BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: BG-Mamma™ в ср, 01 апр 2020, 16:45Титла: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: BG-Mamma™ в ср, 01 апр 2020, 16:45
Ако умеете да оказвате първа помощ, може да спасите човешки живот. Този живот може да бъде вашият собствен или на вашето дете, майка, баща, брат, сестра, приятел, близък човек, или просто нечий живот, скъп за другиго.

За да се справите в критична ситуация и да окажете първа помощ, е необходимо да сте подготвени предварително.

В настоящата консултантска тема можете да задавате своите въпроси, свързани с:

•   Първа помощ при животозастрашаващи инциденти.
•   Първа помощ при спешни състояния и наранявания на бебета и малки деца.
•   Съвременна първа помощ, основана на науката. Насоки за първа помощ на авторитетни световни организации.


На Вашите въпроси в понеделник, сряда и петък, в интервала между 10 и 12 ч., ще отговаря Марияна Манушева.


(https://cdn.bg-mamma.com/EE2l/uwufQ.jpg)
Марияна Манушева

Марияна Манушева е инструктор по първа помощ, първа помощ на работното място и първа помощ на бебета и деца с няколко международни сертификата. От 2018 г. е и инструктор по основно поддържане на живота и автоматична външна дефибрилация към Европейския съвет по ресусцитация.
По образование е физик, има докторантура по астрофизика и работи в Института по астрономия на БАН като гл. асистент в отдел „Галактики и космология“.
Започва да се занимава с първа помощ през далечната 1996 г. като член на Университетския аварийно-спасителен отряд и Български младежки Червен кръст.
През 2006 г. основава FirstAidbg.com (https://FirstAidbg.com) – единствения български сайт с пълен спектър от услуги и стоки за първа помощ. През 2016 г. отваря врати на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com (https://FirstAidbg.com), през чиито курсове по първа помощ преминават годишно над 1000 души, в това число голям брой бъдещи и настоящи родители и хора, работещи с деца.
Създава авторска програма по първа помощ за обучение на деца между 7 и 12 години. Автор e на „Кратък практически наръчник по първа помощ за родители и работещи с деца“, излязъл в началото на 2020 г.
Председател на Фондация „Първите три минути“ – неправителствена организация в обществена полза, чиято основна цел е внедряването в България на съвременната първа помощ, основана на науката.


Темата е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. При спешни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят" (https://www.bg-mamma.com/?action=landing;client=specialistite_govoriat).
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК (https://www.bg-mamma.com/?topic=1195075).


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Правила на консултативните теми във форума (https://www.bg-mamma.com/?topic=1063393)


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Нати Еленкина 619039 в пт, 03 апр 2020, 22:47
Как трябва да постъпя при задавяне на бебе 7 мес. с храна/вода? В каква поза да бъде, нагоре ли да извършвам потупването?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пн, 06 апр 2020, 10:26
Как трябва да постъпя при задавяне на бебе 7 мес. с храна/вода? В каква поза да бъде, нагоре ли да извършвам потупването?

Здравейте Нати,
Благодаря ви за въпроса, той наистина е много важен, особено за младите родители.
Ето и последователността от действия, които трябва да предприемете, съгласно най-съвременните насоки за първа помощ, основана на наука.
1. Когато детенцето се задави, първо се ослушайте и огледайте за няколко секунди, дали то може да кашля и да издава звук. Ако кашля активно, оставете го да се изкашля, като го насърчавате и го наблюдавате. Помогнете му да остане в позиция с изправена горна част на тялото, като изправите облегалката на столчето за храна или го извадите и гушнете в изправена позиция. Не го потупвайте по гърба, тъй като това ще попречи на ефективното кашляне, а и може да спомогнете на храната да попадне по-дълбоко в дихателната тръба.
2. Ако бебето не успява да се изкашля или не издава звуци и изобщо не може да поема въздух, незабавно го извадете от столчето за хранене и го сложете да легне по дължината на едната ви ръка по корем. Подхванете брадичката му с пръсти и го наклонете надолу, така че главата му да бъде по-ниско от нивото на тялото. Нанесете удар с долната част на дланта си между двете лопатки в горната част на гърба на бебето и проверете, дали е изплюло това, което запушва дихателната тръба. Ако то успее да поеме въздух, най-вероятно ще се разплаче бурно. В случай, че не може да поема въздух, извършете втори такъв удар и отново проверете. При неуспех повторете и така до 5 удара.
3. Ако ударите не са успешни, обърнете бебето внимателно върху другата си ръка, така че да лежи по гръб и отново го наклонете с глава по-ниско от нивото на тялото. С два пръста притиснете рязко в областта на долната една трета на гръдната му кост, след което проверете дали може да поема въздух. Ако не може да диша, продължете да притискате последователно до 5 пъти.
4. Редувайте до 5 удара с до 5 притискания до резултат. Ако сте съвсем сама и няма кой да ви съдейства, след третия цикъл от удари и притискания, позвънете на тел. 112 и след това продължете да оказвате първа помощ до пристигане на линейка.
В действителност, най-често още при първите удари по гърба, дихателната тръба на детето ще се отпуши и то ще започне да кашля и плаче. Особено, ако се е задавило с вода или течна храна. Тогава просто го изправете и го насърчавайте и наблюдавайте, докато се изкашля и успокои. Ако в последствие има нещо, което да ви притеснява, като свиркащо или затруднено дишане, позвънете на педиатъра си и се консултирайте с него.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Pandachina в пн, 06 апр 2020, 16:00
Здравейте!
Моят въпрос е продиктуван от ситуацията с коронавируса. Как следва да постъпим, ако някой около нас получи задух? Всички знаем, че това е един от симптомите на вируса. Разбира се може да е симптом и на друг проблем. Но докато чакаме лекарска помощ какво бихме могли да направим, за да помогнем?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 08 апр 2020, 12:12
Здравейте!
Моят въпрос е продиктуван от ситуацията с коронавируса. Как следва да постъпим, ако някой около нас получи задух? Всички знаем, че това е един от симптомите на вируса. Разбира се може да е симптом и на друг проблем. Но докато чакаме лекарска помощ какво бихме могли да направим, за да помогнем?

Здравейте,
При оказване на първа помощ, първата и най-важна стъпка е да осигурим собствената си безопасност. Ясно е, че ако се нараним или загинем, няма как да бъдем полезни, за този, който има нужда от нас.
Второто важно нещо, на което се опираме, когато оказваме първа помощ е, че обикновено този, който помага не е с медицинско образование, поради което алгоритмите за първа помощ се разработват ясно и просто. В повечето случаи действията, които предприемаме зависят от признаците и симптомите на пострадалия, не толкова от причината, която ги поражда.
Задухът може да бъде следствие от много различни причини, както от заболяване, като ковид, така и от астматичен пристъп, алергична реакция или инфаркт. Ето примерен алгоритъм за действие в такава ситуация, независимо от причината за възникване на задуха:
1. Уверете се, че е безопасно да се приближите. Приближете се на разстояние, не повече от 2 м. и разпитайте пострадалия, как се чувства, знае ли, какво е причинило задуха, има ли заболявания и алергии.
2. По възможност винаги оказвайте първа помощ с ръкавици, тъй като често тежко пострадалите могат да ви изненадат, като се изпуснат по нужда или повърнат спонтанно. Ако имат нараняване, може да влезете в контакт и с кръв, при което има риск от предаване на инфекция. При сегашното положение, ако ще се приближавате до някого, независимо от това дали има нужда от помощ или не, вероятно ще носите предпазна маска.
3. Премерете колко вдишвания и издишвания извършва пострадалия в минута, като го наблюдавате. Нормално човек вдишва и издишва между 12 и 20 пъти в минута. Ако сте взели всички предохранителни мерки и сте обучена, можете да измерите и пулса му, нормално той е между 60 и 100 за минута.
4. Ако пострадалият има отклонения от нормата на дишане и пулс, чувства задух, отпадналост, изглежда блед, устните, плочките на ноктите са посинели, тогава трябва да се обадите на тел. 112, независимо дали се касае за ковид или друго и да съобщите всички оплаквания, признаци и симптоми и да се следват насоките на диспечера.
5. Междувременно, пострадал със затруднено дишане е добре да бъде поставен в поза с изправена горна част на тялото (седнал, облегнат напред върху нещо стабилно) за облекчаване на дишането.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 15 апр 2020, 10:36
В ситуацията на COVID-19 навсякъде по света хората се замислиха силно за своята безопасност, когато се приближават до, докосват или оказват първа помощ на друг. Особено силна е тревогата, ако се наложи извършването на сърдечен масаж и изкуствено дишане. Затова и най-авторитетната организация, която издава насоки за първа помощ, базирани на наука, даде своето официално становище:
https://firstaid.bg/wp-content/uploads/2020/04/ILCOR-Covid-19-Guidelines.pdf

Най-важният аргумент е фактът, че извън пандемията COVID-19, всяка година над 1 милион души по целия свят претърпяват извънболничен сърдечен арест. Сред тях има много малки деца и тийнейджъри. Единственият шанс за оцеляване на тези хора са КПР и ранната дефибрилация.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пт, 24 апр 2020, 09:38
Човек никога не знае, кога и къде ще се случи инцидент. Нека предположим следния сценарий...
Извели сте детето си да играе на площадката между блоковете в квартала (било е по време, в което е било позволено :)). Изведнъж около пързалката се чува суматоха и се струпват други родители. Приближавате се и виждате дете, което лежи на земята, изглежда е паднало от пързалката. Другите родители се суетят и явно нямат идея, как да постъпят. Вие какво ще направите?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: -veni- в пт, 24 апр 2020, 09:53
Ще се обадя на 112.
Ще проверя дали детето не си е глътнало езика.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пт, 24 апр 2020, 10:43
Ще се обадя на 112.
Ще проверя дали детето не си е глътнало езика.


Много добре. Как ще проверите, дали детето не си е глътнало езика? Какво очаквате като резултат?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: -veni- в пт, 24 апр 2020, 18:04
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в сб, 25 апр 2020, 10:48
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.

Идеално. Ще си позволя само да обобщя стъпка по стъпка действията, за хората, които не са запознати.
1. Приближаваме се внимателно, ориентираме се, какво точно е станало, внимаваме, дали е безопасно.
2. Ориентираме се в състоянието на детето. Будно ли е, в безсъзнание ли е, адекватно ли е. Майката или човекът, който е с него ще ви бъде от помощ.
3. Ако детето е будно, адекватно, най-вероятно ще се разплаче бурно... проверяваме дали има рани. Ако има нужда, спираме кръвотечението. Добре е да остане под наблюдения за проява на по-късни признаци на мозъчна увреда - замаяност, сънливост или нервност и плач, проблеми с координацията, с храненето.
4. Ако детето е неадекватно и замаяно, не го движим, задържаме го в легнало положение с фиксирана глава, обаждаме се на тел. 112 за линейка.
5. Ако детето е в безъзнание, не реагира на докосване и извикване, освобождаваме дихателните пътища с внимателно отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката. Проверяваме дали диша нормално и ако да, поставяме го в странично стабилно положение, обаждаме се на тел. 112 за линейка и на всеки 2 минути проверяваме за нормално дишане.
6. Ако детето не диша нормално при свободни дихателни пътища, започваме обдишване и сърдечен масаж по схема 5 начални вдухвания, редуване на 30 притискания с 2 вдухвания. След 1 минута, ако няма резултат, обаждаме се на тел. 112 и продължаваме притискания и обдишване до пристигане на линейката.
Всяка от тези техники за първа помощ може лесно да се усвои в практическо обучение по първа помощ, така че човек да е подготвен в реална ситуация.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 29 апр 2020, 10:51
Децата доста често падат и се нараняват, като в по-голям процент от случаите раните са малки и повърхностни. Каква първа помощ оказвате на своите мъници, когато това се случи? Как се грижите за раните им?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: -veni- в чт, 30 апр 2020, 16:19
Нося ги винаги в чантата си.
(//cdn.bg-mamma.com/YNBb/oJ1DE.jpg)

(//cdn.bg-mamma.com/YNBb/lJq2i.jpg)


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Pandachina в чт, 30 апр 2020, 16:45
Знам, че е важно раната да бъде почистена от евентуална мръсотия, попаднала в нея при нараняването. Затова първо измивам с чиста вода. Обикновено винаги нося вода за пиене и я използвам за целта. Винаги имам и лепенки в чантата. Ползването на мокри кърпички мисля, че не е добра идея.  Вкъщи промивам с кислородна или сребърна вода, за да не щипе много. Всеки ден раничката я мия с чиста вода или физиологичен разтвор.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пт, 01 май 2020, 11:49
Проучванията показват, че най-доброто средство за почистване на малки и повърхностни рани е измиването с чиста вода, а здравата кожа покрай раната и със сапун. Използването на дезинфектант не се препоръчва вместо водата, а ако се налага, то той трябва да бъде на водна основа - кислородна вода, йод повидон, йодасерпт. Спирт и спиртни разтвори могат да се ползват за почистване на здрава кожа и повърхности, тъй като те забавят заздравяването на раните. След почистването на раната, добре е тя да бъде превързана (или да й бъде поставен пластир), за да се избегне повторно замърсяване. Нормално до три денонощия би следвало раната видимо да започне да заздравява, в противен случай е добре да се потърси лекарско мнение. И не на последно място, в нормални условия за такива рани не е препоръчително използването на средства, съдържащи антибиотици, кортикостероди и др. медицински препарати. Ако раната има нужда от такова лечение, добре е тя да бъде прегледана от лекар и той да го назначи.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пт, 08 май 2020, 09:42
Във връзка с риска от предаване на вируса на Covid19 авторитетните световни организации издадоха насоки за оказване на първа помощ с включени мерки за защита на оказващия първа помощ и пострадалия. Повече по въпроса можете да прочетете тук:
https://offnews.bg/zdrave/spasiavame-zhivot-bez-dishane-usta-v-usta-728024.html


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в пн, 25 май 2020, 17:26
Как да окажем първа помощ на дете над 1 г при поглъщане на предмет или храна, която е попаднала в дихателните пътища и детето се задавя и не е в състояние да диша. Мисля, че клипче ще бъде доста по-нагледно и полезно от писмен разказ :)
Случи ми се веднъж с голямото дете. Ядеше ситно грозде докато скача на леглото. Не успях да му помогна от паника. Добре, че му се повдигна от невъзможността да си вземе въздух и струйката от повръщано избута гроздовото зърно навън и детето се оправи. Да но сега имам второ на 1 година всичко тъпче в устата на парчета


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 03 юни 2020, 12:00
Здравейте ALMIRRA,
Малко по-нагоре подробно сме разисквали именно темата за задавяне на бебе и малко дете.
Ето и видео по темата, което демонстрира, как се изпълняват техниките за първа помощ.
https://www.youtube.com/watch?v=JTWivrN6Gmw&t=10s
https://www.youtube.com/watch?v=oswDpwzbAV8


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 03 юни 2020, 12:04
Кога за последно сте посетили курс по първа помощ? Каква беше темата - първа помощ на работното място, първа помощ за кандидат шофьори, първа помощ на бебета и деца или друга? Какво най-много ви хареса и какво не ви хареса в курса? Какви практически упражнения бяха включени и успяхте ли да упражните това, което се преподаваше? Бихте ли повторили?
Ще се радвам да дискутирам, как се учи човек да оказва първа помощ :)


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: RaliRali61 в ср, 03 юни 2020, 17:02
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.

Идеално. Ще си позволя само да обобщя стъпка по стъпка действията, за хората, които не са запознати.
1. Приближаваме се внимателно, ориентираме се, какво точно е станало, внимаваме, дали е безопасно.
2. Ориентираме се в състоянието на детето. Будно ли е, в безсъзнание ли е, адекватно ли е. Майката или човекът, който е с него ще ви бъде от помощ.
3. Ако детето е будно, адекватно, най-вероятно ще се разплаче бурно... проверяваме дали има рани. Ако има нужда, спираме кръвотечението. Добре е да остане под наблюдения за проява на по-късни признаци на мозъчна увреда - замаяност, сънливост или нервност и плач, проблеми с координацията, с храненето.
4. Ако детето е неадекватно и замаяно, не го движим, задържаме го в легнало положение с фиксирана глава, обаждаме се на тел. 112 за линейка.
5. Ако детето е в безъзнание, не реагира на докосване и извикване, освобождаваме дихателните пътища с внимателно отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката. Проверяваме дали диша нормално и ако да, поставяме го в странично стабилно положение, обаждаме се на тел. 112 за линейка и на всеки 2 минути проверяваме за нормално дишане.
6. Ако детето не диша нормално при свободни дихателни пътища, започваме обдишване и сърдечен масаж по схема 5 начални вдухвания, редуване на 30 притискания с 2 вдухвания. След 1 минута, ако няма резултат, обаждаме се на тел. 112 и продължаваме притискания и обдишване до пристигане на линейката.
Всяка от тези техники за първа помощ може лесно да се усвои в практическо обучение по първа помощ, така че човек да е подготвен в реална ситуация.
            а ако има нещо счупено няма ли да е грешка да движим главата или да поставяме  странично положение?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 03 юни 2020, 20:47
Ако има индикации, че детето може да има нараняване на черепа, врата или гърба и вие сте обучена как да проверите дали диша само с хватка с избутване на челюстта и да го завъртите без разместване, тогава трябва да го направите така. Това е по-благоприятния вариант, разбира се. Но имайте предвид, че осигуряването на проходими дихателни пътища е с приоритет, тъй като след третата минута без кислород в мозъка започват да настъпват необратими увреди.
Затова, най-добре е човек да премине практически курс, където се разиграват различни ситуации и могат да се упражняват всички техники за първа помощ.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в ср, 03 юни 2020, 22:04
Здравейте отново. Видеата горе бяха много полезни. Не ми стана ясно до колко месечна възраст на бебето са приложими?
Бихте ли ни предоставили подобно видео и за по-големи деца, да речем 5-6 годишни.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в чт, 04 юни 2020, 09:15
По отношение на техниките за първа помощ разделяме хората на бебета (от 0 до 1 годинка или докато могат да стоят сами стабилно на крака), деца (от 1 до около 8 години или до началото на пубертета) и възрастни (всички останали). Така че техниката за оказване на първа помощ при задавяне с поставяне върху ръка или с подпиране върху крака е приложима до около 1 година. След като детенцето може да стои само изправено, можете да приложите ето тази техника. Тя е приложима и за възрастен.
https://www.youtube.com/watch?v=etyEWWEtbqI


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в ср, 10 юни 2020, 23:08
Също искам да попитам:

Когато правим изкуствено дишане на някого не му ли вкарваме въглероден диоксид в дробовете? Защото това всъщност е нашето издишване, нали? Не трябва ли пострадалия да приема кислород?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в сб, 13 юни 2020, 14:50
Кога се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане? Само , когато пострадалият е в безсъзнание и няма пулс?
А да речем, че поради задавяне е в безсъзнание,но Има пулс. Какво трябва да направим?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в сб, 13 юни 2020, 19:44
Кога се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане? Само , когато пострадалият е в безсъзнание и няма пулс?
А да речем, че поради задавяне е в безсъзнание,но Има пулс. Какво трябва да направим?

Сърдечен масаж и изкуствено дишане се прави, когато установите, че пострадалия е в безсъзнание и не диша нормално (или изобщо). Сърдечната дейност и дишането в човешкия организъм са свързани процеси и ако единия спре, скоро след това спира и другия. Дори когато някой се е задавил и не може да диша, скоро след това изпада в безсъзнание, а след това и сърцето му спира да работи.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в сб, 13 юни 2020, 19:45
Също искам да попитам:

Когато правим изкуствено дишане на някого не му ли вкарваме въглероден диоксид в дробовете? Защото това всъщност е нашето издишване, нали? Не трябва ли пострадалия да приема кислород?

Въздухът, който дишаме съдържа около 21% кислород. Когато го вдишаме, нашият организъм усвоява окол 4-5% от този кислород, така че в издишвания от нас въздух има около 16-17% кислород. Това е напълно достатъчно за човек, който изобщо не диша.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в сб, 13 юни 2020, 23:14
Благодаря за отговорите, всичко е много полезно. Но все още има нещо, което не ми е ясно:
Ако пострадалия е в безсъзнание, но има пулс и сърдечна дейност, трябва ли да се прави сърдечен масаж? Или той се прави само, когато сърцето е спряло ?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в нд, 14 юни 2020, 19:47
Благодаря за отговорите, всичко е много полезно. Но все още има нещо, което не ми е ясно:
Ако пострадалия е в безсъзнание, но има пулс и сърдечна дейност, трябва ли да се прави сърдечен масаж? Или той се прави само, когато сърцето е спряло ?

В съвременния алгоритъм за оказване на първа помощ, когато някой изглежда безжизнен, проверяваме дали е в съзнание, като го разтърсваме внимателно и му извикваме. Ако не реагира, проверяваме дали диша нормално, което означава за до 10 сек. да прави минимум 2 нормални вдишвания и издишвания. Ако диша нормално, трябва да бъде обърнат настрани със свободни дихателни пътища и да повикаме линейка. В случай че не диша, трябва да се обадим на тел. 112 и незабавно за започнем сърдечен масаж и изкуствено дишане.
Не се изисква да проверяваме за наличие на пулс по две причини:
- когато човек е в тежко състояние и неговия пулс е едва доловим, има доста голяма вероятност да не можем да определим със сигурност има ли пулс или не, докато дишането може да се установи визуално, чрез слушане и чрез усещане
- дишането и сърдечната дейност са свързани, така че ако няма дишане, сърцето му също не работи


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в нд, 14 юни 2020, 21:17
По същия начин ли се процедира, ако лицето/детето е в безсъзнание вследствие одавяне?
Например: дишане няма, защото дихателните му канали са пълни с вода. С кое започваме първо, сърдечен масаж или изкуствено дишане?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пн, 15 юни 2020, 10:18
По същия начин ли се процедира, ако лицето/детето е в безсъзнание вследствие одавяне?
Например: дишане няма, защото дихателните му канали са пълни с вода. С кое започваме първо, сърдечен масаж или изкуствено дишане?

Алгоритъмът, който коментирахме по-нагоре се отнася за възрастен, но може да се ползва и при дете или удавник, ако този, който оказва първа помощ не е обучен специално. Хората, които работят преимуществено с деца или водните спасители, например, могат да бъдат обучени и в алгоритъм, който е специално разработен за такива инциденти. Разликата произтича от статистическите причини за възникване на инциденти. При възрастен (освен ако не става дума за задавяне, задушаване или давене) най-често първопричината за безсъзнание и липса на нормално дишане е сърдечния арест, затова там след установяване и обаждане на тел. 112, веднага се започва със сърдечен масаж и изкуствено дишане 30:2. При малки деца под 8 години (обикновено) или удавници, задушени, задавени, първопричината за спиране на сърцето е спирането на дишането, затова алгоритъмът там е, след установяване на безсъзнание и липса на нормално дишане, да се започне с 5 обдишвания и след това да се редуват 30 притискания и 2 обдишвания. Обаждането на тел. 112 може да се отложи с 1 минута, ако оказващия първа помощ е сам и няма кой друг да го направи по-рано.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Honeybeesweet в пн, 15 юни 2020, 14:21
Здравейте, какъв е алгоритма на действие при дете, което след силен емоционален или физически стимул започва да плаче силно, задържа въздух в белите дробове и не може да извършва дихателни движения, устата посинява или побелява и мускулите се отпускат? Какво още може да се направи когато ощипване, духане в лицето и отвличане на вниманието със силен звук не подействат?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 17 юни 2020, 10:54
Здравейте, какъв е алгоритма на действие при дете, което след силен емоционален или физически стимул започва да плаче силно, задържа въздух в белите дробове и не може да извършва дихателни движения, устата посинява или побелява и мускулите се отпускат? Какво още може да се направи когато ощипване, духане в лицето и отвличане на вниманието със силен звук не подействат?

Това състояние при малките деца е така нареченото захласване, което се наблюдава при 4-5% от децата на възраст между 6 месеца и 6 години. Проявява се при внезапна болка, уплаха или силно раздразнение и се изразява в пристъпи на плач до 15 секунди и спиране на дишането до 1 минута. По същество опасността при тези пристъпи произтича от риска, ако детето задържи дъха си твърде дълго, да изпадне за кратко в безсъзнание, да падне и да си удари лошо главата. Дори да се стигне до безсъзнание, самото дишане се рестартира веднага след това. Ако обаче детето падне и си удари главата, може да остане в безсъзнание и ако позата, в която лежи не му позволява да диша нормално, може да се задуши вторично от езика, който се отпуска и запушва дихателната тръба.
Съвременната първа помощ се състои в успокояване на детето и внимание да не се нарани при евентуално падане. Не бива да се разтърсва силно или да му се крещи, в опит да се извади от това състояние. Може да му се духне в лицето, което понякога води до по-бързото му съвземане. Пристъпите на невъзможност за поемане на въздух обикновено траят до минута, след което то спонтанно започва да диша. Ако след това детето остане в безсъзнание, трябва да бъде обърнато настрани в стабилно странично положение, така че да може да диша свободно и да се повика линейка на тел. 112.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в пн, 06 юли 2020, 17:38
Повдигам отново темата за обучението по първа помощ. Интересно ще е да споделите, дали сте преминавали специално обучение по първа помощ за родители и дали сте упражнявали техники за оказване на първа помощ върху манекен бебе и манекен дете?


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Sirmaa в вт, 07 юли 2020, 18:04
Аз много искам да посетя практичен курс по първа помощ на деца и възрастни. Синът ми вече стана на 1 година. Бях си набелязала лекция на терен на Училище по първа помощ през март, но заради пандемията отпадна. Сега следя за нови дати. Много държа да има и практическа част. Теорията не е трудно да я намериш - било то в учебници/книги или в интернет.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в ср, 08 юли 2020, 08:42
Аз много искам да посетя практичен курс по първа помощ на деца и възрастни. Синът ми вече стана на 1 година. Бях си набелязала лекция на терен на Училище по първа помощ през март, но заради пандемията отпадна. Сега следя за нови дати. Много държа да има и практическа част. Теорията не е трудно да я намериш - било то в учебници/книги или в интернет.

Да, практическата тренировка е от огромно значение. За съжаление, в момента поради специфичните епидемиологични условия, изпълнението на практически упражнения в обучението по първа помощ е силно ограничено и авторитетните световни организации съветват голяма част да се изнесе в онлайн обучение. Спазването на дистанция между участниците не позволява да се изпълняват техниките, които изискват практиката да се случва по двойки или повече участници в група. Затова за момента Училище по първа помощ провежда онлайн обучение, което е съобразено с насоките и мерките за безопасност. Всички се надяваме скоро да имаме възможност да възобновим и присъствените обучения.


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: ALMIRRA в ср, 08 юли 2020, 23:20
Не съм посещавала специален курс, но пък съм обучавана и правила тренировки върху манекен на БЧК курса , който е задължителен за шофьорски курс. Беше 2 дена. Не си спомням нищо, беше преди 10 г. Но се забравя толкова бързо, че дори година след показно курса вече не помниш нищо.
А аз имам огромно желание да изкарам читав курс. Едва ли предлагат в провинцията. Дори не знаех, че съществува в големите градове


Титла: Re: Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!
Публикувано от: Марияна Манушева в чт, 09 юли 2020, 09:34
Не съм посещавала специален курс, но пък съм обучавана и правила тренировки върху манекен на БЧК курса , който е задължителен за шофьорски курс. Беше 2 дена. Не си спомням нищо, беше преди 10 г. Но се забравя толкова бързо, че дори година след показно курса вече не помниш нищо.
А аз имам огромно желание да изкарам читав курс. Едва ли предлагат в провинцията. Дори не знаех, че съществува в големите градове

Според авторитетните световни организации, които издават насоки за оказване на първа помощ, когато човек е преминал първоначално обучение по първа помощ, след около 6 месеца губи до 50% от знанията и уменията си. Когато периодично преминава опреснителни обучения (през 1 до 3 години) той би могъл да поддържа добро ниво на компетентност и увереност, така че в случай на инцидент да реагира нормално.
Училище по първа помощ, освен в София, предлага курсове в големи градове в цялата страна - Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и др. В момента, разбира се, практическите курсове не се изпълняват, за да не се излагат на риск участниците, поради близкия контакт при изпълнение на техниките за оказване на първа помощ. Но онлайн курсовете са достъпни от всякъде, включително извън страната. Също така, Училището има издадени два наръчника по първа помощ - един по-общ и един, специално за родители. Така че възможностите, човек да се образова нарастват и стават достъпни за всеки и навсякъде.