Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 фев. 2018, 18:11 ч.

XXIII Зимни олимпийски игри Пьонгчанг' 2018 г.

 • 36 279
 • 299
 •   1
Отговори

Анкета

Кой спорт от зимната олимпиада ще следите с най-голям интерес

Опции:

 • София
 • Мнения: 8 315
Време е за най-голямото събитие за 2018 г. в световен план - Зимните олимпийски игри в Република Корея, които стартират след броени дни.
Официалното откриване ще е на 09.02.2018 г. петък, 13:00 ч.
Каналите, които ще предават пряко игрите са Евроспорт 1 и Евроспорт 2, както и БНТ 1 и БНТ HD.
Часова разлика: Пьонгчанг е 7 часа напред спрямо нас.

Пускам инфо за вски един спорт, нещо над което работех последните дни. Вижданията и прогнозите са мои и не ангажирам никого с тях.

Специални благодарности на Шошулчо за безценната си помощ върху инфото за фигурното пързаляне.  bowuu

Желая ви приятно гледане и нека си пожелаеми много положителни спортни емоции.  bowuu


Хокей на лед
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ice-hockey
  
родина: Канада
''Хокей'' идва от френското''hoquet,'' което означава''гега на овчар'' - първообраз на стика, използван от състезателите по време на игра. Сред имигрантските среди в Канада през 19 век се практикуват различни версии на този спорт, но първото писменно доказателство за хокея на лед като спорт е за играта на британски войници, разположени в Кингстън и Халифакс през средата на 1850 г. Двайсет години по-късно - през 1870 г., ученици и студенти от Монреал създават правилата на надпреварата. В началото на 20 век играта е пренесена и в Европа под името ''канадски хокей.''
Хокеят е национален спорт, гордост и начин на живот за канадците. Това е спорт номер 1 също така и в Чехия, Словакия и Финландия. Изключително популярен и в Русия и Швеция, а също и в Швейцария и Германия. 1.724% от населението на Канада са официално регистрирани играчи в съответни клубове, което е нещо уникално по рода си. За Финландия този процент е 1.379, а за Чехия 1.075
Безспорно това е най-чакания и атрактивен спорт в програмата на зимните олимпиади, не само защото е единствения класически колективен спорт, но и защото по-зрелищност и динамика няма равен на себе си в световен план.
За огромно съжаление на всички фенове и любители на този уникален спорт, NHL и IOC не се споразумяха и на предстоящата олимпиада в Пьонгчанг няма да видим най-добрите хокеисти в света, което е огромен удар по този спорт и по престижа на самата олимпиада. Отборите участници няма да играят дори с четвъртите си по сила отбори... Този факт дава много сериозно предимство на Европа и по-точно Русия, която ще е представена под неутрален флаг или по-точно под флага на МОК с петте преплетени кръга и уникалното име: ‘‘Олимпийски атлети от Русия.‘‘ Там всичко най-добро и годно от КХЛ ще бъде вдигнато на крака с една единствена цел – заветното олимпийско злато!
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
  
1. Канада - 9 титли
2. Русия (СССР/ОНД) - 8
3. Швеция - 2
3. САЩ - 2
5. Чехия - 1
5. Великобритания - 1
  
Жени
  
1. Канада - 4 титли
2. САЩ - 1
  
  
Кърлинг
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/curling
 
Кърлингът е един от петте оригинални зимни олипийски спорта. Един от най-старите и един от малкото останали максимално чисти до същността си. Без комерс, без бумкейкърси игри. Повечето от практикуващите го спортисти си имат други професии, с които си изкарват хляба. Малцина са тези, които са забогатели покрай този спорт и то това е свързано с магазини за продажба на кърлинг аксесоари или центрове за обучение и игра за удоволствие.
Родина на този спорт е Шотландия и буквално означава - 'извивам се, въртя се‘
В Шотландия се играе кърлинг още през 15, 16 век, което прави този спорт един най-старите, които съществуват изобщо в света.
Любопитното е, че официално първият спортен клуб в историята е именно по кърлинг, а не по футбол или ръгби. Това е най-старият спортен клуб в света - ''Килсит" - основан през 1716 година, съществуващ и до ден днешен. Камъните с които се играе този спорт се правят само от специален гранит добиван единствено в горичката на китният Ейшър в Шотландия.
В момента кърлингът е най-популярен в Канада където това е национален спорт, като се практикува масово и семейно.
Топ фаворити и при мъжете и при жените са отборите на Канада, но специално при мъжете, култовия Никлас Един се очаква да даде сериозен отпор на Кевин Куи и компания и за мен даже си е фаворит номер 1 за златния олимпийски медал.
При жените Ийв Мюърхед (Великобритания a.k.a. Шотландия) и Ана Хаселборг (Швеция) са основната заплаха за Рейчъл Хоуман и сие от канадския отбор. Внимание и към швейцарките и китайките.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
Мъже
 
1. Канада - 3 титли
2. Швейцария, Норвегия и Великобритания (или по-точно Шотландия) - 1
  
Жени
 
1. Канада и Швеция - 2 титли
2. Великобритания - 1
  
  
Фигурно пързаляне
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/figure-skating
 
Ако леката атлетика е царицата на летните спортове, то фигурното пързаляне е красивата принцеса на зимните.
 
Родина: Англия.
Възниква през средата на 19 век. Но модерното и познато нам фигурно пързаляне се формира в САЩ.
Фигурното пързаляне е сред първите зимни олимпийски спортове, един от петте оригинални такива. Далеч преди първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. в Шамони, в Лондон през 1908 г. леденият спорт е част от Летните олимпийски игри. Първоначално състезанията са за мъже, жени и двойки (които са прародителя на сегашните спортни двойки). Танцовите дуети са включени в олимпийската програма чак през 1976 г. в Инсбруг. Името на спорта идва от рисуването на фигури по леда. В последствие пързалянето се развива с включването на скокове, пируети и различни видове стъпки, за да се стигне до сегашния му вариант.
 
Кънките са познати на хората от дълбока древност и първоначално са били просто средство за предвижване. След това постепенно се развиват и разрастват, като започват да се използват и за забавления и състезания.
Когато се появяват първите железни кънки може да се каже, че се появава и фигурното пързаляне и започва неговото развитие. Създават се първите любителски клубове, провеждат се първи организирани състезания по "рисуване" на фигури по леда, като състезателите поддържат през това  време красива и естетична поза на тялото. Целият нараснал интерес и активност налага международно организиране към края на 19-и век. През 1871 година се провежда първият кънки-конгрес на който фигурното пързаляне е признато като спорт, а през 1891 г се провежда и първият европейски шампионат.
1892 г. е създаден ISU - международния кънки съюз- за организиране и ръководене на спортни състезания. През 2017 г. организацията отбеляза своят 125-и юбилей.
1896 г. организацията провежда първи световен шампионат - в Санкт Петербург и това събитие става ежегодно състезание. Първите 10 години само с дисциплината мъже. През 1906 г. на световното в Давос вече има и състезание за жени.
През 1897 г. е дефинирана дисциплината спортни дуети.
Първата олимпиада за фигурното пързаляне е през 1908 г. на летните ОИ в Лондон с 4 състезания - мъже, жени, спортни дуети и дисциплина която на следващите ОИ отпада -  мъже-фигури. Първите олимпийски шампиони са съответно Улрих Салхов, Madge Syers, Анна Хюблер-Хайнрих Бургер и Николай Панин. Следващите 12‘ ОИ са с по 3 дисциплини, за да се стигне до 1976 г. - зимните ОИ в Инсбрук - с класическите 4 дисциплини, като първите олимпийски шампиони в танците са Людмила Пахомова/Александър Горшков. През 2014 г. на зимните ОИ в Сочи се даде началото и на отборния турнир, който по традиця стартира преди официалното откриване на игрите.
В Пьонгчанг ще видим по 30 състезатели в сингъл дисциплините мъже и жени, 22 спортни дуета, 24 танцови дуета и 10 отбора в отборния турнир. По 2 изпълнения за всяка дисциплина- кратка и волна програма – short and free.
В зависимост от снимащите на екрана в различен формат в реално време ще виждаме малка част от оценяването на даденото изпълнение с абревиетури от латински букви, за това съвсем кратко упътване коя какво e поне от картините от състезанията този сезон.
В края на изпълнениято състезателя получава оценка от  2 съставни Technical Elemments и Presentation. Съответно "първа и втора оценка" / "техническа оценка и компоненти". Техническата оценка в общи линии мисля, че е ясна какво означава и как се формира, като за нея ще можем да следим в реално време. Втората оценка е т.нар. Program Component Scores (PCS) и включва 5 пункта (петте компоненти на програмата), като тя се поставя от съдийския панел и много често е субективна. Тя съдържа:
1. SS Skating Skills - ниво на пързаляне
2. T Transitions - свръзки в програмата. 3.
3. PE Performance.
4. CO Composition .
5. INT Interpretation of the Music.
SP/FP Score e съответно крайната оценка за кратка / волна програма. Пред нея може да има SB - информация че това е най-високата оценка на дадения състезател в настоящия сезон до тук. Ако има наказателна точка/и тя се изписва като Deductions.
От началото на този сезон сме масово на екрана и с повече надписи по време на дадено изпълнение. То също варира като съдържание и дизайн в зависимост от снимащите. Наименование на елемента - възможно най-кратко и с цифра означено нивото на трудност на изпъления елемент. Това съдържа BV - базова стойност на оценения елемент. GOE- коефициент на /за изпълнениято на елемента (+/-) - Grade of Execution. Current - текущата техническа  оценка- тя расте по време на изпълнението след всеки елемент. LEADER- техническата оценка на временния водач в класирането.  
 
Фигурното пързаляне се разви страшно много през последните 4 години и в момента е в някакъв пик, като на почит са страшно многото четворни скокове при мъжете, нещо немислимо за миналото.
Ще станаем свидетели на два четворни в крактка програма и по 3/4/5/6 във волна?!
Конкуренцията ще е жестока във всяка една дисциплина, а прогнозите нещо изключително трудно.
 
Мъже:
От 30 участника, 19 ще са дебютанти, а настоящия олимпийски и световен шампион – най-голямото явление в този спорт от Алексей Ягудин насам – Юзуру Ханю има редкия шанс да пренапише историята и да се превърне в икона на този спорт ако дублира златото от Сочи, защото дубъл при мъжете не е имало от 1952 г. когато Дим Бътън (САЩ) защити титлата от 1948 г.
Ханю е двукратен световен шампион, с невероятните 4 титли от финал на Гран при (еквивалент на футболната ШЛ) и държи трите световни рекорда, за кратка програма, волна програма и общ сбор.
‘‘Ветераните‘‘ на тези игри ще са сребърният медалист от Сочи, Патрик Чан (трикратен световен шампион), настоящият бронзов медалист от Сочи - Денис Тен (Казахстан) и Михал Брезина (Чехия) – за тях това ще са трети олимпийски игри.
Топ фаворитите са ясни.
Юзуру Ханю (който обаче ще е една загадка, тъй като получи контузия при единственото си появяване през сезона на първото Гран при и от тогава не се е явявал на нито едно официално състезание), като няколко дни преди старта на олимпиадата оповести, че ще пропусне и отборната надпревара.
Хавиер Фернандес от Испания (двукратен световен и шесткратен европейски шампион), за който това ще е последен шанс за каквото и да било олимпийско отличие.
Шома Уно от Япония – едно от напиращите млади лъвчета. С най-силния резултат в историята във волна програма след Юзуру Ханю, любимец на съдиите и лично за мен огромна заплаха за 1-то място, особено ако играе чисто.
Нейтън Чен от САЩ. Това е символът на сегашното модерно мъжко фигурно пързаляне. Човекът четворен скок. Нейтън е известен с това, че четвоирните му скокове са повече от тройните, нещо абсолютно нереално. Чен е без загуба през този сезон и на хартия е фаворит номер 1. Нейтън стана първия фигурист в историята представил пет различни четворни скока в една програма?! А именно: четворен тулуп ; четворен ритбергер ; четворен флип ; четворен лудз и четворен салхов?!
Трябва да се внимава и за Боян Дзин от Китай (победител от четирите континента) ; Михаил Коляда от Русия (с вечния въпрос, кога ще успее да скочи четворен лудз в състезание) и Винсент Джоу от САЩ.
 
Жени:
30 участнички, само 7 с олимпийски опит зад гърба си и рекордните 23 дебютантки. Абсолютен ветеран, особено за този спорт е вечната Каролина Костнер, за която това ще е рекордна четвърта олимпиада!
При жените също имаме усложняване на програмите, увеличаване на комбинациите троен/троен, изобщо конкуренцията е много силна и ни очаква люта битка за мечтания подиум.
Топ фаворитките за златния медал са двете руски матрьошки – Евгения Медведева и Алина Загитова. Ако не направят някакви невероятни глупости, което лично мен ме съмнява, то за останалите борбата ще е за бронзовия медал.
Медведева само допреди няколко месеца беше може би с най-ясния и сигурен златен олимпийски медал. Двукратна световна и европейска шампионка, двукратна победителка на финала на Гран при, без загуба от 2 години + във всички възможни състезания и турнири, държаща трите световни рекорда за кратка програма, волна програма и общ сбор. Изобщо идилия, докато не се появи новото руско чудо в този спорт, Алина Загитова, която след световната титла за юноши започна да мачка наред и при жените, като направи и немислимото. На ЕП в Москва преди няколко седмици, Загитова победи самата Медведева и нанесе изключително силен психологически удар. Загитова е някакъв еквивалент на Нейтън Чен при мъжете. Човек каучук, подскачащ пумпал, който няма спиране и умора. Алина е известна и уникална и с това, че всичките и скокове във волната програма са в нейната втора част за което печели и 30% допълнителен бонус при точкуването на елемента.
В борбата за бронза ще видим широк спектър участнички, всяка с шанс при определено стечение на обстоятелствата - Каори Сакамото, Кейтлин Озмънд, Габриела Делмън, Сатоко Миахара, Мираи Нагасу, Брейди Тенел, Каролина Костнер, Мария Сотскова и Карън Чен.
 
Спортни двойки:
Тази дисциплина, често подценявана в близкото минало в момента е в някакъв ренесанс и е изключително атрактивна, като и тук нещата се усложниха до безкрайност. Като атракция за обикновения телезрител, който гледа фигурно пързаляне веднъж на 4 г. то мъжете и спортните двойки ще са атракция номер 1.
Тук средната възрастова граница е по-висока, има много повече опит и по-малко абсолютни дебютанти, само 11 такива.
При спортните двойки са и двата феномена във фигурното пъррзаляне - Альона Савченко и Хао Джан, за които това ще са пети зимни олимпийски игри с трети различен партньор, нещо нереално и немислимо. Само поклон пред такива спортисти.
Ако при жените и танците имаме надпревара с два коня и всички останали, то тук и при мъжете ще е най-непредвидимо в спора за призовата тройка. И ако при мъжете вододела ще са четворните скокове, то при спортните двойки ще са паралелните скокове. Все пак топ фаворитите са китайците Суй Венцзин/Хан Цун (моите лични фаворити) и ''германците'' Альона Савченко/Бруно Масо - новите сензационни световни рекордьори във волната програма.
Останалите претенденти: Евгения Тарасова/Владимир Морозов, Ванеса Джеймс/Морган Сипре, Мегън Дюамел/Ерик Радфорд и Ксяу Ю/Хао Джан.
 
Танци на лед:
От 24-те дуета, 9 имат опит на ОИ, а 15 са дебютанти.
И тук по подобие на женската надпревара имаме два дуета, които са с много, много над останалите. Габриела Пападакис/Гийом Сисерон (Франция) и Теса Върчу/Скот Мойер (Канада) са в своя собствена лига и ще е истинска сензация ако изхвърчат от първите две места в крайното класиране. През този олимпийски сезон французите определено имат леко предимство и победиха Теса и Скот на финала на Гран при. Съдиите ги харесват повече и колкото и да изостават в кратката програма, във волната наваксват като сбор точки и компоненти на програмата. Така че ако приемем, че двете супер опитни двойки не допуснат грешка, то определено лек фаворит са Габи и Гийом.
Пападакис/Сисерон са двукратни световни шампиони, но все още без олимпийски медал, докакто Теса и Скот са трикратни световни шампиони, златни медалисти от олимпийските игри във Ванкувър и сребърни от Сочи.
Световния рекорд в кратката програма е за Теса/Скот, а във волната и в общия сбор от точки е за Габи/Гийом.
В спора за бронза ще видим - брат и сестра Мая и Алекс Шибутани от САЩ, Медисън Чок и Ивън Бейтс (САЩ), Кейтлин Уивър/Андрю Поже (Канада), Анна Капелини/Лука Ланоте (Италия) и Екатерина Боброва/Дмитрий Соловьов (Русия)
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
  
1. Русия/СССР/ОНД - 27 златни медала
2. САЩ - 15
3. Австрия - 7
4. Германия/ГДР - 6
5. Великобритания и Швеция - 5
7. Канада - 4
8. Франция и Норвегия - 3
10. Япония - 2
  
  
Ски бягане
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/cross-country-skiing
  
Родина: Норвегия
Най-популярния спорт в Норвегия - местна религия и национална гордост. От векове норвежците се придвижват на ски, но самият спорт започва да се заформя през 18 век. Първите състезания по ски се провеждат през 1843 г. в Тромсьо, Норвегия.
През 1982 година се въвежда и т.нар. свободен стил, при който се използва кънковидната стъпка идваща от бързото пързаляне с кънки.
По принцип се смята, че именно норвежците са измислили първи ските или съвременните ски, т.е. способ за по-лесно и бързо придвижване по снега. Но това са легенди и няма как да се докаже. Защото има и други северни нации освен тях, но това е най-разпространената легенда. Любопитното обаче е, че към момента страната с най-много регистрирани ски бегачи на глава от населението е Канада.
 
Ски бягането е абсолютният класически и изчистен зимен спорт. Ако има спорт, който да дефинира най-чисто зимната олимпиада и нейният дух, то това е именно величественото ски бягане.
Естествено, това е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта с които тръгва всичко, но е любопитно че жените започват своето участие на ЗОИ чак през 1952 г. в Осло!
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се проведат 12 дисциплини, по 6 за двата пола. 10 индивидуални старта и 2 отборни.
 
При мъжете всички се питат ими ли някой, който може да спре новото невждано чудо в този спорт – Йоханес Клаебо от Новегия.
Според редица изтъкнати специалисти, това е най-комплексния състезател, който този спорт е виждал. Миналата година едва на 20 г. завърши 4 в крайното класиране за световната купа, нещо безпрецедентно, а този сезон постави два рекорда. 7 победи за световната купа до края на календарната година и 3 поредни победи в спринт.
Най-големите съперници на Клаебо ще са победителя от Тур дьо Ски, трикратния олимпийски шампион, легендарния Дарио Колоня от Швейцария, най-рафинираният класик, Алексей Полтаранин от Казахстан, Мартин Йонсруд Сундби от Норвегия (който има всичко, но не и олимпийско злато), Алекс Харви от Канада и Морис Манифика от Франция.
 
При жените ще е изключително оспорвано. Норвежките са раними и не така безапелационни, както в миналото, а специално този сезон, шведките са изключително опасни. Аз лично даже очаквам повече индивидуални отличия от Шарлоте Кала и Стина Нилсон, отколкото от норвежките Майке Касперсен Фала, Хайди Венг, Ингвилд Флугстад Йостберг и великата Марит Бьорген. Знам, звучи кощунствено, но така смятам.
Разбира се всичко това се дължи на годинките на кралицата на зимните спортове – единствената и неповторима Марит Бьорген, за която това най-вероятно ще е прощалният сезон и наказанието (което изтича след 1 месец) на Тересе Йохауг. Въпреки всичко именно от Бьорген очаквам да направи нещо значимо от норвежкия отбор, защото Йостберг и особено Венг са крайно неубедителни на подобни форуми (световни и олимпиади). Внимание и към финландката Криста Пармакоски и американките Джесика Дигинс и Санди Бьорнсен.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 42 титли
2. Норвегия - 40
3. Швеция - 29
4. Финландия - 20
5. Италия - 9
  
Мъже
 
1. Бьорн Дели (Норвегия) - 8
2. Гунде Сван (Швеция) - 4
2. Сикстен Йемберг (Швеция) - 4
  
Жени
 
1. Марит Бьорген (Норвегия) - 6
1. Любов Егорова (ОНД/Русия) - 6
3. Лариса Лазутина (ОНД/Русия) - 5
4. Раиса Петровна Сметанина (СССР) - 4
4. Галина Кулакова (СССР) - 4
  
  
Ски скокове
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/ski-jumping
  
Родина: Норвегия
Макар първият регистриран ски полет да е през 1600 г. в Полша то истинската родина на този спорт е Норвегия, където през началото на 19 век се разпространява в много бързи темпове. Началото дава норвежкия лейтенант Олаф Рай, който прави първия документиран ски скок, като се приземява на великите и немислими 9.5 метра... Това се случва през 1809 г. като невинно перчене пред неговите войници, нещо което лека-полека прераства в един от най-величествните и престижни зимни спортове.
Това е най-класическия зимен спорт заедно със ски бягането и бързото пързаляне с кънки или т.нар. Света троица на олимпийските игри
Има три шанци - малка (около 90 метра - 80/100), голяма (около 130 метра - 120/130), а най-големите шанци са за ски полети (над 185 м.), като световния рекорд за ски полет е дело на Щефан Крафт (Австрия) – 253.5 м.
 
На олимпиадата ще има 4 състеания по ски скокове. 3 при мъжете (малка и голяма шанца + отборно) и жени от малка шанца.
Голямата шанца си е класиката в този спорт, като с нея скоковете дебютират през 1924 г. От малката шанца на зимни олимпийски игри се скача от 1964 г. а отборната надпревара води своето начало от 1988 г.
 
Жените дебютираха на ОИ едва преди 4 години в Сочи, като абсолютен фаворит е норвежката Марен Лундби.
Голямото шоу обаче ще е при мъжете. Никога досега не е било толкова оспорвано и буквално няма да се знае нищо до последния момент.
И все пак основен фаворит е Камил Щох от Полша, който се е прицелил в рекорда на Симон Аман от 4 индивидуални златни медала. Щох в момента е с 2 златни медала отпреди 4 г. в Сочи.
Камил прави фантастичен сезон, с 4 от 4 победи за ‘‘четирите шанци‘‘ и е лидер във временното класиране за световната купа. Най-голямата заплаха за поляка са Рихард Фрайтаг от Германия и Даниел Андре Танде от Норвегия, който само преди няколко седмици стана двукратен световен шампион на ски полети.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Финландия - 10 титли
2. Норвегия - 9
3. Австрия - 6
4. Германия - 5
5. Швейцария - 4
6. Япония и Полша - 3
  
Мъже
 
1. Мати Никанен (Финландия) - 4
2. Симон Аман (Швейцария) - 4
3. Йенс Вайсфлог (Германия) - 3
3. Томас Моргенщерн (Австрия) - 3
5. Камил Щох (Полша) - 2  
  
  
Ски Алпийски дисциплини
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/alpine-skiing
  
Алпийските ски или така нареченото ски-спускане са олимпйски спорт от 1936 г. и оттогава неизменно са били част от Зимните Олимпиади.
Интересен факт е, че алпийските ски дебютират на Олимпиадата през 1936 г. с дисциплината - Комбинация (слалом и спускане). На следващите игри през 1948 дебютират и дисциплините Спускане и Слалом, като самостоятелни такива. През 1952 дебютира и Гигантския слалом, а Комбинацията изчезва.
От 1952 до 1984 алпийките ски са представени на Олимпиадите с трите си основни дисциплини - слалом, спускане и гигантски слалом.
През 1988 дебютира Супер-Джито и се връща комбинацията и така се поставя сегашния формат от 5 индивидуални дисциплини при мъжете и при жените.
Оригиналната комбинация (1 Спускане и 2 слалом-манша) се променя на Супер-комбинация (1 спускане и 1 слалом-манш) през 2010 и остава така и до днес.
Част от Олимпиадата става и така наречения Team Event (mixed), който обаче не е толкова популярен и престижен и голяма част от звездите го пропускат и се дава шанс на по нискоранкираните скиори.

Абсолютни лидери в алписйките ски са австрийците, за които това е национален спорт номер 1 заедно с футбола. Алпийските ски са широко практикувани в цяла Европа, Щатите, Канада, както и в по екзотични страни, като Австралия, Нова Зеландия, Чили, Перу, Мексико, Република Корея, Япония и др.
 
Това е най-популярния зимен спорт в световен мащаб и възниква като разновидност на класическото ски бягане. Името му се дава през 1880 г. в знак на почит към снажните и величествени европейски Алпи. Като изконната и класическа дисциплина е спускането. Този спорт е най-популярен в Австрия и Швейцария, това са и двете водещи сили в исторически план.
 
Ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. По 5 при мъжете и жените + отборния смесен тийм евент, който ще дебютира на предстоящите игри.
 
Мъже:
Големия въпрос е ще успее ли Марсел Хиршер да спечели първият си медал изобщо в историята? Никога не е бил в по-добра форма, така че ще е шокиращо ако точно в Пьонгчанг се провали.
Особено в гигантския слалом не се вижда кой реално може дори да му е равностоен. В слалома ще е по-сложничко, защото Хенрик Критоферсен може да го победи и има всичко за да го постигне, а защо не и Михаел Мат да се намеси и да стане тривиалното, двама се карат – трети печели!
Любопитно ми е големия Тед Лигъти какво ще направи в коронната си дисциплина (ГС) след като напоследък загатна за добра форма. Внимание в ГС и за Пинторо.
В комбинацията топ фаворит е Алекси Пинторо, но ако Хиршер се спусне на макс, то много трудно някой може да го спре и в тази дисциплина. Евентуално трябва да се внимава и за Шетил Йенсруд, Мауро Кавийзъл и особено Виктор Муфа-Жанден.
В скоростните дисциплини ще е мътна и кървава и всякакви прогнози са много трудни.
В супер джито фаворит номер 1 е Аксел Лунд Свиндал, който вече има 1 златен медал от Ванкувър’ 2010 в същата дисциплина. Веднага след него са Шетил Йенсруд и австрийците, Винсент Крихмайер, Ханес Райхелт, Матиас Майер и Макс Франц.
В спускането фаворит номер 1 няма. Там са трима, Беат Фойц, Свиндал и Доминик Парис. Но внимание към германците Томас Дресен (особено към него) и Андреас Сандер, към австрийците, Крихмайер, Майер и Райхелт и италианците, Петер Фил и Кристоф Инерхофер. Аз имам някакво гадно предчувствие, че Крихмайер ще спечели изненадващо златния медал.
 
Жени:
При жените ще е Америка срещу останалия свят. Перфектния сценарий за янките ще е 5 златни медала и към това са се прицелили ама да видим.
Линдзи Вон в спускането и супер джито и Мика Шифрин в останалите три дисциплини. Само че на хартия е много лесно...
В спускането все пак Линдзи изглежда наистина като фаворит номер 1, а и в момента е в поредица от две поредни победи за СК в тази дисциплина. GOAT Линдзи има само 1 златен медал поради много злощастни стечения на обстоятелствата през годините, така че надявам се, че сега съдбата ще и върне за всичко. Най-голямата заплаха за Вон в спускането е италианката София Годжа. Ако някой друг спечели извън тях двете ще е поредната олимпийска изненадка. И все пак внимание към Тина Вайратер и Корнелия Хютер.
В супер джито за Линдзи ще е по-тежко, там конкуренцията за златния медал е по-голяма. Освен Годжа и Лара Гут ще е основна съперничка за златото + Вайратер, Шмидхофер, Ребенсбург, Йохана Шнарф и особено Корнелия Хютер.
В комбинацията основен фаворит е Мика Шифрин, стига да завърши спускането, а попадане ли в топ 10, не виждам кой може да я спре. И все пак внимание най-вече към Уенди Холденер, както и за Марта Басино и вездесъщата Годжа.
В техничните дисциплини Шифрин е фаворит, но точно преди олимпиадата нещо се случи с нея и заваляха шокиращи загуби и отпадания, като фрапантно бе последното и отпадане в слалома, където водеше с цяла секунда и до финала и оставаха две врати... Загуби нещо топ форма Мика, така че специално в ГС ще бере големи ядове с форсираните Вики Ребенсбург (топ фаворит), Теса Уорли и Федерика Бриньоне. Внимание към Рагнхилд Мовинкел. Обикновено на олимпийски игри има големи изненади и в ГС и супер джито (най-вече гигантския) аз залагам именно на норвежката за потенциална голяма изненада.
В слалома Шифрин е в отделна лига и дори неуверена е абсолютен, тотален фаворит, като всичко освен златото ще е шок. Холденер все пак ще е най-голямата заплаха, както и Петра Влъхова и Фрида Хансдотер.
Американците възлагат много големи надежди на женския си алпийски отбор в голямата битка за медалите по нации с Норвегия, Канада и азиатската армада (Корея, Китай и Япония), така че да видим.
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Австрия - 34
2. Швейцария - 20
3. Германия - 17
4. САЩ - 16
5. Франция -15
6. Италия - 13
7. Норвегия - 10
8. Швеция - 5
9. Хърватска - 4
9. Канада - 4
  
Мъже
 
1. Шетил Андре Аамод (Норвегия) – 4 титли
2. Алберто Томба (Италия) - 3
3. Жан-Клод Кили (Франция) - 3
3. Тони Зайлер (Австрия) - 3
  
Жени
 
1. Яница Костелич (Хърватска) - 4
2. Врени Шнайдер (Швейцария) - 3
2. Катя Зайцингер (Германия) - 3
2. Дебора Компаньони (Италия) - 3
2. Мария Рийш (Германия) - 3
  
  
Биатлон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/biathlon
  
Родина: Норвегия.
Съвременният биатлон се заражда през 19 век в Норвегия като упражнение за войниците на негово величество кралят. Първото реистрирано състезание е проведено през 1767 г. а първия основан клуб е в Норвегия през 1861 г. Много любопитен исторически момент свързан косвено с този спорт се случва през 1930 г. когато финландската армия на ски с пушки изтласква шокираната руска армия от границата си при съотношение на войските 10:1 в полза на руснаците.
Биатлона присъства на всички олимпиади, но като демонстративен спорт. Чак през 1960 г. се включва официално в програмата на зимните олимпийски игри.
 
На предстоящата олимпиада в Пьонгчанг ще се раздадат 11 комплекта медали, по 5 при мъжете и жените и 1 за смесена щафета.
 
При мъжете ще станем свидетели на люта и кървава битка между феномена Мартен Фуркад и неговия наследник, Йоханес Тингес Бьо. Двамата тотално са окупирали генералното класиране и са в своя отделна лига. Фуркад през този сезон няма класиране извън топ 3?! Йоханес е с 8 победи за СК, а Мартен с 6, като единствения биатлонист пробил това менгеме е големия батко, Тарей Бьо. Цели 8 пъти Йоханес и Мартен завършваха на 1 и 2 място в стартовете от СК. Няма смисъл да казвам, че всичко това никога досега не се е случвало. Никога не е имало такова надмощие на двама състезатели над всички останали.
Разбира се цяла България ще тръпне и ще се надява на нещо значимо при мъжете, където имаме топ състезатели (Краси Анев и Владко Илиев), както и един опитен и никак не лош отбор, който има своите не малки шансове да попадне в топ 10, което ще е невероятно постижение.
 
При жените ще е по-трудно да се правят прогнози, защото абсолютно всичко може да се случи.
Лаура Далмайер все пак е основният фаворит, ясно и видно е вече, особено от последните състезания, че целия сезон на Далмайер е така подреден, че германката да е във върхова спортна форма точно за олимпиадата.
Освен нея в спора за призовите недали ще видим, Кайса Макарайнен (Финландия), Анастасия Кузмина (Словакия), Дария Домрачова (Беларус), Денисе Херман (Германия) и Тирил Екоф (Норвегия).
 
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Русия/СССР/ОНД - 21 титли
2. Германия/ГДР - 19 титли
2. Норвегия - 15
4. Франция – 6
5. Швеция и Беларус - 3
  
 
Мъже
 
1. Оле Ейнар Бьорндален - 8 титли
2. Свен Фишер (Германия) - 4
2. Рико Грос (Германия) - 4
4. Халвард Ханевалд (Норвегия) - 3
4. Емил Хегле Свендсен (Норвегия) - 3
4. Марк Кирхнер (Германия) - 3
4. Мики Грайс (Германия) - 3
 
Жени
 
1. Кати Вилхелм (Германия) и Дария Домрачова (Беларус) - 3 титли
  
  
Северна комбинация
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/nordic-combined
  
Много красив, класически зимен спорт, комбинация между ски скокове и ски бягане. За съжаление един от най-непопулярните зимни спортове в световен мащаб.
Родина, естествено Норвегия. Този спорт се заражда през средата на 19 век по време на традиционните ски фестивали в Норвегия. Първото официално състезание е през 1892 г. в Осло.
Този спорт е част от зимния парк още от първите зимни игри през 1924 г.
 
В Пьонгчанг ще се проведат класическките 3 състезания. Двете индивидуални дисциплини на малка/голяма шанца + 10 км. и отборната надпревара (голяма шанца + 5 км.)
 
Битката ще е свирепа между Норвегия, Германия и Япония.
Като цяло дойдат ли зимните олмипийски игри, норвежците мачкат, докато по световните купи обикновено печелят немците. Тук обаче ми се струва, че е крайно време Акито Уатабе (Япония) да вземе своето и да спечели мечтаното злато, особено след злощастното сребро в Сочи.
Топ фаворити: Акито Уатабе, Ян Шмид и Йорген Гробак от Норвегия, както и немците – Фабиан Ризле и Йоханес Ридзек.
 
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Норвегия - 13 титли
2. Германия/ГДР - 5
3. Финландия - 4
4. Австрия - 3
  
Мъже
 
1. Улрих Вехлинг (Германия) - 3
1. Феликс Готвалд (Австрия) - 3
1. Зампа Лайонен (Норвегия) - 3
4. Йорген Гробак (Норвегия) - 2
4. Фред Бьоре Лундберг (Норвегия) - 2
4. Бярте Енген Вик (Норвегия) - 2
4. Марио Щехер (Австрия) - 2  
  
  
Бързо пързаляне с кънки
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/speed-skating
 
Родина: Норвегия/Холандия
Класически зимен спорт. Един от оригиналните пет.
Тук е много сложно да се отсее коя страна е родоначалник. Споровете са много и в едната и в другата посока. Това е национален спорт за холандците. Там само футболът е по-популярен. Този спорт е с особена почит и в Норвегия естествено. А от останалите страни е най-разпространен и популярен в Канада.
Любопитно е, че Световната федерация по Кънки е основана през 1892 г. и е най-старата такава от всички зимни спортове.
Дължината на пистата е класическите 400 метра познати ни от леката атлетика, докато в шортрека (или буквално къса писта) е 112 метра.
През 16 век, хората в Холандия и Норвегия се пързаляли за удоволствие по замръзналите канали и езерца и така лека-полека се дава началото и на спортни надпревари. Любопитно е, че първият кънки спортен клуб обаче не е холандски или норвежки, а шотландкси - създаден в Единбург, Шотландия през 1763 г.
Първото световно първенство е организирано от Холандия през 1889 г.
Голяма роля за развитието на този спорт изиграва Канада, там през 1850 г. се измисля специфичното острие на кънката и тялото се накланя в добре познатата ни стойка за да има колкото се може по-малко съпротивление на въздуха.
Най-много регистрирани клубове и състезатели на глава от населението има в Холандия.
 
На 23-те зимни олимпийски игри ще се раздадат медали в 14 дисциплини, по 7 за двата пола.
 
Битката е ясна. Холандия срещу останалия свят. През последните три олимпийски цикъла, холандците тотално превзеха този спорт и настана тяхна династия.
Пита се кой ще спре Ирен Вюст, Марит Ленстра, Коен Вервай и легендата Свен Крамер. Разбира се има кой... Този сезон е по-различен и холандците, които сменяват поколенията имат сериозни проблеми, така че нищо чудно и да се пропукат здраво.
 
Жени
В спринта (500/1000 м.) фаворитки са Нао Кодаира (Япония), Ванеса Херцог (Австрия) и Каролина Ербанова (Чехия)
в класическите дистанционни дисциплини (1500/3000/5000) топ фаворитките са холандките, Ирен Вюст и Марит Ленстра, Михо Такаги (Япония), легендата Мартина Сабликова (Чехия) и канадката Ивани Блондин.
 
Мъже
В спринта трябва да внимаваме за Роналд Мюлде (Холандия), Хавард Лорентцен (Норвегия), Алекс Лакроа (Канада), Мика Поутала (Финландия), както и холандците Келд Найс и Кай Фербея.
В дистанционните бягания внимание към великия Свен Крамер (абсолютен фаворит на 10 000 м.), Коен Вервай (Холандия), Тед-Ян Бломен (Канада), Боб де Врийс (Холандия), Свере Лунде Педерсен (Норвегия).
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Холандия - 35 титли
2. САЩ - 29
3. Русия/СССР - 27
4. Норвегия - 25
5. Германия/ГДР - 16
6. Канада - 8
7. Финландия и Швеция - 7
  
Мъже
 
1. Клас Тюнберг (Финландия) - 5
1. Ерик Хейдън (САЩ) - 5
3. Йохан Олав Кос (Норвегия) - 4
3. Ивар Балангруд (Норвегия) - 4
3. Евгени Гришин (СССР) - 4
  
Жени
 
1. Лидия Скобликова (СССР) - 6
2. Клаудия Пекщайн (ГДР) - 5
2. Бони Блеър (САЩ) - 5
4. Ирен Вюст (Холандия) - 4
  
  
Шорттрек
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/short-track-speed-skating
 
Един от най-колоритните и атрактивни спортове. Шортрекът е малкият братовчед на кънки бягането. Това е изключително тактически и контактен спорт в който много често стават големи изненади.
Родина: Канада.
Шорттрекът се пръква във френска Канада в началото на 20 век, като първоначално този спорт се практикува само там и в САЩ, а впоследствие се превръща в инстинска наука в Република Корея и Китай. Като специално в Корея е сред най-популярните спортове изобщо.
Дебютът на олимпийски игри е през 1992 г. в Албервил.
 
В Пьонгчанг ще се разпределят 8 комплекта медала, по 4 при мъжете и жените.
Като национален спорт в Корея се очаква страшно много от местните звезди, като златния медал във всяка дисциплина е въпрос на национална чест.
Обърнете внимание на един ‘‘унгарец‘‘ с култовото име, Шандор Лю Шаолин
 
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Република Корея - 21 титли
2. Китай - 9
3. Канада - 8
4. САЩ - 4
5. Русия - 3
6. Италия, Япония и Австралия - 1
  
Мъже
 
1. Виктор Ан (Република Корея/Русия) - 6
2. Шарл Амлен и Марк Ганьон (Канада) - 3
  
Жени
  
1. Чун Лий Кунг (Република Корея) и Ванг Менг (Китай) - 4
  
  
Бобслей
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/bobsleigh
  
Родина: Швейцария/Англия
Култовия бобслей е един от оригиналните пет зимни олимпийски спорта и по-специално класическата четворка. Идва от английското 'боб' - плъзгам се. По принцип бобслея е измислен в Англия през 1860 г. но същинският спорт който ни е познат в момента е създаден в Швейцария към края на 19 век. Първият клуб по Бобслей е бил основан в Швейцария през 1897 г. в световно известния зимен курорт Сейнт Мориц, където през 1903 е създадена и първата писта в света.

Максималната скорост, която се допуска да се развива в улея е 135 км/ч. Така са устроени бобовете. Максималната тежест на един боб за четворка е 630 кг. На боб за двойка мъже е 385 кг. а за двойка жени е 340 кг. В една четворка имаме пилот (този, който управлява кормилото и всъщност е решаващата фигура), спирач и двама забутвачи/тласкачи.

В Пьонгчанг ще има три състезания. Четворка + двойка мъже и жени
При четворката ще имаме най-вероятно германски триумвират, с голямо предимство за четворката водена от доминатора Йоханес Лохнер, докато при двойките ще е по-оспорвано, защото канадецът Джъстин Крипс (въпреки че говорим за двойка/четворка винаги се изписва името на водача/пилота) прави невероятен сезон и Франческо Фридрих и Нико Валтер ще берат големи ядове.
И не, преди да ме питате култовата Ямайка няма да я има при мъжете...

При жените топ фаворитка е двойката водена от Кейли Хъмфрис, а много малко след нея е американката Елана Майерс Тейлър. Най-опасните германки са Стефани Шнайдер и Мариама Яманка.
Кейли Хъмфрис и Хедър Мойс са на път да сътворят история ако спечелят златото за трети пореден път след Ванкувър и Сочи.

История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 16 титли
2. Швейцария - 9
3. САЩ - 7
4. Италия и Канада - 4
6. Австрия, Великобритания и СССР - 1
  
Мъже

Тук властелини са легендарните Кевин Куске и Андре Ланге (пилот) с уникалните 4 златни медала.
  
Жени

Кейли Хъмфрис – 2 титли
  
  
Спускане с шейни
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/luge

Родина: Норвегия
Първи сведения за надпревара с шейни изследователите откриват още през 800 година в Норвегия. А първите състезания, за които има информация се състоят пак там през 1480 г. в Тромсьо и през 1552 г. в Ерцгербирге, Германия.
За първо състезание по спускане с шейни което вече е бащата на сегашният спорт се счита проведеното през 1883 г. състезание в швейцарския курорт Давос.
Любопотно е, че англичаните измислят боба, а норвежците шейните, но и двете дисциплини се заформят в модерния ни познат за нас вариант в Швейцария.
Дължината на трасето е от 1000 до 1300 м. при мъжете и от 800 до 1050 м. при жените.
Тук се развива и най-високата скорост в улейните дисциплини (Бобслей, Шейни и Скелетон) – до 140 км/ч.

В Пьонгчанг ще имаме 4 дисциплини, мъже и жени сингъл, двойка мъже и отборната надпревара, т.нар. ‘Тим рилей‘

В Корея всички очи ще са вперени във великия Феликс Лох, който може да влезне в историята с трета поредна олимпийска титла на сингъл и да задмине по златни отличия легендата Георг Хакъл.
Кой може да му попречи? Ще е истинско чудо това да се случи, но безспорно най-голямата заплаха за Лох ще е австриецът, Волфганг Киндъл.
При жените също много голям фаворит е германката Натали Гайсенбергер.
Изобщо в спортните шейни Германия е абсолютен властелин и всеки техен успех се приема като даденост.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. Германия/ГДР/ФРГ - 31 титли?!
2. Италия - 7
3. Австрия - 5
4. СССР - 1
  
Само двама спускачи с шейни имат 3 олимпийски титли и това са легендарния Георг Хакъл от Германия  и настоящия властелин Феликс Лох (естествено от Германия).
    
  
Скелетон
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/skeleton

Родина: Швейцария
Скелетон или спорт за луди. Ами къде другаде може да се види спорт в който се спускаш с главата напред при скорост от над 100 км/ч.
Швейцарски войници през 1882 г. измислят този спорт, като първите документирани състезания се провеждат в Давос и Сейнт Мориц през 1884 г.
Специфичното за този спорт е, че шейната, спускаща се по улея за бобслей се управлява само с движения на тялото, като максималното тегло на управляващия + шейната не трябва да надвишава 115 кг. за мъжете и 92 кг. за жените, а максимално предвидената скорост, която се допуска е от 120 км/ч.
В момента този спорт е най-популярен и практикуван в Канада.

В Пьонгачанг ще има две индивидуални дисциплини, за мъже и жени.

При мъжете абсолютен фаворит за олимпийското злато е корейската торпила – Сунгбин Юн, който от 7 старта за световната купа има 5 победи.
Веднага след това слагам култовите братя от Латвия, Мартинс (особено той) и Томас Дукурс, както и Аксел Юнг от Германия.

При жените също имаме изразен фаворит и това е Жаклин Лоелинг от Германия, а след нея трябва да се акцентира върху Елизабет Вате от Канада и Тина Херман от Германия.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)

1. САЩ - 3 титли
2. Великобритания и Канада - 2
4. Русия, Швейцария и Италия - 1

Няма спортист с повече от една олимпийска титла.

  
Ски свободен стил
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/freestyle-skiing
 
Родина: Норвегия
Заформя се като спорт през 30-те години на 20 век в Норвегия, когато някои скиори започват да правят акробатични изпълнения по време на тренировки в ски бягането.
Но в момента най-много практикуващи този спорт има в Канада, която е нещо като втората родина на този спорт и неговото развитие през годините.
За първи път състезание по ски свободен стил е организирано през 1971 г. в Аспен, Колорадо. Чак през 1992 г. дисциплината е включена в олимпийската програма.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали, по 5 за двата пола.
 
Класическата дисциплина, символ на този спорт са бабуните, където топ фаворит е доминатора в световната купа, канадецът Микаел Кингсбъри
При жените фаворит номер 1 е американката Жаелин Кауф.
Като цяло се очаква американците да спечелят най-много златни медали, като основната конкуренция ще е от Канада, Китай, Беларус, Франция и Швейцария.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. Канада и САЩ – 8 титли
3. Австралия, Беларус и Швейцария – 3
6. Франция и Норвегия - 2
  
Като млад олимпийски спорт не е учудващо, че единствения спортист с 2 златни медала (и за двата пола) е канадецът, Александър Билодо спечелил бабуните през 2006 и 2014 г.
  
  
Сноуборд
https://www.pyeongchang2018.com/en/sports/snowboard
 
Родина: САЩ
През 60 и 70-те години на 20 век в САЩ се заражда и развива сноуборда - съчетание от скейтборд, сърф и каране на ски.
Легендата гласи че през 1965 г. американския инженер, Шърман Попен приспособил първия сноуборд в света за двете си дъщери, за да карат по-безопасно. Човекът просто закрепил двете ски и сложил въже в единия край, за да имат дъщерите му повече контрол и сигурност. Той нарекъл своето изобретение – ‘’Снърф’’ като комбинация от думичките ‘Сноу’ и ‘Сърф’ И само година по-късно Шърман, патентовайки своето откритие става милионер, като разпродава близо 1 млн. бордове в САЩ.
Този спорт е изключително популярен в щатите, но много бързо се разраства по цял свят.
Сноубордът прави своя дебют на олимпийски игри в Нагано през 1998 г.
В Пьонгчанг ще се раздадат 10 комплекта медали – по 5 за двата пола.
Като атракция със сигурност сноуборда е един от най-чаканите, гледани и интересни спортове от зимната олимпийска програма, особено халфпайпа и крос борда.
 
Тук всички очи ще са вперени към ‘’домата’’ Шон Уайт. Легенда и институция в този спорт и изобщо в зимния олимпийски парк, Шон Уайт идва за третия си златен олимпийски медал, като основните му съперници ще са японските камикадзета, Аюми Хирано и Юто Тоцука и разбира се шампионът от Сочи, следващото ниво в този спорт, ‘’Айпод’’ Юри Подлатчиков от Швейцария, който обаче претърпя тежка контузия и така и не намери топ формата си.
Другият голям въпрос е дали Вик Уайлд ще повтори подвига си в паралелните слаломи от Сочи и в Пьонгчанг.
  
История на ЗОИ (зимни олимпийски игри)
 
1. САЩ – 10 титли
2. Швейцария – 7
3. Франция и Канада – 3
5. Русия - 2
  
Тук единствените с по 2 златни медала от ОИ са само мъже и това са:
Американците Шон Уайт и Сет Уескот, скандалният американец Вик Уайлд, който взе руски паспорт за Сочи’ 2014 и швейцарецът, Филип Шох.

# 1
 • Мнения: 22 591
Благодаря за темата.
Ще следя доста спортове.

# 2
 • Мнения: 7 053
Благодаря за темата, Дяволе.
С най - голям интерес следя фиг. пързаляне и хокей.

# 3
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 14 003
Леле, страхотна тема. Благодаря Simple Smile

Ще следя фигурно пързаляне и биатлон

# 4
 • Мнения: 1 786
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.

# 5
 • Мнения: 2 909
Трудно ще я следя тази олимпиада, повечето състезания ще ги гледам на запис. С най-голям интерес чакам биатлона. И Сани Жекова и Радослав Янков, разбира се.

# 6
 • Мнения: 1 466
Благодаря за темата. Ще следя с интерес биатлон, фигурно пързаляне, бързо пързаляне с кънки и хокей.

# 7
 • на последния етаж
 • Мнения: 6 268
Благодаря за темата!
Ще се опитам да следя повече спортове.

# 8
 • Мнения: 1 866
Благодаря за темата! С интерес ще следя биатлона, алпийските ски и сноуборда.

и аз също Simple Smile

Благодаря за темата.

# 9
 • Мнения: 707
Страхотно оформена тема, Diavolo.

Гласувах за кърлинга, това е нещото, което обичаме да следим семейно.

# 10
 • DE
 • Мнения: 7 343
Гледам откриване, фигурно пързаляне и закриване  Grinning

# 11
 • Мнения: 1 658
Благодаря за темата.
Ще следя всичко, което мога. Все пак трябва и да се работи за съжаление.
Биатлона, алпийските ски, сноуборда, фигурното пързаляне и шорттрека ще следя с най-голям интерес.

# 12
 • Мнения: 202
Хоп и аз при вас. Ще следя всичко, без хокей и кърлинг. Фаворити са ми ските, биатлона и фигурното пързаляне.
Хайде - не остана.

# 13
 • София
 • Мнения: 8 772
Хубаво би било, ако можеше в анкетата да се гласува за повече от един спорт.
Аз лично, ако имах възможност, щях да следя всичко, което се излъчва по ТВ.
За съжаление съм на работа, но ще се постарая да гледам записите по ТВ.

# 14
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Благодаря за великолепната тема!

Ще следя фигурното, алпийските и всичко останало, до коеот успея да се докопам... което ми напомня да прегледам кои онлай канали какво дават и да платя ако се налага нещо екстра!

Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

# 15
 • София
 • Мнения: 4 630
И аз благодаря за темата и прекрасно подготвения първи пост!
Гласувах за фигурното пързаляне, но ще следя и биатлон, кърлинг и сноуборд.

# 16
 • София
 • Мнения: 5 340
И аз тук! Благодаря за темата, както и за полезната и интересна информация!  bouquet

# 17
 • Berlin
 • Мнения: 9 373
Аз ще съм за биатлона и може би сноуборд. Отдавна не съм следила състезанията по биатлон, а Олимпиадата е един добър повод. Simple Smile

# 18
 • Мнения: X
Благодаря за темата, честичко ще надничам в нея.  Hug
С най- голям интерес ще следя хокея. Алпийските дисциплини, биатлона, ски- бягането, шорт- трека, "кънките", шейните, бобслея, ски- скоковете, кърлинга- също. Въобще- всичко, каквото мога, ще гледам. До  25ти ще съм изцяло на южнокорейска вълнА!

# 19
 • The point of no return
 • Мнения: 641
Diavolo, благодаря за отлично оформената тема! Nature Star

Трудно ще я следя тази олимпиада, повечето състезания ще ги гледам на запис. С най-голям интерес чакам биатлона. И Сани Жекова и Радослав Янков, разбира се.
И аз!
Също чакам да видя Шон Уайт дали ще успее да вземе златен медал, че той доста сериозно беше  пострадал, но успя да се възстанови и да спечели квота.

Ще имаме ли други българи участници освен Сани, Радо и биатлонистите?

# 20
 • София
 • Мнения: 8 315
Общо 21 олимпийци изпращаме в Пьонгчанг. 12 мъже и 9 жени.
Ето атлетите, които ще защитават честта на България на най-големия спортен форум.
 
Мъже
Алберт Попов и Камен Златков – ски алпийски дисциплини
Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Владимир Илиев и Красимир Анев – Биатлон
Йордан Чучуганов и Веслин Цинзов – ски бягане
Владимир Зографски – ски скокове
Павел Ангелов – спортни шейни
Радослав Янков – сноуборд
 
Жени
Мария Киркова - ски алпийски дисциплини
Даниела Кадева, Десислава Стоянова, Милена Тодорова, Стефани Попова и Емилия Йорданова – Биатлон
Антония Григорова – ски бягане
Теодора Пенчева и Александра Жекова – сноуборд
 
 
Шансове за медал?
Саня и Радо в сноуборда. Сериозни шансове, но в този спорт трябва и шанс, да имаш ден просто, защото може да отпаднеш без да си виновен... Това касае Саня разбира се.
Имаме си своите шансове и в биатлона, чак за медал не, по-скоро за престижно класиране в топ 20, ако е топ 10 ще е чудесно, но малко вероятно.

 bowuu

# 21
 • София
 • Мнения: 8 315
Продължавам с традицията от Рио и ще публикувам дневната програма на състезанията в Пьонгчанг. Simple Smile

* Часовете са в БГ време.

ден 0.2 (08.02.2018 г. четвъртък)
 
02:00 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
САЩ – ОСР (олимпийски спортисти от Русия)
Канада – Норвегия
Република Корея – Финландия
Китай – Швейцария
 
13:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Финландия – Швейцария
Република Корея – Китай
ОСР – Норвегия
САЩ – Канада
 
14:30 ч.
Ски скокове – мъже/малка шанца
квалификация
 
 
ден 1 (09.02.2018 г. петък)
 
01:35 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Република Корея – Норвегия
САЩ – Швейцария
Китай – Канада
ОСР – Финландия
 
03:00 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Мъже – кратка програма
-
04:45 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Спортни двойки – кратка програма
 
03:00 ч.
Ски свободен стил
жени - бабуни/квалификация
-
04:45 ч.
Ски свободен стил
мъже - бабуни/квалификация
 
06:35 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Канада – Финландия
Китай – ОСР
САЩ – Република Корея
Швейцария – Норвегия
 
13:00 ч.
Официално откриване

 
 
ден 2 (10.02.2018 г. събота)
 
02:00 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Китай – САЩ
Норвегия – Финландия
Канада – Швейцария
Република Корея – ОСР
 
03:00 – 06:47 ч.
Сноуборд – мъже Слопстайл
Квалификации – серии 1 и 2 (по 2 манша на серия)
 
09:15 ч.
Ски бягане – жени скиатлон (7.5 км + 7.5 км) ***
 
09:40 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
-
Япония – Швеция
 
12:10 ч.
Спортни шейни – мъже/сингъл
1 и 2 манш
 
13:00 ч.
Бързо пързаляне с кънки – жени/3000 м. ***
 
13:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
ОСР – Канада
Швейцария – Република Корея
Норвегия – САЩ
Финландия - Китай
 
13:15 ч.
Биатлон – жени спринт (7.5 км.) ***
 
14:10 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
-
Швейцария – Република Корея
 
12:00 - 14:28 ч. Шорттрек
-
12:00 ч. мъже 1500 м. 6 серии
12:44 ч. жени 500 м. 8 серии
13:21 ч. мъже 1500 м. полуфинали
13:52 ч. жени 3000 м. щафета - серии
14:28 ч. Финал – мъже 1500 м. ***
 
14:35 ч.
Ски скокове – мъже – малка шанца
1 кръг
-
15:35 ч.
2 кръг (Финал) ***
 
Общо: 5 финала

# 22
 • София
 • Мнения: 8 772
Общо 21 олимпийци изпращаме в Пьонгчанг. 12 мъже и 9 жени.
Ето атлетите, които ще защитават честта на България на най-големия спортен форум.
 
Мъже
Алберт Попов и Камен Златков – ски алпийски дисциплини
Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Владимир Илиев и Красимир Анев – Биатлон
Йордан Чучуганов и Веслин Цинзов – ски бягане
Владимир Зографски – ски скокове
Павел Ангелов – спортни шейни
Радослав Янков – сноуборд
 
Жени
Мария Киркова - ски алпийски дисциплини
Даниела Кадева, Десислава Стоянова, Милена Тодорова, Стефани Попова и Емилия Йорданова – Биатлон
Антония Григорова – ски бягане
Теодора Пенчева и Александра Жекова – сноуборд
 
 
Шансове за медал?
Саня и Радо в сноуборда. Сериозни шансове, но в този спорт трябва и шанс, да имаш ден просто, защото може да отпаднеш без да си виновен... Това касае Саня разбира се.
Имаме си своите шансове и в биатлона, чак за медал не, по-скоро за престижно класиране в топ 20, ако е топ 10 ще е чудесно, но малко вероятно.

 bowuu

За тези, които не знаят, тази седмица Алберт Попов стана трети в гигантския слалом на Световното за младежи.
Очаквам добро каране от него, дано успее да влезе в първите 30. В началото на сезона имаше травма, но вече е в добра форма.
За Мария Киркова се надявам да успее да завърши.

# 23
 • Мнения: 119
Здравейте, благодаря за интересната тема! Аз ще следя ски-скоковете, биатлона и каквото мога от хокея. Надявам се да се получат добри състезания.

Благодаря за великолепната тема!

Ще следя фигурното, алпийските и всичко останало, до коеот успея да се докопам... което ми напомня да прегледам кои онлай канали какво дават и да платя ако се налага нещо екстра!

Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

Относно линковете за гледане - аз ще ползвам EurosportPlayer, плаща се 4,99 евро за един месец, като първите 5 дни след регистрацията са безплатни, след това започва платения месец.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 12:07 от saleni

# 24
 • Мнения: X
Гледах кърлинг сутринта аз.
Сега- ски скокове. Владо Зографски се справи доста добре.

# 25
 • Мнения: 578
Ако има и други, които ще гледат изключително онлайн ще съм благодарна за линкове!

Етоhttp://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?=en&i=liveтук

# 26
 • Мнения: 119
Владимир Зографски се класира за състезанието на малка шанца в събота. Направи добър скок. Браво!

# 27
 • Мнения: 1 658
Браво на Владко, дано успее да се представи добре и на финала.

# 28
 • Мнения: 1 466
Честно да си кажа, не знаех, че има кърлинг смесени двойки... Интересно състезание, дебют ли е за Олимпиада?

# 29
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Благодаря за темата, теорията, програмата и допълнителната информация! Биатлонът, фигурното пързаляне, шейните и хокей са ми в задължителната програма.

# 30
 • София
 • Мнения: 8 315
Честно да си кажа, не знаех, че има кърлинг смесени двойки... Интересно състезание, дебют ли е за Олимпиада?

Да, дебют е и наистина е много атрактивно за наблюдаване. Simple Smile

# 31
 • София
 • Мнения: 8 315
Охх, прекрасна, прекрасна церемония, останах без дъх.  bowuu
Браво на корейците, сложиха в малкия си джоб помпозните и мега пищни церемонии в Пекин и Сочи. Единствено Лондон се нарежда до това, което видях от Пьонгчанг за последните 20 години. За последно така съм се вълнувал на церемония по откриване на зимни игри през 1992 г. в Албервил.
Ясна идея/линия, която бе следвана от началото до края. Простичко, ясно и от сърце. Невероятен синхрон в изключително сложни хореографски елементи, красота, феерия. И за финал най-любимата ми спортистка, великата и неповторима Ю На Ким запали огъня.

# 32
 • Мнения: 1 658
Съвсем очаквано за мен Ким Йона запали олимпийския огън Purple Heart
Прекрасна церемония. И аз се развълнувах. Много обичам зимни олимпиади. Така се случи, че на предните 2 бях в майчинство. Сега няма да мога да гледам всичко, но ще се насладя на всичко, което ще успея да гледам.

# 33
 • Мнения: 119
На мен също много ми хареса церемонията. Изчистена, красива, с ясна концепция. Очарована съм от сегмента с бъдещите технологии. Допадна ми, че са съкратили делегациите и не се точиха до безкрай. 

# 34
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Не успях да видя церемонията от самото начало, но ми хареса много. И се чудя на знаменосеца от Тонга?, дали е загрял вътрешно, че да излезе полугол Simple Smile на този студ.

# 35
 • Мнения: 22 591
Аз пък забравих да я гледам. Дали някъде ще я качат, повторят? Моля ви пишете, ако разберете. Гледам всички церемонии и мого ме е яд.

# 36
 • Мнения: 6 119
Красиво откриване.
Интересно и забавно,че огъня е в гърне за соев сос Smiley

В анкетата вотнах за кърлинг,но обичам и ски скокове,спортните шейни,бобслей и хокей.

# 37
 • София
 • Мнения: 8 315
Аз пък забравих да я гледам. Дали някъде ще я качат, повторят? Моля ви пишете, ако разберете. Гледам всички церемонии и мого ме е яд.

Повторения:
17:30 ч. и 22:00 ч. по Евроспорт 1
19:00 ч. по BNT HD

п.п. Имай предвид, че Евроспорт нямат навика да повтарят едно към едно, така че ще е орязана версия...
От 17:30 ч. със сигурност няма да е цялата церемония. От 22:00 ч. по-скоро да. БНТ повтаря едно към едно, но много по-хубаво е да слушаш Спиридонов и Боричев отколкото Алипиев и Абрашева.

Иначе на 100% ще бъде качена съвсем скоро ако вече не е и направено в замунда/зелка/арена, просто проверявай през определени интервали.

# 38
 • Мнения: 22 591
Благодаря ви. Hug bouquet

# 39
 • DE
 • Мнения: 7 343
Страхотно откриване.

Tuon, ти пък гърне, това е луна, пълна луна  Mr. Green Няколко пъти го повториха  Crazy

# 40
 • Мнения: 6 119
Blush Пълна луна?
Прилича на гърне.
За свое оправдание го гледах без звук и реших,че увековечават соевия сос.

# 41
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Боже! А аз си мислех, че е някакъв сателит или нещо технологично...

# 42
 • Мнения: 6 119
Гледам го
Скрит текст:
и не ми прилича на луна. Blush

Колоритния знаменосец на Тонга ще се съзтезава в ски бягането,но е учатвал и на летните игри в Рио  като таекуондист.

# 43
 • DE
 • Мнения: 7 343
Символизира бе жена  Crazy Нали знаеш, че са цари на символизма  Mr. Green

# 44
 • Мнения: 6 119
Символизира бе жена  Crazy Нали знаеш, че са цари на символизма  Mr. Green
Добре,че имаме единичка луна,че ако бяха колкото на Сатурн бедна ми е фантазията докато позная кой спътник са стилизирали.
Имам различна представа за луната от корейския дизайнер.

# 45
 • София
 • Мнения: 8 315
Всъщност този жертвеник е вдъхновен от бялото порцеланово гърне - символът на пълнолунието за корейците. Т.е. не е типично пълнолуние/луна, а гърне, като луната... Simple Smile

# 46
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 3 (11.02.2018 г. неделя)
 
02:05 ч.
Кърлинг - смесени двойки/раунд робин
-
Норвегия – Китай
Финландия – САЩ
Швейцария – ОСР
Канада – Република Корея
-
13:05 ч. Тайбрек мачове (ако се наложи)
 
03:00 ч.
Слопстайл мъже – Финал
03:00 ч. – рън 1
03:32 ч. рън 2
04:04 ч. рън 3 ***
 
03:00 ч.
Фигурно пързаляне
Отборна надпревара / Танци на лед – кратка програма
-
04:45 ч.
Отборна надпревара / Жени – кратка програма
-
06:40 ч.
Отборна надпревара / Спортни двойки – волна програма
 
04:00 ч.
Алпийски ски – спускане мъже ***
 
06:30 ч.
Слопстайл жени
06:30 ч. квалификация рън 1
07:32 ч. квалификация рън 2
 
08:15 ч.
Ски бягане – мъже скиатлон (7.5 км. + 7.5 км.) ***
 
09:00 ч.
Бързо пързаляне с кънки – мъже/5000 м. ***
 
09:40 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
Финландия - САЩ
 
12:30 ч.
Ски свободни дисциплини
жени бабуни – квалификация 2
-
14:00 ч. Финал 1
14:35 ч. Финал 2
15:10 ч. Финал 3 ***
 
13:00 ч.
Спортни шейни – мъже/сингъл
3 и 4 манш ***
 
13:15 ч.
Биатлон – мъже спринт (10 км.) ***
 
14:10 ч.
Хокей на лед – жени/групова фаза
Канада - ОСР
 
= = =
 
7 финала

# 47
 • MJF
 • Мнения: 5 759
Ох, Tuon, дането   Laughing и аз реших че е от делвите/гърнетата за соса и другите ферментации.  Blush на мен на това ми прилича.
На мен откриването честно казано много не ми хареса защото очаквах малко по-разично. Модерните/ съвременните  технологии ми бяха малко в повече. Ясно  че моя момент бяха барабаните но  Close така и не намерих запис без коментатори  Tiredи за голяяямо мое  Close не ги чувах добре.

# 48
 • София
 • Мнения: 8 315
Имаме си първия олимпийския шампион на 23-те зимни олимпийски игри в Пьонгчанг.

скиатлон/жени

1. Шарлоте Кала - Швеция  newsm44
2. Марит Бьорген - Норвегия
3. Криста Пармакоски - Финландия


Никакви изненади. Да бях заложил щях да позная финалната тройка, тюх.
Опита се Марит, но Шарлоте е просто по-добра в момента и отказа конкуренцията още 3 км. преди края.
Радвам се за Шарлоте въпреки че би любимката ми. Толкова пъти е губила от нея и сега упорития труд бе възнаграден. Когато си упорит и преследваш дадена цел, то рано или късно я постигаш. А тя бе да победи в директен спор на голям форум най-голямата си съперничка.
Трето олимпийско злато за великата шведка!
Кралица Бьорген вече на 38 г. все още е в играта. Не успя да запише името си в историята като първия зимен олимпиец с три поредни златни медала в една и съща дисциплина, но направи отлично състезание, повече от това нямаше какво да се желае. Simple Smile

# 49
 • Мнения: 1 658
Перфектен спринт за Лаура Далмайер. Много, много съм доволна Heartpulse
Много се радвам и за сребърната медалистка Марте Олсбу.

# 50
 • Мнения: 1 466
Радвам се за Лаура, но ме е яд за Кайса....

# 51
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 14 003
Зографски ще скача сега.

# 52
 • София
 • Мнения: 8 772
Влади скочи много добре и е сигурен за втория скок.

# 53
 • Мнения: 1 658
Много добър втори скок за Влади и шанс за топ 20

# 54
 • Мнения: 4 770
Благодаря за прекрасната тема и честито 14-то място на Влади Зографски и на всички ни!

# 55
 • Германия
 • Мнения: 7 453
14-ти!!!! Получи похвала от тукашният коментатор, че сам си плаща разходите, скача добре и само с 1 треньор прави чудо.

# 56
 • Мнения: 1 786
Браво на Влади! Изненада дори себе си с това добро класиране. Smile

# 57
 • MJF
 • Мнения: 5 759
Браво на Зографски. Аз съм доволна.
Вятъра излишна суматоха създаде но и логично по това време на денонощието да ме прощават  ooooh!

# 58
 • Мнения: 119
Браво на Андреас Велингер!!! След норвежците, той ми е следващия най - любим ски скачач. Браво, браво!! Доста тегаво състезание, мислех, че ще го прекъснат след първия скок. Добре, че ги оставиха да скачат.
Разбира се, браво на Влади! Беше страхотен!!!

# 59
 • Мнения: 1 658
Аз съм много доволна, че поляците останаха извън подиума. Предпочитах норвежец да е олимпийски шампион, но и на Велингер съм доволна.
Влади е герой🇧🇬

# 60
 • Мнения: 22 591
Браво на нашето момче!

# 61
 • Мнения: 4 770
На мен пък ми докривя и за Кубацки, и за Джунширо Кобаяши. А от Касаи очаквах повече, но пак ми е любимец - нечовек е направо.
Евала на Влади освен за успехите и за това, че сам се финансира. Последното не го знаех.

# 62
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 2 (10.02.2018 г.)

Ски бягане - жени скиатлон

1. Шарлоте Кала - Швеция :first:
2. Марит Бьорген - Норвегия
3. Криста Пармакоски - Финландия

3 златен медал за Кала, 11 медал от ЗОИ на Бьорген с което задмина Лазутина и Белмондо и стана най-награждаваната жена спортист в историята. Само 1 медал я дели от мъжкия рекорд в ски бягането на Бьорн Дели и само 2 медала я делят от абсолютния зимен рекорд във всички дисциплини - 13 медала на Оле Ейнар Бьорндален.


Бързо пързаляне с кънки – жени 3000 м.

1. Карлийн Ахтеркеекте (Холандия) :first:
2. Ирен Вюст (Холандия)
3. Антоанет Де Йонг (Холандия)

Никой не я очакваше тази титла на Карлийн, та тя няма място в десетката за СК този сезон. И изведнъж за 1 месец и малко - сребро от европейското и злато от олимпиадата. Как го правят това холандците не знам. Дремят през сезоните и като дойде големия форум и вършеят злато и медали. Simple Smile
Първи суип на тази олимпиада


Шорттрек – мъже 1500 м.

1. Лим Хьо Джу (Република Корея) :first:
2. Шинке Кнехт (Холандия)
3. Семьон Елистратов (ОСР)

Първа титла в историята на Република Корея на дистанцията от 1500 м.
Първи медал за световния рекордьор в дисциплината, Кнехт и втори медал за Елистратов след златото в Сочи на 3000 м. с руската щафета.


Ски скокове – мъже/малка шанца

1. Андреас Велингер (Германия) :first:
2. Йохан Андре Форфанг (Норвегия)
3. Роберт Йохансон (Норвегия)

Не е изненада победата на Андреас. Постоянен е през сезона, номер 3 за СК, имаше най-добрият скок в квалификацията. Радват ме обаче норвежците днес. Дойде им настроението, а това ще е изключително важно за отборната надпревара, където битката с Германия и Полша ще е свирепа.
Първа олимпийска титла за Германия в ски скоковете след Лилехамер 1994 г.
Владимир Зографски пък стана най-успелия българин в историята на ЗОИ с неговото супер престижно 14 място, изпреварвайки постижението на Владимир Брайчев – 19 място от Сараево 1984 г. Браво на Влади!  bowuu


Биатлон – жени спринт/7.5 км.

1. Лаура Далмайер (Германия)
2. Марте Олсбю (Норвегия)
3. Вероника Виткова (Чехия)

Невероятна Марте Олсбю. Ако стреля добре в преследването има шанс, защото е по-бърза от Далмайер, ама Марте и стрелба при това 4 на брой не ми се връзва...
Като изключим 1-то място другите две са изненадващи и не особено логични, но на олимпиада стават тези неща. Далмайер ми е неприятна, но при този вятър в Корея и тя и Фуркад (още по-неприятен) ще имат сериозно предимство пред останалите, защото стрелят отлично.

# 63
 • София
 • Мнения: 8 315
Класиране по медали след ден 2

Легенда:
място ; държава ; златни медали ; сребърни медали ; бронзови медали ; общ брой медали

1. Германия             2    0    0    2
2. Холандия             1    2    1    4
3. Република Корея      1    0    0    1
4. Швеция               1    0    0    1
5. Норвегия             0    3    1    4
6. Чехия                0    1    1    1
6. Финландия            0    0    1    1
6. ОСР                  0    0    1    1Тум съм твърдо за моите любими още от дете, Норвегия и Канада. Страните в които хората стават и лягат със ски и кънки на крака, двете страни формирали 90% от зимните спортове.
Германците обаче ме притесняват много сериозно...  Confused

# 64
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 4 (12.02.2018 г. понеделник)

02:05 ч. Кърлинг - смесени двойки/полуфинал
13:05 ч. Кърлинг - смесени двойки/полуфинал

03:00 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 1
03:33 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 2
04:06 ч. Сноуборд – жени Слопстайл финален рън 3 ***
06:30 ч. Сноуборд – жени Халфпайп квалификация рън 1
07:17 ч. Сноуборд – жени Халфпайп квалификация рън 2

03:00 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – мъже волна програма
04:10 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – жени волна програма
05:20 ч. Фигурно пързаляне – отборна надпревара – танци на лед волна програма ***

03:15 ч. Алпийски ски – гигантски слалом жени 1 манш
06:45 ч. Алпийски ски – гигантски слалом жени 2 манш ***

09:40 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швейцария – Япония
14:10 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швеция - Корея

12:10 ч. Биатлон – жени 10 км. преследване ***
следва: Биатлон – мъже 12.5 км. преследване ***

12:30 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни квалификация 2
14:00 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 1
14:35 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 2
15:10 ч. Ски свободен стил – мъже бабуни финален рън 3 ***

12:50 ч. Спортни шейни – жени сингъл рън 1
следва: Спортни шейни – жени сингъл рън 2

14:30 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 1500 м. ***

14:50 ч. Ски скокове – жени 1 рунд
15:35 ч. Ски скокове – жени финален рунд ***

= = =

8 финала

# 65
 • София
 • Мнения: 8 315
Слопстайл мъже

1. Редмънд Жерар (САЩ)  newsm44
2. Макс Паро (Канада)
3. Марк Макморис (Канада)

Невероятно състезание стана, красота. Драма до края. Simple Smile
4 канадци и 4 норвежци се карат и един американец печели.  :outofspace:  Grinning Жерар е на 17 г. и абсолютна сензация, дори класирането му за финала бе огромна изненада, докато далеч по-именитите му трима съотборници отпаднаха още в квалификацията. На самия финал неубедителен след първите два опита и изведнъж избухна с един фантастичен финален рън.
Макморис бе големия фаворит, но както преди 4 г. в Сочи се задоволи с бронза. Паро пък бе последен и направи също невероятен рън, само 1 точка и 16 десети решиха златото в полза на Жерар.


Айде сега на вълна фигурно пързаляне. То танците минаха вече, Евроспортааааааа  Close

# 66
 • Мнения: 1 658
Вероника Виткова е доста постоянна през сезона, в топ 6 е за генералното класиране за СК, така че не смятам, че бронзовият ѝ медал е изненада.

Аз съм на вълна мъжки скиатлон.

# 67
 • Мнения: 817
Здравейте,
ще се включвам в спортовете с австрийско участие. Големи очаквания имат в алпийските дисциплини, сноуборд, ски бягане, биатлон. Иначе вчера скачачите доста се изложиха. Rolling Eyes
Стискам палци и на българските спортисти.
Приятен ден!

# 68
 • София
 • Мнения: 8 315
Норвежците се развихриха!  Twisted Evil
Какъв класически суип.

Мъже - скиатлон (15+15 км.)

1. Симен Хегстад Крюгер (Норвегия)
2. Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия)
3. Ханс Кристер Холунд (Норвегия)

Фантастика! Кой е очаквал такова нещо. Големите фаворити Клаебо и Колоня се провалиха, но плановете бяха по-различни. Не очакваха тази ранна атака на Крюгер. Специално Клаебо и се отказа, за да се съхрани, за много по-важните за него състезания, където вече ще се очаква на всяка цена злато, иначе всичко друго би било провал. Колоня пък свърши въздуха, тук 'Тур дьо ски' си казва думите...
Сензационното е, че аз поне за първи виждам такова нещо откакто следя този спорт. Някой да падне, да изостане фатално и след това да спечели състезанието. Крюгер падна заедно със Спицов и още един от Русия още в началото на състезанието. Загуби щека, изостана с 40 секунди!!! И въпреки това се върна в групата и той и Спицов и не само това, но победи по един изключително безапелационен начин, а Спицов завърши четвърти. Герои и двамата!  bowuu
Крюгер, който има само 1 победа за СК в кариерата си, с тежка контузия през 2016 г. която за малко да сложи край на кариерата му, завършил 6 в тази дисциплина на първенството на Норвегия, тук просто отвя всички.
Първа победа за Норвегия на олимпийски игри откакто скиатлона бе въведен като дисциплина и първа титла на 30 км. дистанция от великия Томас Алсгаард от Лилехамер' 1994 г.

# 69
 • Мнения: 1 658


Чудесна победа на Симен Крюгер в мъжкия скиатлон и пълен триумф за Норвегия. След падането на старта и изоставането, Симен го бях отписала.

# 70
 • София
 • Мнения: 8 315
Бързо пързаляне с кънки - мъже 5000 м.

1. Свен Крамер (Холандия)  newsm44
2. Тед-Ян Блумен (Канада)
3. Свере Лунде Педерсен (Норвегия)


Великия Свен Крамер пренаписа историята с 3 поредни златни олимпийски медала в една дисциплина (5000 м.), а също така изравни с 4 златни медала в кънките, легендарния Йохан Олав Кос от Норвегия.Общо 8 медал за Крамер (4-2-2), а тук е фаворит за още 2 златни медала поне...
След днешния старт спокойно можем да го обявим за GOAT в този спорт.  :first:

# 71
 • Мнения: 1 786
Изнендаващи медалисти в спринта на мъжкия биатлон. Яд ме е много на 4-те грешки на Владо на втората стрелба. Имаше големи шансове за добро класиране.
Много се надявах на медал за Фуркад, но след тези 3 грешки в първата стрелба 8-то място пак е добре. Изненадваща е и разликата в бягането между него и Йоханес Бьо.

# 72
 • Мнения: 1 466
Страхотна победа за моя любимец Пайфер. Много ме е яд за нашите момчета...

# 73
 • Мнения: 1 658
Много разочароващо представяне на норвежците. За съжаление Йоханес с тези 4 грешки си съсипа и шансовете за преследването.
И браво на Арнд - германците доказват, че са бойци на големи състезания. Доволна съм в крайна сметка, че Фуркад е извън подиума.

# 74
 • София
 • Мнения: 8 772
Яд ме е за лошата стрелба на любимите норвежци. Дано в преследването са по-добри.
А мангалът Фуркад ми е толкова противен, че всяко лошо негово представяне е радост за мен.

Анев силно ме разочарова с изказването си за Евроспорт.

# 75
 • Мнения: 1 658
Яд ме е за лошата стрелба на любимите норвежци. Дано в преследването са по-добри.
А мангалът Фуркад ми е толкова противен, че всяко лошо негово представяне е радост за мен.

Анев силно ме разочарова с изказването си за Евроспорт.
Съвсем същите чувства изпитвам Satisfied

# 76
 • Мнения: 1 786
Хаха, ужас, не стига, че в обкръжението си съм заобиколена само с фенове на норвежциите, а и тук масово го мразят моя любимец Фуркад. Нищо, сама ще си го подкрепям. Satisfied

# 77
 • София
 • Мнения: 8 315
Много се надявах на медал за Фуркад, но след тези 3 грешки в първата стрелба 8-то място пак е добре. Изненадваща е и разликата в бягането между него и Йоханес Бьо.

Според мен Йоханес дръпна газта с цел съхранение след 4-та грешка и отписвайки и преследването. Няма как иначе да си обясним изключително слабата му последна обиколка. Все пак има масов старт, индивидуално и две щафети.

# 78
 • София
 • Мнения: 8 315
Спортни шейни – мъже сингъл

1. Давид Глайршер (Австрия)
2. Крис Маздзър (САЩ)
3. Йоханес Лудвиг (Германия)

?!?! Леле не можах да повярвам на това което видях.  Shocked
Това не е изненада, не е сензация, това е ШОК, по-голям и от евротитлата на Дания 1992 г. Значи представете си следната картинка.
Фелпс да води в коронната си дисциплина с 20 метра и изведнъж да почне да се дави и го изпреварват. Болт да води на 200 м. с огромна преднина и изведнъж да се спъне сам и падне.
Федерер на Уимбълдън и Надал на Гароса водят с 2-0 сета на финала и с пробив в третия срещу играч извън топ 20 и ги обръщат...
Когато осмислите всичко това ще разберете какъв шок всъщност е това, което се случи.  Shocked Confused
Лох е институция, държава в държавата, любимия син на Германия, 100% ариец, толкова популярен и обичан, великан в този спорт и изобщо в зимните спортове. Сам си проектира и прави шейната (никой друг не го е правил), тотален доминатор за СК, СП и ЗОИ и сега на прага на историята, която щеше да сътвори се случи това?!?! Голям яд ме хвана, жалко, много много жалко за него. Но за пореден път се потвърди факта, че в спорта абсолютно всичко е възможно и няма нищо сигурно на този свят. Simple Smile
Преднината му беше огромна, две десети от секундата е цяла пропаст в шейните и буквално малко преди края, когато бе преминал по-голямата част от улея направи тази невероятна, левашка грешка и изхвърча извън подиума дори. Това с германец не може да се случи, особено пък когато става дума за Лох, просто невероятно.

* 23 г. Глайршер спечели първи златен медал за Австрия в шейните след Гренобъл’ 1968 г.
Досега австриецът нямаше нито едно място в топ 3 в официално състезание и това бе неговият олимпийски дебют?!?!  Shocked

* Първи медал и за щатите в цялата история на мъжките шейни.Биатлон – мъже спринт (10 км.)

1. Арнд Пайфер (Германия)
2. Михал Кръчмар (Чехия)
3. Доминик Виндиш (Италия)


Норвежките сватбари да ги заведат при психолог!!! Направо полудех от яд  Close
Поне и Фуркад се провали, хахахаха кеф  Laughing
п.п. сори за фенките му Wink
Титлата на Пайфер не е изненада, той е човек за големите форуми и това че нямаше злато на олимпиада бе по-скоро нещо нелогично, отколкото обратното. Пайфер просто стреля точно и направи силна последна обиколка, абсолютно копие на тактиката на Далмайер. Иначе не е и в топ 10 по време ама какво от това.
Шокиращ сребърен медал за Кръчмар, също изненадващ и за Доминик Виндиш, но това с Михал изби рибата просто. Но това е олимпиадата, стават всякакви сензации, нищо общо със световната купа.

Мега провал за българите!

Шокиран съм от чутото в ефира на Евроспорт от Краси Анев. Разочарован съм меко казано от чутото...Ски северни дисциплини – Жени ски бабуни

1. Перин Лафон (Франция)
2. Жюстин Дюфур-Лапоан (Канада)
3. Юлия Галишева (Казахстан)

Първи златен медал в историята за Франция на ски свободен стил. Simple Smile
Лафон е световна вицешампионка и само на 19 г. Голям талант. Победата и не е изненада, въпреки че фаворитки бяха двете канадки.
Голям карък на канадците в двата старта днес. И в двата бяха фаворити, но изникваше някой младок, който направи ръна на живота си.

# 79
 • Мнения: 6 119
Спускане шейни мъже.
Много ми стана мъчно за загубата на Феликс Лох.Sleepy
Ужасна грешка - удари се в борда на улея, загуби скорост и  финишира пети.

Българинът Павел Ангелов се класира на 37-о място от 40 участници.

# 80
 • София
 • Мнения: 8 315
след ден 2

1. Германия             3    0    1    4
2. Холандия             2    2    1    5
3. Норвегия             1    4    3    8
4. САЩ                  1    1    0    2
5. Република Корея      1    0    0    1
5. Швеция               1    0    0    1
5. Австрия              1    0    0    1
5. Франция              1    0    0    1
9. Канада               0    3    1    4
10. Чехия               0    1    1    2
11. Италия              0    0    1    1
11. Казахстан           0    0    1    1
11. Финландия           0    0    1    1
11. ОСР                 0    0    1    1Каръкът за кленовите листа продължава. Докога?

# 81
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Какво е казал Анев?
За Феликс Лох не искам да си представям, какво му е, толкова труд и накрая нелепа грешка да го лиши от медал даже. А Лудвиг като че ли не посмя да се зарадва на бронза си, заради Лох.

# 82
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Diavolo, благодаря ти за труда, желанието и усилето да ни дадеш цялото инфо и коментар! Високо оценявам!

Мда, и великите се препъват! Sad

# 83
 • Мнения: 1 658
"Нищо не се променя. Ние сме пълнеж. Пълнеж за големите, за да има кого да побеждават. Те са с финансирането. Надявам се в преследването да бъдем по-добре. Ските трябва да бъдат още по-добре, въпреки че и днес бяха добре. Винаги може още повече" - думите на Анев...
Аз отдавна съм се разочаровала от него, но в днешните му думи откривам най-вече разочарование от лошото състезание, нищо скандално.

# 84
 • Мнения: 6 119
За Феликс Лох не искам да си представям, какво му е, толкова труд и накрая нелепа грешка да го лиши от медал даже. А Лудвиг като че ли не посмя да се зарадва на бронза си, заради Лох.
Германците бяха шокирани,а камерата даваше Лох и баща му след финиша,накрая на тунела.
Никой не го очакваше,но това е спорт и никога не си сигурен до финала.Наистина жалко.
Глайршер не можеше да повярва,че взима златото.
Беше интересно спускането,имаше адреналин и неочаквани обрати.

# 85
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Оф и комплексар е този Анев Wink

Кой е с "финансирането" - 17 год американско хлапе Red Gerard  със 6 братя и сестри, дето му ковали рейлс, че да има как да се упражнява... ай сектир!

Макморис е някакъв нечовек да се състезава след голямото трошене "less than a year after crashing into a tree, suffering a collapsed lung, ruptured spleen, fractured jaw, ribs, pelvis and left arm." Невероятно! Респект!!

Последна редакция: нд, 11 фев 2018, 19:41 от Agent Provocateur

# 86
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Ясно, звучи фрустриран, дано това го мотивира да се бори в преследването. Но и е прав, че който има повече финансови възможности, има и по-добри условия за подготовка /затова пък и очакванията от обществото и спонсорите са смазващи/.

# 87
 • София
 • Мнения: 8 315
90% от парите отиват за биатлона. Не знам какво искат повече. Отлично финансирани и подготвени са биатлонистите ни. Не му е за първи път на Анев. Като има ден и върви се бие в гърдите колко е велик и как е постигнал всичко сам, а когато се издъни федерацията му е виновна. Явно трябваше Катето Дафовска да стреля вместо него, а Надежда Алексиева да бяга вместо него... Да взима пример от Владко Илиев как се говори. Нз, успех на индивидуалното, там му е шанса, защото има 4 стрелби, а на него това му е силата.

# 88
 • The point of no return
 • Мнения: 641
Анев звучеше изключително депресиращо и сякаш обвиняваше всички останали, но не и себе си, за лошия резултат. Влади и останалите момчета поне бяха обективни.
Много се радвам за Арнд Пайфър!  Peace Напълно заслужена Олимпийска титла! А Кръчмар определено е изненада заедно с Уиндич. На мен Фуркад не ми е противен, невероятен състезател е и въпреки че стрелбата му беше зле, в крайна сметка е бил най-бързият на трасето. Чакам с нетърпение преследването!

А Павел Ангелов как се обърна накрая?  Sad Добре, че нищо му нямаше.

Голям Свен Крамер, просто без коментар!

Накефих се на макс на повторението по БНТ HD на преследването от 2002 в Солт Лейк Сити, където Ирина Никулчина беше великолепна!  bouquet Изобщо, голямо състезание! В събота пък даваха успехите на Евгения Раданова! bouquet
Кога ли пак ще имаме такива големи състезатели на Зимните Игри?!

# 89
 • Мнения: 1 658
Канадците току що станаха олимпийски шампиони в отборната надпревара по фигурно пързаляне. Честито да им е.

Никулчина вчера не успях да гледам, но в събота и аз гледах Жени Раданова и се развълнувах пак, както преди 16 и както преди 12 години.

# 90
 • Мнения: 817
Голям симпатяга е Давид Глайршер, голям спортсмен! Призна си, че още не може да осъзнае победата, изобщо не е очаквал. И той съжалява, че така е станало с Лох. Може да е нямал място в топ 3 на официални състезания, но е с голям потенциал. Миналата година при тренировката на този олимпийския канал пак е показал първо време. Нищо не е случайно, просто е скрит талант. Удържа и физически и психически !
Diavolo, по-спокойно. Лох просто показа, че и той е човек, и той може да сгреши, и той може да бъде победен. Велик е един спортист, който не само печели, но и умее да губи с достойнство. Жал ме за него, защото медиите ще го разкъсат.

# 91
 • София
 • Мнения: 8 772
Някой знае ли къде днес може да се гледа онлайн биатлона?

# 92
 • Мнения: 119
Относно гледането онлайн - може да ползвате този сайт http://livetv.sx/bg/allupcomingsports/18/. Когато започне съответното състезание, слагат линкове за гледане. Предупреждавам, че има вероятност антивирусната ви програма да го отхвърли. Друг сайт не знам.

Ох, за Краси Анев май важи приказката "На кривата ракета, космоса и виновен". Не разбирам мрънкането му. Да попита петия, шестия състезател в норвежкия отбор, как се чувства. Дали мисли, че е пълнеж? Хората излизат на трасето и правят каквото могат, а не се жалват.

Норвежците оплескаха състезанието. Останах разочарована, дано следващите стартове да се справят по - добре.  Относно Й. Бьо, мислех че на олимпиадата няма да се поддава на инстинкта, да се отказва като оплеска стрелбата, ама явно не е така. 

За шейните нищо не мога да кажа. За първи път гледах състезание и честно не разбрах докрай драмата. Браво на австриеца.

# 93
 • София
 • Мнения: 8 315
Биатлон - жени преследване (10 км.)

1. Лаура Далмайер (Германия)
2. Анастасия Кузмина (Словакия)
3. Анаис Бескон (Франция)Фигурно пързаляне - отборна надпревара

1. Канада
2. ОСР
3. САЩ

Същата картинка като преди 4 г. в Сочи, само дето ОСР и Канада си смениха позициите.

4. Италия
5. Япония


Жените и спортните двойки обраха точките. Мъжете тотално разочарование. Танците на лед - без никаква интрига и като на тренировка.
Мъката свърши, идва истината.  Simple SmileСноуборд - слопстайл жени

1. Джейми Андерсън (САЩ)
2. Лори Блоун (Канада)
3. Яри Рукаярви (Финландия)


Американците две от две в сноуборда! Тук Джейми така или иначе беше фаворит номер 1 заедно с уникалната Ана Гасер. Ужасните условия обаче помрачиха състезанието. Бурен вятър, недоволни участнички и въпрос на лотария и шанс... Джейми имаше шанса да направи своят най-добър рън от първия опит, после условията се влошиха още повече. Ощетена в случая бе Ана Гасер, която има най-сложните трикове сред жените, но не можеше да ги използва заради атмосферните условия. Канадката Спенсър О' Брайън пък бе набрала страхотна инерция в своя рън и се справяше отлично точно преди един порив на вятъра да я зарине със сняг пред един от вертикалите и тя се спря като закована. И разбира се всички приключи. Да не говорим за канселирания трети рън.
Едно адски претупано състезание, както казаха и коментаторите. Напълно съм съгласен.
Господа организатори, тези спортисти се готвят 4 г. за олимпийски игри, не се гаврете така с труда им!!  ooooh!

Писах и по-рано, имаше доста такива предупреждения когато избраха Пьонгчанг за домакин. Градът и полуострова е известен по това на време на годината с ужасните си условия.
Изобщо последните години избират крайбрежни градове домакини и после се чудят защо няма сняг и е +20 градуса, а пък сега обратното. Но никой не ги гледа тези неща, важна е политиката и парите.
Следващите ОИ може да ги проведат на Антарктида ако искат, поне сняг ще има в изобилие...

Задават се халфпайповете при мъжете и жените, голямата атракция на сноуборда. Ами при този вятър качествено състезание няма как да стане.
С алпийските ски е пълен хаос, не знам изобщо ски скоковете какво ще ги правят ако Господ не се смили и спре този вятър.  Confused

# 94
 • София, България
 • Мнения: 2 409
Леко ще отклоня темата от биатлона и шейните, но някой знае ли часовете на спускането при мъжете и гигантския слалом при жените на 15.03 след отлагането им от последните 2 дни? Същите ли ще са като както са били по първоначално планираните дати? Thinking

# 95
 • Мнения: 119
Момичетата излизат след един час на щанцата за ски скокове. Направо не знам какво ще се случи, ако вятъра не намали малко. Дали изобщо ще стартират. Поне направиха тренировъчни скокове.

При мъжете онзи ден се изненадах, че ги пускат при вятър повече от метър и половина в секунда. Изписваха вятър по 3 m/s  и пак имаше зелен светофар. Добре, че нямаше падания. На стартовете от световната купа изключително рядко съм засичала скокове при такъв вятър. И тези нощни състезания, на лампи, странно.

Засега на сайт на FIS изписват спускането мъже на 15,02 от 3:30 централно европейско време
гигантски слалом жени 1 манш 02:00 централно европейско време
                                              2 манш 05:45 централно европейско време

# 96
 • Мнения: 4 069
Аз като голям фен на мъжкия биатлон си следя основно него. Гледам и други дисциплини де, но не съм запозната с фаворити и т.н. Много се радвам на златото на Фуркад, обожавам го! И за шведа много се радвам. Въобще не харесвам Й. Бьо и подозирах, че въпреки силното му представяне на стартовете от Световната купа, тук ще рухне.

# 97
 • София, България
 • Мнения: 2 409
Благодаря, saleni. Намерих къде го гледаш Simple Smile Ще си ги следя от там вече.

# 98
 • Мнения: 1 466
Закономерно злато за Фуркад. Изненада е второто място, но пък какво по-хубаво от изненади на ОИ.

# 99
 • Мнения: 119
Браво на Фуркад! Не съм му фен, но е добър, много е добър. Браво!

В този порой от грешки, логично на стълбицата са най-малко сгрешилите. Накефих се на шведа как си извоюва среброто. Браво! И колко беше щастлив на финала, май повече и от Мартен.

Норвежците - олеле! Не знам какво друго да кажа.

Последна редакция: пн, 12 фев 2018, 15:37 от saleni

# 100
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Норвежците - олеле! Не знам какво друго да кажа.
Не се съмнявам в тяхното финансиране обаче Wink
Красива, богата и подредена страна, обикаляхме я миналото лято (само еdна седмица за съжаление!) и много, много активни и спортни дори обикновените хора. Държах фронта и им се радвах, но като видях как копаят малки тунели за велоалеите, за да не влизат колоездачите в "нормалните" авто тунели завидях със зелена завист! Евала!
Извинете ме за лиричното отклонение, фен съм им!

# 101
 • Мнения: 119
Норвежците - и аз съм фен. Болен при това.

Ах, как ви завидях благородно за посещението на страната. Това ми е мечтата.  

Айде, оплесках темата. Поднасям искрени извинения!  

Току - що норвежката Марин Лундби спечели олимпийската титла по ски скокове. Много се радвам. Тя изглежда такова лъчезарно дете. Умряха от студ девойките на този вятър и ниски температури.

Последна редакция: пн, 12 фев 2018, 16:50 от saleni

# 102
 • София
 • Мнения: 8 315
Биатлон – мъже преследване (12.5 км)

1. Мартен Фуркад (Франция)
2. Себастиан Самуелсон (Швеция)
3. Бенедикт Дойл (Германия)

* Фуркад стана първия в историята дублирал златен олимпийски медал в преследването.
Голям шампион е Мартен, спор няма. Негов трети златен медал от олимпийски игри и общо пети медал от ЗОИ с което става най-успешният французин на ЗОИ
Уникален провал за най-добре подготвения и скъп отбор на олимпиадата - Норвегия. Дано се стегнат за следващите дисциплини, че досега тяхното представяне е пълен срам.

* Далмайер пък стана първата жена в историята направила дубъл на зимни олимпийски игри – спринт + преследванеСки свободен стил – мъже бабуни

1. Микаел Кинсгбъри (Канада)  newsm44
2. Мат Греъм (Австралия)
3. Даичи Хара (Япония)

Най-накрая!!! Еее, браво на абсолютния доминатор в този спорт. Краля на бабуните, великия Микаел Кинсбъри.  bowuu Толкова често стават драми на олимпийски игри за супер фаворитите, особено в подобни рискови спортове. Кинсбъри имаше всичко, само олимпийското злато му трябваше. Бе пристиснат до стената от поредния направил ръна на живота си, но този път големия шампион се събра и изтиска максимума от себе си в най-важния рън в кариерата си и успя!
Сензационен сребърен медал за озито и бронз за младия талант от Япония, Даичи Хара.Бързо пързаляне с кънки – жени 1500 м.

1. Ирен Вюст (Холандия) newsm44
2. Михо Такаги (Япония)
3. Марит Леенстра (Холандия)

Великата Вюст за пореден път пренаписа историята. Стана олимпиец номер 1 за Холандия с най-много медали, независимо дали става въпрос за зимни или летни олимпийски игри. 10 медал на олимпийски игри за Вюст. Нейна 5 олимпийска титла, с което изпревари колегата легенда, Свен Крамер. Двамата си правят някакво вътрешно състезание от което страдат всички останали...
За пореден път фаворит номер 1, който има водещия резултат в света и т.н. е победен в най-важния старт от холандец/ка. Царе са холандците да се форсират точно когато трябва, този спорт е истинска наука за тях.
Ски скокове - жени

1. Марен Лундби (Норвегия) newsm44
2. Катарина Алтхаус (Германия)
3. Сара Таканаши (Япония)

Никаква изненада тук. Лундби доминира тотално през сезона и спечели супер убедително. Това е най-категоричния и убедителен шампион до тук в игрите.
Тройката е същата от световната купа. Все едно някой е направил копи-пейст от генералното класиране за кристалния глобус.


* Уникална драма в кърлинга, както и се очакваше между руснаците и швейцарците. Буквално последния камък реши всичко. ОСР имаха отличен шанс, трябваше има двойка в последния енд при техен чук и пауър плей, но чоукнаха здраво.

Така утре за златото:
Канада - Швейцария

за бронза:
ОСР - Норвегия

Канада е абсолютен фаворит, въпреки че швейцарците се водят световни шампиони.
за бронза Норвегия е лек фаворит предвид психологическите проблеми на този форум за руското семейство (за тези, които не знаят двамата са съпрузи).

# 103
 • София
 • Мнения: 8 315
след ден 3
 
1. Германия             4    1    2    7
2. Холандия             3    2    2    7
3. Норвегия             2    4    3    9
4. Канада               2    4    1    7
5. САЩ                  2    1    1    4
6. Франция              2    0    1    3
7. Швеция               1    1    0    2
8. Република Корея      1    0    0    1
8. Австрия              1    0    0    1
10. Япония              0    1    2    3
11. ОСР                 0    1    1    2
11. Чехия               0    1    1    2
13. Словакия            0    1    0    1
13. Австралия           0    1    0    1
15. Финландия           0    0    2    2
16. Италия              0    0    1    1
16. Казахстан           0    0    1    1

 
 
Канадците най-накрая се отпушиха. Германците печелят минимум по 1 златен медал всеки ден от игрите. Норвегия засега е ОК и няма място за паника, но биатлонистите им дънят сериозно нещата, като добавим и слабата форма на ски бегачките им, то класирането в спора за първото място наистина става интересно. Изглежда двама се карат, но защо не САЩ или Канада да изненадат накрая двата големи фаворита на букита и спецове. Засега холандците и американците печелят само в по един спорт - кънки и сноуборд. Браво на французите, време е и японците да мръднат напред в табличката. Засега въпреки че са минали само три дена азиатците са голямо разочароване, особено китайците. Но силните им дисциплини и на трите азиатски гиганти предстоят.

# 104
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 5 (13.02.2018 г. вторник)

02:05 ч. Кърлинг смесени двойки – мач за 3/4 място *
13:05 ч. Кърлинг смесени двойки – * ФИНАЛ *

03:00 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 1
03:30 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 2
04:00 ч. Сноуборд – жени халфпайп – финален рън 3 ***
06:00 ч. Сноуборд – мъже халфпайп – квалификационен рън 1
06:56 ч. Сноуборд – мъже халфпайп – квалификационен рън 2

04:30 ч. Алпийска комбинация мъже –спускане
08:00 ч. Алпийска комбинация мъже –слалом ***

09:40 ч. Хокей на лед – жени/група А – Канада – Финландия
14:10 ч. Хокей на лед – жени/група А – САЩ - ОСР

10:30 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – квалификация ; следват 1/4 финал и 1/2 финали
14:25 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – Финал жени ***
14:34 ч. Ски бягане – спринт мъже/жени класика – Финал мъже ***

12:00 ч. Шорттрек – жени 500 м. – 1/4 финали
12:26 ч. Шортрек – мъже 1000 м. серии
13:11 ч. Шорттрек – жени 500 м. - полуфинали
13:32 ч. Шорттрек – мъже 5000 м. щафета – полуфинални серии
14:07 ч. Шорттрек – жени 500 м. – финал Б
следва: Шорттрек – жени 500 м. – финал А ***

12:30 ч. Спортни шейни – жени сингъл рън 3
следва: Спортни шейни – жени сингъл рън 4 ***

13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 1500 м. ***

= = =

8 финала

# 105
 • София
 • Мнения: 8 315
Бронз за руснаците. Simple Smile
Браво на тях. Бяха много по-добрия отбор, а и все пак са бивши световни шампиони. Норвегия ще се запомнят единствено с това, че нанесоха единствената загуба на канадците, след това много разочароваща тяхна игра.
Някой тук следи ли кърлинга, май имаше една фенка, която гледаше с мъжа си. Simple Smile

# 106
 • София
 • Мнения: 8 315
Сноуборд - халфпайп жени

1. Клое Ким (САЩ)  newsm44
2. Джао Лию (Китай)
3. Ариел Голд (САЩ)

Клое Ким спечели един от най-ясните златни медали на игрите. Уникална е. Третото и изпълнение бе фантастика.  #Crazy
Доживяхме да видим двоен троен хеликоотер от жена на Олимпиада.  Crazy
Първи медал в историята за Китай в дисциплината халфпайп.
Ариел Голд вчера в квалификацията на косъм влезна във финала. Бе сред първите в списъка и на последното 12 място даващо място за класиране във финала, но никой след нея (изредиха се едно 10/12 сноубордистки) не можа да я измести, сега пак чакаше ли чакаше за бронза и си го дочака.


Сега започва голямото шоу при мъжете. Жалко, много жалко за отсъствието на Юри ''Айпод'' Подладчиков. Без него няма да е същото.  Sad
Дано Шон Уайт и японците компенсират.

# 107
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Колкото се радвам за Клоуи толкова ми е мъчно за Кели Кларк... порязоха я, за мен тя трябваше да е с бронза!

# 108
 • Мнения: 1 658
Много добро каране на Марсел Хиршер в спускането за комбинация, само на секунда и половина е след водача Томас Дресен. И въпреки, че предпочитам олимпийското злато да отиде в Норвегия, не вярвам някой да може да спре Марсел.

# 109
 • Мнения: 817
И аз днес ще следя комбинацията при ски алпийски. И Марсел и Марко Шварц имат шансове за медал. Стискам палци.

# 110
 • Мнения: 1 658
Честита титла в комбинацията на Марсел Хиршер.
Среброто и бронза отиват във Франция, което не ми е по вкуса, но няма идеално щастие.

# 111
 • Мнения: 817
Най-после олимпийско злато за Марсел! Браво, устоя на натиска и доказа класата си в слалома! Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 112
 • София
 • Мнения: 8 315
Алпийски ски - алпийска комбинация мъже

1. Марсел Хиршер (Австрия)
2. Алекси Пинторо (Франция)
3. Виктор Муфа-Жанде (Франция)


Тази тройка и бабите на село я знаеха. Първи златен медал на ЗОИ за Хиршер.
От развитието на състезанието обаче ясно се видя, че обстоятелствата му помогнаха решаващо за този златен медал, защото Пинторо му правеше по 1 секунда и малко на всички спускания тук в Пьонгачнг, а и по принцип е по-добрия спускач и ако спускането бе от оригиналния старт, а не от този за супер джи, сега щеше да се изпълнява марсилезата.

# 113
 • София
 • Мнения: 8 315
Днес е супер зрелищния и атрактивен спринт за двата пола.
Големите фаворити: Йоханес Клаебо и Стина Нилсон. Клаебо няма спиране. Това е най-ясния златен медал във всички спортове и дисциплини на тези игри.
Дано Майке Касперсен Фала някак си с опита успее да надделее, ама ме съмнява. Твърде силна е Стина Нилсон.

# 114
 • Мнения: 1 786
Страхотен Хиршър! Purple Heart

# 115
 • Мнения: 119
Без изненади в ски бягането -  Стине Нилсон и Йоханес Клаебо. Безапелационни. В стил - стой и гледай!! Браво!

Времето обаче продължава да е отвратително, поне на мен така ми изглежда от екрана.

# 116
 • Германия
 • Мнения: 7 453
Ураааааа, сребро за Даяна Айтбергер!

# 117
 • София
 • Мнения: 8 315
Ски бягане – жени спринт

1. Стина Нилсон (Швеция)
2. Майке Касперсен Фала (Норвегия)
3. Юлия Белорукова (ОСР)


Без изненади. Най-добрата през сезона спечели при това убедително. Фала вече е позагубила своята експлозивност, което също е нормално. Добър сребърен медал за нея. Браво на Белорукова от сборния отбор за бронза.Ски бягане – мъже спринт класически стил

1. Йоханес Клаебо (Норвегия)  newsm44
2. Федерико Пелегрино (Италия)
3. Александър Болшунов (ОСР)


Легендата за Клаебо официално започна. Най-ясния златен медал на игрите, бе спечелен без никакви проблеми. Спечелен при невиждано предимство в историята на спринта.
Клаебо стана най-младия олимпийски шампион в ски бягането, подобрявайки постижението на великия Гунде Сван.
Първи медал за Пелегрино на олимпийски игри, първи и за дебютанта Болшунов от сборния отбор.Спортни шейни - жени

1. Натали Гайзенбергер (Германия)
2. Даяна Айтбергер (Германия)
3. Алекс Гъф (Канада)


Женския вариант на Феликс Лох не трепна и със смазваща преднина спечели златото. Гайзенбергер официално стана GOAT, като стана първата жена в историята с 3 златни медала от олимпийски игри.
Отново обаче имаше шок в шейните с немско участие. Великата Татяна Хюфнер, настоящата световна шампионка беше втора с гарантиран медал с което щеше да пренапише също историята, но в последния 4 манш направи невероятни грешки по улея и остана без медал. Така немците изпуснаха нарисуван суип в коронната си дисциплина.
Алекс Гъф спечели първи медал в историята на Канада в шейните.
Това бе общо 20 титла за Германия от шейните от Нагано’ 1998 г. насам.Кърлинг – смесени двойки

1. Канада newsm44
2. Швейцария
3. ОСР


Във финала Канада буквално се подиграха със световните шампиони от Швейцария. Трагичен мач за Мартин Риос.
Канадците подценяват тази нова дисциплина и не се натягат на световните п-ва, но дойде олимпиадата, направиха ма бързо един звезден отбор без практика и минаха като на парад сред сработени и играещи от години заедно двойки. Просто канадците са толкова напред в кърлинга спрямо останалите нации както немците в шейните, американците в сноуборда, норвежците в ски бягането и т.н.
Това е второ олимпийско злато за Морис и Лоус.Шорттрек – жени 500 м

1. Ариана Фонтана (Италия) newsm44
2. Яра Ван Керкхоф (Холандия)
3. Ким Бутен (Канада)


Най-накрая злато за великата Фонтана, нейно 6 отличие от последните 4 олимпийски игри, но за първи път спечели златен медал. Браво. Фонтана изравни рекорда за 4 медала от 4 различни зимни олимпиади на великата Ян Ян А.
Китайките пропуснаха да пренапишат историята, като станат първата нация с 5 поредни победи в една и съща дисциплина на ЗОИ.
Бутен от Канада с три адванса стигна до финала, а там взе бронза пак след адванс, защото дисквалифицираха корейката Чой, която с два поредни олимпийски рекорда бе фаворит номер 1, но се провали.Бързо пързаляне с кънки – мъже 1500 м.

1. Келд Найс (Холандия)
2. Патрик Руст (Холандия)
3. Ким Мин Сеок (Република Корея)


Тоталната холандската доминация в този спорт продължава. Другите са под някакво иго от което измъкване няма. Правят невероятно неща през сезона и като дойде големия форум се появяват холандците и обират медалите.

# 118
 • София
 • Мнения: 8 315
след ден 4

1.   Германия             5    2    2    9
2.   Холандия             4    4    2   10
3.   Норвегия             3    5    3   11
4.   Канада               3    4    3   10
5.   САЩ                  3    1    2    6
6.   Франция              2    1    2    5
7.   Швеция               2    1    0    3
8.   Австрия              2    0    0    2
9.   Италия               1    1    1    3
10.  Република Корея      1    0    1    2
11.  ОСР                  0    1    4    5
12.  Япония               0    1    2    3
13.  Чехия                0    1    1    2
14.  Швейцария            0    1    0    1
14.  Словакия             0    1    0    1
14.  Австралия            0    1    0    1
14.  Китай                0    1    0    1
18.  Финландия            0    0    2    2
19.  Казахстан            0    0    1    1Тия немци и холандци нямат стигане.  Shocked Тамън някой измежду Норге, Юес или Канада спечели злато и германците отговарят. Немците продължават с това всеки ден от игрите да имат поне 1 златен медал. Утре им се очертават цели 2. На шейните и Далмайер. Ключово състезание за спора Гермния/Норвегия ще е северната комбинация. Задължително златния медал трябва да е за Норге или всичко свършва. Американците утре имат 2 гарантирани златни медала - на Шифрин и на Шон Уайт, така че ще дръпнат. За Канада не виждам злато утре, тези два изпуснати златни медала в свободните дисциплини, където бяха фаворити ще им тежат много.
Лошото обаче е, че отново има бързо пързаляне с кънки...  Laughing
Иначе днес скуадра адзура най-накрая избухна!  bowuu Първи медали за Швейцария и Китай.

# 119
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 6 (14.02.2018 г. сряда)

Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. мъже
Дания – Швеция
Канада – Италия
Република Корея – САЩ
Швейцария – Великобритания
-
07:05 ч. жени
Япония – САЩ
ОСР – Великобритания
Дания – Швеция
Швейцария – Китай
-
13:05 ч. мъже
Канада – Великобритания
Република Корея – Швеция
Швейцария – Италия
Норвегия – Япония

03:00 ч. Фигурно пързаляне – спортни двойки кратка програма

03:15 ч. Ски алпийски дисциплини – слалом жени 1 манш
06:45 ч. Ски алпийски дисциплини – слалом жени 2 манш ***

03:30 ч. Халфпайп мъже – финален рън 1
04:00 ч. Халфпайп мъже – финален рън 2
04:30 ч. Халфпайп мъже – финален рън 3 ***

05:10 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Швеция – Пвейцария
09:40 ч. Хокей на лед – жени/група Б – Корея – Япония

08:00 ч. Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане – ски скок
10:45 ч. Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане – ски бягане ***

12:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – жени 1000 м. ***

13:05 ч. Биатлон – жени индивидуално (15 км.) ***

13:20 ч. Спортни шейни – двойки – рън 1
следва: рън 2 ***

14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – Словакия – ОСР
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група Б – САЩ - Словения

= = =

6 финала

# 120
 • Бостън
 • Мнения: 6 361
Злато и трета титла за Шон Уайт в халфпайпа в абсолютно холивудски сценарий на състезанието. Феновете умряха и възкръснаха, Шон победи и плака и всички ние плакахме с него! Незабравим финал!

# 121
 • София
 • Мнения: 8 315
Сноуборд - мъже халфпайп

1. Шон Уайт (САЩ)  newsm44
2. Аюми Хирано (Япония)
3. Скоти Джеймс (Австралия)


4 от 4 за щатите в сноуборда. Първи медал в историята за Австралия в мъжкия халфпайп.
Шон Уайт наистина е велик. Излиза последен и знае, че трябва да е перфектен и че при грешка си заминава. Само изключително силно подготвен психологически шампион може да го направи. Той си бе легенда и преди тези игри, сега вече е институция.
Иначе ме е яд за Хирано, защото страшно много го харесвам. Има най-сложните трикове в момента, но прегоря и не можа да изпълни перфектната си програма.

# 122
 • Мнения: 119

Не гледам сноуборд и не разбирам, но от любопитство проследих халфпайпа при мъжете. Абсолютно възхитена съм! Тези са нечовеци, уникални!!!!  omm omm

Браво на медалистите! На пръв поглед изпитах симпатия към японския състезател, но всички са страхотни!

# 123
 • Мнения: 1 658
Ерик Френцел отново с олимпийско злато в северната комбинация Trophy
Шести златен медал за Германия Hands Clap

# 124
 • София
 • Мнения: 8 772
Защо е отложен старта в биатлона?

# 125
 • Мнения: 1 466
Много силен вятър има на стрелбището.

# 126
 • Мнения: X
Край, мъжкият хокей започна!  Heart Eyes
Не мож ме мръдна от дивана.  Blush

# 127
 • София
 • Мнения: 8 315

На пръв поглед изпитах симпатия към японския състезател, но всички са страхотни!

Ами аз бях за него. Жалко, съвсем малко му трябваше, но него и съдиите не го обичат много, много иначе има най-сложните трикове в света. Жалко, че го нямаше най-големия ми любимец, ''Айпод'' Юри Подлатчиков.
Иначе Шот Уайт е GOAT и великан, но не го харесвам като човек. Арогантен, има вид на напушляк, имаше доста скандали и всякакви простотии с него, а в момента бившата барабанистка от музикалната му група го съди за сексуален тормоз.

по темата:
https://www.sportal.bg/news.php?news=709164

 Laughing

# 128
 • София
 • Мнения: 8 315
Край, мъжкият хокей започна!  Heart Eyes
Не мож ме мръдна от дивана.  Blush

за кой си? Simple Smile

# 129
 • София
 • Мнения: 8 315
Спортни шейни / двойки

1. Тобиас Вендъл/Тобиас Арлт (Германия)
2. Петер Пенц/Георг Фишлер (Австрия)
3. Тони Егерт/Саша Бенекен (Германия)


Култовите Тобита защитиха златото от Сочи, честно казано не го очаквах, но се радвам за тях. Егерт и Бенекен бяха абсолютни фаворити, тоталните доминатори последните години на всички фронтове, но ето дойде олимпиадата и за пореден път изненадка.
А накрая можеше да стане и поредната сензация и шок, защото Вендъл/Арлт малко преди края допуснаха груба грешка, загубиха скорост и се спасиха само от факта, че финала бе много близко. И така само 88 хилядни решиха златото.
Австрийците правят уникум олимпиада в шейните, едва ли и най-големия опитмист в Автсрия е мечтал за такова нещо.Северна комбинация – нормална шанца/10 км. бягане

1. Ерик Френцел (Германия)
2. Акито Уатабе (Япония)
3. Лукас Клапфер (Австрия)


Това състезание го проспах, защото първоначално ски скоковете бяха отложени, след това не съм гледал какво става, а гледах само багянето но предполагам, че за пореден път е имало циркове, като им гледам метражите. При този силен вятър си е било лотария и силните ски скачачи от Германия и Япония са се възползвали от рулетката. Не може да се процедира на олимпийски игри, просто не може.
Второ поредно злато за Френцел в тази дисциплина след Сочи. Ерик стана втория най-възрастен победител в тази дисциплина след норвежеца Тормод Кнутсен през Инсбрук’ 1964 г.
Жалко за Акито, за пореден път се проваля на олимпиада, явно и на този много силен комбинатор му е писано да си остане без олимпийско злато.Бързо пързаляне с кънки – жени 1000 м

1. Йорен Тер Морс (Холандия)
2. Нао Кодаира (Япония)
3. Михо Такаги (Япония)


Какво да коментираме... Това вече е извън всякакви рамки... Тер Морс я нямаше цяла година, 12 за световната купа, нищо особено като резултати и изведнъж на олимпиадата подобрява много силния олимпийски рекорд... Намирисват ми много силно тези неща, но холандците имат много силен гръб, а и без тях този спорт губи страшно много. Разбира се Йорен си бе сред фаворитите, най-малко заради името си. Тя е много силна на 1000 м. но явно след контузията в гърба е проспала сезона, за да е в топ форма за олимпиадата, надявам се, че това е по-обективната причина, а холандците са царе на това да са винаги форсирани за големия форум, докато другите топ нации издишат там. Наука явно. Трети златен олимпийски медал за холандката.
Двете топ фаворитки от Япония се провалиха. За Кодаира специално това бе нарисуван златен медал, но...

# 130
 • София
 • Мнения: 8 315
след ден 5

1.   Германия             7    2    3   12
2.   Холандия             5    4    2   11
3.   САЩ                  4    1    2    7
4.   Норвегия             3    5    3   11
5.   Канада               3    4    3   10
6.   Франция              2    1    2    5
7.   Австрия              2    1    1    4
8.   Швеция               2    1    0    3
9.   Италия               1    1    1    3
10.  Република Корея      1    0    1    2
11.  Япония               0    4    3    7
12.  ОСР                  0    1    4    5
13.  Австралия            0    1    1    2
13.  Чехия                0    1    1    2
15.  Швейцария            0    1    0    1
15.  Словакия             0    1    0    1
15.  Китай                0    1    0    1
18.  Финландия            0    0    2    2
19.  Казахстан            0    0    1    1Пореден фантастичен ден за райхстага. Няма ли някой да ни избави от каските?  Shocked ooooh!
Май ще трябва Дявола вече да се намесва, че стана застрашително за всички останали. Не искаме Фатерланд!  Grinning

# 131
 • София
 • Мнения: 8 315
ден 7 (15.02.2018 г. четвъртък)
 
Кърлинг – раунд робин
-
02:05 ч. жени
Канада – Република Корея
Дания – Япония
Китай – ОСР
Великобритания – САЩ
-
07:05 ч. мъже
САЩ – Италия
Норвегия – Канада
Великобритания – Япония
Дания – Швейцария
-
13:05 ч. жени
Китай – Великобритания
Канада – Швеция
САЩ – Швейцария
Република Корея – Япония

03:00 ч. Скелетон – мъже - серия 1
следва: серия 2

03:00 ч. Ски алпийски дисциплини – гигантски слалом жени – 1 манш
04:30 ч. Спускане – мъже ***
06:45 ч. Ски алпийски дисциплини – гигантски слалом жени – 2 манш ***
 
03:30 ч. Фигурно пързаляне – спортни двойки – волна програма ***
 
04:00 – 07:45 ч. Сноуборд – Сноуборд крос мъже ***

05:10 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Финландия – Германия
05:10 ч. Хокей на лед – жени/група А – САЩ – Канада
-
09:40 ч. Хокей на лед – мъже/група C – Норвегия - Швеция
09:40 ч. Хокей на лед – жени/група А – ОСР - Финландия
-
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Чехия – Република Корея
14:10 ч. Хокей на лед – мъже/група А – Швейцария - Канада
 
08:30 ч. Ски бягане – жени индивидуално (10 км. свободен стил) ***

10:15 ч. Биатлон – жени индивидуално (15 км) ***
 
13:00 ч. Бързо пързаляне с кънки – мъже 10 000 м. ***
 
13:00 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – квалификация 1
13:45 ч. Ски свободни дисциплини – жени акробатика – квалификация 2
 
13:00 ч. Биатлон – мъже индивидуално (20 км) ***
 
14:30 ч. Спортни шейни – отборно ***
 
= = =

9 финала