Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Неудобните" въпроси, които децата ни задават

 • 10 364
 • 70
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 612
За всички ни идва момент, в който чуваме от децата си "неудобните" въпроси. Те могат да бъдат различни, но в общи линии се въртят около темата човешко тяло и възпроизводство.  На каква възраст смятате, че е редно да се даде по-подробна информация на "неудобни" въпроси като "От къде излиза бебето?" или "Защо мама ползва дамски превръзки" и други въпроси, предизвиквакщи смущение в част от родителите?
Ще ви разкажа накратко за двата въпроса, които в момента вълнуват моето дете.
Дъщеря ми е на 4 г. Знае, че мама  ражда бебето, както и, че то се развива в корема й и излиза от него след 9 месеца, но не сме навлизали в подробности, а тя вече пита по-конкретно. Аз смятам, че няма нищо лошо да й обясна точно от къде се ражда бебето, а ако прояви интерес - и как се озовава в корема на мама (достъпно за възрастта й). Баба й обаче смята, че това е прекалено подробно за нейната възраст. Бабата е продукт на старо поколение, което се чувства некомфортно да говори открито за такива естествени теми и затова гледам и да не споря с нея по въпроса. Обаче знам как ще се шокира, ако внучка й изтърси пред нея понятието "месечен цикъл" например. Laughing
Темата "месечен цикъл"... Дъщеря ми е виждала  дамските ми превръзки в шкафа и знае, че майките си слагат такива с цел по-добра хигиена. Не съм й обяснявала за цикъла, но тя все по-настойчиво пита защо децата не носят превръзки, а майките носят. Също така веднъж видя чаршафа ми, зацапан от цикълът, който ми дойде доста по-рано от датата и ме изненада през нощта. Тогава я залисах с нещо странично, но мисля, че по-малко щеше да се притесни, ако знае, че това е нормално и се случва всеки месец с жените. На 4 г е, но е питащо и търсещо отговори дете. Темата за човешкото тяло и функциите му  й е много интересна. Имаме книжки и енциклопедии, обясняващи много въпроси на достъпен въпрос, но точно тези теми са засегнати слабо. Може би все още в обществото ни са тема табу.

Аз самата за себе си съм убедена, че при следващ проявен интерес от страна на детето ще обясня на достъпен език истината. Няма да навлизам в подробности. Ще обяснявам до там до където тя проявява интерес и задава въпроси. Ако видя, че й идва в повече, ще спра.  Но ми е интересно как мислят останалите хора. Споделете мнението си и кога сте говорили по тези теми с децата си или кога смятате да говорите. Как реагираха те на получената информация? Споделете  "неудобните" въпроси, които сте получавали отдецата си? Как отговорихте? Притесниха ли ви тези въпроси?

Знам, че хората и схващанията им са различни, но пък и всеки е свободен да отглежда и възпитава детето си по най-добрия според него начин. Някои от вас със сигурност ще се възмутят, че въобще ми минава през ума на 4- годишно дете да говоря на тези теми. Но не пускам темата с цел спорове и обиди, а по-скоро ми е интересно да видя колко хора мислят подобно на мен., а не някой да ми обяснява, че не съм права.


Не намерих подобна тема, но ако има, моля за линк и ако администратор прецени, да изтрие или заключи тази тема.

# 1
 • Мнения: 41 845
Не намирам въпросите за неудобни. Както за всяка друга част от тялото, така и за тях получаваше обяснения с думи, адекватни за възрастта.
Не съм обсъждала с майка ми как и какво да говоря на детето, само с мъжа ми, двамата предпочитаме да взимаме решенията сами. Не съм се и притеснявала какво ще изтърси пред роднини, само за градината я предупредихме, че това са неща, които всеки родител решава кога да обясни на детето си, затова не е добре да говори пред тях.

# 2
 • Мнения: 6 633
И на мен някои въпроси са ми на дневен ред. Ще следя темата.
Малката ми дъщеря е на 9 и половина години и вече забелязвам, че тялото й започва да се променя.

За месечния цикъл и превръзките не виждам нищо трудно. В нашето семейство това не е тема табу. Още повече, че кака й е вече на 18г. Свикнала е да вижда в банята пакети с превръзки и т.н. хигиенни материали. Дори на игра си слага и тя превръзки понякога.  Crazy

От къде излиза бебето вече съм обяснила. Прието е.

Обаче как се озовава бебето в корема на майката - ей това ми е по-трудничко.  Rolling Eyes
Ще се радвам на идеи!

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 9 772
Не са ми неудобни тези въпроси изобщо. Може би, защото съм лекар и за мен всички части на тялото са равнозначни. Няма удобни и неудобни. Обяснила съм всичко за секса, за бебето, за цикъла, когато са ме попитали и доколкото им е било интересно. Не съм измисляла. Смятам че е много по-добре децата да получават подходяща и достоверна информация от родителите си, отколкото да им отказваме нещо което им е любопитно (което намирам за съвсем естествено) и да ги принуждаваме да търсят информация в нета, където един господ знае на какво ще попаднат.
Между другото една изключителна книжка мога да препоръчам по въпроса, подходяща точно за вашата възраст - "Бебе на нулева възраст". Книжката е много стара, от моето детство, не знам дали ще успеете да я намерите, но е чудесна.

# 4
 • Мнения: 8 987
Привет! Hug

На 4 и моя да е бил като ме пита как се е родил и как съм го "глътнала".
Казах за семенцето, което баща му е сложил в коремчето ми и така е пораснал вътре в мен. Докторът ми е срязал коремчето, и се е появил той.
Пак по него време ме видя да вземам превръзка от шкафа и ме пита защо и аз си слагам памперс. Нищо не съм обяснявала, забаламосах го, а и не е питал повече.
В уч- ще на всичко ще я научат децата. ooooh!
Винаги съм твърдяла пред детето ми че има Дядо Коледа, да, ама сега по Коледа една съученичка подробно му разказала кой се облича като стареца, кой купува подаръците. Не че беше съкрушен от истината, повече мен ме доядя че са разбили една илюзия.
Та къде е златната среда, не се наемам да кажа.
А и ти си с момиче, май повечко ще ти се наложи да обясняваш.

А, да, скоро ме пита какво значи секс. Аз този въпрос го зададох на майка си като бях в пети клас, още си го спомням момента, и му отговорих както тя ми отговори- като пораснеш ще разбереш. Ама той е първолак. ooooh!

# 5
 • Мнения: 7 515
Отговарям истината. Нищо не ми е неудобно.

# 6
 • Мнения: 5 785
На мен ще ми е по-удобно да обяснявам на момиче, но на сина си как да обясня нещата, не знам... Може би подходът трябва да е различен, предвид по-късния пубертет при мъжете... Не знам.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 9 772
Защо на момче да е различно? Аз мисля, че тези обяснения трябва да са доста преди пубертета, така че той няма връзка. Аз на моите момчета им обясних съвсем нормално за цикъла - че на жените веднъж месечно им тече кръв, когато не са бременни. Приеха го съвсем нормално, изобщо не се впечатлиха. Бяха на 6-7 някъде.

# 8
 • Мнения: 1 938
Няма нищо неудобно. Обясняваш спокойно на достъпен език. За 4 годишно дете е достатъчно да знае, че бащата поставя едно семенце в корема на майката. Коремът е като малка хралупа, в която бебето расте. Когато порасне, докторът вади бебето от корема на майката.(което напрактика е така). Друга информация за естествено раждане и как точно влиза семенце не е необходимо за 4 годишно. Към 6-7г вече може да се обясни как се зачева и откъде излиза бебето.

# 9
 • Мнения: 6 633
Не, че е неудобно, по-скоро е трудно да се намерят подходящите думи. Така че детето да приеме информацията без тя да го стресира по някакъв начин.  newsm78

На 4-годишни ми се струва по-лесно да се обясни, отколкото на 9-годишни.

Аз съвсем сериозно ви питам как да обясня на дъщеря ми на 9г. как се зачеват бебетата..  Shocked

# 10
 • Мнения: 7 515
А има и книги по въпроса.


.

Аз съвсем сериозно ви питам как да обясня на дъщеря ми на 9г. как се зачеват бебетата..  ShockedЕто така:

# 11
 • Мнения: 6 633
Знам, че има книги, но ми се струва по-добре лично да се обясни.

Особено пък и като те попитат....  Tired

# 12
 • Мнения: 5 785
Аз на моите момчета им обясних съвсем нормално за цикъла - че на жените веднъж месечно им тече кръв, когато не са бременни. Приеха го съвсем нормално, изобщо не се впечатлиха. Бяха на 6-7 някъде.

Това, когато са виждали бременна жена и знаят какво е бременност, нали?

# 13
 • Мнения: 8 987
Аз четях тайно " Мъжът и жената интимно". Майка ми си беше консервативна и нищо не ми е обяснявала.
Та първо наистина някаква книжка да поразгледа и после да задава въпроси, ако има. Уф, трудна работа.

# 14
 • Мнения: 5 785
Не, че е неудобно, по-скоро е трудно да се намерят подходящите думи. Така че детето да приеме информацията без тя да го стресира по някакъв начин.  newsm78

На 4-годишни ми се струва по-лесно да се обясни, отколкото на 9-годишни.

Аз съвсем сериозно ви питам как да обясня на дъщеря ми на 9г. как се зачеват бебетата..  ShockedНа 9-годишни момичета обяснявах цяло лято темата. Много добре приемат нещата. И чакат с нетърпение да им пораснат гърди. Simple Smile Ама на 4-годишно... Какво точно ще разбере, не е ясно... През едното му ухо ще влезе, през другото - ще излезе.

Общи условия

Активация на акаунт