Великолепният век, Кьосем, Мехмед Завоевателя и други исторически сериали №8

• 104 508
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте в понеделник и от мен!  Hug
Успешна седмица!
Всеки ден ни приближава до завладяването на Константинопол!

Дотогава трябва да изгледам пропуснатите пет епизода на Ертуурул. Не знам как ще успея и за мен е добре, че продуцентите са точно такива мързели (заспали, по Зарани  Hug Grinning) и отложиха началото на „Фатих“. Но на всяка цена трябва да видя създаването на империята, иначе как ще гледам превръщането и в световна такава?

Да, и аз се чудя откъде излизат всички снимки досега?

Много ми харесва   фотографията на Мехмед с пашите.
Рускините веднага я кръстиха „Фатих и его команда“.
Отдясно на Мехмед (като неговата дясна ръка) са верните му поддържници.
Отляво – противниците.
Много е хубава!  
Направена е в духа на промо-портрета..
Ще я покажа още веднъж:

Дана  Hug, наистина е така, показват ни лицата на герои, които стоят по-далече от Мехмед. Но може би за времето от второто възкачване на трона до 1453 г е предвидено да ни разкажат както подготовката за Завладяването, така и подготовката за това събитие на самия Мехмед. И тогава тези от епохата на баща му са значими, защото  Мехмед има необичайна и сложна съдба. Без този разказ, вероятно ще го видим в ретроспекции, няма как да бъдат разбрани и делото му, и той самия. Така предполагам.
Да, Лейла изглежда е тази последна наложница на Мурад. Но точно кой кой е ще разберем, когато сериалът започне.
Не знам дали ще показват екзекуции на шехзадета. Това предстои да видим и това, за мен поне, ще е критерий. Не че искам да го гледам, а дали въобще поне ще се спомене. Но де да бяха само синовете на Орхан. Мехмед е взел живота на всичко живо, което може да е претендент за трона: на собствения брат, чичото и неговите синове. Освен това, тъй като това вече е световна империя, още и на двамата братя от Палеолозите след завладяването на Морея, както и на братята, всички техни деца и по-далечни роднини мъже от Комнините, управлявали по това време  в Трапезунд. Труповете им са били дадени на кучетата. Историците така обясняват и това, че винаги са търсили трупа на врага (в случая на Константин след завладяването): така се освидетелства смъртта му. А целта е една: тотална чистка на всички мъже, които могат да претендират за трона, за да остане единствен Той  владетел на всички и всичко след поглъщането на останките от античния свят. Предпазна мярка и от „лъже“ кандидати за трона. Но всичко това не е негов патент, практика е било и на други места и отговаря на съответна степен на развитие. Само в случая мащабът е голям, защото става събиране в едно на много владения и всяко има свой владетел и владетелски род.
Лучия,  Hug .  

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 16:04 от vanja@

# 166
Момичета Hug, благодаря ви за споделеното!
Не зная от къде излизат снимките Mr. Green На сайта на телевизията няма нищо. Има официален профил на сериала в инстаграм и миналата седмица Канал Д репостваше Rolling Eyes техни снимки - постера, за който първоначално се чудихме дали не е фалшив.
Но пък има улична реклама hahaha

От сета - топло и кално, имат си и дрон

Това много ми хареса yes

https://www.instagram.com/p/BgOvc2FBBqQ/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Не може да не покажат изпълнението на закона, който си е негов, на Фатих.

Музика от ВВКьосем

https://www.youtube.com/watch?v=CcNVT_usVek

https://www.youtube.com/watch?v=asG60WUwHXU

newsm10

https://www.youtube.com/watch?v=WfnrgZMCsnw

https://www.youtube.com/watch?v=qXzhCpH4Vgs

https://www.youtube.com/watch?v=2sI14m-IQCA

Следващото видео не е тук само заради музиката. Много са хубавите сцени в сериала, не мога да ги изброя, но тази, която ние нарекохме "Мурат в блатото", а всъщност е "En Büyük Düşman!", е велика, без никакво преувеличение. Колко жалко, че турците не гледаха един от най - хубавите си сериали Sad

https://www.youtube.com/watch?v=k8QM-wSATeM

Спомени от "Великолепният век" Two Hearts

https://www.youtube.com/watch?v=A76yiAwoIig

https://www.youtube.com/watch?v=Hl0bHdaqN7E

https://www.youtube.com/watch?v=8W50owmdiwU

Великолепна вечер ви пожелавам Hug

# 167
Лучия  Hug, ако знаеш какво вълнуние предизвиква в мен тази музика! Благодаря ти!

Да, много хубав клип са направили.
В текста над него са обединени двете хипостази на Мехмед, които ни показаха дотук:
интелектуалец и войн.
"Султан Мехмед Хан е с остър  ум и остър меч!"
(превод на гугъл; който може, смело да редактира)

https://www.instagram.com/p/BgOvc2FBBqQ/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Ще видим къде ще поставят акцентите. Законът за братоубийството е приет в последните години от управлението на Мехмед. Дотогава екзекуциите си вървят по традиция, затова има възможност и да се избегне обсъждането му.

# 168
Здравейте Hug

Благодаря ви! Hug bouquet Зарани, Лучия, Ваня Hug Hug Hug bouquet

Явно голяма чистка ще падне, но се надявам да спестят убийствата на деца и издевателството над мъртви тела Sick...дано само се спомене, или се подскаже при разговори, а защо не и като монолог или разказ на очевидец. Намразих го този Фатих още от ВВ, когато шехзаде Мехмед попита шехзаде Мустафа, дали ако седне на трона ще спази закона на Фатих за братоубийствата и се продъжи с малкия Мустафа и през борбата на Кьосем. Да, има реална причина за всичко това...разбирам го, но както вече съм споменавала, много ми е трудно да го възприема. Точно това е една от причините да се възхищавам от позицията на Кьосем - тя направи и невъзможното, за да запази братята на владетелите живи, за да няма повече разплакани майки, майки, които знаят, че галят за последен път косите на момчетата си, че за последен път виждат любимите очи...защото издаването на фетвата е при възкачването на трона на новия султан. А те - майките на братята му нямат избор...знаят, че ако не тази, то следващата вечер ще влязат палачите с белите въжета.
Колкото и мелодраматично да звучи, гледайки епизодите съм се чудила как са реагирали тези жени, как въобще са успявали да запазят някакво присъствие на духа?!
Та в този ред на мисли...колкото и велик да е, колкото и умен да е Мехмед Фатих...майката в мен (майката на момче Wink) се бунтува срещу него.
Имаше коментари, че ако нашето Българско царство не е било разделено на няколко по-малки царства, а се е действало по такъв тип традиция, то то би било единно, цяло и силно - да, има логика и аз също си мисля, че тогава бихме паднали много по-трудно или нещата биха се развили по друг начин, но не знам...жестоко е, страшно е Sad.
Мислех си, че може би причината е, че в онези времена, шехзадетата са били назначавани за управители на санджаци още от ранна възраст и са заминавали там с майките си, нямали са допир един с друг и са си били чужди, но ВВ и ВВ Кьосем опровергаха това. Властта и трона са в основата на всичко, империята и силата. Още си спомням малкият Мустафа от ВВ Кьосем, когато попита "батко ще ме убие ли"? и как малкият Ахмед гледаше Махмуд...тези малки дечица са били подготвяни в учението си за такъв вариант и за този закон.
Чела съм, че в по-ранни времена наложниците са влизали в покоите на султана докато родят мъжка рожба. Целта е била всяка наложница да има по едно момче, за да може да го придружава в санджак от по-ранна възраст. Впоследствие, традицията се е променила и наложниците са имали повече от едно момче, но и възрастта за санджак се е повишила значително. В началото е била 3-5 годинки.
Ваня, може да бъркам, но бях попаднала на информация, че Мехмед Фатих оставя живи някои братя или от Комнините или от Палеолозите и те стават негови приближени. Трябва да потърся.

bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 13:16 от dana78

# 169
  • София
Цитат
Много са хубавите сцени в сериала, не мога да ги изброя, но тази, която ние нарекохме "Мурат в блатото", а всъщност е "En Büyük Düşman!", е велика, без никакво преувеличение. Колко жалко, че турците не гледаха един от най - хубавите си сериали

Абсолютно съгласна.  Peace
Благодаря, Лучия, че я припомни тази сцена и й се насладих отново.  Hug

Вторият сезон на "Кьосем" по нищо не отстъпваше на ВВ. Даже мога да кажа, че в повечето случаи го превъзхождаше, но това си е мое виждане. Жалко наистина, че не събра гледаемостта, която заслужаваше.

Позволих си да направя превод на трите излязли досега статии, тези със Седеф Авджъ, Исмаил Демирджи и пашите. Знаем вече повече за тях, но е хубаво да ги има и на български, нали?  Simple Smile

В сериала "Мехмед, завоевателя на света" Седеф Авджъ ще вдъхне живот на Лейля Хатун

Успешната актриса Седеф Авджъ, ще се изправи пред зрителите в ролята на Лейля Хатун, една от наложниците на Султан Мурад. Историята на Лейля Хатун, която ще вземе неочаквани решения заради пазената от нея тайна, ще повлияе силно на зрителската аудиторията.

Исмаил Демирджи се завръща на екрана с ролята на шехзаде Орхан

Шехзаде Орхан Челеби е баща на четирима сина. Заедно със сестра си Фатма е изпратен като заложник на византийците. Византийската империя постоянно заплашвала османците със завръщането на Орхан в Анатолия, като по този начин им се отплащали с кхараж (такса) за издържането на принца. След второто встъпване на Султан Мехмед Завоевателя на трона, Император Константин XI удвоява размера на платения данък, като в случай на неподчинение отново го заплашвал с освобождаването на принц Орхан. В отговор, Султан Мехмед прочиства земите, които са под властта на Орхан, от местните жители и по този начин спира да плаща данъци.
По време на завладяването на Константинопол Орхан, заедно със своите 600 воини, воюва на страната на византийците, защитавайки града от морската страна на стените на Йедикуле. След падането на Константинопол, опитвайки се да избяга преоблечен като монах, Орхан бил заловен и екзекутиран.

Ето ги и пашите на Мехмед Завоевателя

"Мехмед, завоевателя на света" няма да разказва единствено за живота на Султан Мехмед Завоевателя, но в него ще оживеят и историите на четирима от най-важните държавници за периода: Джандарлъ Халил Паша, Заанос Паша, Шахабеттин Паша и Исхак Паша.
Джандарлъ Халил Паша (Четин Текиндор), една от най-важните фигури в държавата, след смъртта на Султан Мурад Хан, ще продължи задълженията си на Велик Везир и по времето на Султан Мехмед Хан. Но в същото време, той ще бъде неговата най-голямата бариера във всяко отношение.
Заанос Паша (Атсъз Карадуман), който е до Султан Мехмед Хан от неговата невръстна възраст, винаги ще подкрепя целите му и ще бъде пазител на тайните му.
Шахабеттин Паша (Бурак Тамдоан) също като Заанос Паша, ще има важна роля в най-голямата мечта на Мехмед Хан - завладяването на Истанбул.
Исхак Паша (Каан Чакър) един от везирите на Султан Мурад Хан, ще поема големи рискове, за да защитава авторитета и бдителността си в държавата, като винаги ще търси възможности да не бъде на губещата страна.

Между другото, не знам вече коя е официалната страница на "Мехмед", но според Kanal D би трябвало да е ето тази:
https://twitter.com/MehmedBCF

Аз затова се жалвам за липсата на повече сериозност, в другата обозначена като официална, а май ще се окаже фенска: https://twitter.com/mbircihanfatihi има много повече активност.  Laughing Laughing

# 170
Здравейте Hug

Зарани Hug благодаря за преводите!

Ваня Hug Поствам откъслечна информация от Уикипедия, която бях прочела относно запазването на живота на някои византийски благородници, според някои източници:

"...Деметрий Палеолог -  На 29 май 1453 г. османският султан Мехмед II завладява Константинопол и предлага на Деметрий и брат му Тома да останат като васали управители на деспотство Морея (Пелопонес).....Деметрий Палеолог живее тихо в Енос до 1467 г., когато заради укриване на част от данъците, дължими на султана от негови служители, му е отнето всичко и е интерниран, за да бъде съден в Димотика, където изпада в мизерия и се разболява. Там случайно в 1469 г. го вижда в окаяното му състояние султанът и възвръща благоволението си като му отпуска сериозна рента от 50 000 сребърника. В 1470 г. Деметрий Палеолог и съпругата му стават монаси в Адрианопол, където той приема името Давид. Умира същата 1470 г. в манастира на Адрианопол, където по-късно същата година при неизяснени обстоятелства умира и дъщеря му Елена.."

Ето на английски за синовете на по-големия брат на Константин XI (пак от Уикипедия, но в българската версия много от информацията я няма преведена).

Byzantine Emperor Constantine XI died without producing an heir, and had Constantinople not fallen to the Ottomans he likely would have been succeeded by the sons of his deceased elder brother. Those children were taken into the palace service of Mehmed after the fall of Constantinople. The oldest boy, renamed Has Murad, became a personal favorite of Mehmed and served as Beylerbey (Governor-General) of the Balkans. The younger son, renamed Mesih Pasha, became Admiral of the Ottoman fleet and Sanjak-bey (Governor) of the Province of Gallipoli. He eventually served twice as Grand Vizier under Mehmed's son, Bayezid II.[19]

Вярвам, че Константин XI Палеолог ще бъде представен подобаващо и образът му няма да бъде очернен за смисъла на сценария и за "извисяване" на Мехмед Фатих. Според мен това е много важно и би било редно и честно да представят последния византийски император както е посочено в историческите данни. Да, войната си е война, но показателно за личността на победителя е отношението към победения, към победените граждани от друг етнос или религия и отношението към мъртвите им тела, светините им. Чела съм противоречиви неща за Мехмед Фатих в това отношение и ще видим как ще ни го представят тук. Ще ми се да изберат по-човечния образ Rolling Eyes

"...Последният византийски император Константин XI Палеолог загива в сражението при крепостната порта Св. Роман с меч в ръка, ръководейки последните улични боеве. Турците трудно го намират сред труповете на падналите защитници на Константинопол, като тялото му е разпознато по пурпурните ботуши със златни орли на тях. Главата на последния император е изпратена до дворовете на мюсюлманските владетели като доказателство, че османците са превзели „града на царете“.

Това е краят на Византийската империя, условно приеман и за край на европейското средновековие. През същата година пада и управляваният от византийците последен български град, непокорен от турците – Несебър.

Константин XI Палеолог, в чиито вени е текла немалко българска кръв - и по майчина и по бащина линия, е канонизиран за светец. Според легендата Мехмед II предава тялото на оцелелите християни и им заповядва да го погребат подобаващо. Над неговия гроб е построена малката църква „Въведение Богородично" в кв. Вефа [1][2][3][4] [5] на 500 м северно от акведукта на Валент в Цариград. Маслото за кандилото, непрестанно горящо над гроба, е плащала султанската хазна от 1453 до 1923 г., когато Турция е провъзгласена за република. Мястото и днес е дълбоко почитано от православните."

bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 13:47 от dana78

# 171
Пак се примъквам при вас след Кьосем! Дано да видим добра продукция за Фатих!
Обичам да ви чета!

# 172
Привет Hug
Зари Hug, благодаря за преводите! Харесвам и двата сериала, ВВ беше и гледан и много коментиран, докато ВВКьосем - подчертано игнориран в Турция.
Дана Hug - за информациите и коментарите! Преди време писах и сега няма да се впускам в подробности - ние трудно можем да си представим колко далеч в мисленето сме сега в сравнение с времето по което е действал законът. Така, както не можем да си представим до каква степен на развитие ще са бъдещите поколения след само един век. Можем само да фантазираме, докато в историята можем да надникнем, и не само - имаме възможност да я опознаем с всичко, което са ни оставили като наследство хората, живели много преди нас.
Ваня Hug, удоволствието от музиката е и мое Grinning Ето го и мечът на Фатих. Благодаря ти за всичко, което споделяш!

https://www.instagram.com/p/BgRIFJphXfu/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

perfectr Hug, примъквай се, има място за всички Grinning И аз много се надявам "Фатих" да оправдае очакванията ми, а екипът сценаристи да не се поддаде на моментната политическа конюнктура.

https://www.instagram.com/p/BgRUlyiBPrE/?taken-by=kimirzal

# 173
Привет,

Лучия Hug права си, аз също много съм писала по темата и съм малко: "едно си баба знае, това си баба бае", но на моменти ми става много тягостно и си пиша отново за това. Много обичам ВВ Кьосем, а този въпрос беше много широко застъпен там, както и в делата на Кьосем, в каузата й.
Харесвам и ВВ, не съм го следяла с вас и коментирала тогава. Изгледах го след първи сезон на Кьосем по нощите Simple Smile...имаше моменти, когато съм гледала серии до 3.00 часа сутринта Simple Smile.

perfectr Hug добре дошла!  bouquet

# 174
Здравейте, момичета!  Hug
Благодаря за всичко, което сте споделили!

Дана  Hug, информацията за действията на Мехмед към евентуални претенденти за трона имам от тези два видеофилма с популярен разказ на една историчка.(по-специално по въпроса  видео 2):

https://www.youtube.com/watch?v=GjlR5biCux8

https://www.youtube.com/watch?v=yafpVT5eBwY

Освен че трудно си спомних къде съм го чела, се оказа, че съм го слушала.
Трябваше да  изслушам и двата, да си спомня какво точно е казано.

Увлякла съм се, там се коментира ликвидирането на възможността на евентуалните претенденти,  но не е казано за двамата братя Палеолози, а само за Комнините в Трапезунд.  
Права си, съдбата на двамата Палеолози е както си я описала. При това бях чела  в Колин Имбър (Османската империя 1300-1481 г.).  че дори  Мехмед е поискал дъщерята на Димитър Палеолог за жена.  Целта е била да се попречи на уговарян брак  с представител на Арагонската династия, която така би се сдобила със собственост в Пелопонес,  и да се създаде претекст за  османски претенции към земите на Димитър. По-нататък си спомням, но сега нямам време да го търся, че Мехмед е наречен „тъст“ на Димитър. Състоял ли се е този брак или не, не знам. Разбираме, че дъщерята  е умряла заедно с баща си в манастир. А другият брат Тома е избягал и е завършил живота си, не помня точно къде, в Европа.
Та, Мехмед явно е ликвирал претендентите по различни пътища: подчиняване на владенията им, лишаване от икономическа и политическа власт, смяна на религията, приемане на служба и под контрол, а където е нужно – лишаване от живот.
По отношение на наследниците на Комнините казаното от историчката е единственото такова сведение, което съм срещнала. Историците  пишат само за затвор и последваща екзекуция.

Извинявам се на историчката, че съм обобщила нейното сведение и коментар и за Палеолозите, както и на теб,  Дана.
Благодаря ти за важните уточнения!  Hug

Между другото, вече не знам къде съм го чела, чула или сънувала  Grinning, но Мехмед се е опитвал да изведе родословието си от брака на негов предходник с някаква византийска принцеса, т.е. търсел е да си набави и кръвна връзка с античността. Това обаче не е било прието. Това негово намерение,  привличането на наследници византийци в двореца, отношението към античната култура и мисленето за себе си като  „Римски император“ (или „Император на римляните“) отговарят на идеята и желанието му да се вижда като  наследник на античния свят. Неговата империя и той самият като владетел се явявали по този начин осъществяващи  континюитет със Селджукския султанат, Османската държава и Римския свят: Световна империя.

МЕРТ ЯЗЪДЖИОГЛУ - КОРКУТ
Еничар войн.
ЛЕЙЛА ТАНЛАР - ЕСЛЕМЕ ХАТУН
Малката дъщеря на Чандарлъ Халил Паша.
Скрит текст:
Доброжелательная и чистосердечная Эслеме время от времени будет сдавать сердце Коркуту и теряться в невозможности любви.
Жизнь Коркута же из-за любви к Эслеме обернется вверх дном - в итоге он обнаружит себя готовым на все трудности для этой любви.
Невозможная любовь двух молодых прикует к экрану зрителей телесериала.

Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 20:33 от vanja@

# 175

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 19:36 от LU4IQ

# 176
Здравейте Hug

Ваня Hug няма нужда да се извиняваш, съвсем нормално е и съвсем разбираемо е човек да се обърка в информацията от различните исторически извори. Даже понякога има и противоречиви данни за едно и също нещо. Напълно си права за опита на Мехмед Фатих да се свърже с античния свят и да се опита да "оправдае" инвазията с произхода си и да оправдае действията си думите на Пророка и с предопределеността и правотата на вярата и рода Османов. Четох, че Мехмед Фатих отива в местността на Троя и прави изказване, че с действията си отмъщава за съдбата на Троянците, които са били превзети от гърците, предшественици на византийците. Това, лично за мен, е много интересна постъпка в подкрепа на опитите му сякаш да оправдае превземането на Константинопол - той наистина се опитва да се обвърже и с троянците (още по-древен период от историята), изказвайки това, че е отмъстил за тях и така сякаш се свързва с този народ, живял там преди гърците и един вид сега той, Мехмед Фатих, има право на тези земи, обосновано право и разрешение свише.
Това е правено не само от Фатих, а според мен е традиционен подтик и психологически момент при повечето нашественици. След завладяването на територии и масови убийства и грабежи, в един момент се стига до известно чувство за вина пред по-висшата сила, за вина пред Господ; пред Аллах и се стига до момент на оправдаване на действията най-вече с религията или някакво изконно право на нашественика; поправяне на историческа несправедливост или отмъщение. Дори и велик нашественик, Мехмед Фатих (както и други нашественици)  има нужда от оправдаване на ужасните неща, които осъзнава, че прави. И така е в по-голяма хармония със себе си.

Лучия Hug bouquet и аз вече съм фенка на Коркут и Еслеме. Коркут ми напомня на Искендер, който ми беше любимец. Дано измислят нещо интересно с тази двойка и нещата да не са съвсем безнадеждни. Имам съмнения, обаче, че Еслеме ще е дадена в харема от баща си и тогава...обичайната пречка, дадена вече много пъти във ВВ и ВВ Кьосем. Иска ми се нещо различно и ново Flutter
Каква ли тайна ще пази Лейла Хатун?  Thinking

Момичета, денят наближава! Party Радвам се, че отново ще обсъждаме и ще се вълнуваме заедно! Дано имаме късмет и да се включат и други коментиращи.

# 177
Привет Hug

Константин

https://www.instagram.com/p/BgWSWtwh1O6/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Мелике

https://www.instagram.com/p/BgWBfeGB-Nf/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Евдокия

https://www.instagram.com/p/BgYkg8oADtK/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Теодора Токо, първа съпруга на Константин - Toprak Sağlam

Лука Нотарас

Лейла хатун

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 16:41 от LU4IQ

# 178
Здравейте!
Хубави почивни дни!

Красиви лица, костюми, навлизаме в епохата.
Дана  Hug, Лучия  Hug, Зарани  Hug, благодаря за информациите и споделеното!
Още малко за Коркут:

МЕРТ ЯЗЪДЖИООЛУ – КОРКУТ
Скрит текст:
Обычный янычарский воин, жизнь которого перевернется с любовью к дочери Великого визиря Чандарлы Халиля Паши - Эслеме. Отныне битва для него не только махание мечом на войнах, но и решение столкнуться с любыми сложностями ради своей любви.

Аз отначало докрай ще бъда вътре в себе си на страната на Византия, на Чандарлъ паша и на всеки, който има нужда от разбиране, защита, съчувствие и други такива сантименти.
Какво да направя, винаги съм на страната на слабите и губещите.
Знам това предварително, затова го казвам.
Но ще гледам с интерес силните, проникнатите от новаторски грандиозни идеи, променящите света.
Тях искам да разбера.
Все пак трябва и от двете страни да видим умни, смели и отдадени на делото си!
Надявам се!
И да, чакам с нетърпение вече да започне.

Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 12:30 от vanja@

# 179
Привет Hug
 newsm10

Цитат на: vanja@
Аз отначало докрай ще бъда вътре в себе си на страната на Византия, на Чандарлъ паша и на всеки, който има нужда от разбиране, защита, съчувствие и други такива сантименти.
Какво да направя, винаги съм на страната на слабите и губещите.

И аз, но най - вече на страната на Византия. Причината за моите сантименти е ясна - след изчезването на България като държава няколко десетилетия по - рано, Константинопол сигурно е продължавал да дава надежда на нашия народ, че ще успее да отхвърли нашествениците. Век след превземането му османците са пред вратите на Виена, империята им се е разпростряла на три континента и заплашва съществуването на европейската цивилизация.

Шехзаде Орхан

https://www.instagram.com/p/BgZPHErACVs/?taken-by=mehmedbircihanfatihi

Благодаря ви за всичко споделено! Hug

Общи условия

Активация на акаунт