BG-Mamma

Здраве => Здравословни проблеми => Темата е започната от: nora13 в сб, 20 сеп 2008, 13:15Титла: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в сб, 20 сеп 2008, 13:15
Здравейте на всички,
От 1 месец имам проблем с долната част около глезена на левия крак. Всичко тръгна от малко червено петънце, което започна да нараства и стигна до абцес- така ми се поду крака, че се наложи спешно да вляза в болница и с 2 антибиотика и реванолени копреси успяха да потушат възпалителния процес.
Правиха ми рентген на крака -костта е наред. Явно проблема е от тъканта или кръвоносната система.
Имам следните симптоми:
1. побиване на тръпки - вдигам температура 37,5 - това е за 1 час вечер.
2.лесна уморяемост и отпаднолост
3. проблеми с гърлото
Ходих на ревматолог, кожен лекар - те твърдят, че не съм за тях...Съдовия хирург,където ходих ми каза, че това било "червен вятър", хирурга, който ме прие в болницата каза,че това не е червен вятър. И ТАКА СЕ ЛУТАМ НАПРЕД НАЗАД.
Искам да си направя по-задълбочени изследвания на крака - да не би да имам някакви бактерии ... Но незная на какъв лекар да отида, за да ми насрочи пълни изследвания ,за да открием причината за тази инфекция. И на какъв лекар да отида и какви изследвания да си направя, за да се установи дали  е червен вятър или не.

Аз съм от Пловдив.
Ще бъда благодарна на всеки, които ми даде съвет. Благодаря.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: blonddi в сб, 20 сеп 2008, 14:17
Правили ли са ти някаква микробиология? Така могат да те разкарват вечно и да гадаят това е, това- не е. Изобщо някакви изследвания?
Според мен се консултирай с микробиолог, да направят една посявка.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в сб, 20 сеп 2008, 14:31
Правили са ми само стандартните изследвания кръв и урина - от който се вижда, че утайката ми е 3 пъти завишена, и само това...
И аз така си мисля, че трябва да направя някакви по-задълбочени кръвни изследвания.
Ще потърся в Пловдив - някой МИКРОБИОЛОГ. - има такава докторска длъжност, нали...? :) Той навярно ще ме посъветва какво да направя?

 
Правили ли са ти някаква микробиология? Така могат да те разкарват вечно и да гадаят това е, това- не е. Изобщо някакви изследвания?
Според мен се консултирай с микробиолог, да направят една посявка.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: blonddi в сб, 20 сеп 2008, 16:27
Ми по принцип микробиолозите са в лабораториите... ама всеки общопрактикуващ БИ ТРЯБВАЛО да разбира. Моето мнение е, че трябва да се направи посявка и да се види какъв батерий расте (и дали расте изобщо). Материала може да е кръв, секрет от рана....
Но да е посявка на хранителна среда, не кръвна картина. Поговори с личния си лекар, дано знае какво да прави. Щом си обиколила специалисти (хирурзи и пр.) и са ти казали че не си за тях, пробвай и този вариант.
Пиши после какво е станало.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в сб, 20 сеп 2008, 16:54
addrianna , много ти благодаря за съвета. във вторник ще говоря с личния си лекар, но според мен тя нищо не разбира, но ако не се разберем ще търся някой микробиолог на частно, за да направя консулта;ия.
А каква е разликата между посявка на хранителна среда и кръвна картина?


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: blonddi в сб, 20 сеп 2008, 17:00
Ами при кръвната картина се отчита състава (не се сещам за по-точен термин) на кръвта- кръвни клетки, хемоглобин, утайка и т.н.
При посявката се отчита растеж на микроорганизми върху хранителна среда (както при гинекологичните изследвания). Предполагам знаеш, че червения вятър се причинява от стрептококи.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: ivalina73 в сб, 20 сеп 2008, 17:04
Съпруга ми имаше червен вятър преди година , но при такава диагноза се вдига много висока температура , подува ти се кракът и силно се зачервява и подобни компреси от риванол са противопоказни ... :roll:И още на първия преглед при личната си лекарка му е казала диагнозата и го е насочила към кожния диспансер при специалист.Там веднага са го приели в болница за лечение , при което се налагало да се лекува мускулно със пеницилин и гентамицин - поне 10 дни ... :ooooh:Обяснили му , че червения вятър се получава от инфекция и съпруга ми тогава се е досетил от какво е станало ... newsm78Излизаха му като екземички подобни образования по ръцете и на този крак и като е отпушвал в апартамента канала на мивката си залива кракът с мръсна вода и така се е получила инфекцията . Така , че ако е такова спокойно , лекува се  :thinking: Скорошно оздравяване и успех , миличка  :hug:


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 20:47
nora13, сега търсих в един малък учебник "кожни и венерически болести" за средния медицински работник(сестра), и единственото звучащо като червен вятър е "червен плосък лишей (lichen ruber planus)", дали са различни неща или едно и също нямам идея. За лишея кават "етиология неизвестна" и "нервна патогенеза", "разположението на обривите не рядко върви по хода на периферните нерви", "Някои медикаменти - тежки метали, златни препарати, цветен проявител могат да провокират появата на болестта". "лечение: психотропни и кортикостероиди - локално и общо, пеницилин и акупунктура, балнеолечение и високопланинско."
Но ако момитето по-горе е права че са замесени стрептококи(за първи път сега чувам за такава идея), то много вероятно да са резистентни на пеницилин, гентамицин и бисептол,

 така че задължително първо 1) микробиология (раневи секрет, биопсия), пълни кръвни изследвания като: 2) Пълна кръвна картина(хемоглобин, моноцити....) и суе(утайката я имаш в пъти повишена) + ретикулоцити + морф.еритр., 3) CRP це реактивен протеин, 4) Серумна протеинограма - говори за хроничен процес, ако има проблем след нея - 5) Ana скрининг  за отхвърляне на някои неща в ревматология, това е кратък тест за антинуклеарни антитела 18лв, ако има положителен скрининг следва ANA профил 91лв и би излязло по-ясно, но пак не е гаранция, защото може да има ревматологично/автоимунно състояние а тестовете да са отрицателни...т.е. ревматологията/имунологията са едва 60% специфични, не е толкова лесно да се отхвърли ревматология.

ходи си паралено на лекарите и сама на лаборатория(www.cibalab.com за софия, а за пловдив незнам коя точно...имате много и там), като си платено никой в лабораторията няма да ти задава въпроси. Не съм лекар, не те консултирам, давам само идеи, ти си говори с твойте лекари. Успех, пиши ни какво става, темата ти ще помогне вероятно и на други.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 21:33
nora13, една твоя снимка би спомогнала в гадаенето тук.
иначе ето цялата тема на учебника, но е от 1985г
(http://)


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в сб, 20 сеп 2008, 21:40
n,червеният вятър е стрептококова инфекция, няма общо с лишей.

Иначе екстремно високата температура е в началото на инфекцията. Самото червено петно също има локална температура, в смисъл топло е много спрямо околната кожа, кожата е болезнена.

Влез в някоя лаборатория и питай какво изследване трябва, за да се докаже стрептококова инфекция.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 21:42
хм...не схващам как се прикачва файл, иконата "вмъкни изображение" явно не върши тази работа


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 22:18
f(x), аз съм почти спец по стрептокок. Най евтино и бързо търсене на стрептока е с "антистрептолизинов титър AST" 4.9лв тест за антиген от венозна кръв, от там нататък се търсят огнищни инфекции - микробиология секрети(гърло, нос, урина, гениталии). Кръвта е стерилна - там не се търсят стрептококи..иначе би било септичен шок...тук във форума ме научиха на това. Аз моят стрептокок след пеницилин го посадих в микробиология и се оказа доста резистентен. Ревматолог ми даде имунен препарат и каза че не трябва АБ.

ЕВАЛА ОТКРИХ темата за червен вятър, наричат го ЕРИЗИПЕЛ/erysipelas, в стрептококови заболявания на кожата/streptodermiae, заболяването се развива бързо и протича с висока температура(до 40 градуса), втрисане, подуване на регионалните лимфни възли. Значи nora13, не е червен вятър/еризипел, сори но май имунен проблем може да се окаже.

b]f(x) [/b], ами като така активно агитирате към кръводаряване, кажете ми човек с прекаран хепатит А в детство става ли за кръводаряване. Правят ли се тестове в дарената кръв за повишени имунни комплекси, някой кръводарител ако не знае че има антитела какво ще стане.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: blonddi в сб, 20 сеп 2008, 22:31
n, не знам какъв спец си по стрептококи, но не можеш да кажеш дали е червн вятър, а още по-малко да поставяш такава дагноза (имунен проблем) само по това което пише в някакъв учебник. Трябва да знаеш, че не винаги всички симптоми на дадено заболяване са 100% на лице.  :peace:  А момичето дори не е казало дали изобщо са пипали лимфните й възли.
Според мен проблемите с гърлото биха могли да са израз на стрептококова инфекция.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в сб, 20 сеп 2008, 22:41
n, няма значение кога е каран хепатит-а, не можеш да кръводаряваш. И да, кръвта се изследва - ще го хванат.

За изследванията - не съм спец. Исках само да кажа, че не е лишей червеният вятър. Мъжът ми беше болен преди време и за това знам.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 23:02
f(x) въпросът ми беше дали ще открият други антитела, а не антиген към хепатита. Имам в предвид например антикардиолипинови антитела, други имунни комплекси като AST и т.н. За какъв материал се кръводарява с преболедувано нещо, защото съм чувала че са дарявали и че са им обяснили че материала се ползва след преработка, за "плазма" ли се нарича.

addrianna, не съм седнала да споря с немедици като мен нито да давам диагноза. Това "nora13: 1. побиване на тръпки - вдигам температура 37,5 - това е за 1 час вечер.
2.лесна уморяемост и отпаднолост" е определено ревматология/имунология/алергология при положение че над 1 месец се води лечение. За да не изпадаме в безсмислени нападки, nora13 трябва да даде повече подробности. Очевидно не е "еризипел" със субфебрилната темп. давност над 1 месец след 2 АБ


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в сб, 20 сеп 2008, 23:07
лудост е да се правят нападки, целта на занятието е да изложим идеи и обменим информация, ако на някой му е излишна...да прескочи редовете. До тук с гадаенето, остава мацката да си направи изследванията...които аз съм дала идея или които друг е дал идея по нейна преценка.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в сб, 20 сеп 2008, 23:20
n,
1) не знам какво значат цитираните от теб термини, не съм лекар. Кръвта се изследва за трансмисивни инфекции- предавани по кръвен път - СПИН, сифилис, хепатити

2) кръвта, която ти вземат винаги се преработва, което значи че от нея се правят кръвни продукти, които се използват за преливане. Такива кръвни продукти са: кръвна плазма, еритроцитен концентрат, тромбоцитен концентрат

3) кръвните продукти не се използват преди да са изследвани, ако при изследването се открие заболяване, далият кръв бива уведомяван


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 00:08
f(x) това за трансмисивните инфекции (спин, сифилис, хепатити) се знае от всяко хлапе, интересно е дали повишени общи имуноглобулини проверяват, защото пациента получател да не се сдобие с автоимунно заболяване. Би било интересно да се оформи нова тема с тези въпроси относно кръводаряването и показателите, за кои цели се използват както казваш - трите кръвни продукта. Ако се популяризира идеята повече хора ще отидат за даряване.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 00:38
Не можеш да се сдобиеш с автоимунно заболяване чрез кръвопреливане n, не всявай параноя.
Има и е имало достатъчно теми за кръвопреливане, отговаряли сме вътре многократно на въпроси, не само аз.
Всяко дете знае, че кръвопреливане се налага при гръдни, сърдечни опрерации, гастроентеорологични състояния - кървящи язви, тежки случаи на хемороиди, усложнения след по- леки операции, травми, свързани с кръвозагуба, на онкоболни.

В подписа ми има линкове, погледни и това.

http://www.nsa.bg/bg/events/id,161


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 00:55
f(x), все пак не разбрах тези 3 вида кръвни продукти 1) кръвна плазма, 2) еритроцитен концентрат, 3)тромбоцитен концентрат, при кои точно заболявания се преливат. Например на кои се прелива тромбоцитен концентрат, при кои еритроцитен...това ми е любопитно. Имате много теми и още много ще направите за идеалната кауза.
Иначе антителата/имуноглобулини при автоимунни/имунни/ревматологични заболявания се доказват чрез тестове едва в 60% от случаите, значи по света може би ходят 40% хора с неизвестни имунни комплекси, не съм достатъчно убедена че са безопасни от дарената кръв за болните получатели. Намерете лекари да ми отговорят, моля.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: Инат до откат в нд, 21 сеп 2008, 10:21
Намерете лекари да ми отговорят, моля.
Задай въпросите си на имунолог и хематолог!
Ако не си от Плевен, завърти една шайба на Центъра по трансфузионна хематология http://www.rcth-pleven.hit.bg/AboutUs.htm или се разходи до имунологичната клиника срещу х-л Балкан.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 12:41
n, няма да седна да пиша енциклопедия на кръвопреливането. Аз правя каквото мога и кръводарявам когато мога.
Ако имаш желание да помогнеш на някой, сама ще намериш отговорите.

kalpazankata ти е подсказала - иди в кой да е Център по трансфузионна хематология, ще ти обърнат внимание и ще ти отговорят на въпросите.

Отново: до ден днешен съвременната медицина не е доказала, че автоимунните заболявания се предат чрез кръвопреливане.

Кой кръвен продукт за какво се използва, можеш да прочетеш тук:
http://www.med.primasoft.bg/scientific_medicine/articles/canblood.htm

Извинявам се на авторката на темата, че се отклонихме в друга посока. n, ако искаш да поставиш друго на обсъждане, пусни своя тема, моля те.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 13:10
авторката на темата подремва, тук се направихме на маймуни да услужим, а после не си следят темата. чакаме nora13 да си пусне микробиологията и имунологичните тестове, и защо да не напишем още нещо в това време.
f(x), kalpazankata, на всички ни е морален дълг да се популяризира кръводаряването, обществото се нуждае от тази информация...не аз. Ако всеки потенциален кръводарител седне да се разкарва по институции...май няма да остане желание за самото даряване. Който пръв апелира...да е готов за въпроси. Иначе линка от f(x) не е лош http://www.med.primasoft.bg/scientific_medicine/articles/canblood.htm


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: blonddi в нд, 21 сеп 2008, 13:20
А какво искаш да пише авторката повече?!  Едва ли от вчера следобяда до днес си е направила изследвания и има резултати! Сигурна съм че ще пише когато има нещо ново.
Освен това темата доста се измести и няма общо с това, което тя пита.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в нд, 21 сеп 2008, 16:12
Здравейте момичета,
Благодаря на всички, които сте се включили като мнение.
А относно това, че късно се включвам- ще обясня: Снощи пак имах въпросния пристъп с втрисането и температурата 37,5 и въобще не можах да се добера до компютъра. 
Сутрин съм по-бодра като стана, но вече следобяд силите ми ме изоставят и организма ми е страшно отпаднал.
Като анализарам по -долу написаното, аз не съм имала никакви ранички, гъбички, одрасквания, които може да са причина за ЧЕРВЕН ВЯТЪР.
Склонна съм да кажа, че бях много претоварена на работатата и имунитета доста ми беше отслабнал. И тази инфекция да се дължи на отслабнал имунитет...

Дали да не се потърся ИМУНОЛОГ и той да реши какви изследвания да ми пусне?
Има ли такава професия ИМУНОЛОГ, ще мога да открия най-вероятно?

Още веднъж благодаря на всички. Бъдете здрави!Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: Инат до откат в нд, 21 сеп 2008, 16:17
n, имаш ли си на идея колко струват имунологичните изследвания?! Ако трябва кръвта на всеки един дарител да се изследва за антифосфолипиден синдром, лупус, болест на Бехтерев, токсоплазмоза, всичките подвидове хламидия, AST, RF, титър на антителата и какво ли още не, осъзнаваш ли колко пари от бюджета заминават?! Около 3 000 приблизително!
Не си втълпявайте глупости, ами си живейте живота.  ;-)


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 16:25
nora13, лекарите без лечение ли са те оставили в момента?
За засилване на имунната система съм пила изопринозин. Питай лекаря дали би било подходящо за теб.
Все пак някаква диагноза имаш ли?
Търси добър лекар в по- голям град според мен. Не мисля, че някой от нас може да ти помогне с диагноза или лечение.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 16:32
Ето един здравен форум, където евентуално би могла да получиш отговор от лекар.
http://www.zdravenforum.com/viewforum.php?f=12&sid=2d8545b462a82da6b3bfba5375d2f53b

Това, че не се сещаш да е имало раничка на мястото, не е гаранция, че нямаш червен вятър. Може да е била малка драскотина или просто да не си спомняш. Разбира се лекарите, които казват, че не е това, може да съдят по други белези.

Пак да кажа, защото съм виждала все пак - ако червеното петно е лъскаво, т.е кожата отдолу е изпъната и боляща и топла - голяма вероятност е да е червен вятър.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в нд, 21 сеп 2008, 16:45
f/x/, може да се каже, че съм без лечение. На 16.09.2008 ме изписаха от болницата. Там лекуваха самия абцес на крака, дори на болничния ми лист пише "Абцес на кожата на левия крак" и край... Абцеса затихна. Остана само втрисането , температурата 37,5 следобяд и отпадналия организъм.Но мен това не ме удовлетворява, защото не е открита причината за този абцес и мен това ме гложди от вътре.
Трябва да търсим ПРИЧИНАТА, а не да лекуваме СЛЕДСТВИЕТО.
И аз за това пуснах тази тема, за да чуя вас и вашите мнения и анализирайки нещата, да стигна до ПРИЧИНАТА, което породило това.
Защото Личния лекар и другите специалисти, при които съм ходила вдигат рамене и казват, че не може да се открие причината за това. Но аз зная причина винаги ИМА, и човек като вярва ще му бъде показан верния път.
втрисането , температурата 37,5 следобяд и отпадналия организъм -това са типични симптоми, но никой от лекарите не се заслушва за тях.
А този "изопринозин" помогнал ли ти е на теб?

А що се отнася до лекар в голям град - трябва да търся в София, след като в Пловдив никой не каза нищо. Съгласна съм с теб, но не съм стигнала до това- на какъв лекар трябва да отида - личния лекар ме изпраща на кожен и за друг не иска да ми даде направление?
 
nora13, лекарите без лечение ли са те оставили в момента?
За засилване на имунната система съм пила изопринозин. Питай лекаря дали би било подходящо за теб.
Все пак някаква диагноза имаш ли?
Търси добър лекар в по- голям град според мен. Не мисля, че някой от нас може да ти помогне с диагноза или лечение.Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в нд, 21 сеп 2008, 16:49
f(x) благодаря ти за линка на форума, ще го разгледам.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 19:20
За изопренозина - ще поживеем, ще видим дали е помогнал. Но той е лекува инфекции, само за укрепване на имунната система при повтарящи се вирусни инфекции. Виж листовката:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=doctor&Number=1946133288&page=0&view=expanded&sb=5
А твоя случай не е ясно какъв е.

А червенината изчезна ли вече?

За съжаление вечерната температура изобщо не е типичен симптом. Може да е симптом на какво ли не.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в нд, 21 сеп 2008, 20:12
Аз съм вече почти сигурна, че не е червен вятър, но е нещо близко до него. Аз през цялото това време не съм имала толкова висока температура, която е типична за червения вятър.
Сега в момента температурата ми е 37,7
Но ми останаха следните симптоми /червеното почти изчезна на 90%, остана малко/:
1. отпадналост - лесна уморяемост, болки в мускулите /не знам - може и да е от антибиотиците/
2.Следобедно втрисане с температура -  и най- интересното,е че като вдигна температурата - втрисането спира.
3. липса на апетит

Незнам просто на какъв лекар да ходя, тази температура е много общо нещо. Но може би ще започна от кръвни изследвания /пак/ и микробиология!


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в нд, 21 сеп 2008, 21:31
Ами пробвай специалист инфекционни болести...
В Пловдив гледам имате Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ Св. Георги

И не изпадай в униние, току виж си пипнала грип в болницата и на това да се дължи всичко.Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 21:43
nora13, да ИМУНОЛОГ/РЕВМАТОЛОГ/АЛЕРГОЛОГ ти трябва, за съжаление почти няма вероятност да ти даде личната направление за това може да се свърши работа само с лаборатории на първо време. Относно следобедно-вечерната температура, втрисане, умора, скоро може да има и мравучкане(нерви)...това са симптоми наистина за много неща, най-общо за момента се приема "Синдром на хроничната умора". Ако състоянието продължи над месец/6 месеца с тази темп. трябва да се проверят много неща...виж диференциална диагноза, какво трябва да се отхвърли      http://www.bg-cardio-fondation.com/pdf/2002/vol3_1_2002/security/chronic%20fatigue_1_2002.pdf

аз съм доволна от НЦЗПБ, предлагат и консултации, всяка стая е лаборатория, можеш да се изгубиш затова ако отиваш се обади  http://www.ncipd.org/?category=7      и  www.cibalab което е само лаборатория няма консултации.

относно ИЗОПРИНОЗИН. това е имунен препарат който при съмнения за автоимунно заболяване или ревматично не може да го вземеш без изследвания. Този препарате е показен при много вирусни инфекции...заушка, инфекциозна мононуклеоза, кондиломи!!!..и др. и при вродени имунни недостатъци, принципно въздейства за подобряване продукцията на определени имунни клетки. На мен след много изследвания ревматолог ми го изписа за 3 месеца цената му е над 540лв за 3 месеца, аз така и не го взех заради спорността дали е редно в неизвестно ревматично/автоимунно състояние.

kalpazankata, има евтин тест за повишени имунни комплекси/специфични белтъчни молекули/имуноглобулини. Нарича се "електрофореза серумна протеинограма(албумин, алфа1, алфа2, бета, гама)" цената му е 6 лв. знам какви са цените на изследванията за антигени/имуноглобулини, но протеинограмата е грехота да не се направи на дарената кръв.Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 21:54
nora13, "CRP це реактивен протеин" 4.9лв  и "електрофореза серумна протеинограма" 6-21 лв, горещо ти препоръчвам да направиш в повечето лаборатории. Електрофорезата е сложна, само по-голями лаборатории или държавните болници. ако има от тях повишени белтъци, а при положение че имаш висока утайка...определено ще са положителни, въз основа на тези резултати следва да получиш талон за преглед или хоспитализация за изясняване на имунните комплекси. Не се надявай много да ти се поемат по каса имунологичните тестове, дори на лежащо болен от лупус не дават Ana профил по каса, дори в ревматология може да е по-скъпо отколкото в цивилна лаборатория. Успех, пожелавам ти да не е автоимунно/ревматично състоянието.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в нд, 21 сеп 2008, 22:10
kalpazankata, за антифосфолипидните/антикардиолипинови антитела, освен познатият за маметата синдром, са отговорни първо за половината ревматични заболявания от васкулит до лупус. има скъп метод за отсяването им...плазмафереза, този метод не го предлагат на българските пациенти..камо ли на дарителски материал.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в пн, 22 сеп 2008, 00:49
Абе, n, моля те поспри се малко. Нали не си лекар? Явно имаш някакво автоимунно заболяване и съответно опит с такива заболявания личен. Но защо шашкаш жената? Значи казваш й да си избира между ревматоиден артрит и лупус или какво?
Остава сега да хукне сама на изследвания и да й ги тълкуваме по форумите, че после и лечение да й предпишем!


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: Инат до откат в пн, 22 сеп 2008, 10:18
n, определено не те разбирам. Първо настояваш: "Намерете лекар, който да ми отговори, моля.", след което се извърташ от думите си и казваш, че информацията не ти трябва пряко на теб и не искаш да се разкарваш по инстанции, а сега взе да ми копираш и клинична имунология  :thinking: 
И още нещо, антифосфолипидния синдром води до мъртви раждания, спонтанни аборти, загуба на зрение и увеит, не само до познатите на маметата проблеми.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в пн, 22 сеп 2008, 12:33
Момичета, моля ви. Отворила съм тази тема, за да може тя да бъде полезна на хора, които попаднат в моята ситуация.

Сутринта говорих с хирурга, който ме прие в болницата. Той каза, че утре ще ми види състоянието на крака и ще решим какво да правим. Но аз след като му казах, че е останало червено петънце на крака ми - неговото мнение беше, че явно инфекцията не е още излекувана и този антибиотик не е подходящия явно.
Но най-вероятно може да ми вземат секрет от мястото на инфекцията и да ми направят посявка, и да се види с какъв антибиотик трябва да се излекува тази инфекция.
Ще пиша като имам новини!

Бъдете здрави!
Незнам каква е диагнозата, но това е нещо много упорито, но ще успеем да го разгадаем.... :lol:


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: f(x) в пн, 22 сеп 2008, 15:07
Супер, хубаво е да има план! Успех!


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: Nene77 в нд, 28 дек 2008, 15:52
ЗДРАВЕЙТЕ ЕРЕЗИПЕЛА ИЛИ ЧЕРВЕНЙЯТ ВЯТЪР Е ВСЕ ЕДНО И НАЙСТИНА Е ОСЦИЛОКОКЦИЕВА ИНФЕКЦИЯ ПРЕДИ ПО МАЛКО ОТ ДВА МЕСЕЦА СЕ ИЗЛЕКУВАХ ОТ НЕЯ НО ПАК ЗАРАДИ НЕЯ И СТРАХА НА ДОКТОРКАТА КОЯТО МЕ ПРИЕ СИ ЗАГУБИХ БЕБЕТО ПОЧИНА ОТ ЗАДУШАВАНЕ С ОКОЛОПЛОДНИ ВОДИ НАЙСТИНА ВДИГА СЕ 40 ГР.ТЕМПЕРЕТУРА И ПОЧЕРВЕНЯВАНЕ НА КРАКА ВТРИСАТЕ САМО ОТ ВЕДНЪЖ И СЕ ВДИГА ВЕДНАГА ТЕМПЕРЕТУРАТА ЛЕЧЕНИЕТО Е С ПЕНИЦИЛИН И ГЕНТА МИЦИН


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nicole83 в чт, 19 мар 2009, 23:21
Не разбрах какво стана накрая с "червения вятър".Питам,защото и аз съм на същото дередже от 40 дни.Посетих всички възможни лекари- съдовите хирурзи казват:"Не е тромбофлибит".Кожните казват: Не е  червен вятър" Нямам температура.Започна от малко зачервяване над глезена.Вече е 20 см.Сърби ме,зачервено.Кажи как го излекува твойто.
Поздрави


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в пт, 20 мар 2009, 23:39
nicole83,
при авторката на темата - nora13, при нея незнам окончателно стрептококова или стафилококова бактерия се оказа, но същевременно този проблем са го отдали на понижена имунна с-ма и са открили че е прекарала Цитомегаловирусна инфекция, в следствие от нея не се е справила с бактериите.
Ако се разсъждава така и при теб, може да си поговориш с имунолог за изследвания, и ако да има данни за понижен имунитет - може да ти дадат Изопринозин имунен препарат, още би могло да се помисли за респивакс/бронховаксом които хапчета ужким съдържат готови антитела към еди кои си бактерии.
Най-бързо и правилно ми се вижда 1.) биосия на засегната тъкан -> 2.) микробиологична посявка с антибиограма от взетия материал -> 3.) лечение с антибиотик от антибиограмата,
Според мен е много вероятно бактерията Ви да е резистентна на антибиотиците които сте ползвали, задължително се доверете на микробиологична лаборатория, и снемане на имунен статус никога не  е излишно, дори да не ви дават безплатно по каса такива изследвания то си ги направете платено. Във почти всека лаб се правят, например "мкб от ранев секрет" върви около 30 лв в цената влиза антибиограмата разбира се, само по каса може да не включва..което е безумно ..но какво ли се дивим на услугите по каса.
хайде, чакаме резултат от вашата инфекция и дано вече се оправите.
а нали нямате котка или друго животно което да ви е одраскало/охапало и на това място да се  е развила раната ви???


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nicole83 в вт, 24 мар 2009, 00:30
Трогната съм от отговора на "Ентусиаста"!Пих много лекарства за тромбофлебит,по-лошо стана.Изпих и доста антибиотици-лекарите решиха,че могат да пробват различни лекарства на моя гръб.Пих Аксеф 500.Сега пия Clindamicin-MIP 600mg.Мажа с Виа тромб,Dermo-Care Hautpflege-spray,Пурекс.Положението се влошава.Не ме е хапало,или драскало нищо до сега!
Поздрави


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в вт, 24 мар 2009, 01:58
nicole83,
съчувствам ви на страданието, не се отчайвайте, ще се намери стратегия да се справите, борете се.
Не съм доктор, и ще си пиша с вас само ако обещаете да не се притесните, това са само предположения ...най-вероятно да са абсолютно неоснователни. Аз съм на принципа че бих проверила и "невъзможните концепции" според някои доктори, просто защото не им вярвам вече, всеки док различно поставя границата на възможно.

Това че няма охапване/одрасквана от животно е много добре, значи отпада "фелиноза/котешко одраскване", но пък може по друг начин да попадне животинско замърсяване.
20 см размер на раната е кофти.
1вия ви АБ "Аксеф 500" цефалоспорин 10 дни 2*500мг ли сте го пиели? Мн добър АБ, жалко че не е помогнал.
Правена ли е микробиология посявка, правена ли е биопсия за микроскоп?
Цитат
Сега пия Clindamicin-MIP 600mg
по колко мг на ден за колко дни, това е също мн добър АБ и е още по-популярен тъкмо за стрептококови инфекции(ако е такава вашата).
Различните бактерии имат различен цикъл на растеж, примерно стрептококите са на струва ми се 15 дни(в лаборатория материала ми го чакаха 15 дни за отрицателен растеж),
(знам ли ги ..рикетсии ..неорикетсии). може да са на около 21 дни цикъл ...може би ако не сработи и клиндамицина може би е по-дълго растящ вид бактерия...
само с микробиология може да се разбере и то за съжаление микробиологията може да изпусне бактериятата да не порастне и да няма правилна диагноза в 35%

Може да е златист метилицин резистентен стафилокок.

Цитат
Dermo-Care Hautpflege-spray
- този спрей нещо не звучи много ясно какво съдържа, дано не е имунноподтискащ.

И остава вариант да не е бактерия, знам ли, кожните доктори които са ви лекували не би трябвало да са сбъркали че е инфекция ..а не автоимунно.

А, случайно ако имате подути лимфни възли ще е важно.
Ако случайно имате лека температура в някой часови пояс на денонощието(температурна крива), трябва да им кажете.
Ако се потите през ноща, също е важно за тях. Някакви други оплаквания.


успех, довършете си сега лечението, след това поискайте посявка(те ще решат колко време след АБ) ако пак няма яснота вече имунологични изследвания за търсене на евентуален понижен имунитет.Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в вт, 24 мар 2009, 17:31
Привет и от мен,

Отдавна не съм влизала в темата.
n е писала изчерпателно за какво стана въпрос. Никой не можа да установи дали е червен вятър или не.
Антибиотиците, който ми слагаха септември месец се справиха само с абцеса, но не решиха проблема, а да не забравя и ГЪБИЧКИТЕ КАНДИДА, с който 4 месеца се борих.
Аз заложих на това да закрепя имунната си система- започнах да пия имунностимуланти, започнах да спортувам, започнах да се храня по-здравословно и ето, че се преборих с проблема.

Пожелавам ти успех и да намериш верния път. Ако се интерисуваш от още нещо- съм на разположение.

Не разбрах какво стана накрая с "червения вятър".Питам,защото и аз съм на същото дередже от 40 дни.Посетих всички възможни лекари- съдовите хирурзи казват:"Не е тромбофлибит".Кожните казват: Не е  червен вятър" Нямам температура.Започна от малко зачервяване над глезена.Вече е 20 см.Сърби ме,зачервено.Кажи как го излекува твойто.
Поздрави


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nicole83 в ср, 25 мар 2009, 16:44
Много сте мили!
Температура нямам по никое време на денонощието.
Нямам втрисания и потене.
Нямам болка и подуване на лимфните възли.
Не са правени посявки и биопсия -ще се мъча да направя.
Аксеф 500mg-Cefuroxime го пих 10 дни,по 500мг на ден-не помогна.
Сега вземам Clindamycin-MIP,3 пъти дневно x 600mg-8 дни-остават ми още 3 дни-(ако не умра до тогава)
Поздрави


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в ср, 25 мар 2009, 22:28
nicole83 а мястото, което ти е червено - оттича ли, топло ли е мястото?
Аз също нямах температура. Чак когато излязох от болницата започнах да имам температура, невероятно, но факт.

Пиши повече за твоите симптоми за твоята болест.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nicole83 в нд, 05 апр 2009, 22:09
Не е топло мястото.Сърби ме много.Антибиотиците не помогнаха.Кожата се напука и тече вода и кръв.Вече е 30 см раната.Ходих и на разни знахари.Нищо не разбират-казват:4ервен вятър,но не знаят че е бактериална зараза.Шарлатани.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в нд, 05 апр 2009, 23:45
Не е топло мястото.Сърби ме много.Антибиотиците не помогнаха.Кожата се напука и тече вода и кръв.Вече е 30 см раната.Ходих и на разни знахари.Нищо не разбират-казват:4ервен вятър,но не знаят че е бактериална зараза.Шарлатани.

Привет,
това, което пишеш е различно като следствени симптоми. но общото според мен е имунната система. Започни да я подсилваш. най-важното е да откриеш каква  епричината за тази инфекция.

Успех.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в ср, 08 апр 2009, 17:51
nicole83,
Цитат
Кожата се напука и тече вода и кръв.Вече е 30 см раната.
Това което казваш звучи много страшно, как е възможно да не са ти направили няколко микробиологични изследвания лекарите. И си сигурна че не може да е попаднало замърсяване в раната от животно ..та дори и ти лично да не си отглеждаш, помисли, има много известно състояния след котешко одраскване/фелиноза.
Аз не мога по никакъв друг начин да ти дам съвет, освен да направиш скандал да те изследват лекарите и ако много се правят на разсеяни да си платиш в частна лаборатория, но първо настоявай по каса каквото отпуснат.
В частна лаборатроия микробиология раневи секрет е около 30 лв а ако го поеме касата ще ий струва не повече от 7 лв, срамота да те съсипват лекарите с бездействие.
Чувствам се длъжна да спомена че има и понятия като "кожна туберкулоза", макар че при теб едвали може да е - нямаш субфебрилна темп. и не знам как изглежда, но все някой от докторите трябва да се е запитал кои бактерии не се поддават на АБ или да може да го разпознае визуално.

nicole83, бори се, дано най-после някой доктор се амбицира и ти оправи проблемите, може да кажеш че плануваш бременност и ще видиш как изведнъж ще се заинтересуват да ти съдействат.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в ср, 08 апр 2009, 17:57
nicole83,
иначе паралелно може да си пуснеш и малко имунологични изследвания, имунологичните със сигурност няма да ти ги дадат по каса, така че може да не чакаш лекарска благословия за да ги пуснеш в лаборатория. Става въпрос за: CRP, AST/ASO антистрептолизинов титър, протеинограма(електрофореза), Общи Имуноглобулини IgA IgM IgG IgE.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nora13 в пт, 10 апр 2009, 12:23
nicole83,
иначе паралелно може да си пуснеш и малко имунологични изследвания, имунологичните със сигурност няма да ти ги дадат по каса, така че може да не чакаш лекарска благословия за да ги пуснеш в лаборатория. Става въпрос за: CRP, AST/ASO антистрептолизинов титър, протеинограма(електрофореза), Общи Имуноглобулини IgA IgM IgG IgE.

nicole83, n е права.
Кръвните изследвания могат да покажат много.
Дръж ни в течение- как се развиват нещата при теб.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: Rain* в вт, 12 май 2009, 09:23
Здравейте,

Само тази тема намерих тук за червения вятър. Имам една питанка. Мой приятел се разболя и му поставиха тази диагноза. Беше в болница една седмица на системи и антибиотици. Казват, че е излекуван. Мен ми е страх дали мога сега аз да се заразя от него?  :shock: Все пак още не са минали десет дена от поставянето на диагнозата и лечението в болницата. Аз имам отворени ранички по ръцете и краката, имам и малко пъпки по лицето. Та живо съм уплашена, да не се заряза като се видя с него. Нали се предава по въздушно-капков път и избива през раните.

Предварително благодаря!


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nordina в вт, 21 юли 2009, 12:42
Здравейте!От днес и аз съм с такава диагноза [smilie=smile3511.gif]....ще прочета предните страници и дано да нямам питанки.


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: n в вт, 21 юли 2009, 20:07
nordina, съжалявам че ви се е случило.
Как ви поставиха диагнозата, от колко време са оплакванията, други заболявания/терапии имате ли.
Сега с какви изследвания са ви поставили диагнозата и какво лечение са ви назначили, за колко време.
Ако са ви казали просто да пиете само 7 дни пеницилин, просто не е сериозно.

Надявам се да са ви направили посявка микробиология от раневи секрет, и според антибиограмата да са ви назначили  по-продължителен антибиотичен курс(напр. 10дни), защото стрептокока има дълъг цикъл на растеж и често е в широк спектър на резистентност към антибиотици.
Помислете си какви антибиотици сте пили някога, можете да допуснете че към някои от антибиотиците бактериите ви може да са развили резистентност.
Моите стрептококи не бяха на рани по кожа респ. не беше т.н. червен вятър, та мойте стрептококи уж невинни се оказаха резистентни на 5 вида АБ и ми образуваха доста антитела и последваха ставни болки ..до ревматолози и субфебрилна температура над година стигнах.
Всъщност стрептокока бе предшестван от EBV инфекциозна мононуклеоза - грипоподобно уж детско вирусче ...ама какво може да се прочете за лимфополиферативността му...


Титла: Re: Помощ!!! - диагноза ЧЕРВЕН ВЯТЪР или НЕ???
Публикувано от: nordina в вт, 21 юли 2009, 22:55
n ,благодаря ви че пишете в темата.Проблема е,че имам автоимунно заболяване-булозен пемфигоид.Приемем повече от година цитостатик,кортикостероид и антибиотик.От няколко години имам различни проблеми със здравето и доста лекарства изпих.Въобще не ми е ясно как ще протече лечението.Взеха ми раневи секрет и чакам резултата.


1