Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 484
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
Ето конкретно.  В реал имат предмети като домашно счетоводство и подобни, подготвящи децата съвсем практически за живота. За тези предмети в гимназиите не са и чували.  По всички останали предмети - естествени и точни науки, както и хуманитарните, в реал са няколко нива под гимназиите и разликата започва да се усеща ясно още в 6 клас. Имам предвид и начин на преподаване, и сложност и обем на материала, темпове и очаквани цели, както и строгост на оценяване.

# 451
  • The QC to be!!!
Е нали целта на реала и гимназията е точно това-първото да бълва сини ръкави, 2рото бели якички. Няма как първото да не е в пъти по назад в науките, и няма как 2рото да не е назад с практическите.

# 452
Да.
Ама нали конкретика се поиска...

# 453
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Благодаря!
А да разбирам ли, че специално трябва да попитаме дали може да се премести и няма да стане просто защото така искаме? Ние сме набелязали частно училище, където така или иначе ще продължи след 4ти ли 6ти клас, надявам се.

основното училище е по местоживеене.
ако ще го сменяш с друго, пак държавно, ти трябва основателна причина.
подава се antrag към schulamt с аргументите и те решават.

ако от самото начало тръгва на частно училище, то не подаваш антраг, т.е. частните не са по местоживеене.

# 454
как стои въпроса с gesamtschule? там нали вървят в един клас такива дето са уж за гимназия и такива за реал? или са в различни паралелки? newsm78

там как да си представям преподаването?....

подготвям се от рано вече  Whistling

# 455
asyalein, при нас в началото това училище се радваше на голяма популярност и едва приемаше всички желаещи ученици. В последствие започнаха масово да си местят децата в реал или гимназия. Но на децата често се налага да наваксват много пропуснат материал, някои повтарят и годината. Общо взето в местното училище е така: всички деца са в един клас, разделението е вътре в класа. Децата сами решават дали да учат за ниво гимназия, реал или хауптшуле. Оценки няма, тестовите се оценяват само по точкова система. Домашни няма, родителите не получават поглед какво учат децата. Нивото като цяло е доста ниско и ако някое дете е по - будно, бива дърпано надолу или трябва да се мести. Синът ми завършват 23 деца сега, от тях само 5 остават в местното Gemeinschaftschule, всички други отиват в реал или гимназия, макар че ще трябва да пътуват на 10 -15 км.
Личното ми мнение е, че е по - добре да се избере чисто реал шуле или гимназия. Концепцията "всеки учи колкото иска, няма домашни и оценки, всичко е песен", не се вписва в моите разбирания за училище. Smirk

# 456
Абсолютно същите впечатления имам и аз за гезамт. Ще допълня след малко.

# 457
Детето може да се мести от една гимназия в друга, но с една забележка - ако в първото училище водещият език е бил английски, а в другото е да кажем френски *испански или др., при преместването се налага детето да повтори класа, за да влезе в крак с взетия материал по езика и да не изостава. Споделям личен опит пак.
Личен опит с гемайншафтсшуле нямам, но детето на приятелката ми беше на път да изпадне и да повтаря след развода им, защото то страдаше много, не ходеше редовно на училище, не му обръщаха въобще внимание и чак след нейната молба в югендамт за помощ, от училището позапретнаха ръкави и той се закрепи.  Аз лично точно там не бих пратила никого да учи, много занемарена история.
Сега се сетих още нещо - приятелката на дъщеря ми напусна 9 клас 1 срок гимназията и се премести в гемайншафтсшуле, за да вземе по-висока диплома, тъй като искаше да продължи да учи за възпитателка в детска градина. Като се премести там, спомена, че само ходи да подпира чиновете, защото материала, който вземат, за го учили предната година в гимназията.

# 458
аз питам, защото weiterführende Schule при нас е точно такова!
не чувам добре отзиви, но реших да попитам и тук. повечето си записват децата там от удобство.

имаме две възможност да избегнем това училище: чиста гимназия в съседния град, но трябва да поемем транспортните разходи, защото нашия град предлага гимназиално ниво, но в гесамтшуле. ако искаш. Crossing Arms
с автобус е 40-50мин. защото обикаля много този автобус.

другата възможност е едно друго училище, с някакъв иновативен концепт, някакви награди печелеше. пак си поемаш транспортните разходи, мисля около 20мин. се пътува.
но е само до 10кл., после пак трябва да се мести детето. Whistling
същото е и при Монтесори и те са до 10кл. от всички частни, само до него имаме удобен и бърз градски транспорт. Rolling Eyes

аз сега разпитвам, за да нямам пак такива стресови ситуациии с местения в последната минута. Tired

# 459
Асе, моите са в гимназии в съседните градове. Дъщеря ми я преместихме в гимназията на 20 км от нас, големия е на 6 км. Тъй като обществения транспорт до по-далечното училище е много комплициран (автобус, влак, автобус) и цената на годишната карта ми идва по-скъпо от транспорта с личен автомобил и по-кратко от градския транспорт, возя и двамата, защото гимназията на големия ми е на път. Понякога ми идва нанагорно, но това е най-доброто решение за нас.
Давам го само за пример, защото за всяко семейство решението за следващото училище е важно за самото дете и за неговото бъдеще.

# 460
Допълвам се за гемайншафт училищата.
Повечето такива са бивши реал или веркреал училища, обикновено учителите са същите, минали по още един курс за да покрият гимназиалното ниво. Гръмкозвучащ концепт, повече от посредствена реалност. Джей го е описала добре. Първите 2 години, когато откриха местното гезамт при нас, имаше наплив, после като стана ясно колко е зле, почнаха да се дърпат. Там си записват децата хора, които нямат капацитет или желание да се ангажират с образованието на децата си, тоест чакат и очакват всичко да се случи само и единствено в училище. Средата там не е от най-добрите, което е допълнителен минус.
За мен най-добрия вариант е Г9 гимназия с целодневно обучение и добър избор на езици и профили. При нас има такава в съседен град, но е частна и не е опция за нас. Моите синове са в Г8, там ще бъде и щерката. Леко нанагорно на моменти, но не е невъзможно.

# 461
Вечи, при нас до съседния град са 7км. но сутрин трафикът е умопомрачаващ, трябват около 30-40мин  Whistling
иначе с влак са 7мин., но който не е бил пендлер, той не знае за закъсненията и стачките им  Sick

на моята приятелка учителката, приятелят е бил учител в това нашето гезамтшуле и се е махнал Crazy
попитах го защо и той ми каза, че не еиздържал, нивото било много ниско  ooooh!

# 462
Asyalein,

не е ли по-добре да видиш как детето ще подкара поне 1 и 2 клас и тогава да го мислиш за след 4 клас. Моят син сега завършва 2 клас, с ръка на сърцето мога да ти кажа, че не знам къде ще бъде след 4 клас.

# 463
Момичета,а колко струват тези частни училища? Ние имаме още време,но ми е интересно... Rolling Eyes

# 464
Различно струват. Някъде е процент от дохода, другаде зависи от броя деца, учещи в училището, може да е и твърда сума в доста широк диапазон - от 200-300 евро на месец до няколко хиляди. Отделно често се очакват и сериозни суми от родителите като дарения за училището - не навсякъде, разбира се.  Също и определени часове безвъзмезден родителски труд по определени направления.

Общи условия

Активация на акаунт