Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кога да захраним бебето с твърда храна

 • 24 989
 • 16
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 298
Мили мами, тези дни в една от темите пак се развихри спор кога да се захранва бебето с твърда храна. Многократно съм се изказвала против ранното захранване.

Давам превод на един раздел от книгата за хранене на бебето Super Baby Food; наистина става въпрос за съвети на Американската педиатрична академия, но същите съвети могат да се видят и в европейски източници. А това, че доста български педиатри (за щастие нашият не е от тях) все още препоръчват ранното захранване, не смятам за аргумент то да бъде прилагано - просто те следват вече отречени схеми на захранване и не бива да се заблуждаваме, че се прилага схема, съобразена със спецификата на българските бебета и условията, при които ги отглеждаме.

******************************************************************* 
Кога да започнем захранването на бебето с твърда храна
Препоръката на Американската Академия на педиатрите е захранването да започне между 4 и 6 месечна възраст на бебето. Най-добре е към 6 месечна възраст, ако бебето се кърми. Тялото на бебето през първите няколко месеца е в състояние да  обработва само майчино мляко или нещо друго, което прилича на него. Няма друга храна за малките бебета, която да притежава хранителните качества на кърмата или адаптираното мляко. Ако започнете твърде рано със захранването, приема на мляко може да намалее. По този начин ще замените част от млякото, най-добрата храна за вашето бебе, с друга храна, с по-ниска хранителна стойност и която е по-трудно смилаема. Твърдата храна не бива да измества млякото, а да бъде допълнение към него.

Защо трябва да изчакаме поне до навършване на 4 месеца ?
Вашето бебе не е готово от физиологична гледна точка да се храни с твърда храна преди 4 месечна възраст. Въпреки, че майка ви или баба ви категорично няма да са съгласни и ще твърдят, че когато те са отглеждали бебета са дали твърда храна само на 2-седмична възраст, има множество причини да изчакате навършването на 4 месеца преди да започнете захранването на бебето с твърда храна.
Причина 1. Храносмилателната система на вашето бебе е недоразвита за обработването на твърда храна преди навършването на 4 месеца. Въпреки, че то може да поглъща храната добре, количество слюнка която се произвежда не е достатъчно за обработването на храната. Преди навършването на 4-месечна възраст в неговата система липсват и определени ензими, необходими за храносмилането, като например ензима амилаза (amylase) , необходим за смилане на зърнените храни. А до навършване на 6-месечна възраст има затруднение в обработването на някои мазнини. По тези причини някои храни ще останат необработени. А някои храни с високо съдържание на протеини, като например яйцата, месото, кравето мляко, дадени сравнително рано, могат да причинят проблеми на недоразвитите му бъбреци.
Причина 2. Вашето бебе не е достигнало степен на развитие за хранене с твърда храна. До навършването на 4-месечна възраст мускулите на гърлото му не са развити достатъчно за да преглъщат твърда храна. Също така то все още не е в състояние да използва езика си за придвижването на храната от предния край на устата си назад към гърлото. Ако докоснете езика му, то ще реагира като го изтласка навън или в предния край на устата си. Тази реакция се нарича рефлекс на изтласкването на езика и няма да изчезне преди 16-18 седмична възраст. Когато за първи път го храните с лъжичка, може да ви се стори, че то изплюва храната и си затваря устата точно когато трябва да е отворена за да я погълне. Това не е защото не иска храната, а следствие на все още непреодоления рефлекс на изтласкването на езика. Едва около 5 месечна възраст то ще може да си отваря устата когато вижда приближаващата се лъжичка
Причина 3. Вашето бебе трябва да може да ви показва когато е заситено от храната. То ви показва, че е приключило с кърменето или шишето с мляко спирайки да суче или заспивайки. Но едва на 4-5 месечна възраст то ще бъде в състояние да си завърта главата и така да отказва твърдата храна; преди тази възраст бебето не е в състояние да ви покаже, че е приело достатъчно количество храна и вече не е гладно. Именно поради тази причнина се смята, че въвеждането на твърда храна при по-малките бебета може да доведе до насилствено хранене, което да попречи на саморегулиращия се механизъм на организма за хранене и да доведе до наднормено тегло на по-късен етап от развитието. Както е при нас възрастните, така и бебетата трябва да се хранят само когато са гладни.
Причина 4. Твърде ранното захранване може да се окаже причина за проблеми в по-късна възраст - напълняване, респираторни проблеми, като бронхиална астма и хранителни алергии (за повече информация как твърде ранното захранване причинява хранителни алергии виж стр.33).
Причина 5. Твърдата храна няма да осигури на вашето бебе сън през нощта. Проучванията показват, че средно бебетата започват да спят през цялата нощ без да искат храна на около 3-месечна възраст, и това е независимо дали са започнали да приемат или не твърда храна. Дори и приемането на твърдата храна наистина да подпомогне съня на вашето бебе през нощта, само това не е достатъчна причина да го захраните с нея преждевременно. Липсата на сън наистина е ад, но през този ад са минали повечето родители.
Причина 6. Ако кърмите и захраните твърде рано бебето, то ще суче по-малко и това може да доведе до намаляване на отделянето на кърма при вас.

Сигнали за готовност на бебето за захранване с твърда храна
Вашият педиатър трябва да следи готовността на бебето за захранване с твърда храна и да ви уведоми кога може да започнете. Някои от нещата, които се следят:
•   Възраст поне 4 навършени месеца;
•   Теглото от раждането е почти удвоено;
•   Теглото е около 13-15 фунта (1 фунт=0,543 кг);
•   Бебето може да остане в полуседнало положение с подпора отзад, след като вие го поставите така;
•   Може да контролира движенията на главата си и вратните мускули, както и да обръща глава за да откаже храна;
•   Спряла е проявата на изтласкващия рефлекс когато поставите лъжичката в устата му;.
•   Пие поне 32-40 унции (1 унция = 28.3 гр) за 24 часа и иска още;
•   Ако е на кърма и започне да иска да бъде кърмено 8-10 пъти за 24 часа и търси още храна след като е свършила кърмата по време на храненето.
•   Времето между храненията започва да става все по-кратко в продължение на няколко дни;.
•   Бебето може да вземе предмет и да го напъха в устата си;
•   Бебето се интересува от друга храна, която вижда около себе си;
•   Бебето става нервно по среднощ, ако преди това е спало добре, или периодите на нощен сън започват да намаляват и преди заспиване и след събуждане бебето има нужда от храна.

*******************************************************************

Последна редакция: ср, 25 яну 2006, 08:43 от nati_nat

# 1
 • Мнения: 42 208
Благодаря ти,  nati_nat  Grinning
Дано повече хора си отговорят ЗАЩО трябва да изчакат  Peace

# 2
 • Мнения: 344
Браво за статията! Проблемът е, че майките са склонни да вярват на педиатрите, а не на интернет форумите. Май повече лекари трябва да я прочетат!

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 623
Дали би ти представлявало проблем да преведеш и страница 33?? Laughing
Интересно ми е как причинява алергии ранното захранване.
Благодаря ти! Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 2 298
...Проблемът е, че майките са склонни да вярват на педиатрите, а не на интернет форумите....
Тук не става въпрос за мое лично мнение, изказано на селска седянка, а за сериозна литература, базирана на проучвания на сериозна организация. На всяка от невярващите в по-късното захранване мами мога да предоставя фото-копие от раздела на книгата, който съм превела (Книгата е на английски, цялата, над 600 стр. е посветена на храненето на бебето и детето).

Що се отнася до вярата в педиатрите, допълвам гореизказаното от мене мнение: никой педиатър не може да излезе "научен" от университета, за да е добър, той трябва непрекъснато да се квалифицира, четейки и посещавайки подходящи форуми, семинари и конференции. В България няма условия за собствени пручвания в тази насока, следователно трябва да се чете чужда литература и посещават чуждестарнни форуми, следователно трябва да се знаят и чужди езици ... няма защо да продължавам, но колко от българските педиатри имат възможност да се квалифицират по този начин???
  

# 5
 • София
 • Мнения: 2 298
Дали би ти представлявало проблем да преведеш и страница 33?? Laughing
Интересно ми е как причинява алергии ранното захранване.
Благодаря ти! Simple Smile

Ще я преведа при първа възможност, надявам се до няколко дни.
Имайки предвид твоя подход в захранването, едва ли ще ти е полезна, но във всички случаи ще го видят и мами, които имат необходимост от подобна информация.

# 6
 • Мнения: 344


Що се отнася до вярата в педиатрите, допълвам гореизказаното от мене мнение: никой педиатър не може да излезе "научен" от университета, за да е добър, той трябва непрекъснато да се квалифицира, четейки и посещавайки подходящи форуми, семинари и конференции. В България няма условия за собствени пручвания в тази насока, следователно трябва да се чете чужда литература и посещават чуждестарнни форуми, следователно трябва да се знаят и чужди езици ... няма защо да продължавам, но колко от българските педиатри имат възможност да се квалифицират по този начин???
  

Абсолютно съм съгласна Peace! Това се отнася за всяка професия. но засъжаление доста малко хора го правят.

# 7
 • София
 • Мнения: 12 906
Благодаря ти, nati_nat!   bouquet
Добавих линк към тази тема в Библиотеката.

# 8
 • Мнения: 42 208
... Интересно ми е как причинява алергии ранното захранване ...

Ето така: преди 4-6 месец, безобидните по принцип храни се приемат като агресор, причината е, че организма е незрял и не може да се справи с тях, по-конкретно процесът протича така:

Алергиите се появяват, когато тялото възприеме определена по принцип безвредна субстанция, като агресор. В своя защита, то произвежда големи количества антитела – имуноглобулин Е. Когато антителата влязат в контакт със субстанцията, възприемана от тялото като опасна, те се прилепват към тъкани и кръвни клетки. След което тези клетки започват да отделят силно възбуждащи химикали, наречени медиатори – хистамини, простагландини и левкотриени. Те пък от своя страна влияят на жлезите, капилярите и гладката мускулатура, причнинявайки това, което наричаме алергичен симптом.

Симптомите обикновено се откриват в повече от една системи на човешкото тяло и могат да са съвършено противоречиви. Реакциите на храна обикновено причиняват симптоми в хранителната система – повишено слюноотделане, диария/при кърмачета това означава по - редки,  воднисти изпражнения, повече изходжания като брой и обем от обичайното/, спазми, запек, газове, лошо усвояване на храните, което да води до недостатъчно наддаване, колит. Дихателната система, кожата, очите и централната нервна систаема също могат да реагират на храни.


Това е цитат от статия, преведена от belinda, за което й благодаря     bouquet

Искам само да добавя, че понякога симптомите се приемат от родителите като нормално поведение, а не като сигнал за алергична реакция, което задълбочава проблема.

# 9
# 10
 • Sofia
 • Мнения: 4 623
Ще я преведа при първа възможност, надявам се до няколко дни.
Имайки предвид твоя подход в захранването, едва ли ще ти е полезна, но във всички случаи ще го видят и мами, които имат необходимост от подобна информация.
Ааа, защо да не ми е полезна, това няма нищо общо с начина ми на захранване. Кой знае, може второто да го захраня късно newsm78

Писана, благодаря ти и на теб.

Имам още въпроси, но нещо не мога да ги формулирам ясно.

# 11
 • Мнения: 1 427
Браво за статията! Проблемът е, че майките са склонни да вярват на педиатрите, а не на интернет форумите. Май повече лекари трябва да я прочетат!
Eeeee, ама разбира се , че тябва да се вярва на лекарите.Момичета, не бъдете крайни.Форумите според мен са място , където може да се обмени опит, да се потърси съвет, но все пак последната дума имат специалистите PeaceНямам предвид само за захранването.

# 12
 • Мнения: 42 208
Браво за статията! Проблемът е, че майките са склонни да вярват на педиатрите, а не на интернет форумите. Май повече лекари трябва да я прочетат!
Eeeee, ама разбира се , че тябва да се вярва на лекарите.Момичета, не бъдете крайни.Форумите според мен са място , където може да се обмени опит, да се потърси съвет, но все пак последната дума имат специалистите PeaceНямам предвид само за захранването.

Точно моята педиатърка беше човекът, който ме насочи към късното захрнаване, форумите открих по-късно  Grinning

# 13
 • Мнения: 1 427
Писана, радвам се , че и двете сме на едно мнение по този въпрос и двете сме доволни от лекарите си Peace

# 14
 • Мнения: 174
Браво за статията! Проблемът е, че майките са склонни да вярват на педиатрите, а не на интернет форумите. Май повече лекари трябва да я прочетат!
Eeeee, ама разбира се , че тябва да се вярва на лекарите.Момичета, не бъдете крайни.Форумите според мен са място , където може да се обмени опит, да се потърси съвет, но все пак последната дума имат специалистите PeaceНямам предвид само за захранването.

Точно моята педиатърка беше човекът, който ме насочи към късното захрнаване, форумите открих по-късно  Grinning

Може ли да попитам коя и къде е твоята лекарка. Нашата ни кара от 3 месечна възраст да почваме със соковете и сега на 4 с пюретата! А аз още си я кърмя само.

Общи условия

Активация на акаунт