Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 375
 • Мнения: 1 452
Скрит текст:
Неймар 09,  доста повърхностни разсъждения правиш. Най-смешни са последнит две изречения в твоя пост. През 2015 и 2016 година имаше стотици, а може би и хиляди постове като твоя за спукване на балона, а от тогава имотите поскъпнаха още. Иначе аз икономическа логика и здрав разум имам. Това е причината да не правя паралел между 2009 и 2019 година. Всеки с повече от два грама мозък знае, че между тогава и сега прилика няма. Щом не знаеш причината за срива през 2009 година е добре попрочетеш повечко за онзи период и за това какво се случи със САЩ само 2 години по-рано. Аз лично не смятам, че ще продължи вдигането на цените. Но причината не е балон, а просто се строи наистина много последните няколко години и просто ще се появи насищане с имоти, което ще доведе до равновесие в пазара.

Като казваш че разсъждавам повърхностно, погледни оригиналния ми пост преди 2-3 страници. Аз мисля че моя пост е един от малкото който има някакви цифрови аргументи. Аз буквално съм написал че като достигнат 3% доходност цените трудно ще продалжат нагоре със същия темп а съотношение цени към годишен доход от 8-9 си е признак на балон. Единствените отговори които съм получил досега са от порядъка "няма балон застото аз така мисля или няма как да има балон и даже и да има няма как да се спука". И какво по- точно е смешно на последните две изречения? Че всеки дава мнение или че в крайна сметка всеки носи отговорност за своите решения? Забележи че аз не съм давал мнение за балон 2015 или 2016 так че не мога да отговоря на този коментар. Аз съм живял, учил и работил в УСА по времето на кризата така че със 100 процентова увереност предполагам че знам повече за кризата от колкото повечето участници в този форум. Аз съм работил във финансовия сектор по него време докато повечето хора тук са чули недочули или чели недочели. Едно нещо което знам и предполагам убягва на повечето участници в този форум е че в УСА в момента ипотечните дългове са по- големи отколкото през 2008. Цените там са над 10% по- ниски от 2018, на места 15%. Не съм гледал статистики за нивата на ипотеките в българия но споделих че е много тревожен факта че много хора взимат ипотеки без да имат достатачно спестявания. Най- лошото е че никой няма да бие камбана като започва ъризата. Цените вече ще са паднали 20% преди хората да се усетят че има криза и тогава като настане паниъа ще паднат още. Единственото изречение в твоя пост което има някакъв смисъл е че цените са забавили темпото на растеж поради многото строежи.
Вероятно с икономиката съм доста по на ти от теб. Самия факт, че не можеш да направиш връзка между ситуацията в България през 2009 година и това какво се случи в Щатите 2-3 години по-рано говори достатъчно за това колко разбираш. А това твое разсъждение наистина е много смешно и не говори добре за теб: “Най-вероятно човека с коментара във вашия пост не е имал(а) достатачно кураж да направи подобна покупка 2013 и му(й) е лесно да обвинява другите няколко години по- късно в ретроспект.“

Нямам никакви съмнения че си по- на ти с икономиката от мен. Аз затова предхождам където мога че всяко мое мнение е скромно и не го натрапвам на никого. Моите познания по икономика се изчерпват със сертификат CFA от УСА, нищо повече, и затова ти ако си учил икономика в стопанския университет в София предполагам че му разбираш доста повече. Нямам намерение да обращам този форум на мерене на пи*ки, просто изказах мнение което не обременявам с никого, а ти по някаква причина реши че съм повърхностен или смешен. Моят личен съвет е да избягваш да се определяш като повече от някой друг (защото хората които правят това много рядко са) и да избягваш да определяш чуждите мнения като смешни или повархностни.  Не разбрах обаче от къде направи извода че не разбирам за връзката между кризата в УСА и България.
На човек с наистина добри познания по икономика не му се струват високи цените на имотите. Когато си хареса страхотна къща  не започва да се вайка колко е скъпа, а я купува и си казва колко е изгодна. Особено спрямо аналогичните такива в другите столици. П.П. Кризата в САЩ през 2007-2008 година естествено се отрази на целия свят и разбира се разтърси и България. В момента за разлика от 2008 година Щатите все още са добре въпреки търговската война с Китай. Китай също се справя учудващо добре въпреки сериозните удари, които се опитва да му нанесе Тръмп. Съответно въпреки започващата рецесия в германската икономика и вероятно заради поуките взети от предишната световна криза, световната икономика е сравнително добре. Това означава, че няма непосредствена опасност и за българската икономика. Преди 10 години цените на имотите бяха подобни или малко по-ниски от сегашните, а заплатите бяха 2 пъти по-ниски. Съответно в момента 1 м2 е значително по-евтин (достъпен) от преди десет години. Също така не е вярно твърдението ти, че доходност от 3 процента е ниска. В момента инвеститорите по света купуват дори облигации с отрицателна лихва!!!!, което си е пълен абсурд, но показва, че доходност от 3% реално е добра. Да не говорим, че примерно след 20 години инвестицията в имот освен, че ще е донесла доходност от наем, ще струва и повече пари. Т.е. и от това се печели. “Солидни количества  от европейски и японски правителствени облигации се търгуват с отрицателна възвръщаемост още от 2016-а. На 18 юни обаче доходността на френските и на шведските десетгодишни книжа слезе за първи път под нулата. А еквивалентния по срочност германски дълг падна до минус 0.29 процента.”

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 23:10 от NikoT

# 376
 • Мнения: 717
Идеята да сравняваме с други столици не ми се струва удачна.
И не виждам каква трагедия би било, ако във вадите и ливадите цените станат под 1000 евро.

# 377
 • Мнения: 29
Вие така ги размахвате тея проценти все едно са пени стокс. 20% преди да се усетим , направо по 500 евро ще станат.

Ами в УСА на места цените вече са близо 20% под пика от 2018.
Кой конкретно пазар следи в САЩ. Щото аз живея и работя тук и от години следя пазарът на жилища например в Хюстън. Ами жилищата не са под пика от 2018, а едистрвенно са на пазара повече от 120 дни.
Отчитат спад в броя на новопостроенните жилища, както и че в момента пазарът на имотите е на дъното. Цените не са паднали все още.
Другото, което отчитат на национално ниво е броят на фалиралите бизнеси. С 3% повече от 2008 година.

Аз имам добри наблюдения от западните щати където наистина има голям балон. Обаче гледам даже че и в по-евтини градове като Далас има доста намаления на цените.

# 378
 • Houston, TX
 • Мнения: 9 110
Вие така ги размахвате тея проценти все едно са пени стокс. 20% преди да се усетим , направо по 500 евро ще станат.

Ами в УСА на места цените вече са близо 20% под пика от 2018.
Кой конкретно пазар следи в САЩ. Щото аз живея и работя тук и от години следя пазарът на жилища например в Хюстън. Ами жилищата не са под пика от 2018, а едистрвенно са на пазара повече от 120 дни.
Отчитат спад в броя на новопостроенните жилища, както и че в момента пазарът на имотите е на дъното. Цените не са паднали все още.
Другото, което отчитат на национално ниво е броят на фалиралите бизнеси. С 3% повече от 2008 година.

Аз имам добри наблюдения от западните щати където наистина има голям балон. Обаче гледам даже че и в по-евтини градове като Далас има доста намаления на цените.
Предпо;лагам сравняваш цените в определен рейон...ако е за градовете като цяло ( някой от тях са с население по-голямо от това на България), няма как да направиш такива изводи.

# 379
 • Мнения: 365
Виждам, че доста икономисти са се събрали. Това е чудесно и от полза на дискусията. Аз като незапознат с материята да попитам: задължително ли е според вас евентуален балон да е свързан с икономическа рецесия. Разбирам, че това се е случило, но дали ще се повтори или ще бъде по друг начин.  Са ли имотите достъпни спрямо доходите в България? Според мен не. Вие как смятате? Възможно ли е разликата в цените да създаде някаква обратна миграция към малки населени места? Доколкото зная България е от страните с най-голям процент собствени жилища. Защо тогава такъв подем на покупко-продажбите? Относно неусетния спад с 20% не знам ама нещо в диапазона 10-20%спокойно може да се случи без повечето да разберат в рамките на отстъпки и промоции.

# 380
 • Мнения: 9 525
Аз като незапознат с материята да попитам: задължително ли е според вас евентуален балон да е свързан с икономическа рецесия. Балонът се раздува без рецесия, рецесията евентуално помага за пукането му. Разбирам, че това се е случило, но дали ще се повтори или ще бъде по друг начин. Всичко се повтаря на някакви цикли, ама никога не е същото.  Са ли имотите достъпни спрямо доходите в България? Според мен не. Вие как смятате? Според мен пък да. Ако нещо е недостъпно, то не се купува. Освен това питаш за България, а всъщност става дума за София, другаде са много по-евтини. Възможно ли е разликата в цените да създаде някаква обратна миграция към малки населени места? Едва ли. Освен пенсионери друг няма какво да прави в малките населени места. А и те ще имат проблеми със здавеопазването. Доколкото зная България е от страните с най-голям процент собствени жилища. Защо тогава такъв подем на покупко-продажбите? Защото едно жилище, обитавано от три поколения, понякога и с разклонения, може да е собствено, ама не е достатъчно за живеещите в него. Собствени са и изоставените имоти по селата, и запуснатите имоти в градовете, които обаче не са на пазара. И ей ти го на търсенето. Относно неусетния спад с 20% не знам ама нещо в диапазона 10-20%спокойно може да се случи без повечето да разберат в рамките на отстъпки и промоции. За балон се говори отдавна, а от тогава насам цените са с 50% нагоре поне. Сега и 20% да спаднат, това какъв балон е? То ще е само корекция. И няма да се усети от никого, освен от купилите непосредствено преди спада. А и по принцип, ако се купува за живеене, това как се променя стойността на жилището хич не е нещо жизнено важно.

# 381
 • Мнения: 2 079
Много обичам да чета икономисти, които обясняват как било в САЩ и как непременно трябва да стане в БГ. Още преди кризата от 2007-2008 г. в САЩ тук се говореше за прегряване на икономиката и в частност на имотния пазар, тъй че спад сигурно щеше да има и без криза, просто нямаше да е толкова голям или пък? Кой знае...
Вземайте предвид и местните особености на пазара. Голям процент собствени жилища - да, но за разлика от САЩ тук няма голяма мобилност на хората, не се местят често и ако го правят - все още в масовия случай е от село към град, от град към по-голям град и столицата. Някои и в чужбина, но и сред познатите ми, които са заминали и уж нямат намерение да се връщат скоро, мнозина купуват жилище тук, и то не селска къща. И друго - в БГ пазарът на наеми е крив, труден, зле развит. Може би високата категория в големите градове е изключение, но тук нито е удобно, нито е изгодно да си сменяш квартирата често. Нямаме широка прослойка компании и инвеститори, които професионално се занимават с даване под наем.

И съм съгласна с Нико, преди 10 години 1 кв. м може да ми е струвал по-малко, но спрямо доходите, лихвите и таксите щях да го плащам/спестявам много повече време. И между другото, дори при голямата предишна криза в квартали като Изток, хубави части на центъра, Яворов и пр. не паднаха чак толкова цените.  Ами то преди повече от 15 години приятелка си е продала голям апартамент в Люлин за 10 хил. долара и това е бил предел, който успяла да вземе, но след толкова време и кризи днес няма начин някой да го купи за толкова.

# 382
 • Мнения: 78
Това със собствените жилища на теория е така , но на практика колко от тях са съвременни , качествени и стават за обитаване от млади семейства примерно ? Факт е , че много голям процент от тези жилища са изключително остарели и много са на практика необитаеми, и в тази статистика се включват и полуразрушени къщи във вече обезлюдени райони.  Аз смея да твърдя , че съм в среда от интелигентни хора с нелоши доходи и малко от тях имат собствени жилища в София, а които имат те са на банката на практика, понеже тепърва ще изплащат ипотечен кредит.

Със собствени жилища са колеги от София, на които родителите им са наследили от бабите , или пък са успели да им купят на тях. Само че пък те са двустайни или гарсониери , и те също мислят да ги продават или да ги дават под наем и да купуват в нови кооперации.  Това са ми наблюденията над хора около 30 години , в т.нар. аутсорсинг сектор - не са бизнесмени , но не са и хора, които не могат да си позволят ипотека към момента.

# 383
 • София
 • Мнения: 2 555
Много ми харесват коментарите последните страници. Поздравления към всички участници! Много е интересно и поучително как се защитават тези с факти, а не с голи приказки.
Искам само да намеся още един много сериозен фактор в България - а именно психологията на стадото - тук се купува или продавва защото главно другите така правят, а не защото имаш някаква икономическа обосновка. Пример:
2008 година бях започнала първата си по-сериозна работа. Заплата около 1400лв, което за мен си беше сериозна сума. По това време колега (заплата около или малко над горепосочената)от фирмата си купува тристаен панел в Овча Купел за 120к евро със 35 годишен заем с вноска над 800лв. Пълно безумие за мен... 5 години по-късно 2013та се продават нови апартаменти, нелошо качество на цени около 600-700 евро, а това е под себестойност на някои места. Никой не купува, всичко живо масово плюе и чака още по-евтино. 2019 година проверих една сграда в Ман Ли, копаят дупката, всичко разпродадено, дори и цени не ми казват (това пролетта още, сега май е още по-зле) и тук във форума говорите, че цени от 1500 евро били нормални. Ами за мен не са нормални цени, при които строителят не изкарва никаква печалба или изкарва двойна печалба и рано или късно пазарът ще ги регулира - дали чрез поскъпване на строителството или чрез поевтиняване на предлаганите имоти.

# 384
 • Мнения: 7 119
Ясно е, че пишещите във форума винаги са купили дъното и продали върха, но хората се женят, раждат деца имат нужда от жилището. Има и такива, които купуват скъпо  и продават още по-скъпо.
А доколко е приложимо сравнението между нашия и чуждия пазар на жилища може да се поспори.

# 385
 • Мнения: 1 452
Много ми харесват коментарите последните страници. Поздравления към всички участници! Много е интересно и поучително как се защитават тези с факти, а не с голи приказки.
Искам само да намеся още един много сериозен фактор в България - а именно психологията на стадото - тук се купува или продавва защото главно другите така правят, а не защото имаш някаква икономическа обосновка. Пример:
2008 година бях започнала първата си по-сериозна работа. Заплата около 1400лв, което за мен си беше сериозна сума. По това време колега (заплата около или малко над горепосочената)от фирмата си купува тристаен панел в Овча Купел за 120к евро със 35 годишен заем с вноска над 800лв. Пълно безумие за мен... 5 години по-късно 2013та се продават нови апартаменти, нелошо качество на цени около 600-700 евро, а това е под себестойност на някои места. Никой не купува, всичко живо масово плюе и чака още по-евтино. 2019 година проверих една сграда в Ман Ли, копаят дупката, всичко разпродадено, дори и цени не ми казват (това пролетта още, сега май е още по-зле) и тук във форума говорите, че цени от 1500 евро били нормални. Ами за мен не са нормални цени, при които строителят не изкарва никаква печалба или изкарва двойна печалба и рано или късно пазарът ще ги регулира - дали чрез поскъпване на строителството или чрез поевтиняване на предлаганите имоти.
Ето едно логично обяснение на това защо сега се купуват повече имоти спрямо 2013 година. Тогава лихвите по депозитите бяха 6-7 процента, а сега реално са 0. Отделен въпрос е и нарастването на населението в София. https://profit.bg/banki/kakvi-spestyavaniya-natrupaha-balgarite- … a-poslednite-5-g/

# 386
 • Мнения: 5 726
Може ли и аз да споделя мнението си?

Ако на строителите им стане много неизгодно да продават, ще спрат да продават, и ще си ги дават под наем. Имала съм огледи на такива жилища. С наематели, нови и обзаведени. Ако си ги дават под наем 5години, или ако просто ги държат непродадени за същото време, ще отпадне нуждата да им плащат 20 процента ДДС.
Тоест, ако имат възможност да чакат, пък те ще имат, защото не щат да са на загуба, и ще им бъде по-изгодно да пуснат всички на борсата... Та, ако почакат 5години, автоматично печелят 20 процента от ДДС-то.

И тъй, пак ще е старата песен на нов глас: няма евтини имоти.

# 387
 • Мнения: 29
Може ли и аз да споделя мнението си?

Ако на строителите им стане много неизгодно да продават, ще спрат да продават, и ще си ги дават под наем. Имала съм огледи на такива жилища. С наематели, нови и обзаведени. Ако си ги дават под наем 5години, или ако просто ги държат непродадени за същото време, ще отпадне нуждата да им плащат 20 процента ДДС.
Тоест, ако имат възможност да чакат, пък те ще имат, защото не щат да са на загуба, и ще им бъде по-изгодно да пуснат всички на борсата... Та, ако почакат 5години, автоматично печелят 20 процента от ДДС-то.

И тъй, пак ще е старата песен на нов глас: няма евтини имоти.

От друга страна ако изчакат 5 години сградата няма да изглежда нова и лъскава и няма да могат да търсят премиум цена. В този момент цената ще е по- близо до "старо" строителство. И най-вече поемат допълнителен икономически риск който не е нужен. Строителите грубо казано не са в бизнеса да прогнозират икономиката 5 години напред. Ако са построили сграда с цел продажба при едни сметки днес е по-добре да продадат и да си вземат печалбата даже и ако трябва да намалят малко цената. Гледам във Варна има сгради с апартаменти които се опитват да продадат от 5 години. Има една до шишковата градинка която вече изглежда морално остаряла на фона на новото строителство и ще им е трудно да се конкурират ако не предложат по- ниски цени.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 19:42 от Neymar09

# 388
 • Мнения: 339
България е седма в света по застаряващо население

1. Япония, дял на възрастните хора над 65 години: 27%.

2. Италия, дял на възрастните хора над 65 години: 22.3%.

3. Гърция, дял на възрастните хора над 65 години: 21.5%.

4. Германия, дял на възрастните хора над 65 години: 21.2%.

5. Португалия, дял на възрастните хора над 65 години: 21.1%.

6. Финландия, дял на възрастните хора над 65 години: 20.9%.

7. България, дял на възрастните хора над 65 години: 20.7%.

# 389
 • Мнения: 5 726
сграда на 5 /пет/ години НЕ е старо строителство. Wink
Нито пък е "морално остаряла".

Общи условия

Активация на акаунт