Първа кола

• 51 868
  • 698
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Научих се да карам на дизел и дизел си купих - поло 10 годишно, мъничко, идеално ми е в града. Извънградско ще го карам не повече от 5 пъти годишно. Уж го гледахме с приятел майстор като го купувах, надявам се да се окаже читаво и евтино за поддръжка. От 3 месеца го карам и още не мога да оправя успоредното паркиране Sad Книжка изкарах 2013та, но не бях научена на това, понеже не било елемент от изпита.  

# 181
Научих се да карам на дизел и дизел си купих - поло 10 годишно, мъничко, идеално ми е в града. Извънградско ще го карам не повече от 5 пъти годишно. Уж го гледахме с приятел майстор като го купувах, надявам се да се окаже читаво и евтино за поддръжка. От 3 месеца го карам и още не мога да оправя успоредното паркиране Sad Книжка изкарах 2013та, но не бях научена на това, понеже не било елемент от изпита.  
Никой не е роден научен, всичко се постига с тренировки. Намери един добър щофьор,който да ти покаже как се паркира успоредно и след няколко пробни паркирания ще се научиш. Изобщо не е трудно.

# 182
Диди, с повече тренировки ще се научиш. При мен така се получи, че не са ме учили изобщо как да паркирам, първият път когато карах назад бях адски дезориентирана, а сега паркирам по-добре от мъжа ми.
Момичета не си купувайте коли сами. Дъщеря на приятел на баща ми си купила сама кола. Страхотна била, по-добра нямало. Сега се чуди какво да я прави, защото двигателят ѝ не работи както трябва...

# 183
Авторката не си е избирала колата сама, била е с приятел-майстор. Не е била със съпруга си, защото вероятно няма такъв, тя е само на 25 години.

# 184
Да, казвам, защото явно не всички знаят, че кола не се купува само по външен вид.

# 185
  • Варна
Много ме дразнят тези огледала, защото са увеличителни и като гледам в тях, грам място няма. Като сляза от колата - една пералня разстояние. Кому е нужна такава обърквация?

# 186
Много ме дразнят тези огледала, защото са увеличителни и като гледам в тях, грам място няма. Като сляза от колата - една пералня разстояние. Кому е нужна такава обърквация?
И с тях се свиква, но ако искаш да си съвсем прецизна в паркирането, сложи си парктроник. Не е скъп, а е ценен помощник.

# 187

Какъв точно модел си си взела?

Гледай клипчета в интернета от птичи поглед за успоредно паркиране. Аз така се научих, но все още го мразя, защото отнема много концентрация, особено като имаш по една педя отпред и отзад.

# 188
  • Варна
VW Polo 1.4 TDI 2007 година с 4 врати синичко Grinning Изгледах безброй клипчета, но не ми помагат. Не ме е страх да шофирам, но умирам от притеснение да не ожуля нечия кола като паркирам.

# 189
Парктроникът е безценен помощник за всеки шофьор, а за новите шофьори е просто пръв приятел. Това е една чудесна екстра, която горещо препоръчвам на всеки шофьор.
А относно приятелите - майстори аз имах такъв. Дори в собствения му сервиз я закарах. Каза, че е перфектна и да я взимам веднага. Ами взех я и след месец се оказа, че двигателя е за основен ремонт.
Затова ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ - при покупка на кола да се вкарва само в ОТОРИЗИРАН СЕРВИЗ НА МАРКАТА!!!! Там си знаят проблемите на моделите, правят им пълна диагностика и веднага излиза всичко, включително и реалните километри. Така ще си спестите много главоболия и ще си се радвате на хубав и здрав автомобил Hands V

# 190
Парктроникът е безценен помощник за всеки шофьор, а за новите шофьори е просто пръв приятел. Това е една чудесна екстра, която горещо препоръчвам на всеки шофьор.
А относно приятелите - майстори аз имах такъв. Дори в собствения му сервиз я закарах. Каза, че е перфектна и да я взимам веднага. Ами взех я и след месец се оказа, че двигателя е за основен ремонт.
Затова ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ - при покупка на кола да се вкарва само в ОТОРИЗИРАН СЕРВИЗ НА МАРКАТА!!!! Там си знаят проблемите на моделите, правят им пълна диагностика и веднага излиза всичко, включително и реалните километри. Така ще си спестите много главоболия и ще си се радвате на хубав и здрав автомобил Hands V

Ивинявай, но говориш малко на изуст. Първо, оторизирания сервиз на марката не ти гарантира нищо. Зависи кой майстор ще я гледа там. Единствения плюс в оторизиран сервиз на марката е, че ако купуваш скъпа кола ще ти изкарат официална история. Има калпави техници в официалните сервизи, има калпави в гаражите, има добри в официалните сервизи, има добри и в гаражите. В БМВ Бургас например са много добри и там могат да направят добра диагностика на всяка марка автомобил - немски, японски какъвто се сетиш. Нищо, че е официален на БМВ, просто хората си разбират от работата и имат много сериозни процедури. БМВ специално държат и много висок стандарт на дилърите. При Мерцедес пък е трагично положението, но това е друга тема.

Има го и друг момент - точно за двигателя никой, не може да ти даде гаранция, докато не му се смени маслото. Има такива добавки за масло, че ако двигателя е издухан с какви ли не проглеми със сегменти и каквото се сетиш ще работи перфектно и на диагностиката няма да се види нищо. После сменяш маслото, започва да пуши синьо и основен ремонт. Има майстори, ама наистина много добри майстори, които си разбират от работата и ще подушат проблемите по странични белези. Такива майстори обаче са много малко и трябва да ги познаваш конкретно. Аз познавам един такъв в София, един в СЗ(който е на ТИ само с Мерцедес) и един във Варна.

Реалните километри пък наистина ще ги изкарат само в официален сервиз, но при положение, че колата преди това е била подържана в такъв и на всяко влизане са правени записи в базата. Иначе няма как. По принцип има един начин да се засекат по работа часове на различни компоненти, но много малко майстори го умеят това и тези майстори не са в официалните сервизи, а бачкат в някой забутан гараж, нямат реклама, защото не им трябва и клиентите им пращат други клиенти. А ако ти кажа, че в Германия такситата мерцедеси имат едни устройства, които им отчитат 3 пъти по-малко километри отколкото правят реално и дори като влизат в дилъра се записват грешни данни в базата Simple Smile

# 191
  • Варна
Аз ходих да купувам моята от друг град и исках да я вкараме в някой сервиз за оглед и комп. диагностика, но човекът каза, че се бил изпокарал с всичките сервизи и не се съгласи Sad  Стори ми се подозрително, но моят приятел каза че е здрава колата и да я взимам. Еми взех я, понеже колкото и да я гледам по сервизи, пак не е гаранция, че нещо не е замаскирано и няма да си проличи по-късно. Освен това от 2 години бях решила че искам точно такава кола и никоя друга, следях обявите и веднъж на 5 месеца се появяваше подходяща. Не исках да я изпускам. За сега не съжалявам. Каквото съм си купила, искам да го карам поне 5 години. 

Мислех си за парктроник от тези, които са с вградено дисплейче в огледалото за задно виждане и видеорегистратор от опаковата му страна. Ще помисля още малко и накрая ще си сложа. Макар че ми се иска да мога да си паркирам и мъжката, без помощници. Grinning

# 192
  • Варна
Ще помоля за координати на варненския майстор.  Може и на ЛС

# 193
Ivan_Mihov изобщо не мисля, че говоря "наизуст". Шофьор съм от 20 години, сменила съм доста коли. Историята, която разказах беше преди доста години, когато бях млад и зелен шофьор. Знам със сигурност, че когато вкарах същата кола в оторизирания сервиз на марката, след пълния преглед си показа, че двигателя има проблем, какъв е проблема, както и още няколко проблема, които въпросния приятел-майстор не е видял. И да - резултата беше, че за кола струваща 7000 лв. дадох 1200 лв. за ремонт. Ясно е, че за кола, която струва 7000 лв, 1200 лв. за ремонт са доста. А какво остава за по-нови и скъпи автомобили. Знаем в България какви коли се вкарват, как се оправят,как се връщат километражи и за какви пари се продават след това. Не казвам, че е лошо да се пита някой приятел-майстор, но препоръчвам и да се потърси второ мнение в оторизиран сервиз, за да се избегнат бъдещи извънредни плащания Hands V

# 194
Аз съм човек, който най-малко би се доверил на приятел майстор. Като цяло съм на мнение, че с приятели работа не се върши. Затова не се доверяваш на приятел майстор, а на добър и изпитан майстор. И някои проблеми с двигателя могат да се хванат лесно, но други не могат. Ако отидеш на диагностика в добър официален сервиз ще ти изкарат един голям списък със забележките на колата, всички дребни неща и накрая ще пише с големи букви, че не поемата гаранция за мотора без да са го отворили. Защото проблемите могат да се замскират много добре Simple Smile. И пак да кажа, аз на майсторите в Силвър Стар например не им вярвам. Виждал съм, как не могат да закачат решетка на МЛ. За какво да си говорим повече? На моя механик вярвам сто пъти повече, защото съм виждал какво може, какво прави и какви коли му карат другите му клиенти. И все пак не му вярвам безрезервно, а си отварям очите и винаги ми се отчита какво е правил точно и защо.

Иначе за всичко останало съм съгласен с теб. Не съм съгласен обаче с приятеля на момичето. Аз смея да твърдя, че разбирам от коли. Смея да твърдя, че разбирам много от мерцедеси. Като ходя с някой приятел да си търси кола, на повечето им виждам батаците за 5 мин гледане и 10 мин каране. Повечето пъти усещам, кога една кола трябва да се купи и кога трябва да бягаш с 200. И все пак никога, ама абсолютно никога не бих си позволил да кажа "тази кола е добра, купи я". Бих казал само "тази кола ми изглежда добре, струва си да дадеш пари за пълна диагностика и ако е добра да я купиш".

Общи условия

Активация на акаунт