BG-Mamma

Дом и семейство => Нашият дом => Темата е започната от: nzrr7bbt в пт, 04 сеп 2009, 16:05Титла: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: nzrr7bbt в пт, 04 сеп 2009, 16:05
Здравейте! До тази година се отоплявахме на електричество. Сега съпругът ми иска да започнем да се отопляваме с твърдо гориво. Предлага да направим парна инсталация. Спряхме се на марката Прити. Аз съм за камина с водна риза - изглежда ми по-хубаво и уютно да се вижда жив огън. А той е за парно котле Прити. Живеем в апартамент. Ако надделее съпругът ми, ще трябва да се лиша от мокрото помещение. Дайте съвет, моля! И споделете опит.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в пт, 04 сеп 2009, 17:19
Интересна тема за мама-форум. Само от казаното по-горе е трудно да се даде еднозначен отговор на въпроса. Трябва да се вземат под внимание някои съществени подробности.  Първо, колко е голям апартамента, съответно какъв е отопляемия обем? От него зависи мощността на отоплителя, т.е. киловатите на ризата или котела. Необходима е поне груба сметка на необходимата отоплителна мощност, а оттам нататък се търси котел или камина, не по външния им вид. Тази мощност зависи от обема на жилището, който ще отоплявате, от разположението на апартамента (т.нар. среден или краен, с голи външни стени), от географската ориентация на стаите (стени и прозорци) - северно, западно изложение, както и голи външни стени или ъгли на сградата изискват повече мощност за отопление. Обратно, стаи с южно и източно изложение се огряват повече от слънцето през зимата и имат нужда от по-малко разходи за отопление. Ако жилището е на първи етаж върху неотоплявани помещения, като мазета и гаражи, също изисква повече отоплителна мощност. От голямо значение е наличието на топлоизолация на стени и подове, както и състоянието на дограмата - прозорци, които "свирят" и от които духа също вдигат неимоверно разходите за отопление. Не маловажен фактор са и съседите - ако съседите под вас отопляват жилището си, това обикновено качва и температурата у вас с някой и друг градус. Всичко дотук изброено определя мощността на котлето или камината. После е добре да се предвиди пространственото разположение на системата за отопление - наличието на комин, къде и как ще минават тръбите, с какви тръби ще бъде изпълнена инсталацията, къде и какви ще са радиаторите. Нужно е да се уточни и типа на системата, ако е отворена, да се предвиди мястото и обема на разширителния съд, както и точки за пълнене и източване. Разположението на камината или котлето в жилището определя дали системата ще бъде еднокръгова, двукръгова, или всички консуматори ще се захранват директно от колектори. При наличието на такава система е удачно да имате и бойлер със серпентина, защото когато камината гори, водата в него също ще се поддържа топла, без да го включвате на ток цяла зима.
Отговорът не е от мама звярка, а от тати звяр, т.е. съпругът й.
Дотук с "официалната" част. Между другото, кой ще се заеме с изпълнението на проекта, мъжът ти или "майстори"? Защото, ако се включат и разходите за труд, цифрата никак не е малка. Ако съпругът ти е технически грамотен и поне малко сръчен, би трябвало да се справи и сам, със съвсем малко консултантска помощ. До миналата година се отоплявахме с ток, в две от четирите стаи, резултатът беше космически сметки за ток и мухлясали от влага стени. Миналата година направих система за локално парно с камина Прити на апартамент от 105 кв.м. Откъм топлинен комфорт резултатът е чудесен, при подходящо избрана по мощност камина в цялото жилище може да се поддържа доста приятна температура, включително и банята, и топла вода в бойлера. Проблемите с мухлясването и влагата изчезнаха. Инсталацията я правих сам с един колега, хоризонтална, двукръгова, с белите трислойни тръби диаметър Ф16 и Ф20. Бойлерът е с Елдом 80 л с фабрична серпентина, използвах радиаторите от времето, когато е имало ТЕЦ в апартамента, стражишки панелни радиатори. Камината е Прити 17 киловата, с 3 години гаранция за водната риза, разположена в хола. Наистина, да гледаш живия пламък създава невероятно усещане за релакс и домашен уют. НО: Има едно голямо но: отоплението с твърдо гориво носи и някои недостатъци, например опушването на стаята, в която е печката, ежедневното чистене на пепелта, почти ежедневното носене на дърва от мазето по етажите. Ако сте склонни да преглътнете това, топлината на живия огън наистина ще ви очарова. От гледна точка на цапането е по-добре да сложите котле в отделно помещение, особено щом имате такова. Но се губи удоволствието да гледаш вечер пламъка на печката в студените зимни нощи. Иначе, като гледам линковете към котлетата и камините, ми се струва, че сте се насочили към твърде големи мощности. Апартамент от стотина квадрата без проблеми се отоплява със 16-17 киловата, а двустаен с 10-13 киловатова печка. Марката Прити е добра, правят печки и камини от повече от десет години и вече се научиха да ги правят здрави и качествени. Ако проявявате интерес, мога да ви дам някои насоки как да изчислите необходимата мощност и как да си направите отворена система, с циркулационна помпа и разширителен съд, без налягане (по-безопасно е).


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в пт, 04 сеп 2009, 17:25
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така в този им вид, потърсете каталог на камини с ризи.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: m.vasy в пт, 18 сеп 2009, 16:55
Моля за повече информация относно печките /обикновени/ Прити - къде мога да ги видя /от Пловдив съм/ и как се движат цените!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в нд, 20 сеп 2009, 03:30
За Пловдив нямам никаква информация кой и къде продава Прити, живея в Шумен. Доколкото разбирам ви интересуват камините без водна риза, цените са различни според големината, респективно мощността в киловати на печката. Прити имат разновидности на камини без ризи с фурна за готвене над огнището, в момента струва малко над 300 лв. Има и по-малки камини, без фурни, за които цените са между 200 и 300 лв. Това е сайта на фирмата:

www.prity-bg.com

Там цените са на производител, в магазините са малко отгоре. Продават ги в хипермаркетите за строителство и обзавеждане, в Пловдив има няколко. Продават ги и в по-малки магазини за отоплителна техника, ВиК и параджийски части, дори в някои железарии.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Assia_Dimitrova в ср, 23 сеп 2009, 01:37
Мама звярка, много подробно обяснение - браво :peace:.
Сега би ли ми разяснила как така сте вързали бойлера към камината с водна риза?Той с две серпентини ли е или как?
Ние от 5-6 години се отопляваме на камина с водна риза и сме много доволни, апартамента е 90кв, но в едната стая не сме сложили радиатор защото не ни стига мощността.Ама като затворим вратата на неотопляемата стая в другите стаи става по 25 градуса.
За другия отоплителен сезон мислим да сложим горивна камера с водна риза за вграждане и повече киловати - ти какво ще ни препоръчаш?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в ср, 23 сеп 2009, 03:48
Отговорите са от тати звяр, мама звярка знае само как да си запали печката :lol: Серпентината на бойлера се свързва като радиатор, бойлера е с една фабрична серпентина с две тръби - вход топла вода и изход. Доколкото знам, с две серпентини са само големите бойлери, от 150 л нагоре. Ако вашият е такъв, може и да е с две серпентини, дори и да е така, свързват се като всички останали радиатори в системата. От гледна точка оптимална циркулация на водата в системата е препоръчително бойлера да е най-близко до печката, тогава най-бързо се затопля, но не е задължително. При нас е в края на дългия кръг на двукръгова система (заради комина и разположението на апартамента), и водата пак е прилично топла, просто иска повече време за затопляне. Ако системата е без налягане и с разширителен съд, входа на серпентината (т.е. по-високо разположената тръба) трябва да бъде по-ниско от нивото на разширителния съд, иначе серпентината остава най-високата точка и образува въздушни балони, няма циркулация през нея и водата в бойлера не се топли. При мен въпреки, че е под нивото на разширителния съд, също образуваше въздушни възглавници, но си реших проблема с автоматичен обезвъздушител на входа на серпентината (струва няколко лева) вместо ръчен.
Всичко дотук казано важи за бойлер с фабрична серпентина, тя е разположени по целия обем на водосъдържателя и е по-ефективна от допълнително поставяните фланци със серпентина. Ако вашият бойлер не е с фабрична, а е допълнително "модернизиран" с фланец, предвидете поне ръчен обезвъздушител. И задължително на входящата тръба на топлата вода си сложете спирателен кран, иначе при изстиване на системата след като угасне печката топлината от бойлера се разсейва обратно. Иначе казано, отваряте крана, когато водата в системата е по-топла от бойлера и го затваряте, когато водната риза изстива, а вие иската бойлера да остане топъл.
За мощността на ризата има приблизителни методики за изчисляване, но щом при отворени врати затопляте навсякъде до 25 градуса си мисля, че може и да е достатъчна за още един радиатор, мощността се определя според кубатурата на отопляемия обем. Ако ризата е поне 10 киловата, би трябвало да ви стига. Ако включвате серпентина, предвидете консумация от 2 киловата.
Горивните камери работят на подобен принцип, а някои модели имат и вентилатори за циркулация на нагрят въздух, както и автоматични терморелета. Пресметнете си необходимата мощност с малко запас (т.е. в плюс). Ако сте разгледали каталога на сайта на Прити, там има доста варианти на камери, вкл. и варианти за вграждането им, поне може да ги ползвате като идея. За марка, аз ползвам Прити и съм доволен от качеството на марката. Вероятно има и други добри производители, а камери и камини по индивидуални проекти правят и отделни майстори - частни лица.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: veni-b в ср, 23 сеп 2009, 04:03
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  :ooooh: да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  :ooooh:

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Assia_Dimitrova в ср, 23 сеп 2009, 22:00
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите :hug:.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ :peace:.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха :D

Благодаря предварително за отговорите.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риk
Публикувано от: Мама Звярка в чт, 24 сеп 2009, 01:47
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  :ooooh: да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  :ooooh:

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!
Има много истина в това, което казваш. И ремонтче трябва не само за зидане, а и за освежаване на стаята, в която е камината, защото се опушва. Живият огън наистина е картина, създаваща уют и релакс, а в нашия случай камината и локалното парно в апартамента бяха най-приемливия вариант откъм цена за отопление на ЦЯЛОТО жилище и като инвестиция в система за отопление. Блокът ни отдавна няма вземане-даване с топлофикация, когато купихме апартамента, вече нямаше абонатна станция. Отоплението на ток е скъпо, а за покупка на три качествени и енергоефективни климатика трябваше да дам доста повече, отколкото за тази инсталация (използвах радиаторите, останали в апартамента от времето на ТЕЦ-а и си правих системата сам, което, по цени на шуменските "майстори" прави около 400 лв спестени разходи за труд и поне още толкова за радиатори). Става дума за апартамент 4+1 с 2 бани, 105 кв. м. Разходът е около 10 кубика дърва и 250 - 300 кг въглища на отоплителен сезон, което прави около 600 лв. по сегашни цени на горивата за региона, с отопляване на цялото жилище и бойлер, апартамента е изцяло вътрешно изолиран с фибран и всички дограми са сменени.
Мръсотията си има оправяне, през ден пускам прахосмукачката около камината; дървата си стоят в мазето, където им е мястото, а не по коридори и балкони. А пък мъкненето е един вид фитнес за зимата :lol:, щото само свинско и винско цяла зима е доста нездравословна комбинация.
Това за камерите от чугун е вярно, по-дебели са им стените и са по-издръжливи на нагряване, но леко са преувеличили за камините. Нали все пак около огнището е разположена водна риза, и то обикновено не само отгоре, а и от страни. Температурата на водата в нея е не повече от 80 градуса, тя отнема топлината, на практика стените на такива камини са "с водно охлаждане". Аз без угризения слагам в камината донбаски въглища освен дървата, ако не се разгарят прекомерно, няма проблеми.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в чт, 24 сеп 2009, 03:25
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите :hug:.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ :peace:.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха :D

Благодаря предварително за отговорите.


Доколкото разбирам, става дума за алуминиеви радиатори, нали? 6 - 7 киловата за толкова стаи и ребра действително са малко. Правилно сте се ориентирали към 12 киловатова риза, особено след като мислите да уголемявате радиатори и да включвате серпентина. Необходимата мощност може да определите ориентировъчно по следната методика:
Изчислете отоплявания обем на жилището, като включите и сервизните помещения, коридори и т.н. Те, макар че обикновено не се отопляват директно, също поемат топлина от заобикалящите ги стени на стаите. Студените стаи "дърпат" топлина и понижават температурата в отопляваните. Иначе казано, от квадратурата на жилището извадете само откритите балкони и умножете по височината до тавана, това е вашия отопляван обем. За отопление на 1 куб. м. са необходими от 50 до 90 вата топлинна мощност. Както вече съм споменавал, стойността зависи от изложението на стаите, наличието на външни стени и ъгли, наличието на изолация на стени, подове и тавани, състоянието на дограмите и др. Ако жилището НЕ е с предимно северно и западно изложение, НЕ е на първи етаж над неотоплявани помещения и прозорците НЕ духат, заложете средна стойност от порядъка на 60 - 70 вата на куб. м.
Умножете по отоплявания обем и ще получите необходимата мощност във ватове. Напр. ако имате около 80 кв.м. вътрешна жилищна площ и височина до тавана 2,50 м резултата е 80 х 2,5 = 200 куб.м. отопляем обем. При заложени 60 вата/куб.м. прави 200 х 60 = 12 000 вата, т.е. 12 киловата мощност на ризата. Да не забравяме, че самата камина също дава директно излъчена от огнището топлина от порядъка на 3 - 4 киловата в стаята, където е разположена.
При избор на камина е желателно да заложите малко запас от мощност, т.е. да вземете малко по-голяма, ако отново решите да закачате допълнителни консуматори. По-голямата печка може да гори и много, и малко с оптимален отоплителен ефект, но ако не й достига мощност, дори и печката да почервенее от топлина, крайните радиатори и стаи ще бъдат студени. Във вашия случай интуитивно предполагам камина с около 13 киловатова риза, но за по-сигурно си го сметнете по гореописания начин.
За бойлерите: нашият си е стандартен фабричен бойлер Елдом, 80 л, работи и на ток, и свързан към локалното парно. И други производители предлагат бойлери с ел. нагревател и серпентина едновременно, има и на Теси, виждал съм такива и в каталозите на Матев - Хасково, но не знам дали още ги произвеждат. А може би има и вносни марки бойлери със серпентини, аз лично не съм виждал. Външно изглеждат като обикновените бойлери на ток, но от страни на водосъдържатела има изведени две тръби 1/2", които са вход и изход на фабрично поставена серпентина, а отдолу си излизат тръбите за топла и студена вода към водопровода. Серпентината представлява спирална тръба, разположена вътре в съдържатела. Бойлера има ел. нагревател, термозащита, анодна защита, изобщо, всичко от електрическия бойлер си е там, просто е добавен един топлообменник-серпентина. Свързва се като радиатор към системата, с вход и изход на топлата вода, задължително си монтирайте спирателен кран и обезвъздушител, както вече ви казах. Когато парното не работи, затваряте си крана на входа на серпентината и си го топлите на ток. Когато камината гори и водата в системата има достатъчно градуси, отваряте си крана и локалната инсталация го затопля, разбира се, до температура, не по-голяма от тази на водата в системата, ако водата е на 50 градуса, не очаквайте бойлера да се затопли на 65, както обикновено на ток.
За по-стари бойлери, работещи само на ток, се продават фланци със серпентина, т.е. сменя се целия фланец отдолу, на който са разположени ел. нагревателя, термосондата, анодната защита и т.н. В този случай изводите за вход и изход на топлата вода са отдолу, самата серпентина е медна, но е доста по-малка, за да влезе през малкия отвор отдолу на водосъдържатела. Като цяло фабричните са по-големи и с по-висок КПД, ако ви предстои покупка на бойлер, вземете си с фабрична серпентина, има 50, 80, 100, 120 и повече литрови. Ако нямате намерение да купувате друг бойлер, потърсете подходящ фланец за вашия модел.

Всичко, казано дотук за бойлери със серпентина, може да видиш нагледно тук:

http://eldominvest.com/bg/id/10/page/1/boilers.html (http://eldominvest.com/bg/id/10/page/1/boilers.html)

http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php?catid=29 (http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php?catid=29)

http://www.matev.com/boileri.htm (http://www.matev.com/boileri.htm)

Ако потърсите, сигурно ще откриете и други марки бойлери със серпентини.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 03 окт 2009, 17:05
Страхотна информация ! Хиляди благодарности ! Имам и няколко лаишки върпоса, ако тази година си купя камина с водна риза и я използвам без да използвам водната риза, тоест за момента я използвам само като печка на дърва, ще повредя ли водната риза !? Защото нямам възможност да направя ремонта па куп и чак догодина, ще включа водна риза !


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в сб, 03 окт 2009, 17:39
Определено съм за печка в хола, а не в килера. Поздравления за избора на марката. След като си сложихме такава се стплихме. От време на време съседите идват у нас да се натоплят. :lol:

Има бойлери, които са с допълнителна серпентина, в която идва вода от печката и затопля водата във водосъдържателя.


... използвам без водната риза, ...
Аз така ползвах 2 зими печка на Прити http://www.prity-bg.com/Products/img/standard/sk_w10.jpg (http://www.prity-bg.com/Products/img/standard/sk_w10.jpg) с водна риза на сухо, защото не успях да вържа водната система. След това вече 3 години я ползвам с водната риза. Не съм имал проблями засега, но не е препоръчително. При нагряването на камерата, когато е суха може да се получи изкривяване, избомбване, спукване. Вземи си каква и да е печка и когато си готов, тогава си купи печката с водна риза.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: galina.d в сб, 03 окт 2009, 19:45
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  :roll:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в сб, 03 окт 2009, 23:15
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  :roll:

Я, па ся.
За малко да повярвам, ако не вярвах на мене си.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 04 окт 2009, 09:01
Mr Bean, склонна съм да рискувам .. много ти благодаря за инфото .. между другото и аз съм се насочила към точно този модел на прити :)
Направих същото питане във форума на Направи си сам, но там ме възприеха адски несериозно и почнаха да се бъзикат, ако съм сложела празна тенджера на котлона какво щяло да стане .. гадничко ми стана, очаквах, че ще са по мили с ламетата ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в нд, 04 окт 2009, 10:34
Аз имах избор, но все пак рискувах, нали съм си млако луд.  :mrgreen:
Доволен съм от модела. Мисля, че е най-добре изглеждащия. Може би трябваше да взема по-малката, че много жега ни става с тази, но заради голямата врата, съответно големи цепеници избрах голямата. Чудна е.

Отивам да опитам с номера с тенджерата. newsm78
Не им се връзвай.  :peace:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 04 окт 2009, 18:48
И аз мисля, че е чудна .. гледах я в магазина и много ми хареса и като цена и като външен вид , а пък за лудостта .. ми тя е голям двигател .. мдаммм
Тенджера няма да слагам, защото не са уточнили каква тенджера, и на какъв котлон :)))


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Stryper в пн, 05 окт 2009, 02:19
Темата ми е актуална. Трябва да сложим бойлер със серпентина. Дали е от късния час или съм много уморена, но не ми се четат дълги текстове за това. Ще го оставя за утре.
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. Ако имате деца по-добре с водна риза. Имахме чугунена печка и големия ми син се опари на нея.
Докато сега с водната риза няма проблем за децата.Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пн, 05 окт 2009, 08:33
...Докато сега с водната риза няма проблем за децата.
Проблеми не е изключено да има. Трябва да сте внимателни. Водната риза не обхваща печката отвсякъде, така, че........


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 05 окт 2009, 11:18
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. 
Фурната не ограничава ли много горивната камера ?! Доволна ли си от фурната !? .. Гледах ги в магазина и съм страшно раздвоена дали да е като на Mr Bean или да си направя гъдела с фурна, но пък голямата горивна камера е предимство, че се зарежда по рядко и нощем няма да се налага някой да става да зарежда ... ох ... големи дилеми ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пн, 05 окт 2009, 15:07
... ох ... големи дилеми ...
Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се оттука!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 05 окт 2009, 16:56
... ох ... големи дилеми ...
Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се оттука!
:2ppp:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в ср, 07 окт 2009, 00:58
...Имам и няколко лаишки върпоса, ако тази година си купя камина с водна риза и я използвам без да използвам водната риза, тоест за момента я използвам само като печка на дърва, ще повредя ли водната риза !? Защото нямам възможност да направя ремонта па куп и чак догодина, ще включа водна риза !

Чисто теоретично, наистина ако ползваш печка с водна риза с празна риза, може да се получи измятане или издуване на ризата, което си е повреда вследствие на неправилна експлоатация и в такъв случай отпада гаранцията на камината, специално за Прити това изрично е споменато в гаранционните условия. Но пък техните ризи са от дебела ламарина (2 мм, а за някои модели и 3 мм), така че е възможно и да издържат. Аз лично не бих го правил и не съветвам никого да го прави.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риk
Публикувано от: Мама Звярка в ср, 07 окт 2009, 01:11
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  :roll:


Ако инсталацията е направена кадърно, т.е. сметнати са киловатите и радиаторите и няма проблеми с циркулацията на водата (въздушни тапи, участъци без циркулация и др. подобни), ще се стоплите без проблеми. А към подобна отоплителна система може да се свържат паралелно и слънчеви колектори, обикновено ги слагат паралелно на серпентината на бойлера. Разбира се, ако има къде да ги поставите и да може да си ги позволите. Това е екологично чиста енергия от възобновяем природен източник. Само слънчевите колектори няма да ви стоплят през зимата, но в слънчеви дни помагат, а лятото са предостатъчни за затопляне на бойлера, без да ползвате нито киловат ел. енергия. Повечето нови хотели имат такива системи.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Stryper в ср, 07 окт 2009, 02:14
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. 
Фурната не ограничава ли много горивната камера ?! Доволна ли си от фурната !? .. Гледах ги в магазина и съм страшно раздвоена дали да е като на Mr Bean или да си направя гъдела с фурна, но пък голямата горивна камера е предимство, че се зарежда по рядко и нощем няма да се налага някой да става да зарежда ... ох ... големи дилеми ...


Нашата "камина" с фурна (то си е направо печка) е на 4 години. Тогава имаше 2 модела и взехме по-големия.
Знам, че може да отоплява до 350 кв. м, а ние отопляваме под 100.
По никакъв начин фурната не пречи. Може да се отвори вратичката и топлината се излъчва. А относно зареждането - слагаме по-големи дървета и изкарват цяла нощ. Купуваме метровки и мъжът ми ги реже на 40-50  см дължина. Миналата година комбинирахме въглища и дърва, тази ще сме само на дърва.
Топло е и сме доволни. През зимата тока е по-слаб и предпочитам да готвя във фурната. Всичко става. Изпозлвам голям глинен съд или тенджери. Ако искам да направя мусака - слагам алуминиево фолио върху тавата.

А относно това, че водната риза не обхваща цялата печка - така е, но се нагрява основно горната част. В основата, където децата стигат не е толкова топло и не може да се изгорят.

Вече писах, че имахме чугунена печка и големия ми син си изгори ръката по невнимание.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 15 окт 2009, 09:42
Хиляди благодарности на всички ! Аз наистина ви обичам ! След големи дилеми и размишления си купихме това http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4 (http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4)
Но няма да я ползваме без ризата, защото тепърва ще разбиваме един килер и ще намъкваме отоплителното тяло вътре, а до тогава се надявам на добри продажби по галериите, че да финансирам закупуването и на другите аксесоари към печката, като тръби, помпи, радиатори и тнт.... абе, ужасена съм какво ни чака, но поне голямото мъдрене свърши :)
Най-смешното от всичко е, че нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето  :mrgreen:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в чт, 15 окт 2009, 10:06
... нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето...
Пожелавам ти скоро да сглобиш пъзела.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в пт, 16 окт 2009, 01:44
Хиляди благодарности на всички ! Аз наистина ви обичам ! След големи дилеми и размишления си купихме това http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4 (http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4)
Но няма да я ползваме без ризата, защото тепърва ще разбиваме един килер и ще намъкваме отоплителното тяло вътре, а до тогава се надявам на добри продажби по галериите, че да финансирам закупуването и на другите аксесоари към печката, като тръби, помпи, радиатори и тнт.... абе, ужасена съм какво ни чака, но поне голямото мъдрене свърши :)
Най-смешното от всичко е, че нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето  :mrgreen:

Дотук добре, ама защо ви е фурната, щом ще сложите печката в килер?! :crazyeyes: Или по-скоро обратното, защо я слагате в килера, след като има фурна? :crazyeyes: Освен това, тази камина има цели 5 киловата мощност, излъчвана от огнището, това никак не е малко, ако я затворите в подобно помещение всъщност затваряте там топлината, нужна за загреете една голяма стая дотолкова, че да ходите зимата по къс ръкав вкъщи. А представете си каква ненормална жега ще бъде около нея в килера! :sick: За монтаж в подобни малки помещения са предназначени котлетата, те имат изолация на огнището и сравнително малка излъчвана от самите тях мощност, около 1 киловат, всичко останало се отдава на водата в системата. Идеята на тази камина с фурна е да бъде в голямо помещение като хол, трапезария или според термините на новото строителство т.нар. дневен тракт с кухненски бокс, като го отоплява с тези 5 киловата мощност на огнището без да има радиатор в стаята, като позволява и удобно ползване на фурната.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 17 окт 2009, 11:54
Sensei мерси :) мноооого !

Мама звярка, ами килера е с преградни стени и аз лично ще махна две от тях, ще направя излаз към едно голямо ледено антре. Проблема с него е, че щом отворя врата и стаите изстиват, много трудно ги затоплям после, а на хлапетата въобще не им пука и тичат от стая в стая, събота и неделя положението е неконтролируемо, а фурната е по желание на майка ми и предполагам ще имаме доста разправии за нея за вмирисването на дрехите, но за сега е приемливия компромис ... абе не знам колко приемлив, ама ... борбата продължава 


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: mama slivka в сб, 17 окт 2009, 13:08
Искам и аз да ви помоля за съвет,тъй като досега не съм се интересувала от тези неща и изобщо не съм запозната,живяла съм в блок с парно и топла вода,не разбирам нищо от камини и бойлери. От темата разбрах за бойлера  какъв да е,но за камините нищо не ми стана ясно. Та въпроса ми е за къща 84кв.м.,по 42 на етаж какво е по добре да се сложи камина или печка. Какви са предимствата и недостатъците на едното и на другото.Много моля за съвети,къщата е с пвц дограма има външна изолация,а също и хидро изолация.Благодаря предварително на всички които ще се включат.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: radinna в пн, 18 яну 2010, 16:04
Здравейте, виждам че тук мога да получа компетентна помощ  си задавам въпроса:
В момента строим къща, в която много държа да има камина, но дилемата е каква да бъде? Етажа е 120 кв, от които едно дневно общо помещение от 40 кв., две спални по 12 кв, баня и антре. На етапа сме, в който трябва да направим комина и чуденката ми е следната: ако сега реша да сложа такава печка с фурна, а след време вградена камера може ли това да се случи с един комин., т.е ако е вградена камера комина точно върху отвора ли трябва да бъде?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 22 яну 2010, 10:09
Момичета, просто прочетете в темата и отнесете нещата към вашата конкретна ситуация. В предните постове е обяснено почти всичко. Ето например :

Необходимата мощност може да определите ориентировъчно по следната методика:
Изчислете отоплявания обем на жилището, като включите и сервизните помещения, коридори и т.н. Те, макар че обикновено не се отопляват директно, също поемат топлина от заобикалящите ги стени на стаите. Студените стаи "дърпат" топлина и понижават температурата в отопляваните. Иначе казано, от квадратурата на жилището извадете само откритите балкони и умножете по височината до тавана, това е вашия отопляван обем. За отопление на 1 куб. м. са необходими от 50 до 90 вата топлинна мощност. Както вече съм споменавал, стойността зависи от изложението на стаите, наличието на външни стени и ъгли, наличието на изолация на стени, подове и тавани, състоянието на дограмите и др. Ако жилището НЕ е с предимно северно и западно изложение, НЕ е на първи етаж над неотоплявани помещения и прозорците НЕ духат, заложете средна стойност от порядъка на 60 - 70 вата на куб. м.
Умножете по отоплявания обем и ще получите необходимата мощност във ватове. Напр. ако имате около 80 кв.м. вътрешна жилищна площ и височина до тавана 2,50 м резултата е 80 х 2,5 = 200 куб.м. отопляем обем. При заложени 60 вата/куб.м. прави 200 х 60 = 12 000 вата, т.е. 12 киловата мощност на ризата. Да не забравяме, че самата камина също дава директно излъчена от огнището топлина от порядъка на 3 - 4 киловата в стаята, където е разположена.
radinna аз имам печка (камина) с фурна, но не я ползвам, ама това зависи от теб...
аз съм много доволна, че печката не е в стая, а е в коридор, защото това чудо колкото и да е супер си пуши и дими ... а другите неща които не са ти ясни за комина питай във форума на направи си сам, там има едно същество което се заяжда, но то се заяжда с всички, останалите са много приятни хора и помагат :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: vesi1 в пт, 22 яну 2010, 10:22
radinna и alexyani за нищо на света не вкарвате печка да твърдо в стаята...........каквато и да е.
За апартамент човек е принуден, но за къща е безумие. Ако искате "жив" огън направете си камина, но за кеф.....за отоплението на къщата - котел, в мазе, пристройка отстрани, където и да е, само не вътре....няма такава хамалогия, чистене и прахоляк.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: radinna в пт, 22 яну 2010, 12:50
Благодаря за отговорите! Чета и в направи си сам и май започна да ми просветва :lol:
Веси, що така за печката? Прахоляка от къде идва - от чистенето на пепелта ли? Идеята ми е ако отоплението е вързано с камината или печката да слагам дърва само на едно място, ако има и котел за парно трябва да паля два огъня. А определено искам да виждам пламъци :hug:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: vesi1 в пт, 22 яну 2010, 13:16
Правиш си инсталация с котел за отопление и бойлер.
Отделно камина, само в хола (примерно), тя спокойно може и да не е вързана с инсталацията.
Мърсотията идва от материала, който вкарваш и от чистенето. Ако ще са само дърва, трябва често-често да се пъхат, ако прибавиш и въглища (за да държи по-дълго огъня) свинщината става пълна. Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш.......бе мизерия отвсякъде, прах.
Няма да палиш два огъня....само котела, камината, когато си на кеф.
Слава богу това не ми е вкъщи, но съм свидетел.
Мъжа ми чудеса направи да се отърве от хамалогията по отоплението (винаги сме били с котел, но вкарването на тонове въглища и кубици дърва не е за подценяване+място за съхранение) и от няколко години сме с термопомпа.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 22 яну 2010, 14:45
radinna, няма проблем да свържеш печка, камина, котел, термопомпа, соларен панел и др. така, че да отопляваш каквото ти е нужно. Необмислено е да палиш две печки.
Аз имам вързани ел. котел и камина с водна риза към системата за отопление и ползвам което както си искам. Когато огъня утихне, се самовключва ел. котела и ни е топличко.
Бих вързал газ, солар и др., ако имах възможност.


...Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш...
Не бих слагал полиетилен, гума и друго ПВЦ в огнището.
Имам познат, който разбива комин и зида наново, понеже гореше всичко, което гори.
За опазването на околната среда си знаете.

vesi1, би ли споделила повече детайли около термопомпата?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Мама Звярка в нд, 24 яну 2010, 01:38
...Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш...
Не бих слагал полиетилен, гума и друго ПВЦ в огнището.
Имам познат, който разбива комин и зида наново, понеже гореше всичко, което гори.
За опазването на околната среда си знаете.
[/quote]

С обикновените найлонови торбички няма да имаш проблеми, те са много тънки, масата на пластмасата е толкова малка, че може да се пренебрегне. От мокрите дърва се образуват повече смоли и катрани по тръбите и комините, отколкото ако слагаш въглищата в такива торбички, просто масата на пластмасата е незначителна, знам го от собствен опит. И така употребата на въглища е доста по-хигиенична, особено когато става дума за печка в стая. Проблеми има, когато се изгарят пластмасови бутилки, кофички, гуми и др. подобни. Торбичките вече са толкова тънки, че тежат има-няма един-два грама и се стопяват на секундата.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: radinna в пн, 25 яну 2010, 11:18
b2 , това за допълнителния котел на ток или газ е много добра идея  :bouquet:
Веси, и на мен ми е интересно за термопомпата. Не съм запозната с подробности, но съм чувала, че иска доста площ newsm78. Разкажи , моля те повече :pray:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: vesi1 в пн, 25 яну 2010, 12:35
Ох, имаше стари теми....http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=165461 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=165461)...намерих, тамън се бях отказала.
Сега гугъла изкарва много повече инфо отпреди няколко години...приятно четене  ;-)

Нашата инсталация е радиатори+ подово.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: отопление в вт, 26 яну 2010, 18:37
b2 тази комбинация е доста интересна.Дай някаква схема.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: отопление в вт, 26 яну 2010, 18:48
Здравейте мама звярка.Много хубави отговори и това ме заинтригува.Въпросът ми е Имам камина прити с водна риза но не фабрична.Направена е от тръби един цол и събират 7литра вода.Каква мощност етова изобщо не знам ,но бих искал.Колко панелни радиатора 120/60 мога да вържа към нея.Благодаря.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в вт, 26 яну 2010, 22:58
Схемата е последователно свързване на двата топлоизточника.

незнайко, нещо си тествал с цитатите. Изтрий ненужното, моля.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 26 яну 2010, 23:42
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  :roll:


Я стига бе.. наистина ли?  :lol:
предпочитам котел на твърдо гориво. Казвам го, защото сме имали и камина с водна риза и котел имаме сега. Живеем на 1 етаж в апартамент 110 квадрата. Умряхме от студ с камината и от мъкнене на дърва ръцете ми бяха стигнали до земята  :lol: Да не говорим за цената на дървата. Махнахме камината, преработихме малко инсталацията и сложихме котле в коридора, при всички учудени погледи на хората "Как така в апартамент  :shock:". Пълним 1 път и държи по 12 часа минимум в по-топло време. Сега в студа 10 часа. Позлваме с горно горене. Изобщо не е по-мръсно както ме уверяваха. Особено ако въглищата са мокри. Е, разбира се и двете като се чистят хвърчи прахоляк, но при дървата е повече и беше в хола. Сега в коридора зареждам, измивам пода и толкоз. Котелът ни е чешки Виадрус 23 кВ. Радиаторите от всичко, което изпробвахме, т.е. изпробвахме всичко най-добре като отношение цена/ефективност са панелните, нашите са белгийски или австрийски мисля  :roll: и понеже сами с мъжа ми си правихме всичко по камината и после по инсталацията за котела ще ви кажа едно нещо.. не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  ;-)
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  ;-)

Здравейте мама звярка.Много хубави отговори и това ме заинтригува.Въпросът ми е Имам камина прити с водна риза но не фабрична.Направена е от тръби един цол и събират 7литра вода.Каква мощност етова изобщо не знам ,но бих искал.Колко панелни радиатора 120/60 мога да вържа към нея.Благодаря.

Мощността би трябвало да се изчислява съобразно повърхността на отделяне на топлината, а не само колко литра е водата  ;-)
А между другото защо имаш 2 акаунта  :D По този въпрос може и на лични съобщения  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в ср, 27 яну 2010, 08:32
... не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  ;-)
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  ;-)
След като сте били наясно и сте имали вече опит, успя ли човека дето разбира да ви изненада с нещо?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 27 яну 2010, 08:50
... не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  ;-)
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  ;-)
След като сте били наясно и сте имали вече опит, успя ли човека дето разбира да ви изненада с нещо?

То не става дума да ни изненадва  ;-) аз съм инженер по влаковете. Нали се сещаш какво и по колко има във влака  :crazy: Така че един котел като устройство е прост  :mrgreen: в сравнение с техниката, с която работя аз. Но който е виждал котел ще ме разбере. Той идва в почти насипно състояние със схема. Виадруса идва и с едни метални тръби, които се заваряват в зависимост от всеки индивидуален монтаж. Мъжът ми може да заварява, можехме да си сглобим многобройните чарклъци, но решихме, че не искаме цъкаща бобма вкъщи. Колкото и да знаем, не сме тесни специалисти.  ;-) Викнахме си специалист, който сглоби котела, завари тръбите, монтираха го и после го вързаха. Иначе инсталацията сме я правили като изчисления с помощ, защото още за камината нямахме голям опит. За котела сами си я преправихме, при това се получи доста по-добре  ;-) А изпълнението си е изцяло наше с помощта на приятели за труда.
Аз виждам, че сте обсъждали много неща и темата не е нова, но се включих, защото имам практически опит и от камина, и от котел. А се учудих, че Прити имат котли ;-) Ние доста дълго избирахме нашия, та и за това бях обърнала нета, докато стигна до решение кой точно да купим и защо  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 28 яну 2010, 09:43
Моя опит е мижав, но болезнен с камина - печка това е яка хамалогия и чистене ! Аз обаче като огняр №1 правя от време на време такива димилки, че бедна е всяка фантазия. За това съм щастлива, че е в коридор, а не в стая.
От няколко дни обаче имаме и още един дерт и това е комина, който има два излаза единия в детската стая и единия в една малка тоалетна. В отвора в малката тоалетна влиза кюнеца на печката, а отвора в детската е запушен, но явно не добре защото тази сутрин е протекъл с космически сажди до пода и е омазал и овонял всичко. Аз като съвестна майка веднага инструктирах дядото да махне кръглия метален капак на отвора ( тоест да го разбие ) и с учудване установих, че комина не продължава надолу, тръгва от от 1-2 см. под отворите. Как да се справя с проблема да не текат сажди ?! На мен ми хрумва само да го замажа и да сложа шапка горе на самия комин. Ама как вони само .. просто не е истина ... :2gunfire:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 28 яну 2010, 09:57
zombau, в къща или в апартамент сте? При нас с камината нямаше проблем. С котела избиха такива сажди мазни. Това се образува от конденза в комина и няма общо с това откъде почва. Ние сме на 1 етаж в блок и комина е пълен с какво ли не почти до нашия отвор, защото така е направен, че няма ревизионен отвор  ;-) Това изобщо не ни пречи. Саждите от розетката ли текат? Така както го обясняваш отвора на комина към детската е срещу отвора където влиза кюнеца, нали? При нас също има розетка в хола. Но там няма грам сажди. Появиха се на стената с/у самия отвор на кюнеца в местата където свършва коминното тяло.

А шапката според мен няма да ти свърши работа. Ако комина е топъл няма да кондензира или поне аз така мисля. При нас котела не загрява комина и затова се получава. А преди с камината нямаше този проблем. Знам го, защото четейки за котела научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата, защото "брадясва", т.е от конденза, който се оплучава при по-ниската температура се отделят такива мазни сажди. Но те се наслагват в самия котел. Пиша го, защото проблема с комина ми изглежда аналогичен.

А защо ти пуши камината... по принцип не е добре това и не бива да пуши.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в чт, 28 яну 2010, 11:01
И аз се чудя защо пуши.
Вероятно комина нещо не е наред.
Шапката ще помогне при дъжд, да не влиза вода в комина, която се смесва с насъбраните сажди и прониква през стените и фугите.
Имам наблюдения на такъв казус, само че на 8-ми етаж в панел.
Цитат
така е направен, че няма ревизионен отвор. Това изобщо не ни пречи.
Как така не ви пречи?
Къде се отлагат натрупаните сажди?
Ние също сме на първи етаж и нямаме ревизионен отвор. Засега саждите се пълнят надолу, но в даден момент ще стигнат до розетката и тогава се чудя какво ще правя. Не ми се иска да правя отвор, но не знам как ще почистя само през розетката. До сега не сме чистили комин. Две семейства ползваме от общо 5 етажа 4-5 години вече. Вие всяка година ли чисите?

Това не го разбирам. Би ли пояснила? Предварително благодаря.
Цитат
научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 28 яну 2010, 11:31
b2, аз имах предвид, че не пречи на тягата. Ние сме на 1 етаж от общо 9  ;-) А иначе ми пречи лично на мен тази глупост. Ама така се правят в панелките комините. Ръчкам мъжът ми да слезне с другите комшии и да избият един отвор в плочата откъм мазето и да направят ревизионен отвор. Саждите падат в моето коминно тяло.. абе както при вас, но понеже комина е пълен със строителни отпадъци наближава момента на избиване на тоя отвор. Строителите ги е мързяло да гледат и са псукали в комините по нещо. Мъжът ми предложи да избие отвор откъм стаята, в самото коминно тяло. Аз категорично отказах в стаята ми да се вадят умрели гълъби примерно  :sick: и затова варианта е откъм мазето, защото просто комина свършва на пода на 1 етаж. Иначе ние го чистим всяка година, защото телата са разместени, стърчат разни арматури навътре около които се натрупват сажди. Като добавим комшиите над нас, които горят например чам или брикети тия сажди задръстват често. А пък на мен ми се струва, че тоя комин си има някакъв проблем, ама не знам какъв. Няколко коминочистача не го откриха също. На нас ни писна да даваме адски пари за чистене и си направихме топуз от една сонда. Един колега ми направи четка от сапани и сега се чисти супер. В началото на есента се качва мъжът ми и един комшия и пускат топуза. А в същото време от другата страна на входа никога не са го чистили и не се е запушвал.

За 60-те градуса... бе аз лошо се изразих. ;-)
Значи когато котела работи, за да докара Т на водата над 60 градуса има хубаво горене на въглищата и съответно изгаряне, Ако настроя терморегулатора на 50 градуса клапата затваря по-рано и въглищата горят по-слабо. Това кара дима да прави конденз и гадни мазни сажди. Те полепват и задръстват котела. На това му викат брадясване... и аз много му се чудих. Чакай ще намеря из нета по-точно обяснение.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: mama slivka в чт, 28 яну 2010, 17:30
Здравейте и от мен,виждам че темичката се е раздвижила след като 2 месеца не беше помръднала. По напред в темата бях писала,че мислим да слагаме камина в къщата ни,но след доста четене и питане решихме да е котле на твърдо гориво. Искам да ви попитам и вас има ли някой котле на Юнкерс и дали сте доволни. Мислим да правим цяла инсталация с радиатори и на първия етаж освен тях да има и подово отопление, ако има някой нека да сподели, всичко което напишете ще ми бъде от полза. Благодаря ви  :bouquet:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 28 яну 2010, 19:01
Нашият е Виадрус. Избрахме го по една причина... пред димоходния отвор има водна риза направена така, че "обира" топлината от дима. Всички знаем, че димът излита през комина. Е, тук не се получава така  ;-) Когато се нормализира работата след запалването спокойно може да се държи с ръка тръбата от котела. Тогава гледахме италианските и чешките. По тази причина избрахме чешките. Немските Де Дитрих май бяха ни бяха скъпи, пък не видяхме кой знае какво предимство да имат.

Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 29 яну 2010, 09:06
Vache, разбрах те.
Не рови в нета. Наблюдавал съм това явление, не знаех, че така му се вика.
Аз не искам ревизия у дома, поради същата причина.
Ама под нас е офис и няма как. Ще го мислим като ни опре яйцето до г*за.
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 10:10
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?

Ами да ти кажа той ми се струва пълен с други боклуци. Иначе падат само сажди. Не бих казала, че са много. А един път (първият  :twisted:) се качих с мъжа ми на покрива да помагам, като предвидиливо извадих тръбата от отвора преди да я зазидаме там, за да не я огъне с топуза, че струваше 300 лв. Пусна той топуза и вика я слез долу да видиш дали се вижда от нас, демек дали сме стигнали до долу. Влязох у нас и щях да умра. Целия коридор от 15 квадрата беше черен :hahaha: като по филмите  :crazy: Та добре, че сега тръбата е зазидана и нямам възможност да я вадя. Добре и че тогава правехме ремонта, та не беше голяма болка почистването.

А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: mama slivka в пт, 29 яну 2010, 10:54


Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  ;-)
Vache правилно си разбрала къща е,то ясно че варианти има много ,но когато човек не разбира от тези неща всичко е много сложно. Срам ме е да питам,но все пак каква е тази отворена система и защо е по-безопасна от някоя друга. Също така не зная дали правилно сме сметнали колко киловата трябва да е котела. Става въпрос за къща на 3 етажа,но е малка в смисъл че на първия етаж е 40кв.м,а втория и третия са по 30кв.м. Таваните също са ниски 2.20 е височината на всички стаи. Мислим да вземем котел 25киловата,като към него ще са свързани  5 радиатора,2 лири и един бойлер,също и подовото отопление на първия етаж около 40 кв.м. Три от радиаторите ще отпляват   3 стаи като всяка е около 10 кв.м., останалите 2 радиатора ще бъдат монтирани на първия етаж където ще е и подовото отопление,2 лири са за 2 малки бани окло 5кв.м всяка една. Предполагам че мощността на котела ще бъде достатъчна,но ако може и мнението на пишещите в темата. Забравих да кажа че къщата е с пвц дограма,алуминиеви външни щори и външна изолация. Приемам съвети за това каква трябва да бъде системата и за всичко което се сетите че може да бъде от полза на един лаик в тази област.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 29 яну 2010, 12:54
...А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.
Под нас няма комин. Комина започва от нашия под нагоре и е тесен.
При съседите отгоре е широк (двойно колкото нашия), което ме навежда на мисълта, че е сифонен тип, но аз съм включен към общия отвор, а от втория етаж нагоре започват сифоните.
По тая схема всичко тежко от общия комин пада при мен и понеже няма ревизия, се пълни, докато прелее през розетката. Тогава вече ще трябва да чистя със сонда или да правя ревизия.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 13:42
b2, кофти решение... при нас си има сифон. Нямам идея какъв вариант имаш, освен да бъркаш и да гребеш сажди, ама не е работа това  :ooooh: Ама пък не вярвам да прелее толкоз лесно и бързо. И да ти кажа още нещо да го знаеш. Комина е обща собственост, така че като правиш нещо да знаеш да си делите разходите с всички на тоя комин, без значение дали се топлят или не.

alexyani не съм сигрурна, че 25 кв ще са достатъчни. Около 100 квадрата ти е площта нали? Ние топлим толкова вътрешен апартамент с 23 кв и без бойлер. Я кажи какви са мощностите на радиаторите и на тръбите на подовото. Имай предвид, че колкото по-малко вода въртиш в системата толкова по-добре. Едно е да сложиш 1 канче вода да грееш, друго е една тенджера. Времето и енергията която ще вложиш е различно. Така че и с бойлера мисля 27 кв да са ви добре. Я дай да видя котела дето сте избрали как изглежда. Трябва да седнете и всичко да начертаете, да видите откъде ще минават тръбите. Къде ще седи котела? В мазето ли? Аз бих направила един щранг вертикален нагоре и да разклонявам на всеки етаж. Зависи много от разположението на стаите. На 1 етаж поне ако котела е в мазето ще може да направите тръбите по тавана на мазето, задължително изолирани с неопреновите изолации и да излизат от пода точно до радиаторите. Ще питам мъжът ми щото той прави инсталацията на такава къща на приятел и знае къде се монтират колектори и пр.
Иначе отворен и затворен тип система... отворената е с преливник, отворен към атмосферата, а затворената работи под налягане. Аз предпочитам отворената, защото тя е по-безопасна. Ако качи налягане котела и заври да има накъде да изхвърли водата и да не се създава налягане в системата, което да я взриви.

Четете във форума на направисам.бг има страшно много информация
http://napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=10&sid=bd9be78401214cdc9544d321e92ee498

Много го обичам тоя форум  :D


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 29 яну 2010, 14:26
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 14:41
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.

Ами да ти кажа зависи от хората. Ние за комина като сме чистили сме плащали на коминочистача. После смятам и минавам да взема от всички над нас. Не е имало проблеми да мрънкат. Няма значение дали се топлят или не, защото редовно като имахме камината ме срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете  :crazy: Така че такса мощност им я взех под формата на коминочистене  :mrgreen: Но скъпичко си излиза и затова си направихме топуза. Така че комина е общо съоръжение като асансьора. Аз не плащам за ползване, но за ремонт си плащам с останалите, защото имам идеална част от него.  Да ти кажа не вярвам да се напълни толкова бързо твоя комин. Имаш време да помислиш нещо. На мен ми хрумва единствено неоформената идея дали може да сложиш нещо в комина, което да събира боклуците и после да вадиш. И аз тъпо се изразих сигурно, ама щото нямам ясна идея как би могло да стане, на принципа на коша за боклук, на който слагаш пликче. Ама това е образно казано, щото няма как да стане. Питай в направисам. Там може пък да дадат свежи идейки. Има доста разбиращи и идейни хора там

П.С. А аз с нетърпение чакам газификация на квартала, но явно няма да ни огрее такава  :?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 29 яну 2010, 14:57
..срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете...
Точно това имах предвид, като казах, че се топлят. Веднъж ги питах вие с какво ще се топлите, а те ми викат: " - С вас."


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 15:02
..срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете...
Точно това имах предвид, като казах, че се топлят. Веднъж ги питах вие с какво ще се топлите, а те ми викат: " - С вас."

А! Само да смеят да не ти дадат пари за коминЯ!  :twisted:
Аз на нашите им спрях кранчето с котела, щото той не грее изобщо нагоре  :lol:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 15:06
И да допълня.. относно несъгласяването работата е дебела, т.е. има хора дето могат да се запънат. Но ти им кажи, че комина по принцип е пожароопасен когато не е почистен и ако се запуши ще им дими на тях в къщите както стана с моите комшии първата година. Тогава имаше проблем с дименето. Та ако искат да не дават пари за почистване ти палиш камината и се изнасяш  :twisted:
Сега с тия общи събрания и бла, бла е сложно, но по принцип собствениците са длъжни да поддържат и стопанисват общите части, а коминът като такава също трябва да се поддържа. Дадох пример с асансьора, за който аз плащам за ремонта, а не го ползвам  ;-), но по наредба съм длъжна да го поддържам  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пт, 29 яну 2010, 15:08
Мисля следващия път като правя ремонт да изолирам тавана, че да не ми бяга топлото.

Vache, давате ли топуза под наем?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: mama slivka в пт, 29 яну 2010, 15:14
Vache,благодаря ти за бързия отговор. Това е котела на който сме се спряли  http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm радиатори не сме купили все още, в Практикер ми казаха как да сметна според това колко квадрата е всяка стая,каква мощност трябва да е самия радиатор. По тези сметки излиза че ни трябват 4 радиатора по 2 киловата и един 3 киловата,за баните двете лири трябва да са по 0.5кв. Бойлера също е два киловата. До тук станаха 14кв.,но за подовото нямам никаква представа какви трябва да са тръбите и как да изчислим мощността. Котела ще стои в мазето,но този комин който имаме в момента няма да се ползва,а ще правим нов,някой знае ли с какъв размер е хубаво да бъде?  

  
http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 16:11
Мисля следващия път като правя ремонт да изолирам тавана, че да не ми бяга топлото.

Vache, давате ли топуза под наем?

Хаххахам, че шо да не го даваме. Мъжа ми трябва да питам де... че той се разправя с таз работа  :D

alexyani , сега си тръгвам от работа, ще погледна като се прибера  :D Но това изчисление дето са ти казали... аз не съм много съгласна  ;-) Като се прбера ще ми кажеш някои подробности


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 29 яну 2010, 19:06
Леле колко сте написали :)) Супер, ама ще чета детайлно като имам малко повече време, ама бързам да отговоря, че проблема ми е супер належащ ... Та Vache, ами отвора на комина в детската е на другата стена на коминното тяло, не е срещуположен. Да тече от розетката, тази която поставихме вчера е чисто нова, уплътнихме я с силикон дето да държи на температура и вода, въпреки това тече от мястото между розетката и стената. В апартамент сме, на третия етаж, над нас има още два етажа. Точно този над нас, четвъртия, не се отоплява на твърдо гориво, но на петия се пали печка ама само през деня ( там ми е ателието, там работя ). Вие вашия проблем как го решихте !?
Пуши, защото аз съм такъм палител, че ... и защото докато стигне до комина има чупка, права част и пак чупка, знам, че не е хубаво така, но няма начин, друго място за печката няма ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 29 яну 2010, 22:10
zombau, ами ние не сме решили още проблема. При нас има петно на комина и на тавана, там където се снаждат. Понеже не знам какво да правим, а тази стая си плаче за ремонт предлагам на мъжа ми да облечем комина с гипс-картон. Малко като щрауса с главата в пясъка  ;-) да не се вижда петното. Е, поне не мирише. Но така като гледам явно има някакви Т разлики баш там, че да се образува конденза, може би топлият дим и съприкосновението с плочата дава тази разлика  :roll:
За дима, няма никакво значение колко чупки имаш ако има добра тяга. И това от опит ти казвам. Ние имахме около 4 метра кюнци с чупки 2 и когато комина беше запушен си пушлявеше. Като се отпуши такава тяга се отвори, че дървата седяха едва ли не във въздуха. Абе при добра тяга на комина и дупки да имат кюнците няма да пуши вътре. Е, сега пак прочетох какво пишеш.. ако имаш 2 м. кюнец, чупка и под 90 градуса пак 2 метра може и да е проблем  :roll: В ателието пуши ли?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 30 яну 2010, 01:37
Това с пушека според мен е щот аз съм кофти палител. Аз мисля да реша проблема, като забъркам топлоустойчив теракол с водно стъкло и измажа отвътре, искам да направя там мястото водоустойчиво, защото няма начин да вдигна температурата на комина или втори вариант да намажа мястото с топлоустойчивия силикон и отгоре да му лепна домакинско фолио. Утре ще се пробвам, но имам странното чувство, че саждите текат само когато навън вали .... Някой да знае каква е конструкцията на комините, като че ли са някакви отклонения на всеки етаж, които се връзват към общо тяло ?!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в сб, 30 яну 2010, 08:52
Ами различна е конструкцията. Може да имаш паралелно вървящи 2-3 тела с по 2-3 апарталента на тях. Така както го описваш ми прилича на сифонен тип. Ще си позволя да пусна нещо, което Експрес публикува. Той няма да ми се разсърди   :love:
(https://bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/hqul/1849f547.jpg)

Ето това е сифонен тип комин. Нашият е такъв, но кондензира, въпреки, че сме включени директно в общото тяло. Възможно е да кондензира ако се мокри от дъжда, тогава слагайте шапка. Има друго решение.. Едни такива врътки има, дето допълнително усилват тягата, монтират се пак отгоре. Възможно е и като сте включени в коминното тяло да не може да загреете добре целия комин, а също е възможно сечението на комина (малкия) да не отговаря на отвора на камината. Има едно отношение за това, но сега просто няма как да го напиша. В неделя вечер може да го потърся из книгите. Не ми каза чистите ли комина? През колко време и т.н.
Чак в неделя вечер ще съм онлайн, тогава ще прочета  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 30 яну 2010, 13:55
Vache,  ама аз много те обичам ! Много благодаря за схемата, сега започва да ми се изясняват някои неща :)) Не сме чистили до сега комина, (палихме брикет за почистване и аз сложих някакви прахчета ), защото първа зима сме на дърва, а покрива е скатен и аз не позволих на съпруга ми да се катери докато е сняг и е мокро. Но пролетта като по изсъхне ще се наложи чистене, ще поровя из нета от къде се купува топуз и тнт. То за основното тяло ясно как се чисти, а страничните те освен по химичен път чистят ли се някак !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в сб, 30 яну 2010, 15:21
И аз купувах и палих някакви таблетки за отпушване на кюнци и комини и махане на сажди, ама не ми се вижда ефект да има някакъв.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 30 яну 2010, 19:52
И аз купувах и палих някакви таблетки за отпушване на кюнци и комини и махане на сажди, ама не ми се вижда ефект да има някакъв.
Ами при нас имаше ефект, макар и малък или поне на мен така ми се струва ... знам ли ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 31 яну 2010, 20:10
zombau , не знам какви са тия брикети :roll:. Мисля, че механичния начин си е най-ефикасен. Ние си направихме топуз от една глава за сонда. Колегите ми завариха една халка отгоре и ми направиха четка от сапани. А как се чисти малкото тяло  ;-) Чисти се с едни такива неща подобни на тия за чистене на канали. Аз гледах коминочистача при нас. С тях се бърка отдолу нагоре и се закача четка накрая. Ще се опитам да намеря из нета да видиш как изглеждат. пъха едното, към него снажда следващото, набутва навътре, снажда следащото и така може догоре да стигне. Той ми викаше пружина. Извито е леко като дъга и като го мушка го върти, така очиства стените на комина. Е, сега ще търся картинка из нета. Но нямам идея къде да го намерите това. Може би това за канали би могло да се приспособи. Другият вариант е да викате коминочистач. Но когато ние викахме беше 5 лв на линеен метър. На лични мога да ти дам телефон на добър коминочистач, ако излезете на този вариант.

А какво значи първа зима съе на дърва. Комина от една зима ли се експолатира? Ако е нова сградата имай предвид, че може да е набутан с някакви гнуси от строителството, защото по принцип вече комините се слагат е така да има.. а не да се ползват  :D

П.С. А пък изобщо аз лично съветвам всички да не пробват да палят комина, че голям пожар може да стане. Тия старите глупости с нафталина и пр. са си много опасни!!!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в пн, 01 фев 2010, 08:50
Тия брикети според мен действат на принцип  подобен на нафталина.
В указанието за употреба пише да се поставят в печката, когато е развила най-висока температура. Те се запалват и при горенето отделят голямо количество енергия.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пн, 01 фев 2010, 10:18
Тия брикети според мен действат на принцип  подобен на нафталина.
В указанието за употреба пише да се поставят в печката, когато е развила най-висока температура. Те се запалват и при горенето отделят голямо количество енергия.

И палим комшията  :twisted: :twisted: :twisted:
Аз знам като пална котела с разредител как излиза огъня от клапата... някой ден ще предизвикам експлозия  :mrgreen:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 01 фев 2010, 20:20
Комина е строен 1974-та, но до 2006-та имаше парно. След като съседите направиха сметка към топлофикация около 15 000 ни спряха парното на целия блок, а после и топлата вода. Ние реагирахме моментално щот сме с двама пенсионери и две деца и купихме 120 литров бойлер и адакси, но е скъпо и почна да мухлясва цялата северозападна страна на апартамента и след дълги размисли и страсти купихме камина с водна риза. В началото бяхме само на пластмасовата тръба, но после взехме заем и купихме 3 радиатора ( остава да се снабдим с още три ):). Та сме единствените в блока на твърдо гориво.
Аз също съм на принципа, че механичния начин е най - сигурен, но чак пролетта. За момента ще караме на химични опити. Не мога да платя на коминочистач, мисля да ползвам гиричките на баща ми за тежест. Ще отрежа една на две и ще й пробия дупка, смятам, че е достатъчно тежка за топуз, но какво да ползвам за четка !? Какво е сапани !? За другата част мисля да ползвам рейките на палатката :) с телена четка накрая.
Ние май решихме проблема с теча на сажди. Забъркахме теракол с водно стъкло и съпруга измаза отвътре дъното ка комина, като легенче. Бутна част от овоняната мазилка и със същата смес измаза около розетката и я сложи обратно. Да чукам на дърво до сега още не е потекло, ама ще изчакам преди да боядисам и да върна хлапето в стаята му. Поне е забавно да се спи с двете хлапета. Добре, че със съпруга ми се сменяме.
 На брикетите пише, че били химичен катализатор, но не е обявено какъв точно, а аз със химията съм тотално скарана. Ще се замисля обаче като купувам пак, че струват към 15 лв.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в вт, 02 фев 2010, 08:53
Сапан е приспособление за подемна дейност.
Ако правилно съм разбрал, Vache има предвид стоманено въже, състоящо се от метални нишки, които като се разплетат стават като четка.
Не съм проверявал, но си мисля, че би трябвало да се продават четки за почистване на кюнци/комини.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 02 фев 2010, 10:06
Сапан е приспособление за подемна дейност.
Ако правилно съм разбрал, Vache има предвид стоманено въже, състоящо се от метални нишки, които като се разплетат стават като четка.
Не съм проверявал, но си мисля, че би трябвало да се продават четки за почистване на кюнци/комини.

А, точно! Сапана е стоманено въже за кран и като се разплете става като четка.

zombau, винаги се потрисам как може хората да се отказват от топлофикация, защото дефакто те с тоя дълг са се отказали и са завлякли топлофикация... Гадното е, че вие дето сте си били изрядни страдате и мъкнете дървата, а някои могат да си живеят като на село, ми да си направят и по една кочинка зад блока...  :ooooh:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 02 фев 2010, 20:36
Ами не си го слагам на сърце, просто се опитвам да изляза от положението най -безболезнено  :D
Смешното е, че говорим за 4 етажен блок с 8 апартамента от които само 2 сме си платили и нещото което наистина ме разсмива, е че става дума за хубави апартаменти в луксозна махала :) ... а аз димя с дърва. Апартамента мяза на швейцарско сирене от дупките за тръбите, защото през деня баща ми ( той е дървен философ и мързел ) пробива където му падне, а вечер аз като сляза от ателието карам мъж ми да пробива там където аз искам. Пак поради голямата татива кадърност се сдобихме с най - евтините тръби, които естествено не се снаждат добре и текат, после ходи и маже по течащите снадки с разни смрадливи -грундове -блажна боя - и тн. Сега апартамента освен, че е разбит, висят кабели, по пода са сложени парцали по които капе вода .. боже, нямате представа какъв е купон ... http://www.gayabg.com/syana/IMG_1104.jpg
Все пак на мен ми е весело :)

Дано се продават четки, че няма от къде да взема въже за кран ..


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 02 фев 2010, 22:17
Леле! Аз мислех, че моята къща е разбита... :shock:

А какви са тръбите, защото това дето аз виждам да излиза от камината ме зачудва много. Не са ли пластмасови с алуминиева вложка?
Нашият комин е пробит от 3 страни  :twisted: чакай и аз да пусна снимка  :mrgreen:
http://images.vacheto.multiply.com/image/10/photos/6/500x500/1/9web.jpg?et=iqYd1ZLQ5ucw2Q6kfWMcRQ&nmid=98399758
Но тук не се виждат добре тапетите  ;-) Кучо ги изяде и това лято ще ги сменяме, защото той почина  :( и сега няма кой да ги яде...

А иначе е такива трябва да са тръбите
http://images.vacheto.multiply.com/image/2/photos/6/500x500/9/8web.jpg?et=RbNuKP7LqXwUGM99wrPD1w&nmid=98399758

Четки нямам идея откъде. Аз не съм търсила. знаеш ли от какво може да се приспособи, обаче... има едни четки за почистване на кюнци, продават го по железариите. Ама то в нашия допотопен квартал дето всички се топлят на печки има. Не помня откъде точно е купувана, но търси по железарии и по места дето се продават джаджи за отопления и котли. На пазара в Люлин има един голям магазин, на самия пазар е, може там да има.

П.С. Не знам на теб как ти е весело, аз съм в ремонт от 10 г. през които сменихме 2 отопления и вече съм пред истерия...  :bad-words:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 02 фев 2010, 22:20
Сега се вгледах, че е маркуча за източване на системата, нали?  8)
Ние това го направихме в банята и кран за пълнене.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в вт, 02 фев 2010, 22:45
Vache,благодаря ти за бързия отговор. Това е котела на който сме се спряли  http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm радиатори не сме купили все още, в Практикер ми казаха как да сметна според това колко квадрата е всяка стая,каква мощност трябва да е самия радиатор. По тези сметки излиза че ни трябват 4 радиатора по 2 киловата и един 3 киловата,за баните двете лири трябва да са по 0.5кв. Бойлера също е два киловата. До тук станаха 14кв.,но за подовото нямам никаква представа какви трябва да са тръбите и как да изчислим мощността. Котела ще стои в мазето,но този комин който имаме в момента няма да се ползва,а ще правим нов,някой знае ли с какъв размер е хубаво да бъде?  

  
http://www.junkers.bg/supraclass_s.htmнашият комин е 25 на 25 и върши перфектна работа за котела , но доколкото съм запозата всеки котел има спецификация към комина и моят съвет е по добре си вземи радиаторите и тръбите от специализирани магазини и там ще ти кажат как да си сметнеш колко киловата ще ти трябват за подовото . ние отопляваме 5 стаи, баня , стълбище , и подово за 50 кв. помещение и котела ни е 24 киловата


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 03 фев 2010, 07:11
Я, марка на БОШ били  ;-) Аз не съм ги виждала. По-късно ще прочета повечко. Странно ми стана, че се зарежда отгоре, а не отпред... :roll:
Ще разгледам и ще пиша


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 04 фев 2010, 21:32
извинявай, че се бавя с отговора, но нещо нямам достъп до компа.  пиша домашни и тнт ...
моя ремонт ще е вечен ... жалко за кучето и аз имах сега пак искам, но няма време, а няма да е честно спрямо гадинката да не бъде максимално гушкана и глезена ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 05 фев 2010, 08:57
извинявай, че се бавя с отговора, но нещо нямам достъп до компа.  пиша домашни и тнт ...
моя ремонт ще е вечен ... жалко за кучето и аз имах сега пак искам, но няма време, а няма да е честно спрямо гадинката да не бъде максимално гушкана и глезена ...


Не се притеснявай.. и мен ме звъртя шайбата яко...  :crazy:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 05 фев 2010, 17:03
ха ! това http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm изглежда знаменателно ! Колко струва едно такова нещо !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: mama slivka в сб, 06 фев 2010, 00:03
ха ! това http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm изглежда знаменателно ! Колко струва едно такова нещо !?
1500лв. струва,но има страшно добри отзиви за този модел.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 06 фев 2010, 09:32
Ами не ми се вижда отчайващо скъпо ( на фона на горелка за пелети ).
Някой да знае кой произвежда екобрикетите с кубична форма дето ги продават в baumax !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 07 фев 2010, 21:12
Ами не ми се вижда отчайващо скъпо ( на фона на горелка за пелети ).
Някой да знае кой произвежда екобрикетите с кубична форма дето ги продават в baumax !?

Нашият излезе около 1370 лв.  ;-) Добра цена има котлето и изглежда интересно  ;-) Само това горно зареждане ми е чудно.
Аз нямам идея за кои екобрикети говориш, че не съм ходила в баумакс, обаче ние взимахме на брикети на Кади и бяхме доволни  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 09 фев 2010, 18:03
Аз съм доволна от брикетите на http://www.ecoflame-bg.eu/ , взех ги на 290 на тон с доставката, само разтоварването беше гърч, но съпруга ми го преглътна някак. В баумакс са квадратни брикети и понеже не съм виждала такива ми стана интересно, но са по 400 на тон на дребно и ми се виждат скъпи. Сега се чудя от къде да купувам дърва, защото съм взимала само от едно място към Герман, но последния път бяха супер нелюбезни и ще ги сменям, да не са само те ... ха !
Аз въобще не разбирам от котлета, четох из нета, но не ми стана ясно каква е разликата от печката, да не говорим за пиролизата ... следващите 1-2 години ще сме на печка, но почнах да се замислям дали да не си събирам пари за котле ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в вт, 09 фев 2010, 21:05
ние сме с котел вече 8 години който е с непрекъснат цикъл на горене много сме доволни . Вярно има гърч с носенете на въглищата но.... и ние имаме топлина в дома си. 


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 09 фев 2010, 23:12
dreamtex, какво значи непрекъснат цикъл на горене? Ти ли си го правиш такъв или котела е по-особен. аз го паля на горно горене, мога после да добавям, но ми прави впечатление, че на горно гори по-дълго и по-икономично. Я кажи да видя дали няма нещо да науча...

zombau, котела може да се пълни с дърва, с брикети, с въглища всякакви. Предимсвтото на донбаските въглища е, че са много калорични и с едно пълнене с горно горене може да изкараш средно около десетина часа без да пипаш нищо. Не е по-мръсно от дървата, а напротив. Доста по-евтино е. не знам колко е един кубик сега, но един тон въглища е около 250 лв сега или 270 не помня точно. Ние горим тон в най-студеното време при - температури. За цялата зима ни стигат 4- 4,5 тона. На дърва беше ужасяващо скъпо.
Абе мен ако ме питате на топлофикация най-добре, ама няма в нашия квартал  :roll:
Тъй е събирай пари за котле, то е чугунено и задържа топлината дълго.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в ср, 10 фев 2010, 17:50
Vache въобще не си права за топлофикация, адски е скъпа и услугата никак не е качествена, а като питаш защо новите ти радиатори не са топли и ти отговарят, че системата ти е стара или някаква такава глупост .. тоест ти си виновен. Плащаш сметките на съседите дето са си изключили парното пък тайно са си го пуснали, непрекъснато нещо ти изравняват, се нещо не си доплатил. Аз съм щастлива откакто съм на бойлер, ( имаме 120 литрово стибле, което захранва кухнята и банята ) колкото и всички да викаха, че е гадно, чак с бойлера разбрах какво значи наистина топла вода и когато искаш, а не хладка пък я плащаш за топла.
Ти каква площ отопляваше !?
Май ще взема един чувал въглища за проба с dreamtex много ме запалихте.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в ср, 10 фев 2010, 18:48
Vache ще трабва да се консултирам със съпругът ми на какво горене е но има бункер който го зареждаме на 12 часа ( автоматизиран ) защото има котли които се палят всеки ден . Експлоатираме го само с донбаски въглища последно бяха 280 лв . на тон . отиват ни между 4-5 тона на сезон топло е немога да се оплача, особено след като тази година си направихме и водно подово на тарпезарията , хола и коридора  , бойлера също е към парното 120 литров е топла вода има бол винаги. Очаква се да ни газифицират само слагаме газова горелка на котела ( съвместим е ) и продължаваме пак с това отопление


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 10 фев 2010, 19:23
zombau, за някои райони и частни случаи - да.. Обаче все пак мога да ти кажа на нас колко ни излиза януари месец сметката за отопление и топла вода. Ако сме с топлофикация няма да е толкова. Та харчим тон въглища - 270 лв + около 130 лв ток. Това са си 400 лв за топло и топла вода. И не се топлим непрекъснато, защото ни няма през деня. Това е недостатък между другото и хората на ТЕЦ не можаха да разберат, че е по-евтино да им работят радиаторите  ;-) Птоста физика е това, ама на потребителя физиката му е останала в училище.
Аз отоплявам 110 квадрата панелка на 1 етаж. Само в две стаи няма изолация на пода. Имаме изолция вътрешна на външните стени. А ти къде ще сложиш тия въглища? В каква печка?

dreamtex, можеш ли да питаш мъжът ти самият котел ли е автоматизиран или може да се сложи нещо към стандартния котел и да се пълни автоматично. Да не е пиролизен, ама те май са с пелети пиролизните  newsm78
А въглищата къде ги купувате 180 на тон :shock: В софийското Топливо донбаските са 270  :?

И аз искам да ни газифицират, натискам яко, ма не знам дали ще ни огрее, а така искам. И котела направо го продавам... ще си взема газов с датчици, чудеса, чистичко и безопасно  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в ср, 10 фев 2010, 20:38
поне аз незнам за такъв котел който да се пълни сам има с много големи бункери които издържат да 1 седмица ама пак човек ще трябва да ги напълни  newsm78 а наистина тона е 280 чукнала съм вместо 2  цифрата 1   :crazy: извиниме


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в ср, 10 фев 2010, 20:41
zombau, за някои райони и частни случаи - да.. Обаче все пак мога да ти кажа на нас колко ни излиза януари месец сметката за отопление и топла вода. Ако сме с топлофикация няма да е толкова. Та харчим тон въглища - 270 лв + около 130 лв ток. Това са си 400 лв за топло и топла вода. И не се топлим непрекъснато, защото ни няма през деня. Това е недостатък между другото и хората на ТЕЦ не можаха да разберат, че е по-евтино да им работят радиаторите  ;-) Птоста физика е това, ама на потребителя физиката му е останала в училище.
Аз отоплявам 110 квадрата панелка на 1 етаж. Само в две стаи няма изолация на пода. Имаме изолция вътрешна на външните стени. А ти къде ще сложиш тия въглища? В каква печка?

  

защо имаш и толкова много ток ???? :thinking:  котела не ти лие достатъчен ??


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 10 фев 2010, 21:16
dreamtex, имам толкова ток, защото ползвам бойлер на ток, а той е ужасно смотан. И понякога пускаме духалка в най-студените месеци докато стопли котела. Като сме на работа и се приберем в 17:00-18:00 си е поизстинало. Та докарваме толкова и повече понякога. А и самата помпа на котела върти 24 часа. 15 вата е, ама все пак...  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в ср, 10 фев 2010, 21:20
аха защото моят е не повече от 30-40 лв. явно котелът ви е като печка защо изтива ние нямаме такъв проблем поддържаме 23-25 градуса постоянно


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 10 фев 2010, 21:28
аха защото моят е не повече от 30-40 лв. явно котелът ви е като печка защо изтива ние нямаме такъв проблем поддържаме 23-25 градуса постоянно

Оо, не котелът си е добър, просто не е като вашия да се пълни непрекъснато. Аз мога да го пална сутринта и да изляза, но ме е страх. Реално проблемът е в първият етаж. Докато не изолираме всички стаи отвсякъде няма да се стоплим, въпреки, че сега е значително по-топло отколкото с камината. Като съм в болнични и седя с детето и мяткам въглища си е идеално... все едно на ТЕЦ. Аз за какво толкова пищя за газ... щото ще се топли непрекъснато и ще е топло. Е, ние проблем със студ имаме само януари, ей така като свие голям студ. Иначе не се пуска друго отопление, котела е достатъчен.
А иначе ние ток 30-40 лв нямаме и през лятото. Оникновено е около 70  :roll:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в ср, 10 фев 2010, 22:01
добре де котела къде ти е ? не е ли изолиран нас и да ни няма си гори изолиран е добре няма проблеми , но на нас котела ни се намира в отделно помещение до къщата . Оставим  да изтине водата в инсталацията поне два дни му трябва да влезе в режим а лятото заради климатиците си наваксваме заради зиманата икономия  :lol: че колекторите са в проекта за това лято


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 10 фев 2010, 22:14
Аа, котела си е изолиран. Намира се в коридора ни. Писах, че живеем в панелен блок в София  :crazy:, но понеже няма отопление в квартала сме принудени да се топлим така ако искаме да си ползваме цялото жилище. Та котела е изолиран, но мен ме е страх, има си и юпиес, но аз съм параноичка в това отношение. Аз искам да съм там докато гори  :tired: То при нас е съшото, изстине ли е гадно. Всеки ден водата е на около 0-5 градуса като се приберем, хем тръбите всички до една са в излолации. Но да ги вдигнеш до 60 градуса си иска време. И пак казвам, че това е само един месец, най-студения. През другото време си е топло и е достатъчно само вечер да се топлим  ;-)
ИСКАМ ГАААААЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ  :2gunfire:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в чт, 11 фев 2010, 13:34
...Писах, че живеем в панелен блок в София...
А кюмюра къде съхранявате и по колко вземате наведнъж?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 11 фев 2010, 14:58
...Писах, че живеем в панелен блок в София...
А кюмюра къде съхранявате и по колко вземате наведнъж?

Ами първата година поръчахме тон и в мазето на чували. Запълниха мазето. После почнахме пък на чували да поръчваме, по 5 бр. Държа ги в едно помещение дето е направено за мокро, вътре се побира една пералня и 5-6 чувала въглища влизат в обема на една пералня :D Кофти е така, обаче нямаме избор... разбиваме си колите. Иначе на тон може би ще се наложи а поръчаме лятото и колкото съберем, съберем...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 12 фев 2010, 18:42
от къде поръчвате по 5 чувала !? и колко излизат с доставката ?!
в печката ще сложа въглищата, само за проба. Много скъпо ми се вижда това което казваш хъм ... трябва да видя нашите сметки за ток, обаче при нас се отоплява непрекъснато, защото винаги има хора в къщи ...

dreamtex какъв ви е котела !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 12 фев 2010, 20:05
zombau, в Толиво, старото държавно (то не е държавно май сега) продават на чували. 1 чувал струва 11 лв, за донбаски говорим. Транспорта ние си осигуряваме. Иначе е 30 лв камионче да ти ги докара. Ние сме на 2 преки и пак 30 лв ни взима човека. Като сме купували сме се принуждавали да ги дадем. За София говоря.

Ти хубао искаш да сложиш въглища в печката, но не е добра идея това. Първо ако печката е с водна риза и е от ламарина има опасност с времето да се пробие ризата. Във въглищата има сяра и други елементи, които водят до химическа корозия. Ако си виждала кюмбета, те така се пробиват на някои места, прегарят... не знам дали точно го обясних, но знам и са ми казвали в камина с водна риза да не се горят въглища. Другото нещо е, че най-пълно изгаряне има при горно горене на въглищата. Най-общо казано пълниш едно пространство с въглища, отгоре слагаш подпалки, запалваш и горенето започва отгоре като постепенно от средата слиза до долу и се връща. Поне така съм гледала по разни картинки. Това няма как да се получи в камината, защото тя се пълни отпред. Иначе може да вземеш чувалче да пробваш да сипваш с лопатата, ама след като има жар. Развиват висока Т, имай това предвид  ;-) Ние сме пробвали в нашата, но да ти кажа няма кой знае какъв ефект. Кюмбета и котели са друго нещо..

А сметките ни за ток са за 110 квадрата на 1 етаж.. стуууд... :?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в пт, 12 фев 2010, 20:18
котела е дакон дор мисля че беше чешки  newsm78


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 13 фев 2010, 14:39
мдаааа, ще трябва сериозно да обмисля нещата. Не предполагах, че печката на дърва е наука и изкуство, но така се оказа, ама ще го мисля по нататък, че ми се развали основен инструмент и се долавя лека паника в моите редици от къде да си намеря това
http://www.gayabg.com/syana/IMG_1297.jpg
http://www.gayabg.com/syana/IMG_1298.jpg


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в сб, 13 фев 2010, 23:58
Какво е това? ;-) Я опиши къде се намира


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в нд, 14 фев 2010, 06:48
здравей, от 4г. сме със метална камина на Прити, най-доброто ми решение е тя,пропоръчваха ни разните му чешки котли и глупости само парите ще си дадете, уюта на огъня е незаменим, преди 4г беше 480лв, сега е малко по-скъпа,около 520лв в Пловдив, има навсякъде,малко данни за нашия случай, живеем в къща, на втория етаж сме, над нас няма никой,таване зее без прозорци,неизолирана къща от вън,с дървена дограма,апартамента е 134кв м ,и  се състои от 5 стаи ,баня,тоалетна и перално помещение, топлим се с Притито, на 5мин е топло там където е поставена,нашата е в кухнята, всичките ни приятели си взеха такива и са доволни,дали ще е метална камина или камера все тая,еднакво добри са,успех при избора,само не се лъжи с котел, а забрави да кажа ,че се топлим с дърва бук,защото правят повеме пламък това е важно за водната риза,за една зима 10-12кубика вървят,пробвахме и въглища същата топлина ,но аз предпочитам дървата по чисто е с тях


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 14 фев 2010, 09:45
Vache това е контурен трион
http://www.onlinebouwmarkt.nl/winkel/images/DKS%20405-1.jpg
а онова от снимките е държач за ножчето и то се спука сега търся или ново такова, което нямам идея от къде се купува или ще мъдря заместител, трябва да е нещо като щипка или две винтчена във втулка с резба и отвор ... много мъдри мисли ми минават през главата

sauron то в къщи не се вижда огъня, защото печката е в коридор и това не е нещото което ме тормози, а това, че искам хем да е топло, хем евтино, хем да не търча да зареждам непрекъснато дърва и сутринта да е хладно, то не че не дублирам нещата с адакс в детската, ама тоя ток яко ме мъчи като сметка ...
та котела е заради по дългото горене без зареждане, по евтините въглища, които няма да се налага да цепя, няма да ми влизат трънчета в пръстите .. при нас едно пале свършва за 10 дни, и то не горя само дърва, защото нещо не горят без да добавя екобрикети ... имам още 2-3 години за да обмисля добре нещата и през това време да събера пари за следващото чудо :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в нд, 14 фев 2010, 12:29
sauron не мисля че съм си дала парите на вятъра за котела а още повече струваше 800 лв. удобен ми е не му хамалувам пътуваме много и знам че когато синът ми се прибере от училище ще стои на топло , когато се събуди пак ще ми е топло. Това беше най-удачният начин за мен и семейството ми а и не искам да си мисля че трябва да вкарвам дърва или въглища в дома си заради камина. Безпорно огън в камина създава уют и топлина , но пропускам го , имахме план със съпругът ми да си направим и  камина но след като посетихме едни наши приятели които имат такава и видях колко буклук от дърва има реших че, няма да и робувам и на нея свободното ми време е ценно


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 14:16
здравей, от 4г. сме със метална камина на Прити, най-доброто ми решение е тя,пропоръчваха ни разните му чешки котли и глупости само парите ще си дадете, уюта на огъня е незаменим, преди 4г беше 480лв, сега е малко по-скъпа,около 520лв в Пловдив, има навсякъде,малко данни за нашия случай, живеем в къща, на втория етаж сме, над нас няма никой,таване зее без прозорци,неизолирана къща от вън,с дървена дограма,апартамента е 134кв м ,и  се състои от 5 стаи ,баня,тоалетна и перално помещение, топлим се с Притито, на 5мин е топло там където е поставена,нашата е в кухнята, всичките ни приятели си взеха такива и са доволни,дали ще е метална камина или камера все тая,еднакво добри са,успех при избора,само не се лъжи с котел, а забрави да кажа ,че се топлим с дърва бук,защото правят повеме пламък това е важно за водната риза,за една зима 10-12кубика вървят,пробвахме и въглища същата топлина ,но аз предпочитам дървата по чисто е с тях

Тц, в огромна грешка си. Дори камините с чугунени ризи са в пъти по-добри от тези с ламарина. А за котела просто не може да става дума да се сравнява. И го казвам, защото съм експлоатирала и двете  :D И с дърва изобщо не е по-чисто. И на мен ми го казваха и не е вярно! Финия прашец, който лети от камината при изгарянето на дървата изобщо го няма при котела. Виждала ли си изгорели въглища? Представялват пепел и сгурия. От котела си вадя 1 кофа на едно пълнене. После зареждам, паля и не отварям. Изобщо няма откъде да хвърчи прахоляк. По-чисто е с въглища със сигурност. А за хората с къщи пък е 100 пъти по-добре да си сложат котел в мазето и вкъщи им е чисто, а не камина дето ще й хамалуваш през час, за да държи пламък, защото аккто си написала жарта не топли, специално в Прити. Защото има камини, на които водните ризи минават и отдолу.
Мерси за уюта на огъня. Ако някой друг ми хамалува да се наслаждавам, но при положение, че ми се е налагало да цепя дърва на балкона... тц  :twisted:

zombau, ти какво работиш бре с тоз трион? Няма ли сервиз фирмата?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в нд, 14 фев 2010, 14:22
ние например мокрим въглищата и на 6-8 кофи излиза един пепелник прах ако не ги мокрим има повече пепел на по-малко заредени въглища 


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 14:57
ние например мокрим въглищата и на 6-8 кофи излиза един пепелник прах ако не ги мокрим има повече пепел на по-малко заредени въглища 

И аз съм забелязала, че като са мокри е по-добре, в смисъл, че горят по-дълго, а топлината не е по-малко.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Венчелистченце в нд, 14 фев 2010, 16:37
имахме план със съпругът ми да си направим и  камина но след като посетихме едни наши приятели които имат такава и видях колко буклук от дърва има реших че, няма да и робувам и на нея свободното ми време е ценно
Изчистването около камината става точно за 5 мин.-друг е въпроса дали ще го направиш ;-)
Аз няма да изказвам мнение кое е по добре-камина или котел,според мен и двете са по-добрия вариант от това да се топлиш на ток.

П.П. В апартамент сме и използваме камина с водна риза.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 18:33
galinna_pj, но трябва да го правиш винаги когато сложиш дърво в камината  ;-) А това, ако си спомням добре, за да има пламък е на 1 час нааай-много. Котелът се зарежда и не се отваря най-малко 10- часа. Т.е. за вечерта изчистваш един път около него. Робувах и на двете, с камина е вечно мръсно и няма никакво значение дали чистиш или не. Разни боклуци от дървата се разнасят из цялата къща. Понеже аз съм огнярката вкъщи, мъжът ми почти не пипва ни камина (преди), ни котел (сега), та ми се струва, че тук се включват как да нарека, ползватели, а не експлоататори  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: т.е. ако задълженията ми са само да чистя около камината и да пъхна понякога по някое дръвце ще с енаслаждавам на огъня и песен ще пея. А сега поради обективни причини само мъжът ми пали котела  :twisted: Та аз така мога бая теории да развивам за това кое е по-добре. Между другото за първи път изобщо чувам да се води тоя спор, при очевидното предимство на котлите от всякакъв вид пред другите алтернативи на някакво гориво  ;-)

А иначе си много права, че са много по добре и двете от ток. Въпреки, че с добри климатици ще е по-евтино и по-добре. Ама казвам добро и веднага ме свива под лъжичката колко пари биха стрували добри климатици за моят апартамент.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Венчелистченце в нд, 14 фев 2010, 19:02
Vache Само си направи сметка ако трябва да се отоплят с климатици всички стаи,та и банята и бойлер колко ще излезе-едва ли ще е по-изгодно или същото,а и инвестицията която ще се направи за покупката на климатиците си е същата като да си прекараш парна инсталация.
В къщи също аз съм огняра с изключение на това,че мъжа ми ми носи дървата от мазето понеже сега не мога,иначе той е на работа през деня и с чистенето и зареждането на печката аз си се занимавам,и поне наща печка не изисква на всеки час да се слагат дърва,като си я напълня хубаво и и затворя всички клапи и спокойно си отнася 2-3 часа.Но ние сме в двустаен апартамент 62 кв-безпорно за къща или за доста по-голям апартамент котелът е по-добрия избор,но на нас 10 киловата камина са ни предостатъчни!И когато се допълват само дърва без да се зарежда основно едно минаване с мокра кърпичка около камината е напълно  достатъчно за почистването


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 19:22
Ами моят апартамент е 4 стаен. За да го отопля трябваше да пълня камината на час най-много. Дървата ги държахме на балкона. Докато си нацепя и принеса до камината от балкона целият хол става в боклуци. В мазето е абсурд да ги държим. Държахме една зима и всичко мухляса жестоко, защото те изпаряват вода. За цялата зима в панелен блок няма как да складираш дърва с 1 г. сухота. Харчеше по 3-4 кубика в най-студеното време и аз се чудех как на другите им харчи по толкова на зима  ;-) Дърва последно купувахме 2007 г. някъде... беше около 60 лв палето. Излизаше безобразно скъпо и все още е безобразно скъпо в сравнение с въглищата, освен ако не живееш на село и не купуваш незаконно сечени дърва  ;-) Много по-мръсно ми беше. Котела е в коридора в момента. Зареждам, паля и измивам плочките. Мръсно е когато въглищата са сухи, защото като зареждаш хвърчи въглищен прах. Но това може да се избегне като се мокрят, а и ние така или иначе купувам на чували мокри въглища. Освен това количеството въглища за месеца като обем е в пъти по-малко отколкото дървата за месеца. И не на последно място в котела могат да се горят и дърва на принципа на камината, само че ще е по-ефективно, защото там жарта топли, за разлика от камината дето иска жив огън. Аз честно казано се родих с котела след 4 г. с камина. Има истина в това, че зависи големината на жилището.Ако имах 62 квадрата апартамент няма къде да го сложа котела.

А мен като цяло ужасно ме е яд, че в днешно време изобщо коментираме подобно отопление в апартаменти, че и в къщи. Аз смятам, че ако човек го ползва би трябвало да е просто като допълващо за уюта на огъня. Ама това в БГ си е обичайно, да се мъкнат дърва и кюмюр в 21 век  :?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Венчелистченце в нд, 14 фев 2010, 19:31


А мен като цяло ужасно ме е яд, че в днешно време изобщо коментираме подобно отопление в апартаменти, че и в къщи. Аз смятам, че ако човек го ползва би трябвало да е просто като допълващо за уюта на огъня. Ама това в БГ си е обичайно, да се мъкнат дърва и кюмюр в 21 век  :?
И мен много ме е яд,но какво да се прави. Когато бях малка бях виждала печки на дърва и въглища само на село,в къщи изцяло се отопляхме на ток.Но сега при тези цени просто не мога да си позволя лукса да използвам електроуреди за отопляне.Само при смяната на сезоните,когато не става още за печка пускам един маслен радиатор от време на време,но това веднага се усеща в месечната сметка за ток.Върнаха ни 100 год. назад с тия безбожни цени.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 19:50
И ние сме така... шок и ужас като занастъпва зимата. Сега очакваме да свърши и после пак ни стиска за гърлото като дойде септември  :roll: А ние сме и на 1 етаж, та колкото и да сме изолирани е студено като цяло  :?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: dreamtex в нд, 14 фев 2010, 19:53
Изчистването около камината става точно за 5 мин.-друг е въпроса дали ще го направиш ;-)
 


Няма проблем да го направя  :naughty: , само че не си стоя в къщи по цял ден , нямаме баби и дядовци около нас за да има кой да ми мята дървата по 5 пъти на деня


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 14 фев 2010, 20:42
ооо аз имам и баба и дядо, ама те не попипват, майка ми е с гонартроза и едвам ходи, а баща ми със сърдечна клапа и диафрагмална херния ... само аз зареждам и чистя печката, качвам дърва, и за апартамента и за ателието, мъж ми чак като се върне от работа цепи и качва .. ама неистова хамалогия е, та за това се ориентирам към котел и въглища, но ме примамва и една идея да си направя вертикален ветрогенератор и да го изнеса с лека конструкция извън балкона, една крушка да ми захрани ще е нещо ... само, че нищо не разбирам, търся подходяща схема, а перката за мен е най - лесното, само дето в тубата дават клипове как да си направи човек перка, а не какво да свърже след нея и най вече как ...
Vache ами художник съм ... рисувам върху дърво :) с контурния трион режа дребни детайли :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: paneva_82 в нд, 14 фев 2010, 21:49
И ние сме с котел,италиански Симе.Живеем в къща и е много удобно,за топлото няма да говоря.Практичното също. Първите години бяхме на кюмбета  :lol:Мръсотията е същата,като тази с камините.От три години сме с котела.Изобщо не може да се сравняват двете.
И тъй като сега търсим да си купим апартамент,обмисляме да го вземем на първи етаж,за да може да е с котел. :peace:Не заменям котела за нищо на света  :lol:
Иначе за климатиците Vache е права.Най удобно е с тях.Обаче как се сколасва на четири стаен апартамент с 4климатика.Друг е въпроса че като го изключиш и вече е студено.Тц не искам предпочитам да си мъкна кюмюра  :lol:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 14 фев 2010, 22:50
червенокоса вещица...припряна, аз за моя 4 стаен апартамент трябва да купя 5 климатика  :? Ако искам да са хубави и респективно икономични ще трябва да се разделя с 10 000 лв  ;-) и сметката ми няма да пада под 350 лв, убедена съм. А от цялата сметка изключвам коридора си, който е около 15 квадрата площ. Той сега се отоплявам от радиатор и от тръбата на котела.
Да ти кажа, аз предпочитам не кюмюра, ами да ми прекарат газ, е там вече си е чисто и не зависиш от някой както при топлофикация. Врътваш кранчетата на радиаторите и това е, колкото изхарчиш си плащаш и не мъкнеш..

zombau, дай на лични да видя какво рисуваш  :D


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 15 фев 2010, 00:30
Vache ами то не се справих с личните и понеже съм наив може и тук, жалко че спамкам темата
http://www.gayabg.com/syana


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пн, 15 фев 2010, 09:48
zombau, чудесни неща имаш!!!  :hug:
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  :D Впечатлена съм наистина!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 15 фев 2010, 17:26
zombau, чудесни неща имаш!!!  :hug:
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  :D Впечатлена съм наистина!
Благодаря ти ! Само кюмбета още не рисувам, но не съм далеч от идеята ...
Това с мокрите въглища много ме учудва, как така не губят температура !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пн, 15 фев 2010, 21:19
zombau, чудесни неща имаш!!!  :hug:
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  :D Впечатлена съм наистина!
Благодаря ти ! Само кюмбета още не рисувам, но не съм далеч от идеята ...
Това с мокрите въглища много ме учудва, как така не губят температура !?

Почвай значи и кюмбета да рисуваш, защо не.. идейно е с котак свит на кълбо до кюмбето  ;-) като оня дето наднича от прозорчетата  :D

Нямам идея защо, но не губят температура и горят по-бавно. Донбаските въглища са много калорични. Дори някои хора нарочно ги мокрят  ;-) Възможно е загубата на температура да е незначителна в сравнение с калоричността им. Не е като мокрите дърва опредлено дето само пушлявят и не горят  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: paneva_82 в пн, 15 фев 2010, 21:40
Брикетите са изкуствено създадени/направени са от мазут и пепел и са пресовани/,а дом баските са си изкопаеми въглища които когато са мокри отделят количество газ.Губят Т но много по бавно  ;-)
Ох,Vache и на мен ми се ще да сме си на газ.Чиста работа.И водата ти вода,и топлото си топло.И чистото,си чисто...... :lol:Ама особено в нашия малък град ,кога ли  :roll:
Та извода предпочитам парно,после камина,климатици и накрая духалка  :lol:Но-Ако може газ,всичко отпада  :party:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 15 фев 2010, 21:57
не е ли много скъпо на газ ?! аз преди да купя стиблето изчислявах колко ще ми излезе газов бойлер с бутилки и направо се втресох, пък и газ-ът  :lol: е с много нестабилна цена ...
Vache къде е това топливо .. не намерих сайт .. ще опитам с въглища, не вярвам да прегори много бързо ...
червенокоса вещица...припряна горе долу каква му е цената на твоето котле, то аз докато събера пари всичко ще се е сменило, ама пусто любопитство.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пн, 15 фев 2010, 22:54
zombau, ние имаме газов бойлер. Харчим 2 бутилки газ за готвене и вода на месеца. Това е грубо... значи около 40 лв Това е на пропан-бутан. Една скобка отварям, сега не го ползваме, защото в мокрото седят въглищата, а там е бойлерът газовият.  А иначе аз говоря за природен газ. Може да му е всякаква цената, ама и въглищата бяха 180 лв преди 4-5 г. Сега са 270, а сме ги купували и на 300 и отгоре. Така че няма нищо сигурно. Ама с газ си е като с ТЕЦ, само дето колкото ползваш, толкова плащаш. предполагам, че може да е малко по-скъпо, но няма да е по-скъпо отколкот ни е с въглища.

Вещице, има някакъв ефект от този газ, който се отделя ли?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: paneva_82 в пн, 15 фев 2010, 23:22
Преди около 4год когато правехме парното мисля че всичко излезе около 6 000лв/дано не бъркам,ще питам мъжа ми за да съм точна/.Това говоря за къща на два етажа,всеки от които с по 3 стай.
Иначе ние също мислехме за отопление с газов котел за апартамента за майка ми.Той е 3 стаен.Жената в магазина ни обясни,че ако не сме газифицирани/града/ всичко се обезсмисля.Едно че бутилката ще се налага да се пълни един път седмично,та даже два,второ че като не е централно налягането било по слабо и т.н.,и много бързо се разваляло всичко/и котела дори/.А за цената като сметнахме  :ooooh:Много е.Друго е ако е газификация.
Vache,не знам и аз.Явно има някакъв ефект.Сигурно газта изгаря първа,а после въглищата  :lol:Не знам,тук вече не съм сигурна.Така си мисля  :roll:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 16 фев 2010, 00:26
Прави сте ! Ама честно да си кажа мен ме е шубе от газ ! Сигурно догодина и аз ще викам за централна газификация, знае ли човек ! Много съм ви благодарна, че споделяте опит, наистина имах нужда да ми се изяснят някои неща, ако знаех с какво се захващам, май нямаше, но поне е забавно :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 10:54
Прави сте ! Ама честно да си кажа мен ме е шубе от газ ! Сигурно догодина и аз ще викам за централна газификация, знае ли човек ! Много съм ви благодарна, че споделяте опит, наистина имах нужда да ми се изяснят някои неща, ако знаех с какво се захващам, май нямаше, но поне е забавно :)

Пропан бутана е по-страшен  :crazy:
Ние ползваме за готвене и чат пат за топла вода, когато мъжът ми благоволи да "налее" газ  :xarms:
Вещице, и аз съм чувала, че може с пропан-бутан. Нашият бойлер има 2 дюзи за пропан-бутан и за метан. За метана е по-голяма, точно защото там налягането е доста по-ниско отколкото на пропан-бутана. Но все пак си проучете.. според мен няма такова нещо, че котела се бил развалял. Котела си е направен да работи на някакво гориво, защо да се разваля  newsm78


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в вт, 16 фев 2010, 13:36
....изчислявах колко ще ми излезе газов бойлер с бутилки и направо се втресох, пък и газ-ът  :lol: е с много нестабилна цена ...
Как го изчислява?

Ние преди време имахме газов бойлер и имам хубави спомени. Пълнех си ваната и водата не свършваше. Имахме резервна бутилка за всеки случай.
Накрая някаква мембрана се повреди и трудно палеше, а когато го правеше го правеше с лека експлозия. Техника който дойде да го ремонтира беше с брада и си тръгна без.
Така и не успяхме да го оправим.

Vache, как е вързана водопроводната ви мрежа през двата бойлера? Прехвърляте ли някакви кранове или водата минава последователно през двата?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 15:05
Ахахаха, тръгнал си без брада...  :35: :35: :35:

Прехвърляме кранове. Чкай да помисля, май дори са два. Абе мъжът ми ги прави и да ти кажа не съм гледала много подробно. Дори си мисля, че всеки от тях (бойлерите) си е на отделен водомер (имаме 2 студени),а прехвърлянето го прави нещо заради видата в кухнята и банята. Абе сложно го обясних, ама не ми е ясно. Ако кажеш ще го питам  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в вт, 16 фев 2010, 16:03
...Ако кажеш ще го питам  ;-)
Ако не е проблем...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 16:11
...Ако кажеш ще го питам  ;-)
Ако не е проблем...

Ще го питам. Ама ти ме подсещай тук за всеки случай да не забравя докато се видим довечера  :D


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 16 фев 2010, 17:02
b1 ами имаше си спесификации към бойлерите колко вода, за колко време и до каква температура, четох им книжките, знам горе-долу ние колко вода харчим, знам колко струва бутилка газ и после дори за моя мозък беше лесно да се направи приблизителна сметка за колко време тази бутилка ще свърши и тнт. Съжалявам, но не пазя сметката, щом купихме стиблето на ток я изхвърлих. То дилемата беше освен на газ дали да не е и проточен, коя марка да бъде и въобще ... по онова време сънувах бойлери.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 19:15
zombau, моят е проточен. Няма смисъл да подгряваш една вода, дето ще изстива и пак ще я подгряваш.  ;-) Те и на природния газ котлетата са проточни ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 16 фев 2010, 20:57
zombau, моят е проточен. Няма смисъл да подгряваш една вода, дето ще изстива и пак ще я подгряваш.  ;-) Те и на природния газ котлетата са проточни ;-)
Това трябва да го обясниш на баща ми ! Той е дървен философ ! И вечно е недоволен ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 23:22
zombau, моят е проточен. Няма смисъл да подгряваш една вода, дето ще изстива и пак ще я подгряваш.  ;-) Те и на природния газ котлетата са проточни ;-)
Това трябва да го обясниш на баща ми ! Той е дървен философ ! И вечно е недоволен ...

Дай го насам. И аз съм дървен философ, да видим кой ще надвие  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 16 фев 2010, 23:38
Дай го насам. И аз съм дървен философ, да видим кой ще надвие  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
хихихи, няма да ти го причиня, адски ме кефиш :)
ти какво работиш !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 16 фев 2010, 23:41
Машинен инженер съм - железопътна техника  :twisted: :twisted: :twisted:
Спец по влаковете и по много още неща  :D
И наистина съм дървен философ, трудно се давам. Който ме познава ще го потвърди  :mrgreen:

П.С. не е връщане на комлимента, обаче тия твоите къщи съм ги сънувала, толкова са готини  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в ср, 17 фев 2010, 17:49
Машинен инженер съм - железопътна техника  :twisted: :twisted: :twisted:
Спец по влаковете и по много още неща  :D
И наистина съм дървен философ, трудно се давам. Който ме познава ще го потвърди  :mrgreen:

П.С. не е връщане на комлимента, обаче тия твоите къщи съм ги сънувала, толкова са готини  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ЕЕЙ ! Благодаря ти ! Ще ти нарисувам, само да ми остане време, че напоследък ми е адски кът :)))
За ветрогенератор кое е по добре динамо или аксиален алтернатор ?!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 17 фев 2010, 19:20
ЕЕЙ ! Благодаря ти ! Ще ти нарисувам, само да ми остане време, че напоследък ми е адски кът :)))
За ветрогенератор кое е по добре динамо или аксиален алтернатор ?!

Еее, стига де, аз не искам да се чувстваш така.. просто споделих, че много ми харесват  ;-)  :hug:
За ветрогенераторите нищичко не знам...  :roll:
Обаче ще ти кажа къде да четеш  ;-)

http://www.napravisam.bg/forum/search.php?mode=results

Я кажи тоя линк отваря ли се? Това е страхотен форум. Не знам дали иска регистрация задължителна. Аз имам и често чета там  ;-)

b1, още не съм изловила мъжът ми да седне да ти напише за водите  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 18 фев 2010, 20:09
Аз да си призная сега съм доста притеснена с времето :)
Ветрогенераторите са ми слабост, но съм патка и нищо не ми е ясно, като например разликата между алтернатор и динамо .. все нямам време да седна да почета ..
Имам регистрация в Направи си сам, линка който даваш ти отваря търсачката. аз доста четох там, но някак ми е празна главата и не схващам разни технически неща, за това адски се радвам, че си инж. и ще те тормазя с въпроси. Само по малко, че предполагам и на теб времето ти е кът :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 18 фев 2010, 22:26
zombau, а! вярно, че търсачката отваря. Аз написах ветрогенератор и излязоха няколко теми.
Динамото е първият електрически генератор, способен да произвежда електрическа енергия за индустриални нужди и все още е най-важният генератор в употреба през 21 век. Динамото използва принципите на електромагнетизма, за да преобразува механичното въртене в променлив електрически ток. Първото динамо основаващо се на Фарадеевите принципи е построено през 1832 от Хиполит Пиксии, френски производител на инструменти. То използвало постоянен магнит, въртян от манивела, въртящият магнит е така разположен, че неговият северен и южен полюси да минават до парче желязо обвито с проводник. Пиксии открива, че въртящият се магнит произвежда токов импулс в проводника, всеки път когато полюс минава покрай намотката. Още повече южният и северният полюси на магнита индуктират токове с противоположни посоки. Чрез прибавяне на комутатор, Пиксии е в състояние да преобразува променливия ток в постоянен..

Доколкото схващам и алтернаторът е генератор, но не е по-модерен от динамото
Той има ротор и статор.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

Ей тука пише  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 18 фев 2010, 23:17
ахаааа ! горе долу схванах ! значи този http://windstuffnow.com/main/microwave_wind_generator.htm прави динамо от магнити от микровълнова, тоест всички ветрови турбини, алтернатори и тнт са един вид динамо. Мерси за линка, отивам да чета, барем ми се изясни какво динамо ми трябва, защото във форума на направи си сам говореха за динамо от москвич или някакво от вагон ( вагоните пък за какво им е динамо !? ), ама аз не мога да се сдобия нито с едното нито с другото, та за това търся алтернатива. Има една българска фирма която произвежда вятърни турбини ( ох, сега не мога да я открия ), 2 пъти им писах за цена на изделието и никакъв отговор. Но както усещам вариантите са много .. това е чудесно :) http://vbox7.com/play:ecfdcb7a  :twisted:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 19 фев 2010, 09:51
Питах колегите и изяснихме нещата  ;-)
Значи и динамото, и алтернаторът изглежда като електродвигателя. Имат си ротор, статор, колектор и четки. Колекторът на динамото е пластинчат, а на алтернаторът е с дискове. Това, обаче не е толкова важно. По-важно е че динамото произвежда постоянен ток, а алтернаторът променлив. Зависи на теб какъв ти трябва. Ако го ползваш за у вас ти трябва променлив. Тогава или ползваш алтернатор, или ползваш динамо с инвертор, който да преобразува постоянния ток в променлив  :D


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 19 фев 2010, 17:45
Искам да пробвам дали ще мога да си направя собствен ветрогенератор на балкона. Просто като идея, далеч съм от мисълта, че ще мога да си захраня бойлера, например. Понякога ми влизат разни идиотщини из главата. За съжаление съм много далеч от техническата мисъл и за това подхождам към всякаква техника с много ентусиазъм докато не се светна, че никак не е просто. ( Зълва ми е хидроинж. само дето тя е строител, а не по турбините. Жалко. )
След това което ти ми каза реших първо да открия какъв алтернатор ми трябва, как се мери какъв волтаж произвежда и каква по размер перка ще трябва да врътне чудовището. Гледах по разни сайтове, но са само автомобилни.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 19 фев 2010, 18:15
Бреееей, много сложни въпроси  ;-)
Аз съм железопътен инженер  :D

Със сигурност се изчисляват някои неща, ама нямам идея как  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 20 фев 2010, 09:20
Vache купих въглища, но някак не се палят като дървата. Много димят, нещо не им схващам технологията. Баща ми ги слага в найлонче и така ги мята, аз съм против, но кой ли ме пита, нали съм некадърна откакто съм се родила,  :pironi:а той е гения :) Какви хитрини ползваш !? Тоест как ги разпалваш ?! Лелееее как бях яхнала метлата снощи  :afwitch:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в сб, 20 фев 2010, 17:23
zombau, нали аз това през цялото време разправям, бре... не яхай метлата  :mrgreen:
Въглищата не горят с пламък, те тлеят. Затова няма как да са ти полезни в камина. Това с найлончето и аз съм чувала, ама за какво да се горят тия найлони в камината. Аз не ползвам хитрини, Пълня котела и отгоре слагам подпалки клечки и паля, както едно време кюмбетата. Но котела е на съвсем друг принцип. Опитай и ти така, сложи въглищата и отгоре подпалки. Но да ти кажа няма да с се получи. Ние по едно време слагахме въглища, за да поддържаме по-висока температура, че бяхме купили мокри дърва. Откажи се от това, няма смисъл, камината си е за дърва. Вас ви оправя котел, на мястото на камината, но трябва да дадеш около 1000-1300 лв за котле и за тръба и за монтаж. Абе закръгли го на 2000. Ако имате тази възможност е много по-добре от камината. Можеш да си захраниш и ателието. Ако ни пуснат газ веднага ти продавам моя котел на по-ниска цена  :D


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в сб, 20 фев 2010, 18:21
Ами ще трябва да ги изгоря, щот вече съм ги купила, но пък след метлата снощи, аз се зарекох да не пипам на философа печката. Пуснах снощи адакса и толкоз, да пали каквото иска, аз повече няма да се занимавам с простотии. Най ми е кеф, че от повече от час и 45 минути чисти печката и я зарежда и още не я е запалил :) нещо с което аз се справям за 15 - 20 минути като броим и качването на дърва :). лошото е, че на детето в стаята комина пак протече ... отивам да търся някаква мазилка и още утре ще замажа комина отвътре. Какво ли може да е топлоустойчиво и водонепропускливо ?!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Stryper в сб, 20 фев 2010, 19:06
Предишните зими бяхме с въглища. Но открихме, че комбинацията въглища и дърва е най-сполучлива за печката ни. Палиме дървата, а отгоре сипваме въглища. Така и двете горят повече. Или слагаш няколко лопатки с въглища и отгоре палиш дърва.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в сб, 20 фев 2010, 23:09
Какво ли може да е топлоустойчиво и водонепропускливо ?!

Термоустойчив силикон  :crazy:

Ама не знам дали ще стане  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 21 фев 2010, 00:35
Vache това беше първи вариант, втори беше с водното стъкло, сега третия ще е с вандекс, но ще се обаждам чак в понеделник :)
Stryper идеята никак не е лоша и ще я пробвам, много мерси :)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в ср, 17 мар 2010, 06:34
абе какви трънчета, виждала ли си бук, и какво цепене и рязане ,хората ви ги докарват до вратата нарязани и готови, чистя я на 4 дни, а въглища мерси


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в ср, 17 мар 2010, 20:54
абе какви трънчета, виждала ли си бук, и какво цепене и рязане ,хората ви ги докарват до вратата нарязани и готови, чистя я на 4 дни, а въглища мерси
Нещо като заяждане ли усещам  ?!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 17 мар 2010, 23:08
абе какви трънчета, виждала ли си бук, и какво цепене и рязане ,хората ви ги докарват до вратата нарязани и готови, чистя я на 4 дни, а въглища мерси

Ами значи толкова я палиш  :roll: или камината е супер специална, за да се чисти на 4 дни. Това какво отношение има към мъкненето и цепенето на дървата и мръсотията? Дървата в София ги стоварват на улицата, после си ги качваме до нас, подреждаме и цепим, защото обикновено не са нацепени като за нашата камина. Ако у вас е по друг начин - ОК  :lol: ама явно някой друг върши черната работа  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в ср, 17 мар 2010, 23:21
Vache, как е вързана водопроводната ви мрежа през двата бойлера? Прехвърляте ли някакви кранове или водата минава последователно през двата?

Извинявай за закъснелия отговор, но имах неприятности и не можах да пиша..
Значи апартамента има 2 щранга. Единият бойлер е вързан на едният щранг, а другият на втория щранг. Има система от тръби и кранове, с която се прехвърля от единия на другия. Има спирателни кранове и ако работи единия другият е изолиран, иначе единият бойлер ще пълни другия. Не знам дали ясно го обясних  ;-) Ако не съм питай ще доуточнявам с мъжа ми


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в чт, 18 мар 2010, 08:08
Vache              никой не ми върши черната работа аз си я оправям от паленето до чистенето и  гори сутрин от около 9ч до към 23ч., и ако горите бук ще знаете че излиза по 2   лопатки пепел ден


zombau   ако ти го възприемаш като заяждане  newsm78


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 18 мар 2010, 09:16
sauron, надявам се не твърдиш, че букът е по-калоричен от черните въглища!  ;-) И изобщо принципът на печките и камини с дърва не може да се сравнява с принципа на горното горене. Това от техническа гледна точка. По тази точка мога много да поспоря, защото професията ми е техническа  ;-)

За първи път чувам някой да твърди, че камината е по-ефективна като отопление от котела  newsm78


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 18 мар 2010, 09:52
Vache и аз имах неприятности, майка ми в болница, дребното с температура вече втора седмица си е в къщи, а мъж ми в командировка ... абе купон :) Дано твоите са отминали.
sauron Не !  не го приемам като заяждане, и да ! знам какво е бук, най малкото, че съм магистър по ланд. арх. :)) Няма дърво без тресчици ... мдам .. друго е като ти го каже професионалист ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в чт, 18 мар 2010, 15:59
някой да е питал за образованието Ви, не приляга на професионалист да е дребнав :peace: :peace: :peace: :peace: :peace:
хайде по-полека, нали сме тук за мнения, било то хубаво или лошо


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 18 мар 2010, 16:00
някой да е питал за образованието Ви, не приляга на професионалист да е дребнав :peace: :peace: :peace: :peace: :peace:
хайде по-полека, нали сме тук за мнения, било то хубаво или лошо

Струва ми се, че ти започна с нападателния тон  ;-) Върни се назад и ще видиш  :D
А и тук всеки подкрепи тезата си с ДОВОДИ, а не с тон  8)
А мненията в случая са верни и неверни, обективни и необективни, а не хубави и лоши  ;-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в чт, 18 мар 2010, 17:10
някой да е питал за образованието Ви, не приляга на професионалист да е дребнав :peace: :peace: :peace: :peace: :peace:
хайде по-полека, нали сме тук за мнения, било то хубаво или лошо
хихихи ама как се пениш за глупости ... сладка си


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в пт, 19 мар 2010, 07:23
 newsm10    нищо нищо- свят широк, :peace: хора разни


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: беба28 в пн, 05 юли 2010, 18:33
Момичета дайте моля ви съвет. Къщата ни няма изолация. Топлим хол всекидневна и кухня общо 50 кв и една преходна стая 10 кв. Миналата зима от много чудене накрая всехме да пробваме с една печка  чудо в която  слагахме и дърва и въглища това за голямото помещение а стаята с маслен радиатор нон стоп включен. Когато  много застудя за презноща и за да е по топло сутринта като станем пускахме и в хола една ел печка и положението беше плачевно 460лв ток за януари плюс 100лв за въглища :ooooh:  така на 2-рия месец ставах и палех печката с въглищата към 7.30 за да е поносимо малкия като става в 9.00.
Бяхме решили да купуваме климатик 24 и да си решим проблема за тази зима, но много наши познати ни разубедиха,че като няма изолация и е безсмисслено. Та сега се замисляме за по мощна печка пак нещо с дърва и въглища което да стопля бързо. Аз почнах работа малкия е на ясла и до 18.00 няма да има никой вкъщи. печката ще се пали чак след това и незнам далии ще успява да стопля докато си легнем newsm78 Направо се в чуденак голяма какво да си изберем . Имаме идея за парно, но в момента финансово няма как да стане. За котел с няколко радиатора /само за 60-то кв/ също се замисляме, някой може ли да ме ориентира колко ще излезне такава инсталация.
Дайте съвет че незнам, от сега ме тресекато си помисля как ще студуваме.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: borko в ср, 14 юли 2010, 13:57
Vache, благодаря за пояснението за бойлерите. Стана ми ясно.

беба28, правилно са те посъветвали приятелите, че трябва да изолирате. Иначе топлите околната среда.
Ние сме с камина с водна риза, вързана към радиаторите и отопляваме около 74кв. Много бързо става топло и камината я чистим на 4-5 дни веднъж. Горим само дърва.
Поръчвам си ги на размер, какъвто искам и такива ми ги карат.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: беба28 в ср, 14 юли 2010, 17:10
Изолацията ще я правим евентоално другото лято, че няма средства в момента. Исках да питам за камините прити  какви радиатори се използват?  И колко ще трябват за нашата квадратура?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: sauron в чт, 15 юли 2010, 05:07
радиаторите се изчисляват според помещението,най-добре майстора ще ви каже


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 16 юли 2010, 17:56
беба28 някъде в началото на темата имаше подробни обяснения за изчисляване ... и беше супер обяснено, чак аз го разбрах ... не го откривам сега


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: ivasl в ср, 28 юли 2010, 00:58
Здравейте момичета  :hug:
Извинявам се, че нахълтвам така в темичката  :blush: Прочетох добри и интересни предложения кое как гори и как да се стоплим  ;-)  Та, на готово, ако може съвет ... от къде си купувате дърва за огрев, ако ползвате ... Преди поръчвахме от Околовръстното (само как звучи ...) но след ремонта вече не знам дали да бия път до там или са преместени на друго място :thinking:  Привършваме разервите и за есента ще ни трябват 2 кубика.
И другото, досега сме купували габер ... дали да продължим с него или имате по-добри предложения, от опит. Ще съм благодарна да ми подскажете   :bouquet:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Stryper в ср, 28 юли 2010, 01:17
На околовръстното все още продават дърва.  Ние взимахме от Юлев транс. Имаше реклами в интернет. Питахме само в една друга фира и се отказахме.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: ivasl в ср, 28 юли 2010, 02:04
На околовръстното все още продават дърва.  Ние взимахме от Юлев транс. Имаше реклами в интернет. Питахме само в една друга фира и се отказахме.

Stryper-че   :bouquet:
Отивам да ти досаждам на лс  :hug:

Приемам и други идеи, за всеки случай, че съм и аз един капризник  :blush:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 03 авг 2010, 20:16
Баща ми пазарува дървата от околовръсното, по симеоновско шосе и завива към люлин, та на 300 - 400 метра по шосето ... иначе аз купувам екобрикети от Трявна, доставят ми ги за 280 на тон.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: imeli в пт, 10 фев 2012, 09:40
здр ,искам съвет..имам къща 65 квадрата,искам да си купя котел за парно,който сам си взима  въглища....какъв котел трябва да си взем ,колко киловата трябва да бъде и откъде мога да го купя....благодаря предварително


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 10 фев 2012, 11:10
imeli, ти зададе въпроси колкото за цяла наука ;-)

Има страшно много фактори, коити влияят върху това какъв котел да вземеш, какви радиатори да сложиш. Аз лични не бих сложила котел на въглища, а на пелети, особено ако съм в къща и мога да складирам пелетите. Там процеса е автоматизиран и в зависимост от това колко голям бункер за пелети имаш може да забравиш за досипване цяла седмица и само да почистваш пепелника.
Аз тази година съм с пелетна горелка монтирана на котел за въглища и у нас никога не е било толкова топло и чисто. Ако котела се настрои добре може да харчи страшно малко. А чистия котел на пелети е по-икономичен от горелка монтирана на котел за твърдо гориво. Така че аз лично ако тепърва правя системата бих взела котел на пелети.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: elisita в пт, 10 фев 2012, 18:22
със система на пелети е много чисто и комфортно,но излиза по скъпичко


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в сб, 11 фев 2012, 00:23
със система на пелети е много чисто и комфортно,но излиза по скъпичко

От кое излиза по-скъпичко  newsm78
3-4 г. бяхме на въглища. С пелети ако се настрои добре горелката излиза по-евтино отколкото с въглища. Просто процеса се регулира доста прецизно. А с въглищата няма как да го правиш освен ако не купиш автоматизиран котел на въглища. А не знам това дали си струва инвестицията при условие, че въглища черни продава само топливо и вече не пише донбаски, а руски  :crazy: Та, въглищата са с отвратително качество. Пелети може да си купи човек от много производители. Освен всичко те имат почти пълно изгаряне.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Desichkaaa в сб, 11 фев 2012, 21:53
Ние имаме камера за вграждане. Но ако можех да се върна две години назад щях да избера котела.
Предимството е , че можеш да слагаш всичко - дърва , въглища.
А камерата за вграждане - да много е хубаво, жив огън, уют. Но стане ли време за чистене просто става нещо страшно. Пепелниците са много тежки , а с пепелта още по - тежки. Ако сте на въглища - много цапат. Ако сте на дърва те също много цапат. Падат навсякъде разни боклучки от дървата. Като отвориш вратичката също изхвърчат някакви нещица  :ooooh: Ставаш роб на камината и прахосмукачката.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в нд, 12 фев 2012, 10:37
Vache аууу от колко време не сме се засичали .. честито бебче ... късно ама с много положителни вибрации ...
Разкажи, моля те, по подробно за горелката и как се справихте с мястото, мога ли да монтирам такава горелка на камина с водна риза !?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: maia_a в нд, 12 фев 2012, 13:35
Ние сме с котел и се отопляваме само с дърва - меше, габър. От топлината, която дават дървата по-голяма не съм усещала. Бойлерът ни е с двойна серпентина и става както на ток, така и да се загравя от котела. Винаги имаме гореща вода и в нас навсякъде е топло. Живеем в еднофамилна къщичка и с нищо не бих заменила котела, парното и дървата.  :peace:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: elisita в нд, 12 фев 2012, 14:30
а втората серпентина за соларна система ли се използва или за друго?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в нд, 12 фев 2012, 21:12
Vache аууу от колко време не сме се засичали .. честито бебче ... късно ама с много положителни вибрации ...
Разкажи, моля те, по подробно за горелката и как се справихте с мястото, мога ли да монтирам такава горелка на камина с водна риза !?

Представяш ли си! 9 месеца бременност+8 месеца бебето.. и това най-малко  :ooooh: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Благодаря ти за пожеланията!!!  :hug: :hug: :hug:

Много сме доволни от горелката. Монтира се на долната врата на котел. Изрязва се отвор, слага се един фланец и се слага горелката. Много е удобно, ако се настрои добре е и много икономично. Ама при теб беше камина, нали?


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пн, 13 фев 2012, 10:01
Да сте ми живи и здрави и много щастливи.
Не е ли много скъпа горелката !? Как подавате пелетите към горелката !? А тя има ли си програматор !?
на сме камина и тази година поради финансови причини няма екобрикети, а само дърва .. студено е .. все пак от време на време купуваме някакво количество екобрикети, но качествени като тези на Екофлейм (нямам връзки с фирмата, не съм им рекламен агент, казвам го да не се смята, че ги рекламирам, само споделям ) не съм попадала ... абе ще издрапаме до пролетта, няма начин ...Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пн, 13 фев 2012, 22:05
Ами как да ти кажа... самата горелка е около 1300-1500 лв. Но се монтира на котел. Има си автоматика. Има моблен датчик, на който задавам стайна температура и той пуска и спира горелката когато стигне градусите. Пелетите се подават автоматично. Ние само пълним бункера. Не мирише, не пуши, не цапа. Ако пелетите се купят лятото и горелката се настрои добре може да е доста икономично отопление. А у нас не е било толкова топло никога  :roll:
С дъравата е доста гадно, спомена ми от тия дърва е ужасен. Колко кубика извлачихме. И сега като видя в квартала някой да влачи дърва и лошо ми става  :tired:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в вт, 14 фев 2012, 18:17
Мдаммм, значи някой прекрасен ден ще си купя направо пелетна камина и ще забравя мъсотията, вонята на гара разпределителна и влаченето ... няма да е скоро, но надеждата крепи човека ...


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в вт, 14 фев 2012, 21:04
Мдаммм, значи някой прекрасен ден ще си купя направо пелетна камина и ще забравя мъсотията, вонята на гара разпределителна и влаченето ... няма да е скоро, но надеждата крепи човека ...

Пожелавам ти следващата зима да можеш да си го позволиш!! :hug: :hug: :hug:


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: zombau в пт, 17 фев 2012, 20:33
Пак спамкаме :))) Благодаря ти, дано стане :))


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: ecninad в чт, 15 авг 2013, 00:04
Мили мами :-)  не искам да пускам нова тема, за това ще питам тук (не видях по-подходяща). С приятелят ми живеем в апартамент и тъй като от както се помня сменихме всички варианти на отопление - от парно, през газови печки и климатици... И все излиза камила с рога. Вече не ми се плащат по 300 лв.ток и ми влезе скоро мухата за камина с водна риза. Следва да спомена, че изоообщо не съм запозната отблизо с нещата, та и за това и ми се иска да ви попитам, тези, които вече имате. Зная, че е изключително относително, но все пак можете ли да ми дадете приблизителна средна сума на всичко, включително труда? Следва да спомена и това, че апартаментът е на първи етаж,  около 80кв., радиатори и лира имаме от времето, по което се отоплявяхме на парно, така че остава другата част. Разглеждах тела, спрях се на няколко,между 450-650 лв., но не зная после още колко неща ще изникнат. Благодаря и извинявайте за фермана :-)


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в чт, 15 авг 2013, 11:12
ecninad, а колко плащахте за парно ако не е тайна?
Уверявам те, че на камина ще ти е по-скъпо и по-мръсно. Ще вложиш ужасно много пари, ще се наложи да направиш едва ли не ремонт на цялата къща заради инсталацията и накрая под 300-350 лв няма да падаш на месец. Според мен се връщаш назад, защото камината сравнено с котлите на твърдо гориво и пелети е възможно най-проста. Имам предвид, че не може да се управялва, което автоматично я прави доста неикономична. Казвам ти го като човек, който смени всички видове отопление за 15 г. Писала съм тук в темата. После сложихме котел на въглища. Сега тоя котел е с горелка на пелети и това е най-добрият ни вариант. Въпреки всичко не падаме под 4-5 тона пелети на сезон. По 300 лв смятай. Около 1500 лв. Тока ни не пада под 150 лв. Бойлер, компютри, битови уреди. Тока си е скъп. Абе както и да го врътиш под 400 лв не сме падали. Отопляваме 100 кв. на 1 етаж, където си е поне с 5 градуса надолу от горните жилища.
Аз бих ти препоръчала ако имате възможност да вложиш в климатици. Сградата отопляема ли е с ТЕЦ? Ние имаме много стаи и затова се отказвах от климатици, Сега си давам сметка, че вложеното във всички отопления да бях взела за всяка стая климатик щеше да е най-добре :))

Относно цената на инсталацията, най-евтиното нещо - радиаторите ти си го имаш. После започват всички дребни джаджи, които са доста скъпи. Колектори ти трябват, тръбите не са евтини. И накрая за какво? Да влачиш дърва и да излита топлината през комина. Загубите от камина през комина са огромни. При нас кюнците се нажежаваха до червено и топлехме комшиите  :mrgreen:. сега с котела той така е конструиран, че на хода на димните газове има водна риза и общо взето тръбата за димните газове се нагрява до 70-80 градуса.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: ecninad в пт, 06 сеп 2013, 17:04
Благодаря за отговора и споделения опит, но общо взето съм взела решение :-). Колкото до парното, ние бяхме едни от "пострадалите", няколко бона на ТЕЦ, още толкова след като спряхме да ги ползваме. После благодарение на майка ми и упоритостта и, след няколко години ходене по мъки успяхме да спрем централно парното в целия вход, после и в блока. В момента съм на варианта с климатици, имам два и в последните години 300 лв. ток месечно не ми мърдат, а вкъщи е абсолютен хладилник и икономията на климатиците е жестока. В това число и миналата зима, когато се преместих у приятеля ми... Нищо, че 3 месеца не бях стъпвала у дома, още един бон дарих на ЕВН. Та така, с две думи понапатила съм се много, и с газ пробвах да се утоплявам, остана варианта с камина.


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 06 сеп 2013, 22:26
ecninad, успех тогава!


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: pirleno в пт, 07 ное 2014, 09:55
здравейте
пускам и тук моя въпрос
а той е : мога ли да вкарам котел за дърва в килер в панелен апартамент т. к. не ми се иска да опушвам стаите с камина на водна риза си мислех  да го монтираме в килера където имаме и отвор за комина  а размерите на килера са 1 метър дълбок и 90 см широк!!! нямам възможност да го монтирам на между-етажието вече е заето. другият ми варият е да го монтирам на терасата на кухнята която смятам да усвоя, но тогава буриите ще минават през цялата кухня.
2-ят ми въпрос е : дали се получава същото опушване като при камината с водна риза .
 


Титла: Re: Котел за парно Прити или камина с водна риза Прити?
Публикувано от: Vache в пт, 07 ное 2014, 10:44
А въздух за горенето от къде ще взимаш? Килера празен ли е? Купил ли си го вече? Опушване ако тегли комина не би трябвало да има. Аз лично ако не си го купил още бих ти предложила да си купиш котел на пелети. След като мимахме през камина с риза, котел Виадрус за въглища сега сме му сложили пелетна горелка и сме супер доволни. Само зареждаме пелети и един път в седмицата чистим пепелничето. Чисто, не мирише, понеже изгаря почти 100%. Никакви прахоляци няма. Можеш да го сложиш в килера.


1