Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2018, 09:54 ч.

Минималистичен начин на живот

 • 106 827
 • 1 948
 •   2
Отговори
# 1 860
 • София
 • Мнения: 655
Склонността да се задържат всякакви вещи вкъщи като че ли е типична черта на възрастните. Колкото по-възрастни, толкова по-трудно могат да се освободят от непотребните си вещи. Някъде четох, че склонността към трупане е признак на липса на любов в живота. Баща ми живее сам на 100кв.м., но като влезеш, няма да познаеш, че е сам.
Общо взето не можеш да наложиш вижданията си на околните, не е и редно, представи си майка ти да почне да те убеждава да си харчиш парите за купуване на това и онова, което не ти трябва.
Иначе, ако искаш да й повлияеш, има няколко начина: най-добре с личен пример. Кани я вкъщи и да види колко е хубаво да ти е винаги чисто, подредено, просторно и т.н. Ако имаш някакви вещи при майка ти - разчисти си ги. И до колкото можеш и (имаш правото, всъщност) - пренареди у тях без да изхвъляш нищо, но поразбутай така, че да се освободи максимално пространство, да се разчисти, отново за да види смисъла на всичко това. А че не можеш да накараш който и да било да мисли като теб - не можеш. Даже има един момент - колкото повече й говориш и я убеждаваш, тя да го приеме като "атака" и да заеме отбранителна позиция и съвсем да се затвори за промени.

# 1 861
 • Мнения: 114
Аз не се налагам току от нищото, просто през ден се оплаква колко много чисти, нямала място къде да сложи едикое си ново, което купила, не намирала незнамси кое. .....
Е тя поне си чисти сама. А моята майка под натиск си нарежда нещата и със сълзи на очи се разделя с неща, които не е ползвала от 20-30 години. Всичко под ръка да и е удобно държи, а като и потрябва нещо съответно не го намира. Мъка е с нея. Баща ми почина преди година. Мислех, че сме изнесли неговите вещи, а като ида там, все нещо излиза още. Дрехи, които не и стават, и никога няма да носи, нооооо ако пък потрябват... Посуда за цяла рота. Никакво изхвърляне. Лошото е, че има и по-млади хора с такава нагласа. Няма оправия, освен ако не приемем всичко без да се съпротивляваме.

# 1 862
 • Мнения: 570
Минимализмът не е приет със закон. Всеки да си живее с колкото и каквито си иска предмети. Всеки си има лично пространство.

# 1 863
 • Мнения: 1 358
Явно наистина нещо се отключва на определена възраст и като се привържат към тия вещи... Това "ако потрябва" направо се изприщвам като го чуя вече, тоя соц яки последици е нанесъл, някак не могат да приемат, че вече всичко има и може да се купи, ако вземе че наистина потрябва. 😣

Горчива мерси за предложението, не се бях замислила с това примера толкова. Ще гледам да приложа, въпреки, че тя по-рядко идва в нас, няма къде и толкова да се събираме. Може би трябва да сама да я каня, но предполагам ще ме усети, ако почна рязко да ѝ пропогандирам. 😄

# 1 864
 • Мнения: 20 728
А защо трябва да я превъзпитаваш, ако не живеете заедно и нейната мания да трупа не ти пречи? Остави я да живее както ѝ харесва.

# 1 865
 • Мнения: 1 996
Много е дразнещо, разбирам те, имаме чисто нова семейна къща изън града, майка ми е завлякла там всички малки дрехи на децата, щели да потрябват..... Баща ми пази стари килими, телевизори, обувки, стъклени бутилки,става въпрос за работещи дейни хора, не за изкуфели старци... И все място няма, все се пренарежда, ужас...

# 1 866
 • MI
 • Мнения: 9 935
И аз не разбирам защо трябва да превъзпитавате възрастни хора?! Оставете ги да живеят както искат, нали не живеете заедно и не са на ниво болестно състояние тип няма къде да стъпиш у тях от боклуци. И майка ми, и свекърва ми не хвърлят един куп излишни неща, даже периодично обясняват как еди какво си трябва да вземем от колекциятаколекция им, че може да потрябва. Ами кимам умно с глава и си гледам моя дом. За какво да им създаваме допълнителен стрес на тези години?

# 1 867
 • Мнения: 1 358
Да ми пречи е силно казано, но както споделих тя сама се оплаква, мисля си че  има лесно решение на "проблема" ѝ. Просто се чудех дали и други сред вас са сбъсквали с такъв случай. Темата е за минимализъм, което аз възприемам като нещо което ти улеснява живота, нямалява стреса, а не допълнетелно да го създава. Аз това се и опитвам да направя, не безцелно да хвърлям по усмотрение.

# 1 868
 • Мнения: 1 996
Аз лично не съм достигнала такова дзен състояние на ума и се дразня много,постоянно и се налагам, било то за битови неща, било за източниците и на информация и за Консумацията на захар при нейното преддиабетно състояние. Явно трябва да се замисля и да се успокоя малко.

# 1 869
 • Мнения: 504
Не им се сърдете на възрастните хора - те са преживяли мизерия, които ние дори няма как да си представим, свикнали са, че тази или онази стока е дефицитна и все се приготвят за някакъв апокалипсис. Баба ми е завършила 4 клас и са я дали за слугинче, защото са били ужасно бедни, дядо - на война и разни други такива красоти.

# 1 870
 • Мнения: 20 728
Да ми пречи е силно казано, но както споделих тя сама се оплаква, мисля си че  има лесно решение на "проблема" ѝ. Просто се чудех дали и други сред вас са сбъсквали с такъв случай. Темата е за минимализъм, което аз възприемам като нещо което ти улеснява живота, нямалява стреса, а не допълнетелно да го създава. Аз това се и опитвам да направя, не безцелно да хвърлям по усмотрение.
Да, аз съм се сблъсквала с подобен случай при мои близки. Оплакванията им са само проформа. Даже една от тях ми призна, че хем е видяла колко хубава съм направила къщата на баба и дядо като съм изхвърлила почти всичко и съм я обзавела с малко мебели, хем че това не е за нея и тя не може така. Затова те посъветвах да я оставиш да живее както ѝ харесва. Ако има наистина желание за промяна, сама ще я направи.

# 1 871
 • MI
 • Мнения: 9 935
На мен ми намалява стреса, на човек на години, който е свикнал да се запасява за може и да потрябва му създава нов стрес. Хората сме различни, на много дори само мисълта за минималистичен дом създава стрес, грозно и неуютно им е. И млади хора включително. Няма как да ги промените, а и за какво?

# 1 872
 • Мнения: 20 728
Права си Нели. Аз обожавам скандинавски стил и обзавеждане в бяло. Други хора, включително майка ми, изпадат в потрес от него. За нея стая без килим е ужасен ужасон. Всеки с вкуса си.

# 1 873
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 398
Аз от една година се развихрих да изхвърлям дрехи и тази година учудващо доста бързо си оправих моя и на детето гардероба -даже се замислих дали и найка ми не ни е хвърляла неща, ама за сега не мога да я обвиня в нещо конкретно.Поне тук постигнах удовлетворение.Преди направо седях и се чудех как може да премятам толкова дрехи всеки път без да ги нося съответния сезон.Вглеждайки се добре във всяка дреха открих кои наистина трябва да отидат за рециклиране.Довечера ще пусна в коша за рециклиране и едни маратонки от миналата година на които се нацепиха подметките и едната отгоре.Още имам скруполи към няколко дрехи,но докато се затопли окончателно ще трябва да взема решение.

# 1 874
 • Мнения: 680
Съвсем скоро ще се местим и съм ограничила доста неща. Гордея се със себе си. Но свекърва ми е луда на тема спомени, сувенири и т.н. Опитва се да си налага мнението къде какво да има, слушах я доста дълго и в един момент директно й казах, че не желая да ми подарява нищо,което не мога да използвам или има сантиментална стойност. Трудно го прие, но мисля, че ме разбра. Преди няколко години ме дразнеше един конкретен чифт детски чорапи. Детето ги носеше толкова дълго, че чак петата вече беше по средата на стъпалото. И когато все пак реши, че са й малки, предложи да ги подарим на бебето на моя приятелка. Дори не знам как си го помисли.

Общи условия

Активация на акаунт