Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 500
  • 769
  •   1
Отговори
# 405
  • Wetteraukreis
Здравейте, момичета! Много отдавна съм чела теми, в които обсъждате ухапването от кърлеж и какво следва да се прави. Спомням си, че се коментираха някакви специални пинсети, които се купуват от аптеката. не помня друго обаче. Моля, ако някой има опит, да сподели, какво следва да се направим, тъй като днес открихме малък кърлеж на крачето на 2-годишната ми дъщеря. Извадихме го лесно. Но...трябва ли да ходим до педиатъра, слага ли се тетанус като в България, трябва ли да следя за нещо друго? Притесних се ужасно, защото детето е малко. Благодаря ви предварително!

# 406
  • Германия
Здравейте, момичета! Много отдавна съм чела теми, в които обсъждате ухапването от кърлеж и какво следва да се прави. Спомням си, че се коментираха някакви специални пинсети, които се купуват от аптеката. не помня друго обаче. Моля, ако някой има опит, да сподели, какво следва да се направим, тъй като днес открихме малък кърлеж на крачето на 2-годишната ми дъщеря. Извадихме го лесно. Но...трябва ли да ходим до педиатъра, слага ли се тетанус като в България, трябва ли да следя за нещо друго? Притесних се ужасно, защото детето е малко. Благодаря ви предварително!
Маркирай един кръг около мястото и следи за зачервяване или нещо необичайно през следващите дни. Ако живеете в рисков район се консултирайте с педиатър, дали не е добре да се направи имунизация.

# 407
Според мен, не е трябвало да го вадите сами. Доколкото знам, кърлежа се изпраща за анализ и се пият антибиотици. На една приятелка й се беше забил кърлеж миналото лято, та от нея това знам.

# 408
  • Wetteraukreis
Благодаря за съвета. Нямам представа дали сме застрашен район. Живеем около Франкфурт.

# 409
  • Германия
Сетих се още нещо, картите за вадене на кърлеж ги има и в дрогериите
https://www.dm.de/aeroxon-zeckenkarte-p4027600104408.html

# 410
  • В страната на мечтите
За авиокомпаниите - родителите ми летяха от София до Кьолн и обратно преди седмица с Райън еър, само с ръчен багаж, за под 100 евро общо. За първи път се качваха на самолет от детските си години и двамата, останаха довлни и приятно изненадани, никакви проблеми. За същите дати билетите на Уиз еър бяха почти двойно по-скъпи при същите условия за багаж и т.н., с единствената разлика, че те кацат в Дортмунд...

И пак да питам нещо, по бебешката тема. Избрахме име, което завършва на “-лия“, и спорим как да бъде изписано, с - lia, -lija или - liya. Аз искам първото, той пък държи с у заради тъпата система в БГ за транслитерация... Според вас как ще е най-добре? Ако е - lia ще имаме ли проблем в БГ с изписването? Синьо беше споменала същия казус и нямало проблем, но то май си зависи колко на кеф ще са тези в общината, когато си подавам заявлението в БГ ( в нашия случай София, община Слатина). Ако зависеше само от мен нямаше да го мисля, но ММ като се запъна, от шубе ли, от инат ли, та чак мисли да си изберем друго име за детето!
И в немския формуляр бащиното име се пише при Vorname, нали? С уточнението, че е Vatersname...

# 411
  • Германия
Благодаря за съвета. Нямам представа дали сме застрашен район. Живеем около Франкфурт.
Ето карта с районите https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/F/FSME/Karte_FSME.html

# 412
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Според мен, не е трябвало да го вадите сами. Доколкото знам, кърлежа се изпраща за анализ и се пият антибиотици. На една приятелка й се беше забил кърлеж миналото лято, та от нея това знам.

къде се праща този кърлеж? антибиотици не изписват толкова бързо. на съседката детето беше ухапано от кърлеж. детето имаше позитивен тест (антитела май), но нямаше симптоми и не дадаха нищо!
аз съм искала да изследвам кърлеж и ме гледаха като извънземно... Whistling

nace,
южен Хесен си е рисков район. и не само ФСМЕ е проблемът, а и борелиозата.
тетанус не слагат тук за кърлеж (слага се, ако има съмнение, че е ваден със замърсени инструменти, в Бг слагат профилактично  ooooh!).
въобще съмнявам се да те вземат насериозно  Whistling
едва след поява на симптоми, ще ти обърнат внимание. следи за грипоподобни симптоми и Wanderrote и си отбележи на календара кога е било ухапването.

# 413
  • Германия
Малката за една година 2х я ухапа кърлеж, ходихме лекар да го вади. Нищо не са давали, казаха да следим дали мястото ще се зачерви. Кърлежите и двата пъти бяха много малки и май изобщо не бяха успели да изсмучат кръв. Ние сме в рисков район и след 1 месец ще слагаме ваксината

Тетанус на малко дете няма защо да се слага, ваксината все пак се слага профилактично още след втория месец (хексацима)

За изписването на името, аз лично пих предпочела -lia, защото е по-изчистено. Но не знам дали в България ще ви правят проблеми, нямам опит. Българско ли е името? Тогава не мога да си представя да решат на собствена глава да го изпишат по-друг начин от приетия...

# 414
  • Англия
В Бг ще изпишат името така, както преводачът го е превел. Той пък ще го преведе както вие му кажете и както е обичайно да се изписва в България. На дещеря ми името завършва на -lle, в Бг акт за раждане е само -л.

# 415
  • Стара Загора
Да ви попитам , ако искам да си пусна изследване за б 12, желязо, фолиева к на и витамин д , трябва ли лекар да ме прати  или отивам до лаборатория и си плащам .И кои изслдвания са платени дори с направление от изброените?

# 416
  • Англия
Аз тук лаборатории със свободен достъп както в Бг не съм виждала...

# 417
при оплаквания и по преценка на лекар, може да ти ги пусне, касата ги поема.
ако няма съмнения, можеш и сама да си ги пуснеш. не си спомня колко точно струваха, аз друго изследвах. аз ходих в праксис за лабораторна медицина  Crazy, получих резултата по пощата, валидиран от лекар. адресът го получих от ЛЛ.

# 418
  • Стара Загора
Благодаря , преположих че е така.Ще отида да си поискам направление -дано ми дадат .
Благодаря asyalein Hug

# 419
Благодаря , преположих че е така.Ще отида да си поискам направление -дано ми дадат .

направление не ти трябва.
трябва да намериш подобен праксис! аз не знаех къде да отида за изследване и затова ЛЛ ми даде адреса.

Общи условия

Активация на акаунт