Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 360
 • Мнения: 25 553
чувала съм /пак чувала, не го знам от първа ръка/, че всяка следваща сливица е по-малка от предишната - като откъсната опашка на гущер - дали е вярно, представа нямам, но звучи логично
на твое място бих наблюдавала детето до началото на септември и ако преценя, че се налага нова операция /и след консултации с лекар/, бих я направила преди началото на 'учебната' година за дг
писала съм за моето дете - много ме беше страх от загуба на слуха и ако съм отново в онази ситуация и сливицата порасне отново, пак бих я завела за операция

# 361
 • Мнения: 1 307
Ако се разминем само с похъркването и по някой отит в годината, няма отново да я подлагам на операция. Но, ако отново стигнем до АДА, който изживяхме, ще се съглася на втора операция... Чудя се - имат ли край тия мъки!?

# 362
 • Мнения: 25 553
като порасне още малко, вероятно ще му се види краят Hug

# 363
 • Мнения: 376
Моето дете го оперираха 2 пъти от трета сливица. Първия път беше на две и половина (във ВМА) и след една година отново го оперираха, но тогава отидохме при професор Румен Бенчев.
Минаха две години от тогава и когато се разболее със сополи, слухът му намалява. Като излекуваме хремата- слухът се възстановява. След втората операция състоянието му е много по-добре.

Ние решихме да започне да ходи на градина само до обяд, заради алергичния ринит, който в детската градина се активира. Съжалявам, че по-рано не се бях сетила за този вариант. От както ходи само до обяд, не е имал сополи с месеци. Нещо, което преди не се беше случвало никога.

# 364
 • Мнения: 1 307
Проф.Едрев и Лолов, както и други УНГ лекари, са категорични, че рецидив се получава при "недобра оперативна практика и неизчистена изцяло сливица". Говорих и с педиатъра на детето. Тя каза, че за 30 години практика, моето дете е второто с рецидив /от нейните пациенти/. Каза, че едно "влакънце" тъкан да не е изчиатена, има свойството да се увеличи пак до 1 г след операцията.
Аз не разбирам как толкова добър лекар като доц.Рангачев е допуснал да не изчисти добре сливицата при моето дете! Но е факт!
Ще видя как ще е в ДГ наесен и ако ужасът се завърне, отново ще я мъчим с операция. Но най-вероятно ще е в Токуда при д-р Кюлев. За съжеление май и малкото ни юначе има проблем с 3-тата сливица, а е едва на 1.11 г.

# 365
 • Мнения: 2
Здравейте,
Моето дете е със съвсем прясно (вчера) оперирана трета сливица + меринготомия и дрениране на ушите след продължителен серозен отит. Операцията направихме в ИСУЛ при доц. Рангачев и като цяло останах с добри впечатления за професионално изпълнение на задълженията, както от него, така от анестезиолога др.Стайков и оперативните медицинските сестри, които имаха уважително отношение към мен и внимание към детето да сведат стреса за него. Отделението е чисто, подредено и с добра обстановка за малките пациенти. Минусът на операция в болница като ИСУЛ е че и лекари и сестри са претоварени и все бързат и ако искаш да ти отговорят на въпроси трябва да го преследваш по коридорите, а за болничния те разкарват до 3 различни кабинета за подпис и печат - нещо, което съвсем спокойно може да се избегне с по-добра административна организация.
Тази тема, която съм изчела горе долу от 1-вата насам, доста ми помогна с теории, лекари и къде да търся допълнителна информация и затова сега ще напиша пресните си впечатления, дано са от полза за някой друг.
Аз водих 2-годишна борба да не стигам до операция и минах през всички "стандарти" за консервативно лечение на няколко различни УНГ специалиста, включително такъв, който практикува в UK.
Понеже рецидивите след операции изобщо не са редки, аз дълго време отлагах, докато ножа и слуха на детето ми не опря до кокала.
Според моите проучвания сред УНГ общността, сливицата може да порасне отново независимо от това, колко добре е "изчистена" при операцията и никой не може да даде 100% гаранция, че това няма да се случи, защото "сливицата" е лимфна тъкан. Ако процесите довели до нейното първоначално уголемяване продължат, най-вече, ако първоначалната причина е алергия, рецидив може и обикновено се появява. Та и аз ще следя и ще се надявам да не съм сред щастливците с рецидив.
За самата операция в ИСУЛ. При нас протече по следния начин: В уречения ден отидохме с предварително подготвени изследвания и тест на упойки. В 220-ти кабинет ни прегледаха изследванията и документите и ни оформиха една папка за прием, след което ни пратиха на доста формална консултация с педиатър, след което си занесохме папката в отделенито и ни приеха по документи, разписахме се, че се прибираме по домашни причини и ни пуснаха да си ходим с указания на другата сутрин да се явим гладни и жадни. На следващия ден отидохме в 8 сутринта, преоблякох я с пижамка и чакахме около 10-15 мин  в стаята, преди санитарката да ни отведе до предоперационната за консултация с анестизиолога, който положи доста усилия да предразположи детето, макар то да бе доста стресирано. Благодарна съм му от все сърце, че ми позволи да остана с детето, докато анестезията подейства и то се успокои и заспа. След това чаках пред операционната около 45 минути, докато приключат всички процедури и го събудят. Като изнесоха детето беше видимо стресирано, около 30 мин още стенеше без да може да говори и преглъщаше секрети. При нас, за щастие нямаше последващо кървене, макар че ме предупредиха да не се плаша, ако плюе кръв, само да внимавам какво количество. Нямаше и буйстване, макар че и за това предупредиха, че е възможно. Около час след като се прибрахме в стаята, детето се поуспокои и заспа за около час. После се събуди, искаше да го гушкам и малко заваляно ми каза, че много боли гърлото. Тъй като имах указания да изпие 1.5л вода до вечерта, аз все пак настоях да пие няколко глътки с обяснението, че така ще промием гърлото. Пак заспа, пак се събужда и така до следобеда. По едно време каза, че коремът боли, но отказа сиропът панадол, който си носех, та помолих сестрите за свещичка. Това подейства и като се събуди пак беше по-бодро и хапна малко крем супа и крем нишесте, които си носех и пи повече вода. После ходи до тоалетна и най-сетне като че ли ефектите от упойката изчезнаха. Не успяхме да направим 1.5л течности, по-скоро около 800 мл, но пишка 4 пъти и сестра ни каза, че това е ок. Вечерта вече (около 17) детето вече беше видимо по-добре, даже си дишаше през носа, с напълно затворена уста, което не ми се беше случвало от около година някъде. Рангачев дойде да ни види, изписа антибиотик и капки за уши, обясни за диета, немокрене на уши и тн и каза, че на следващия ден сутринта ще ни изпише. Малко е неудобно, че за придружителя на детето в стаята има само един стол, но и това се преживява, а детето спа спокойно, макар че си похърка звучно, което било нормално заради отока от раната, казаха. И така, сега сме си у дома и се надявам лечението да е успешно.

# 366
 • Мнения: 131
Дълго време операция на трета сливица на деца, ненавършили 3 години, не се препоръчваше и практикуваше, точно заради рецидивите. Вероятността третата сливица да порасне отново намалява с възрастта. Единият ми страх, когато обмислях варианта за махане, беше точно този.
Имайте предвид и алергичния компонент, който много често е причина за белите с третата сливица, а не се допуска или пренебрегва. Макар че времето на безкрайните болнични и сополи е зад гърба ни, и вирусните инфекции минават бързо и безпроблемно, винаги по това време на годината си имаме проблеми.
Много дълго не го осъзнавах, мислейки че е поредният градински вирус.

# 367
 • Мнения: 1 307
Предполагам всички знаете кой е проф.Едрев... ето какво казва той за рецидива на третата сливица:
"Непълното отстраняване на хипертрофичната лимфоидна тъкан е основна причина за повторно нарастване на третата сливица и възобновяване на симптомите, обичайно до година след интервенцията. Ситуацията следва да се класифицира като лоша оперативна техника. За рецидиви се съобщава и в мащабни проучвания, с различни, но сравнително ниски проценти - 0.55-3%[10,14]. Изглежда честотата на рецидивиране не корелира с възрастта на пациента при първата интервенция, като съобщаваният среден срок е между 2.4 и 4.2 години[4,14]. Последното ни убеждава, че при добра оперативна техника има минимална вероятност от повторна лимфоидна хиперплазия в зоната на епифаринкса...непълното отстраняване на третата сливица, освен че е предпоставка за рецидиви, създава неравности по задната фарингеална стена и също става причина за неефективна функция на мекото небце. "

# 368
 • Мнения: 131
Никого нямам намерение да убеждавам или разубеждавам, но ако четете английски, поровете се точно в репортите от клиничните проучвания по света. Има вече много достъпна информация по въпроса.

# 369
 • Пловдив
 • Мнения: 1 914
Здравейте,
Дъщеря ми страда много от хреми. От как беше на 1.5 години. И като се почне една хрема със седмици и всякакви нюанси. И от нищо не се повлиява.
Вече ходи на градина, но не ходи. Просто защото не може да изкара повече от 3 дни. Постоянно говорене с носа, изолиране на различни патогени, всевъзможни терапии и посещения при Унг.
Вече е на 5+ години. Хремите една идея по-бързо  минават, но да не ходи на градина.

Последната терапия беше хомеопатична схема на Петров (УНГ в Пловдив). За около 3 месеца затвори устата при сън, спря да хърка и да говори с носа.
И точно си мислих че виждам светлина в тунела, и изкара 3 дни на градина.

И директно на въпроса: ще съм благодарна за мнения относно лекари извършващи операцията в Пловдив и споделен опит за подобни състояния.

# 370
 • in Wonderland
 • Мнения: 5 068
Ние сме много доволни от др.Крема в Каспела. Премахна 3 тата сливица на дъщеря ми и ѝ намали другите две с ултразвук. На мъжа ми премаха полепи на гърлото. Свекърва ми има възел от години в гърлото, вс доктори в нашия град ѝ препоръчваха операция, но след консултация с него, се отказа, тъй като ѝ каза, че ням д се промени нещо съществено от сегашното ѝ състояние.

# 371
 • Мнения: 1 394
Toчно при Петров махнахме сливицата на дъщеря ми през декември. За съжаление мисля, че рецидивира. От около 2 седмици отново има заден гноен секрет, точно както си беше преди операцията. Тръгнаха и напред от преди няколко дни , не обилни, но си има и назад.
Иначе за лекаря нищо лошо не мога да кажа. Ходим при него от години и чак сега се нави да я оперира.

# 372
 • Мнения: 2 320
За мен д-р Петров твърде дълго се опитва да лекува пациентите с. хомеопатия дори и при очеизвадни проблеми. Синът ми беше опериран в Каспела от д-р Кулов. С много добро впечатление съм и от д-р Крема. Единственият лекар, който даде адекватна оценка на състоянието на сина ми за 8 месеца ходене по мъките (като половината време го „лекуваше” д-р Петров) и ни подтикна да направим операцията беше един възрастен нисичък и пълен лекар от ВМИ. Жалко, че не попитах за името му.

Общи условия

Активация на акаунт