ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 440
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 180
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ама аз със сигурност не се заяждах сега, просто така пиша по принцип, особено ако нямам много време или съм уморена -  кратко и по същество, без да се обяснявам много. По-добре да кажа защо нещо не е или е ОК, с конкретни кратки съвети, отколкото дълго и объркано и накрая да няма практически резултат. Simple Smile

# 181
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Няма проблеми момичета.Добре си върви темичката.И да има критика,ако е градивна мисля,че никой няма да се сърди
Вижте на какво попаднах http://ricette.giallozafferano.it/Spaghetti-con-le-cozze.html Хубавото е,че и без език нагледно показват приготвянето на ястията и това е много добре

Последна редакция: сб, 17 фев 2018, 10:51 от Nina_Z

# 182
  • Мнения: 1 545
Не го приемайте като заяждане. Аз пък това не разбирам, защо все така се приема. Предполагам, че вероятно защото ние нямаме кулинарна традиция, по ред (основно исторически) причини, нямаме основни рецепти, а разни вариации на тема, и сигурно за това не е лесно да се разберем.
Представете си например някой да ви нареже на дребно финокио, да го обърка с кисело мляко и... розмарин, и да ви го представи за таратор. Нещо такова и една "изменена" италианска рецепта.
Без лоши чувства, но ако искате италианска кухня, Нели,  аз и други живеещи отдавна в Италия или с роднини италианци можем да ви помогнем. Иначе с търсачката "италиански рецепти" в български сайтове си харесайте нещо и си го пригответе, и сигурно ще е вкусно, спор няма, просто не може да се нарича  италианско. Не е "италианска кухня" всичко, в което има паста. Във Фейсбук напоследък съм се нагледала на видео рецепти с някакви макарони, които само някой американец може да хапва....

# 183
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Аз съм намирала копър в Рим, но е трудно, наистина.

Момичета, разбирам ви чудесно, че искате да покажете автентичната италианска кухня, но не виждам нищо лошо някой да си измени рецепта или пък да не е точно традиционна. Наистина малко грубо звучите в забележките си. Възможно е и да е, защото няма как да ви чуем интонацията, която може би не е заядлива, но от стилът на писане така се усеща . Казвам го с най-добри чувства Simple Smile
Бързо разказвай как посрещнахте свекърите и какво сготвихте? Stuck Out Tongue Winking Eye
И рецептичките да ни напишеш.

# 184
  • Мнения: 2 439
Dessita, напълно съм съгласна с теб. Когато става въпрос за напълно видоизменена рецепта (например да се слага сметана в карбонара соса) е добре да се посочи, че никой италианец не би сложил сметана в карбонарата си, но когато изменението е минимално, може би няма нужда да го критикуваме остро. Аз лично често видоизменям някои италиански рецепти и даже свекърва ми понякога заимства, защото много й харесват. Това исках да кажа за видоизменянето. Иначе аз ни най-малко не съм се засегнала, защото не уча рецептите от сайтове, а от първоизточника 😆

# 185
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Момичета,аз имам пак въпросчета.Италианците имат ли изобщо рецепти със сметана-не става въпрос за сладкиши.
Знам,че се използват различни сортове домати според тяхната киселинност,но при нас няма това разнообразие.Освен с малко захар,с какво друго да смекча тази кисела жилка?
Какъв доматен сос или доматен концентрат използвате за пицата?

Последна редакция: сб, 17 фев 2018, 11:30 от Nina_Z

# 186
  • Мнения: 1 545
Разбира се, Сноуче,  така е. В случая говорим за основни неща, като копър и миди. Преди няколко години бяхме на почивка със свекърите в Св. Константин и Елена, и в морската градина във Варна си поръчахме миди, без да знаем, че в България ги правят с копър. Е познай кой ги яде...
Нина, има много рецепти със сметана за готвене

# 187
  • Мнения: 1 545
Пенне със сметана, прошуто и гъби. Лесно и бързо. Запържвате гъби, може пресни (задушават се),най лесно е с такива от кутийка,  прошуто котто, нарязано на тънко, и сметана. Сол на вкус. Сварява се пастата, до половината време, след което се досварява в соса, прибавяйки по малко вода от тази, в която е вряла до тогава, и при често разбъркване. Поднася се с пармиджано.
Аламинут.

# 188
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Разбира се, Сноуче,  така е. В случая говорим за основни неща, като копър и миди. Преди няколко години бяхме на почивка със свекърите в Свищов. Константин и Елена, и в морската градина във Варна си поръчахме миди, без да знаем, че в България ги правят с копър. Е познай кой ги яде...
Нина, има много рецепти със сметана за готвене
О,чудесно се връзва копъра с мидите,особено по начина в който ви написах рецептата.Лятото,от хладилника,студени са изключително  свежи и много вкусни.Деси,по заведенията при нас ги правят с бульон-Маги мидите,което си е кощунство.Да не би това да ги е отказало да хапнат?

# 189
  • Мнения: 1 545
Опитахме ги, разбира се, но само дотам. Бяха просто покрити с копър, който е чудесна подправка, аз го харесам, но е много силен и просто покрива изцяло аромата на основата. В таратор например придава аромат (краставицата няма, нито пък киселото мляко), но не може да убиеш аромата на мидите. Но ми е ясно, че който не го е опитвал по друг начин, и е свикнал така, си му харесва. Просто са миди по.... Варненски, а не импепата ди  коцце. Нищо лошо няма.

# 190
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Опитахме ги, разбира се, но само дотам. Бяха просто покрити с копър, който е чудесна подправка, аз го харесам, но е много силен и просто покрива изцяло аромата на основата. В таратор например придава аромат (краставицата няма, нито пък киселото мляко), но не може да убиеш аромата на мидите. Но ми е ясно, че който не го е опитвал по друг начин, и е свикнал така, си му харесва. Просто са миди по.... Варненски, а не импепата ди  коцце. Нищо лошо няма.
О,не!Не казвам,че са импепата.Това е друго ястие-коцце ди бианко,само,че вместо магданоз е копъра

# 191
  • София
  • Мнения: 12 799
Не го приемайте като заяждане. Аз пък това не разбирам, защо все така се приема. Предполагам, че вероятно защото ние нямаме кулинарна традиция, по ред (основно исторически) причини, нямаме основни рецепти, а разни вариации на тема, и сигурно за това не е лесно да се разберем.
Представете си например някой да ви нареже на дребно финокио, да го обърка с кисело мляко и... розмарин, и да ви го представи за таратор. Нещо такова и една "изменена" италианска рецепта.
Без лоши чувства, но ако искате италианска кухня, Нели,  аз и други живеещи отдавна в Италия или с роднини италианци можем да ви помогнем. Иначе с търсачката "италиански рецепти" в български сайтове си харесайте нещо и си го пригответе, и сигурно ще е вкусно, спор няма, просто не може да се нарича  италианско. Не е "италианска кухня" всичко, в което има паста. Във Фейсбук напоследък съм се нагледала на видео рецепти с някакви макарони, които само някой американец може да хапва....

Ей хора, не разбрахте ли, че в българските сайтове няма как да намерите истинска италианска рецепта (без лоши чувства), с изключение на темата, в която пишем в момента на този форум и то само на няколко съфорумки.  Stop

# 192
  • Мнения: 1 545
Нина, наистина с най-добри чувства, а не от заяждане:
1.Cozze in bianco или  impepata di Cozze е едно и също и е типично от Кампания, т.е.  Неаполетанско. Позволи ми да знам повече за това. Варианта в доматен сос е типичен за Пулия.
2.В Италия по принцип копъра почти не се използва за готвене, изобщо не е типичен. Cozze винаги са придружени от магданоз.
Няма лошо да си ги правиш с копър, щом ти харесва, но това НЕ е италианска рецепта.
Моля те, не ме разбирай погрешно. Прочети примера ми с таратора. Копъра не е вариация, а коренно изменение на рецепта.

По въпроса за доматения сос за пица - ако е много кисел, само с малко захар. Тук по принцип не се прави, вероятно самите домати не са от коселеещите. Ползва се Polpa di pomodoro.

Последна редакция: сб, 17 фев 2018, 11:51 от dessita

# 193
  • MI
  • Мнения: 11 890
Сега, ако на някой му харесва, дда си прави мидите с копър - лошо няма. Но не, това не е италианска рецепта, просто защото те нямат копър. Не виждам защо е цялоти тръшкане, все едно да кажа че рецепта с чиме ди рапа е българска, при условие че зеленчукът е на практика непознат у нас. Ето това е финокиетто, извинявам се за лошата снимка (връщам се от пазара, това са ми седмичните зеленчуци):

Сметаната само да отбележа че не е заквасена, която масово се използва у нас, а тази течната.
Мисля че ако се ползват розови домати няма да има кисел привкус.

# 194
  • Мнения: 1 545
Ваня, може и да има, аз лично не търся от там. За да прецениш дали италианската рецепта е автентична, трябва да познаваш добре принципите на италианската кухня. Дори аз, която живея над 15 години тук,  примерно не претендирам, че ги познавам. Защото италианската кухня е регионална и мноооооооого варира. Не знам как се готви в Емилия Романя, освен Талиателле алла болонезе. Но познавам много добре Неаполетанската кухня. Не разбирам защо не приемате съвети, а се обиждате.

Общи условия

Активация на акаунт