Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 492
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
На мен в немската образователна система не ми харесва това: В детската градина - пълна свобода, ако искаш рисуваш, ако искаш - не. Никой нищо не показва и очаква децата сами да проявят интерес на възраст 3-6 години. В следствие някои деца не знаят какво е кръг. След това съвсем не подготвен, хайде в училище и проблем - трябва да се седиш мирно, да слушаш, няма не искам.
Ася, ако детето е свикнало на повече свобода, опитай да му обясниш, че в училище е вече различно, защото и той е различен - по-голям, по-умен.
Директорите винаги говорят общи приказки на общите родителски срещи - сгради, политика и т.н. Класните трябва да обяснават за учебния материал, кое и как се прави.

# 436
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ако трябва го запишете на адреса на твоите свекъри, за да мине в училището в техния район

свеки е на здравословни 120км. от нас  Mr. Green
Валдорф ми е далеч и няма градски транспорт до там.
Монтесори е ок, но цената не ми е ок. Crazy
засега ще го пуснем в общинското, ако проблемите нарастнат много, ще мислим вариант Монтесори, но мъжът ми е против.

аз няма много време за други варианти, на 6ти август започва Rolling Eyes

Ася, ако детето е свикнало на повече свобода, опитай да му обясниш, че в училище е вече различно, защото и той е различен - по-голям, по-умен.

той може да работи концентрирано и в Дг са ми казвали, че при занятия е изпълнителен.
проблемът е другаде: той трябва да се сработи с учителката. а той си "подушва" хората, т.е. не стане ли заварката при първата среща, после е много трудно.
засега още нямаме заварка. Whistling

P.S. не купихме раница.
избра си момичешки модел, само за момичета имаше с китара и микрофон!!!

Последна редакция: сб, 26 май 2018, 23:06 от asyalein

# 437
Синът ти познава новата си учителка вече? Браво. Моето дете се запозна с нея на първия учебен ден. Аз по-рано на предварителната родителска среща.
При нас  в т.нар. Kennenlernentag за 1 клас децата бяха разделени на групи по 10 деца и бяха при различни учители, които им показваха училището. Новите си класни ръководители видяха едва на откриването.

# 438
не знае коя ще е неговата, бяха и 3те там, той ще я при една от тях.
и ние на първия ден ще разберем при коя е.
видях, че една го привиква, но той не беше във възторг от нея. Rolling Eyes

# 439
започнах процедура по преместване на детето в друго училище.
много ще ми се зарадват в шуламт  Mr. Green

не си мислете, че го местя, само заради сградите. имам друга причина и съответно шансове за успех.
директорката в новото училище ми се струва ангажирана и познава детето, защото работи с него в ДГ.

лошото е, че битката едва сега започва. т.е. основното училище не вярвам да ми е проблема.
след това ще дойдат и по-големите проблеми. Rolling Eyes

тази година Монтесори училището било препълнено. този вариант отпада, евентуално след основното ще го мисля, поне сега имам 4г. време.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 10:57 от asyalein

# 440
  • Немция
Успех с местенето в друго у-ще. Казаха ли ти какви са ви шансовете?

Ето при нас у-щето уж е с добро реноме, но класовете са големи, над нормата, но в НРВ масово е така поради недостиг на учители. Голям Бибитко в 3 клас са 30 деца в клас, което е много. Има деца, на които това не им прави впечатление, но за моя чувствителен син това е много, в класа е шумно, пълно е с енергични, динамични деца, които не ги свърта на едно място. От тази година имат право да ползват слушалки по време на работа в клас, моят синковец го ползва редовно, тъй като шумът му пречи.

Разликата между ДГ и у-ще е голяма и за много деца това е стресиращо. Изведнъж трябва да се  оправяш сам, няма учителки, които постоянно да бдят над теб и да контролират какво правиш.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 11:55 от .Бибит.

# 441
Ася, дано успеете!

Бибит, слушалки купувах и аз тази година. С трето дете в това училище и продължават да ме изумяват с приумици.  Класът на Дребосъчка е неовладяем, а класната им уж е читава.
Честно казано, нямам търпение да приключим с грундшулето.

# 442
  • Berlin
asyalein, какви проблеми имаш предвид? Като цяло с училище или конкретно при вас ви притеснява нещо?

Аз много искам да преместя моя син в друго училище, 1. клас е сега. Просто идея си нямам в какво училище е в момента, понеже не знам немски добре и не мога свободно да питам другите майки какво мислят. Neutral Face 22 деца са в класа, той харесва класната и училището, намери си приятели (основно от занималнята, не от неговия клас) и ме притеснява, че пак ще трябва да сменя средата, ако сега го преместим. Другото, което е пък, че не знам дали добре ще ги подготвят и по-натам. Той сега знае почти всичко от материала, защото просто в България в градината го беше минал, не знам по-натам как ще се справя и дали ще е достатъчно. А искаме да го преместим в училище, където от 1ви клас имат английски, а  от 3ти 2ри чужд език и той вече е изостанал за там, макар че знае и малко английски, но не го практикува и сигурно забравя. Абе, много ми е объркано. Simple Smile

# 443
Само да вметна, че ученето на чужд език в началното училище е много далеч от истинско учене и знанията в края на 4 клас клонят към нула. За държавните училища говоря. В 5 клас започват чуждите езици от нулата и вече съвсем сериозно.

# 444
Споделям личен опит със сменяне на училището. При нас проработи в 2 клас, когато учителката на дъщеря ми си позволи да ми дава акъл с какво да я лекувам (дъщеря ми е с ADHS и учителката ѝ ми препоръча да съм ѝ давала Ritalin, а когато аз я попитах дали има завършена медицина, тя зяпна).
 Аз подадох оплакване в шуламт и след това поисках в отделен документ да я преместят в другото училище в града ни. Преместването беше разрешено и го направихме през ваканцията, така е започна 3 клас в новото.
Дано да съм от помощ на някого.

# 445
  • Германия
Само да вметна, че ученето на чужд език в началното училище е много далеч от истинско учене и знанията в края на 4 клас клонят към нула. За държавните училища говоря. В 5 клас започват чуждите езици от нулата и вече съвсем сериозно.

Познавам доста завършили Realschule в последните 2-3-4 години и нивото им на владеене на английски е под всякаква критика! Едно изречение не могат да свържат свободно!

Надявам се, че в гимназиите е по-добре!

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 15:48 от TeoM83

# 446
asyalein, какви проблеми имаш предвид? Като цяло с училище или конкретно при вас ви притеснява нещо?

системата в Де е такава, че детето или върви в крачка с преподавания материал, или го шкартират някъде другаде. причините защо не върви в крачка не ги интересуват.

Скрит текст:
имам приятелка, преподава в гимназия, и от нея знам, че тя си преподава материала, после изпитва и оценява. не я интересува, че някой не знае езика (тук е права, който е роден в ДЕ и не знае немски няма работа в гимназия), че на някой му трябва специално отношение и т.н. това не я интересува, а и ми е казвала, че не е и поготвена да подхожда по специален начин към различните деца.
знам, че чат-пат говори с родителите, даже ми обясняваше, че е посъветвала едно семейство да си преместят детето във Валдорф, не пасвало за държ. училище... все едно всеки може ей така да си позволи Валдорф училище...

при нас класовете не са големи. в училището ни по район ще са 3 класа по 21-22 деца.
сега го местя в училище с един 1клас и 12 деца.

Скрит текст:
но не го местя заради бройката, а защото са готови да прилагат специален подход. Peace
или поне ще се опитат. отделно в този клас май всички са с някакви специални нужди  Joy
директорката ми каза, че имат пълната скала (деца, на които им трябва повечко време да научат нещо и деца, които вече знаят прекалено много) и такъв клас така или иначе няма как да бъде воден "нормално".
та, затова го местя там.

# 447
  • Berlin
Благодаря!
А да разбирам ли, че специално трябва да попитаме дали може да се премести и няма да стане просто защото така искаме? Ние сме набелязали частно училище, където така или иначе ще продължи след 4ти ли 6ти клас, надявам се.

# 448

Познавам доста завършили Realschule в последните 2-3-4 години и нивото им на владеене на английски е под всякаква критика! Едно изречение не могат да свържат свободно!

Надявам се, че в гимназийте е по-добре!
И други неща в реал училищата са под всякаква критика.
В гимназиИте определено нивото е по-добре.

# 449
  • Германия
Сбъдваща, дай поне конкретен пример. Иначе целият ти коментар беше да ми кажеш завоалирано, че съм написала една дума грешно

Общи условия

Активация на акаунт