Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Статия за ин витро, в-к "Труд"

  • 1 065
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 205
Здравната каса е отделила по 3000 лв. за бъдещите майки
Плащат лекарствата за 1500 ин витро бебета
Мира Радева

   Близо 1500 български бездетни семейства ще получат шанса да се сдобият с бебе, боез това да им струва колосалната сума от 6000 лв. След публикациите на “Труд” (на 16-ти и 17-и т.м.) за престъпното отношение на държавата към проблемите на стерилните двойки от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщиха, че догодина тя не може да разкрие нова клинична пътека за борба с безплодието. Защото то се причислявало към т.нар. извънболнично лечение.
   Затова пък през 2005 г. касата ще поеме разходите за скъпите медикаменти, необходими при прилагането на ин витро метода за забременяване. Информирани уточниха, че НЗОК вече е планирала да отдели по 3000 лв. за близо 1500 жени, които искат да станат майки. Толкова е максималният капацитет за пациентки на българските клиники по ин витро оплождане, казали консултанти. Но ако кандидатките за бебе от епруветка са повече, ще се търсят допълнителни средства за лекарствата им.
   Парите за тях ще бъдат отпускани по протокол от здравната каса, след като жената представи необходимата документация за диагнозата си от специализирана клиника или кабинет. Хората, които жадуват за рожба, ще трябва да съберат по около 2000 лв., с които да поемат само таксите в болниците. Близо 300 000 български семейства нямат деца. За съжаление малцина могат да си позволят разходите за изкуствено оплождане. Бедата е, че често от първия опит не става бебе, налага се втори, трети. В Словения здравната каса поема изцяло 4 опита за ин витро забременяване.


Бележка моя: Статията от 16-ти не съм я чела; статията от 17-ти е обширно интервю с доц. Щерев. За съжаление нямам вчерашния вестник и не мога да ви го препечатам.[/u]

# 1
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
БРАВО, ако е вярно!  #Milti  #Milti  #Milti

# 2
Дотук добре!  Аз също не съм чела всички статии от в-к Труд, но споменава ли се точно какъв е редът?; има ли някаква определена възрастова граница?; Кой лекар трябва да постави точната диагноза - личният или специалистът от местната поликлиника; Къде точно се подават документи? Преди една година, когато се заговори по темата и в медиите, лично проверих в РЗОК-К-л, но никой не ми даде конкретен отогвор - Казаха, че всичко е проект и не знаят нищо по въпроса. Дори и те самите не знаеха, че има такъв проект. Добре, че има такъв форум, за да знам докъде са стигнали нещата. Преди известно време бях споменала, че имам 2 неуспешни инсеминации и то преди години. Отдавна не се занимавам с проблема си, но все пак тая надежди. Все пак споделен проблем е май половин проблем.

# 3
  • Мнения: 724
Уф, имам ги тези статии, при това на файл, но са ми в работата. В понеделник ще ги пусна тук, само дано не забравя  Embarassed

# 4
  • Мнения: 724
в. Труд
16.11.2004, с.6
295 млн. лв. са предвидени за болниците догодина
Здравната каса няма да плаща за бебе в епруветка
Десислава ПЪРВАНОВА

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да плаща догодина за зачеване по метода ин витро, съобщиха вчера оттам. „Бебетата в епруветка" не са предвидени като клинична пътека, по която нуждаещите се жени да се лекуват без пари. Процедурата по нестандартния метод за забременяване струва около 6000 лв. и е непосилна за повечето българки.
В същото време от догодина НЗОК ще поема част от стойността на процедурата по гипсиране на крайници. Ще плаща и за някои кожни и урологични заболявания, за които досега не е давала нито лев. Ако касата и съслов-ните организации на лекарите и зъболекарите се договорят, клиничните пътеки от догодина ще бъдат не 81, а 118. Причината е, че за болниците през 2005 г. са заложени с 50 млн. лв. повече в бюджета на касата, или 295 млн. лв.
Има вероятност скъпото хормонално лечение, съпровождащо метода ин витро, да се плаща по специална програма, казаха още от НЗОК. Медикаментите излизат от 1000 до 3000 лв. Програмата обаче ще покрива лечението само на ограничен брой жени, коментираха лекари. В края на 2003 г. бе лансирана идеята касата да плаща за ин витро оплождане по клинична пътека. Но това така и не стана. Беше предложена и програма за скъпо струващо лечение, която да покрива поне медикаментите, но и тя не видя бял свят.


 
16.11.2004, с.1
Мира Радева Позиция
„Ин витро" -зор голям
И догодина здравната каса нямало да се бърка с пари за „ин витро" забременяването. Който толкова имал мераци да си ражда деца, моля! Но да си ги прави сам, както баба знае.
Чакайте!Над 300 000 са българските семейства, които жадуват за рожба. Колко от тях обаче могат да си позволят харча от 6000 лв. за бебе „от епруветка"? Една десета? Една двадесета? Още по-малко? Ами ако не хване от първия път, нали следва втори, трети... Още в пленарната зала мастити депутати скочиха срещу шанса за живот на „ин витро" бебетата. Не че им бъркат в джоба, ама щял да се обогати някой и друг доктор. Сега пък касата нямала пари за такива екстри. Що да има? По-лесно, а и напълно безплатно излиза да скимтим колко е спаднала раждаемостта у нас. И, о ужас, как нацията ни се топяла като лански сняг. Докато се тръшкаме, стотици българчета останаха неродени. И на още хиляди им предстои същото. На това му се вика държавна измяна.

# 5
  • Мнения: 724
в. Труд
17.11.2004, с. 15
Доц. Атанас ЩЕРЕВ, шеф на парламентарната комисия по здравеопазване:
Спете спокойно!
Няма да забогатея

Мира РАДЕВА

-   На колко бебета от епруветка   сте   "баща", доц. Щерев?
- Не мога да кажа със сигурност, но вероятно на няколко хиляди. С моите екипи съм прилагал различни техники за асистирана репродукция, а се занимавам с лечение на стерилитет от 1975 г.
-Знаете ли, че отново се дискутира дали здравната каса догодина да поеме разходите по "ин витро" забременяването на българките. Решението й е да не го прави?
-  Чувам за това. Както и обвиненията, че имам интереси да бъде заплащано "ин витрото". Да, аз работя в тази област и не мога да отрека това. Но когато става въпрос за демографското състояние на нацията и когато всяка година намалява броят на ражданията -те са много по-малко, отколкото починалите българи, то тогава се поставя въпросът за резерва. Вижте, за да можем да имаме по-висок процент на жени, които раждат, това означава по-висок брутен вътрешен продукт, развитие на икономиката добри условия за гледане и раждане на тези деца... Като се тегли чертата излиза, че за всяко   новородено   дете трябва да се инвестират милиони в евро или долари.
- А при стерилитета?
- Ние имаме над 250 000 семейства  в  България с проблеми при раждането на очаквани, на искани деца. За да се решат проблемите им не са нужни милиони евро, а много по-скромни суми. Става дума за няколко милиона лева, с които ще бъдат подпомогнати тези семейства. Защото когато се лекуват ефективно, процентът на раждаемостта веднага се качва, с няколко хиляди се увеличава броят на родените българчета.
-  Преди време и някои депутати  в  парламента скочиха срещу тази възможност да се даде право на живот на хиляди неродени? За да не би някой доктор да забогатее?
-  Това бяха депутати от опозицията. Те наистина не си премериха думите и проявиха една първична реакция  Тя донесе само негативи на опозицията.
- Името ви беше спрягано като потенциален су-пербогаташ,   доц.   Щерев?
-  Ще повторя - аз имам личен интерес, защото работя в тази област! Естествено е, че когато средствата за здравеопазване са повече, повече жени ще се преглеждат и лекуват при мен и разбира се, че аз ще получа повече пари. Не крия това. Но то не е основното!
-  Кое е основното?
-    В   здравеопазването има много проблеми, които не са свързани само с малко раждащите се деца. Голям проблем е високата детска смъртност. Тя беше 17 на хиляда, сега е 13 на
хиляда. Но смъртността трябва да падне до около 5 деца на 1000, така е в европейските страни. Предстои ни много работа по сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания - огромен бич за българския народ. В борбата против тютюнопушенето и затлъстяването, за здравословен начин на живот. Защото ние сме икономика с малко средства и сме задължени преди всичко да правим профилактика.
- Кажете нещо за зъбите на българските деца?
- Положението с тях е повече от трагично. Знаете ли, че децата под 18 години масово са с карие-си. Това означава, че когато станат на 50-60 години, ще останат напълно без зъби. А протезите   и   мостовете струват страшно скъпо!
- Т.е. големият проблем не е само в това,  че  се  раждат малко деца?
-Просто разходите за здравеопазването трябва да бъдат разпределяни справедливо. Аз не очаквам за методите за репродуктивно здраве да се дадат наведнъж всичките необходими средства. Но най-малкото трябва да се започне отнякъде.
-  Защо толкова много скочи цената на "ин витрото" - почти 6000 лв. за един опит?
Веднага ще ви кажа -защото се използват т. нар. рекомбинантни препарати. Те се изработват по инженерна технология, а не от урина на жени в менопауза. Една ампула от рекомбинантните препарати струва около 60 лв., докато от уриналните - само 18 лв.
- А по-добри ли са рекомбинантнтните препарати?
- Не са по-ефективни, но са по-модерни. Едно предимство: изключено е в бъдеще да се открие някакво заболяване на жената. Както примерно при децата с нисък ръст, на които е даван специален хормон. И след време се откри, че част от тях страдат от сериозно заболяване. Докато има теоретична възможност при жените, лекувани с   уринарни    препарати,след време да се открие заболяване.
- Какъв процент от българските бездетни семейства могат да си позволят “ин витро оплождане”?
- Хората, които имат средства. Които могат да заделят или продадат имущество за 4000 - 6000 лв.
- За еднократен опит, нали?
-  Най-често забременяването става от първия до третия опит. Но имаме случаи и на 10-ия. В света дори се правят по 20 опита. В Словения обаче здравната каса плаща изцяло 4 опита за забременяване.  След като бебето се роди, тя поема още 4 опита за второ дете.
-   Доц.  Щерев, около 6000 лв. струва "ин витро" оплождането. Каква част от тези пари остават лично за вас?
- 2500 лв. е официалната такса за "ин витро" оплождане в нашата клиника. Останалите пари до 6000 лв. се използват за лекарства и консумативи. Колкото до 2500-те лв. за клиниката - с тях   се   плащат лихвите към банките  Акционерното ни дружество дължи   1,3 млн. лв. лихви за построяването на клиниката за репродуктивно здраве в София. Това саоколо15000лв. лихви всеки месец. Пак от тези пари се плащат заплатите и осигуровките на персонала от 20 души, токът, парното и др.
- Успеваемостта при бебетата в епруветка голяма ли е в България?
- Тя е двадесет процента при класическото "ин витро" оплождане. Признавам, че това не е добър процент, но пък е реален за България. Той е и стабилен през последните няколко години за нашата клиника. Имайте предвид, че ако таксата за "ин витро" оплождане у нас е 6000 лв, в европейските страни тя е поне 5 пъти по-висока. Това обаче не означава, че 5 пъти по-голям е шансът нажената в чужбина да забременее. Успеваемостта от "ин витрото" в западните страни стига до 30%.
- Колко години работите като акушер-гинеколог, доц. Щерев?
- Вече 34 години.
- Сигурно добре познавате мъките  на  семействата без деца?
-  Разбира се. Но се радвам, че младите българи са  агресивни.   В  добрия смисъл   на   думата.   Ако трябва, те са готови да продадат имот, за да се лекуват и непременно да имат поколение. И затова се питам: не е ли жестоко държавата да не подпомогне точно тези хора' Които с цената на всичко са готови да се справят със съдбата, която не е била благосклонна към тях и не им е дала дете. Знаете ли колко случаи имаме жената да роди по метода "ин витро", после повторно й прилагаме същия метод и тя ражда второ дете. А имаме и случаи след родено бебе от епруветка жената забременява нормално и има второ дете.
- Говорим всичко това, но каква полза?
- Мисля, че в новия рамков договор на здравната каса трябва да се предвиди и вариантът тя да поеме поне разходите по лекарствата нажените, които се нуждаят от "ин витро" оплождане. Това в никакъв случай няма да облагодетелства лекарите, а ще помогне само на семействата. Т.е. някои хора нека спят спокойно! И аз няма да забогатея.

Общи условия

Активация на акаунт