Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 062
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
  • над кукувичето гнездо
Ваня А., така, по описание, ми звучи като запушване, но вие трябва да прецените.
Помолете половинката ви да опипа проблемните участъци и да ви опише как ги усеща, това също може да е от полза. Когатоимам запушване на един канал, буквално го усрщсм как е подут и се усеща всяка негова извивка и завойче до мястото на запушването. Болката не е като общо напрежение и раздутост до пръсване, а е остра, силна, почти пареща, а при опип е още по-болезнено, сякаш бодете мястото, ако това описание може да е в помощ...

Unknown678, ползвайте болничното шише. Преливайте неговото съдържание във вашето шише, което може само да изплаквате, а болничното плакнете от ам, пълнете с изцеденото, ползвайте и връщайте да го стерилизират. Или надпишете вашето и помолете да го стерилизират него, ако не са зверици...
Също, може да пробвате дали резбата на шишето пасва на помпата и да изпомпвате директно в него.
Не знам на българския пазар дали има подобни, но на мен от Англия ми бяха донесли таблетки, с които се приготвя дезинфекционен разтвор, годен 24 часа, в който посъдата се топи за 15 минути и после се води стерилизирана.

# 151
Успях да подкарам още канали да текат и се облекчава малко положението.

# 152
Unknown,
https://www.minimod.bg/32406/thermobaby-таблетки-за-студена-стерилизация-30-бр

https://aptekadara.com/za-bebeta-i-detsa/16316/chiko-tabletki-za … erilizatsia-65213

Ето такива ми бяха донесли, те са без изплакване http://www.meluna.bg/pokupka/стерилизиращи-таблетки-milton-мини-50-бр-63

Откъде мога да купя някои от вариантите (не онлайн), за да поръчам на някой да ми донесе още днес?

# 153
  • над кукувичето гнездо
Unknown, нямам предатава, на мен ми бяха донеали от Англия. Предполагам в големи детски и бебешки магазини, аптеки евентуално, дрогерии, може би ремедиум, ако става въпрос за София.

Ваня А., браво, ще се получи! Труден старт, но дано да е успешно кърменето в перспектива!

Аз продължавам с цедене на 3 часа и не знам до кога ще издържа...малката понякога суче, понякога се дърпа и плаче за шише, баткото все болен и е в къщи и хахава ставам

# 154
Ооо, аз без бой не се давам. Първото кърмих година и половина и сега мислех че сега ще е напълно безпроблемно, но успях да се изненадам.
Иначе забелязвам че болката в гърдите е точно в областите, в които не виждам да тече канал. Голямо цедене цедя, но в някои облати само капка успява да капне от канала, не иска да се отпецне, а на едната гърда съвсем не искат да текнат в някои области. Сега реших че ще цедя само за облекцение в намаляващи обеми, пък да видим какво ще стане. С цеденето до дупка ще гръмна.
Евала за цеденето. Мен ме избива на лудост вече. Възхищавам се на жените, които така хранят децата си.

# 155
  • над кукувичето гнездо
Не е много за възхищаване...като свикнаХМЕ с шишето сега ме е шубе, че ще остане гладна, а нали недоносена се роди, 2 кг, в началото буквално я гушехме, за да трупа грамчета и сега съм в страхотна несигурност. Отделно, че тя понякога си плаче за шишето, не иска гърда и аз, както никога, бързо, бързо се предавам. И всичката теория дето я имам + 2 години и месец-два практически стаж не ми помагат никак...дори най-елементарно организационно не мпга да се оправя, все ми се иска нощем да поспя някой час и вместо да предлагам гърда, защото полузаспала е склонна да се храни добре, хем не ми се намира този час време и се изцеждам на бързо, а таткото прави останалото. Ходим и двамата недоспали като зомбита, защото моята решителност се загуби някъде и не мога да си я възвърна...ще е както дойде. Сега препрочитам старите теми и виждм каква увереност съм имала, а постовете на vermilion, която цеди кърма година и нещо са ми като пътеводна светлина.
Дерзайте, запазете упоритостта си и всичко ще се нареди!

# 156
Момичета, помагайте,
Ще ме подлудят с това кърмене. Педиатйрката и още една докторка, при която ходим на частно все ме питат по колко кърма изцеждам. Детето ми било наддало за първия месец на граничния минимум и очевидно според тях кърмата ми не е достатъчна.
Опитвам да доизцеждам след всяко кърмене, но не винаги ми се получава. Кърмя на 2 часа. Днес дадох ам за обяд и седнах да изцедя с помпа. От едната гърда първите 5 мин. нищо не тръгна, после ги докарах до ок.30 мл за 30 мин., от другата 40. Общо 70 мл за 50 мин. Реших да цедя толкова колкото време кърмя, не знам правилно ли е...?!
По мои сметки, от кутията за ам, дете на 40 дни трябва да яде 110-120 мл на хранене на всеки 3 часа, дневна доза 960 мл за 8 хранения. Той суче средно 8-9 пъти на ден, ако изсуква по 70 мл, това са 630 мл, доста далеч от дневната доза.
И тук почват въпросите - правилна ли разсъждавам за дневната доза?
Бебето може ли да изцок повече отколкото цедя?
Как да позная дали е гладен? В момента от седмица насам съм супер стресирана и след като цока и ако плаче веднага набутвам допълнително 30 мл АМ. Друг е въпросът, че и след добавката понякога плаче...
Ясно ми е сигналите с уста и ядене на юмручетата, но плачът след цокане възможна ли е да е от глад?
Пощуриха ме тия хора. Чудя се дали да купя ел.везна и да го меря преди и след хранене.

Пс.Връщам се да чета темите назад, но с този график съм малко бавна. Минах повече от половината от линковете от библиотеката.

# 157
Със сигурност бебето изсуква повече, отколкото помпата може да изцеди.
Аз също почти нищо не изцеждах, а кърмя вече една година и малко.
Бебето на колко е? Ако няма жълтеница едва ли ще се остави гладно. Най-малкото няма да може да заспи след кърмене и ще е неспокойно.
Везната според мен е излишен стрес.
А ако слушах педиатърката и сестрата вероятно нямаше да кърмя изобщо, все ми повтаряха, че сигурно нямам кърма.

# 158
Бебео ена 40 дни. Имам жълтеница, но при нас има утежняващи фактори като разлика в кръвната група, хипотиреотизъм на мен и май и кърмаческата го хвана. Както и да е. Въобще не е сънлив, напротив, борим се да го приспим.
Изрисаха го 3690, точно 1 месец по-късно го измериха 4300.
Страшно много ме притесниха, че кърмата ми не е достатъчно.
И се притеднявам да не го държа гладен. Затова като заплаче след храна тъпча ам.

И сега и преди хълни памперсите порядъчно, рядко пропуска да не ака и пика доста.
Ама ето - пусто тегло....здравето ми взима!
Сега чета как да ди увелича лактацията - и вече 10 мин дърпам с помпата като луда.....

# 159
  • над кукувичето гнездо
Значи, сега се прибирам от консултация с проф. Слънчева, завеждащ неонатологията в Майчин дом, София. За четиримесечната ми щерка (2,5 месеца коригирана възраст) каза, че трябва да изяжда по 120-130 мл кърма 5-6 пъти в денонощието (или по 70-80 за 8 хранения). Преди месец и половина ни каза 90-100 мл, а месец преди това - 80 мл при 8 хранения или кърмене на поискване.
Според педиатърката ни миналата седмица, малката е наддала малко, „да не би да не ѝ стига кърмата?”...
Не споменавате какво се случва с 30-те мл предложено ам и след това?
Теоритично, бебето изцежда по-добре от помпата.
По-горе писах на някого - ако се съмнявате, след кърмене предложете това, което сте изцедили след предишното кърмене. Бебето, ако е гладно, ще засуче бързо. Ако не е гладно, ще муцка на празен ход за успокоение, приспиване и т.н.

# 160
Правила съм опити - веднъж предложих изцедено 30 мл след предишното хранене + 30 мл Ам - всичко изяде - почти никога не отказва хранене Thinking

Правилно ли се ориентирам, че за неговата възраст нормалното количество на кърмене на поискване както сме ние е 80 мл съгласно проф. Слънчева ?

В 16.30 се кърмихме 50 мин и заспа блаженно. Докато го кърмя като усетя, че се отнася почвам да го будя - пощипвам, понякога събличам. Понякога сънят е над храната и го слагач да спи, друг пйт се разбужда. Събуди се и сега си седи в кренатчето и си пее сам. Ами това ми звучи като на нахранено бебе. А и са минали 2 ч от последното кърмене.

Според вас защо може да плаче след кърмене? Пусто все го асоциирам с глад.

Пс. Първо дете ми е и имам чувството, че въобще не го разбирам Sad

# 161
  • над кукувичето гнездо
Правилно, да - 80 мл при 8 хранения.
Ако бебето е доволно всеки път, както описвате, вероятно се засища.
Плачът може да е от глад, може да е от колики също. Ако приема храна след кърмене, вероятно е глад. Стига биберонът да е от малките - с една дупка.
Струва ми се, че ще е добре да се опитате да увеличите кърмата.
Ако бебчето се изморява бързо, може би е удачно да си му предлагате изцедена кърма след кърмене докато позаякне, да цедите за допълнителна стимулация, а може да ползвате сонда, така хем то ще получава повече, хем ще ви стимулира. Докато кърмите упражнявакте компресия. С разбуждането добре правите.

Разгледакте блога на хедра, а също ще ви препоръчам „Книга за кърменето” на Хана Лотроп.
Ако искате, наемете везна за една седмица, за да видите след кърмене как стоят нещата.

# 162
  • гр. София
А за бебе на 20 дни колко мл е нормално да изпива и колко пъти?

# 163
Ние имаме към 9 - 10 хранения на ден. Значи моите 70 мл би следвало да са му достатъчни.

Изцеждам след всяко дневно кърмене, понякога и след някое нощно, но не винаги. В тази връзка - колко време да цедя? По 20- 30 мин, колкото бебето суче или .... някъде прочетох, че се цеди още 5 мин след последната капка. Има ли смисъл от работа на помпата след като вече не капе? Това е ли е т.нар. цедене на празен ход?

Относно плачъг - явно аз съм лоша майка и не си познавам детето, или просто яко ме психиясаха, но ето тази вечер беше много нервен докато сука, плачеше на гърдите - свинаше се и пръзкаше. След хранене заспа, но като го слоших в кошарата се разрева истерично- естествено реших, че плаче от глад - предложих АМ 30 мл и ги изпи. Добре обаче след тях продължи истерията. Накрая след още малко рев пръцна, напълни памперса догоре и припадна. Спи вече 2 часа.

По отношение на сукането - различно е. Вчера например сука час и половина супер активно - нонсч стоп преглъщаше. През нощта обаче суче по-неефективно и заспива бързо. На мен ми се случва докато къпмя да заспя през нощта понякога и невинаги го будя. Той пък заспива и спи спокойно, затова предполагам е доволен и сит.

# 164
Здравейте, явно моята принцеса изобщо не суче ефективно от гърда. Днес сутринта седя 20 мин на една гърда и заспа, а след това не усетих никакво облекчение и изцедих около 30 мл общо от двете гърди (като мисля и че не изцедих всичко, защото ми е ръчна помпата и не мога още да преценя кога гърдата е празна напълно). По-късно след гърда й предложих изцедената кърма и тя изпи всичко. Още 30 мл изцедих след това... Забелязах, че остава доста ареола незахапана и се опитах да й набутам повече от гърдата в устата, но тя се задави и я изплю. Малка й е устата или ми е голямо зърното не мога да разбера. Какво да правя в случая? Не ми се ще да цедя и да давам само от шише. А и с жълтеница се сдобихме... Sad

Общи условия

Активация на акаунт