Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 8-ма тема

 • 93 781
 • 623
 •   1
Отговори
 • Мнения: 35 242
Ето старите теми:

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 7-ма тема

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 6-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 5-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 4 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 3 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 2 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки

Трета сливица!!!


Скрит текст:
Координати на често споменавани в темите УНГ лекари и клиники:

Транспортна болница - УНГ Клиника: 932 39 36, 932 37 65  (код за София 02) директор проф. Едрев, но той не приема деца под 3г. възраст, останалите лекари приемат.
Д-р Френгов, оперирал най – много „форумски” сливици: 0888 370 960 свободен прием: понеделник, сряда и петък от 14.30 до 17ч.
Прегледите при него са само след предварително записан час.

доц.Стефан Лолов 0888 514 977

д-р Петров (МВР б-ца), 0887 374129
Адрес на МВР б-ца: София   бул. Ген. Скобелев №79А  тел. 02 -982 13 00      

Д-р Огнян Попов – Военна болница, 0888 – 84 31 95  

д-р Иванка Кънчева - ИСУЛ – 9432529 и 0887350391

Д-р Николай Улевинов, Александровска болница, Детска клиника
Сл.тел.:9230 / в.429 и 0888/208-343      

МБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, тел.02 / 9432170
 адрес ул. „Бяло море” 8

Вадене на трета сливица във Варна

Специалист УНГ в Пловдив


Признаци за увеличена трета сливица:

- дишане с отворена уста
- хъркане по време на сън
- нощно изпотяване и неспокоен сън, поради недостатъчното снабдяване на организма с кислород
- чести инфекции на горните дихателни пътища
- може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката
- постоянна хрема и/или синузит
- чести отити, ангини
- проблеми със слуха
- наличие на бактериален растеж при гърлен и носен секрет.

Не е задължително наличието на всички симптоми, за да се установи увеличена трета сливица!


Полезни сайтове

Сливици – да се махнат ли? от сайта на доц.Лолов

Съвети за дните след операцията.

Всичко за сливиците

Аденоидни вегетации.

Третата сливица.

от форума - Алтернативни методи за лечение на трета сливица.

И още инфо за тези, които искат да опитат алтернативно лечение:
Трета сливица...


Лечение на трета сливица с лазер във ВМА?


Копирам и другото полезно инфо, за да може новите мами да не се връщат всеки път към старата тема да четат.

Инфо от marychery за постявянето на макарички:

Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:
присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:
налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).

Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.
Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.
Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

----------------------------------

Серозен отит
От Панайотис Мисирлис, хирург-отоларинголог, директор на Детска евроклиника
Превод - Seni

Серозният отит е едно от най-честите заболявания във възрастта до 8 години, което е тясно свързано с повтарящите се остри средни отити и което ангажира вниманието на УНГ-специалистите и педиатрите както с резистентността си към консервативното лечени, така и с нередките си рецидиви след хирургична интервенция. Става въпрос за заболяване на средното ухо, което се изразява в събирането на течност поради дисфункция или запушване на евстахиевата тръба. Основен симптом е намаленият слух /звукопроводна глухота/, а основни причини – хипертрофията на аденоидните вегетации, алергиите и ринитите – състояния, типични за детската възраст.
Консервативната терапия включва антихистаминови и кортикостероидни препарати, които могат да се съчетаят с антибиотици и промивки на носа в случаите, когато има гноен ринит. Едновременно с това се предлагат упражнения за отпушване на евстахеавата тръба. Що се отнася до хирургичното лечение, то се състои в отстраняване на третата сливица и миринготомия /тоест срязване на тъпанчевата мембрана/ със или без поставянето на вентилационни тръбички.
Кога, обаче, ще подходим с консервативно / демек медикаментозно/ лечение и кога с хирургично? Това зависи от много фактори като възрастта на детето, дали има съпътстващ рецидивиращ остър отит, сезонът, съпътстващо намаление на слуха и развитието на речта.
Ако става въпрос за дете, което е за първа година в детско заведение и има серозен отит, то най-вероятно преживява синдрома на детската градина поради първия си контакт с различни инфекциозни фактори. Вярвам, че в такива случаи е най-добре да изчакаме до следващата година, когато вероятно ще забележим голяма промяна у това дете.
Когато се касае за дете, което преглеждаме за пръв път през студения период от годината, трябва да подходим с консервативно лечение, вярвайки, че предстоящото затопляне на времето ще подпомогне оздравителния процес.
Ако има съпътстващ рецидивиращ остър отит трябва да предприемем по-агресивен подход. В такива случаи не можем да рискуваме появата на трайни увреждания на средното ухо /например хроничен среден отит, адхезивен отит/  независимо от възрастта на детето. Тук вентилационните тръбички са необходимост. При много малките деца може да бъде препоръчана и химиопрофилактика.
Известно е, че серозният отит причинява известна слухова загуба. Ако едно дете  ходи на училище и недочува, скоро ще се превърне в един безразличен ученик. В такива случаи без колебание се поставят вентилационни тръбички.
Увреждането на слуха, което предизвиква серозният отит, трудно може да доведе до изоставане в развитието на речта. Може, обаче, да съществува съпътстваща невросензорна глухота, която да се усложнява от серозния отит. Затова когато се констатира забавяне на речевото развитие у деца със серозен отит, течността трябва да бъде отстранена, за да се осъществи по-обективна оценка на слуха.
Тръбички би трябвало да се поставят когато серозният отит не се поддава на консервативно лечение поне три месеца, когато има съпътстващо намаление на слуха и когато се подозират промени в тъпанчевата мембрана.
Тези тръбички остават в ухото 6-8 месеца и се отхвърлят спонтанно. След това никой не може да гарантира, че  серозният отит няма да рецидивира, особено ако съществува и алергичен субстрат

# 1
 • Мнения: 1 380
Все още съм и аз в темата! Детето ми е с уголемена трета сливица и лепва всеки вирус, ако ходи на ДГ! Продължението го знаете... Миналата година имаше и загуба на слуха, та я спрях от градина. Май остава да си я гледам вкъщи, докато израсте това състояние!
П.п . След много посетени лекари се задържахме при д-р Райнов от ИСУЛ. През 3 седмици сме на преглед при него.

# 2
 • Мнения: 35 242
да споделя и моя опит
голямата ми дъщеря правеше много отити в дг, но последната година я записах предучилищна в училище и спря да боледува
малката боледуваше доста по-малко, но третата й сливица винаги беше уголемена; от родилното я изписаха с вътреболничка инфекция и нямаше месец, когато започнахме да висим пред унг кабинетите /и все пак боледуваше по-малко от кака си Simple Smile /
не исках да махам сливица, надявах се да израстне проблема като кака си, но на 5 г. получи сериозна загуба на слуха и я заведох в исул - една година по-късно правихме контролно изследване, слухът й беше напълно възстановен

# 3
 • Мнения: 1 380
Бубанка, каката кога надрасна проблема?
А малката?

# 4
 • Мнения: 35 242
каката спря до боледува когато я преместих от дг в училище /предучилищна/
отдавам го на това, че децата спряха да се хранят и да спят заедно
с течение на времето й отминаха проблемите, защото имаше и пробито от лекар тъпанче преди да стане на 2 години - дълго време пазехме ухото от вода /отдавна не/, все още го пази от вятър, а след едно пътуване със самолет, ухото започна да кърви и беше станал сериозен проблем - тогава беше може би на около 10 г., сега е на 17
при малката проблемите отминаха с изваждането на сливицата - тогава беше на 5, сега е на 12; сега само похърква леко, но преди 5 г. хъркаше чудовищно; бях готова да пренебрегна какво ли не докато не осъзнах, че може да загуби слуха си; препоръката на лекарите беше операция, не макарички, което е тормоз за детето;  с което не агитирам никого да вади трета сливица, но при нея и за секунда не съм съжалила за решението си

# 5
 • Мнения: 1 380
И ти какви ужаси  си изживяла...
Надявам се с неходенето на ДГ да закрепим положението при щерката и да не се стига до операция!

# 6
 • Мнения: 35 242
ако все пак стигнеш до операция /дано не!/, няма нищо страшно - по-малко от ден престой в болница /исул/, събуждането е почти веднага след упойката и по-голям дискомфорт носи абоката /сваля се няколко часа след операцията/ отколкото самата операция

# 7
 • Мнения: 4
Аз имам близнаци, момче и момиче на две и половина. От както тръгнаха на ясла са болни един след друг. Ходят три дена и след това почват сополи и кашлица. Правят често и бронхо спазми. С мъжа ми постоянно отсъстваме от работа. Докарахме го до там, че е по-добре да ги гледаме вкъщи здрави, отколкото пак да са вкъщи болни.

# 8
 • Мнения: 1 380
Таня, и ние стигнахме до този извод!
По-скъпо и стресиращо ни е да ходи на ДГ!

# 9
 • Мнения: 598
И при нас имаше проблеми с трета сливица. При първото и второто ми дете. При баткото имаше дори назначена дата за операция, но намерихме друг лекар, който бе на мнение да се лекува до дупка сливицата и само в абсолютно краен случай вадене. Лекувахме. Частичната загуба на слуха я имаше. Оправи се след лечението. С хомеопатични лекарства, колкото и да съм скептична. Имаше страничен ефект от тях. Запек. И това оправихме с времето. И сега, като той е на 11, сливицата вече отдавна не прави проблем, а той рядко боледува. Явно израстна нещата. Честото боледуване беше откакто тръгна на градина. Първата година най-много, втората по-малко, четвърта група много рядко се разболяваше, ако изобщо. По същия път минахме и с каката. Тя винаги е имала проблеми със сливиците. Но никога не е ставало дума за вадене, нито педиатърката го е споменавала, нито някой друг. Мисля, че и тя ще израсте проблемите със сливиците. Рядко боледува, основно хрема за няколко дни. До трета група боледуванията обаче бяха по-чести - основно хрема, която бързо преминаваше в зачервено гърло, от което и кашлица. Все по-рядко се разболява така. На 6 е.

# 10
 • Мнения: 423
Здравейте! Детето ми е на 3г и 6м. Имаме проблем с третата сливица и правим чести инфекции - високи температури и червено гърло. Той има и сърдечен порок. Сливицата не е много голяма, но гнои. Кардиолозите не дават да се вади. Ако някой е имал проблем с гнойна сливица нека сподели. Иначе закрепяме нещата с АБ, хомеопатия, имуностимулатори.

# 11
 • Мнения: 598
Пробвали ли сте мазане на сливицата с Гранофурин (Гранулин)? При нас винаги е помагало. По съвет на педиатър сме го ползвали.

# 12
 • Мнения: 423
Благодаря- мислех и за това. Май ще пробвам

# 13
 • София
 • Мнения: 2 492
Включвам се и аз, защото и дъщеря ми се оказа с огромна трета сливица.
Уж е нормално да е по-голяма при малките деца, но при нея била гигантска. 90% от заболяванията й са "класически" - задна хрема - червено гърло...... И се усъмних в един момент.
Бяхме при Кюлев, в Токуда, който видя и леко възпаление на евстахиевата тръба, което излекувахме с капки. Каза, че за него трябва да си помислим за операция.
Но мен ме притеснява, ще отидем и при Улевинов за второ мнение. И може би, ако каже и той, ще оперираме, макар че ме притеснява рецидив.
Дъщеря ми е на 2г10мес.

# 14
 • Мнения: 1 380
Не Ви препоръчвам Улевинов. По-добре Райнов или Рангачев от ИСУЛ.

Общи условия

Активация на акаунт