BG-Mamma

Хоби => Животни и домашни любимци => Темата е започната от: Не се сърди, човече в пн, 30 дек 2019, 12:07Титла: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Не се сърди, човече в пн, 30 дек 2019, 12:07
(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/cK2p/32382560_04d54c7e)


Важни съвети

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, възможно е да има здравословни проблеми, и тази практика трябва да се спре.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неограничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на зайци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено. Зеленчуци и други са лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
Количеството на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден(пълното количество 1.5 ч.ч. замества хранене с гранули). Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове: Зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: Позволени са само тези изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки количества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по всяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Гранули или напълно естествена храна? Качествените гранули са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета на заека, която предоставя всичко, което му е нужно(освен сено). Хранене изцяло с пресни зеленчуци е напълно възможно, но трябва да е внимателно планирано, за да покрива нуждите на заека от разнообразна, винаги свежа храна, която не разстройва стомаха и доставя всичко нужно. Много хора нямат нужните ресурси или търпение и знания, за да осигурят подходящо прясно меню и залагат на гранули, като по-пълноценна алтернатива.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка (много клетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпване върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа (или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане. Ако заека започне да подхвърля хранилката си из клетката - завържете я за стената и купете играчка за гризане - топка.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд ( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че да не иска да ходи по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата. Ако заека продължава да ползва други места - почиствайте ги старателно с нещо киселинно като разтвор на оцет, и местете изпражненията отново в тоалетната. Упорство и постоянство е нужно.

Ако има проблем с миризмата от клетката:
-почиствайте редовно
-пробвайте различни видове талаш, постелки, или смеси за тоалетна
-при мъжки зайци, помислете за кастрация, намалява миризмата на урината


Здраве:

Зъби и нокти:
В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъвчейки големи количества по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкуствена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка, затова е изключително важно да се дава винаги сено.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина.

Ваксини, обезпаразитяване, кастрация: Като цяло се извършват по желание и не са задължителни. Зайци, които не се извеждат навън могат да ги пропуснат. Консултирайте се с ветеринар и вземете сами решение.

Третиране против бълхи: Изключително внимателно! Повечето препарати на пазара НЕ са тествани върху зайци, не се доверявайте на информация за препарат, освен ако не сте проверили на сайта на производителя че изрично е тестван на зайци!
Фронтлайн НЕ може да се капе на заек. Адвантидж е тестван продукт, дава се доза като за коте.

Тегло и размери: Теглото НЕ е адекватен метод за преценяване дали заека е в норма. Ако една жена на 20г. е висока 165 и тежи 50кг, то тя най-вероятно е също толкова здрава, колкото жена висока 175 и тегло 60кг, както и мъж 175 и 75кг. Зайците по същия начин варират като големина и размери, оттам и тегло. Има определени размери, до които се води оптимално тегло за всяка определена порода. НО! От една страна, това не означава, че няма зайци от тази порода, които стават по-големи, а просто че това са зададените  усреднени идеални норми, и заек над тях е по-малко вероятно да се получи при внимателно кръстосване и няма да се допусне до изложение. Различните породи имат различни параметри, и порода до 3кг се води също толкова мини, колкото порода до 1кг.

От друга страна, в България не се спазват стриктно никакви стандарти за кръстосване с цел запазване на породата и често зайците са с неопределена, мешана порода, и не може да се предвиди колко големи ще станат. Мини е разтегливо понятие и включва породи с различни размери, така че и 3 кг заек може да се определи така.
Дали заека е в здравословна норма се определя единствено по долния метод.
http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.asp (http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.asp)Температури: Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. Също така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.


Гризане на кабели, мебели, интериор:
Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайте заека при разходките му. Ако проявява интерес, или скрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялата дължина. За мебелите временно решение е правене на малки кръгчета от тиксо - лентичка, на която двата края се съединяват, за да стане двойно лепяща. Покрийте интересното място с такива търкалца (крак на мебели например) за да обезкуражите заека, като едновременно с това винаги предоставяте играчки от зоомагазина, за да има алтернатива. Винаги, когато се опитва да гризе на непозволено място плясвайте с ръце и твърдо казвайте НЕ. Физическо тупване няма добър образователен ефект, избягвайте го.

Извеждане навън: Зайците могат да се извеждат навън на разходка, ако са социализирани и им е приятно. Ако видимо проявяват страх от новото място и шумовете, е желателно да се избягва. Ползва се повод за малко кученце или други гризачи, оформен като жилетка. Не са препоръчителни каишки, които минават само през врата. Ако извеждате заека навън, желателно е да е ваксиниран,  и да се обезпаразитява редовно. Разходките навън са много приятни за повечето зайци, особено в тревисти паркове. Могат да се извеждат и при студено време за по-кратки периоди стига да не вали или духа, защото понасят добре на студове.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. Те са изкуствено създадени породи, смесвайки одомашнени зайци за месо със диви зайци и чрез селекция 'умалени', и поради това носят характеристики от двата типа, както и свои типични особености***


 Болести при зайците:
Скрит текст:
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=128t=7256 (http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=128t=7256)

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Скрит текст:
Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970
0899 100 970
http://www.centralvetclinic.com/

Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet

Полезни сайтове с информация:
Скрит текст:
https://jivotinkiteydoma.wordpress.com/dekorativen-zaek/#d1 (https://jivotinkiteydoma.wordpress.com/dekorativen-zaek/#d1)

Предишни теми:
Скрит текст:
Тема 1 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=583753.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=583753.0)
Тема 2 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=674625.0;;20 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=674625.0;;20)
Тема 3 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=707629.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=707629.0)
Тема 4 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=738036.0 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=738036.0)
Тема 5 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=767350.0;;19 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=767350.0;;19)
Тема 6 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=806635.0;;20 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=806635.0;;20)
Тема 7 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=835504.0;topicrefid=20 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=835504.0;topicrefid=20)
Тема 8 https://www.bg-mamma.com/?topic=899322 (https://www.bg-mamma.com/?topic=899322)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Raya_100 в пн, 30 дек 2019, 14:48
Записвам се да следя темата.Искам предложения за качествена храна за зайче на 5 месеца.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Zvezdi-N в чт, 02 яну 2020, 21:49
Записвам се да следя темата.Искам предложения за качествена храна за зайче на 5 месеца.

Versele Laga


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в нд, 05 яну 2020, 11:56
Здравейте,
На зайчо крачетата са доста жълти (мръсни) и ми се иска да го изкъпя със шампоан, но не знам с какъв. Явно не успява да си изкъпе сам задните лапички. До сега съм го мила само с вода.
Моля, който е използвал шампоан за зайчета, да ми препоръча какъв да купя!
Благодаря предварително!


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 05 яну 2020, 13:43
Не знам дали има за зайчета, но може да пробваш с някой читав бебешки
Скрит текст:
примерно на HiPP


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в нд, 05 яну 2020, 14:24
Доколкото знам зайчета не се къпят!! Само с влажна кърпа. Нармално да станат леко жълти краката.. все пак ходят с тях 😆 и на моята са такива.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в нд, 05 яну 2020, 14:35
Не се къпят, но им се мият дупетата и задните лапи, ако имат нужда.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в нд, 05 яну 2020, 15:04
Имах в предвид да му измия лапичките със шампоан.
С топла вода ги мия редовно, но пак са доста жълти. До сега никога не е бил с толкова жълти лапички. А той е на 5 години рече.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Zvezdi-N в нд, 05 яну 2020, 17:41
Имах в предвид да му измия лапичките със шампоан.
С топла вода ги мия редовно, но пак са доста жълти. До сега никога не е бил с толкова жълти лапички. А той е на 5 години рече.

Може да опиташ някой органичен шампоан като този https://www.bebio-bg.com/SHAMPOO-NORMAL-HAIR-AVRIL  или този  https://zelen.bg/biomagazin/wooden-spoon/bebeshki-naturalen-shampoan-kosa-i-tqlo/ , но е важно да изплакнеш добре тъй като, както знаеш, зайчетата често си ближат краката.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Аркадия в нд, 05 яну 2020, 19:06
С какво си играят вашите зайчета? Оставяте ли им да гризкат някакви неща и какви? (изключвам храна, сено, люцерна)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дези. в нд, 12 яну 2020, 19:22
Здравейте, сдобихме се днес със зайче. Не е съвсем декоративно, едричко е(макар и не голямо, като селски заек) бяло с черни окраски. Подариха ни го хора, които вече не могат да се грижат за него. Казаха, че е на 3м. и половина и им е подарено преди 3 месеца. Озадачих се, защото знам, че на толкова се отделят от майката. Чудя се дали не е по-голямо... Предполагам, че ветеринар може да каже?
 Главно, заради храненето. Дадоха ни го с пакет слама и неговата си храна(Versele Laga  junior), която смятам да продължа да купувам. И клетката, естествено.
Исками се да се грижим оптимално добре за него. Няма все още ваксини, не смятаме да го извеждаме и събираме с други животни, но дали някоя не е препоръчителна все пак?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в нд, 12 яну 2020, 20:14
Здравейте, сдобихме се днес със зайче. Не е съвсем декоративно, едричко е(макар и не голямо, като селски заек) бяло с черни окраски. Подариха ни го хора, които вече не могат да се грижат за него. Казаха, че е на 3м. и половина и им е подарено преди 3 месеца. Озадачих се, защото знам, че на толкова се отделят от майката. Чудя се дали не е по-голямо... Предполагам, че ветеринар може да каже?
 Главно, заради храненето. Дадоха ни го с пакет слама и неговата си храна(Versele Laga  junior), която смятам да продължа да купувам. И клетката, естествено.
Исками се да се грижим оптимално добре за него. Няма все още ваксини, не смятаме да го извеждаме и събираме с други животни, но дали някоя не е препоръчителна все пак?
За жалост бебетата се отделят от още по-малки от майките... нашата я взехме на 1 месец..
Бихме 2 ваксини, едната беше на около 4 5 месеца и втора ре-ваксинация месец по-късно.
Съветвам ви да го заведете на ветеринар за преглед и да ви обяснят кога, какво се бие.
Препоръчителни са ваксините, защото има вируси, които се развиват за броени часове и са с фатален край.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дези. в нд, 12 яну 2020, 20:21
Благодаря ви, имаме наблизо кабинет и тази седмица ще го заведа. Иска ми се да знам със сигурност възрастта точно заради слагане на ваксини, подходящата храна. 
Четох, че може да се приучат към изхождане на определено място в клетката. В този случаи, ако сложа там подложка със стърготини, в останалата част на клетката трябва ли да има стърготини или голо е по-добре?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в нд, 12 яну 2020, 20:51
Ние сме с ъглова тоалетна с пелети и само в нея пишка. Иначе тук-таме ака и на други места, но при всички е така. Понякога когато е сърдита, нарочно пишка отвън 😆😆


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в нд, 12 яну 2020, 22:12
Моя зайко е с вирус. Киха и едното му око е зачервено. Давам му АБ и капя капки в оченцето.
Надявам се скоро да е съвсем добре 🙏!


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в нд, 12 яну 2020, 23:19
Стискаме палци, Дариии.Много положитерна енергия и целувки за зайо 🤗😚


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в нд, 12 яну 2020, 23:25
Стискаме палци, Дариии.Много положитерна енергия и целувки за зайо 🤗😚
Благодаря 🤗!


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в пн, 13 яну 2020, 07:43
Благодаря ви, имаме наблизо кабинет и тази седмица ще го заведа. Иска ми се да знам със сигурност възрастта точно заради слагане на ваксини, подходящата храна. 
Четох, че може да се приучат към изхождане на определено място в клетката. В този случаи, ако сложа там подложка със стърготини, в останалата част на клетката трябва ли да има стърготини или голо е по-добре?
Купете му голяма клетка поне метър дълга, не е препоръчително да стои в малка, трябва да се движи свободно. Купете му пелети, по-доброто е от стърготини, а и е по-чисто с тях, вземето му ъглова тоалетна и я сложете в клетката, като първия път вземете напишкани пелети и ги сложете  в тоалетната за да разбере, че това ъглово нещо е новата му тоалетна. Ако се научи като малко ще ходи само там. Така и на теб ще ти е по-лесно да я сменяш /прави се сутрин и вечер/. В останала част на клетката може да има малко трева, но не много и без това отстрани на клетката пак следва да си има в джоба на клетката сено. Храна му взимайте вече нормална, а не джуниър /което е пресовано сено/. Вече се нуждае от нормална храна, на верселе лага е най-хубава до колкото знам. Зимно време под клетката може да поставите парче, изрязано с размерите на пода на клетката, фибран в тъмен цвят.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ivetah в вт, 14 яну 2020, 20:44
Здравейте, любители на най-прекрасните и мили животинки ! От 4 години и половина си имам най-прекрасната зайка, а именно Лиза. Клепоуха е, бяла на кафеви петна. Тя е възпитана и проблеми с нея, като това да хапе всичко вкъщи, да се чишка на всякъде, да е агресивна и да не ми дава да я гушкам (да чукам на дърво) не съм имала. Кротка душичка е. Откъм здравето,  само веднъж и се възпалиха очичките от конюктивит, но успяхме да го излекуваме и спомен няма от него.
Но имам проблем, на който решение, за жалост не намирам, та ви моля за съвети, ако сте попадали в такава ситуация. Приятеля ми, с който от половин година сме заедно има куче мопс, който също не е агресивен, но доста превъзбуден и игрив. Мислим да заживеем заедно, но с нашите любимци, ще ни е трудно. Опитахме се един път да ги запознаем, като се съобразих да е на територията на Лиза, защото е по-плашлива все-пак. Доста неуспешно :( Тя си беше в клетката, той се приближи до нея и дишаше тежко, тя милата се стресна и започна да издава страшни звуци, започна и едно троптене с лапите да го изплаши. Но проблема е, че 3 дни след това тя все още беше много стресирана, само да чуеше шум и дори да беше заспала, скачаше и почваше да се крие. С приятеля ми мислим пак да пробваме да ги оставим да се надушат, но ме е страх че ще се изплаши, та ме е страх дори и по-лошо да не се случи, нали са податливи на сърдечни проблеми :(
Ако има някои, които отглеждат куче и заек заедно, нека ми помогнат , ще съм много благодарна ! :)


Титла: Зайче
Публикувано от: Диян Бойчев 655499 в чт, 16 яну 2020, 23:58
Здравейте имам от скоро мини зайче и искам да попитам нормално ли е на не се изхожда вече три дена и да яде талашит


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Kokorka в сб, 18 яну 2020, 10:56
Здравейте, пиша ви с огромна скръб.
Вчера си отиде моето 5-годишно зайче, ей така, изневиделица, издъхна в ръцете ми. Още не мога да се отърса от шока. Пиша ви с една конкретна цел - поствам снимка на сеното, което ми продадоха в зоомагазина, защото нямало от другите видове, които взимам и реших да го пробвам и него. Храних зайчето с това сено около седмица и вчера сутринта му нямаше нищо, вечерта като се прибрах се беше свил от болка - дадох му Родиколан, но не му помогна... Все си мисля, че ще е от това, защото всичко останало в диетата му си беше същото.

Прилагам снимката на въпросното сено и се чудя всъщност това да не би да е люцерна и да са ме излъгали в магазина, защото изглежда по-различно, но пък и не съм сигурна, защото никога не съм виждала люцерна. А зайчете ми никога не е яло, винаги съм го държала на балансирана диета. Благодаря предварително за отговорите!(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/C5G4/cUs2g.jpg)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в сб, 18 яну 2020, 12:15
Кокорка, съжалявам за загубата ви 😢❤ Аз давам люцерна на моето зайче всеки ден свесвам сеното с люцерна и проблем нямаме.. даже много я обича.


Титла: Re: Зайче
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 18 яну 2020, 12:22
Здравейте имам от скоро мини зайче и искам да попитам нормално ли е на не се изхожда вече три дена и да яде талашит
Не не е нормално, и е за спешен лекар преди да са му се оплели и пръснали червата. Храна яде ли? Ако му остане празен стомаха също се оплитат червата и ... е до там. Възможно е да има косми в стомаха и червата /получава им се около 2 пъти годишно/ за което им а се дава малцова паста за котки /трудно и по малко със спринцовка, иначе няма да иска да я яде намазана на храната/. Ако не се храни също със спринцовка му се дава размекнати с вода гранули, като е хубаво да гледаш клипчета преди това, за да не му изцъркаш храната директно в гърлото и да го задавиш.

Kokorka - съболезнования за зайко. Не ми изглежда добре тази трева.

Бенчита люцерна се дава само изсушена, по малко и само на малки зайчета, на големи зайци не се дава поради високото съдържание на протеин и захар. А свежа не се дава изобщо защото се подуват от газове, а зайците не мога да изпускат газове /да пръцкат/ и може да има фатален край.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в сб, 18 яну 2020, 12:35
Afrodita, моето е на 7 месеца.. Да спирам тогава с даването на люцерна?? 😱 Благодаря! Не знаех..


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Raya_100 в сб, 18 яну 2020, 12:37
Скрит текст:
Здравейте, пиша ви с огромна скръб.
Вчера си отиде моето 5-годишно зайче, ей така, изневиделица, издъхна в ръцете ми. Още не мога да се отърса от шока. Пиша ви с една конкретна цел - поствам снимка на сеното, което ми продадоха в зоомагазина, защото нямало от другите видове, които взимам и реших да го пробвам и него. Храних зайчето с това сено около седмица и вчера сутринта му нямаше нищо, вечерта като се прибрах се беше свил от болка - дадох му Родиколан, но не му помогна... Все си мисля, че ще е от това, защото всичко останало в диетата му си беше същото.

Прилагам снимката на въпросното сено и се чудя всъщност това да не би да е люцерна и да са ме излъгали в магазина, защото изглежда по-различно, но пък и не съм сигурна, защото никога не съм виждала люцерна. А зайчете ми никога не е яло, винаги съм го държала на балансирана диета. Благодаря предварително за отговорите!(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/C5G4/cUs2g.jpg)
Според мен не е от сеното .Прочетох поста ви в Facebook  .


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 18 яну 2020, 12:42
Afrodita, моето е на 7 месеца.. Да спирам тогава с даването на люцерна?? 😱 Благодаря! Не знаех..
Полека лека му намаляй дозата и ориентирай към спиране до около 1 седмица. На 7 месеца не е много малък вече / за люцерна де/.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в сб, 18 яну 2020, 13:42
Kokorka съжалявам за зайчето ти!

Моето зайче е на 5 години и много рядко яде сено. Винаги има прясно заредено сено, но има периоди от месеци наред
в които не го близва. Не е от сеното. Купувам винаги едно и също. На периоди е. Сега от поне два месеца изобщо не го поглежда 🙄.
Зайко се излекува от вируса, но едното му оченце продължава да е зачервено и не го отваря добре. Капя капки вече седмица, но все още не е ОК.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в сб, 18 яну 2020, 16:27
Дари, прави промивки с лайка! Много помага :)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 18 яну 2020, 16:36
Скрит текст:
Kokorka съжалявам за зайчето ти!

Моето зайче е на 5 години и много рядко яде сено. Винаги има прясно заредено сено, но има периоди от месеци наред
в които не го близва. Не е от сеното. Купувам винаги едно и също.
Скрит текст:
На периоди е. Сега от поне два месеца изобщо не го поглежда 🙄.
Зайко се излекува от вируса, но едното му оченце продължава да е зачервено и не го отваря добре. Капя капки вече седмица, но все още не е ОК.
Какво сено му купуваш? Препоръчвам ти Padovan Fieno hay - алпийскο сено за зайци.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Kokorka в сб, 18 яну 2020, 18:36
Аз ви препоръчвам сеното на Лоло - полско е, моето зайче го обожаваше, мирише много хубаво :)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ФЕЙщица в нд, 19 яну 2020, 01:31
Това на снимката ми прилича повече на люцерна. Съжалявам и аз за загубата на зайчето! :broken_heart:
Нашият зайо отказва да яде сено, яде само люцерна. На 3 години е. Сено съм давала няколко вида, не иска. И към храната е капризен.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: zozka81 в нд, 19 яну 2020, 09:37
Здравейте, искам да си вземем зайче. Търсим бежово, с черни очички  и малки ушички (това е желанието на детето ). Четох че не се отбиват от майката до 3 месеца , а навсякъде продават на 1 месец .Притеснявам  се да взема толкова малко. Вашите на колко ги взехте?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в нд, 19 яну 2020, 09:57
Моето беше на 1 месец миличкото.. За жалост никъде не спазват това :(


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Kokorka в нд, 19 яну 2020, 11:23
Здравейте, искам да си вземем зайче. Търсим бежово, с черни очички  и малки ушички (това е желанието на детето ). Четох че не се отбиват от майката до 3 месеца , а навсякъде продават на 1 месец .Притеснявам  се да взема толкова малко. Вашите на колко ги взехте?

Здравейте! Всички ги продават много мънички, на по месец. Лошото е, че гледат много зайчета наведнъж в една малка клетка и е много тъжна гледка. Зайчетата на месец се обслужват напълно сами, като големи зайчета са, така че може да си хапва гранули без проблем, чисти са и си ходят до тоалетна само в едната част на клетката и изобщо са много милички същества. Вземете си едно, хем ще го избавите от малката клетка, хем то ще си намери любящи стопани. И препоръчвам направо да го купите с голям размер клетка, за да му е широко като порасне, а още по-добре е да го научите и да живее извън нея. Моето си беше изцяло свободно в цялата стая и не правеше абсолютно никакви бели. Имайте също предвид, че са много нежни и чувствителни същества и изискват нежна грижа. Според мен това е идеален пример за детето ви да се отнася нежно и внимателно към по-малки и слаби същества от него и това ще отключи в него качества като състрадание и отдаденост към другите :)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Румяна88 в нд, 19 яну 2020, 17:15
Здравейте, от три дни и ние си имаме нов член на семейството и идвам да ви го представя. Радвам се, че ви намерих и с удоволствие ще ви чета. В първи пост има много полезна информация, която с любопитство изчетох и научих доста неща, тъй като досега не сме имали зайче. Ето го и него:
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K7hl/zt9pu.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K7hl/SMoaK.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/K7hl/RMVOx.jpg)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: zozka81 в нд, 19 яну 2020, 17:39
Голям сладур ☺


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Румяна88 в пн, 20 яну 2020, 13:55
Ето ме и с първият ми въпрос. Давате ли клонки на вашите зайчета и ако да от какво дърво? Също не зная зелени, току що откъснати ли трябва да са или засушени?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ФЕЙщица в пн, 20 яну 2020, 13:56
Аз му купувам от зоомагазина, от където взимам храна. Продават клончета от киви. Харесва ги.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Подскок-скок в пн, 20 яну 2020, 14:01
Ние даваме клонки от ябълка. Берем ги от градината на село. Мия ги хубаво и внимателно и след това, след като са напълно сухи давам по една на ден.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Румяна88 в пн, 20 яну 2020, 14:59
А всеки ден ли давате или през определен период?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Подскок-скок в пн, 20 яну 2020, 15:01
Всеки ден давам, когато имам. Понякога имахме период, който не ядеше, защото нямахме набрани. Зависи...в нашия случай за нашия зайко е добре, защото пили зъбките, а с тях имахме проблем. Та гледам да давам често....и много сено.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Румяна88 в пн, 20 яну 2020, 15:27
Благодаря ви за бързите отговори. :hugs: А сено има постоянно в клетката си. Доста е лакум, като му сложим от храната я изяжда цялата за половин час. Но в магазина ни предупредих сутрин и вечер само да слагаме от нея, а сено да си има винаги на разположение и го спазвам.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в пн, 27 яну 2020, 22:15
Здравейте, моето 5 годишно зайче се оказа с катаракта на очичките 😐. За това постоянно се мие по лицето, неволно си драска очичките и те се възпаляват.
Сега слагам сутрин и вечер Гентамицин маз. Тя е за предпазване от инфекции, но явно го облекчава защото след като му сложа започва да тича и лудее.
Надявам се още дълги години да ми е живичък и здравичък и да си лудее 🙏.
А кремчето ще се науча да го слагам, въпреки че сега ми е голям зор.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Дариии в чт, 27 фев 2020, 23:00
Здравейте,
Никой не пише, но аз имам нужда да си излея болката ☹️.
Зайко пак беше на АБ. И пак не е добре....
Не тича, спи много повече, не може да се почиства вече и всяка вечер е омазан. Не ми тежи. Мъчно ми е😭.
Виждам как го губя.
А не е толкова стар. На 5 години е, но как за месец всичко тръгна на обратно...


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Cheburashka в чт, 27 фев 2020, 23:32
Има група във Фейсбук за Декоративни зайчета. Там са много по-активни момичетата и много помагат със съвети и насоки.Пиши там.


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ФЕЙщица в пт, 28 фев 2020, 15:44
Дари, потърси и друго мнение за лечение.
Дано зайче се оправи и да му се радваш дълго време!🥰


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪ в сб, 29 фев 2020, 09:20
Дариии, заведи зайко на друг лекар и обясни подробно какво му е на зайчето и какви АБ и други лекарства са му давани. Докато беше на АБ биха ли му инждекции с витамин Ц? Той е много важен при зайците и изобщо при гризачите. Купи му комбинирани витамини (от специализирана аптека/вет. център), които се слагат във водата и питай как точно се разтварят, т.к. са концентрат. Не оставяй зайчето да загине заради некадърен лекар (а те са доста или разбират основно от кучета и по-малко от котки, но гризачи и птици им е тема табу). Храната и тревата му предполагам са качествени, не му купуваш обикновено сено и каква да е храна. Дано се оправи :green_heart:!


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Kokorka в ср, 04 мар 2020, 23:56
Здравейте на всички зайчелюбци 😆🐰

Знае ли някой от вас добър ветеринар за зайци в Пазарджик - за ваксини, обезпаразитяване, болести по зайци и т.н.? Ще ми е интересно, ако някой сподели мнение или препоръка :)


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Аркадия в чт, 05 мар 2020, 14:06
И аз да попитам - някъде в района Банско, Разлог, Благоевград, Гоце Делчев да правят кастрация на женски декоративни зайчета?
Намъчиха се с тези разбушувани хормони моите принцеси :(


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: didi_girl_ в чт, 12 мар 2020, 20:58
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Аркадия в чт, 12 мар 2020, 21:11
Може би го пускат да излиза?
Те самите желаят ли да се грижат за него?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в чт, 12 мар 2020, 21:38
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?
Оххх ужас.. Не се ле грижат добре за него?? Тормозено ли е? Дали ще искат да го дадат на накой, който ще може да се грижи за нето?


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: didi_girl_ в чт, 12 мар 2020, 22:00
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?
Оххх ужас.. Не се ле грижат добре за него?? Тормозено ли е? Дали ще искат да го дадат на накой, който ще може да се грижи за нето?

По мое мнение (и мнение на всеки, който е виждал зайчето) животът в клетка с такива размери си е чиста проба тормоз. Не разбирам защо такива хора поемат ангажимента да отглеждат домашен любимец, когато нямат желание да му осигурят необходимите условия... Това не е играчка...


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Аркадия в чт, 12 мар 2020, 22:50
Можете единствено да поговорите с тях и ако се съгласят да го подарят, да потърсим помощ за него в различни групи...
Друго наистина не виждам какво можем да предприемем...


Титла: Re: Домашни любимци - декоративни зайчета 9
Публикувано от: Бенчита в пт, 13 мар 2020, 07:11
Както каза Аркадия единия вариант е да го подарят.. Ние ще намерим дом. Другия за който се сещам е просто да купят по-голяма клетка.. Ако чак толкова нямат възможност аз ще купя и ще ви я изпратя.