ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 262
  • 1 012
  •   2
Отговори
# 165
  • Мнения: 2 439
Оха, Нели, тази рецепта ще се пробва! Звучи много вкусно, а и ММ обожава калмари 😋😋😋

# 166
  • MI
  • Мнения: 11 890
Пробвай, според мен ще ти хареса и на теб. Simple Smile Само внимавай като чистиш калмарите да махнеш всичко вътре, включително малката прозрачна костичка и ги обели. Ако не са чистени, разбира се.

# 167
  • Мнения: 1 545
Polpo alla Luciana
В тенджера под налягане запържвате чесън в зехтин, после се маха, прибавят де октоподчетата /по-малки/, обезкостени черни маслини /малки/, доматен сос /passata/, затваря се и след като започне да свисти парата, се вари 5 минути, после се изключва и отваря внимателно, прибавя се половин чаша бяло вино, да изври, след което се посолява и пак се затваря, вари се още 5 минути. Сервира се с магданоз

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 21:20 от dessita

# 168
  • Мнения: 2 439
А изобщо в България намират ли се мини октоподчета? Никога не съм срещала... Аз лично не съм фен на октопода, за разлика от ММ. Но много го обичам на паста фрутти дел маре! Ще пусна рецепта по-късно

# 169
  • MI
  • Мнения: 11 890
Polp alla Luciana
В тенджера под налягане запържвате чесън в зехтин, после се маха, прибавят де октоподчетата /по-малки/, обезкостени черни маслини /малки/, доматен сос /passata/, затваря се и след като започне да свисти парата, се вари 5 минути, после се изключва и отваря внимателно, прибавя се половин чаша бяло вино, да изври, след което се посолява и пак се затваря, вари се още 5 минути. Сервира се с магданоз
Любимо Heart Това е първата рецепта с октопод, която научих. Само да добавя, че ако някой го е страх като мен от тенджерата под налягане, спокойно може да го направи в обикновен тиган. Ако искате да е красив октопода го обърнете с главата надолу, забодете с нещо и потопете и извадете бързо от олиото на няколко пъти - буквално за секунди. Така се навиват пипалата и се получава нещо такова:
Скрит текст:
При варене за други рецепти пак така се прави за същия резултат - бързо потапяне във врялата вода. Е, с олиото се омазва всичко, разбира се, но пък е красиво (след като изчистиш). Joy

Може би в някой от гръцките магазини може да се намерят, но не съм сигурна.

# 170
  • Мнения: 1 545
В тенджерата под налягане става просто по-бързо, в обикновена терджера или тиган увеличете времето на готвене

# 171
  • София
  • Мнения: 10 825
Записвам се в темата. И искам да благодаря на nelig за изключително лесната и вкусна рецепта за паста с тиквички и скариди. Рецептата надмина очакванията ми и всички вкъщи си облизваха пръстите.
Почерпих и идеята за комбинаццията на боб и миди и направих рецептата, която са правили от бон апети за паста с боб и миди. На мен и на малкият ни син много ни хареса. Останалите вкъщи не одобриха ястието, но те се мръщят на миди по принцип, така че предполагам това им е проблема.

# 172
  • Мнения: 1 545
Съжалявам, че ще прозвучи заяждащо, но както преди спомена Нели, италианската кухня е много семпла, и съответно всяка промяна обърква всичко.
За паста с боб има различни  варианти, но в общи линии вариациите са със или без домати. Основното е, че пастата се вари  ВЪВ боба, задължително. Целина също няма, зеленията е магданоз.
Показаното във видеото е много различно от неаполетанската паста е фаджоли

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 21:20 от dessita

# 173
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз не претендирам че рецептата е неаполитанска. Казах, че е рецепта на Бон апети и затова съм дала и линк

# 174
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Здравейте, и аз да споделя как ми се получиха нещата от рецептите дадени тук.Правихме тирамису.Разкошен крем,добавихме и марсала само,че сложихме повече бишкоти и останаха малко сухи.
За другия път,ще направим крема в двойна доза.
Импепата ди коцце-разкошно се получи само,че използвахме един испански доматен сос,който напомня на нашата лютеница,която е фино смляна.Сам по себе си е много вкусен,но е доста силен за италианската  кухня.В рецептата соса трябва да се получи редичък,а при нас беше като манджичка Blush
Правихме и паста с черни миди,но там вече аз съм майстора,защото съм ги приготвяла много пъти и станаха много вкусни.

# 175
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Споделям и една от любимите ни рецепти:коцце ди бианко.
В дълбока тенджера,запържвам 2-3 скилидки наситнен чесън + една люта чушчица на малки парченца без семките.Добавям около 2 килограма черни миди и ги заливам с около 150 мл бяло вино-важно е то да е хубаво! Не се слага вода.Мидите си пускат доста такава.
Слагам капака и около 5-6 мин. се готвят така на пара.Когато са вече готови ги свалям от котлона и ги наръсвам с наситнен пресен копър.
Да ви е сладко Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 21:59 от Nina_Z

# 176
  • София
  • Мнения: 12 782
Аз редовно правя сладкиш от района Пйемонт от рода на крем-карамела, но обогатен с аромата на ром и смляни амарети и евентуално какао: Бял Бунет (Bunet bianco)

# 177
  • MI
  • Мнения: 11 890
Онна, пастата задължително в боба, заради нишестето, става по-кремообразно. Десита много точно е обяснила, в общи линии в рецептата която бях дала горе добавяш паста, без да се добавя нищо друго. Пробвай, сама ще видиш разликата. Simple Smile

Нина, само домати, обикновени консервирани или пресни домати. Не сосове, лютеници и т.н. Прост домат без подправки.

Копър в Италия няма, не се продава дори. Има финокиетто, което изглежда по същия начин, но има анасонов привкус и крайният резултат е коренно различен. Страхотна паста правят с него в Сицилия.

Радвам се че са ви се получили добре рецептите и са ви харесали! Hug

# 178
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Онна, пастата задължително в боба, заради нишестето, става по-кремообразно. Десита много точно е обяснила, в общи линии в рецептата която бях дала горе добавяш паста, без да се добавя нищо друго. Пробвай, сама ще видиш разликата. Simple Smile

Нина, само домати, обикновени консервирани или пресни домати. Не сосове, лютеници и т.н. Прост домат без подправки.

Копър в Италия няма, не се продава дори. Има финокиетто, което изглежда по същия начин, но има анасонов привкус и крайният резултат е коренно различен. Страхотна паста правят с него в Сицилия.

Радвам се че са ви се получили добре рецептите и са ви харесали! Hug
Ето такива съвети харесвам аз Stuck Out Tongue Winking Eye

# 179
  • Мнения: 2 439
Аз съм намирала копър в Рим, но е трудно, наистина.

Момичета, разбирам ви чудесно, че искате да покажете автентичната италианска кухня, но не виждам нищо лошо някой да си измени рецепта или пък да не е точно традиционна. Наистина малко грубо звучите в забележките си. Възможно е и да е, защото няма как да ви чуем интонацията, която може би не е заядлива, но от стилът на писане така се усеща . Казвам го с най-добри чувства Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт