Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 171
Не стоят празни от нямане на пари за ремонт. От хилядите огледи установих, че на българина грам не му пука в каква мизерия живее, самите снимки в обявите са покъртителни, мухъл, непване на елементарни неща за ремонт. Хората се изнесоха, не са в БГ. Грам не им се занимава, да идват да продават. Има и много имоти на повече от един наследници, които искат да изкарат от един апартамент пари, поне за още 3 - да има за всички.  Хората масово имат освен един апаратамент и вила или къща и си живият там, а апартамента може да си седи и празен. Има хиляди фактори, но за центъра на София, се предполага, че има и зони със 60 процента, празни апартамент, които не се продават и никой не живее в тях. Проблемите с поддържането на сградите от 4-рима собственици, при 12 апартамента, стават много силно финансово перо.
Тази година, няколко собственика, при платено капаро се отказаха, да продават, защото чакат още по високи цени. Така де, едни 20 хил. евро отгоре, за същата дупка са добър стимул за изчакване, а и все още има желаещи да дават пари.

# 16
 • Мнения: 5 074
в кой квартал са 60% празни?
Ако става дума за нашумелит статии за ап-тите по Дондуков..ми там не е за живеене, разбирам ги хората.

аз в един момент имах 3 празни апартамента поради различни причини, като при 2 от тях проблемът им беше ремонта. И двата в центъра на Сф. Така че не изключвам всякакви вероятности Wink

# 17
 • София
 • Мнения: 2 785
Ще растат още, да ! Поне докато лихвите са толкова ниски или по - ниски.
В момента цените са завишени, ама оказва се че това зависи с какво се сравнява. Т.е може да се окаже доста изгодно да се купува с кредит
Правих си ( за себе си, без да съм професионалист в  тази област) , една проста сметка.
За пръв път далечната 2001 -ва година обикалях и търсих жилище.
Оказва се, че ако сравня тогавашния пазар: цени, моя заплата и лихви на банките ( то тогава беше основно ДСК, с някакви лихви към 14 и повече %) Излиза, че поне за мен, според моята заплата и цените на лихвите сега, та в 2012 ста ( когато купихме последно  )  е било  най - най - изгодно да се купи, ако сравня с 2001-ва и с 2005 -та когато купувах първото жилище. Т.е всеки да си направи аритметика, цена, лихва, заплата и може да види какво ще излезе.
Сега към 2018 ста позициите пак не са зле, като се има предвид ниските лихви ( въпреки повишаващите се цени) И за мен самата беше откритие , но така излиза. Grinning Сега е изгодно да се купува с кредит , ако имаш стабилен доход, и няма къде да живееш ( или да даваш под наем също !).

ха.. спекулантка .. разкрих теее
Wink))
.  Ааааа не, не, ние купувахме да. И то няколко пъти през годините назад. Но нямам никакво намерение да продавам сега, освен недай боже нещо да ми се наложи спешно. Но да, ако сега обявя за 150 хил.тристайния ново строителство който купих за 80 хил вкл паркп място в тази цена, тогава съм спекулантка. Би било вярно!

# 18
 • Мнения: 5 074
ми не, пак няма да е вярно.
защото не продаваш стока - примерно олио, което си купила нарочно на цена от 90 ст. и си държала скришно в мазето си. знаейки, че на пазара има недостиг на олио.  (сещаш ли се за кризата с олио от преди години. купони ли имаше, какво беше)
а в един момент, след като с всички останали олио-държатели, сте се наговорили да извадите изпод рафтовете олиото - го пускате на цена от 3 лв.

тогава ще си спекулантка.

иначе - не се и надявай, никой няма да те признае официално за спекулант

на ти сега Wink)

# 19
 • Мнения: 1 355
Не знам за балон, но има хиляди непродаваеми жилищни и офис имоти в София и България. Това донякъде ме радва, защото говори за нереални оценки на продавачите и агенциите.
Мен цените не ме притесняват, но се чудя защо българинът се примирява да живее все по-натясно, с по-лоша инфраструктура и елементарни условия - да няма застроена сграда в радиус от еди-колко си метра, да има троторари без коли, стаите да не са килери и пр. и пр.

# 20
 • Мнения: 979
Панелка за 1000 евро на квадрат, да не казвам повече, че и това виждам, също е непродаваема. 68-година, т е, петдесетгодишна развалина  #Crazy

# 21
 • Мнения: 4 299
Ако намериш 50-годишна развалина в Младост за 1000 евро/кв.м, двустаен, до 60 кв.м, ми се обади. Да ти покажа колко е непродаваемо Wink

# 22
 • Мнения: 2 708
Панелка за 1000 евро на квадрат, да не казвам повече, че и това виждам, също е непродаваема. 68-година, т е, петдесетгодишна развалина  #Crazy
Продаваеми са и да, факт са тези цени за панелки. И аз не вярвах, но са факт, и то като реални сделки, изповядвани на реалната цена, а не на данъчна оценка.

Последна редакция: пн, 08 яну 2018, 06:49 от пахистахис

# 23
 • Мнения: 287
Напълно продаваема си е. Особено среден етаж и в прилично състояние.
Относно празните апартаменти народопсихологията е много силен фактор. Всеки гледа да купува още, но не иска да продава. Имотите притежават една сигурност, която за нашата държава е доста важна. Няма и как да бъде друго с оглед последните 20-на години. А за хората в чужбина си е също напъолно нормално. Дето ще се занимава да се прибира да продава нещо, по-добре да работи, почива и т.н. Поне да има къде да се прибере да живее ако се объркат нещата. Пък и много хора живеят с надеждата да се върнат когато/ако нещата се оправят.

# 24
 • Мнения: 9 052
Няма балон защото има голямо обезценяване на парите. Т.е. ако преди си взел нещо за 50 хил, сега е 75 хил. то цената му е напълно непроменена защото с парите можеш да си купиш същия еквивалент. Т.е. каквото преди е можело да си купиш с 50 сега ще е със 75 . Стойността е същата . Печалба няма.

# 25
 • Мнения: 717
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.

Въпреки посочените статистики, аз смятам - че жилищата си седят и празни, тъй като собствениците им нямат пари да ги ремонтират.
А да ги продават, не щат.


Ако не им трябват пари, нямат интерес да продават.
Ако са се устроили наследниците, заминали са, няма кой да ги ползва.
Нали от малки ни учат, че от "имане глава не боляла". Данъците са нищожни, а може и да се трупат неплатени....

Ако всички тези имоти излязат на пазара ( при нас празни 5 от 12),  предлагането ще надмине в пъти търсенето.
Истината е, че България загива с пълна сила, за 2017 г. имаме 57 х.новородени,( почти 8х. по-малко от 2016г.) нещо неслучвало се от 1945 г.
От тях 55, 60% са небългарчета. Имоти за жилищни нужди все по-малко ще са нужни в обозримо бъдеще.

# 26
 • Мнения: 296
А, не се знае дали след време няма да се населят празните имоти, ето  вижте, сирийците дойдоха и населиха.

# 27
 • Мнения: 717
Ако някъде се населят сирийци, индиици или други такива, и на 1 лв. квадрата никой няма да иска да купува.
В Дружба в циганските блокове 5,6 имаше изоставени апартаменти, които нито могат да бъдат продадени, нито обитавани, точно заради орките, които са напълнили съседните общински апартаменти. Ако някой е попадал в района знае за какво става дума. JoyJoyJoy
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/apartamenti-v- … ozi-sasedite.html

Слава Богу, че мигрантите бягат с 300 км./час от тук, дори ни заобикалят вече, за да няма шанс да бъдат хванати и заточени тук, не да искат да се установяват.

# 28
 • Мнения: 2 191
Няма балон защото има голямо обезценяване на парите. Т.е. ако преди си взел нещо за 50 хил, сега е 75 хил. то цената му е напълно непроменена защото с парите можеш да си купиш същия еквивалент. Т.е. каквото преди е можело да си купиш с 50 сега ще е със 75 . Стойността е същата . Печалба няма.

Еврото ли се е обезценило?

# 29
 • Мнения: 5 074
по-скоро не е обезценяване, а запазване на стойността.
не еврото - а наместване на българския ценови пазар за имотите

Общи условия

Активация на акаунт