Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 3 976
Така, като отговор на съвета да си остави детето и да роди или осинови здраво. Аз осинових и двете си деца. Едното вече е първи клас. Вече е видно, че има обучителни трудности. Част от тях се дължат на изоставащото НПР, в резултата на което и в градината не получи добра подготовка. Други са обективни - силно нарушено математическо мислене - от там нарушения в координацията, преценките за време и разстояние, трудното ориентиране, има сериозни зрително-перцептивни дефицити, засегната е фината моторика.... Колкото и да ми е трудно на моменти и през ум не ми минава да я "върна". Коефициентът й на интелигентност, измерен тази есен в Александровска болница е 68, вербален - 79, невербален - 65. Нямам съпруг, сама съм. От утре тръгваме в Асоциация дислексия. 30 лв на посещение. Докато издържа финансово. Проблемите с математиката, ориентирането и т.н се наричат дискалкулия. Детето ти може и да е с граничен интелект, но си е нормално, просто има обучителни трудности. СОП означава, че ще получава помощ - ще се работи по друга методика, ще се съобразяват при изпитване и контролни със затрудненията, ще се редуцира обемът на домашните. Проблемът със социализацията не се решава с изолация и затваряне вкъщи. Премести го в друг клас, друго училище - някъде, където нивото не е много високо и са свикнали с различни деца. Ако се налага може и да е на качествени оценки по някои предмети, но за това ще преценят специалистите. На детски психиатър водила ли си го? Диагнозата се поставя след тестове и консултации от екип - детски психиатър, психолог и логопед. След това подаваш за ТЕЛК. С парите наемаш ресурсен, ако е нужно (някой с опит от помощно училище). И изискваш постижимото от детето. Записваш го на спорт, танци музика - накъдето го влече. Наблягаш на силните му страни - все има такива. Започни да даваш и Брейн бустер. Детето доносено ли е, има ли прекарано мозъчно заболяване - енцефалопатия, епилепсия, менингит? Да е оставало без кислород? Хормони на щитовидната изследвани ли са? Да имаш тиреоид на Хашимото? Да си пила по време на бременността или пък бащата да е бил пиян по време на бебеправенето? Приемала ли си лекарства по време на бременността? ЯМР правен ли е? Кога е проходило и проговорило детето? Работил ли е логопед с него?

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 08:42 от Mama Ru

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 5 453
Цитат
Но да съветваш друга майка да си остави ДЕСЕТГОДИШНОТО ДЕТЕ, което освен това ходи в нормално училище и явно има леко изоставане, за мен е краен цинизъм.
За мен е повече идиотщина, отколкото цинизъм. В случаите с тежки увреждания и лоша прогноза, честно казано, и аз съм склонна да мисля, че най-добрият вариант за всички (да, именно - за родителите и останалите им деца най-напред) е институция. Това не значи пълно изоставяне без по-нататъшно заинтересуване от детето.
Но за 10-годишно дете като описаното наистина звучи като пълна идиотщина. Понеже не вярвам някой наистина да си зареже отгледаното дете само защото е по-глупавко, да речем.

А, и как бабата е била с умствено изоставане? Как е гледала деца тая жена - щом е баба, явно е нечия майка? Как е контактувала със съпруга си, какъвто в някакъв период най-вероятно е имала и за когото не пише да е умствено изостанал? Не че не са възможни и такива случаи, но са по-скоро изключения. Най-вероятно, ако темата не е пързалка, не става дума за кой знае колко забележимо изоставане нито при бабата, нито при детето, а може би, да речем, за интелект около долната граница на нормата или много леко под нея.


Послепис и леко офтопик. И като видя определения като "много по-страшна" в първия пост на авторката, все се сещам как след земетресението в Перник преди няколко години една баба от засегнатите квартали каза по телевизията за случилото се: "Страшна трагедия!".
Страшната трагедия се изразяваше в паднали стени и покриви на къщи и за щастие нито един загинал, а май и съществено пострадали физически нямаше. Представям си ако това е страшна трагедия, сто-двеста или повече загинали какво трябва да е, сигурно същата по страшност трагедия. Та, авторке, недей така със силата на думите, напълно разбирам, че ти е тежко, но "много по-страшна" е прекалено. Например аз лично мога само да мечтая 5-годишният ми неговорещ и почти неразбиращ реч син да беше като твоя, за съжаление ако мечтаех за това, бих си останала само с мечтите, а сигурно много други хора с по-тежко увредени деца мечтаят да са на мое място например. Дори не можеш да бъдеш сигурна, че проблем на тийнейджър с наркотиците е за предпочитане пред вашето положение (аз не съм сигурна).

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 12:27 от Магдена

# 17
 • Мнения: 352
Здравейте! Най- доброто, което може да направите за детето си е да отидете в психодиспансера и да заявите, че искате консултация с логопед и психолог, за да получи детето СОП. Това, че децата ни са различни не е наказание. Вие сте и тази, която трябва да му помогне в социума, а повярвайте ми институцията, поне за мен, е временно решение. Знам трудно е, но ако детето има СОП ще получи ресурсен учител и логопед.

# 18
 • Мнения: 43
Аз съм малко "Тома неверни". Прочетох няколко пъти първия пост и не мога да разбера - изреждат се много големи  проблеми за дете на 10 години и изведнъж
Цитат
Със съпруга ми сме ходили по доста специалисти, но никой не ни дава точен отговор на въпроса ни дали детето ни няма нужда от специални образователни потребности? ....... Продължих да водя детето ми на консултации, но без резултат (адекватен отговор)
Та се чудя доколко това не е поредното проучване.
Моля, майката да ме извини,ако написаното е вярно.Просто, малко странно ми се струва как никой не е установил очевидни проблеми, които се описват.

# 19
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 1 678
Аз съм малко "Тома неверни".
Когато темата е просто вайкане, трудно е да повярваш заради липсата на каквато и да е конкретна информация...

# 20
 • Мнения: 3 976
Върнах се отново да изчета първият пост. Без да съм срециалист, това което авторката описва прилича на дислексия и дискалкулия. Нормално при това положение детето да е затворено в себе си, с ниско самочувствие и самооценка, съответно и проблеми с общуването. Ако още не сте ходили консултирай първо с логопед за дислексия. В миналото (не толкова далечното) децата с дислексия, особено в по-тежките форми са били обявявани погрешно за деца с умствена изостаналост и насочвани към помощните училища. А те може да са си с нормален и дори висок интелект. При тях начинът на възприемане и обработване на информацията е по-различен, но често са много артистични и талантливи.

       

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 20:20 от Mama Ru

# 21
 • Мнения: 3 976
http://dyslexia-center.eu/component/option,com_wrapper/Itemid,33/lang,bg/
Попълни първо този онлайн тест, той ще даде отговор на въпросите ти.

Ако съм права и наистина става въпрос за дислексия, то....


http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=117:какво-е-дислексията-и-как-да-я-разпознаем&catid=8&Itemid=114

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 21:56 от Mama Ru

# 22
 • Мнения: 225
Авторката не се включва да даде светлина. Или се обиди от нападките или темата е пързалка.
Въпреки това аз пак искам да кажа- детето може да има трудности, заради състояние, което няма общо с умствено изоставане. Например езиково разстройство, дефицит на вниманието...
Може да има нужда от конкретна терапия, може да се подобри от някакъв медикамент. Знам ли?! Може специалистите, при които сте ходили да са прехвалени светила.Търсете 2ро, 3то, 5то мнение и работите с детето, имайте вяра в него!

# 23
 • Мнения: 3 976
Авторката има общо три поста - два в тази тема и един от пролетта. В него говори за колебания при кандидатстване на седмокласник в Стара Загора, обсъжда се езиковата гимназия там. Та си помислих да не би автора на темата да е кака или батко на проблемното дете?

# 24
 • Варна
 • Мнения: 9 648
Авторката има общо три поста - два в тази тема и един от пролетта. В него говори за колебания при кандидатстване на седмокласник в Стара Загора, обсъжда се езиковата гимназия там. Та си помислих да не би автора на темата да е кака или батко на проблемното дете?

Определено на пързалка си прилича.

# 25
 • Мнения: 3 976
От скучаещ/ ревнуващ тийнейджър.

# 26
 • Мнения: 43
Цитат
Авторката има общо три поста - два в тази тема и един от пролетта
....на 2010 г.
Определено някой се забавлява.

# 27
 • Мнения: 5 462
Цитат
Авторката има общо три поста - два в тази тема и един от пролетта
....на 2010 г.
Определено някой се забавлява.
Супер тъпо забавление .Ако е така разбира се. Confused

Общи условия

Активация на акаунт