BG-Mamma

Хоби => Животни и домашни любимци => Темата е започната от: SaRaNia в чт, 16 юни 2011, 22:02Титла: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в чт, 16 юни 2011, 22:02
Неясно защо, но в тази тема- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=544444.15 (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=544444.15) не може да се пише, затова пускам нова.

След като умря предишното ни мъжко папагалче си взехме ново. Красавец, забавен, любопитен, интересен... много му се радвахме- до днес. Започната познатата история- с потуването. Направо ме заболя сърцето като го видях какво прави. Защо отново?! Какво ги мори тия птичета? 6 месеца си беше толкова жизнен- за разлика от женската- тя е мудна, едва лети- минава 2-3 м. и се приземява аварийно, изглежда болна, неконтактна е... обаче си живурка.
Много ми е мъчно :cry: Чудя се мога ли да направя нещо за него. Съвет?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Vesitu27 в пт, 17 юни 2011, 12:51
Това с потуването какво е? Ние имахме Жако много силно викаше сутрин (в 6.00 :shock:) и си  скубеше перата...


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пт, 17 юни 2011, 19:42
Потупва с крак- сякаш залита и го прави за да не падне. Поне предишния преди да умре правеше това. Снощи като видях, че и този се държи така, ми призля- реших, че и той ще мре. Но днес ми се вижда по-добре- жизнен е, яде, пее си, излезе от клетката да полети и се прибра.
Създала съм им всякакви условия да се чувстват добре- голяма клетка, много играчки с огледала, с камбанки, мъниста, люлки... разнообразна храна- и зърнени смески, и плодове и зеленчуци, имат креда, кост от сепия, прясна вода; пускам ги всеки ден да летят ако искат и да се прибират когато решат. Не знам какво повече да направя за да са здрави, но много се страхувам да не умре още някое (до сега 3 папагала ми умряха и все си мисля, че аз не правя нещо както трябва). А този наистина е много готин, всички вкъщи му се радваме.
И мен ме будят сутрин- към 6,30 ч. започват да крякат много силно :crazy:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: АлЕкС-мама в ср, 17 авг 2011, 12:02
Здравейте!
Аз пък искам да попитам... :tired:Колко дни примерно могат да преживеят без храна вълнистите папагалчета?
Много ми е кофти,защото последните дни бях постоянно на работа и покрай всичко останало почти забравях за моите...Да съм ги оставила 3 дни без храна горе-долу... :cry: Вчера намерих едното папагалче мъртво и това ме тормози.Вярно е,че хранилките бяха празни,но пък предната вечер им сложих хлебче.Възможно ли е да е умряло от глад? :tired:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в ср, 17 авг 2011, 20:17
Петя, съжалявам за папагалчето. 3 дни без храна за тях е много, те се хранят често, имат бърз метаболизъм. А прясна вода имали ли са?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в ср, 31 авг 2011, 21:17
И на мен днес ми умря папагалче, много е гадно :(


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: АлЕкС-мама в ср, 31 авг 2011, 21:58
Съжалявам,Рени. :( :tired:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пт, 02 сеп 2011, 22:25
Днес в един зоомагазин харесах папагалче и го купих. Още е бебе и не се знае какъв пол е, но е много сладичко- бяло с лек гълъбовосин оттенък. Но ми е мъчно за предишното, че и за по-предишното. Ако знаех, че така ще се привържа към тези пилета, въобще нямаше да се захващам да гледам папагали, уф :ooooh:
Сега съм си курдисала до бюрото две клетки- новия е изолиран от стария, който го лекуваме. Зарази се от това, което умря, с краста. Тия акари направо им изпиват жизнените сили. Онова горкото знаеше, че умира и се беше свило в един ъгъл на пода, отказваше и да се храни. Само дето се целуваше до последно с другия. Забелязах, че като умре едното папагалче, другото сякаш плаче- чурулика си едва доловимо или издават някакви други звуци, но съвсем тихичко.
Само мен ли ме тресат папагалски вълнения, няма ли с кой да си обсъждаме? :?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Холограма в сб, 03 сеп 2011, 01:01
Абе, Рени, не мога да повярвам, че ти се гледат птици в клетка. Хлапето от "Рио" насам е заискало папагал. На морето, на "нашето място" там, има една кръчма с папагал и всяка година задължително проверяваме жив и здрав ли е, как е...

Каза, че ще спре да иска папагал само срещу котка или рибки. Пробвах да го с костенурка - не. Хрумна ми за таралеж - тропал бил нощем според другите вкъщи  :lol:

Лично на мен не ми идва на ум нищо подходящо за домашен любимец у дома, освен за прасе, ама не знам има ли декоративни.

ПП
О, сега видях, че ги пускаш да летят. Все едно - не са си у дома.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в сб, 03 сеп 2011, 08:44
Декоративно прасе? Холо, ще ме умориш :35:
Моите хлапета от години искаха домашен любимец. Аз някога гледах рибки, още стоят 5-6 аквариума на тавана, но рибките не ставали за общуване и моето предложение не се прие.
Куче и коте аз отказах (поне засега), защото са сериозен ангажимент.
Взехме "декоративно" зайче, но то стана огромен заек, отиде на село, а от там е избягъл.
За костенурка и таралеж не се сетихме. И остана само вариантът с папагалите. Взехме една огромна клетка, най-голямата, която намерихме за вълнисти папагали. Напълнихме я с люлки и дрънкулки. Летят всеки ден в стаята (сега единият е под карантина и няма да ги пускам докато не се оправи) и вечер сами си влизат в клетката.
Папагалите са интелигентни птици и имат нужда да общуват със себеподобни или с хора. Не се чувстват добре когато сами и изоставени. Ако се гледат правилно, живеят по 15-20 год. Така че, не е задължително клетката да е като затвор.

Холо, рибките също са вариант за теб. Един красив аквариум е като жива картина.
Аз мисля някой ден да направя такъв, към 500 литров :)


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Холограма в сб, 03 сеп 2011, 11:40
...рибките също са вариант за теб...

Да, имахме в графика посещение на пилешкия пазар днес, ама то било работен ден, та не знам дали ще има пазар въобще.

...Един красив аквариум е като жива картина.
Аз мисля някой ден да направя такъв, към 500 литров :)

Идея от мен: правиш в кухнята втори шкаф за вградена фурна - под плота, сещаш се. И там слагаш аквариум.

Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Холограма в сб, 03 сеп 2011, 15:42
А вие откъде си купувате папагалчетата? Днес все пак имаше птичи пазар, пълно беше с папагали, вкл. вълнисти (по 6-7 лева). Този път имаше много и от едни по-големи - шарени и едноцветни, но не знам породата.
А в новия зоомагазин на Скайсити има Жако, много голям. Тези, дето се учат лесно да говорят.

ПП
Ей едно жако тука:
http://vbox7.com/play:9b30cecd

Ето за Рени и едно място за инфо, което сигурно знае: http://www.bgbirds.com/forum/viewtopic.php?t=1491


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в сб, 03 сеп 2011, 19:51
Това за аквариум под плота в кухнята е яко. А идея как ще се чисти? :lol:

И от този пазар сме купували папагал. Почти без пари- 6 лв., а е голям красавец. Даже планувах днес да ходим до там за нов папагал, но бях на работа. За това снощи купих папагалче от зоомагазин в Изток. Към него има и ветеринарен кабинет, а ми трябваше консултация и лекарство. Иначе щях да отида в Хит- Младост - там има страхотен зоомагазин, най-големият, който съм виждала. Има една стаичка само с папагали, вълнистите са десетки- огромен избор!

Това Жако от линка е много готино... "Ша та смачкам" :35: Имаше едно клипче с жако, което отваря клетка с катинар на фона на музиката от Mission impossible, но сега не мога да го открия- много е интересно.

Холо, в бгбърдс пише дъщерята, понякога и аз, като никой не ще да пише тук. Но и там не пишат много.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Холограма в сб, 03 сеп 2011, 22:30
Днес, запалени от темата, зяпахме по зоомагазините главно папагали. Видяхме една прекрасна Ара за 4 и 500 и един жако за 1800.


Това за аквариум под плота в кухнята е яко. А идея как ще се чисти? :lol: ...

Вярно, бе...
Ама щом е за идея, имам, естествено  :lol:

Точно както е в истинския шкаф за вграждане на фурна, отдолу ще има чекмедже, в нашия случай - с аквариум "в чекмеджето"; за по-стабилно може да е на колелца - барабар с "челото" най-отдолу (цокълчето на шкафчето), което да е отделно от другия цокъл (т.е. да е отделен общ модул с чекмеджето). Като искаш да чистиш или да сменяш водата, дърпаш "чекмеджето", аквариумът излиза напред внимателно и... воала.
За по-удобно над аквариума също може да има "чекмедже" - само лицева дъска с дръжка, която може да е хваната с панти по горната си дълга страна за плота. Така самият аквариум  ще е по-нисък "с едно чекмедже височина" от плота. А като е пуснато горното "чекмедже", лицето му ще покрива със сантиметър-два горния ръб на аквариума и няма да има процеп.
(Това ще се пада всъщност на мястото на панела с копчетата на печката, ако го съпоставим с   шкафа с вградената фурна)

Значи общо всички процедури при чистенето ще се подредят така: вдигаш лицето на горното "чекмедже" нагоре (декоративната дъска на панти, която имитира въпросното "чекмедже"), дърпаш внимателно истинското долно чекмедже със самия аквариум и така достъпът ти е осигурен напълно. Евентуално може да се помисли за странични дървени лайсни, за да не е нужно аквариумът да упълва странично цялото скафче и да има свободно движение и отстрани при издърпването без при това да се забелязва луфт.

ПП
Още докато пишех горното, се сетих за нещо много по-просто: цялото шкафче с аквариумът е отделен модул барабар с плота, който обаче е на панта откъм стената. Май имаше нещо такова при пералните с горен капак, ако нещо не бъркам, че не съм много по пералните  :lol:Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Холограма в сб, 03 сеп 2011, 23:07
...Имаше едно клипче с жако, което отваря клетка с катинар на фона на музиката от Mission impossible, но сега не мога да го открия- много е интересно...

http://vbox7.com/play:3dd32270

ПП
Какаду?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в сб, 03 сеп 2011, 23:19
Ето това е Водолеят- извор на идеи :lol:

Това е една от многото серии на Мисията невъзможна с папагали- в ю туб има много. Друго търсех, но какадуто май е по-интересно, бях го забравила. Има и вълнисти, които са хитри- http://www.youtube.com/watch?v=GzNGTnVlFUY&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=GzNGTnVlFUY&feature=related). Но поне са евтини. Чувала съм за папагали, струващи по 7 000- как се варди такъв нямам идея :crazy:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: kzbmsn в пн, 14 ное 2011, 21:18
Здравейте!
Много се радвам, че има специална тема за вълнисти папагали,
аз си имам две папагалчета- женско и мъжко, големи сладури са.  :love:

В началото много ме дразнеха, защото имах чувството, че пищят... :lol: хихи
Все пак бях свикнала с канарчета, а те са по-мелодични!  :lol:
Е, свикнах вече и ме събуждат към 8 часа, но ако клетката е закрита... не издават звуци!  :lol:

П.С. Имам едно запитване:
днес, цял ден, мъжкия ме притеснява.. по обяд ги сложихме на терасата, докато имаше слънце, НО въобще не се усетих, че все пак вече е много студено и трябва да ги оставя за малко, а не за два часа  :bad-words: Виновна съм!
Виждам, че на мъжкия постоянно ми трепти дясното краче!!! :cry: ПРИТЕСНЯВАМ СЕ!
Да не би да е настинал, или нещо да му се е схванало крачето..
нищо не разбирам от тези неща, да се притеснявам ли?
Под трепти - имам в предвид - както си седи.. все едно се опитва с дясното краче да хване и пусне дървената пръчка, на която стои.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пн, 14 ное 2011, 22:02
Здравей, kzbsn!
Постоянно ли го прави? Да не би да се опитва да се хване за пръчката, но да го боли и да я пуска? Има ли му нещо на крачето, огледа ли го да не е наранено?
Не мисля, че са настинали, все пак и в Австралия нощем падат температурите и могат да издържат и на по-студено.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: kzbmsn в вт, 15 ное 2011, 15:18
Здравей, kzbsn!
Постоянно ли го прави? Да не би да се опитва да се хване за пръчката, но да го боли и да я пуска? Има ли му нещо на крачето, огледа ли го да не е наранено?
Не мисля, че са настинали, все пак и в Австралия нощем падат температурите и могат да издържат и на по-студено.

Здравей, РЕНИ.  :hug:
Вчера огледах крачето му и не видях нищо притеснително. Баща ми е лекар и каза, че и той не вижда нищо тревожно на крачето му, но и той сам се убеди , че папагалчо като стъпи на пръчката и дясното краче се 'държи" странно... както казах - все едно пуска и хваща пръчката.
Много се бях притеснила вчера, защото стоеше само на едно място и не го виждах да яде....
НО днес е различно - за първи път толкова много се зарадвах, че той и папагалка издават онези звуци, които понякога ми идват в повече :love: :lol:
Баща ми още вчера сложи спирт на крачето му с памук..... и веднага след това той се живна малко, което много ме изненада...
Живнал се е - пие водичка, яде, дори отворих клетката преди малко и двамата летяха.
На моменти крачето му продължава да прави тези притеснителни движения....., но не е на толкова често. ДАНО Е ДОБРЕ. :love:

Реших, че сега покрай зимата - ще ги извеждам на терасата, НО само за малко и после на топличко  :hug:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: makaui daniela в нд, 20 ное 2011, 09:44
Да се присъединя към вас ако не е проблем .
Ние имахме три папагалчета , но лятото едното го изяде котката на комшиите . В момента имаме бяло и зелено-пъстро , много са симпатични макар да не си падам по папагали .
Имам питане , което може да ви прозвучи и тъпо , но съм новак . Та въпроса ми е имат ли  менструален цикъл папагалите ?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Mimsi1914 в нд, 20 ное 2011, 18:05
Здравейте :) Относно вълнистите папагалчета :)  Имам ги от вече две години. Не съм правила  опити да ги  размножавам, но  днес се  случи нещо  наистина  странно. женското започна да издава странни звуци и  все едно  коремчето й беше  подуто, нормално изплаших се. Не минаха и 5 минутки, когато тя  излюпи яйце както си седеше  на хранилката. За първи път ми се случва такова нещо. И сега  какво  да правя  с яйцето? Моля  Ви , помогнете :)


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в вт, 22 ное 2011, 11:02
kzbsn, внимавай да няма рязка промяна в температурата. Аз ги оставям да ги грее слънце, но не ги изнасям навън.

Nawel, а защо гледаш папагали като не си падаш по тях?
Не, папагалите нямат цикъл. И не кърмят също ;-)

Mimsi1914, не ми се е случвало и не знам. Предполагам, че трябва да си остане там. Знам само, че като дойде моментът да се излюпи папагалчето, женската кълве с клюн по яйцето за да го счупи, но понякога се налага да му се помогне да се измъкне.

Ние в момента сме с двама мъжки. Понякога си общуват и се редуват да се чешат, друг път стават агресивни и се кълват. Май трябва да вземем и две женски :)
Любимото им занмание е да белят с клюн. Клетката, в която са сега, е боядисана и те усърдно свалят боята. Сложих им клончета- и тях ги белят, но металната решетка е по-интересна :lol:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: makaui daniela в вт, 22 ное 2011, 22:15
Ами гледам ги по простата причина , че половинката ги донесе на децата подарък , а за новата къща нали трябва нещо ново .
Не ми се подигравай!!! Невежа съм  :oops:!
Днес им купих нова храна и са много щастливи , но единия е голям тарикат сутринта го сбарах как се пробва да си отвори клетката .
Рени , май ще ти трябва и нова клетка за да са по отделно семействата или пак греша ?!?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пн, 12 дек 2011, 15:35
Вече имаме две нови женски попълнения- едното е изцяло жълто, другото е сиво-лилаво. Мислех, че мъжките ще им се зарадват, а те излязоха големи темерути- не ги искат около тях и само ги кълват. Ако не намерят общ език още ден-два, ще ги разделям по полове докато им дойде акъла :crazy:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Mandz в сб, 14 апр 2012, 16:30
Имам въпрос относно моето папагалче.Не яде много,седи на едно място,трака с клюн,клюмва си главата,но иначе пее,какъв може да е проблема :(


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: siji в пн, 16 апр 2012, 14:38
Темата е малко запустяла, но да се включа и аз. Имам 2 мъжки вълнисти папагалчета, единият син, другият е жълт. Синият е много гръмогласен, ама не млъква изобщо, на жълтия пък много рядко му чувам гласа. Имам въпрос: вече два пъти ги пускам да летят, но не се прибират, трябва да ги ловя, много са диви, как да реша този проблем, т.е. как да ги опитомя? :lol:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пн, 16 апр 2012, 15:10
Като огладнеят няма къде да ходят- ще се приберат :)
При нас пада голямо дебнене, защото като видят, че някой приближава към клетката, бързат да излязат за да не ги затворим. Те дебнат нас, ние- тях и се надпреварваме :lol: Ама да изпревариш 4 пилета не е лесно, поне едното ще се измъкне... Една вечер ги оставихме навън и стана беля- нещо се подплашиха, разлетяха се, а в тъмното не виждат нищо. Едното се удари лошо в нещо остро и направо си потроши главата. Много плака, тече му кръв, но вече се оправи.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Шу в сб, 05 май 2012, 23:13
Привет момичета. Ще пусна тема и тук...
Днес ни избяга папагалчето през терасата. Много ни е мъчно на всички, особено на сина ми. Реших и тук да пиша, та дано прочетат повечко хора и се надявам да го открием.
Женско вълнисто папагалче, бяло със синьо гръбче и синьо петънце на вратлето. Изгубено е в района на Младост 1А 145 СОУ. Моля ако някой го види, хване или чуе нещо за него да ми пише или да ми се обади. Тел: 0889329743
Ето снимки (http://lo80.snimka.bg/animals/pomognete-da-namerim-papi.674836.all) и клипчета (http://www.youtube.com/user/loramitova/videos) с папагалчето. Питомно е, игриво, любопитно, много е вероятно да отиде и при непознат човек.
Дайте идея къде другаде мога да пусна обява. Писах вече в темата за квартал Малдост. Ще пиша и на фейсбук страницата на Младост.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в нд, 06 май 2012, 08:29
lo80, съжалявам за папагалчето ви, но вероятността да го откриете е почти нулева. Пусни и по другите форуми снимки, има такива, които са специализирани за птици и конкретно за папагали. Но помислете и за ново папагалче. Знам, че е трудно, на нас няколко папагалчета ни умряха... но с времето се привързваш и към новите :hug:
Ние сега имаме 4 броя и е голяма веселба :lol:
Успех!


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Шу в нд, 06 май 2012, 10:48
Знам, че вероятността да го намерим е много малка, но реших да опитам всичко. Ще разлепим днес обяви из района, вчера пуснах и доста обяви из нета... Ще се радвам ако някой го хване и ни се обади. Иначе клетката му е на терасата, сложили сме и храна, ако разпознае терасата и реши да се върне, да види нещо познато. Иначе си мисля, че няма да оцелее дълго сам навън. Няма да има и какво да яде, а като огладнее само ще отиде при хората. Като огладнееше и започваше да ни каца по главите да си проси храна. Дано не го изяде някое животно, че не умее да се пази. Или ако го хване някой, да не го затвори за цял живот в клетка. Ще го търсим известно време. Наши приятели си изгубиха папагалче корела и им го върнаха след двайсетина дена. Съвестни хора са го хванали, прочели са обявата в кварталното магазинче за животни и са им го върнали. Та така, надеждата умира последна.
Ако не го намерим, сигурно ще си вземем друго, но ще е през есента, че ни предстоят много и дълги пътувания през лятото и няма да имаме време да му обръщаме внимание и да го опитомим.
А твоите 4 на свобода ли живеят, затваряте ли ги в клетка? Чела съм, че като са повече, по-трудно се опитомяват и по-трудно свикват с хората. Вярно ли е? Аз бих си взела цяло ято : ))))) но едва смогвах да почистя след един разбойник :) а какво ли е след четири :) Нашия като го купихме беше бебе и ни казаха, че е момче, нослето му синееше, след време стана кафяво и разбрахме, че е женско, но вече бяхме свикнали да му говорим в мъжки род и така си и остана - той :) Та той царуваше из целия апартамент, имаше си любими места - корнизите, съответно пердетата ми са одрискани целите :) дръжките на кухненските шкафове и по плота постоянно чистехме и не оставяхме храна :) Огледалата :) абе навсякъде, само нощем се прибираше да спи в клетката. Но пък като ги заобича човек и преглъща всичките тези неща :)


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в нд, 06 май 2012, 12:40
Дано да имате късмет и папагалчето ви да се намери. Ако не- поне самото папагалче да има късмет. Сега е топло и би могло по-дълго да оцелее навън.
Нашето първо папагалче беше пришълец- само се намъкна вкъщи, явно е било гладно.
Вярно е, че доста цапат, ама се претръпва :mrgreen: Всеки ден прахосмукачка и парцал и така... Освен това са и шумни, особено като започнат да се карат. Но пък ни разсмиват, особено като си харесат една хранилка. Отиде ли едно да яде, другите гледат от него и те отиват, и обикновено искат на същата хранилка, нищо, че има 4 :lol: Понякога хвърчи перушина. Вечер когато се разпределят кое къде да спи също много се карат.
Всяко е различен темперамент. Има само едно, което е по-диво е не дава да го пипнат. То е и най-големия беладжия- решило е да ни отърве от тапетите :crazy: Май ще минаваме на латекс.
Всяка сутрин им отварям клетката. Едно от тях дава сигнал и излитат едно след друго в колонка. Любимото им място е да се наредят четиримата върху гардероба. Видим ли ги, че всички са се прибрали да ядат, затваряме клетката... ако успеем де, много са бързи. Ако до вечерта не сме ги затворили, гасим лампите и тогава ги хващаме лесно, защото те са съвсем като слепи на тъмно.
С две думи- весело ни е. Сега обработваме таткото да си вземем и едно кученце, но той се дърпа. 


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Raichee в вт, 24 юли 2012, 21:22
Здравейте :) Имаме две папагалчета-мъжко и женско...Имаме редица проблеми с тях-
1- Женската хапе мъжкия и го гони из цялата клетка,а той се страхува от нея(как няма,тя е доста агресивна)
2-Той е много муден ,не се радва на играчките,които му купихме и яде много по-малко от нея
3- Не искат да излизат от клетката по никакъв начин-всяка вечер я държим отворена с часове-никакъв резултат.
Моля за съвети :cry:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в вт, 24 юли 2012, 21:32
Raichee, по всичко личи, че мъжкият е болен. Ако не предприемете лечение ще умре. Заведете го на ветеринар, а най-добре и двата папагала.
А клетката защо я отваряте вечер? Папагалите вечер се прибират да спят, а летят през деня. Отваряй я сутрин.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пн, 30 юли 2012, 15:29
Raichee, как е мъжкият?

И ние имаме болно папагалче и днес бяхме на ветеринар. За съжаление аз разбирам повече от него, нищо не можа да ми каже младежа. Нямаше си понятие какво му е и ни даде само витамини, а аз се опасявам, че всеки момент може да умре, много е зле :( И това е любимецът на семейството, най-социализираното папагалче, другите са диваци.
Уф, много ме е яд, за какво седят там, само такси да прибират... ще го изпуснем Румпи :cry:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Raichee в пт, 03 авг 2012, 10:24
Благодаря ви,по-добре е малкия,водихме го на лекар,но без особен резултат :( Сега обаче започна да пее,да се закача с женската и изглежда много по-добре ,дори имам чувството,че започват някакви любовни ласки  :love: Много са сладки... Успех и на вас,стискам палци на Румпи,дано всичко е ок !!!


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в пт, 03 авг 2012, 22:55
Браво, радвам се за вашия мъник. Разнообразявайте менюто, може да му липсва нещо в храната.

Благодаря за пожеланието. Аз от 5 дни се занимавам непрекъснато с него, само чета и разпитвам където намеря. Като с дете се занимавам с това пиле. Наливам му лекарства със спринцовка, като се надявам да са ми препоръчали правилните и да се оправи. Ако не- ще знам, че съм направила всичко по силите си.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в чт, 15 ное 2012, 11:50
Здравейте, някой следи ли темата все още?
Имам проблем с мъжкото папагалче. На 3 години е, има си женска от 3 месеца. От 2 дни насам непрекъснато издава нетипични звуци - нещо подобно на скърцане на врата -- тихо, монотонно и постоянно, стои с отворена уста и изплезено езиче. Подвижен е, но прекарва повече време на пода на клетката, вместо горе по кацалките. Целуват се и се закачат с женската. Но не ми харесва поведението му, откакто има приятелка стана много страхлив и необщителен с нас, а сега изведнъж спря да бяга, започна да каца по ръцете ни и главите ни - нещо, което не беше правил от много отдавна. Ще се опитам да кача някъде клипче, за да чуете звуците. Не ми се иска да го водя до амбулаторията все още, студено е, не искам да го изнасям, но вероятно и до там ще стигна.
На някого да му се е случвало подобно нещо, съвети някакви?
Откакто взехме момиченцето, не ги пускаме извън клетката, тя е много бясна и страхлива, а преди това беше свободен всеки ден по цял ден, вечер сам се прибираше.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в чт, 15 ное 2012, 12:42
dejie, казваш, че каца по вас, а има ли сили да лети? Това, което описваш ми прилича на болестен симптом. Тук май няма кой да ти помогне, темата не е много активна. По-добре попитай в някой папагалски форум. Дано му няма нищо на птичето :peace:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в чт, 15 ное 2012, 13:39
Лети, да. Ще мина следобяд през амбулаторията да говоря с ветеринарите, ако се наложи ще го занеса, но не ми се иска да го изкарвам в студа. Мисля, че може да е запушено нослето, затова да диша с отворена уста и да хрипти при дишането. Знам, че лесно настиват, но не мога да си обясня как при положение, че е доста топло вкъщи и няма течения. Благодаря ти, R&S, нямам време да търся из други форуми и да ровя за повече инфо в нета, имаме две амбулатории в квартала, ще мина и през двете. На женското пиле нищо му няма.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в чт, 15 ное 2012, 17:54
В амбулаторията ми дадоха антибиотик и витамини. Срам, не срам, досега не съм давала витамини, не знаех, че трябва да се дават допълнително. Антибиотикът ми казаха да капвам по 10 единици на спринцовката (не знам като мл. това какво е) на 5 мл. вода. Да съм давала само по толкова вода на ден, за да съм сигурна, че я изпиват. Обаче това идва много малко на дъното на поилката. Какъв друг начин знаете за даване на антибиотик на папагалче, с капкомер примерно някак? Откакто е болен е страшно любвеобилен, все се тика в ръцете ми, не го е страх
Витамините също са течни, с капкомер, по  2-3 капки в храната.
Казазха, че е типичен симптом на простуда, не може да диша добре, затова диша с отворена уста и изплезен език, а звуците били типични, идвали от хриптенето на дробовете. Или ще се оправи, или няма да се оправи. Казаха да давам анртибиотика до 7 дни.
R&S, на вас случвало ли ви се е нещо подобно, лекували ли сте се по подобен начин?
Трябваше да отида още вчера, но късно се усетих, че вероятно е болен  :( Дано оздравее, че ни е страшно мъчно на всички вкъщи.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в чт, 15 ное 2012, 20:07
Моето птиченце току що умря, явно не е имало какво да се направи на този етап. Много внезапно беше и в момент, в който преживяваме и други кризи в семейството.  :cry:
R&S, благодаря ти, че се опита да помогнеш!
Ще ме посъветваш ли да взема друго птиче, за да не е самотна женската или? Мъжкото ни живя три години само, беше по-свободно, много общително и не мисля, че му е било скучно. Взехме женското, защото дойде момент, когато нямахме толкова много време вече за него. Сега се колебая кое е по-добро за нея и ако вземем друг мъжки дали ще си допаднат.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в чт, 15 ное 2012, 21:01
dejie, много съжалявам :cry: Имали сме болни папагалчета, но с други симптоми. И добре знам какво е да загубиш любимо птиче. За съжаление разболеят ли се веднъж, много трудно оздравяват. Аз не съм успявала да спася болно папагалче, въпреки всички положени усилия.
Моят съвет е да вземете мъжко. По мои наблюдения когато са само 2 папагала- мъжки и женски, си допадат много по-лесно, отколкото да се оформят двойки сред повече птици. Но ако взимате друго, по-добре изчакай да видиш дали и женското не е заразно болно.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в чт, 15 ное 2012, 21:06
Ще те послушам, така мисля и аз, да изчакаме да видим дали не е болна и тя. Бяха ни казали да слагаме антибиотика във водичката да пият и двете, обаче сега не мисля да и го давам на нея, не се знае дали ще и помогне или няма да и подейства по обратния начин. Ще я следя и ще използвам времето, докато е сама, да се сближим повече, да не е самотна и да се опознаем, че е много дива.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: SaRaNia в чт, 15 ное 2012, 21:51
Ще я следя и ще използвам времето, докато е сама, да се сближим повече, да не е самотна и да се опознаем, че е много дива.
Точно :peace:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: FBID100000571534679 в вт, 21 окт 2014, 13:22
хора имам проблем ... на женската крачето и виси във въздуха ... не знам ударила ли го е или нещо просто и има ;( кажете ми какво да правя.. имам чувствтото че ще умре !!


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в вт, 21 окт 2014, 16:27
Здравей, може ли да качиш снимка и да покажеш?
Ако просто си държи крачето свито горе и стои на един крак като щъркел е нормално.Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: ♥Синеока♥ в нд, 28 дек 2014, 20:12
Здравейте, дайте малко повече информация за папагалчето:
1. Огледайте крачето. Търсете подутина, рана или липсващ нокът?
2. Следете поведението му! Ако само пистъпва с крачето значи има нещо, но ако само стои на един крак може да е нормално. Птиците спят на един крак и не е нестествено да дремят така. Следете жизнеността. Ако е омърлушен при светла стая, опитайте да разберете какво е причинило това.
Папагалите се крият до последно, затова вземете мерки - загрейте го с лампа, дайте му много разреден чай от лайка с мед и го сменяйте на няколко часа, защото вкисва . Сменете водата, храната и почистете клетката основно, ако се скубе сложете бял чаршаф и търсете перояди. Ако на чаршафа има черни петна, значи гадините му ядът перцата и го сърби. Третира се с препарат.
Ако се е натровил от храна, опитайте да му дадете кълнове, морков и купете нова храна. Ако отказва да яде може да опитате да му дадете храна за бебета птици ули безмлечна каша.
Запомнете!
На папагали не се дава хляб! Никакъв, нито бискеити, нито сухари ... Първо има сол, набухватели ... Какво ли не! Освен това може да стане на топка в гърлото им и да се задавят.
Давайте им нормална храна, без много семки (има много мазнини и птици, които не излизат често затлъстяват). Учете ги да ядът зеленчуци - само сезонни и по възможност без нитрати. Клонки с пъпчици и кора, глухарче, зеле, марули, морков, ябълки, круши ... Без цитруси :)
Ихх отплеснах се ... Питайте и ще помягам ако мога. Не съм ветеринар, но имам птици от доста време и много ги обичам. Те са част от семейството ми и ги гледам старателно.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: dejie в пн, 11 май 2015, 22:35
Мъжът ми днес погрешка е купил крекери за канарчета вместо за вълнисти папагали, ще им стане ли нещо, да ги давам ли?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: FBID806523536111916 в пт, 24 юли 2015, 20:49
Здравейте!!Вчера ми купиха две вълнисти папагалчета.Та вапроса ми е: Защо мъжкия не иска да заспи когато е тъмно? Вчера спахеме с лами  ии дали са се наспали..Дано ми отговорите по-бързо :tired: :tired:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: ♥Синеока♥ в нд, 26 юли 2015, 17:34
Първо ги оставете да се окопитят! После не ги стресирайте, оставете ги ден два без да ги притискате с постоянно висене пред клетката. Всяко ново нещо трябва да мине през няколко етапа:
1. Не съществува. Игнорират го все едно го няма.
2. Само оглеждат
3. Колебаят се
4. Опитват страхливо
5. Хареса ли им се пристрастяват и стават нахални.
Така и с вас ще са, сега само търпение и не се опитвайте да ги ловите и пипате. Папагалите са консервативни и всичко става с много търпение и постоянство.
Успех!


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: desislavastoycheva в сб, 08 авг 2015, 19:23
Първо ги оставете да се окопитят! После не ги стресирайте, оставете ги ден два без да ги притискате с постоянно висене пред клетката. Всяко ново нещо трябва да мине през няколко етапа:
1. Не съществува. Игнорират го все едно го няма.
2. Само оглеждат
3. Колебаят се
4. Опитват страхливо
5. Хареса ли им се пристрастяват и стават нахални.
Така и с вас ще са, сега само търпение и не се опитвайте да ги ловите и пипате. Папагалите са консервативни и всичко става с много търпение и постоянство.
Успех!
Абсолютно вярно! Бих искала да добавя също така , че за да заспи и да се чувства в сигурност , е добре да завиете клетката с единичен чаршаф като се остави свободно място отпред от към вратичката, за да може да влиза въздух.Добре е кацалките да са от дърво или поне люлката му да е от дърво , обичат да спят върху нея и не на последно място - след като видите , че са свикнали с клетката и не бягат от вас като се приближите до нея е желателно да пускате папагалчетата да летят из стаята-така по-бързо ще свикнат с вас, ще ви имат доверие , че даже и ще проговорят.Моя Жожо го взех миналият август -тогава беше на 4-5 месеца и му трябваше  около 2-3 месеца да се отпусне в обстановката , след което взех редовно да го пускам из стаята по цял ден , а вечерно време сам се прибираше .Не мина много време и проговори, а към днешна дата казва около 20тина кратки изречения, каца ни по ръцете , по раменете , по главите и започва да бърбори! Радвам се, че го имаме -то ни е прекрасно приятелче и с него никога не е скучно и си стана член от семейството! :peace:Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Free Agent в чт, 12 май 2016, 10:48
Имам питане, ако може Синеока да ми отговори.
Папагалът ни много се скубе. Да, в момента е време за смяна на пера.
Но преди 15 дни преживя огромен стрес - един човек го хвана и го държа в ръка.
Оплешивял е на челото, горкия! Дали е от това?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: pav_ni в чт, 09 юни 2016, 14:16
Здравейте, имаме двойка вълнисти папагали. Преди 2 или 3 дни забелязах на гърба на женската, между задната част на врата и крилата подутина със следи от кръв по нея. При допир също цапа с кръв леко.  В поведението няма промяна, храни се, пее, позицията на крилата е нормална. Имате ли идея какво може да е?


Титла: Вълнисти папагали
Публикувано от: ♥Синеока♥ в ср, 27 сеп 2017, 22:52
Не знам защо не съм отговорила.
Дано всичко е наред с пилетата.

Агент, може да е от стрес, но сам трудно ще се скубе точно по главата?! Два ли са папагалите? Може да се карат за нещо. У нас кавгата винаги завършва с бои и скубане.

Пав, дано сте го завели на лекар. Според мен е тумор... Едната ми женска кокона умря от такова туморче. За съжаление от стрес при едно земетресение се клъвна и умря от кръвозагуба. Дано вие да сте се оправили :(


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Free Agent в пн, 18 дек 2017, 15:28
О, това беше отдавна! Всичко е наред при нас.
Освен че го пускаме по-рядко, защото пада голяма игра с кучето и правят голяма бъркотия! :D


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: vesela97 в сб, 31 мар 2018, 22:14
Здравейте, имам вълнисто папагалче, купено Ноември 2017.
От месец-все му има нещо, имаше краста- излекува се. Миналата седмица по кожичката се появиха жъптеникави корички, които постоянно чеше и малко пера изпадаха. От вчера долните клепачи са подути и червени. Храни се нормално, играе си извън клетката. Какво може да е ?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: galkamalka75 в ср, 04 апр 2018, 12:32
Здравейте, от 2 дена мъжкото папагалче издава странен звук, все едно скимти, и леко е накукушинено, някой имал ли е такъв проблем? Иначе се храни, перата ми са гладки и няма сополи.


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Maria Yanusheva 613118 в ср, 05 дек 2018, 23:43
Здравейте. Нова съм тук и не можах да разгледам добре темите, но имам много важен въпрос. На скоро си взех вълнисто папагалче. Голям чаровник е. Като цяло в началото беше много тих, но след това за няколко дни отпусна.
Преди два дни забелязах едно малко голо петно зад главата му. Родителите ми са много несериозни на тема здраве, когато засяга животинката и постоянно ми казват, че това е глупост и че нищо му няма. Но аз съм си притеснена, изчетох много за това но навсякъде пише за заболявания, които не отговарят на симптомите му. Изключително енергичен е, особено след обед. Чурулика постоянно. Не изглежда сякаш му има нещо. Понякога си се почесва повечко, което до колкото прочетох също не е много сериозно. Не сме го къпали още, но се стресира при всяко мърдане на клетката и преместване на хранилките, затова искам да му дам малко време да свикне, преди да започне да се къпе. Има ли шанс да е от това? Имам нужда от повече информация, защото до колкото ми беше казано, в града ми ветеринарните лекари въобще не ги бива, та нямам голямо желание да му причинявам този дискомфорт ако само ще усложни ситуацията. Много се надявам да получа отговор, привързах се към мъничето много и искам да се чувства добре!
Опитах се да направя и снимка, но не се вижда много ясно.

(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Uo7d/2KJNN.jpg)


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: _vanilla92_ в чт, 24 яну 2019, 12:07
Здравейте :) Имам папагали от седмица и се чудя кога да започна да ги пускам да летят ?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: Choki1991 в пт, 25 яну 2019, 00:46
Здравейте! Нова съм и утре ще се сдобия с така нетърпеливо чакания Чоко!Купихме клетка, храна, минерални блокчета. Остава само да купим някакви играчки и да набавим пръчки. Да ви питам вие какво слагате за постелка в клетката. Казаха ми, че можело и хартия. Та сега се чудя. :thinking:


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: teoleo в пт, 01 фев 2019, 18:10
Здравейте!Аз имам две вълнисти папагалчета от 1седмица. Сложила съм на дъното картон. Не зная дали е добре. Чета,че някои слагат някакъв специален пясък,ама аз не съм виждала такъв по нашите магазини.Писах и в една друга тема.Моите папита не искат да ядат нищо освен семената.И само от едната хранилка ядат.Какво да правим?


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: sentido в пн, 11 ное 2019, 08:44
 Здравейте! От онзи ден се сдобихме с две вълнисти папагалчета.
  Мъжът ми и децата ги донесоха, заедно с една торбичка просо.
Можете ли да ме посъветвате какво  е необходимо да им купя. С какво да разнообразявам храната, какви аксесоари са подходящи за тях и т.н


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: believe_ в пн, 11 ное 2019, 14:50
Здравейте! От онзи ден се сдобихме с две вълнисти папагалчета.
  Мъжът ми и децата ги донесоха, заедно с една торбичка просо.
Можете ли да ме посъветвате какво  е необходимо да им купя. С какво да разнообразявам храната, какви аксесоари са подходящи за тях и т.н
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/yR3l/xbLbk.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/yR3l/n1a3q.jpg)
(//bg-mamma.s3.eu-central-1.amazonaws.com/yR3l/wan0D.jpg) Ето с какво разполагат нашите "зверове" :blush: ...Висяща играчка,люлка и мин блокче,като допълнение към храната...


Титла: Re: Вълнисти папагали
Публикувано от: баница йованица в сб, 11 яну 2020, 11:55
От около година имаме две вълнисти( две мъжки):hatched_chick:. От няколко дена едното изглежда омърлушено, спи му се през деня и през огромна част от времето е бухнало. Изобщо не му чувам гласеца. A като го галя в клетката кряка тихо(както обикновено), но сякаш е прегракнал!?
Дали е болно? На другото нищо му няма.
Ще ми препоъчате ли ветеринарна клиника в северната част на София?:disappointed_relieved: Предварително ви благодаря!
:hatched_chick: