Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 053
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
  • гр. София
Моля някой да сподели всички трикове за увеличаване на кърмата спешно. Нощем давам кърма от шише и след това пак се кърмим, че иначе цяла нощ ще виси виснала на гърдите ми. След всяко хранене доизцеждам, но виждам, че рязко увеличава количеството, което изпива и не мога да смогна.
През деня иначе се кърмим, но тя постоянно е гладна. Винаги щом е будна търси гърда.

# 136
Здравейте, мами! Имам едно питане. Тъй като вчера сутринта родих и трябваше да правят някакви изследвания на бебето я държаха почти цял ден при тях, чак след обяд ми я дадоха и са я хранили с АМ през това време. След като ми я дадоха в часовете за кърмене тя не искаше да засуче отначалото след това опитахвахме пак и сука, но на празен ход, нямаше коластра. На ръка също нищо не мога да изцедя, само с помпата тръгва. После през нощта пак я взеха, за да я нахранят и спа нощта там. Притеснява ме да не изгубя кърмата ми сега като нищо не засуква, а аз не се цедя, защото искам да дам така полезната коластра на бебето. Отделно и гърдите ми не ги усещам никак по-различни, меки са. Да се стимулирам ли с помпата или да чакам бебето да се научи да суче ефективно?

# 137
Никакво чакане! Започвай веднага да цедиш на всеки 3 часа най-много включително и по 5-10 минути на празен ход. Задължително цеди и през нощта.

# 138
  • над кукувичето гнездо
isa_pisa, помагай!
Родих във вторник и от вчера сме вкъщи. Кърмачески стаж имам в изобилие, но не ми помага. Гърдите от вчера са много пълни, направо пред спукване, но не текат както се предполага, че трябва. Спомням си с първото дете, че от началото течаха на струйка и такива проблеми ги оправях с помпата, но сега не е така. Едвам капят, а от друга страна са препълнени и болят. С помпата нищо не става, цедя на ръка, но 1 час ми отнема капка покапка и със 120 мл от двете успявам леко да ги облекча. Бебето като яде се наяжда само на една гърда с даже не ми я облекчава.
Някакви идеи имаш ли за това как да потекат каналите?
Честито бебе! Бъдете здрави!
Или трябва да задействате рефлекса на потичане, което ми се струва по-вероятно, или толкова са препълнени гърдите, че се притискат каналите.
Скоро имах запулшване някакво на канал съвсем в основаната зад зърното и помпата изобщо не го хващаше, 1/3 от гърдата ми стоеше на камък и цяла нощ усилия не помогнаха. Пих лецитин, отпочинах два часа с наложен  зелев лист, после взех горещ душ и правих масаж + опити за цедене на ръка под душа, след това с помпата и проби.

На първо четене сега се сещам за тези няколко неща - задължително лецитин, горещ компрес или душ, изцеждане на ръка (може да вземете използвани дрешки на бебето за подушване на аромата му, да го гледате и слушате, да си представяте как суче, да си мислите, че трябва да го защитите и нахраните, или пък за по-голямото ви детенце, защото тук може да не се е задействал още майчинският инстинкт). Ако не става, може да помолите таткото да помогне, ако няма някакви притеснения от това (под угроза за мастит и операция задръжките и притесненията у татковците падат, личен опит Wink ). Докато бебето суче от едната гърда, то задейства рефлекса на потичане и може през това време да пробвате да изцеждате от другата или поне да правите компресия на тази, от която суче, за да изпразните колкото може. А след като бебето е сукало от първата, веднага и там да изцедите до облекчаване. Ако е запушване, трябва до капка. Ако нищо от това не сработва, трябва малко почивка и релакс - сън, чаша топла напитка (или винце), притъмнена светлина, масаж, лека музика и, според мен, зелев лист на гърдите, за да се спре препълването, а след това цялата процедура от начало.
Пробвайте цедене на ръка по Мармет, с притискане на ареолата навътре и приплъзване, ако каналчетата са трудно достъпни.
Пишете как се развиват нещата, аз ако се сетя още нещо, ще допълня.
Може да звъннете на консултант, да даде някои идеи още.

Затоплете накрайника на помпата, ако използвате, за да няма антиреакция от студен допир. Може, ако я изварявате, или от микровълновата, или просто под гореща вода и докато е още топла, да я използвате.
И преди всичко, трябва някак да се отпуснете и успокоите.
П.П. Вярвам, че ще се справите!

# 139
Благодаря за много съвети!
Наистина няма рефлекс на потичане и му се чудя на това от два дена и вероятно и майчинския инстинкт не се е задействал още, все още не се чувствам добре, боли ме и ми се спи ужасно, защото почти не спах в болницата. Както и да е...ще видя в нета за тази техника за изцеждане. Определено не мисля че е запушване, поне за сега. Лецитин имам и се чудех сутринта дали да пия,но определено го вадя и почвам с всичко, пък а дано помогне.
Междудругото мисля да пробвам голямото ми дете с кърмата... Така и така цедя, ще направя мляко с какао без да казвам какво е, дано го пие. Ти пробвала ли си твоето по-голямо дете?

# 140
 А някакви съвети за случайте когато кърмата потича на ст   руя?Направо пръска като фонтан. Бебето се  дави често. Прибвах кърмене легнала, сега цедя по малко преди хранене.Гърдите сами си потичат едната винаги тече докато храня с другата, дясна гърда не пръска струй ,  но  и двете текат бързо.Искам да облекча бебето и да й направя кърменето по комфортно,  всякакви идей приемам.

# 141
Ами това е, малко цедене преди кърмене.

# 142
  • над кукувичето гнездо
Ваня А., попремислих и смятам, че проблемът е в рефлекса на потичане, но се чудя дали не ви се получава и хиперлактация. На ден 5 и по 120 мл от двете страни с леко облекчение, може би трябва да пробвате да понамалите производството след като потръгне и в този ред на мисли, не е нужно да цедите до капка, щом бебето е доволно.
Намерете малко време за сън и нещо, което ви прави щастлива, за да се задвижат нещата. Когато е преуморена жената, няма как да се получи. Дано имате някой, който да ви помага.

# 143
Че е хиперлактация и аз така мисля. От днес се появи рефлекса на потичане и след налагане с топъл компрес или душ успяват да текат малко по-добре, дори и с помпата успявах. Проблема е че дори и да издеця се пълнят ужасно бързо, а нямам толкова време да цедя... Имам болки и в двете гърди на места, основно външната част на гърдата, точно до ръката. Чудя се запушвания ли са, защото не спира да боли и след цедене или просто са толкова разпънати каналите, че боли. Преди ми беше по-лесно да дефинирам запушванията, бяха си на бучки, сега не е така и за това се чудя и за това не знам какво да правя, да оставям препълнени гърди и а дано се усетят да спрат да произвеждат или да цедя, за да отпушват. Странното е че не се държат и като нормално запушване и да спре гърдата да се пълни толкова, поне така беше преди, сега се пълнят и стават на камък за час... Тъкмо изцедя едната и докато приключа и с другата първата вече се е напълнила.

# 144
Бебето започна да суче, но на моменти става много неспокойна и плаче, след като я успокоя я слагам на гърда и тя пак започва да плаче след като й дам зърното. Не мога да разбера гладна ли е или не и тя май не знае какво иска. Ако й дам биберон суче го и заспива. Това ме кара да си мисля, че все пак е гладна. Но защо не иска да суче?

# 145
  • над кукувичето гнездо
Уххх, нещо ми се губят постове...сигурна съм, че вчера писах отговори и на останалите, но защо липсват като публикации, не знам...
Шоколадче, стимули за образуване на кърма са преди всичко често и напълно изпразване на гърдите, особено нощем. След кърмене може да цедите на до капка и после на празен ход десетина минути. Пийте течности, има чайчета за кърмачки, яжте ядки, лук, отвара от сминдух или поне шарена сол. Избягвайте салвия (градински чай), мента, мащерка и магданоз. Когато бебето поиска, слагайте го на гърда. Ако е в скок в растежа, то така показва, че има нужда от повече мляко, а за да произведе такова тялото ви, трябва гърдите да се изпразват и стимулират. Разгледайте блога на хедра.

Unknown678, вчера ви посах да цедите на всеки ,3 часа, а най-добре бебето да е при вас и да го кърмите на 2-3 часа. Ако едит, запазете изцедената коластра, за да дохраните  нея. Ако сте в добри хигиенни условия, че като си спомня на 12 етаж в Майчин дом София какво беше и ме втриса. Ако имате топла вода и използвате помпа само за вас и вашето бебе, измиване след ползване с гореща вода, може и малко сапун, е достатъчно.
За да разберете дали е гладна или ѝ се спи когато така се дърпа и плаче, може да пробвате да дадете изцедена кърма от шише (или малко ам), ако засуче с охота, значи е гладна и търси лесното. Ако само муцка и се приспи, значи иска да спи.
Ако е първият вариант, трябва да пробвате да я прилъжете да суче от гърда - поизцърквате малко мляко, мажете ареолата, за да усеща мириса, ако трябва изцедете съвсем малко, докато потече, за да улесните бебето в трудната част да предизвика потичане, кърмете леко приведена напред с бебе в скута, за да може гравитацията да помага, ако трябва съблечете се и съблечете бебето и кърмете кожа до кожа, гушкайте се много. Опитвайте да измъквате залъгалката и бързо да пъхате гърда. Бебчето е малко и някои неща може да не сработят, но пробвайте. И да ви е честито!

# 146
Аз все го мисля дали е запушено или не, но няма червено, само боли. За това че не мога да го дефинирам не знам как да действам, иначе стратегиите са ми ясни. Иначе гърдите още не пускат както знам че могат...едната 2 канала само виждам да текат, на другата 3, надявам се да се разтекат както трябва. А бебето яде по сигурно 20 пъти, няма сила, заспива веднага и не мога да събудя никак. Оставям да спи и след 30 мин пак и никак не може да ми облекчи препълването.
Ще продължавам да мъча, пък дано бързо се успокоят гърдите, защото леко се изнервям вече...не вярвах че нещо свързано с кърменето може да ми се опре Grinning
Пробвах голямото с кърма с какао...изпива до капка, поне няма да ходи зян Simple Smile

# 147
Unknown, случайно да си с едър бюст? Опитвала ли си да хванеш гърдата малко зад ареолата между показалеца и средния пръст и така да я подадеш на бебето, за да не му запушва нослето?

Опитай и със силиконови зърна. Може с тях да се подлъже и да засуче.

И винаги, ама винаги изцеждай след кърмене. Дори и само да измиеш помпата с врро и водапак е достатъчно. Дохранвай с изцедената кърма.

# 148
Не ми е едър бюста. Благодаря за съветите, ще пробвам. Наистина условията тук в болницата не са страхотни. Взех си моя лична помпа и шише, но ме е страх да ползвам шишето като не е стерилизирано, защото малката е на антибиотик...

# 149
Ако толкова те е страх помоли някой роднина да ти носи стерилизирани шишета сутрин и вечер. Продават и някаква течност за стерилизация ако не се лъжа. В никакъв случай не спирай цеденето, защото и малкото кърма, която е тръгнала ще спре. Винаги предлагай гърда първо.

Можеш и да опиташ като изпие половината мляко в шишето да предложиш пак гърда. Моят бебешок така се излъга да засуче.

Общи условия

Активация на акаунт