BG-Mamma

Здраве => Хомеопатия, алтернативна медицина => Темата е започната от: maya_chiko в нд, 09 сеп 2007, 13:44Титла: лечебните свойства на Мъртво море
Публикувано от: maya_chiko в нд, 09 сеп 2007, 13:44
AZ POMOGNAH NA SVOETO DETE DA SE IZLEKUVA OT PSORIAZIS.
Калта на Мъртво море съдържа голямо количество микроелементи, такива като йод, цинк, литий, манган, кобалт, кадмий, необходими за жизнената дейност на човешкия организъм. Също така са открити в калта на Мъртво море мъжски и женски полови хормони, способни да проникват през кожата.
Лечебната кал от Мъртво море обладава с най-високо ефективно терапевтично въздействие в света. Няма аналог на Земята.

-Кожни заболявания, без да се изключват и такава упорита болест, като псориазис.
-Заболявания на ставите: артрити и полиартрити, поражения на ставите при тежки системни заболявания.
-Болести на гръбнака: остеохондроза и всички зависещи от гръбнака поражения на периферната нервна система.
-Болести на мускулите и сухожилията: болки, мускулни дистрофии.
-Болести на нервната система: невралгии, неврити, полиневрити, ганглионити,
фантомни болки.   
-Разстройство на вегетативната нервна система: неврози при децата и възрастните вегетативно-съдова дистония.
-Заболявания на ухото, гърлото, носа,: хронични ринити, тонзолити, фарингити, ларингити, отити, неврити на слуховия апарат.
Заболявания на периферните съдове: атеросклероза на съдовете на долните крайници.
-Заболявания на дихателните органи: остър хроничен бронхит, бронхиална астма,
хронични пневмонии, а също така професионални заболявания (силикози, пневмокониози, интоксикации при професионален контакт с тежки метали, алуминий, олово, вибрационна болест),
-Заболявания на органите на храносмилането: хронични гастрити, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстното черво, холецистити, хронични хепатити, колити.
.КАЛОЛЕЧЕНИЕ - ПРОФИЛАКТИКА НА ИЗОСТРЯНЕТО, ПОДМЛАДЯВАНЕ, ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ОРГАНИЗЪМА
Калолечението, като правило, се прилага в състава на комплексна терапия, но може да бъде също така и самостоятелен метод на лечение. Калта оказва комплексно въздействие на функциите и системите на организъма: топлинно, механично, химическо.
ТОПЛИННОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ способства за разширяването на съдовете, ускоряването на кръвопотока в тях, повишава температурата в подлежащите тъкани, намалява проницаемостта на съдовите стени, ускорява обменните процеси.
МЕХАНИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ. Калта оказва въздействие на дълбоките тъкани и усилва разпостранението на топлината.
Въздействие на ХИМИЧЕСКИТЕ ФАКТОРИ. Действия върху организъма оказват органическите и неорганическите вещества, биологически активните вещества, микроелементи, газове и др.
Витамините – ключовете на нашата жизнедейност –ще бъдат усвоени от организъма от храната само в случай, че за тяхната утилизация в организъма има достатъчно количество макро- и микроелементи. Известно е, че най-добрата доставка на минерални соли в организъма - през огромната площ на нашите клетки на кожата, през 2 000 кожни пори.
Калолечение

Лечебната кал на Мъртво море помага при лечението на много болести и е източник на значително количество микроелементи, нужни за здравословния живот на организма.

Калолечението се използва за профилактика на обострянията, подмладяване и детоксикация на организма. Калта оказва цялостно въздействие на функциите и системите на организма: топлинно, механично, химическо.

Топлинното въздействие способства за разширяването на съдовете, ускоряването на кръвообращението в тях, повишава температурата в подлежащите тъкани, ускорява обменните процеси.

Механическо въздействие - калта оказва влияние на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината.

Въздействие на химическите фактори: действия върху организма оказват органичните и неорганичните вещества, биологически активните вещества, микроелементи, газове и др.

Витамините - ключовете на нашата жизнена дейност - ще бъдат усвоени от организма само в случай, че за тяхното абсорбиране от организма има достатъчно количество макро- и микроелементи. Известно е, че най-добрата доставка на минерални соли в организма е през огромната площ на клетките на кожата, през 2000 кожни пори.

Щадящи и интензивни методи на калолечение

Щадящият метод се използва при възпаления и при заболявания на централната нервна система. Процедурите се провеждат през ден, а може и по-рядко, с продължителност 10 - 15 минути, температура 38-40 градуса, 10-15 процедури за един курс.

Интензивният метод се прилага основно при младите. Ефективен е за премахване на остри ставни болки, след травми за бързо възстановяване на функциите, при напълняване. Температурата на калта е 44-48 градуса, продължителността на процедурата е до 30 минути, 14-15 процедури за курс, почивка след всеки 2-3 дена.
Курсовете от процедури помагат за омекване на белезите, за повишаване движението в ставите, стимулират регенериращите процеси и намаляват трудната подвижност.

Положителната реакция на организма, предизвикана от прилагането на лечебна кал от Мъртво море, продължава в течение на три до шест месеца след приключването на курса на лечение (тъй наречената фаза на последствията). Калта изпълнява ролята на поддържаща терапия.

Обърнете внимание!
Въпреки че калолечението се прилага при много алергични заболявания, все пак предварително преди началото на калните процедури се препоръчва да се направи кожна проба, чрез нанасяне на кал на вътрешната част на китката, пред рамото или в областта на шията около мидата на ухото. След 24 часа се проверява за алергически проявления.

Обща кална процедура
 
Обща кална процедура се прилага за премахване на стреса, сваляне на излишните килограми, подмладяване на кожата и целия организъм. Използва се температура на калта в пределите на 40-42 градуса. Калта се нанася по кожата на тялото и окосмената част на главата, освен в областта на сърцето, с меки масажни движения. Процедурата се изпълнява в легнало положение, тялото се покрива без главата. Продължителността на процедурата е 20 минути.

Следва приемането на душ 36-37 градуса. Почивка 30-40 минути в топло помещение. Курсовите процедури са около 10-15, изпълнявани през ден.

Калта на Мъртво море е полезна при лечението на различни заболявания и е източник на много микроелементи, важни за здравословния живот на организма. Тя оказва благотворно влияние при болести на периферната нервна система, пневмония, сърдечносъдови заболявания и болести на стомашно-чревния тракт.

Болести на периферната нервна система

Професионална Вибрационна болест

Назначават се "кални ръкавици", 46-50 градуса, "кална яка", 26-28 градуса. Да се изпълнява ежедневно по 15-20 минути, 10 процедури. Подобрява се съдовата регулация и съня, изчезват болките и чувството на изтръпване в ръцете. Отбелязано е, че след петата процедура се подобрява чувствителността на кожата. При локализация на болката в долните крайници процедурата се изпълнява на 2 етапа:

І етап - кални процедури във вид на пояс на нивото на X-ти гръден - ІV кръстен прешлени, 38 градуса, 10-20 минути, 10 курса, през ден.

II етап - Прекрасни резултати се отбелязват при редуване на калните апликации и лечебните минерализирани вани (33-34 градуса, 20-30 минути, 10 пъти) - балнео-калолечение.

Вторичен радикулит
 
Ефективното използване на калните процедури във вид на "кален пояс" в областта на поясно-кръстния отдел на гръбнака (или на други отдели на гръбнака при радикулитни болки с друга локализация - гръдната, шийно-гръдната).

Процедурите се изпълняват ежедневно или през ден, 38-39 градуса, 20 минути, 10 пъти.

При шийно-гръдна локализация температурата на апликационната кал трябва да бъде снижена до 26-28 градуса.

Редуването на калните и солевите апликации бързо премахват болевия синдром.

Бронхит и пневмония

При хронични пневмонии се извършват кални апликации на задната повърхност на гръдната клетка, температура 38-40 градуса, 10-15 минути, 10-12 пъти, през ден.

Процедурите оказват противовъзпалително действие. Добри резултати дава прилагането на тези процедури при деца, както и редуването им с използването на кал и вани с кристални соли от Мъртво море.

На по-малките деца се препоръчват кални апликации с температура 38-40 градуса в течение на 5 - 15 минути, на по-големите - 10 - 20 минути. 10-15 курса, през ден. След процедурата - душ и почивка 30-60 минути.

Хроничен тонзилит, хроничен синузит

При хроничния тонзилит се изпълняват 2 вида процедури:

1. Калолечение във вид на апликация на областта на шийните и горните гръдни прешлени (38 градуса, 5-10 минути, 8-10 процедури на курс, през ден).
2. Кални апликации на подчелюстната област (38 градуса, 5-10 минути, изпълняват се 8-10 пъти на курс, през ден).

Първият вид е по-добре да се използва при болки в ставите и в областта на сърцето. Може да се назначава на деца след 6-годишна възраст. Аналогични методики може да се прилагат при хронични синузити. Приложими са също така кални компреси.

Показания при прилагане на кални процедури

1. Заболявания на опорно-двигателния апарат - артрит, полиартрит, ревматизъм.

2. Болести на уши, нос, гърло.

3. Болести и последствия от травми на Централната нервна система).

4. Болести и последствия от травми на периферната нервна система.

5. Болести на женските полови органи.

6. Болести на мъжките полови органи.

7. Болести на храносмилателните органи.

8. Болести на очите.

9. Болести на кожата.

10. Ендокринни болести и нарушения на всички видове на обмяна лека и средна тежест.


Калта на Мъртво море лекува много болести и е източник на много микроелементи, нужни за здравословния живот на организма. Тя помага за справяне с напълняването, двигателни проблеми и заболявания на централната нервна система.

С кал се отмиват излишните килограми

При затлъстяване може да се приложи интензивен метод за кални процедури с налагане на кал в областта на корема, бедрата, задните части.

Предварително се препоръчва да се разтрие кожата с мека четка до появата на хиперемия (зачервяване) на кожата. Това е необходимо за усилване на всмукването на компонентите на калта и образуването в кожата на хистамин  и вещества, ускоряващи мастния обмен в тъканите.

Температурата на калта е 44-48 градуса, продължителност до 30 минути, 14-15 процедури, 2-3 дена подред с последващ ден почивка.

- Местни кални апликации

Местните кални апликации са най-разпространения метод на лечение.
Внимание! Назначаването на кални апликации при тежки патологични състояния изисква консултации и наблюдение от лекар. В зависимост от показанията калните апликации се прилагат на различни участъци от тялото.

- Кални компреси

Използват се при заболявания на ставите преди остър и хроничен стадий, при хронични тонзилити, синузити, бронхити.

Методика: на плътно прилягаща към кожата марлева салфетка се налага слой кал с дебелина 1-2 см, след това се покрива с мушама, памук. Закрепва се с бинт.

Продължителността на процедурата в областта на ставите - 4 - 5 часа. В други места - на подчелюстната и междулопатната област - 1,5 - 2 часа. Времето може да се съкрати при повишена чувствителност на кожата. След процедурата измийте от кожата остатъците от калта с топла вода. Препоръчва се последващ покой и суха топлина.

- Кални разводнени вани

На основата на разтвор от солите от Мъртво море и кал се приготвя разтвор от 100 г. Тази пропорция се използва за 1 вана. Отнася се към групата на по-меките кални процедури, близки до минерализираните вани.

Заболявания на опорно двигателния апарат при възрастните и децата

При неспецифичните полиартрити се използва температура на калта 40-42 градуса, продължителност на процедурата - 15-20 минути, прилагат се 10-12 през ден. Ефективно е включването на други методи за лечение. Добри резултати при ревматизъм дават калните апликации в областта на ставите с едновременно приемане на противоревматични препарати.
За лечението на остеохондроза се използват "кални лапи" с температура 26-28 и едновременно на китките на ръцете - 46-50 градуса. Продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури. Топъл "кален пояс" - 36 градуса в течение на 10 минути при поражение на междуставната повърхност на ставите, прешлените.
При изкривяване на гръбнака І-ІІ степен се използват "кални лапи". Температура 38 градуса, по 15-20 минути, 2 пъти седмично. Курс 12 процедури. След процедурите се препоръчва кинезитерапия, т.е. лечебна физкултура.

Заболявания на централната нервна система при възрастни и деца

За горните и долните крайници се препоръчва да се провеждат кални сеанси. Температурата на калта е 28 градуса, продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури през ден. Най-добри резултати дава редуването на кални апликации и вани със соли от Мъртво море.
Състояние след черепно-мозъчна травма: Препоръчва се "кална яка". Температурата на калта е приблизително 36-38 градуса, 15-20 минути, прилага се 10 дни. Да се редува с минерализирани вани.
1