BG-Mamma

Деца => Нашите деца от 1 до 6 години => Темата е започната от: Sesylle в пн, 29 авг 2011, 21:09Титла: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в пн, 29 авг 2011, 21:09
Все си мислех, че родителите са поумнели, тъй като от известно време не бях виждала деца, свободно оставени в кола.
Е да, ама не.
Последните дни попадам на "чудни" гледки.
Дете, в скута на баща си, каращо кола в натоварен трафик.
Дете, седнало в мама на предната седалка с гръб към движението.
Дете, застанало по средата на двете седалки, дърпащо баща си за косата.
И т.н. примери от сорта.
Та се чудя, кога най-сетне ще има строг и навременен контрол за подобни безотговорни родители и водачи. Защо при все тръбене по телевизията за безопасност на движението, за постоянните катастрофи по пътищата ни, родители продължават да си возят децата по този начин?

Днес при поредната гледка от сорта не издържах и се обадих в полицията. Продиктувах номера на колата и обясних защо се обаждам.
Отговора - госпожо, нямаме достатъчно ресурси, а и не знаем къде да търсим колата и когато я намерим дали детето ще е вътре, за да можем да глобим водача.
Ами, браво...

Та въпроса ми е, когато видите подобна гледка опитвате ли се да сигнализирате органите на реда?
Ако е в задръстване и до вас, правите ли нещо друго?
Не е ли крайно време да се направи нещо по въпроса и наистина да има санкции за тези водачи и родители?


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в пн, 29 авг 2011, 21:48
ме нито се обаждам, нито бих слязла от колата да давам акъл на родителите му.... тяхно си дете, тяхна отговорност, патрулки мисля има не чак толкова малко, обаче и те не ги глобяват...ако ги  щяха децата да са си в столовте.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в пн, 29 авг 2011, 22:02
Писала съм и друг път-обаждала съм се при фрапиращи нарушения-дете в скута на баща-шофиращо наравно с него и такова, возещо се отпред-лепнато на стъклото.И в двете ситуации реагираха, на първата лично видях, че ги спират.Дали са глобили бащата , или бащата ги е почерпил-не знам.Но са реагирали на моите сигнали.Иде реч за Сф.Указвала съм точното местоположение, рег. номер на колата, описание на модел и посока на движение с точни улици, защото съм била в непосредствена близост.Това Е от значение за сигнала и за пращането/пресрещането с патрулка.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: rika в пн, 29 авг 2011, 22:07
не съм и не бих подала сигнал, както казва Ейнджъл - тяхно дете, тяхна отговорност, гледам гредите в моето око, не сламките в чуждото. Иначе да, дразня се, но всеки си носи отговорност. Колкото до патрулките - онзи ден една нескопосана шофьорка щеше да ни отнесе с детето в колата точно, ама точно на половин метър пред патрулката и излезлите от нея полицаи които грам не реагираха. та се замислих да я засека и да слезна да я пребия (без да се шегувам), но пък тогава сигурно щяха да се намесят да ме арестуват...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Нес в пн, 29 авг 2011, 22:16
Определено трябва да се реагира! Опасността е за всички! Не само за хората в колата, но и за пешеходците, и за останалите шофьори.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в пн, 29 авг 2011, 22:26
..аз НЕ се Дразня, а се страхувам за Собствената си безопасност-сиреч-ако подпра нечия кола , а вътре има необезопасено дете последствията може да са едни, а ако детето е обезопасено и дори не разбере какво се  е случило-съвсем други.Ситуации в град с повече от нормалната бройка коли спрямо инфраструктурата-бол.В единя случай ще ме съдят и ще ми тежи дете, в другия ще ми напишат акт и ще изчукат бронята.Говоря за тривиално Птп с огъната броня, не за смачкана до неузнаваемост поради превишена скорост кола.Случвало ни се е, не говоря за хипотетични ситуации-удря ни отзад кола силно, ние на свой ред удряме предната и детето в нея забива глава в стъклото.Лек удар-дете с комоцио.Ако си с колан не се и разбира...моето  дете не се отлепи от столчето.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Bub_i в пн, 29 авг 2011, 22:54
Аз не бих оставила детето си да се вози така, но не бих и разрешила на някой , особено непознат, да ми дава акъл какво и как да правя, та за това и аз не реагирам! Децата са си техни и това,че ще ги глобят няма да промени нищо , просто манталитетът на тези хора е такъв - всичко ще си в по старо му!


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в пн, 29 авг 2011, 23:02
Какво означава - "тяхно дете, тяхна отговорност"???
Ок, детето си е тяхно и отговорността за безопасността му донякъде също.
Но при едно ПТП с кола, в която дете е необезопасено последствията са и за този, който е ударил въпросната кола.
Аз не желая при подобна ситуация да ми лежи уреждане, или смърт на детето, само защото родителите му нямат акъл в главата и са го оставили като свободен атом в колата.
Не желая аз да поемам отговорност за това, че други са безотговорни.

bubeto_d, ако глобата е 50-100лв и се глобяват всички наред, дали манталитета няма да се промени?
И да ти дойде акъла, че за 100-200лв ще си купиш столче. Вместо да те глобяват всеки път.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в пн, 29 авг 2011, 23:04
е, на родителите с детето с комоцио май им струва повече от столче.Тогава среден клас столче се намираше за 90 лв.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Bub_i в пн, 29 авг 2011, 23:22
Мирама, не ме разбирай погрешно, но си има такива идиоти, дето и 500 лв да е глобата ще ги дадат, ама столче няма да купят!
А "Тяхното дете- тяхна отговорност" мога да преведа така - ако ти смяташ, нещо за редно, а то не е, ти носиш отговорност , за това, че си го разрешила! И ако някой ти направи забележка, надали би променила мнението си! Просто защото ти не виждаш проблема! Не визирам теб, а манталитета на тези хора, които оставят децата си да избират как и къде да се возят, без да спазват правилата!


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Таря в пн, 29 авг 2011, 23:33
Винаги ми прави силно впечатление, когато видя необезопасено дете в кола, но не съм сигнализирала досега.
Най-странни са ми тези родители, които пътуват с колани, а детето им се вее по задната седалка свободно. Имаме такива познати за съжаление, и не можете да си представите колко тъпо гледат, като ги попитаме как не ги е срам те да се връзват, а най-свидното си на света да излагат на риск. Навеждат глави надолу, но продължават по същия начин. Не било свикнало детето в столчето - ами как ще свикне, като никога не е слагано питам аз?
Моето дете никога не се е возило без кошница/столче и въпреки, че е бяс безподобна не протестира , защото не знае, че има и друго  ;-)


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: 4μΕ в вт, 30 авг 2011, 00:30
Не сигнализирам органите, нито пък искам от родителите да направят нещо по въпроса. Просто осъзнах, че няма смисъл  :tired:
Познавам хора, които не разрешават на детето си да играе с котка, да не би да го одраска и нарани, а в същото време го возят в колата точно като свободен атом. Виждала съм и друг парадокс- родителите държат детето да е в столчето, но то си маха коланите, защото не ги търпи  :ooooh: Държаните в скута деца на предната седалка също са често срещана гледка. Много от тези родители знаят за нашата катастрофа с малкия, когато беше бебе на месец и половина и благодарение на столчето оцеля. Също и че едната ми ръка беше отнесена и ми се свлече в краката, като се крепеше само на кожата. Не ми се мисли, ако държах бебето... Въпреки това, след някоя и друга съчувствена реплика и цъкане с език, същите тези хора продължават да си возят децата без столче или колани  :roll: :tired: Свидетел съм и на реплика, че столчето ни била излишна покупка и глезотия, нямам думи просто...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: storm76 в вт, 30 авг 2011, 07:39
Не сигнализирам, защото знам, че моят сигнал няма да бъде взет на сериозно. Не правя и забележка на родителите,защото най-много да отнеса някой бой или псувня.
Ако при едно ПТП се докаже, че за уврежданията на детето е виновен родителя, който не му е купил и него е поставил в столче, или го е возил на предната седалка, то отговорността на другия водач може да бъде изключена или да бъде преценено увреждането като съпричиняване.
За мен най-големия "хит" е дете, качено на мотор или АТВ, независимо дали е с каска или не.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: ЗВЕЗДЕЛИНА ГЕОРГИЕВА в вт, 30 авг 2011, 07:58
Това е моята тема :mrgreen:
Мога да изтипосам на снимка половината квартал и по 1/3 от още два.
Всяка сутрин и всяка вечер съм свидетел на това безхаберие на родителите.
Водят или вземат децата от детската градина и хоп -отпред залепено на прозореца или увиснало на него.
А това,че летния трафик и кошмар и излагаш детето си на риск...не знам как да коментирам.
На никой не съм звъняла защото около мен е практика.
Ще трябва да паркират пред детските заведения с фишове в ръка.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в вт, 30 авг 2011, 08:09
Преди годинИ бе другата такава тема.В нея една майка ме нарече доносник, хахаха и описа драматичната ситуация, в която те нямали лична кола, мъжа и имал служебна-баничарка-та с нея-тримцата-отпред....в какво да се возели... :crazy:нямала как да си превози Иначе детето до градина.Все едно всички се Возят децата до градината. :lol:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: ЗВЕЗДЕЛИНА ГЕОРГИЕВА в вт, 30 авг 2011, 08:22
Заради една такава Патка,мъжът ми стоя един час на кръстовище защото му блокираха спирачките.
За кой ли път го разказвам вече,но възмущението не е намаляло и ако мога да я докопам тая Патка,ще я вържа на някой мост с главата на долу.
--преди началото на летния сезон,една натоварена неделя по пътя Созопол-Бургас се образувала колона.И Патката с малка кола решава да се промъкне като изпреварва по кола-две.Колоната тръгва и тя се шмугва пред нашата и натиска спирачка,детето и пада от седалката и тя натиска спирачката докрай.
Можеше да превърне съпруга ми в убиец.Колата която караше беше голяма и тромава,ако не е имал късмет да спре....
Понякога ми се ще да сложа жълтата жилетка от колата и да размахам точилката на кръстовището.
А най ужасното е,че родителите като тръгнат слагат колани :shock:и детето в скута.

Ей,голяма беля си отворихте с тая тема,ще има да пиша и ядосвам целия ден :mrgreen:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Карина в вт, 30 авг 2011, 10:04
Наистина е отчайващо положението, но според мен просто трябва да има повече информационни кампании. Много хора изобщо не се замислят.
Поколението на нашите родители е свикнало да не слага колан, на мен в такси шофьорите редовно са ми се подигравали и се обиждат, като си сложа колан. Или ме наричат страхлива или се дразнят, че уж ги смятам за лоши шофьори.

Веднъж видях един дядо да вози 2 годишно дете изправено на предната седалка. Държеше го с едната ръка, а с другата - кормилото.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в вт, 30 авг 2011, 10:21
Елора, информационни кампании и някакви стимули ще са добър вариант.
Но като гледам колко хора с луксозни коли си карат децата по този начин, не е само от липсата на пари, или незнание.
Или може би е "гъзарско" да си караш детето по този начин, не знам.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Ceca в вт, 30 авг 2011, 10:26
Трябва да се сигнализира.
Какво значи - чуждо дете, родителите му да мислят, не се меся?!?
Веднъж работата си е тяхна, а ако стане инцидент, възмущението ще е общо.
Време е хората да осъзнаят, че има правила и трябва да се спазват. Повечето пъти правилата не са създадени без някаква причина.
Пример - ако в Германия има подобна ситуация, някой неин свидетел ще звънне в полицията. Явно там не разсъждават на принципа - не е моя работа, затова всички тук въздишаме по техния ред и дисциплина.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Карина в вт, 30 авг 2011, 10:33
Елора, информационни кампании и някакви стимули ще са добър вариант.
Но като гледам колко хора с луксозни коли си карат децата по този начин, не е само от липсата на пари, или незнание.
Или може би е "гъзарско" да си караш детето по този начин, не знам.
Да, точно това трябва да се промени. До такава степен трябва да е набито в главите, че да не си помислят, че може и по друг начин.
Това е напълно реалистично и постижимо, просто трябва някой да го направи.
Като цяло има много какво да се прави по безопасността по пътищата ни, но не виждам инициатива от никого. Само се съобщава трагичната статистика и после гледаме на другата страна.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в вт, 30 авг 2011, 10:48
да, де но като знам, че тук или ще отговорят, като на Mirama или дори и да ги спрат, че няма и да ги глобят... за чии???
Ако полицаите ги спираха и глобяваха, толкова колкото и за колани например, със сигурност повече деца щяха да са си  в столовете, ама не ги глобяват, дори и да ги спрат за други и детето да не е в стола пак не глобяват.
А някой обажда ли се като види например колоездач без каска, защото аз със не съм виждала , а по правилник би трябвало.... тях някой глобява ли ги?
А когато някой пресече неправилно, него глобяват ли го?

Сори , но при положение, че полицията така и така не си върши работата, полза от сигнали не виждам... ако си я вършеше, да би имало смисъл...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Nansen в вт, 30 авг 2011, 11:11
Често пътуваме до вилата лятото.
Трябва да ви кажа, че рядко виждам дете в столче и с колан, отколкото обратното.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: happy_mama в ср, 31 авг 2011, 06:42
Може да си пишем и да звъним къде ли не.Това си е отговорнст на самите родители.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 08:02
да, де но като знам, че тук или ще отговорят, като на Mirama или дори и да ги спрат, че няма и да ги глобят... за чии???

Един като им звънни на 100 години-така е.Ако всички тук възмУтени звъннат-друга ще е песента.
Видях и пешеходец да глобяват и да спират шофьор с дете отпред пред мен по мой сигнал.Знам, че трябва да се "ръчкат", за да го направят, или Докато се Научат да го правят.Проблемът идва и точно от такива, които свиват рамене и цъкат с език, но нищо не предприемат.Ако загреете телефоните ще хвърчат патрулки на поразия, вместо да се подпират под някой храст с цигара в уста.
Та....за Тоя.Аз го направих и видях резултат. :D


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 09:37
Абе...според мен не  хората трябва да учат полицията как да си върши работата, а полицаите трябва да учат народа да спазва  законите...ама карай, явно у нас вс е наобратно.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 31 авг 2011, 10:03
Аз съм съгласна и обратното да е. Но да има резултат, да има глобени водачи за това, че детето вътре е без столче.
Честно, ама обръща ми се всичко като видя дете като свободен атом в колата. И като знам колко малка скорост е достатъчна, за да се нарани сериозно това дете, или направо да изхвърчи през прозореца.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: ЗВЕЗДЕЛИНА ГЕОРГИЕВА в ср, 31 авг 2011, 10:04
Може да си пишем и да звъним къде ли не.Това си е отговорнст на самите родители.
Ама  :xarms: не е тъй.
Явно не сме научени на правила,как ще научим децата си?
Не мога да изтръпвам всеки път когато съм с колата.
Не искам един ден аз или близък да се окаже виновен за човешки живот.
И не само човешки,дори куче да блъснеш е кошмар.
Трябва да се действа на всички фронтове-информация,санкция,кампания в действие,и каквото още се сетите.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Blondi в ср, 31 авг 2011, 10:13
Та въпроса ми е, когато видите подобна гледка опитвате ли се да сигнализирате органите на реда?
Ако е в задръстване и до вас, правите ли нещо друго?

Само веднъж видях един мъж в кола, детето отзад, пиеше бира с водка, провесил я през стъклото.
Иначе не съм виждала нередности с дете. Веднъж бяхме паркирали и Криско беше в скута ми отпред, чакахме. И една жена с бастун дойде и започна да крещи, че ще се обади на полицията, че държа детето отпред в мен, но ние бяхме паркирали, а не в движение.  :)


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 10:24
Блонди, това не в БГ нали?
Аз честно казано толкова деца  виждам без столчета или в столчета без колани, че би трябвало да изляза и да не спра да  звъня в полицията изобщо....при такова масово не спазване на закона, не мисля изобщо, че проблема е в не подаващите сигнали...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 11:14
Абе...според мен не  хората трябва да учат полицията как да си върши работата, а полицаите трябва да учат народа да спазва  законите...ама карай, явно у нас вс е наобратно.
взаимосвързани са нещата.Обществото е коректив.То, като си търпи, ни милиция, ни полиция...щото и полицията е обществото.Навън се "докладват" масово.Ние няма да учим полицията.Само ще им начукваме канчето постоянно.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: rika в ср, 31 авг 2011, 12:06
Ами не знам, аз не бих подала сигнал. нито мисля че наистина аз трябва да уча ченгетата как да си вършат работата, нито мисля че трябва да върша работата на държавата да определям кой как трябва да се глобява. Пак казвам - почти ни отнесоха пред очите им и никой не си мръдна и пръста. За какво да им звъня тогава и да очаквам реакция, чие канче да начукам в случая? Аз деца със столчета в колите почти не виждам, Ейнджъл е права - трябва нон стоп само да звъня, да не говорим за всички нередности които виждам по улиците нон стоп. Еми извинете ама не ми е това работата, да вземат и полицаите малко да си свършат тяхната. На мен никой не ми "начуква канчето" за да си свърша моята, а не работя в държавна институция. Хем да си плащаме данъци, хем да им вършим и работата и да ги учим как се прави.
А мене ако питате чист късмет че някой някого е глобил по ваш сигнал, просто сте попаднали на полицаи които не ги мързи, но те май не са много.
Не ме разбирайте погрешно и аз се дразня от всички неща, които виждам по улиците, но просто не вярвам грам че мой сигнал ще промени каквото и да било докато има полицаи които взимат двайсетолевки пъхнати в документите.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 12:11
Пък аз съм подавала жалба/сведение и срещу ченгета.Хихихи.И имаше резултат. :lol:Майкооооу, кво го направиха не е истна-сам да си говори.Не смятам, че с това съм им свършила работата-напротив, създадох им Мноооого работа. :lol:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Otimerk в ср, 31 авг 2011, 12:45
Не съм чула досега за глобен родител-шофьор за това, че детето не е в столче.
Когато наистина започне да се контролира това и да се налагат глоби, без да се према "почерпка", тогава ще се оправят нещата.
Едно време карахме без колани, но пред угрозата от глоба се научихме. Значи може  ;-)


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 12:45
ме нито се обаждам, нито бих слязла от колата да давам акъл на родителите му.... тяхно си дете, тяхна отговорност,

ако си участник в ПТП с точно тази кола и детето пострада, не дай Боже , фатално, нали знаеш кой ще е виновният?

това лято видях много такива случаи като описаните от първия пост. Побеснявам просто от такова безхаберие.

и бременна без колан - ама стягало й било, ама било позволено. А стига бе, на мен как не ми е стягал ни един колан - четири коли съм сменила в различна степен на бременност.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Umma в ср, 31 авг 2011, 13:13
Изключително болна тема.  :?
Въпрос на манталитет и мозъчни гънки /по- скоро липсата на такива/.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 13:25
и какво тити, наистина ли звъниш нон стоп да подаваш сигнали?
както kremito пише...за коланите набързо успяха да "възпитат", за столчетата не...що така...щото за едното глобяват, а за другото всеки знае,че не, дори и когато те спрат, а детето не е в стола.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 13:31
O, звъня, като видя, а аз не се Взирам по колите.Принципно при возещ се отпред коланът се вижда отдалече.На задната седалка не се вижда какво има и какво няма.Ако застанеш пред нашата кола-не можеш да заподозреш даже, че има деца в нея.Като те съзрат без колан те спират, просто се вижда.Та-незабележимо минават, затова е така.НА рутинна проверка чак са забелязвали, че имам деца отзад.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 13:33
не, не звъня. Обикновено шофирам и няма как да звъня. А и не смятам, че това е задължително работа на полицията, идиоти те си имат достатъчно за следене. Когато мога, говоря с родителя.
толкова ли е трудно, невъзможно, да осъзнае самият родител кое е опасното поведение на пътя и в колата? а аргументът "детето не  е свикнало, то реве в столчето", изобщо да не се опитва някой да ми го пробутва. Малоумщина ...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 13:38
да де, ама ТИ се ядосваш на нечия Малоумщина, вместо да се ръсне малоумника с 200 лв и да се ядоса той.Точно разговори с родители на подобна тема предизвиква още повече обратното.Те, щом сами не са си сложили столче примерно-освен да се фрустрирате взаимно-друго не очаквай.Или се прилагат Мерки, след подаден сигнал/щото не гадаят кога и къде кой как си разхожда детето, а като завалят сигнали-да видите как за по-лесно ще почнат глоби да тръскат/, или си се пускат теми с вайкане.Среден път не виждам. :peace:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 13:48
не, не звъня. Обикновено шофирам и няма как да звъня. А и не смятам, че това е задължително работа на полицията, идиоти те си имат достатъчно за следене. Когато мога, говоря с родителя.
толкова ли е трудно, невъзможно, да осъзнае самият родител кое е опасното поведение на пътя и в колата? а аргументът "детето не  е свикнало, то реве в столчето", изобщо да не се опитва някой да ми го пробутва. Малоумщина ...

е как говориш с родителя...непознат? в колата?
и как да не е работа на  полицаите...те нали за това висят по улиците патрулки и гледат...нищо не им пречи да ги спират и глобяват....


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 14:10
ох....разговарям с хора извън колата. Познати, примерно. Или непознати, но в подходяща ситуация. Естествено, че докато шофирам, не мога да правя друго. Изобщо не знам защо е нужно да го обяснявам :)

за вечното прехвърляне на отговорността на някой друг - в случая на полицаите - какво да кажа? Ти ако нехаеш за детето си, ако ти е в недостиг мозъкът, и всеки ден да те глобяват, полза няма.


Jizzlobber - живея през повечето време в държава без пътни полицаи. камери има през 100 метра, щракат и глобата идва на собственика на колата. В кола се возят по 5-6 деца, по същия безумен начин - висят от шибидаха, удрят шофьора с балон по главата, скачат по задните седалки. Последно помня,пролетта една майка с 5-6 деца си уби поне две, останалите ранени в различна степен, заради подобно возене. Ако помня добре, тя си е била виновна за катастрофата. Тук глоби не помагат. Само да си ползваш мозъка по предназначение.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 14:22
Тити за говоренето с приятели и познати...това е ясно и лесно, въпросът е какво правиш когато видиш непознат, шофиращ в момента когато го видиш...е и твоят отговор е нищо, както и да го извърташ, нали?

И напротив, къв то и да си, ако се ръсиш ежедневно по 200 лв ще си сложжиш детето в стола, щото просто ще ти писне да си хвърляш парите на вятъра...дори и да не мислиш за  безопасността на детето...не знам да има човек, който  да иска да си го глобяват на всяка крачка, да му отнемат точки и да му вземат книжката ;)


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: meri 123 в ср, 31 авг 2011, 14:27
Изключително болна тема.  :?
Въпрос на манталитет и мозъчни гънки /по- скоро липсата на такива/.
Абсолютно вярно!Просто българите нямат никакво самосъзнание.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Otimerk в ср, 31 авг 2011, 14:34
И има ли резултат говоренето с такива родители? Ако получат съвет от непознат, дали ще си сложат децата в столчета  newsm78
Защото моите наблюдения са, че избесняват, ако се опиташ да ги учиш как да бъдат родители -  дори, когато става въпрос за доброто на децата им  :tired:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 14:54
Тити за говоренето с приятели и познати...това е ясно и лесно, въпросът е какво правиш когато видиш непознат, шофиращ в момента когато го видиш...е и твоят отговор е нищо, както и да го извърташ, нали?


сега като за трети път ти кажа "нищо", ще си доволна ли? Да, докато шофирам, не правя нищо друго. Ти също не го правиш, нали?

кремито, на мен не ми пука дали ми беснеят. И не знам дали ще си сложат децата в столчета. Поне си казвам, когато мога, каквото мисля, не мънкам по форумите и не прехвърлям отговорността на полицията. И не се оправдавам с манталитета на българина. Не съм казала никъде, че ей на, аз се боря с идиотите, а вие не. Реагирах първоначално на репликата "тяхно си дете, тяхна си отговорност". Ейнджъл, шофираш ли често?


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Otimerk в ср, 31 авг 2011, 15:00
кремито, на мен не ми пука дали ми беснеят. И не знам дали ще си сложат децата в столчета. Поне си казвам, когато мога, каквото мисля, не мънкам по форумите и не прехвърлям отговорността на полицията. И не се оправдавам с манталитета на българина. Не съм казала никъде, че ей на, аз се боря с идиотите, а вие не. Реагирах първоначално на репликата "тяхно си дете, тяхна си отговорност". Ейнджъл, шофираш ли често?

Съгласна съм с теб, но аз не искам да се натоварвам с чуждите негативни емоции и бясове. Опитвала съм няколко пъти (по други теми) и на база на този опит, избягвам подобни контакти и пререкания.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 15:16
ох....разговарям с хора извън колата. Познати, примерно. Или непознати, но в подходяща ситуация. Естествено, че докато шофирам, не мога да правя друго. Изобщо не знам защо е нужно да го обяснявам :)

за вечното прехвърляне на отговорността на някой друг - в случая на полицаите - какво да кажа? Ти ако нехаеш за детето си, ако ти е в недостиг мозъкът, и всеки ден да те глобяват, полза няма.


Jizzlobber - живея през повечето време в държава без пътни полицаи. камери има през 100 метра, щракат и глобата идва на собственика на колата. В кола се возят по 5-6 деца, по същия безумен начин - висят от шибидаха, удрят шофьора с балон по главата, скачат по задните седалки. Последно помня,пролетта една майка с 5-6 деца си уби поне две, останалите ранени в различна степен, заради подобно возене. Ако помня добре, тя си е била виновна за катастрофата. Тук глоби не помагат. Само да си ползваш мозъка по предназначение.

не те знам къде живееш, но аз пък чак висящи от кола деца не съм видяла за 30 години, извън абитуриентите, че и по 5-6 вътре.Не отричам да има, аз не съм видяла никога. :roll:И камери не съм видяла, а патрулки-нон-стоп.До училището, пред градината и после по пътя до работата на 3 места има дежурно патрулка.А съм през квартал.Та-живеем май в различни държави. :thinking:И не издирвам полицаи, звъня си-подавам си сигнала с точни описания и координати, приемат ми го и така.Нищо сложно.Създавам им работа, не им изземвам фунциите да ограмотявам, начуквам канче и обяснявам че са малоумни.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Casey в ср, 31 авг 2011, 15:19
През годините, тук съм се начела на какво ли не. Деца, легнали на задната седалка, защото се пътува нощем до морето и те не можели да се наспят, ако са в стол. Ама, то нощем нямало трафик и движението било спокойно...
Деца, пътуващи в стол, но незакопчани, защото мрънкали.
Деца над 3 г., които вече можели спокойно да ползват колан, без доп. седалки. И т.н. и т.н.

Извинения бол. Промяна никаква.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 15:20
Реагирах първоначално на репликата "тяхно си дете, тяхна си отговорност". Ейнджъл, шофираш ли често?

защо? това какво точно значение има?

реагираш на моето, но в същото време не правиш нищо...тогава къде е разликата...
да иначе и аз на познати  се опитвам да налея малко мисъл и акъл, да при някои съм успявала...и във форума не спирам да пиша по теми ЗА столчетата и ЗА влагането на възможно най-много средства във възможно най-сигурното, което могат да си позволят...
Но не, няма да почна нон стоп да звъня в полицията да подавам сигнали за непознати.. нито в задръстването ще сляза от колата, че да се разправям с непознати къде си возят децата.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 15:20
Тити за говоренето с приятели и познати...това е ясно и лесно, въпросът е какво правиш когато видиш непознат, шофиращ в момента когато го видиш...е и твоят отговор е нищо, както и да го извърташ, нали?

И напротив, къв то и да си, ако се ръсиш ежедневно по 200 лв ще си сложжиш детето в стола, щото просто ще ти писне да си хвърляш парите на вятъра...дори и да не мислиш за  безопасността на детето...не знам да има човек, който  да иска да си го глобяват на всяка крачка, да му отнемат точки и да му вземат книжката ;)
абсолютно.Дори да е под формата на подкуп, Спират ли го и Искат ли му Пари за това-ще вземе столче след 5-то спиране.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 31 авг 2011, 15:24
По интересното е, че самите полицаи заявяват - ами зависи си от този, който ще те спре.
Някой изобщо не обръщат внимание, че детето е без столче и не глобяват.Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 15:32
Реагирах първоначално на репликата "тяхно си дете, тяхна си отговорност". Ейнджъл, шофираш ли често?

защо? това какво точно значение има?


защото ако по-често се возиш, може да кажеш "тяхна си отговорност". Ако шофираш непрекъснато с  дете/деца отзад, знаеш, че не си застрахован от това, да участваш в ПТП и тогава носиш отговорност, че си зад волана. Чуждото дете извън столче вече става и твоя грижа, твое притеснение.

но както и да е това.

аз още не мога да проумея защо все полицаите са ви виновни.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 15:34
Защото е тяхна работа да съблюдават спазването на законите ;)
От там насете всеки си носи  отговорност за собствените си действия.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: тити в ср, 31 авг 2011, 15:36
е не оттам насетне - първо ние трябва да спазваме законите. Факт е, че има държави без висящи по кьошетата патрули, камерите си работят достатъчно ефективно.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 15:41
Реагирах първоначално на репликата "тяхно си дете, тяхна си отговорност". Ейнджъл, шофираш ли често?

защо? това какво точно значение има?


защото ако по-често се возиш, може да кажеш "тяхна си отговорност". Ако шофираш непрекъснато с  дете/деца отзад, знаеш, че не си застрахован от това, да участваш в ПТП и тогава носиш отговорност, че си зад волана. Чуждото дете извън столче вече става и твоя грижа, твое притеснение.

но както и да е това.

аз още не мога да проумея защо все полицаите са ви виновни.

Това е точно така.И го знам от Личен опит.С тази разлика, че на мен полицаите НЕ сами виновни-напротив-подавам си сигнала-те си реагират.Повече сигнали=повече реакции.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 15:41
ОК не от там насетне..първо...все тая...
Но да в крайна сметка първо или после...всеки носи отговорност само за личните си действия, за това и казах, че техните деца са тяхна, а не моя отговорност, няма как аз да ходя да им ги сложа в столовете.
Другото вече е работа на полицията.
Не зависимо лично ли полицаят ще ти вземе парите(точките, книжката) или с камера и глоба по пощата, съд и т.н.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 31 авг 2011, 15:49
Не можеш да сложиш чужди деца в столчета, факт е.
Но ако недай си боже участваш в ПТП с кола, в която децата са необезопасени и деца в нея пострада. Тогава ще съдят теб за нанасяне на вреди, а не родителя, че не си е сложил детето в столче и в следствие на това е загинало, или е с увреждания и т.н.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 15:53
Дали? а ако родителят е виновен за катастрофата? Да не говорим, че в милата ни родина могат да те съдят за абсурдни неща, вкл. ако пян колоездач се блъсне в спрялата ти кола.... та човек по тази логика най-добре изобщо и да не се качва в колата да кара.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 15:58
ако...дали...няма значение вече.Ти си Участвал в ПТП и дете е пострадало, защото не е обезопасено.Принципно Може и да Не се случи.Но-Превенцията е чудесена.А може и да ти се случи Ти да си виновен за ПТП-то/наистина се случва, колкото и да си опитен и внимателен-да предизвикаш-при низ от определени събития/И ПтП-то да е леко, но да има пострадало необезопасено дете, защото се е изтъркулило и е забило глава някъде.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 15:59
То може да си виновен или невинен в ПТП детето да е обезопасено и пак да пострада...вече много в страната на ако-тата отиваме.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 16:03
така е.Но в случая говорим за Необезопасените, които от иначе леко ПТП може да пострадат.Писах го още на 1 страница.Не говорим за грубо нарушение, висока скорост и размазване в стълб, че да не оцелее никой.Говорим за ситуация по-елементарна, чукнати ламарини.При такава, дете в столче може и да не разбере, а друго не в столче, да падне под седалката и да си строши главата, да не казвам и какво друго.Факт е.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 16:06
И добре като си звъннала 2 пъти чувстваш ли , че си променила мисленето на българина и виждаш ли повече деца  обезопасени?


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 16:16
Не, а и не искам да променям нечие мислене.Но виждам,след реакцията на полицията-че това е един от начините.То с мислене не става.Става с Навик.Навик да сигнализираш.Навик.След мен, друг ще го направи.И така ще се задвижи машината.То това важи за всичко-от пътя, до нередност в магазина.После ще дойде и Навика да Спазваш, щото друг с друг Навик ще те изпорти и няма да остане безнаказано.Всъщност-звъня за Много неща, та реално не са само две позвъняванията ми.И да-резултати има, макар и не на 100%.
Да, виждам Много обезопасени деца.Напоследък необезопасени не съм видяла, но както казах-то па не може и да се взираш.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 16:20
Аз пък все още виждам повече не обезопасени деца, отколкото обезопасени...
както и да е... за мен проблема не  е в (не)сигнализацията на гражданите...


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в ср, 31 авг 2011, 16:21
ама то и за мен не е :D
Но сигнализирането е начин Обществото да задвижи машината.Просто го споделих като Начин.Нито изисквам от някой да го прави, нито нищо.Споделям аз какво правя.С раздаване на нравоучения на непознати, че и на познати-нищо не се случва.Това е като заклет маниак на тема Дюкан да обяснява на баба ми защо да не яде боб със запръжка-най-много да я накара да си направи двойна запръжка. :lol:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Angel_Dust в ср, 31 авг 2011, 16:27
хахах е не  е баш така...аз пък 2 приятелки съм убедила да си купят поне за новороденото столчета..щото според тях си беше ок да си го гушкат...;) ама по-натам   вече се почнаха "твърдите" оправдания...
начини разни, всеки понякога  действа.
Но в тази тема излезе, че виновните за не спазването за закона, не са родителите, не са и полицаите, ми хората, които не  сигнализират и не ходят да се карат по задръстванията с  нарушителите.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 31 авг 2011, 16:41
Angel_Dust, не излиза това, но пък и не означава, че трябва да си мълчим като бити гъз..ве за всяко нещо. И да обясняваме как "това не зависи от мен, това не е моя работа".
А и аз не мога да се начудя на родителите, които си слагат коланите, а детето стои зад гърба им между двете седалки, или седнало в краката им на предната седалка.
Що за човек трябва да си, или просто се мислят за недосегаеми ли...не знам.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: 4μΕ в ср, 31 авг 2011, 16:48

Що за човек трябва да си, или просто се мислят за недосегаеми ли...не знам.

Да, и този момент го има  :peace: Също и че се мислят за много опитни шофьори или че колата е голяма и здрава. Много от тях разчитат и на въздушните възглавници и дори не подозират те какво могат да причинят на едно малко дете.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Woman^In^White в ср, 31 авг 2011, 18:02

А и аз не мога да се начудя на родителите, които си слагат коланите, а детето стои зад гърба им между двете седалки, или седнало в краката им на предната седалка.
Що за човек трябва да си, или просто се мислят за недосегаеми ли...не знам.

Ами те слагат коланите не заради това, че ще ги предпазят от удар, а за да не ги глобят. А детето може и да мине. Те не мислят за последиците, ако стане нещо по пътя.  :naughty: Сега колко е глобата за дете без колан или по-скоро без столче за кола - 50 лв.?! Еми нека стане 500 лв. и отнемане на точки и да видим какво ще стане.
Именно заради високите глоби по пътищата на Европа - българите са сред най-изрядните водачи.
А колкото до полицаите - само камери ги оправят. :peace:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 31 авг 2011, 19:16
То не е и въпроса в това колко е глобата. А да се глобява реално и всеки.
Ако те глобят 5пъти в седмицата по 50лв, ще се позамислиш малко. Освен ако не си с пачките и това са ти пари за семки.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Woman^In^White в ср, 31 авг 2011, 19:36
То не е и въпроса в това колко е глобата. А да се глобява реално и всеки.
Ако те глобят 5пъти в седмицата по 50лв, ще се позамислиш малко. Освен ако не си с пачките и това са ти пари за семки.

Ами относно полицаите там спасението е камери.  ;-)
А колкото до глобата, защо 5 пъти по 50 като може само веднъж 500 и дори отнемане на точки от талона. При повторно нарушение и вземане на книжката за даден период. Пък нека тогава да видим дали няма да обезопасяват децата.Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: папугай в чт, 01 сеп 2011, 08:39
хахах е не  е баш така...аз пък 2 приятелки съм убедила да си купят поне за новороденото столчета..щото според тях си беше ок да си го гушкат...;) ама по-натам   вече се почнаха "твърдите" оправдания...
начини разни, всеки понякога  действа.
Но в тази тема излезе, че виновните за не спазването за закона, не са родителите, не са и полицаите, ми хората, които не  сигнализират и не ходят да се карат по задръстванията с  нарушителите.
ееее, ти па...не е така, сори, ако така е прозвучало.Не, не, Комплексно е всичко, далеч съм от идеята за само бяло или само черно...
Добре е, че си навила приятелки.Аз просто такива приятелки нямам.Всичките си обезопасяват децата -от тези, близките де, на останалите не съм заничала в колите. :D


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: poem в ср, 07 сеп 2011, 16:29
Не, а и не искам да променям нечие мислене.Но виждам,след реакцията на полицията-че това е един от начините.То с мислене не става.Става с Навик.Навик да сигнализираш.Навик.След мен, друг ще го направи.И така ще се задвижи машината.То това важи за всичко-от пътя, до нередност в магазина.После ще дойде и Навика да Спазваш, щото друг с друг Навик ще те изпорти и няма да остане безнаказано.Всъщност-звъня за Много неща, та реално не са само две позвъняванията ми.И да-резултати има, макар и не на 100%.
Да, виждам Много обезопасени деца.Напоследък необезопасени не съм видяла, но както казах-то па не може и да се взираш.
Подкрепям това мнение...но честно казано не съм нито от звънящите нито от гледащите в чуждите коли. Дори не се сещам да съм забелязвала в нечия кола дали има необезопасено дете  :thinking: А колкото до хората, които возят децата си така - съвсем не мисля, че не ги е грижа за децата им...просто не осъзнават опасностите. моята половинка беше така- нямаше против да купуваме кошнички и столчета, но изпадаше в потрес когато овързвах пищящото бебе. Стигали сме до ситуации детето да реве с все сили и на средата на пътя да се спира - аз да отказвам да го взема от столчето, той да отказва да потегли с ревящо дете....неговият страх беше да не се захласне, моят довод беше, че този номер го прави само при него- защото знае , че минава. Е, надвих си на ината/който в случая беше необходим!!!/ и доказах, че детето се учи да бъде в столчето и сега знае , че не е ли овързан там с коланите колата няма да потегли. Но, понякога хората не могат да преценят кое е по важно в дадена ситуация. То е като при всичко- детето в магазина се тръшка за определено нещо и има два варианта- купуват му го за да му угодят или не му го купуват, зада разбере, че с рев не може. Но за ситуация в която столче изобщо не е купено ми е трудно да си обясня причината- не може безпаричието да е такава- има и втора ръка столчета и струват 50лв- все някак за няколко месеца и най- неплатежоспособния ще ги отдели. Харесвам хората, които съвестно звънят при вида на различни неправомерни действия ...и не се чувствам доволна от факта , че не съм сред тях....може би някой ден...някак ще успея да се впиша. Вярвам, че това е пътя към по- доброто развитие на държавата ни, вярвам, че именно на това трябва да науча детето си и наистина понякога се старая да бъда такава, но просто не ми достига достатъчно любопитство, за да се поинтересувам какво става в чуждите животи и коли, и достатъчно страст, за да приема присърце ставащото.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в ср, 07 сеп 2011, 16:41
Е, явно някой хора разбират виждането на необезопасени деца в колите от други хора, като взиране и заглеждане по чуждите коли.
Ами не, не е необходимо това.
Нужно е просто колата да премине покрай теб с по-бавна скорост, за да видиш увиснало дете м-у предните седалки, в краката на баща си, шофиращ колата и др. подобни.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: poem в ср, 07 сеп 2011, 16:53
 Не, не го разбирам така Mirama, казах лично за себе си , че не забелязвам такива неща- бавно или бързо нямам навик да гледам в другите коли- нито шофьора, нито пътниците- само колата забелязвам. Не казвам че е хубаво или лошо- просто констатирах лично за себе си и с това обясних феномена, че си нямам никаква представа как хората возят децата си.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: елфчето в чт, 08 сеп 2011, 02:55
Хора,вероятно ще ви изненадам с мнението си,но аз почти не съм виждала деца без столче в последно време или просто не се вглеждам и не забелязвам достатъчно..Това обаче по-скоро за малките деца,виждала съм големи деца на около 8-10-12 години без стол и колан на задната седалка. Не мога да си представя да пътувам аз или някой от семейството ми необезопасен.Дори в такситата,при пътуване около3-5мин., слагам колан. :peace:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Mrs S в чт, 08 сеп 2011, 15:24
Преди 3-4 дена, спрели на бензиностанция, за да зареждаме, жената, която ни обслужваше с насмешка коментира как 5 г. ни дъщеря е все още в столче.Нямало смисъл от него, придружено с махване на ръка.С гордост ни се сподели, че нейната дъщеря, на 6г. в момента, е без столче в колата от 2годишна. При моето учудване и изумено питане защо, ми се захили тъпо и се заобяснява тип- няма от какво да ме е страх мен.Закони, обезопасяване...нея не я интересувало, постилали й на задната седалка, като искала да спи и това си е...
Има "майки" и Майки!


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Нес в чт, 08 сеп 2011, 16:46
С гордост ни се сподели, че нейната дъщеря, на 6г. в момента, е без столче в колата от 2годишна. При моето учудване и изумено питане защо, ми се захили тъпо и се заобяснява тип- няма от какво да ме е страх мен.Закони, обезопасяване...нея не я интересувало, постилали й на задната седалка, като искала да спи и това си е...
Има "майки" и Майки!

    Ето такива много ги ''харесвам''!  :sick: Когато има правила, трябва да се спазват. Не само заради нас, а и заради хората около нас. Не може се мисли по този начин: '' Това си е моя работа, аз така си решавам.''  Правилата са, за да се спазват!
     Аз също имам примери за хора, които смятат за, едва ли не, прекалено да спазват определени правила. Смешно било, глупаво било. Докато има такива, няма да се оправим. ''Свободия'', а не демокрация е нашето!  :ooooh:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в чт, 08 сеп 2011, 16:53
MrsS, на такива родители само им пожелавам да са им живи и здрави децата.
Друго няма какво да каже човек на ширещата се простащина и безхаберие за здравето на собственото ти дете.
Не го разбирам и не бих могла.
Единствено яки глоби ги оправят такива. Белким като им бръкнат сериозно в джоба, пък решат да сложат столче. И то пак няма да са се загрижили за детето си ами за това, че плащат солени глоби.

Дъщеря ми наскоро стана на 4г, и си е в стола. Ще е в него и на 5г, и на 10г.
Нека на някои да им е смешно.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Woman^In^White в чт, 08 сеп 2011, 20:20
Единствено яки глоби ги оправят такива. Белким като им бръкнат сериозно в джоба, пък решат да сложат столче. И то пак няма да са се загрижили за детето си ами за това, че плащат солени глоби.


Съгласна съм само с глоби става в България :peace:
Вчера например прочетох, че има предложение за неспиране на пешеходна пътека да  се глобява водача с по-висока сума и отнемане на книжката за месец. Мисля, че необезопасяването на дете в колата е не по-малко нарушение. ;-)


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: рони в сб, 10 сеп 2011, 15:23
Мирама, колкото и странно да звучи отговорът - прави са. Актуването се прави с доста повече данни за нарушителя.
По-лошото е, че органите бездействат. Незаинтересовани са точно тези нарушения да актуват. Пример от лятото. Всъщност два примера.
Миналата година спяха колата, защото мъжът ми не е закопчан. Ние с бебето отзад бяхме овързани и по местата си, а той се разкопча, за да може да достигне до устройството за активиране на бариерата. Трябваше да освободи своевременно платното и за следващите коли след нас. Бариерата се активира еднократно. Принцип ни е, че колата не тръгва без колан.
Тази година. Пак на същата бариера. Този път всички овързани, но пак ни спират. Софийски номер, защо да не попаднем в извадката им. Минава проверката и потегляме, а след нас прелетява кабрио, в което на задната седалка една жена държи съвсем малко дете. Един колан не беше сложен отзад, където успях да видя. Нямаше и спиране на автомобила по незнайни за мен причини. органи, какво да ги правиш.   


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: yovanka в сб, 10 сеп 2011, 15:50
Прясна случка-след Дупница-в колата пред нас дете с памперс, около година си играеше върху кората над багажника–комби беше колата. Ама километри, при натоварено движение...Докато открием на кого да се обадим-на 112 казаха да търсим КАТ-ги настигна една патрулка и ги накара да отбият. Дано да има ефект при тях.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Sesylle в нд, 11 сеп 2011, 11:09
рони, колко повече данни от това да обясниш какво е нарушението и да продиктуваш номера на колата?
Но като се има предвид, че за нарушения ставащи пред очите им не спират и глобяват, какво остава за такова, което не са видели. От тази гледна точка си права, да.Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: рони в нд, 11 сеп 2011, 12:01
Достатъчно, за да не падне наказателното постановление в съда заради процедура.
Примерно кой е шофирал автомобила + двама свидетели на нарушението, които да бъдат записани в акта за установяване на нарушението. Дреболии и ситнежи, но от значение.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Winnie в нд, 11 сеп 2011, 14:54
Адмирирам всеки, който сигнализира за какъвто и да е проблем. За съжаление, все повече за убеждавам, че тези сигнали са като глас в пустиня...просто никой в тази държава не иска да постави каквито и да е рестрикции. Тогава, в крайна сметка си казвам - всеки отговаря сам за своите деца. Моите от раждането си пътуват само в столче в колата  :peace:


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: 4μΕ в нд, 11 сеп 2011, 15:23
Сещам се за случая с  Бритни Спиърс  (http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=843575), която возеше 4-месечното си бебе отпред в скута.
А  ето къде  (http://www.dnevnik.bg/novini_ot_vas/2011/05/17/1090866_griji_za_deteto/) някои изпращат снимки и сигнали за подобни нарушения.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: VAVA в нд, 11 сеп 2011, 23:51
Моята кака е на 11 и половина, но още ползваме детската седалка, защото още не е достатъчно висока и коланът ще й минава през врата.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: etomira в пн, 12 сеп 2011, 09:06
А кат си помисли човек, че сега му е времето да възпитаме т.нар "гражданско общество"...
Голямата ми дъщеря никога не е возена без стол или колан и ако случайно някой пропусне да й сложи колана надава неистов вой за това. Просто за нея не съществува вариант "без колан". И е хубаво всички да са така.


Титла: Re: Деца в колата
Публикувано от: Тарталета в пн, 12 сеп 2011, 14:01
Малката се вози в стол от новородена, голямата- от двегодишна( дотогава нямахме кола и нужда от детско столче). Вече е на 6, висока е, но просто сменихме столчето с табуретка( сещате се, без колани, само за повдигане).
Да, прави ми впечатление как се возят чуждите деца, но знам, че и да сигнализирам някъде няма да има смисъл. За мен е по- важно моите деца да са достатъчно обезопасени, колкото и егоистично да ви звучи. Не ме касае пряко какво става в чуждите автомобили.


1