Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 523
  • 769
  •   1
Отговори
# 330
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
зависи и колко са натоварени специалистите в района в който живеете. ... Мен ако ме питате, това си е чиста дискриминация въз основа на "финансов" статус. ...

точно така.
понеже аз скоро ходих в АОК да им мрънкам и бератерката там ми каза, че се работи по въпроса, т.е. да се намали тази дискриминация, но и уточни, че ще отнеме време. Whistling

Скрит текст:
нашето градче е с 25 000 жители, и понеже има няколко neubaugebiete, та доста са млади семейства с деца.
има един педиатър! приема само geschwister kinder или новородени от kernstadt.  Rolling Eyes
просто няма капацитет за повече. назначил е още един педиатър и пак не смогват. Rolling Eyes
аз се налага да пътувам до съседното градче, което е по-малко, защото в по-големия близък град също никой не приема нови деца.
зъболекари има обаче над 20  newsm78

# 331
  • Germany
Моят мъж явно е голям късметлия или личния ни лекар е много разтропан, не знам, но за около седмица винаги се урежда с вмъкване при специалист. Миналата година дори ЯМР и пълни изследвания в рамките на 10 дена от издаването на направлението направи. Най-много, 1 месец сме чакали за офтамолог за детето. Но не ни е било спешно, а контролен преглед. 
asyalein, разсмя ме превода на твоето дете, защото скоро обсъждахме в къщи това, че синът ни хич не ги разбира тези бг изрази. "Блееш гаргите", "Мечка страх, мен не страх", много са му забавни и все пита какво значат Simple Smile А за "сгащих те" си мисли че било да ти събуят гащите Simple Smile

# 332
Определено има значение в кой район живееш и как са разпределени специалистите. Аз мисля, че ще става по-зле, въпреки че съм облагодетелствана да живея на място, където все още се намира час за специалист под 1 месец. Наложи ми се *заради егеноза Simple Smile да посетя ортопед и хоп след 2 седмици имам час. За очен ми дадоха за след месец, за гинеколог също в рамките на месец.
Асе, и ние сме в градче с 20 000 жители - имаме 2 педиатъра, 2 ортопеда, 10 общопрактикуващи, 2 остеопата, психиатър, очен, унг и 5 зъболекаря. Физиотерапии има 4. Логопед и ерготерапевт имаме също. Не знам какво ви е покритието при вас.
Като стана дума за мамолог - здравните каси не поемат ехографията до определена възраст и затова се плаща от джоба. Мисля, че беше от 53 г възраст нагоре, ако не ме лъже паметта.

# 333
  • Berlin
И в Берлин не взимат нови деца педиатрите, ама сигурно не казвам нещо ново. Само дето в рамките на една улица до нас има минимум 5-6 кабинета само педиатри и още толкова общопрактикуващи, но пак не взимат. Последно попаднахме при един за преглед на детето, беше болно и без час просто влязох при най-близкия и решихме да чакаме. Приемали само деца от квартала, което е добре, ние сме от квартала и другата ми причина, която ще използвам следващия път, е, че нашата педиатърка вече не практикува от миналия месец, та оставаме без лекар и ако може да ходим при тези.

# 334
  • с/у ОколоМръсТното
. Мисля, че беше от 53 г възраст нагоре, ако не ме лъже паметта.

май 50г ми спомена нашата тукашна лична д-рка.

Pipi - хубаво е всяка година да се следят гърдите. Въпросът е, че чрез мануална терапия само най-големите спецове хващат проблеми. Такива, които над 20-30г само това правят. Тук са явно пенкилери...

Благодаря Ви за конкретните отговори.

П.П: 2 седмици ще чакаме за кръвни изследвания. Още поне седмица за резултати. За една колоноскопия около 1.5м (в БГ я уредих за 2ч.)...

# 335
скоро обсъждахме в къщи това, че синът ни хич не ги разбира тези бг изрази. "Блееш гаргите", "Мечка страх, мен не страх", много са му забавни и все пита какво значат Simple Smile А за "сгащих те" си мисли че било да ти събуят гащите Simple Smile

аз като дете също не ги схващах. "парен каша духа" много ме мъчеше  Joy
аз явно рядко ги ползвам и детето въобще не ги е чувало.
също отказва да слуша български приказки, защото са пълни с архаични думи, които не разбира и му минава желанието да слуша. Crazy

ЯРМ и аз си направих в рамката на една седмица, обаче не стояха нещата така с ендото.
на целия зор, след толкова чакане за час при него, ми казаха, че ще си получа резултата по пощата след 4-6 седмици  Shocked
просто щях да припадна  Sick
а от ЯРМ директно ми казаха резултат, получих писмено резултата на място плюс СД. ама явно там получават повече пари от касата и са по-бързи. Whistling

# 336

Въпросът е, че чрез мануална терапия само най-големите спецове хващат проблеми. Такива, които над 20-30г само това правят. Тук са явно пенкилери...

Шани, тук гинеколозите наблягат и на това в обучението си, затова нямат специалисти само за гърдите. И не веднъж в година, а при всеки гинекологичен преглед, който се препоръчва на всеки 6 месеца тук, а при проблем - на всеки 3.

# 337
Аз си преглеждам гърдите редовно сама. Нещо не ми е достатъчно само веднъж годишно при гинеколога. При проблем вярвам, че ще реагират веднага и ще ме препратят където трябва.

Правите ли полагащия се профилактичен преглед след 35? Аз ходих веднъж, но много смисъл не виждам. Тогава си доплатих за кръвни изследвания по мое усмотрение, но то истински проблеми се хващат с много по-комплексни изследвания, които нито аз мога да си назнача, нито личният ми лекар ще пусне просто ей така. А иначе и сама мога да си измеря кръвното, ръста/теглото и да си кажа браво, че мога да си пипам пръстите на краката. Laughing

abs, понякога това е начинът... Като си се набутал веднъж, след това трудно ще ти откажат.

PeaPink, не знам колко е голямо детето ти, но децата схващат смисъла на разни такива изрази с времето. Simple Smile Че даже започват и да ги използват намясто. Моето и от едни детски серии беше научило разни и ни изненадваше.

asyalein, пускаш ли на детето приказки от тук: https://gramofonche.chitanka.info/prikazki/? Има много добри попадения. Съвсем ок си е езикът, рядко има чак толкова остарели думи. Ние слушаме в колата. Имаме си любими и пада голям смях. "Трите прасенца", "Котаракът в чизми", "Копче за сън"... ги знаем наизуст. Любим лаф от последната: "Какво е по Фаренхайт?" – "В дупенцето". Joy

Baby*, дискриминация е, да. Tired Не знам каква трябва да е идеалната здравна система. Знаем какво е в страни, където всичко е еднакво (уж) за всички, както и в страни, където няма държавна застраховка...

# 338
  • Англия
Според мен е в реда на нещата да чакаш няколко месеца за контролен преглед, ако си се сетил да го направиш в последния момент. Гинеколог, зъбилекар, У-тата на децата, кръвните за щитовидната жлеза-тоест всичко, което се прави на определен интервал, си го уговарям на излизане от предишния контролен преглед. Когато, обаче, децата се разболеят внезапно винаги получавам час в рамките на деня, ако няма свободни ни викат по обяд и с чакане по време на обедната си почивка педиатърът ни преглежда или след работно време. Ние сме с държавна застраховка, макар да имаме право на избор-не се чувствам нито дискриминирана, нито неглижирана. Сега чакам 2,5 месеца за преглед на бебето, не че не искам да знам резултата по-рано, но този предлед и евентуално операция трябва да се направи до първия рожден ден, така че не настоявам излишно.

# 339
Да, както с повечето неща в Немско, и по здравните въпроси различията са големи на регионално ниво, но също така е и въпрос на късмет да попаднеш на точния специалист и на добър диагностик.

Ние лично не можем да се оплачем от голямо чакане, неглижиране или претупване някъде, но наши приятели споделят потресаващи истории, затова приемам, че сме късметлиии. Чакали сме месеци, ако става въпрос за преглед при искан от нас конкретен професор и за не спешно състояние - смятам го за логично. Но при спешни състояния сме получавали преглед при специалист или специфично изследване веднага, както и адекватно лечение веднага. И личният ни лекар и педиатърът ни се ангажират лично да ни осигурят възможно най-бърз достъп до специалист при нужда, което намирам за чудесна грижа. При съмнение в диагноза нямам скрупули да поискам второ и трето мнение, обикновено си заслужава. Към ТК сме, но това няма особено значение вече, както чета. ЛЛ се пенсионира, беше чудесен диагностик, дано заместникът му да е на ниво, предстои да го видя за годишен профилактичен преглед след дни. Покрай децата редовно посещаваме и спешното към болницата в близкия град, нямам забележки.

# 340
Синьо, сваляла съм оттам неща, по едно време слушаше Копче за сън, другите ги отказва.
в колата се слуша само музика, която избира той с баща си, иначе трябва да е много усилена приказката и аз се изнервям, мъжът ми също не е във възтор, защото пък не разбира  Whistling

пробвали сме таблет със слушалки в колата, но тогава бързо си включва някоя игра или филмче, та и този начин не се утвърди.

вкъщи не слуша дискове, защото трета уредба сдаде багажа  Sick

# 341
  • Стара Загора
Здравейте, някой получавал ли е пратка на митница.Поръчах продукти от американски сайт  и явно съм надвишила    сумата.Сега видях, че е отишла на митница и то във Фрайбург, а ние сме в Титизе Нойщат.Какви документи ще трябва да нося?

# 342
Фактура за покупката или мейл, потвърждаващ плащане по поръчката и лични документи.

# 343
  • Немция
Относно английското здравеопазване- погледнах нашия Länderlexikon нa ADAC от 2005 година, където за всяка държава е описано най-важното. В отдела за здравеопазването във Великобритания на човек от населението се пада 1 лекар на 610 жители, което е необичайно малко за страна от Европа. За сравнение давам Германия , където е 1 лекар на 282 жители. Правете си изводи.
Със сигурност от 2005 досега има промяна в цифрите, но тенденцията е ясна.

Мамографията се препоръчва и поема от касата след 50-годишна възраст.

Ася, симпатичен превод е направил синковеца. Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 18:55 от .Бибит.

# 344
днес ще транспортирам дървена сцена до ДГ.
в събота беше построена от мъжа ми по план от детето. първо имаше скица, после модел от лего, който многократно беше преработван, та мъжът ми работеше по скицата  hahaha
мъжът ми каза, че до сега толкова капризен bauherr не е виждал.  Crazy
аз съм отговорна за транспорта.
днес измъкна отнякъде и микрофон, лампите са опаковани в 4 кутии и тях трябва да транспортирам. Crazy

вчера синковеца и още едно дете ме убеждаваха колко е важно да занесем камерата за наблюдение в ДГ, за да записват децата и да следят кой нарушава правилата  Joy
веселото беше, че другото дете не говори много добре немски (аз трудно му разбирам) и аз си говоря с Дзвер на български, той ми отговаря на немски. другото дете компетантно се включва обаче в разговора, все едно разбира какво говоря  Joy

вчера бяхме на Schnuppernachmittag в училището.
Дзвер каза веднагически да го отписвам  ooooh!
след като приключи процедурата, се качи най-горе на Kletterbaum и изкрещя: Die Schule ist doof...  Whistling
за 2 от 3те учителки не чувам добри неща, та имам много занижени очаквания. Tired

Общи условия

Активация на акаунт