Успешна седмица!
Всеки ден ни приближава до завладяването на Константинопол!
Дотогава трябва да изгледам пропуснатите пет епизода на Ертуурул. Не знам как ще успея и за мен е добре, че продуцентите са точно такива мързели (заспали, по Зарани
) и отложиха началото на „Фатих“. Но на всяка цена трябва да видя създаването на империята, иначе как ще гледам превръщането и в световна такава? Да, и аз се чудя откъде излизат всички снимки досега?
Много ми харесва фотографията на Мехмед с пашите.
Рускините веднага я кръстиха „Фатих и его команда“.
Отдясно на Мехмед (като неговата дясна ръка) са верните му поддържници.
Отляво – противниците.
Много е хубава!
Направена е в духа на промо-портрета..
Ще я покажа още веднъж:
Дана
, наистина е така, показват ни лицата на герои, които стоят по-далече от Мехмед. Но може би за времето от второто възкачване на трона до 1453 г е предвидено да ни разкажат както подготовката за Завладяването, така и подготовката за това събитие на самия Мехмед. И тогава тези от епохата на баща му са значими, защото Мехмед има необичайна и сложна съдба. Без този разказ, вероятно ще го видим в ретроспекции, няма как да бъдат разбрани и делото му, и той самия. Така предполагам. Да, Лейла изглежда е тази последна наложница на Мурад. Но точно кой кой е ще разберем, когато сериалът започне.
Не знам дали ще показват екзекуции на шехзадета. Това предстои да видим и това, за мен поне, ще е критерий. Не че искам да го гледам, а дали въобще поне ще се спомене. Но де да бяха само синовете на Орхан. Мехмед е взел живота на всичко живо, което може да е претендент за трона: на собствения брат, чичото и неговите синове. Освен това, тъй като това вече е световна империя, още и на двамата братя от Палеолозите след завладяването на Морея, както и на братята, всички техни деца и по-далечни роднини мъже от Комнините, управлявали по това време в Трапезунд. Труповете им са били дадени на кучетата. Историците така обясняват и това, че винаги са търсили трупа на врага (в случая на Константин след завладяването): така се освидетелства смъртта му. А целта е една: тотална чистка на всички мъже, които могат да претендират за трона, за да остане единствен Той владетел на всички и всичко след поглъщането на останките от античния свят. Предпазна мярка и от „лъже“ кандидати за трона. Но всичко това не е негов патент, практика е било и на други места и отговаря на съответна степен на развитие. Само в случая мащабът е голям, защото става събиране в едно на много владения и всяко има свой владетел и владетелски род.
Лучия,
.

Зарани, Лучия, Ваня
...дано само се спомене, или се подскаже при разговори, а защо не и като монолог или разказ на очевидец. Намразих го този Фатих още от ВВ, когато шехзаде Мехмед попита шехзаде Мустафа, дали ако седне на трона ще спази закона на Фатих за братоубийствата и се продъжи с малкия Мустафа и през борбата на Кьосем. Да, има реална причина за всичко това...разбирам го, но както вече съм споменавала, много ми е трудно да го възприема. Точно това е една от причините да се възхищавам от позицията на Кьосем - тя направи и невъзможното, за да запази братята на владетелите живи, за да няма повече разплакани майки, майки, които знаят, че галят за последен път косите на момчетата си, че за последен път виждат любимите очи...защото издаването на фетвата е при възкачването на трона на новия султан. А те - майките на братята му нямат избор...знаят, че ако не тази, то следващата вечер ще влязат палачите с белите въжета.
) се бунтува срещу него.

Радвам се, че отново ще обсъждаме и ще се вълнуваме заедно! Дано имаме късмет и да се включат и други коментиращи.