BG-Mamma

Здраве => Очно здраве и красота => Темата е започната от: *Женя* в ср, 24 авг 2011, 18:20Титла: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в ср, 24 авг 2011, 18:20
Когато бебето навърши 6 месеца, трябва да го заведете на офталмолог. Ако всичко е наред, детето трябва да бъде прегледано отново в периода между 3 и 5 годинки. Трябва да подходите с повишено внимание, ако в семейството ви има страдащи от очни проблеми и заболявания.
За да следите състоянието на детските очички, трябва да посещавате детски офталмолог поне веднъж годишно.
В никакъв случай не бива да отлагате прегледа за времето, когато детето тръгва на училище! Не забравяйте, че ако детето ви не вижда добре, то най-вероятно не знае за това или не може да Ви каже. Колкото по-рано се открие определен проблем, толкова по-голям е шансът да се коригира.

Тревожни сигнали:
    Неволево треперене на очите (нистагмус)
   Очите са насълзени през цялото време.
   Oчите винаги са чувствителни на светлина.
   Очите са зачервени в продължение на няколко дни.
   Очите изглеждат кръстосани при гледане напред.
   Детето постоянно търка очички.
   Често си криви очите.
   Непрекъснато накланя глава.
   Клепачите му са отпуснати надолу.
   Едното или двете очи изглеждат необичайно изпъкнали.
   Едната зеница е по-голяма или по-малка от другата.
   Бебето не осъществява контакт с очите на 3 – месечна възраст.
   Бебето не фокусира и не проследява предметите на 3 – месечна възраст.
   Бебето закрива или затваря едното око.
   Едното око се върти (постоянно или понякога) нагоре-надолу, наляво-надясно.
   Секрет или корички в окото.
   Необичаен вид на очите (мътност).


Aко забележите някой от тези сигнали, незабавно потърсете помощта на офталмолог!Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: FroZzen в ср, 30 май 2012, 14:26
Много е важно да се намири отличен лекар, който обръща внимание на децата. За мен поне веднъж в годината е разумно, защото децата растат бързо, а с тях бързо растат и диоптрите. И майки, не си оставяйте децата по цял ден пред компютъра - нека гледат и надалеч.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: EmmaEM в ср, 03 окт 2012, 11:56
В Хасково кой добър офталмолог може да ми препоръчате за дете на 3 години?Мерси предварително.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в нд, 28 окт 2012, 20:54
Съжалявам, но не познавам офталмолози в Хасково, които да работят с деца.
Когато намерите такъв и останете с добри впечатления от него, ще ви помоля да споделите името, за да бъдем в помощ и на други.
Успех!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: FBID1077527005 в ср, 02 яну 2013, 14:48
Здравейте, напоследък чувам за кампании на очни клиники, които имат за цел да преглеждат деца из страната безплатно. Имате ли някаква информация по въпроса?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в чт, 03 яну 2013, 09:56
Здравейте!Бих искала да Ви инфрмирам,че безплатен скрининг на очния статус на Вашето детенце,бихте могли да направите в единствената специализирана детска оптика в България -Kid Optics.Тя се намира в София на бул."Мария Луиза"41.Повече информация за кампанията,от която можете да се възползвате все още,ще намерите на www.kidoptics.com.Пожелавам Ви една  мноого хубава година!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: FBID1077527005 в вт, 08 яну 2013, 13:47
Благодаря много, не бях чувала за тази оптика, но една приятелка горещо ми препоръча една клиника. Мисля, че се казва Ресбиомед, ако не се лъжа. Ще съм Ви благодарна за мнение.
Ето линк към страницата им във фейсбук: https://www.facebook.com/pages/Resbiomed-Vissum-Sofia-Eye-Clinic/314141468596901?fref=ts


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в чт, 10 яну 2013, 10:33
Здравейте!Не бих могла да коментирам работата на колегите .А и знаете ,че всяко мнение е субективно.Важното е да не забравяте профилактичните очни прегледи на детенцето .Уверявам Ви на там са насочени и нашите усилия в оптики JOY-,GRAND-,KID-Optics-да популяризираме сред родителите скрининга на детското очно здраве и да ги направим по-ангажирани и по-спокойни за децата им.Поздрави от мен!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: smeralda в ср, 06 фев 2013, 11:36
Дъщеря ми преди няколко години на прегледа не отчете астигматизъм, наскоро направихме нов очен преглед и машината показа някакъв лек астигматизъм? Тези машини достатъчно прецизни ли са и възможно ли е астигматизмът да се появи впоследствие. Също така, за очното налягане, където машината духва, за да го измери, тя винаги се плаши и отчита високо, защото подскача и в момента в който трябва да се отчете, тя присвива очи...затова лекарката каза, че се отчитало винаги по-високо, отколкото е...как тогава да сме сигурни в стойностите?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в ср, 06 фев 2013, 22:00
Здравейте!Твърде възможно е астигматизмът да се е появил в последствие.Предполагам ,че дъщеря Ви все още расте и очите и също променят размери.Или пък този астигматизъм да не е бил отчетен при предишния преглед.Апаратите,които измерват диоптъра/авторефрактометри/ на различните фирми -производители могат да дадат известна разлика помежду си.Затова и измерването от тях е само ориентировъчно за лекаря,но не и абсолютно точно.Вътреочното налягане може да се измерва по различни методи.Като тези с въздушна струя имат недстатъка да се влияят от стягането на клепачите и напрягането им.Най-точен метод е измерването по Голдман-златен стандарт в офталмологията.Там измерването става след накапване на упойващи капки в очите,което намалява рефлекса и измерването е много по-достоверно.Поздрави!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: smeralda в сб, 09 фев 2013, 13:14
Много благодаря, това за очното налягане ми подейства доста успокояващо!:) Поздрави


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: maminka_yoan в вт, 19 фев 2013, 23:06
Здравейте! От няколко дни забелязвам, че синът ми, който е на 2 години, при гледане на телевизия започна много често да премигва с очи. А също така и да жуми с тях, свива ги и ги отпуска, незнам как точно да го обясня- когато не гледа телевизия, не го прави, но забелязах че и при пуснат компютър пак прави така.
Имам ли някакво основание за притеснение и трябва ли да го водя на очен лекар? Предварително благодаря!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в ср, 20 фев 2013, 20:58
Здравейте!Тези симптоми може да ни насочат към няколко основни причини.Едно от нещата е да изключим наличието на някакъв диоптър ,който да влошава образа.Друга причина за честото мигане  при децата е чувствителност към светлината или вече развит алергичен конюнктивит.Понякога неврологични причини от типа на хиперактивност на детето,също биха могли да провокират често мигане.Като начало-консултирайте се с детски офталмолог.Поздрави!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: bubcheto84 в пн, 25 мар 2013, 19:15
Здравейте и от мен! Аз водих моето момче на очен преглед на 9 месеца, тъй като при нас явно личеше, че имаме проблем. А именно, той все още кривеше очетата. Педиатърката определи проблема като нистагмус, който с времето трябва да отшуми от само себе си, но въпреки това го заведохме на офталмолог. Резултатите показаха, че имаме диоптър. На дясното 2 диоптъра, на лявото 2,5. Април месец ни предстои нов преглед, за да установим дали ги е намалил и до колко, но ме предупредиха, че очилата няма да му се разминат. Въпросът ми е следният: знам, че при всяко дете си е строго индивидуално, но какъв е възстановителният период, след поставяне на очилата. Колко време ще трябва да ги носи. Също така искам да знам, дали е напълно лечим нашия проблем. И не на последно място искам да попитам, дали е застрашен от развиването на други очни и по-сериозни проблеми, като астигматизъм и други. Благодаря ви предварително!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в ср, 27 мар 2013, 18:45
Здравейте!За кривенето на очичките определено има значение наличието на диоптър,който не е коригиран с очила.Когато има и нистагъм нещата са по-сложни.Не бих могла да се ангажирам с никакви прогнози.При всеки е много индивидуално.Проследявайте редовно детенцето при детски офталмолог.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Gubzerka в нд, 07 апр 2013, 22:47
Здравейте! Детето ми е на 10 м. и вече няколко пъти исках направление от личната за очен лекар за профилактичния  преглед-този след 6м. Тя ми отказва тъй като не знаела под какъв номер да ми го издаде?  :ooooh: Може ли някой да ми каже този номер?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в вт, 09 апр 2013, 23:12
Здравейте!Направлението е номер 3 .Не би трябвало да имате проблем с издаването му,особено ако досега не сте водили детенцето на преглед.Поздрави!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Gubzerka в ср, 10 апр 2013, 11:32
Благодаря ви много  :hug: дано този път успея да я оборя  :pray:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Лиана11 в пт, 12 апр 2013, 22:42
Gubzerka явно се е чудела педиатърката Ви какво да напише за диагноза, за да Ви даде направление. Предполагам, защото нашата докато издаваше направлението и на глас си говореше какво да напише...накрая написа Конюнктивит, неуточнен.
Нашият татко е късоглед и така се случи, че миналия септември мисля бяхме на разходка и случайно разбрахме за безплатния скрининг на Kid Optics. Едната от близначките не беше с хубави резултати и ни казаха че е хубаво след време пак да се направи преглед. Така и не помня след колко време и реших, че сега му е времето  :) Надявам се да не е твърде скоро и просто за това време все още нищо да не може да се каже.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: силви34 в пт, 19 апр 2013, 13:21
здравейте

имам малко бебе на 1 месец. от раждането му едното око сълзи и има секрет. от болницата го изследваха и казаха че не е инфекция а е запушено каналче. правя масажи но не се оправя вече 1 месец.
моля за съвет какво да правя?

поздрави и благодаря
Силви


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в сб, 20 апр 2013, 23:50
Здравейте!Схемата с масажите и капките се практикува до 6-месечна възраст.Очаква се дотогава слъзните каналчета да се разширят с израстването на нослето.При липса на ефект се прави сондиране на слъзните канали на бебчето.Уверете се ,че правите масажите правилно след като се консултирате с детски офталмолог.Поздрави и късмет!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: силви34 в нд, 21 апр 2013, 00:27
Здравейте отново благодаря за отговора. Какви капки да слагам? Поздрави силви


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в нд, 21 апр 2013, 19:38
Здравейте!Със сигурност ще получите препоръка за капките от десткия офталмолог.Не бих могла тук да се ангажирам с конкретни продукти.Направете преглед и следете промяната в симптомите след проведеното лечение.Поздрави!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: bubcheto84 в ср, 24 апр 2013, 23:21
Здравейте отново! Ето че дойде април месец и ние ходихме на офталмолог./Синът ми вече е на година и три месеца/ Диагнозата ме порази - "мързеливо око". До две години трябва да направим операция на очето, лечение с поставяне на лепенка на здравото оче, очила...доктора ми обясни, че често ще се виждаме, защото това е много упорито заболяване. Ще се опитам да оставя настрана цялото си притеснение по случая и да направя най-доброто за детето си. Предупредиха ме, че е трудно. Наистина ли е толкова трудно? Също така искам да разбера дали тази операция е лека и може ли да има странични ефекти и последици? Като например да няма резултат. Искам да знам при това негово заболяване полага ли му се ТЕЛК? Благодаря ви предварително!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в чт, 25 апр 2013, 10:43
Здравейте!Първо преди да предприемете операция се консултирайте и с още един детски офталмолог в Очна клиника.Възрастта на детето не е толкова голяма и,ако се проведат необходимите мерки,има шанс за значителен напредък в зрението му.Ако се налага оперативно лечение/в случай,че има кривене/,направете я,за да осигурим успоредност на двете очички.Само така можем да разчитаме,че образите от двете очи попадат еднакво в мозъка.Ако се дозира правилно оперативната корекция,не бива да се притеснявате за странични ефекти.Затова е важен изборът на хирург от Ваша страна.Задължително е ползването на очилата и закриването на здравото око.Така ще стимулираме "мързеливото " око и ще помогнем на развитието му.В по-ранна възраст,каквато е вашата,резултатите се постигат по-лесно,но трябва да сте много сериозни и стриктни,като родители.Пожелавам Ви много късмет,упоритост и вяра в успешния ход на лечението!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: ribarska7 в нд, 19 май 2013, 17:31
Здравейте д-р Петрова бих искала да знам дали в оптиката ви на М.Луиза се правят обстойни прегледи на деца,защото сина ми от няколко месеца е с очила но продължава да го боли главата,с астигматизъм и далекогледство е.Просто искам и второ мнение,защото офталмолога който го преглежда не е точно детски,а ме притеснява и главоболието. Ако преглеждате деца да знам кога се правят прегледите.Очилата сме ги поръчвали в оптиката но бих искала да му се направи и преглед.Благодаря предварително.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: drpetrova в нд, 19 май 2013, 20:47
Здравейте! Прегледите се правят от офталмолози,специализирали в работата с деца.Разполагаме с апаратура и оборудване за обстоен преглед.Консултацията с втори специалист би била добър вариант във Вашия случай.
Контакти :
гр. София,
бул. "Мария Луиза" 41 (ъгъла с ул."Цар Симеон")
тел.: (02) 9832636
Заповядайте!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: MimiIvanova в нд, 21 юли 2013, 08:31
Ние посещаваме редовно очния лекар 2 пъти в годината това важи за всички от семейството. Беба е малка още но като навърши 2 годинки и на нея и предстои преглед. На каката и предстои преглед преди да започне втори клас, последният път когато ходихме през февруари установихме че ще се наложи малък диоптър като тръгнем на училище.   8)


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: mishelfoster в ср, 28 авг 2013, 20:56
Здравейте, може ли да ми препоръчате очен лекар в Пловдив, става въпрос за сина ми, той е на 10 години и до сега не са го преглеждали, може би защото на пръв поглед не установяваме проблем. Но все пак ми се иска да го погледне качествен специалист и ако може по здравната каса, още по-добре.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в нд, 29 сеп 2013, 19:28
mishelfoster, заповядайте в нашите две оптики в Пловдив  :hug:

http://joyoptics.com/index.php?page=Stores.Home&lang=bg&pg=3
 
Всеки понеделник консултацията е безплатна. Има посочени телефони на които може да се обадите за повече информация, като е добре да уточните възрастта на детето, за да ви се препоръча офталмолог, който работи с деца.
 


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: mishelfoster в пн, 30 сеп 2013, 14:58
Много благодаря за информацията, непременно ще се възползваме със сина ми!
Поздрави!  :love:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: gertryda в вт, 04 мар 2014, 15:31
В БУРГАС ИМА МНОГО ДОБЪР ДЕТСКИ ОФТОМОЛОГ ДР КУЗНЕЦОВ добар диагносстик


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в ср, 26 мар 2014, 16:36
  Здравейте! Бих искала да попитам дали все още се провежда такъв безплатен скрининг в оптика kidoptics ? Благодаря предварително!  :)


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в ср, 26 мар 2014, 18:15
http://www.kidoptics.com/
Да, все още се провежда безплатен скрининг.
За ваше удобство запишете час.
С пожелания да няма поводи за притеснение!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в ср, 26 мар 2014, 19:48
Надявам се да е така, но се притеснявам, защото аз имам миопия с доста високи диоптри и искам да се провери от рано състоянието на очичките на моето мъниче :) Тя е на 7 месеца и мисля скоро да го проведем този преглед. :) Благодаря за информацията! :)


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: LiNa_86 в пт, 04 апр 2014, 13:37
Здравейте! Детенцето ми е на 1г 2м, но все още плаче без сълзи. Нормално ли е това? Очичките се намокрят, в редки случаи леко се мокрят и миглите, но сълзи, които да изтичат от окото няма. Доста се притеснвам, а според педиатърката щом е мокро окото няма проблем. Какво мислите вие?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в пн, 07 апр 2014, 13:15
    А водила ли си детето на офтамолог? Може да има запушени слъзни каналчета. То плаче ли много? И моето плаче без сълзи в началото, но когато се разреве силно и потичат чак тогава. Пробвай да го оставиш да плаче повече и ще видиш!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: eti_mmm в пт, 11 апр 2014, 17:27
Много благодаря за информацията,
ще заведа сина ми!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: teta75 в ср, 30 апр 2014, 08:42
Моля да ми препоръчате офталмолог за Габрово и региона...

Детето ми е на 3 годинки, от петък забелязах, че мига много често, иначе няма зачервяване, сълзене или гурели...

Задължително ли при прегледа се капят капки за разширяване на зеницата и вярна ли е, че не вижда нищо след тази процедура?

Благодаря предварително..


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в ср, 30 апр 2014, 10:47
  teta75 когато ти капят капки за разширяване на зениците няма нищо страшно! Аз имам проблем със зрението и всяка година от 5-годишна ми ги разширяват за обстоен преглед. От опит ще ти кажа как се чувствам след това - светлината супер много пречи и виждаш по-размазано, но все пак виждаш. Е, не можеш да четеш, да стоиш на слънце без да си затвориш очите. Ако си на тъмно много по-лесно ти минава  :) 8) Вече има капки за разширяване на зениците, които за 30 мин. се задействат и на другия ден вече си добре. Когато бях дете ми ги разширяваха с дни и след това още толкова да се възстановя!  :tired: Най-добре да го прегледат детето, ако има проблем да се открие по-рано ще е по-добре!  :) :peace:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: teta75 в ср, 30 апр 2014, 11:33
Женче, благодаря ти , че сподели...

Ако е за мен-няма проблем, ще го изтърпя, ама като е за дечко, се притеснявам - ако започне да реве, какво ще го правя :tired:

Четох, че имало два вида капки - едните за един ден се оправяш, другите-за няколко дни се оправя зрението....ама все си е гадно.....

Някои правил е такава процедура на детето, как реагират?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в ср, 30 апр 2014, 11:43
   Ами да ти кажа, не  :? И на нас ни предстои, само че бебка е на 9 месеца и мисля до към годинка да я водя профилактично и се надявам да успеят да я прегледат  :pray: Не ме притесняват капките, а самия преглед, дали ще слуша и ще гледа, където трябва  :crazyeyes:  Пиши като минете прегледа как е минало и дали детенце е добре!   :hug:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: teta75 в ср, 30 апр 2014, 11:55
Аз го водих на очен, къмто годинката някъде, не помня точно кога вече, но тогава прегледа беше само с фенерче... :thinking:

Тогава ми се струваша, че е леко разноглед, та затова.....според педка нямаше проблем, ама аз настоях да го заведа....

Ще пиша след прегледа, но някъде след празниците ще е....

Направление полага ли се по здравната каса? Че педка ме отсвири... newsm78


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в ср, 30 апр 2014, 12:15
   Мисля, че ако личната има желание, ще даде! Поне моята лична винаги ми е давала, когато поискам, дори и за друг от семейството! За детето не съм искала, не ми се е налагало все още и нз кака ще е  :roll: Не съм много наясно по колко направления и за какво имаме право, но някъде съм чела, че на децата трябва да им се прави очен преглед на 1, 3 и 7 годинки.  newsm78


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: teta75 в ср, 30 апр 2014, 12:18
Ще проуча въпроса... :peace:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: PetyaVS в нд, 01 юни 2014, 18:51
Здравейте, сина ми е на 7 месеца. бих искала да изследвам очичките му за мързеливо око. Имате ли идея къде мога да направя такова изследване. Ние сме от Шумен.
Благодаря предварително  :bouquet:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: fiona в ср, 10 сеп 2014, 13:43
Здравейте,
ДЪщеря ми е на 8 години, 2ри клас. Личната и направи първоначален тест на очите и има съмнение за намалено зрение. Имаме направление за очен лекар. Къде ще ме посъветвате да я заведа? Ние сме в Борово(София) , бих искала наблизо, но в краен случай няма да има значение къде.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в ср, 10 сеп 2014, 23:10
В детския кабинет при Александровска болница или Токуда


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: fiona в чт, 11 сеп 2014, 12:22
Благодаря!
Записах при д-р Стойкова в Токуда.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: mimiko83 в вт, 21 окт 2014, 01:03
Здравейте,
На 9 месеца направиха сондиране на едното слъзно каналче на дъщеря ни. Не се повлия от масажи, и започна много да се инфектира. Месец и половина след сондирането всичко беше ОК. Но Октомври 2013 се появи посиняване под очето. Веднага я заведох на офталмолог. Той я прегледа, натиска канала и накрая установи, че няма проблем и че най-вероятно е наранена тъкан от сондирането и скоро ще изчезне. Месец след това още си беше там. Записахме час в Александровска. Там също я прегледаха много внимателно - отговора беше пак такъв - имала идеално зрение "заковала" уреда , но вече 1 година синьото не изчезва  :2gunfire:
Понякога се засилва, понякога е по-слабо, но няма никакви индикации, че ще изчезне.
Моля ви за мнение и съвет  :cry:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в вт, 21 окт 2014, 21:28
Добър ден,
Няма какво повече да се каже, следвате правилния път водейки детето на офталмолог.
Добре е, че зрението на детето не е засегнато.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: mimiko83 в вт, 21 окт 2014, 21:55
Добър ден,
Няма какво повече да се каже, следвате правилния път водейки детето на офталмолог.
Добре е, че зрението на детето не е засегнато.

Благодаря ви!
Като майка не ми харесва отговора ви  :cry: . Искаше ми се да чуя, че може нещо да се направи! Но... ще продължавам да чакам ...


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: petia usheva в пн, 26 яну 2015, 13:21
някои да има информация за  д-р Петкова, ул.Филип Македонски 26, Какжа е цената на прегледа при нея


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: dendini в чт, 21 юли 2016, 09:52
 Аз съм доволна от доц. доктор Чернодринска от Визус,препоръчвам :peace:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в чт, 21 юли 2016, 14:46
Здравейте! Дъщеря ми на 3г има +0,25 на лявото и -0,25 на дясното око. Аз съм с високи диоптри миопия. Лекарката каза, ме засега нищо не може да се направи, но ежегодно да я водя, за да се види дали качва диоптри. Притеснявам се за нейното зрение, искам да я предпазя, а тя често иска да гледа на таблета и телефона разни неща и изпада в истерия като не й дам. Дали от това е възможно да се увредят очите й?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: merry_ly в пн, 01 авг 2016, 12:34
Здравейте! Моята красавица е на 4 годинки и на 2-3пъти ми се стори,че и мръднаха очичките на ляво и на дясно като тик.Да,но като отидохме на преглед лекарката нищо неуточни и каза,че и няма нищо. Може ли някой да ми каже дали има нужда от притеснения?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в пт, 19 авг 2016, 14:42
Дали от това е възможно да се увредят очите й?

Здравейте,
не могат да се увредят, могат само да се преуморят и то само ако прекалява. Основния проблем при електронните устройства е, че ползвайки ги забравяме да мигаме. Оттам се разкъсва силния филм и започваме да имаме усещане за песъчинки в очите, сълзене и т.н.
Единственото, което може да направите е да контролирате времето за игра с таблета и да има редовни почивки.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в пт, 19 авг 2016, 14:46
Здравейте! Моята красавица е на 4 годинки и на 2-3пъти ми се стори,че и мръднаха очичките на ляво и на дясно като тик.Да,но като отидохме на преглед лекарката нищо неуточни и каза,че и няма нищо. Може ли някой да ми каже дали има нужда от притеснения?

Здравейте,
направили сте нужното- консултира ли сте с офталмолог.
Щом той няма притеснения, значи всичко е наред. Ако вашите съмнения продължат, потърсете второ мнение.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Jen4et012 в пт, 19 авг 2016, 18:41
Благодаря, Женя! Успокои ме!  :hug:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Yoanny в сб, 27 авг 2016, 22:05
Здравейте,
Синът ми е със зачервено око от няколко дни. Бяхме при педиатъра му, който каза ако продължава да е така да му капя Тобрекс. Доколко е адекватно да се изписват антибиотични капки без очен преглед според вас?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в вт, 30 авг 2016, 10:58
Здравейте,
Синът ми е със зачервено око от няколко дни. Бяхме при педиатъра му, който каза ако продължава да е така да му капя Тобрекс. Доколко е адекватно да се изписват антибиотични капки без очен преглед според вас?

Здравейте,
най-добре е да се посети офталмолог. Не е нужно да е детски.
Много вероятно е да ви изпишат точно Тобрекс или друго, което да е със същата активна съставка.
Въпреки това смятам, че не е редно да се пропуска тесния специалист.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: charming87 в сб, 01 окт 2016, 13:32
Здравейте. Преди 2 дни дъщеря ми си потърка очите с ръце като преди това беше играла с кинетичен пясък вкъщи. Започна да мига често след това. На другия ден продължи да мига така и да мижи. Педиатъра изписа капки, но за сега няма ефект мисля,а. Направление още не ни дава.
Според вас има ли връзка пясъка с мигането или причината е друга. Тя много плаче като й слагам капки и не знам доколко действат при това положение.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в чт, 06 окт 2016, 10:15
Здравейте charming87,
как се чувства детето седмица по-късно?! Предполагам, че дразненето е отминало.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: verabel в пт, 07 апр 2017, 09:19
Здравейте,
водих сина ми при личната лекарка, защото от градината ми казаха, че когато пишат нещо на дъската или гледат телевизия той казвал, че не вижда и искал да седи по-напред. Препоръчаха ми очна клиника Вита в Княжево, в София. Някой има ли координати на тази клиника, защото аз не откривам нищо?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Женя* в пт, 07 апр 2017, 15:33
Здравейте verabel,
в тази болница работи д-р Облашка.

http://www.vita.bg/
Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: verabel в пт, 07 апр 2017, 15:53
Здравейте verabel,
в тази болница работи д-р Облашка.
http://www.vita.bg/
Благодаря!


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: amy_nka в вт, 02 май 2017, 15:57
Някой път от пренебрежения стават бели, за това, все пак, да попитам дали сме за преглед при офталмолог.

Преди две седмици детето ми, на 2 г., падна от дивана върху пластмасова играчка със счупен ръб. Точно този остър ръб му се заби под нослето. При удара протече кръв не само от раната, ами и от ноздрите. Веднага го заведох в СП и там се чудиха дали да го снимат на рентген, за да изключим счупване и прецениха, че детето е още много малко, за да го облъчват с рентген, и че щом не го боли, явно няма счупване. Да, обаче, единия от въпросите на лекаря беше дали аз или баща му имаме кератоконус, миопия или астигматизъм. Каква е връзката между удар в носа и тези очни проблеми?


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Biskvitka* в чт, 07 юни 2018, 15:10
Дъщеря ми е на 11 год. и миналата седмица сподели, че вижда размазано табели, надписи и пр., които са далеч. Заведох я на очен лекар и се установи, че на едното око има 1 диоптър, на другото 0.75 късогледство. Лекарят препоръча постоянно носене на очила. Консултирах се и с друг доктор, който пък сподели да не избързваме и веднъж сложени очила правят лениво окото и диоптъра по-бързо се увеличава. Направо се чудя на кого да вярвам и какво да правя?!? Моля, имащите сходен опит да споделят какво са предприели.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: amy_nka в пт, 08 юни 2018, 10:59
Бисквитка, на същата възраст и аз почнах да виждам размазано надалече. Съответно ми изработиха очила, които трябваше да нося постоянно. За две години смених два диоптъра. На третата година ходих отново на преглед за смяна на очилата, че исках друга рамка. Не знам кой как ги е изработил тогава тия очила, но 3 години не ми мръдна диоптера. Така че, много е важно къде, кой и как ще изработи стъклата. По повод друг проблем с очите, след това бях  отново на много прегледи, и с изненада установих, че диоптъра ми се е намалил след носене на тези очила. След известно време, един ден се преместих да живея в друг град и съответно нямах нито телевизор, нито компютър цяла година. Една сутрин ставам и поглеждам през терасата и осъзнавам, че не виждам размазано на далече. Родих се без тв и компютър цяла година! Махнах очилата, защото нямах нужда от тях. Компютър си взех, защото работя с него, но телевизор все още нямам и не мисля и да имам. Доволна съм и препоръчвам на всеки свят без тв и монитори. :)


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Biskvitka* в пт, 08 юни 2018, 11:36
Благодаря ти за споделеното :hibiscus:
Вчера бяхме при друг доктор и съответно преглед, при който се установи, че диоптъра и на двете очи е 0.50 ...има голяма разлика с мнението при първоначалния преглед. Този, последния изписа очила, но не да се носят постоянно, а при нужда - ако чете субтитри по-отдалечено, в училище - ако не вижда на дъската. Ще видим...направо да се чуди човек как може такова голямо отклонение да има...Дъщеря ми не гледа много телевизия, и не стои пред компютър - от време на време чати по телефона, а таблет ползва само през почивните дни, но явно и това ще намалим.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Лиана11 в ср, 13 юни 2018, 13:09
Следя темата отдавна, тъй като първия преглед на децата беше към 2-3 годишна възраст. Още тогава ми казаха за едното дете, че има малък диоптър и да видим дали ще го израсне. Сега ще са първи клас децата и реших преди да тръгнат пак да ги заведа на преглед. Бяхме в Токуда. Астигматизъм и късогледство, на двете по 0.75. Тъй като миналата седмица четох коментара на Бисквитка изрично попитах задължително ли е и по-колко време на ден да ги носи или когато само е на училище и нещо се занимава. Тя каза , че било хубаво по цял ден да ги носи.
Тук колегата пък ми каза, че навремето когато му изписали очила и понеже и той е с астигматизъм и първите два дена ги носил по цял ден и накрая на деня го боляла главата. Препоръча ми по-малко по-малко на ден и така да увеличава часовете за носене.
Ограничихме се от телевизия, аз отдавна ги бях ограничила де. Компютър не ползват, таблет малко от време на време. Колегата също ми каза, че имало някакви упражнения, които се правят за очите и било хубаво, но още не съм разучила.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: *Biskvitka* в ср, 13 юни 2018, 13:16
Благодаря ти, че сподели Лиана11 :hibiscus:
Аз засега не карам дъщеря ми да носи постоянно очилата, ще се доверя на последната докторка, при която ходихме, пък след 4-5 месеца ще я заведа пак и ще видим какво е положението с непостоянно носене. При астигматизъм обаче съм чувала, че е препоръчително постоянно да се слагат очилата.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: amy_nka в чт, 14 юни 2018, 23:15
Всъщност, детските очи все още се развиват на тази възраст - точно пред пубертета. Аз от както не нося очила (вече 5-6 години), не чувствам да ми се е влошило зрението. Преди това носих очила нон-стоп около 6 години. Бях стигнала до 1,75 диоптър + астигматизъм. Като студентка, от много учене до късно през нощите, съвсем си прецаках очите и за себе си реших, че ако искам да мога да си ползвам очите, трябва да променя начина си на живот и така една година си починах от монитори. Лягах си в 20 със Сънчо и спях по 10 часа - без тв, без комп, без монитори, смених и въздуха и климата. Когато очите ми се измарят, не се овлажняват достатъчно. С години съм слагала капки за овлажняване, когато живеех на сух климат. С очила окото допълнително не се овлажнява, тъй-като премигаш по-малко. От там се развива хроничен конюнктивит. Не бих казала, че носенето на добре изработени очила ми подобри зрението, но носенето на зле изработени очила ми го влоши, а носенето на добре изработени очила не ми влоши зрението (запазиха ми диоптъра един и същ), докато почивката от взаимодействия на външни фактори действително ми подобри зрението.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Black Lady в ср, 10 окт 2018, 09:26
Здравейте, бихте ли сподели мнение за добър детски офталмолог.
Дъщеря ми е на 9 години и искам да и направя профилактични преглед.
Благодаря :hibiscus:


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: AnMary в вт, 23 окт 2018, 22:34
За кой град става дума?
Миналата седмица (петък) водих синът ми (на 10г) при д-р Якимова в Клиника Младост (София). Препоръчвам.


Титла: Re: Кога да заведем детето на очен преглед?
Публикувано от: Black Lady в чт, 03 яну 2019, 14:24
За кой град става дума?
Миналата седмица (петък) водих синът ми (на 10г) при д-р Якимова в Клиника Младост (София). Препоръчвам.

За София. Благодаря за препоръката.


1