BG-Mamma

Деца => Детски ясли и градини => Темата е започната от: irinka kartinka в ср, 31 мар 2010, 20:27Титла: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в ср, 31 мар 2010, 20:27
В тази тема предлагам да поговорим какво е родителски кооператив и има ли почва у нас. Ще се радвам да пишат всички, които в България или в чужбина са имали шанса да се включат в някаква форма за отглеждане на деца с по-голямо родителско участие. В други теми има писано по въпроса за родителските кооперативи, но сякаш между другото. Надявам се като вече има конкретна тема, информацията да придобие по-структуриран вид, повече хора да споделят своя опит и повече родители да се решат да се впуснат в такова начинание.

тук ще се опитам да събера линкове с информация по темата по принцип:

На български:

http://detskicentrove.hit.bg/
http://bulgaria.actualno.com/news_154688.html
http://naturalmom.multiply.com/journal/item/129

На английски:
http://www.ontario.coop/upload/FACTSheet%20Child%20Care%20Co-ops.pdf
http://www.cooperatives-uk.coop/Home/miniwebs/miniwebsA-z/newVentures/childcare/whatAndWhy
http://www.preschools.coop/resources/my_family.htm
http://www.preschools.coop/resources/child_care.htm
http://www.cccd.coop/info/types_of_coops/child_care
http://en.wikipedia.org/wiki/Pre-school_playgroup
http://en.wikipedia.org/wiki/Playcentre


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в ср, 31 мар 2010, 20:30
Първият кооператив в България, доколкото знам, е "Плейцентър-приятели". Тяхната инициатива послужи като вдъхновение и за една друга група от майки, от която съм част и аз, наречена "Ри-Ри-Ра". Третата подобна инициатива, за която знам е групата за игра на "Естествено". Интересно ми е има ли и други мами, които независимо от нас правят нещо подобно или сме само ние засега в БГ.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Карина в ср, 31 мар 2010, 22:46
И мен ме интересува. Има ли други? Кажете нещо за себе си. Аз знаех само за Приятели.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 01 апр 2010, 00:32
Мога да кажа за Ри-Ри-Ра - Август, 2009 наехме един офис на партера на една сграда с лице към вътрешния двор и започнахме да се събираме заедно с децата. В началото бяхме три мами архитекти - заедно завършихме УАСГ с деца на по 1-1.5г. Както казваше едната мама - защо всеки сам у дома да се чуди с какво да занимава детето си, като може да го правим заедно и да ни е весело.
После към нас се присъедини още една мама. Направихме си блог, за да намерим още хора. Всяка мама водеше по едно занимание в седмицата горе долу.
Появиха се отделно желаещи за споделяне на наема, които искаха да си организират техни групи за деца с мами през останалото време - когато нас ни няма там. В момента има 8 вида групи - е, то хората в тях донякъде се повтарят. :lol:
Не печелим пари от цялата работа, ако някой се чуди. Дори напротив. Печалбата са само разнообразието, положителните емоции и приятелството на децата ни.
 


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 01 апр 2010, 00:39
http://az-jenata.bg/article/9606/Roditelskiyat-kooperativ--%E2%80%93-lyubov,-grizha-i-spodelyane/
- това са едни по-обширни наши излияния пред Аз-жената.бг :blush: Дано послужат на някой друг като вдъхновение.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 01 апр 2010, 16:01
Започвам да събирам казаното за родителските кооперативи в други теми от форума - цитатите са от най-различни теми, затова ще звучи несвързано. Но пък ще е интересно да се види накуп.

***
От milenaire - /от Плейцентър-Приятели/
Re: Коледно-новогодишно-пролетна тема за ПОРОДЕНИ деца! *28*
« #26 Събота, 19 Декември 2009, 17:02 »
Събрали сме се няколко майки с деца на възраст между 2,5г. и 5г., които не ходят на детска градина. Имаме нает апартамент и една "учителка". Разходите се поделят - т.е. не е заложен елемент на печалба в месечните такси. Всеки ден има занимание на някаква тема - слушат приказка, учат английски, песни, майсторят някакви неща (апликации, рисунки, с пластелин и др. подобни), слушат музика и се срещат с други деца.

Идеята е, че групата деца не голяма - до 10 и са в позната обстановка. Няма го "стреса" от детската градина и се съобразяват с особеностите на всеки. От друга страна родителите имат възможност да участват активно - да идват с децата на занимания, да участват в определянето и изпълнението на "програмата", по която работят децата. Такава форма е много популярна в Нова Зеландия, Великобритания, Франция, САЩ и си е дори законово и финасово подкрепена от държавата. Ние се опитваме да проправим път на идеята и в БГ.
Интересно е - и за децата, и за родителите, набира популярност идеята, но засега не сме много и търсим още съмишленици. Smile

Ами за момента от майките, които участваме няма интерес за целодневно изкарване там. Приключваме около 13-14ч и после всеки вкъщи. Но ако има достатъчно деца за оставане, то учителката й удължаваме работното време, слагаме креватчета и се свързваме с детска кухня или пък както правят на други места - редуват се всеки ден майки и готвят. Не е толкова сложно. Mr. Green

***
От Емем /от Плейцентър-Приятели/
Re: Идеи за Бизнес 4
« #602 Сряда, 18 Ноември 2009, 19:49 »
Я и аз да се запиша в тази тема и да споделя. Преди време с още няколко приятелки имахме идея за детски център/плейцентър/родителски кооператив - близо сме до осъществяването й. Наехме помещение, организираме занимания, вече имаме и персонал - стартирахме всикчо с минимум начални инвестиции, с много ентусиазъм и доброволен труд.

Особеното е, че не искам да е чист бизнес, а бизнес дейност на НПО, така че основното не са приходите, а мисията. Другата особеност е, че сме и сред основните клиенти на 'бизнеса' - малкият ми син посещава полудневната занималня; каката идва на курс по английски; другите също водят децата си на различни неща в центъра. Старая се да насочвам дейностите ни навътре, към членовете на сдружението, макар че приемаме и външни деца.

Но наред с бизнес дейността работим и по проекти - единият ни проект е свързан с изработване на модел за алтернативни модели за грижа за децата. Организираме и месечни бизнес срещи, свързани с центрове за грижи за децата. Планираме в бъдеще проект за заетост на жени в майчинство/подкрепа за стартиране на малък бизнес.  Ще се радвам да се свържете с нас, ако проявявате интерес.

***
от Рокси   
Re: ясла
« #87 Вторник, 01 Декември 2009, 08:36 »
Добре е обаче да се познават нещата преди да се пишат, защото нито яслите са задължително с големи групи, нито навсякъде децата седят затворени по цял ден.
Има препоръчителни съотношения на борй деца в група и брой възрастни на една група, които се спазват в някои места. Подобна е и близката до семейната грижа, в малки групи- родителски кооперативи, която се базира на идеята да се пресъздаде голяма семейна среда.

Изобщо тези идеи на копиране от миналото се завръщат напоследък и се утвърждават от доста психолози- носене на детето в слинг от най ранна възраст, за да усеща физическата близост на майката ( инспирирано от начина, по който африканките носят бебетата си), дългото кърмене, малките групи на отглеждане, за да се наподоби семейна среда с повече братя и сестри ( в богатите и развити страни семейставата имат по малко деца, отколкото в по бедните, като идеята е да се поощрява обшуването с връстници от най ранна възраст) и т.н.

***
от Jeliaznata LeIdy - едно по-различно мнение   
Re: Как да се отвори детска градина
« #106 Четвъртък, 16 Юли 2009, 09:10 »
   Отговори с цитат
Родителските кооперативи не са регламентирани от закона. Би могло да бъде форма само за гледане на деца, тъй като се подразбира, че всеки родител /независимо от професията си/ ще участва в гледането на децата.
Да, децата ще бъдат гледани добре - ще са нахранени, сухи, ще си играят под надзора на майките, ще пеят и рисуват може би.
Ако обаче родителят очаква детето да бъде обучавано, това няма да се случи.
Колкото и лесно да изглежда отстрани. Този кооператив ще има функцията на бавачка, при която можете да оставяте спокойно детето си. Е, аз не бих била спокойна, защото не бих могла да гарантирам, че всеки от дежурните родители притежава качествата и уменията на добра бавачка. Знаете, че всеки си има своя концепция за възпитание и гледане.

Според мен е крайно време да се обособят сферите на дейност на местата за гледане и обучение на деца.
Бавачка - гледане на дете.
Детски център или клуб - място за гледане на деца, занимания по изкуство, школи, спортни центрове. Изобщо място, където децата са в среда на връстници и се занимават с различни дейности от специалисти. Посещенията могат да са почасови, подневни, полудневни.
Занималня - работа с деца и ученици след училище. Подпомагане на децата за училище. Гледане на децата, докато родителите са на работа.
Детска градина - специализирана среда за работа с деца до училищна възраст, където се работи по одобрени от МОН програми. Тук има ясно поставени цели, очаквани резултати, специализирана подготовка по отделните образователни направления, непрекъснатост на възпитателно-образователния процес, регламентиран дневен режим.
Това е съвсем накратко, разбира се.

от Емем /от Плейцентър-Приятели/   
Re: Как да се отвори детска градина
« #110 Четвъртък, 16 Юли 2009, 22:08 »
   Отговори с цитат
Цитат на: Jeliaznata LeIdy в Четвъртък, 16 Юли 2009, 09:10
...
Родителските кооперативи У НАС не са регламентирани наистина. Все още. По света, в Европа - отдавна съществуват, спонсорират се от държавата, на места като Нова Зеландия дори се счита за нормално родителите да имат свободен ден, за да изпълнят задълженията си в детския център. Идеята не е за отглеждане на децата, а за научаване на интересни неща и социализация.
Колкото до научаването... много зависи от самите родители и техния бекграунд. Могат да дадат на децата в пъти повече от една учителка в ДГ, особено от типа, който описва detskismiah. Ние го правим - и засега се получава добре. Всеки ден от седмицата  различна майка води занимание с децата. В началото е трудно, но четем, учим се, с времето намираме верния път. При това - учим децата на неща, които смятаме за важни (уважение към другите, учтивите думички, помощ в домакинството, екология, природни науки, изкуство, музика, английски и пр), не следваме конкретна програма.

Предстои и да организираме обучение за родителите, за да имаме общ стил в подхода си към децата. Има различни типове кооперативи с различна степен на участие на родителите (по принцип може да се ползват и професионални учителки, не е нужно всичко да се върши от майките). Но да не изместваме темата за отваряне на ЧДГ - кооперативът е само един частен случай и е илюстрация за това, че съществуващата нормативна уредба е твърде закостеняла и не отразява съществуващото разнообразие от възможности за отглеждане на деца.
...
от Darkviolet
Re: Как да се отвори детска градина
« #117 Събота, 18 Юли 2009, 10:02 »
   Отговори с цитат
Ако някое място ви се струва съмнително и опасно за децата ви, то разбира се, че няма да ги оставите там. Stop
По-скоро идеята ми беше, че могат да се търсят и други форми за отглеждане на децата (като кооперативите за които говори Емем) в зависимост от нуждите на семейството и разбиранията за възпитание и обучение. Поне в малка възраст (до 5г) децата нямат нужда от строго разписана програма, седене на столчета и вдигане на ръка за участие. Детските градини в Бг твърде много приличат на училище. Това на мен не ми харесва. Освен това те ограничават родителя да участва в по-голяма част от живота на малкото дете точно във възраст, когато то има нужда от това. Родителите дори и в частните детски градини много рядко се допускат да преминават прага на стаята на групата. Това според мен е някаква отживелица от времето на комунизма.
Алтернативните форми на обучение и отглеждане не са никак опасни, нито страшни, особено ако родителят участва активно в тях, надзирава процеса и може да се намеси при нужда.

***
oceanid
Re: критерии за прием в детските градини на територията на Столична община
« #947 Сряда, 21 Януари 2009, 23:08 »
   
По разни други цивилизовани страни има някои интересни практики, които могат да са добра алтернатива за тези за които не стигат местата в държавните а частните не са по джоба:
Сдружение на родители на 10-15-20 деца, които си поделят разходите: наема се помещение и леля и всеки ден 1 родител е "госпожа"  при 20-22 деца това прави по 1 път в месеца. или пък се наемат за половината ден - преди обяд учителки, а родител да има с децата докато спят следобяда заедно с лелята или само учителки и за двете смени, такива неща.

същата схема при 5-6 деца е възможна и без да се наема персонал като всеки ден децата гостуват на 1 родител, който ги гледа. Мен лично ме блазни идеята за по-хубава храна, за възможността да участвам в избора на децата с които да прекарва детето ми деня /знаете че иначе във всяка група си има по 1-2-3 темерутчета/ да има ден в който аз да прекарвам с групата и да виждам отношенията им. А и това е среда по-близка до семейната.
така че дайте да се видим кой в кой квартал живее и да мислим нещо и по тези въпроси и как да си помогнем и сами, ако няма кой друг.
Всъщност горните схеми има някои съществени предимства и за родителите и най-вече за самите деца. А и вероятно може да се търсят пътища за дотиране от държаватаи общината на такива проекти.
Ако някой проявява интерес, дайте да си отворим отделна тема, да си спретнем една работна група по тази идея да поумуваме /т.на кафе в приятна обстановка разбира се/ да подготвим някакви договори нещо черно на бяло, които да качим тук и всеки да може да ползва ноу-нау-то и след нас.

 Лятото е чудесно време да се потърси персонал, да се пробва на практика, и да се отстранят конкретните проблеми и недомислици в конкретните групи. така или иначе всички чакате тотото , което живот и здраве май месец ще пресее кой отива и кой остава. ако дотогава поне идеята е узряма и е обсъдена
« Последна редакция: Сряда, 21 Януари 2009, 23:24 от oceanid »    

немирница
Re: критерии за прием в детските градини на територията на Столична община
« #948 Сряда, 21 Януари 2009, 23:12 »
   
Цитат на: oceanid в Сряда, 21 Януари 2009, 23:08
...

Забравяш разрешителните .............Ей там е голяма играчка.

oceanid
Re: критерии за прием в детските градини на те
« #949 Сряда, 21 Януари 2009, 23:15 »
   
Ако е взаимоспомагателна метода вероятно няма да има нужда от тях...
Аз не обявявам прием на деца в детско заведение, не предлагам услуга на пазара  Cool Cool Wink
Влизам в граждански /не търговски/ договорни отношения с другите родители как да си помагаме
така че лекичко ще ме извиняват да ми искат разрешителни

 hahaha hahaha hahaha
За какво съм адвокат /по майчинство/ ако не го измисля как да стане най-леко откъм бюрокрация  bowuu


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 02 апр 2010, 13:42
Благодаря за споделената информация и линкове. Ние работим по проекта Алтернативи и се надявам скоро да можем да споделим повече за наученото от световния опит, а и от своя.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zari65 в ср, 14 апр 2010, 16:54
Иринка картинка има ли развитие по родителския кооператив.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в сб, 17 апр 2010, 10:10
Искам да споделя една много интересна статия за кооперативи на майки в Чехия: http://priateli.info/?page_id=1136


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: milly в нд, 18 апр 2010, 09:09
Комплименти за начинанието  :bouquet:
Наистина ви се възхищавам! В света който ни заобикаля, пълен с абсурдни новини, стрес, намусени лица, ежедневни грижи и дерзания, вие ми изглеждане като "цветен букет"  :) Цялото начинание излъчва толкова топло, слънчево и позитивно усещане, че ми се струва почти нереално и абстрактно :roll:
Докато четях материалите, статиите и инфото което сте сложили, единственото което ме тресеше е как да намеря време да доведа малкият си син?! Как да съчетая работа и време за такова "приключение". От една страна имам с какво да съм полезна (ако приемате нови членове, разбира се), а от друга не знам как да се "измъкна" от работа... Моля ви, кажете как съчетавате нещата?
п.п. Не знам как съм пропуснала темата досега :oops:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 18 апр 2010, 16:03
Milly, радвам се, че идеята ти допада. При нас има събия и през уикенда - правим акции и месечни празници на открито в една градинка до нас, която облагородяваме с общи усилия и малко помощ по един проект. Можете да ни посетите на следващата такава акция, следи сайта ни за новини. Ето малко снимки от последната акция: http://playcentrepriateli.multiply.com/photos/album/46/46?replies_read=4# РиРиРа имат и съботно-неделни занимания, провери им програмата. Зависи и къде живееш - ние (Плейцентър Приятели) сме в Бели брези; РиРиРа са в Лозенец. Има и център на Естествено в ж.к. Изток; те също правят групи за игра.

За кооперативно отглеждане... не е лесно начинанието. Ние имахме полудневна занималня за децата над 3 г. с постоянна учителка. Издържахме половин година; вървеше много добре, но кризата е навсякъде, и нас не ни подмина. В момента сме я замразили и правим само групите за игра, водени от майки-доброволки. Така си делим само наема на помещението.
Ето как изглежда един ден при нас (макар че всеки ден е много различен от останалите - зависи кои деца и майки дойдат, кой води групата, каква е темата...) http://naturalmom.multiply.com/photos/album/38/38

Ще изразя обаче силно не съгласие с цитата по-горе, че подобни инициативи са само за отглеждане на децата, а не за обучение. Точно напротив - учим децата на много интересни неща, правим го с желание и ентусиазъм. Следваме философията, че родителите са първите учители на децата си. Не е нужно да си професионален педагог, за да научиш своите деца и децата на приятели на важните неща. А освен това, вярваме, че за децата играта е по-важна от ученето; тя Е техният начин да научат за света около тях и затова държим много на игровия момент в заниманията.

На въпроса как съчетаваме заниманията с работата... за работещите не е лесно наистина. Удобно е за родители в отпуск по майчинство; за родители със свободни професии; както и за такива, които имат баба или гледачка на разположение (една от майките примерно води детето в 9 и отива на работа; бабата го взема в 12:30 и така). Но готиното е, че преживяването е приятно и за майките, заради контактите, които се заформят с други майки - опознават се, сприятеляват се, намират общи теми.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 22 апр 2010, 02:27
Ани Трошева е написала страхотна статия за Майчинските центрове наистина! То все едно за нас е писана също :)))) Проблемите, идеите и емоциите са идентични! Майчински център - много хубаво казано, звучи хем разбираемо, хем някак мило.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 22 апр 2010, 02:47
А докъде стигнахме ние в РиРиРа:
Ако условно "Първо ниво" е група за игра от няколко мами с наето помещение и сайт, "Второ ниво" e изникването на нови и нови групи и занимания, които да помагат с наема,
то може да се каже, че ние сме вече на "Трето ниво" - занималня - събрали сме се твърда група от 6 майки, наели сме една много симпатична млада учителка. Занималнята e три дни в седмицата от 9 до 14. Децата са спокойни - няма рев като в детските градини през първите дни. Разбира се, едни се сещат за мама по-често от други, но техните майки ще остават по-дълго време на заниманията, докато свикнат с групата и средата. Най-лесно се адаптират тези, които са посещавали няколко месеца с майките си групите за игра в Ри-Ри-Ра и се познават. С учителката винаги има поне две-три мами да помагат, останалите отиват да си свършат нещо. Накрая, планът е да остава само една майка-помощник. Ще се редуваме по график. Имаме да доуточняваме някои организационни въпроси, но като цяло, мисля че започнахме много добре. Дано не ни събори и нас кризата на шестия месец :PТитла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 22 апр 2010, 03:08
Една разлика с Приятели, която може да е решаваща - по време на часовете на занималнята няма да правим групи за игра с външни майки и деца. Тях ще ги правим през останалото време. Вярно така ще ни излиза по-скъпо, без допълнителен приход през трите сутрини. Но при децата са малки и се опитваме да са в стабилна среда сред познати хора, когато мама липсва.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 22 апр 2010, 03:14
Това е сайтът ни - програмата пишем седмица по седмица.
ri-ri-ra.blogspot.com


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: harmony_broken в пт, 23 апр 2010, 11:33
Много интересно начинание. Браво   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zari65 в сб, 15 май 2010, 17:04
Радвам се, че сте осъществили идеята.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в сб, 15 май 2010, 21:40
Една разлика с Приятели, която може да е решаваща - по време на часовете на занималнята няма да правим групи за игра с външни майки и деца. Тях ще ги правим през останалото време. Вярно така ще ни излиза по-скъпо, без допълнителен приход през трите сутрини. Но при децата са малки и се опитваме да са в стабилна среда сред познати хора, когато мама липсва.

Друго ми се струва по-важно - имате твърди 6 майки. Дано да са стабилни наистина. При нас нямахме 6 "наши" майки; едната от нашите роди трето дете и временно се оттегли; другата предпочете сигурността на детската градина за по-голямото си дете точно като наехме учителка. Аз също пратих голямото си дете на задължителна предучилищна и така, както имахме 6 деца, изведнъж останахме с 1-2. Отворихме занималнята и за външни деца; имаше периоди с голям интерес. Но беше много трудно да убедим хората, например, че трябва да плащат, дори и когато децата отсъстват - разходите ни не спират през този период. Нямаше как и да задържим деца, които изведнъж решиха да се пренасочат към целодневна градина, върпеки че много им харесвало при нас. Съобщиха ни от днес за утре. А наемът и заплатата на учителката си вървяха. Идваха и нови деца, но специфичното при нас е, че трябва да се набират деца, които вече познаваме, които са идвали при нас, защото не сме частна детска градина и нещата са доста различни като начин на организация.
Друга особеност при нас е, че сме учредени като НПО и тази година работим по два проекта, които ни бяха много полезни, но и ни глътнаха огромен ресурс, време, енергия и беше много трудно да поддържаме и полудневната занималня и групите за игра. Струва ми се, че е по-добре да има екип, който се концентрира само върху заниманията в центъра, а ако има други желаещи, те да движат проектите. Наложи се да организираме паралелно и групи за игра, което не беше проблем, тъй като при нас има две отделни помещения - за игра и за учене за по-големите. Това правим и сега, след като решихме да закрием временно полудневната занималня. Все още не сме решили дали ще я стартираме отново или не. За мен най-важното е ангажиментът на родителите и да имат яснота, че участват с определена вноска (и време) за цяла година, а не в дните, когато им е удобно на тях. И също да се чувстват съпричастни и да участват, а не да се държат като клиенти на услуга, за която плащат.
Дано нашият опит да е полезен на други, които тръгват по този път. Има неща, които се виждат, само след като си извървял пътя. Скоро ще споделим още материали на сайта (част от единия проект, по който работим).


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: raeva в ср, 25 авг 2010, 14:06
Здравейте приятели,

Искам да създам родителски кооператив. Моята идея е много сходна с тази на ри-ри-ра, но не изпълнява напълно моето очакване. Направих на бързо един блог в който съм описала какви родители търся. Силно и много се надявам, че ще се съберем достатъчно хора! Ако имате въпроси може да ми пишете винаги.
http://parentcooperative.blog.de/ (http://parentcooperative.blog.de/)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 25 авг 2010, 16:31
А би ли споделила в какво не изпълнява напълно твоето очакване, освен че като местоположение предпочиташ друг район на София?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: raeva в ср, 25 авг 2010, 18:22
Района не е толкова важен за мен. Искам кооператувът да е целодневен като родителите гледат децата на ротационен принцип. Аз съм човек със свободна професия и мога да си позволя 1 максимално 2 дена от седмицата да съм ангажирана с нещо друго. Останалото време ми е необходимо. Затова търся да се съберем с хора, на които тази формула/организация пасва. Доколкото прочетох тук във форума и в блога на ри ри ра, те си организират заниомания и имат професионалист да им помага, който е само почасово ангажиран. Така че отговорът ми на въпросът е:  ри ри ра е прекрасен кооператив, но е организиран на друг принцип. 


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в вт, 28 сеп 2010, 19:18
Моето дете е още малко, но за мен това е най-добрата алтернатива. Ще следя темата с интерес.
  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 29 сеп 2010, 10:49
Миналата седмица направихме пресконференция за родителските кооперативи и излезе много информация в медиите. Ако ви интересува, просто напишете Родителски кооператив в Гугъл и проследете линковете. На сайта на priateli.info също периодично качваме полезна информация.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: raeva в ср, 29 сеп 2010, 12:28
Колко е малко вашето дете?
Аз събирам хора за следващата година есента.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: лю в чт, 30 сеп 2010, 07:48
Наистина имаше много добро отразяване  :D
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/2092379925-Roditelski_kooperativ_%E2%80%93_novata_alternativa_na_detskite_gradini.html
А и идеята е чудесна! Дано наистина да получи и законова подкрепа  :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Мария В. в сб, 13 ное 2010, 23:24
Здравейте мили Мами!
Всички вие сте от София, но ние с малката ми едногодишна дъщеря сме във Варна. Силно се заинтересувах от написаното до тук. Дали във Варна има подобна организация, или да се ориентирам към съставянето й? Дали ще се справя с предизвикателството? струва ми се малко.....страшничко в днешно време. И да попитам мамата адвокатка: нито една от тъпите ни институции ли няма да ме погне при организирането на Род. кооператив, никакви документи не са необходими, така ли?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 14 ное 2010, 17:07
http://priateli.info/?p=1800 Интерес към нови кооперативи има; все още не сме изчистили въпроса как стои от правна гледна точка откриването на кооператив и затова аз лично съм предпазлива с насърчаването на нови кооперативи. Но можеш да почнеш да обсъждаш идеята с приятелки с малки деца и ако им допада, оглеждате се за подходящо помещение и... опитвате.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tt_hani в вт, 16 ное 2010, 13:58
а как стои въпроса с пожарна и ХЕИ при родителския кооператив?
Те имат ли право да минават за становища, имат ли право да минават на проверки, има ли изискване за разрешителни?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Карина в вт, 16 ное 2010, 17:49
Как стои въпросът в пожарната и ХЕИ в домовете на хората?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 17 ное 2010, 01:45
Да, въпросът с пожарна и ХЕИ е важен... не пречи да бъдат извикани, но проблемът е, че вероятно ще има един куп трудно изпълними изисквания като за обект с обществено предназначение, а кооперативът е по-различен; наистина е като частен дом, както казва Ескарина, но споделен между няколко семейства. Все пак хигиената и пожарната безопасност е важно да се спазват, както и ред други стандарти и изисквания. Затова и ако влязат някакви законови разпоредби, ще знаем как да процедираме, какви изисквания да спазваме и пр. Надявам се скоро да направим предложение за включване на кооперативите в закона и да има повече яснота. Затова и, както казах, на този етап изпробваме нещата, но не смеем с две ръце да препоръчваме всички да правят кооперативи.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tt_hani в ср, 17 ное 2010, 14:19
попитах със съвсем положителна идея; хубаво е да се разучи каква е ситуацията, защото много често има хора, които са "зломислещи" и мога да създадат проблем; в този смисъл е добре да има застраховка и ако се "изтресат" на проверка "по сигнал", родителските кооперативи да са подковани документално.
Миналата година имаше дори проект на подобна тема за отглеждане на деца, което много ме зарадва, защото това е един чудесен вариант, особено за майките, които не работят или работят на половин ден, да се включат в обучението и възпитанието на децата си.
За съжаление изискванията ни са много далече и доста по-завишени, отколкото тези в ЕС....и какво от това - само се спъват добрите идеи и се тъпче в кръг;


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 19 ное 2010, 22:48
За съжаление изискванията ни са много далече и доста по-завишени, отколкото тези в ЕС....и какво от това - само се спъват добрите идеи и се тъпче в кръг;
Имаш предвид изискванията за отваряне на детска градина ли? така е, завишени са... по отношение на сградите, но по много други показатели сме много далеч... в обратна посока.
Права си обаче, че трябва да сме подготвени. Работим по въпроса, но отнема време; както се сещаш, никъде не пише какви са изискванията за кооператив, защото такова нещо у нас няма на хартия. Би било добре, ако скоро влезе в някой нормативен документ, за да има повече яснота. Това също е нещо, по което работим.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tt_hani в нд, 21 ное 2010, 18:50
стискам палци и съм сигурна, че това е много добър вариант за много майки   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mamaLusi в пт, 26 ное 2010, 12:54
Здравейте, майчета!  :hug:Сега видях темата, това е страхотно, че има такива ентусиазирани хора, търсещи алтернатива на детската ясла и градина! Аз съм организирала подобно нещо, но засега вкъщи! С една моя приятелка и колежка! Медицинска сестра съм в отпуск по майчинство и си гледам дечицата, момиченце на 4г9мес. и момченце на 1год.! Забавляваме и се грижим и за други дечица, ако родителите са на работа или за по няколко часа. :35: Засега нямаме възможност да наемаме друго помещение, но го имаме впредвид. Рисуваме, свирим на музикални инструменти, слушаме музика, пеем, танцуваме, четем приказки, моделираме, апликираме, разхождаме се в Западния парк, когато времето позволява разбира се! Живеем в кв. Захарна фабрика, близо до Западния парк. Ще се радвам, ако се съберем повече майки, заедно да възпитаваме децата си!  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в сб, 27 ное 2010, 01:12
  Здравейте!
Първо искам да поканя интересуващите се от темата на нещо като среща-парти   http://ri-ri-ra.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html
Забавления за децата и дискусии по темата Родителски кооперативи между родителите. Ще споделим опит от кооператива Ри ри ра, както и стартиращ втори в кв.Бъкстон, а също ще се обсъди идея и потърсят съмишленици за организиране на кооператив в Центъра.
Аз съм една от трите първоначални мамчета, с които създадохме Ри ри ра, но по стечения на обстоятелствата и далечни разстояния не можах да участвам пълноценно. Затова пък преди около 2 месеца се реших на тази стъпка в моя квартал и за това време открих съмишленици  ето с тази обявка и чрез познати  http://ri-ri-ra-read.blogspot.com/2010/10/blog-post.html  и се каним да стартираме декември. Едва ли аз имам невероятен късмет или нещо толкова изключително. По-скоро това започва да си става реална и нормална алтернатива. Благодаря много за подкрепата и опита на Ри ри ра-Лозенец (Ира и Ани), благодаря и на Еми, която ни вдъхнови и за Ри ри ра. Сега и ние се радваме на  вдъхновени майки от цялата страна, които ни пишат и мислят за подобни стъпки.
 
 Покрай моето търсене на съкооператори (http://ri-ri-ra-create.blogspot.com/ тука малко размисли и стъпка по стъпка как се случваха нещата) се свързах с доста хора, които обаче предпочитат или други квартали, или дечицата са им малки още. Затова бих се радвала ако можем да бъдем полезни на други родители да се открият, може да ни пишете на пощата ri_ri_ra@abv.bg или заповядайте на партито в център Естествени идеи.
 Мисля, че нашият кооператив в кв.Бъкстон-Павлово е точно както е идеята ти, raeva (иначе и Ри ри ра-Лозенец действа вече така, това, което е писала Ирае било предишната крачка). Но пък ти е далече, а и ти искаш догодина.  Уникалното на подобно начинание е, че нещата се крепят на хората, които сте в момента. Не можем например да пазим място за някого. Разковничето е в разбирателството, доверието, съпричастността, личната отговорност. И е невероятно приключение и предизвикателство. Всеки е ценен,  въпреки различията (различни професии, финансови и времеви възможности), които само ни допълват. И всеки е свободен да се включи според неговите възможности и способности, да има глас за решенията,  за едно общо благо :)
 Говоря  за родителите, а нещата звучат в синхрон със съвременните методи на възпитание :)) и какъв по-хубав урок за децата ни, чрез нашите действия...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в нд, 28 ное 2010, 00:02
ivaiski, това е чудесно :)!
Удачно ли обаче, да се дойде с малки дечица. Едното на 10, а другото на 11 месеца. Ние се замисляме за подобен вариант, след около година и половина и ще ни дойде добре да се поучим от вашия опит  :D.

Емем, надявам се, че догодина ще има семинари, за да почерпим от опита на Плейцентър Приятели.

За родителските кооперативи научих от вас, за което много благодаря  :bouquet:!
Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в нд, 28 ное 2010, 11:14
 Здравейте, valkiria,
Това е смисъла на подобни срещи партита, да не се притесняваме къде да оставим децата си, докато ние обменяме идеи и се срещаме с други родители. Но все пак всичко е индивидуално, си преценете дали ще можете да чуете нещо. Зависи и от бебчовците :)) Иначе на тях все ще им е интересно...
 И ние за първи път чухме от Еми и другите майки от Плейцентър в едно тв предаване. Благодарим :) Участвахме и по съвместен проект с Плейцентър Приятели. Като има обединение  обществото ще обърне по-голямо  внимание, и защо не и държатата да започне да се замисля за някакво подпомагане... А дотогава, всичко  се крепи на желанието и ентусиазма майки. Но това не е никак малко :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пн, 29 ное 2010, 08:34
Ива, поздравления за новото начинание и хубавата къща. Успешен старт ви желая. Дано да намерим време скоро да се срещнем и обменим опит различните кооперативи, които се заформят вече.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в пн, 29 ное 2010, 20:04
Съжалявам, че вчера не успяхме да дойдем!
Надявам се, следващия път :D!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в вт, 30 ное 2010, 11:00
 Здравейте :)
Благодаря, Еми. Надявам се да се срещаме и държим връзка и аз, още повече сега на събирането по темата за кооперативите миналия ден се оказа, че и други майки в други квартали са на път да създадат кооперативи. Има и идея (от raeva:) да се създаде един сайт специален, където и всички действащи кооперативи да споделят опит и информация, също начин да се спомага за организирането на нови (хората да могат да се намират по райони), да се обсъждат всички въпроси и трудности по темата. Опитът и знанията на Плейцентър Приятели биха били безценни.  Така, че се надявам всички да спомогнем за създаването на този сайт, който да бъде наистина полезен :)
Засега аз се опитвам да събирам координатите на интересуващите се от различни квартали(и градове) в една таблица,за да може да държим връзка. Ако някой реши може да ми пише на ri_ri_ra@abv.bg

 Приятен ден на всички! :))


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в вт, 30 ное 2010, 21:43
За сайт бих предложила да сложим инфо на нашия сайт за другите сформирани и сформиращи се кооперативи; сигурно и Ри Ри Ра няма да имат против. По-натам може да се помисли и за отделен сайт, но това е сериозно начинание, иска поддръжка, популяризиране... хора, които се занимават с това. Докато се намерят подобни ентусиасти, няма проблем нашият сайт да стане отправна точка за всички, които търсят информация и партньори. Предстои ни и лобиране и ще е добре да се вижда, че не сме единствени, че има още мнгоо желаещи, ако има нужните условия и подкрепа...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в вт, 30 ное 2010, 22:01
http://priateli.info/?p=1885 Ето и една статия за ползите на родителския кооператив за деца със специални образователни потребности.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в чт, 02 дек 2010, 17:05
Днес си поиграх и направих страница на сайта ни за родителския кооператив. Дано ви е полезна. Сложих и линк към новоте кооперативи, които се отварят. Надявам се, нямате нещо против :). http://priateli.info/?page_id=1735 Пишете ми, ако искате да включа и други новосформиращи се кооперативи.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: v.i.k.i в сб, 04 дек 2010, 21:14
Здравей те казвам се Поли и прекрасната ми дъщеря Вики........
Скачам в темата,за мен ще бъде изключително полезна.
Първо искам да благодаря на мамите от Плейцентър Приятели и Ри Ри Ра,ежедневно получавам подкрепа в начинанието си.
За сега сме три мами нашия кооператив ще заеме един апартамент в кв.Левски,решихме за сега да се настаним в по скромно жилище докато се съберем достатъчно майки,и се появи някоя прекрасна къща(Ива благородно ти завиждам).
До седмица се надявам ремонта на жилището да завърши,и до Нова Година,там да се проведат първите празници.
С почистването,нанасянето и всички тези емоции се надявам и име да измислим.


За сега това е от нас ще оставя тук координати,
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001902116394

vikito1008@abv.bg


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zari65 в сб, 11 дек 2010, 19:14
Успех в наминанието  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Elsun в вт, 11 яну 2011, 13:57
Здравейте, момичета! :)
Отдавна симпатизирам на Плейцентър приятели, но сега попаднах на темата, а и вече започва много да ме интересува какво ще правим след няколко месеца, с моето човече. Много ми е на сърце идеята за кооперативите, та засега се включвам да чета... Доскоро!   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Elyah в ср, 12 яну 2011, 15:10
Записвам се и аз в тази тема.
Поздравявам ви за идеята и начинанието. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че искам със моето момче да се включим в плейцентър, а не в ясла. За съжаление в Младост все още няма, но дано се намерят майки ентусиастки :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivelinai в ср, 12 яну 2011, 16:39
Отдавна се опитвахме да убедим наши приятели да си направим нещо такова,а ето че чак сега откривам,че вече има доста хора,които го правят. Проблемът при нас е,че работим и не можем да си позволим отсъствия всяка седмица.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 12 яну 2011, 20:25
Момичета, тъй като вече доста хора се увличат от идеята и кооперативите се множат, ще се радвам да ви поканим на една среща в "Плейцентър Приятели" в началото на февруари, за да поговорим за възможностите и проблемите на кооперативите. Отправям покана към всички, които вече са стартирали кооперативи, а в бъдеще ще има срещи и за желаещи да се захванат. Датата ще уточним допълнително.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: gingerina в чт, 20 яну 2011, 20:04
Тези дни случайно попаднах на страницата на плейгрупа "Приятели" и много ми хареса идеята. Аз вече се върнах на работа и имам детегледачка. Но по време на майчинството се оформихме групичка от 5-6 деца с близка възраст и няколко по-малки, бебета още. Виждаме се почти всеки ден, децата са много често заедно. Сега повечето майки се връщат на работа и се ориентират към детегледачки. Покрай записването за детска ясла се замислихме колко хубаво би било децата да продължат да са си заедно в една ясла.
Сега започнах да се запознавам с идеята на родителските кооперативи. И също така ще запозная и останалите с нея. Притеснява ме обаче особено финансовата страна на въпроса, защото имам чувството, че "таксите" ще са приблизителни като на поне най-евтината частна градина. А не всички имат възможност да отделят повече пари и сме се ориентирали към държавните.
Ще чакам срещата в плейцентъра с нетърпение!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в нд, 23 яну 2011, 18:12
Здравейте, тук във Варна мислим за РК, желаещите са мнооооооого, но на всеки идеите са поразминават и честно казано не съм особено обнадеждена, че нещата ще се получат. Разбирам, че темата сте отворили, момичетата от Ририра-Поздравления!! и благодарности, че в сайта си сте споделили такива подробности за създаването и дейността-доста попрочетох. Едно момиче от нашата групичка, даже скоро е идвала при вас на място, а друга пък си пише доколкото знам с някоя от вас. Ние сме група от над 20 човека, всеки с интерес към начинанието, но по мое мнение, ще е необходимо да се разделим някакси, защото повечето хора си мислят за тип занималня за децата, а не за алтернативен начин на гледане вместо ясли и градини, както на мен ми се иска. Така де, все ще стане се надявам в най-скоро време. Имам питане-според вашия опит смесена група или деца от една възраст е добре да са в РК? Засега е само това, а ако никой от тези 20 човека не споделя моето разбиране за РК и мислят да си създадат занималня почасова за децата, се надявам тук да намеря съмишленици.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пн, 24 яну 2011, 21:47
ginger^, макар че питането ти не е към мен, си позволявам да споделя и опита на Плейцентър Приятели. това с различните мнения, нужди, местоживеене, възраст на децата, финансови възможности, очаквания, изисквания и пр. са нормални и очаквани проблеми. От 4 години се занимавам със събирането на съмишленици за кооператив и досега не съм намерила хора, с които да сме в пълен синхрон :(. Много хора със сходни виждания са от далечни краища на града; много от хората, на които разчитах, тръгнаха на работа, децата по държавни детски градини (все пак е много по-лесно), някои на частни... с други се оказа, че общите ни виждания са по-малко от различията все пак... добре че все пак се намериха хора, с които сме заедно вече година и половина. С две думи, моят опит показва, че начинанието никак не е лесно. Същото навремето ми каза приятелка, която е била президент на кооператив във Франция и от която черпих много опит... тогава не й повярвах, но сега знам добре какво е имала предвид.

Хубаво е обаче, че има толкова много желаещи при вас. Вероятно ще стане не един, а няколко кооператива. Моят съвет е да продължите да се събирате и обсъждате вижданията си; да си събирате парички междувременно (стартът поглъща немалко средства - за оборудване; за наем, депозит и пр., ако ще наемате; за арх. проект и пр, ако решите да регистрирате мястото като обект за обществено ползване (което ви развързва ръцете за много неща, но гълта 2-3 хиляди)... А като намерите подходящо помещение, да сте сигурни, че поне 3 или 5 от вас са навити за това място и са готови да застанат зад проекта финансово; че имате концепция, която всички тези хора приемат и са съгласни; и да имате достатъчно време, за да се посветите на начинанието. За мен поне си беше все едно имах трето дете, доста сериозен ангажимент, особено докато проходи и стъпи само на краката си...

И още един съвет - започнете с групи за игра у дома или в детски клубове. Така ще се опознаете и откриете общи интереси, а и ще правите нещо интересно с децата си, докато намерите общо място. И ще имате механизъм за привличане на нови хора, когато начинанието стартира... Групите за кърмене също са удачни, мисля; Варна е силна в това отношение, а кърменето и привързаното родителство някак естествено преливат в кооперативното отглеждане...

РиРиРа може би имат различни преживявания и нещата при тях са се случили по-лесно. Но ние опипвахме в тъмното, четяхме, измисляхме, нямаше откъде да почерпим опит (освен от кооперативи в чужбина, за които само сме чували, но не сме виждали наживо...) Желая ви успех!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пн, 24 яну 2011, 22:26
много ти благодаря за отговора, аз четох и вашия сайт, но засега поне на мен ми се иска да избягаме от регистрацията, заради липсата на пари. според вашия опит деца на каква възраст е добре да се гледат в РК? това ми е основния въпрос за момента. със сигурност ще има още и ще си питам :) много се радвам , че ви има и споделяте опит и наистина се надявам и ние да успеем в начинанието :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в вт, 25 яну 2011, 21:01
според вашия опит деца на каква възраст е добре да се гледат в РК? това ми е основния въпрос за момента. със сигурност ще има още и ще си питам :) много се радвам , че ви има и споделяте опит и наистина се надявам и ние да успеем в начинанието :)

Според прочетеното за плейцентровете в Нова Зеландия (които предоставят занимания за децата до обяд), деца над 2.5 г. се оставят сами, след като са свикнали със средата. Иначе, от 0 г., но задължително с мама или друг близък. Затова и ние заложихме на групите за игра, в които децата са с майките си. Децата около 3 г. вече са по-спокойни, когато ги оставиш, макар че има и изключения. Така че бих казала, че за мен това е границата. Но за да готови за оставане на 3, трябва да започнеш от доста по-рано с тях в кооператива, за да свикнат с хората.

Във френския кооператив, който проучвахме, децата започваха от 2-3 месечна възраст, но там трудовото законодателство е такова; майките тръгват на работа скоро след раждането и няма много избор. Така че това е едно спасение за работещите майки, когато яслите са пълни. Там използват доста персонал обаче, за да има достатъчно грижи за всяко дете при хранене, разходки и пр.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в ср, 26 яну 2011, 08:49
а на каква възраст да са децата, че да им е интересно, всмисъл 2 годишни с 4 годишни може ли? или да са на една възраст, например 2-3 годишни само? а ако са смесени как децата, дето са свикнали вече без мама приемат наличието на по-малки деца с майките си, или това за по-малките е организирано с определени часове?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 26 яну 2011, 18:49
Зависи как е организирано. Хубаво е да се спазват някои правила, но също е хубаво, че е достатъчно гъвкаво, за да откликне на индивидуланите нужди на участниците. Ако има братчета и сестричета, е по-добре да са заедно. Но е добре също децата да са сред свои връстници.

В "Плейцентър Приятели" има 2 стаи, едната (холът) е за игра, другата е за занимания на маса. Обикновено, когато имаме смесени възрасти, ги разделяме - големите в малката стая (занимания на маса), малките в голямата (повече движение, игри), но често са смесени, зависи какво правят. Големите са викнали, че малките са с майките си, а и майките проявяват отношение към големите, не са само със своите деца, нали това е идеята. Разделяме ги също по дни - в понеделник, сряда и петък заниманията са предимно за големи (въпреки че има и придружаващи малки дечица), а във вторник и четвъртък - групи за игра за малките (като и големите са добре дошли).
Иначе ми се струва, че правилото "деца до 3 и деца над 3" е добър ориентир. Също така, не е проблем, ако в групата до 3 има едно дете над 3 и обратното, но ако са смесени поравно, може да възникне проблем и да си пречат.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: anco в ср, 26 яну 2011, 23:54
Днес във Фейсбук попаднах на тази покана
Родителски Кооператив,Родителска Детска Градина.първоначална среща
29 януари 2011 г. · 11:30 - 14:30

Варна ул.Раковски"39,кафе "Корнер"(зад общината,градинката на "Света Петка")
Предвид положението с и в детските градини РК се явява една добра алтернатива.И не само.Разчупва се стария модел на възпитание чрез дисциплиниране,манипулиране,забрани, наказания и страх.Детето се оставя да изрази и да бъде себе си.РК съществува в други държави от десетилетия.Вече и у нас има действащи в София.Разликата между РК и РДГ е в сумата,която родителите могат да отделят.Сума,която е за издръжка на РК,няма бизнес елемент.Всички желаещи са добре дошли

 Не знам, ginger, дали знаеш за нея, но тук може да бъде полезна и за други родители от Варна, които не четат във Фейсбук. Чудесно е, че чудесата започват да се случват и в други градове :hug:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в чт, 27 яну 2011, 09:10
Знам за срещата, разбира се, но ти благодаря:)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в чт, 27 яну 2011, 20:08
Емем, възникна ми нов въпрос, то постоянно ще се чудим сигурно за всичко-при вас колко деца има целодневно, колко е оптималния брой на децата за гледане-идеята е да има двама възрастни? А в момента по-дейните решихме да се кооперираме за сега, но в групата има детенце над 3, а нашите най голямото е на 2 и 7м, незнам дали майката и детето няма да се чувстват зле от това, казваш че ако има едно над 3години в група на по-малки няма проблем, но на детето ще ли му е интересно? а какво помещение обитавате вие и как организирате разходките навън, ако сте в апартамент?благодаря предварително :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 28 яну 2011, 09:24
Ginger^, няма да мога да изчерпя всички въпроси, които ще ти се появят, за съжаление. Надявам се и другите кооперативи да се включат тук в споделянето на опит. Най-общо, стараем се да спазваме стандартите за гледане на деца в Англия, според които за деца под 2 г. е нужен 1 възрастен на 3 деца, за деца 2-3 г - един на 4 деца и за деца над 3 год. - 1 на 8 деца. Но много зависи и от възрастния - дали е квалифициран и изобщо, дали се справя с деца (също така и как се справя - дали им 'взема страха' или търси други начини). Дали на голямото дете ще му е интересно сред по-малки можеш да провериш, като почнете да се събирате. Можете и да привлечете други по-големи деца. Общо ми се струва добре да има по 8 до 10 деца в група, с двама възрастни, но зависи и от самото помещение. Нашето е 3-стаен апартамент (като едната стая е 'офис' и държим играчките, които не ползваме; ползваме за децата две стаи и кухня), така че не е трудно да отделим по-големи от по-малки, когато се налага, но доста се потрудихме миналата година, за да имаме хубаво място на открито за децата в близост (там също провеждаме занимания при хубаво време, но градинката не е лично наша, идват и много деца от квартала): http://priateli.info/?page_id=1704


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пт, 28 яну 2011, 20:03
Емем, извинявай че така конкретно към теб си задодах въпроса, и явно съм те притеснила, разбира се съм ти много, много благодарна за отговорите  :bouquet: и са ми страшно полезни, и най вероятно ще имам и други въпроси, пък който има възможност и желания ще се радвам да ми отговоря, другите кооператори засега се скатават ;-) . Ще се срещаме в понеделник и дано вече да задействаме нещата, искаше ни се да наемем къща с двор, но няма подходящи, и ще трябва да е апартамент в близост до морската градина, във варна паркове няма, нито хубави градинки, но лично аз имам притеснение относно предвижването на децата , няма да са повече от 8, точно между 2 и 3 години са, от апартамента до градината и обратно, дали са основателни? и освен това наблюдението на 8 деца в самата градина ми се вижда сложно.. :thinking:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 28 яну 2011, 20:49
Еее, как да няма хубави градинки във Варна? Помня я като зелен град от последното си посещение, пък и Морската ви е разкошна... в София е много по-сложно със зелените пространства, и все пак се намират местенца. Направха и немалко детски площадки с ограда (каквито са новите изисквания...) Но изборът на апартамент е сериозен фактор, един от най-важните (наред с учителката и самите майки и деца).


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 28 яну 2011, 22:14
Ценни съвети от "Къща Мусала" за родителския кооператив: http://ri-ri-ra.blogspot.com/2011/01/blog-post_09.htmlТитла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пт, 28 яну 2011, 22:40
ами няма паркове, имаме само една морска градина, която наистина си е много красива, иначе площадки има, дори и нови..нови , нови от последните 3години някъде, но някой просто вече не стават, пък и нямат оградки, имаме един детски кът, който е чудесен и запазен непокътнат, но щото се охранява сигурно :roll:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 30 яну 2011, 18:32
Ето акценти от нашите занимания през януари: http://priateli.info/?p=1973 Дано са ви полезни.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zarat в пн, 31 яну 2011, 12:48
ginger^ Здравейте, сега попаднах на темата , аз съм се замислила за РК за бебета под една годинка.  Незнаех за Варненсаката организация , но и виждам ,че при вас децата са по - големички. Даже тръгнах да агитирам мами с които сме родили в един и същи месец в района на Младост и мисля, че има добър отзвук , просто е доста непознато. С една мама се разбрахме да потърсим жена да гледа общо двете деца в едния апартамент, а когато се съберат поне още 3-4 мами мисля ,че можем да наемем апартамент. 
Ще следя темата, благодаря, че сте е я създали.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пн, 31 яну 2011, 12:54
ихаа, супер, че има и други мами, около мен има много хора, които се интересуват, и даже си правим периодично срещи, ако искаш ще ти пиша къде кога и заповядайте и вие, може да намерите мами с по-малки дечица, които искат, и аз съм във възраждане, щеше да ми е супер да сме заедно, но сме вече на 2 навършени, ние долу горе сме се сформирали, но трудна работа, нещата не потръгват никак бързо..


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в сб, 05 фев 2011, 10:02
Заповядайте на среща в сряда: http://priateli.info/?p=1997 Но моля, с предварително записване. Капацитетът ни е малък.


Титла: Родителски кооператив "Приказен дом"
Публикувано от: raeva в вт, 22 фев 2011, 17:48
Преди месец стартира нашият кооператив "Приказен дом". Търсим още хора, така че заинтересованите могат да ни дойдат на гости :). Намираме се в квартал Левски. Има удобен транспорт до нас.
Вижте повече за нас тук: http://prikasendom.posterous.com/    или направо ни се обадете.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: biomamma в ср, 23 фев 2011, 15:17
Много ме интересува колектива на Московска, защото съм наблизо, а младежът вече е на година и половина и със засилващ се интерес към себеподобните си. Кога са заниманията, има ли повече инфо някъде? Ако има мами, които посещават, моля споделете...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 23 фев 2011, 15:38
Много ме интересува колектива на Московска, защото съм наблизо, а младежът вече е на година и половина и със засилващ се интерес към себеподобните си. Кога са заниманията, има ли повече инфо някъде? Ако има мами, които посещават, моля споделете...

Мисля, че се отказаха отидеята за кооператив, но пък организират много срещи, групи за игра и пр., които със сигурност ще ви бъдат интересни: http://estestveni-idei.com/


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: elevan в сб, 26 фев 2011, 16:10
Здравейте мамита...изчетох всичко от форума, но за мое съжаление никъде не открих информация за кооператив във Пловдив. Вие като по-вещи имате ли такава информация?Ще съм много благодарна, ако някоя от вас знае нещо.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в ср, 02 мар 2011, 17:51
Здравейте! В момента се събираме група родители – съмишленици на идеята http://gorska.gradina.net/ . Целта ни е да създадем интегрирана горска детска градина, при която дечицата от родителски кооператив прекарват известно време сред природата. Много ни се иска да си наемем къщичка с дворче. Точното местенце не е избрано, но мислим че ще е най-удачно за живещите в Южните квартали на София – Павлово, Борово, Бели брези, Стрелбище, Красно село, Гоце Делчев, Манастирски ливади, Бояна, Княжево...
Подучували сме, че това е трудно начинание, но с нашата упоритост и ентусиазъм се надявам да успеем :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: anco в ср, 02 мар 2011, 18:07
re_iv, много ми допада идеята за горска детска градина. Желая ви успех  :bouquet:

А какво имаш предвид под "интегрирана"?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в ср, 02 мар 2011, 19:17
Вълничка (морска), не знам дали ти направи впечатление че всички клипчета в сайта са от чужбина. Така, че се съобразяваме с действителността и възможностите за осъществяване на подобна идея в София и гоним целта :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 02 мар 2011, 19:43
A как ще го организирате - всички майки ли ще водят децата в планината или ще си наемете човек с познания за занимания на открито, водене на групи в планината, първа помощ и т.н.?

Интересна идея; любопитна съм да я видя реализирана.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в ср, 02 мар 2011, 20:04
A как ще го организирате - всички майки ли ще водят децата в планината или ще си наемете човек с познания за занимания на открито, водене на групи в планината, първа помощ и т.н.?
Целта на поста ми беше да ви запозная с нещо, което се опитваме да направим с цялата сериозност и отговорност която следва. Смятам въпроса за риторичен  newsm78

Който се интересува може да се свърже с нас на http://gorska.gradina.net/?page_id=552 или ни се обадете на 0886269232, 0884303066.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: anco в чт, 03 мар 2011, 07:19
ra iv, да, забелязах, че клипчетата са от чужбина. Но нашите гори са също много красиви:)

Моля те, отговори ми, какво си имала предвид под думата "интегрирани"? Кой къде ще се интегрира? Аз се занимавам с деца със специални образователни потребности и тази дума винаги свързвам с тях. А ми се струва, че не си я използвала в този смисъл, затова питам.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в чт, 03 мар 2011, 10:54
A как ще го организирате - всички майки ли ще водят децата в планината или ще си наемете човек с познания за занимания на открито, водене на групи в планината, първа помощ и т.н.?
Целта на поста ми беше да ви запозная с нещо, което се опитваме да направим с цялата сериозност и отговорност която следва. Смятам въпроса за риторичен  newsm78

Който се интересува може да се свърже с нас на http://gorska.gradina.net/?page_id=552 или ни се обадете на 0886269232, 0884303066.

Не беше изобщо реторичен, а съвсем реален въпрос. Ако си наемете човек със специализирани умения за работа в планински условия, боя се, че разходите ви ще станат доста високи; все пак ще ви трябва и учителка, която е целодневно с децата, освен ако не намерите някакъв уникален човек с универсални познания и умения и изцяло на ваше разположение. И ще се налага, предполагам, и майките да се включват - нали е кооператив... та затова питам, не мога точно да си го представя. И ние сме мислили за вариант с 'интегриране' на кооператив и излети в планината (миналото лято пратихме част от децата на Горско училище с друго сдружение, специалисти в планинарството), но е скъпо удоволствие, а опитът ми показва, че повечето родители все пак се ориентират към идеята за кооператив с желание да си намалят разходите от частна градина. Та затова ви питам как си го представяте. Но ако е тайна, ОК ;).


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: KaliKali в сб, 05 мар 2011, 23:50
Горска детска градина - много, много интересно звучи наистина. Записвам се да Ви следя!
За съжаление не бих могла да се включа в кооператив вече - заради работата... но ако приемате външни деца един ден-ще се обадим
успех


Титла: Таблица с желаещи да участват/ създадат кооператив. Ако си един от тях я попълни
Публикувано от: raeva в пт, 11 мар 2011, 00:15
Често се случва да ни пише някоя мама и да пита дали познаваме хора, които искат да направят кооператив в някоя друга част на България или София. Събрани са в един имейл направен от Ивето (къща Мусала), които съдържа вече доста координати на такива хора. Този имейл се разпраща хаотично на други желаещи. Резултата е, че има много версии и нито една еднаква с друга - т.е. този начин не е много ефективен като цяло. На нас, както и на хора от други действащи коопераиви отнема доста време да насочваме хората, желаещи по някакъв начин да участват в кооператив, един към друг. Затова решихме да направим опит. Да създадем една обща таблица, в която всеки желаещ може да остави информация и да бъде намерен от други такива. Лошото е, че в този файл не само може всеки да пише, но може и да трие.  Някой майстор на клавиетурата може дори да изтрие цялата таблица. За момента няма друг вариант. Ще правим бекъпи от време на време и ще се надяваме никой да не злоупотребява (трие умишлено, пише глупости, ...) с файла.


Ето как и къде можете да влезете и пишете във файла:

http://docs.google.com
user: rkooperativ
password: aztyrsia

Там има един единствен екселски файл, който се казва "таблица с родители".
Във файла има нялколко колони, които вие може да попълвате. Хващате 1 ред и попълвате полетата, които смятате за необходими.

Това е за сега. Приятно попълване и успех в намирането на подходящите хора!

Поздрави от "Приказен дом"
http://prikasendom.posterous.comТитла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в пт, 11 мар 2011, 12:10
Деси, много си бърза, супер. Само се притеснявам дали няма да е прекалено сложно за хората, понеже аз вече половин час се боря, създадох си нов профил и пак нещо не става :(( Или не трябваше да си създавам? Който не е ползвал по този начин документи ще се позатрудни... Иначе това, че може да се трие не е толкова лошо според мен, така всеки може да си махне координатите ако не се интересува вече, намерил е друго решение за детето си и т.н.

Браво на ентусиастите за Горска детска градина:bouquet: Аз се видях и чух с някои майки от тази групичка. Между тях има мама, която е  планински водач  и със страхотно отношение към децата и прекрасен човек, така че ми се струва съвсем реално подобно начинание. Просто да се съберат подходящите хора заедно. И многото въпроси, които изникват около организацията ще се напасват в процеса.
А под "интегрирана" си мисля, че ra_iv  има предвид, че няма да е в "чист" вариант, както в други страни (без никакво място, а изцяло на открито и в гора), а по-скоро подобна инициатива ще бъде интегрирана към място, което си действа на принципа на родителски кооператив( с целодневна грижа за децата, в наето помещение) и да има опция за често извеждане и подобни занимания в гората. Поне аз така го разбирам, може и да греша :) И понеже все си представям как различните кооперативи може да си сътрудничим, да си обменяме опит и утвърдени неща, и си представям как и ние (къща Мусала-Ри ри ра) може да ползваме услугите на хората професионалисти от горската градина и да водим и нашите деца понякога на някакви излети, или заедно :)) Възможности много, стига да има желание и енергия да ги осъществим...

Иначе хич не  се скатаваме другите кооператори  :) просто аз не посещавам често бг мама. Отделям доста време в писане на мейли, разговори  и лични срещички, с който се е поинтересувал, има нужда от съвет и се е обърнал към мен.  Еми (Плейцентър Приятели) имат много структурирана и ценна информация, ние в блога на Ри ри ра също се опитваме да качваме впечатления и опит от едно такова начинание. Така, че инфо има. Също все повече желаещи...

Хубаво ще е всеки да споделя кой до къде е стигнал. Аз също ще следя за горската детска градина :)
Успех на всички в начинанията им  :hug:
 


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пт, 11 мар 2011, 18:40
и аз се опитвам да вляза в този документ и не успявам, може ли някакви напътствия?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tanu6kata в пт, 11 мар 2011, 19:00
:)) Майка ми е разправяла, че родителски кооперативи са съществували преди години в Студентски град по време на сесия. Затваряли десетина хлапета между 1 и 5 годишни в някаква стая и някоя майка или баща са ни гледали да не си издерем очите.
а те учели за сесия
и една на етаж е ходела за храна от някаква детска кухня
но става въпрос за преди 30 години все пак
живот са си живеели :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tanu6kata в пт, 11 мар 2011, 19:05
и аз се опитвам да вляза в този документ и не успявам, може ли някакви напътствия?

какво ти се показва = аз веднага влязох във файла


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ginger^ в пт, 11 мар 2011, 19:55
разбрах, просто си бях в гугъл профила и затова не ставаше


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zari65 в сб, 12 мар 2011, 11:50
A как ще го организирате - всички майки ли ще водят децата в планината или ще си наемете човек с познания за занимания на открито, водене на групи в планината, първа помощ и т.н.?

Интересна идея; любопитна съм да я видя реализирана.

Въпросът си е съвсем на място от организационна гледна точка, това е свързано и с транспорт и с познаване на определен район в планината , как точно ще бъда организиран деня на децата там.

Нищо риторично не видях в този въпрос.

Идеята е добра, следва изпълнението и организацията, които според мен не са никак лесни.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: eola в сб, 12 мар 2011, 12:42
Записвам се да ви следя. И ще чакам да изскочи нещо подобно в Младост:)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mislq в сб, 12 мар 2011, 21:27
Записвам се да ви следя. И ще чакам да изскочи нещо подобно в Младост:)
И аз  чакам да изкочи нещо в Пловдив.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в нд, 13 мар 2011, 18:31
 Ей, успях. Обърквах се, защото търсех user, a не e-mail. Aко още някой се бърка : след като сте излезнали от профила си (ако имате такъв) си пишете rkooperativ там дето пише имейл адрес, и после паролата. Сега ще сложа пост в блога на Ри ри ра, другите действащи рк също може да сложат инфо в техните сайтове и който иска да се вписва. Ако някой случайно има проблеми с вписването нека ни пише на нас ( ku6ta_mysala@abv.bg), ще го впишем.
Ще вземе да проработи този вариант с таблицата:))


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: linalina в пт, 25 мар 2011, 10:21
Здравейте ентусиасти! Радвам се, че ви намерих. Днес за пореден път изпратих детето си с рев и тръшкане на детска градина.  Казва, че там не и харесва и и вярвам. Аз вътрешно също чувствам, че това не е правилното място за нас. Учителите са от старата школа - груби, прекалено авторитарни, раздават наказания като за световно... и т.н. Това не е моето разбиране за нещата. Така че мисля, че му е дошло времето да намеря алтернатива. Сериозно прегърнах идеята за родителския кооператив.  Живея в западната част на София, така че си търся съмишленици от Красна поляна Западен парк, Разсадника, Света Троица, Гевгелийски, Възраждане. Ще се радвам ако се намерим  :hug:

Поздравления за всички, които вече вървят по този път! Вярвам, че не е лек, но също съм сигурна, че е по-добър за децата ни! Ще се радвам, ако скоро пак има ден на отворените врати, от където ние прохождащите в това начинание можем да почерпим идеи, опит и вдъхновение.

Хубав и усмихнат ден!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: deroo в вт, 29 мар 2011, 12:30
Идеята е добра, има нужда от организация и солидарност.За други райони има ли предложения?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: raeva в вт, 10 май 2011, 09:19
Среща - кой иска да стане един от нас?

През последния месец се свързаха с нас родители желаещи да се присъединят към нашата група. Това искрено ни зарадва. Бандата малчугани е хубаво да порасне. Всеки един писал ни, ще поканим отделно.
Тъй като търсим нови членове, с радост ще приемем тези родители, който имат сходни с нашите разбирания: как функционира един кооператив, как искаме да отлеждаме децата си.
Ако вие се интересувате от нашето начинание и не сте се свързали още с нас, но искате да разберете дали сме ви алтернатива, ни пишете или звъннете.

Организираме среща този петък 13.05. от 18:30ч. за всички желаещи.

имейл: prikasen.dom@gmail.com

Повече инфона: http://prikasendom.posterous.com/


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ninakeremed в ср, 11 май 2011, 16:23
Здравейте,

аз също се радвам, че ви намерих - често казано до сега не ми е и хрумвала идеята за кооператив.
аз съм от люлин така, че ако има съмишленици (защото не съм чувала наоколо да има подобни "занимални") нека да се свърже с мен


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Entis в ср, 29 юни 2011, 07:19
Здравейте и от мен,
да обявя и тук: аз съм майка на едно "вече поотраснало" дете, почти на 4 г., от Хиподрума и търся родители, с които да създадем родителски кооператив (или използваме една друга възможност, за която ще пиша по-късно днес) в района около бившия Плейцентър "Приятели" - Хиподрума, Бели брези, Стрелбище, Лагера, Красно село.
Както споделя Еми от Плейцентъра в една друга тема, добре е да съберем деца на сходна възраст (в случая на 3-4 г.), така че, ако попадате в тази група - към есента на т.г. - и желаете или имате познати, които биха проявили интерес, моля, предайте им или се свържете се с мен.
Предвид възможността, за която споменах, важно е да се организираме възможно най-скоро!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: denniss в ср, 29 юни 2011, 09:52
 :hug: Тази и подобни теми изчетох преди около 2 месеца. Поради факта, че от петък - за два месеца ни затваря ДГ, имаме само една баба, която е от зимата с доста сериозни здравословни проблеми (освен обичайните за възрастта). И затова много ми се искаше да видя дали има родителски кооперативи, които да си помагаме за гледане на децата през лятото. Не попаднах на нещо, което беше подобно. С две майки на деца от ДГ на дъщеря ми умувахме - да ги комбинираме с гледането - включително и - аз водя трите на планина - после - другата - на вила, после третата - на море например. И това, съчетано с отделните отпуски на родителите. Щеше да се получи много добре, но основният проблем се оказа - съчетаването на периодите на отпуските. Иначе не невъзможно, децата са приятелчета, всеки ден са заедно - нямаше да има проблем с гледането. По този начин им се осигурява и по-голямо разнообразие и повече време престой на море, вила, село или планина. Но късно се сетихме. За другото лято ще се организираме по-отраничко, а и едната от учителките сподели, че с 5-6 деца на море също ще се съгласи да отиде. Хем и те да са по-големички (на 4 са сега).  :peace:
Не знам дали точно е родителски кооператив, но на мен идеята ми дойде именно от тази тема.   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: D.Stoyanova в ср, 29 юни 2011, 13:41
И аз бях пред същата дилема. 2 месеца търся варианти, защото ученичката от 20 май е ваканция, а синът ми от петък. За сега съм ги записала в един клуб до нас, каката го посещава с кеф вече цял месец, а малчо ще го видим от другата седмица. Много е трудно, защото в клуба няма условия за спане.
Миналата година се опитахме с 2 майки да направим такова гледане у нас, ама е много сложно, заради различната възраст на децата - един иска да спи, друг не иска, един е свикнал да става в 10 ч., друг в 6 ч., един обича да ходи на вън, друг седи пред телевизора и т.н. аз издържах 1 седмица и наех детегледачка.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 21 юли 2011, 23:35
Здравейте,
Опитваме се да съберем родители за нов кооператив в кв. Яворов в София.

Харесали сме страхотна къща с двор с дървета, която се дава по наем.
Основен инициатор на кооператива е една от учителките, които в момента работи при нас в РиРиРа - Лили. Тя иска да създаде нов кооператив в нейния квартал и така да помогне идеята да достигне до повече семейства.
Засега не сме сложили възрастови ограничения за децата - къщата е на два етажа и е възможно да се направят две групи от по 6 деца. Например може на долния етаж да са малки деца, а горе да са над 3г.

Пишете на ri_ri_ra@abv.bg


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в пт, 22 юли 2011, 00:06
А ако някой се чуди до къде сме докарали нещата в РиРиРа - Лозенец, мога да кажа, че през април отпразнувахме една година откакто започнахме да оставяме децата си с учителките, т.е. от една година действаме като истински кооператив. Част от децата вече остават и по цял ден до 5-6 часа.

В момента се изправяме пред проблемният период, който Еми е споменала - част от децата, които са на 3г са приети в държавни ДГ.

На есен групата в РиРиРа ще се получи смесена - ще останат 2 деца на 4г, две на 3г, и едно на 2г. Ще търсим нови деца, които е по-вероятно да са малки. Учителките наистина се опитват да проявят творчество, за да създадат две успоредни учебни ситуации - една подходяща за 3-4г и друга за по-малките. Получава се, но определено е по-трудно така. Ех, ако можеше да имаме някаква помощ от държавата, щяхме да можем да си позволим да наемем втори учител и така с трима възрастни - двама, от които учители, щеше да е песен. Мечти...

Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в пт, 22 юли 2011, 00:06
Между другото имало някаква програма "Детегледачки - шанс за реализация", която според зам.кмета по образование на Столична община можела да ни помогне малко с финансите, но още не сме се разровили.Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: SVETLA_6152 в вт, 02 авг 2011, 22:42
Здравейте, аз съм от Русе и също много се запалих по идеята за родителски кооператив. Търся съмишленици за организирането на такъв. Пишете на лични.
Много моля майките с опит за съвет - иска ми се кооперативът да е целодневен, с време за хранене и спане. Абе съвсем като алтернативна ясла/детска градина. Някой правил ли е досега такава форма и ефективна ли е?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в ср, 17 авг 2011, 00:07
Привет на всички поели пътя за отглеждане на децата си под формата на родителски кооператив и на тези които тепърва тръгват по него! Нашия кооператив в кв. Княжево функционира от Май месец. Имаме обаче нужда от още един Човек, които да се занимава с дечицата, които са на възраст между 2,5 и 5 години. Следваме модела на Горска детска градина http://gorska.gradina.net/. Ако имате познат, които смятате като подходящ за работа с деца, ще сме благодарни да го свържете с нас :) Предварително благодаря  :hug:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: matzko в ср, 17 авг 2011, 00:30
Здравейте и от мен.
В Люлин се очертава да създадем кооператив, надяваме се скоро. Засега сме три семейства, с общо три деца, на възраст 1.6г, 1.9, 2.1г. Търсим съмишленици, съвсем в началото сме. Още нямаме подходящо място. Ако някой има интерес, нека ми пише тук или на borianaf@abv.bg


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в пт, 19 авг 2011, 22:55
Здравейте :) Адмирации за идеята!!!
Ние сме две мами  от кв. Овча купел, които септември -октомври трябва да се връщат на работа. Децата са ни на 1 год.

При нас принципа не е  да се редуваме, а да наемем 2 учителки и 1 леля.

В Кооператива до Южен парк няма места, з атова решихме да организираме в нашия квартал.Имаме  предвид още 1-2 майки, така че  ни остават 3 места.

ако има  майка в подобно положение и с дете на такава възраст , то моля да пише:)

Успех на всички!!!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 21 авг 2011, 09:07
Marry-Rada, а помещение имате ли? Ще се справите ли с разходите за 2 учителки и леля само с няколко деца?

Изненадана съм от мащаба, в който се разгръща идеята за кооператива; явно наистина е дошъл моментът да се случат нещата у нас и все повече хора намират този вариант за удачен. Имайте предвид обаче, че има много неясноти, поради липсата на всякакви законови разпоредби. Ние опитахме с предложение до Министерството за вписване на кооперативите в новия Закон за образованието, но засега няма движение. Явно ще трябва да се сформират множество кооперативи и да се види, че има нужда от законодателство и в тази област; но дотогава кооперативите ще функционират извън закона, на принципа "което не е забранено, е разрешено". 


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в нд, 21 авг 2011, 11:12
Ние живеем  в сграда - ново строителство , където се дават много апартаменти под наем, до нея има същата близнак.разбирай по 150 апартамента близо само за едната.Предимство е , ч е газифицирана и има детска площадка пред блока, която е оградена и само за нас живущите.
когато се съберем примерно 4 желаещи, ще е въпрос на седмица да наемем апартамент.

Учителките, вече имам една предвид .оказа се , че безработицата е голяма и хората са съгласни да работят като детегледачки.Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в нд, 21 авг 2011, 11:25
За разходите ,  апартамента няма да е повече от 400 лв на месец, а газта  не повече от 120-130 лв на месец.Предполагам ток+вода още 40-50 лв.  Двете учителки се надявам да не искат повече от 700 лв, защото иначе трябва да слязат на земята:) ние сме в България , а кризата е по дълбока от всякога...

Моля споделете какви заплати плащате на учителките си?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: dechko в пн, 22 авг 2011, 00:07
Marry-Rada, пожелавам ви успех!   :bouquet:

Само не разбрах от къде получи информация, че в кооператива до Южен парк вече няма места? (Така беше писала в предишен пост)
Понеже в момента изцяло сме погълнати от създаването на точно този кооператив до Южния парк, мога само да ти кажа, че не е лесно. Но с усилия, вяра и кураж нещата се случват. И с много помощ и съвети от другите кооперативи. Вярвам, че ще успеете и сме насреща, ако с нещо можем да помагаме.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в пн, 22 авг 2011, 10:22
Това го писах  преди да ми пише Деси:) а преди това От Ива разбрах , че има искат 6 деца , а има 10 желаещи...но се оказа , че никой не е потвърдил:)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sunlight_eli в пт, 02 сеп 2011, 23:13
Записвам се да ви следя. На нас ни е още рано да се запишем някъде, но идеята ми допада за в бъдеще.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mama_zaek в сб, 03 сеп 2011, 10:15
Здравейте, аз живея в Симеоново, приета съм да уча редовно в УНСС, а трябва да се върна и на работа. Моята дъщеря на 1г и 2м. не беше приета тази година на ясла, а и не зная как ще влезем, когато и да било. Предлагам да си направим кооператив около Студентски град, но трябва да е целодневен и на ротационен принцип да си гледаме децата. Мисля, че ще е много удобно и за други майки-студентки. Трябва да решим къде да се помещаваме. За храната- може да им готвим ние, а може и да я взимаме от някой стол/кухня. Не зная с какво се захващам, но наистина трябва да измисля начин да ходя на лекции и на работа . Баби наблизо няма - и двете са в Русе, а таткото няма възможност да отсъства от работа и в кооператива ми е надеждата. По принцип има вероятност да ни приемат в една ясла, но в момента не мога да разчитам.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в сб, 03 сеп 2011, 22:39
mama zaek, поздравления за амбицията, но ми се струва доста трудно да се съчетава толкова малко дете с работа И учене. Кооперативът едва ли ще помогне... преди да заработи, трябва да му  посветиш доста време и усилия, а на теб ти трябва някой, който просто да те освободи от детето ти, за да работиш и учиш.

Виж, ако не беше споменала работата, бих те окуражила с пълно сърце - смятам, че кооперативът е доста добра форма за студенти, особено ако и университетите бъдат убедени да помогнат с помещения (има подобни форми на запад). В твоя случай ми се струва по-подходящо да се кооперираш с още 1-2 майки и да си наемете бавчка в дома на една от вас или пък у тях.... другото е огромен ангажимент, който само ще ти усложни живота, повярвай ми.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mama_zaek в вт, 06 сеп 2011, 08:54
Честит празник на всички българи!  :2bg2:
mama zaek, поздравления за амбицията, но ми се струва доста трудно да се съчетава толкова малко дете с работа И учене. Кооперативът едва ли ще помогне... преди да заработи, трябва да му  посветиш доста време и усилия, а на теб ти трябва някой, който просто да те освободи от детето ти, за да работиш и учиш.
Не искам някой да ме освободи от детето ми, а просто да се запозная с 4-5 майки , с които да се редуваме да гледаме децата си - две по две.  :peace:
Със сигурност няма да ми е лесно, но ако съм искала да ми е лесно нямаше да се захващам с учене. За работата, която писах в предния пост, че трябва да започна може и да ми се размине, защото преди два дни говорих с една колежка (на по-висока позиция) и тя ме посъветва да си търся друга работа. Та сигурно ще си остана вкъщи. Докато Алекса не тръгне на ясла аз спокойно мога да си стоя в къщи и да ми върви майчинството.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в ср, 07 сеп 2011, 15:08
Позволявам се да цитирам от една друга тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=606771.0

Здравейте, мами!

Родителски кооператив "Детски стъпки" вече е факт! Наели сме страхотен партерен апартамент в кв. Бели Брези със самостоятелен вътрешен двор и две учителки, които ще се грижат целодневно за децата ни, като едната от тях ще общува с тях изцяло на английски език. Борим се с дообзавеждане, правилници, вътрешни уговорки, права и задължения на всеки от нас и подобни административни и не само подробности, без които не може. Радваме се, че нещата, макар и трудно, все повече се случват и, живот и здраве, ще стартираме на 15-ти септември.

Към момента сме 8 деца на възраст 3-4 години, но ни липсват още 2-ма съмишленика. В тази връзка: ако вие сте или случайно познавате някое семейство, което желае да отглежда детето си, оставайки близо до него, активно включвайки се в организацията на заниманията и обучението му и можещ да отделя по няколко часа веднъж седмично за присъствие в кооператива, моля, пишете ни на e-mail: rkdetstep@gmail.com. Можете да научите повече подробности и чрез страницата ни във Facebook:http://www.facebook.com/rkDetskiStapki (http://www.facebook.com/rkDetskiStapki).

Финансово кооперативът се самоиздържа, т.е. не се цели печалба, а единствено грижа за децата ни!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Malena Malena в пн, 12 сеп 2011, 13:53
Здравейте! Любопитно ми е колко излизат ориентировъчно месечните разходи за дете в кооператив? Знаете, че разликата между таксите в държавна и частна градина са колосални, та се чудех дали освен емоционалните предимства кооперативът предлага и финансово облекчение на родителите? Благодаря за информацията!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в пн, 12 сеп 2011, 17:14
Здравейте! Любопитно ми е колко излизат ориентировъчно месечните разходи за дете в кооператив? Знаете, че разликата между таксите в държавна и частна градина са колосални, та се чудех дали освен емоционалните предимства кооперативът предлага и финансово облекчение на родителите? Благодаря за информацията!

По мои наблюдения месечните такси са между 250 и 350 лв. Разбира се много зависи дали има учителки, колко деца са, разходи за наем, режийни и т.н.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в пн, 12 сеп 2011, 23:34
Позволявам се да цитирам от една друга тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=606771.0

Здравейте, мами!

Родителски кооператив "Детски стъпки" вече е факт! Наели сме страхотен партерен апартамент в кв. Бели Брези със самостоятелен вътрешен двор и две учителки, които ще се грижат целодневно за децата ни, като едната от тях ще общува с тях изцяло на английски език. Борим се с дообзавеждане, правилници, вътрешни уговорки, права и задължения на всеки от нас и подобни административни и не само подробности, без които не може. Радваме се, че нещата, макар и трудно, все повече се случват и, живот и здраве, ще стартираме на 15-ти септември.

Към момента сме 8 деца на възраст 3-4 години, но ни липсват още 2-ма съмишленика. В тази връзка: ако вие сте или случайно познавате някое семейство, което желае да отглежда детето си, оставайки близо до него, активно включвайки се в организацията на заниманията и обучението му и можещ да отделя по няколко часа веднъж седмично за присъствие в кооператива, моля, пишете ни на e-mail: rkdetstep@gmail.com. Можете да научите повече подробности и чрез страницата ни във Facebook:http://www.facebook.com/rkDetskiStapki (http://www.facebook.com/rkDetskiStapki).

Финансово кооперативът се самоиздържа, т.е. не се цели печалба, а единствено грижа за децата ни!


Приемате ли деца на година и два месеца?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Speed в вт, 13 сеп 2011, 14:59
Момичета, ако не е недискретно ;-), искам да ви попитам нещо. Днес излязоха две обяви в jobs.bg за учители в родителски кооперативи. Тъй като в обявите не са упоменати адреси, дали се отнасят за някои от тези, представени във форума, или са други? ;-)
Интересува ме най-вече "Слънчовци", защото е някъде до нас.
Благодаря ви, ако ме "осветлите"  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в ср, 14 сеп 2011, 22:23
Позволявам се да цитирам от една друга тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=606771.0

Здравейте, мами!

Родителски кооператив "Детски стъпки" вече е факт! Наели сме страхотен партерен апартамент в кв. Бели Брези със самостоятелен вътрешен двор и две учителки, които ще се грижат целодневно за децата ни, като едната от тях ще общува с тях изцяло на английски език. Борим се с дообзавеждане, правилници, вътрешни уговорки, права и задължения на всеки от нас и подобни административни и не само подробности, без които не може. Радваме се, че нещата, макар и трудно, все повече се случват и, живот и здраве, ще стартираме на 15-ти септември.

Към момента сме 8 деца на възраст 3-4 години, но ни липсват още 2-ма съмишленика. В тази връзка: ако вие сте или случайно познавате някое семейство, което желае да отглежда детето си, оставайки близо до него, активно включвайки се в организацията на заниманията и обучението му и можещ да отделя по няколко часа веднъж седмично за присъствие в кооператива, моля, пишете ни на e-mail: rkdetstep@gmail.com. Можете да научите повече подробности и чрез страницата ни във Facebook:http://www.facebook.com/rkDetskiStapki (http://www.facebook.com/rkDetskiStapki).

Финансово кооперативът се самоиздържа, т.е. не се цели печалба, а единствено грижа за децата ни!


Приемате ли деца на година и два месеца?

Не, специално при нас - в Детски стъпки, децата са на минимум 3 години, а и вече станахме 10 мами с дечица, което ни е максимума :peace:.
Опитайте в Слънчовци - там са от годинка нагоре:
http://www.facebook.com/slanchovci

Speed - ние също пускахме обяви в jobs.bg, но вече не са актуални от около 2 седмици и повече.
Сигурно е нова тази за която споменаваш, но не знам за кой кооператив. Слънчовци знам, че усилено търсеха учители, но мисля, че вече са намерили. Питайте ги директно тях, във Фейсбук страничката има координати.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: careener в вт, 18 окт 2011, 18:35
здравейте:)

Здравейте ентусиасти! Радвам се, че ви намерих. Днес за пореден път изпратих детето си с рев и тръшкане на детска градина.  Казва, че там не и харесва и и вярвам. Аз вътрешно също чувствам, че това не е правилното място за нас. Учителите са от старата школа - груби, прекалено авторитарни, раздават наказания като за световно... и т.н. Това не е моето разбиране за нещата. Така че мисля, че му е дошло времето да намеря алтернатива. Сериозно прегърнах идеята за родителския кооператив.  Живея в западната част на София, така че си търся съмишленици от Красна поляна Западен парк, Разсадника, Света Троица, Гевгелийски, Възраждане. Ще се радвам ако се намерим  :hug:

Поздравления за всички, които вече вървят по този път! Вярвам, че не е лек, но също съм сигурна, че е по-добър за децата ни! Ще се радвам, ако скоро пак има ден на отворените врати, от където ние прохождащите в това начинание можем да почерпим идеи, опит и вдъхновение.

Хубав и усмихнат ден!

fish_creek, някой друг, има ли новини новини за нашия район? във Фондови жилища сме ние и с радост ще се включим от края на януари-ранния февруари 2012 и ние!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pow в пн, 28 ное 2011, 15:46
Здравейте, записвам се да следя темата, въпреки че сме много малки още и сме далече от това, но няма как да не си мисля какво ще е след година, две и имам голямо желание да участвам в подобен кооператив като му дойде времето. За сега ще събирам информация :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в ср, 30 ное 2011, 18:47
Не е рано. Сега е моментът да намериш група майки с деца на възраст около твоето и да почнете с кратки срещи, групи за игра и т.н., за да се опознаят децата и вие също - как иначе ще започнеш с напълно нови и непознати хора след година-две?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pow в ср, 30 ное 2011, 19:24
Не е рано. Сега е моментът да намериш група майки с деца на възраст около твоето и да почнете с кратки срещи, групи за игра и т.н., за да се опознаят децата и вие също - как иначе ще започнеш с напълно нови и непознати хора след година-две?

оо..ами не се бях замислила по този начин....

Добре тогава....
Ако има дрги майки с малки бебоци които харесват идеята пишете да се свържем. :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ita_ma_ma в чт, 01 дек 2011, 13:02
Лошото е , че често се опознаваш с хора, докато сте в майчинство, мислите нещо и после изведнъж всеки добива нови идеи или му се усмиряват хормоните и т.н.
По-обмислени и лесно приспособими са кооперативите за деца над 3 години. Тогава има и повече занимания като възможности и повече неща като цяло...
Това са си мои разсъждения де. Моите ходят на ясла, но от дълго време си мисля за тези кооперативи и дори съм си харесала място, но сякаш в провинцията не са разпространени... А ходите ли и семействата някъде заедно, в смисъл че децата стават приятелчета - на планина, на разходки, дори в парка. Опитвам се да си го представя...   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в чт, 01 дек 2011, 20:32
Мамчета, родителски кооператив в района на квартал Красно село търси нови попълнения:)

Тъй като възрастоватова група на дечицата е 3,5-4,5 годинки, търсим госпожица и/или господин на и над 4 годинки.

За допълнителна информация можете да видите следната тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=606771.0

Или направо да пишете на hmashkova@gmail.com

Oчакваме ви!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в сб, 28 яну 2012, 10:00
Здравейте:)
детето ми е на  16 месеца и живеем в район Красно село.
Там ситуацията с приема в детски заведения е потресаващ.

Има ли майки , които  са около този район и  са в безизходица за отглеждането на децата си.

Моля пишете ми , за да създадем  алтернатива на детско заведение- родителски кооператив.

:) :hug:успехи


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в нд, 29 яну 2012, 17:25
Marry-Rada, имаш ли идеи за помещение? Също така някакви съмишленици? С каква ангажираност ще е кооператива - полу или целодневен, ще има ли учителки, колко:)?

Иначе аз съм от района и голямото ми дете е в кооператив. Малката също така искам да посещава нещо подобно, но след време.

А и не знам дали си наясно с какво се захващаш, но е безумно безумно трудно и енергоемко. Разбира се, каузата си заслужава и всички усилия се компенсират, но все пак имай едно наум:)

Успех много и стискам палци!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivaiski в пн, 30 яну 2012, 15:23
 Здравейте всички! В родителски кооператив "Къща Мусала"  - Ри ри ра в кв.Бъкстон/Павлово се освобождават места за дечица между 2,6-3,6г. Схемата е възможна и за работеши родители.

http://ri-ri-ra-read.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html

При интерес се свържете с Диляна  0888 558 446 (след 19ч.)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пн, 30 яну 2012, 21:55
Ако позволите един съвет - много хора напоследък се палят да правят нови кооперативи, но не е лошо първо да се включите в съюествуващ такъв (пък дори и за няколко месеца - като го заявите в началото, разбира се), за да натрупате малко опит. Иначе няма как да знаете с какво се захващате :).


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в вт, 31 яну 2012, 14:38
Емем, мда, има логика в съвета ти :) Но пък много често и неща през които съм преминала и вече знаейки колко усилия са ми коствали бих се замислила да повторя, пък така като не знаеш какво те очаква смело с главата напред  :D


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в пт, 03 фев 2012, 08:39
Но пък много често и неща през които съм преминала и вече знаейки колко усилия са ми коствали бих се замислила да повторя, пък така като не знаеш какво те очаква смело с главата напред  :D

Така е; ако знаехме предварително с какво се захващаме, сигурно нямаше. Малко като с раждането на деца ;), макар че някои хора повтарят и потретят  :lol:.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mai4e_zai4e в ср, 08 фев 2012, 12:03
...макар че някои хора повтарят и потретят  :lol:.
И аз така- повторих, бих и потретила...ще видим...
Големият ми син тръгна на ясла през октомври, но...започвам да съжалявам. Всички знаете минусите на тези институции предполагам. Тъй като се очертава да се преместим на малко по-широко - някой знае ли за кооперативи в западните райони на София(да речем, около Западния парк)?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Malini в ср, 15 фев 2012, 10:23
И мен ме интересува ако има съществуващ кооператив в западната част на София... Живея в Толстой, но няма проблем принципно и с кола да се развозваме до където трябва. Мисля, че въпросът ясла е кауза пердута  :tired:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: lunhua в чт, 16 фев 2012, 15:40
 :hug:Ееех,момичета,а мен ме интересува такъв в Шумен или алтернатива на яслата,освен бавачка, :ooooh:,но си знам,че няма newsm78  :bouquet:Ако все пак знаете подобен вариант,споделете,моля!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: *Elle* в чт, 23 фев 2012, 12:17
...макар че някои хора повтарят и потретят  :lol:.
И аз така- повторих, бих и потретила...ще видим...
Големият ми син тръгна на ясла през октомври, но...започвам да съжалявам. Всички знаете минусите на тези институции предполагам. Тъй като се очертава да се преместим на малко по-широко - някой знае ли за кооперативи в западните райони на София(да речем, около Западния парк)?
И аз съм в този район, за съжаление няма родителски кооператив наблизо или поне аз не съм открила подобна информация.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Des-Qna_Pleven в ср, 29 фев 2012, 07:14
Копирам се от друга тема, защото не бях видяла тази:

Привет!
Аз имам няколко въпроса към хората с опит с организирането на кооперативи и други подобни форми.

Има ли някаква форма на финансиране от държава/фонд/някоя органзиация.. - обучение или еднократно финансиране за поемане на някакви начални разходи...

ДО 2009та се финансираха тн Фамилни центрове, направих запитване до АСП и ми отговориха, че програмата вече не работи, по нея правеха и обучения.
Ето я http://www.az.government.bg/Projects/Prog/OtherProg/FamCentr.htm
Дали не може да искаме от отговорните институции да се преработи, преразгледа или по друг начин финансира или поне узакони подобна форма на дневно гледане на деца или кооператив. Някаква подписка да направим, предполагам сте правили запитвания и проучвания...

Моята ситуация е следната. Скоро изтича майчинството ми и оставам без работа, а детето не мога да запиша на ясла.. По-голямото ми дете от тази година ходи на градина, но  там е голяма драма, не ми се пише дори. Предвид, че няма кой да ги гледа /или поне малкия/, а аз ще остана без доходи - мога да гледам тях двамата и да кажем още 3-4 деца срещу заплащане. Мога да ползвам голям апартамент с детска площадка зад блока и аз да съм основен организатор на повечето неща. Съответно така отпада разхода за наемане на помещение, а другите 4 семейства ще трябва да "излъчат" по един представител /мама, татко, баба, леля/, който да ми помага в 4 от дните от седмицата за около час и половина на обед или следобед... Така остава разход за 1. Заплата 2. Отопление през зимата /хол,спалня,малка спалня, кухня, коридор/ 3. Храна и материали, консумативи..
Големият проблем: Жилището има нужда от ремонт - смяна на дограма задължително, изолация...Затова и по-горе зададох въпроса за финансирането по някаква линия....

Забравих най-важното: Става дума за Плевен, където все още няма огромен проблем с местата в детските градини и таксата е 45 лева на месец, групите са претъпкани обаче.

Месри предварително на всички, които ще споделят опит. А ако някой от града иска да обсъдим нещата - нека ми пише на лични. Става дума за деца, които към края на годината ще са на две и половина-три години... Ако успеем да се организираме и намеря начин/пари да ремонтирам - да стартираме като наближат трите годинки..тоест набори края на 2009та-2010та-началото на 2011та..

Вариант е и да наемем помещение, но предвид ниските доходи в града - дано има навити.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: helderling в ср, 29 фев 2012, 16:06
Здравейте,
С удоволствие се включвам да следя темата за родителските кооперативи. Имам момченце, което скоро ще направи годинка. Желая да съчетавам грижите за него с работата, към която искам да се върна. Попитах в няколко кооператива в нашия район (Манастирски ливади) за възможност да се присъединим, но се оказа, че сме малки (Слънчовци приемат след 1г и 6м):( Ще се радвам да се запозная с други майки, на които дечицата им ще навършат годинка през лятото, и които харесват идеята за родителския кооператив.
Ще се радвам да получа съвети от по-опитните майки, участници в кооперативи, по отношение на това, дали е възможно съчетаването на отглеждането на дечица на годинка в кооператив (предвид, че те все още не могат да правят много неща сами) с връщането на работа?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Щастливата в сб, 03 мар 2012, 17:43
Здравейте, копирам поста си от темата, която създадох и тук, дано да няма проблем  :hug::

Здравейте:)

От близо една година съм започнала да се подготвям за мястото, където ще се развива синът ми след третата годинка /есента на тази година/.

Сред всичките възможни методики, педагогики и детски градини, най-много ми допадна системата на Мария Монтесори. Да не кажа направо, че се влюбих в начина на отношение към детето. Още повече, че съм я изучавала и в университета и много ми хареса. Оказа се обаче, че детските градини Монтесори в България просто не са по възможностите /финансови/ на моето семейство. Това, разбира се, много ме натъжи. В същия момент разбрах, че моя колежка от университета /и двете сме специалност "българска филология" се е записала в Северноамериканският Монтесори университет за обучение за Монтесори учител. Тя е невероятен човек, страшно слънчева и позитивна със страхотно отношение към децата /и без Монтесори /, моят син я обожава, а и всяко дете, до което се е докоснала /в момента се занимава именно с гледане на деца на около 3-4 години, докато завърши Монтесори обучението/

И ето как се роди моята идея да съчетая всички неща в едно - хем да е Монтесори, хем да не е толкова скъпо като това по Монтесори детските градини.

Мястото, което ще се наеме, ще бъде или голям апартамент или етаж от къща до Южния парк. Заниманията ще са целодневни - като в детска градина, всеки родител ще може да участва със занимания, но ще може и да е свободен по цял ден - тоест - както сам реши, ангажираността на Монтесори учителя във всеки случай ще бъде целодневна.

Децата ще са 5 или 6 /максимум 7/ на възраст около 3 години.

Разходите предвиждам да са около 300 лева на дете на месец. /според проучванията ми на цените на наемите в района и заплатата на учителя/. Целта е да се делят разходите, в никакъв случай не е да се печели.

Искаме просто едно прекрасно място за нашите деца, където да прекарат този толкова важен за техния живот период от 3 до 5-6 години, и където не просто да престояват децата, ами и да израстват в насока, която е точно тяхната, а не наложена.

За момента сме 3 деца - две момичета и едно момче, които есента ще бъдат точно на по 3 годинки.

Търсим си още 2 или 3 сериозни дечица:)

Който се интересува - може тук или на лични:)

Честит празник на всички ни и прекрасни слънчеви дни! :hug:  :bouquet: :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vnebeto в пн, 05 мар 2012, 14:12
Здравейте Аз имам две дечица.Едното е на 2 г и 4 месеца,а другото е на 6 месеца.Подала съм молба за ясла още през лятото,но няма места все още.Преди два дни разбрах за родителските колективи.Бих искала да попитам дали има някой който се намира в Надежда,или в околните квартали до които има директен транспорт от тук.Наистина съм привърженик на тази алтернативи на детските градини.Като прочетох няколко отговори назад видях,че и други майки се интересуват от кооператив в района.По принцип аз не мога да участвам по цял ден ,тъй-като трябва да се грижа за бебето,но бих могла да съм полезна почасово.Имам художествено педагогическо образование и се занимавам професионално с музика,така че ще пеем и рисуваме на воля:)))Най-искрено се надявам да се появи някой,който знае нещо по въпроса.Ще следя темата,но ви моля ако на някой от колективите в района спешно му трябва детенце над 2 годинки,може да ми се обади по телефона: 0887940499 казвам се Мария
Пожелавм радост на всички!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Malini в вт, 06 мар 2012, 00:15
Най-искрено се надявам да се появи някой,който знае нещо по въпроса.Ще следя темата,но ви моля ако на някой от колективите в района спешно му трябва детенце над 2 годинки,може да ми се обади по телефона: 0887940499 казвам се Мария
Пожелавм радост на всички!
Мария, аз не знам в близост до Надежда да има функциониращ кооператив. Имаше писано за един в близост до Западен парк. Иначе и аз се интересувам. В момента кандидатстваме за ясла, обаче не съм им върл привърженик...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vnebeto в вт, 06 мар 2012, 13:58
Благодаря за отговора!Преди да родя работих в едно детско "Арт" студио,което си беше като детска градина.Бяха ме наели да водя часовете по рисуване,но между другото правех всичко останало по време на моята смяна.Аз не се оплаквам,защото беше много интересно.Имаше,теми и програма за седмицата,месеца и деня,която включваше гимнастика,танци после уроци по приложни изкуства,после обяд ,игри след обяд изящни изкуства слушахме приказки,четяхме книжките които учеха в училище и след 15 и 30 гледахме детски филми до като родителите дойдат да ги вземат в 17 часа.Всеки петък играеха театър и се теглеше тема за следващата седмица.Децата бяха на възраст над 3 години и не спяха на обяд.Не зная как се процедира с по-малки деца,защото те спят.Ако някоя майка се наеме да организира нещо в района може да разчита на мен,да помогна с каквото мога.Знам,че програмата няма да е същата,като в студиото,но може да намерим някой с повече опит,който да ни помогне с организацията..Аз имам чувството,че яслата е място на което родите дават децата си ,за да могат да започнат работа,а грижата за тях до голяма степен се прехвърля на тази институция.Няма да говоря за плюсоврте и минусите.Всеки родител си знае,но все пак  искаме най-доброто за децата си ,а истината е че ние най-добре можем да го намерим и да им го дадем поне за този етап от тяхното развитие.Най-добре ще бъде да си помагаме :)))Поздрави!
Пожелавам любов на всички!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: *Elle* в вт, 06 мар 2012, 17:05
Най-искрено се надявам да се появи някой,който знае нещо по въпроса.Ще следя темата,но ви моля ако на някой от колективите в района спешно му трябва детенце над 2 годинки,може да ми се обади по телефона: 0887940499 казвам се Мария
Пожелавм радост на всички!
Мария, аз не знам в близост до Надежда да има функциониращ кооператив. Имаше писано за един в близост до Западен парк. Иначе и аз се интересувам. В момента кандидатстваме за ясла, обаче не съм им върл привърженик...
За огромно мое съжаление няма кооператив в района на Западен парк..


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Malini в ср, 07 мар 2012, 00:57
Значи тотално грешно съм запомнила  :ooooh: жалко. Ще поровя все пак да видя с какво съм го объркала....

vnebeto, би било супер, ако можем да се организираме някак си, че направата на кооператив си е бая хамалогия. Ще помисля и аз за други варианти...  :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Des-Qna_Pleven в ср, 07 мар 2012, 09:59
Аз имам въпрос към вече работещите кооперативи. Особено тези, които са в апартаменти.
Искахте ли разрешение на съседите, уведомихте ли ги?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: nesrin в пт, 09 мар 2012, 21:57
Интересна ми е темата. Тепърва се запознавам и ще ви следя.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в сб, 10 мар 2012, 13:03
vnebeto, до колкото си спомням имаше родители които се интересуваха в района на Западен парк и за Надежда ми се струва, че имаше питане преди време, но до тук ми спират спомените..Това съвсем не пречи да се пусне нова тема, че търсите съмишленици за сформирането на нов тук, във фейсбук може да се разпространи като информация чрез в момента функциониращите..Стига да има желание мисля, че ще се намерят семейства. А до колкото, че имате и малко детенце, то едното не пречи на другото, при нас някой от дежурящите майки са с мъници. Съчетава се, не е невъжможно :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 11 мар 2012, 10:55
Аз имам въпрос към вече работещите кооперативи. Особено тези, които са в апартаменти.
Искахте ли разрешение на съседите, уведомихте ли ги?

Не би било лошо, но не, не сме го правили. След което известно време имахме проблеми с няколко съседи (които, впрочем, не живееха до нас, а през 2 етажа, но просто се дразнеха от това, което правим). Не е зле да говорите поне с тези, които са непосредствено до/под/над вас. Ние имахме късмет, че под нас бяха възрастни и недочуващи хора. Питахме ги дали имат оплаквания - не. Тези над нас обаче се оплакваха няколко пъти, защото по времето за сън на внучето им се е случвало нашите деца да са доста шумни и да го будят. След 2-3 оплаквания треперехме много и занимавахме децата с тихи игри.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в нд, 11 мар 2012, 11:06
Има ли някаква форма на финансиране от държава/фонд/някоя органзиация.. - обучение или еднократно финансиране за поемане на някакви начални разходи...
...
Дали не може да искаме от отговорните институции да се преработи, преразгледа или по друг начин финансира или поне узакони подобна форма на дневно гледане на деца или кооператив. Някаква подписка да направим, предполагам сте правили запитвания и проучвания...

Не ми е известна в  момента подобна форма за финансиране. Узаконяването се оказа доста сложна задача. Ето тук съм описала и проблемите, които се появяват в новия проектозакон: http://priateli.info/?p=2456 не само не се споменават кооперативите като алтернативна форма в новия закон, но и се предвиждат наказания и глоби за подобна дейност (в интерес на истината, и в сегашния закон има подобен текст; но се надявахме в новия да отпадне).

Цитат
Моята ситуация е следната. Скоро изтича майчинството ми и оставам без работа, а детето не мога да запиша на ясла.. По-голямото ми дете от тази година ходи на градина, но  там е голяма драма, не ми се пише дори. Предвид, че няма кой да ги гледа /или поне малкия/, а аз ще остана без доходи - мога да гледам тях двамата и да кажем още 3-4 деца срещу заплащане. Мога да ползвам голям апартамент с детска площадка зад блока и аз да съм основен организатор на повечето неща. Съответно така отпада разхода за наемане на помещение, а другите 4 семейства ще трябва да "излъчат" по един представител /мама, татко, баба, леля/, който да ми помага в 4 от дните от седмицата за около час и половина на обед или следобед... Така остава разход за 1. Заплата 2. Отопление през зимата /хол,спалня,малка спалня, кухня, коридор/ 3. Храна и материали, консумативи..
Големият проблем: Жилището има нужда от ремонт - смяна на дограма задължително, изолация...Затова и по-горе зададох въпроса за финансирането по някаква линия....

Забравих най-важното: Става дума за Плевен, където все още няма огромен проблем с местата в детските градини и таксата е 45 лева на месец, групите са претъпкани обаче.

А мислила ли си какво ще стане, когато ти или някое от децата ти боледувате, а останалите родители разчитат на теб за отглеждане на децата им? Много голяма отговорност поемаш, която не знам как ще изпълниш, честно.

Ниските такси в градините и нуждата от ремонт на жилището са други сериозни проблеми, които ми се струват труднопреодолими в случая. Не искам да те обезсърчавам, но имам доста натрупан опит с кооперативите и съм потрошила доста нерви (а и средства, защото наехме жилище, но сме имали доста месеци със сериозен дефицит). Така че съм длъжна да те предупредя за рисковете, които поемаш.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vnebeto в нд, 11 мар 2012, 11:26
Няма ли някакъв начин, да направим подписка или петиция,или протест срещу тези нови закони.Да защитим правото на кооперативите да съществува.Няма ли начин да се направи под друга форма.Ето като това "арт" студио в което аз работех,или пък някак да бъде под формата на не правителствена организация с не стопанска цел,която разчита на дарения...Извинявам се ако звучи наивно,просто питам...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Des-Qna_Pleven в нд, 18 мар 2012, 01:43
Емем, мерси.

Важни неща вмяташ.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bubi383 в вт, 20 мар 2012, 13:17
Здравейте,някой от Вас да знае за родителски кооператив в Младост 1(София).Имам интерес към подобна форма на занимания,имам син на 2г. и половина,но не ни приемат на ясла,за градина също нямаме големи шансове.Моля,ако някой има информация или има кандидати за създаване на подобно нещо да пише.Предварително благодаря


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pow в нд, 25 мар 2012, 12:27
Здравейте,някой от Вас да знае за родителски кооператив в Младост 1(София).Имам интерес към подобна форма на занимания,имам син на 2г. и половина,но не ни приемат на ясла,за градина също нямаме големи шансове.Моля,ако някой има информация или има кандидати за създаване на подобно нещо да пише.Предварително благодаря

Ние сме във този район, но детето ми е много малко още... евентоално като стане на годинка и нещо ако има желаещи със толкова малки деца съм много желаеща :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Marselito в вт, 24 апр 2012, 10:34
i√k@, malini, *elle*, vnebeto,
хайде да се видим и да помислим може ли да организираме нещо заедно за децата си. Дотук сме 5, които живеем недалеч една от друга. Малини, Внебето и аз сме в Надежда, ивка и ел в/около Западен парк. Струва ми се напълно приложимо.

Ако искате, пишете ми на лични и ще организираме среща. Уточнявам, че се интересувам от кооп за малкия ми син - на година и почти 10 месеца в момента.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в ср, 25 апр 2012, 22:55
Привет! Нашия кооператив е в процес на търсене на още дечица http://g.gradina.net/ .


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: tochica в чт, 26 апр 2012, 16:25
Как се прави кооператив?

Вие сте родител и търсите позитивна и ведра атмосфера извън дома за своето дете/деца? Любопитно ви е какво е това родителски кооператив?

Заповядайте на 5 май, събота, в 10,30 часа в КоОпчето, за да ви разкажем за нашия опит и да отговорим на вашите въпроси.

За повече информация и записвания, пишете на koopcheto@gmail.com.

https://www.facebook.com/koopcheto


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mai4e_zai4e в пт, 27 апр 2012, 12:00
Евридик@ за момента все още съм в Слатина. Планирам на есен да сме вече в Люлин 9. Би могло през лятото да си организираме на удобно място срещи веднъж седмично, за опознаване и организиране.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: barbaronka в пн, 07 май 2012, 23:21
Кооператив Къща Мусала си търси още малки (и големи) приятели. Намираме се в Павлово, в къща с прекрасен, слънчев двор.
Към момента сме 6 семейства, а за малчуганите се грижат две млади, симпатични и амбициозни учителки.
Търсим дечица между 2,5 и 3,5 годинки и родители, които да са активни, да вярват в кооперативната идея и да имат желание да й се посветят.
Пишете ни на ku6ta_mysala@abv.bg, ще се радваме да се запознаем!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: orhid - Antoaneta Ivanova в нд, 13 май 2012, 02:45
 Записвам се да следя темата, интересувам се от кооперативите.
 Аз съм  във Варна и синът ми е дете със специални нужди, тръгнахме в масова градина с асистент, но  много тежки боледувания имаме ,иначе там му харесва, но обмислям различни варианти с по-малко деца и по-спокойна среда.
  Първите неща, които ме интересуват са:
  - ако искам да регистрирам официално начинанието - под каква форма може да стане това?
  - проекти, по които може да се финансира поне част от начинанието,примерно заниманията по интереси, вкл. такива за деца със спец.нужди?
  - има ли някъде в нета изисквания на ХЕИ, пожарни и т.н.,които трябва да се спазят?
  - как точно се наема учител ,който да занимава децата? В смисъл документално как се оформя?
  Приемам всякакви съвети , ако някой се интересува от участие в идеята, може да ми пише. Намирам се в район кв.Левски, имам помещение.
 Знам че ще изисва усилия начинанието, затова искам да преценя правилно дали ще се справя.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Marselito в пн, 14 май 2012, 15:43
Здравейте!
Включвам се отново, за да ви известя, че i√k@, malini и аз сме във връзка една с друга и обмисляме създаване на кооператив за дечица на около 2г в района на Надежда, Люлин или Западен парк. Ако има интересуващи се, моля, нека ми пишат лично съобщение.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: *Sladkishka* в пн, 14 май 2012, 16:24
Здравейте!

Детето ми е на 1,2 годинки и наесен планирам да се върна на работа. От известно време започнах да се интересеувам от идеята детето ми да посещава кооператив. Но имай о това ще бъде трудна задача. Опитвам се да намеря такъв съществуващ. Организирането тепърва на такъв ми се струва много отговорно, а и за съжаление, като започна работа, няма да имам възможност да участвам в гледането на децата. Намирам се в Манастирски ливади, но като цяло не искам да се ограничавам само с този квартал, да кажем, че се опитвам да намеря кооператив в южните квартали.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в вт, 15 май 2012, 08:43
Записвам се да следя темата, интересувам се от кооперативите.
 Аз съм  във Варна и синът ми е дете със специални нужди, тръгнахме в масова градина с асистент, но  много тежки боледувания имаме ,иначе там му харесва, но обмислям различни варианти с по-малко деца и по-спокойна среда.
  Първите неща, които ме интересуват са:
  - ако искам да регистрирам официално начинанието - под каква форма може да стане това?
  - проекти, по които може да се финансира поне част от начинанието,примерно заниманията по интереси, вкл. такива за деца със спец.нужди?
  - има ли някъде в нета изисквания на ХЕИ, пожарни и т.н.,които трябва да се спазят?
  - как точно се наема учител ,който да занимава децата? В смисъл документално как се оформя?
  Приемам всякакви съвети , ако някой се интересува от участие в идеята, може да ми пише. Намирам се в район кв.Левски, имам помещение.
 Знам че ще изисва усилия начинанието, затова искам да преценя правилно дали ще се справя.

За съжаление, единственият начин за регистриране на кооператив по съществуващия закон е като го регистрирате като частна детска градина или за по-лесна процедура - детски център (там няма контрол над образователната програма, само от ХЕИ и пожарна). Това ни казаха от МОМН, към които се обърнахме с предложение да впишат кооперативите в новия за кон за образованието. По-подробно съм описала проблема с узаконяването в тази статия в "Дневник": http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/05/14/1826908_roditelskite_kooperativi_-_smislena_alternativa_izvun/

Днес (15. 05. 2012) между 10:00 и 10:30 ще има разговор по БНР за кооперативите - можете да го слушате.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: orhid - Antoaneta Ivanova в вт, 15 май 2012, 09:45
 Благодаря ти, Емем, за информацията. :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Маринова в вт, 15 май 2012, 10:20

Днес (15. 05. 2012) между 10:00 и 10:30 ще има разговор по БНР за кооперативите - можете да го слушате.

По Хоризонт ли? Слушам го в момента и не засягат тази тема...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в вт, 15 май 2012, 11:57

Днес (15. 05. 2012) между 10:00 и 10:30 ще има разговор по БНР за кооперативите - можете да го слушате.

По Хоризонт ли? Слушам го в момента и не засягат тази тема...

Ох, много съжалявам, по Христо Ботев е било в 10:10 до 10:40. И аз го изпуснах. Объркала съм се.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: бонита в пн, 04 юни 2012, 09:44
Емем, чета, чета и в крайна сметка стигам до извода, че нищо не ми е ясно.
Не се представих. Аз съм един родител-ентусияст опитващ се да направи някакво алтернативно място за забавление на детето си И поради факта, че сме от хилядите неприети деца в ДДГ.
Може ли да помоля  :pray:за обяснеие(като на съвсем затъпяла :oops: мама), какво да му се не види и как да се направи? Вече изпадам в паника. Поздрави и приемам идеи и съвети от всички минали по този гаден път.  :peace:  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: jasmin_veni в пн, 04 юни 2012, 19:39
Запис да следя темата.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Стаяна в вт, 05 юни 2012, 00:24
Здравейте!

Включвам се тук, защото съвсем на скоро създадохме нов родителски кооператив в центъра на ул. Будапеща и търсим още две семейства. Имаме светъл етаж от къща и голям двор, който съвсем скоро ще превърнем в чудно място за игри.

За сега сме пет семейства. Пожелаваме си малчугани, които да навършват 2 години през периода май-семтември 2012  и за предпочитане поне едното да е момче.
 
Децата ни в момента са на възраст 9 м., 1 г., 1,3 г.,1,4 г., 1,9 м. - три момичета и две момчета.

Целта ни е кооперативът да заработи напълно през септември. Дотогава имаме много да създаваме и да се опознаваме.

Ако се интересувате, пишете ни на tanjageorgieva@abv.bg. Можете да дойдете да се запознаем, да видите какво сме започнали, какво сме намислили да става занапред и дали нашите представи за това как да растат децата си приличат с вашите. Отворени сме и за споделяне на опит, макар и в момента да сме все още в началото.

Поздрави и успех на всички!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ейприл3 в чт, 07 юни 2012, 14:39
Здравейте!
От известно време и на мен ми се върти в главата идеята  септември месец да се върна на работа.Имам желание да запиша дъщеря си в родителски кооператив в центъра на София/по възможност около НДК/.Концепцията на кооперативите ми допада много.Моля,ако някай зная  ДК в центъра,да пише!Мерси в аванс!
Стаяна,моля те,/може и на лични/,да ми дадеш точен адрес на вашия кооператив! :hug:Желая ви ползотворна работа и безброй усмихнати детски личица!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в чт, 07 юни 2012, 16:50
"КОпчето", мисля че е до НДК.
Ейприл, виж по-назад в темата, имаше линк с действащите кооперативи в София. Май в сайта на "Приятели".  :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ейприл3 в чт, 07 юни 2012, 20:23
Валкирия,сърдечно ти благодаря! :hug:Сега ще се разровя за повече информация.Прекрасна вечер!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в чт, 07 юни 2012, 22:49
На сайта на приятели www.priateli.info наистина сме събрали информация за действащите кооперативи, които са ни подали информация за тях. Може и да има и други, разбира се, които не са се свързали с нас.

Ето и едно предаване от 6 юни 2012, "На кафе", в което разказваме за кооперативите. http://play.novatv.bg/play/274555/?autostart=true

A тук разказват за Ри-Ри-Ра в "Малки истории". http://bnt.bg/bg/productions/120/edition/23186/malki_istorii_1_uni_2012_istorijata_na_kooperativa_ri_ri_ra


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Stiliana Todorova в нд, 10 юни 2012, 22:19
Здравейте,
Дъщеря ми септември ще е вече на 1г. и 6м. и си търся вече действащ кооператив или ентусиасти да се хвърлим в начинанието. Районът е кв.Иван Вазов и околностите. Не зная разходите на месец горе долу какви са.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в нд, 10 юни 2012, 23:04
Stiliana Todorova, Слънчовци са в Стрелбище и са с по-ниска възрастова граница. Свържи се, ако искаш с тях  :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Stiliana Todorova в ср, 13 юни 2012, 00:11
Да, свързах се с тях, но имат едно място за дете над 2г. Ако някой се интересува може да се свърже с тях. Къща Слънчевите зайчета най-вероятно от септември ще сформира малка група.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в ср, 13 юни 2012, 09:02
Как излизат разходите на 1 дете лято и зима?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Stiliana Todorova в ср, 13 юни 2012, 15:09
Казаха ми, че зимата с храна е 380 лв. Но зависи колко деца ще се съберат и може да е по-малко. Реално има частни градини за същите пари, но на мен този вариант ми допада повече. По-малкия брой деца, присъствието на някой родител, струва ми се доста по-щадяща за детето обстановка. Не съм готова още да й показвам агресивно що е то фрустрация и че светът е и лош.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: kamikadzegirl87 в ср, 13 юни 2012, 15:47
privet na vsi4ki,interesyvam se za kooperativ v raiona na krasna polqna,znaete li dali ima?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mariahK в ср, 13 юни 2012, 18:12
380 лв не са малко пари, но сте права-отношението е човешко:)

Още обмислям варианти... :hug:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: В хармония с природата в вт, 31 юли 2012, 17:20
:hug:Ееех,момичета,а мен ме интересува такъв в Шумен или алтернатива на яслата,освен бавачка, :ooooh:,но си знам,че няма newsm78  :bouquet:Ако все пак знаете подобен вариант,споделете,моля!

И аз имам същото питане.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: syconium в сб, 04 авг 2012, 00:35
Здрвейте,

след щателно проучване в интернет съм малко в положение шах-мат. :)

Имам си две момиченца - малката навършва 2 г. през септември, голямата - 4 г. през октомври. До момента си ги гледах у дома и работех дистанционно, но служебните ми ангажименти се увеличават драстично и това вече няма да е възможно. Вариантите "ясла" и "детска градина" за мен не са варианти :) Много бихме искали да си намерим родителски кооператив в района на Южен парк, Център. Но не ми се ще да разделям децата -ще се чувстват по-добре заедно. Самостоятелни са и двете, активни. А ние с баща им имаме възможност да се включваме дейно.

Ще се радвам да си намерим местенце


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sis_19 в нд, 05 авг 2012, 16:19
Здравейте и аз се интересувам за кооператив в района на Иван Вазов и южния парк, така че за сега ставаме три мами с горните мнения има надежда ако искате може да търсим още членове и да си направим ние :) Искам да попитам, ако сте запознати, как седи въпросът с майчинските, трябва ли да се прекъсва отпуската по майчинство, както при държавните и ЧАСТНИТЕ вече ясли, което мен ме спря да го дам на ясла, тъй като оставащото време от отпуската ми е много важно, не от гледна точка на 240 те лева а като време :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Женя 83 в нд, 05 авг 2012, 22:37
Здравейте и мен ме интересуват кооперативите.
На първо време се интересувам от това как се регистрира такъв кооператив. Четох назад, че като детски център. Т.е някоя от майките трябва да регистрира фирма, така ли?
Моята идея е да прескочим яслите, кооператива да действа около 1 -1.5г.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sis_19 в пн, 06 авг 2012, 11:08
доколкото прочетох кооперативът е сдружени с нестопанска цел и се регистрира по закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не като фирма


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Женя 83 в пн, 06 авг 2012, 13:55
доколкото прочетох кооператива е сдружени с нестопанска цел и се регистрира по закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не като фирма

Може ли някой да ми обясни по подробно, може и на лични ако сметнете, че не е за темата.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в чт, 09 авг 2012, 10:28
Момичета, ще отговоря на последните 3 поста (извинявам се, ако пропускам някой; не влизам много редовно тук).

sis_19 няма никаква причина да се спира отпускът по майчинство, тъй като не ползваш държавна социална услуга, което предполагам е причината да нямаш право да запишеш детето си на ясла и в същото време да си останеш у дома и да ползваш майчинство. Силно съм изненадана обаче, че и ЧАСТНИТЕ ясли вече са причина да си спреш отпуска. Наистина ли са го написали това някъде? Не виждам никаква логика, честно, докато не влезе в сила принципът Парите следват детето.

Женя 83, няма установен режим за регистриране на кооператив. Ако функционира подобно на детски център (т.е. отворен е и приемате деца срещу някакво заплащане), то наистина най-добре е да се регистрира като такъв. Ако е по договорка между група родители, може евентуално да се мине без подобна регистрация; в момента работим с един адвокат по уточнаване на тези неща и още нямаме готов отговор, но скоро ще имаме, надявам се. Но регистриране на етски център е различно от регистриране на фирма или НПО. Едното касае дейността и мястото, а другото - лицето, което осъществява дейността (физическо лице/юридическо лице - фирма или сдружение примерно). Не е нужно да си сдружение, за да регистрираш детски център.

Заповядайте във Фейсбук и харесайте страницата на Родителски кооперативи, ако искате да следите случващото се и да влезете в контакт с други кооперативи: http://www.facebook.com/roditelski.kooperativi


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Женя 83 в чт, 09 авг 2012, 12:48
Емем ще дадеш ли пак линка, моля?!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: emem в чт, 09 авг 2012, 15:01
Емем ще дадеш ли пак линка, моля?!
Извинявам се. Мисля, че сега е ОК в горния линк. Ето го пак: http://www.facebook.com/roditelski.kooperativi 


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: samuel в чт, 16 авг 2012, 21:26
Сега откривам темата и се връщам да чета.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vnebeto в пн, 03 сеп 2012, 16:05
Здравейте,нас ни нямаше през лятото.Някакви раздвижвания по въпроса с родителския кооператив в Надежда или околните квартали има ли?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mariya.K. в нд, 23 сеп 2012, 18:06
Търсим си съмишленици!

Здравейте!

Аз и моят съпруг от месеци се вълнуваме от темата за родителските кооперативи и сме убедени, че това е най-доброто място за отглеждане и възпитаване на нашето дете. Така от няколко месеца съвместно с други семейства сериозно се заехме с организацията и мога да се похваля, че нашият родителски кооператив "Тумба Лумба" намери своя дом в центъра на София (ул. Раковска х ул. Любен Каравелов) и ще стартира първата седмица на октомври. Търсим си още няколко семейства с деца на възраст между година и няколко месеца и 2 години и 1-2 месеца. Очакваме от родителите да са ентусиазирани, позитивни и инициативни, да могат да отделят от своето време за допълнителни ангажименти като готвене, почистване, пазаруване. Не е нужно да дават дневни смени, но е хубаво да си калкулират около месец адаптивен период, в който да идват с децата в кооператива. Може да прочетете подробности във фейсбук група http://www.facebook.com/groups/358683827533877/, или да се свържете с мен на имейл kafadarova@hotmail.de


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: мартеа в ср, 26 сеп 2012, 10:42
Влизам в темата, за да споделя, че си търсим кооператив в Банкя. В момента детето ми е на 2,4 г. Ще съм повече от щастлива, ако намеря съмишленици тук.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: miniemouse в сб, 29 сеп 2012, 01:26
Темата много ме вълнува... но за сега един "прост" запис.. Извинете и благодаря!   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: matzko в нд, 30 сеп 2012, 01:29
Мартеа, попаднах на тази страница за Банкя http://www.facebook.com/pages/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%A5%D0%B0%D0%B9/217244128335010


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: мартеа в нд, 30 сеп 2012, 11:14
Matzko, това е Горна Баня :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: matzko в нд, 30 сеп 2012, 11:19
То не е и кооператив ... извинявай, нещо съм недогледала.  :oops:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: *Sladkishka* в нд, 30 сеп 2012, 23:05
Здравейте!

Родителски кооператив "Къща Слънчевите Зайчета" има свободни места за дечица от 1 до 3 годинки.

Заинтересованите могат да ми пишат на ЛС за повече информация.

Хубава вечер!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra_iv в нд, 14 окт 2012, 10:11
redreny2000, здравей!
Надявам се да сте си намерили вече дечица и запълнили групата! Разкажи ни малко повече, ако може за "Къща Слънчевите Зайчета", понеже преди време между кооперативите си коментирахме, че не знаем нищо за вас. Как сте се организирали, на принципа на общата солидарност сте, т.е. поделяте средства, отговорности или под друга форма? Родители дават ли дежурства? Би ни било интересно :) Хубава седмица, изпълнена с много детск усмивки ви желая!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: *Sladkishka* в вт, 16 окт 2012, 13:33
ra_iv, ние се присъединихме там септември. Не сме от отганизаторите. На тях им се роди второ детенце преди седмица и аз им съдействам.
Иначе едно семейство се грижи основно за организацията, като те са си сметнали далу горе месечните разходи и останалите дечица са на месечна такса там.
Има учителки, които се грижат за децата и родителите не са ангажирани. Но пък при желание могат да участват и ходят, когато поискат.
Намираме се в една къща близо до Южния парк, с дворче, където извеждат децата, когато времето го позволява.
Храна се поръчва за обяд от кетъринг.
Родителите имаме ангажимент да водим децата закусили, да осигуряваме плодове и следобедна закуска по график.

Питайте, ако има още нещо, което ви интересува.
Намерихме си едно детенце, но имаме все още места.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: joanajana в пт, 19 окт 2012, 21:41
Здравейте,

бихме искали да се включим или ако има желаещи да организираме кооператив в района на:
Студентски град, Витоша, Симеоново, Бистрица или Драгалевци
моето дете е момиченце на 1 годинка :)Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Shamsina в нд, 21 окт 2012, 23:39
Здравейте!
Сега откривам темата. Да знаете някой кооператив в кв. Кр. село, Хиподрума или Лагера в София?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vnebeto в пн, 22 окт 2012, 06:56
"Слънчовци"се намира на ул.Нишава срещу Южния парк.
"Къщата на слънчевите зайчета също е близо до парка може би на 2 спирки в една пресечка на бул.Гоце Делчев.Улицата е Никола Крушкин-Чолака
Аз бях и в двата кооператива и за двата мога да кажа хубави неща.
В първия много ми хареса приятелската атмосфера и отношение,а
втория е просто като някаква приказка самата къщичка.Има зимна градина и двор и люлка,на мен ми се стори много приятно.
Далече са ми и двата от Надежда,за това се отказах
Успех!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Radostina_Y в вт, 23 окт 2012, 12:57
Здравейте,

ние сме новооткриващ се родителски кооператив "Чело коте книжки", който се намира в центъра на София, до метростанция "СЕРДИКА". Жилището, в което ще отглеждаме нашите дечица е просторно, топло и уютно, разполага със собствена вътрешна тераса - мансарда, където необезпокоявано малките палавници могат да играят на чист въздух. Възпитанието на децата е едно от най -важните неща за пълноценното им развитие, затова сме предвидили разнообразни дейности като изучаване на английски език по метода "Хелен Дерон", театрални занимания, детска работилничка, библиотека "Чело коте книжки" със заемане на книжки за дома, занимателни литературни четения, песнички, организирани танцувални занимания. Имаме и много други идеи, които да обогатяват сетивното и умственото възприятие на малчуганите. Кухнята е на кетъринг.
Търсим си съмишленици - има свободни места за деца между 1г. и 3г.
За контакт с нас: chelo.kote.knijki@gmail.com или на телефон: 0898 60 36 36.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pumpal_1 в вт, 23 окт 2012, 18:29
Здравейте! Търся РК в Лозенец(долната част). Моля, споделете ако знаете за такъв.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Shamsina в вт, 23 окт 2012, 22:35
vnebeto, благодаря ти за предложенията и твоите впечатления   :bouquet: ще ги имам предвид, но са ми малко далеко. Сега е добре, но после в студа и дъжда ще ми дойде в повече. Продължавам да търся :) А ти сега какво ползваш?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Ruby. в нд, 04 ное 2012, 21:42
Здравейте :)  В нашия кооператив имаме място за едно детенце. Възрастта е между 2 и 3 годинки, намираме се до Южния парк. И вече имаме страхотни учителки :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Женя 83 в нд, 04 ное 2012, 23:03
Здравейте! Опитваме се да направим кооператив в Русе. Търсим си дечица :) Ако има заинтересовани пишете ми на лични


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: alinna в пт, 23 ное 2012, 16:57
Здравейте!

Има ли някакво развитие за района на Младост (София)? Дали вече съществува кооператив в квартала, или някъде наблизо?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: KaterinaVal в пн, 26 ное 2012, 14:58
Здравейте! Имам син на година и девет месеца. Обожава децата и игрите.  Зимата обаче наближава, дечицата в парковете намаляха и май ще прекарваме все повече време вкъщи. Иска ми се да му осигуря пълноценно общуване с деца и възможност да развива своята индивидуалност. Безумните правила и възгледи на възпитателите в държавните ясли (ако човек изобщо може да се добере до тях) не съвпадат с философията ми. Частните ясли и центрове за деца пък от своя страна са или заети, или твърде скъпи, или не приемат деца, които „още не са свалили памперса“. Оказва се доста трудно да се намери шарено, топло и приветливо място за деца между 1 и 3 години.

Затова решихме да го създадем... И така се появи СТАЯТА ЗА ИГРА: http://igra.ad4you.eu/

Наскоро се настанихме в къща с двор до парка „Заимов“. Имаме хубава, голяма, светла стая, пълна с играчки и приключения, и двама прекрасни аниматори, които обичат игрите с деца.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 29 ное 2012, 22:08
Може да се наложи да протестираме против новия закон за предучилищното образование, в който ще става задължително децата над 4г да ходят на градина. Това ще е от 2016г.
Вижте това:
http://www.novanews.bg/news/view/2012/11/26/39936/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-4-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-2016-%D1%82%D0%B0/


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 29 ное 2012, 22:10
и това
http://www.segabg.com/article.php?id=626454


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: irinka kartinka в чт, 29 ное 2012, 22:10
http://priateli.info/?p=2632


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в нд, 02 дек 2012, 03:46
Здравейте! :)
Търсим съмишленици, за организиране на кооператив в западните или  югозападните райони на София.
Идеята ни, не е просто алтернатива на детската градина, а едно наистина по-позитивно и здравословно местенце, каквато мисля е изначалната функция на един кооператив. :)
Търсим си дечица между 2,5 и 3,5г. За сега, сме две семейства.

Иринка, ще протестираме, разбира се.  Жалко, че се налага. :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: мартеа в нд, 02 дек 2012, 15:55
Здравейте! :)
Търсим съмишленици, за организиране на кооператив в западните или  югозападните райони на София.
Идеята ни, не е просто алтернатива на детската градина, а едно наистина по-позитивно и здравословно местенце, каквато мисля е изначалната функция на един кооператив. :)
Търсим си дечица между 2,5 и 3,5г. За сега, сме две семейства.

кои точно квартали имате предвид?
Ние сме в Банкя и евентуално бихме се присъединили за нещо в Люлин или в Овча купел, новата част.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: valkiria79 в пн, 03 дек 2012, 03:23
Нямаме конкретни.  :)
Принципно ни се иска да е къща, за да може да се изкарва повече време на открито.
Може би, старата част на Овча купел. Или около Горнобански път.
 Но това ще го решим заедно, зависи от къде ще се съберем. :)
Пиша ЛС, Мартеа, за да не го обръщаме на чат.  :peace:


Титла: Родителски кооператив "Чело коте книжки"
Публикувано от: Radostina_Y в пн, 10 дек 2012, 14:16
Заповядайте в родителски кооператив "Чело коте книжки" се намира в центъра на София до метростанция "СЕРДИКА". Жилището, в което отглеждаме нашите дечица е просторно, топло и уютно, разполага със собствена голяма тераса към вътрешния двор на сградата, където необезпокоявано малките палавници играят на чист въздух. Те се забавляват и учат едновременно докато играят разнообразни игри по метода "Монтесори", учат английски език, пеят песнички, провеждат се театрални занимания със забавни сюжети, творим приказни неща в нашата детска арт работилничка, разполагаме с библиотека "Чело коте книжки" за най - любознателните, провеждат се занимателни четения на любими приказки, организираме групови танцувални занимания.
Кухнята е на кетъринг. Има свободни места за деца между 1г. и 3г.
За контакт с нас: chelo.kote.knijki@gmail.com или на телефон: 0898 60 36 36.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Светулчица в пн, 10 дек 2012, 15:05
Мамчета, хайде да кажем "НЕ!"
http://www.facebook.com/events/388920554527713/


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bori79 в пт, 14 дек 2012, 12:03
Здравейте,

търся родителски кооператив в района на Студенски град, Витоша, Драгалевци или Симеоново. Дъщеря ми е на 4,5 г.  и посещава 79 ОДЗ Слънчице, от където искам да я отпиша. Търся алтернатива - всички идеи и предложения са добре дошли.

Благодаря на всички :peace:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: _Gabi_ в пт, 14 дек 2012, 14:53
Запис да следя темата, защото и аз започвам сериозно да се замислям за тази алтернатива.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: BGM129236FM в сб, 29 дек 2012, 22:06
Записвам се да следя темата


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Bellisima в вт, 01 яну 2013, 17:18
Здравейте! И аз търся вариант за кооператив или с някоя мама да се редуваме с гледането на децата. Живеем в Драгалевци в къща. Дъщеря ми е на 1г и 7 м. Всички квартали в близост ме устройват-Симеоново, Драгалевци, Бояна, Витоша, Студ. град.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: бонита в сб, 12 яну 2013, 14:53
Здравейте мами, от една година го мисля и в крайна сметка се решавам да пробвам с организирането на Родителски кооператив в жилище( на половина мое), намиращо се в близост до мол Сердика. Моля заинтересованите мами(и татковци)на мъници между 1,5 и 4г. да ми пишат на лични. Смятам, че ще успеем да го направим приятно и весело място както за дребосъчетата ни така и за нас самите. :supermama:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: TEDDY_BEAR в сб, 12 яну 2013, 18:43
Записвам се да следя и се интересувам от кооператив в районите Борово, Гоце Делчев, Манастиркси ливади.
Ще съм благодарна, ако споделите информация :hug:.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: whiteFwolf_1 в нд, 27 яну 2013, 17:30
Записвам се да следя и се интересувам от кооператив в районите Борово, Гоце Делчев, Манастиркси ливади.
Ще съм благодарна, ако споделите информация :hug:.
+1  :lol: Намираме се в Манастирски ливади-запад и май май ще правим кооператив...


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Shamsina в нд, 27 яну 2013, 17:40
Записвам се да следя и се интересувам от кооператив в районите Борово, Гоце Делчев, Манастиркси ливади.
Ще съм благодарна, ако споделите информация :hug:.
+1  :lol: Намираме се в Манастирски ливади-запад и май май ще правим кооператив...

Ако го направите около Дойран или Красно село, направо бройте и нас :)))


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Веда Словена в пт, 08 фев 2013, 20:16
Запис, въпреки че ни е още мааалко рано:)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: radeva_neda@yahoo.com в ср, 20 фев 2013, 21:32
Здравейте :)  В нашия кооператив имаме място за едно детенце. Възрастта е между 2 и 3 годинки, намираме се до Южния парк. И вече имаме страхотни учителки :)
   
  Здравейте, поканата все още ли е в сила. Дъщеря ми е на 2 год. и съм заинтересована от предложението.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sun_and_sky в пт, 22 фев 2013, 12:05
Привети,
Родител съм в КоОпчето (намираме се до НДК) и имаме свободни места за дечица на 2+ годинки. Нашите са 6 на възраст между 2 г. 8 мес. и 3г. 5 мес. Работното ни време е удачно за заети родители 8-18ч. Имаме си три учителки, като винаги с децата са две от тях. В понеделник започваме с музика за малчугани с наша баба - музикален педагог. При нас определено е весело! Ще се радваме, ако проявяващите интерес ни пишат тук на ЛС или по другите канали: koopcheto@gmail.com; www.facebook.com/koopcheto или звъннат на Петя (0894717243) или Вени (0887564155).
С удоволствие отговаряме и на всякакви въпроси около създаване на кооп, така че свързвайте се с нас и за това на ЛС или по имейл.
Благодаря ви предварително и успех!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Цветина20 в вт, 26 фев 2013, 10:34
Здравейте,
Ние сме в района на НДК и също обмисляме варианта за РК за нашето малко момченце от април. Гледах снимки на "Копчето", изглежда супер, но проблема е, че нашия малчуган тогава ще е едва на 1,5 г. :((( Приемате ли по-малки дечица?
Има ли други желаещи за РК около НДК?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zaritoisa6i в нд, 03 мар 2013, 00:22
Здравейте, мили мами! С най-голямо удоволствие ще се присъединя към темата, за да кажа че след около месец и нашият родителски кооператив ще отвори врати. Вече си имаме помещение, което се намира в София, кв. Гео Милев. От другата седмица започваме освежителния ремонт, който се надяваме да приключи бързо. Ако обаче се присъединят към нас още родители, ще се случат нещата много по-лесно и откъм финансовата страна и откъм физическия труд. Само малко информация ще дам, че преди бяхме повече майки, но по неизвестни причини или по-скоро от някакъв страх от неизвестното, повечето майки се отказаха и то в последния момент. Точно когато трябваще да се дадат парите за наемането на помещението. И така си останахме 2 бих казала смели мами и решихме да рискуваме, да се захванем здраво за работа и да направим едно прекрасно място, както за нашите деца, така и за останалите, които надяваме се ще дойдат скоро. В нашия кооператив ще има осигурен педагог, храна, приятна обстановка, достъпна такса и много, много весели занимания за малките зайчета, както и нови познания. Така че каня всеки, който иска да се присъедини към нас или поне да разбере що за хора сме, къде сме и какво правим, да се свърже с нас на тел. 0896002093-Михаела.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в нд, 03 мар 2013, 18:54
zaritoisa6i - Михаела, радвам се, че нещата са потръгнали. Успех с начинанието и не се предавайте!
Може би е добре да уточните за каква възростова група дечица става въпрос. Тук пък вяврам, че ще намерите още съмишленици или поне силна морална подкрепа! Успех още веднъж!
https://www.facebook.com/groups/116729755069129/?bookmark_t=group


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: maman70 в нд, 03 мар 2013, 21:14
Вижте тази статия и мнението накраая
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1814711


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: glafira в чт, 07 мар 2013, 16:56
Търся вариант за Дианабад или жк. левски. Вече и аз не знам какво да правя


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zaritoisa6i в нд, 10 мар 2013, 09:26
Здравейте отново, мили майки. Искам да кажа на всички, които се интересуват от нашия кооператив, че срещата, която бях обявила, че ще се състои на 16 март, се измества на 17 март-неделя, в 11 часа. Моля всеки, който реши да дойде, да пише на лични съобщения или да се свърже с мен по телефона. Много сме напреднали с помещението, ремонтът е почти готов и наистина се надявам скоро да отворим нашият така дългоочакван родителски кооператив.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ist в вт, 12 мар 2013, 15:39
Здравейте и от мен! Моето момче ще направи 1 годинка през април, но аз също се интересувам от кооператив в центъра и бих желала да се включа, може би към края на лятото.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vaniag_va в ср, 20 мар 2013, 16:19
здр., включвам се и аз. Имам момиченце на 1,2г., родена е края на януари 2012, интересувам се от кооператив, в района на НДК за края на лятото, или и по-късно. Не бързам, но за мен това е варианта. С Баткото сме се сблъсквали с институцията "ясла". Писах на " КОопчето", много сме малки за тях, но съм впечатлена от милото им отношение. Ако някой може да ми предложи вариант, нека пише vaniag_va@ abv.bg.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Tani4ka_04 в вт, 02 апр 2013, 00:44
Здравейте! След едномесечно лутане по темата и разговори с няколко кооператива, искам да задам следните си въпроси, с надеждата, че ще ми отговорят родители с опит.

- как стои въпросът с храната в кооператива, в който сте, сте били или с който сте запознати отблизо? В два от тези, с които се свързах, децата се водят закусили, а за другите хранения всеки си носи; в друг са осигурени двете закуски, а обяда можеш да си го поръчаш там или да си носиш от вкъщи. Третият вариант е да се поръчва от детска кухня еднаква храна за всички, но тогава какво се случва с децата, които не искат да ядат тази храна?

- таксата кога се плаща - предварително или след като изтече месеца?

- плаща ли се еднократна и невъзстановима такса за включване?

- намаля ли се таксата при непосещение на детето за по-дълъг период?

- всички ли родители дават дежурства? Ако има недаващи, тяхната таксата еднаква ли е с таксата на тези, които дават дежурства?

- учителката/ите, които са наети, имат ли други допирни точки с децата (например родител на някое от децата) или са само учителки? Това последното е може би частен случай, но моля да изкажете мнение, вие бихте ли се притеснили, ако участвате в такъв кооператив.

Благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят! Вярвам, че ще бъде полезно и за други :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Веда Словена в чт, 04 апр 2013, 21:31
Условията на всеки кооператив зависят само от родителите и особеностите на децата.
Конкретно по въпросите мога да споделя това:

- В един от кооперативите, с който скоро се свързах, храната е задължително домашно приготвена и се осигурява от родителите на ротационен принцип. Първата закуска в кооператива е към 10 ч (плод) и се предполага, че преди това децата са закусили вкъщи. Месечното меню се обсъжда и одобрява от всички. В друг кооператив храната се осигурява от детска кухня; не знам какво се прави, ако детето не иска да яде от нея...

- Таксата се плаща предварително в началото на месеца, преди да се направят разходите;

- В някои кооперативи се плаща такса за включване, тъй като се включваш "наготово" и не си участвала в организирането на кооператива (осигуряване на помещения, възпитатели, интервюта, преговори, обяви за набиране на други деца, изработване на правила и пр.)

- В някои кооперативи всички родители дават дежурства, в други - няма дежурства. Ако има недаващи, логично тяхната таксата е различна от тази на дежурещите;

- В един от кооперативите инициатор за създаването му и възпитател там е родител на едно от децата. За мен това също би създало известен дискомфорт...

Моля те споделиш и ти опит. И ако можеш, дай някакви координати на РД, в които се приемат още деца, въпреки че на нас ни е малко рано.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zaritoisa6i в пт, 05 апр 2013, 01:07
Здравейте, включвам се в последния разговор, защото забелязвам, че касае предимно нашият родителски кооператив. И преди да изкажа позицията си искам да подчертая, че нямам за цел да се заяждам или да се оправдавам! Смятам, че всеки родител има право на избор, мнение и гледна точка за всичко, което е свързано с отглеждането, възпитанието и комфорта на неговото дете и че, когато започне да избира мястото, където то да остава докато са на работа трябва да отговоря на всичките му изисквания. Но когато става въпрос за родителски кооператив, всички трябва да са наясно, че се включват в една обща инициатива. В родителския кооператив е много важно родителите да имат едни и същи възгледи за отглеждането на децата, а ако има някакви разногласия, те да се обсъждат на живо, а не през скайп, бг мама или телефон.  По въпроса за храната на децата, аз на всеки по отделно обяснявам какви са причините, тя да е от частна детска кухня и до момента всички записани деца се хранят без проблем, въпреки, че никога не са яли точно тази храна. Второто, което виждам, че ви притеснява, а не би трябвало е еднократната такса. Веда Словена е отговорила много точно на този въпрос, това е самата истина. При нас се получи така: За създаването на коопертива работихме две майки и абсолютно сами от един стар и запуснат апартамент, направихме прекрасно място за децата, които сега идват там. Вложихме изключително много нерви, енергия, време, а и пари. Ами няма как да не се плаща за това нещо, защото за това се нарича родителски кооператив, място, което се създава и поддържа с дружни усилия от страна на всички родители, чиито деца ще пребивават там. При нас всеки идва на готово, само че ние не сме си напечатили парите и не са ни излишни. Взимахме пари на заем, за да се справим с всичко. Да не говорим, че до взимането на заеми се стигна след като една майка, която беше уж много навита да работи за създаването на кооператива заедно с нас, се отказа, точно един ден преди сключването на договора за наемането на помещението. А тогава бяхме разпределили парите за този разход на 3 и изведнъж трябваше да изнамеря една стабилна сума за 24 часа, защото пак си останахме 2 майки.  Няма да коментирам аргументите на въпросната майка за нейния отказ в последния момент, но само ще кажа, че тя смяташе, че след като ще положи някакъв труд трябва да има и печалба след това. Но според мен това не трябва да е така. Сега с този разговор, който се води тук във форума, осъзнавам, че най вероятно фактът, че аз съм едновременно инициатор за създаванет на кооператива, майка на едно от децата и учителката в кооператива, за което аз разбираемо ще получавам някаква заплата, я притеснява много. Това разбира се също е въпрос на личен избор. Аз насила никого не карам да си запише детето при нас, но когато не си дошъл на място да се поинтересуваш какво е направено до сега, как се гледат децата и какво е равитието на кооператива като цяло до момента, не можеш да си сигурен в нищо. Друго по този въпрос и смятам много важно е това, че когато човек е създал едно място с много любов и желание, би работил там с много по-голямо удоволствие от където и да било другаде. Аз сега давам всичко от себе си децата да са добре, не гледам само своето. В крайна сметка за това съм учила и това искам да работя цял живот. След като тези неща притесняват някого, той просто не идва и не си стиска ръката с мен в знак на съгласие с моите правила, защото всичко това, което сега правим в кооператива беше обяснено, че ще е така още преди да имаме помещението, а това означава, че още на първите срещи , които организирахме, всеки е трябвало да си даде сметка дали точно този кооператив ще е подходящ за тях. Все пак благодаря на всички, които са били коректни и искрени към нас и на тези, които ни се довериха и повярваха в нас.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Tani4ka_04 в пт, 05 апр 2013, 09:22
Веда Словена, благодаря за отговора!

- В някои кооперативи всички родители дават дежурства, в други - няма дежурства. Ако има недаващи, логично тяхната таксата е различна от тази на дежурещите;

Е това не за всички е логично ;)Моля те споделиш и ти опит. И ако можеш, дай някакви координати на РД, в които се приемат още деца, въпреки че на нас ни е малко рано.

Ето тук има една табличка, която може да ти е полезна: http://prikasendom.posterous.com/pages/177876 (http://prikasendom.posterous.com/pages/177876)
За опита - нямам личен такъв. И за разлика от други, ако съм помолена да споделя опит, няма да пиша теория...

 Надявам се да се включат и други майки. С опит :D С опит от действащи кооперативи, където с времето са решени възникнали проблеми.

Добавям още 1 въпрос:
- как са уредени отпуските и болничните за учителката/ите, платени ли са, кой я/ги замества


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vaniag_va в пт, 05 апр 2013, 15:41
Поздравявам, майките на новия кооператив, за смелостта и добрите намерения. Пожелавам им само напред и съжалявам, че са ми далеч. Всеки кооператив си има собствени разбирания, както всяко семейство. Кооператива е едно ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО.  Няма такива правила като в държавните ясли. Ако отидете на почивка, заедно, пет семейства с деца е прекрасно, нали...не е като да отидете на лагер от детската градина. Пиша това и моля майката със заядливите въпроси да не разваля хубавата тема.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: zaritoisa6i в пт, 05 апр 2013, 19:10
Много благодарим за моралната подкрепа.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в пн, 08 апр 2013, 14:35
Здравейте! След едномесечно лутане по темата и разговори с няколко кооператива, искам да задам следните си въпроси, с надеждата, че ще ми отговорят родители с опит.

Благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят! Вярвам, че ще бъде полезно и за други :)

- как стои въпросът с храната в кооператива, в който сте, сте били или с който сте запознати отблизо? -  В нашия кооператив децата идват закусили, към 10.30 има закуска с плодове. Като цяло за обяд готвим супа и основно, като, по изключение, ако някой е възпрепятстван,  се поръчва от детска кухня или био ресторант. Има и следобедна закуска.

- таксата кога се плаща - предварително или след като изтече месеца? - предварително

- плаща ли се еднократна и невъзстановима такса за включване? - да, плаща се. Тя има за цел да компенсира усилията и инвестициите на първите членове. Също е и един вид гаранция за сериозно участие и ангажимент в кооператива. При нас дори има и втора такса, нещо като депозит, който се връща при напускане (ако е спазено едномесечно предизвестие).

- намаля ли се таксата при непосещение на детето за по-дълъг период? - не, защото разходите са постоянни - наем, учителски заплати. Може да се намали мъничко лятото, заради по-малките сметки за отопление. Но при нас има дечица, които лятото не посещават два месеца и пак плащат пълна такса (несправедливо е, но иначе няма начин да оцелеем)

- всички ли родители дават дежурства? Ако има недаващи, тяхната таксата еднаква ли е с таксата на тези, които дават дежурства?  -  По мои наблюдения в един кооператив или се дават дежурства или не, като ако не се дават дежурства се наема трети учител и таксите стават над 300 лв. (без храна и плодове). При нас има родителски дежурства, уточнявам, че съществуваме вече втора година.

- учителката/ите, които са наети, имат ли други допирни точки с децата (например родител на някое от децата) или са само учителки? Това последното е може би частен случай, но моля да изкажете мнение, вие бихте ли се притеснили, ако участвате в такъв кооператив.. Тук ситуацията е малко по-деликатна и не бих искала да коментирам. При нас и двете учителки са външни. Една от майките е музикален педагог и свири на най-различни места, но за нашите деца го прави безвъзмездно. Факт е, че ако си учител и детето ти е там ще се стараеш и подготвяш много повече и ще даваш всичко от себе си. Деликатно е обаче спрямо детето, понякога то може да ревнува, когато майка му се грижи за други деца ( дори да бойкотира занимание). Деликатно е и финансово, но всеки си преценява. Също така по мое мнение за един кооператив са нужни поне двама учители - един учител всеки ден по 8 часа според мен не е ефективен и няма време за подготовка за другия ден.

Лично при нас най-големите проблеми и сътресения бяха при избора и смените на учителки, както и когато някоя от тях е болна. Въпреки това оцеляваме втора година и се надяваме така да продължим. За справка в момента децата ни са около 5 годишни - 9 на брой.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Tani4ka_04 в пн, 08 апр 2013, 16:02
hrisi-pisi, благодаря ти за изчерпателните отговори! Щом сте вече втора година, не само ще оцелеете, но и ще вървите напред  :hug:

Като каза, че децата ви са 5-годишни - как стои въпроса с предучилищната подготовка? Нямам предвид, че не ги обучавате ;) Визирам записването в първи клас, когато в училище ще искат бележка от ДГ за преминат предучилищен курс.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в пн, 08 апр 2013, 17:00
Моля:)
Иначе ще изкарат само една предучилищна, тази на 6. Реално повечето са 2008 набор, т.е. по принцип имат още две години до първи клас.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Dita_82 в пт, 12 апр 2013, 08:55
Някой да знае дали има РК в района на ж.к.Разсадника, Света Троица, Красна поляна, Сердика, Възраждане-София- за деца от годинка нагоре, който би могъл да препоръча?  Благодаря предварително и дано се сети някой, защото изобщо не открих нищо в темата, а ми е важно  :roll:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Jagar в пт, 12 апр 2013, 11:16
Моля:)
Иначе ще изкарат само една предучилищна, тази на 6. Реално повечето са 2008 набор, т.е. по принцип имат още две години до първи клас.

Извинявай, за кой кооператив става въпрос?
Благодаря!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: hrisi-pisi в сб, 13 апр 2013, 15:50
Моля:)
Иначе ще изкарат само една предучилищна, тази на 6. Реално повечето са 2008 набор, т.е. по принцип имат още две години до първи клас.

Извинявай, за кой кооператив става въпрос?
Благодаря!

"Детски стъпки" в Красно село.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Jagar в сб, 13 апр 2013, 17:30
Моля:)
Иначе ще изкарат само една предучилищна, тази на 6. Реално повечето са 2008 набор, т.е. по принцип имат още две години до първи клас.

Извинявай, за кой кооператив става въпрос?
Благодаря!

Малко повече информация може ли? Къде се намирате? Може и на съобщение. Координати за връзка. Благодаря!
"Детски стъпки" в Красно село.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Little Angel в ср, 22 май 2013, 13:06
Здравейте!
С моя приятелка обмисляме идеята да направим родителски кооператив, става въпрос за провинцията.
Събираме все още идеи и варинти как да бъде точно.
Това което ни интересува на първо време е какви документи са необходими, какви са изискванията на институциите за да бъде направен такъв кооператив?
Какво е задължително да има и всички тези детайли, ще се радвам ако някой отговори и даде насока от къде да започнем.
Благодаря   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pow в чт, 30 май 2013, 16:53

Това което ни интересува на първо време е какви документи са необходими, какви са изискванията на институциите за да бъде направен такъв кооператив?
Благодаря   :bouquet:

Какви документи и институции? Няма такива неща.

П.П.
Кооперативите не са законово обосновани... никъде не трябва да искаш разрешение, просто го правиш. Никой няма да дойде да те инспектира.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pisiana в сб, 06 юли 2013, 16:45
 и аз търся РК в района на Овча Купел или близките квартали.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sunlight_eli в сб, 06 юли 2013, 19:21
и аз търся РК в района на Овча Купел или близките квартали.
Не е точно РК, но Дом с крила мисля че бяха в ОК.

https://www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%BE%D0%BC-%D1%81-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0/153395891352824 (https://www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%BE%D0%BC-%D1%81-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0/153395891352824)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Peppery в чт, 11 юли 2013, 23:49
Записвам се да чета, много се въодушевих :)))
Невероятни неща сте направили, дами   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mtps в вт, 16 юли 2013, 19:47
Здравейте, esi12il и 6turka!
Бихте ли казали каква е месечната такса?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: didi24 в ср, 17 юли 2013, 15:39
В Стара Загора има ли такъв кооператив?  :roll:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: esi12il в чт, 18 юли 2013, 12:34
Диди, за съжаление сме в София :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: didi24 в чт, 18 юли 2013, 14:35
Жалко :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: pow в пт, 02 авг 2013, 17:42
Здравейте приятели!
С радост ви съобщавам за раждането на кооператив "Светулки и щурчета", който се намира в квартал Изток в близост до метрото. Кооперативът скоро ще стартира и търсим още 3 дечица на възраст около 2 годинки (момиченцата са с предимство), които да се присъединят към нас. Важни за нас са уважението към детската личност, здравословното хранене, възпитаването на любов към природата, стимулиране на самостоятелността и креативността на децата и бихме искали да намерим семейства със сходни възгледи, които да станат част от нашата група.

Ако смятате, че вашето семейство споделя вижданията ни може да се свържете с нас чрез съобщение към групата ни във фейсбук или чрез  лично съобение до мен тук.

https://www.facebook.com/pages/%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%89%D1%83%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/546786362049913?ref=hl


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: prima_dona в пт, 02 авг 2013, 21:47
Здравейте,
Наколко майки в Стара Загора организираме родителски кооператив и си търсим съмишленици. Пишете при желание да се присъедините!

В Стара Загора има ли такъв кооператив?  :roll:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ivita_iva в чт, 08 авг 2013, 22:43
Здравейте,
някой има ли опит с РК в провинцията. Ние сме 3 майки от малък  град и общо взето си живеем като в кооператив, но ни се иска да организираме нещата и да намерим други като нас.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: cycy в ср, 14 авг 2013, 09:52
Здравейте! Заемам се с организирането на родителски кооператив в района Гоце Делчев, Красно село, Манастирски ливади, Борово (в момента търся помещение под наем, така че мога да се съобразя с първите желаещи да се присъединят, а може и Драгалевци). Заемам се с цялата организация. Ще изчакам само за избора на учителки, за да обсъдим очакванията на всички, или поне на повечето.
Моята голяма дъщеря е на 3 год и половина и беше записана в детска градина, но съм безкрайно недоволна, а малката ми е на 8 мес (един бъдещ "кооператор" :)). Аз самата съм начален учител по английски език с голям опит в работата с деца и планирам да осигуря най-добрите условия за развитието и обучението на децата ми.
Ако съм ви заинтригувала свъжете се с мен на cammyy@abv.bg; 0898684236
Камелия


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: matzko в сб, 24 авг 2013, 00:25
Здравейте,
някой има ли опит с РК в провинцията. Ние сме 3 майки от малък  град и общо взето си живеем като в кооператив, но ни се иска да организираме нещата и да намерим други като нас.

От кой град? Оставете координати за връзка.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Акаша в вт, 03 сеп 2013, 18:39
Знаете ли дали има кооперативи в Люлин? А има ли желаещи да си основем такъв в района за деца набор 2011г.?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: My_angel2118 в вт, 17 сеп 2013, 16:16
Аз също се интересувам дали има такъв колектив в Люлин. Имам принцеса на 2г и 1месец и малка бебка на 2месеца а не ни приеха на ясла:( Трудно ми е да бутам количката и да тичам след каката.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: nadyas в ср, 18 сеп 2013, 12:05
И аз се интересувам , само че за Младост.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: stoychod в вт, 01 окт 2013, 21:29
Здравейте,

И аз се интересувам от РК за районите - Гевгелийски, Яворов ( около румънското посолство), Център ( около руски паметник). Имам 2 деца -  на 2,6 години и 4,2 години . Пишете ако имате информация, Благодаря


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: a_alex в пт, 18 окт 2013, 09:31
Здравейте,
Може ли да споделите за сформирането на РК има ли някакви изисквания като например за сградата. Наскоро прочетох че е добре помещението да е на първия етаж, може би се изисква и площадка за игра наблизо или не. Други някакви изисквания има ли за храна, оборудване и т.н. Има ли някъде къде да прочета за тези неща. Предварително благодаря.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sylviaaa в вт, 05 ное 2013, 19:33
Здравейте! :) Обръщам се най-вече към Акаша и My_angel2118 - аз също съм от Люлин и имам детенце на 2г5м и ми се иска да пробваме с РК. Вие имате ли някаква нова информация по въпроса за Люлин и околността? :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Megsyn в вт, 14 яну 2014, 15:38
Здравейте,
В нашия родителски кооператив
все още има свободно място за.
Учим ги да бъдат уверени , истински, свободни
и добри ХОРА.

Намираме се до х-л Хемус. Имаме си чудесно помещение със самостоятелен двор, където децата детенце над 2г. и семейството му.
Ако намирате здравословния начин на живот и позитивното отношение към децата за важни, при нас би ви харесало.
Ние искаме децата ни да растат здрави и щастливи прекарват много време, както и прекрасни учителки, така че дежурствата на родителите не са задължителни.
Свържете се с нас на sinikalinki@gmail.com или на тел. 0887785373.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: BGM316213FM в чт, 23 яну 2014, 15:00
Здравейте,
Искам да ви попитам за родителски кооператив в Младост! Има ли такъв?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: mama_v_36 в ср, 12 фев 2014, 15:27
Също проявявам интерес за района на Младост. Нещо не намерих информация за такъв  newsm78


Титла: Re: Родителски l
Публикувано от: pip4enceto в чт, 13 мар 2014, 16:53
И аз търся РК в района на Младост.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: stasina в нд, 16 мар 2014, 15:29
Здравейте!
Megsyn, може ли повече информация за вашия кооператив? На каква възраст са децата? Моите са на 2 г и 8 м и на 4 г. Някакви по-специални изисквания?
Благодаря за отговора!


Титла: Re: Родителски l
Публикувано от: Маринова в нд, 13 апр 2014, 09:23
Здравейте,
Няколко майки с дечица около 2 1/2 годинки си организираме група за игра. Идеята ни е да се срещаме 1-2 пъти седмично за по час или два, за да могат децата ни, които не посещават ясла, да играят заедно, както и да участват съвместно в интересни за тях занимания, организирани от нас. Засега ще играем на открито, избрали сме за място на нашата първа среща район около Южния парк и НДК. При лошо време, както и през студените месеци, ще се срещаме в дома на една от нас.
Ако идеята ви допада и имате детенце между 2 и 3 годинки, което отглеждате у дома и което има нужда от приятелчета на неговата възраст, пишете ми на лични.


Титла: Re: Родителски l
Публикувано от: cveti_sofia в чт, 24 апр 2014, 15:30
Здравейте,

Много ми допада идеята за РК. Моето момченце е още малко ( почти 8 месеца), но ми се иска да се ориентирам от сега, а не да търся нещо в последния момент. Ще съм много благодарна, ако някой има информация дали съществува такъв родителски кооператив в гр. София, в близост до кв. Витоша или Студентски град. Благодаря ви предварително  :)


Титла: Re: Родителски l
Публикувано от: Neli___ в сб, 10 май 2014, 22:42
А има ли РК във Варна? Моята мома е на 1г  и 5м.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: oktavia_be в ср, 18 юни 2014, 10:57
Здравейте търся родителски кооператив или съмишленици в района на Хиподрума, ВМА, Белите брези, Красно село, Лагера общо взето този район. Сина ми е на 2 г и 3 месеца, аз трябва да се върна на работа декември месец искам поне един месец да е свикнал на мястото където ще се гледа до като ме няма. Ако някой има информация или идея нека сподели!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mateya в пн, 24 ное 2014, 18:41
Някой търси ли РК за района на Дианабад ,  Студентски град, Витоша ???


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ronkis в чт, 27 ное 2014, 16:53
Здравейте! Работеща майка съм и съм пред огромния проблем-къде и на кого да поверя 11 месечното си бебе за няколко часа ,няколко дни в седмицата до като аз свърша със служебните си дела. Оказва се,че частните ясли са доста скъпо начинание за мен,а за жена която да идва в къщи....е,доста труден избор. Много се надявам да намеря решение в този форум....И да допълня,аз също съм от Люлин! Имам и въпрос относно РК, какво е заплащането и схемата за това? Да речем че се ориентирам в РК в друг квартал или район ако в Люлин няма....


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mateya в чт, 27 ное 2014, 17:25
Здравейте! Работеща майка съм и съм пред огромния проблем-къде и на кого да поверя 11 месечното си бебе за няколко часа ,няколко дни в седмицата до като аз свърша със служебните си дела. Оказва се,че частните ясли са доста скъпо начинание за мен,а за жена която да идва в къщи....е,доста труден избор. Много се надявам да намеря решение в този форум....И да допълня,аз също съм от Люлин! Имам и въпрос относно РК, какво е заплащането и схемата за това? Да речем че се ориентирам в РК в друг квартал или район ако в Люлин няма....
мисля, че в Люлин няма .... и нив сме на 1 г.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ronkis в чт, 27 ное 2014, 17:27
Здравейте! Работеща майка съм и съм пред огромния проблем-къде и на кого да поверя 11 месечното си бебе за няколко часа ,няколко дни в седмицата до като аз свърша със служебните си дела. Оказва се,че частните ясли са доста скъпо начинание за мен,а за жена която да идва в къщи....е,доста труден избор. Много се надявам да намеря решение в този форум....И да допълня,аз също съм от Люлин! Имам и въпрос относно РК, какво е заплащането и схемата за това? Да речем че се ориентирам в РК в друг квартал или район ако в Люлин няма....
мисля, че в Люлин няма .... и нив сме на 1 г.

Ох,не знам какъв е изхода! Освен да се работи за ясленските.....Ужас....


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra1i в пн, 08 дек 2014, 08:59
Търся родителски кооператив в София за деца с хранителни алергии. За съжаление не открих никъде. Решила съм да търся други работещи родители и да си го направим.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: branimira1 в сб, 13 дек 2014, 17:51
Здравейте,
Търся съмишленици за родителски кооператив в района на  Оборище, София. Детето ми е на 1 г., момче. Не желая да    плащам наем на ново помещение, тъй като цената става като за частна ДГ. Търся една или две майки, които живеят наблизо и с които да се редуваме в гледането на децата в нашите домове. Така излиза най-евтино, но е подходящо само за хора със свободна професия. Моля, който има интерес да ми пише на лични.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra1i в пн, 19 яну 2015, 15:33
ИСКАМЕ ДА СЪЗДАДЕМ РОДИТЕЛСКИ КООПРАТИВ
ЗА  ДЕЦА
С ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ И ПО-КЪСНО ЗАХРАНВАНЕ

Едно от предизвикателствата на времето, в което живеем и отглеждаме децата си,
е справянето с различни по вид алергии и непоносимости.
И това касае все повече хора и семейства!

Ако вие сте едни от тях, то присъединете се към нас!!!!!!

Нашата цел е да създадем място,
където деца, които са достигнали възраст за детска ясла
и детска градина,
но не са захранени напълно,
да играят, общуват, творят и се хранят ЗАЕДНО!
Пространство, общност,
в която децата ще могат да се хранят на една маса и да споделят храната помежду си!

Идеята ни е да се предлага безмлечно и безглутеново меню, което да е съвместимо с етапите на захранване на всички деца.
По-голямата ни цел обаче е, общувайки помежду си, да се окуражаваме и подкрепяме взаимно и така да израстем алергичността (алергията)!

За нас храненето не е просто въпрос на изхранване.
В отношението към храната се проявява и отношението към живота –
 с наслада, без задръжки, с желание да получаваш и да даваш!!!

Ние сме:
Ралица Борачева               Ралица Дечева
тел. 0897 871646               тел. 0888 643615
е-mail: ra1i@abv.bg               e-mail: raldede@yahoo.com


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: prima_dona в пн, 19 яну 2015, 21:33
За кой град става дума?

ИСКАМЕ ДА СЪЗДАДЕМ РОДИТЕЛСКИ КООПРАТИВ
ЗА  ДЕЦА
С ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ И ПО-КЪСНО ЗАХРАНВАНЕ

Едно от предизвикателствата на времето, в което живеем и отглеждаме децата си,
е справянето с различни по вид алергии и непоносимости.
И това касае все повече хора и семейства!

Ако вие сте едни от тях, то присъединете се към нас!!!!!!

Нашата цел е да създадем място,
където деца, които са достигнали възраст за детска ясла
и детска градина,
но не са захранени напълно,
да играят, общуват, творят и се хранят ЗАЕДНО!
Пространство, общност,
в която децата ще могат да се хранят на една маса и да споделят храната помежду си!

Идеята ни е да се предлага безмлечно и безглутеново меню, което да е съвместимо с етапите на захранване на всички деца.
По-голямата ни цел обаче е, общувайки помежду си, да се окуражаваме и подкрепяме взаимно и така да израстем алергичността (алергията)!

За нас храненето не е просто въпрос на изхранване.
В отношението към храната се проявява и отношението към живота –
 с наслада, без задръжки, с желание да получаваш и да даваш!!!

Ние сме:
Ралица Борачева               Ралица Дечева
тел. 0897 871646               тел. 0888 643615
е-mail: ra1i@abv.bg               e-mail: raldede@yahoo.comТитла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ra1i в вт, 20 яну 2015, 08:33
София


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bibs. в чт, 22 яну 2015, 20:12
здравейте,

опитваме се да сформираме РК в западните квартали на софия - илинден, разсадника, св. троица. засега сме се спрели на партерно помещение на ул. враня (намира се в банишора, на метри от бул. сливница). привлече ни основно огроооомната тераса, на която децата ще могат да прекарват по-голямата част от идващите топли дни. засега сме 3 семейства, търсим още 3-4. при интерес - на л.с.

поздрави!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Mateya в пн, 26 яну 2015, 16:10
Три майки  с много ентусиазъм, откриха две прекрасни учителки и наеха едно царство за дребосъци.... ДА НАПРАВИМ ПЪРВИЯ КООП в СТУДЕНТСКИ ГРАД :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: miniemouse в ср, 28 яну 2015, 10:50
Търся свободно място в кооператив в София за 3 годишно момченце.   :bouquet:


PS. Има ли вече кооператив и в Младост, защото и нан нас ни е най-удобо там, но съм отворена за предложения и от много други райони.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: МирaМира в нд, 01 фев 2015, 14:21
Здравейте, търся родителски кооперативи в центъра. Моето момченце е на 3г. и 3месеца.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bibs. в пн, 02 фев 2015, 15:22
намерихме прекрасно помещение на пазара д.петков и имаме устна договорка да го наемем от 1ви март. 90кв м, необзаведен, 4 стаи след основен ремонт. 1ви етаж, обезопасен, с климатик и ел. радиатори. има огромен вътрешен двор, намира се на метри от метростанция к. величков. търсим още поне 1-2 семейства от района, за да можем  да започнем. ако някои има интерес, нека ми пише. имам клипчета на мястото.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bibs. в пн, 02 фев 2015, 16:03
намерихме прекрасно помещение на пазара д.петков и имаме устна договорка да го наемем от 1ви март. 90кв м, необзаведен, 4 стаи след основен ремонт. 1ви етаж, обезопасен, с климатик и ел. радиатори. има огромен вътрешен двор, намира се на метри от метростанция к. величков. търсим още поне 1-2 семейства от района, за да можем  да започнем. ако някои има интерес, нека ми пише. имам клипчета на мястото.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: MalenaTak в пт, 20 фев 2015, 21:57
Здравейте,  търся РК в южните квартали.  Синът ми е на 1, 8 .


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: мадлен14 в вт, 24 фев 2015, 19:38
Здавейте и аз търся за момиченце на 2 и 1 месец за Южните квартали.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: vanqz в ср, 18 мар 2015, 09:03
Здравейте! Имам момиченце на 2 години и търся кооператив в района на Студентски град, Витоша, Дианабад, Дървеница, Изток.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: coxxx в пн, 13 апр 2015, 23:15
 Сформирам
нов родителски кооператив.
В Борово в момента се дава под наем къща, която е била нещо като детска градина за деца с логопедични проблеми. Мястото е идеално има
малък двор на тиха улица е, в близост до бул.България. Имам две познати приятелки с педагогика и една с психология. Аз съм в момента медицинска сестра на 7 часов работен ден с изгледи скоро да сменя сферата в която работя. Ако има
майки желаещи да сформираме родителски кооператив пишете! Смятам децата да са на различна възраст, за да може по-големите да са за пример на по-малките. Лично на мен не ми допада възрастовото ограничение което се налага навсякъде. Може и да греша, но според мен възрастта не е толкова важна. Важен е подхода към децата! Моето момче е на 4 и половина и не обича много да ходи на детска, за което си има
причина. Там
ги гледат колкото да ти го върнат цяло, за болестите и храненето да не говорим. Смятам, че децата ни заслужават най-доброто! Пишете :) с радост ще отговоря на всеки!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: h.anna в пн, 13 апр 2015, 23:58
здравейте,
търся РК в Драгалевци/Симеоново/Младост за момиченце на 1г. от август.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sevi_to в чт, 23 апр 2015, 10:59
Здравейте, майчета :) Виждам, че на няколко пъти се споменава кооператив в южните квартали като Стрелбище, Г. Делчев, Ив. Вазов. Заповядайте в групата за дискусия, която направихме във Фейсбук:

https://www.facebook.com/groups/436475996533132/?fref=ts

Скоро ще организираме и среща, за да обсъдим нещата наживо и да действаме нанатък!
Хубав ден ви желая  :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: branimira1 в пн, 22 юни 2015, 18:06
Здравейте,
аз намерих кооператив, но търсим още деца между 1,5 и 2,5 години. Намираме се на Евлоги Георгиев 62, имаме двор и 120 кв. помещение. Засега има 5 деца, търсим още толкова. Трябват ни хора, които ще участват в отглеждането . https://www.facebook.com/groups/1574743259475615/


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: a_alex в вт, 23 юни 2015, 14:25
Здравейте,
аз намерих кооператив, но търсим още деца между 1,5 и 2,5 години. Намираме се на Евлоги Георгиев 62, имаме двор и 120 кв. помещение. Засега има 5 деца, търсим още толкова. Трябват ни хора, които ще участват в отглеждането . https://www.facebook.com/groups/1574743259475615/

не мога да отворя линка. За деца на каква възраст става въпрос.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: branimira1 в ср, 24 юни 2015, 13:56
В поста съм написала - 1.5-2,5. Ето друг линк https://www.facebook.com/RkPrikazenDom/photos/pb.483002521721420.-2207520000.1435143297./921240817897586/?type=1&theater В него сме писали 1-2 години, защото тогава беше още май месец.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sashbon в сб, 11 юли 2015, 18:19
Здравейте,
Ние сме родители на деца за 2 клас и в момента сформираме може би първият Родителски Кооператив за деца на тази възраст. Целта ни е да създадем подходящи условия за учене, четене и игри на децата ни от класа след училище, т.е. Родителски Кооператив за Занималня. За сега сигурните деца са 15. Интересуваме се какви документи е необходимо първоначално да изготвим? Предварително благодаря!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: branimira1 в нд, 12 юли 2015, 13:23
Можете да си създадете сдружение с нестопанска цел (което никой не прави), но което е по-лесно за управление на отношенията ви с трети лица - наем на помещение, наемане на учители, приемане и изключване на членове и т.н. Дори и да решите да не правите официално сдружение, можете да си направите вътрешен правилник или устав, все едно как ще го наречете, с който всички да сте наясно какви задължения и права ще имате.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: sashbon в нд, 12 юли 2015, 19:27
Можете да си създадете сдружение с нестопанска цел (което никой не прави), но което е по-лесно за управление на отношенията ви с трети лица - наем на помещение, наемане на учители, приемане и изключване на членове и т.н. Дори и да решите да не правите официално сдружение, можете да си направите вътрешен правилник или устав, все едно как ще го наречете, с който всички да сте наясно какви задължения и права ще имате.

Благодаря!  :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Vita29 в сб, 25 юли 2015, 22:25
Здравейте,
Търся РК за малкото ми детенце в района на Младост, Дружба или някъде наоколо. В момента е на 8 месеца. Надявам се до есента да намеря местенце - т.е. да бъде на близо годинка. Аз съм завършила Английска филология и имам педагогическа правоспособност. За съжаление нямам никакъв опит като учител, затова малко с резерв го споделям. При всички случаи бих пробвала да преподавам английски на дечицата, ако сметнете, че това би било полезно за тях.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: HrisVic в пт, 14 авг 2015, 19:31
Здравейте, има ли кооператив в района на Лозенец (около Сити центъра)и НДК и какви са условията. Момиченцето ми ноември навършва 2 г.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Sonderzeichen в пт, 28 авг 2015, 23:49
Здравейте, има ли някаква новост за Варна? РК, който да поема деца на възраст 2-3 години?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Nelly* в сб, 12 сеп 2015, 13:15
Здравейте, в РК Бандата на ЯН има свободни места за дечица 1.5 - 3 г, намира се в  квартал Павлово -Бъкстон, работи 3 та година.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: kokona20 в вт, 22 сеп 2015, 10:51
Здравейте,

Във Варна има ли такъв?   :bouquet:


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: PoliMladenova в нд, 17 яну 2016, 14:11
Здравейте,

аз съм майка на две деца на 5г. и на 1г. и търся майки в Студентски град за да си сътрудничим.

Поздрави,
Полина


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Kosilia в ср, 11 май 2016, 13:53
Здравейте.

Интересувам се от РК в района на Борово. Красно село, Гоце Делчев или Стрелбище. Синът ми е на година и три месеца.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: 6turka в чт, 19 май 2016, 09:14
Здравейте.

Интересувам се от РК в района на Борово. Красно село, Гоце Делчев или Стрелбище. Синът ми е на година и три месеца.
Здравейте, в РК Бандата на ЯН има свободни места за дечица  от 1г. - 4 г, намира се в  квартал Павлово - -Бъкстон ( в близост до Пазара на Борово). Кооператива стартира преди 4 години.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Мася в вт, 24 май 2016, 12:35
Здравейте. Интересува ме , дали има  желаещи за сформирането на  кооператив в Надежда и Връбница?  Синът ми е на 1.2г. :)


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Radost Nezemna в сб, 26 ное 2016, 22:45
Здравейте,
Във Варна има нов кооператив за деца от 2 до 5 години. За повече информация можете да се свържете с мен на тел. 0896044266 или във фейсбук: https://m.facebook.com/profile.php?id=1143476962371600&tsid=0.05586490476370687&source=typeahead
Отворихме врати през месец юни 2016 и към момента имаме поне 2 свободни места.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Po3u в чт, 23 фев 2017, 17:10
Здравейте!
Мога ли да раздвижа темата?

Направила съм някакво проучване, но ми се ще да проверя и тук дали имате информация за кооперативи в района на Младост?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: MustyBunny в пн, 17 апр 2017, 09:27
Здравейте,

можете ли да ми кажете дали в РК родителите участват задължително в седмичните занимания или е възможно детето да бъде оставяно като на детска градина/ ясла?Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bibs. в пн, 17 апр 2017, 13:00
има кооперативи, в които не се налага да се дават дежурства за гледане на децата. но обикновено все някаква родителска активност се изисква. ценното на РК са именно разликите с държавните градини и ясли.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Po3u в чт, 20 апр 2017, 15:25
В нашият кооператив няма дежурства.
Отговаряме за готвенето и го правим на ротационен принцип.
Все повече се убеждавам, че сме взели най-доброто решение!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ^desika^ в пт, 21 апр 2017, 14:30
В нашият кооператив няма дежурства.
Отговаряме за готвенето и го правим на ротационен принцип.
Все повече се убеждавам, че сме взели най-доброто решение!
Здравейте, кой е кооперативът, за който говорите? Може ли малко повече информация?
Благодаря


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Емел в пт, 16 мар 2018, 14:07
Аз ще споделя нашия опит - след месеци неуспешно търсене на помещение в Дианабад, накрая го намерихме в Изток и .... стартирахме. Нито е невъзможно, нито е толкова трудно. :) Поръчахме изработката на дървени мебели, направихме списък на всичко необходимо, разписахме правила, разпределихме задачите и в понеделник почваме интервютата с учителите (имаме сериозен интерес). Направихме си табличка за прогнозно разпределение на средствата в бъдеще. Надявам се от началото на април да можем да сме приключили с подготовката.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: bybardyny в нд, 18 мар 2018, 14:04
Аз ще споделя нашия опит - след месеци неуспешно търсене на помещение в Дианабад, накрая го намерихме в Изток и .... стартирахме. Нито е невъзможно, нито е толкова трудно. :) Поръчахме изработката на дървени мебели, направихме списък на всичко необходимо, разписахме правила, разпределихме задачите и в понеделник почваме интервютата с учителите (имаме сериозен интерес). Направихме си табличка за прогнозно разпределение на средствата в бъдеще. Надявам се от началото на април да можем да сме приключили с подготовката.
Може ли да споделите повече подробности - приемате ли външни деца, на каква възраст, адрес, и каква ще е цената?
Благодаря.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Емел в нд, 18 мар 2018, 20:28
В настоящия момент дечицата с 7, но 2 ще се редуват през ден и ден факто са 6. Има едно на 1,5, но майка му ще си го придружава до ноември. Останалите са около и над 2 годишни, като дъщеря ми е най-голяма - на 2,7 стана днес. Правим много внимателен подбор, като на този етап задържаме 2 бройки за дечица, надявам се момченца, на около 2,6 г. Поръчали сме дървени мебели, които до края на месеца ще бъдат изработени, останалото вече сме си набавили. От утре започват и интервютата с учителите, заявили интерес. Разходите и участниците, както знаете и съгласно кооперативните принципи формират таксата и тя всеки месец е различна. Апартаментът се намира в близост до Фантастикото, което е зад х-л Москва.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Po3u в пн, 19 мар 2018, 11:27
Успех в начинанието!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: dandolina в пн, 19 мар 2018, 20:49
В настоящия момент дечицата с 7, но 2 ще се редуват през ден и ден факто са 6. Има едно на 1,5, но майка му ще си го придружава до ноември. Останалите са около и над 2 годишни, като дъщеря ми е най-голяма - на 2,7 стана днес. Правим много внимателен подбор, като на този етап задържаме 2 бройки за дечица, надявам се момченца, на около 2,6 г. Поръчали сме дървени мебели, които до края на месеца ще бъдат изработени, останалото вече сме си набавили. От утре започват и интервютата с учителите, заявили интерес. Разходите и участниците, както знаете и съгласно кооперативните принципи формират таксата и тя всеки месец е различна. Апартаментът се намира в близост до Фантастикото, което е зад х-л Москва.

Може ли да споделите как наемате помещението и учителите? Като физическо или юридическо лице?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Емел в пн, 19 мар 2018, 21:41
Предстои да се регистрираме като юридическо лице, на този етап само като физическо.


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: ^desika^ в ср, 28 мар 2018, 15:29
Здравейте, Емел,

ако е удобно, моля да споделите какви канали използвате при търсенето/наемането на учители?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Antimona в чт, 17 май 2018, 12:53
Здравейте! Някой има ли информация относно родителски кооператив Велико Търново?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Vir* в пт, 07 сеп 2018, 19:29
В настоящия момент дечицата с 7, но 2 ще се редуват през ден и ден факто са 6. Има едно на 1,5, но майка му ще си го придружава до ноември. Останалите са около и над 2 годишни, като дъщеря ми е най-голяма - на 2,7 стана днес. Правим много внимателен подбор, като на този етап задържаме 2 бройки за дечица, надявам се момченца, на около 2,6 г. Поръчали сме дървени мебели, които до края на месеца ще бъдат изработени, останалото вече сме си набавили. От утре започват и интервютата с учителите, заявили интерес. Разходите и участниците, както знаете и съгласно кооперативните принципи формират таксата и тя всеки месец е различна. Апартаментът се намира в близост до Фантастикото, което е зад х-л Москва.
А от колко часа до колко часа е престоя на децата?


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: Sivamurti в сб, 02 фев 2019, 23:30
Здравейте, някой дали има представа за съществуващ родителски кооператив в района на Манастирски ливади? Бъкстон или Павлово също става, успях да намеря само Къща Мусала, но ни е далеч, а Бандата на Ян вече са в Овча купел. Благодаря предварително!


Титла: Re: Родителски кооператив
Публикувано от: green_dawn в чт, 29 авг 2019, 10:24
Здравейте,

С познати обмисляме наемане на къща за родителски кооператив. Имаме обаче няколко чуденки, които ни се иска да изясним, за да знаем какво точно търсим. Най-основното е ако къщата, която се дава под наем е със статут на жилище, а ние искаме да я наемем за целите на родителския кооператив, трябва ли собственикът да смени статута? Другият въпрос е нужно ли е да се иска писмено съгласие от живущите в съседните къщи за осъществяване на дейност тип родителски кооператив?
Важно ни е тези въпроси да са изчистени, защото бихме желали евентуален дългосрочен договор и някакси не бихме искали по "средата" да изскочат зайчета.
Благодаря предварително ако някой може да помогне с мнение.


1