BG-Mamma

Здраве => Детски здравословни проблеми => Темата е започната от: BG-Mamma™ в вт, 21 апр 2020, 10:56Титла: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: BG-Mamma™ в вт, 21 апр 2020, 10:56
Като част от нашата социално отговорна кампания “Специалистите говорят” в специално интервю (https://www.bg-mamma.com/?topic=1202965) доктор Рада Маркова отговори на въпроси, зададени от вас - потребителите на BG-Mamma.

Д-р Маркова ще продължи да отговаря на вашите въпроси в настоящата консултантска тема.

(https://cdn.bg-mamma.com/EE2l/AI9C1.jpg)
Доц. д-р Рада Маркова

Д-р Рада Маркова е специалист по педиатрия и детска пулмология. Завършва медицина в Медицински Университет - Варна, като получава отличието "Златен Хипократ" на випуска.
От началото на кариерата си работи като педиатър в Университетски детски клиники – първоначално в МБАЛ "Св.Марина" - Варна, а впоследствие – в Университетската детска болница - София , където последователно е специализант по педиатрия, ординатор, асистент и главен асистент. Има стаж в Клиника по неонатология - СБАЛДБ, Интензивен сектор - СБАЛДБ , а последните 17 години - в Клиника по педиатрия на УМБАЛ "Александровска". През 2004 г. д-р Маркова придобива специалност по детски болести, а през 2011 г. – по детска пулмология. Има магистратура по бизнес администрация и здравен мениджмънт - УНСС. През 2016 г. защитава докторска дисертация на тема: "Издишан азотен окис при деца с бронхиална астма" и получава научното звание “доктор“. През 2018 г. придобива ОНС „Доцент“ към НИИ на МУ- Плевен.
Научните ѝ интереси са в областта на детската пулмология – хроничните заболявания на дихателната система – бронхиалната астма, муковисцидозата, неинвазивните методи на оценка на алергичното възпаление. Има опит в провеждането на клинични проучвания фаза II и III, както и специализации в САЩ и Австрия.
През септември 2012 г. става управител и идеен основател на МЦ „Първа детска консултативна клиника“ - София. Посвещава следващите години от живота и работата си на амбулаторната педиатрия, профилактиката в детска възраст и проследяването на децата с хронични заболявания. Има три деца.Включете се в темата и задайте своите въпроси, свързани с детско здраве и белодробни заболявания!
Д-р Рада Маркова ще отговаря обобщено около веднъж седмично на поставените от вас въпроси.
Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалиста;

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.

Темата е с информативен характер. Онлайн консултацията не може да отмени назначено лечение, както и да замени посещението при лекар, медицинския преглед, диагностиката, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение след преглед от специалист.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
При спешни здравословни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят" (https://www.bg-mamma.com/?action=landing;client=specialistite_govoriat).
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК (https://www.bg-mamma.com/?topic=1195075).


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в вт, 21 апр 2020, 11:06
Здравейте,
Благодаря на всички за проявения интерес и въпросите към мен!

Въпросите бяха много и поради ограниченото време не бе възможно да отговоря на всички по време на интервюто.

Ето отговорите на част от останалите въпроси.


Може ли да се предотврати появата на бронхиална астма при използването на имунотерапия като превантивна мярка?
Имунотерапията се явява лечебен подход при вече установена алергична бронхиална астма или алергичен ринит. Но не може да се явява превантивен подход. Имунотерапията е скъп, продължителен и прицелен тип лечение на алергични състояния.
 

При проблем с нокътчето на палеца на крачето какво може да се направи, ако е зачервено, но без подуване и гной?
Това е много чест проблем при бебета и малки деца. Понякога е свързан с носене на тесни обувки, в които се „набиват“ пръстчетата, може да е резултат на неправилно изрязване на ноктите. Може и спонтанно да се появи, тогава слагаме локално Йодасепт крем или Ихтиол на марля за по един час за няколко дни и преминава.
 

Антитела за Ковид-19 могат ли да се предават чрез кърмата от майката на детето, в случай, че тя е заразена и вече е изработила антитела?
По аналогия с други инфекциозни заболявания при кърмене в кърмата се излъчват IgG антитела при прекарана инфекция от майката, така че – да, докато ги има могат да се предават.
 

Има ли значение размерът на популацията, която се ваксинира, за ефективността на действие на ваксините за овладяване на подобни епидемии?
Абсолютно – да, има значение. Колкото е по-голямо популационното покритие с конкретна ваксина, толкова е по- сигурна липсата на възможност за възникване на заболяване. При по-заразно заболяване е необходимо по-голямо ваксинално покритие.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в вт, 21 апр 2020, 11:08
Ако дете има алергия към полени, подходящо ли е включването на инхалации с кортикостероиден инхалатор с локално действие, предвид факта, че кортикостероидите могат да отслабят имунната защита?
Кортикостероидите имат имуносупресиращо действие само при системна употреба (през устата, венозно, мускулно) и то при по-продължително приложение. Иначе при локална употреба като контролиращ медикамент нямат ефекти върху имунната система.

 
Едното око на бебето ми сълзи, изписаха ми капки за очи „Тобрекс“. Подходящо ли е това за бебе на 2 месеца?
Много често се касае за стеснен слъзен канал, който преминава без лечение, с масажи. Понякога е налице и очна инфекция, най-често стафилококова, последното трябва да се провери чрез провеждане на микробилогично изследване на очен секрет и тогава локално лечение. Принципно капки с Тобрамицин могат да се прилагат на 2 мес. бебе при необходимост.
 
 
Напоследък използването на етерични масла е много популярно. Какво е мнението на д-р Маркова за използването им при малки деца?
При малките деца често се наблюдава бронхиална хиперреактивност при различни специфични и неспецифични стимули. Силна миризма от етерични масла също може да има подобен ефект върху бронхите. Поради това избягваме приложението на етерични масла при малки деца.
 

Каква е най-подходящата възраст едно дете да бъде изследвано за алергии?
Изследване за алергии би могло да се проведе от кърмаческа възраст, когато предимно се използват кръвни тестове. Обичайно, за кожно-алергичните проби е добре детето да е поне на 3-5 години.
 

Възможно ли е бебе да се зарази с коронавирус и да няма симптоми? Това не е ли опасно при бъдещите имунизации чрез “зелените” коридори по време на пандемията? Нужно ли е да се тестват бебетата/децата за COVID-19, на които им предстоят ваксини?
Не е необходимо бебета да се тестват за коронавирус. Те може и са носители на редица микроорганизми, преглеждат се щателно, когато са клинично здрави няма проблем да бъдат имунизирани.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в вт, 21 апр 2020, 11:12
Има ли по-висок риск при разболяване с COVID-19 за преждевременно родени деца с проблеми с белите дробове?

Какъв е рискът за недоносените бебета? Такива, които са имали проблем с дишнето, били са интубирани и също такива, които са били с минимална кислородна помощ?

Порастналите недоносени деца, преживели белодробна вентилация и бронхопулмонална дисплазия, доколко се приемат като рискови по отношение на коронавируса? Бронхопулмоналната дисплазия някога напълно елиминира ли се?

За разлика от респираторно-синцитиалния вирус при коронавируса, според наличните данни до момента в литературата, не е установен по-изразен тропизъм към недоносените деца.
Разбира се, при деца с тежка бронхо-пулмонална дисплазия и дълга кислородозависимост биха могли да се наблюдават усложнения.
Бронхо-пулмоналната диплазия се приема за диагноза до възрастта 3 години, след което се счита, че се „израства“, тоест че развиващия се бял дроб на децата вече няма подобни тежки изменения.
 
 
До колко градуса е нормалната температура при бебетата? При децата тя същата ли е?
Нормалните стойности на телесната температура , измерени аксиларно са 35.5-37 градуса, независимо от възрастта.
 

Има ли противопоказания да се правят инхалации при деца, които са заразени с коронавирус?
Да, инхалации с небулизатор при съмнение или данни за коронавирусна инфекция са противопоказани. В капките на аерозола много лесно се диспергира и разнася вируса. Предпочитат се „сухи, прахови“ инхалатори и камери при нужда.


Оставам на разположение, очаквайки следващите ви въпроси!


Поздрави,
Д-р Рада Маркова


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Mama Martina в вт, 21 апр 2020, 11:21
Здравейте,имам бебе на 4месеца и няма нито една ваксина,освен ротавирус(капките). Все се случваше грипна епидемия,после пандемията! Много ми е притеснено,че няма ваксини! Но сега ми е още по-притеснено,че може да се слагат ваксините по време на пандемия! Опасявам се да не се разболее детенцето ми,като се отслаби имунната система! Има ли голяма опасност?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Andjelina123 в вт, 21 апр 2020, 11:46
Здравейте, детето ми е на 4м. От раждането повръща и се изхожда не твърдо но с сила и не напълно. Пие фризовом но като чели не му е ок да намали повръщането.. Пихме омнибиотик панда за коремчето но по зле беше повече го болеше, сега пие про комбо ноо пак минимален ефект. Незнам какво мляко да му давам да гледам повръщането или коремчето..


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Smiley_Face в вт, 21 апр 2020, 14:20
Здравейте,
това означава ли, че ако бебето е заразено, но е в инкубационен период, който протича латентно, няма опасност при имунизацията, т.е. проблем би се появил само ако вече е изявена симптоматиката?
Благодаря!

Възможно ли е бебе да се зарази с коронавирус и да няма симптоми? Това не е ли опасно при бъдещите имунизации чрез “зелените” коридори по време на пандемията? Нужно ли е да се тестват бебетата/децата за COVID-19, на които им предстоят ваксини?
Не е необходимо бебета да се тестват за коронавирус. Те може и са носители на редица микроорганизми, преглеждат се щателно, когато са клинично здрави няма проблем да бъдат имунизирани.
[/quote]


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: muccunkaaa92 в ср, 22 апр 2020, 11:24
Здравейте. Какво бихте ми препоръчали при трудно никнещи зъбки. Благодаря


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: kat33 в чт, 23 апр 2020, 14:32
Д-р Маркова, здравейте!
Синът ми е на 12г , с астма като диагнозата му е поставена на 1г и 2 м., в момента той  е с изразени симптоми на алергия , като киха и очите са му зачервени. От месец И половина редуваме ериус, ксизал и рупафин. Изписаха му и биозин за имунитета и витамин с. Въпросът ми е: той не излиза почти навън , правили сме 3-4 разходки в квартала , трябва ли да слага маска когато е навън?
Благодаря Ви


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Pure Freshness... в чт, 23 апр 2020, 15:12
Здравейте, д-р Маркова,

Задавам въпроса от името на мой приятел, който няма възможност да се включи, но ме помоли за помощ и съвет. Дъщеря му ще навърши 12 години след броени дни. През последните няколко години е имала алергични прояви през пролетта, направено е тестуване миналата година и е установена поленова алергия.
Няма назначено постоянно/целогодишно поддържащо лечение.
През последната седмица обаче отново са се проявили симптомите на алергията - зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, кихане, секрети от носа.
Родителите не могат да се свържат с личния лекар, а не смеят в настоящата ситуация да тръгнат да обикалят болници.
Можете ли да дадете съвети как могат да облекчат симптомите и алергичната реакция на детето в този момент?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Little heart в пт, 24 апр 2020, 21:00
Здравейте,
Какво мислите за менингококовите ваксини? В Австрия те са част от имунизациония календар, макар и да са незадължителни и се прилагат от съвсем малка възраст.Тъй като живея тук, се колебая далли да я слагам.Вие какво бихте ме посъветвала?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Devilchetooo в пн, 27 апр 2020, 06:36
Здравейте.
 Поради извънредното положение на синът ми, който на 26.04 навърши 4 месеца, не са му правени никакви ваксини, освен задължителните в родилното и Ротарикс (вторият прием беше на 25.04). Педиатърката иска да му се сложи шествалентна ваксина в четвъртък, като каза, че не би трябвало да има проблем заради това, че вече е навършил 4 месеца, но иска да приема противоалергично ампули витамин C и калциев глюконат общо 5 дни. Тъй като няма тя да слага ваксината (не ми беше обяснено защо), а друг лекар, тя каза, че иска да присъства, тъй като ѝ е притеснено да не стане проблем с детето. Той има обрив от 2 месеца, за който тя казва, че няма нужда от дерматолог, но има съмнения, че може да е алергия към дреха или към адаптираното мляко (не кърмя от около 2 месеца, от самото начало дохранвах и с адаптирано мляко, тъй като нямах достатъчно кърма). Обривът е на едната бузка, като за тези два месеца не се повлиява от никакви мазила и се е разрастнал по площ. Започна като гъша кожа и решихме, че е атопичен дерматит, но сега е по-скоро като мехури. Обостря се и зачервява (както и целите му бузки) при топло време, слънце (докато го сложа в количката като сме навън, което отнема секунди, и бузите му пламват и минават след 3-4 дни. Пробвах да мажа със слънцезащитен крем за деца с атопичен дерматит, но се обрива от него), търкане на дрешки. В момента го мажа само с Avene XeraCalm.
(//cdn.bg-mamma.com/KjDw/9uwiz.jpg)
(//cdn.bg-mamma.com/KjDw/NmNhc.jpg)
Въпросите ми са:
1. Безопасно ли е да му се сложи ваксината при положение, че сме прескочили възрастта за слагането ѝ?
2. Обривът дали е възможно да е от алергия и това дали може да повлияе  на поносимостта към ваксината?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в ср, 29 апр 2020, 10:47
Здравейте,имам бебе на 4месеца и няма нито една ваксина,освен ротавирус(капките). Все се случваше грипна епидемия,после пандемията! Много ми е притеснено,че няма ваксини! Но сега ми е още по-притеснено,че може да се слагат ваксините по време на пандемия! Опасявам се да не се разболее детенцето ми,като се отслаби имунната система! Има ли голяма опасност?

Здравейте!
Ние винаги сме обградени с микроорганизми, с които живеем. Когато детето няма клинични симптоми на заболяване и щателно се прегледа, няма риск от заболяване. Следва да вярвате на педиатъра, който сте избрали.


Здравейте, детето ми е на 4м. От раждането повръща и се изхожда не твърдо но с сила и не напълно. Пие фризовом но като чели не му е ок да намали повръщането.. Пихме омнибиотик панда за коремчето но по зле беше повече го болеше, сега пие про комбо ноо пак минимален ефект. Незнам какво мляко да му давам да гледам повръщането или коремчето..

Здравейте!
При задържащо се повръщане – рефлукс – препоръчваме антирефлуксно мляко – Фризовом е такова мляко. Може да се добави Гастротус сироп за бебета, който е безобиден сироп за рефлукс. Ако няма подобрение за една седмица, детето следва да се види от педиатър.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в ср, 29 апр 2020, 10:49
Здравейте,
това означава ли, че ако бебето е заразено, но е в инкубационен период, който протича латентно, няма опасност при имунизацията, т.е. проблем би се появил само ако вече е изявена симптоматиката?
Благодаря!

Да, това означава, детето може да е вирусоносител и да не се развие заболяване. Тогава няма да има проблем да се имунизира.


Здравейте. Какво бихте ми препоръчали при трудно никнещи зъбки. Благодаря
Здравейте!
Има доста възможности на пазара за обезболяване : гелове с Лидокаин, охлаждащи играчки, огърлици за зъби, хомеопатични препарати за зъбен пробив. Всеки от тях има своята ефективност. Трябва да се ползват при необходимост заедно или поотделно.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в ср, 29 апр 2020, 10:51
Д-р Маркова, здравейте!
Синът ми е на 12г , с астма като диагнозата му е поставена на 1г и 2 м., в момента той  е с изразени симптоми на алергия , като киха и очите са му зачервени. От месец И половина редуваме ериус, ксизал и рупафин. Изписаха му и биозин за имунитета и витамин с. Въпросът ми е: той не излиза почти навън , правили сме 3-4 разходки в квартала , трябва ли да слага маска когато е навън?
Благодаря Ви
Здравейте! Към тези антиалергични препарати при обострена поленова симптоматика бих препоръчала спрей за носа с локален кортизон (Фликсоназе, Назонекс и др), както и капки за очите (Опатанол, Сперсалерг и др.). За деца с астма маската понякога създава допълнителен дискомфорт и затруднено дишане, така че следва да вземете решение според мястото, на което извеждате детето (да не е оживено).


Здравейте, д-р Маркова,

Задавам въпроса от името на мой приятел, който няма възможност да се включи, но ме помоли за помощ и съвет. Дъщеря му ще навърши 12 години след броени дни. През последните няколко години е имала алергични прояви през пролетта, направено е тестуване миналата година и е установена поленова алергия.
Няма назначено постоянно/целогодишно поддържащо лечение.
През последната седмица обаче отново са се проявили симптомите на алергията - зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, кихане, секрети от носа.
Родителите не могат да се свържат с личния лекар, а не смеят в настоящата ситуация да тръгнат да обикалят болници.
Можете ли да дадете съвети как могат да облекчат симптомите и алергичната реакция на детето в този момент?
Здравейте!
Не е редно писмено да назначавам медикаменти без да съм видяла детето. Ако се касае за поленова алергия, детето добре би се повлияло от антиалергичен препарат (Ксизал, Зиртек, Аериус, Кларитин, Румафин и др.) в съчетание с локален спрей за носа (Назостад, Фликсоназе, Авамис, Алергодил и др. ). Няма проблем да се консултирате с лекар при нужда. Коронавирусът не е противопоказание за подобна консултация.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в ср, 29 апр 2020, 10:53
Здравейте,
Какво мислите за менингококовите ваксини? В Австрия те са част от имунизациония календар, макар и да са незадължителни и се прилагат от съвсем малка възраст.Тъй като живея тук, се колебая далли да я слагам.Вие какво бихте ме посъветвала?
Здравейте! Менингококите са причинители на доста опасни и агресивно притичащи заболявания, така че считам, че страни, в които се поставят задължително или препоръчително, имат добра ваксинална политика. У нас последните ваксини се закупуват и не са евтини. За тяхното приложение съм, не бива да се притеснявате.1. Безопасно ли е да му се сложи ваксината при положение, че сме прескочили възрастта за слагането ѝ?
2. Обривът дали е възможно да е от алергия и това дали може да повлияе  на поносимостта към ваксината?
Здравейте!
Няма проблем да бъде направена шествалентната ваксина, тя е много важна за детето. Вит С няма противоалергичен ефект, по-скоро 2-3 дни преди ваксината давайте Фенистил на капки. Обривът е много локализиран, за да е алергия към мляко или атопичен дерматит. Вижте се с дерматолог, по-скоро е локализирана екзема.
Поздрави!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: MGB9 в ср, 29 апр 2020, 13:05
Здравейте! Искам да попитам до кога бебето се обръща при сън на ляво и на дясно? Идо кога има опасност да се деформира главичката? Благодаря ви!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: AleksandraES в ср, 29 апр 2020, 14:18
Здравейте! Бебето ми е на навършени шест месеца, преди няколко дни бяхме на ваксина, два дни след нея и пуснаха пълна кръвна картина, и днес педиатърката ми каза, че е с наследствена анемия. Утре сме на друг педиатър за ехограф профилактичен и ми каза, че тя ще ми даде повече информация. Въпроса ми е, дали от ваксината не може да има отклонения в кръвната картина


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: valeriq.k в чт, 30 апр 2020, 00:31
Здравейте д-р Маркова. Искам да Ви попитам срещали ли сте случай в който кашлицата да е на психична основа? Синът ми е на 12 г. и няколко пъти вече се случва при стрес да кашля сухо, като пристъп за период от час, два. Минава без медикаменти и детето няма други оплаквания, здраво е. В момента обаче съвпаднат със сезонните му алергии и се тревожа допълнително. Какво мога да направя в този случай освен да се стремя да избягвам ситуация, която го провокира? Към психолог ли трябва да се насоча след като се изключи проблем в белия дроб? Дали да изчакам някакъв период с оглед на това, че детето навлиза в пубертета и само аз да посетя психолог за да получа съвет как да действам в случая? Предварително благодаря!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: maca-niki2008 в чт, 30 апр 2020, 10:19
Здравейте,д-р Маркова.След прекаран тежък грип преди 2 месеца,синът ми на 11 години, вдига вечер т-ра от 37 до 37,3 градуса.Бяхме в болница тогава и детето много бързо се оправи,тогава т-ратурата му стигаше до 39,3 градуса,беше с ларинготрахеит и спазми от ларинкса.Трудно си поемаше въздух.Но след проведеното лечение с урбазон венозно,антибиотик-също венозно, инхалации,антиалергични и отхрачващи,той се оправи.Всеки ден го преслушваха, но не казаха нищо тревожно.Най напред имаше суха кашлица,после стана отхрачваща и бързо отмина.Изписаха ни без т-ра и да пием в къщи азакс-3 дена.На 2-3 ден,след като ни изписаха ми се видя леко топъл,премерих т-ратурата му и тя беше 37,1. ПКК в болницата беше нормална.Впоследствие го водих на педиатър,отново пусна ПКК  ,отново беше добра, изследваха го и за мононуклеоза и щитовидна жлеза-и там всичко в норма.Урина -също в норма. Правихме ехограф-и там всичко е наред.И педиатъра каза да спрем да я мерим, каза,че детето е здраво,но аз някакси не съм съгласна с това-мисля,че има причина и много се притеснявам.Иначе той наистина се чувства напълно здрав,весел и жизнен е ,храни се добре.Температурата продължава вече 2 месеца, сама си пада след около 2 часа.Много моля за вашето мнение.И най-вече да ми кажете дали е възможно да е нещо белодробно,нещо недоизлекувано,при положение,че няма кашлица и че трима доктори го преслушваха и не казаха да има нещо белодробно. Притеснявам се дали не е вирусна пневмония,която не се чува на слушалка? Възможно ли е ?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Ailinn в чт, 30 апр 2020, 15:21
Здравейте, притеснена съм понеже казаха, че синът ми, който е на 2месеца има шум на сърцето. Казаха, че имало някаква нишка, козметичен дефект, нямало да се израсте.. и аз не разбрах много, много..
Друг доктор ми обясни, че тази нишка е по-дълга нали, а сърцето му е малко сега и тя се "вие насам, натам" и от това се било чувала, а като му порасне сърчицето ще спре да се чува..
Може ли малко повече информация, това нещо ще му пречи ли за в бъдеще? ☹️


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: KkAaTtYy в пт, 01 май 2020, 00:45
Здравейте. Аз имам няколко въпроса. Бебенцето ми е на 5 месеца.  Първият въпрос е- от както се родила и до ден днешен посредата на челото има лека вертикална подутинка, (все едно подута дебела вена, надявам се ме разбрахте),  на какво се дължи и ще отмине ли с времето? Вторият въпрос е- някъде около 2-ри месец пъпчето стана леко синьо-червено на цвят и все още е такова, проблем ли е това? И трети въпрос- между очичките , от лявата страна на основата на нослето също около 2-ри месец се появи синя точка ,(мисля, че прозира вената) , вената ли е и ще отмине ли с времето? Благодаря!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Illusion_ST в пн, 04 май 2020, 14:54
Здравейте д-р Маркова!
Синът ни е на 4 м. и от около 1,5 м през нощта спи много неспокойно. Върти се наляво-надясно и се "буди" на всеки час(или по-малко) и единственото, което го успокоява е сучене или в редки случаи залъгалка. Приемам вит. Б, както и витамини за кърмачки, защото ни посъветваха, че може да е от някакъв недостиг. Досега не сме правили изследвания.
Също така по препоръка на педиатъра ни, направихме един курс от 5 ампули калциев глюконат(2 пъти дневно по 2.5 мл), но за жалост без ефект, освен че като цяло стана по-жизнен и вече прави опити да се обърне.
През деня също, ако спи сам спи най-много 40 мин и въпреки че му се спи се събужда.
Изключихме възможността да се буди от глад, тъй като наддава добре. Кърмен е изключително. Съюо така не са колики.
Можете ли да ни дадете съвет какво да предприемем или е необходимо да изследваме?


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: donchevaa123 в вт, 12 май 2020, 11:00
Здравейте доктор Маркова(//cdn.bg-mamma.com/zvjO/OcpwT.jpg) , бебето ми е на 4 месеца , на дясната ръка на средния пръст има нещо като подуто и червено ще прикача снимка , от болницата е така , ту изчезва ту се появява , няма никакви други странични неща , изследванията показват всичко , че е нормално .Бихте ли ми казали какво е и дали да потърся отново лекар , защото съм доста притеснена . Благодаря


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: St0yanova в ср, 13 май 2020, 23:06
Здравейте , имам детенце на 5 месеца и половина с тежка екзема от както беше на един месец. Спазвам стриктна диета, не консумирам млечни продукти, соя,яйца, цитрусови плодове, ядки и др. но промяна няма никаква, дори стана по-зле .От 4тири месеца бебето ми е с разстройство или диария и винаги в акото му присъства голямо количество слуз ,без кръв .Ходихме при педиатър ,алерголог,дерматолог,диетолог и не могат да разберат каква е причината на това разтройство със слуз, вече 4тири месеца. Пуснахме кръвни изследвания три пъти, на които излезе ,че няма хранителна алергия. Посъветваха ме да започна захранване ,тъй като вече започна да изостава с килограмите. Захранвам го от 10 дни с оризова каша и няма никаква промяна в изпражненията му. Забравих да отбележа, че бебето е изцяло на кърма.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: lidia94 в сб, 16 май 2020, 10:00
Здравейте Д-р Маркова, бебето ми е на почти 6 месеца, от 2,3 дни забелязвам, че след сън лявото й око е леко подуто, тя спи на тази страна точно от 2,3 дни и то много завъртяна почти върху него, реших, че може да е защото спи върху него, защото до края на деня е спаднало. Но днес сутринта имаше и малко гурелчета и ме наведе на мисълта, че би могло да е конюктивит. Също така от тази седмица се захранваме на обяд и с картоф, но бяха минали вече 2,3 дни от въвеждането му преди да се появи проблема.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в пт, 22 май 2020, 11:30
Здравейте! Искам да попитам до кога бебето се обръща при сън на ляво и на дясно? Идо кога има опасност да се деформира главичката? Благодаря ви!
Обръщането на бебето настрани се прави основно до 3-тия месец, когато то започва самостоятелно да се обръща и определя позата при сън. Главичката до тогава и максимум до 6-тия месец се конфигурира. Разбира се, това зависи и от приема на вит Д.Здравейте! Бебето ми е на навършени шест месеца, преди няколко дни бяхме на ваксина, два дни след нея и пуснаха пълна кръвна картина, и днес педиатърката ми каза, че е с наследствена анемия. Утре сме на друг педиатър за ехограф профилактичен и ми каза, че тя ще ми даде повече информация. Въпроса ми е, дали от ваксината не може да има отклонения в кръвната картина
Няма как да се появи анемия, свързана с ваксината, вероятно се касае за минорна таласемия, която следва да се уточни.Здравейте д-р Маркова. Искам да Ви попитам срещали ли сте случай в който кашлицата да е на психична основа? Синът ми е на 12 г. и няколко пъти вече се случва при стрес да кашля сухо, като пристъп за период от час, два. Минава без медикаменти и детето няма други оплаквания, здраво е. В момента обаче съвпаднат със сезонните му алергии и се тревожа допълнително. Какво мога да направя в този случай освен да се стремя да избягвам ситуация, която го провокира? Към психолог ли трябва да се насоча след като се изключи проблем в белия дроб? Дали да изчакам някакъв период с оглед на това, че детето навлиза в пубертета и само аз да посетя психолог за да получа съвет как да действам в случая? Предварително благодаря!
Психогенната кашлица е трудна диагноза, поставя се след обстоен клиничен преглед, графия на белите дробове – фас, изключване на подлежащи заболявания. Изисква работа с психолог, можете да ползвате хомеопатични медикаменти като Рескю, можете да давате и антихистамин, тъй като е възможно да съвпадне с алергична причина.


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в пт, 22 май 2020, 11:33
Здравейте,д-р Маркова.След прекаран тежък грип преди 2 месеца,синът ми на 11 години, вдига вечер т-ра от 37 до 37,3 градуса.Бяхме в болница тогава и детето много бързо се оправи,тогава т-ратурата му стигаше до 39,3 градуса,беше с ларинготрахеит и спазми от ларинкса.Трудно си поемаше въздух.Но след проведеното лечение с урбазон венозно,антибиотик-също венозно, инхалации,антиалергични и отхрачващи,той се оправи.Всеки ден го преслушваха, но не казаха нищо тревожно.Най напред имаше суха кашлица,после стана отхрачваща и бързо отмина.Изписаха ни без т-ра и да пием в къщи азакс-3 дена.На 2-3 ден,след като ни изписаха ми се видя леко топъл,премерих т-ратурата му и тя беше 37,1. ПКК в болницата беше нормална.Впоследствие го водих на педиатър,отново пусна ПКК  ,отново беше добра, изследваха го и за мононуклеоза и щитовидна жлеза-и там всичко в норма.Урина -също в норма. Правихме ехограф-и там всичко е наред.И педиатъра каза да спрем да я мерим, каза,че детето е здраво,но аз някакси не съм съгласна с това-мисля,че има причина и много се притеснявам.Иначе той наистина се чувства напълно здрав,весел и жизнен е ,храни се добре.Температурата продължава вече 2 месеца, сама си пада след около 2 часа.Много моля за вашето мнение.И най-вече да ми кажете дали е възможно да е нещо белодробно,нещо недоизлекувано,при положение,че няма кашлица и че трима доктори го преслушваха и не казаха да има нещо белодробно. Притеснявам се дали не е вирусна пневмония,която не се чува на слушалка? Възможно ли е ?
Толкова време след прекаран грип не може да се касае за неизлекувано белодробно заболяване, при продължителна температура следва да повторите кръвната картина, изследването за мононуклеоза и да проведете проба на Манту за изключване на туберкулоза. Поздрави!Здравейте, притеснена съм понеже казаха, че синът ми, който е на 2месеца има шум на сърцето. Казаха, че имало някаква нишка, козметичен дефект, нямало да се израсте.. и аз не разбрах много, много..
Друг доктор ми обясни, че тази нишка е по-дълга нали, а сърцето му е малко сега и тя се "вие насам, натам" и от това се било чувала, а като му порасне сърчицето ще спре да се чува..
Може ли малко повече информация, това нещо ще му пречи ли за в бъдеще?
Здравейте! Вероятно се касае за фунцкионален сърдечен шум, свързан със сърдечна хорда. Ако е така, то наистина този шум се "израства" и спира да се чува при преглед.Здравейте. Аз имам няколко въпроса. Бебенцето ми е на 5 месеца.  Първият въпрос е- от както се родила и до ден днешен посредата на челото има лека вертикална подутинка, (все едно подута дебела вена, надявам се ме разбрахте),  на какво се дължи и ще отмине ли с времето? Вторият въпрос е- някъде около 2-ри месец пъпчето стана леко синьо-червено на цвят и все още е такова, проблем ли е това? И трети въпрос- между очичките , от лявата страна на основата на нослето също около 2-ри месец се появи синя точка ,(мисля, че прозира вената) , вената ли е и ще отмине ли с времето? Благодаря!
Здравейте! Щеше да е добре да приложите снимки, иначе по обяснения е трудно да се прецени какви са образуванията. Първата подутина по средата на челото вероятно е свързана със срастнал черепен шев, който леко изпъква, не налага лечение. На пъпа вероятно прозира съд, или се е образувало съдово възелче, което също не налага лечение. Третото, за което питате вероятно е вена, която при напън и усилие изпъква, поздрави!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: Д-р Рада Маркова в пт, 22 май 2020, 11:38
Здравейте д-р Маркова!
Синът ни е на 4 м. и от около 1,5 м през нощта спи много неспокойно. Върти се наляво-надясно и се "буди" на всеки час(или по-малко) и единственото, което го успокоява е сучене или в редки случаи залъгалка. Приемам вит. Б, както и витамини за кърмачки, защото ни посъветваха, че може да е от някакъв недостиг. Досега не сме правили изследвания.
Също така по препоръка на педиатъра ни, направихме един курс от 5 ампули калциев глюконат(2 пъти дневно по 2.5 мл), но за жалост без ефект, освен че като цяло стана по-жизнен и вече прави опити да се обърне.
През деня също, ако спи сам спи най-много 40 мин и въпреки че му се спи се събужда.
Изключихме възможността да се буди от глад, тъй като наддава добре. Кърмен е изключително. Съюо така не са колики.
Можете ли да ни дадете съвет какво да предприемем или е необходимо да изследваме?
Здравейте! Има деца, които са по-проблемни за продължителен сън. Пуснате му калций, фосфор и алкална фосфатаза, за да се изключи неспокойствие заради биохимичен рахит. Също така, можете да опитате Боуен терапия. Може и да са зъби, както и по-продължителни колики. Засега нямам други предположения. Поздрави!Здравейте доктор Маркова, бебето ми е на 4 месеца , на дясната ръка на средния пръст има нещо като подуто и червено ще прикача снимка , от болницата е така , ту изчезва ту се появява , няма никакви други странични неща , изследванията показват всичко , че е нормално .Бихте ли ми казали какво е и дали да потърся отново лекар , защото съм доста притеснена . Благодаря
Вероятно се касае за хемагиом на пръста, можете да потърсите за потвърждение детски кожен лекар, да опитате терапия, ако се потвърди диагнозата, с Тимолол гел (Гелтим). Поздрави!Здравейте , имам детенце на 5 месеца и половина с тежка екзема от както беше на един месец. Спазвам стриктна диета, не консумирам млечни продукти, соя,яйца, цитрусови плодове, ядки и др. но промяна няма никаква, дори стана по-зле .От 4тири месеца бебето ми е с разстройство или диария и винаги в акото му присъства голямо количество слуз ,без кръв .Ходихме при педиатър ,алерголог,дерматолог,диетолог и не могат да разберат каква е причината на това разтройство със слуз, вече 4тири месеца. Пуснахме кръвни изследвания три пъти, на които излезе ,че няма хранителна алергия. Посъветваха ме да започна захранване ,тъй като вече започна да изостава с килограмите. Захранвам го от 10 дни с оризова каша и няма никаква промяна в изпражненията му. Забравих да отбележа, че бебето е изцяло на кърма.
Здравейте! Точно гастроентеролог не видях да го е гледал, може да се касае за непоносимост към лактоза или друг тип непоносимост, не знам дали е опитвано хранене за 1-2 седмици с белтъчен хидролизат и проследяване на изхожданията? Ако се налага, следва да бъдете в болнична обстановка за по-точни изследвания, при нужда и чревна биопсия.Здравейте Д-р Маркова, бебето ми е на почти 6 месеца, от 2,3 дни забелязвам, че след сън лявото й око е леко подуто, тя спи на тази страна точно от 2,3 дни и то много завъртяна почти върху него, реших, че може да е защото спи върху него, защото до края на деня е спаднало. Но днес сутринта имаше и малко гурелчета и ме наведе на мисълта, че би могло да е конюктивит. Също така от тази седмица се захранваме на обяд и с картоф, но бяха минали вече 2,3 дни от въвеждането му преди да се появи проблема.
Най-логично е да се касае за начална инфекция, можете да ползвате Макситрол или Тобрадекс крем 3х/дн. за 3-5 дни, изследвайте и обикновена урина заради отоците. Поздрави!


Титла: Re: Д-р Рада Маркова отговаря на вашите въпроси
Публикувано от: BG-Mamma™ в пт, 22 май 2020, 11:44
Изключително много благодарим на д-р Рада Маркова за отзивчивостта и подкрепата в условията на извънредната епидемиологична обстановка!

Поради служебната ангажираност на д-р Маркова от днес, 22 май, онлайн консултациите в настоящата тема се прекратяват.

Ще очакваме д-р Маркова скоро отново да се включи с информация и коментари по въпроси, за които лекарите рядко говорят, а са определящи за бъдещето на децата ни - трайни последствия от живот в среда със замърсен въздух, заседнал живот, живот пред екрани и др.