Искам да кажа ... (142) през януари 2018

• 383 227
  • 6 298
  •   1
Отговори
# 6 135
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Лиляна, кръвното пада много от аналгина. Една приятелка така си го сваля при хипертонична криза.
Аналгинът не е мого хубаво лекарство, да знаете. Влияе зле на червените кръвни телца, за това е забранен за  деца. По света е забранен, май само у нас и в Русия го има. Приемайте го само в краен случай.

Много ми хареса рецептата за брауни. Обаче е малко като онази рецепта за торта с по 200 г черен, млечен и бял шоколад. Аз ако имам 600 г чудесен шоколад, за какво ми е да правя торта от него? Та и тук - 300 г фин черен шоколад. За какво да му слагам брашно,какао, захар,яйца и четвърт килограм масло? За мен сладкиши и торти се правят, за да събереш продукти, които не могат да се ядат в натурален вид в нещо, което ще донесе наслада на небцето и душата.

Децата, даа, децата. Токущо майка ми обясняваше какви ангелчета били моите деца,а пък как малката сега била голяма "инаткиня". Разказах й две случки с нашите ангелчета, в които са ме докарвали до крайни изпитания на нервите. Така растат, за съжаление - късат ни нервите понякога и ни докарват до отчаяние, но в крайна сметка стават хора. Не бойте се, момичета, всички е само периоди разни, отминава и по-голямата част дори се забравя.

# 6 136
  • постоянно
Акашче , хареса ми баба -скорпи Heart  Исках да си я сложа на аватара , но нещо не ми се получава. Грешки пак нЯкви .....

Сбъдваща ,
Извинявай , че не съм запомнила , но на колко са ти години дЯцата ?
Heart Eyes

МС нали ще има парти - Първо сам каза - 5 деца. Аз викам малко са хайде 10-на , сега са вече 19 , а и ако сестрата на едното момче  дойде , трябва да и поканим и компания , няма да е сама с 18 момчета я. Категорична съм - до 25 и тегля чертата, че ми отидоха спестяванията Joy

# 6 137
  • В Космоса
Хър, смали ли я до допустимите размери?

# 6 138
  • Бургас
Бабата Скорпион и на мен ми хареса 😂
Сбъдваща,големи сладури са! Нека са здрави!

# 6 139
Добър ви ден!

Оцеляхме...това фамилен курбан ми иде да правя, заради единия грип.

Всичко изпуснах аз, май три седмици вече...личните ви драми и празници (дано повече от вторите!) и въобще ми се губи голямата част от януари, дано това не е показателно за остатъка от годината. Та – не бе грип, не бе чудо, чак ме е страх да кажа, че сме на финалната права с ММ, най-дребното дете боледува само ден, каката няколко, а големия е все още във вихъра на събитието.

От последните страници, хванах само, че обсъждате кюнефе. Аз за първи път се срещнах с него в Турция преди много, много години и не ми хареса – или наистина не е било, това, което трябва да е, или не ми е допаднало, защото е било още преди първата бременност, а аз тогава харесвах само сладолед и плодове от сладостите. Години по-късно, вече в емирствата, ММ реши да ми доказва, че съм се объркала...и за съжаление, успя! Имахме период, изяждахме по половинка за отскок просто...Няма да се амбицирам да правя, вероятно, нищо че продуктите са навсякъде тук. Просто след години маркетингово проучване, съм си харесала верига сладкарници, където го правят чудесно и си се тъпча наготово. И да беше само то, има и други сладкиши със сирене или от рода на баклавите, които са божествени, не питайте за имена, аз посочвам – ей от това искам, плащам и ям!

Не съм ви чела, имам спомен, че обещах на  Sesylle  да пиша как се живее тук, моля да се отбележи, че това е лична гледна точка, нямам претенции за абсолютна точност и в скрит текст, за да е по-лесно да пропуснете;)

Скрит текст:
Уж като на много други места е живота, ама не съвсем понякога:

Отзад напред – последно ни блокираха скайпа, за разговори де, ама то без тях опциите са много. Местните телеоператори (те са два и изборът на клиента клони към нула), явно са решили, че печалбата им е малко и това е начин, който не изисква кой знае какво вложение. Пакета за домашния интернет, който ползваме, е около 100 щатски долара месечно и това е от най-евтините...ама той включвал и стационарен телефон, и супорнайсе телевизионни програми и т.н. Е, махнете ги, аз не ги искам, само нет ми трябва...не можело. Сега, който иска да ползва скайп или нещо си друго от вида на  VoIP  , трябва да ползва  VPN, обаче да плати за същото допълнително около 14 долара месечно, иначе е незаконно.

Това, което изяжда голямата част от финансите на живеещите тук, е образованието, медицинското обслужване и наемите. Просто алтернативите, ако въобще ги има, не са много... Образованието е частно, като се започне още от яслите, и наистина скъпо, а доколко си струва парите – още разсъждавам по въпроса и не съм сигурна накъде клоня. Синът ми, например, твърди, че е изкарал тук с математиката, която е учил в България, няколко години без да учи, а учителите му все го хвалеха, като добавяха „ама е много мързелив“, на което  аз имах кратък отговор – знам! Здравеопазването е голяма драма, защото отскоро има задължителна минимална застраховка за всички резиденти, ама тя е колкото да не е без хич. А и понякога и да я имаш, че и да е на средно и над ниво, не е кой знае каква помощ, пример – операцията на малката, отказаха да платят дори и един цент, защото била родена така, в държавна болница, само операцията ни струваше около 4500 евро...това съотнесено към факта, че има хора, които работят за 150 на месец;) Консултация при джи пи – цените започват от 50 евро и стигат до не съм сигурна колко точно. С наемите уж избора е по-голям,но и това е на теория, защото можеш да работиш в район, където не можеш да си позволиш да живееш, а да живееш и през две емирства, ама...трябва да си шофьор и с железни нерви, че трафика и пътя до работа и обратно,  ще ти изяжда между час и пет (примерно) дневно. Смятам е ясно, защо има много хора, които работят тук, но са без семействата си и предпочитат да им пращат пари, някои не се виждат  с години и си ходят само за сватби и погребения... И да, има фирми, които плащат част или  цялата стойност, на наем, образование и добра медицинска застраховка, но са малко и обикновено е за по-високите позиции в йерархията т.е. отново  се оказва, че е по-добре да си богат и здрав, отколкото беден и болен.

Съжителството на семейни начала е незаконно тук, не казвам че не се практикува масово, само е незаконно. И ако от време на време, някоя двойка изгори и я приберат на топло и придобият известност, обикновено има нещо друго, не само съжителството, инак огромна част от пришълците биха строили и пълнили затворите;) Незаконни са също абортите и да родиш дете, без сключен брак.

Незаконна е и употребата на алкохол (закупуването на такъв също), без да имаш лиценз за това, издаден от полицията. За да имаш право да подадеш молба за лиценз обаче, има достатъчно условия – нужно ти е писмо от работодателя, че не е против  да притежаваш такъв, трябва ти договор за наем на твое име (тоест имаш къде да се алкохолизираш без да приобщаваш и да пречиш на мирните въздържатели), има изискване и за минимум заплата мисля. Естествено, трябва и да си християнин, или поне не мюсулманин, за да ти приемат молбата за лиценз, защото официалната версия е, че ние пием, те дори и не гледат...ама ако нямаш лиценз, просто палиш колата и минаваш в съседното емирство, където в безмитната зона, продават алкохол само срещу пари. В един такъв магазин си купих карнобатска на същата цена почти като в центъра на Варна.

И проституцията е незаконна, ама пък избора е голям – и като цени, и като асортимент;)

Расизмът също е навсякъде, ама отново неофициално, колкото по-нависоко,  толкова по-рафиниран, на всякаква основа – религиозна, расова, цвят на кожата, държава от която идваш и тн., и тн. Годините, прекарани в подобна среда, се отразяват различно – майка ми и една приятелка съвсем ги изби на расизъм, а аз имам чувството, че и да съм имала някакви наченки – съвсем закърняха, но то навярно е свързано и с личния опит, а и с как възприемаш събитията.  Срещнах толкова разнородни люде, добро ми е правено от всякакви хора (е, и не особено добро също) и избирам да вярвам, че хората са в основата си едни и същи навсякъде, а това, което ги дели много често е ограниченията на израстването им, което би било твърде елементарно да се сведе до едната религия.

От друга страна, толкова е пъстро населението тук, че почти всичко изглежда нормално – мога да отида по пижама или официална рокля почти навсякъде и няма да бъда обявена за луда, просто ще си помислят, че е ок за мястото, от което идвам.

И сега за по-забавно:

Шарен е живота тук – като беше големият в седми клас, в училището, в което учеше бяха 72 националностти, неговия клас бяха най-вече шотландци, не питайте как му разбирах английския. Вече е почти на 18 младежа, най-добрия му приятел е наполовина мексиканец, наполовина германец, а гаджето – малайзийка/британка.

Мързелът е стимулиран почти като добродетел – на бензиностанция няма нужда да излизаш изобщо от колата: пълнят ти резервоара, прибират ти парите, носят ти и фактурата, ако си настояваш за нея; където и да живееш, има поне няколко супермаркета наоколо, от които дори и един хляб да си поръчаш, ти го доставят без допълнително заплащане (син ми редовно си поръчва кола, за да не му се налага да слезе няколко етажа надолу и да прекъсне каквото там играе онлайн); на излизане от паркинга в повечето молове има бариери и трябва само да напъхаш билетчето си, бариерата да се отвори и да напуснеш...необяснимо за мен, до доста от тези бариери стои един младеж, на който можеш да си дадеш билетчето и той да го набута вместо теб, а ти просто да си продължиш; 

Има още много, вероятно, ама не мога да се концентрирам за повече...някой, ако нещо го интересува, да пита, а аз ако знам – ще си кажа!

# 6 140
Хър, навършени 9, 11 и 13. Големият се приближава повече до 14 вече.

Така е, Светълчо.
Скоро сънувах един сън. Сънувам много истински, като на филм, ама рядко си помня сънищата. Понякога сънувам една история в няколко епизода, в няколко нощи. Та в тоя сън бях вече баба и обяснявах на някого на какво са ме научили децата и колко съм благодарна, че ги имам, и изброявах конкретно за всяко дете. Тогава знаех, че трудностите с първородния са в миналото, че в тоя момент всичко е наред, че е голям, читав, здрав мъж и добър човек. Дали ще ги видя зрели хора... Божа работа.

# 6 141
Здравейте,
денят ми започна прекрасно с една страхотна новина. Скъпа моя приятелка е бременна, доста почакаха и много се зарадвах, направо си се разревах да си кажа. Ох пак ме изби, значи, ама много ми е хубава тая новина. Щастлива съм много, направо ми иде да подскачам.
Даун това си е за темата с муните, голяма изцепка. hahaha

# 6 142
  • Ямбол
Ааа, Жаки си го е представила, щото тя с онези смокини, а? А?

sugarfree, за емирствата ли споделяш?
Много е интересно там.
Такива дестинации ми харесват на мен. Различни от нашата култура и свят.
Но само за разходка, не и за живот.

# 6 143
sugarfree, да прекъсвате вече серията с болестите и всички да оздравяват при вас.
Много ми беше интересно да те прочета, когато имаш желание да пишеш отново за живота там, ще те чета с удоволствие. Simple Smile
А как решихте да заминете цялото семейство? Децата как го възприеха, свикнаха? (тези които са били по-големи)

# 6 144
Жаки, а и другите, днес има астрономически феномен. Три явления на куп с луната. Най-голяма,  кървава и синя. Случва се веднъж на 150 години.

Шугърфри, много интересно ми е. Никога не съм ходила в тази част на света, освен по летищата.

# 6 145
  • София
И на мен ми беше много интересен разказът на Шугър. Ако не е тайна, къде точно живеете?

3 седмици чаках едни обувки на детето и вече бях изгубила надежда. Днес пристигнаха и са много хубави. Дано не й се окажат малки, че го закъсах.

# 6 146
Хахах, Лили, смокините бях забравила:)

Шугър, много интрересно разказваш! За Дубай идеше реч, нали? И аз, като Лиляна- за екскурзия и разглеждане съм първа, но би ми било много трудно да живея на такова място. Още ни разкажи, като имаш време! Изобщо за всички, които живеете в чужбина ми е интересно, битието, порядките, сблъсквате ли се с дискриминация, с предразсъдаци.

# 6 147
Шугърфри,  и за мен беше интересно. Ходила съм като турист и аз в емирствата и ми хареса, но и очаквах нещо по-различно сякаш Simple Smile

Снощи специално излизах да гледам луната, но освен, че беше огромна друго не забелязах. Сигурно защото съм недоскив Grinning. Но поне си спя, че обичайно се оцъклям и аз с нея.

Да кажа, че довечера ще се напия по повод митниците, сборих ги. Е, сайтът им заби около 60 хиляди пъти, защото не само аз съм се борила, ама поне стана. И, слава богу, само с обяснения по телефона, без да се разхождам до съседното емирство Grinning Инструкциите могат да си ги изядат за закуска, за нищо не стават.

# 6 148
  • В Космоса
Шугър, по-често да разказваш!

# 6 149
  • Mediterraneo
Правилото за този тип лекарства попр е да се изчаква поне 4 часа между два приема на едно и също лекарство и 6 часа между две различни (ибупрофен и парацетамол напр.).

Тук къде е логиката, моля за обяснение. Съвсем логично е да се изчаква по- дълъг интервал между лекарствата с еднакво активно вещество. Винаги съм спазвала това, но обратно-  малък интервал между ибупрофен и парацетамол и дълъг интервал между два пъти ибупрофен, например.

Връщам се да ви чета.

Общи условия

Активация на акаунт