Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 527
  • 769
  •   1
Отговори
# 315
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз също няма да разказвам какво съм преживяла с немската здравна система, само ще кажа, че не отстъпва на английската (поне по разкази какво е там).  Peace
случки много, но са прекалено лични, а нетът не забравя  Wink

мъжът ми твърди, че съм много взискателна, та понякога го взимам с мен, за да види за какво става на въпрос, та вижда, че моята летва не е кой знае колко висока. вече.

# 316
в събота много се смях с моето дете: бяхме да пазаруваме и мъжете нещо ме изнервиха и вече сме пред нас, ще слизаме от колата и аз казвам: лиготия до шия...
мъжът ми: Was hat Mama gesagt?
детето: Quatsch bis zum Nähen... hahaha

аз започвам да се превивам от смях, мъжът ми разбира точно толкова, колкото и преди превода и гледа ту мен, ту детето, което настоява, че е правилно това с шиенето и сега аз съм правила Quatsch...

# 317
  • Berlin
А какво е в Англия? Просто ми стана любопитно.
Ние сме вече 10 месеца тук (ДЕ) и засега, да чукам на дърво, нямам чак толкова фрапантни случаи с лекари, макар че и аз не изнервях няколко пъти.

# 318
  • Hamburg
Няма място за сравнение между английската и немската здравна система.

В Германия дори като държавно застрахован пациент имаш достъп до специалисти. В Англия можеш да разчиташ на walk in centre, в който не виждаш лекар. Ако имаш нужда от специалист, тогава евентуално ще получиш писмо с което ти определят час след месец-два-три при лекар. Дотогава си оставен сам на себе си.

Който се оплаква от немската система сравнявайки я с английската, вероятно не се е докосвал до английската Simple Smile

# 319
евентуално ще получиш писмо с което ти определят час след месец-два-три при лекар. Дотогава си оставен сам на себе си.

чаках 6 месеца за ендокринолог. при него бях точно 2 минути.
сега за детето ми трябва специалист, казаха между 10 и 12 месеца Sunglasses

# 320
  • Deutschland/HE
евентуално ще получиш писмо с което ти определят час след месец-два-три при лекар. Дотогава си оставен сам на себе си.

чаках 6 месеца за ендокринолог. при него бях точно 2 минути.
сега за детето ми трябва специалист, казаха между 10 и 12 месеца Sunglasses

Това за точно определен лекар ли е, на който вие държите? До сега не ми се е налагало да чакаме толкова дълго, по стандарт трябва да е най-много 3месеца (така съм чела).

# 321
  • Бургас
Привет, момичета!
Другият месец мисля да си вземем децата при нас в Германия. Трябва ли да им извадя европейски здравни карти, както на голям човек?
Трябва да им преведа и актовете за раждане, къде е по-добре да се направи, тук в Г-я или в Бг. Ще ги признаят ли, ако са преведени в България?
И още един въпрос имам, казаха ми, че записването за новата учебна година е било до края на април, това вярно ли е? И ако докарам децата тук юни месец, това значи ли, че няма да ги приемат на училище? Струва ми се не нормално.
Имам много неясноти и ще се радвам да споделите информация.
Благодаря ви, предварително!

# 322
  • Deutschland/HE
Привет, момичета!
Другият месец мисля да си вземем децата при нас в Германия. Трябва ли да им извадя европейски здравни карти, както на голям човек?
Трябва да им преведа и актовете за раждане, къде е по-добре да се направи, тук в Г-я или в Бг. Ще ги признаят ли, ако са преведени в България?
И още един въпрос имам, казаха ми, че записването за новата учебна година е било до края на април, това вярно ли е? И ако докарам децата тук юни месец, това значи ли, че няма да ги приемат на училище? Струва ми се не нормално.
Имам много неясноти и ще се радвам да споделите информация.
Благодаря ви, предварително!
За актовете за раждане е най-добре да им вземеж триезични (вадят се от общината и се приемат), така направи и с акта за брак ако имате.
За училищата, може сега да отидеш да говориш с директора и да му кажеш, а като ги регистрирате, ще подадете необходимите документи. Много е мажно да се говори с директора и да му се обясни ситуацията, да види, че сте заинтересувани родители, които искат децата им добре да се интегрират.
За ЕЗОК - аз бях направила за децата, за да си подсигуря периода, докато дойдат здравните карти от немската каса, бях извадила и формуляр Е104, че са осигурявани в България, но не ни ги поискаха за децата, само моя и на мъжа ми.

# 323
  • Berlin
Би трябвало след регистрацията на децата да ви кажат в кое училище да ги запишете. Също ние се регистрирахме и малко след това окончателно пристигнахме, та не съм вадила карти. Големият го записахме юни в училището, нямаше проблем, но сигурно си зависи и от хората там.

# 324

Това за точно определен лекар ли е, на който вие държите? До сега не ми се е налагало да чакаме толкова дълго, по стандарт трябва да е най-много 3месеца (така съм чела).

праксисите на ендокринолозите около нас (разбирай радиус 50км) са 3.
не е да съм на село, в Ballungsgebiet съм.

за детето ме пращат в един център със специалисти от различни области в нашия град.
сега чакам да минат няколко разговора и да реша дали да чакам толкова или да ида някъде като selbstzahler.... Whistling

Привет, момичета!

децата са към вашите здравни осигуровки в ДЕ.
ако не се осигурявате тук, незнам как стоят нещата, защото децата ходят през определено време на профилактични прегледи, които са задължителни. но това не е спешен случай и не се покрива от българската застраховка.

# 325
  • с/у ОколоМръсТното
... като стана дума за лекари и прегледи.
Та в тази държава нямало конкретно мамолози. Ами гинеколозите се занимавали и с гърди.
Това ми подхранва някои негативни мисли, но ще ги запазя за себе си.

Та споделете моля, как точно се процедира с преглед на гърди.

# 326
Гинеколозите преглеждат гърдите, да. С палпация задължително, повечето и с ехограф.  При съмнения препращат за мамограма и/или по-добра ехография към специализиран радиологичен център. Мамолози-хирурзи има в болниците.

# 327
  • Немция
За тесен специалист съм чакала от 3 до 6 месеца(някой път и по-малко), но става дума за контролни прегледи- ако има спешност, се действа по-бързо. За специалисти при деца не се е налагало да чакам повече от 3 месеца. Тук играе също роля доколко е спешен проблема.
Иначе за лекар от типа на гинеколог, зъболекар не съм чакала за час повече от месец- ако имам по-спешен проблем, съм успявали да ме вмъкнат и на същия ден.

# 328
... като стана дума за лекари и прегледи.
Та в тази държава нямало конкретно мамолози. Ами гинеколозите се занимавали и с гърди.
Това ми подхранва някои негативни мисли, но ще ги запазя за себе си.

Та споделете моля, как точно се процедира с преглед на гърди.

Мен наскоро ме поканиха за преглед при мамолог, който с лека ръка отхвърлих. Преглеждах се преди 2 години в България/Враца/, когато навърших 50. И понеже нямам повод за притеснение -  фамилна обремененост, както и това, че изследванията ми от България бяха О.К. не отидох на прегледа. Иначе, не знам как стоят нещата с мамолозите тук.

# 329
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
За тесен специалист съм чакала от 3 до 6 месеца(някой път и по-малко), но става дума за контролни прегледи- ако има спешност, се действа по-бързо. За специалисти при деца не се е налагало да чакам повече от 3 месеца.
Тук играе също роля доколко е спешен проблема.
Скрит текст:
Иначе за лекар от типа на гинеколог, зъболекар не съм чакала за час повече от месец- ако имам по-спешен проблем, съм успявали да ме вмъкнат и на същия ден.
зависи и колко са натоварени специалистите в района в който живеете. Има райони с по малко на брой специалисти, а района е многоброен и съответно се чака повече сравнено с други райони. Но ако човек има частна застраховка, по принцип се чака по малко. Мен ако ме питате, това си е чиста дискриминация въз основа на "финансов" статус. Общо прието в герм., а и в някои други страни и не го считат за форма на дискриминация. Не всеки който има т.н. публична здравна застраховка, е с приходи под тези 59 400. Има хора с много по високи доходи и са решили да не са в частна застраховка (частната застраховка също си има недостатъци). Но има значение колко ще чакаш в зависимост дали си с частна или не. 2018 е, но факта си е факт.

Общи условия

Активация на акаунт