BG-Mamma

Образование => Висше образование => Темата е започната от: mama_2207 в ср, 20 авг 2014, 12:27Титла: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: mama_2207 в ср, 20 авг 2014, 12:27
Здравейте!
Дъщеря ми се е насочила към специалността "Книгоиздаване", а доколкото знам не е много разпространена в България. Имам някои притеснения и бих искала да задам няколко въпроса на хора запознати с темата.Първото нещо, което искам да попитам е , дали специалността я има другаде в България освен във ВТУ и СУ, защото дъщеря ми за тези ме осведоми, а на мен ми се иска да е по-близо до вкъщи ?Другото, което притеснява и двете ни е ,че не изучава журналистика , а за приема имало и изпит по журналистика ...и искам да попитам дали е възможно да вземе журналистиката като курсове или самоподготовка по някакъв начин, като цяло има ли опция за нея при това положение ? Искам да чуя и мнението на хората, които го изучават или са завършили , какво мнение имат за специалността и как са се реализирали...Благодаря на всички, които ще отговорят.


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: bur02 в ср, 20 авг 2014, 12:32
малко измислена е тази специалност, моя позната завърши такава в Англия, не можа да си намери работа нито там, нито в Бг и сега записа тук нещо друго да учи


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: maria.liudmilova в ср, 20 авг 2014, 13:09
Завърших специалността през 2009 г. във ВТУ. Има я и в УНИБИТ (бившия Библиотекарски институт в София), но името беше друго, ако не бъркам. Преподавателите в трите университета са едни и същи.... има и сериозни, има и пълни некадърници, на които ние сме обяснявали.
Журналистика се изучава и в трите университета, в различни дисциплини. Във ВТУ съм учила - Радио и телевизионна журналистика, писане на журналистически материали и т.н. В общи линии кадрите от тази специалност излизат редактори, способни да работят във всякакъв вид медии и издателства.
Разбира се колко сме подготвени няма касателство с това дали ще се реализираме.
За курсовете по журналистика не мога да говоря, тъй като по моето време нямаше такъв изпит.

Като във всяка друга специалност у нас, ако нямаш връзки се реализираш трудно. Мога да говоря от собствен опит - извадих огромен късмет и започнах стаж във варненски вестник още в първи курс. Работейки там завърших бакалавър и още две магистратури. След това продължих в телевизия и сега съм мениджър връзки с обществеността с общо 9 години опит в областта на медиите.

Всичко в реализацията й ще зависи от упоритостта и най-вече връзките, които може да намери през следващите години.
Но в областта на книгоиздаването пари и успех трудно ще види. Ако се ориентира от рано към медиите я чакат гладни стажантски години. Но ако е достатъчно добра после ще е доволна от резултата.

Пожелавам Ви успех и се надявам, че съм била полезна.   :bouquet:


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: Нанга в ср, 20 авг 2014, 13:09
В момента книгоиздаването във ФЖМК на СУ е на доста високо ниво (в сравнение с преди 10г). Твърдя го смело, защото аз съм завършила през 2004, а мои познати завършват сега същата специалност. За тези 10г нещата са коренно променени - както в самия факултет, така и в издателствата.
Реализация също има - агенции за авторски права, издателства (следя все още бранша и забелязвам много нови издателства, повечето на колеги от същата специалност), редакторска и журналистическа работа и прочее. В никакъв случай не е измислена, всъщност от трите специалности във ФЖМК е най-практически насочената. Макар и вече да не се занимавам с издателска дейност, никога, дори и за минута не съм съжалявала, че завърших това. Може би само малко съжалявам, че учих в зората на специалността и все още не беше добре утвърден учебния план, та наистина учехме някакви измислени дисциплини. Сега, както споменах, е много по-различно.

Изпитът по журналистика поне по мое време беше ала-бала. Не знам сега дали има и писмен, и устен (някога се влизаше с 3 изпита - литература, журналистика писмен и журналистика устен). Писмения беше есе, устния - събеседване с комисия, където проверяват дали следиш новините и какво мислиш по актуални политически и обществени теми. Не е страшно в никакъв случай и не се изисква специална подготовка.


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: mama_2207 в ср, 20 авг 2014, 19:21
Благодаря ви за отделеното време! Доколкото разбрах в момента има писмен и устен изпит по журналистика и оценките от ДЗИ по БЕЛ и История. Аз също мисля че реализацията е свързана с връзки и тук дъщеря ми се притеснява че няма да се справи защото не била от контактните хора с много връзки и , че няма да се справи, много се притеснява от това дали ще успее да се справи с журналистиката и незнам какво да и кажа , опитвам се да и обясня че ако се постарае ще станат нещата.Та отново Ви благодаря и ще се радвам да чуя и други мнения!


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: Underneath The Rain в нд, 31 авг 2014, 23:55
Аз уча журналистика в СУ. Изпитите не са тежки като формат, но с оценяването може да остане много разочарована. Абсолютно, ама абсолютно субективно, никакви конкретни критерии, всичко може да ти изиграе както добра, така и много лоша шега. Темите са по-общо формулирани, винаги се има нещо конкретно предвид, но не представлява проблем да си я интерпретираш по собствен начин, напротив. Всичко зависи от проверяващите. На момичето не й трябват никакви курсове, стига да е кадърна, но перфектният правопис, доброто изразяване и по-абстрактно и нетипично мислене са задължителен минимум. За устния може изобщо да не се притеснява, стига да следи текущите събития малко по-основно. Но при всички положения е напрягащо- чакането е зверско, но за сметка на това комисиите са много благосклонни. Книгоиздаване е специалността с най-нисък бал във факултета, но е наистина хубава, не съм чула нито едно негативно мнение.

Реализацията е свързана само и единствено с личното упорство и амбициозност. Дъшеря ти на тази възраст няма какви връзки да има, те се създават на по-късен етап- със стажове по разни медии, издателства и тн. А личният ми съвет към теб е да оставиш момичето само да реши в кой град иска да учи. Преценете кой град би й дал по-големи възможности за реализация.


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: Janeta29 в нд, 15 дек 2019, 16:19
Здравейте, в 11 клас съм и реших да се занимавам с книгоиздаване и да кандидатствам във Велико Търновския университет, но бих искала да разбера вашето мнение дали си струва да се завърши. И дали имате информация какви изпити се полагат и какъв държавен зрелостен изпит може да се влезе в университета. Ще се радвам да ми отговорят ,тези който са завършили или имат познати в тази област


Титла: Re: специалност "Книгоиздаване"
Публикувано от: didi_girl_ в сб, 04 яну 2020, 19:03
Специалност "Книгоиздаване" е предлагана от няколко университета в България - в СУ (ФЖМК), ВТУ, НБУ (Книгоиздаване и печат), УниБИТ (Печатни комуникации), ТУ - филиал Пловдив (Дизайн и печатни комуникации), НХА (Книга, илюстрация, печатна графика).

Мога да дам мнение единствено за специалност "Книгоиздаване" към Софийски университет "Свети Климент Охридски" - Факултета по журналистика и масова комуникация. Специалността е интересна, има както теоретични дисциплини, така и с практическа насоченост. Минималният бал за момичета трето класиране (2019 година) беше висок - 22,63 от 24.

ФЖМК няма свой сайт (иронично), но има подробна информация в сайта на СУ: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_zhurnalistika_i_masova_komunikaciya/specialnosti/bakalav_rski_programi/fakultet_po_zhurnalistika_i_masova_komunikaciya/knigoizdavane

Тук може да намерите учебната програма за всички специалности във Факултета:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_zhurnalistika_i_masova_komunikaciya/studenti/uchebni_proceduri_i_srokove?fbclid=IwAR3wpFQgyJKnJEKfn5Y2-1foiR1fPPwimV5BTBYmI1lObMguztEuNKPBebU

Съветвам Ви да купите справочник за кандидат-студента: https://www.book.store.bg/p247852/spravochnik-za-kandidat-studenti-na-sofijskia-universitet-sv-kliment-ohridski-2019-2020.html

За кандидатстване има два варианта: с приемен изпит по журналистика (писмен или устен) или с оценката от държавен зрелостен изпит по БЕЛ, История и цивилизация, Философски цикъл или чужд език. Коефицентът е еднакъв и в двата случая. Останалата част от бала е средната оценка от дипломата за средно образование.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_bakalav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/minali_ksk/kandidatstudentska_kampaniya_2018/baloobrazuvane/fakultet_po_zhurnalistika_i_masova_komunikaciya/knigoizdavane
Матурата по БЕЛ е задължителен компонент за всички зрелостници, тоест дъщеря Ви може да кандидатства само с нея - без да се явява на кандидатстудентски изпити, и без да записва специална втора матура (може да избере Математика, Биология, Химия, Физика... каквото поиска).

Ако все пак иска да се яви на приемните изпити, мога да дам информация и за тях. Първият е Журналистика - писмен, него го има и в предварителната, и в редовната сесия. Взима се по-добрата оценка от двата. Явяването се заплаща по 30 лв (записването става най-удобно онлайн, проверете в сайта на университета). За изпита не се изискват специални уроци - форматът е свободен (някои пишат есе, други разказ). Не се оценява мнението, а изказът, стилът, грамотността, подходът към темата. Миналата година темата на предварителния изпит беше "За няколко лайка повече", а на редовния - "Игри на щастие". Ако изкара висока оценка (над 5,00), няма нужда да се явява на устен изпит (той е за специалност Журналистика и специалност ПР). Ако не е доволна от оценката си (но е над Среден 3,00), е добре да се яви на устен изпит - само един (през редовната сесия). Кандидат-студентите разсъждават по два въпроса - първият е за актуално събитие от политическия, икономически и социален живот в страната; вторият е по-абстрактен. През 2019 въпросите бяха "Изборите за Европейски парламент в България" (много прясно събитие) и "Свобода и отговорност на медиите". Желателно е да се разсъждава и по двата.

От СУ - ФЖМК организират подготвителни курсове, за които съм чувала предимно негативни коментари: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_zhurnalistika_i_masova_komunikaciya/kandidatstudentski_kursove
Позитивни мнения съм чувала за това обучение: http://passshep.com/Kurs_jurnalistika.html (в София и дистанционно)

Относно специалността: Интересна, обогатяваща, приятна за изучаване. За съжаление, следващите я са разделени на два лагера: запалени книгомани, на които им е било мечта... и такива, неприети Журналистика и Връзки с обществеността. Голяма част от студентите работят - някои в издателски къщи, други в книжарници... В четвърти курс има разделение по профили - Редакторски и ПР.

Успех на дъщеря Ви!