Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2018, 12:33 ч.

Проблеми с ученето в начален етап

 • 23 061
 • 115
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 2 362
Вита, благодаря за съветите. Били сме при трима логопеди, двама от които казват,  че има проблеми,  които не са сериозни, но препоръчват работа със специалист. В училището така наизуст без да погледнат за кое дете става въпрос ми казаха, че е за ресурсен. Притесняват ме освен изпускането на звукове, бавно,  трудно писане, четене и също така се оплаква, че не може да чете  на английски. Много трудно се научи да чете срички също. Ще ходим пак при едната логопедка да прецени как напредва. Мен ме притеснява,  че с целия труд това лято (правим диктовки почти всеки Ден),почти не виждам напредък. Единствено пише малко по-красиво,  но пак трудно се чете. Не му е приятно да чете,  Най-интересната му книга я чете два месеца с подканване. Мисля,  че наистина му е трудно да чете. Математиката му е приятна.
Ако детенцето чете по-трудно на български и/или има говорни нарушения, според мен не е подходящо да се започва с чужд език.

# 91
 • Мнения: 3 818
Здравейте. Съветвам Ви да направите консултация с логопед-специалист по дислексия. Потърсете координати на Асоциация Дислексия. Или такъв специалист във Вашия град.
За София може да направите консултация в детска психиатрия Св Никола на Александровската болница, но се чака доста за час.
За Русе:
http://www.dyslexia-bg.org/
За Варна:
http://dyslexia-center.eu/content/view/14/16/lang,bg/
Ако дислексията се потвърди, имайте предвид, че не се препоръчва детето да учи западен език до четвърти клас. В такъв случай имате два варианта - да преместите детето в клас с първи чужд руски или да се договорите с учителката по английски детето да не учи езика в начален курс.

# 92
 • Мнения: 998
Благодаря ви много за информацията и съветите. Друго, което ме тревожи е, че съпругът ми смята, че е излишна работата със специалисти, не вижда повод за притеснение, а това че класната ни учителка ни насочи, оправдава с други извинения. С две думи нямам неговата подкрепа.

# 93
 • Мнения: 24 272
Моето дете посещаваше училищният логопед 4 години. При това в началото го бях записала и на частно. Но учителката и логопеда ми обясниха, че така е по-зле и останахме само на училищния, по препоръка на класната. Също нямаше изявен проблем като дислексия, но имаше затруднения със звукове и т.н. Много съм доволна, но двете дами работеха в екип и бяха отлични професионалисти. И нашият баща имаше някакви негови си разбирания, но това не ме е притеснявало. При нас това проработи добре, може би все пак да опиташ и ти?

# 94
 • софия
 • Мнения: 260
Вземете светкавични мерки. Не изгради ли детето навици за учене до 3 клас, то започва да учи нередовно уроците си, учителите се опитват до го вкарат в ''правия път'', но и те са безсилни. Когато порасне ще има проблеми още първата година в горен курс и ще го закъса здравата.
Давам пример с един съученик на дъщеря ми. Той още в 3 клас е скъсал с ученето (поне така тя казваше), но в 5 клас дошла така наречената ''чистка''. Учителите го нарочили, той не учел и за капак си позволявал да се гаври с учителите. Но накрая на годината те му върнали. При годишния преговор той изръсил куп глупости и го оставил на поправителен. Той така и не взел.
Моят съвет е да направите един сериозен разговор, да го следите, и ако има проблеми, да помагате.

# 95
 • Мнения: 12 414
Не знам в коя тема да попитам.  Ако учител е забелязал някакъв проблем в дете, към кого може да насочи родителите на детето за диагностика и помощи?
Учителят не е специалист, но предполага аутизъм. Детето не е социално контактно. Води го бабата, която го изчаква в училище. Родителите според думите й са алкохолици. Нямам информация дали тя е настойник, ако това има значение.
Социално-слаби са и ако успеят да го диагностицират, сигурно ще има право на безплатни посещения при логопед и др. Според учителя детето има потенциал, но училището е много мизерно и никой не обръща внимание.
Ако може да ме насочите към тема или да прочетем някъде каква е процедурата в такива случаи.

# 96
 • Мнения: 3 818
Диктовка на дете във втори клас с дислексия и дисграфия! Учителката без да провери поставя "Незадоволителен" в електронния дневник.

# 97
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 171
С детето работи ли ресурсен учител?

Напълно нормално е да посочи "незадоволителен" в електронния дневник, ако той не предоставя алтернативи за деца с дислексия и ако диктовките се представят все в този вид и не се забелязва развитие на графизма или подобряване на правописа. Ако вашият дневник е достатъчно гъвкав, може да се постави и коментар към оценката, но се съмнявам това да е възможно. В тетрадката не виждам санкциониращ или плашещ коментар. Просто са отчетени грешките. Какво точно не е проверила учителката?

Последна редакция: ср, 10 окт 2018, 10:22 от Вяра

# 98
 • Мнения: 3 818
Детето работи с логопед-специалист по дислексия, външен. Работата й изобщо не беше проверена. Поправката на грешките с черно е направена от мен, не от учителката. Учителката просто е наредила "Поправи!" , подписала се е и е залепила текста, за да го препише. Така правеше в първи клас, когато диктовките не се четяха(нямаше смислени думи). Т.е заявява:"Това не се чете, не мога да го проверя."

# 99
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 171
Детето работи с логопед-специалист по дислексия, външен. Работата й изобщо не беше проверена. Поправката на грешките с черно е направена от мен, не от учителката. Учителката просто е наредила "Поправи!" , подписала се е и е залепила текста, за да го препише. Така правеше в първи клас, когато диктовките не се четяха(нямаше смислени думи). Т.е заявява:"Това не се чете, не мога да го проверя."
Вие защо решихте, че не е нужно да проведете още веднъж диктовката? Не виждам смисъл от това, което сте направили. Написала "Поправи!" на детето, а Вие (не детето) сте поправили само грешките в диктовката с черно. Като някаква подигравка ми е това. "Искаш поправка - нА ти някаква. Доволна ли си най-после?".

Твърде е възможно да е усетила, че сте докачлива и умишлено да не е минала с червеното. На някои родители и деца това действа много стресиращо.

# 100
 • Мнения: 3 818
  Не съм докачлива, даже хич. И, да, на децата с дислексия е препоръчително да се отбелязват грешките с друг цвят, а не с червено. И някъде да съм писала, че детето не е направило поправка? Само, че поправката се прави като се напише наново. И тя след логопеда си го преписа чинно. Но не може да върнеш на детето непоправена работа, с неотбелязани грешки и да искаш от него да направи поправка. Ами то как да види, че е сбъркало?  Логичният въпрос при малко по-големите би бил:"Защо да правя поправка като нямам грешки?"
  Смисълът да поправя аз грешките беше да види детето, че е допуснало грешки - къде, какви, да види как е правилно. Защо с черно? Ами такова имах. С червено беше работа на учителката да провери. На практика аз свърших нейната работа.

  # 101
  • Мнения: 998
  Тотално съм отчаяна. След като класната учителка ни обърна внимание преди една година, синът ми посещава 6 месеца логопед. Лятото му правих често диктовки. Водих го при две логопедки есента,  първата не може да го поеме, втората не можа нещо да се сработи и дори не можа да го накара да пише. Говори ми за емоционален проблем и психолог.
  Днес получих резултат от входното по български. Оценка три и плачевна работа.  Дори грешки , които не е допускал цяло лято е почнал да прави: сега е започнал да разделя думи на части, например "отива", "ме" вместо "отиваме". Не знам към кого да се обърна вече, към кой специалист. Втората я избрах от форума. Никоя от трите не споменава дислексия,  с математиката е добре. Пише много бавно, грозно, с много правописни грешки. Изпуска понякога звуци. Говорът му също е малко накъсан. Чудя се дали да не го спра от занималня и да се занимавам колкото мога с него. Много ми е трудно да го мотивиран. Мъжът ми казва какво толкоз. Родителите ми също. Все едно  проблемът е само в моята глава Sad
  Моля  препоръчате ми специалист, с който сте постигнали напредък!

  # 102
  • Мнения: 3 818
  Доведете го в Русе, Асоциация Дислексия. http://www.dyslexia-bg.org/index.php?option=com_content&view … mid=9&lang=bg Там ще поработят с детето, ще видят какъв е проблемът и ще дадат насоки за работа. Ако можете да останете няколко дни ще е още по-добре. После периодично ще ходите за нови насоки.

  # 103
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 4 171
  И тя след логопеда си го преписа чинно.
  В момента просто си говорите заради спорта. За дете с дислексия във втори клас едва ли е най-важното да си отчете грешките. За него е важно да се упражнява в писане, за да свикне да не изпуска или размества букви. Това в началото става бавно и под наблюдение на възрастен. Защо логопедът не Ви напътства при писането? Нека Ви обясни нужни ли са диктовките и защо. Ако има смисъл от тях, нека проведе една диктовка пред вас с детето, за да видите как да му помагате вкъщи.

  Недоволството срещу редови учител, който не е специалист в областта дислексия, е безумно глупаво и с нищо не помага. Очевидно е, че с детето Ви трябва да се работи допълнително. Какъв е проблемът да поговорите с учителката, да разберете мотивите ѝ, да обясните състоянието на детето и да намерите компромисен вариант.

  Доколкото виждам, детето пише разкривено, но чисто и му се чете почти всяка дума. Предвид данните, които дадохте в темата, че в началото са били криволици, сега се забелязва доста сериозен напредък. Знам, че Вие, а не учителката, сте поставили тези основи, но и така е редно. Тя няма идея от дислексия и не ѝ е работа да има.

  # 104
  • Мнения: 8 832
  . Тя няма идея от дислексия и не ѝ е работа да има.   На един педагог не му е работа, а на майката и е работа? Ами ако и майката е неграмотна, ако цял ден работи в тежко производство, ако е липсваща? Тогава детето да затъне ли?

  На мен ми се вижда доста надменен този подход- Поправка! и никакво отразяване на грешки.

   Mama Ru, а учителката няма ли часове за консултации? Нека детето да ходи, да се упражнява.Но наистина, по-добре говори с нея, като сама не разбира за какво става въпрос, в интерес на детето ще е.

  Общи условия

  Активация на акаунт