Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 054
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
Доста е изчерпателно за блистерите!

# 121
Момичета, помагайте! Имам бебе на една седмица, храня я с кърма, но се изцеждам и давам от шише. Помпата ми уж е хубава - на медела, електрическа, за двете гърди. Като цяло съм доста доволна от нея. Проблема ми обаче е, че от началото от едната гърда изцеждах по-малко мляко. Тя беше по-напрегната и болеше доста, имах и буци. Налагах топли компреси и изцеждах по-продължително от другата. Обаче от вчера тази, която си пуска доста повече е и видимо по-голяма. Проблемната вече е по-мека и продължава да пуска наистина доста по-малко мляко. Много се притеснявам, че ще ми спре млякото. Иначе имам предостатъчно за това, което тя изяжда в момента.. Но тази гърда много ме притеснява. Pensive Моля ви, дайде някой съвет.. какво да правя?! За сега се опитвам да изцеждам по-често с цел да стимулирам.. но не знам дали е достатъчно.. Pensive

# 122
Не знам какви са възможностите на помпата, ама е добре по-празната гърда да се цеди повече.
Най-добре според мен е хранене на гърда, така че бебето да си регулира само количеството. Има ли причина за цеденето?

# 123
  • над кукувичето гнездо
Честито бебе!
Принципно, когато има буци, е желателно да се изцежда често и в максимално количество, за да се разнесат. Това трябва да е приоритетната гърда за кърмене и цедене, след топъл компрес. Докато е с буци, може заради тях чисто физически да не може да се изцеди кърмата, а ако принципно се стимулира по-малко като се цедят по-малки количества, ще си произвежда по-малко кърма.
Ако целта е да настигне другата по количества, трябва да цедите до капка и после на празен ход, но отделно от другата гърда, не заедно. Ако пак потече в рамките на същото цедене, изцедете до капка или до желаното количество. Това трябва да се повтаря на всяко цедене до увеличаване на количествата преди достигане на празен ход.
Ако искате да осредните количествата, правите същото до достигане на желаното количество с по-слабата гърда. След това от по-производителната започвате да изцеждате намаляващи обеми, така че да се получи сигнализация, че там част от млякото е излишно, щом се застоява частично пълна гърдата, и не е нужно да се произвежда толкова количество.
По-слабата гърда цедете след налагане с топъл компрес или горещ душ. Това много помага. Пийте много течности, почивайте си до колкото е възможно.
Не забравяйте, че в началото лактацията не е орегулирана и има флуктоации в пълненето и капацитета между отделните изцеждания.
Прекомерното регулярно цедене може да ви докара до хиперлактация много лесно в този период.

# 124
 Здравейте,имам бебе на 50 дни,от около месец я храня с изцедена кърма,наложи се,защото не искаше да засуква от гърдите,а като го правеше,сучеше неефективно,„пърхащо и повърхностно”.
Имахме периоди по цял ден на гърда,плач,дърпане от гърда и гладна си остава,а и кърмата ми взе да намалява.
За това преминах на цедене,за да занм поне реално какво изяжда и ситуацията се промени.
Но се питам взможно ли е да се кърмим така с цедене поне до шест месеца?
Ползвам електрическа помпа,цедя на три часа докрай и двете гърди.Количеството,което изцеждам е около 100 мл.Интересното е,че не се получава хиперлктация. newsm78
Засега ѝ стига това количество,но занапред как ще е,ако си произвеждам пак толкова не знам...
Старая се да консумирам ежедневно лактогонни храни,пия лактогонен чай без прекъсване и много вода.
Понякога нощно време я слагам на гърда,суче 10-ина минути и на сутринта памперса е суха с шише то не е така.През деня,когато съм я слагала на гърда,дърпа малко,домързява я,плаче,дърпа зърното,като ластик,търси си шишето.
Моля,дайте съвет,как да увелича лактацията,с оглед растящите нужди на беба и според вас възможно ли е дълго кърмене с перманентно изцеждане?
( Не желая да преминавам на АМ и ще направя всичко възможно да храня смо с кърма).

Извинявам се за дългия пост....и Благодаря bouquet

# 125
Здравейте. Имам бебе на 40 дни, изцяло на кърма, не му давам от шише, само от гърда.
Налага ми се няколко пъти да излизам вечер и не зная как се процедира с изцеждането, дали да изцеждам след няколко хранения по малко в едно шише / и в хладилника ли го държа до следващото хранене/ или да изцедя напълно едната гърда преди излизане?

# 126
  • над кукувичето гнездо
Здравейте,имам бебе на 50 дни,от около месец я храня с изцедена кърма,наложи се,защото не искаше да засуква от гърдите,а като го правеше,сучеше неефективно,„пърхащо и повърхностно”.
Имахме периоди по цял ден на гърда,плач,дърпане от гърда и гладна си остава,а и кърмата ми взе да намалява.
За това преминах на цедене,за да занм поне реално какво изяжда и ситуацията се промени.
Но се питам взможно ли е да се кърмим така с цедене поне до шест месеца?
Ползвам електрическа помпа,цедя на три часа докрай и двете гърди.Количеството,което изцеждам е около 100 мл.Интересното е,че не се получава хиперлктация. newsm78
Засега ѝ стига това количество,но занапред как ще е,ако си произвеждам пак толкова не знам...
Старая се да консумирам ежедневно лактогонни храни,пия лактогонен чай без прекъсване и много вода.
Понякога нощно време я слагам на гърда,суче 10-ина минути и на сутринта памперса е суха с шише то не е така.През деня,когато съм я слагала на гърда,дърпа малко,домързява я,плаче,дърпа зърното,като ластик,търси си шишето.
Моля,дайте съвет,как да увелича лактацията,с оглед растящите нужди на беба и според вас възможно ли е дълго кърмене с перманентно изцеждане?
( Не желая да преминавам на АМ и ще направя всичко възможно да храня смо с кърма).

Извинявам се за дългия пост....и Благодаря bouquet
Ако искате да увеличат чите, трябва да цедите на по-малки интервали и/или на сухо, след като вече е изцедено до капка , около 10- ина минути.
Разгледайте две-три теми назад, имаше жени, които хранеха с цедене около годинка и на горе.

Здравейте. Имам бебе на 40 дни, изцяло на кърма, не му давам от шише, само от гърда.
Налага ми се няколко пъти да излизам вечер и не зная как се процедира с изцеждането, дали да изцеждам след няколко хранения по малко в едно шише / и в хладилника ли го държа до следващото хранене/ или да изцедя напълно едната гърда преди излизане?
И двата варианта са удачни. Помислете за гърдите как ще е по-добре, за да не се получи препълване. На стайна температура (22°С) кърмата издържа часове, а в хладилник -1-2 денонощия.  Не бива да се смесва много стара с прясно изцедена кърма, максимум от 2-3 изцеждания, като е желателно първо да се охлаждат разделно, а след това да се смесват. Може да използвате бурканчета от/за бебешко пюре. В мрежата има доста материали за правилно съхранение на кърма.

# 127
Честито бебе!
Принципно, когато има буци, е желателно да се изцежда често и в максимално количество, за да се разнесат. Това трябва да е приоритетната гърда за кърмене и цедене, след топъл компрес. Докато е с буци, може заради тях чисто физически да не може да се изцеди кърмата, а ако принципно се стимулира по-малко като се цедят по-малки количества, ще си произвежда по-малко кърма.
Ако целта е да настигне другата по количества, трябва да цедите до капка и после на празен ход, но отделно от другата гърда, не заедно. Ако пак потече в рамките на същото цедене, изцедете до капка или до желаното количество. Това трябва да се повтаря на всяко цедене до увеличаване на количествата преди достигане на празен ход.
Ако искате да осредните количествата, правите същото до достигане на желаното количество с по-слабата гърда. След това от по-производителната започвате да изцеждате намаляващи обеми, така че да се получи сигнализация, че там част от млякото е излишно, щом се застоява частично пълна гърдата, и не е нужно да се произвежда толкова количество.
По-слабата гърда цедете след налагане с топъл компрес или горещ душ. Това много помага. Пийте много течности, почивайте си до колкото е възможно.
Не забравяйте, че в началото лактацията не е орегулирана и има флуктоации в пълненето и капацитета между отделните изцеждания.
Прекомерното регулярно цедене може да ви докара до хиперлактация много лесно в този период.

Много ви благодаря за изчерпателния отговор!

# 128
  • над кукувичето гнездо
Момичета, в чуденка съм...
Храня бебето с изжедена кърма, от време на време се храни и от гърда.
Последните няколко дни забелязвам, че изцедената кърма изглежда по-рядка, образува по-тънък мазен слой, бебето се храни обилно и много скоро огладнява пак. Ака по-често от обикновено в по-малки количества и почти без зърнестата консистенция. Всичко това ми говори, че приема по-воднисто мляко.
Последно време се опитвах да намаля млекопроизводството, защото изцеждах двойно на това, което изяжда.
Идеи какво да правя?
Имам замразено мляко от началото след раждането, което е доста мазно и се чудя, дали да не смесвам с него...
Приемам всякакви идеи и съвети.

# 129
Моля за помощ -
След кърмене бебето плаче. Не мога да разбера- гладно ли е още, колики ли са или инат....само пуска гърдите.
Преди не плачеше след хранене, а направо заспиваше....не знам какво да правя с тази истерия.

# 130
Може и колики или газове да са, нали по време/след хранене стомахът започва да обработва храната. Моето дете още към средата на храненето понякога започваше да се гърчи и ръмжи или направо да плаче.

# 131
  • над кукувичето гнездо
Може и да му се спи и да не може да се приспи.

# 132
Аз понякога като плаче повече и решавам, че не се е наял и предлагам ам.
Обаче мляко имам, защото доизцеждам след кърмене.

# 133
  • над кукувичето гнездо
По-добре е да предлагате озцедената кърма, ако откаже, има друго неразположение - колики, огледайте за млечница, желание за сън или игра (т.е. „остави ме на мира с това ядене”) и т.н. Проверете пръстите на крачетата, има случаи, в които един случайно попаднал в чорапчето косъм, може да се оплете между пръстите и да предизвика голямо неудобство...
Пробвайте различни неща и ще разберете от къде е плачът. Следете пелените за редовно пълненв от двете страни, което ще ви подскаже дали става въпрос за глад, или не.

# 134
isa_pisa, помагай!
Родих във вторник и от вчера сме вкъщи. Кърмачески стаж имам в изобилие, но не ми помага. Гърдите от вчера са много пълни, направо пред спукване, но не текат както се предполага, че трябва. Спомням си с първото дете, че от началото течаха на струйка и такива проблеми ги оправях с помпата, но сега не е така. Едвам капят, а от друга страна са препълнени и болят. С помпата нищо не става, цедя на ръка, но 1 час ми отнема капка покапка и със 120 мл от двете успявам леко да ги облекча. Бебето като яде се наяжда само на една гърда с даже не ми я облекчава.
Някакви идеи имаш ли за това как да потекат каналите?

Общи условия

Активация на акаунт