Великолепният век, Кьосем, Мехмед Завоевателя и други исторически сериали №8

• 104 502
  • 737
  •   1
Отговори
# 135

Сега ще комбинирам така.
За мен това са две различни концепции.

Коренно различни. Но какъв Фатих са сътворили в онази изхвърлена серия, няма да разберем, за да можем по - подробно да сравним промяната.

Цитат
Но високото място, откъдето тя идва, за мен подчертава  връзката с божественото и религиозното, а не научното познание.

А аз не исках да ни пробутват обожестяване и затова спрях до светлината. И дано всяко изречение не започва с "Аллах, аллах" и не завършва с "Иншаллах" Praynig

# 136
Здравейте Hug,

Прекрасни коментари и анализи, момичета! Hug Съгласна съм с вас. За двата постера за сериала - наистина коренно различни, в стария постер чрез стойката на Фатих и чрез фона се набляга на размисъла, на ума и на научните знания...няма светлина, показваща небето и божественото, а формулите са изписани на тъмен фон - връзката с човешкото развитие, умствените заложби и усилията в израстването и добиването на знания; всичко е резултат по-скоро на действията на Фатих и самоусъвършенстването, отколкото предопределеност и божия намеса. В новия постер се набляга повече на светлината, божествената ръка и сякаш съгласие и помощ за завладяване на Константинопол и света - той, Фатих е избраният. Войската му върви към него, единият конник е обгърнат от светлина, сякаш слънчевите лъчи минават през него - Аллах дава благословията си за завладяването, потвърдено е и от думите на Пророка.
Не знам, кой постер ми харесва повече, не знам кой Мехмед Фатих бих харесала повече, но мисля, че този когото ще ни представят ще бъде в по-голямо "съответствие" със ситуацията в държавата и въжделенията на политиците им в последно време - религия, божия подкрепа на правоверните, завладяване на територии и изпълнение на повелите на Пророка за разпростиране на исляма;
Тъй като в последно време много се шуми за ревизиране на мирен договор Sunglasses Wink и претенции към територии, смятани за традиционно турски, имам чувството, че завладяването на Константинопол ще бъде представено по начин, който ще затвърди и подчертае, че този древен град, както и другите завладени земи, са предопределени да бъде покорени и да бъдат част от и съответно център на Османската Империя и наследницата й - Турция.
 bouquet bouquet bouquet

П.П.
Скрит текст:
Тъй като в последно време много се коментираха желанията на турските политици за ревизиране на Лозанския мирен договор и присъединяването на някои гръцки острови към Турция, реших да драсна два реда и по този въпрос, защото намирам лека връзка с темата. Турските политици много удобно приемат периода на Османската империя, когато тя е владяла огромни територии на няколко континента, за да предявяват искания, намерения или да правят намеци за изконни турски територии и т.н. Претенциите спрямо някои гръцки острови се базират на това, че били по-близко до територията на Турция и на тях имало построени стари джамии. Е, и? Как така Турция избира кой исторически период да приеме и да има претенции спрямо териториалната цялост на тогавашната империя?! Ами ако Гърция, като наследница на Византия, реши да предяви териториални претенции спрямо земите, владени от империята по някое време?! Ако си поиска земите, защото имало византийски църкви...какво тогава...такива има в цяла Турция и България? Ами ако България реши да се позове на териториите ни по времето на разцвета на Българското царство - "България на три морета"?! Не мога да проумея наглостта на турските политици. Та в духа на всичко това, представянето на завладяването на Константинопол е много важно за турския зрител, защото градът не е изконно османски/турски, а е основан от римски император и в центъра на този град има древна християнска църква...точно за това завладяването трябва да се представи като предопределено и като божия промисъл - т.е. този град не е основан от османските турци, първата религиозна сграда е християнски храм, а не джамия но придобиването му от османците е било божествен знак и претенциите към този град от други са изключени. Защото нека се замислим, че ако и други политици от други държави реагират неразумно (да не употребя по-силна дума Mr. Green) като Ердоган, то спокойно претенции към Истанбул, например Mr. Green, биха имали Италия и Гърция като наследници на Римаската и Византийската империи, основали и владели Константинопол много преди османските турци да стъпят на тези територии.  

Последна редакция: пт, 02 мар 2018, 21:31 от dana78

# 137
  • София
Я, то имало и трети фрагман на "Фатих"...

# 138
Тийзър 3

Превод на руски език - утре. Много късно се събудиха от Канал Д

Последна редакция: сб, 03 мар 2018, 00:28 от LU4IQ

# 139
Добро утро!
Честит празник - освобождението ни от османско иго!

Тийзър 3 с рус. суб.

https://vk.com/mahpeyker_sultan?z=video-95129973_456240025%2F5c3 … pl_wall_-95129973

# 140
  • Пловдив
Честит
празник на
всички българи!

# 141
Честит празник! Нека бъдем горди с рода, историята и Родината ни! Поклон и вечна памет за нашите деди, отдали живота си в борбата за свобода и за това нас да ни има и да се наричаме българи!

П.П. Благодаря за трейлъра! Hug

# 142
  • Ruse, Bulgaria
Мехмед Завоевателя 3. Трейлър - Бг Субтитри

# 143
Честит празник!
България е винаги в мен!

Ще започна поред, защото нямах възможност да се включвам веднага след вас.
Лучия  Hug, Дана  Hug, съгласна съм с вашите разсъждения във връзка с постера. Може да са направили промяна в концепцията, но може и да искат да ни покажат различни лица на Мехмед. Това ще разберем, когато видим сериала. Засега е важно да сме в крак и наясно с това, което ни показват.

Благодаря за фрагмана и за превода на Синан Hug.
Маркирани са известните важни моменти от живота на младия Мехмед, формирали характера на бъдещия султан: различията баща – син; близостта на Мурад II с по-големия трагично загинал негов син и първоначалното пренебрегване на Мехмед; (много търсих къде съм гледала видео с тюрбето на Мурад II с отвор в тавана, където са саркофазите на двамата с любимия му син, но не  открих, по-късно на входа на тази изключително скромна гробница, отговаряща на характера на Мурад, Мехмед е направил стилна  украса) ; поставянето на трона на едно почти дете, но взело зрялото решение да извика оттеглилия се от трона Мурад да застане начело на войската в битката срещу християнската коалиция (писмото) и така османците да спечелят победа в битката край Варна ; противостоенето Чандарлъ Халил паша – Мехмед; не съм сигурна, но може би последните кадри са второто възкачване на трона.
Фрагманът е в разказен стил, не ме впечатли много, не ми хареса „орловия поглед“, елементарно ми е.

Ийит Мерген – шехзаде Мехмед

Дана, съгласна съм и с твоите разсъждения за абсурда на мечтата за възкресение на мъртвите империи. Но някои не се отказват. Във връзка със сериала  интересно е да си припомним, че Фатих е много знакова фигура в съвременен Истанбул, затова едва ли и сериалът за него ще е оставен без внимание.
На завладяването е посветен специален музей „Панорама 1453“.

А на 29 май всяка година се чества голямата победа.
2016 г., възстановка на събитията от 1453 г.
Тук подробности:
http://www.memoriabg.com/2016/05/30/erdogan-konstantinopol/

И в двата случая правят  впечатление две неща: високото политическо присъствие и мисленето и инсценирането на събитието като война и военна победа. То, разбира се, е преди всичко такова, но в тази съдбовна битка между Изтока и Запада на онова време има още много други аспекти и толкова много други начини да бъдат показани историческия сблъсък и неговия главен герой, за да прозвучат съвременно. Дано ги видим в сериала.   

# 144
Цитат
не ми хареса „орловия поглед“, елементарно ми е.

Ваня Wink

С компютърна обработка са загладили бръчки и пори по кожата на лицето на Кенан, за да изглеждал по - млад

Цитат на: Katerina
СЕДЕФ АВДЖИ: «Я ЗНАЮ ИСТОРИЮ»

Седеф Авджи, играющая в сериале «Мехмед Завоеватель мира», была замечена в Акмеркезе. Актриса, которая воплотит роль матери шехзаде Баязида II, Гюльбахар Султан, дала знать, что присоединится к проекту в третьей серии. На вопрос «Вы ищете информацию о своем персонаже?», Авджи ответила: «Да. Я итак из тех, кто достаточно знает историю».

Тюрбе на Мурад II и шехзаде Аладдин

https://www.semerkanddanbosnaya.com/portfolio/ii-murat-turbesi/

360 градуса панорама - отвън и отвътре. Има стрелка.

http://mekan360.com/360fx_2muratturbesi.html

В първото видео, освен отвора на тавана, има го и милостивият дъжд, който си е поръчал. Във второто камерата показва подробно всичко от вътрешността на гробницата.

Благодаря ви за споделеното, на Синан за тийзъра на български език!

# 145
Лучия  Hug, благодаря!
Сега си спомням, че попаднах на гробницата, когато гледах още „Истанбулска невеста“.
Сериалът е сниман в Бурса, и тогава „се разхождах“ с компютъра из града.
Виждам, че се обсъжда възрастта на Кенан и Мехмед в 1451 г.
На мен засега не ми пречи. Все пак в киното всичко е условно, трябва и въображение.

# 146
Здравейте,

В третия трейлър ми стана интересно това, че Мурад II поиска един ден да бъде погребан в тюрбето, в което почива любимият му син Алладин Али - втори по рождение син. Изяви желание, нито едно друго дете да не бъде погребано там, а само те двамата. Точно това разстрои много младия Мехмед. Явно тюрбето е в комплекс, където е и тюрбето на първородния син на Мурад II - шехзаде Ахмед. Ето, тук също се показва ситуацията с любимия син, явното предпочитание и тъгата на другия син, трудността да разбере "защо".

Murad II had five sons:

Ahmed Çelebi (1419 – 1437, buried in Muradiye Complex, Bursa);
    Alaeddin Ali Çelebi (1425 – 1443, buried in Muradiye Complex, Bursa);
    Mehmed the Conqueror (1431 – 3 May 1481, buried in Fatih Mosque, Istanbul);
    Orhan Çelebi (died 1441, buried in Darülhadis Mausoleum, Edirne);
    Hasan Çelebi (1450 – 18 February 1451, buried in Darülhadis Türbesi); някъде пише, че това малко шехзаде се казва Ахмед Кючук. Когато Мехмед Фатих влиза в двореца да получи съболезнования за починалия си баща, докато разговаря с майката на детето, нарежда да намерят момченцето и да го удавят. Според някои източници, майката на това дете е и майка на шехзаде Алладин Али, любимецът на Мурад II.

# 147
Хубава неделя!

Дана  Hug , интересна справка си направила, особено за връзката на Алладин Али с най-малкото умъртвено шехзаде.

Нова промо фотография:

# 148
  • София
Благодаря за постовете!

bouquet bouquet bouquet

Както винаги много интересни!  Hug Hug

Благодаря и на Синан за трейлъра на български.  bouquet

Понеже съм повече на вълна новини за актьорите и новите им проекти, сега ще позапълня темата малко с това.  Simple Smile

Ето го Метин Акдюлгер с Джансу Дере в промо кадър от сериала Самоличност / Şahsiyet, и пълният актьорски състав, част от който е и Неджип Мемили от втория сезон на "Кьосем".

В основата на сериала е историята на сериен убиец. Джансу Дере и Неджип Мемили ще са полицай. Героят на Метин за момента не е известен. Режисьор е Онур Сайлак (Ти си моята родина).
Броят на сериите ще е около десетина, но при интерес може и да ги увеличат. Ще върви по интернет платформата PuhuTV.

Накрая, навярно има и друго, но аз поне в момента не се сещам... информация за новия проект на Нургюл Йешилчай

TİMS&B'den yeni proje: Gülperi

Отново ще работи с Тимс.
Сценаристи ще са Ейлем Джанполат и Сема Ергенекон (Карадайъ, Черни пари и любов, Черно-бяла любов), режисьор Джем Карджъ (Песента на живота).
За главната мъжка роля са се водели преговори с Махсун Кърмъзъгюл, но на този етап няма инфо за споразумение между него и продуцентите.

Преди време беше излязла информация, че сериалът с Нургюл ще е адаптация на игралния филм от 1982 г. Gülsüm Ana / Майка Гюлсюм. Предполагам, че сюжетът не е променен. Ако е така, очертава се да е нещо подобно:

След като изгубва съпруга си, който е убит в спор за земя, Гюлсюм бяга в големия град заедно с трите си деца, където започва борбата й с живота. С надеждата да осигури на децата си по-добро бъдеще, тя започва непозната за нея работа, като портиер. Опитва се да свикне с новия си начин на живот, без да жертва принципите и ценностите си. Въпреки всичките усилия на Гюлсюм, една от дъщерите й става любовница на женен богаташ. Другата влиза в обкръжението на богати деца и започва да ходи по секс партита. Синът в семейството Хасан, чака убиецът на баща му да излезе от затвора, за да му отмъсти.

http://www.sinematurk.com/film/3531-gulsum-ana/

Последна редакция: нд, 04 мар 2018, 18:15 от zarani

# 149
Здравейте!  Hug

Ще направя една съществена поправка. Когато уточнявахме героите от първата промо фотография, написах в отговор на Дана, че Мелике е дъщеря на Чандарлъ Халил паша. Но това не е вярно. Подвело ме е близкото име.
Според някои източници, по време на първото поставяне на Мехмед на трона (1444 – 1446) баща му има нова жена. Тя е от благородно семейство, дъщеря на емир Ибрахим Чандаръоолу. Баща и е някакъв управител на нещо, но не е Великият везир, само името е подобно. След свалянето на Мехмед от трона, баща му го връща в Маниса. Но Мурад II бил умен и далновиден султан и като преценил възрастта на най-малкия си син и качествата на Мехмед, които той проявил до този момент, върнал Мехмед обратно в столицата Одрин, за да продължи образованието си в подготовка за трона. Тази жена ражда последния син на Мурад, шехзадето, което Мехмед ще умъртви още докато приема поздравленията от целия тогавашен свят послучай възкачването на трона.

Дана  Hug, както си писала и ти, различните източници дават различни сведения. Същественото в моята поправка е, че Мелике не е дъщеря на Великия везир. По-нататък, дали Мелике от фотографията е тази жена, за която разказва източникът, който приведох, и коя ще ни покажат като майка на последното шехзаде на Мурад II (нея, майката на Алладин или друга), ако въобще ни бъде показана неговата съдба, ще разберем от сериала.

Зарани  Hug, свежест идва от съвременните лица и историите, за които си разказала. Всички са красиви и любими, а проектите изглеждат интересни. Добре че Метин няма да е в ролята на серийния убиец, че след ролята на султан Мурад IV щеше да е повторение  Grinning Grinning.

Успешна седмица на всички!

Общи условия

Активация на акаунт