Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо е важно да махнем биберона навреме

 • 8 779
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 230
Темата „за и против” бибероните поражда много дискусии сред всички имащи отношение към детското развитие – педиатри, стоматолози, логопеди, психолози, родители, производители и среща както застъпници, така и сериозни противници.

„За”:

Повечето доносени и неврологично здрави бебетата се раждат със силен сукателен рефлекс, често на ехограф се вижда вътреутробно как бебето суче пръста си. Това е подготовка за предстоящото кърмене и благодарение на този рефлекс (но не само), бебето успява да засуче веднага след раждането от гърдите на майка си. Бебетата обаче не го използват само за хранене - сукането им действа и успокояващо.

Използването на биберон във бебешка възраст има функцията да задоволява, потребността от сукане и по този начин да помага на бебето да се саморегулира.

Чрез въвеждането му намалява риска бебето да започне да си суче пръстите, езика, играчка, което може да доведе до повече негативни последици по отношение на орално- моторното му развитие.

Повечето производители се съобразяват с особеностите и размера на бебешката уста и при едно адекватно използване на залъгалката, тя няма да повлияе негативно върху развитието на оралните структури, напротив, правилно подбрания и прилаган биберон би подпомогнал укрепването на оралната мускулатура на бебето. Това често се използва в терапевтичен план при работа с недоносени бебета или такива, със слаб мускулен тонус, лош ритъм на сукане и т.н.

Също така, бебетата имащи биберон, не използват гърдите на майките си за залъгалка, което може да бъде много изморително и болезнено за кърмещата жена.

Правилното му използване не би довело до отбиване на бебето.

Има медицински изследвания, които доказват връзката между сукането на залъгалка и по-ниския риск от възникване на Синдром на внезапна детска смърт.

Някои задължителни условия:

Добре е да се въведе след като се стабилизира сукането. Моделите на сукане от гърда и сученето на биберон – залъгалка (т.нар. „нехранително сукане”) са различни и новороденото може да се обърква или да предпочете по- лесния (този на биберона). Затова трябва се изчакат няколко седмици преди да се предложи.

Материалът, от който е изработен продуктът трябва да бъде качествен и одобрен за използване от бебета.

Всякакви „пригодени”и домашно изработени устройства могат да бъдат опасни за живота и здравето!

Размерът и формата на биберона трябва да съответстват на големината на бебешката уста. Тук трябва да се вземат предвид указанията на производителя за съответна възраст.

Той не бива да се използва като заместител на хранене, да се подслажда и овкусява за да бъде харесван и да бъде ползван вместо човешкия контакт за успокоение.

Използването му трябва да бъде дозирано!

„Против”:

Продължителното му използване прави детето „зависимо”.

Има по- висок риск от инфекции на средното ухо при деца, които интензивно го използват (след 1 год).

Може да повлияе на желанието за „бърборенето” на бебето – ако стои в устата на детето по време на игра например, или му се дава, когато се опитва да изрази емоция, желание, отказ. т.е. това са случаите, когато на детето все едно му се казва, че трябва да мълчи!

Продължителната и постоянна употреба може да доведе до използване от детето на сукателни орално – моторни модели в по- голяма възраст. Те са необходими и важни в бебешката, след това трябва да се надградят с други, по – зрели умения за пиене и хранене (най- общо между 6 – 12м). Ако сукателният модел стане устойчив ще доведе до промяна на позицията и тонуса на езика, ще се наблюдава т.нар. „инфантилно гълтане” и протрузия на езика – изваждането му между зъбите, променя се и формата на небцето. Това влияе неизбежно на уменията за хранене на детето и артикулационната му прецизност. Със сигурност се компроментират звукове като С, З,Ц, Ч, Ш, Ж, Т, Д и др. Ако използването на биберон продължи след 24м, оказва негативно влияние и върху здравето на зъбите.

Няма единодушно мнение на каква възраст трябва да се махне биберона. След 2-3 м сукателният рефлекс отпада и сукането става съзнателен акт. Намалява нуждата на бебето да се саморегулира чрез сукане, то придобива други умения. След 6м бебето се запознава с твърди храни т.е. започва да има и друг сетивен опит. То вече може да играе по различни начини: да се обръща, опитва да седи; играе с играчки, харесва близките му да играят с него и др. и това му дава усещане за комфорт и спокойствие, взаимност.  В този момент е добре биберонът да бъде даван по- рядко и да се намалява постепенно интензитетът му на употреба. Той може да се използва, когато е време за сън или бебето има някакъв дискомфорт, а след като заспи- леко да се вади от устата.

Когато родителите решат да откажат детето си от биберона, е добре да бъдат последователни и търпеливи. Някои от тях го махат изведнъж, други, следват постепенното отказване. Тук няма универсален подход – зависи от стила и предпочитанията на родителите. Във всички случаи, около възрастта на прохождане и след нея (до около 18м) е препоръчително биберонът да бъде изведен.


Милена Наумова и Петя Йорданова са създателите на център за детско развитие “Ние, децата”. Работят с деца с различни комуникативни нарушения и техните семейства,  с особени интереси в областта на ранното детско развитие, връзката между активното общуване с детето в тази възраст и развитието на ключови комуникативни и социални компетенции, а също така и влиянието на безобидни на пръв поглед “домашни” навици върху тях.

Двете дами са лектори на най-голямото събитие за настоящи и бъдещи семейства - “Академия за родители”, и подкрепят каузата на форума да предостави на всички бъдещи и настоящи родители обективна информация и реални знания за здравето, образованието и възпитанието на децата, както и увереност, че могат да се справят с едно от най-големите предизвикателства в живота.

Последна редакция: чт, 23 ное 2017, 10:13 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 2 292
Много полезна информация!
Лично при нас, биберонът се появи с появата на първите неразположения от зъби. Махнахме го преди детето да се отбие, беше доста лесно и безболезнено.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 3 814
Синът ми има проблеми с някои звукове, освен това не може да допира резците си. Да не споменавам на колко години е, че няма да го понесете. Още спи с биберон.

# 3
 • Мнения: 411
РоЗи,как го отучихте? Постепенно или изведнъж?Моят син е на 4м и му давам биберон,когато плаче и понякога, за да заспи.Чудя се до каква възраст е ок да се дава?
desive78,сподели моля.Или кажи интервал поне Grinning

# 4
 • Мнения: 10 053
И двете ми деца ползваха биберон до момента, в който им поникнаха и последните зъби. На баткото му изникнаха по-рано /вече не помня кога, че беше преди доста години, но по бегли спомени беше до около 2 годишна възраст/, но на малката й никнаха до три години. Пращах я с биберон на ясла. Първите два дни сестрите отказваха да го вземат, за да я отучат от него, но накрая видяха, че няма да е толкова лесно, колкото си мислят и го взимаха. Както проби и последния зъб срязах биберона с ножица и й го дадох. Тя инстинктивно го лапна, усети, че има нещо различно, извади го от устата, погледна го и каза "Той е счупен." Сама го хвърли и повече не се сети за него.
Подчертавам, че нито един от двамата няма проблеми с криви зъби, захапки и подобни неща. Всичко им е наред.

Мисля, че да се маха биберон на дете, на което все още му никнат зъби и този биберон му помага да се успокои и да заспи спокойни, е голяма грешка и мъка, както за детето, така и за майката Hands V

# 5
 • Мнения: 1 565
Ако сега мога да върна времето никога нямаше да купя такова нещо ,първия ден на отказването рева почти цял ден ,купувах не знам колко броя за година и половина ,вечно загубени ,изядени беше ми станало пишман .използваха ги само за сън ,докато дядо им не ги научи за постоянно през деня .Един месец търпях да ги смучат през деня и не можех да го търпя това ,то ще говорили ли или ще седи с това в устата.Един ден ги скрих от сутринта и повече не ги дадох .Цяла седмица мина докато пак почнаха да спят нормално през деня за слетобеден сън без биба .А нервите няма да казвам как изтърпях .

# 6
 • София
 • Мнения: 7 783
Ползвахме биберон до 1г 10 месеца, махнахме го от раз, първата вечер беше голяма драма, втората нямаше никаква драма. Сега е на 2г и 7 месеца и не си го спомня даже, нарича го капаче. За мен също границата беше поникването на зъбите. Брат ми е бил дълго време с биберон, почти до 3г, имал е и изкривяване, когато на майка ми лекаря и казал да го маха, тя казала че детето не може без биберон, лекаря и казал "Не госпожо, вие не можете без биберон, то може", та това е самата истина

Последна редакция: чт, 23 ное 2017, 23:36 от Мацето

# 7
 • София
 • Мнения: 2 292
РоЗи,как го отучихте? Постепенно или изведнъж?Моят син е на 4м и му давам биберон,когато плаче и понякога, за да заспи.Чудя се до каква възраст е ок да се дава?
desive78,сподели моля.Или кажи интервал поне Grinning

Беше ми лесно, защото кърмех. Дъщеря ми никога не е предпочитала биберона, рядко го използваше, като заспиваше го изплюваше. По-скоро се чешеше и си утешаваше венците според мен. На година и месец беше (от 4м някъде ползваше) и просто един ден го изгубихме. Реших, че е знак. Малко след това започнахме и да вкарваме таткото в приспиването, вместо сученето на всяка цена. Това не се получи, де, отложихме с няколко месеца.

Не го одобрявам това с чакането да поникнат всички зъби, защото на дъщеря ми май оня ден й поникна последния... 2г7м. С времето се научават да се утешават и да се справят с болката по други начини.

Общи условия

Активация на акаунт