BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: iowanka в чт, 02 сеп 2004, 16:03Титла: Объркана съм!
Публикувано от: iowanka в чт, 02 сеп 2004, 16:03
Сигурно темата за изчисляване на термина я има вече, но аз не мога да се задържам дълго пред компютъра - имам доста болки и контракции. Моля ви, кажете ми, по кое изчисление да се ръководя, защото има много голяма разлика между датата, която излиза от ехографските прегледи и тази от датата на последна менструация - някъде около 10 дни. А пък цикълът ми не беше и регулярен. Много съм объркана!


Титла: Объркана съм!
Публикувано от: Karen в чт, 02 сеп 2004, 16:26
За мен това не голяма разлика, а щом цикъла ти не е редовен, много вероятно овулацията да е била по-късно/рано и оттам да идва разлика. Ехографът определя термина по определени размери на плода и считам, че е по-верен.
Моят календарен термин беше 13 август
ехографският 2 август
родих на 30 юли


Титла: Re: Объркана съм!
Публикувано от: agneshka в чт, 02 сеп 2004, 18:23
здравей!
първо се успокой:) терминът е една приблизителна дата и 10 дни изобщо не е голяма разлика.ехографският преглед дава най-точен термин около 4 месец. после разминаванията стват все по-големи, защото всяко бебе още в утробата се развива различно, а ехографът дава резултат според обиколка на главата, обиколка на гръден кош, дължина и др. подобни и "сравнява" тези мерки и теглилки със средните за съответната седмица.
лека бременност ти пожелавам!


Титла: Объркана съм!
Публикувано от: iowanka в пт, 03 сеп 2004, 10:14
Майчета, много ви благодаря!
И при баткото преди 6г. имаше някакво малко разминаване, но май не съм се шашкала толкова.
Интересното беше, че ходя при 2-ма различни гинеколози и от ранните ехогр. прегледи им се разминаваха датите. А пък те като разбраха един за друг, взеха да се плюят. Грозно!
Е, значи не ми остава много.

Целувки на слънчицата!


(https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png) (http://lilypie.com)


Титла: Объркана съм!
Публикувано от: firebird в сб, 04 сеп 2004, 00:10
Не ходи на двама лекари, това е шашкащо най-вече за теб, ако кажат нещо различно и ти почваш да се притесняваш.
Грешката в ехографските мерки идва от това, че триизмерното бебе се представя в двузимерна равнина и по нея се мери, нормално е, освен това 10 дни не са голяма разлика, много бебета се раждат спонтанно 10 дни преди или след термина.


Титла: Объркана съм!
Публикувано от: ala в вт, 07 сеп 2004, 15:42
Аз имах три дати - една според цикъла и две според два различни ехографа. Предполагах, че ехографите са най-точни, тъй като имам нередовен цикъл, обаче се оказа, че първата дата е най-вярна - родих на 30 юли тази година, а според цикъла ми трябваше да родя на 26 юли, според ехографите на 6 и на 20 август. :D