Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2018, 17:58 ч.

Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 44 369
  • 452
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 4
Да си отговоря на въпроса за лигавия кефир - оказа се, че това е нещо положително.



Поразрових се из западните форуми и се оказа, че въпросното нещо се нарича kefiran и представлява съвкупност от полизахариди, които не са нищо необичайно и даже са добър признак, че кефира е в добро състояние и се развива. Най-често се наблюдава през лятото, когато температурите са по-високи.
Подобни полизахариди се срещат при нишестето, целулозата, гликогена (животинския аналог на нишестето), сока/гела на алоето и т.н.

Относно изплакването с вода - на доста места срещнах, че въобще не е препоръчително, даже е противопоказно, защото по този начин се отмивали част от полезните бактерии и се разваляла микрофлората на кефирените зърна.

В този сайт има събрана страшно много информация (на английски) и доста подробно е отговорено на над 40 често задавани въпроса.

# 451
  • Мнения: 2 629
И аз така прочетох за лигавото, че било полезно. По ваши препоръки държа кефира в хладилника и пак има лига. Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета

# 452
  • Мнения: 4
Имам и друга чуденка, сега раздавам на съседи и роднини , и странното е,че тяхната гъба е на цели главички, като карфиолче, а моята е на отделни оризчета

Това не би трябвало да ви притеснява, защото малките са най-работливи и потентни понеже имат по-голяма контактна повърхност с млякото. Това ме навежда на мисълта дали е добра идея да се разделят по-големите групи на няколко по-малки, но никъде не ми попадна информация за това.

Общи условия

Активация на акаунт