Минималистичен начин на живот

• 477 476
  • 10 842
  •   1
Отговори
# 10 815
Аз нося дрехи,играчки,посуда в един хуманотарен център в младост 4, София - От нас зависи се казва. Също в групата на майките на деца с увреждания. Има и група - помощ за затруднени родители,но там се намират и не толкова затруднени родители,които да се възползват и спрях да давам там.

# 10 816
  • София /Абсурдистан
Книги могат да се подаряват и във фейс групите. Има такива.

# 10 817
За книгите ми е малко по-различно мнението, по-скоро за тяхното самоцелно трупане. Сега ще събера сигурно много хейт, ама такова е ..
Но... на теб ти пречат, ама да ги набуташ на някой, който също да се чуди какво да ги прави ...
+ Едно време са били ценни, преписвали са се на ръка, трудно са се съхранявали, хартията е била скъпа, печатането рядко...
Сега се бълват всякакви печатни издания, смислени и безсмислени... Не знам кому е нужно всичко да се пази на всяка цена.
Не обичам прхосъбирачки, а нечетаемите книги са баш. Да ги набутам на някой, ей така да не ми е гузно на мен, ми е абсурдно.

# 10 818
Animal hope Burgas приемат книги за благотворителен пазар за животни, аз им изпращам всякакви книги - стари, нови, класики, списания. Със средствата от тях заплащат суми в клиники, за храна и т.н.

# 10 819
Не ми е гузно да хвърлям каквото и да е, щом не ми трябва.

# 10 820
Духи пухи,  не мисля, че някой купува нечетаеми  книги самоцелно и после да се чуди как да ги пробута на някого. Самата аз имам много книги защото обичам да чета от малка. През годините съм ги разчиствала и подарявала защото вкуса ми се е променил или пък дадена книга не ме е впечатлила особено. И си пазя останалите книги, как ще изхвърля история, класика или енциклопедии на боклука!?!
Сега търся детски книжки за да чета приказки на моето дете и ако трябва ще монтирам още един шкаф за книги в хола и ежеседмично ще му бърша праха. Предпочитам да му чета от книгата от колкото да гледам като зомбирана  в телефона.

# 10 821
Не ми е гузно да хвърлям каквото и да е, щом не ми трябва.
И аз, не смятам, че на някой са му нужни моите вехтории.

# 10 822
  • Houston, TX
Боклука за едни е съкровище за други.

Лично за книгите, не изхвърлям и не подарявам. Имам библиографски издания, които дори не давам да се изнасят от вкъщи

# 10 823
  • Mediterraneo
Ама кой говори за библиографски издания с голяма стойност?!

Аз също съм на принципа, че боклука за едни е съкровище за други.

Да сортираш хуманитарни помощи е един непосилен труд. Хората си чистят боклуците и после се харчат стотици часове труд да се изхвърли. При наводненията в Добрич и Аспарухово преди години, след голяма акция, бяхме затрупани от тонове "помощи". Хора, нямате си представа какво чутовно количество боклук ни заля. Затова организациите не вземат каквото и да е и имат изисквания за дарените вещи, особено към дрехите. Та и от боклук до боклук има разлика.

# 10 824
  • Houston, TX
От години Червеният кръст събира пари. Отказват да получат дрехи. Отпускат пак само пари. На наводнените се дава един пакет с лични предпазни средства и това е. През 2017 Червеният кръст в САЩ например отпускаше по $425 на домакинство, това след хиляди доказателства, че си наводнен. Помощ не стигна до много хора, защото хората им писна да се занимават с бездушните служители на Червен кръст

# 10 825
Относно старите книги във фейсбук има група "Постоянна акция "Спаси книга" на Николай Падалски. Събират книги от цялата страна чрез Еконт.

# 10 826
  • София/Севлиево
А съпругата му има страничка във ФБ ,нещо от рода на Акция Спаси, където подарява изпратени ѝ от други хора дрехи,играчки и други неща.

# 10 827
  • Между гори и планини
От фб страницата на Николай Падалски имам невероятно попадение от книги. За една специфична му бях писала и я получих напълно безплатно за 8 март . Ако искате да разчистите стари книги, знайте, че за някой като мен, може да са истинско съкровище.

# 10 828
https://chitanka.info/text/39377-sedrik

ваше от нищо. Освен това беше загубила всякакъв усет към игрите. С други думи — живееше доста скучно.

Но тя обичаше своите красиви вещи, които цял живот бе събирала, подреждала, чистила, разкрасявала и пак разкрасявала, и затова който влезеше в къщата й оставаше просто заслепен.

— Колко е била щастлива! — въздъхна Сниф и закима с глава. — Как изглеждаха вещите й?

— Е — отговори Снусмумрик, — да речем, че беше толкова щастлива, колкото можеше да бъде. А ти мълчи и ме остави да разкажа докрай. Както и да е, в една хубава нощ стринката на майка ми взе, че глътна един голям кокал, докато си хапваше пържоли в тъмния килер. Дни наред все се чувствуваше някак особено и като видя, че не й минава, отиде при лекар. Той я почукал оттук оттам, преслушал я, направил снимки на вътрешностите й, раздрусал я и накрая рекъл, че оня кокал от пържолата е заседнал напреки. Кокалът се оказал много упорит и било просто невъзможно да го измъкне. С други думи, той се опасявал от най-лошото.

— Какво говориш? — обади се Сниф и изведнъж му стана интересно. — Значи той смятал, че стринката ще умре ей така, изневиделица, но не се решавал да й го каже?

— Кажи-речи — съгласи се Снусмумрик. — Но стринката на майка ми не се изплаши особено, а го попита колко време й остава да живее и после се прибра у дома и се замисли. Няколко седмици не бяха кой знае колко много!

Изведнъж си припомни, че когато била млада, имала намерение да изследва река Амазонка и да стане дълбокоморски водолаз, и да построи голяма, весела къща за самотни малчугани, и да посети някоя планина, която бълва огън, и да устрои огромно тържество за многото си приятели. Но за всичко това, естествено, беше твърде късно. И приятели вече нямаше, защото непрекъснато събираше хубави вещи, а това отнема много време.

Колкото повече мислеше, толкова по-силно я обземаше меланхолия. Обикаляше всичките си стаи и търсеше утеха в своите прекрасни имущества, но те не можеха да я развеселят. Напротив, тя само си мислеше как ще трябва да остави всичко на земята, когато се понесе към небето.

А кой знае защо, мисълта да започне там горе пак да събира от начало, никак не й се хареса.

— Горката госпожа! — възкликна Сниф. — Не можеше ли да вземе със себе си поне едно едничко нещо?!

— Не — каза Снусмумрик сериозно. — Това е забранено. Но сега трябва да мълчиш и да слушаш. Една нощ стринката на майка ми лежеше и гледаше тавана и мислеше ли, мислеше. Около нея стояха количества красиви мебели, а върху тях — количества красиви дреболии и навред имаше имущества — на пода, по стените, на тавана, в шкафовете, в чекмеджетата и изведнъж й се стори, че просто ще се задуши от всички тия неща, които и без друго не можеха да й дадат дори най-мъничката утеха. И внезапно й хрумна нещо. Нещо толкова весело, че стринката на майка ми започна да се смее сама, както си лежеше в леглото и веднага се ободри и стана, за да обмисли всичко.

А какво беше си наумила? Да раздаде всичко, което притежаваше, за да има повече въздух около нея. Който има един голям кокал заседнал напреки в стомаха, а освен това иска тихо и мирно да си мечтае за река Амазонка, има нужда от много въздух

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 22:07 от Dorry88

# 10 829
Понеже аз днес останах без водоподаване мога да говоря в конкретика как съм се подготвила за такива ситуации: винаги имам стерилизирана вода за бебето за ден напред. Винаги държа пълни 2 бр. филтърни кани - за да имаме чиста вода за пиене. Държа си винаги пълен и резервоара на кафемашината. Отделно, в килера винаги имам 10 литрова туба минерална вода, а и други напитки. В едната си баня имам 80 литров обемен бойлер, от който мога да точа вода в случай на нужда. Рядко го включвам, но ползвам водата от него, за да я обновявам. А ако много се закучи водоподаването в основния ми дом, имам и друг в близко село, което се захранва от друг магистрален водопровод, та в крайна сметка и там мога да си замъкна прането Simple Smile

Та ден-2 без вода не са ми драма.

Общи условия

Активация на акаунт