Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ноем. 2017, 11:17 ч.

Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 7

 • 50 952
 • 576
 •   1
Отговори
# 315
 • Мнения: 3 367
Благодаря ви за отговорите, момичета! Аз не питах за себе си, а за моя роднина, която няма профил тук. Но така или иначе тя вече роди със спешно секцио няколко часа преди планираното и, тъй като получи чести контракции.
И по този повод ще напиша няколко неща, дано ви бъдат полезни. Тя си тръгна травмирана от болницата, заедно с момичето от нейната стая, за щастие са били две в стаята. Питали са за придружител след раждането, но от болницата са им казали, че абсолютно няма смисъл и тъй като те са били доста стресирани и е било късно вечерта, поради изненадващия и късен час на раждане, не са настояли.
Като цяло никой нищо не им е обяснявал на тема кърмене или им е съдействал. Получили са много грубо отношение, в стаята са влизали различни акушерки и сестри, които са подхвърляли крайни противоположни съвети. Примерно едната им казва да дават на бебето да се храни от двете гърди, другата след това казва да дават само едната и да цедят само нея. Когато гърдите им се препълват, ги хокат буквално да се цедят постоянно, което е доста неправилен съвет. Моята роднина се е цедила постоянно и ляга за малко да си почине, понеже е била с ръчна помпа и това си изтощава, влиза акушерка и и се скарва защо лежи с тези твърди гърди, а не се цеди. Тя и отговаря, че досега се е цедила и излиза много малко количество кърма, че има нужда от почивка. Отговаря и се, ти си знаеш, като хванеш мастит ще видиш, не е нормално да излиза толкова малко. Буквално тя беше стресирана, че е пълна некадърница и постоянно е била на тръни кой и за какво ще я навика. Когато е помолила първата вечер да вземат детето да не е при нея, понеже не е успяла да го нахрани с шише и биберон(а защо се дават още в първите 24 часа немея), понеже се е притеснила да не го задави и е казала, че нещо не се справя с това да го храни, и се отговаря: ами ще стоиш тук до бала и, докато се научиш ли?! Въобще потресена съм от разказа и, за тези пари, в частна болница, е недопустимо подобно отношение. От лекарите и базата няма оплакване, но всичко описано е потресаващо.
Съветвам ви да почетете на тема кърмене  преди да отидете да раждате, да се интересувате от практиките на болниците на тази тема, защото кърмата е най-доброто нещо, което една майка може да даде на детето си след любовта и грижите. И с подобно отношение, както и  с неправилни съвети, кърменето може да не се случи.
Аз раждах в частна болница във Варна, детето се слага на гърда до 2 час след секцио и по-рано при естествено раждане. Акушерките слагаха на гърда бебетата и следиха дали правило захапват, даваха съвети, бяха обучени. През първите няколко дни бебето има запас, който е достатъчен да изчака слизането на кърмата на майката, количеството, необходимо за напълването на стомахчето е 1 лъжичка, така че дохранването с адаптирано мляко трябва да се случва само, ако след първите 2-3 дни майката не може да осигури никакво количество кърма и то пада на тегло, повече от 10 процента от рожденото му тегло. Предлагането на храна с биберон може да го откаже от усилията, които трябва да полага, за да суче. Запасете се с телефони на консултанти от Ла Лече Лига, които абсолютно безвъзмездно и компетентно ще ви консултират, има доста материали и на сайта им:
https://lllbg.org/2013/07/osnovi-karmene-chesto-sreshtani-problem/
Това мога да дам като съвети и аз на моята роднина казах, при такива случаи, пускайте жалби, това ще дава сигнал за ръководството и ако са мотивирани, ще работят в посока да стават по-добри, така ще спестите подобни изживявания и на всички след вас.
Значи моят случай изобщо не е бил изключение. Аз също съм недоволна от акушерките от неонатология. Но на мен никой не ми й обърна внимание относно кърменето, изобщо. Добре, че беше лекарката ми, тя ме провери и каза, че не ми е слязла кърмата, та исках, не исках - давах биберона. Нищо не ми показаха. Дори как да сменя памперс. За това помолих една от акушерките от родилното. Едната вечер детето ми се съдра да реве, защото беше гладно, а никой не отговори на телефона, и аз й давах вода (щото така ми казаха, да съм била давала), докато благоволиха да донесат мляко и то студено. Въобще, чувствах се като пълен провал като майка. В денят на изписването ми дойде кърмата и с много сълзи, упоритост и непреклонност, прекарах два дни докато ми потече кърмата. Ако бях чела предварително във форума, нямаше да ми е толкова тежко, но разчитах на частната болница и уж позитивното им отношение към кърменето. Да не говорим, че детето го видях след 10 часа. Извадиха го и го отнесоха. След 3 часа лекарката ми дойде и аз й приплаках, че не съм си видяла детето още и тя ги нахока, донесоха ми да я видя в леглото за 1 минута. Не ми я дадоха, нищо. Казаха - ето виж я, че тук е студено и не може да седи тук. На сутринта ( спешното секцио се разиграва в полунощ) към 10 часа ми я доведоха. Като се сетя за тая нощ още ми се реве.Та, определено съветът ти е правилен, не разчитайте във Вита на помощ относно кърмене. Ако някой иска повече детайли,нека ми пише лично. Раждах края на април.

# 316
 • Варна
 • Мнения: 1 029
Относно даването на детето, при секцио в полунощ също, детето е дадено на другия ден в 16.00 часа.

# 317
 • Мнения: 60
Относно кърменето -и по нагоре съм го споменала- не очаквайте нищо във Вита. И колкото и да си мислите, че сте подготвени по въпроса на теория , първите една две седмици са трудни и е важно да не се отказвате,получава се , но е изтощително поне в началото. А липсата на съдействие си обяснявам с това  че са натоварени, изнервени и немотивирани (може и финансово не знам). Съветът ми е да си искате съдействие за кърменето, все няколко минути ще има и дори и да не стане веднага, спокойно. Частната болница трябва да промени нагласата си да обръща внимание на пациента, а не да компенсира с по-добро обзавеждане, баня в стаята и удобни легла. Все си мисля, че ще стане някога.....

# 318
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 51
Първото си дете родих януари 2012 година в старата сграда.В същия ден след секциото ми дадоха помпа и четиво.На следващия вече ми помагаха да кърмя,хем бях с плоски зърна Не ме оставиха въпреки трудностите.За съжаление не познах нито една неонатоложка в новата сграда.Предполагам разчитат на списанието в шкафчетата да свърши тази работа.

# 319
 • Мнения: 85
Относно кърменето, си мисля, че някъде отговорността се размива..... В база 1 акушерките, които сега са в родилното отделение, се грижеха и за бебетата (т.е. натоварването е било по-голямо), но и при двете ми раждания, когато дойдеше време за първото слагане на гърда, идваше акушерка да ми обясни или най-малкото да провери дали всичко е ОК. . Според мен в новата сграда просто едните разчитат другите да обяснят кърмете и обратното. В родилно смятат, че неонатологията показва кърмене, в неонатология може да си викат гърдите са на родилката, в родилно да показвах Grinning Grinning Grinning Това в кръга на шегата...... Имам няколко познати и приятелки, които родиха в база 2 . Те също са разочаровани от противоположната информация и леко скандалджийския тон. Иначе, на тях предимно акушерките от база 1 са им съдействали на въпросите , относно кърменето. Едната дори е стояла 30-40 мин. да и обяснява за това какво да очаква в следващите дни и какво да бъде поведението и. Силно се надявам някой от ръководството да хвърля по едно око и тези недоразумения да бъдат решавани своевременно, но ме съмнява, че някой изобщо обръща внимание на писаниците по форумите....

# 320
 • Мнения: 292
Много съжалявам, за това, че познатата ви е изживяла този стрес и неприятно отношение, но....
Моето мнение е, че е абсолютно несериозно за толкова важно нещо като кърменето да чакаш някоя акушерка да ти обяснява чак след като си родила. Според мен е задължително всяка жена да се подготви теоритично за нещата и след това да действа както тя реши, а не да слуша този и онзи. И мен във Вита ме караха да ползвам помпа, че и ми се скараха защо не си нося моя, но аз имах абсолютното убеждене, че до такова нещо няма да се докосна. Оставих бебето да диктува нещата и кърмих успешно 2г и 4м.

# 321
 • Мнения: 3 367
Много съжалявам, за това, че познатата ви е изживяла този стрес и неприятно отношение, но....
Моето мнение е, че е абсолютно несериозно за толкова важно нещо като кърменето да чакаш някоя акушерка да ти обяснява чак след като си родила. Според мен е задължително всяка жена да се подготви теоритично за нещата и след това да действа както тя реши, а не да слуша този и онзи. И мен във Вита ме караха да ползвам помпа, че и ми се скараха защо не си нося моя, но аз имах абсолютното убеждене, че до такова нещо няма да се докосна. Оставих бебето да диктува нещата и кърмих успешно 2г и 4м.
Всеки има своето мнение, но даването на оценки като несериозно е не просто изказване на мнение, а заклеймяване.😉 Няма как да се подготвиш теоретично нито за раждане, нито за кърмене, защото нито раждането, нито кърменето се случват по един и същи начин за всяка жена. Моето мнение, скъпи бъдещи мами, е да не четете за всички възможни затруднения, които могат да настъпят и при кърмене и при раждане. Защото единственото, което Ви трябва е положителна нагласа, че всичко ще е наред и мотивация, че с бебо ще се нагодите и ще можете да кърмите. Относно Вита - да, за сумата от 2200лв, да очаквам да дойде акушерка, да ми провери гърдите, да ми покаже правилна поза, да ми помогне със съвети как да засуче детето. В моята стая и списание нямаше. Нищо. Едно голямо нищо. За помпата ще кажа, че ако не беше помпата на медела, щях да към с мастит, защото детето ми ревеше, буташе и отказваше зърната ми. За вас може да е нещо, до което не искате да се докосвате, за мен беше спасение. С помпата разработих зърната, така, че детето пожела да ги засуче. Без помпа бях за никъде. Та, скъпи мами, бъдете спокойни, във Вита има добри специалисти лекари, базата е добра, но си подгответе телефон на консултант по кърменето, в случай, че имате нужда, вземете си една помпа, ако решите, аз я взех от продавалник и съм безкрайно щастлива от покупката, защото макар и да я ползвах само месец ме спаси от инфекция. Не давайте вода на новороденото си, както ще ви карат и като цяло не ги слушайте тия акушерки от неонатологията. То няма и да чуете една с една да говори едно и също. И не се обвинявяйте, ако не сте теоретично подготвени, защото в майчинството всичко е опит. Любов, търпение и опит. Аз като бях подготвена теоретично и исках естествено раждане, родих със секцио по спешност, защото шиийката на матката ми не беше запозната на теория, че трябва да се разшири за да излезе човечето. Та 30 часа контракции и една операция по-късно - имам прекрасно момиченце. Успех на всички и леко раждане! Blush

# 322
 • Мнения: 256
Защо да е несериозно да очакваш помощ от акушерките за кърмене? Все пак в цената на всеки един пакет за раждане във Вита е написано, че включва "Съвети и обучение за кърмене".
Аз смятах, че съм блестящо подготвена на теория след толкова статии, лекции и др. на тема кърмене, но дойде ли време да приложиш знанията на практика, се оказва, че не е така лесно и естествено всичко или поне не всяка майка има този късмет. Няма лошо някой с опит да погледне и да ти каже кое правиш неправилно и т.н., а и нали пише, че го предлагат като услуга... в моят случай не акушерките, а лекарката ми помогна, когато дойде да ми сложи лепенката върху операцията.
В сайта има новина за рекорден брой бебета, родени през август във Вита, вероятно това е оказало влияние върху натовареността на персонала.

# 323
 • Мнения: 49
Здравейте момчета,
Има ли някоя мама раждала наскоро, но по естествен начин, ако може малко повече информация как протече процеса, какви бяха грижите след раждането и т.н. ?Препоръчвате ли докотора си и екипа му?  Все още се колебая между Вита и Токуда, ще ми е интересно да чуя мнението ви! Много благодаря!

# 324
 • София
 • Мнения: 622
Здравейте момчета,
Има ли някоя мама раждала наскоро, но по естествен начин, ако може малко повече информация как протече процеса, какви бяха грижите след раждането и т.н. ?Препоръчвате ли докотора си и екипа му?  Все още се колебая между Вита и Токуда, ще ми е интересно да чуя мнението ви! Много благодаря!
Аз бях нормално. Ако трябва да съм честна и да дам обективен поглед 2 месеца след раждането си - момента след като родиш оставаш на заден план. Аз пр раждането не мога да се оплача- адски много ми помагаха. Бях про др Чорбова и акушерка ми беше Петя Трифонова - супер отношение.  Бяха неотлъчно до мен о постъпването до изплакването на бебчето.
Как протече - постъпих късно вечерта,
Приеха ме, прегледаха ме за разкритие, питаха ме каква став искам . Тъй като се следих там - не съм носила документи, настаниха ме- дадоха ми нощница и отидох за тоалет - клизма. След това, сложиха банки с окситоцин. Исках да се размина с това - ама нямаше как. Дадоха ми да подписвам документи за информирано съгласие и избор на екип, нещо което не беше супер забавно с контракции през 5 минути, ама шанс.
След като ме питаха дали желая епидурална ( не се доплаща, в пакета си е, ако я искаш) и стигнах достатъчно разкритие ми сложила упойка. За нещастие тя изтече доста преди да стане време за екшън, но по в имах 2 часа мир и покой. В предродилна имаш постоянно акушерка с теб. Можеш да се разхождаш, да видиш родилна зала, да използваш топка за бременни, да си правиш различни упражнения. В предродилна през 20 минути следят тоновете ма бебчето. Когато направих нужмото разкритие и бебето слезе - скачаш на магарето.
При мен имаше помощ с натискане на корем, но не беше скачане.
След като бебето се роди - шият те с упойка, слагат тежест на корема, бебчето го мият и ти го дават да се погушкате няколко минути, след което тр отвеждат в стаята ти, за да си починеш. След няколко часа ти оставят бебчето. Ако случиш и на акушерка ще ти обясни как да слагаш бебето ма гърда. Следродилната грижа ми се стори недостатъчно добра като се замисля сега. Нямам база за сравнение с Токуда, но ако ще раждам пак за 2000 лв, ще се замисля дали пак да в във Вита. Не заради самотно раждане, а заради отношението на някои акушерки и то от неонатологично. Малко информация даваха, а една определено се държа отварително.

# 325
 • Мнения: 2 406
Петя е страхотна Heart Ужасно много се радвам, че имах късмета точно тази акушерка да е до мен по време на раждането ми.

# 326
 • Мнения: 292
Здравейте момчета,
Има ли някоя мама раждала наскоро, но по естествен начин, ако може малко повече информация как протече процеса, какви бяха грижите след раждането и т.н. ?Препоръчвате ли докотора си и екипа му?  Все още се колебая между Вита и Токуда, ще ми е интересно да чуя мнението ви! Много благодаря!
Родих естествено при д-р Славкова април 2016. Препоръчвам я горещо, при следваща бременност пак ще се насоча към нея и за проследяване и за раждане. Акушерка и при мен беше Петя, както и момичетата по-горе са писали - страхотен човек и професионалист е тя!
След клизмата ме наляха с 2 банки физиологичен р-р мисля (тук може и да греша, това мие спомена), сложиха ми упойка и след това ме върнаха на леглото, вързаха ме за тонове и се оказа, че съм с пълно разкритие. Помогнаха ми да се придвижа до родилния стол, защото вече краката ми изтръпваха. Много помагат, много са мили, предразполагат, шегуват се. За натискането - имах лека помощ с ръка съвсем накрая, но явно е било колкото детето да се оттласне с крачетата. Докато мият детето и го мерят мен ме шиха и оправиха. Сложиха ми лед между краката и тежест на корема и пуснаха ММ при нас. Детето си беше при мен през цялото време, взимаха я за тоалет и разни изследвания - като на слуха например, кръв и т.н.
За първото ставане, което е общо взето когато те пусне упойката и ти се допишка държат да се викне сестра, защото може да припаднеш. Малко ме беше страх и в началото се вкопчих в нея, но после добих увереност и отидох да пишкам сама. Сестрата ме чакаше и си тръгна чак когато си легнах пак.
Най-много ме беше страх от грижата за пъпчето на бебето, обясниха ми, показаха ми. Както писах и по-горе в един пост - инструкциите за кърмене не бяха ок, но аз не разчитах на тях, така че това не ми беше проблем. Ако имаш конкретни въпроси - питай.

# 327
 • Мнения: 60
Много съжалявам, за това, че познатата ви е изживяла този стрес и неприятно отношение, но....
Моето мнение е, че е абсолютно несериозно за толкова важно нещо като кърменето да чакаш някоя акушерка да ти обяснява чак след като си родила. Според мен е задължително всяка жена да се подготви теоритично за нещата и след това да действа както тя реши, а не да слуша този и онзи. И мен във Вита ме караха да ползвам помпа, че и ми се скараха защо не си нося моя, но аз имах абсолютното убеждене, че до такова нещо няма да се докосна. Оставих бебето да диктува нещата и кърмих успешно 2г и 4м.
За мен е несериозно да оставиш току -що родила, независимо дали нормално или секцио да се оправя сама вкл. и с кърменето.А още по- несериозно е да има професионална помпа там на място и никой да не ти казва за нея.Да, помпата е задължителна дори и да не я ползвате,хубаво е да я имате за всеки случай. И не мисля, че някоя нормална майка започва да чете за кърменето след като роди, просто теорията няма нищо, ама нищо общо с това какво се случва с теб благодарение и на бушуващите хормони.Та, хубаво е, че вече го има споменато и в пакета,  дано се прилага на практика. Още повече, че в тази насока са и повечето негативни коментари.Не знам дали все още дават за почълване анкета за обратна връзка при изписване.Аз я имах само първия път за съжаление. Та, ако са пректснали тази практика , жалко, дано някой чете тук.

# 328
 • Мнения: 49
Момичета, много благодаря за отговорите, полезни са ми. Много ми е трудно да избера, коя от двете болници, само заради докторката ми в момента Вита води... мисля обаче, че това е достатъчен довод Confused

# 329
 • Мнения: 85
От доста време никой не е писал, дали няма друга отворена тема ? Simple Smile Странно е, че откакто се въртят новини за бум на ражданията във Вита, никой не споделя тук впечатления Simple Smile Може ли пресни информации Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт