нова кухня. Не успяхме да закупим съдомиална тогава и сега 6месеца по късно направо си мечтая за такава. Има оставен светъл прозорец 45 см. За съдомиална, но не ми монтирана вратичка при монтажа на кухнята нито са я предвидили. Та сега ще се наложи да купя такава за полувграждане. Какво да гледам и търся? Никога не съм имала и използвала подобен уред. Виждала съм уреди с различни по вид кошници. Кои са най удобни. Приемам мнения и препоръки като за нови така и за ВУ.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в вт, 28 яну 2020, 12:24
Не можеш ли да си поръчаш и вратичка на същите мебелисти или фирма,които си ползвала за изработка на кухнята?Така ще си вземеш вградена.Оттам нататък характеристиките са сходни.Моята е на Беко 45 см за вграждане модел 28120.С 3 чекмеджета.(горното е за прибори,което е супер удобно вместо кошница,на която да се търси място в основните.Ползвам я от 3 месеца без забележки . Регулира се височината на средната кошница също така,което е удобство


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dan4e rk в вт, 28 яну 2020, 18:25
Не можеш ли да си поръчаш и вратичка на същите мебелисти или фирма,които си ползвала за изработка на кухнята?Така ще си вземеш вградена.Оттам нататък характеристиките са сходни.Моята е на Беко 45 см за вграждане модел 28120.С 3 чекмеджета.(горното е за прибори,което е супер удобно вместо кошница,на която да се търси място в основните.Ползвам я от 3 месеца без забележки . Регулира се височината на средната кошница също така,което е удобство
то идеята на тези за полу вграждане е да  не е с врата от кухнята но пък да е по ниска че да влезе под площта. Виждала съм такива не стоят зле,но и вариант за дърводелец също го има. Просто исках да разбера коя е най практична като кошници.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 29 яну 2020, 06:32
Не можеш ли да си поръчаш и вратичка на същите мебелисти или фирма,които си ползвала за изработка на кухнята?Така ще си вземеш вградена.Оттам нататък характеристиките са сходни.Моята е на Беко 45 см за вграждане модел 28120.С 3 чекмеджета.(горното е за прибори,което е супер удобно вместо кошница,на която да се търси място в основните.Ползвам я от 3 месеца без забележки . Регулира се височината на средната кошница също така,което е удобство
то идеята на тези за полу вграждане е да  не е с врата от кухнята но пък да е по ниска че да влезе под площта. Виждала съм такива не стоят зле,но и вариант за дърводелец също го има. Просто исках да разбера коя е най практична като кошници.

Предполагам, че говорите за свободностояща, а не за полувграждане. Тези за полувграждане, също са с вратичка от кухнята, но не е до горе и се вижда контролния панел.
Полувградена:
Скрит текст:
https://www.google.com/search?q=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZ38ez-6fnAhX1xMQBHThzC9wQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1707&bih=804&dpr=1.13#imgrc=Wv1JY_k_HhL1sM: (https://www.google.com/search?q=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZ38ez-6fnAhX1xMQBHThzC9wQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1707&bih=804&dpr=1.13#imgrc=Wv1JY_k_HhL1sM:)

Напълно вградена:
Скрит текст:
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&biw=1707&bih=804&tbm=isch&sa=1&ei=7wgxXpHcE82IaYjRrsgN&q=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&oq=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&gs_l=img.1.0.0l10.37354.38264..40284...0.0..0.145.725.0j6......0....1..gws-wiz-img.......0i8i7i30j0i7i30.e_RiBT3Ufco#imgrc=yFLDNLdmLbOQsM: (https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&biw=1707&bih=804&tbm=isch&sa=1&ei=7wgxXpHcE82IaYjRrsgN&q=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&oq=%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5&gs_l=img.1.0.0l10.37354.38264..40284...0.0..0.145.725.0j6......0....1..gws-wiz-img.......0i8i7i30j0i7i30.e_RiBT3Ufco#imgrc=yFLDNLdmLbOQsM:)
Свободностояща:
Скрит текст:
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&biw=1707&bih=804&tbm=isch&sa=1&ei=GAkxXv_VNojqao7pg9gH&q=%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0&oq=%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0&gs_l=img.1.0.0i7i30j0i8i7i30l2.30214.37854..40937...0.0..0.131.2066.0j18......0....1..gws-wiz-img.......0i67j0.EEIBmFBlN2k#imgrc=T2TEERcBjGARFM: (https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_bgBG717BG717&biw=1707&bih=804&tbm=isch&sa=1&ei=GAkxXv_VNojqao7pg9gH&q=%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0&oq=%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0&gs_l=img.1.0.0i7i30j0i8i7i30l2.30214.37854..40937...0.0..0.131.2066.0j18......0....1..gws-wiz-img.......0i67j0.EEIBmFBlN2k#imgrc=T2TEERcBjGARFM:)

Ако имате предвид свободностояща, тя също би могла да се пъхне под плот. Сваля се горната плоскост и става с 3-4 см. по-ниска, но трябва да видите модела на който сте се спрели, дали би могъл да се приспособи.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в ср, 29 яну 2020, 12:07
Здравейте! Имам въпрос. Поради липса на място в кухнята, дали е удачно да сложим съдомиялна в килера? Ще бъде ли удобно за ползване, според вас, ако не е в кухнята?
До скоро и аз мислех, че в настоящата ми кухня нямам място за съдомиялна. Обаче започнах да търся малка, за върху плота. Имала съм такава, "кубче", отпреди 25 години, която ползвах основно за чинии и чаши. За 6 комплекта. Ако исках да пусна тенджера, слагах само нея.
Обаче попаднах на една, немска , която е за 8 комплекта, с 2 кошници и перки, като на горната кошница има 2 хоризонтални подвижни поставки за прибори. На габарити не се отличава много от тези за 6 комплекта, с изключение на височината (59 см), което е в рамките на стандартното разстояние между долен и горен ред шкафове Цената беше от 800 лв нагоре. Отзивите на потребителите бяха повече от много добри.
Но намерих в Зора на Краун със същите параметри, включително отложен старт, за 430 лв.
Изключително доволна съм! Побира и най-големите ми тави и тенджери, филтрите на абсорбатора също. Измива безупречно. Тиха е (е, чува се щракването, когато вземе таблетката) - децибелите ѝ са еднакви с Бош, които също са от Китай. Като вътрешни габарити дори ми е по-удобна, от 45 сантиметровите за вграждане. Сравнявам с 2 45см Беко, 1 45 см и 1 60 см базови Бош.
Обмисли този вариант, вместо килера.
Ето - Миялна машина Crown WQP8-3802F-W


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Obichamjivotnite в нд, 02 фев 2020, 00:12
Добър вечер на всички! След около 8 години вярна служба нашата миялна Candy CED110 очевидно издъхна. Проблемът е, че след първото изплакване спира, започват да светят първите две лампички отразяващи работния цикъл- плакнене и миене. Проблемът е , че викнахме техник преди два дни,дойде до вкъщи и я взе и след това се обади и каза, че всичко било точно. Върна я вкъщи и пак същото. Дали си струва да се ремонтира или право в кофата. Забравих да кажа, че думите на въпросния майстор бяха нещо от типа : „Пробвайте я и ако има проблем ми се обадете да дойда и да се заема” , а това са думи описващи компетентността му... Съвети, мнение и предложения са добре дошли!  Благодаря!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 02 фев 2020, 10:14
Добър вечер на всички! След около 8 години вярна служба нашата миялна Candy CED110 очевидно издъхна. Проблемът е, че след първото изплакване спира, започват да светят първите две лампички отразяващи работния цикъл- плакнене и миене. Проблемът е , че викнахме техник преди два дни,дойде до вкъщи и я взе и след това се обади и каза, че всичко било точно. Върна я вкъщи и пак същото. Дали си струва да се ремонтира или право в кофата. Забравих да кажа, че думите на въпросния майстор бяха нещо от типа : „Пробвайте я и ако има проблем ми се обадете да дойда и да се заема” , а това са думи описващи компетентността му... Съвети, мнение и предложения са добре дошли!  Благодаря!
Ako ти е втръснало от миялната и искаш нова - купи си. Ако не- намерете си читав майстор, да дойде и да каже - "това не й е наред и ще струва еди си колко да го подменя". Тогава вече ще си прецениш дали си струва, защото ремонта може да е 60лв., ама може и 260 да е. Такъв "майстор" дето ти казва "всичко е точно, ама ако все пак не рабти ми се обади да се заема"- само цуца парички и нищо не прави.
На 8 г уред е доста амортизиран, аз лично повече от 50-60лв. не бих влагала в него, защото скоро може друго да се развали. А ако имам налични средства за нова - директно бих си купила, без да прахосвам едни 50-60лв. за някой месец работа.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Obichamjivotnite в нд, 02 фев 2020, 22:04
Добър вечер на всички! След около 8 години вярна служба нашата миялна Candy CED110 очевидно издъхна. Проблемът е, че след първото изплакване спира, започват да светят първите две лампички отразяващи работния цикъл- плакнене и миене. Проблемът е , че викнахме техник преди два дни,дойде до вкъщи и я взе и след това се обади и каза, че всичко било точно. Върна я вкъщи и пак същото. Дали си струва да се ремонтира или право в кофата. Забравих да кажа, че думите на въпросния майстор бяха нещо от типа : „Пробвайте я и ако има проблем ми се обадете да дойда и да се заема” , а това са думи описващи компетентността му... Съвети, мнение и предложения са добре дошли!  Благодаря!
Ako ти е втръснало от миялната и искаш нова - купи си. Ако не- намерете си читав майстор, да дойде и да каже - "това не й е наред и ще струва еди си колко да го подменя". Тогава вече ще си прецениш дали си струва, защото ремонта може да е 60лв., ама може и 260 да е. Такъв "майстор" дето ти казва "всичко е точно, ама ако все пак не рабти ми се обади да се заема"- само цуца парички и нищо не прави.
На 8 г уред е доста амортизиран, аз лично повече от 50-60лв. не бих влагала в него, защото скоро може друго да се развали. А ако имам налични средства за нова - директно бих си купила, без да прахосвам едни 50-60лв. за някой месец работа.
След тези разсъждения,които са добре обосновани е време да се похваля! Днес си купихме нова миялна на Finlux  DFX1460AW. Докарахме си я вкъщи сложихме я вързахме я ,и я пуснахме. Ами не се чува изобщо,а Кандито беше като танк. Пуснахме я днес 3 пъти и самите съдове са изключително чисти и искрящи, абе кеф. Знам, че това е една от хилядите презирани марки като Нео и прочие, и съответно не може да се сравнява с така наречените флагмани, но все пак нали си върши работата. Хубава вечер!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в нд, 02 фев 2020, 23:02
Със здраве да си я ползвате! Убедила съм се отдавна, че заради надписа на един уред изобщо не си струва да давам двойна сума. Други неща са важни.
Всеки ден се радвам като малко дете на моята Краун. А почти се бях отчаяла, че в това жилище миялна няма как да сместя. :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: barbarona в ср, 05 фев 2020, 12:41
Здравейте! Имам съдомиялня Канди 6 комплекта  Candy CDCP 6/E-S . Чета ръководството, но не мога да разбера да разбера как да си регулирам солта. 
https://www.emag.bg/sydomijalna-candy-cdcp-6-e-s-6-komplekta-6-programi-klas-a-55-sm-srebrista-cdcp6-e-s/pd/D04ZS3BBM/?X-Search-Id=a0a8d04c4ca632c015ad&X-Product-Id=37736547&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

 (https://www.emag.bg/sydomijalna-candy-cdcp-6-e-s-6-komplekta-6-programi-klas-a-55-sm-srebrista-cdcp6-e-s/pd/D04ZS3BBM/?X-Search-Id=a0a8d04c4ca632c015ad&X-Product-Id=37736547&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в ср, 05 фев 2020, 14:00
Спряла съм се на тази Бош:
https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-bosch-sms46kw04e
Някой да има впечатления?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Ehinaceq в чт, 06 фев 2020, 10:55
Със здраве да си я ползвате! Убедила съм се отдавна, че заради надписа на един уред изобщо не си струва да давам двойна сума. Други неща са важни.
Всеки ден се радвам като малко дете на моята Краун. А почти се бях отчаяла, че в това жилище миялна няма как да сместя. :)
Здравейте, може ли да споделите кой модел на Краун? Също имам ограничени във мястото и още го мисля,
сушилня и миялна как да вместя.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nunu17 в чт, 06 фев 2020, 14:33
Добър вечер на всички! След около 8 години вярна служба нашата миялна Candy CED110 очевидно издъхна. Проблемът е, че след първото изплакване спира, започват да светят първите две лампички отразяващи работния цикъл- плакнене и миене. Проблемът е , че викнахме техник преди два дни,дойде до вкъщи и я взе и след това се обади и каза, че всичко било точно. Върна я вкъщи и пак същото. Дали си струва да се ремонтира или право в кофата. Забравих да кажа, че думите на въпросния майстор бяха нещо от типа : „Пробвайте я и ако има проблем ми се обадете да дойда и да се заема” , а това са думи описващи компетентността му... Съвети, мнение и предложения са добре дошли!  Благодаря!
Ako ти е втръснало от миялната и искаш нова - купи си. Ако не- намерете си читав майстор, да дойде и да каже - "това не й е наред и ще струва еди си колко да го подменя". Тогава вече ще си прецениш дали си струва, защото ремонта може да е 60лв., ама може и 260 да е. Такъв "майстор" дето ти казва "всичко е точно, ама ако все пак не рабти ми се обади да се заема"- само цуца парички и нищо не прави.
На 8 г уред е доста амортизиран, аз лично повече от 50-60лв. не бих влагала в него, защото скоро може друго да се развали. А ако имам налични средства за нова - директно бих си купила, без да прахосвам едни 50-60лв. за някой месец работа.
След тези разсъждения,които са добре обосновани е време да се похваля! Днес си купихме нова миялна на Finlux  DFX1460AW. Докарахме си я вкъщи сложихме я вързахме я ,и я пуснахме. Ами не се чува изобщо,а Кандито беше като танк. Пуснахме я днес 3 пъти и самите съдове са изключително чисти и искрящи, абе кеф. Знам, че това е една от хилядите презирани марки като Нео и прочие, и съответно не може да се сравнява с така наречените флагмани, но все пак нали си върши работата. Хубава вечер!

Обмислям да купя същата съдомиялна, някакви забележки имате ли?
Не търся никакви екстри важното е да си върши работата. От къде я поръчахте, питам за да сравнят цените в отделните магазини / сайтове?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в чт, 06 фев 2020, 16:29
Със здраве да си я ползвате! Убедила съм се отдавна, че заради надписа на един уред изобщо не си струва да давам двойна сума. Други неща са важни.
Всеки ден се радвам като малко дете на моята Краун. А почти се бях отчаяла, че в това жилище миялна няма как да сместя. :)
Здравейте, може ли да споделите кой модел на Краун? Също имам ограничени във мястото и още го мисля,
сушилня и миялна как да вместя.
Бях писала модела малко по-назад, но ето я (има и сребриста) - https://zora.bg/product/wqp8-3802f-w

Спокойно може да я сложите над сушилнята, включително уредите да са в шкаф тип колона. При мен е върху плота, който в задната част пробихме, за да прекараме маркучите за чиста и мръсна вода. Освен външните габарити, преценете че с отворена врата уреда става към 96-97 см напред - за мен това също имаше значение заради Г-образната конфигурация на плота. Но и малките за 6 комплекта, които гледах, и те са толкова см при отворена врата.
Продължавам да я хваля:
- две кошници и съответно две миещи перки (в сравнение с "кубчетата" за 6 комплекта) ;
- Побирам тава 44х33 см на долната кошница и остава още  около 1/3 място за други съдове. (тази тава заемаше цялата долна кошница на 45-сантиметровата за вграждане);
- под капачето за миещ препарат (таблетка) има гнездо освен за таблетката, до него място, в което по преценка можеш да сипеш до 4 гр. препарат (гел), който се използва за разкисване на силно замърсените съдове (при определени програми), тоест при първото отмиване на замърсеното. Капачето там е с отвори. След това за основното миене чувам щракването за вземане на таблетката. На другите миялни не съм имала такава секция за препарат за предварително измиване.
- има програма Самопочистване (което не знам дали е кой знае какъв плюс, имам си навика периодично да чистя филтъра и да пускам празна със съответен препарат) ;
-отложения старт;
- като минус (относителен) мога да кажа, че високите ми водни чаши не влизат на горната кошница, но пък там точно прилягат купички и чаши за кафе.
- свикнах да подреждам лъжиците и вилиците хоризонтално - май се измиват по-добре, защото не се припокриват.
Дано да съм била полезна и не съм досадила :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Miriel в пт, 07 фев 2020, 14:49
Въпрос към тези, които имат ВЕКО DSFS 6530. Къде е това прословуто "Отказване от програма"? Свалих си упътването за машината и не го откривам.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в пт, 07 фев 2020, 17:13
Спряла съм се на тази Бош:
https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-bosch-sms46kw04e
Някой да има впечатления?
Ходих да я видя "на живо " в магазина. Ами потресена съм- пластмасово дъно , някакви рехави пластмасови перки , вратата от вътрешната страна е пластмаса с метално покритие  ....никакво доверие не ми вдъхна. Произведена е в Турция....
Моята е мноооого стара оригинална Канди ,ама неръждавейка отвътре ,неръждавейки перките......една такава стабилна отвътре,ама  взеха да ръждясват кошниците и програматора да зацепва понякога ,та трябва да я следя дали превключва. Ползвам я 16 години вече .


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пт, 07 фев 2020, 17:23
.
Моята е мноооого стара оригинална Канди ,ама неръждавейка отвътре ,неръждавейки перките......една такава стабилна отвътре,ама  взеха да ръждясват кошниците

:rolling_eyes:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: july1993 в пт, 07 фев 2020, 17:44
Имам същата съдомиялна и съм много доволна от нея.  Коментарът наистина е безумен.  :rolling_eyes:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 08 фев 2020, 09:17
Спряла съм се на тази Бош:
https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-bosch-sms46kw04e
Някой да има впечатления?
Ходих да я видя "на живо " в магазина. Ами потресена съм- пластмасово дъно , някакви рехави пластмасови перки , вратата от вътрешната страна е пластмаса с метално покритие  ....никакво доверие не ми вдъхна. Произведена е в Турция....
Моята е мноооого стара оригинална Канди ,ама неръждавейка отвътре ,неръждавейки перките......една такава стабилна отвътре,ама  взеха да ръждясват кошниците и програматора да зацепва понякога ,та трябва да я следя дали превключва. Ползвам я 16 години вече .
Споко де, тя и пластмасата е неръждавейка :laughing::laughing::laughing:

ПП: покажи ми една съвременна миялна с метални перки неръждавейки :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в сб, 08 фев 2020, 09:35
.
Моята е мноооого стара оригинална Канди ,ама неръждавейка отвътре ,неръждавейки перките......една такава стабилна отвътре,ама  взеха да ръждясват кошниците

:rolling_eyes:
Кошниците не са неръждавека, емайлирани са ,също като вашите .Започна да пада покритието и да се оголват пръчките-те ръждясват .  Така,че не се чудете :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в сб, 08 фев 2020, 09:42
Имам същата съдомиялна и съм много доволна от нея.  Коментарът наистина е безумен.  :rolling_eyes:
Възможно е да е безумен коментарът ми, не ми се е налагало да търся миялна 15-16 г  и не знам какво се предлага на пазара.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Gifty в сб, 08 фев 2020, 12:44
Когато ми докараха моята (Бош), се шокирах и аз от пластмасовото дъно (мисля, че не бях обърнала внимание в шоуруума). Предишната ми (Електролукс) мисля че беше отвътре изцяло алпака тип. Ползвам я вече повече от 6-7 години и нямам никакви забележки, много съм доволна. Та мисълта ми е, че не бива това да ви спира от покупка.

Кошниците не са емайлирани, а имат някакво като полиетиленово покритие, което хем предпазва от ръждясване, хем щади и съдовете от одраскване. Мисля че всички съвременни миялни са така.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в сб, 08 фев 2020, 20:10
От няколко дни моята прави следния номер,свети индикатора,че няма сол,а сол има.Свети като я вкюча и избера програма и като започне изгасва.На какво се дължи...?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: cooking_addict в сб, 08 фев 2020, 23:12
Здравейте, ще купуваме съдомиялна и сме се спряли за сега на този модел Беко. Някой да сподели опит с нея или препоръки какво да гледаме при покупка изобщо?
https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s%C3%A0domiyalni/S%C3%A0domiyalna-BEKO-DFS-28123-X/p/680404 (https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s%C3%A0domiyalni/S%C3%A0domiyalna-BEKO-DFS-28123-X/p/680404)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в нд, 09 фев 2020, 09:43
Като гледам характеристиките са същите като на моята 28120.Взимай смело Без забележки След проучването,което направих преди покупката на моята,тази покри и надмина повечето критерии


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: temma в нд, 09 фев 2020, 10:45
Според вас коя е най-най-най-малката съдомиялна?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 09 фев 2020, 10:54
Според вас коя е най-най-най-малката съдомиялна?
Тип кубче. Напримемр като тази https://www.technomarket.bg/mialni/aeg-f-56202w0-09155320
Има и на други марки /малък избор/, но аз лично друга марка от "кубчетата" не бих взела.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: colibri в нд, 09 фев 2020, 18:10
Здравейте,
може ли да ми помогнете в избора между тези две съдомиялни Бош (https://www.technopolis.bg/bg/S%C3%A0domiyalni-za-vgrazhdane/S%C3%A0domiyalna-za-vgrazhdane-BOSCH-SMV68MX04E/p/683884)  и Беко (https://www.technopolis.bg/bg/S%C3%A0domiyalni-za-vgrazhdane/S%C3%A0domiyalna-za-vgrazhdane-BEKO-DIN-28423/p/680668).
От вчера се чудя, гледам, сравнявам и не мога да преценя коя да избера.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в нд, 09 фев 2020, 18:15
Ако Бош, Ви е по джоба, вземете го, няма да съжалявате. Смятам, че няма как да се прави сравнение между двете марки.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Sunny_Speed в нд, 09 фев 2020, 18:19
Сравняваш магаре е кон - как да стане?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в нд, 09 фев 2020, 18:39
Няма място за сравнение между Бош и Беко...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: colibri в нд, 09 фев 2020, 18:52
И аз клоня към Бош-а, но инверторния мотор на Бекото и фунцията TrayWash ме накара да се замисля. Цената не е определящият фактор при вземане на решението, а качеството и функциите на съдомиярните.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в нд, 09 фев 2020, 18:56
Сравнявате кон за кокошка. Тази "функция" с бързото измиване, предполагам е като за преплакване. Не вярвам да се справи с по-замърсени съдове. Бош има и изсушаване със зеолит, което си струва. Моята съдомиялна суши така, е доволна съм, въпреки, че не е Бош.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: colibri в нд, 09 фев 2020, 18:58
Благодаря много :-)
Явно ще е Бош-а!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в нд, 09 фев 2020, 19:05
Според вас коя е най-най-най-малката съдомиялна?
Тип кубче. Напримемр като тази https://www.technomarket.bg/mialni/aeg-f-56202w0-09155320
Има и на други марки /малък избор/, но аз лично друга марка от "кубчетата" не бих взела.
Посочената от Афродита е от сравнително малките. Но има и още по-малки, които са показани /рекламирани и за каравана. Препоръчвам ви търсене "съдомиялни кубче" без конкретни марки и ще видите описаните от мен.

За сравняване между Бош и Беко - от 4 такива уреда във фамилията ни (по 2 от марка), мога да кажа, че Беко не отстъпват по функционалност, икономичност, качество на измиване.
Разгледайте опциите на двата уреда и си изберете тези, които на вас ще са ви по-удобни.
Допълвам - впечатли ме програмата на Беко TrayWash™ за измиване с повишено налягане на много замърсени съдове и скари. В посочения модел на Бош има ли аналогична функция?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: barbarona в нд, 09 фев 2020, 20:08
Здравейте.От няколко дни съдомиялнята ми вади съдовете с много бели петна.Препарати не съм сменяла, сол има.Моля дайте идеи!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Obichamjivotnite в пн, 10 фев 2020, 06:19
Добър вечер на всички! След около 8 години вярна служба нашата миялна Candy CED110 очевидно издъхна. Проблемът е, че след първото изплакване спира, започват да светят първите две лампички отразяващи работния цикъл- плакнене и миене. Проблемът е , че викнахме техник преди два дни,дойде до вкъщи и я взе и след това се обади и каза, че всичко било точно. Върна я вкъщи и пак същото. Дали си струва да се ремонтира или право в кофата. Забравих да кажа, че думите на въпросния майстор бяха нещо от типа : „Пробвайте я и ако има проблем ми се обадете да дойда и да се заема” , а това са думи описващи компетентността му... Съвети, мнение и предложения са добре дошли!  Благодаря!
Ako ти е втръснало от миялната и искаш нова - купи си. Ако не- намерете си читав майстор, да дойде и да каже - "това не й е наред и ще струва еди си колко да го подменя". Тогава вече ще си прецениш дали си струва, защото ремонта може да е 60лв., ама може и 260 да е. Такъв "майстор" дето ти казва "всичко е точно, ама ако все пак не рабти ми се обади да се заема"- само цуца парички и нищо не прави.
На 8 г уред е доста амортизиран, аз лично повече от 50-60лв. не бих влагала в него, защото скоро може друго да се развали. А ако имам налични средства за нова - директно бих си купила, без да прахосвам едни 50-60лв. за някой месец работа.
След тези разсъждения,които са добре обосновани е време да се похваля! Днес си купихме нова миялна на Finlux  DFX1460AW. Докарахме си я вкъщи сложихме я вързахме я ,и я пуснахме. Ами не се чува изобщо,а Кандито беше като танк. Пуснахме я днес 3 пъти и самите съдове са изключително чисти и искрящи, абе кеф. Знам, че това е една от хилядите презирани марки като Нео и прочие, и съответно не може да се сравнява с така наречените флагмани, но все пак нали си върши работата. Хубава вечер!

Обмислям да купя същата съдомиялна, някакви забележки имате ли?
Не търся никакви екстри важното е да си върши работата. От къде я поръчахте, питам за да сравнят цените в отделните магазини / сайтове?
Ами купихме я от Зора за 430 лева.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в пн, 10 фев 2020, 06:21
Когато ми докараха моята (Бош), се шокирах и аз от пластмасовото дъно (мисля, че не бях обърнала внимание в шоуруума). Предишната ми (Електролукс) мисля че беше отвътре изцяло алпака тип. Ползвам я вече повече от 6-7 години и нямам никакви забележки, много съм доволна. Та мисълта ми е, че не бива това да ви спира от покупка.

Кошниците не са емайлирани, а имат някакво като полиетиленово покритие, което хем предпазва от ръждясване, хем щади и съдовете от одраскване. Мисля че всички съвременни миялни са така.

Кой модел Бош имате? В Турция ли е произведена?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в пн, 10 фев 2020, 07:05
Здравейте.От няколко дни съдомиялнята ми вади съдовете с много бели петна.Препарати не съм сменяла, сол има.Моля дайте идеи!
Купи си специализиран препарат за почистване на съдомиялната и пусни на празен цикъл, според упътването на опаковката.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Just Eva в пн, 10 фев 2020, 12:35
Може ли някой да ми каже какво е предимството на инвенторния мотор? Непременно ли е за предпочитане?
Търся съдомиялна Бош на цена до 1000 -1200лв, в този диапазон има няколко модела и не мога да открия кой знае каква разлика.:frowning1:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пн, 10 фев 2020, 12:42
Предимството е,че е съвременна технология,по-безшумен и на практика няма какво да му се развали.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в ср, 12 фев 2020, 17:39
Някой да знае продават ли се съдомиялни LG в София и къде?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в чт, 13 фев 2020, 09:03
Според вас коя е най-най-най-малката съдомиялна?

Ето тази намерих - https://www.electronic-star.bg/domakinstvoto/golemi-kuchnenski-uredi/mijalni-mashini/Amazonia-Mini-sdomijalna-mashina-6-programi-LED-displej-srebren-cvjat-srebren.html


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 15 фев 2020, 13:03
Скрит текст:
Според вас коя е най-най-най-малката съдомиялна?
Тип кубче. Напримемр като тази https://www.technomarket.bg/mialni/aeg-f-56202w0-09155320
Има и на други марки /малък избор/, но аз лично друга марка от "кубчетата" не бих взела.
Посочената от Афродита е от сравнително малките. Но има и още по-малки, които са показани /рекламирани и за каравана. Препоръчвам ви търсене "съдомиялни кубче" без конкретни марки и ще видите описаните от мен.

Скрит текст:
За сравняване между Бош и Беко - от 4 такива уреда във фамилията ни (по 2 от марка), мога да кажа, че Беко не отстъпват по функционалност, икономичност, качество на измиване.
Разгледайте опциите на двата уреда и си изберете тези, които на вас ще са ви по-удобни.
Допълвам - впечатли ме програмата на Беко TrayWash™ за измиване с повишено налягане на много замърсени съдове и скари. В посочения модел на Бош има ли аналогична функция?
Посочената от мен си баш тип "кубче" с нормални за този тип размери.
Друг е въпроса, че по-малка от тип кубче би свършила работа /отменила/ около 40-50% от миенето /на ръка/ на един човек, т.е. домакинство от 1 човек.
-----
АЕГ кубче /6 комлекта/ размери - В/Ш/Д (см): 43.8/55/50
Amazonia Mini /2 комплекта/ Размери (В x Ш x Д): прибл. 44 х 42 х 42 см
Разликата във външните размерни не е осезаема, но във вътрешните - да. Аз примерно имам чинии 32 см. които не биха влезли в минито. Според мен такива минита са си чиста глезотиййка за сам човек и пак няма да му свършат работа за купи и тави, иначе пък струват повече от "кубче", че и от евтини модели на нормално 45 и 60 сантиметрови. С вместимост от 2 комплекта, сам човек би я пускал всеки ден, че и по 2 пъти, освен това всичко което не се събира вътре пак ще си го мие на ръка. Нерентабилно ми е машина за над 1000+ лв. да ми мие 2бр. чинии и 2 чаши.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nelito70 в пн, 24 фев 2020, 18:14
Каква би могл9а да бъде причината от долната част на вратата на съдомиялната да излиза пяна.Нова е днес я пуснах за първи път.Сложих  капсула 3 в 1.Да звъня ли в сервиза или аз не правя нещо като хората?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пн, 24 фев 2020, 19:20
Каква марка и модел е?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nelito70 в ср, 26 фев 2020, 13:45
Каква би могл9а да бъде причината от долната част на вратата на съдомиялната да излиза пяна.Нова е днес я пуснах за първи път.Сложих  капсула 3 в 1.Да звъня ли в сервиза или аз не правя нещо като хората?
Пропуснала съм да включа бутона който указва какъв тип измиващ препарат слагам-прах или таблетка.Вече няма проблем.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в чт, 27 фев 2020, 07:41
Каква би могл9а да бъде причината от долната част на вратата на съдомиялната да излиза пяна.Нова е днес я пуснах за първи път.Сложих  капсула 3 в 1.Да звъня ли в сервиза или аз не правя нещо като хората?
Прекалено много препарат за не толкова замърсени съдове.
Пуснали сте таблетка на празна мияна.
Проблем с гуменото уплътнение.
Отг. на nelito70.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Ehinaceq в пт, 28 фев 2020, 10:53
Здравейте, не съм имала до сега съдомиялна та ще помоля за мнение, какво мислите за тази:
https://bialatehnika-varna.com/bg/products/show/861/%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B8/hoover/dym-763-s-%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%9E%D0%A6%D0%98%D0%AF#item (https://bialatehnika-varna.com/bg/products/show/861/%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B8/hoover/dym-763-s-%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%9E%D0%A6%D0%98%D0%AF#item)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Ehinaceq в вт, 10 мар 2020, 09:12
В крайна сметка си купих Беко с инвертор :)
Обаче нещо не правя както трябва със солта.
По инструкции от книжката изсипах 1л. вода и трябваше да побере около 2кг сол.
Аз взех от тази на Лидл, е и половината не я пое, няма място.
Сега ми свети индикатора за сол, въпреки, че го настроих за твърдостта на водата.
Като отвъртя капачката на солта и бълва малко вода, но се вижда, че няма място
да добавя още сол.
Къде бъркам?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Boycheva в вт, 10 мар 2020, 13:41
Когато слагах за първи път сол на моята съдомиялна, също ми направи впечатление, че не можа да побере указаното количество сол. Индикаторът за сол, обаче, при мен не светеше. Използвам я от 10 месеца и само веднаж съм досипвала сол, защото индикаторът за сол светна.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в вт, 10 мар 2020, 15:14
Аз сипвам сол и леко разбърквам с лъжица и отново досипвам. Моята е 45 см и побира около 1.7 кг. След отваряне на капачката е добре да се пусне изплакване, не е хубаво да отстава с водата със сол.
Индикатора за сол са две стрелки, а за гланц е като слънце.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Ehinaceq в вт, 10 мар 2020, 15:25
и аз бърках с лъжица, ама нищо не става.
Да не би да има нещо, което да се отстрани преди първо ползване?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в вт, 10 мар 2020, 20:24
Не, няма :smile:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Gallaa в сб, 14 мар 2020, 09:04
Момичета,  събрала ми се е вода,  където е мястото за филтъра. Не ми е показала никаква грешка. Забелязах,  че при последното измиване,  съдовете бяха малко мокри,  и леко белее машина. Какво да правя?
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/5vaL/LoyAE.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/5vaL/bi7lF.jpg)
Сега ми светна индикатора за сол. Дали е от това?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в сб, 14 мар 2020, 09:33
(//cdn.bg-mamma.com/5vaL/bi7lF.jpg)
Сега ми светна индикатора за сол. Дали е от това?
Да това е сол.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в сб, 14 мар 2020, 09:33
Момичета,  събрала ми се е вода,  където е мястото за филтъра. Не ми е показала никаква грешка. Забелязах,  че при последното измиване,  съдовете бяха малко мокри,  и леко белее машина. Какво да правя?(//cdn.bg-mamma.com/5vaL/LoyAE.jpg)
Като махнете филтъра отдолу винаги има вода.Нормално е.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Gallaa в сб, 14 мар 2020, 09:37
До сега винаги е имало но съвсем малко вода,  а сега е пълно до горе. Ще сипя сол и ще пусна една празна да видя.. чудех се да не се е запушило нещо заради липсата на сол,  и от там да белее ..и да се пълни


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в сб, 14 мар 2020, 11:53
Сипи сол,изчакай 2 часа,за да регенерира смолата и тогава пусни миялната. Никога не се пуска миялна веднага след сипването на сол! Пусни само изплакване ,няма нужда цяла програма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 14 мар 2020, 12:34
Сипи сол,изчакай 2 часа,за да регенерира смолата и тогава пусни миялната. Никога не се пуска миялна веднага след сипването на сол! Пусни само изплакване ,няма нужда цяла програма.
Tова пък защо? И да има разсипана сол или по-скоро то е вода със сол се избърсва и се пуска веднага миялна - дали със или без съдове зависи от това дали имате нещо за миене или не.  Забързването е с цел да не стане прекалено мека водата, ако се остави така. Важно е да се пусне миялна, т.к. солта може да увреди вътрешния корпус.
Регенерацията се случва в момента след пускане на миялната, по-точно с първото (и всяко следващо) пълнене на вода, която минава през йонообленника, където водата вече 'осолена'.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Ehinaceq в сб, 14 мар 2020, 12:38
На мен пък отделението за сол ми е пълно с вода до горе, така ли трябва, още първия път стана така и не можах да изсипя целият пакет сол, след няколко пускания положението е същото и индикатор за сол свети, а няма място къде да спя :disappointed_relieved:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 14 мар 2020, 13:17
На мен пък отделението за сол ми е пълно с вода до горе, така ли трябва, още първия път стана така и не можах да изсипя целият пакет сол, след няколко пускания положението е същото и индикатор за сол свети, а няма място къде да спя :disappointed_relieved:
Така трябва да е. Сипвай сол, разбърквай с лъжица и така докато видиш сол до ограничението или окло 2 пръста под ръба на отвора (ако нямаш разграфено). През това време водата от там ще прелива, това е нормално, все пак солта я измества, просто го прави бавно на няколко пъти, за да не ти излезе и новата сол с водата (не, че нещо но ще отиде на вятъра). Като изипеш солта, забърши "пода" на миялната от разсипаната вода, сложи си добре капачката на солта (да щракне) и пусни едно изплакване, за да отмие солта.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Gallaa в сб, 14 мар 2020, 22:45
И на мен си ми е пълно отделението за сол с вода. Сипах си сол, бърка, напълни се точно до горе,  не съм чакала,  директно си пуснах една миялна с две тенджери,  да не е празна и след като свърши,  погледнах при фълтъра,  водата си беше 2 3 см,  както преди,  а не пълно до горе.. Цяла кутия се побра, 1.5кг сол,  или съм вземала по големи кутии или не съм я сипвала цялата преди..:thinking:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: cooking_addict в сб, 21 мар 2020, 14:52
Здравейте, полсвам съдомиялна Самсунг. Забелязах, че в контейнера за сол има вода, даже е пълно, както и на дъното във филтъра. Това нормално ли е?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в сб, 21 мар 2020, 15:49
Здравейте, полсвам съдомиялна Самсунг. Забелязах, че в контейнера за сол има вода, даже е пълно, както и на дъното във филтъра. Това нормално ли е?

Да,нормално е.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: aya_2012 в нд, 22 мар 2020, 08:54
Здравейте,
Не съм чела назад, освен първата страница за това кои са плюсовете на една съдомиялна да има. Нихте ли ми препоръчате даден модел или марка. С малко детенце съм и нямам много време да чета назад. Благодаря ви предварително. Също така Според вас консумацията на вода дали би намалила с ползване на съдомиялна? Аз мисля, че да, но никога не съм ползвала съдомиялна


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в нд, 22 мар 2020, 09:01
Консумацията на вода пада, определено.
Трябва да си изясните каква да бъде - вградена или свободно стояща. Колко голяма? Това като за начало :grinning:
Аз мога да препоръчам моята, но вече я няма в БГ, така, че не съм актуална. Иначе всяка ще ви измие посудата вместо вас. Коя точно ще вземете, ще зависи изцяло от бюджета ви :smile:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: aya_2012 в нд, 22 мар 2020, 09:46
Благодаря за бързия отговор :). За свободно стояща съм, защото имам кухненско от преди 6 год. Мисля, че голямата ще е по добре, хем ще мие много и ако искам предполагам, че мога да пусна и помалко посуда :)
Иначе като марка има ли значение коя мие по добре или като качество цена?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в ср, 25 мар 2020, 16:53
Съдомиялната ми е Bosch. Като приключи програмата трябва ли да я отварям, за да излезе парата, или трябва да я оставя известно време затворена?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 25 мар 2020, 16:57
Ако бързаш, отваряш, изчакваш 15-20 минути и изваждаш съдовете. Аз обаче, я пускам вечер и я отварям чак сутринта.  Няма никакъв проблем и в двата случая. Моята, също е Бош.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в ср, 25 мар 2020, 17:41
И моята е Бош и я отварям. Ако не я отворя парата кондензира обратно върху съдовете и остават мокри. То и не виждам как може да е иначе - парата си е вътре, не може да и се заповяда да кондензира само на пода, но не и по чиниите... Виж ако има някакъв висок клас миялни с вентилатор, който да изсмуква парата след миене, е друго, ама моята няма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в ср, 25 мар 2020, 20:01
Моята е с така нареченото зеолит сушене и са сухи, но много горещи веднага след като я отворя. Аз я отварям, за да изстинат. На старата ми не беше така. Там я отварях, за да изсъхнат. :smile:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в ср, 25 мар 2020, 20:33
Моята също е със зеолит и я отварям след като приключи програмата. Съдовете са горещи, но сухи.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Jeini в ср, 25 мар 2020, 21:00
Моята също е със зеолит и я отварям след като приключи програмата. Съдовете са горещи, но сухи.
Е чудех се какво е това Зеолит...вече знам :joy: Та и моята е така, отварям я сутринта чак.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в ср, 25 мар 2020, 21:35
По вратичката на моята има като конденз та не смея да не отворя :smiley:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в ср, 25 мар 2020, 21:45
Моята е Горение на 20 години и я пускам вечер, на сутринта като я отворя, са напълно сухи и съдовете, и машината.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в чт, 26 мар 2020, 09:37
Аз съм Bosch,пускам я вечер,отварям сутрин и всичко е сухо(и посуда,и миялна).Много рядко ми се налага да пускам миялна през деня,но никога не отварям веднага след края на програмата,твърде много пара излиза.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: firevint в чт, 26 мар 2020, 10:38
Здравейте! Най-после и аз стигнах до дилемата каква съдомиялна да купя. В тази връзка бих искал да попитам следното:
1. Харесал съм няколко модела на Уърпул, но във форума не успях да намеря много мнения за тези съдомиялни. Моля, който има впечатления да каже сполучливи ли са, какви са им кусурите и т.н.
2. Налягането на водната струя (мисля,че това е от значение за качеството на измиване) различно ли е при различните марки или е някакъв стандарт и е еднакво при всички? Имам и други въпроси,но като за първи пост във форума да не изнаглявам🙂


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Boycheva в чт, 26 мар 2020, 16:21
Аз също съм с Воsch вече 9 месеца и съм много доволна. Отваряла съм я и веднага щом свърши, и след 1 час, и на другия ден и съдовете винаги са сухи. Никъде в упътването не се споменава да е със зеолит.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nelito70 в чт, 26 мар 2020, 17:03
Здравейте! Най-после и аз стигнах до дилемата каква съдомиялна да купя. В тази връзка бих искал да попитам следното:
1. Харесал съм няколко модела на Уърпул, но във форума не успях да намеря много мнения за тези съдомиялни. Моля, който има впечатления да каже сполучливи ли са, какви са им кусурите и т.н.
2. Налягането на водната струя (мисля,че това е от значение за качеството на измиване) различно ли е при различните марки или е някакъв стандарт и е еднакво при всички? Имам и други въпроси,но като за първи пост във форума да не изнаглявам🙂
Аз ползвам тази марка ,точния модел в момента не мога да напиша.Много съм доволна,въпреки,че я ползвам само от 1 месец.Кусури никакви не намирам засега.Нещо конкректно ако те интересува- питай


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: firevint в пт, 27 мар 2020, 09:22
Здравейте! Най-после и аз стигнах до дилемата каква съдомиялна да купя. В тази връзка бих искал да попитам следното:
1. Харесал съм няколко модела на Уърпул, но във форума не успях да намеря много мнения за тези съдомиялни. Моля, който има впечатления да каже сполучливи ли са, какви са им кусурите и т.н.
2. Налягането на водната струя (мисля,че това е от значение за качеството на измиване) различно ли е при различните марки или е някакъв стандарт и е еднакво при всички? Имам и други въпроси,но като за първи пост във форума да не изнаглявам🙂
Аз ползвам тази марка ,точния модел в момента не мога да напиша.Много съм доволна,въпреки,че я ползвам само от 1 месец.Кусури никакви не намирам засега.Нещо конкректно ако те интересува- питай
Благодаря за отзива! Аз съм се насочил към 60 сантиметрова,за вграждане. Ако вашата е такава бихте ли споделили дали монтажа е лесен, какъв препарат ползвате и каква е продължителността на програмите,които ползвате.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nelito70 в пт, 27 мар 2020, 13:41
Пълно вграждане-45см.Монтираха я от фирмата която изработи кухнята.Ползвам феъри платинум и съм много доволна.Основно ползвам програма 6-то чувство.Има еко програма,бърза 30 мин.програма ,мултизонално измиване.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Dark_Chocolate в вт, 31 мар 2020, 23:08
Може ли да се купи отнякъде лентичка за тестване твърдостта на водата, защото не сме я изхвърлили явно.... Или мога да разчитам на тази карта: https://omekotenavoda.alle.bg/p/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 01 апр 2020, 06:20
Не може да се разчита на картата! При нас водата  е много варовита, а по картата трябва да е мека вода.  Ако си от София,  водата е мека и настройките  са солта и гланца /ако изобщо го ползваш/ са на минимална степен!
Съфорумки са писали, че лентички, може да се закупят от зоомагазините.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Dark_Chocolate в ср, 01 апр 2020, 09:09
В София съм да, и все пак ми се искаше око да види, ръка да пипне :grinn: т.е, да си направя теста. Ще видя в зоомагазините, дано намеря, благодаря за инфото


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в ср, 01 апр 2020, 09:19
В магазините за акваристика също ги има.С тях се проверява твърдостта на водата за аквариумите.По същата причина ги продават и по зоомагазините.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: petiaivanov в ср, 01 апр 2020, 19:02
Може ли да се купи отнякъде лентичка за тестване твърдостта на водата, защото не сме я изхвърлили явно.... Или мога да разчитам на тази карта: https://omekotenavoda.alle.bg/p/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/

http://energywater.bg/mapa-tvrdosti-vody/


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в чт, 02 апр 2020, 09:26
Какви щети по стъклото трябва да ми покажат, че използваната програмата е неподходяща?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в чт, 02 апр 2020, 11:00
Какви щети по стъклото трябва да ми покажат, че използваната програмата е неподходяща?
Бели ивици,лилаво синкави петна,надрасквания .Но това по-скоро ще покаже неправилен препарат и настройки.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Косите на Вероника в чт, 02 апр 2020, 11:33
Горната перка на миялната не мие. И преди извънредното положение не успяхме да намерим майстор, ще трябва да я оправяме сами. Някакви идеи? Отивам да ровя по старите теми, но те са много, ще ми трябват дни да ги изчета.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: EmmaT в чт, 02 апр 2020, 11:34
Да не са запушени дюзите, т.е. изходите за струйките вода? Ама пък всички наведнъж да се запушат...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в чт, 02 апр 2020, 13:13
Горната перка на миялната не мие. И преди извънредното положение не успяхме да намерим майстор, ще трябва да я оправяме сами. Някакви идеи? Отивам да ровя по старите теми, но те са много, ще ми трябват дни да ги изчета.
Възможно е да е спукана перката или да изпускат уплътненията, които са между перката и рамото. Демонтирай и виж къде е причината.
Може да се поръча пробремната част и да си я възстановите. Перка струва между 10 и 20 лв.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в чт, 02 апр 2020, 14:32
Имах подобен проблем с долната перка, оказа се леко развъртян болта,в рез.на което перката не се е въртяла както трябва при миене. Затегнах го и от тогава всичко е наред.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: stenly в чт, 02 апр 2020, 16:14
И аз с 2 въпроса:
 - Какъв е редът за правене на настройките за сол, гланц итн на съдомиялна Бош?
Първите пъти сякаш не се затрудних, а днес и миналия път... включвам съдомиялната - автоматично мига на Еко - натискам едновременно бутон за чаши и старт и влизам в менюто за сол, гланц ... -  избирам си стойностите и.....???? Каквото  да правя след това на дислея мига продължителността на програмата Еко след няколко вкл/изкл е същото. Не мога да избера друга програма. Предния път подобно.. Бях избрала Ауто, след това двата бутона едновременно, след това си мига времето за Ауто не ще да спре и не мога да избера друга програма.
-Индикаторът за сол кога изгасва? Веднага след като се сложи или след миене. За гланц изгасва веднага. Сол слагах преди 5 дни, сега пак свети. Сложих сол - свети.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в чт, 02 апр 2020, 16:25
След като си ностроила сол и гланц натисни и задържи Start  за 3-4 сек , на дисплея трябва да светне време  0:01. Натискаш Старт и затваряш. Светва ти лампичката на пода. След като изтече 1-2 мин лампичката изгасва. Отваряш и си избираш програма. Натискаш старт

Уредът ти е нов и неизползван, нали?  След първия път няма да се налага това зануляване, а ще си избираш само програма.

Редът е пълниш и настройваш сол- настройваш гланц -слагаш препарат -после нулираш, както ти описах, после мие по твой избор


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: stenly в чт, 02 апр 2020, 16:34
След като си ностроила сол и гланц натисни и задържи Start  за 3-4 сек , на дисплея трябва да светне време  0:01. Натискаш Старт и затваряш. Светва ти лампичката на пода. След като изтече 1-2 мин лампичката изгасва. Отваряш и си избираш програма. Натискаш старт

Уредът ти е нов и неизползван, нали?  След първия път няма да се налага това зануляване, а ще си избираш само програма.

Редът е пълниш и настройваш сол- настройваш гланц -слагаш препарат -после нулираш, както ти описах, после мие по твой избор
Благодаря много! Стана точно така. Но уредът не е нов. От края на декември мие по 7-9 пъти седмично.
За индикатора на сол какво мислиш? Защо не угасва?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в чт, 02 апр 2020, 16:47
Напълнил си сол и не изгасва?  Нямам идея. Ако е някакъв техн проблем може да зв на телефона им.
След напълването със сол веднага изгасва индикаторът. Гланцът си го настроих на 0, не слагам там. Дали ти е до горе солта?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Косите на Вероника в чт, 02 апр 2020, 17:07
Да не са запушени дюзите, т.е. изходите за струйките вода? Ама пък всички наведнъж да се запушат...
Това не е, проверявали сме. Благодаря на всички за отговорите, разглобихме, ММ прави нещо, още не съм го питала какво, ще пиша пак.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в чт, 02 апр 2020, 18:04
Аз имам подозрения че  при първоначалните настройки  не съм настроила правилно  солта и гланца...Много бързо ми  светва индикатора на гланц...Можев ли повторно  да направя настрйоки и как? Ленти за твърдост на водата   нямам  вече.За София питам


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в чт, 02 апр 2020, 18:51
На Бош се настройват с комбинация копчета и може да се променят.
Аз за в област Бургас настроих сол на 1, но ме човърка дали да не я направя 2.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в чт, 02 апр 2020, 19:24
На Бош се настройват с комбинация копчета и може да се променят.
Аз за в област Бургас настроих сол на 1, но ме човърка дали да не я направя 2.

В Бургас водата е много твърда,в Пловдив съм настроила на 4,по препоръка на оторизирания сервиз на Bosch.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в чт, 02 апр 2020, 19:40
МОята е Беко.Колко беше  препоръчаната степен за София? Ще трябва да прочета в книжката как става


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в чт, 02 апр 2020, 20:15
За твърдостта тест лентички най-добре, но нямам. Виж в нашата област каква разлика има между язовирите  (колоните). Аз съм от язовир N2 (в колона 2) и би трябвало солта да ми е 0, но я направих 1. Не знам
(//cdn.bg-mamma.com/mrRl/rLKUf.png)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в сб, 04 апр 2020, 12:13
Току-що открих някакви ръждиви краища на долната кошница. Уж е пръскана с боя, а ето че има проблем. Може ли да се оправи и как? Благодаря!
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/zrpl/vcKSr.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в сб, 04 апр 2020, 13:02
Пробвай с това, съвсем леко само върху мястото.

https://www.orgachim.bg/porachka/protecta-3in1-2/


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в сб, 04 апр 2020, 14:53
Току-що открих някакви ръждиви краища на долната кошница. Уж е пръскана с боя, а ето че има проблем. Може ли да се оправи и как? Благодаря!
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/zrpl/vcKSr.jpg)
Никак не се оправя,на същото дередже съм,писала съм за това. Дори и да намажете ръждивото с препарат,след време покритието ще падне и пак ще лъсне ръждата. Обикаляла съм втората употреба да търся само кошници, но  миялната ми е мноооого стара и е абсурд да намеря същите кошници и дори и от друга марка  да  можех да приспособя,всички бяха с наченки на ръжда и се отказах.
П.П. Току -що видях ,че Черна станция ти е препоръчала препарат- ами със същия съм мазала ,но за съжаление след време пада ,т.е върши работа ,но за кратко


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в сб, 04 апр 2020, 15:10
След колко време експлозия се появява тази ръжда?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в сб, 04 апр 2020, 15:13
След колко време експлозия се появява тази ръжда?

След 7-8 г сякаш се появи ,не помня вече .


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в нд, 05 апр 2020, 08:17
В Бургас водата е много твърда,в Пловдив съм настроила на 4,по препоръка на оторизирания сервиз на Bosch.
Аз бих купила лентичка и бих тествала водата. В рамките на града има голяма разлика в твърдостта. Тези райони, които се захранват с вода от подпочвените кладенци е много твърда, в южната част на града е по-мека. Варира от 4.8 до 6. Така, че тествай най-добре.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: bgroza в нд, 05 апр 2020, 20:06
В Бургас водата е много твърда,в Пловдив съм настроила на 4,по препоръка на оторизирания сервиз на Bosch.
Аз бих купила лентичка и бих тествала водата. В рамките на града има голяма разлика в твърдостта. Тези райони, които се захранват с вода от подпочвените кладенци е много твърда, в южната част на града е по-мека. Варира от 4.8 до 6. Така, че тествай най-добре.
Аз съм постъпила точно по този начин.Едно време,когато  монтирахме сегашната , вътре имаше лентичка за определяне твърдостта на водата,тествахме и се  наложи  да я настроим на най-висока степен и от тогава не е пипано нищо.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: desniki в пн, 06 апр 2020, 21:25
Здравейте. Имам въпрос - кое е за предпочитане: миялна с кошница за прибори или с трето чекмедже? Моята е модел  преди 10г. и е с кошница, но близка ще си купува, та се чудим кое е по-удобно. Аз съм си свикнала с моята, а третото чекмедже не отнема ли от обема във височина?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в пн, 06 апр 2020, 22:17
Чекмедже!То е  два пръста.Нищо не отнема а доста побира.Препоръчвам горещо


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в пн, 06 апр 2020, 22:30
Напротив,чекмеджето отнема пространство!От 2год. съм със съдомиялна с чекмедже,не съм "очарована".На горната кошница не мога да сложа по-високи чаши или саладиери ако не я сваля надолу,което пък ми е проблем ако имам чинии с по-голям диаметър или по-големи тави,капаци на тенджери...няма "пълно щастие".Ако сега трябва да избирам съдомиялна...не съм сигурна,че ще избера с чекмедже.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: sssani в пн, 06 апр 2020, 22:50
Случвало ми се е броени пъти да се налага да свалям нивото на кошницата.Ама пък за късмет в този момент не съм имала високи съдове отдолу....Аз съм с 45 см. миялна и мястото в основните кошници ми е ценно.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в вт, 07 апр 2020, 01:45
Чекмедже :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в чт, 16 апр 2020, 23:58
Ние сме без чекмедже, като на горната кошница от 2-те страни има поставки, които могат да се вдигат. Като са пуснати се слага всичко върху тях - чаши от кафе, чай, прибори, а отделно има и кошница долу. Сега ако трябва да избирам - пак ще е без чекмедже. Има достатъчно място и горе, и долу. Предния път се наложи 2 тави, тенджера и тиган да са долу, и горе бяха всички чинии. Не съм сменял нивата досега - не е имало нужда. Съдомиялната e Бош, 60 см.(//cdn.bg-mamma.com/6MYn/hPIaZ.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в пт, 17 апр 2020, 15:07
И моята е с чекмедже. Доволна съм. На средната кошница с едно бутане ѝ се сменя нивото. А и чекмеджето може да се свива в двете посоки, ако имаш по-висок съд на средната кошница.
Моделът е  Whirlpool WIO 3T133


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в пт, 17 апр 2020, 17:07
Аз исках съвет при избор на съдомиялна, но в неправилната тема, в крайна сметка от два дни съм собственик на нова. Взех този модел на Whirlpool https://www.technomarket.bg/mialni/whirlpool-wsfo-3o23-pf-09174686
Като ползваща досега с кошница за прибори, а в момента с чекмедже, много по-доволна съм от чекмеджето.
За мое огромно съжаление обаче, има промяна в стандартите. Без проблем се справихме с удължаване на маркучите за правата и обратна вода, при тях няма промяна, обаче ударихме на камък за захранващия кабел. Там е разликата, с цели 60-70 см. новият е по-къс от този на предишната. Щем, не щем, ще ползваме удължител за тока. Когато правихме ремонт на кухнята, въобще не сме съобразили мястото на контактите.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 18 апр 2020, 13:06
Здравейте. Имам въпрос - кое е за предпочитане: миялна с кошница за прибори или с трето чекмедже? Моята е модел  преди 10г. и е с кошница, но близка ще си купува, та се чудим кое е по-удобно. Аз съм си свикнала с моята, а третото чекмедже не отнема ли от обема във височина?
За мен -  трето чекмежде.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Dark_Chocolate в сб, 18 апр 2020, 17:42
Минавам да кажа само, че много бързо се свиква със съдомиялна. И добре, че взехме такава широка 60 см :grinn: 45 см щеше да ни малее...

Виждам, че обсъждате солта... Ние ползване Феъри 3 в 1 и нищо допълнително не слагаме. Мислех, че това е достатъчно или бъркам? Водата при нас е мека.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 19 апр 2020, 11:34
Христос Воскресе!

Знаете ли каква е допустимата максимална температура на входящата вода за съдомиялни, които нямат функция да бъда т свързани към топла вода?  Ако е важно, питам за Bosch


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 19 апр 2020, 12:23
Христос Воскресе!

Знаете ли каква е допустимата максимална температура на входящата вода за съдомиялни, които нямат функция да бъда т свързани към топла вода?  Ако е важно, питам за Bosch
Искаш да й вкараш топла вода, без тя да има такава опция ли?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 19 апр 2020, 12:30
Свързана ми е по грешка с топлата вода. Скоро не може да я оправят . Бойлеите са от слънчева инсталация и до сега дебнех мрачното време. Вчера беше 46 градуса и не пуснах машината, сега водата е 37 и се чудя дали може


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 20 апр 2020, 00:16
Аз също съм с Воsch вече 9 месеца и съм много доволна. Отваряла съм я и веднага щом свърши, и след 1 час, и на другия ден и съдовете винаги са сухи. Никъде в упътването не се споменава да е със зеолит.
Здравейте ,какъв модел е ? Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 20 апр 2020, 00:22
Ние сме без чекмедже, като на горната кошница от 2-те страни има поставки, които могат да се вдигат. Като са пуснати се слага всичко върху тях - чаши от кафе, чай, прибори, а отделно има и кошница долу. Сега ако трябва да избирам - пак ще е без чекмедже. Има достатъчно място и горе, и долу. Предния път се наложи 2 тави, тенджера и тиган да са долу, и горе бяха всички чинии. Не съм сменял нивата досега - не е имало нужда. Съдомиялната e Бош, 60 см.(//cdn.bg-mamma.com/6MYn/hPIaZ.jpg)
Здравейте ,от кога я имате ,доволен ли сте и какъв модел е ? Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в пн, 20 апр 2020, 00:43
Ние сме без чекмедже, като на горната кошница от 2-те страни има поставки, които могат да се вдигат. Като са пуснати се слага всичко върху тях - чаши от кафе, чай, прибори, а отделно има и кошница долу. Сега ако трябва да избирам - пак ще е без чекмедже. Има достатъчно място и горе, и долу. Предния път се наложи 2 тави, тенджера и тиган да са долу, и горе бяха всички чинии. Не съм сменял нивата досега - не е имало нужда. Съдомиялната e Бош, 60 см.(//cdn.bg-mamma.com/6MYn/hPIaZ.jpg)
Здравейте ,от кога я имате ,доволен ли сте и какъв модел е ? Благодаря
От 20-25 дни. Модела е Bosch SMV46CX04E, а за доволното ... - много. Събира много, може да се регулират мн. неща - височина на горната кошница, сгъваеми стойки за чинии - 2 броя долу, а горе може да се сгъват или да им сменяш височината на тези от дясната страна 2 поставки - там  се събират дори чаши . А от ляво има  1 поставка за ножове, черпаци и др. дребни неща, тя не се сгъва, но се повдига наполовина ако има нещо по-високо под ней. За програмите - има 6. Еко, авто, чаши, силно замърсени тенджери и тави, половин зареждане само в горна кошница и предизмиване. Отделно си има програма за миене на самата машина, отложен старт - 24 часа, пестене на време, допълнителна опция за хигиенизиране на съдове - води се а и е нарисувано бебешко шише. Но за сега не съм видял какъвто и да е недостатък. Дори има опция за отвеждане на парата в канализацията след края на програмата - само трябва да се активира, и абсолютно никаква пара няма като се отвори веднага след края на програмата. Надявам се да съм бил полезен и изчерпателен.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в пн, 20 апр 2020, 10:12
Доктора 46, моята съдомиялна е Горение, на 20 години, но отвътре изглежда точно като Вашата, а и програмите, които споменавате, са същите,с изключение на бебешкото шише. Интересува ме как се поставят приборите горе вляво, ако може да снимате тази част, тъй като ми се струва, че има опасност от струята да се измъкнат. Може и да греша :) На долната кошница сгъваемите стойки съм ги свалила за тенджери и тави, но ми се ще да махна и стойката за приборите. В моята има две такива, едната още веднага е махнах.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 20 апр 2020, 10:45
Ние сме без чекмедже, като на горната кошница от 2-те страни има поставки, които могат да се вдигат. Като са пуснати се слага всичко върху тях - чаши от кафе, чай, прибори, а отделно има и кошница долу. Сега ако трябва да избирам - пак ще е без чекмедже. Има достатъчно място и горе, и долу. Предния път се наложи 2 тави, тенджера и тиган да са долу, и горе бяха всички чинии. Не съм сменял нивата досега - не е имало нужда. Съдомиялната e Бош, 60 см.(//cdn.bg-mamma.com/6MYn/hPIaZ.jpg)
Здравейте ,от кога я имате ,доволен ли сте и какъв модел е ? Благодаря
От 20-25 дни. Модела е Bosch SMV46CX04E, а за доволното ... - много. Събира много, може да се регулират мн. неща - височина на горната кошница, сгъваеми стойки за чинии - 2 броя долу, а горе може да се сгъват или да им сменяш височината на тези от дясната страна 2 поставки - там  се събират дори чаши . А от ляво има  1 поставка за ножове, черпаци и др. дребни неща, тя не се сгъва, но се повдига наполовина ако има нещо по-високо под ней. За програмите - има 6. Еко, авто, чаши, силно замърсени тенджери и тави, половин зареждане само в горна кошница и предизмиване. Отделно си има програма за миене на самата машина, отложен старт - 24 часа, пестене на време, допълнителна опция за хигиенизиране на съдове - води се а и е нарисувано бебешко шише. Но за сега не съм видял какъвто и да е недостатък. Дори има опция за отвеждане на парата в канализацията след края на програмата - само трябва да се активира, и абсолютно никаква пара няма като се отвори веднага след края на програмата. Надявам се да съм бил полезен и изчерпателен.
Много Ви благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 20 апр 2020, 11:05
Аз също съм с Воsch вече 9 месеца и съм много доволна. Отваряла съм я и веднага щом свърши, и след 1 час, и на другия ден и съдовете винаги са сухи. Никъде в упътването не се споменава да е със зеолит.
Здравейте ,може ли модела ?Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в пн, 20 апр 2020, 11:19
Доктора 46, моята съдомиялна е Горение, на 20 години, но отвътре изглежда точно като Вашата, а и програмите, които споменавате, са същите,с изключение на бебешкото шише. Интересува ме как се поставят приборите горе вляво, ако може да снимате тази част, тъй като ми се струва, че има опасност от струята да се измъкнат. Може и да греша :) На долната кошница сгъваемите стойки съм ги свалила за тенджери и тави, но ми се ще да махна и стойката за приборите. В моята има две такива, едната още веднага е махнах.
(//cdn.bg-mamma.com/6MYn/5BOZU.jpg) Малката преграда в средата е сгъваема. Не събира много, но ако имаш доста обемисти неща наведнъж става за няколко прибора. Ние основно за черпаци и решетъчни я ползваме.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Mari_qana в пн, 20 апр 2020, 11:58
Благодаря! Аз нямам такава.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пн, 20 апр 2020, 14:28
Моля, ако искате да цитирате такива чаршафи ползвайте скрит текст, ако пишете от мобилен телефон изписвате [ spoiler ] цитиран текст [ /spoiler ] без интервал между скобите и буквите в тях.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: stenly в пн, 20 апр 2020, 16:25
Някой с Бошка има ли като моя проблем на 4-5 измивания да светва датчика за сол? Започнахме да я ползваме през декември - за първи път светна след почти 2 месеца, после след 10 дни, сега още по-често...
Иначе много съм доволна от машинката, тиха, измива добре, мисля, че чекмеджето е много полезно и не заема място като кошницата. Не бих я заменила с друга, по-евтина марка, още повече че разликата в цената е ок. 200-300 лв.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пн, 20 апр 2020, 16:28
Някой с Бошка има ли като моя проблем на 4-5 измивания да светва датчика за сол? ...
Да не би да я допълваш с прекалено малко сол? Или да не затваряш добре капачката на солта и тя да изтича по време на миене?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в пн, 20 апр 2020, 16:32
Когато ти светне датчика, колко сол допълваш? Преди да поставиш капачката, забърсваш ли добре, да няма остатък по винта?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Dark_Chocolate в пн, 20 апр 2020, 16:47
Солта задължителна ли е при таблетки 3 в 1 (някакви all in one на ДМ, Феъри Платинум) и мека вода?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пн, 20 апр 2020, 17:32
Солта задължителна ли е при таблетки 3 в 1 (някакви all in one на ДМ, Феъри Платинум) и мека вода?
Прочети страница 1 на темата. Виж какво пише на състава на таблетките - дали има сол. Помисли си дали ползваш функция таблетка, мултитаб или както там е кръстена, ако изобщо имаш такава на машината и какво прави (изключва) машината при включена такава опция, после пак прочети цялата първа страница. Ако те мързи гореописаното - не ползвай таблетки, а отделно сол и препарат.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в пн, 20 апр 2020, 17:41
Вече близо две години си ползвам миялната и никога не съм слагала сол. Реших така след като изчетох упътването, де. Настроила съм я на най-меката вода.  Живея в София, за протокола.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Dark_Chocolate в пн, 20 апр 2020, 17:59
Ох, и аз четох упътването, ама може да е било малко по диагонал...А първия пост го четох във връзка с това, че сме загубили тест-лентата за твърдостта на водата, но не съм се сетила да се върна да прочета относно солта :grinn:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в пн, 20 апр 2020, 18:58
Да.
Сол винаги се слага.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: BGM308172FM в пн, 20 апр 2020, 22:49
Като човек, сдобил се преди седмица със нова съдомиялна и такъв, който от поне 10 години ползва само таблетки или капсули, първото което направих онзи ден за новата машина, беше да купя сол и да настроя твърдостта на водата. Пак си натискам бутона за употреба на таблетка, но светне ли индикатора, веднага зареждам. В първия пост са посочени причините. С тази твърда вода, която имаме в нашия град, в един даден момент мога да реша да ползвам препарат/гел/гланц... не искам да съм си скапала междувременно йонообменника.
Не мисля, че това, което има в таблетките с топче и гел (ползвам Финиш Куантум последните години) е достатъчно.

Но целия този спор го водим в почти всяка тема до сега (22 до тук), без изключение.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: stenly в пн, 20 апр 2020, 23:08
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪, tonynette Благодаря за насоките! Ще обръщам внимание да е добре завита капачката. Сол допълвам колкото поеме и докато почне да излиза вода, последния път 1/4 - 1/3 от кутията. Винт не съм забърсвала.,обикновено скоро след допълване на солта пускам да мие. Как би могло да повлияе? Иначе солта ми е настроена на 5 или на 6, според това какви таблетки слагам. Във Варна ни е доста варовита водата.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в вт, 21 апр 2020, 06:50
Stenly, според мен, не допълваш достатъчно сол.  Трябва да сипеш сол, не докато започне да излиза водата, а докато се напълни отделението, без значение, колко вода е излязла. Аз лично даже, махам фунията, с малка лъжица разбърквам за да се слегне и добавям още, докато стигне гърловината. Обикновено това е около 3/4 от кутия 2кг /моята машинка е 45 см./.  Забърсвам, завивам капачката хубаво и пускам да мие или ако има програма планкене, пускам нея, за да не стои машинката със солената вода, която е излязла от контейнера.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Косите на Вероника в вт, 21 апр 2020, 10:24
Да не са запушени дюзите, т.е. изходите за струйките вода? Ама пък всички наведнъж да се запушат...
Това не е, проверявали сме. Благодаря на всички за отговорите, разглобихме, ММ прави нещо, още не съм го питала какво, ще пиша пак.
Обещах да ви ъпдейтна. Имахме проблем с горната кошница. В крайна сметка поръчахме нова перка, ММ я смени сам /заедно с тръбата/ и проработи. Беше паднало някакво уплътнение/капаче и нямаше налягане в перката, съответно не миеше отгоре.
Да ви кажа друго си е с 2 кошници ;)

Сол не винаги ползвам, понякога само. Правя почивки и на солта. Единственият проблем, който сме имали с миялната, е горният, купувана е преди 8 години, БЕКО. Ползвам препарат Финиш, този на ДМ и Апта, редувам. Не таблетки, не гел, а прахообразните.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в вт, 21 апр 2020, 11:35
Подобен проблем имаше синът ми, с неговата машинка и като я разглобих, видях, че няма налягане в горна перка. Оказа се, че са точно уплътненията, които са между перката и рамото. Сменихме само уплътненията и сега мие перфектно, затова ви го бях писала.

Колко Ви излезе перката с рамото?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 21 апр 2020, 12:19
Да попитам тези които използвате чекмедже  за приборите,а не долна кошница,нужно ли е да се подреждат по специален начин приборите или може да се пуснат свободно(без да са натрупани един върху друг,разбира се) .И ако ги пускате свободно,измиват ли се добре?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Piole1 в вт, 21 апр 2020, 12:33
Да попитам тези които използвате чекмедже  за приборите,а не долна кошница,нужно ли е да се подреждат по специален начин приборите или може да се пуснат свободно(без да са натрупани един върху друг,разбира се) .И ако ги пускате свободно,измиват ли се добре?
Подреждат се


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 21 апр 2020, 12:33
Да попитам тези които използвате чекмедже  за приборите,а не долна кошница,нужно ли е да се подреждат по специален начин приборите или може да се пуснат свободно(без да са натрупани един върху друг,разбира се) .И ако ги пускате свободно,измиват ли се добре?
Чекмеджетата при аег (за другите марки не знам) са с разделители за отделните прибори. Предвид, че има обособени разделители не виждам причина приборите да се пускат хаотично и да се разпределят така, че да не се застъпват, но и да не са подредени в разделителите.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в вт, 21 апр 2020, 12:33
В моята няма как да са свободно. В свободните площи, без разделения, слагам черпаци и някои ножове.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 21 апр 2020, 12:51
Става въпрос за Bosch. Избрал съм модел,но в момента дилемата ми е дали да е с кошница за прибори или чекмедже. При кошницата се пускат свободно,а при чекмеджето явно трябва да се подреждат,а това ми се струва играчка и губене на време.Някой с чекмедже,който ги пуска свободно с мнение за качеството на измиване?

(//cdn.bg-mamma.com/HQco/7dF3P.jpg) (//cdn.bg-mamma.com/HQco/TGNo5.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 21 апр 2020, 13:26
Става въпрос за Bosch. Избрал съм модел,но в момента дилемата ми е дали да е с кошница за прибори или чекмедже. При кошницата се пускат свободно,а при чекмеджето явно трябва да се подреждат,а това ми се струва играчка и губене на време.Някой с чекмедже,който ги пуска свободно с мнение за качеството на измиване?
Всъщност отнема около 15-20 секунди за пълно чекмежде/например след гости/, но може би зависи и от сръчността на подреждащия. За мен предимството на чекмеджето е огромно - не заема място в долната кошница и мога да набутам там на нейно място едно или повече неща от посудата. Отделно една дълга лъжица, черпак или подобен прибор за готвене, не го мисля дали няма да ми подпре перката, която е под горната кошница и да се налага мия всичко на ново. И още нещо - поставени в кошница /първата ти снимка/ могат да се слепят /особено лъжици/, което да доведе до незадоволително измиване. Ако толкова държиш да не ги подреждаш в чекмеджето по разделители, би следвало да не се застъпват и лъжиците да са обърнати с дъното нагоре, което при подреждане в разделителя е решено от самосебе си /за справка - виж си втората снимка/, дали ще е ок може да каже само някой, който практикува така. Ако са малка брой може би няма да е проблем, защото няма да си пречат. Когато имаш такова чекмедже може да си изработиш навик на подреждане - хващаш всички прибори за хранене (т.е. без тези дългите за готвене) и с едно движение ги пускаш по разделителя едно по едно, после по другия разделител и накрая слагаш дългите прибори в отделеното за тях място на чекмеждето с лъжиците наобратно. Звучи сложно, но е лесно и бързо, поне по мое мнение.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в вт, 21 апр 2020, 13:26
Качеството едва ли ще се повлияе, но задължително трябва да внимаваш лъжиците да са на ребро или с облата страна нагоре. Иначе няма да се изплакват хубаво и ще задържат вода. Естествено, ако две или повече лъжици се слепят една към друга няма да се измият.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в вт, 21 апр 2020, 13:55
Мъж с пушка,аз съм ползвател на Bosch(старата ми миялна беше с кошница за приборите,а настоящата е с чекмедже).В чекмеджето подреждам приборите по показаният от Вас начин,не свободно,в кошницата ги подреждах свободно(само ножовете слагах с върховете надолу,за разлика от показаното на снимката).Не съм имала случай,когато да остава вода между лъжиците или пък да има неизмити прибори.С чекмедже или с кошница-нямам точен отговор...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 21 апр 2020, 13:58
Добре,успяхте да ме убедите. Въпросния модел с чекмеджето има и още два плюса-метално дъно и произведена в Германия.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в вт, 21 апр 2020, 14:06
И повече пространството в най -важната долна кошница.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: radi86 в вт, 21 апр 2020, 17:01
Ние също използваме Bosch- с кощница. Приборите не се поставят свободно- на капака на кошничката си има отделения за всеки прибор (като мрежа е), но определено самата кошница заема доста място и понякога я изваждам, когато няма много прибори и мога да ги разпределя на друго място.  И имам въпрос: не винаги съдовете се измиват отлично (стремя се да са подредени правилно, без застъпване и т.нат.), понякога има лека малко неприятна миризма, но пускаме препарат за почистване и миризмата изчезва.  До този момент никога не сме използвали сол (Благоевград) и въпросът ми е дали добавянето на сол би допринесло за отстраняването на тези проблеми при положение,че за района не се изисква сол според твърдостта на водата.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: nelito70 в вт, 21 апр 2020, 18:04
Солта едва ли има отношение към миризмата.Филтрите почиствайте често.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в вт, 21 апр 2020, 18:58
Аз съм с кошница, никога нищо не редя, слагам приборите хаотично, не се е случвало да вадя "слепени" прибори или неизмити такива. Ако се наложи да сменям машината, пак ще си купя с кошница.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в вт, 21 апр 2020, 19:00
Слепване не може да се случи кошница, тя си ги отделя едно от друго.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в вт, 21 апр 2020, 19:13
Става въпрос за Bosch. Избрал съм модел,но в момента дилемата ми е дали да е с кошница за прибори или чекмедже. При кошницата се пускат свободно,а при чекмеджето явно трябва да се подреждат,а това ми се струва играчка и губене на време.Някой с чекмедже,който ги пуска свободно с мнение за качеството на измиване?
И старата, и новата са ми Bosch. Старата беше с кошница, новата с чекмедже.
Кошничката може да се отваря и да се пускат приборите без да се редят, аз си ги редя, но е много по-бързо от реденето на чекмеджето.
В новата съм махнала горното чекмедже и си взех старата кошница. Чекмеджето ми смалява мястото в горната кошница, без него мога да слагам по-високи чаши горе и тенджерите под налягане долу.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пт, 24 апр 2020, 21:53
Здравейте, харесах си тази съдомиялна SIEMENS iQ500 SX558S06TE ,но мястото ми е 85см високо, казах на продавача и той ми каза ,че  съдомиялната е висока 81 см ,но на чертежа виждам друго.Покупката ще е онлайн ,може ли да ми обясните как се разчитат чертежите.Първа съдомиялна ще ми е и не ми е ясно как стоят нещата.Това е линк с чертеж https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5138312_-sx558s06te-siemens.html .Ще помоля и за мнения като цяло за този модел.Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пт, 24 апр 2020, 22:19
В техническите характеристики пише,че е висока 86,5 см.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пт, 24 апр 2020, 22:37
В техническите характеристики пише,че е висока 86,5 см.
И аз това му казах ,но той ми изпрати снимка ,че е 81 см ,но не е снимал цялата машина ,а само от средата на горе.Явно лъже :(


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в пт, 24 апр 2020, 22:48
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, харесах си тази съдомиялна SIEMENS iQ500 SX558S06TE ,но мястото ми е 85см високо, казах на продавача и той ми каза ,че  съдомиялната е висока 81 см ,но на чертежа виждам друго.Покупката ще е онлайн ,може ли да ми обясните как се разчитат чертежите.Първа съдомиялна ще ми е и не ми е ясно как стоят нещата.Това е линк с чертеж https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5138312_-sx558s06te-siemens.html .Ще помоля и за мнения като цяло за този модел.Благодаря
Стандарта е един за всичките. От .... до .... Минимална височина и максимална. Имат крачета с които се регулират за нивелация и те позволяват тази разлика. И нашата е с параметри 81 - 87. Ако пералнята ти се събира, значи и съдомиялната ще влезе. А относно модела - Сименс и Бош са едно и също. В БГ спря да се предлага Сименс, но като цяло е едно и също. Виж същите модели Бош в БГ сайтовете и ще разбереш повече.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пт, 24 апр 2020, 23:07
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, харесах си тази съдомиялна SIEMENS iQ500 SX558S06TE ,но мястото ми е 85см високо, казах на продавача и той ми каза ,че  съдомиялната е висока 81 см ,но на чертежа виждам друго.Покупката ще е онлайн ,може ли да ми обясните как се разчитат чертежите.Първа съдомиялна ще ми е и не ми е ясно как стоят нещата.Това е линк с чертеж https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5138312_-sx558s06te-siemens.html .Ще помоля и за мнения като цяло за този модел.Благодаря
Стандарта е един за всичките. От .... до .... Минимална височина и максимална. Имат крачета с които се регулират за нивелация и те позволяват тази разлика. И нашата е с параметри 81 - 87. Ако пералнята ти се събира, значи и съдомиялната ще влезе. А относно модела - Сименс и Бош са едно и също. В БГ спря да се предлага Сименс, но като цяло е едно и също. Виж същите модели Бош в БГ сайтовете и ще разбереш повече.
Аз я гледах в сайтове за внос на  уреди с транспортни дефекти и пише В 86.5 -92.5 .Благодаря за съвета


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в сб, 25 апр 2020, 08:01
Ползвам такава, трета година, идеална е :grinning:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в сб, 25 апр 2020, 09:13
Ползвам такава, трета година, идеална е :grinning:
Коя използвате ?Ако е тази ,която аз публикувах ,може ли да ви помоля да ми  измерите височината? Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в сб, 25 апр 2020, 19:20
Ами, понеже рулетката вкъщи се е покрила някъде, да си кажа : плота ми е на 90 см, около 3см да е. Тя е под него, но е на крачета, ММ каза, че би трябвало да влезе без проблем. Всички за вграждане са така и се регулират, спокойно. Успех и да ви радва дълго време! :smile:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в сб, 25 апр 2020, 21:07
Ами, понеже рулетката вкъщи се е покрила някъде, да си кажа : плота ми е на 90 см, около 3см да е. Тя е под него, но е на крачета, ММ каза, че би трябвало да влезе без проблем. Всички за вграждане са така и се регулират, спокойно. Успех и да ви радва дълго време! :smile:
Много ви благодаря :hibiscus:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Boycheva в пн, 27 апр 2020, 08:59
Аз също съм с Воsch вече 9 месеца и съм много доволна. Отваряла съм я и веднага щом свърши, и след 1 час, и на другия ден и съдовете винаги са сухи. Никъде в упътването не се споменава да е със зеолит.
Здравейте ,какъв модел е ? Благодаря
Извинявайте, но чак сега видях въпроса. Моделът е Bosch SPV45CX01E. Нямах място за 60 см, така че сложихме 45 за пълно вграждане.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 09:59
Аз също съм с Воsch вече 9 месеца и съм много доволна. Отваряла съм я и веднага щом свърши, и след 1 час, и на другия ден и съдовете винаги са сухи. Никъде в упътването не се споменава да е със зеолит.
Здравейте ,какъв модел е ? Благодаря
Извинявайте, но чак сега видях въпроса. Моделът е Bosch SPV45CX01E. Нямах място за 60 см, така че сложихме 45 за пълно вграждане.
Благодаря ви :hibiscus:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 10:03
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, харесах си тази съдомиялна SIEMENS iQ500 SX558S06TE ,но мястото ми е 85см високо, казах на продавача и той ми каза ,че  съдомиялната е висока 81 см ,но на чертежа виждам друго.Покупката ще е онлайн ,може ли да ми обясните как се разчитат чертежите.Първа съдомиялна ще ми е и не ми е ясно как стоят нещата.Това е линк с чертеж https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5138312_-sx558s06te-siemens.html .Ще помоля и за мнения като цяло за този модел.Благодаря
Стандарта е един за всичките. От .... до .... Минимална височина и максимална. Имат крачета с които се регулират за нивелация и те позволяват тази разлика. И нашата е с параметри 81 - 87. Ако пералнята ти се събира, значи и съдомиялната ще влезе. А относно модела - Сименс и Бош са едно и също. В БГ спря да се предлага Сименс, но като цяло е едно и също. Виж същите модели Бош в БГ сайтовете и ще разбереш повече.
А вие коя марка бихте ми предложили Neff или SIEMENS ?Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в пн, 27 апр 2020, 14:31
Неф е високият клас на Сименс. Сименс вече няма в БГ.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в пн, 27 апр 2020, 20:54
Etti775 Го е написала преди мен. Ние харесахме съдомиялна Нефф(програми и вътре е същата като Бош) но 1-2 дни преди да я вземем в Зора пуснаха на промоция нашата и затуй я взехме. Иначе Нефф имат 5 год. гаранция. За  мен Нефф, понеже Сименс само от вносителите с транспортни дефекти може да се вземе, или от чужд сайт - но гаранцията в такъв случай незнам как ще е.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 22:07
Etti775 Го е написала преди мен. Ние харесахме съдомиялна Нефф(програми и вътре е същата като Бош) но 1-2 дни преди да я вземем в Зора пуснаха на промоция нашата и затуй я взехме. Иначе Нефф имат 5 год. гаранция. За  мен Нефф, понеже Сименс само от вносителите с транспортни дефекти може да се вземе, или от чужд сайт - но гаранцията в такъв случай незнам как ще е.
Ами аз точно такива сайтове гледам ,но и при двата варианта гаранцията е 2 г .За това и попитах коя марка е по добра.Но сега намерих тези двете ,наистина е  5 г гаранция ,това ми беше убегнало .Коя бихте ми препоръчал ? Благодаря https://neff.expo2000.bg/magazin/s513i60x3e/ и https://neff.expo2000.bg/magazin/s513m60x3e/Първа съдомиялна ми е и имам нужда от помощ.Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 22:35
Неф е високият клас на Сименс. Сименс вече няма в БГ.
Благодаря .И вас да попита ,коя бихте предпочели ?  https://neff.expo2000.bg/magazin/s513i60x3e/ и https://neff.expo2000.bg/magazin/s513m60x3e/ Първа съдомиялна ми е и имам нужда от помощ.Благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в пн, 27 апр 2020, 22:43
И двете са много добри, имат програма със 70 градуса, която ползвам най-често, има 1 час, също често се ползва, програма за чаши, предварително изплакване, има отложен старт, допълнително сушене.
Различават се само по чекмеджето - по-скъпата го има, по-евтината е с кошница. Въпрос на предпочитания.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 22:46
И двете са много добри, имат програма със 70 градуса, която ползвам най-често, има 1 час, също често се ползва, програма за чаши, предварително изплакване, има отложен старт, допълнително сушене.
Различават се само по чекмеджето - по-скъпата го има, по-евтината е с кошница. Въпрос на предпочитания.
А според вас чекмедже или кошница е по добре?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в пн, 27 апр 2020, 22:59
Отиваш в магазин и ще прегледаш и 2-та варианта. Аз исках с чекмедже, но като ги разгледах реших, че тези 6-7-8 см. на чекмеджето може да ми трябват за по-високи чинии и взехме без чекмедже. По твое усмотрение. А иначе моделите са еднакви, с разлика в чекмеджето - и оттам цената 100 отгоре.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в пн, 27 апр 2020, 23:00
miriana1973,малко по-назад сме писали за чекмедже,за кошница...да бяхте си направили труда да прочетете!Bosch,Siemens,Neff,Gaggenau са на един и същ производител,Siemens и Gaggenau дистрибутурът за БГ внася по заявка!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 23:31
miriana1973,малко по-назад сме писали за чекмедже,за кошница...да бяхте си направили труда да прочетете!Bosch,Siemens,Neff,Gaggenau са на един и същ производител,Siemens и Gaggenau дистрибутурът за БГ внася по заявка!
Направила съм си труда и съм прочела ,но още някое мнение на хора които са имали и от двата варианта ,няма да ми навреди .Благодаря а информацията


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 23:32
Отиваш в магазин и ще прегледаш и 2-та варианта. Аз исках с чекмедже, но като ги разгледах реших, че тези 6-7-8 см. на чекмеджето може да ми трябват за по-високи чинии и взехме без чекмедже. По твое усмотрение. А иначе моделите са еднакви, с разлика в чекмеджето - и оттам цената 100 отгоре.
Нямам вариант да отида с тези забрани ,живея в малък град и пазаруването ще е онлайн ,за това и питам с подробности компетентни хора като вас.Много благодаря за отделеното време :hibiscus:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в пн, 27 апр 2020, 23:38
Отиваш в магазин и ще прегледаш и 2-та варианта. Аз исках с чекмедже, но като ги разгледах реших, че тези 6-7-8 см. на чекмеджето може да ми трябват за по-високи чинии и взехме без чекмедже. По твое усмотрение. А иначе моделите са еднакви, с разлика в чекмеджето - и оттам цената 100 отгоре.
Наистина последно ,може ли да ми кажете разликите между тези двете ,чета и не ги разбирам https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-za-vgrazhdane-neff-s513n60x3e и https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-za-vgrazhdane-neff-s513m60x3e .Предварително благодаря


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в вт, 28 апр 2020, 00:08
Ето я същата, едната е правена в Германия, др. е Полша.https://veto.bg/bg/product/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0-neff-line-s513g60x0e


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в вт, 28 апр 2020, 01:18
За чекмедже или кошница съм писала на предната страница, че съм ползвала и двете и за мен е по-удобна кошницата. За приятелките ми е по-удобно чекмеджето.
Няма никакво значение, хвърляй стотинка и я вземай. Ще си я харесаш много.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в вт, 28 апр 2020, 08:17
Аз имах с кошница, сега е с чекмедже. За мен втория вариант е по - удобен. Сименса ми побира повече съдове, по-добре е усвоено вътрешното пространство. Ползвам ги и двете в момента. Старата е във ваканционен имот, потреблението на семейството ми е същото. Кошницата ми пречи, определено. Изсушаването и измиването на Сименса е по-добро. Ползвам, разбира се едни препарати, водата и на двете места е мека,много. Която и да вземете, ще сте доволна.
Визуално си приличат, като Бош е ниския им клас! Не мога да сравня, нямам уреди на Бош. Сравнявала съм с такива на познати, Сименса е малко по 'пипнат'. По - подробен.
Доволна съм от сервиза им.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: miriana1973 в вт, 28 апр 2020, 09:22
Ето я същата, едната е правена в Германия, др. е Полша.https://veto.bg/bg/product/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0-neff-line-s513g60x0e
В Германия е по добрия вариант ,нали?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: libertat в чт, 30 апр 2020, 18:07
Здравейте , какво мислите за тази ? дали си залужава ,
Скрит текст:
https://www.olx.bg/ad/sadomiyalna-aeg-CID632-ID830Jl.html


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пт, 01 май 2020, 12:58
Здравейте , какво мислите за тази ? дали си залужава ,
Скрит текст:
https://www.olx.bg/ad/sadomiyalna-aeg-CID632-ID830Jl.html
Няма как във форума да ти кажем дали тази използвана машина си заслужава. Аз лично не бих купила миялна втора ръка. Първо защото съм гнуслива, въпреки, че може би има 60-70 градусова температура. Второ не е ясно как  и колко е използвана и амортизирана. Трето не е ясно дали правилно е използвана и йонообменникът й е здрав и работещ, както и другите й части, гумени уплътнения и т.н. Четвърто този продавач не си е направил труда да напише дори конкретния модел, да не говорим, че не е написал нито една характеристика за машината, освен че била ок., няма данни какви програми и градуси има, какви са и параметрите - нищо. Пето - пуснал е 2 никакви снимки с лоша светлина и т.н. Шесто пише, че  е ползвана 6г. - много са и доста от частите й вероятно са изминали по-голям част от работочасовете си. С 2 думи не бух я купила, дори и да бях ок с купуването 2ра ръка.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Piole1 в пт, 01 май 2020, 15:19
Отделно моделът на посочената е на 10+ Години.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в нд, 03 май 2020, 14:38
Здравейте, ще купувам съдомиялна. Приятелка ми препоръча да търся опция автоматично отваряне вратата. Мисля ,че тази опция започва 10 мин преди края на програмата и съдовете излизали абсолютно сухи. Гледах по сайтовете на големите магазини, изобщо не намирам съдомиялна с такава опция. Под какво име се води?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Доктора 46 в нд, 03 май 2020, 15:07
Скрит текст:
Здравейте, ще купувам съдомиялна. Приятелка ми препоръча да търся опция автоматично отваряне вратата. Мисля ,че тази опция започва 10 мин преди края на програмата и съдовете излизали абсолютно сухи. Гледах по сайтовете на големите магазини, изобщо не намирам съдомиялна с такава опция. Под какво име се води?
АЕГ и Електролукс го имат в повечето съдомиялни, за другите марки незнам кои имат тази опция. AirDry е при Електролукс-а и АЕГ-то. https://www.tehnomix.bg/sadomiyalna-za-vgrazhdane-electrolux-eem48300l


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 15:16
Здравейте, ще купувам съдомиялна. Приятелка ми препоръча да търся опция автоматично отваряне вратата. Мисля ,че тази опция започва 10 мин преди края на програмата и съдовете излизали абсолютно сухи. Гледах по сайтовете на големите магазини, изобщо не намирам съдомиялна с такава опция. Под какво име се води?
аз пък точно това не исках - да ми се изпълни с пара кухнята в мое отсъствие


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в нд, 03 май 2020, 15:23
Нямам проблем с влагата и мухъла, затова за мен ще е предимство
Бях се насочила към бош, те нямат ли такава опция?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 03 май 2020, 15:37
аз пък точно това не исках - да ми се изпълни с пара кухнята в мое отсъствие

По принцип правилна позиция, но на практика пропускаш нещо - след изплакването и отцеждането, ако машината не се отвори, парата ще кондензира по съдовете ще остават някакви капки. Е, тези капки са 50 милилитра някъде, под 100 със сигурност. Значи при отваряне на вратата в помещенията ще се отдели толкова вода под формата на пара, а изпаряването на 50-100 милилитра вода е без значение - едно четиричленно семейство отдава дневно в околната среда до 10 литра вода под формата на водна пара (пот и влага в издишания въздух). При това положение ползата да са ти сухи съдовете многократно надвишава вредата от 1% допълнителна влага в помещението.  В края на краищата тази влага ще попие в кърпата, с която ще бършеш мокрите съдове и после пак ще се изпари в кухнята.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 15:57
До сега не съм вадила мокри съдове.
Ако отварям скоро след приключване съдомиялната си включвам влагоабсорбатор. От индикацията за влажност в помещението мога да твърдя, че с над 8% се повишава от парата на съдомиялната.
Всеки с приоритетите си. Живея до морето и въпреки, че нямам мухъл в къщата,  превенцията ми е от първостепенно значение.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 16:23
Здравейте, от днес съм с нова съдомиялна Бош. Не мога да се ориентирам как да правя настройки - за твърдостта на водата и др. (//cdn.bg-mamma.com/FZJP/7xZPa.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 16:26
Чети в ръководството. Комбинация от бутони се ползва
Твърдост на вода не се настройва, а количество сол. Измери твърдостта, ако имаш тест ленти в книжката. В моята нямаше


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 17:31
Четох и затова питам. В ръководството пише бутон setup 3sec, аз не го виждам. Да, водата не се настройва, а твърдостта на водата искам да е 5,а не 4 по фабрично. Искам да си настроя и количеството за изплакващ препарат. (//cdn.bg-mamma.com/FZJP/h1074.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 17:34
Setup e бутона  Start, първият от ляво.
Четеш ли конкретно за промяна на сол?
Това със сетъп да не е да си занулиш програма Еко?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 17:36
Не става! :confused:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: radi86 в нд, 03 май 2020, 17:55
Setup 3 sec. е крайният бутон в дясно!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 17:58
Setup 3 sec. е крайният бутон в дясно!
:) да де. Start  пише само върху един бутон, отстрани на него пише 3sec


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 18:01
Крайният вдясно пише reset 3 sec. Който и от двата да натискам и задържа не става нищо. :confused:

Някой няма ли бошка съдомиялна?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 18:04
Снимай страницата с настройки на сол! !!!
Следваща страница от книжката.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 03 май 2020, 18:06
Някой няма ли бошка съдомиялна?

Аз имам, ама я настроих преди две години и не съм я пипала от тогава. Следвах инструкцията и стана. 
Прочети по-издалече. Може би трябва да е включена, или изключена за да се задейства, не помня, но при мен стана.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 18:16
Такааа, имам упътване на италиански, много кратко. И по него успях да се ориентирам, че трябва да се натисне бутона за чаши и с него бутон старт. Стана! (//cdn.bg-mamma.com/FZJP/Cms1k.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в нд, 03 май 2020, 18:19
Ето ти снимано от книжката, че ми е по-дълго да ти го напиша:
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/k9Kl/uunlG.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/k9Kl/pMOU4.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/k9Kl/JbiBf.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/k9Kl/oGgHa.jpg)

Май позакъснях.  :blush:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 18:23
(//cdn.bg-mamma.com/mrRl/4berV.jpg)
Ето и за препарат, като номерата на бутоните отговарят на показаните в снимката на Бубoлина


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 18:30
Момичета, и друго да попитам. Мога ли да настройвам за половин зареждане. Дали пак мога с комбинация от бутони да се направи. Модела ми е Smv46kx04e.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Фръц! в нд, 03 май 2020, 18:33
Мисля, че не.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в нд, 03 май 2020, 18:47
И аз така си мисля, ама тайно се надявах да го има като опция. Благодаря много и приятна вечер на всички!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в нд, 03 май 2020, 21:16
При моята Сименс, което не се различава от Бош-а, автоматичната програма си настройва времето спрямо, количеството съдове и замърсяването им. Т.е пробвала съм я с пълна и с половин, при половин времето е на 1/2.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в нд, 03 май 2020, 22:15
Какво е обяснението, че машината си настройва програма според замърсяването? Как точно вижда машината колко са мръсни съдовете?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Iv4EnCeTO в нд, 03 май 2020, 22:31
И аз нямам обяснение, но на практика времето е на половина. Може би някакви сензори, знам ли. По-редовно ползвам една програма на 60гр. и ако са прекалено замърсени, на дисплея свети символчето, за допълнително плакнене, явно са го измислили германците. :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в нд, 03 май 2020, 22:34
Какво е обяснението, че машината си настройва програма според замърсяването? Как точно вижда машината колко са мръсни съдовете?

Bosch SMV46MX03E
"Сензор за натоварване: Благодарение на сензора за натоварване можете да пестите енергия при миене на по-малко съдове. Автоматично спестява вода и енергия при миене на по-малко съдове. Теглото се измерва чрез въртящ се сензор за скоростта, който открива нивото на водата. Когато има повече съдове, е необходимо по-голямо количество вода за накисването им и нивото на водата пада. В такъв случай се добавя още вода."


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в нд, 03 май 2020, 23:55
За плакненето е друго - там си има сензор за бистротата на изходящата вода и машината плакне докато не потече чиста вода.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в пн, 04 май 2020, 17:38
Момичета, и друго да попитам. Мога ли да настройвам за половин зареждане. Дали пак мога с комбинация от бутони да се направи. Модела ми е Smv46kx04e.
Този модел на бош има ли програма с автоматично отваряне на вратата?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в пн, 04 май 2020, 19:44
Какво е обяснението, че машината си настройва програма според замърсяването? Как точно вижда машината колко са мръсни съдовете?

Bosch SMV46MX03E
"Сензор за натоварване: Благодарение на сензора за натоварване можете да пестите енергия при миене на по-малко съдове. Автоматично спестява вода и енергия при миене на по-малко съдове. Теглото се измерва чрез въртящ се сензор за скоростта, който открива нивото на водата. Когато има повече съдове, е необходимо по-голямо количество вода за накисването им и нивото на водата пада. В такъв случай се добавя още вода."

Това не отговаря на въпроса ми за замърсяването на съдовете, благодаря. За натоварването е ясно, друго питах.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в пн, 04 май 2020, 21:42
Тарти, когато пусне първоначално водата има сензор за частици/плътност. Моята така си настройва Т на която да ги мие.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в вт, 05 май 2020, 11:34
Момичета, и друго да попитам. Мога ли да настройвам за половин зареждане. Дали пак мога с комбинация от бутони да се направи. Модела ми е Smv46kx04e.
Този модел на бош има ли програма с автоматично отваряне на вратата?

Има на програма Еко. Само там.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в вт, 05 май 2020, 11:57
Здравейте! Някоя от вас има ли този модел на Бош:
https://www.technopolis.bg/bg/Sàdomiyalni-za-vgrazhdane/Sàdomiyalna-za-vgrazhdane-BOSCH-SPV66TX01E/p/683932  (https://www.technopolis.bg/bg/Sàdomiyalni-za-vgrazhdane/Sàdomiyalna-za-vgrazhdane-BOSCH-SPV66TX01E/p/683932)
Интересуваме дали наистина е толкова тиха, измива ли добре? Всяко мнение ще ми е полезно.
Планувам покупка, защото вече не се трае непрестанното миене :)
Мястото ми е ограничено и за това гледам.малка машина - за домакинство от трима. Нямам обемни съдове с изключение на 1-2 тави.
1 комплект=6 чинии, нали?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в вт, 05 май 2020, 12:12
Аз я имам. Тиха е и измива добре, но старата ми машинка, беше по-тиха и измиваше по-хубаво.
Няма програми : 1/2 , кратка програма и изплакване.
Има сушене Зеолит, което е предимство.
Ако трябва да обобщя, не бих си я купила. Бих взела машинка, която има бърза, изплакване и 1/2.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в вт, 05 май 2020, 12:24
Хм?! Добре, разбрах - при 45 см-те има ли модел с тези функции? Или е изгубена кауза?
Предвиденото място е в края на реда шкафове и до вратата на кухнята и за 60 см-ва ще е зор. Ще махам една колона чекмеджета, за да сложа машината. Там могат и да са изводите за вода и канал. Не става на друго място дори и да искам.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в вт, 05 май 2020, 12:32
Понеже не се отваря миялната в сайта, Бош ли е? Ако е така, няма ли бутони за съкращаване на времето? Това е много полезно за мен.
Изплакване съм ползвала 1-2 пъти в началото, 1/2 никога не ми е било нужно, при такъв размер на миялната и щом има трима ползватели, ще успяват да я напълнят цялата.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 05 май 2020, 12:37
А,програмата "Auto"  не съкращава ли значително програмата при по-малко съдове?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 05 май 2020, 14:35
Има на програма Еко. Само там.
а при другите програми излизат ли напълно сухи съдовете


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в вт, 05 май 2020, 15:00
Ние сме двама и ни беше много удобно да има 1/2 или изплакване, защото от салата и вечеря, няма как да я напълним и лятото си замирисва.
Бутон за съкращаване на времето има, но не е значително, та не му се радвам особено.
Липсват ми програмите, които имах. Например за слабо замърсени 30 минути на 35 С и бърза на 58 мин.

Девил,  наскоро пускаха една Neff и тя май имаше повече опции. Разгледай назад или в  другата тема за миялни.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1207294
 (https://m.bg-mamma.com/?topic=1207294)

ПП. Виж на 15-страница, има сниман,  модел на Бош и мисля, че е 45 см. Пост 221, но не знам дали има сушене Зеолит. За мен, не е проблем да го няма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в вт, 05 май 2020, 15:12
Има на програма Еко. Само там.
а при другите програми излизат ли напълно сухи съдовете

Снощи я пуснах за първи път. Сутринта само я отворих, съдовете бяха сухи. Не се сетих да проверя дали приборите в третото чекмедже дали са измити. Замислих се по пътя към работа и сега съм в чуденка, дали в най-горното чекмедже за приборите няма да имам проблеми с измиването.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в вт, 05 май 2020, 16:42
Предполагам, че ще успяваме да я напълним без проблем. Държа на хубаво изплакване обаче и да не драска съдовете и чашите. Имам някакви впечатления от приятелки с машини, но техните не са купувани скоро. Едната имаше поражения с надраскване.
Бош ги харесвам като марка, заедно със Сименс - последните вече ги няма за съжаление.
Като цяло всяко мнение ми е полезно.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ToniShu в вт, 05 май 2020, 17:26
Някой може ли да ми каже ей това, синкавото по дъното, от какво се получава? На една алпака тава всеки път го има (на петънца, тук-там), та я мия за всеки случай допълнително - ако е останал препарат. Но ей сега отворих миялната и вижте ми тигана. Много пъти съм го мила и не е имал същия проблем като тавата.
Ежедневната програма е към 1:30, на 50 градуса, машината не е препълнена, тиганът е в най-долна кошница. И друг път съм мила този тиган, с тази капсула (Fairy platinum), на тази програма - никакъв проблем. Но с тавата винаги едно и също - дали таблетка Фрош или капсула Феъри, все тая.  
По чиниите, по стъкло, по вилици и лъжици никога не съм намирала същото.

(//cdn.bg-mamma.com/3z5S/kCJFO.jpg)  

П.П. И ако някой може да ме светне как да качвам по-малки снимки или в скрит текст - отсега благодаря!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в вт, 05 май 2020, 17:59
Не е от миенето, а от готвенето - някакво окисляване, което се маха трудно. Понякога ми остава на стоманените тенджери и го махам с Роли.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в вт, 05 май 2020, 18:36
Драскане се е получавало при мен от гадни таблетки.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в вт, 05 май 2020, 20:53
Ети, благодаря за отговора!

Надраскването не е от машината, а от таблетките.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 06 май 2020, 06:30
Предполагам, че ще успяваме да я напълним без проблем. Държа на хубаво изплакване обаче и да не драска съдовете и чашите. Имам някакви впечатления от приятелки с машини, но техните не са купувани скоро. Едната имаше поражения с надраскване.
Бош ги харесвам като марка, заедно със Сименс - последните вече ги няма за съжаление.
Като цяло всяко мнение ми е полезно.

Тя, Тарти ти е отговорила. Драскането е от препаратите или некачествено стъкло.

Неф е по-високия клас на Сименс. Ако сега трябваше да избирам, щях да се насоча към нея.

Мъж с пушка, пробвах програма "Auto" със слабо замърсени съдове. Въобще не намали времето. Лангърка си, 2 часа и 30 минути.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в ср, 06 май 2020, 08:57
Бубoлина Благодаря! Имам други уреди Сименс и съм много доволна така, че ще гледам и Неф.
Таблетките на Феъри ли са най- ?
В машината ще слагам само съдове, на които има знак, че стават за машинно миене. С други неща не мисля да експериментирам. Съответно каквото си купувам ново ще съобразявам. То няма много неща, които не стават като цяло.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в ср, 06 май 2020, 09:02
Девилче, Неф-а, мисля е по-добър от Бош.
Феъри, обаче платиниум, има готин гел на сомат, прах, също, който не надрасква. Избери нещо с повече функции, за да си ги нагодиш спрямо вашето семейство. Аз съм със Сименс и като се замисля, ползвам всички програми, в зависимост от съдовете вътре и колко бързо ми трябват чисти :grinning:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в ср, 06 май 2020, 09:29
Без да съм имала машина си мислех дали гела не е по-добър вариант?! Така, че пояснението ми идва навреме.
ММ и без това е скептичен - дали всичко се разтваря, дали се изплаква добре. Не ги харесва тези силните химии, както и аз.
Но от друга страна като знам как ми се цепи кожата на ръцете от някои препарати за ръчно миене - искам машина. Хамалогията отделно.
Ще ви следя докато го умуваме и после ще се похваля с придобивката.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в ср, 06 май 2020, 10:18
Аз имам същия въпрос.Защо масово се ползват капсули? По-рентабилно ли е от към цена,по-лесно за използване,по-добре измива? Чета чести оплаквания от капсули,че драскат,че не се разтварят добре,но продължават да се ползват масово?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в ср, 06 май 2020, 10:30
Лесно се слагат - не се оливаш. Аз ползвам Финиш от по-скъпите - Куантум Макс или Ол ин уан макс и не ми развалят съдовете. Хубавите чаши обаче си ги мия на ръка.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в ср, 06 май 2020, 10:41
От дълги години ползвам миялна и абсолютно нищо не мия на ръка.Винаги с капсули,машината ми е голяма(60см),пускам я когато се напълни,ако е необходимо изчаквам,имам много посуда.Свикнала съм да слагам капсула,но мисля,че излиза скъпо,но съм сигурна,че силно замърсена посуда се измива с капсула,не съм имала проблем с надраскване(използвала съм само Финиш,Феъри).Не деля силно или слабо замърсени съдове,мия всичко заедно,само на интензивна програма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 06 май 2020, 10:56
За измиване, ползвам гел. Лесно ми е за дозировка и ако са слабо замърсени, слагам по-малко.  За по-силно замърсени съдове, ползвам Феъри платинум.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: xuhuha в ср, 06 май 2020, 12:23
Предполагам, че ще успяваме да я напълним без проблем. Държа на хубаво изплакване обаче и да не драска съдовете и чашите. Имам някакви впечатления от приятелки с машини, но техните не са купувани скоро. Едната имаше поражения с надраскване.
Бош ги харесвам като марка, заедно със Сименс - последните вече ги няма за съжаление.
Като цяло всяко мнение ми е полезно.

Аз ползвам миялна от ИКЕА, по-стара версия на този модел:

https://www.ikea.bg/products/kitchen-worktops/kitchen-appliances/dishwashers/rengora-sadomialna-za-vgrazhdane/70385834

Въпреки, че пише ИКЕА на нея, реално е Електролукс.

Както и другите писаха, надраскването е свързано с препарата, не със самата съдомиялна. За измиване мие отлично, използвам таблетки Феъри или Финиш, от тези с геловата обвивка, защото става за секунди - слагаш в отделението и затваряш. Ползвал съм и твърди таблетки, и препарат за наливане, но аз съм си мързелив (като повечето мъже), и гледам да ми е удобно, не искам да отварям някакви пликчета или да се оливам с препарати.

1 път месечно я пускам с този препарат:

https://www.tophomebrands.com/heitmann/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=561&virtuemart_category_id=177&Itemid=621

Има и други варианти, просто този знам, че ми върши работа. Изчиства всичко, от вътрешността, през дюзите, помпи и т.н. Единственото, което чистя на ръка, е самото външно уплътнение и външният ръб на вратата.

Иначе, чувал съм добри отзиви за тези на Миеле (или Миле, както е правилно да се чете), но там говорим за едни други пари :)

И последно, откакто имам съдомиялна, никога няма да се върна на миене на ръка. За мен казусът е същият, като да обсъждаме да се пере на ръка...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в ср, 06 май 2020, 14:56
Без да съм имала машина си мислех дали гела не е по-добър вариант?! Така, че пояснението ми идва навреме.
ММ и без това е скептичен - дали всичко се разтваря, дали се изплаква добре. Не ги харесва тези силните химии, както и аз.
Но от друга страна като знам как ми се цепи кожата на ръцете от някои препарати за ръчно миене - искам машина. Хамалогията отделно.
Ще ви следя докато го умуваме и после ще се похваля с придобивката.
За мен гела е по-добрия вариант, а и мога да си го дозирам според натоварването и замърсеността. Никога не съм се оливала, както писаха някои, дори вратата на миляната около контейнера за препарат не съм оливала. Цената - геловете ги пускат на добри оферти, понякога на "вземи 2 плати 1". Не драска и няма шанс да не се разтвори, дори и в хладка вода. Дозирането отнема с около 3-4 секунди повече отколкото зареждане на таблетка. Ама това е за другата тема за препаратите :wink:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Деляна Рангелова в ср, 06 май 2020, 18:42
Здравейте ,

някой знае ли от какво може да се е получило това бяло оцветяване на дуралексовите ми чинии . От всички съдове в миялната , само на тези чинии имаше такива петна , на чашите , вилици и тавата нямаше проблем .
Интересно ми е да знам дали може да е от таблетките . Миналата седмица взех от Лидл таблетки тяхна марка , на промоция , за първи път взимам от тях .
Слагам снимка на чинията и на таблетките , ще съм Ви много благодарна ако споделите мнение и отзиви :hugs:

(//cdn.bg-mamma.com/crko/0zeuB.jpg)

(//cdn.bg-mamma.com/crko/IwauM.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Camille Clo ♥ в ср, 06 май 2020, 18:46
Съдомиялната има нужда от почистване със специален препарат.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в ср, 06 май 2020, 18:54
Здравейте ,

някой знае ли от какво може да се е получило това бяло оцветяване на дуралексовите ми чинии . От всички съдове в миялната , само на тези чинии имаше такива петна , на чашите , вилици и тавата нямаше проблем .
Интересно ми е да знам дали може да е от таблетките . Миналата седмица взех от Лидл таблетки тяхна марка , на промоция , за първи път взимам от тях .
Слагам снимка на чинията и на таблетките , ще съм Ви много благодарна ако споделите мнение и отзиви :hugs:

(//cdn.bg-mamma.com/crko/0zeuB.jpg)

(//cdn.bg-mamma.com/crko/IwauM.jpg)
Солта е дошла в повече.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Деляна Рангелова в ср, 06 май 2020, 19:13
Да , май скоро не съм я чистила с препарата . А тя солта нали автоматично си я взима , или може би като използвам таблетки Всичко в едно , не трябва да слагам сол ?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Reni Angelova в ср, 06 май 2020, 19:17
Да , май скоро не съм я чистила с препарата . А тя солта нали автоматично си я взима , или може би като използвам таблетки Всичко в едно , не трябва да слагам сол ?
Зависи какви са ви настройките,ако имате функция Мултитаб(или с подобно име) дали е включена.Общо взето това е, бели петна-много сол,синьо лилави-много гланц.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Деляна Рангелова в ср, 06 май 2020, 19:23
Благодаря Рени имам функция таблетка / мултитаб , но не я включвам . Ще пробвам и така и ще видя как е :hugs:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ToniShu в чт, 07 май 2020, 09:18
Да кажа, че при мен синкавото е било препарат. Пуснах я пак, с Фрош таблетка този път - даже и по тавата няма петънца. Сега поне знам какво е, та ще ги редувам нещо таблетките, ще му намеря цаката :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в чт, 07 май 2020, 12:56
Съдовете от дуралекс се захабяват бързо в миялната.
Аз никога не съм ползвала гел. Таблетките ми излизат много евтини, редовно имаме промоции 2 кутии на цената на 1 или 3 на цената на две. Под 8 цента ми излиза таблетката. Ще взема да сметна колко излиза едно измиване с гел и да пробвам.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в чт, 07 май 2020, 17:37
Гелът мие по-слабо от капсулите на Феъри платинум примерно. Преди години съм ползвала и прах, много ми харесваше, защото си го дозирах както искам, но напоследък не съм срещала.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Sunny_Speed в чт, 07 май 2020, 17:44
Гелът мие по-слабо от капсулите на Феъри платинум примерно. Преди години съм ползвала и прах, много ми харесваше, защото си го дозирах както искам, но напоследък не съм срещала.
Кой гел? Сомата ми мие всичко.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: papi6 в чт, 07 май 2020, 22:38
Мие, но по-слабо от феърито. При по-замърсени съдове предпочитам второто.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пт, 08 май 2020, 08:22
Мие, но по-слабо от феърито. При по-замърсени съдове предпочитам второто.
E, слабо, слабо, колко слабо да мие, при все, че измива загоряла тава на 100% :bowtie:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 08:37
Не знам дали въпроса ми е за тази тема. От вчера имам проблем с вратичката на съдомиялната. При затворено положение горната част приляга плътно, а долната стърчи навън. Прилагам снимки. Никой от домочадието не си призна да я е натискал насила. Махах кошницата, да не би тя нещо да не влиза и да пречи, гледах уплътненията - нищо! Къде може да е проблемът и как да го остраня? Направо ми се реве. Март месец се развали пералнята, сега и съдомиялна, ако трябва да сменям... :(

Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/ijEo/j0VWi.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/ijEo/3AKaE.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Devil_Rose в пт, 08 май 2020, 09:02
НеПоКоРнА без да имам машина бих те посъветвала хубаво да огледаш вратичката и механизма за затваряне. Би трябвало да се види при обстоен преглед къде е проблема и евентуално от какво.
Вариант 2 викаш майстор да погледне.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пт, 08 май 2020, 10:29
Изглежда на проблем с пантите. Когато натиснеш на вътре прибира ли се вратичката?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 10:34
Изглежда на проблем с пантите. Когато натиснеш на вътре прибира ли се вратичката?

Не, даже и като натисна не става.

Не ми се иска да викам техник, безработна съм в момента.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в пт, 08 май 2020, 10:43
Отвори вратичката,светни с нещо и огледай отвсякъде в долната част дали няма някоя разкачена панта.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 10:50
Огледах пантите - нищо нередно не виждам и от двете страни. Вратата си се движи нормално, не увисва, само не се затваря като хората. Луфтът е еднакъв и от двете страни.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в пт, 08 май 2020, 10:55
Е, все пак вратата служи за затваряне, ако не тече при работа не го мисли толкова. Вече ако не затваря хубаво имаш проблем.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 11:04
Не тече, вчера я пробвах. Но пък ме дразни и съм на тръни така...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: iknik в пт, 08 май 2020, 12:32
Това кубче ли е? И аз съм с такава и си е така, вратата не е в една линия с долната част, малко излиза напред.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 12:59
Това кубче ли е? И аз съм с такава и си е така, вратата не е в една линия с долната част, малко излиза напред.

Кубче е, да. Но преди вратата беше равна. Не трябва да излиза. Твоята като на снимките, които показах ли е?

Иначе гледах в нета - вратата си е равна с долната част. Писах на БОШ да видим дали ще ми отговорят нещо или ще искат на сервиз да я водя.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: iknik в пт, 08 май 2020, 13:17
Не мога да преценя от снимките колко точно зее при теб, но съм сигурна, че не са равни поначало. Най-добре се вижда като се погледне отгоре, в нета и аз ги виждам равни иначе :grinning:
В някой магазин наблизо не е ли налична да я погледнеш там?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в пт, 08 май 2020, 14:32
Здравейте!
Някой да има такава съдомиялна и дали си заслужава?  https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene  (https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene)
Дали побира средна тава,защото кубчетата май не.
Не ми се купува скъпа за вилата.
По размери май е по-голяма от кубче,дали може да се постави в шкафа или върху плота?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 15:56
Не мога да преценя от снимките колко точно зее при теб, но съм сигурна, че не са равни поначало. Най-добре се вижда като се погледне отгоре, в нета и аз ги виждам равни иначе :grinning:
В някой магазин наблизо не е ли налична да я погледнеш там?

Може ли да съм толкова изтрещяла, че да не съм забелязала?:smiling_imp:
Ето още една снимка, изсветлих и я и направих по-ярки цветовете. Не мога да направя по-добра, защото е в шкафа. Но не ми прилича да си е така от началото...Иначе нагоре вече плътно си приляга. Ако имаш възможност , може ли да ми премериш вратичката колко мм излиза пред частта с копчетата?
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/ijEo/8J9jt.jpg)

Тези от Бош нищо не казаха, предложиха ми сервиз.

Памелита, кубчето ми събира всички тави, даже тази от фурната, която хич не е малка. Естествено заема почти цялото място, но може да се мият.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: iknik в пт, 08 май 2020, 16:55
Ох, мъчих се да меря, и детето извиках да помага, милиметър-два да е разликата :joy:
Опитах и да снимам
Скрит текст:
(//cdn.bg-mamma.com/4Nql/CKDSp.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: НеПоКоРнА в пт, 08 май 2020, 17:02
Благодаря! Моята е 5мм в края и почти 7-8мм по средата. Но наистина не я помня така. В крайна сметка мие и не тече и няма да се занимавам повече. Само ще я наблюдавам. Мерси!


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: iknik в пт, 08 май 2020, 17:10
Ооо, не е толкова при мен, не си въобразяваш. Дано не потече.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 09 май 2020, 10:49
Според мен на iknik си е така заводски, т.к. издаденото е равномерно от горе до долу, докато при НеПоКоРнА ми се вижда от долу луфтът да е по-голям, а нагоре да се стеснява, което едва ли е заводско решение. Вероятно има проблем с панитите. Добре е да я погледне техник. Моят съвет е, понеже разбрах, че финансово не е ок да се вика техник точно сега, да го направи при първа възможност, а до тогава, машината да се пуска само когато има кой да й хвърля по едно око, ако протече.
---------------
Pamelita - аз такава не бих си взела, или ще сложа голяма - нормална, която е  60 см широка, но ще събира всичко или кубче. Показаната вунщно е с Размер (ш/в/д) (mm): 550/590/500, иначе Консумация на вода (литър/цикъл): 8,  Брой комплекти за миене: 8 - колкото 45 сантиметрова и 85 висока, а в съшото време е по ниска с около 20 см? Вътре никъде не видях какво е разпределението. Ти размери ли гониш или цена? Струва ми се, че е второто, т.к. показаната е 55 см. широка. За тези пари бих си взела амика. Ако имаш по-голям бюджет пиши и дали държиш да е свободно стояща или може и за вграждане.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в сб, 09 май 2020, 11:11
Според мен на iknik си е така заводски, т.к. издаденото е равномерно от горе до долу, докато при НеПоКоРнА ми се вижда от долу луфтът да е по-голям, а нагоре да се стеснява, което едва ли е заводско решение. Вероятно има проблем с панитите. Добре е да я погледне техник. Моят съвет е, понеже разбрах, че финансово не е ок да се вика техник точно сега, да го направи при първа възможност, а до тогава, машината да се пуска само когато има кой да й хвърля по едно око, ако протече.
---------------
Pamelita - аз такава не бих си взела, или ще сложа голяма - нормална, която е  60 см широка, но ще събира всичко или кубче. Показаната вунщно е с Размер (ш/в/д) (mm): 550/590/500, иначе Консумация на вода (литър/цикъл): 8,  Брой комплекти за миене: 8 - колкото 45 сантиметрова и 85 висока, а в съшото време е по ниска с около 20 см? Вътре никъде не видях какво е разпределението. Ти размери ли гониш или цена? Струва ми се, че е второто, т.к. показаната е 55 см. широка. За тези пари бих си взела амика. Ако имаш по-голям бюджет пиши и дали държиш да е свободно стояща или може и за вграждане.

Свободно стояща трябва да е,не претенциозна.Искам да я сложа в шкафа,а ако не става върху плота.
Т.е.тази харчи колкото 45 см.?
А кубчетата по-малко,така ли?
Къде продават Амика?
Препоръчайте кубче до 450лв.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 09 май 2020, 11:27
"Т.е.тази харчи колкото 45 см." - горе долу да, а е по малка, но ако я сложиш на плота, а тя е висока 59см. - горе-долу ще е до горните шкафове, ако са по стандарт на 60 см. от плота. Амика имат 45 и 60см, кубче не съм виждала.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Косите на Вероника в сб, 09 май 2020, 21:01
Подобен проблем имаше синът ми, с неговата машинка и като я разглобих, видях, че няма налягане в горна перка. Оказа се, че са точно уплътненията, които са между перката и рамото. Сменихме само уплътненията и сега мие перфектно, затова ви го бях писала.

Колко Ви излезе перката с рамото?
27 лв.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: princess_des в вт, 12 май 2020, 22:20
Успя ли да я настроиш? И аз съм с Бош и не успях по книжка,не става и не става ...


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Icho_68 в чт, 14 май 2020, 14:22
Да, успях да настроя за твърдостта на водата и за гланца. Към упътването имах една разпечатка кратко упътване на италиански език. По картинките успях да се ориентирам. Трябва да се натисне бутончето с чаша и бутона за старт. Бях качила снимка на упътването.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в сб, 16 май 2020, 14:07
Здравейте!
Някой да има такава съдомиялна и дали си заслужава?  https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene  (https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene)
Дали побира средна тава,защото кубчетата май не.
Не ми се купува скъпа за вилата.
По размери май е по-голяма от кубче,дали може да се постави в шкафа или върху плота?
Аз имам такава - едно към едно, само че е Краун и я купих от Зора в началото на годината за ~420 лв. Писах по-назад в темата, че съм изключително доволна, а съм ползвала доста миялни във фамилията ни. Побира всички големи тави и тенджери, и като в градския транспорт - все има място и за още :)
Най-голямата ми тава е 24х34х10 см. Показаната тенджера на снимката е с диаметър 22 см без дръжките и височина 14 см. Височината на чашата в горната кошница е 10 см (по - високи там не може).
Голям плюс са двете кошници и съответно 2 перки! Има и 2 подвижни кошници за прибори. Монтирана е върху плота, под горния ред шкафове. Тиха е. И други плюсове има, писала съм.
(//cdn.bg-mamma.com/Izrc/UynxC.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в сб, 16 май 2020, 14:30
Здравейте!
Някой да има такава съдомиялна и дали си заслужава?  https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene  (https://zora.bg/product/wqp8-3802f-s-7-br-8-a-izmivanesushene)
Дали побира средна тава,защото кубчетата май не.
Не ми се купува скъпа за вилата.
По размери май е по-голяма от кубче,дали може да се постави в шкафа или върху плота?
Аз имам такава - едно към едно, само че е Краун и я купих от Зора в началото на годината за ~420 лв. Писах по-назад в темата, че съм изключително доволна, а съм ползвала доста миялни във фамилията ни. Побира всички големи тави и тенджери, и като в градския транспорт - все има място и за още :)
Най-голямата ми тава е 24х34х10 см. Показаната тенджера на снимката е с диаметър 22 см без дръжките и височина 14 см. Височината на чашата в горната кошница е 10 см (по - високи там не може).
Голям плюс са двете кошници и съответно 2 перки! Има и 2 подвижни кошници за прибори. Монтирана е върху плота, под горния ред шкафове. Тиха е. И други плюсове има, писала съм.
(//cdn.bg-mamma.com/Izrc/UynxC.jpg)

Много благодаря! :hugs:
Знаех си аз,че побира повече от кубче.Тази ще е.
А краун май вече е финлукс.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в сб, 16 май 2020, 14:40
Нямам представа, и Краун и финлукс си се продават от години паралелно в Зора. Моята е Crown WQP8-3802F-W,  и освен разликата в цената и в надписа в левия ъгъл, друга не виждам :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в сб, 16 май 2020, 15:45
Нямам представа, и Краун и финлукс си се продават от години паралелно в Зора. Моята е Crown WQP8-3802F-W,  и освен разликата в цената и в надписа в левия ъгъл, друга не виждам :)

Аз я следя от известно време и беше краун.Преди около 2 седмици я нямаше и като се появи вече беше финлукс за 460лв.
Няма разлика май,да.😊


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 19 май 2020, 09:49
Колебая се между тези две съдомиялни
Бихте ли ме посъветвали коя да избера
С подобни параметри са но все пак
държа да има air dry функция, whirpool има функция PowerClean, но elektrolux е А+++
https://www.technomarket.bg/mialni/whirlpool-wfc-3c26p-09157448 (https://www.technomarket.bg/mialni/whirlpool-wfc-3c26p-09157448)

https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s%C3%A0domiyalni/S%C3%A0domiyalna-ELECTROLUX-ESF5555LOW/p/688336 (https://www.technopolis.bg/bg/Svobodno-stoyashti-s%C3%A0domiyalni/S%C3%A0domiyalna-ELECTROLUX-ESF5555LOW/p/688336)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: az-mama2 в вт, 19 май 2020, 10:53
Аз съм с Уърлпуул на 1,5 г. , имам тази функция, но честно казано не съм я пробвала още .Тенджерите ги накисвам първо, след това лесно се мият. Имам обаче следния проблем ( предистория- имах пак уърлпуул 15 г, сушеше прекрасно, вилиците бяха в кошница на долно ниво , гланц никога не съм сипвала, ползвах винаги таблетки, а солта светваше на години, последните даже и не сипвах и си работеше прекрасно ). Сега след ремонт си купих пак Уърлпуул, висок модел, вилиците са в най-горно ниво  дето се редят, еми никога не са така сухи както на старата. Имам чувството, че самата решетеста хоризонтална кошница задържа капките... Второ- солта светва на 5-6 месеца, настроена е правилно, а при миене през ден ,гланца светва на месец, струва ли ви се нормално? Няколко пъти я отварям и е пълна с пяна долу, сигурно има проблем с дозатора на гланца.... Направо човек да не си купи нещо ново...По-здраво от старите неща няма :(


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 19 май 2020, 11:05
позната има показания модел на whirpool и е доволна
каза , че функцията с отваряне на вратата  помага за много доброто изсушаване на съдовете
а някой с електролукс да изкаже мнение
знам че бош са най-хубавите, но нещо не мога да си харесам модел


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ToniShu в вт, 19 май 2020, 14:09
Аз съм с ей този Whirpool, по-конкретно. https://www.whirlpool.bg/r/produkti/s-domiyalni-mashini/s-domiyalna-za-vgrazhdane-whirlpool-standarten-razmer-srebrist-cvyat-wic-3c23-pef/859991007840
Нямам проблемът с неизсушени прибори в горното чекмедже, даже ги измива и изсушава много добре дори като пусна само долна кошница. Понеже ми е първа съдомиялна, нямах очаквания за честота на зареждане с гланц. Но я имам от 2 месеца и вече веднъж си искаше доливане, след първоначалното сипване. Явно е твърде често, но пък и без гланц съдовете излизат без петна (с гланц обаче ми харесват повече). А и имам още от първата бутилка, която купих - значи май не гълта твърде много.

The Invisible, моята мие добре (не се налага да пускам power clean). И суши чудесно, поне според мен. На кратката програма обаче вратата не се отваря автоматично, което е малко кофти като си свикнала да я пуснеш и повече да не й обръщаш внимание. Но пък аз я ползвам рядко (програмата). Назад съм писала от какво съм доволна и от какво не. Засега мисля, че не съм сбъркала с уреда. Ще видим по-нататък :)
За енергийният клас ММ смята, смята и накрая заяви "всичко над A+ и от там нататък не те интересува два, три или пет плюса има". Смяташе според нашият начин на живот, че разликата между А++ и А+++ няма да ни се отрази с някаква значителна сума.  Засега успешно си плащаме тока, пък дано така и останем :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Camille Clo ♥ в вт, 19 май 2020, 14:53
Старата ми съдомиялна беше Електролукс, с ремонтите, 15 години ежедневна работа. Като цяло, много по-добре миеше и сушеше от сегашната Whirpool. Обаче, скъпи резервни части. Като гледам тази, едва ли ще изкара повече от пет години. Не съм очарована особено от новата. https://www.whirlpool.bg/r/produkti/s-domiyalni-mashini/s-domiyalna-whirlpool-byal-cvyat-simline-wsfo-3o23-pf/859991553060#


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 19 май 2020, 15:09
всъщност харесах и модел на бош
https://techmart.bg/%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2060%D1%81%D0%BC%20Bosch%20SMS46GW01E (https://techmart.bg/%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2060%D1%81%D0%BC%20Bosch%20SMS46GW01E)
може и него да избера
прави ми впечатление , че бош и електролукс имат 5 години гаранция
само в техномаркет искат доплащане за това, странно


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в вт, 19 май 2020, 19:15
Все си мисля, че това с автоматичното отваряне на вратата е при по-старите модели съдомиялни (съдя по първото ми "кубче" от преди 25 години). Оттам нататък съдомиялните, които сме купували, все са били за пълно вграждане - 2 Бош 60 и 45 см, и 2 Беко по 45. Нито една от тях няма проблем със сушенето без да отваря автоматично вратата. Същото е и при новото ми кубче Краун сега. След като свърши последното горещо плакнене, не чувам перката да се върти, но дисплея си показва, че програмата още не е свършила. На финала се включва помпата, която отвежда стеклата се кондензирала вода, след което машинката сигнализира, че е приключила. И това според мен е много по-добре.
За функцията  power clean - трябва ли дъното на тавата например да е обърнато към тези допълнителни дюзи? Не видях на картинките, а ме заинтригува разположението им - допускам, че те са с по-силна струя от на перката?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: az-mama2 в вт, 19 май 2020, 20:56
Да, трябва да са обърнати към перките, аз затова не я ползвам функцията , защото трябва да си променям наредбата както обикновено правя :)  Ама трябва да пробвам някой път....


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 19 май 2020, 22:02
Идеята на отваряне на вратата и функцията airdry е че изсушава много добре с естествена вентилация
А моделите като на бош с функция extra dry e допълнително нагряване, което хаби повече еленергия


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: cooking_addict в вт, 19 май 2020, 23:34
Имате ли идея защо пластмасата не ми се издушава? Разни кутии, мерителни чаши, чопър.. Все са чисто мокри, а всичко останало скърца от чистота.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: blackcat6 в ср, 20 май 2020, 02:02
Направих беля май. Сипах Доместос върху филтъра и сега водата не се оттича. Трябва ли сама да се оттече или като я пусна ще я изпомпи. Събрах веднъж водата с гъба, стоплих една кана вряла вода и сипах отново, отново не се оттече. Така да ме е яд, че нямам думи. Да бях прочела първо преди да действам, ама на...
Предварително благодаря за всякакви мнения.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: tetka_the_best в ср, 20 май 2020, 07:24
Постарай се да махнеш водата с доместоса (с гъба или спринцовка), след това извади филтъра и хубаво го измий под течаща вода. Опитай да извадиш максимално и водата с доместоса от мястото на филтъра. Сглоби я и я пусни празна без таблетки на плакнене или най-бързата и с ниска температура програма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Camille Clo ♥ в ср, 20 май 2020, 09:08
Извинявай, ама как влезе Доместос вътре в машината. Както е казала Тетка, обери максимално, след това цикъл за изплакване ако има, пусни него. Дано поне си сложила обикновен Доместос, а не Зеро лайн гел, защото той е на основата на киселина.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: blackcat6 в ср, 20 май 2020, 09:43
Постарай се да махнеш водата с доместоса (с гъба или спринцовка), след това извади филтъра и хубаво го измий под течаща вода. Опитай да извадиш максимално и водата с доместоса от мястото на филтъра. Сглоби я и я пусни празна без таблетки на плакнене или най-бързата и с ниска температура програма.

Благодаря, пуснах я, оттича... Дано всичко е наред, че ми иде да се наритам :disappointed:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: waterproof в сб, 23 май 2020, 00:24
Имате ли идея защо пластмасата не ми се издушава? Разни кутии, мерителни чаши, чопър.. Все са чисто мокри, а всичко останало скърца от чистота.

Защото е така, аз досега не съм имала машина, която да ги изсушава, дори и при турбодрай и heatdry.
Оставям в машината за доизсъхване.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в сб, 23 май 2020, 00:28
В моята са сухи, та до машина си. Иначе на ръка пластмасата никога не мога да я измия така. Пък нека е мокро после. Важното е да е чисто :grinning:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в сб, 23 май 2020, 09:09
В моята са сухи, та до машина си. Иначе на ръка пластмасата никога не мога да я измия така. Пък нека е мокро после. Важното е да е чисто :grinning:
А какъв е модела?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в сб, 23 май 2020, 09:17
И в моята са сухи. Аз съм с Бош със Зеолит.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: etty775 в сб, 23 май 2020, 09:32
Сименс със Зеолит :grinning:


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: artemida в сб, 23 май 2020, 10:06
Да,зеолит-а суши всичко,но...цената му е много висока(с Бош зеолит съм).


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Хоп-Троп! в сб, 23 май 2020, 11:08
С Бош без Зеолит съм и до сега винаги са ми били сухи. Даже се изумих като го прочетох.  Използвам миялна от около 5 месеца и нямам наблюдения върху други марки. Стана ми интересно и ще поразпитам :)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в сб, 23 май 2020, 20:42
Аз съм с Уърпул 6-то чувство и също са сухи пластмасовите съдове, но тефлоновите са мокри.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Camille Clo ♥ в сб, 23 май 2020, 21:27
Тефлонови, чугунени, медни и алуминиеви съдове нямат място в съдомиялната.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в сб, 23 май 2020, 21:45
Тефлонови, чугунени, медни и алуминиеви съдове нямат място в съдомиялната.
Другите не ги слагам, но тефлонови си позволявам.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в сб, 23 май 2020, 22:33
Аз съм с Уърпул 6-то чувство и също са сухи пластмасовите съдове, но тефлоновите са мокри.
Бихте ли споделила модела


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в нд, 24 май 2020, 00:05
Аз съм с Уърпул 6-то чувство и също са сухи пластмасовите съдове, но тефлоновите са мокри.
Бихте ли споделила модела
Моделът е за вграждане WHIRLPOOL WIO3T133 DEL, но има аналогичен модел за свободно стояща.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Camille Clo ♥ в нд, 24 май 2020, 05:53
Вашият модел, WHIRLPOOL WIO3T133 DEL, го рекламират с иновативна система за сушене, Power dry, с 3Д въздушен поток, който изсушава без петна даже пластмасови изделия. Явно е добра машина, споделено от първо лице.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в нд, 24 май 2020, 07:02
Вашият модел, WHIRLPOOL WIO3T133 DEL, го рекламират с иновативна система за сушене, Power dry, с 3Д въздушен поток, който изсушава без петна даже пластмасови изделия. Явно е добра машина, споделено от първо лице.
От половин година я имам и съм много доволна. Това беше най-бюджетното, за това което търсех. Марката, на която държа е Бош, но с тези параметри цената беше двойна.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Pamelita в вт, 26 май 2020, 00:26
Ttetka_the_best,моля те да ми кажеш какви са програмите и колко е времетраенето им.
Има ли програма на висок градус за час,час и нещо?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: shirinyan в вт, 26 май 2020, 12:11
Здравейте, от около година имаме този модел и мога да кажа само хубави неща, ако има нещо неизмито както трябва то това е от неправилно нареждане, проверено на 100%. Модела е whirlpool 3C23 PEF https://www.technomarket.bg/sydomialna/whirlpool-wic-3c23-pef-09151411
Следях я няколко месеца и я взех на 699лв. Изключително тиха, без излишни програми, всичко излиза чисто и сухо. PowerClean е просто супер за загорели тенджери. (жена ми единствено ги пръска с обезмаслител и тогава ги слага).  Преди да я купим всички ни казваха че си преплаквали посудата преди миялна, е няма такова нежо, абсолютно ненужно и излишно упражнение. Ако имате въпроси, питайте.
П.С. Тогава се двоумяхме между нея и един Bosch но беше с около 250лв повече и в крайна сметка не съжаляваме + това 6г. гаранция не са за подценяване.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в вт, 26 май 2020, 12:14
Аз си преплаквам съдовете преди миялна не защото ме е страх, че няма да се измият, а не искам да ми се трупа всякаква гнусота по филтрите.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 26 май 2020, 12:26
PowerDry е просто супер за загорели тенджери. (жена ми единствено ги пръска с обезмаслител и тогава ги слага). 

Сигурни ли сте ,че сте напълно наясно с всички функции на машината?


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ToniShu в вт, 26 май 2020, 12:28
shirinyan, няма PowerDry, а PowerClean и NaturalDry :) Много се радвам, че казваш, че е тиха - аз очаквах доста по-тих уред, но понеже не бях ползвала миялна, нямах база за сравнение. Явно ти имаш и я считаш за тиха. Много ги гледах тия децибели преди да я избера, а май не съм си изградила правилна представа... Сега поне знам, че въпреки това е можело да бъде и по-зле :)  
И аз не плакна - ако има остатъци от храна бърша със салфетка и мятам в машинката. Аз съм доволна от измиването даже без PowerClean (никога не съм го пускала). А и в момента я има за 699 лв, за толкова я взех и аз преди около 2 месеца.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в вт, 26 май 2020, 13:07
PowerDry е просто супер за загорели тенджери. (жена ми единствено ги пръска с обезмаслител и тогава ги слага). 

Сигурни ли сте ,че сте напълно наясно с всички функции на машината?

Само от едно изречение разбираш, че изобщо не е на ясно.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ToniShu в вт, 26 май 2020, 13:16
Ама и вие го наскачахте човека - може да е просто грешка, вълнувал/а се е от първия си пост в БГмама :) Аз преди време в една тема написах, че котлоните ми са 4-ка, а те са всъщност 3-ка. И даже не помня в коя точно, че да ида да се поправя.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: The Invisible в вт, 26 май 2020, 13:20
напротив има и функция power dry , подобрение на natural dry
(//cdn.bg-mamma.com/Q8Gl/mLEKR.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: shirinyan в вт, 26 май 2020, 13:42
Да наистина съм искал да напиша PowerClean, извинявам се. Нашия модел е с NaturalDry който до сега не сме го ползвали. PowerDry го има следващия модел 3Т133 който тогава беше 1К+. Преди 2 дни си го поръча наша близка но не мога да кажа още нищо. В повече има PowerDry и програма за самочистване. Аз нашата я чистих с един препарат от ДМ (от тяхната марка) и ароматизатор също от там. Извинявам се наистина неволно съм объркал името на функцията. Наистина е изключителна тиха, незнам какъв е критерия Ви за тишина. Но дори не сме пускали програмата която "уш" е по тиха.
П.С. Не си купувайте от Емаг уред на Whirlpool 6 Sense, не важи 6г. гаранция. Наложи се да върнем 3Т133 и го поръчахме от Техномаркет. Това е вид Национална промоция която важала само за уреди закупени на територията на България.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Мъж с пушка в вт, 26 май 2020, 17:16
Аз пак да се върна на въпроса чекмедже или кошница за прибори. До колкото разбрах от до тук прочетено,когато има "кошница за прибори" се заема от мястото в долното чекмедже и за това по-добре е "чекмедже за прибори". Сега обаче чета упътване на един Bosch и там нещата са обяснени по друг начин.Ако е с "чекмедже за прибори" се заема от цялото пространство за сметка на горната кошница,а не само един кът от нея както е при "кошница за прибори" в долното чекмедже.Малко объркано стана,дано се разбира въпроса ми.

(//cdn.bg-mamma.com/HQco/ZYg3M.png)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: dannyny в вт, 26 май 2020, 17:53
Аз пак да се върна на въпроса чекмедже или кошница за прибори. До колкото разбрах от до тук прочетено,когато има "кошница за прибори" се заема от мястото в долното чекмедже и за това по-добре е "чекмедже за прибори". Сега обаче чета упътване на един Bosch и там нещата са обяснени по друг начин.Ако е с "чекмедже за прибори" се заема от цялото пространство за сметка на горната кошница,а не само един кът от нея както е при "кошница за прибори" в долното чекмедже.Малко объркано стана,дано се разбира въпроса ми.

(//cdn.bg-mamma.com/HQco/ZYg3M.png)
Чекмеджето на приборите е свиваемо, така че не пречи на средната кошница, ако има обемист съд. А от моя 6 месечен опит много рядко ми се е налагало да имам обемисти съдове във втората кошница. Предимно ги слагам в долната кошница.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: waterproof в вт, 26 май 2020, 18:40
Аз по стечение на обстоятелствата към момента работя с 3 уреда - най-удобна е 3-тата кошница, която е за само за прибори.
Поне за мен.
Първата ми машина имаше стандартна кошница за прибори в най-долната част, но това заема място, а и не е удобно, когато се поставят по-дълги лъжици.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Черна станция в вт, 26 май 2020, 19:03
Аз съм доволна от кошницата - мога да я преместя на друго място или да я махна изобщо заради някоя тава. Големи лъжици слагам на страничните рафтчета. Не съм имала чекмедже, но ми изглежда досадно подреждането, докато в кошницата само пъхаш и готово.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: waterproof в вт, 26 май 2020, 19:23
Идеята е, че чекмедже+кошница (за всеки, както иска). Аз имам още 2 малки кошници и на второ ниво+чекмеджето и една стандартна на първо ниво.
И не, не е досадно, нито е бавно подреждането на приборите в чекмеджето, аз не си играя - просто ги слагам, дюзите измиват всичко идеално.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: shirinyan в вт, 26 май 2020, 19:29
Нека не се забравя факта, че кошница може да се купи винаги отделно. За това по-добре да бъде с чекмедже и човек ако си реши да си купи допълнително кошничка. Мисля че е по-логично.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: kork в вт, 26 май 2020, 19:51
Имам следния въпрос: взех си Бош SPV66TX01E, но в магазина не се сетих да питам за вратичката. С усилие я отварям и не стои отворена, ако не издърпам кошницата за тежест.  Да не би защитата за деца да е активирана?
От книжката  така и не мога да разбера как се деактивира.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Тарталета в вт, 26 май 2020, 21:20
Аз имам две кошници. Една даже не знам къде съм я прибрала. Спокойно си я местя или вадя в зависимост от натовареността на машината в момента.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Бубoлина в ср, 27 май 2020, 06:33
Имам следния въпрос: взех си Бош SPV66TX01E, но в магазина не се сетих да питам за вратичката. С усилие я отварям и не стои отворена, ако не издърпам кошницата за тежест.  Да не би защитата за деца да е активирана?
От книжката  така и не мога да разбера как се деактивира.

Аз имам същата и вратичката наистина се отваря трудно и не може да стои отворена при всякакво положение, а само на няколко нива.  Докато не се монтира "мебелната" вратичка,  може да стои само в напълно отворено
 или затворено положение.  За защита от деца, дори не съм прочела, защото сме само възрастни.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: kork в ср, 27 май 2020, 09:22
Имам следния въпрос: взех си Бош SPV66TX01E, но в магазина не се сетих да питам за вратичката. С усилие я отварям и не стои отворена, ако не издърпам кошницата за тежест.  Да не би защитата за деца да е активирана?
От книжката  така и не мога да разбера как се деактивира.

Аз имам същата и вратичката наистина се отваря трудно и не може да стои отворена при всякакво положение, а само на няколко нива.  Докато не се монтира "мебелната" вратичка,  може да стои само в напълно отворено
 или затворено положение.  За защита от деца, дори не съм прочела, защото сме само възрастни.
Наистина съдомиялната ми е за вграждане, но докато направим ремонт на кухнята ще я ползвам така.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: az-mama2 в ср, 27 май 2020, 09:34
Спокойно, като ви сложат декоративната част отпред ще се променят нещата!  Колкото до кошница или чекмедже- 16 г имах с кошница долу, от една година съм с чекмедже горе.  Какво установих- кошницата може да я местиш спрямо наредените съдове. Чекмеджето като трето ниво ми намалява височината на празната площ на другите две нива, една огромна купа за салата която преди миех , сега не мога да я сложа въобще. Идва висока.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 30 май 2020, 10:32
На съдомиялна с чекмедже винаги може да се купи кошница, а моята е със сваляемо чекмедже, предполагам повечето са така. Обаче обратното няма как да стане, т.е. на миялна с кошница да сложите чекмедже. Моето заема около 3 пръста от височината, което по никакъв начин не ми пречи и в кошницата под него /горна се води/ се събират спокойно високи чаши.
@ kork - вече са ти отговорили - като ти сложат декоративната дървена вратичка, ще се оправи.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: Oleander :) в пн, 01 юни 2020, 11:33
Здравейте, групичка! Много бих се радвала, ако ми помогнете :relaxed:

Имам съдомиялна за вграждане Beko DIN28430, използвам я рядко, предимно когато имаме повече гости.
Винаги, когато извадя чашите има по ръбовете следи. От какво може да бъде и какво да направя за да не се случва, че изглежда доста грозно? :thinking:
Таблетките ми са Fairy Platinum и  Somat, а гланца е на Finish.

Прилагам и снимки за да видите за какво говоря

(//cdn.bg-mamma.com/dCuS/W9tFo.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/dCuS/g9tdB.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/dCuS/8UdVg.jpg)


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в вт, 02 юни 2020, 08:31
Oleander :) - това е недоизмит препарат. Причини (може да е една или съвкупност от няколко): кратка програма; ниски градуси; малко и лекозамърсени съдове, на които една таблетка им идва мого; завишена доза на солта; ако в таблетките има сол и не си пуснала функция мултитаб, поради което се вкл. и солта от контейнера става много сол = прекалено мека вода, което затруднява изплакването, особено в комбинация с кратка програма.


Титла: Re: Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема 23
Публикувано от: aya_2012 в вт, 02 юни 2020, 08:43
моля за помощ, защото се чудя каква съдомиялна да взимам слим или с нормални размери, въпреки че съм за слим заради мястото но какви ще са предимствата и недостатъци на едните и на другите? Относно поемане на прибори, извинявам се елементарните ми въпроси но нямам опит до сега и не знам какво да очаквам. Гледах на Бош и беко но има разлика в цените, като характеристиките са подобни :(, много ми е трудно с избора